Noteringar från Framtidskonferensen på Falsterbo Kursgård i Höllviken maj 2019

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Noteringar från Framtidskonferensen på Falsterbo Kursgård i Höllviken maj 2019"

Transkript

1 Noteringar från Framtidskonferensen på Falsterbo Kursgård i Höllviken maj 2019 David Sparv, chefssjuksköterska på Skånes Universitetssjukhus, SUS Hjärt- och Lungsjukvård ur ett personcentrerat perspektiv. David började med att berätta lite om sig själv. Han har ett övergripande strategiskt ansvar för samtliga vårdprofessioner vid SUS och där inberäknas Lund, Malmö, Ystad, Helsingborg och Landskrona. David ingår också i förvaltningsledningsgruppen. Ämnet som David skulle informera oss om är i allra högsta grad aktuellt för oss. David poängterade att det viktigaste när man möter en människa i vården är att det är en människa som möter en människa. Vad är då meningen med hälso- och sjukvården? Naturligtvis att vi ska minska dödligheten, minska sjukligheten och öka livskvaliteten. Vilket innebär bota lindra och trösta. På detta drog David en massa olika referenser från långt tillbaka i tiden. Helt riktigt gjort för det var här det hela började. Här ställer man sig frågan Varför? Är det inte bra som det är? Nej, vi måste följa med i utvecklingen eftersom välfärdsbehoven ökar hela tiden. Samhällsutvecklingen när det gäller digitalisering och ny teknik ökar våra krav på tillgänglighet och självständighet. Högspecialiserad vård och nivåstrukturering som högspecialiserad vård som bör bedrivas på nationell nivå. Detta kommer att innebära ett omställningsarbete på SUS som kommer kräva en ökad finansiering. Anledningen är att det blir den dyrare delen av vården som kommer att påverka finansieringsbehovet trots att det inte avser några stora volymer. Patientsamverkan och patientupplevelser Inte vår bästa gren. Varför? Idag har vi otillräcklig leverans men vi håller på att förbereda oss inför framtiden. Vi står inför stora utmaningar som patienternas förväntningar, behov och krav, kompetensförsörjning, arbetsmiljö, tillgänglighet, teknisk utveckling, ekonomi och inte minst ökad konkurrens. Världens bästa sjukhus är Cleveland Clinic som ligger i Cleveland, Ohio, USA. Här har man valt väg och lyckats otroligt bra med sin vård. Nu är det vår tur att välja väg. SUS vision är, om vi håller oss till vår egen region att ge den bästa möjliga vård i alla skeden. Idag är man väldigt duktig inom den palliativa vården.

2 SUS verksamhetsidé är att bli ett kunskapsnav som driver och utvecklar universitetssjukvård tillsammans med patienter och närstående. Man har också satt upp en värdegrund som säger att man ska vara välkomnande, man ska vara drivande och man ska visa respekt och omtanke. SUS har också satt upp övergripande mål. Dessa är man ska visa medicinska resultat av högsta kvalitet, man ska ge rätt vård i rätt tid, man ska bedriva en framstående forskning, utbildning och utveckling och inte minst man vill ha nöjda patienter och närstående samt allnmänhetens förtroende. Strategierna för detta är att man vill ha starka forskningsmiljöer och ökad integration mellan forskning, vård och utbildning, man vill ha ökad patientsamverkan, kompetenta, stolta och engagerade medarbetare, ekonomin i balans, utvecklad nära vård och ökad digitalisering. Vi inom vården möter patienter varje dag, men hur ser vi personen bakom patienten och vad vill vi som patient? Vet vi vad de vill och behöver? Vet de själva vad de vill och behöver? Hur kan vi etablera ett partnerskap med personen bakom patienten? Att lyssna på den som är sjuk är inte något nytt. Redan på 1700-talet försökte man förstå sjukdomskänslan genom patientens berättelse. På talet fastställde man sjukdomar oberoende av den sjukes utsagor. Patienter som kommer in till sjukhuset idag kan ha många orosmoment som andfådd, smärta, trött, rädd, ångest eller bara vara otrygg. Den klassiska patientrollen är en svår roll att göra bra. Personcentrerad vård vad är det? Vi inom förbundet HjärtLung driver denna frågan väldigt hårt mot vården och politikerna. Det är en vård där patienten är aktiv själv och som tar del i sin behandling som en jämbördig part. Inte som tidigare att man var en passiv mottagare av behandlingen. Patientens trefaldiga underläge 1. Det institutionella underläget att vara längst ned i en sjukvårdsorganisation som är starkt hierariskt ordnad. 2. Det existentiella underläget utsattheten i att ha en sviktande hälsa, att vara lidande, utsatt och sårbar 3. Det kognitiva underläget kunskapsunderläge Resultat: Ett Personligt underskott 2.

3 Patientens egen berättelse är viktig då patienten i den framträde som en person. Genom berättelsen kan man också bilda och utforska den personliga integriteten. I berättandet uppfinner och upptäcker vi oss själva samtidigt. Berättelsen är ett redskap för att utveckla hälso- och sjukvården. Berättelsen är en del av själva vårdandet för att bereda vägen för ett tillfrisknande. I personcentrerad vård ingår man en typ av partnerskap som främjar självbestämmande och ger möjlighet till medbestämmande. Patienten involveras som en aktiv samarbetspartner. Man strävar efter att involvera personens sociala nätverk i hans eller hennes vård. Vad är då målet med personcentrerad vård? Det är en vård som strävar efter att synliggöra hela personen samt prioriterar att tillgodose andliga, existensiella, sociala och psykiska behov i lika hög utsträckning som fysiska behov. En vård som respekterar och bekräftar personens upplevelse och tolkning av ohälsa och sjukdom. En vård som arbetar utifrån denna tolkning för att främja hälsa med utgångspunkt i vad hälsa betyder för den enskilde personen. Hur går vi vidare? SUS har tagit ett beslut att utveckla universitetssjukvården tillsammans med patienter och närstående. Det är två saker (minst) som de behöver göra. 1. Förstå patientens resa och upplevelse 2. Lyssna, lyssna, lyssna och åter lyssna Nu var det tid för ett litet grupparbete på två frågor som David ville ha våra synpunkter på och det var 1. Välj en händelse, en sjukdom, en upplevelse som någon i gruppen varit med om. 2. Beskriv resan från när behovet av vård uppstod (enligt er) tills behovet var tillgodosett (enligt er) 3. Beskriv aktiviteter i en tidslinje. Skriv också förslag på hur det kunde gjorts bättre 4. Redovisa resan 5. Skicka resorna med David 3.

4 4. Resans beskrivning: Ont i Ringde Kom Ringde Kom till Vågar bröstet 112 inte igen sjukhuset springa i skogen igen Läkaren ringde aldrig tillbaka De sista frågorna som David ställde var Vad tar du med dig hem idag? Och Vad tar jag med till oss på SUS? Det vi tog med oss hem var en fantastiskt väl genomförd presentation om just personcentrerad vård som vi kämpar så mycket för både inom HjärtLung men också inom övriga patientorganisationer. Det David fick med sig hem var våra berättelser (nedskrivna) som han var mycket tacksam för. Dessutom fick han ganska många frågor. Susanne Iwarsson, Professor i Gerontologi och äldrevård, Leg. Arbetsterapeut Det friska åldrandet. Åldrandet är verkligen ett aktuellt ämne i Sverige. Andelen äldre i befolkningen ökar vi lever längre, blir sjuka och sköra senare. Många har en stor del av livet framför sig vid 65 års ålder. Hälsa är att kunna fortsätta göra det man vill. Vi är minst lika olika som äldre som tidigare i livet. Med medicinska framsteg åldras fler med kroniska sjukdomar och funktionsnedsättningar. Skillnaden är ganska stor om vi pratar om äldre eller åldrande. 70 eller 50? Är 70 år det nya 50 år? Vad beror det på i så fall? Dagens 70-åringar har bättre intellektuell förmåga och är mer vitala. Mellan 65 och 75 år är nivån av depressioner som lägst jämfört med samtliga åldersgrupper. Dagens 70- åringar reser mer och kör oftare bil. Framför allt kvinnor har mer och bättre kontakt med sina barn. Är 70 det nya 50? Många fler, både män och kvinnor, lever i lyckliga äktenskap. Har mer och bättre sex. Båda könen är mer utåtriktade och framför allt kvinnor har mindre skuldkänslor. Båda könen är mindre ordningsamma. Summa summarium dagens 70-åringar är som 1970-talets 50-åringar.

5 Pensioneringen för många är som en milstolpe. Redan 1913 infördes folkpensionen och då var medellivslängden under 60 år dvs lägre än vad pensionsåldern är idag. Idag är pensionsåldern mellan år och medellivslängden för män strax över 80 år och för kvinnor 84 år. Pensioneringen ses som ett socialt åldrande? Eller? Att åldras med stroke. Många fler överlever = fler lever och åldras med konsekvenserna av stroke. Rehabilitering och forskning fokuserar mest på de tidiga faserna. Hur ser situationen ut på lång sikt? Här kan vi göra mycket själva genom att vara så aktiva som möjligt är och vara delaktiga i vår rehabilitering. 10 år efter stroke har man följt 145 personer från Lund Stroke Register. Det har visat sig att de flesta är oberoende i personlig vård och kortare förflyttningar (69 %). Hälften rapporterar hög aktivitetsfrekvens (48 %). En fjärdedel är inaktiva (23 %). Utav detta kan man utläsa att det är stora individuella variationer. Idag har många sociala aktiviteter utanför hemmet som t ex olika hobbies och men gör mer utflykter än tidigare. Vilka faktorer har betydelse? Aktivitet är bra hjälper mot allt. Människor med livsgnista lever längre. Att uppleva att man själv är i kontroll främjar hälsan. Hundraåringar har ofta (haft) något meningsfullt projekt. Vi har ju ett levande exempel Dagny som bloggar. Att hålla igång kroppen och hjärnan motverkar demens. Fysisk aktivitet kan vara mer verksamt än medicinering och att utmana balans och uthållighet motverkar fall. Reaktiva eller proaktiva insatser? Man söker och får hjälp när behovet redan är tydligt, problemen redan stora, olyckan redan skedd och sjukdomen redan långt gången. Insatserna är oftast då äldrevården en reaktiv ansats dvs ibland en stark reaktion. Det finns vetenskapligt stöd för hälsofrämjande, förebyggande insatser. Det är svårt att räkna hem vinsterna; proaktiva (förebyggande) insatser ger långsiktiga resultat som är svåra att mäta och leda i bevis. De funktionsprofiler man tittat på är fyra stycken. Det börjar ofta med att man har svårt att gå. Därefter har man utöver svårighet med att gå även svårit att röra armar och händer. Nästa steg är att man utöver tidigare problem också blir beroende av en rollator och som fjärde profil kommer det ofta till att man får stora synproblem. Ålder + skada + sjukdom ger ökad komplexitet när åren går. 5.

6 Nästa problem är kan jag bo kvar i min bostad. De flesta bor idag kvar i sina bostäder upp i hög ålder med hjälp av hemsjukvården. Idag har vi stora nedskärningar i särskilt boende. Kvarboendeprincipen ses idag som politiskt mantra. Flyttar äldre idag så är det ofta till mindre bostäder. Man lämnar villan för lägenhet. Man flyttar ofta till bostäder med färre miljöhinder men man glömmer att få en bättre tillgänglighet. 95 % av alla 65+ bor faktiskt i vanliga lägenheter. Frågan är om de är lämpliga att åldras i. Miljöhindren som oftast åtgärdas genom bostadsanpassningbidrag är hiss eller ramp, ta bort trösklar eller andra nivåskillnader mellan rum, nivåskillnader i duschen eller att man byter ut badkaret mot dusch. Idag är det ett stort antal bostäder som behöver åtgärdas för att eliminera miljöhindren. De stödjande miljöerna för ett aktivt åldrande är när man samarbetar med seniorer och andra organisationer tvärs över alla samhällssektorer. Ett exempel är Kristianstads kommun som har startat projektet Kom så går vi för att förbättra fotgängarnas miljö i ett bostadsområde. Där har man samarbetat seniorer, forskare, kommunen, Skånetrafiken och Trafikverket. Vad tycker då de äldre själv att vi ska göra? De vill stärka det sociala stödet, tillhandahålla olika möjligheter till aktiviteter i närområdet, förbättra tillgängligheten till publika miljöer och kollektivtrafik, uppmuntra och stödja fysisk aktivitet samt uppmuntra till användning av modern teknik. Aktivt åldrande är att bli äldre med god hälsa och som fullvärdig samhällsmedborgare. Känna sig bekräftad av sitt arbete och sociala engagemang. Självständig i dagliga livet och engagerad som medborgare. Att arbeta för aktivt åldrande innebär att förändra attityder och utveckla mer positiva strategier för att tackla åldrandets utmaningar. Den åldrande befolkningen är en tillgång och inte en börda. Ett nytt Sverige är på väg att växa fram genom att många mycket vitala äldre, lever aktiva liv. I denna gruppen människor finns det också missgynnade och sårbara grupper. Vi har en historiskt hög invandring i landet. Dessutom har vi en omvälvande teknisk utveckling och ganska stora skillnader mellan landsbygd och stad. Den kronologiska åldern får allt mindre betydelse. Det är funktionsförmågan som är den avgörande samt livsstilen. Den ekonomiska förutsättningen spelar också en roll samt de sociala nätverken. Idag kan man åldras på olika sätt som t ex på vanligt sätt eller med sjukdom och funktionsnedsättningar. 6.

7 Vad kan du då göra själv? Fyll vardagen med sådan som känns roligt, meningsfullt och viktigt. Behåll kontrollen över din situation. Tänk på att aktivitet är hälsa och hjälper mot det mesta (men helst i förväg ). Tänk även tanken blir jag riktigt gammal så kommer en del problem med tiden. Planera för ett långt åldrande Hur vill du ha det? 7. Margrét Leósdóttir Enhetsansvarig läkare, docent på hjärtmottagningen Malmö Skånes Universitetssjukhus Bättre och mer jämlik vård till alla patienter efter hjärtinfarkt Vi började med att titta på bakgrunden och måluppfyllelsen för de viktigaste riskfaktorerna ett år efter hjärtinfarkt har om de har förbättrats mycket de senaste åren. Man kan dock konstatera att trots att en del har förbättrats så kan man säga att en stor del av svenska patienter inte har nått målen för högt blodtryck, kolesterol, rökfrihet samt deltagande i träningsprogram ett år efter hjärtinfarten. Dock visas en kraftig variation mellan Sveriges sjukhus. Andelen patienter med akut hjärtinfarkt där stängt kärl öppnas inom rekommenderad tid är högst bland patienter med hög utbildning (ca 85 %) och lägst bland patienter med låg utbildning (ca 70 %). De som ändrar sin livsstil efter infarkten genom att börja motioner eller sluta röka är störst bland de patienter med hög inkomst och lägst bland patienterna med låg inkomst. Tyvärr så ser mortaliteten ut på samma sätt. Från har invandringen var stor i Sverige (ca personer) vilket också har medfört utmaningar inom vården. Invandringen ser väldigt olika ut i olika kommuner t ex Lekeberga kommun i Örebro län har haft ca 8 % invandring och Botkyrka i Stockholms län har haft ca 60 % invandring under denna perioden. Inom vården är språket ett stort problem både för patienter och för vårdpersonalen. Idag ställer man sig många frågor när det gäller vilka faktorer karakteriserar framgångsrik hjärtrehabilitering? Kan vi hitta nya sätt att ta till för att få folk att ändra sina levnadsvanor? Kan vi effektivisera utnyttjandet av våra resurser och kompetenser? Vilka faktorer karakteriserar då framgångsrik hjärtrehabilitering? Här gäller det att plocka russinen ut kakan och använda så mycket man kan. Man måste kartlägga arbetsmetoder inom svensk hjärtrehabilitering och analysera vilka av dessa starkast kan förutses.

8 8. a) Måluppfyllelse för riskfaktorer Rökstopp, deltaga i träning, blodfetterna i mål och blodtrycket i mål. b) Följsamhet till medicinering c) Återinsjuknande och mortalitet. Man har skickat ut en enkätundersökning om hjärtrehabilitering. Här fick man väldigt hög svarsfrekvens. Detta följes sedan upp genom ett service-index för hjärtrehabilitering där man kollar t ex Har man regelbundna ronder och teammöten Har man dietist med i rehabteamet Får patienten någon skriftlig information om levnandsvanor eller sin riskfaktorer vid utsskrivning Hur snabbt efter utskrivningen får man träffa sjuksköterskan Finns det en medicinskt ansvarig läkare på enheten Får patienten träffa fysioterapeuten innan hemgången Erbjuds patienterna tillräckligt lång träning Hur länge har man ansvaret för patienterna Hur gör vi på Sveriges sjukhus och hjärtrehab kliniker för att möta behov hos patienter som inte talar svenska? Anhöriga tillåts tolka vid utskrivningssamtal Det avsättes längre tid för individuella besök till sjuksköterska/läkare Läkarens utskrivningsinformation delas ut på svenska Information om riskfaktorer och levnadsvanor finns på flera språk Erbjuder tolk vid deltagande i träning Efter hur många månader remitteras patienterna ut till primärvården/privat vårdgivare för fortsatt uppföljning? Inom 3 månader remitteras ca 35 %, efter 4-5 månader ca 7 %, efter 6-9 månader ca 5 % och efter 10 månader eller senare remitteras ca 40 % ut till primärvården eller någon privat vårdgivare för fortsatt uppföljning. Om man gör en sammanfattning så här långt när det gäller hjärtrehab team så får man. Ett välbemannat och välmående multiprofessionellt hjärtrehab team Tydlig ledning, ansvarsfördelning och delaktighet

9 Delegering till sjuksköterskor Kvalitetsarbete med hjälp av registerdata Stor förbättringspotential i Sverige, ofta till liten kostnad Rökstopp efter hjärtinfarkt kan vi förbättra användandet av evidensbaserade metoder för rökavvänjning? Man har tittat på andelen rökande hjärtinfarktspatienter under som varit rökfria i ett år. Det visade sig att ca 56 % av patienterna varit rökfria i ett år. Syftet är att öka andelen rökfria hjärtinfarktpatienter genom att inleda fasta rutiner för evidensbaserat beteende och läkemedelsstöd, baserat på riktlinjer och best-practice i Sverige att 150 patienter på åtta sjukhus i landet där andelen hjärtinfarktpatienter som röker är hög (>30 %) och måluppfyllelsen för rökfrihet är suboptimal. Hur går det med att få patienterna rökfria? Man har startat ett projekt i Malmö under hösten 2018 och på flera andra håll i landet under Man räknar med att kunna göra en utvärdering under Det finns många bra exempel på hur man ger framgångsrik och effektiv eftervård i Sverige, utan att det ska behöva vara så dyrt vi kan lära mycket av varandra. Resurserna är begränsade och vi måste använda dem på ett korrekt sätt. Rätt personer gör rätt saker Teamet är starkare än individen Optimera användandet av det vi vet fungerar Vara öppen för nya sätt att ge vård 9. Pelle Johansson, Riksförbundet HjärtLung Eftervård och rehabilitering Pelle började med att presentera sig och därefter ställde han frågan om det var någon som hade något de ville ta upp när det gäller eftervård och rehabilitering. Efter lite diskussioner om olika frågor som kom upp fortsatte vi och då började vi med att titta på olika resultat tillbaka i tiden när det gäller forskningsgenombrott. Jag nämner bara några av de som Pelle tog upp.

10 kom EKG till Sverige kom TBC-vaccinet och det blev en massvaccinering. TBC var ju också orsaken till varför vårt förbund startade Vårt förbund hette då De Lungsjukas Riksförbund i Stockholm. Det var personer som startade olika kamratföreningar som sedan växte och blev lokalföreningar. Hjärt-Lungmaskinen kom till Sverige 1954 genom Clarence Crafoord, som var en av pionjärerna inom hjärtkirurgi tillsammans med hjärtkirurgen Åke Senning. Det var också dessa båda herrar som genomförde Europas första hjärtoperation och världens andra lyckade operation med hjärt-lungmaskinen. Pacemakerna uppfanns i Sverige av Rune Elmqvist Den opererades också in samma år av hjärtkirurgen Åke Senning. Tyvärr fungerade den inte så bra. Den första höll bara i ett par timmar och den andra ett par veckor. Den första hjärttransplantationen gjordes av Christiian Barnard 1967 i Kapstaden, Sydafrika. Den första hjärttransplantationen i Lund gjordes Varje år opereras ca 30 patienter och får ett nytt hjärta i Lund. Hjärttransplantationer i Sverige görs endast i Lund och Göteborg. Hur forska? Det är ofta tillfälligheter som gör att man kommer på något, som t ex penicillinet som är en grupp av antibiotika härledd från mögelsläktet Penicillium. Den första behandlingen med penicillin i Sverige ägde rum på Sabbatsbergs sjukhus Nu fortsätter vi på forskning rehabilitering och då pratar vi i första hand rehabilitering efter en hjärtinfarkt. Hjärtrehabiliteringen är en efterbehandling för att främja läkningen av hjärtat och att förhindra en ny händelse. Denna rehabilitering börjar redan på sjukhuset under olika lång tid beroende på var du bor. När det gäller hjärtrehabilitering fokuseras det mest på livsstilsförändringar som t ex fysisk träning, sluta röka, stressa mindre, hålla kolesterolvärdet nere och ändra kostvanorna. I en del fall krävs också viktminskning. Efter en hjärtinfarkt har vi i våra lokalföreningar en stor uppgift genom att försöka få in de nysjuka i våra föreningar och hjälpa till med deras livsstilsförändring. Även vårt riksförbund har en stor uppgift genom att de forskningspengar som kommer in på förbundets 90-konto eller via arv och donationer går till bra saker som hjälper våra medlemmar. Det gäller att få in bra ansökningar till forskningsbidrag som kan ge både hjärt- och lungsjuka hjälp genom forsningen. Sveriges hjärtsjukvård är i världsklass men trots detta

11 så avlider en tredjedel av de som insjuknat inom en månad efter infarkten och 20 % drabbas av en ny hjärthändelse under det första året och ytterligare 20 % under de efterföljande tre åren. 11. Riksförbundet samverkar med forskarna genom att bl a besöka dem för att följa med i deras forsknings. Dessutom skrivs det en hel del i Status om de olika forskningsvalen. Man har konstaterat att hjärtpatienterna inte når målvärdena för blodtryck, blodfetter, rökstopp och fysisk träning. Man har ställt frågan Varför? men inte fått något bra svar från sjukvården beslutade men att göra en egen vetenskaplig studie för att försöka ta reda på svaret. SPICI-studien började och man skulle kartlägga hur PCI-patienterna (ballongvidgade patienter) uppfattar informationen från sjukhuspersonalen, vad de tror orsakat sjukdomen och hur de ser på livsstilsförändringen. Studien gjordes genom att en enkät sändes ut till 29 sjukhus och man fick in 1063 enkätsvar. Det visade sig att endast en fjärdedel får veta av personalen att de har sjukdomen kvar och att de behöver ändra sina levnadsvillkor. Majoriteten tror att sjukdomen är ärftlig eller åldersrelaterad och därför kan de ej påverka den. Majoriteten har alltså inte ändra sina kostoch motionsvanor. Vad leder då denna SPICI-studie till? Studien har presenterats på hjärtkongresser, i vetenskapliga tidskrifter och även på USA:s främsta hemsida. Man har besökt sjukhusen och undrat hur patienterna informeras. Hösten 2015 hade man ett stort seminarium för 29 sjukhus. Man fortsatte med utbildningsmöte under Därefter skapade man en ny vårdmodell. Man skapade unika kvalitetsregister i Sverige där man kan följa upp patienterna och man kan följa forskningen men också förbättringsarbetet. Majoriteten av alla hjärtinfarkter förklaras av riskfaktoret som t ex rökning, brist på fysisk aktivitet, höga blodfetter och högt blodtryck. De patienter som nått de viktigaste målvärdena efter 12 månader har blivit rökfria, fått ner sitt blodtryck till 140 mmhg, LDL-kolesterolet (det onda kolesterolet) skall vara under 1,8 mmol/l och man skall deltaga i träningsprogram. De som nådde alla fyra målvärdena 2012 var endast 9 % och de som nådde målvärdena 2017 var 30 %. Inte hänt så mycket på fem år. Nu har man kommit igång med ett samarbete mellan patientföreningen, kardiologföreningen, SPICI-gruppen och SWEDEHEART. Man har gjort en

12 sammanställning som man skickat som remiss till yrkesföreningar, vårdpersonal och patienter. Denna modellen har sedan presenterats på vårmötet och i läkartidningar. Modellen visar ett nytt sätt att skriva ut infarktpatienter. Man ska också göra fler återbesök på sjukhuset och man ska få en entydig och saklig information och man ska göra en hälsoplan utifrån personcentrerat synsätt. Därutöver ska man få ett teambaserat livsstilsstöd under det första halvåret. Detta ska sedan utvärderas i SEPHIA-registret och SPICI II som kommer att vara den nya SPICI-studien. 12. Pelle beskrev också hur vi vill att idealsjukhuset skall vara. Det är först en förbättring på ambulansvården att den skall komma i rätt tid, ha EKG i ambulansen och ha bra utbildad personal. Sedan är det en rad saker som vi vill ha bättre. Se bif bild. I vår nya broschyr Hjärtguiden som man kan beställa från Riksförbundets webbutik på hemsidan. Denna broschyr är till för vårdpersonalen att dela ut till sina patienter. Patienterna ska i samspråk med hjärtsköterskan diskutera vad de vill förändra i sin livsstil. Detta skall sedan skrivas under av patienten och hjärtsköterskan och sedan följas upp. Denna vårdmodell vill vi få införd på sjukhusen genom att vi sänder ett brev till verksamhetscheferna på sjukhusen. Vi sänder också brev till sköterskorna om hur de beställer Hjärtguiden. Vi har också möten med sjukhusen och arbetskonferenser för vårdteamen på sjukhusen. Därutöver gör vi uppföljningar och besök på sjukhusen. Hjärtguiden skall vara till för patienternas förändring av sin livsstils-förändring från det negativa beteendet till det positiva beteendet så man i fortsättningen kan må bättre. Då har man klarat av allt sådant som varit jobbigt tidigare och nu kan man börja blicka framåt mot ett bättre leverne. Vid pennan Agneta Petersson

En ny modell för sekundärprevention vid kranskärlssjukdom

En ny modell för sekundärprevention vid kranskärlssjukdom Utskrivning En ny modell för sekundärprevention vid kranskärlssjukdom Efter 1-2 veckor Efter 6-10 veckor Efter 3-4 månader Catrin Henriksson Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset Efter 6 och/eller

Läs mer

HJÄRTGUIDEN. En broschyr för dig som behandlats för förträngningar i hjärtats blodkärl. Från Riksförbundet HjärtLung och SWEDEHEART.

HJÄRTGUIDEN. En broschyr för dig som behandlats för förträngningar i hjärtats blodkärl. Från Riksförbundet HjärtLung och SWEDEHEART. HJÄRTGUIDEN En broschyr för dig som behandlats för förträngningar i hjärtats blodkärl. Från Riksförbundet HjärtLung och SWEDEHEART. Välkommen till Hjärtguiden Hjärtguiden vänder sig till dig som behandlats

Läs mer

Redovisning av projektet Hjärt- och Lungsjuka minskar tobaksbruket (2008/323)

Redovisning av projektet Hjärt- och Lungsjuka minskar tobaksbruket (2008/323) 2011-01-26 Statens Folkhälsoinstitut 831 40 Östersund Redovisning av projektet Hjärt- och Lungsjuka minskar tobaksbruket (2008/323) Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund redovisar här projektet Hjärt- och

Läs mer

Värdegrund. för hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting

Värdegrund. för hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting Värdegrund för hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting Visionen om en god hälso- och sjukvård Landstinget i Stockholms län ska genom att erbjuda kompetent och effektiv hälso- och sjukvård bidra

Läs mer

Hur kan sjukhusdoktorn bidra till bättre matvanor? Mattias Ekström Biträdande överläkare Livsstilsmottagningen, Hjärtkliniken

Hur kan sjukhusdoktorn bidra till bättre matvanor? Mattias Ekström Biträdande överläkare Livsstilsmottagningen, Hjärtkliniken Hur kan sjukhusdoktorn bidra till bättre matvanor? Mattias Ekström Biträdande överläkare Livsstilsmottagningen, Hjärtkliniken Spelar det någon roll vad doktorn/sköterskan säger om levnadsvanor och matvanor?

Läs mer

Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal

Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal 2018-07-04 Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal Presentation av Verksamhetsförlagd utbildning för fysioterapeutprogrammet Hemsjukvårdsenheten i Mölndals stad är till för personer som av olika orsaker inte kan

Läs mer

Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal

Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal 2018-07-04 Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal Presentation av Verksamhetsförlagd utbildning för arbetsterapeutprogrammet Hemsjukvårdsenheten i Mölndals stad är till för personer som av olika orsaker inte

Läs mer

Hälsa - och hälsofrämjande möten Umeå

Hälsa - och hälsofrämjande möten Umeå Hälsa - och hälsofrämjande möten Umeå 2015-04-21 Cecilia Edström cecilia.edstrom@vll.se Sofia Elwer sofia.elwer@vll.se Lena Sjöquist Andersson lena.sjoquist.anderson@vll.se Folkhälsoenheten, Västerbottens

Läs mer

Mötet. Vad händer i ett hälsofrämjande möte? Anna Hertting Leg. fysioterapeut, med dr folkhälsovetenskap, senior rådgivare

Mötet. Vad händer i ett hälsofrämjande möte? Anna Hertting Leg. fysioterapeut, med dr folkhälsovetenskap, senior rådgivare Mötet Vad händer i ett hälsofrämjande möte? Leg. fysioterapeut, med dr folkhälsovetenskap, senior rådgivare Allt verkligt liv är möte Den kände filosofen Martin Buber ägnade sitt liv åt att påvisa den

Läs mer

2008-06-16 Reviderad 2013-01-03. Riktlinjer Demensvård

2008-06-16 Reviderad 2013-01-03. Riktlinjer Demensvård 2008-06-16 Reviderad 2013-01-03 Riktlinjer Demensvård 2(9) Innehållsförteckning Riktlinjer Demensvård... 1 Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Demenssjukdom... 3 Befolkningsstruktur 4 Demensvård.4

Läs mer

Riksföreningen för medicinskt ansvariga sjuksköterskor och medicinskt ansvariga för rehabilitering MAS-MAR

Riksföreningen för medicinskt ansvariga sjuksköterskor och medicinskt ansvariga för rehabilitering MAS-MAR Riksföreningen för medicinskt ansvariga sjuksköterskor och medicinskt ansvariga för rehabilitering MAS-MAR Till Socialdepartementet Diarienummer S2017/02040/FST Remissvar Betänkande SOU 2017:21 Läs mig!

Läs mer

Kunskap är nyckeln. Solbohöjden Dagverksamhet och hemtjänst för personer med minnessvikt

Kunskap är nyckeln. Solbohöjden Dagverksamhet och hemtjänst för personer med minnessvikt Kunskap är nyckeln Bemötande vad skall man tänka på i mötet med demenssjuka och deras anhöriga/närstående Trine Johansson Silviasjuksköterska Enhetschef Solbohöjdens dagverksamhet och hemtjänst för personer

Läs mer

Studiecirkel. Varumärkesplattform. I materialet finns all text ur Varumärkesplattformen och förslag på diskussionsfrågor. hjart-lung.

Studiecirkel. Varumärkesplattform. I materialet finns all text ur Varumärkesplattformen och förslag på diskussionsfrågor. hjart-lung. Studiecirkel Varumärkesplattform I materialet finns all text ur Varumärkesplattformen och förslag på diskussionsfrågor 1 hjart-lung.se Studiecirkel I den här cirkeln får deltagarna tillfälle att diskutera

Läs mer

Samverkansrutin Demens

Samverkansrutin Demens Samverkansrutin Demens I Vellinge kommun Samverkan mellan kommun, primärvård och specialistvård Lokal samverkansrutin Bakgrund: Demenssjukdomar är sjukdomar som leder till kraftiga försämringar i människans

Läs mer

Hälsosamma levnadsvanor är även viktigt för patienter med cancer, men hur når vi dit?

Hälsosamma levnadsvanor är även viktigt för patienter med cancer, men hur når vi dit? Hälsosamma levnadsvanor är även viktigt för patienter med cancer, men hur når vi dit? Hans Hägglund Överläkare, docent Verksamhetschef Akademiska Sjukhuset Hemsjukvård efter benmärgstransplantation har

Läs mer

Samverkansrutin Demens

Samverkansrutin Demens Samverkansrutin Demens I Vellinge kommun Samverkan mellan kommun, primärvård och specialistvård Lokal samverkansrutin Bakgrund: Demenssjukdomar är sjukdomar som leder till kraftiga försämringar i människans

Läs mer

Specialiserade överviktsmottagningar

Specialiserade överviktsmottagningar Underlag Specialiserade överviktsmottagningar Bakgrund Fetma utgör ett stort hot för folkhälsan. Med fetma följer en ökad risk för psykisk ohälsa, ökad sjuklighet och för tidig död. Övervikt/fetma brukar

Läs mer

Riktlinjer för vård av personer med demenssjukdom/kognitiv sjukdom

Riktlinjer för vård av personer med demenssjukdom/kognitiv sjukdom 1(7) OMSORGSFÖRVALTNINGEN Riktlinjer för vård av personer med demenssjukdom/kognitiv sjukdom Antagna i Omsorgsnämnden 2019-06-04 2(7) Innehållsförteckning Riktlinjer för vård av personer med demenssjukdom/kognitiv

Läs mer

Noll fetma Ett projekt inom Vinnovas program Visionsdriven hälsa

Noll fetma Ett projekt inom Vinnovas program Visionsdriven hälsa Noll fetma 2040 Ett projekt inom Vinnovas program Visionsdriven hälsa Region Skåne, Lunds universitet, Aventure AB, Fazer bakeries Ltd & Orkla foods Sverige AB Utveckling av vision NOLL FETMA 2040 Utveckla

Läs mer

Beroende på var i hjärnan som syrebristen uppstår så märker den drabbade av olika symtom.

Beroende på var i hjärnan som syrebristen uppstår så märker den drabbade av olika symtom. 1 Var 17:e minut drabbas en person i Sverige av stroke. Vid en stroke händer något i de blodkärl som försörjer hjärnan med syre. Oftast är det en propp som bildats och som stoppar blodflödet. Men omkring

Läs mer

VARUMÄRKESPLATTFORM. hjart-lung.se

VARUMÄRKESPLATTFORM. hjart-lung.se VARUMÄRKESPLATTFORM Grundtanken i förbundets verksamhet är att alla människor har rätt att efter behov få den bästa möjliga hälso- och sjukvård, rehabilitering och socialt stöd. 1 hjart-lung.se Varumärkesplattform

Läs mer

Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad ISO 9001

Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad ISO 9001 Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad ISO 9001 Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården ska

Läs mer

Närstående STÖD TILL DIG MED EN HJÄRT-, KÄRL- ELLER LUNGSJUK NÄRSTÅENDE TEMA NÄRSTÅENDE

Närstående STÖD TILL DIG MED EN HJÄRT-, KÄRL- ELLER LUNGSJUK NÄRSTÅENDE TEMA NÄRSTÅENDE Närstående STÖD TILL DIG MED EN HJÄRT-, KÄRL- ELLER LUNGSJUK NÄRSTÅENDE TEMA NÄRSTÅENDE 2 HJÄRT-LUNGFONDEN Att vara närstående eller anhörig När en person i din närmaste omgivning får besked om sjukdom

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning 1 Övergripande mål och strategier 2 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerheten 3 Struktur för uppföljning och utvärdering 3 Mål för patientsäkerheten 3 Genomförda

Läs mer

Hemsjukvård i Hjo kommun

Hemsjukvård i Hjo kommun Hemsjukvård i Hjo kommun Kommunal hälso- och sjukvård Kommunal hälso- och sjukvård/hemsjukvård är till för dig som bor i en särskild boendeform eller i bostad med särskild service vistas på en biståndsbedömd

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 25880 su/adm 2018-05-16 3 Innehållsansvarig: Sara Bentzel, Underläkare, ST, Läkare (sarmo4) Godkänd av: Jerker Persson, Verksamhetschef, Gemensamt (jerpe3)

Läs mer

Utvärdering av vården vid stroke

Utvärdering av vården vid stroke Utvärdering av vården vid stroke 2018 UTVÄRDERING AV VÅRDEN VID ASTMA OCH KOL SOCIALSTYRELSEN 1 Utvärdering av vården vid stroke Allt färre insjuknar och avlider i stroke och det är framförallt den kraftiga

Läs mer

Resultat från Strokevården i Stockholms län

Resultat från Strokevården i Stockholms län Resultat från Strokevården i Stockholms län Faktafolder maj 2011 HSN-förvaltningen Box 69 09 102 39 Stockolm Tfn 08-123 132 00 Stroke är en av de stora folksjukdomarna och ca 3700 länsinvånare drabbas

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Postiljonen vård och omsorgsboende, egen regi. Postiljonen vård- och omsorgsboende. Dnr: /2019 Sid 1 (6)

Patientsäkerhetsberättelse Postiljonen vård och omsorgsboende, egen regi. Postiljonen vård- och omsorgsboende. Dnr: /2019 Sid 1 (6) Postiljonen vård- och omsorgsboende Dnr: 1.6-164/2019 Sid 1 (6) Ansvarig för upprättande och innehåll: Patrik Mill, verksamhetschef med hälso- och sjukvårdsansvar Postiljonen vård och omsorgsboende, egen

Läs mer

Sjuksköterskan behövs för en jämlik vård och hälsa. Anna Forsberg-Lunds Universitet Professor i vårdvetenskap med inriktning organtransplantation

Sjuksköterskan behövs för en jämlik vård och hälsa. Anna Forsberg-Lunds Universitet Professor i vårdvetenskap med inriktning organtransplantation Sjuksköterskan behövs för en jämlik vård och hälsa Anna Forsberg-Lunds Universitet Professor i vårdvetenskap med inriktning organtransplantation Sjuksköterskans omvårdnad Fokus för omvårdnad är hälsa hos

Läs mer

sjukvård i hemmet m e d vå r ko m p e t e n s, på d i n a v i ll ko r

sjukvård i hemmet m e d vå r ko m p e t e n s, på d i n a v i ll ko r Avancerad sjukvård i hemmet m e d vå r ko m p e t e n s, på d i n a v i ll ko r ASIH Tullinge - Botkyrka och Huddinge ASIH Handen ASIH Nynäshamn ASIH Tyresö ASIH Södertälje att välja avancerad sjukvård

Läs mer

Hälsoplan för Årjängs kommun

Hälsoplan för Årjängs kommun Kommunfullmäktige Birgitta Evensson, 0573-141 32 birgitta.evensson@arjang.se PLAN Antagen av KF 2018-06-18 211.10 Paragraf 94 1(8) Hälsoplan för Årjängs kommun 2(8) Inledning Befolkningens hälsa är en

Läs mer

PLAN. Stadskontoret. Plan för vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad. Lättläst

PLAN. Stadskontoret. Plan för vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad. Lättläst PLAN Stadskontoret Plan för vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad Lättläst Innehåll Inledning... 3 1. Du ska kunna leva ett aktivt liv och ha inflytande i samhället och över din vardag... 5 2. Du

Läs mer

Information till dig som har kranskärlssjukdom

Information till dig som har kranskärlssjukdom Information till dig som har kranskärlssjukdom Sammanställning av Eva Patriksson leg.sjusköterska Granskad av Maria Lachonius verksamhetsutvecklare kardiologi, Truls Råmunddal specialistläkare kardiologi

Läs mer

Stärk hjärt-kärlsjukvården

Stärk hjärt-kärlsjukvården Kommittémotion M Motion till riksdagen 2018/19:2788 av Camilla Waltersson Grönvall m.fl. (M) Stärk hjärt-kärlsjukvården Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

Har hälsan blivit bättre? En analys av hälsoläget och dess utveckling i Östergötland

Har hälsan blivit bättre? En analys av hälsoläget och dess utveckling i Östergötland Har hälsan blivit bättre? En analys av hälsoläget och dess utveckling i Östergötland Verksamhetsutveckling vård och hälsa, 2019 Rapporten - mål och innehåll Detta är den första folkhälsorapporten sedan

Läs mer

Hälsovård för äldre en investering för framtiden

Hälsovård för äldre en investering för framtiden Hälsovård för äldre en investering för framtiden Hälsovård för äldre - en investering för framtiden Vårdförbundet vill se en tydlig plan för att förebygga ohälsa. Genom att införa ett nationellt program

Läs mer

- äldreboende i Landskrona stad BOENDE & HÄLSA. Välkommen till

- äldreboende i Landskrona stad BOENDE & HÄLSA. Välkommen till - äldreboende i Landskrona stad BOENDE & HÄLSA Välkommen till 2 BOENDE & HÄLSA - så att du får ett så bra liv som möjligt Boende och hälsa inom omsorgsförvaltningen ansvarar för Landskrona stads kommunala

Läs mer

Rutin för palliativ vård i livets slutskede

Rutin för palliativ vård i livets slutskede Rutin för palliativ vård i livets slutskede Sotenäs kommuns riktlinje utgår från Socialstyrelsens, Nationellt kunskapsstöd för god palliativ vård i livets slutskede, som ger ett stöd för styrning och ledning.

Läs mer

Din gåva förändrar liv. hjart-lung.se/forskningsfond

Din gåva förändrar liv. hjart-lung.se/forskningsfond Utan forskningen hade jag nog bara suttit hemma. Din gåva förändrar liv. hjart-lung.se/forskningsfond Nyligen bytte jag själv till vinterdäck på bilen. Det har jag inte orkat göra på fem år. Lagom till

Läs mer

1 (5) ÅTERKOPPLING FRÅN VERKSAMHETSDIALOGMÖTET VÅREN 2016 TILLGÄNGLIGHET

1 (5) ÅTERKOPPLING FRÅN VERKSAMHETSDIALOGMÖTET VÅREN 2016 TILLGÄNGLIGHET 1 (5) Regionkontoret Centrum för hälso- och sjukvårdsutveckling Vårdvalsenheten ÅTERKOPPLING FRÅN VERKSAMHETSDIALOGMÖTET VÅREN 2016 TILLGÄNGLIGHET Lagstadgat krav: Läkarbesök inom 7 dagar, Enligt nationell

Läs mer

Nationellt vårdprogram för palliativ vård i livets slutskede Helena Adlitzer Utbildning

Nationellt vårdprogram för palliativ vård i livets slutskede Helena Adlitzer Utbildning Nationellt vårdprogram för palliativ vård i livets slutskede 2017-03-29 Helena Adlitzer Utbildning 1. Information om grunden för VP 2. Revideringen 3. Arbetsprocessen 4. Innehållet 5. Axplock ur VP ---------------------------------------------------

Läs mer

En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad

En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad vem som styr landstinget. Nu vill vi gå vidare och satsa

Läs mer

Geriatrik från golvet/sip i praktiken

Geriatrik från golvet/sip i praktiken Geriatrik från golvet/sip i praktiken Lina Hjärpe Skoglund spec Internmedicin/Geriatrik. VC Medicinkliniken Ängelholm, stolt läkare i Mobilt vårdteam Röd korridorsplats 3, Helsingborgs akutmottagning.

Läs mer

För bättre läkemedelsanvändning och bättre hälsa

För bättre läkemedelsanvändning och bättre hälsa Handla klokt! För bättre läkemedelsanvändning och bättre hälsa Läkemedelskommittén ska verka för en rationell, säker och kostnadseffektiv hantering av läkemedel. Kommittén utses av landstingsstyrelsen

Läs mer

Patienten i centrum. Att vara distriktsläkare till patienter med intellektuell funktionsnedsättning FUB Malin Nystrand

Patienten i centrum. Att vara distriktsläkare till patienter med intellektuell funktionsnedsättning FUB Malin Nystrand Patienten i centrum Att vara distriktsläkare till patienter med intellektuell funktionsnedsättning 2016-10-22 FUB Malin Nystrand Vad jag skall prata om Kroppen och hälsan är viktigt Varför kan det vara

Läs mer

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 Innehåll Förebyggande och hälsofrämjande arbete 4 Personcentrerad vård 6 En utbyggd primärvård och en förstärkt närvård 8 Patienter med komplexa behov - kroniker och multisjuka

Läs mer

VI ARBETAR I TEAM PÅ VÅRDCENTRALEN

VI ARBETAR I TEAM PÅ VÅRDCENTRALEN VI ARBETAR I TEAM PÅ VÅRDCENTRALEN fysioterapeut läkare distriktssköterska kurator eller psykolog distriktssköterska Landstinget i Värmland, mars 2018. TEAM FÖR DITT BEHOV Nu utvecklar vi vården och våra

Läs mer

Riksförbundet Ångestsyndromsällskapet ÅSS

Riksförbundet Ångestsyndromsällskapet ÅSS Intressepolitiskt Program Antaget av ÅSS Förbundstyrelse i februari 2013 Riksförbundet Ångestsyndromsällskapet ÅSS Inledning Förbundet ÅSS är en rikstäckande organisation. Medlemmar är lokalföreningar

Läs mer

Satsa på omvårdnadsforskning för att förbättra vården

Satsa på omvårdnadsforskning för att förbättra vården Satsa på omvårdnadsforskning för att förbättra vården Produktionsfakta Utgivare Svensk sjuksköterskeförening Sakkunnig i forskningsfrågor: Elisabeth Strandberg Grafisk form Losita Design AB, www.lositadesign.se

Läs mer

Patientfall i in- och utskrivningsprocessen

Patientfall i in- och utskrivningsprocessen Patientfall i in- och utskrivningsprocessen ETT STÖD FÖR VERKSAMHETERNA ATT VÄLJA RÄTT PROCESS Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård omfattar alla enskilda individer som bedöms

Läs mer

Sjuksköterskedagarna. Vad letar vi efter i sjukvården? Varför?

Sjuksköterskedagarna. Vad letar vi efter i sjukvården? Varför? Sjuksköterskedagarna Cecilia Enockson specialist i allmänmedicin Medicinsk rådgivare Hälsoval Vad letar vi efter i sjukvården? Varför? Riskfaktorer för hjärt- kärlsjukdom Orsakar stor sjuklighet och lidande

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse Tyresö/Söderort 2016 Innehållsförteckning Verksamhetsbeskrivning 3 Vision och värdegrund 3 Kvalitet och patientsäkerhet 4 Riskbedömningar 5 Vård i livets slut 5 Kompetens i teamet

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND DATUM DIARIENR 1999-03-26 VOS 99223 KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND Inledning Denna policy utgör en gemensam grund för att beskriva, följa upp och utveckla kvaliteten,

Läs mer

Rehabilitering och habilitering i samverkan. Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL

Rehabilitering och habilitering i samverkan. Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL Rehabilitering och habilitering i samverkan Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL 2015-06-05 Historik Överenskommelse om samverkan gällande hälsooch sjukvård i Uppsala

Läs mer

Bilaga: Förslag på områden för behovsanalyser och brukardialoger 2017 med motiveringar

Bilaga: Förslag på områden för behovsanalyser och brukardialoger 2017 med motiveringar Bilaga 1/4 Bilaga: Förslag på områden för behovsanalyser och brukardialoger 2017 med motiveringar I detta dokument redovisas beredningen för behovsstyrnings förslag på områden för behovsanalyser 2017.

Läs mer

Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014. Vardag med möjlighet till gemenskap och innehåll!

Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014. Vardag med möjlighet till gemenskap och innehåll! Ett gott liv i Malmö Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014 Allas rätt till välfärd, delaktighet och engagemang i samhällsbygget är grunden för den socialdemokratiska politiken. Det handlar

Läs mer

Studiecirkel Samhällspolitiskt program

Studiecirkel Samhällspolitiskt program Studiecirkel Samhällspolitiskt program Patientens rätt till säker, ändamålsenlig och tillgänglig vård och rehabilitering Varje patient har rätt till en säker, ändamålsenlig och tillgänglig vård. Riksförbundet

Läs mer

Uppföljning av HS-avtalet

Uppföljning av HS-avtalet Uppföljning av HS-avtalet Anna Häger Glenngård och Mattias Haraldsson KEFU, Ekonomihögskolan vid Lunds universitet Hotell Öresund, Landskrona, 6 december 2017 Ett uppföljningsuppdrag i tre delar Del A,

Läs mer

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/ Uppdragsplan 2016 Vård- och omsorgsnämnden Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/0864 003 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Ansvarsområden 4 Verksamhetsidé 4 Uppföljning och utvärdering

Läs mer

Prehospitalt omhändertagande

Prehospitalt omhändertagande Prehospitalt omhändertagande Trombolyslarm (Rädda-hjärnan-larm) Innebär vid de flesta sjukhus att ambulanspersonal larmar akutmottagningen om att en patient som kan bli aktuell för trombolysbehandling

Läs mer

Kvalitetskrav. i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun

Kvalitetskrav. i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun Kvalitetskrav i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för bostäder med särskild service för vuxna

Läs mer

Hur kan vi förbättra levnadsvanorna i Norrbotten?

Hur kan vi förbättra levnadsvanorna i Norrbotten? Hur kan vi förbättra levnadsvanorna i Norrbotten? Margareta Eriksson Folkhälsostrateg, Med Dr Folkhälsocentrum, Utvecklingsavdelningen Region Norrbotten Hälsosamma levnadsvanor förebygger 80% av all kranskärlssjukdom

Läs mer

Förslag till Intressepolitiskt program

Förslag till Intressepolitiskt program 12 a) Förslag till Intressepolitiskt program Inledning Människor med sjukdom i rörelseorganen både vill och kan leva ett gott liv, men kan komma att behöva lite mer stöd än friska för att fullt ut kunna

Läs mer

När mamma eller pappa dör

När mamma eller pappa dör När mamma eller pappa dör Anette Alvariza fd Henriksson Docent i palliativ vård, Leg Specialistsjuksköterska i cancervård och diplomerad i palliativ vård, Lektor Palliativt forskningscentrum, Ersta Sköndal

Läs mer

Inte störst men bäst. Det är vår vision.

Inte störst men bäst. Det är vår vision. Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad LEAN Den avgörande frågan är: Hur vill jag som patient bli bemött när jag träder in i detta sjukhus? Matz Widerström, Sjukhuschef

Läs mer

Riksförbundet Sällsynta diagnoser - Fokus på vården. Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum:

Riksförbundet Sällsynta diagnoser - Fokus på vården. Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum: Riksförbundet Sällsynta diagnoser - Fokus på vården Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum: 2017-01-18 1 Kort om genomförandet Webbenkät Medlemmar med en sällsynt diagnos eller som har barn/anhörig med en

Läs mer

Fysisk aktivitet på recept

Fysisk aktivitet på recept Fysisk aktivitet på recept - en aktiv väg till bättre hälsa Hälsan ligger i dina händer och sitter i dina fötter. Det är inte alltid som läkemedel, som man skulle kunna tro, är den bästa medicinen för

Läs mer

opereras för förträngning i halspulsådern

opereras för förträngning i halspulsådern Till dig som skall opereras för förträngning i halspulsådern Information till patient & närstående Dokumentet är skapat 2012-06-01 och är giltigt ett år från detta datum. Välkommen till Kärlkirurgen på

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

Dina levnadsvanor din hälsa

Dina levnadsvanor din hälsa Dina levnadsvanor din hälsa Må bättre i vardagen Prata levnadsvanor med din vårdgivare Fysisk aktivitet, matvanor, rökning/snusning och alkoholvanor. Vi har verktygen - du gör jobbet. Vi coachar dig mot

Läs mer

KOL. den nya svenska folksjukdomen. Fråga din läkare om undersökningen som kan rädda ditt liv.

KOL. den nya svenska folksjukdomen. Fråga din läkare om undersökningen som kan rädda ditt liv. KOL den nya svenska folksjukdomen. Fråga din läkare om undersökningen som kan rädda ditt liv. Den kallas för den nya folksjukdomen och man räknar med att omkring 500 000 svenskar har den. Nästan alla är

Läs mer

Våra ställningstaganden:

Våra ställningstaganden: SAMHÄLLSPOLITISKT PROGRAM 2013-2016 PATIENTENS RÄTT TILL VÅRD OCH REHABILITERING Alla hjärt- och lungsjuka patienter ska erbjudas bästa möjliga vård, medicinering och sjukdomsförebyggande livsstilsinsatser.

Läs mer

Stroke många drabbas men allt fler överlever

Stroke många drabbas men allt fler överlever Stroke många drabbas men allt fler överlever Birgitta Stegmayr Docent i medicin Stroke är en vanlig sjukdom. Här i Sverige drabbas troligen 30 000 35 000 personer per år av ett slaganfall, som också är

Läs mer

PERSONCENTRERAD VÅRD. Åsa Andersson

PERSONCENTRERAD VÅRD. Åsa Andersson PERSONCENTRERAD VÅRD Åsa Andersson Leg. sjuksköterska, doktorand Strategisk rådgivare Svensk sjuksköterskeförening asa.andersson@swenurse.se 24.10.2014 Centrum för personcentrerad vård, Tvärvetenskapligt

Läs mer

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Dokumenttitel: Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Ämnesområde: Planera och styra Nivå: Huvuddokument Författare: Landstingsstyrelsens presidium Dokumentansvarig: Administrativa enheten Beslutad av: Landstingsfullmäktige

Läs mer

FOLKHÄLSOPOLITISKT PROGRAM FÖR SORSELE KOMMUN

FOLKHÄLSOPOLITISKT PROGRAM FÖR SORSELE KOMMUN Vår vision är ett Sorsele som genomsyras av engagemang, omtanke och generositet. Att leva i Sorsele är att leva friskt och starkt, med kraft och glädje. Att bejaka sig själv och bekräfta sin omgivning.

Läs mer

Mobila hemsjukvårdsteam överallt

Mobila hemsjukvårdsteam överallt Mobila hemsjukvårdsteam överallt Karin Fröjd Regional projektledare https://www.bing.com/videos/search?q=mobil+n%c3%a4rv%c3%a5rd+skaraborg&&view=det ail&mid=d753aec475bac7685a37d753aec475bac7685a37&form=vrdgar

Läs mer

Vi socialdemokrater vill satsa på sjukvåden. Vi är övertygade om att det krävs en bred offentlig sjukvård för att alla ska få vård som behöver det.

Vi socialdemokrater vill satsa på sjukvåden. Vi är övertygade om att det krävs en bred offentlig sjukvård för att alla ska få vård som behöver det. Idag handlar mycket om val. Den 15 maj är det omval till Regionfullmäktige. Alla vi som bor i Västra Götaland ska återigen gå till vallokalen och lägga vår röst. Idag med alla val är det lätt att bli trött,

Läs mer

4. Behov av hälso- och sjukvård

4. Behov av hälso- och sjukvård 4. Behov av hälso- och sjukvård 3.1 Befolkningens behov Landstinget som sjukvårdshuvudman planerar sin hälso- och sjukvård med utgångspunkt i befolkningens behov, därför har underlag för diskussioner om

Läs mer

RIKSSTROKE - 3 MÅNADERS - UPPFÖLJNING

RIKSSTROKE - 3 MÅNADERS - UPPFÖLJNING Version 14.0 Används vid registrering av alla som insjuknar i akut stroke 2015-01-01 och därefter. RIKSSTROKE - 3 MÅNADERS - UPPFÖLJNING Dessa uppgifter fylls i av vårdpersonalen på strokeenheten Personnummer

Läs mer

Process för hjärtinfarkt-post PCI-post CABG-patienter, Medicin- Rehabkliniken, Kiruna sjukhus

Process för hjärtinfarkt-post PCI-post CABG-patienter, Medicin- Rehabkliniken, Kiruna sjukhus Styrande dokument Rutindokument Rutin Sida 1 (5) Process för hjärtinfarkt-post PCI-post CABG-patienter, Medicin- Rehabkliniken, Kiruna sjukhus Berörda enheter Medicin/Rehab-kliniken, Primärvården. Syfte

Läs mer

Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder och

Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder och Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder och Levnadsvaneprojektet Stockholm 2014-11-18 Raija Lenné Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Evidensbaserade metoder som stöd

Läs mer

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!...

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... INNEHÅLL Inledning... 2 Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål... 2 På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... 2 Ett hållbart Varberg... 2 Socialnämndens mål- och inriktning...

Läs mer

Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning

Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning Denna vägledning kan ses som ett stöd vid framtagandet av medarbetarens utbildnings- och introduktionsplan. Förslag på

Läs mer

SAMHÄLLSPOLITISKT PROGRAM

SAMHÄLLSPOLITISKT PROGRAM FÖRBUNDSSTYRELSENS FÖRSLAG SAMHÄLLSPOLITISKT PROGRAM REVIDERAT INFÖR KONGRESSEN 2013 SAMHÄLLSPOLITISKT PROGRAM Patientens rätt till vård och rehabilitering Alla hjärt- och lungsjuka patienter ska erbjudas

Läs mer

Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län

Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län Jessica Rydell (MP), Anders Henriksson (S), Linda Fleetwood (V), Lena Segerberg (S) Trygg

Läs mer

Paradigmskifte? ANNA FORSBERG

Paradigmskifte? ANNA FORSBERG Paradigmskifte? ANNA FORSBERG Hur utmanar vi det biomedicinska paradigmet? Läkaren har fokus på sjukdomen och refererar till ett biomedicinskt paradigm i mötet med patienten. Hela traditionen av naturvetenskaplig

Läs mer

patienter? brukare? dom vi är till för invånare? människor? äldre? seniorer? personer?

patienter? brukare? dom vi är till för invånare? människor? äldre? seniorer? personer? patienter? brukare? PCV= Person medborgare? Centrerad Vård dom vi är till för invånare? människor? äldre? seniorer? personer? 1 Varför nu? Patientlagen (150101) Stärka och främja patientens ställning Främja

Läs mer

Policy: Bostad och stöd i bostaden

Policy: Bostad och stöd i bostaden Riksförbundet FUB, för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning Policy: Bostad och stöd i bostaden Allmänna principer: Enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, ska den enskilde

Läs mer

Hur ska bra vård vara?

Hur ska bra vård vara? Hur ska bra vård vara? God och säker vård ur ett MAS perspektiv Se det etiska perspektivet som överordnat Utgå från en humanistisk värdegrund med vårdtagaren i centrum Hålla sig uppdaterad vad som händer

Läs mer

äldre i vården Miljöpartiet de gröna i Östergötland

äldre i vården Miljöpartiet de gröna i Östergötland äldre i vården Grön strategi för hur vården bättre kan anpassas till den äldre människans behov och förutsättningar Miljöpartiet de gröna i Östergötland 1 Inledning Inom en snar framtid kan vi förvänta

Läs mer

Understödd tidig hemgång Ägaruppdrag 2010-11

Understödd tidig hemgång Ägaruppdrag 2010-11 Syfte: Understödd tidig hemgång Ägaruppdrag 2010-11 Komplement till strokerehab. inom PV/Kommun Tryggare omhändertagande i hemmet Specialistkompetenta team fortsätter rehabiliteringen i hemmet Öka möjligheter

Läs mer

Fall och fallolyckor - risker och hur man kan förebygga

Fall och fallolyckor - risker och hur man kan förebygga Fall och fallolyckor - risker och hur man kan förebygga Lena Zidén, leg fysioterapeut, fil dr Fysioterapi SU/Mölndal, Göteborgs Universitet, Göteborgs Stad Våra kroppar är gjorda för rörelse Första steget

Läs mer

Filmen Hotell Vistet.

Filmen Hotell Vistet. Filmen Hotell Vistet https://www.youtube.com/watch?v=cog3brzm9vm Patienthotell- framtidens nya vårdform som tar tillvara på det friska Bedrivs utifrån ett traditionellt hotellkoncept Erbjuder medicinsk

Läs mer

POLICY. Folkhälsa GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

POLICY. Folkhälsa GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING POLICY Folkhälsa 2017 2021 GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte och bakgrund... 3 1.1 Utmaningar och möjligheter för en god hälsa... 3 2. Definition... 4 3. Vision... 4 4. Mål... 4 5.

Läs mer

Opereras För Aortaaneurysm Aortaocklusion

Opereras För Aortaaneurysm Aortaocklusion Till dig som skall Opereras För Aortaaneurysm Aortaocklusion Information till patient och närstående Dokumentet är skapat 2012-06-19 och är giltigt ett år från detta datum. Välkommen till Kärlkirurgen

Läs mer

Inledning. Kapitel 1. Evidensbaserad omvårdnad

Inledning. Kapitel 1. Evidensbaserad omvårdnad Kapitel 1 Inledning Utgångspunkten för denna kunskapssammanställning har varit SBU:s tidigare publicerade rapport om behandling av psykoser och andra psykiska sjukdomar med hjälp av neuroleptika [53].

Läs mer

Vad betyder rehabiliteringsgarantin för praktikerna?

Vad betyder rehabiliteringsgarantin för praktikerna? Vad betyder rehabiliteringsgarantin för praktikerna? Jan Sundquist Distriktsläkare, Sorgenfrimottagningen, Malmö Professor, Lunds universitet Verksamhetschef, Centrum för Primärvårdsforskning, Lunds Universitet/Region

Läs mer

Ohälsa vad är påverkbart?

Ohälsa vad är påverkbart? Ohälsa vad är påverkbart? Dialogkonferens i Lund 14 oktober 2009 Ylva Arnhof, projektledare Magnus Wimmercranz, utredare www.fhi.se\funktionsnedsattning Viktiga resultat Att så många har en funktionsnedsättning

Läs mer