10 TIPS - hantera stress Öka ditt lugn och prestera mer!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "10 TIPS - hantera stress Öka ditt lugn och prestera mer!"

Transkript

1 10 TIPS - hantera stress Öka ditt lugn och prestera mer! Kenth Åkerman

2 One day at a time - this is enough. Do not look back and grieve over the past, for it is gone: and do not be troubled about the future, for it has not yet come. Live in the present, and make it so beautiful that it will be worth remembering. Ida Scott Taylor Copyright författaren och RB Publishing, Detta verk är skyddat av lagen om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk. Tryckeri: Prinfo ALFREDSSONS, Bollebygd Original: NALF, Första upplagan. ISBN

3 10 tips - hantera stress Öka ditt lugn och prestera mer! Vill du stressa mindre, men åstadkomma mer? Vill du öka ditt lugn och känna avslappning med ändå ha handlingskraft? Ordet stress betyder belastning, påkänning, anspänning. För att förverkliga något vi bestämt oss för och för att skärpa våra sinnen, tankar och vår rörelseförmåga skapar vi ett spänningstillstånd i kroppen. Stress i sig är inget farligt, utan en naturlig kroppsreaktion mot faktiska, erinrade eller föreställda omständigheter som kan uppfattas som ett hot. Ett hjälpmedel för att förverkliga det du vill. Signaler kan komma från yttre omständigheter, din egen kropp och lika ofta från hjärnan. Kroppen reagerar med att frigöra energi som annars finns lagrat. Energi som ska kunna användas för att slåss eller att fly. Reaktionen gör att vi kopplar in en extra växel. Emellanåt känns vissa saker som ett måste som ska klämmas in mellan allt det andra. Och då gäller det för dig att ställa frågorna: Varför gör jag detta? För vem gör jag det? Vad ger det mig? När du frågat dig själv varför några gånger kommer oftast energin och lusten för att ta tag i saken, då vet du varför och vad det ger dig, sedan är det bara att - just do it! Eller får du svaret Nej, jag ska inte göra det! säg nej! Många stressituationer uppstår på grund av missförstånd. Missförstånd kan leda till konflikt. Och enligt stressforskningen är detta den vanligaste orsaken till stress i vardagen. Konsten att undvika missförstånd är att tala klarspråk. Detta ger ökad tydlighet och mindre tolkningar. Att vara tydlig inför sig själv med vad du vill och inte vill. Säg till dig själv Jag väljer att göra... istället för att Jag måste.... Och sedan också stå för detta inför andra. Intressant kuriosa: medellivslängden i Sverige är 77 år för män och 82 år för kvinnor. Och 74 år för läkare! Ytterligare ett bevis för att det inte räcker med att ha kunskapen man måste också ha skillsen som min son Emil uttrycker det. Du måste ha färdigheten att göra något åt det. I denna skrift får du ytterligare tips för att hantera stress och för att öka på din färdighet. Kom ihåg: stress är naturligt och en resurs när du kan hantera den. Sänk axlarna, släpp ned hakan och andas! Kenth Åkerman kenth@relationsbyggarna.se 03.

4 01. Stress är en upplevelse - bli medveten. Det är den egna upplevelsen och värderingen av situationen som blir avgörande för om man är stressad eller inte. Stress är en känsla, du känner dig stressad, det är din upplevelse av omständigheterna. Om stressen känns positiv eller negativ för dig, är högst individuellt. Jag har lyssnat till många föredragshållare inom området som utgår från visst är du stressad eller med dagens krav i arbetet och hemma är vi alla stressade.... I mitt tycke inte det rätta förhållningssättet till ämnet, att utgå från att vi är stressade. Lika dumt som att säga till någon som uppvisar alla symptom på stress att: Du är inte stressad. Upplevelsen av stress beror bl a på balansen mellan: krav och resurser, krav och egen kontroll, samt mellan ansträngning och belöning. Ställ dig följande frågor när du lutat dig tillbaka och skapat distans. Hur ser förhållandet ut mellan dina krav och de resurser du har till förfogande? Hur är kraven i förhållande till din möjliga kontroll av läget/jobbet/projektet/din roll? Hur ser ansträngningen ut jämfört med den belöning det ger dig?» Skapa distans till situationen.» Stress är din upplevelse.» Stress är naturligt.» Du kan ta kontrollen! Hur är din stressnivå? Svara på frågorna ovan, se på balansen mellan krav och förmåga. Svara genom att använda en 10-skala. Där 1 motsvarar låga eller inga alls (ex: krav) och 10 motsvarar hög eller fullständig (ex: kontroll). Hur ser dina siffror ut på ovanstående frågor? Hur är balansen, så som du upplever den? På jobbet? Hemma? Kom ihåg att det är din egen upplevelse och värdering av situationen som är avgörande för om du upplever stress eller inte. 04.

5 02. Du ska ingenstans - skaffa en brusfri zon. Kortvarig stress kan hjälpa dig att klara av dina utmaningar. Men om kroppen ständigt är i beredskapsläge kommer kroppen i obalans. Om du ständigt måste gilla läget mår du troligtvis inte bra. Denna spänning sliter på kroppen. Vart är du på väg? Vad är målet? Vems är målet? När du har som mest att göra och inte får något gjort vad gör du då? Springer omkring och undrar hur du ska hinna allt? Sitter helt still och grubblar på var du ska börja? Går till vännen eller kollegan och beklagar dig hur mycket du har att göra? När du har som mest att göra, gör ingenting för det kanske du ändå inte gör. Och då får du ett nödvändigt avbrott. Sätt upp skylten: Tillfälligt avbrott!» Stäng igen för ett slag, ta en paus eller en promenad.» Bryt tanken, ändra fokus. Gör något annat.» Ta ett glas vatten, ge dig själv andrum.» Skaffa en brusfri zon! Jag har en plats som jag börjat gå till allt oftare. En sten i hästhagen hemmavid. Jag sätter mig, filosoferar och tittar ut över havet. Hur länge sitter jag där? Minst så länge att hästarna kommer fram och pussar på mig. Vilken är din plats för avkoppling? Din brusfria zon? Din egen plats utan stress och störningar? Hur ofta är du där? Livet springer inte ifrån dig, det är du som springer från livet. 05.

6 03. Ge dig personlig tid - ta hand om dig själv. Att känna att man har kontroll över sin egen tid är en av de viktigaste delarna i stresshanteringen. Samtidigt är det väsentligt att du bestämmer vad och hur du använder den. Ingen annan tar hand om dig, det får du göra själv. Den personliga tiden är oftast den som får stryka på foten. Jobb, barn, vänner, ideella åtagande, högtider, hus och hem ja allt tar tid. Stress kan vara positivt så länge du tillåter dig själv och kroppen att återhämta sig. Ta hand om dig själv; din kropp, dina tankar och din energi, först då kan du ta hand om allt det andra. Fredagar är för mig VVV-dagar, Våga Vilja Välja -dagar. Då gör jag det jag själv vill. Vilken dag är din?» Ta dig tid för personlig tid.» Byt uppgifter med kollegor. Byt tid med vänner och nära.» Sätt av egen tid i almanackan.» Tillåt reflektion som rekreation! Hur vet du specifikt att och när du är stressad? När känner du dig skärpt och får fri tillgång till din energi och när blir det istället blockerad och kanske destruktiv? Lär känna signalerna och symtomen och bli mer medveten. Först då kan du göra något åt det. Skriv ned dina tecken på stress. Fundera på: Vilka sätt kan du ge dig själv mer personlig tid på redan nu? När? Var? Hur? Time is more value than money. You can get more money, but you cannot get more time. Jim Rohn 06.

7 04. Gör det du gillar - ladda energi. Under påverkan av stress reagerar kroppen på olika sätt. Enligt stressforskare är det kämpa, fly eller att spela död som gäller. Det sistnämnda gör att du blir passiv, orkeslös och pessismistisk och kanske hoppas på att andra ska lösa dina problem. I stressreaktionen ingår att vissa aktiviteter som matsmältningen släcks ned för att energi som behövs för överlevnad inte ska slösas i onödan. Även korttidsminnet, förmågan att lösa problem samt förmågan till att känna empati minskar. Oftast glömmer man vi, de människor som är runt omkring, därefter kanske sig själv (äta, sova mm) för att slutligen endast ha fokus på uppgiften. Jag, vi och uppgift behöver vara i balans då presterar du som bäst. Jag Vi Uppgift» Gör det du gillar, det ger energi.» Gör det du gillar; ofta och mycket.» Gör din musiklista för uppladdning.» Rör på dig. Dansa och sjung! När du gör något som du verkligen brinner för känner du igen symtomen; du behöver inte äta, glömmer andra människor, tid och rum. Du ägnar dig bara åt uppgiften. I ena fallet är du full av energi, i det andra inte. Vad är skillnaden? Sometimes your joy is the source of your smile, but sometimes your smile is the source of your joy. Thich Nhat Hahn 07.

8 05. Gör det du kan - prioritera. Det finns säkert mycket som är mer eller mindre angeläget för dig som för oss alla. Satsa på det du kan påverka, det du kan ha inflytande över. Ofta är det inte det du gör som stressar, utan tanken på det du inte gör, eller hur? När du känner dig överhopad, överväldigad och hopplöshet och depression hägrar, då behöver du prioritera. Lista saker du vill åstadkomma och rangordna dessa. Börja sedan agera med det första från listan. Träna problemlösningstarmen. Är du inte en del av lösningen så är du kanske en del av problemet? Något som du behöver fundera på och smälta en stund innan du accepterar tanken. Vad kan du göra åt det som händer? Och det som du inte kan göra något åt är kanske inte värt att hetsa upp sig över, eller?» Stanna upp, gör din prioriterade lista.» Du kan mer än du tror.» Nöj dig med det du gör.» Tillåt dig att känna stolthet för det du gjort! När du är stressad har vi olika recept för att komma på banan igen. Stanna upp, reflektera och prioritera; vad är angeläget, viktigt och vad kan du påverka nu. Skriv ned! Att sedan uppskatta och känna stolthet i det du redan gjort hjälper dig också vidare. Vad kan du uppskatta i det du åstadkommit? Skriv ned! Din förmåga att välja mellan det viktiga och det oviktiga är den faktor som avgör vilken grad av framgång du kommer uppnå - såväl i privatlivet som i arbetslivet. Brian Tracy 08.

9 06. Säg nej och säg ja till annat! Grundläggande för att minska stressen är att ta bort några av de orsaker som gör att du känner dig stressad. Att säga nej är att säga ja till något annat. De finns de som påstår att det inte finns positiv stress, lika lite som det finns positiva krig. Ändå kan stress kortvarigt hjälpa oss att prestera bättre. Det är inte ovanligt att när vi har mycket att göra, får vi också mycket gjort Det pratas mycket om att vi alltid måste välja, men ännu viktigare anser jag är att välja bort. Du ska inte sedan behöva motivera varför du inte kan vara med på ett möte, komma på kalaset, jobba över eller vad det än handlar om. Rädslan att inte räcka till eller att inte vara omtyckt skrämmer många, men vad kan hända egentligen? Du behöver inte vara någon annan, det räcker gott med den du är!» Oroa dig inte i onödan.» Lär dig välja bort!» Säger du Nej säger du Ja till annat» Allt är övergående! Skapa klarhet i vad du har att göra. Vilka positiva saker skulle hända om du säger nej? Vilka negativa saker skulle hända om du säger nej? Hur sannolikt, på en skala 1-10 är det att detta händer? (1- inte alls, 10 absolut). Vad blir ditt svar nu, ja eller nej? En viktigt nyckel till framgång är självförtroende. En viktig nyckel till självförtroende är förberedelse. Arthur Ashe 09.

10 07. Måste, bör och ska finns bara i tanken. Det är bara du som kan bestämma vad som är måsten, bör göra och ska göra. Det är mycket som borde göras och en sak är säker, vi blir aldrig klara. Pappan till seriefiguren Alfons Åberg säger ofta: Ska bara Vad är ditt favorituttryck? Ett av de vanligaste uttrycken som barn får höra är Skynda, skynda. Hur tror du det påverkar deras tankar och känsla av stress? Ändra på dina tankar om stressen och orsakerna bakom. Att bara få prata om vad som stressar dig kan vara en viktig del i bearbetningen, istället för att stänga in tanken inom dig. Risken finns att det kan komma att explodera, precis som ångmaskinen vars ventil är stängd. Kom också ihåg att viss stress hjälper dig. Du kan säkert minnas ett tillfälle eller situation där du både presterat bättre och mått bättre när du varit lite stressad. I alla fall när du ser till resultatet efteråt...» Formulera vad som stressar dig.» Ställ frågorna: vad behöver göras, när behöver. det göras och på vilket sätt ska det levereras?» Sätt dig i förarsätet och styr ditt liv.» Tänk: du vill, kan och vågar! 10. När du känner ett måste för att göra något och samtidigt blir stressad över saken ställ dig frågorna: Varför gör jag detta? Vad ger det mig? För vem gör jag detta? Svaren kan vara att du ska säga nej till uppgiften eller helt enkelt strunta i den. Luther, eller vad du eventuellt kallar ditt lilla hjärnspöke får ursäkta. Du har ett eget val. För det är väl du som styr ditt eget liv, eller hur? Vårt liv ger alltid resultat som visar på våra dominerande tankar. Sören Kierkegaard

11 08. Stanna upp - slappna av! Universalmedicinen mot stress är att varva ner, slappna av och ta ledigt. Men det gäller inte för alla anser jag. Långvarig stress behöver du finna roten till, vilket ofta förutsätter att du stannar upp. Kortvarig stress kan istället handla om att du behöver hjälp med att komma på banan. Hur vi sedan hanterar stressen handlar om förmågan till återhämtning: kortare och längre pauser, motion, ordentlig sömn och mental avslappning. Enligt forskning är det vårt allmänna hälsotillstånd och hur vi uppfattar situationen som ger svar på om det är positiv eller negativ stress. Spända och höjda axlar, spänning i nacken, sammanbitna käkar och korta andetag kan vara fysiska symtom och början till stress. Det är var och ens egna subjektiva upplevelse som avgör.» Kunskap är bra, görande är bättre.» Njut av vardagens små detaljer.» Våga stanna upp, ta en paus.» Gör dina egna val: Fånga kraften! Ett enkelt mini-break för att komma i ett mer avslappnat tillstånd: 1. Höj axlarna upp till öronen, håll kvar, låt axlarna falla ned. Upprepa 3-5 gånger, skaka loss. 2. Sätt handen på hjässan och böj huvudet åt höger/vänster. Tre gånger åt varje sida. 3. Öppna munnen, släpp ned hakan, massera mellanrummet mellan kindben och käke med pekfinger/långfinger. Räkna till Andas lugnt. Räkna till fyra samtidigt som du andas in och fyller lungorna helt. Andas ut och töm. Räkna 1,2,3 och på 4 är lungorna tomma. Upprepa tio gånger. Notera ditt tillstånd. Skönt eller hur? Om du fått in en sten i din sko och stenen skaver foten - då behöver du i första hand varken meditation eller motion. Varken nyandlighet eller aromterapi. De behöver snöra upp skon och - ta ut stenen. Lennart Levi 11.

12 09. Be om hjälp. Stress är ett beteende inte din personlighet. Ett beteende går att ändra. Det är inte fult att be om hjälp. Vilka människor har du runt dig som kan hjälpa och stödja dig? Vad kan du själv göra genom att se vad som är viktigt för dig och ditt självförverkligande? Att inta en allmänt optimistisk attityd till tillvaron underlättar också avsevärt. Denna del tror jag är en avgörande faktor mellan varför vissa är mer stresståliga än andra. Optimistiska och utåtriktade människor upplever ofta mindre stress än de introverta och med en pessimistisk hållning. De människor som har både socialt- och praktisk stöd i sin tillvaro klarar stress i högre grad.» Ta hjälp av din omgivning.» Se över ditt sociala stöd och dina egna resurser.» Var öppen. Be om återkoppling.» Skaffa dig en personlig coach - ett bollplank för vardagen. Enkel avslappningsövning: Sätt dig ned, blunda och fokusera inåt. Lägg märke till alla tankar som du har, alla tankar som far runt i ditt huvud. Notera också vad du känner just nu. Hur känns din kropp, var har du spänningar, stelhet och var är du avslappnad och behaglig. Ge dig själv tillåtelse att vara precis som du är - just nu - utan att du måste eller behöver ändra på något. Acceptera nuet för vad det är. Och notera igen tankar, spänning, stelhet och var du är mer avslappnad och behaglig. Lägg märke till vad du känner just nu. Vilka känslor har du? Beskriv dem för dig själv. Och acceptera nuet för vad det är. There is a time to let things happen and a time to make things happen Hugh Prather 12.

13 10. Ta bort tidstjuvar! Stresshantering handlar om att finna en långsiktig lösning på orsaken. Planering och prioritering är viktiga delar. Tidsstruktur kan för vissa kännas tråkigt, men är sannolikt nödvändigt. Leta reda på dina tidstjuvar. Fastnar du i e-postlådan redan på morgonen eller vid datorn (internet, Facebook mm) på kvällen? Tillsammans med TV är nog detta två av dagens absolut största tidstjuvar som vi låter ta tid från våra liv. Som avkoppling emellanåt, okej, men inte så många timmar och utan mening. Notera under en dag eller hellre under en vecka vad du gör, vad du lägger din tid på. Vad kunde du hoppat över som gett dig tid att göra det andra? Hur mycket låter du andra påverka din agenda? Flexibilitet är en framgångsfaktor för att klara av livets skeenden, så länge du inte blir Herr eller Fru Flexibilitet och gör vad andra vill.» Se över vad du lägger tid på.» Ge dig tid. Planera din tid.» Håll kvar - släpp iväg.» Bli vän med flexibiliteten, men låt den inte bosätta sig! Gör den lista på saker, personer, händelser, känslor, överenskommelser och övertygelser som påverkar dig starkt i ditt liv. Denna övning ger dig klarhet i hur mycket energi du lägger på att hålla kvar saker, personer etc som inte ger dig det du vill. Som att simma mot strömmen, det tar mycket kraft men du kommer inte lika långt som om du valt en annan väg. Vad är du bunden till? Hur mycket kostar det att hålla dina överenskommelser? Hur mycket kostar det att hålla kvar en viss person i din närhet? Hur mycket kostar det att ha kvar saken? Det vi kallar åldrande är inget mindre än den totala summan av alla de ärr vi fått av livets stress. Hans Selye 13.

14 11. Sänk spänningsnivån. Stress är en naturlig del i livet. Att sänka din allmänna spänningsnivå blir slutligen en långsiktig förlösare. Har du inte tidigare provat mental avslappning, muskulär avslappning, yoga eller liknande är det dags nu. Sänker du grundspänningen i kroppen kommer du ännu bättre kunna hantera de spänningstillägg som stressen utgör. Och ännu oftare också kunna både må och prestera bättre. Bristen på vila och återhämtning är sannolikt större orsak till stress och ohälsa än det hårda tempot och arbetsbelastningen som många har på jobbet. Vår sömn blir då en viktig del. Och det är i djupsömnen som vi får mest återhämtning. Den inträffar de första fyra timmarna av sömnperioden. Får du ingen djupsömn kommer du inte vara utvilad, vilket innebär att du kan sova länge utan att ändå vara utvilad. Kärnan i stresshantering handlar sedan om kunskap och beteendeförändring. Vad orsakar stress för dig, samt vad och hur kan du göra? Forskning visar att vistelser i naturen ger minskad trötthet, bättre sömn och ökad koncentrationsförmåga. En människa skapar ny energi genom planerad återhämtning. Planderad återhämtning...»...är avgörande för att vi ska orka med.»...är avgörande faktor för hög livskvalitet. Ta dig tid att vara ute i naturen Bli medveten: Det handlar om att först bli medveten om vad du gör som stressar dig/inte hjälper dig innan du kan förändra. 2. Vad vill du istället? Hur vill du vara? Vad vill du göra? Hur vill du bete dig? Hur vill du känna? Helt enkelt: Vilket annat resultat vill du uppnå? 3. Vad behöver du göra? För att ta ett första steg, vad behöver du göra. Gör det redan idag! Kom ihåg: En muskel växer inte när vi tränar utan vid återhämtningen.

15 Egna tips och tankar 15.

16 Nyckelordet är Andas! 10 tips... är en serie häften i fickformat som vill inspirera dig och få dig att reflektera. För att utveckla dig själv, din service, ditt ledarskap och den verksamhet du företräder. Du hittar teman som bl a service, medveten kommunikation, aktiv klagomålshantering, coacha dig själv, mål och motivation, framgångsrikt ledarskap och tidsplanering. Vill du har mer inspiration? Gå in på - för din professionella och personliga utveckling. Kenth Åkerman jobbar som inspiratör och perspektivskapare. Certifierad NLP Trainer och mental coach. Ekonom med förflutet bl a inom bank och reklambyråverksamhet. Verksam som personlig coach till ledare och ledningsgrupper. Författare till böcker inom kundservice, ledarskap och personlig utveckling. Utbildad av bland andra Anthony Robbins, Robert Dilts, Michael Neill och Jim Rohn. Han inspirerar och utbildar tusentals medarbetare och och ledare årligen sedan över 10 år inom ämnena service, relationer, kommunikation, ledarskap, motivation och mental coachning. Så många skratt har nog aldrig förekommit på våra samlingar tidigare. Säkert har många fått ett och annat tänkvärt med sig från dagen också. ISBN Publishing

10 TIPS - ditt eget recept För balans och framgång!

10 TIPS - ditt eget recept För balans och framgång! 10 TIPS - ditt eget recept För balans och framgång! Kenth Åkerman Det är värt vilket pris som helst att få se en slocknad blick lysa upp på nytt, få se ett leende tändas hos den som tycktes ha glömt att

Läs mer

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut I den första övningsdelen började du stärka din självbild bland annat med hjälp av en lista med positiva affirmationer anpassade just för dig. Förhoppningsvis

Läs mer

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop.

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop. Självkänsla Självkänsla är lika med att bottna i sitt innerst. Självkänslan finns i varje människa och söker plats att få fäste i och växa ur. Vissa ger den utrymme medan vissa inte låter den gro. Det

Läs mer

Mindfulness i harmoni med den sköna naturen. Handledare: Bengt Rundquist Mindfulness i harmoni med den sköna naturen 1

Mindfulness i harmoni med den sköna naturen. Handledare: Bengt Rundquist Mindfulness i harmoni med den sköna naturen 1 Mindfulness i harmoni med den sköna naturen Handledare: Bengt Rundquist Mindfulness i harmoni med den sköna naturen 1 Mindfulness i harmoni med den sköna naturen www.webbplats.org/mindfulness 2 Vad är

Läs mer

Hälsa och balans i arbetslivet

Hälsa och balans i arbetslivet Hälsa och balans i arbetslivet 34 % tror Lorem sig inte kunna ipsumarbeta som de gör idag utan att hälsan på sikt påverkas negativt. En undersökning bland Civilekonomernas medlemmar Hälsa och balans i

Läs mer

Vad är stress? Olika saker stressar. Höga krav kan stressa

Vad är stress? Olika saker stressar. Höga krav kan stressa Stress Att uppleva stress är en del av livet - alla blir stressade någon gång. Det händer i situationer som kräver något extra och kroppen brukar då få extra kraft och energi. Men om stressen pågår länge

Läs mer

Grunder Medialitet !!!

Grunder Medialitet !!! Grunder Medialitet Välkommen Trevligt att du har valt att ladda ner detta övningshäfte. Innan man börjar att utveckla sin andliga sida, rekommenderar jag att man funderar lite på om du är redo för att

Läs mer

Skapa minnen av framtiden. Henrik Svensson

Skapa minnen av framtiden. Henrik Svensson Skapa minnen av framtiden Henrik Svensson Skapa minnen av framtiden Mental träning är en enkel teknik där du kan ändra dina tankar om dig själv och dina förmågor. Det är ett systematiskt och disciplinerat

Läs mer

Välkommen! Mikael Widerdal

Välkommen! Mikael Widerdal Välkommen! Den här titeln du håller i din hand innehåller de bästa och mest kraftfulla mentala redskap från de 20 år som jag utbildat, coachat och föreläst för människor i hela Sverige. Den här är indelad

Läs mer

Stresshantering en snabbkurs

Stresshantering en snabbkurs Stresshantering en snabbkurs Som vi var inne på tidigare i så har man inom smärt- och stressforskning på senare år skapat en modell för hur kropp och psyke hänger ihop; psyko-neuro-endokrino-imunnolog

Läs mer

Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni:

Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni: Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni: Din ungdom har anmält sig till vår internetbehandling för sömnproblem. Behandlingen är en internetbaserad guidad självhjälp

Läs mer

Innehåll. Smakprov från boken ORKA! utgiven på www.egetforlag.se

Innehåll. Smakprov från boken ORKA! utgiven på www.egetforlag.se FRIDA SÖDERMARK Innehåll Jag lever min dröm 5 1. Orka 9 2. Hitta din grej 11 3. Hitta tiden 17 4. Utgå från dig själv 27 5. Att sätta upp mål 30 6. Motivation 36 7. Motgångar 43 8. Jämvikt och fokus 50

Läs mer

Ladda för fotboll i Södertälje FK

Ladda för fotboll i Södertälje FK Ladda för fotboll i Södertälje FK Guiden till hur DU ökar din prestationsförmåga genom att ge kroppen rätt energi - 1 - Innehåll Inledning sid 2 Frukost - det viktiga målet sid 3 Vilken frukosttyp är du?

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR Så får du bättre 1234 självkänsla Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips 8 SIDOR Självkänsla Våga ta steget mot ett bättre självförtroende och ett rikare liv! En dålig

Läs mer

Fördelarna med Meditation och hur du använder den i ditt liv

Fördelarna med Meditation och hur du använder den i ditt liv 1 www.ashtarcommandcrew.net www.benarion.com www.benarion.com/sverige copyright Ben-Arion (se sista sidan) Fördelarna med Meditation och hur du använder den i ditt liv Av Ben-Arion Jag får många frågor

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Pressmeddelande 18 maj. Kvinnor visar mer stressymptom än män: Var fjärde kvinna i Stockholms län lider av orolig mage

Pressmeddelande 18 maj. Kvinnor visar mer stressymptom än män: Var fjärde kvinna i Stockholms län lider av orolig mage Pressmeddelande 18 maj Kvinnor visar mer stressymptom än män: Var fjärde kvinna i Stockholms län lider av orolig Kvinnliga anställda upplever mer symptom på stress än sina manliga kollegor. Exempelvis

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

{ karriär & ledarskap }

{ karriär & ledarskap } CHEFENS SJU Slut ögonen och dröm dig bort en stund. Se en värld framför dig där ingen chef bryter mot någon av chefens sju dödssynder. Där alla chefer är riktigt bra ledare och brinner för sina medarbetares

Läs mer

Plugga och må bra. Samtidigt.

Plugga och må bra. Samtidigt. Plugga och må bra. Samtidigt. Anna Broman Norrby, leg. psykolog - studenthälsovård Kaserntorget 11 B är studenternas företagshälsovård vid Chalmers och Göteborgs universitet www.akademihalsan.se - Telefon:

Läs mer

Mindfull STÅENDE Yoga

Mindfull STÅENDE Yoga Mindfull STÅENDE Yoga Tack min kollega Leg psykolog och MBSR-lärare Åshild Haaheim som fotograferat rörelserna på Garrison Institute. Intention & Yogafilosofi Intentionen med mindfull yoga är att utforska

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Tema: 24-timmarsdygnet

Tema: 24-timmarsdygnet Tema: Om våra barn mår bra, rör på sig, har goda mat- och sömnvanor, har de goda förutsättningar att utvecklas på ett positivt sätt och trivas med sig själva. Chansen är även stor att de fortsätter ha

Läs mer

modiga Första-hjälpen hästar UPPLYSANDE» för säkrare hantering

modiga Första-hjälpen hästar UPPLYSANDE» för säkrare hantering UPPLYSANDE» för säkrare hantering Första-hjälpen modiga till hästar Hur vi hanterar hästars rädslor kan variera väldigt och resultaten blir inte alltid som vi önskat. Svante Andersson, erkänd hästtränare,

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Från sömnlös till utsövd

Från sömnlös till utsövd SAMUEL LINDHOLM & FREDRIK HILLVESSON Från sömnlös till utsövd Ett sexveckorsprogram mot sömnproblem för bättre sömn, mer energi och högre livskvalitet BILAGOR Innehåll Bilaga A: Målsättning 3 Bilaga B:

Läs mer

Lev utan Stress & Oro

Lev utan Stress & Oro Det finns olika nivåer av stress i våra liv. Ofta talas det om olika sorters stress, som om den ena sortens stress är annorlunda än den andra. Men i grund och botten handlar det om samma sorts stress,

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

DRÖMTYDNING AV ROBERT NILSSON

DRÖMTYDNING AV ROBERT NILSSON DRÖMTYDNING AV ROBERT NILSSON 2010-10-09 Dröm av NN, Översvämning En drömtolkning är inte bara en "liten rolig grej" utan ska ge vägledning i ditt Liv och berätta vad du kan göra för att må ännu bättre!

Läs mer

MOTION. Muskler. Träning

MOTION. Muskler. Träning MOTION Muskler Oftast när man pratar om muskler så menar man skelettmusklerna, alltså dom musklerna som gör att vi t.ex kan gå,prata osv. Skelettmusklerna täcker hela skelettet och vi har ganska god kontroll

Läs mer

Hälsa. Vad innebär hälsar för dig?

Hälsa. Vad innebär hälsar för dig? Hälsa Vad innebär hälsar för dig? Hälsa Hälsa är ett begrepp som kan definieras på olika sätt. Enligt världshälsoorganisationen (WHO) är hälsa ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt

Läs mer

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv 7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv Lagom är bäst, eller? Om vi säger något tillräckligt ofta tenderar det ju att bli sant, eller hur? Jag gissar att Du, mer eller mindre medvetet,

Läs mer

Karriärfaser dilemman och möjligheter

Karriärfaser dilemman och möjligheter Karriärfaser dilemman och möjligheter Karriärdilemman Karriärdilemman kan uppstå av många olika orsaker. Oavsett anledning kan vi känna att vi inte är tillfredställda eller känner oss otillräckliga i den

Läs mer

Bengts seminariemeny 2016

Bengts seminariemeny 2016 Bengts seminariemeny 2016 Bengt Kallenberg Bengt Kallenberg, civilingenjör som sedan 2006 arbetar med ledarutveckling, coaching, grupputveckling, seminarier och föredrag. Han har många års erfarenhet från

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Arbetar min häst korrekt? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbetar min häst korrekt? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbetar min häst korrekt? Av Henrik Johansen Detta test på hur din häst arbetar tar ca tre minuter och bör ingå i uppvärmningen varje dag. Du måste veta vad du vill när du sitter

Läs mer

Livet är en magisk resa där tiden inte existerar

Livet är en magisk resa där tiden inte existerar Livet är en magisk resa där tiden inte existerar 1 Livet är en magisk resa där tiden inte existerar - för det enda som finns är nuet och i varje nytt nu skapar Du Dig själv på nytt i den mest storslagna

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

ÖKA ENTUSIASMEN. Copyright 2013 Dale Carnagie & Associates, Inc. All rights reserved. be_enthusiastic_060214_gb

ÖKA ENTUSIASMEN. Copyright 2013 Dale Carnagie & Associates, Inc. All rights reserved. be_enthusiastic_060214_gb ÖKA ENTUSIASMEN Copyright 2013 Dale Carnagie & Associates, Inc. All rights reserved. be_enthusiastic_060214_gb ÖKA ENTUSIASMEN Inom Dale Carnegie använder vi ofta ordet entusiasm. Entusiasm är ofta den

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer

Bättre Självförtroende NU!

Bättre Självförtroende NU! Bättre Självförtroende NU! AV: Dennis Danielsson En bok om att hitta, skapa eller ta tillbaka ett självförtroende på topp. Boktitel: Bättre Självförtroende NU! Copyright 2012, Dennis Danielsson Omslagsdesign:

Läs mer

Kursmaterial. ProfylaxGruppen i Sverige AB AnnasProfylax Webbkurs Sidan 1 av 16

Kursmaterial. ProfylaxGruppen i Sverige AB AnnasProfylax Webbkurs Sidan 1 av 16 Kursmaterial ProfylaxGruppen i Sverige AB AnnasProfylax Webbkurs Sidan 1 av 16 Avsnitten AVSLAPPNING, DJUP-, MELLAN- OCH LÄTTANDNING Att andas och slappna av är inte helt lätt när det gör ont. Hur vi andas

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 8

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 8 Vägledning vecka 8 Guds kärlek till oss Förlåtande nåd Vägledning: Hur mycket Gud måste glädja sig Den här veckankommer vi att vandra runt i Guds kärlek till oss. Vi vill smaka - och till fullo njuta av

Läs mer

Barn och ungdomar med fibromyalgi

Barn och ungdomar med fibromyalgi Barn och ungdomar med fibromyalgi Hur vardagen kan vara Om barn och ungdomar med fibromyalgi. En hjälp för dig, din familj, dina vänner och skolan. Utgiven av Fibromyalgi, vad är det? Fibromyalgi är en

Läs mer

Sammanställning av ungdomsdialog I & II om psykisk hälsa Hur mår du?

Sammanställning av ungdomsdialog I & II om psykisk hälsa Hur mår du? Sammanställning av ungdomsdialog I & II om psykisk hälsa Hur mår du? Under maj och oktober månad 2013 besökte representanter från nämnden sammanlagt tolv gymnasieskolor i Sjuhärad;,, Naturbruksgymnasiet

Läs mer

Helhetshälsa - stress

Helhetshälsa - stress Helhetshälsa - stress . Stress Stress är ett väldigt komplext, svårt och viktigt begrepp. Det är lika mycket medicin och lärkarvetenskap som psykologi, filosofi, religion och ledarskap. Det här kapitlet

Läs mer

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls.

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls. - 1 - - 2-3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv Av Seif Fendukly Användarvillkor I den här guiden presenterar författaren information om muskler, fysiologi och kostråd. All information presenteras enbart

Läs mer

Lärarhandledning Stressa Ner Tonårsboken

Lärarhandledning Stressa Ner Tonårsboken Lärarhandledning Stressa Ner Tonårsboken Kurs i stresshantering med inriktning på tonåringar. Kursen är anpassad till elever mellan 12 och 19 år. Ämnesövergripande biologi, svenska, idrott & hälsa mfl

Läs mer

2016-03-02. Tänk om det handlar om dina försök att undvika smärtan? - Lektion 5. Kärlek Glädje Nyfikenhet Ilska Rädsla Sorg Skuld/skam Chock Avsmak

2016-03-02. Tänk om det handlar om dina försök att undvika smärtan? - Lektion 5. Kärlek Glädje Nyfikenhet Ilska Rädsla Sorg Skuld/skam Chock Avsmak - Lektion 5 Att acceptera och tillåta oss själva att ha jobbiga känslor och kroppstillstånd utan att behöva tappa kontrollen över beteendet. mariahelander.se mariahelander.se Tänk om det handlar om dina

Läs mer

Smakprov DIG SJÄLV. ur: KÄRLEKSBOMBA NINA JANSDOTTER BRAIN BOOKS

Smakprov DIG SJÄLV. ur: KÄRLEKSBOMBA NINA JANSDOTTER BRAIN BOOKS Smakprov ur: KÄRLEKSBOMBA DIG SJÄLV NINA JANSDOTTER BRAIN BOOKS Brain Books AB Box 344 551 15 Jönköping www.brainbooks.se 2007 Nina Jansdotter, samt Brain Books AB Avtal genom Tönnheim Literary Agency

Läs mer

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro Face to Face Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens

Läs mer

Lilla. för årskurs 8 & 9

Lilla. för årskurs 8 & 9 Lilla för årskurs 8 & 9 Vardaglig fysisk aktivitet Vardaglig fysisk aktivitet innebär all rörelse du utför under en dag såsom att promenera till skolan eller att ta trapporna istället för hissen. Denna

Läs mer

Föräldramöten på daghem och i skolor 2015

Föräldramöten på daghem och i skolor 2015 Föräldramöten på daghem och i skolor 2015 Under 2015 erbjöd Barnens Internet föräldraföreläsningar till samtliga lågstadieskolor samt till de daghem på Åland där föreläsningar inte genomfördes under 2014.

Läs mer

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna.

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna. Tips Lära känna varandra Vid första träffen är det viktigt att man lär känna varandra. Det ger trygghet för hela gruppen och individen. Alla kommer också att lära sig namnen fortare vilket är bra för både

Läs mer

Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA

Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA Det kan vara svårt att räcka till som pedagog. Med en eller flera elever som har behov av särskilt stöd kan man lätt själv känna sig otillräcklig.

Läs mer

BEHANDLINGSMÅL OCH PRIORITERINGAR

BEHANDLINGSMÅL OCH PRIORITERINGAR Arbetsblad: Behandlingsmål och prioriteringar B BEHANDLINGSMÅL OCH PRIORITERINGAR Fyll i minst två behandlingsmål som du vill uppnå. Markera även hur viktigt du tycker att varje mål är för dig. Efter behandling

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Du är tryggheten Att vara ett stöd och en lugn, trygg punkt för ditt barn är om möjligt ännu viktigare när barnet hamnar på sjukhus.

Läs mer

Att leva med Parkinsons sjukdom

Att leva med Parkinsons sjukdom SE_My Life my PD_Booklet_2april2010:A5 Hur kan jag förbättra min sömn? Hur får jag bästa möjliga effekt av min Parkinsonmedicin? 05.04.2010 15:45 Hur kan jag göra det lättare för människor att förstå vad

Läs mer

När ni är klara så får ni öppna ögonen. Har ni frågor eller kommentarer till detta?.

När ni är klara så får ni öppna ögonen. Har ni frågor eller kommentarer till detta?. Övning för att koncentrera sig på andningen Att koncentrera sig på andningen erbjuder ett sätt att stänga av tillståndet för automatstyrningen och att återgå och leva i nuet. Eftersom övningen är kort

Läs mer

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling I samband med att jag coachade en verksamhetschef för ett gruppboende fick jag vara med om en märkbar utveckling. Chefens överordnade ringde mig och berättade att chefen

Läs mer

- Jag bor i ett hus tillsammans med min man, min. son och min dotter. Huset är gammalt, men^vi har. :om mycket. Vi har också en stor trädgård.

- Jag bor i ett hus tillsammans med min man, min. son och min dotter. Huset är gammalt, men^vi har. :om mycket. Vi har också en stor trädgård. BOSTAD Hur bor du? Malin Fasth bor i Jonsered. - Jag bor i ett hus tillsammans med min man, min son och min dotter. Huset är gammalt, men^vi har :om mycket. Vi har också en stor trädgård. ^ ODe"tä7mycket

Läs mer

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 - om trons olika dimensioner Steg i tro denna vecka Skriv under veckan ner på ett papper, som du delar in i fyra kolumner, när du upplever tron som huvud,

Läs mer

Tre misstag som äter upp din tid och hur du enkelt gör någonting åt dem. Innehåll. Misstag #1: Önskelistan... 4. Misstag #2: Parkinsons lag...

Tre misstag som äter upp din tid och hur du enkelt gör någonting åt dem. Innehåll. Misstag #1: Önskelistan... 4. Misstag #2: Parkinsons lag... Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Önskelistan... 4 Misstag #2: Parkinsons lag... 7 Misstag #3: E-postfällan... 9 Avslutning... 11 2 Inledning Jag vill inte påstå att dålig tidshantering är en folksjukdom.

Läs mer

Sammanställning av ungdomsdialog om psykisk hälsa Hur mår du?

Sammanställning av ungdomsdialog om psykisk hälsa Hur mår du? Sammanställning av ungdomsdialog om psykisk hälsa Hur mår du? Under april och maj månad besökte representanter från nämnden fem gymnasieskolor i Sjuhärad; Tingsholmsgymnasiet i Ulrice, sgymnasiet i, i,

Läs mer

Sammanställning av ungdomsdialog II om psykisk hälsa Hur mår du?

Sammanställning av ungdomsdialog II om psykisk hälsa Hur mår du? Sammanställning av ungdomsdialog II om psykisk hälsa Hur mår du? Under oktober månad 2013 besökte representanter från nämnden sju gymnasieskolor i Sjuhärad; Almåsgymnasiet, Jensen Gymnasium, Naturbruksgymnasiet

Läs mer

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen GOLFINSPIRATION 2015 Inledning Släpp kontrollen En golfsving är en komplex rörelse. Med många tankar, muskler och flera kroppsdelar involverade ska vi träffa en liten boll med ett verktyg som bara är 1

Läs mer

Att få studieharmoni. Effekt av studier = TxIxPxS. Tid vid ämnet. Intensitet

Att få studieharmoni. Effekt av studier = TxIxPxS. Tid vid ämnet. Intensitet Effekt av studier = TxIxPxS Att få studieharmoni Rune Olsson, PIE, IEI, LiU http://www.iei.liu.se/pie/olssonrune/material/studieharmoni Svag på en, måste kompenseras med mer av en annan Tid vid ämnet,

Läs mer

TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet

TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet Av Marie Hansson När det handlar om tjuvstarter är det ofta en kamp mellan en ivrig hund och dess förare. Men ju mer psykologi man använder, desto större övertag

Läs mer

Forskning och böcker av. Luftfartsstyrelsen i Norrköping 19 april 2007. Nedärvda stressreaktioner. Kris: hot eller möjlighet? Vem är du?

Forskning och böcker av. Luftfartsstyrelsen i Norrköping 19 april 2007. Nedärvda stressreaktioner. Kris: hot eller möjlighet? Vem är du? Firma Margareta ivarsson Forskning och böcker av Luftfartsstyrelsen i Norrköping 19 april 2007 Stress och stresshantering Bosse Angelöw Marianne Frankenhaeuser Daniel Goleman Howard Gardner Aleksander

Läs mer

Copyright 2007 Human Excellence, all rights reserved

Copyright 2007 Human Excellence, all rights reserved Copyright 2007 Human Excellence, all rights reserved Personligt Mästerskap - Träningsjournal. Samtliga åtta program som ingår i Personligt Mästerskap är cirka 20 minuter långa. De innehåller alla samma

Läs mer

studiehandledning Studiehandledning VINNARE I DIN EGEN TÄVLING

studiehandledning Studiehandledning VINNARE I DIN EGEN TÄVLING studiehandledning Varför ett studiematerial? Jag vet inte hur många människor jag har jobbat med och coachat som läst alla utvecklingsböcker i världen, men de lever fortfarande inte det liv de vill eller

Läs mer

Tanketräning. Instruktioner

Tanketräning. Instruktioner Tanketräning Det här liknar närmast det som brukar kallas hypnos eller självhypnos. Eftersom de begreppen lätt leder tankarna fel har vi valt att istället kalla det för tanketräning. Det handlar om att

Läs mer

Styrka och rörlighet grunden för ökad livskvalitet

Styrka och rörlighet grunden för ökad livskvalitet LEG. LÄKARE HANS SPRING MEDICINSK CHEF FÖR REHABZENTRUM (CENTRUM FÖR REHABILITERING) OCH SWISS OLYMPIC MEDICAL CENTER I LEUKERBAD, SCHWEIZ OCH LANDLAGSLÄKARE FÖR SCHWEIZISKA HERRLANDSLAGET I ALPIN SKIDÅKNING

Läs mer

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare!

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! White Paper #6 Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! Malin Trossing för Kontentan, augusti 2013 Kontentan Förlags AB www.kontentan.se För att bli programmerare krävs flera års programmeringsutbildning

Läs mer

En vanlig dag på jobbet

En vanlig dag på jobbet En vanlig dag på jobbet Läs texten många gånger! Träna på att läsa meningarna högt tio gånger. Morgon Mitt alarm ringer klockan 05.20. Jag brukar ligga kvar en stund och tänka på vad jag ska göra under

Läs mer

Ditt unika Jag. Ditt unika Jag. med. Webinar2. Med Susanne Billander

Ditt unika Jag. Ditt unika Jag. med. Webinar2. Med Susanne Billander Ditt unika Jag Ditt unika Jag med Webinar2 Med Susanne Billander Med 1 9 Energicenter OBS! Ändring från 7 till 9 center skedde år 1781 1. Huvud 2.Ajna (3 ögat) 3. Hals 4.Identitet 5. Hjärta/vilja 6.Sakrala

Läs mer

1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1.

1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på

Läs mer

Andas bättre må bättre!

Andas bättre må bättre! Andas bättre må bättre! 28-dagars Medveten andningsträning NEDLADDNING: medvetenandning.se/28-dagars All strävan efter förbättrad hälsa och ökat välbefinnande bör inkludera en förbättrad andning som en

Läs mer

Uppstartskonferens den 4/2-2016 för projektet Delaktighet, Inflytande och Hälsa-ett projekt inom Sysslo Okt 2015-Sept 2016

Uppstartskonferens den 4/2-2016 för projektet Delaktighet, Inflytande och Hälsa-ett projekt inom Sysslo Okt 2015-Sept 2016 Uppstartskonferens den 4/2-2016 för projektet Delaktighet, Inflytande och Hälsa-ett projekt inom Sysslo Okt 2015-Sept 2016 Program för dagen 8:30-9:30 Frukost 9:30 Start/presentation av Mattias från Kravatten

Läs mer

Skolmiljö och stress Ett arbete om hur lärare och elever upplever skolmiljön med stress som utgångspunkt

Skolmiljö och stress Ett arbete om hur lärare och elever upplever skolmiljön med stress som utgångspunkt Linköpings universitet Grundskollärarprogrammet, 1-7 Linda Irebrink Skolmiljö och stress Ett arbete om hur lärare och elever upplever skolmiljön med stress som utgångspunkt Examensarbete 10 poäng Handledare:

Läs mer

Blir man sjuk av stress?

Blir man sjuk av stress? Upplaga 5, 2015 I detta häfte beskrivs vad som händer i kroppen vid stress. Varför vissa blir så sjuka och vad man kan göra för att må bra igen. Lever vi under långvarig belastning utan chans för kroppen

Läs mer

Vandrande skolbussar Uppföljning

Vandrande skolbussar Uppföljning Fariba Daryani JANUARI 2007 Vandrande skolbussar Uppföljning När man börjat blir man fast (Förälder i Vandrande skolbuss) Att gå med Vandrande skolbussen är något vi ser fram emot (Barn i Vandrande skolbuss)

Läs mer

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin KREATIVA BÖNESÄTT en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin Information om materialet Till vem? I vår verksamhet är andakter en viktig del, men ibland är det

Läs mer

SLUTA SKJUTA UPP OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP OLA OLEFELDT OLA.OLEFELDT@MAH.SE STUDENTHÄLSAN

SLUTA SKJUTA UPP OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP OLA OLEFELDT OLA.OLEFELDT@MAH.SE STUDENTHÄLSAN SLUTA SKJUTA UPP OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP OLA OLEFELDT OLA.OLEFELDT@MAH.SE STUDENTHÄLSAN DAGENS AGENDA Vad är prokrastinering och varför skjuter vi upp? Uppskjutarbeteende

Läs mer

LOGGBOKEN LOGGBOKEN. Serviceloggboken ger dig konkreta verktyg för att bemöta kunder och utveckla din kompetens som servicegivare.

LOGGBOKEN LOGGBOKEN. Serviceloggboken ger dig konkreta verktyg för att bemöta kunder och utveckla din kompetens som servicegivare. LOGGBOKEN Serviceloggboken är för dig som arbetar i ett serviceyrke eller som ska börja jobba med service. Låt den bli din egen speciella loggbok. Serviceloggboken ger dig konkreta verktyg för att bemöta

Läs mer

Första dagboken: ATT HANTERA EN TSUNAMI. Onsdag 19 januari

Första dagboken: ATT HANTERA EN TSUNAMI. Onsdag 19 januari Onsdag 19 januari Irma 17 år. Jan och jag uppvaktar. Improviserar svensk-dansk "Ja, må hon leva med kage og chokola-a-de ". Jan med tårtans plasthuva på sitt huvud. Tårta och presenter var vi ute och köpte

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Vad är självkänsla och självförtroende?

Vad är självkänsla och självförtroende? SJÄLVKÄNSLA & SJÄLVFÖRTROENDE PÅ JOBBET VAD ÄR SJÄLVKÄNSLA? ATT PRESTERA? GLADPRESTERARE ELLER TVÅNGSPRESTERARE? DET ÄR FRÅGAN? Vad är självkänsla och självförtroende? En självsäker person med en till

Läs mer

Motivation för bättre hälsa

Motivation för bättre hälsa Motivation för bättre hälsa Felix qui potuit rerum cognoscere causas Lycklig den som inser sakers orsaker" Under min nu tjugoåriga tid som naturterapeut, har det funnits stunder då jag undrat särskilt

Läs mer

Kommuniceramer än ord

Kommuniceramer än ord Kommuniceramer än ord 1 2 Kommuniceramer än ord Pratglad eller traggig Skillnaden kan vara hårfin när samma meddelande upprepas. När man väljer att kommunicera så är det oftast hur man pratar med varandra

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Alla får ligga. strategier i förförelsekonst för den moderna gentlemannen och kvinnan

Alla får ligga. strategier i förförelsekonst för den moderna gentlemannen och kvinnan Alla får ligga strategier i förförelsekonst för den moderna gentlemannen och kvinnan 001 FÖRSPEL IN 168 KAPITEL ETT N o 001 013 Rätt inställning KAPITEL TVÅ N o 014 022 Utsidan KAPITEL TRE N o 023 051

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

Mental utveckling. - Träning - Utbildning - Samtal

Mental utveckling. - Träning - Utbildning - Samtal Mental utveckling - Träning - Utbildning - Samtal - Beteendexperiment Grundtekniker -Visualisering -Många syften -Mycket forskning (olika resultat) -Två typer av problem, skärpa och kontroll -Träna först

Läs mer

Forskning och böcker av. Luftfartsstyrelsen i Norrköping 22 mars 2007. Nedärvda stressreaktioner. Kris: hot eller möjlighet? Vem är du?

Forskning och böcker av. Luftfartsstyrelsen i Norrköping 22 mars 2007. Nedärvda stressreaktioner. Kris: hot eller möjlighet? Vem är du? Firma Margareta ivarsson Forskning och böcker av Luftfartsstyrelsen i Norrköping 22 mars 2007 Stress och stresshantering Bosse Angelöw Marianne Frankenhaeuser Daniel Goleman Howard Gardner Aleksander Perski

Läs mer

S U A S. Självskattningsformulär

S U A S. Självskattningsformulär S U A S Självskattningsformulär Översättning till svenska: Prof Lil Träskman Bendz Bearbetning: Med Dr Anders Niméus Inst för Klinisk Neurovetenskap, Avd Psykiatri Lunds Universitet De 20 frågorna börjar

Läs mer

TIPSLISTAN om trans på lajv

TIPSLISTAN om trans på lajv TIPSLISTAN om trans på lajv På Prolog 2015 samlades 17 stycken lajvare med transerfarenheter på utvecklingsforumet Att lajva utanför könsnormerna. Där skapade vi bland annat den här listan med grundläggande

Läs mer