Men låt mig börja med Tove Janssons Muminmamman och påminna om en saga.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Men låt mig börja med Tove Janssons Muminmamman och påminna om en saga."

Transkript

1 Partivänner, Jag är så glad att jag får vara här med er i Norrbotten idag. Det har varit en eftermiddag med spännande seminarier som har gett stor inspiration. Varmt tack. Jag vill avsluta med att tala om politikens kraft och det uppdrag som ligger framför oss. Jag tror att partiet är vid en vändpunkt. Håkan Juholt gav oss en viktig nystart vid Extrakongressen. Nu beror det på oss. Jag känner själv att nu eller aldrig måste det vända! Men låt mig börja med Tove Janssons Muminmamman och påminna om en saga. Minns ni Det osynliga barnet som kommer till den snälla Muminmamman? Min svärmor Gertrud, uppvuxen i Siknäs och Törefors inte långt härifrån, brukade berätta den sagan för mig och min man. Hon gjorde det för att vi skulle minnas att man aldrig aldrig får vara ironisk eller hånfull mot ett litet barn. Jag kom att tänka på sagan om Det osynliga barnet igår, när jag packade för Norrbotten, Kanske därför att jag tänkte på Gertrud, men också därför att det är en saga som säger någonting till oss, som socialdemokrater; Den säger något om att våga synas och om att våga visa sin ilska. Det är Toticki som kommer till Muminhuset med en liten flicka som inte syns alls, lilla Ninni. Ninnis faster har varit så sarkastisk och elak mot Ninni att hon har blivit alldeles osynlig. Men Too-ticki tror att Muminfamiljen kanske kan hjälpa henne. Så blir det också. När den snälla, snälla muminmamman tar hand om Ninni så börjar hon synas, bit för bit, från fötterna och uppåt. Till sist syns hela Ninni, utom hennes huvud. För att det ska bli synligt hjälper inte Muminmammans kärlek. Om hela Ninni ska synas, då måste hon våga visa sin ilska. Och det gör hon till sist och tack vare vem?

2 Jo, Lilla arga My förstås. Jag tänker ofta på det osynliga barnet. Hur lätt det kan vara att få någon att tystna och försvinna särskilt den som vågar sticka ut och vara annorlunda. Att så kan det vara också i samhällsdebatten, och i politiken. När jag ser tillbaka på 20 års samhällsdebatt är det som om socialdemokratins drömmar och visioner har krympt och blivit osynliga; ständigt jagade av en självsäker och överlägsen borgerlighet. Det finns ju så mycket att göra sig lustig åt i vår vision och i våra drömmar. Att tro på solidaritet och jämlikhet är ju bara fånigt i vår moderna globaliserade värld. Hur kan någon vara så naiv att hon överhuvudtaget tror att människor genom politik kan göra samhället bättre? Det förstår väl alla att det bara blir misslyckat. Och varför vill vi inte förstå att den socialdemokratiska samhällsmodellen körde i väggen och blev överspelad redan på 1980-talet? Att industrisamhället har ersatts av det helt annorlunda kunskapssamhället, som är så annorlunda att det inte finns plats för någon solidaritet. Och varför vill inte alla inse det som varje vettig människa begriper: att privata vinstdrivande företag har kommit in i välfärden för att stanna, och hur i all världen skulle man kunna ändra på något sånt? Så där håller det på, och jag känner ibland att jag måste bli lika arg som lilla My för att inte försvinna in i tapeten. Partivänner, Demokratins och politikens styrka ligger i kraften att befria, att förbättra, att förändra. Den ligger i samarbetet att ensam är du ingen, tillsammans klarar vi allt. Att våga drömma också om det som idag tycks omöjligt.

3 När demokratirörelsen nu sveper fram över Nordafrika När människor i land efter land i världen i Afrika, Asien och Latinamerika - reser sig ur fattigdom och förtryck Höjer sina ambitioner Förverkligar sina drömmar Då påminns vi om hur stort politik kan vara ur mörkret stiger vi mot ljuset, från intet allt vi vilja bli. Vårt uppdrag, just nu, denna vår i borgerlighetens Sverige, det är att återupprätta tron på politiken som en kraft som befriar och förändrar, att påminna om vad politiken är och kan vara: ett gemensamt projekt för frihet, jämlikhet, solidaritet. Att våga stå upp, tydligt, för våra idéer. I borgerlighetens Sverige, och i högerns Europa är det ju idag helt andra idéer som bär politiken. Det är idéerna om egenintresset och marknadens frihet. Det är idéerna om medborgaren som kund och politiken som en marknad. Det är idén om konkurrensen som modell och drivkraft i alla sammanhang från skola och vård till kultur och underhållning. De här idéerna måste vi ifrågasätta, för bakom högerns retorik växer ojämlikheten och otryggheten, demokratins räckvidd minskar och eliterna stärker sin makt. Vi som är socialdemokrater, vi är har tryckts tillbaka, inte bara i väljaropinionen. Vi har också tryckts tillbaka i det politiska samtalet. Nu måste vi komma igen! Jag är övertygad om att tiden har kommit då vi måste mobilisera för att återvinna inte bara regeringsmakten, utan också makten över verklighetsbilden och makten över politikens agenda. Vi måste själva definiera vilka problem som är de viktiga, och vi måste ta initiativen till hur de ska lösas.

4 Vi talar idag för lite om hur Sverige har förändrats; Att den svenska samhällsmodellen inte längre är densamma. Många trender pekar åt fel håll. Vi har tappat den fulla sysselsättningen. En viktig förklaring till detta är att målet om låg inflation idag är överordnat målet om full sysselsättning i den ekonomiska politiken. Så har det varit sedan början av 1990-talet. Vi har också haft en hög och bestående arbetslöshet i tjugo år. Detta är inte den svenska modellen. Vi kan se hur samhällets tillgångar fördelas alltmer orättvist. Kapitalets andel av nationalinkomsten ökar och löneandelen minskar. Den ekonomiska ojämlikheten växer de som har högsta inkomster drar ifrån och de som har det allra sämst tappar. Alltfler barn lever i relativ fattigdom. Detta är inte heller den svenska modellen. Den starka generella svenska välfärdsmodellen bygger på idén om gemensamma försäkringssystem och på likvärdig, högklassig utbildning, vård och omsorg åt alla. Sociala rättigheter ska vara kopplade till medborgarskap. Jämställdhet mellan kvinnor och män och rimliga villkor för barnföräldrar skulle säkerställas med god barnomsorg, fungerande fritids, service till äldre och trygga äldreboenden. Men nu förändras allt detta! Den generella välfärdspolitiken trängs nu tillbaka av privata försäkringar, försämrade ersättningar, och en alltmer segregerad välfärdsmarknad. Låga ambitioner i barnomsorg, fritids och äldreomsorg driver in allt fler och i synnerhet kvinnor i orimliga arbetsförhållanden, både på jobbet och hemma. Hur kan detta hända, utan att vi ropar högre? Vi får inte bara släppa idén om en välfärdspolitik baserad på medborgarskap och solidaritet.

5 Vi måste förstå att grunden för en generell välfärdspolitik är just att den är generell, att alla deltar. Om den naggas i kanten förlorar den sin särart och styrka. Runt om i Sverige som här i Norrbotten finns fortfarande en stark socialdemokrati. I många kommuner gick socialdemokrater framåt i det senaste valet. Lokalt kan vi som socialdemokrater verka för ett gott näringslivsklimat, fler jobb, en stark välfärd och en demokrati som vinner respekt. Problemet är att vi inte långsiktigt kan bli starka om vi inte också lyckas återskapa en stark politisk rörelse på nationell nivå en politisk rörelse som kan försvara den fulla sysselsättningen, löntagarnas ställning och en stark, generell välfärdspolitik. Den nationella politiken måste nu bli allas ansvar. Vad är då vägen framåt? En sak är säker: det räcker inte längre med bara den vanliga politiska verktygslådan. För varje större förslag som socialdemokraterna lägger hädanefter måste vi göra klart att detta förslag verkligen främjar de långsiktiga mål som vi som parti vill uppnå: friheten för de många, jämlikhet, solidaritet. Vi måste fästa förslagen i vår egen värdegrund. Vi måste förklara vad vi vill och hur och varför. Våra förslag ska stärka en socialdemokratisk samhällsmodell. Jag ser själv många exempel på områden, där vi som socialdemokrater under senare år i alltför hög grad har accepterat borgerlighetens agenda trots att den undergräver vårt eget samhällsprojekt. Vi borde ta oss tid att tänka efter. Som detta med att välja skola. Så svårt att sätta sig emot vem vill inte ha valfrihet. Men i ett skolsystem där du som elev och förälder uppmanas att söka en god skola genom att välja och välja bort, där skapar vi samtidigt nya värderingar och strategier.

6 När mina pojkar gick i skolan, och det fortfarande var självklart att barnen skulle gå till den närmaste skolan, då var det också självklart för oss som föräldrar att jobba tillsammans om vi var missnöjda. Vi vände oss till lärare, rektor, politiker. Vi samarbetade. Vi agerade solidariskt därför att det var den möjlighet som bjöds. Idag, när min dotter går i skolan, och skolmarknaden har öppnats, har vi fått lära oss att man istället ska vända ryggen till de skolor som inte fungerar. Så gör ju alla andra. Vi har lärt oss att jobba individuellt för våra egna barn. Och ungdomarna byter och byter igen medan forskarna berättar hur mönstren ser ut, när siffror och trender ställs samman. Och det jag ser gör mig beklämd. Att välja bort en skola är ju också att välja bort skolkamrater. Skillnaderna ökar mellan skolor. Elevgrupperna blir alltmer homogena. De elever som har sämst förutsättningar tappar. Barn till svenskfödda och högutbildade föräldrar utnyttjar möjligheterna att välja mer än andra. Så återskapas inför våra ögon den privilegieskola, som socialdemokraterna en gång lyckades ersätta med en framgångsrik, jämlik skola som gav alla barn en chans. Så undergrävs solidariteten som handlingsmodell därför att systemet främjar egenintresset som norm. Frågan för oss måste nu vara: Hur vill vi själva skapa en riktigt bra skola, med möjligheter till viktiga val men utan de negativa effekter som vi ser idag? Vad är vårt eget alternativ? Ett annat exempel handlar om privatisering och konkurrensutsättning; och hur en solidarisk och jämlik samhällsmodell tappar kraft när vi som socialdemokrater accepterar den moderna tidens management-metoder, med köp och sälj och ständiga upphandlingar. Jag kommer från det borgerligt styrda Uppsala, där konkurrensutsättningar och upphandlingar har satts i system, bland annat i äldreomsorgen.

7 Det handlar enligt högern om att få högre kvalitet, kostnadseffektivitet och konkurrens. Debatten rasar om upphandlingarna, deras kvalitet och kriterier, men alltför sällan vänder vi på perspektivet och ser processen från löntagarnas och fackens horisont. På denna sida innebär ju den hyllade konkurrensen och kostnadseffektiviteten alltför ofta lönenedpressning, försämrade arbetsvillkor och ständig otrygghet på de konkurrensutsatta marknader där politiker handlar upp. Makten förskjuts, från löntagare till företag. Arbetarrörelsen försvagas. Poltikens räckvidd minskar. Hur vill vi själva, som socialdemokrater, att maktbalansen i samhället ska se ut i framtiden? Vad är våra egna idéer om hur vi skapar både kvalitet och goda arbetsvillkor i offentlig sektor? Själv tror jag att vi nu ska lyfta en ny berättelse: berättelsen om det gemensamma samhällsprojektet. Det är dags att utmana marknadsidéerna från en ny utkikspunkt: medborgarens. Medborgarperspektiv kan låta gammaldags, men det är ett perspektiv som är viktigt för väljare i alla samhällsklasser och i alla delar av landet. Oavsett vilka vi är eller var vi bor kan vi se de gemensamma resurser som är viktiga i våra liv: naturen och stadsmiljön, vägarna och kollektivtrafiken, skolan och sjukhusen Jag tror, att om vi bärs av en berättelse om det gemensamma, då blir det enklare att tala om annat än valfrihet ur välfärdskundens perspektiv; kanske vågar vi istället tala om ett gemensamt ansvar för hälsa och utbildning, kanske vågar vi lyfta betydelsen av en aktiv statlig miljöpolitik och inte bara behovet av marknadsliberalisering och konkurrens. Till sist: genom att lyfta det gemensamma projektet kan vi utmana borgerlighetens ekonomiska politik med nya och kanske oväntade argument. Vi vet idag att nyckeln till långsiktigt ekonomiskt välstånd för ett land inte är maximal marknadskonkurrens,

8 utan en politik som värnar just det gemensamma; befolkningens hälsa och utbildning, social tillit, infrastruktur, och en god miljö. Vi vet att välfärd och ekonomisk effektivitet kan gå hand i hand; att det finns en produktiv soicalpolitik. Att bygga ekonomiskt välstånd handlar i grund och botten om att ge människor chans att växa, alla ska med. Kort sagt: Människan är ekonomins dyrbaraste resurs! För att lyfta en berättelse om det gemensamma bör vi välja profilfrågor, som stärker just detta nya budskap. Själv skulle jag vilja lyfta två politiska frågor som jag tror rymmer en särskild kraft som argument för det gemensamma: Den första frågan är barnens välfärd och familjepolitiken. Den andra frågan är miljön. Först barnen och familjepolitiken. Alla barn måste få en chans. Inget barn väljer sina föräldrar. Här finns ett gemensamt ansvar, som är svårt att förneka också för socialt engagerade borgerliga väljare. Därför är barnfattigdomen borgerlighetens akilleshäl. När jag i valrörelsen drev debatt om barnfattigdomen, mötte jag en borgerlighet som blev så förbittrad att man till och med vägrade att erkänna vad statistiken visar; att den politik som de driver och som uttryckligen syftar till att skapa ojämlikhet är i grunden felaktig. Barnfattigdomens problem visar också att borgerlighetens fixering vid marknad och marknadskonkurrens leder tanken fel när det gäller samhällsekonomin och välfärden. En stor del av samhällsekonomin ligger ju utanför marknaden. Det obetalda arbetet med att föda och uppfostra barn är lika viktigt för vårt välstånd som förvärvsarbetet. Att lyfta det gemensamma ansvaret för hur denna del av samhällsekonomin fungerar är också en avgörande kvinnofråga och en central del av vår socialdemokratiska samhällsanalys.

9 Och så miljzxön. Miljöpolitik är i grunden samhällsbyggande. Den handlar om att vi som medborgare tar ett gemensamt ansvar för oskattbara värden: våra ekosystem, våra naturresurser och vår atmosfär i europeiskt och nationellt samarbete. Precis som arbetarrörelsen en gång satte klacken i och gjorde klart att människan inte är en vara vilken som helst, att vi måste sätta gränser för marknaden för att värna ett socialt och mänskligt hållbart samhälle, så måste vi idag sätta klacken i och säga att miljön kräver en stark demokrati. Partivänner, jag vill se en socialdemokratisk offensiv, en offensiv där vi vågar stiga fram och högt tala om att vi på väsentliga punkter har en annan syn på samhället än borgerligheten. Låt oss berätta att vi verkligen tror på politiken som en positiv kraft. Låt oss säga att det är viktigt att sätta gränser för marknaden, och att framgångsrika samhällen kräver samarbete kring gemensamma projekt non-profit. Låt oss säga att vi är beredda att slåss för ett samhälle byggt på jämlikhet och solidaritet också om det innebär att en del av de förändringar i vår samhällsmodell, som har genomförts under senare år, måste omprövas. Partivänner, jag skull vilja se en socialdemokratisk politik som bärs av stark känsla, stark vilja, och stor kunskap. Känsla vilja kunskap. Känslan handlar om empati, engagemang, solidaritet med varandra. Utan känsla dör politiken, men för att väcka känsla måste vi också gå utanför politiken till teatern och filmen, musiken och poesin. Politik handlar om våra liv. Om den reduceras till sammanträden och papper har vi tappat tråden. Viljan är politikens motor.

10 Vi ska vägra att acceptera borgerlighetens försök att nagla fast sitt eget samhällsprojekt som det enda och eviga. Det syftar bara till att få oss att ge upp. Vi måste bekämpa föreställningen om att politik inte kan göra skillnad. Jag måste visa att det finns tydliga alternativ i politiken, som gör de röda rosorna meningsfulla Människor måste kunna välja sin framtid. Och så kunskapen. Partivänner, politik kräver känsla och vilja, men också kunskap, för om vi inte förstår det samhälle som vi lever i, så kan vi inte heller förändra det. När socialdemokratin var en ung rörelse, då var detta en självklarhet. Bildning och utbildning stod i fokus, kunskap var vägen till makt och förändring. Arbetarrörelsen var en lärande rörelse, och man tvekade inte att knyta till sig akademiker och professionella från alla samhällsskikt. Idag är jag ledsen över att se ett parti, där intresset för kunskap inte längre är detsamma. Trots att socialdemokratin har lyckats skapa ett samhälle där skolor och universitet står öppna för alla, och trots att miljarder satsas på utbildning och forskning varje år i vårt land, så tycks partiet centralt vara mer intresserat av PR- och IT än av samhällsforskningens resultat. Så låter vi istället högern och näringslivet dominera samhällsdebatten utan att säga emot Så låter vi liberala institut och tankesmedjor fylla bokhandelns hyllor med vetenskaplig och populärvetenskaplig litteratur som ifrågasätter välfärdsstaten och hyllar det nyliberala samhällsprojektet Så försummar vi att ta del av så mycket kunskap som visar att våra idéer bär och som kan hjälpa oss att praktiskt utforma vår politik. När jag ser allt detta, då blir jag lika arg som lilla My Jag undrar när den bleka socialdemokratin ska kliva fram ur den gråa tapeten och ger svar på tal:

11 Tyvärr, bästa nyliberaler, vi har en annan bild av samhället än ni. Vi accepterar inte ens era utgångspunkter. Vi har starka argument för ett annat slags samhälle Och vi vågar stå för dem. Kunskap är makt Kunskap och framsteg har alltid gått hand i hand Utan kunskap och goda argument kan vi inte vinna striden om framtiden Till sist en hälsning från Muminmamman hon som var så kärleksfull att det osynliga barnet äntligen började synas. Muminmammans kraft är just kärleken och omtanken. Den behöver vi också i vårt parti kanske mer än någonsin, för inte bara underbara dagar utan också svåra dagar kommer att ligga framför oss. Partiet är vid en vändpunkt. Vi har alla möjligheter. Den socialdemokratiska samhällsmodellen har stått starkare och haft större möjligheter än nu. Nu beror det på oss! Låt oss stiga fram ur osynligheten och visa vår ilska över ett alltmer orättfärdigt samhälle och vår egen handlingsplan för förändring. Tack ska ni ha!

12

Handslag för ett framtidsparti

Handslag för ett framtidsparti Handslag för ett framtidsparti Socialdemokratins vision är ett samhälle där alla kan leva ett bättre liv, känna frihet och framtidstro. Det är en vision som grundar sig i övertygelsen att jämlika människor

Läs mer

socialdemokraterna.se WORKSHOP

socialdemokraterna.se WORKSHOP socialdemokraterna.se WORKSHOP Innehållsförteckning: Vårt fokus ligger på framtiden!...3 Del 1: Vårt utgångsläge...4 Del 2: Vår nya inriktning, Socialdemokraterna framtidspartiet...8 Del 3: Hur blir vi

Läs mer

Tal vid seminarium "Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga?"

Tal vid seminarium Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga? SPEECH/07/501 Margot Wallström Vice-President of the European Commission Tal vid seminarium "Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga?" Arrangerat av Ekonomiska och sociala

Läs mer

God morgon Z, Hoppas du kunnat sova. Det blev ju litet jobbigt igår, och jag tänkte att jag kanske kan försöka förklara hur jag ser på det som hände och på hur vi har det i ett brev. Jag gissar att du

Läs mer

S-kvinnor i Östergötland vill därför under de kommande fyra åren prioritera följande områden:

S-kvinnor i Östergötland vill därför under de kommande fyra åren prioritera följande områden: 1 Vision för S-kvinnor i Östergötland S-kvinnor i Östergötland är socialdemokratiska feminister som ser ett jämställt och jämlikt samhälle som en förutsättning för att ge alla samma möjligheter i livet.

Läs mer

Rapport om läget i Stockholms skolor

Rapport om läget i Stockholms skolor Rapport om läget i Stockholms skolor Enkätstudie om skolans utveckling och lärarnas situation Socialdemokraterna i Stockholms stad 2013:1 Ge lärare förutsättning att vara lärare De senaste åren har svensk

Läs mer

Inriktning för LOs valarbete - Den fackliga valrörelsen. Byt regering för jobb och välfärd

Inriktning för LOs valarbete - Den fackliga valrörelsen. Byt regering för jobb och välfärd Inriktning för LOs valarbete - Den fackliga valrörelsen Byt regering för jobb och välfärd LO-förbundens medlemmar är elektriker, svetsare, undersköterskor, servitriser, murare och kassörskor. Vi serverar

Läs mer

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet?

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet? Elevkår, vadå? Alla elever i skolan tillhör skolans elevkår, på samma sätt som att alla lärare i skolan tillhör skolans lärarkår. Genom en elevkår har eleverna ett representativt organ för att försvara

Läs mer

Partiledardebatt 20 januari 2010 Maud Olofsson (Det talade ordet gäller)

Partiledardebatt 20 januari 2010 Maud Olofsson (Det talade ordet gäller) Partiledardebatt 20 januari 2010 Maud Olofsson (Det talade ordet gäller) Ibland påminns man om en annan verklighet. Trots att skalvet nu lagt sig i Haiti hörs fortfarande skriken. Skriken från de tusentals

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv 7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv Lagom är bäst, eller? Om vi säger något tillräckligt ofta tenderar det ju att bli sant, eller hur? Jag gissar att Du, mer eller mindre medvetet,

Läs mer

Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4

Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4 Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4 Trygghetsfonden TSL är en kollektivavtalsstiftelse med Svenskt Näringsliv och LO som ägare och vår uppgift är att hjälpa uppsagda till ett nytt jobb. TSL

Läs mer

Vilja lyckas. Rätt väg

Vilja lyckas. Rätt väg Vilja lyckas Rätt väg Till Fadern genom Mig Predikan av pastor Göran Appelgren Läsningar: Ps 23; Joh 14:1-11; SKR 538. Och vart jag går, det vet ni. Den vägen känner ni. Thomas sade: Herre, vi vet inte

Läs mer

Hur definieras ett jämställt samhälle? (vad krävs för att nå dit? På vilket sätt har vi ett jämställt/ojämställt samhälle?)

Hur definieras ett jämställt samhälle? (vad krävs för att nå dit? På vilket sätt har vi ett jämställt/ojämställt samhälle?) BILAGA 1 INTERVJUGUIDE Vad är jämställdhet? Hur viktigt är det med jämställdhet? Hur definieras ett jämställt samhälle? (vad krävs för att nå dit? På vilket sätt har vi ett jämställt/ojämställt samhälle?)

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Socialdemokraterna i riksdagen. Jobben först Sverige och Kungsbacka ska tillbaka till toppen!

Socialdemokraterna i riksdagen. Jobben först Sverige och Kungsbacka ska tillbaka till toppen! Socialdemokraterna i riksdagen Jobben först Sverige och Kungsbacka ska tillbaka till toppen! 2 (8) Inledning Med denna rapport vill vi visa väljarna i Kungsbacka hur vår politik ser ut utifrån budgetmotionen

Läs mer

Samtal kring känsliga frågor

Samtal kring känsliga frågor Samtal kring känsliga frågor Ibland ställs du inför en situation där du behöver samtala med en medarbetare om något besvärligt eller känsligt. Skälen kan vara många - exempelvis: att du inte är nöjd med

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Avundsjuka och Besvikelse. Besvikelse Jag kanske blandar ihop besvikelse med sorg ibland, men jag tror att båda har en närhet av varandra i våra liv.

Avundsjuka och Besvikelse. Besvikelse Jag kanske blandar ihop besvikelse med sorg ibland, men jag tror att båda har en närhet av varandra i våra liv. Avundsjuka och Besvikelse Två helt klart starka ord som bränner i mitt inre och där avundsjuka även kan ha en positiv betydelse, men oftast har besvikelse ingen ljus sida alls. Besvikelse Jag kanske blandar

Läs mer

Lilla förskolepaketet

Lilla förskolepaketet Lilla förskolepaketet Böckerna i lilla förskolepaketet har stor igenkänningsfaktor och koppling till barns vardag och visar lekar, fantasier och erfarenheter som många barn delar. Flera av böckerna visar

Läs mer

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar finns, finns inte. En så mycket bättre värld. Den var vadderad, full av förmildrande omständigheter. Hon ville aldrig vakna mer och behöva återvända till det där andra till verkligheten. Nej, hellre då

Läs mer

KVINNORNAS EUROPA S-kvinnors kandidater Europaparlamentsvalet 7 juni 2009

KVINNORNAS EUROPA S-kvinnors kandidater Europaparlamentsvalet 7 juni 2009 KVINNORNAS EUROPA S-kvinnors kandidater Europaparlamentsvalet 7 juni 2009 Kvinnornas Europa S-kvinnors kandidater Den 7 juni 2009 är det val till Europaparlamentet. Det är ett viktigt val och vår chans

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon

Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon Av Eliza Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon är sträng. En gång när jag gick ner i källaren

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

Kvalitet före driftsform

Kvalitet före driftsform Kvalitet före driftsform - Ett program för valmöjligheter med ansvar för framtiden Socialdemokraterna i Haninge, Handenterminalen 3 plan 8 136 40 Haninge. Tel 745 40 74 socialdemokraterna.haninge@telia.com

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

ETT BÄTTRE DEGERFORS. FÖR ALLA. SOCIALDEMOKRATERNA I DEGERFORS VALPROGRAM 2015-2018.

ETT BÄTTRE DEGERFORS. FÖR ALLA. SOCIALDEMOKRATERNA I DEGERFORS VALPROGRAM 2015-2018. ETT BÄTTRE DEGERFORS. FÖR ALLA. SOCIALDEMOKRATERNA I DEGERFORS VALPROGRAM 2015-2018. Annika Engelbrektsson, kandidat till kommunstyrelsens ordförande och förstanamn på Socialdemokraterna i Degerfors lista

Läs mer

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 1 Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 I alla tider har människor varit krävande och förväntat sig bland det bästa, men aldrig förr, som i dag har service betytt så mycket.

Läs mer

DRÖMMEN OM SKÅNE Valplattform för Centerpartiet i Skåne 2010

DRÖMMEN OM SKÅNE Valplattform för Centerpartiet i Skåne 2010 DRÖMMEN OM SKÅNE Valplattform för Centerpartiet i Skåne 2010 Centerpartiet i Skånes valplattform 2010 Drömmen om Skåne ännu har aldrig något gjorts utan att någon har varit den första att göra det ( )

Läs mer

MELISSA DELIR. Vilsen längtan hem

MELISSA DELIR. Vilsen längtan hem MELISSA DELIR Vilsen längtan hem 2005-10 år senare -2015 Idrott och hälsa lärare 3 böcker & metodmaterial, kärleken är fri, skolprojekt (kvinnojour) Föreläsningar (2009) Hemkommun (2012) Man & dotter Hälsa

Läs mer

15 Svar på interpellation 2013/14:452 om arbetsvillkoren för vikarier Anf. 122 Arbetsmarknadsminister ELISABETH SVANTESSON (M):

15 Svar på interpellation 2013/14:452 om arbetsvillkoren för vikarier Anf. 122 Arbetsmarknadsminister ELISABETH SVANTESSON (M): 15 Svar på interpellation 2013/14:452 om arbetsvillkoren för vikarier Anf. 122 Arbetsmarknadsminister ELISABETH Herr talman! Kerstin Nilsson har frågat mig om jag kommer att vidta några åtgärder för att

Läs mer

Julia Nilsson Talmanus Demonstration Avgå 20150915 FINAL Version

Julia Nilsson Talmanus Demonstration Avgå 20150915 FINAL Version Idag är vi samlade här i Stockholm för att visa vår regering i Sverige att vi inte tänker stå och se på när Sverige håller på att sjunka som ett skepp i ett djupt hav. Jag är djupt oroad över den utveckling

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

I Sverige har vi många fri- och rättigheter och stor valfrihet inom de flesta områden. Det är först när vi är svårt sjuka och döden oundvikligen

I Sverige har vi många fri- och rättigheter och stor valfrihet inom de flesta områden. Det är först när vi är svårt sjuka och döden oundvikligen INNEHÅLL Förord... 7 Inte till vilket pris som helst... 9 Ingen av oss vet på förhand... 13 Så skulle ingen behandla en älskad hund... 19 Abort och dödshjälp... 25 Dödshjälp i andra länder.... 30 Oregons

Läs mer

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland?

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Barn- och utbildningsförvaltningen Utvecklingsavdelningen/GCN 2008-08-27 Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Sammanställning av enkät till föräldrar om intresset för

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Kunskapsskolan Katrineholm 2014/2015

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Kunskapsskolan Katrineholm 2014/2015 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Kunskapsskolan Katrineholm 2014/2015 Kunskapsskolan Katrineholm Västgötagatan 16, 641 36 Katrineholm, Tel.dir. 08-51008370, www.kunskapsskolan.se 1

Läs mer

Lektionshandledning till filmen Tusen gånger starkare

Lektionshandledning till filmen Tusen gånger starkare Lektionshandledning till filmen Tusen gånger starkare Tusen gånger starkare är en långfilm baserad på Christina Herrströms bok med samma namn. Filmen finns att se som strömmande media via www.selma.pedc.se

Läs mer

tillbaka till flumskolan Vänsterpartiernas avsaknad av en gemensam utbildningspolitik

tillbaka till flumskolan Vänsterpartiernas avsaknad av en gemensam utbildningspolitik tillbaka till flumskolan Vänsterpartiernas avsaknad av en gemensam utbildningspolitik Innehåll Sammanfattning 3 KLASSRESAN SKA BÖRJA I KLASSRummet 4 TOLV ÅRS SVEK MOT skolan 4 Tidigare betyg för kunskapsuppföljning

Läs mer

Studiehandledning - Vems Europa

Studiehandledning - Vems Europa Studiehandledning - Vems Europa En studiesatsning om makt och rättvisa i Europa Varför får inte EU och Europa mer plats i den svenska debatten? Det har vi också undrat. Sverige är en del av Europa och

Läs mer

Socialdemokraterna i riksdagen. Jobben först Sverige och Skövde ska tillbaka till toppen!

Socialdemokraterna i riksdagen. Jobben först Sverige och Skövde ska tillbaka till toppen! Socialdemokraterna i riksdagen Jobben först Sverige och Skövde ska tillbaka till toppen! 2 (8) Inledning Med denna rapport vill vi visa väljarna i Skövde hur vår politik ser ut utifrån budgetmotionen som

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg sidan 1 Författare: Gertrud Malmberg Vad handlar boken om? Saras mamma ska ut och handla och Sara har inget att göra. Mamma föreslår att Sara ska ringa Maja som hon har sällskap med till skolan. Men mamma

Läs mer

Lärande. Värdegrund. Mitt namn: Min födelsedag: Reflektion. Min familj: Mina intressen: Mina kamrater: Övrigt: Vad tycker jag om fritids?

Lärande. Värdegrund. Mitt namn: Min födelsedag: Reflektion. Min familj: Mina intressen: Mina kamrater: Övrigt: Vad tycker jag om fritids? Genom att utmana barn till att successivt vidga och fördjupa sina kunskaper om sig själva, och sin omvärld samt ta tillvara deras nyfikenhet, företagsamhet och lust att lära stimuleras barns allsidiga

Läs mer

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman En ungdomsgrupp i Österbotten Deltagare: 3 ungdomar, ålder: 15, 17 och 18 år. En ungdom var gruppansvarig och samlade ihop gruppen. Deltagarna fick

Läs mer

Med fokus på ungdomars röst och 365 andra saker

Med fokus på ungdomars röst och 365 andra saker Med fokus på ungdomars röst och 365 andra saker Det är helt knäppt att vårt samhälle är så segregerat. Blanda mer! Den åsikten uttryckte nästan alla de drygt 130 ungdomar som intervjuades i projektet RÖST.

Läs mer

Karlsängskolan - Filminstitutet

Karlsängskolan - Filminstitutet Projektrapport Karlsängskolan - Filminstitutet 1. Om Skolan Karlsängskolan är en högstadieskola i Nora kommun som ligger 3,5 mil norr om Örebro och i Örebro län men tillhör landskapet Västmanland. Skolan

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Skogsgläntan och Klostergläntan 2015-2016

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Skogsgläntan och Klostergläntan 2015-2016 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Skogsgläntan och Klostergläntan 2015-2016 Innehåll: 1. Inledning 2. Vision 3. Syfte 4. Definiering av begreppen diskriminering, kränkning och trakasserier

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

6 Sammanfattning. Problemet

6 Sammanfattning. Problemet 6 Sammanfattning Oförändrad politik och oförändrat skatteuttag möjliggör ingen framtida standardhöjning av den offentliga vården, skolan och omsorgen. Det är experternas framtidsbedömning. En sådan politik

Läs mer

ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ

ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ Våra kandidater till kommunfullmäktige. ETT VÄXANDE LULEÅ Vårt Luleå är ett samhälle där alla människor känner sig välkomna.

Läs mer

Brott, straff och normer 3

Brott, straff och normer 3 Brott, straff och normer 3 Vad kan samhället (staten, kommunen, vi tillsammans) göra för att förändra situationen för de grupper som oftare hamnar i kriminalitet? Vad anser du? I uppgiften ska eleven resonera

Läs mer

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel Partistyrelsens kansli Stockholm 2011-11-08 Barnfattigdom Arbetsplan för en studiecirkel 2 (8) Ta ut riktningen i en studiecirkel Det här är en arbetsplan som hjälper er att genomföra en studiecirkel om

Läs mer

Leda förändring stavas psykologi

Leda förändring stavas psykologi Leda förändring stavas psykologi Kjell Ekstam Leda förändring Liber, 2005 John E. Kotter Leda förändring Richters, 1996 Patrick Lencioni Ledarskapets fem frestelser Prisma, 1999 Att leda förändring handlar

Läs mer

Tunadalskyrkan 140316 Den kämpande tron Mark 14:3-9

Tunadalskyrkan 140316 Den kämpande tron Mark 14:3-9 Tunadalskyrkan 140316 Den kämpande tron Mark 14:3-9 Det händer nu och då att vi ställer oss frågan: Hur kunde det bli så i det och det sammanhanget. Vad var det som gjorde att det inte blev som vi tänkt

Läs mer

Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län

Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län Jessica Rydell (MP), Anders Henriksson (S), Linda Fleetwood (V), Lena Segerberg (S) Trygg

Läs mer

Tro en vardagsförmiddag- 10:27

Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167 14 Bromma 2 INNEHÅLL Ett litet förtydligande... 4 Att använda materialet...

Läs mer

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är.

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är. SKOLMATERIAL Topboy - en huliganberättelse - Vi älskar att slåss, vi hymlar inte med det. Det är det vi är bra på. Slå först och slå hårdast! Ur föreställningen Topboy Men hur fan ska man orka byta liv?

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org

Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org Käre vän, Vi hoppas och tror att det nya året har börjat bra för dig!!! Paulus uppmanar oss i 1kor13:5 Pröva er själva om

Läs mer

Konsten att leda workshops

Konsten att leda workshops Konsten att leda workshops Förbättra din kommunikation, prestation och ledarskap. www.lacinai.se 1 Några grundbultar: I ett seminarium är målet satt liksom innehållet I en workshop är målet satt, men innehållet

Läs mer

En äldrepolitik för framtiden. En rapport som beskriver socialdemokratisk äldrepolitik och hur alternativet ser ut

En äldrepolitik för framtiden. En rapport som beskriver socialdemokratisk äldrepolitik och hur alternativet ser ut En äldrepolitik för framtiden En rapport som beskriver socialdemokratisk äldrepolitik och hur alternativet ser ut 2 Sammanfattning Att utveckla äldreomsorgen är tveklöst en av framtidens stora utmaningar

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 09 01. Jag har en dröm. Amos 9:11-15

Tunadalskyrkan 13 09 01. Jag har en dröm. Amos 9:11-15 1 Tunadalskyrkan 13 09 01 Jag har en dröm Amos 9:11-15 I dagarna är det femtio år sedan Martin Luther King jr höll sitt berömda tal i Washington, där han sade I have a dream, Jag har en dröm, och som blev

Läs mer

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budgetförslag 2014 Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budget 2014 För fler jobb och högre kvalitét i skola och omsorg! Det

Läs mer

Nyckeltalsinstitutets. årsrapport 2013

Nyckeltalsinstitutets. årsrapport 2013 Nyckeltalsinstitutets årsrapport 2013 För 18:e året i rad sammanställer Nyckeltalsinstitutet en rad olika personalnyckeltal. För tolfte året presenteras Attraktiv Arbetsgivarindex AVI och för nionde året

Läs mer

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. Vad är en

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

Att fortsätta formas

Att fortsätta formas Att fortsätta formas Av: Johannes Djerf Tre äldre damer brukade träffas varje torsdag för att läsa Bibeln tillsammans. En torsdags eftermiddag hade det blivit dags att läsa ur Malaki i gamla testamentet.

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig!

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig! 1 Tunadalskyrkan 13 08 11 Det är roten som bär Dig! Visst är det spännande att göra AHA-upplevelser ibland, för de kan ge både kraft och inspiration. Häromdagen gjorde jag en sådan upplevelse när jag upptäckte

Läs mer

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31 KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31 Välkommen att besvara undersökningen! Skolans användarnamn: Kartläggningslösenordet: Logga in till undersökningen KiVa Skola situationskartläggningen

Läs mer

21 december 2015. Vittnesbörd efter undervisning och praktik i Inre bönen :

21 december 2015. Vittnesbörd efter undervisning och praktik i Inre bönen : Vittnesbörd från elever på upprättelseprogrammet bibelskolan Jesus Helar och Upprättar läsåret 2015 2016 i Church of the Glory of God i Minsk Vitryssland. Vittnesbörd efter undervisning och praktik i Inre

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Sverige tåget - Vem kör lok och vem åker vagn? Innehållsförteckning. All data avser år 2004

Sverige tåget - Vem kör lok och vem åker vagn? Innehållsförteckning. All data avser år 2004 Sverige tåget - Vem kör lok och vem åker vagn? All data avser år 2004 Innehållsförteckning Sid 2 - Grundkurs Sid 3 - Fördelning medborgare Sid 4 - Fördelning företag Sid 5 - Fördelning anställda Hur ser

Läs mer

Frågor & svar om a-kassan. inför 7 september

Frågor & svar om a-kassan. inför 7 september Frågor & svar om a-kassan inför 7 september Frågor och svar om a-kassan Fråga: Varför bör den som blir arbetslös ha sin inkomst tryggad? Svar: Alla människor behöver kunna planera sin ekonomi. Det faktum

Läs mer

Luk.19:31-43 Fastlagssönd. 1:a årg. 090222

Luk.19:31-43 Fastlagssönd. 1:a årg. 090222 Luk.19:31-43 Fastlagssönd. 1:a årg. 090222 Det börjar dra ihop sig för Jesus och hans vänner. De känner det nog i luften. Jesus känner på sig att det kommer att hända något. Det syns på honom, det hörs

Läs mer

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare!

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! White Paper #6 Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! Malin Trossing för Kontentan, augusti 2013 Kontentan Förlags AB www.kontentan.se För att bli programmerare krävs flera års programmeringsutbildning

Läs mer

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på?

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Tips från Mora Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Involvera ungdomarna ännu mer än vad vi redan gör. Vad är viktig att tänka på i Lupparbetet? Förankring, bland lärare, tjänstemän,

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Lärarmaterial. Det skulle varit jag dansteater av Birgitta Egerbladh. VästmanlandsTeater

Lärarmaterial. Det skulle varit jag dansteater av Birgitta Egerbladh. VästmanlandsTeater VästmanlandsTeater Slottsgatan 11 722 11 Västerås Tel 021-470 41 00 skola@vastmanlandsteater.se vastmanlandsteater.se Lärarmaterial Det skulle varit jag dansteater av Birgitta Egerbladh Illustration: Malin

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Särgymn, Vux, Särvux Lektionstyp: reflektion

Läs mer

Delad tro delat Ansvar

Delad tro delat Ansvar Delad tro delat Ansvar Nehemja kap.2-3 Av: Johannes Djerf Jag vet att det bara är jag som gillar detta, men eftersom jag är så otroligt nöjd med min första inköpta tröja till min och Lisas tilltänkta knodd

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

1. (första söndagen i månaden: arbetsmöte) Anonyma Sexmissbrukares Stockholmsmöte söndagar 18.00 19.30, Hartwickska huset, St Paulsgatan 39.

1. (första söndagen i månaden: arbetsmöte) Anonyma Sexmissbrukares Stockholmsmöte söndagar 18.00 19.30, Hartwickska huset, St Paulsgatan 39. 1. (första söndagen i månaden: arbetsmöte) Anonyma Sexmissbrukares Stockholmsmöte söndagar 18.00 19.30, Hartwickska huset, St Paulsgatan 39. 1. Välkomna till Sex Addicts Anonymous och mötet From Shame

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Efter fem tsunamier av motstånd

Efter fem tsunamier av motstånd Efter fem tsunamier av motstånd När forskningen kom till Fittjaskolan gjorde lärarna motstånd. Stå kvar! sade forskaren till rektorn. Och idag är forskningen förankrad och lärarna kan se sig som lärande.

Läs mer

Sätta dagordningen Fokus

Sätta dagordningen Fokus Sätta dagordningen Fokus DAGS FÖR FLER JOBB I DALARNA INVESTERA FÖR FRAMTIDSTRO OCH ARBETE RÖSTA DEN 14 SEPTEMBER ETT BÄTTRE DALARNA. FÖR ALLA. socialdemokraterna.se/dalarna 2 (6) Arbetslösheten biter

Läs mer

SKB. Redovisning av enkäten till Köande medlemmar. 8 Oktober 2014

SKB. Redovisning av enkäten till Köande medlemmar. 8 Oktober 2014 SKB Redovisning av enkäten till Köande medlemmar 8 Oktober 2014 Svarssammanställning Webb-svar 2014 När: 17/8 27/9?? Antal ut: 25 255 st (Returer 2 509) Antal svar: 6 798 st (30 %) Trevligt att bli tillfrågad,

Läs mer

För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen.

För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. Copyright 1998 by Narcotics Anonymous World Services, Inc. Alla rättigheter förbehållna. Den här pamfletten

Läs mer

SPRÅKRÖRET NR 1, 2013. Medlemsblad för SFSS Södra Finlands svenska Språklärare r.f. Ordförandens spalt

SPRÅKRÖRET NR 1, 2013. Medlemsblad för SFSS Södra Finlands svenska Språklärare r.f. Ordförandens spalt Levnadsvisdom SPRÅKRÖRET NR 1, 2013 Medlemsblad för SFSS Södra Finlands svenska Språklärare r.f. Ordförandens spalt För en tid sedan cirkulerade en text på Facebook som även nådde mig. Texten påstods vara

Läs mer

dom hem och hämtade en stor badbalja och stoppade mig i den. - vad ska vi kalla den? undrade ett barn. - Då sa ett anat barn kanske Padis. - Ja!

dom hem och hämtade en stor badbalja och stoppade mig i den. - vad ska vi kalla den? undrade ett barn. - Då sa ett anat barn kanske Padis. - Ja! ÖNSKE BOKEN Önske boken Nu ska ni få höra om när jag var 13 år, 9 månader, 5 dar 3 timmar och 17 sekunder. Jag bodde i Stockholm med min familj. Jag hade två syskon dom heter Erik och Amanda. Min mamma

Läs mer

En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet!

En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet! Reservation i landstingsstyrelsen 26 maj 2008, ärende 85 Socialdemokraternas alternativ till preliminär plan och budget 2009-2011 för Landstinget i Uppsala län En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet!

Läs mer

Äldreomsorg med omsorg.

Äldreomsorg med omsorg. Äldreomsorg med omsorg. Välkommen till Aleris och framtidens äldreomsorg. På Aleris har vi en gemensam syn på äldreomsorg; vi ger våra kunder samma trygghet, respekt och omtanke som vi själva vill ha när

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv Skola Arbetsliv Tillväxten börjar i skolan en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv TÄNK PÅ ATT dörr mellan skola och arbetsliv. gymnasieskolan, i samhället och senare i arbetslivet. tillväxt

Läs mer

Du är viktig för Norrköpings framtid.

Du är viktig för Norrköpings framtid. Den blå tråden Du är viktig för Norrköpings framtid. Om du känner glädje i att skapa värde och göra nytta för andra människor har du kommit helt rätt. För alla vi som jobbar här gör skillnad för Norrköpingsbornas

Läs mer

Anförande förbundsstämma 9 maj 2015

Anförande förbundsstämma 9 maj 2015 Anförande förbundsstämma 9 maj 2015 Det talade ordet gäller! Herr ordförande, stämmoombud och kära moderatvänner! Tack för förtroendet! Vårt parti är inte den ena eller andra personens privata lekstuga.

Läs mer

Sida 1 av 5. Visst gör föräldrar skillnad. en regional heldagskonferens om föräldrastöd

Sida 1 av 5. Visst gör föräldrar skillnad. en regional heldagskonferens om föräldrastöd Sida 1 av 5 Visst gör föräldrar skillnad en regional heldagskonferens om föräldrastöd 12 januari 2016 Föräldrautbildning sparar skattepengar Att kommunernas föräldrautbildningar är uppskattade kan många

Läs mer

Upprättelsen. Vad är ert ärende? frågade plötsligt en tjock man med oklanderligt välkammade polisonger.

Upprättelsen. Vad är ert ärende? frågade plötsligt en tjock man med oklanderligt välkammade polisonger. FÅGELSKRÄMMAN Upprättelsen Paulo hade äntligen blivit insläppt, och nu stod han där mitt i salen. Runt omkring honom satt män, kvinnor och barn och betraktade honom nyfiket. Vad är ert ärende? frågade

Läs mer