admin. föreståndare Mona Vikström hälsovårdare Greger Forsblom jordbrukare Riitta Kentala pensionär Bernhard Utter specialläkare Per Hellman

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "admin. föreståndare Mona Vikström hälsovårdare Greger Forsblom jordbrukare Riitta Kentala pensionär Bernhard Utter specialläkare Per Hellman"

Transkript

1 Protokoll. sida 1(22) nr 7/2015 Organ: Styrelsen Tid: kl Plats: Beslutsfattare Närvarande: Frånvarande: Styrelsens sammanträdesrum A, R0, Vasa Centralsjukhus Hans Frantz pol.lic. Monica Sirén-Aura admin. föreståndare Mona Vikström hälsovårdare Greger Forsblom jordbrukare Riitta Kentala pensionär Bernhard Utter specialläkare Per Hellman pensionär Ulla Hellén byråsekreterare Raija Kujanpää advokat Sven Grankulla företagare Asko Salminen maskintekniker ledamot, ordf. ledamot ledamot ledamot ledamot ledamot ledamot, viceordf. ledamot ledamot ledamot ledamot Sakkunniga: Lena Nystrand ekonomichef 99, 100 Övriga närvarande: Gösta Willman Bernhard Bredbacka FMGE:s ordf. FMGE:s I vice ordf. Föredragande: Göran Honga Olle Gull Auvo Rauhala Marina Kinnunen Sekreterare: Olle Gull förvaltningsdirektör Paragrafer: Protokollet undertecknat: Ordförande: svd:s direktör förvaltningsdirektör chefsöverläkare adm.överskötare (kom kl. 9.10) Sekreterare: Justerat: Hans Frantz Plats och tid: Jakobstad Olle Gull Plats och tid: Vasa Framlagt till påseende: Ulla Hellén Vasa i förvaltningsdirektörens tjänsterum..2015, kl Per Hellman Utdragets riktighet bestyrker: Olle Gull, förvaltningsdirektör

2 Protokoll. sida 2(22) nr 7/2015 Organ: Styrelsen Tid: kl Plats: Ärendeförteckning Styrelsens sammanträdesrum A, R0, Vasa Centralsjukhus Paragraf Ärende Sida 96 Sammanträdet öppnas beslutsförhet 3 97 Val av protokolljusterare 3 98 Sammanträdets arbetsordning 3 99 Mellanbokslut Verksamhets- och ekonomiplan för Protokollförteckning Uppdatering av förvaltningsstadga Motion i fullmäktige om ändring av grundavtalet Distriktsdirektörens, förvaltningsdirektörens, chefsöverläkarens och administrativa överskötarens beslut Regionförvaltningsverkets beslut om beviljande av ersättning för kostnader som utbildning av läkare åsamkat Anhållan om partiell tjänstledighet, överläkare Risto Niemi Uppsägning från tjänst som klinikgruppschef, Maija Räsänen Uppsägning från tjänst som överläkare, Kai Saariniemi Vård i andra inrättningar Ansökan om EU-finansiering för projekt TBRS Information, meddelanden, initiativ, frågor Vasa sjukvårdsdistrikts deltagande i ett projekt för specificering av kraven för social- och hälsovårdens datasystemshelhet 21 Ordförande: Hans Frantz

3 Ärendesida 3 (22) Styrelsen Sammanträdet öppnas beslutsförhet Ordförande Hans Frantz öppnade sammanträdet. 97 Val av protokolljusterare Till protokolljusterare valdes ledamöterna Ulla Hellén och Per Hellman. 98 Sammanträdets arbetsordning godkände enhälligt arbetsordningen omfattande också det extra ärendet 112 som sänts ut i efterskott.

4 Ärendesida 4 (22) Styrelsen Mellanbokslut Svd:s dir. 25 Mellanbokslutet per utvisar ett överskott om 4,5 milj. euro, dvs. en miljon mera än vad som budgeterats på årsnivå. Intäkterna från medlemskommunerna uppgår till 105,1 miljoner euro eller 52,6 % av det budgeterade och de totala verksamhetsintäkterna uppgår till 122,4 milj. euro eller 52,3 %. Verksamhetskostnaderna uppgår till 113,3 milj. euro och har förverkligats till 51,4 %. Av dessa utgör personalkostnaderna 60 milj. euro eller 50 % av det budgeterade. Köp av tjänster utgör 33,4 miljoner eller 54,6 % medan material, förnödenheter och varor har förverkligats till 18,9 miljoner eller 50,6 % av budgeten. Verksamhetskostnaderna totalt överskrider budgeten med 3 miljoner euro, vilket i sin helhet kommer från köptjänsterna från andra inrättningar. Volymen för öppenvården är något större än den uppställda målsättningen medan drgpaketen och vårddagarna är något färre än planerat. Samtidigt är den totala verksamhetsvolymen betydligt mindre än under fjolåret vid samma tidpunkt. Faktureringen för den egna verksamheten vid centralsjukhuset har ökat med 0,8 milj. euro eller 1 % jämfört med samma period Ökningarna växlar från kommun till kommun enligt förändringar i användningen och sammantaget sker den största ökningen i de norra delarna medan faktureringen till Vasa stad har minskat med 2,5 %. Däremot har kostnaderna och således också faktureringen till kommunerna för vård i andra inrättningar ökat kraftigt, 3 milj. euro eller 21 % jämfört med de sex första månaderna Ungefär hälften av ökningen kommer från den vård som köps från Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt till kommunerna i norra delen av VSVD. Mot den bakgrunden att de budgeterade anslagen för vård i andra inrättningar 2015 var mindre än de slutliga kostnaderna 2014 och det faktum att kostnaderna stigit i den takt de nu gjort kommer kostnaderna att bli minst 35 miljoner för 2015 jämfört med budgeterade 30,3 miljoner. I övrigt torde kostnaderna kunna hållas inom den budgeterade nivån. Mellanbokslutet BILAGA 99 SVD:s DIR.: föreslår, att styrelsen diskuterar mellanbokslutet för de sex första månaderna och manar klinikgrupperna till fortsatt återhållsamhet. godkände förslaget enhälligt.

5 Ärendesida 5 (22) Styrelsen Verksamhets- och ekonomiplan för Svd:s dir. 26 Budgetberedningen har fortsatt på basen av den ramdiskussion som styrelsen förde på sitt sammanträde den 27 april 2015 och det sparprogram som framtagits inom ramen för projektet VCS Målsättningen är att minska kostnaderna med 11 % under planperioden genom att anpassa den egna verksamheten till behovet och öka produktiviteten samt effektivera och utveckla processerna. Strävan är att minska kostnaderna för den egna verksamheten med 5,4 miljoner euro under En del av inbesparingarna är kopplade till tidtabellen för nybyggnationen och kan inte fås till stånd innan nya utrymmen färdigställts. SVD:s DIR.: föreslår, att styrelsen, som grund för fortsatt behandling, för en diskussion om budgethelheten. Nivån på investeringsbudgeten och tidtabellen för genomförandet av de större investeringarna under planperioden är avgörande för hur de strukturella förändringarna kan genomföras. Styrelsen diskuterar budgeten och bordlägger ärendet till nästa sammanträde. Styrelsen håller fast vid att besparingarna ska ligga på minst den tidigare fastslagna nivån, och att det med tanke på omfattningen av de förestående förändringarna är skäl att inleda samarbetsförhandlingar.

6 Ärendesida 6 (22) Styrelsen Protokollförteckning FD 24 Protokoll från nämnden för minoritetsspråket 1-2/2015, och Protokollen som bilaga BILAGA 101/1-2 FD: protokollen antecknas för kännedom. godkände förslaget enhälligt.

7 Ärendesida 7 (22) Styrelsen Uppdatering av förvaltningsstadga FD 25 I och med att VCS 2025 programmet är godkänt i fullmäktige så måste vi uppdatera förvaltningsstadgan så att den motsvarar den nya organisation som är beskriven och tänkt att skall börja från Styrelsen torde tillsätta en arbetsgrupp för att bereda uppdateringen. FD: föreslår att styrelsen tillsätter en arbetsgrupp med uppgift att uppdatera förvaltningsstadgan och att arbetsgruppen skulle ha följande sammansättning: - styrelseordförande hans Frantz, ordförande - övriga representanter från styrelsen - sjukvårdsdistriktets direktör Göran Honga - chefsöverläkare Auvo Rauhala - administrativa överskötare Marina Kinnunen - förvaltningsdirektör Olle Gull, sekreterare - en representant för personalen som personalen gemensamt får utse godkände enhälligt förslaget samt beslöt enhälligt att också styrelsens viceordförande Per Hellman utses till arbetsgruppen.

8 Ärendesida 8 (22) Styrelsen Motion i fullmäktige om ändring av grundavtalet FD 26 Vasa stads fullmäktigeledamöter lämnade i samband med fullmäktige in en motion om att samkommunens grundavtal borde ändras på vissa punkter. Motionen finns i bilaga. Motion BILAGA 103 Vasa sjukvårdsdistrikts grundavtal kan ändras på det sätt som sägs i grundavtalets 28 mom 1: Detta grundavtal kan ändras om minst två tredjedelar (2/3) av medlems- kommunerna understöder en ändring och deras invånarantal är minst hälften av det sammanräknade invånarantalet i samtliga medlemskommuner. En ändring av grundavtalet behandlas därför inte i sjukvårdsdistriktets fullmäktige men ett initiativ om dess ändring kan mycket väl väckas som en motion i fullmäktige. Eftersom en ändring av grundavtalet skall göras på formellt rätt sätt så kan styrelsen inte gå in och rätta kommunförteckningen i grundavtalet även om ändringen är en självklarhet. I bokslutet har det dock beaktats att Lillkyros andelar och skyldigheter som sådana överförts på Vasa stad. Den delen är verkställd på det sätt som önskas i motionen. Befolkningsunderlaget skall enligt grundavtalet granskas årligen och detta gjordes inte i samband med fullmäktigemötet men verkställdes i samband med fullmäktigemötet Eftersom inga omröstningar företogs så påverkade detta inte resultatet av fullmäktigemötet. Saken är därmed numera korrigerad på det sätt som påpekats i motionen. Om man vill ändra röstspärren i fullmäktige kräver detta en ändring av grundavtalet. I motionen framhålls att det kanske skulle vara ändamålsenligt dryfta ett nytt förfarande för ordnandet av finansieringen i fråga om investeringarna samt om användningen av sjukvårdsdistriktes eventuella över- och underskott. Detta diskuterades livligt i samband med att nuvarande grundavtal skrevs och man ville då gå in för en friare skrivning än den tidigare skrivningen där över- och underskott måste utjämnas årligen. Detta är en sak som skall regleras i grundavtalet. I motionen sägs att om användningen av under- och överskott skulle kommunerna fatta separata beslut. Det är ju egentligen så vi har det i dag. Kommunernas beslutsfattande sker till den delen i sjukvårdsdistriktets fullmäktige. Fullmäktige kan varje år separat besluta om hur det görs med eventuella över- eller underskott. fortsätter

9 Ärendesida 9 (22) Styrelsen Förra gången grundavtalet förnyades tillsattes en arbetsgrupp som representerade kommunerna samt sjukvårdsdistriktes förtroendemannaledning. Därtill satt sakkunniga tjänstemän från sjukvårdsdistriktet med i gruppen. En motsvarande arbetsgrupp torde nu tillsättas. För att få en regional representation kunde man tänka sig att kommunerna per hälsovårdsområde utser varsin representant och att fullmäktiges ordförande och styrelsens ordförande därtill skulle utgöra representanter för kommunfältet. Sakkunniga tjänstemän kunde vara sjukvårdsdistriktes direktör och förvaltningsdirektören. FD: föreslår att styrelsen besluter att - en arbetsgrupp skall tillsätts för att omarbeta grundavtalet till medlemmar i arbetsgruppen utses fullmäktiges förste ordförande Gösta Willman och styrelsens ordförande Hans Frantz - styrelsen inbegär av samarbetsområdena förslag på medlemmar så att Jakobstadnejden (Larsmo, Jakobstad, Nykarleby och Pedersöre) utser en medlem, Korsholm-Vörå utser en medlem, Vasa-Laihela utser en medlem och K5 (Malax, Korsnäs, Närpes, Kristinestad och Kaskö) utser en medlem. - till sakkunniga tjänstemän i arbetsgruppen utses sjukvårdsdistriktes direktör Göran Honga och förvaltningsdirektör Olle Gull. - styrelsen konstituerar slutligt arbetsgruppen efter att kommunernas förslag på medlemmar fåtts in. godkände förslaget enhälligt.

10 Ärendesida 10 (22) Styrelsen Distriktsdirektörens, förvaltningsdirektörens, chefsöverläkarens och administrativa överskötarens beslut Svd:s dir. 26 Distriktsdirektörens, förvaltningsdirektörens, chefsöverläkarens och administrativa överskötarens beslutförteckningar. Distriktsdirektörens beslut BILAGA 104/1 Förvaltningsdirektörens beslut BILAGA 104/2 Chefsöverläkarens beslut BILAGA 104/3 Administrativa överskötarens beslut BILAGA 104/4 SVD:s DIR.: föreslår att styrelsen antecknar beslutsförteckningarna för kännedom. godkände förslaget enhälligt.

11 Ärendesida 11 (22) Styrelsen Regionförvaltningsverkets beslut om beviljande av ersättning för kostnader som utbildning av läkare åsamkat CÖL 19 Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland meddelar med sina beslut att verket utbetalar ersättning för kostnader som utbildning av läkare har åsamkat under tiden enligt följande: euro för särskild utbildning i allmänmedicin euro för specialiseringsutbildning för läkare euro för specialiseringsutbildning för tandläkare Regionförvaltningsverkets beslut BILAGA 105/1-3 LSSAVI/1845/ /2015 LSSAVI1847/ /2015 LSSAVI/1846/ /2015 CÖL: föreslår att regionförvaltningsverkets beslut antecknas för kännedom. godkände förslaget enhälligt.

12 Ärendesida 12 (22) Styrelsen Anhållan om partiell tjänstledighet, överläkare Risto Niemi CÖL 20 Överläkaren vid enheten för klinisk fysiologi och nukleärmedicin Risto Niemi anhåller i stället för deltidspension om partiell tjänstledighet med en arbetsinsats på 70 % för tiden Chefen för den medicinska klinikgruppen Maija Räsänen förordar anhållan, eftersom arrangemanget inte hämmar verksamheten på laboratoriet i klinisk fysiologi i någon väsentlig grad. Enheten har redan erfarenhet av denna praxis då överläkare Niemi redan i 8 månader har skött tjänsten med en arbetsinsats på 80 %. Klinikgruppschef Maija Räsänens brev BILAGA 106 CÖL: Föreslår att styrelsen ska godkänna Risto Niemis anhållan. godkände förslaget enhälligt.

13 Ärendesida 13 (22) Styrelsen Uppsägning från tjänst som klinikgruppschef, Maija Räsänen CÖL 21 MKD Maija Räsänen anhåller om avsked från sin tjänst som klinikgruppschef från Administrativa överläkaren Christian Kantola handhar de uppgifter som hör till klinikgruppschefen tills tjänsten har kunnat besättas. CÖL: föreslår att styrelsen ska bevilja avsked. godkände förslaget enhälligt.

14 Ärendesida 14 (22) Styrelsen Uppsägning från tjänst som överläkare, Kai Saariniemi CÖL 22 Överläkaren i plastikkirurgi Kai Saariniemi säger upp sig från sin tjänst som överläkare från CÖL: föreslår att styrelsen ska bevilja avsked. godkände förslaget enhälligt.

15 Ärendesida 15 (22) Styrelsen Vård i andra inrättningar CÖL 23 Under årets sju första månader har vi fakturerats 20,6 M för vård i andra inrättningar, vilket är nära nog 25 % (4,1 M ) högre än vid samma tidpunkt ifjol (16,5 M ). Under de tre föregående åren har ökningen på årsbasis legat på 10 % ( ), 23 % ( ) och 2 % ( ). En motsvarande utveckling har rått även på den nationella nivån: Produktionen vid centralsjukhusen (deflaterade kostnader) har enligt THL ökat med enbart 2 % på 4 år då den på universitetssjukhusen ökade med 11 %. Förlusten har klart drabbat övriga, mindre lokala sjukhus. Situationen i Vasa sjukvårdsdistrikt avviker från övriga icke-universitetssjukhusdistrikt närmast på tre sätt: (1) Vi använder fortsättningsvis oss mest av Tammerfors universitetssjukhus, även om användningen av Åbo universitetssjukhus och dess andel av den totala användningen ständigt är tilltagande. (2) Användningen av universitetssjukhus ligger på den nationella nivån, men användningen av andra sjukhus är högre än hos andra centralsjukhusdistrikt, och utgör 41 % av alla kostnader. Den här ökningen har till merparten överförts i riktning mot Mellersta Österbottens centralsjukhus och i ringare grad mot Jakobstads sjukhus och Syd-Österbottens centralsjukhus. På grund av detta är självförsörjningen ringare än hos de övriga centralsjukhusen i genomsnitt. (3) Då förlossningarna och jouroperationsverksamheten vid Jakobstad sjukhus avslutades i och med jourförordningen har dessa patientströmmar till merparten gått i riktning mot Mellersta Österbottens centralsjukhus, då bara cirka en tredjedel gått i riktning mot Vasa centralsjukhus. I och med det här står kommunerna i norr för nära nog hälften (1,9 M ) av kostnadsökningen på 4,1 M. Följaktligen har dessa kommuners kostnader för vård i andra inrättningar tilltagit med rentav 36 %. Av den här ökningen är 1,5 M förknippad med vård på andra än universitetssjukhus (en ökning på rentav 63 %). Kostnadsökningen i de övriga kommunerna i sjukvårdsdistriktet uppgick alltså till 2,2 M (20 %). Då det gäller kostnadsökningen för vård i andra inrättningar bör man alltså observera att det ingalunda gäller Vasa centralsjukhus egen verksamhet som distriktet skulle köpa av Karleby, utan istället har den reducerade verksamheten vid Jakobstads sjukhus huvudsakligen gått i riktning mot Karleby. Därför ger den summa som inrymmer vård som skötts i egen regi och vid andra inrättningar inte en korrekt bild av våra totala specialsjukvårdskostnader. fortsätter

16 Ärendesida 16 (22) Styrelsen Då man dryftar möjligheterna att påverka den här situationen bör man känna till orsakerna till utvecklingen. På nationell nivå är det frågan om en avsiktlig centralisering av den specialiserade sjukvården, där målet är att nå kostnadsbesparingar och trygga kvaliteten genom stordriftsfördelar. Även utvecklingen inom medicinen styr utvecklingen i den här riktingen. Men även den läkarbrist som belastar icke-universitetssjukhus samt patienternas valfrihet som närmast gynnar universitetssjukhus för utvecklingen i den här riktningen. Möjligheterna att följa upp vården i andra inrättningar begränsas till närmast en uppföljning av kostnader. Vi får knappt med information om patienter som remitterats förbi våra vårdlinjer eller patienter som sökt vård vid andra inrättningar, och dessutom tillåter sekretessbestämmelserna heller inte att faktureringsuppgifterna skulle inrymma mera detaljerade medicinska uppgifter. I chefsöverläkarens presentation genomgås de möjligheter som kan tillgripas i den här situationen. Det viktigaste är än dock att förstå att trenden delvis beror på orsaker som vi inte rår på, men även på utvecklingen inom medicinen, kvalitetskontrollen och kostnadsbesparingar som uppnås genom stordriftsfördelar. I det här läget måste vi noggrant och fördomsfritt dryfta vårt verksamhetskoncept och våra strategiska riktlinjer: Vad lönar det sig för oss att behandla? Två patientgrupper kommer närmast på fråga: (1) de som vi själv kan vårda på ett kostnadseffektivt sätt och (2) de patienter med vilka vi under tjänstetid sysselsätter det antal specialister som behövs för att upprätthålla en jourberedskap. De nya medicinska teknologierna och ICT-baserade teknologierna skapar även nya typer av funktioner och samarbetsmöjligheter. Det som är klart är att vi måste fokusera oss på en kostnadseffektiv behandling av sjukdomsgrupper som kräver vanlig specialiserad sjukvård. CÖL: Föreslår att styrelsen ska föra en diskussion om omfattningen av vården vid andra inrättningar och uppmana klinikgrupperna att fortsättningsvis vara återhållsamma inom ramen för den befintliga nationella vårdpraxisen. godkände förslaget enhälligt.

17 Ärendesida 17 (22) Styrelsen Ansökan om EU-finansiering för projekt TBRS CÖL 24 Ansökan om EU-finansiering från Botnia-Atlanticaprogrammet (ansökningstid ) för projektet TBRS Tidig bedömning, rehabilitering och samverkan utveckling och implementering av nordisk multidisciplinär rehabiliteringsmodell på primärvårdsnivå. Jakobstads social- och hälsovårdsverk är samordnande sökande i projektet med en egenfinansieringsandel på 4,75 %: Vasa sjukvårdsdistrikts egen finansieringsandel är 4,75%, vilket innebär totalt euro under åren Jakobstad Social- och hälsovårdsverk är initiativtagare till projektansökan. Jakobstads presentation om vad som gjorts hittills kring TBRS-projektet. BILAGA 110/1 Projektplan BILAGA 110/2 Projekttid Syfte Aktuell forskning i Sverige och Finland visar att 10 % av patienterna i primärvården använder 80 % av sjukvårdens resurser. Smärtpatienter utgör en betydande del av dessa 10 %. Dessa patienter bör identifieras i tid och vi behöver en strategi för hantering av dem för att stävja både direkta och indirekta sjukvårdskostnader. Det finns brister i tidig hantering och guidning av smärtpatienterna på primärvårdsnivå vilket leder till att smärtorna inte analyseras rätt och i tid. Patienter slussas ofta mellan olika professioner inom hälsovården utan att få utredning, diagnos, behandling och rehabilitering för sin smärta. Problematiken leder ofta till kronicitering av patientens smärtor, rädsla för aktivitet, passivitet och slutligen tidig utslagning från arbete. Syfte med TBRS-projektet är att genom tidig bedömning, rehabilitering och samverkan på primärvårdsnivå i ett tidigt skede identifiera och ingripa i riskpatienters smärtproblematik för att effektivare kunna hänvisa rätt patient till rätt vård i rätt tid. Med ett tidigt ingripande kan smärtpatientens risk för sjukdomskronicitering och bristande sjukdomshantering minska, vilket annars kan leda till utslagning från arbetsmarknaden, förlorad livskvalitet och okontrollerad sjukvårdskonsumtion. I dagens läge rehabiliteras de flesta patienter i Finland och Sverige med långvarig smärta enligt en sk. unimodal rehabiliteringsmodell där enstaka åtgärder tillämpas av en profession inom sjukvården. Detta leder lätt till att man inte får ett helhetsperspektiv av patientens situation och smärtanalysen blir bristfällig. Vi avser i projektet att verka för en övergång från unimodalt till multimodalt arbete i primärvården. Forskning har visat att ett tidigt multidisciplinärt arbetssätt och multimodal rehabilitering (MMR) är effektivare än unimodal. fortsätter

18 Ärendesida 18 (22) Styrelsen I MMR arbetet involveras flera professioner som planerar och samordnar åtgärder under avgränsad tid för att nå gemensamma mål som definierats tillsammans med patienten. Det tväroganisatoriska samarbetet mellan myndigheter som är engagerade i patientens rehabilitering (Folkpensionsanstalten/Försäkringskassan, Arbetskraftbyrån / Arbetsförmedlingen osv.) förbättras också. Projektet baseras på ett aktuellt forskningsprojektet NRS Light ( ), ett samprojekt mellan Västerbotten läns landsting och Landstinget i Östergötland. Projektet utförs som ett gränsöverskridande samarbetsprojekt mellan svenska Västerbotten läns landsting (VLL) och finska Vasa sjukvårdsdistrikt (VSVD) samt staden Jakobstad. Projektet söker huvudfinansiering från Botnia-Atlanticaprogrammet inom temat Innovation (1 sept - 9 okt 2015) samt finsk regional medfinansiering från Österbottens Förbund. Mål Projektets övergripande mål är att stävja långvariga sjukskrivningar, utslagning från arbetsmarknaden och okontrollerad sjukvårdskonsumtion genom tidig identifiering av riskpatienter och tidigt ingripande. Rätt patient ska få rätt vård på rätt nivå i rätt tid för att hållas aktiv och delaktig i samhällets roller. Projektets delmål är en allmängiltig nordisk arbetsmodell för tidig bedömning, rehabilitering och samverkan på primärvårdsnivå för implementering i samtliga hälsocentraler i VLL och VSVD. I projektet genomförs en jämförande studie av patienternas rehabiliteringsresultat och förändring av sjukvårdskonsumtion för att påvisa det multimodala rehabiliteringsarbetets återverkningar i ett medborgar-, professionellt- och samhällsperspektiv. I projektet jämförs därtill skillnader och likheter mellan multimodala rehabiliteringsarbetet i primärvård i Sverige och Finland. Studien och jämförelsen fungerar som en grund för utvecklingen av en gemensam arbetsmodell. Ett delmål är också en utvecklad koordinatorroll i multidisciplinära teamet som möjliggör att alla paramedicinare (beteendevetare, sjukskötare, fysioterapeut/sjukgymnast, arbetsterapeut etc.) kan anta rollen som koordinator beroende på olika lokala resurser. Projektets långsiktiga målsättning är att minska sjukskrivningar och förtidspension bland befolkningen vilket gynnar alla branscher och säkerställer tillgänglighet till arbetskraft i framtiden. Forskning visar att kvinnor har en högre sjukfrånvaro än män och att kvinnors sjukskrivning står för närmare två tredjedelar av sjukfrånvaron. Kvinnor söker också sjukvård tidigare och för mindre besvär. Målgrupp Projektets målgrupp är vårdsökande smärtpatienter vid hälsocentral i åldrarna med sviktande arbetsförmåga (arbetande, arbetslösa eller sjukskrivna). Dessa patienter är ofta unga utan längre arbetserfarenhet med risk för kronicitering av smärta, utslagning från arbetsmarknad och livsroller, bristande hantering av hälsan och risk för stor konsumtion av hälsovård. fortsätter

19 Ärendesida 19 (22) Styrelsen Resultat och effekter Vid projektets avslut kommer en arbetsmodell för tidig bedömning, samverkan och rehabilitering finnas tillgänglig och implementerbar i vilken hälsocentral som helst i Sverige och i Finland. Det kommer också att finnas en elektronisk handbok som guidar och stöder hälsocentralens multidisciplinära team i implementeringen av arbetsmodellen. Ett antal digitala verktyg/tjänster som stöder arbetsmodellen och MMR arbetet kommer också att finnas tillgängliga. Samtliga resultat redovisas och inskolas i projektets sista aktivitetpunkt 8. Spridning av arbetsmodellen till övriga hälsocentraler. Resultaten redovisas och tolkas även i slutrapporten. Den elektroniska handboken samt de digitala verktygen/tjänsterna kommer att finnas tillgängliga på projektets tvåspråkiga (svenska och finska) hemsida. Resultatens effekter på sikt är en bestående övergång från den unimodala rehabiliteringsmodellen till multimodal rehabilitering i primärvården. Arbetsmodellen som utvecklas i TBRSprojektet förbättrar primärvårdens beredskap för tidig hantering och guidning av smärtpatienterna. Den paramedicinska personalens, speciellt sjukskötarens och terapeutens arbetsroller, förändras och förstärks samtidigt som man avlastar specialistsjukvården. Det multidisciplinära samarbetet effektiverar hela sjukvårdssystemet i och med att överlappningar i arbete kan undvikas. Den nya arbetsmodellen kommer att hjälpa hälso- och sjukvården att i ett tidigt skede fånga smärtpatienter med risk för kronicitering av smärta, utslagning från arbetsmarknad och risk för okontrollerad sjukvårdskonsumtion. Tidig identifiering och intervention försnabbar i sin tur återgång till arbete och minskar sjukskrivningar. Med de ekonomiska variablerna som tas fram i den jämförande studien av sjukvårdskonsumtion kommer man i rena siffror att kunna påvisa inbesparingar som kan göras med multimodal rehabilitering. Med denna statistik kan man motivera och lyfta fram fördelarna med MMR arbetet och den nya arbetsmodellen i primärvård för ledningen och beslutsfattare. Samarbetet mellan myndigheter som är engagerade i patientens rehabilitering görs smidigare och förbättras både ur patientens och ur myndighetens perspektiv. CÖL: föreslår att styrelsen godkänner att VSVD deltar i projektet med en egen finansieringsdel om 4,75% motsvarande euro delat på åren Villkoren för deltagandet är att det administrativa ansvaret sköts av någon annan part än VSVD. godkände förslaget enhälligt.

20 Ärendesida 20 (22) Styrelsen Information, meddelanden, initiativ, frågor Styrelsen informerades om - ett polisiärt ärende angående en av våra anställda - vilka svenska TV-kanaler som syns på sjukhuset - hur samarbetet med Umeå fortskrider - hur informationen från ERVA-samarbetsmötena kunde skötas - hur ärendet med den från tjänst avhållna urologiöverläkaren går framåt _

21 Ärendesida 21 (22) Styrelsen Vasa sjukvårdsdistrikts deltagande i ett projekt för specificering av kraven för social- och hälsovårdens datasystemshelhet Svd:s dir. 27 Detta samarbetsprojekt har introducerats för att man i samarbete ska kunna definiera de väsentligaste verksamhetsmässiga kraven för de system och den modulära systemarkitekturen som ska användas inom social- och hälsovården. I projektet ska man tillsammans se över och precisera redan förefintliga krav som fastställt i det s.k. Kiila-projektet. Därutöver kommer man att kunna tillgodogöra sig av övriga tidigare fastställda definitioner, såsom de definitioner som fastställts i samband med Apotti. Målet med projektet är att skapa en organisations-, administrations- och leverantörsoberoende kravspecificering för en kompatibel helhetsarkitektur för social- och hälsovården som behövs för att producera kundorienterade och effektfulla välfärdstjänster. Det material som uppstår i projektet om kravspecificeringen kommer att kunna användas inom ramen för det nationella eller regionala samarbetet då man stegvis konkurrensutsätter datasystemslösningar eller alternativt styr det utvecklingsarbete som anknyter till nuvarande lösningar. De organisationer som medverkar i projektet från starten ska tillsammans överenskomma om en gemensam vision som ska ligga till grund för kravspecificeringen. Projektet påbörjas och varar till De totala kostnaderna för projektet inrymmer kostnader för en projektchef med övergripande ansvar, delområdesansvariga experter som bistår olika projektchefer samt kostnader för de nationella experter som deltar i planeringsarbetet, rese- och möteskostnader, arbetskostnader för regionala projektkoordinatorer samt personalkostnader som åsamkas inom social- och hälsovårdsorganisationen. Det totala kostnadsförslaget för projektet uppgår till , varav den kalkylerade andelen för organisationernas eget arbete uppgår till , den regionala samordningen till och den nationella andelen till , varav Vasa sjukvårdsdistrikts andel uppskattas bli I Projektet medverkar 21 organisationer, varav 15 är sjukvårdsdistrikt och 6 kommuner. PARTER Södra Karelens social- och hälsovårdsdistrikt (Eksote) Sydösterbottens sjukvårdsdistrikt Södra Savolax sjukvårdsdistrikt Landskapet Kajanalands samkommun för social- och hälsovård Centrala Tavastlands sjukvårdsdistrikt Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt Mellersta Finlands sjukvårdsdistrikt Karleby stad Kuopio stad Lahtis stad Lapplands sjukvårdsdistrikt fortsätter

22 Ärendesida 22 (22) Styrelsen Länsi-Pohja sjukvårdsdistrikt Uleåborg stad Birkalands sjukvårdsdistrikt Norra Österbottens sjukvårdsdistrikt Norra Savolax sjukvårdsdistrikt Koncernen för Päijät-Häme social- och hälsovård Vasa sjukvårdsdistrikt Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt Tammerfors stad Åbo stad INTRESSENTGRUPPER Hyvis-ICT, Istekki, Medbit, kompetenscentren inom det sociala området, Kommunförbundet, SHM, THL Dessa organisationer har anmält deras bindande intresse i juni Organisationerna måste därutöver fatta ett administrativt beslut om deltagande, vilket måste fattas innan utgången av augusti månad år Utkast till samarbetsavtal om en gemensam kravspecificering (på finska) BILAGA 112/1 Uppskattning av arbetsmängd och kostnader BILAGA 112/2 SVD:s DIR.: Vasa sjukvårdsdistrikt beslutar att delta i det projekt där målet är att definiera de krav som ska ställas på social- och hälsovårdens systemhelhet. godkände förslaget enhälligt.

admin. föreståndare Mona Vikström hälsovårdare Greger Forsblom jordbrukare Riitta Kentala pensionär Bernhard Utter specialläkare Per Hellman

admin. föreståndare Mona Vikström hälsovårdare Greger Forsblom jordbrukare Riitta Kentala pensionär Bernhard Utter specialläkare Per Hellman Protokoll. sida 1(17) nr 3/2015 Organ: Styrelsen Tid: 30.3.2015 kl. 9.00-11.35 Plats: Beslutsfattare Närvarande: Styrelsens sammanträdesrum A, R0, Vasa Centralsjukhus Hans Frantz pol.lic. Monica Sirén-Aura

Läs mer

FMGE:s ordf. FMGE:s I vice ordf. FMGE:s II vice ordf. Gösta Willman Bernhard Bredbacka Mikael Perjus

FMGE:s ordf. FMGE:s I vice ordf. FMGE:s II vice ordf. Gösta Willman Bernhard Bredbacka Mikael Perjus Protokoll. sida 1(19) nr 5/2016 Organ: Styrelsen Tid: 24.5.2016 kl. 9.00 Plats: Beslutsfattare Närvarande: Styrelsens sammanträdesrum A, R0, Vasa Centralsjukhus Ordinarie Hans Frantz Monica Sirén-Aura

Läs mer

hälsovårdare Mona Vikström admin. föreståndare Greger Forsblom jordbrukare Riitta Kentala pensionär Bernhard Utter specialläkare Nils-Johan Englund

hälsovårdare Mona Vikström admin. föreståndare Greger Forsblom jordbrukare Riitta Kentala pensionär Bernhard Utter specialläkare Nils-Johan Englund Protokoll. sida 1(24) nr 9/2015 Organ: Styrelsen Tid: 19.10.2015 kl. 9.00-12.00 Plats: Beslutsfattare Närvarande: Styrelsens sammanträdesrum A, R0, Vasa Centralsjukhus Hans Frantz pol. lic. Monica Sirén-Aura

Läs mer

jordbrukare Mona Vikström hälsovårdare Greger Forsblom jordbrukare Riitta Kentala pensionär Bernhard Utter specialläkare Per Hellman

jordbrukare Mona Vikström hälsovårdare Greger Forsblom jordbrukare Riitta Kentala pensionär Bernhard Utter specialläkare Per Hellman Protokoll. sida 1(22) nr 10/2015 Organ: Styrelsen Tid: 9.11.2015 kl. 9.00-11.15 Plats: Beslutsfattare Närvarande: Styrelsens sammanträdesrum A, R0, Vasa Centralsjukhus Hans Frantz pol.lic. Kenneth Pärus

Läs mer

Vasa centralsjukhus, auditorium Grågås,Y3

Vasa centralsjukhus, auditorium Grågås,Y3 Protokoll sida 1(19) nr 3/2015 Organ: Fullmäktige Tid: Måndagen den 30 november 2015, kl. 12.00-14.13 Plats: Vasa centralsjukhus, auditorium Grågås,Y3 Beslutsfattare Se bilaga 23 a Närvarande: Göran Honga,

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR SAMARBETSGRUPPEN I LANDSKAPET ÖSTERBOTTEN

ARBETSORDNING FÖR SAMARBETSGRUPPEN I LANDSKAPET ÖSTERBOTTEN ARBETSORDNING FÖR SAMARBETSGRUPPEN I LANDSKAPET ÖSTERBOTTEN Godkänd: Landskapets samarbetsgrupp 23.5.2014 Fastställd: Landskapsstyrelsen 23.6.2014 Ikraftträdande: 1.7.2014 1 kapitel Landskapets samarbetsgrupp

Läs mer

FMGE:s ordf. FMGE:s I vice ordf. FMGE:s II vice ordf. Gösta Willman Bernhard Bredbacka Mikael Perjus

FMGE:s ordf. FMGE:s I vice ordf. FMGE:s II vice ordf. Gösta Willman Bernhard Bredbacka Mikael Perjus Protokoll. sida 1(12) nr 3/2016 Organ: Styrelsen Tid: 21.3.2016 kl. 9.00 Plats: Beslutsfattare Närvarande: Styrelsens sammanträdesrum A, R0, Vasa Centralsjukhus Ordinarie medlem Hans Frantz Monica Sirén-Aura

Läs mer

Ofta ställda frågor om reformen av strukturerna i den specialiserade sjukvården och jourverksamheten i socialvårdslagen och hälso- och sjukvårdslagen

Ofta ställda frågor om reformen av strukturerna i den specialiserade sjukvården och jourverksamheten i socialvårdslagen och hälso- och sjukvårdslagen 19.5.2016 Ofta ställda frågor om reformen av strukturerna i den specialiserade sjukvården och jourverksamheten i socialvårdslagen och hälso- och sjukvårdslagen De ofta ställda frågorna och svaren handlar

Läs mer

ÅLANDS OMSORGSFÖRBUND k.f.

ÅLANDS OMSORGSFÖRBUND k.f. Organ Datum 4/2011 Förbundsstyrelsen 05.05.2011 Sammanträdestid Sammanträdesplats Torsdagen den 05.05.2011 kl.15.00 16.45 Hildas Hus Beslutande ORDINARIE ERSÄTTARE X Alén, Sune ordf. X Häggblom, Lars vice.

Läs mer

32. Av kommunerna anordnad social- och hälsovård

32. Av kommunerna anordnad social- och hälsovård 32. Av kommunerna anordnad social- och hälsovård F ö r k l a r i n g : Momenten 30 och 31 i detta kapitel omfattas av lagen om planering av och statsandel för social- och hälsovården (733/1992). Dessutom

Läs mer

KESKI-POHJANMAAN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUKUNTAYHTYMÄ/ MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN

KESKI-POHJANMAAN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUKUNTAYHTYMÄ/ MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN UTKAST 23.11.2015 (korrigerad version 14.12.2015) KESKI-POHJANMAAN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUKUNTAYHTYMÄ/ MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN GRUNDAVTAL 1 kapitlet SAMKOMMUNEN 1 Namn

Läs mer

Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken

Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken Regeringens riktlinjer 7.11.2015 Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken I regeringsförhandlingarna beslöt regeringen att de självstyranden områdenas antal ska vara

Läs mer

SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur. föreningskunskap. - att bilda förening -

SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur. föreningskunskap. - att bilda förening - SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur föreningskunskap - att bilda förening - Innehållsförteckning Ideell förening, vad är det? 3 Hur många medlemmar måste man vara? 3 Vad krävs för att bilda en förening?

Läs mer

Reglemente för NORRA SVENSKA FISKEOMRÅDE

Reglemente för NORRA SVENSKA FISKEOMRÅDE Reglemente för NORRA SVENSKA FISKEOMRÅDE 1 Namn, hemort och verksamhetsområde Fiskeområdets namn är Norra svenska fiskeområde och dess förvaltningshemort är Larsmo kommun. Fiskeområdets gränser har fastställts

Läs mer

Begäran om utlåtande SHM

Begäran om utlåtande SHM Begäran om utlåtande SHM 1. Organisationens officiella namn Namn - Finlandssvensk samling rf 2. Namn på den som skrivit in svaren Namn - Carola Antskog 3. Kontaktuppgifter till ansvarspersonen Namn Ställning

Läs mer

Handbok för fullmäktiges beredningar

Handbok för fullmäktiges beredningar Handbok för fullmäktiges beredningar Antaget av kommunfullmäktige 2014-08-27 162 Handbok för fullmäktiges beredningar Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTKOLL 2012-11-09 51 61 Kl 13.04-15.36. Förbundskansliet 7/2012. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund.

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTKOLL 2012-11-09 51 61 Kl 13.04-15.36. Förbundskansliet 7/2012. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. AGENDA Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. Tid: Fredag 9 november 2012, kl 13.00 Plats: Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 Kaffe serveras från kl 12.45. 51 Sammanträdets laglighet och beslutförhet...

Läs mer

Stadsstyrelsens rum, Jakobstad. 18 Mötets öppnande Val av två protokolljusterare Integration av social- och hälsovården 24.

Stadsstyrelsens rum, Jakobstad. 18 Mötets öppnande Val av två protokolljusterare Integration av social- och hälsovården 24. NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 3/2018 21 Tid Måndag 24.09.2018 kl. 08.30 Plats Stadsstyrelsens rum, Jakobstad Ärenden som skall behandlas Sida 18 Mötets öppnande 23 19 Val av två protokolljusterare 23 20 Integration

Läs mer

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN 17.3.2016 ÅLANDS KOMMUNFÖRBUND. Tid 17.3.2016 kl 13. Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26. Ärenden:

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN 17.3.2016 ÅLANDS KOMMUNFÖRBUND. Tid 17.3.2016 kl 13. Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26. Ärenden: ÅLANDS KOMMUNFÖRBUND FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid 17.3.2016 kl 13 KALLELSE 17.3.2016 Nr 2 Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 Ärenden: 10 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 3 11 PROTOKOLLJUSTERING 3

Läs mer

RP 177/2004 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om specialiserad sjukvård

RP 177/2004 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om specialiserad sjukvård RP 177/2004 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om specialiserad sjukvård PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att lagen om specialiserad

Läs mer

Sjuhärads Samordningsförbund -ett sätt att finansiera rehabilitering, och främst - ett sätt att arbeta:

Sjuhärads Samordningsförbund -ett sätt att finansiera rehabilitering, och främst - ett sätt att arbeta: Sjuhärads Samordningsförbund -ett sätt att finansiera rehabilitering, och främst - ett sätt att arbeta: Samordningsförbundet verkar för nytänkande och flexibilitet genom att över tid anpassa insatser till

Läs mer

FMGE:s ordf. FMGE:s I vice ordf. FMGE:s II vice ordf. Gösta Willman Bernhard Bredbacka Mikael Perjus

FMGE:s ordf. FMGE:s I vice ordf. FMGE:s II vice ordf. Gösta Willman Bernhard Bredbacka Mikael Perjus Protokoll. sida 1(15) nr 6/2016 Organ: Styrelsen Tid: 13.6.2016 kl. 9.00 Plats: Beslutsfattare Närvarande: Styrelsens sammanträdesrum A, R0, Vasa Centralsjukhus Ordinarie Hans Frantz Monica Sirén-Aura

Läs mer

Mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016

Mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016 Socialdemokraternas i ärende 20, mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016 Mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016 Hälsa Region Halland verkar för en god och jämlik hälsa hos invånarna i Halland.

Läs mer

Sida Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2010-11-18 1

Sida Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2010-11-18 1 Sida Sammanträdesdatum 2010-11-18 1 Plats och tid Norbergs kommunhus, sessionssalen, kl 08.30-12-20 ande Pratima Åslund, ordförande, Norbergs kommun Jan Johansson, tjänstgörande ersättare, Landstinget

Läs mer

I. Elevantal enligt kommun, landskap och regionförvaltningsverkens. verksamhetsområden på Fastlandsfinland år 2013.8

I. Elevantal enligt kommun, landskap och regionförvaltningsverkens. verksamhetsområden på Fastlandsfinland år 2013.8 Svenskspråkig grundläggande utbildning -statistiska uppgifter år 2013 Innehåll I. Elevantal enligt kommun, landskap och regionförvaltningsverkens verksamhetsområden på Fastlandsfinland åren 2003-2013.1

Läs mer

Hans Frantz Styrelseordförande i Vasa sjukvårdsdistrikt

Hans Frantz Styrelseordförande i Vasa sjukvårdsdistrikt Hans Frantz Styrelseordförande i Vasa sjukvårdsdistrikt Utmaningarna är många inför genomförandet av Sote-reformen Kanske flera här än inom många andra områden i landet Vi har landets friskaste befolkning

Läs mer

Språkprogram för Nylands förbund

Språkprogram för Nylands förbund Lf 2/2012 Ärende nr 23 1 Språkprogram för Nylands förbund BAKGRUND Nylands förbund är en tvåspråkig samkommun som enligt lag ansvarar bl.a. för områdesplanering och regionutveckling i Nyland. Utöver dessa

Läs mer

Std.1. ARBETSORDNING FÖR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE Godkänd av stadsfullmäktige den 14 juni 1995. Sammanträden och behandling av ärenden

Std.1. ARBETSORDNING FÖR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE Godkänd av stadsfullmäktige den 14 juni 1995. Sammanträden och behandling av ärenden Std.1 ARBETSORDNING FÖR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE Godkänd av stadsfullmäktige den 14 juni 1995 Sammanträden och behandling av ärenden 1 Reglering av fullmäktiges verksamhet 2 Bildande av fullmäktigegrupper

Läs mer

Sammanträdesdatum 22.4.2010

Sammanträdesdatum 22.4.2010 Sida 1 FÖREDRAGNINGSLISTA 48 Sammankallelse och beslutfördhet 49 Val av protokolljusterare, tidpunkt för justering samt godkännande/ komplettering av föredragningslistan 50 Revisorernas berättelse 51 Revisorernas

Läs mer

Hur man ansöker om LCIFs SightFirst-anslag VÄGLEDNING FÖR ANSÖKAN OM OCH BESTÄMMELSER FÖR SIGHTFIRST ANSLAG

Hur man ansöker om LCIFs SightFirst-anslag VÄGLEDNING FÖR ANSÖKAN OM OCH BESTÄMMELSER FÖR SIGHTFIRST ANSLAG Hur man ansöker om LCIFs SightFirst-anslag VÄGLEDNING FÖR ANSÖKAN OM OCH BESTÄMMELSER FÖR SIGHTFIRST ANSLAG Verksamhetsmål: SightFirst Lions kamp mot blindhet sätter in lionresurser på samtliga nivåer

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Samordningsförbundet Sydnärke 2011-11-16. Kommunkansliet, Hallsberg SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(12) 2011-08-29

ANSLAG/BEVIS. Samordningsförbundet Sydnärke 2011-11-16. Kommunkansliet, Hallsberg SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(12) 2011-08-29 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(12) 2011-08-29 Plats och tid Ledamöter Ersättare Övriga deltagande Hasselfors Wärdshus, kl.12.30-15.30 Ordförande Annica Eriksson, Kumla kommun Sari Harju, Arbetsförmedlingen Annelie

Läs mer

Samverkan Närsjukvård-Försäkringskassa- Arbetsförmedling- Arbetsgivare/Företagshälsovård i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen

Samverkan Närsjukvård-Försäkringskassa- Arbetsförmedling- Arbetsgivare/Företagshälsovård i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen Samverkan Närsjukvård-Försäkringskassa- Arbetsförmedling- Arbetsgivare/Företagshälsovård i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen Ett samverkansprojekt mellan Landstinget gm Anderstorps HC Försäkringskassan

Läs mer

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Styrelsen nr 16/2011

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Styrelsen nr 16/2011 Styrelsen nr 16/2011 Kallelse till sammanträde den 16 december kl. 09.00. Sammanträdet avslutas med gemensam jullunch på restaurang Nautical kl.12.00 Paragraf Ärende 120 Sammankallande och beslutsförhet

Läs mer

Pargas stads utlåtande 2589/00.04.00/2015

Pargas stads utlåtande 2589/00.04.00/2015 Pargas stads utlåtande 2589/00.04.00/2015 BAKGRUNDSUPPGIFTER Respondentens officiella namn Pargas stad Namn på den person som antecknat svaret Kontaktuppgifter till ansvarspersonen för svaret Patrik Nygrén

Läs mer

Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Tolk- och hörselrådet 2012-05-02 11 18 1(7) Plats och tid Landstingshuset, Vasagatan 27, Falun kl 09.30 12.

Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Tolk- och hörselrådet 2012-05-02 11 18 1(7) Plats och tid Landstingshuset, Vasagatan 27, Falun kl 09.30 12. LANDSTINGET DALARNA SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Tolk- och hörselrådet 2012-05-02 11 18 1(7) Plats och tid Landstingshuset, Vasagatan 27, Falun kl 09.30 12.00 Ordinarie ledamöter

Läs mer

Bollebygd, Mark och Svenljunga 2009-01-28 1 (18)

Bollebygd, Mark och Svenljunga 2009-01-28 1 (18) 2009-01-28 1 (18) Plats och tid Kommunhuset Kinna, kl 09.00-11.45, paus 10.00-10.15 Beslutande Rune Petersson, Svenljunga kommun, ordförande Helén Eliasson, Västra Götalandsregionen Per-Erik Eriksson,

Läs mer

HÅLLBAR TILLVÄXT OCH JOBB 2014 2020 STRUKTURFONDSPROGRAMMET FÖR FINLAND

HÅLLBAR TILLVÄXT OCH JOBB 2014 2020 STRUKTURFONDSPROGRAMMET FÖR FINLAND HÅLLBAR TILLVÄXT OCH JOBB 2014 2020 STRUKTURFONDSPROGRAMMET FÖR FINLAND Projektutlysning för internationellt samarbete som finansieras av europeiska socialfonden Ansökningsanvisning 15.4.2016 PROJEKTUTLYSNING

Läs mer

Vad en fullmäktigeledamot bör veta om det kommunala pensionsskyddet

Vad en fullmäktigeledamot bör veta om det kommunala pensionsskyddet Vad en fullmäktigeledamot bör veta om det kommunala pensionsskyddet I din egenskap av kommunfullmäktigeledamot fattar du beslut också i pensionsfrågor Som ledamot är du med och fattar strategiska beslut

Läs mer

Underlag för delårsredovisning/årsredovisning samt slutrapport för insatser finansierade av Mjölby- Ödeshög-Boxholms samordningsförbund

Underlag för delårsredovisning/årsredovisning samt slutrapport för insatser finansierade av Mjölby- Ödeshög-Boxholms samordningsförbund 1 (7) Underlag för delårsredovisning/årsredovisning samt slutrapport för insatser finansierade av Mjölby- Ödeshög-Boxholms samordningsförbund Detta underlag utgör utgångspunkt för delårsredovisning/årsredovisning

Läs mer

MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA

MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA Helsingfors 7.1.2016 Innehåll MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA...3 Nya flyktingförläggningar... 3 Undervisning för asylsökandes barn... 4 Inflyttning av asylsökande

Läs mer

Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den nya politiska organisationen

Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den nya politiska organisationen Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-01-21 LS 1411-1350 Landstingsstyrelsen Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den

Läs mer

Enligt 8 i lagen om Finansinspektionen (878/2008) ska bankfullmäktige fastställa Finansinspektionens arbetsordning.

Enligt 8 i lagen om Finansinspektionen (878/2008) ska bankfullmäktige fastställa Finansinspektionens arbetsordning. Arbetsordning för Finansinspektionen Inledning Enligt 8 i lagen om Finansinspektionen (878/2008) ska bankfullmäktige fastställa Finansinspektionens arbetsordning. Bankfullmäktige ska 1) övervaka den allmänna

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2015

Verksamhetsplan och budget 2015 Verksamhetsplan och budget 2015 Om Lunds samordningsförbund Lunds Samordningsförbund startade sin verksamhet i juni 2009 och är en fristående juridisk person. Medlemmar i Lunds Samordningsförbund är Försäkringskassan,

Läs mer

Lindgren, Hans-Erik Högnabba, Stefan Stenbäck, Mats Bjon, Inger Fröjdö, Benita. Kronoby, den 11 december 2015

Lindgren, Hans-Erik Högnabba, Stefan Stenbäck, Mats Bjon, Inger Fröjdö, Benita. Kronoby, den 11 december 2015 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 19/2015 19/377 Sammanträdestid Torsdagen den 10 december 2015, kl. 18:00-19.45 Sammanträdesplats Kommungården Beslutande: Ersättare: Byggmästar, Liane Skullbacka, Bengt-Johan Dalvik,

Läs mer

FMGE:s ordf. FMGE:s I vice ordf. FMGE:s II vice ordf. Gösta Willman Bernhard Bredbacka Mikael Perjus

FMGE:s ordf. FMGE:s I vice ordf. FMGE:s II vice ordf. Gösta Willman Bernhard Bredbacka Mikael Perjus Protokoll. sida 1(14) nr 1/2016 Organ: Styrelsen Tid: 25.1.2016 kl. 9.00 Plats: Beslutsfattare Närvarande: Styrelsens sammanträdesrum A, R0, Vasa Centralsjukhus Ordinarie Hans Frantz Monica Sirén-Aura

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (5)

Sammanträdesprotokoll 1 (5) 1 (5) Plats och tid Landstingshuset, Frösön 2004-09-16 kl 9:15-16:00 Beslutande Eliasson Martin Olofsson Anders Lindman Björn Johansson David Oskarsson Olov Englund Runar Abramsson Mikael Norlander Göte

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1 Plats och tid Kallingesalen, stadshuset, kl 08.30-12.00 Närvarande Birger Svensson Äldrenämnden, ordförande Sune Håkansson Äldrenämnden Bo Johansson Äldrenämnden Åke Olsson PRO Åke Nilsson PRO Ingrid

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 147/2001 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om regionalt stödjande av transporter PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det

Läs mer

Stora sammanträdesrummet Björkarna, Torsby

Stora sammanträdesrummet Björkarna, Torsby SOCIALNÄMNDEN Tid och plats Tisdag 8 september 2015 kl. 10:00 15:00 Stora sammanträdesrummet Björkarna, Torsby Beslutande Övriga deltagare Åke Gustavsson (S), ordförande Annlouise Brodén (S) Birgit Dahlgren

Läs mer

Innehåll KALLELSE SKOL- OCH BILDNINGSNÄMNDEN 28.09.2015 SUNDS KOMMUN. Måndagen den 28.09.2015 kl.16.00. Ärenden:

Innehåll KALLELSE SKOL- OCH BILDNINGSNÄMNDEN 28.09.2015 SUNDS KOMMUN. Måndagen den 28.09.2015 kl.16.00. Ärenden: Tid SUNDS KOMMUN SKOL- OCH BILDNINGSNÄMNDEN KALLELSE 28.09.2015 Måndagen den 28.09.2015 kl.16.00 Nr 7 Plats Ärenden: Sunds skola Innehåll 69 Mötets laglighet och beslutförhet 3 70 Val av två protokolljusterare

Läs mer

Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 2/2015 1 (17) Finlands Kommunförbund rf

Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 2/2015 1 (17) Finlands Kommunförbund rf Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 2/2015 1 (17) Mötesinformation Tid Onsdag 11.11.2015 kl. 14.00 18.00 Torsdag 12.11.2015 kl. 9.00 13.40 Plats Kommunernas hus, stora föreläsningssalen och konferensrummen

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Norra Västmanlands Samordningsförbund.... Ulla Långbacka

ANSLAG/BEVIS. Norra Västmanlands Samordningsförbund.... Ulla Långbacka Sida Sammanträdesdatum 2010-02-04 1 Plats och tid Kommunhuset i Norberg, kl 13.15-16.30 ande Pratima Åslund, ordförande, Norbergs kommun Jarl-Olof Lundstedt, vice ordförande, Landstinget Västmanland Marianne

Läs mer

Andreas Trygg (V) Köping, Rådhuset, 2015-11-19 ... ... Elizabeth Salomonsson. ... Daniel Åkervall. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Andreas Trygg (V) Köping, Rådhuset, 2015-11-19 ... ... Elizabeth Salomonsson. ... Daniel Åkervall. Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Rådhuset, Köping, kl 08.30 10.20 ande Elizabeth Salomonsson (S) ordförande Roger Eklund (S) v ordförande Andreas Trygg (V) ledamot Daniel Åkervall (MP) ledamot

Läs mer

Organisationsmodell för verksamheten inom drift. Finland

Organisationsmodell för verksamheten inom drift. Finland Organisationsmodell för verksamheten inom drift Finland Lite generellt om Trafikverket, ELY-centraler och Finland (snabbt) Trafikverket ansvarar för trafiksystemet (1.1.2010 ->, tidigare Vägförvaltning,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2005-08-16 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-16.30 Beslutande Christer Gustafsson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m) Inga-Lill Andersson Hjelm (s) Myrna

Läs mer

Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21

Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21 Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21 1 Föreningens namn Föreningens namn är Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening. 1 (6) 2 Ändamål Föreningen har till uppgift att verka för en uthållig

Läs mer

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Styrelsen nr 9/2014 PROTOKOLL Fört vid sammanträde fredagen den 19 augusti 2014 kl 10.00 i styrelserummet. Paragraf Ärende 75. Sammankallande och beslutsförhet. 76. Justering av protokoll. 77. Föredragningslistans

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2012-01-17 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2012-01-17 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT STENUNGSUNDS KOMMUN Tid 08:30-12:10 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT Plats Rodret Ledamöter Lillemor Arvidsson (M) ordförande Janette Olsson (S) vice ordförande, ej 4-5 Inger Johnsson (C) Christian Andersson

Läs mer

Hemsjukvård. Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner. Revisionsrapport

Hemsjukvård. Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner. Revisionsrapport Revisionsrapport Hemsjukvård Margaretha Larsson Malou Olsson Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner November 2014 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

Kommunförvaltningen. Kommunallag (1997:73) för landskapet Åland. 2 kap. Kommunens förvaltning. 1 kap. Inledande bestämmelser

Kommunförvaltningen. Kommunallag (1997:73) för landskapet Åland. 2 kap. Kommunens förvaltning. 1 kap. Inledande bestämmelser D Kommunförvaltningen 149 D 1 Kommunallag (1997:73) för landskapet Åland 1 kap. Inledande bestämmelser 1. Kommunal självstyrelse Landskapet Åland är indelat i självstyrande kommuner av vilka Mariehamn

Läs mer

PEDERSÖRE KOMMUN. Planläggningssektionen PROTOKOLL 03.10.2014 71. Sammanträdestid: Fredagen 03.10.2014, kl. 10.30-11.45.

PEDERSÖRE KOMMUN. Planläggningssektionen PROTOKOLL 03.10.2014 71. Sammanträdestid: Fredagen 03.10.2014, kl. 10.30-11.45. 03.10.2014 71 Sammanträdestid: Fredagen 03.10.2014, kl. 10.30-11.45 Sammanträdesplats: Polaris i Edsevö Beslutande Borgmästars, Yvonne Forsblom, Greger Käldman, Leif Lindfors, Ralf Wiklund, Senja ordförande.

Läs mer

REGLEMENTE FÖR FISKEOMRÅDE

REGLEMENTE FÖR FISKEOMRÅDE REGLEMENTE FÖR FISKEOMRÅDE 1 Namn, hemort och verksamhetsområde Fiskeområdets namn är Korsholms fiskeområde och dess förvaltningshemort är Korsholms kommun. Fiskeområdets gränser har fastställts den 17

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31) Plats och tid Paragrafen, kommunhuset Storuman 2013-02-20, kl 09.00 15.30. Ajournering för partivisa överläggningar 11.30 12.00. Beslutande Monica Beije (M) Håkan Rombe

Läs mer

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter Kommunstyrelsen 2013-05-08 1 (10) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2013:228 Cecilia Boström 016-710 29 96 Kommunstyrelsen Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel

Läs mer

Tävlingsprogrammet presenteras närmare vid styrelsens sammanträde.

Tävlingsprogrammet presenteras närmare vid styrelsens sammanträde. Samkommunstämman 22.04.2010 s. 8 Styrelsen 30.03.2010, 10 7 TÄVLINGSPROGRAM, CAMPUS PROJEKTET På basis av de diskussioner som förts mellan samkommunen och NAI Premises har bolaget uppgjort (under arbete)

Läs mer

POHJANMAAN SYÖPÄYHDISTYS ÖSTERBOTTENS CANCERFÖRENING RY. VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2016. Styrelsens och förslag till höstmötet 19.11.

POHJANMAAN SYÖPÄYHDISTYS ÖSTERBOTTENS CANCERFÖRENING RY. VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2016. Styrelsens och förslag till höstmötet 19.11. POHJANMAAN SYÖPÄYHDISTYS ÖSTERBOTTENS CANCERFÖRENING RY. VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2016 Styrelsens och förslag till höstmötet 19.11.2015 FÖRENINGENS MÅLSÄTTNING SAMT INLEDNING TILL VERKSAMHETSPLANEN Föreningens

Läs mer

STADGAR FÖR NORDISK VELFAERDSCENTER DANMARK (NVC DANMARK)

STADGAR FÖR NORDISK VELFAERDSCENTER DANMARK (NVC DANMARK) 1 STADGAR FÖR NORDISK VELFAERDSCENTER DANMARK (NVC DANMARK) Fastställda av Nordiska ministerrådet (MR-SAM på förslag från MR-S) den 10.desember 2008 och gällande från den 1 januari 2009. Samtidigt upphör

Läs mer

Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten

Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten Version 2013-10-14 Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten LAG (Local Action Group) LAG är Upplandsbygds styrelse. LAG i Leader Upplandsbygd

Läs mer

Sida Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2015-08-17 1

Sida Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2015-08-17 1 Sammanträdesprotokoll 2015-08-17 1 Socialnämnden Plats och tid Sessionssalen Norbergsvägen 19 klockan 13.15-16.00 Beslutande Niclas Bergström (S) Ann-Louise Ruutikainen (S) Lars Piirhonen (S) Gunilla Sundberg

Läs mer

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 16.43

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 16.43 Plats och tid Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 16.43 1 (11) Beslutande Ulrika Thulin (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson (c), 2:e vice ordförande Lars Svensson

Läs mer

MALMSKA HÄLSO- OCH PROTOKOLL 5/05 SJUKVÅRDSOMRÅDETS SAMKOMMUN Samkommunsstyrelsen 5.4.2005 77. ekonomikontoret, Kållbyvägen, 68600 Jakobstad

MALMSKA HÄLSO- OCH PROTOKOLL 5/05 SJUKVÅRDSOMRÅDETS SAMKOMMUN Samkommunsstyrelsen 5.4.2005 77. ekonomikontoret, Kållbyvägen, 68600 Jakobstad Samkommunsstyrelsen 5.4.2005 77 Sammanträdestid tisdagen den 5 april, kl. 15.00 17.30 Sammanträdesplats Beslutande ekonomikontoret, Kållbyvägen, 68600 Jakobstad Ersättare Asp Karin Häggblom Carola Björklund

Läs mer

SOTE-beredningsgruppen

SOTE-beredningsgruppen Organ: SOTE-beredningsgruppen Tid: 22.06.2016 kl 9 Plats: Vasa centralsjukhus, mötesrum Roskarl Y-3 Kallade: Gun Kapténs Stefan Svenfors Gösta Willman Kristina Stenman Malin Brännkärr Mikko Ollikainen

Läs mer

Stadgar för. Åländska segelsällskapet r.f.

Stadgar för. Åländska segelsällskapet r.f. Stadgar för Åländska segelsällskapet r.f. 1 Sällskapets namn Sällskapets namn är Åländska Segelsällskapet r.f. 2 Hemort Sällskapets hemort är Mariehamn. Sällskapets verksamhetsområde är landskapet Åland

Läs mer

BRÄNDÖ KOMMUN SOCIALNÄMNDEN

BRÄNDÖ KOMMUN SOCIALNÄMNDEN 15.10.2015 1 KALLELSESIDA Utfärdad den 5 oktober 2015 Sammanträdestid: Sammanträdesplats: Torsdagen den 15 oktober 2015 kl.18.00 Kommunkansliet i Åva 63 Laglighet och beslutförhet 64 Protokolljusterare

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar ur ett rättsligt perspektiv

FÖRBUNDSINFO. Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar ur ett rättsligt perspektiv Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 3 januari 2009 Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar ur ett rättsligt perspektiv När en arbetstagare drabbas av sjukdom har arbetsgivarens rehabiliteringsskyldighet.

Läs mer

RP 86/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av familjevårdslagen

RP 86/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av familjevårdslagen Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av familjevårdslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att familjevårdslagen ändras. Enligt förslaget

Läs mer

Samkommunstyrelsen Protokoll 2.10.2015

Samkommunstyrelsen Protokoll 2.10.2015 Samkommunstyrelsen Protokoll 7/2015 Sammanträdesnummer Sammanträdestid Sammanträdesplats 7/2015 Fredag kl. 10.00 11.35 Optima, Åminnevägen, Nykarleby Beslutande - Kenneth Holmgård, ordförande Bjarne Kull,

Läs mer

Verksamhetsplan 2007 GRUS 1 (10)

Verksamhetsplan 2007 GRUS 1 (10) Verksamhetsplan 2007 GRUS 1 (10) Verksamhetsplan 2007 GRUS 1. SAMMANFATTNING FINSAM - Finansiella samordningsförbundet Den 1 januari 2004 antogs en lag om finansiell samordning (Lag 2003:1210) som möjliggör

Läs mer

Marknadsdomstolens arbetsordning

Marknadsdomstolens arbetsordning Marknadsdomstolens arbetsordning INNEHÅLL 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 4 1 Tillämpningsområde... 4 2. LEDNING AV VERKSAMHETEN... 4 2 Ledning... 4 3 Grundläggande ledningsprinciper... 4 4 Uppställandet av

Läs mer

Stig-Ove Andersson, s, ordförande Ann-Charlotte Filipsson, c vice ordförande

Stig-Ove Andersson, s, ordförande Ann-Charlotte Filipsson, c vice ordförande Socialnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2011-03-23 1 (12) Plats och tid Folkets hus, 2011-03-23, kl. 08:00 12:00 Samt 13.00-16.00 Beslutande Stig-Ove Andersson, s, ordförande Ann-Charlotte

Läs mer

2004-01-19 FÖRSLAG. Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland

2004-01-19 FÖRSLAG. Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland REGIONALT ALF-AVTAL Parter i detta avtal är Landstinget i Östergötland (Landstinget) och Linköpings universitet (Universitetet), nedan gemensamt benämnda parterna. Vad avtalet reglerar Detta avtal är ett

Läs mer

Plats och tid: Stadshuset, Sammanträdesrum 429, 2010-11-24 kl 13:00 16:45

Plats och tid: Stadshuset, Sammanträdesrum 429, 2010-11-24 kl 13:00 16:45 1 Plats och tid: Stadshuset, Sammanträdesrum 429, 2010-11-24 kl 13:00 16:45 Beslutande: Åsa Herbst (M) Lennart Engström (KD) BrittMarie Hansson (S) Göran Larsson (M) Liss Böcker (C) Övriga närvarande:

Läs mer

60. (33.06, delvis, 32 och 33, delvis) Av kommunerna anordnad social- och hälsovård

60. (33.06, delvis, 32 och 33, delvis) Av kommunerna anordnad social- och hälsovård 60. (33.06, delvis, 32 och 33, delvis) Av kommunerna anordnad social- och hälsovård F ö r k l a r i n g : Utgifterna under momentet föranleds huvudsakligen av statsandelen för driftskostnaderna för socialoch

Läs mer

DELÅRSBOKSLUT 2011-06-30

DELÅRSBOKSLUT 2011-06-30 2011 DELÅRSBOKSLUT 2011-06-30 Samordningsförbundet i Sollefteå presenterar här verksamhet och ekonomi för perioden 1/1 30/6 2011 2 Innehållsförteckning Förbundets verksamhet. Styrelsen... 3 Finansierade

Läs mer

PYHTÄÄN KALASTUSALUE PYTTIS FISKEOMRÅDE REGLEMENTE

PYHTÄÄN KALASTUSALUE PYTTIS FISKEOMRÅDE REGLEMENTE PYHTÄÄN KALASTUSALUE PYTTIS FISKEOMRÅDE REGLEMENTE 1 Namn, hemort och verksamhetsområde Fiskeområdets namn är Pyhtään kalastusalue Pyttis fiskeområde och dess förvaltningshemort är Pyttis kommun. Fiskområdets

Läs mer

STRATEGI FÖR FUNKTIONSHINDEROMRÅDET 2014-2016

STRATEGI FÖR FUNKTIONSHINDEROMRÅDET 2014-2016 LULEÅ KOMMUN STRATEGI Version 1 (7) 2014-03-18 0.7 STRATEGI FÖR FUNKTIONSHINDEROMRÅDET 2014-2016 Luleåborna är jämställda, har jämlika förutsättningar för hälsa och välfärd och är delaktiga i samhällsutvecklingen.

Läs mer

1(5) PROJEKTANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET FINSAM I ÖREBRO PROJEKTPLAN. Datum: 2009-03-09. Projektbenämning. LÖSA-implementering

1(5) PROJEKTANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET FINSAM I ÖREBRO PROJEKTPLAN. Datum: 2009-03-09. Projektbenämning. LÖSA-implementering Ansökan ställd av : ÖREBRO KOMMUN, ÖREBRO LÄNS LANDSTING, LOKALT FÖRSÄKRINGSCENTER ÖREBRO, ARBETSFÖRMEDLINGEN ÖREBRO SAMT STIFTELSEN ACTIVA ÖREBRO 1(5) PROJEKTANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET FINSAM I

Läs mer

Ärende: 1. Sammanträdet öppnas Ordförande Thomas Ohlsson hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat

Ärende: 1. Sammanträdet öppnas Ordförande Thomas Ohlsson hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat Protokoll för Länsteatrarnas styrelsemöte 29/30 september 2013 Sammanträde 5/2013 Närvarande; Thomas Ohlsson, (ordf.) Lena Carlbom, Lennart Thörnlund, Magnus Holm, Linde Sjöstedt (sekr.). Malin Axelsson

Läs mer

Regionala strukturer för brukarmedverkan inom området sällsynta diagnoser, sammanfattning av projektbeskrivning

Regionala strukturer för brukarmedverkan inom området sällsynta diagnoser, sammanfattning av projektbeskrivning 2012-03-19 Förbundsårsmöte lördag 21 april 2012 Regionala strukturer för brukarmedverkan inom området sällsynta diagnoser, sammanfattning av projektbeskrivning Den 22 februari 2012 beviljade Arvsfonden

Läs mer

VANDA STADS FÖRVALTNINGSSTADGA. Godkänd av stadsfullmäktige den 27.1.2014 Instruktionen träder i kraft 1.2.2014. 1 Tillämpningsområde

VANDA STADS FÖRVALTNINGSSTADGA. Godkänd av stadsfullmäktige den 27.1.2014 Instruktionen träder i kraft 1.2.2014. 1 Tillämpningsområde VANDA STADS FÖRVALTNINGSSTADGA Godkänd av stadsfullmäktige den 27.1.2014 Instruktionen träder i kraft 1.2.2014 1 Tillämpningsområde Bestämmelserna i denna förvaltningsstadga tillämpas på sammanträdesförfarandet

Läs mer

RAMAVTAL FÖR BILDANDET AV ETT SAMARBETSOMRÅDE I ENLIGHET MED LAGEN OM EN KOMMUN- OCH SERVICESTRUKTURREFORM (169/2007, NEDAN RAMLAGEN)

RAMAVTAL FÖR BILDANDET AV ETT SAMARBETSOMRÅDE I ENLIGHET MED LAGEN OM EN KOMMUN- OCH SERVICESTRUKTURREFORM (169/2007, NEDAN RAMLAGEN) RAMAVTAL FÖR BILDANDET AV ETT SAMARBETSOMRÅDE I ENLIGHET MED LAGEN OM EN KOMMUN- OCH SERVICESTRUKTURREFORM (169/2007, NEDAN RAMLAGEN) AVTALSPARTER Korsholms kommun Oravais kommun Vörå-Maxmo kommun. BAKGRUND

Läs mer

Lönestrukturstatistik 2012

Lönestrukturstatistik 2012 Löner och arbetskraftskostnader 2014 Lönestrukturstatistik 2012 Medellönen för löntagare klart högre i Nyland än i övriga landskap Enligt Statistikcentralens lönestrukturstatistik var den genomsnittliga

Läs mer

Handikapprådet PROTOKOLL 2012-11-20

Handikapprådet PROTOKOLL 2012-11-20 Handikapprådet PROTOKOLL 2012-11-20 Sid 72 Inledning... 1 73 Val av justeringsledamot... 1 74 Godkännande av dagordningen... 1 75 Föregående protokoll... 1 76 Val av ersättare till vice ordförande... 1

Läs mer

Kommunen ska i ett tidigt skede före beslut inhämta pensionärsorganisationernas synpunkter och samråda med dem.

Kommunen ska i ett tidigt skede före beslut inhämta pensionärsorganisationernas synpunkter och samråda med dem. Reglemente för Kommunala pensionärsrådet Utgångspunkter för arbetet med pensionärsfrågor Kommunala pensionärsrådet (KPR) i är ett organ för ömsesidig information och samråd mellan kommunen och företrädare

Läs mer

Läkarförbundets förslag för en god äldrevård:

Läkarförbundets förslag för en god äldrevård: Läkarförbundets förslag för en god äldrevård: Primärvården är basen utveckla vårdvalet Flera geriatriker och reformera öppenvården Inför en kommunöverläkare Inför namngiven huvudansvarig vårdgivare Öka

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INGÅ FISKEOMRÅDE

REGLEMENTE FÖR INGÅ FISKEOMRÅDE 1/6 REGLEMENTE FÖR INGÅ FISKEOMRÅDE 1 Namn, hemort och verksamhetsområde Fiskeområdets namn är Ingå fiskeområde och dess förvaltningshemort är Ingå kommun. Fiskeområdets gränser har fastställts den 6 april

Läs mer

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län Strategi Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Titel: Strategi - Länsstyrelsens arbete med jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Utgiven av:

Läs mer

NSR Målsättning 1 29.1.2011

NSR Målsättning 1 29.1.2011 NSR Målsättning 1 29.1.2011 1 INLEDNING 3 1.2 Målsättning 3 1.3 Strategin 3 1.4 Verksamhetssätten 3 1.5 Påverkningsmedel 4 1.6 Gemensam uppträdande 4 2 NSR-STRUKTUR 4 2.1 Kommittéer 5 3 NSR-RÅDSMÖTET 5

Läs mer

Ett hälsosammare arbetsliv en avsiktsförklaring från s, v och mp 2002-12-18

Ett hälsosammare arbetsliv en avsiktsförklaring från s, v och mp 2002-12-18 Ett hälsosammare arbetsliv en avsiktsförklaring från s, v och mp 2002-12-18 Inledning Tillväxt och välfärd är kommunicerande kärl. Tillväxt skapar förutsättningar för en utbyggd välfärd och en möjlighet

Läs mer