Detaljplan för Östanån 136:26 (Gröna källan). Handelsträdgårdsändamål. Älvkarleby, Älvkarleby kommun, Uppsala län

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Detaljplan för Östanån 136:26 (Gröna källan). Handelsträdgårdsändamål. Älvkarleby, Älvkarleby kommun, Uppsala län"

Transkript

1 1(12) Samhällsbyggnadsnämnden Bygg- och miljöavdelningen Timothy Levin GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Östanån 136:26 (Gröna källan). Handelsträdgårdsändamål. Älvkarleby, Älvkarleby kommun, Uppsala län FÖRTYDLIGANDE Efter granskningstillfället har betydande förändringar av planförslaget genomförts. Den viktigaste av dessa ändringar är att placeringen för bostadsändamålet har ändrats från att tidigare varit planlagt till fastighetens syd-östra hörn till att nu vara förlagd till fastighetens nord-östra hörn. I och med detta har kommunen gjort bedömningen att en ny granskning av planförslaget måste genomföras. PLANENS SYFTE Inom planområdet har det bedrivits plantskoleverksamhet sedan tidigt 1930-tal. Odling har skötts såväl på friland som i bänkfönster och växthus. Tidigare var fastigheten bebyggd med totalt fyra växthus. Dessa har med tiden reducerats och i dagsläget är fastigheten bebyggd med en huvudbyggnad med tillhörande växthus samt en komplementbyggnad vilken nyttjas som förrådsutrymme. Sedan början av 2018 har en omfattande renovering av handelsträdgården påbörjats. Aktuell exploatör har betydande planer för att utveckla verksamheten inom området. Förutom att exploatören fortsatt tänkt bedriva handelsträdgårdsverksamhet finns en vilja till att inkludera bland annat handel-, restaurang-, utbildning- och spaverksamhet på fastigheten. Därtill vill exploatören dessutom ges möjlighet att bebygga fastigheten med ett mindre antal bostäder. I och med att dessa verksamheter inte ryms inom ramen för vad gällande detaljplan kan bevilja; vilken pekar ut platsen för enbart handelsträdgårdsverksamhet, måste en ny lämplighetsbedömning genomföras. PLANFÖRFARANDE Detaljplaneförslaget är upprättat med ett standardförfarande.

2 SAMRÅD AV DETALJPLANEFÖRSLAGET 2(12) Berörda sakägare, myndigheter och kommunala förvaltningar har mellan den 11 februari till 5 mars 2019 fått tillfälle att yttra sig i ett skriftligt samråd. Syftet med granskningen var att presentera ett planförslag och få in synpunkter på detta. Under granskningstiden inkom sex (6) skriftliga yttranden med synpunkter på planförslaget. Granskningsutlåtandet redovisar de skriftliga yttranden som inkommit under granskningen. I de fall planförslaget reviderats till följd av yttrandena redovisas även detta. INKOMNA YTTRANDEN UTAN SYNPUNKTER PÅ PLANFÖRSLAGET Gästrike Räddningstjänst Yttrande DNR -42 Lantmäteriet Yttrande DNR -45 Polisen Yttrande DNR -46 Samhällsbyggnadsförvaltningens byggavdelning Yttrande DNR -47 Svenska kraftnät Yttrande DNR -48 INKOMNA SYNPUNKTER OCH KOMMENTARER TILL DESSA 1. Trafikverket Yttrande DNR -37 Trafikverket arbetar med att hålla nere antalet nya anslutningar till allmän statlig väg då varje korsning ökar risken för olyckor. I samrådshandlingarna låg ett utfartsförbud mot väg 761. Utfartsförbudet har tagits bort inför granskningen efter Lantmäteriets yttrande. Trafikverket anser att kommunen ska säkerställa i plankartan att inga utfarter kan tillkomma allmän statlig väg 761. Det kan exempelvis säkerställas med naturmark mot plangränsen. Kommunens kommentar Kommunen tackar Trafikverket för sitt yttrande och vill framföra följande. Att säkerställa att ingen utfart uppförs till väg 761 genom att i plankartan lägga till naturmark skulle innebära att en strimma av allmän platsmark skulle läggas till mellan vägen 761 och fastigheten Östanån 136:26. Denna lösning anser kommunen inte vara att föredra eftersom den allmänna platsmarken i sådana fall både ska ha en huvudman samt att denna ska sköta området. Istället har kommunen valt att lägga till information om att i de fall ett planområde gränsar mot statlig väg så hanteras frågan om utfart och stängsel enligt bestämmelserna i väglagen. Utöver detta har följande stycken lagts till i handlingarna: Väglag (1971:948) 39 : En enskild körväg får inte anslutas till en allmän väg utan väghållningsmyndighetens tillstånd. Inte heller får utan sådant tillstånd en enskild körväg anslutas till en allmän väg ändras. Vad som sagts nu gäller också i fråga om sådana utfarter från fastigheter och sådana bryggor som kan användas för körtrafik.

3 3(12) Vid behandling av en fråga om tillstånd enligt första stycket skall väghållningsmyndigheten pröva om den tilltänkta åtgärden är lämplig med hänsyn till trafiksäkerheten och framkomligheten på den allmänna vägen. I samband med tillstånd kan väghållningsmyndigheten meddela föreskrifter om väganslutningens läge och utförande i övrigt. Lag (1987:459). Ändringar i detaljplanen Information om bestämmelserna i väglagen har lagts till i Plan- och genomförandebeskrivningen (s. 15). 2. Älvkarleby kommun miljöavdelning Yttrande DNR -38 Dagvatten och snöhantering Planområdet ligger inom ett område där det finns goda uttagsmöjligheter av grundvatten. Grundvattentillgången i Uppsalaåsen är både god och av god kvalitet. Åsen består av genomsläppligt material i form av sand, finsand och grus. Fastigheten är kopplad till vattenförekomsten Uppsalaåsen-Marma. Planens genomförande får inte leda till att miljökvalitetsnormer överskrids eller att statusen försämras. Dagvatten från detaljplaneområdet uppstår från hårdgjorda ytor såsom tak på byggnader, asfaltering samt även från skötsel av grönytor och planteringar. Den aktuella verksamheten förutsätter externa besökare vilket kan innebära behov av utökade parkeringsplatser. Det förväntas inte finnas behov/ utrymme att anlägga större parkeringsplatser som behöver omhänderta dagvatten via en oljeavskiljare. I huvudsak förväntas föroreningsnivån vara låg till måttlig i dagvattnet med den planerade verksamheten. Det saknas verksamhetsområde för dagvatten för området. För att ta hänsyn till vattenförekomsten/ recipienten, öka robustheten oberoende fastighetsägare/ verksamhetsutövare samt klimatanpassa bör dagvattenomhändertagande i svackdiket vid fastighetens lågpunkt i möjligaste mån kompletteras. Dagvattnet från hårdgjorda ytor och takvatten bör fördröjas och renas inom planområdet innan det infiltreras/ leds vidare, dels på grund av avsaknaden av verksamhetsområde för dagvatten, dels då fastigheten är lokaliserad till ett vattenskyddsområde och där uttagsbrunnen för vattentäkten är lokaliserad nedströms fastigheten (cirka 900 meter). Utifrån den verksamhet som avses bedrivas på platsen skulle synliggörande av vatten genom bottentäta fördröjningsmagasin/ damm med bevattningsvatten kunna berika verksamheten. För ändamålet anlagda växtbäddar eller naturmark med väletablerad vegetation som bevaras så långt som möjligt, skulle kunna ingå i ett system som renar och fördröjer dagvattenavrinningen. En vattendamm kan också användas till brandvattenförsörjning. Höga ljudnivåer Beroende på aktiviteter inom planområdet kan det uppstå verksamhetsbuller (Naturvårdsverkets vägledning om industri- och annat verksamhetsbuller) eller höga ljudnivåer. Verksamhetsutövare ansvarar för att riktvärden för ljudnivåer inte överskrids i och kring sin verksamhet.

4 4(12) Folkhälsomyndighetens allmänna råd (FoHMFS 2014:13) innehåller riktvärden för bostadsrum i permanentbostäder och fritidshus. Folkhälsomyndighetens författningssamling (FoHMFS 2014:15) innehåller riktvärden för sådana lokaler och platser, såsom inom- som utomhus, där hög musik spelas, t ex. diskotek, konsert- och träningslokaler. Verksamhetsutövaren har en skyldighet att planera och kontrollera verksamheten för att motverka eller förebygga att olägenheter för människors hälsa. Noggrann planering och utnyttjande av befintliga bulleravskärmningar (exempelvis huskroppar) påverkar spridningen av buller. Energi Då flertalet byggnader med skiftande användning avses att byggas inom fastigheten bör verksamhetsutövaren eftersträva så resurseffektiv energianvändning som möjligt utifrån värmebehov och behov av uppvärmningsformer. Övrigt Miljöenheten har i övrigt inga ytterligare synpunkter än de som ingått i samrådsremitteringen. Kommunens kommentar Kommunen tackar Älvkarleby kommuns miljöavdelning för sitt yttrande och lägger till ytterligare information i plan- och genomförandebeskrivningen med anledning av yttrandet. Ändringar i detaljplanen Ytterligare information om dagvattenhanteringen har lagts till i plan- och genomförandebeskrivningen under avsnitt 5.7 Dagvatten (s. 12). Informations om Folkhälsomyndighetens allmänna råd har lagts till i plan- och genomförandebeskrivningen under avsnitt 5.10 Störningar (s. 15). 3. Centerpartiet Älvkarleby kommun Yttrande -43 Vi har tagit del av översända handlingar för samråd och vill härmed framföra nedanstående synpunkter. När det gäller detaljplaneförslaget, daterat , framgår det att man föreslår en högsta nockhöjd om 9,5 meter inom gult område, markerat med B. Vi anser att denna höjd är för hög och föreslår att man får bygga högst två våningar och utan källare. Det är viktigt att byggnationen anpassas till övrig verksamhet inom detaljplanen. I övrigt hänvisar vi till vårt tidigare yttrande i detta ärende, daterat

5 5(12) Kommunens kommentar Kommunen tackar Centerpartiet i Älvkarleby för sitt yttrande och vill framföra att efter konsultation med ansvarig arkitekt har nockhöjden för bebyggelsen sänkts från tidigare 9,5 meter till 8 meter. Ändringar i detaljplanen Nockhöjden i plankartan har reviderats från tidigare 9,5 meter till 8 meter över medelmarknivå. 4. Vattenfall Eldistribution AB Yttrande DNR -44 Vattenfall har inget ytterligare att tillägga från tidigare plansamråd, men önskar att påminna om att ledningsflytt måste genomföras. Och kan med fördel beställas i samband med beställning av nyanslutning. Kommunens kommentar Kommunen tackar Vättenfall Eldistribution AB för sitt yttrande och framför Er påminnelse här i Samrådsredogörelsen. 5. Sakägare grannfastighet Yttrande DNR -49 Jag har läst igenom förslaget om detaljplan för Gröna Källan. Vill först tala om att jag är positiv till verksamheten som kommer att bedrivas där. Jag delar tomtgräns med Gröna Källan. Är dock mycket tveksam till höjden, 9,5 m på bostadshuset som planeras att byggas i anslutning till min tomt. I och med att det tidigare inte funnits något bostadshus så kommer det att påverka miljön radikalt. Vore det inte bättre att bygga ett bostadshus där nuvarande förrådslada finns, ut mot Nybogatan. Funderar också hur det kommer att bli med alla som människor i rörelse. Idag finns inget staket mellan våra tomter. Är orolig över att det kommer att bli spring över till min tomt. Kommunens kommentar Kommunen vill tacka sakägaren för sitt yttrande och vill framföra att området för bostadsbebyggelse efter granskningen beslutats att flyttas och istället förläggas just i anslutning till Nybogatan. Efter konsultation med ansvarig arkitekt har även nockhöjden för bebyggelsen sänkts från att tidigare varit högst 9,5 meter till 8 meter. Vad gäller uppförandet att staket eller buskar i fastighetsgräns är detta något som är fullt möjligt att uppföra även i den gällande detaljplanen. Ändringar i detaljplanen Nockhöjden i plankartan har reviderats från tidigare 9,5 meter till 8 meter över medelmarknivå.

6 6. Länsstyrelsen Uppsala län Yttrande DNR -51 6(12) Frågor som bevakas av Länsstyrelsen enligt 11 kap 10 PBL Länsstyrelsens synpunkter i samrådsskedet framgår av yttrande dnr , daterat den 18 december Länsstyrelsens synpunkter har till delar inte beaktats. Miljökvalitetsnormer Området ligger på en grundvattentäkt som har bedömts ha god kemisk- och kvantitativ status. Med beaktande av den planerade exploateringens omfattning gör Länsstyrelsen bedömningen att planen inte kan antas innebär att miljökvalitetsnormerna för yt- och grundvatten inte följs. Hälsa och säkerhet Dagvatten Länsstyrelsen kan konstatera att kommunen inte har omhändertagit Länsstyrelsens synpunkt från samrådet när det gäller hanteringen av dagvattnet. I planbeskrivningen anges bland annat följande beträffande grundvattnet. Områdets permeabla jordarter i kombination med magasinets goda grundvattentillgång medför en hög sårbarhet vid ett eventuellt utsläpp av föroreningar. Vidare anger kommunen I de fall då dagvatten riskerar att innehålla föroreningar måste dagvattensystemet utformas så att spridningen av föroreningar hindras. Åtgärder såsom större parkeringsplatser, kompostanläggningar etc. bör planeras med hänsyn till grusåsens känslighet. Områden med väletablerad befintlig vegetation bör, om möjligt, bibehållas. Det är angeläget att uppkommit dagvatten omhändertas på ett betryggande sätt inom planområdet, då det ligger inom Uppsala åsens sekundära zon i direkt angränsning till Uppsala åsens primära zon och att planområdet består av genomsläppliga jordarter. Kommunen uppger själv området har en hög sårbarhet vid eventuella utsläpp. Den dikeslösning som kommunen presenterat bedömer Länsstyrelsen därför inte vara tillräcklig. Länsstyrelsen har identifierat vissa risker och behov av försiktighetsåtgärder utifrån kommunens planbeskrivning som kommunen behöver förhålla sig till. Fler hårdgjorda ytor kommer att anläggas, vilket innebär att planen behöver kunna omhänderta förorenat dagvatten från framförallt från parkeringsytor och körytor. Vidare är rekommendationen att all nybyggnation, speciellt i känsliga vattenskyddsområden, bör innehålla åtgärder i form av släckvattenzoner dit vatten leds för uppsamling och omhändertagande. I planen saknas även en beskrivning på vilket sätt vattentäkten kan komma att påverkas av den befintliga odlingsverksamheten som bedrivs inom planområdet och användningen av eventuella bekämpningsmedel. Planen behöver därför förhålla sig till 11 om spridning av bekämpningsmedel i kommunens Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön, dnr 2018/570. Sammanfattningsvis finner Länsstyrelsen att det är viktigt att kommunen tillskapar en långsiktig dagvattenlösning med tillräckliga försiktighetsåtgärder för att inte riskera att grundvattenförekomsten äventyras. Nu framlagt förslag behöver därför bearbetas ytterligare beträffande dagvattenhanteringen.

7 7(12) Föroreningar Markarbeten Länsstyrelsen konstaterar att kommunen tillgodosett Länsstyrelsens synpunkt om förbud för källare. Dock anser Länsstyrelsen att kommunen behöver komplettera planbeskrivningen med en förklaring till varför källare inte ska få anläggas inom planområdet. Buller Kommunen får anses ha visat med stöd av trafikbullerberäkningen som har genomförts längs Östanåvägen och med beaktande av den verksamhet som kommer att bedrivas inom området att man kommer klara rekommenderade bullernivåer. Kommunens kommentar Kommunen tackar Länsstyrelsen för sitt yttrande och vill framföra följande. I dagsläget finns det en redan befintlig asfalterad parkeringsyta i planområdets norra gräns. Parkeringens avrinning sker till Nybogatan. Vad gäller de tillkommande parkeringsplatserna kommer dessa anläggas i anslutning till bostäderna. Dessa kommer troligtvis vara 7 till antalet. Detta för att följa den gällande parkeringsnormen för området. Några ytterligare parkeringar utöver dessa väntas inte anläggas. I huvudsak bedöms föroreningsnivåerna från dessa parkeringsytor vara låga till måttliga. Detta i och med parkeringarnas storlek. Behovet av att omhänderta dagvattnet via en oljeavskiljare bedöms därför inte som nödvändigt i aktuellt fall. Vad gäller synpunkten att all nybyggnation bör innehålla åtgärder i form av släckvattenzoner ser kommunen svårigheter i att kunna åstadkomma sådana anläggningar på en fastighet där stora delar av verksamheten bygger på att odla grödor. Dessutom kommer de hårdgjorda ytorna vara utspridda över hela planområdet med stor andel grönska där emellan. Denna fragmentering av hårdgjorda ytor kommer vara en del i att underlätta det lokala omhändertagandet av dagvatten. För förtydligande gäller paragraf 11 för spridning av bekämpningsmedel avsedda för bekämpning av lövsly. I föreskrifterna står: Dispens för spridning av kemiska eller biologiska bekämpningsmedel, som är avsedda för att bekämpa lövsly, över skogsmark eller för behandling av enskilda trädstammar enligt 14 kap. 20 första stycket miljöbalken får inte medges i naturreservat, naturminnen, biotopskyddsområden, djur- och växtskyddsområden, strandskyddsområden samt Natura 2000-områden (miljöbalken 7 kap). I vattenskyddsföreskrifterna för området står däremot under 10 att: Naturgödsel och andra gödningsämnen ävensom djurbekämpnings-, växtutrotning- och dammbindningsmedel får endast användas i den omfattning, som normalt kan anses erforderligt för jordbrukets, skogsbrukets och väghållningens behov. Planområdet har nyttjats för handelsträdgårdsändamål sedan 1930-talet. Det aktuella detaljplaneförslaget minskar arealen som får nyttjas för handelsträdgårdsändamål med 1700 m 2 genom införandet av bostadsändamålet. Utöver detta skall delar av området avsett för

8 8(12) handelsträdgårdsändamålet bebyggas med såväl restaurang som samlingslokal. Något som ytterligare kommer begränsa ytan som kan nyttjas för odling. Mot bakgrund av detta har kommunen gjort bedömningen att den tillkommande verksamheten är att betrakta som godtagbar inom den yttre skyddszonen för vattenskyddsområdet. Sist kan nämnas att kompletterande information beträffande förbudet mot att anlägga källare inom planområdet har lagts till i Plan- och genomförandebeskrivningen. Ändringar i detaljplanen Avsnitt 5.8 Dagvatten har reviderats i Plan- och genomförandebeskrivningen (s. 12). Information om föreskrifterna för vattenskyddsområdet har lagts till i Plan- och genomförandebeskrivningen (s. 28).

9 9(12)

10 10(12)

11 11(12)

12 12(12)

UNDERSÖKNING AV BETYDANDE MILJÖPÅVERKAN

UNDERSÖKNING AV BETYDANDE MILJÖPÅVERKAN 1(6) Samhällsbyggnadsnämnden Bygg- och miljöavdelningen Timothy Levin Timothy.Levin@alvkarleby.se 070-160 63 38 UNDERSÖKNING AV BETYDANDE MILJÖPÅVERKAN Detaljplan för Östanån 136:26 (Gröna källan), Älvkarleby

Läs mer

Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs

Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs Emma Nordstrand 0474 0474-470 68 emma.nordstrand@uppvidinge.se 2015-01-21 Dnr: 2014-0150 1(5) GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs län.

Läs mer

Detaljplan för Tallmon 2:1. Parkeringsändamål. Skutskär, Älvkarleby kommun, Uppsala län

Detaljplan för Tallmon 2:1. Parkeringsändamål. Skutskär, Älvkarleby kommun, Uppsala län 1(7) Samhällsbyggnadsnämnden Bygg- och miljöavdelningen Timothy Levin Timothy.Levin@alvkarleby.se 070-160 63 38 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Tallmon 2:1. Parkeringsändamål. Skutskär, Älvkarleby

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten Detaljplan för del av kvarteret Kofoten SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-061 Dnr. 2018-061 2(7) 3(7) Innehållsförteckning Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Räddningstjänsten

Läs mer

NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län

NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län DETALJPLAN FÖR HAPARANDA 3:33 M.FL. NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län INNEHÅLLSFÖRTECKNING Handlingar... 2 Planförfarande... 2 STRANDSKYDD... 2 LANDSKAPSBILDSSKYDD... 2 SAMRÅDET...

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden Bygg- och miljöavdelningen. Johannes Siirtola BEHOVSBEDÖMNING

Samhällsbyggnadsnämnden Bygg- och miljöavdelningen. Johannes Siirtola BEHOVSBEDÖMNING Samhällsbyggnadsnämnden Bygg- och miljöavdelningen Johannes Siirtola Johannes.siirtola@alvkarleby.se 026-830 44 BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Siggeboda 17:33, 16:1, 17:19 samt delar av Siggeboda 17:26,

Läs mer

Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun

Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (5) Susanne Nilzon, Planarkitekt 0221-253 45 susanne.nilzon@koping.se GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun Hur samråd och granskning

Läs mer

Eknö 1:501, fritidshus på Trovill, Sandön

Eknö 1:501, fritidshus på Trovill, Sandön DETALJPLAN FÖR Eknö 1:501, fritidshus på Trovill, Sandön VÄRMDÖ KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE Antagandehandling PBL (2010:900) Datum: 2017-04-12 Ansvarig handläggare: Sten Hammar Samhällsbyggnadsavdelningen

Läs mer

Detaljplan för Varpet 1:17

Detaljplan för Varpet 1:17 Detaljplan för Varpet 1:17 SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-04-19 Dnr. 2017-163 2(6) 3(6) Innehållsförteckning Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Miljösamverkan Östra Skaraborg

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633

DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633 DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer

Planområdets ungefärliga lokalisering

Planområdets ungefärliga lokalisering 1(6) 2018-02-20 Antagandehandling Granskningsredogörelse för förslag till ny detaljplan för Vega 8 m.fl Planområdets ungefärliga lokalisering Innehållsförteckning 2(6) Granskningens genomförande... 3 Detaljplanens

Läs mer

Granskningsutlåtande

Granskningsutlåtande Bygg- och miljöförvaltningen Josefine Andersson Dnr BMN-2017-134 1(6) Granskningsutlåtande Förslag till detaljplan för Frösåkersskolan, del av fastigheten Gammelbyn 1:70 Östhammars kommun, Uppsala län

Läs mer

Hajom 5:2, Hajomskolan SAMRÅDSREDOGÖRELSE. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Diarienummer PBN Detaljplan för. Hajom, Marks kommun, Västra Götalands län

Hajom 5:2, Hajomskolan SAMRÅDSREDOGÖRELSE. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Diarienummer PBN Detaljplan för. Hajom, Marks kommun, Västra Götalands län Diarienummer PBN 2014-21 214 Detaljplan för Hajom 5:2, Hajomskolan Hajom, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad datum 2016-08-03 Planarkitekt, Anna Häggson Bygg och miljökontoret, Marks kommun INNEHÅLL

Läs mer

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård Uppdragsbeslut 2007-12-12 Samrådsbeslut 1 2008-03-11 Samrådsbeslut 2 2008-08-15 Figeholm, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret jan 2008 SAMRÅDSREDOGÖRELSE samråd 2 Detaljplanen upprättad

Läs mer

Sist i dokumentet görs en sammanställning av de revideringar som gjorts i antagandehandlingen till följd av inkomna synpunkter.

Sist i dokumentet görs en sammanställning av de revideringar som gjorts i antagandehandlingen till följd av inkomna synpunkter. 2018-03-12 Dnr PLAN 2012.6 Detaljplan för Söderbymalm 3:125 med flera, Vallagränd Kommundel Handen GRANSKNINGSUTLÅTANDE BAKGRUND Kommunstyrelsen beslutade 2015-01-26, 16 att ge stadsbyggnadsnämnden i uppdrag

Läs mer

Detaljplan för BACKEN VÄSTRA, HÄSTEN M FL. Norsjö kommun Västerbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Planområdet. Översiktskarta. Källa: Lantmäteriet

Detaljplan för BACKEN VÄSTRA, HÄSTEN M FL. Norsjö kommun Västerbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Planområdet. Översiktskarta. Källa: Lantmäteriet Detaljplan för BACKEN VÄSTRA, HÄSTEN M FL. Norsjö kommun Västerbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Planområdet Översiktskarta. Källa: Lantmäteriet SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1(6) Detaljplan för Backen Västra, Hästen

Läs mer

OMFATTANDE FASTIGHETERNA MOLNBY 1:5 OCH MOLNBY 1:6 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN.

OMFATTANDE FASTIGHETERNA MOLNBY 1:5 OCH MOLNBY 1:6 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN. KS 2016.503 UPPRÄTTAD 2017-04-10 ÄNDRING DETALJPLAN Molnbydepån OMFATTANDE FASTIGHETERNA MOLNBY 1:5 OCH MOLNBY 1:6 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN. GRANSKNINGSUTLÅTANDE UPPRÄTTAD ENLIGT PBL 2010:900

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE DETALJPLAN FÖR SOUTUJÄRVI 17:5. Samhällsbyggnadsförvaltningen Gällivare kommun Norrbottens län

GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE DETALJPLAN FÖR SOUTUJÄRVI 17:5. Samhällsbyggnadsförvaltningen Gällivare kommun Norrbottens län GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE DETALJPLAN FÖR SOUTUJÄRVI 17:5 Samhällsbyggnadsförvaltningen Gällivare kommun Norrbottens län HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Detaljplaneförslaget daterat 2016-04-04 har

Läs mer

STATLIGA ORGAN 1. Länsstyrelsen Lantmäteriet

STATLIGA ORGAN 1. Länsstyrelsen Lantmäteriet Antagandehandling Detaljplan för Svetsaren 1 och 2, Saab Barracuda AB Gamleby, Västerviks kommun, Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2017-01-30 GRANSKNINGSUTLÅTANDE HANDLINGAR

Läs mer

Dagvattenutredning Syltlöken 1

Dagvattenutredning Syltlöken 1 Dagvattenutredning Syltlöken 1 Tillhörande detaljplan för bostäder m m inom fastigheten 2016-10-24 Upprättad av Va-avdelningen, Tekniska förvaltningen Josefine Evertsson Syfte och bakgrund Syftet med detaljplanen

Läs mer

VADSTENA 4:44 M. FL. I VADSTENA KOMMUN

VADSTENA 4:44 M. FL. I VADSTENA KOMMUN DETALJPLAN FÖR NY FÖRSKOLA PÅ DEL AV FASTIGHETEN VADSTENA 4:44 M. FL. I VADSTENA KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE Dnr: PoB 2016-09 planens tidslinje Upprättad December 2016 Samrådshandling 2016-12-13 Reviderad

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SURAHAMMAR 9:292 & 9:343 SURAHAMMARS KOMMUN

DETALJPLAN FÖR SURAHAMMAR 9:292 & 9:343 SURAHAMMARS KOMMUN GRANSKNINGSHANDLING 2017-12-15 Dnr: 2017.0478.211 DETALJPLAN FÖR SURAHAMMAR 9:292 & 9:343 SURAHAMMARS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplanen har varit utsänd för samråd från den 25 september till den 15

Läs mer

Detaljplan för Tallskogen 1 m fl, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande

Detaljplan för Tallskogen 1 m fl, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande 2018-04-25 Dnr SBN 2018/66 Detaljplan för Tallskogen 1 m fl, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande Hur samråd och granskningen bedrivits Samhällsbyggnadsnämnden beslutade att godkänna detaljplanen för

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE. DETALJPLAN FÖR DEL AV GÄLLIVARE 76:1 - Borgargatan. Samhällsbyggnadsförvaltningen Gällivare kommun Norrbottens län

GRANSKNINGSUTLÅTANDE. DETALJPLAN FÖR DEL AV GÄLLIVARE 76:1 - Borgargatan. Samhällsbyggnadsförvaltningen Gällivare kommun Norrbottens län ANTAGANDEHANDLING GRANSKNINGSUTLÅTANDE DETALJPLAN FÖR DEL AV GÄLLIVARE 76:1 - Borgargatan Samhällsbyggnadsförvaltningen Gällivare kommun Norrbottens län HUR GRANSKNINGEN HAR BEDRIVITS Detaljplaneförslaget

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE tillhörande detaljplan för fastigheten Kumla 3:242 & 3:245, Malmstigen 1 & 3 i Tyresö kommun, Stockholms län

GRANSKNINGSUTLÅTANDE tillhörande detaljplan för fastigheten Kumla 3:242 & 3:245, Malmstigen 1 & 3 i Tyresö kommun, Stockholms län Samhällsbyggnadsförvaltningen September 2014 Hanna Fürstenberg Danielson, planarkitekt Dnr: 2012 KSM 0287 GRANSKNINGSUTLÅTANDE tillhörande detaljplan för fastigheten Kumla 3:242 & 3:245, Malmstigen 1 &

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr 2009-00045 (P07008) Detaljplan för Hovsjö 1:2 (kyrka) Inom Hovsjö i Södertälje. Upprättad 2010-11-22

Samhällsbyggnadskontoret. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr 2009-00045 (P07008) Detaljplan för Hovsjö 1:2 (kyrka) Inom Hovsjö i Södertälje. Upprättad 2010-11-22 Samhällsbyggnadskontoret SAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr 2009-00045 (P07008) Detaljplan för Hovsjö 1:2 (kyrka) Inom Hovsjö i Södertälje Upprättad 2010-11-22 Beslut Programhandlingar sändes ut på samråd under vinter

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB. Antagandehandling Dnr 2013/0357 KS.203

DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB. Antagandehandling Dnr 2013/0357 KS.203 DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB Antagandehandling 2014-05-15 Dnr 2013/0357 KS.203 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 3 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO. Laga kraft Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635

DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO. Laga kraft Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635 DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO Laga kraft 2013-11-19 Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE

GRANSKNINGSUTLÅTANDE SAMHÄLLSBYGGNAD Plan: ÄDP 201 - Kyrkbyn Planförfarande: Standard Dnr: EDP 2016.0436 Datum: 2017-09-19 Handläggare: Patrich Vikström ÄDP 201 - Kyrkbyn Fastigheten Tierps Kyrkby 2:1 Medborgarservice Handläggare

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Fjugesta 1:2 & Fjugesta 5:24 (Äventyrets förskola) Lekebergs kommun, Örebro län.

Detaljplan för fastigheterna Fjugesta 1:2 & Fjugesta 5:24 (Äventyrets förskola) Lekebergs kommun, Örebro län. Detaljplan för fastigheterna Fjugesta 1:2 & Fjugesta 5:24 (Äventyrets förskola) Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Detaljplanens syfte är att justera byggrätten för Äventyrets

Läs mer

Behovsbedömning detaljplan för Späckhuggaren 1

Behovsbedömning detaljplan för Späckhuggaren 1 1 [5] Referens David Ekberg detaljplan för Späckhuggaren 1 Orenteringskarta över området en av detaljplan för Späckhuggaren 1 är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen

Läs mer

Samrådsredogörelse för förslag till ny detaljplan för del av Kosta 36:13 m.fl

Samrådsredogörelse för förslag till ny detaljplan för del av Kosta 36:13 m.fl 1(7) 2018-05-30 Granskningshandling Samrådsredogörelse för förslag till ny detaljplan för del av Kosta 36:13 m.fl Planområdets ungefärliga lokalisering 2(7) Innehållsförteckning Samrådets genomförande...

Läs mer

DETALJPLAN för del av Grytingen 1:2 och Smedseröd 1:8, Uddevalla kommun

DETALJPLAN för del av Grytingen 1:2 och Smedseröd 1:8, Uddevalla kommun Utställningshandling 1 (6) 2015-10-08 Dnr: SBN-EDP 2015/0081 SBN 2015/449 Handläggare Planarkitekt Maria Åkerkvist Telefon 0522-69 73 29 maria.akerkvist@uddevalla.se SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande DETALJPLAN

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret april 2015

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret april 2015 A 5011 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret april 2015 Detaljplan för Ängsknarren 2 och del av Oskarshamn 3:2 Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

LAGA KRAFTHANDLING OMRÅDE FÖR TILLÄGGSPLANEN. Orienteringskarta

LAGA KRAFTHANDLING OMRÅDE FÖR TILLÄGGSPLANEN. Orienteringskarta PLANBESTÄMMELSER Följande gäller inom utpekat område för tilläggsplanen. Endast angiven utnyttjandegrad och placering är tillåten. Tilläggsplanen ska alltid läsas tillsammans med Detaljplan för del av

Läs mer

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR HAPARANDA 3:33 m. fl. NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR HAPARANDA 3:33 m. fl. NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR HAPARANDA 3:33 m. fl. NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län INNEHÅLLSFÖRTECKNING Handlingar... 2 Planförfarande... 2 STRANDSKYDD... 2 LANDSKAPSBILDSSKYDD... 2

Läs mer

Från berörda sakägare har inga skrivelser inkommit under granskningsskedet. Däremot kvarstår synpunkter från samrådsskedet.

Från berörda sakägare har inga skrivelser inkommit under granskningsskedet. Däremot kvarstår synpunkter från samrådsskedet. 2017-10-30 Sid 1 (5) dnr 2016/262 Detaljplan för DETALJPLAN FÖR AFRIKA 5 OCH 6 Sölvesborgs tätort, Sölvesborg GRANSKNINGSUTLÅTANDE Ärendet handläggs med standardförfarande planförfarande enligt plan- och

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för del av Jägartorpet 1 och 2, Färjestad Samrådsredogörelse 1

GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för del av Jägartorpet 1 och 2, Färjestad Samrådsredogörelse 1 Detaljplan för del av Jägartorpet 1 och 2, Färjestad Samrådsredogörelse 1 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Inledning Detaljplanen för del Jägartorpet 1 och 2 har upprättas med standardförfarande (enligt PBL 2010:900,

Läs mer

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2016-07-07 215 att genomföra samråd för detaljplaneförslaget.

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE

GRANSKNINGSUTLÅTANDE SAMHÄLLSBYGGNAD Plan: DP 1054 - Unionen Planförfarande: Utökat Dnr: EDP 2016.0004 Datum:2017-07-20 Handläggare: Kristoffer Blomfeldt DP 1054 - Unionen Fastigheterna Tierp 87:5, 87:1-3, del av Tierp 2:1

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR I ANTAGANDEHANDLING Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta

Läs mer

ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län

ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget hör denna beskrivning, plankarta i ett blad med bestämmelser

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten Detaljplan för del av kvarteret Kofoten GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2018-06-18 Dnr. 2018-061 2(7) 3(7) Innehållsförteckning Sammanfattning av granskningsutlåtande... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Lantmäteriet

Läs mer

Dnr PL/2016:21 Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom Vallda 4:46 m.fl.

Dnr PL/2016:21 Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom Vallda 4:46 m.fl. Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 (5) Datum 2018-11-07 Dnr PL/2016:21 Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom Vallda 4:46 m.fl. Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2016-06-15 181 att

Läs mer

KVARTERET ÅKERMANNEN

KVARTERET ÅKERMANNEN DETALJPLAN FÖR KVARTERET ÅKERMANNEN I VADSTENA KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE granskningsstid 7 juli 17 augusti 2016 Granskningsutlåtande 2016-10-27 Pob 2016-47 Projektnr 9320 INNEHÅLL Kvarteret Åkermannen...

Läs mer

Detaljplan för del av fastighet Hidinge-Lanna 4:62 m.fl. (Del av Vreta bytomt) Lekebergs kommun, Örebro län.

Detaljplan för del av fastighet Hidinge-Lanna 4:62 m.fl. (Del av Vreta bytomt) Lekebergs kommun, Örebro län. Detaljplan för del av fastighet Hidinge-Lanna 4:62 m.fl. (Del av Vreta bytomt) Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplanen är att möjliggöra bostadsbebyggelse

Läs mer

Planområdets ungefärliga lokalisering

Planområdets ungefärliga lokalisering 1(6) 2018-02-20 Granskningshandling Samrådsredogörelse för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl Planområdets ungefärliga lokalisering Innehållsförteckning 2(6) Samrådets genomförande... 3 Detaljplanens

Läs mer

Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad

Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad Upprättad i juni 2011 av Plan- och byggavdelningen Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 27/10 Planområde Plan-

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Utställningshandling. Detaljplan för ARVIDSJAUR 6:1, del av Kv Hinden. Arvidsjaurs kommun Norrbottens län.

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Utställningshandling. Detaljplan för ARVIDSJAUR 6:1, del av Kv Hinden. Arvidsjaurs kommun Norrbottens län. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Utställningshandling Detaljplan för ARVIDSJAUR 6:1, del av Kv Hinden Arvidsjaurs kommun Norrbottens län. DETALJPLAN Upprättat av Britta Lundgren den 2012-02-20 -----------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Detaljplan för Östanån 136:26 (Gröna källan), Älvkarleby

Detaljplan för Östanån 136:26 (Gröna källan), Älvkarleby 1(22) Samhällsbyggnadsnämnden Bygg- och miljöavdelningen Timothy Levin Timothy.Levin@alvkarleby.se 070 160 63 38 PLANBESKRIVNING Detaljplan för Östanån 136:26 (Gröna källan), Älvkarleby Älvkarleby kommun,

Läs mer

PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR

PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Antagen av KF 2018-04-26 Laga kraft 2018-05-29 PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

Detaljplan för del av fastighet Hidinge-Lanna 4:62 m.fl. (Del av Vreta Bytomt) Lekebergs kommun, Örebro län.

Detaljplan för del av fastighet Hidinge-Lanna 4:62 m.fl. (Del av Vreta Bytomt) Lekebergs kommun, Örebro län. Detaljplan för del av fastighet Hidinge-Lanna 4:62 m.fl. (Del av Vreta Bytomt) Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplanen är att möjliggöra bostadsbebyggelse

Läs mer

Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran)

Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran) Samhällsbyggnadskontoret Granskningsutlåtande Dnr 2015-00397-214 Detaljplan för Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran) inom Brunnsäng i Södertälje Upprättad 2017-05-15 Beslut Stadsbyggnadsnämnden beslöt 2015-03-24

Läs mer

Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen

Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-03-19 Dnr. 2017-182 2(8) 3(8) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4

Läs mer

MKN för vatten. Pär Persson. tillämpning i fysisk planering. Vattenstrateg. Enheten för samhällsplanering

MKN för vatten. Pär Persson. tillämpning i fysisk planering. Vattenstrateg. Enheten för samhällsplanering MKN för vatten tillämpning i fysisk planering Pär Persson Vattenstrateg Enheten för samhällsplanering Översiktsplan Behovsbedömning / miljöbedömning Detaljplan Exempel från ärendehantering http://www.lansstyrelsen.se/skane/

Läs mer

Antagandehandling. Tillägg till plankarta med bestämmelser Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning

Antagandehandling. Tillägg till plankarta med bestämmelser Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning DIARIENR SBN 2012-001482 1 (8) Antagandehandling Tillägg till plankarta med bestämmelser Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning Planområdet markerat i orange färg. Tillägg till

Läs mer

Bildyta - Välj Infoga bild. Henrik Alm, Henrik Alm, Dagvatten och Ytvatten, Stockholm. Bildyta - Välj Infoga bild

Bildyta - Välj Infoga bild. Henrik Alm, Henrik Alm, Dagvatten och Ytvatten, Stockholm. Bildyta - Välj Infoga bild Bildyta - Välj Infoga bild Henrik Alm, 08 695 63 78 DAGVATTENSTRATEGI -FRAMTAGANDE -GENOMFÖRANDE -UPPFÖLJNING 1 Bildyta - Välj Infoga bild HÅLLBAR DAGVATTENHANTERING I STADSMILJÖ - Henrik Alm, Gruppchef

Läs mer

Utställningsutlåtande

Utställningsutlåtande Dnr 2011SBN572 1 (6) Bygg- och miljöförvaltningen Matilda Svahn ANTAGANDEHANDLING Utställningsutlåtande Ändring genom tillägg till detaljplan för Forsmarkverket och SFR. Gällande fastigheterna Forsmark

Läs mer

Samrådsredogörelse. Ändring av detaljplan för fasigheten Fasanen 6. Emmaboda tätort, Emmaboda kommun, Kalmar län

Samrådsredogörelse. Ändring av detaljplan för fasigheten Fasanen 6. Emmaboda tätort, Emmaboda kommun, Kalmar län Dnr: 2018: BMN259 Tekniska kontoret, bygg- och miljöenheten Granskningshandling Dnr: 2018:BMN259 Datum 2019-08-26 Samrådsredogörelse Ändring av detaljplan för fasigheten Fasanen 6 Emmaboda tätort, Emmaboda

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret mars 2017

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret mars 2017 DA 103 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret mars 2017 Ändring av detaljplan, genom tillägg, för Sörvik 2:42 m.fl Oskarshamns kommun Dnr SBN 2016/115 Uppdragsbeslut 2016-09-12 Samrådsbeslut

Läs mer

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 Dnr MN/2002-0967 Detaljplan för Del av NYCKLEBY 1:33 Strömstads kommun UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 HUR UTSTÄLLNINGEN HAR BEDRIVITS Miljö- och byggnämnden beslutade 2011-02-03 26 att genomföra en andra

Läs mer

Samrådsredogörelse för detaljplan för del av Alby 15:32 (och Postiljonen 1)

Samrådsredogörelse för detaljplan för del av Alby 15:32 (och Postiljonen 1) 1 [7] Referens Felicia Sellgren Mottagare Samhällsbyggnadsnämnden Samrådsredogörelse för detaljplan för del av Alby 15:32 (och Postiljonen 1) Ärendet Planområdet ligger i Fittja, precis intill Sankt Botvids

Läs mer

Detaljplan för fastighet Haga 1:2 m.fl. (Lundby) Askersunds kommun, Örebro län.

Detaljplan för fastighet Haga 1:2 m.fl. (Lundby) Askersunds kommun, Örebro län. Detaljplan för fastighet Haga 1:2 m.fl. (Lundby) Askersunds kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Askersunds kommun har bedömt att det finns ett behov av mark avsedd för småhus samt för barnomsorg

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR PLANBESKRIVNING SAMRÅDSSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Behovsbedömning Upprättad: 2017-09-12

Läs mer

Detaljplan för Slakthuset 4 och del av Ängaryd 4:1 i Tranås stad Planområde

Detaljplan för Slakthuset 4 och del av Ängaryd 4:1 i Tranås stad Planområde Tranås kommun Detaljplan för Slakthuset 4 och del av Ängaryd 4:1 i Tranås stad Upprättad i december 2009 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 288/09 Planområde Antagen av byggnadsnämnden

Läs mer

Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (6) Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING 2013-04-17 PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (6) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANDATA

Läs mer

Samrådsredogörelse ANTAGANDEHANDLING 1(5) SPN 2014/ tillhörande detaljplan för del av fastigheten Ljusfors 3:6

Samrådsredogörelse ANTAGANDEHANDLING 1(5) SPN 2014/ tillhörande detaljplan för del av fastigheten Ljusfors 3:6 Samrådsredogörelse 1(5) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Ljusfors 3:6 inom Skärblacka i Norrköpings kommun den 1 mars 2016 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: 2016-06-14, 119 Laga kraft: 2016-07-15

Läs mer

Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för verksamheter inom Frillesås-Rya 1:254 i Frillesås

Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för verksamheter inom Frillesås-Rya 1:254 i Frillesås Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 (5) Datum 2018-09-12 Dnr PL/2016:70 (189086) Detaljplan för verksamheter inom Frillesås-Rya 1:254 i Frillesås Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2017-02-09 70

Läs mer

Byggnadsnämnden beslutade den 9 februari 2016, BN 2, att genomföra ett samråd i enlighet med 5 kap. 11 i Plan- och bygglagen.

Byggnadsnämnden beslutade den 9 februari 2016, BN 2, att genomföra ett samråd i enlighet med 5 kap. 11 i Plan- och bygglagen. Samrådsredogörelse 2016-04-08 P 2015-2 Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER PÅ GETEN 2 M.FL., FALKÖPING HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Byggnadsnämnden beslutade den 9 februari 2016, BN

Läs mer

- MARK OCH PLANERING - 16 FEBRUARI 2015 Dnr 2011/81 DP/ä 329/349

- MARK OCH PLANERING - 16 FEBRUARI 2015 Dnr 2011/81 DP/ä 329/349 ANTAGANDEHANDLING 1 (9) - MARK OCH PLANERING - SAMRÅDSTID 20 januari 2015 12 februari 2015 ANTAGANDE 24 februari 2015 ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR Fredsbacken Hov 49:1 Östervåla tätort Heby kommun, Uppsala

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Plankontoret

Samhällsbyggnadsförvaltningen Plankontoret Samhällsbyggnadsförvaltningen Plankontoret dnr: 2015/260 2016-08-23 1(6) GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för Hyllinge 5:109 i Hyllinge samhälle och Åstorps kommun, Skåne län. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Hur samrådet

Läs mer

Granskningsutlåtande. Detaljplan för Ekhammar 4:214, nr Kungsängen Upplands-Bro kommun , rev KS 15/0309

Granskningsutlåtande. Detaljplan för Ekhammar 4:214, nr Kungsängen Upplands-Bro kommun , rev KS 15/0309 1 (6) GRANSKNINGSUTLÅTANDE Datum 2019-05-10, rev 2019-08-22 Vår beteckning KS 15/0309 Detaljplan för Ekhammar 4:214 nr 1602 Kungsängen Upplands-Bro kommun Innehållsförteckning Bakgrund till detaljplanearbetet...

Läs mer

Detaljplan för Torglägenheterna

Detaljplan för Torglägenheterna 1(13) Detaljplan för Torglägenheterna UTLÅTANDE Juni 2017 I detta utlåtande redovisar de yttranden som framkommit i samband med samråd (2 februari 23 februari 2017) samt granskning (31 maj - 21 juni 2017)

Läs mer

Detaljplan för Komministern 5 och del av Tumba 7:206, Botkyrka

Detaljplan för Komministern 5 och del av Tumba 7:206, Botkyrka 1 [7] Stadsbyggnadsenheten 2014-09-23 Referens Lotta Kvist Samrådsredogörelse Detaljplan för Komministern 5 och del av Tumba 7:206, Botkyrka kommun Beskrivning av samrådsförfarandet Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Yttrande över detaljplan för kvarteret Siv, samråd

Yttrande över detaljplan för kvarteret Siv, samråd MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Emilia Hammer 2016-11-02 018-727 43 20 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 9 november 2016 Yttrande över detaljplan för kvarteret Siv, samråd Remiss

Läs mer

LAGA KRAFT. Grotorp 10:5 Vretstorp, Hallsbergs kommun, Örebro län. Ändring av detaljplan 18-VRE-50 för fastigheten /KS/31

LAGA KRAFT. Grotorp 10:5 Vretstorp, Hallsbergs kommun, Örebro län. Ändring av detaljplan 18-VRE-50 för fastigheten /KS/31 2019-03-21 19/KS/31 LAGA KRAFT Ändring av detaljplan 18-VRE-50 för fastigheten Grotorp 10:5 Vretstorp, Hallsbergs kommun, Örebro län FÖRENKLAT FÖRFARANDE Samråd: 2019-03-01 2019-03-15 Antagen av KS: 2019-04-09

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande

SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande UDDEVALLA KOMMUN DNR 2011:0023 Miljö och Stadsbyggnad ARB 546 Arkivnr: 1132 1 LAGAKRAFTHANDLING Antagen: 21 februari 2013 Lagakraft: 22 mars 2013 SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande DETALJPLAN för JÄRNVÄGSANKNUTEN

Läs mer

Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för centrumverksamhet på fastigheterna Kyrkslätten 1:50, 1:46 samt del av 1:95.

Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för centrumverksamhet på fastigheterna Kyrkslätten 1:50, 1:46 samt del av 1:95. Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för centrumverksamhet på fastigheterna Kyrkslätten 1:50, 1:46 samt del av 1:95. Planen tas fram med ett normalt planförfarande och, i enlighet med plan- och bygglagen,

Läs mer

Förslag till detaljplan för nytt resecentrum (Kalix 23:2 m.fl.) Kalix kommun, Norrbottens län

Förslag till detaljplan för nytt resecentrum (Kalix 23:2 m.fl.) Kalix kommun, Norrbottens län 1 Förslag till detaljplan för nytt resecentrum (Kalix 23:2 m.fl.) Kalix kommun, Norrbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Planförslagets syfte Planområdet är beläget vid Skogskyrkogården ca 1 km norr om Kalix

Läs mer

Samrådsredogörelse för förslag till detaljplan för Frösåkersskolan

Samrådsredogörelse för förslag till detaljplan för Frösåkersskolan Bygg- och miljöförvaltningen Josefine Andersson Dnr BMN-2017-134 1(6) Samrådsredogörelse för förslag till detaljplan för Frösåkersskolan Del av fastigheten Gammelbyn 1:70 Östhammars kommun, Uppsala län

Läs mer

VA-avdelningen har inget att erinra mot rubricerad detaljplan. Marksektionen tillstryker detaljplaneförslaget.

VA-avdelningen har inget att erinra mot rubricerad detaljplan. Marksektionen tillstryker detaljplaneförslaget. 1 (4) Dnr PLAN.2013.13 Samrådsredogörelse Detaljplan för Skyttegillet 3:10 m fl., Hudiksvalls kommun, Gävleborgs län. Planhandlingar har varit utställda för samråd under tiden 25 mars-15 april. Underrättelsen

Läs mer

Plankartan med bestämmelser blir juridiskt bindande efter antagande.

Plankartan med bestämmelser blir juridiskt bindande efter antagande. GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för nytt resecentrum (Kalix 23:2 m.fl.) Kalix kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Granskningsutlåtande nr 1

Granskningsutlåtande nr 1 2018-08-27 Dnr 2017-B0402 Miljö- och byggförvaltningen Henrik Johansson 0476-551 84 Henrik.johansson@almhult.se Detaljplan för Wallin 1 Froafälle Älmhults kommun 2018-08-27 2(5) Detaljplan för Wallin 1,

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND Upprättad 2018-05-03 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande INKOMNA YTTRANDEN Statliga verk, myndigheter och

Läs mer

Ändring av Stadsplan för Gärsnäs stationssamhälle avseende Granskningsutlåtande 2

Ändring av Stadsplan för Gärsnäs stationssamhälle avseende Granskningsutlåtande 2 GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2 FÖR Ändring av Stadsplan för Gärsnäs stationssamhälle avseende, Skåne län DNR SBN 2018/567 Upprättad 2018-10-26 Hur granskning 2 har bedrivits Förslag till Ändring av Stadsplan för

Läs mer

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Södra vägen, etapp 2. Nässjö stad och kommun

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Södra vägen, etapp 2. Nässjö stad och kommun Sidan 1 av 5 Datum 2018-10-01 Granskningshandling Diarienummer 2018-018 Samrådsredogörelse Detaljplan för Södra vägen, etapp 2. Nässjö stad och kommun Samrådsförfarande Detaljplanen har varit på samråd

Läs mer

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2019-04-17 Samrådshandling Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheterna Vega och Tor m.fl. Eriksgatan/Baldersgatan Hovmantorps samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

Granskningsutlåtande

Granskningsutlåtande Bygg- och miljöförvaltningen Matilda Svahn Dnr BMN-2016-1979 1(6) ANTAGANDEHANDLING Granskningsutlåtande Förslag till detaljplan för Hamntorget västra, del av fastigheten Öregrund 8:1 Östhammars kommun,

Läs mer

Detaljplan för Gårö 1:14, Gnosjö kommun, Jönköpings län

Detaljplan för Gårö 1:14, Gnosjö kommun, Jönköpings län 2017-12-12 Detaljplan för Gårö 1:14, Gnosjö kommun, Jönköpings län SAMRÅDSREDOGÖRELSE ÄRENDEHANTERING 2016-10-04 244 gav kommunstyrelsen i uppdrag åt samhällsbyggnadsförvaltningen att ta upprätta en detaljplan

Läs mer

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (5) Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta

Läs mer

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ Planområdet i Järvsö LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum 2016-02-26 Dnr 0370/13

Läs mer

UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING

UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING 2010-06-24 DETALJPLAN FÖR NISSAFORS 1:155 M.FL (STRANDUDDEN) I GNOSJÖ KOMMUN UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING ÄRENDEHANTERING Ägarna till stamfastigheten Nissafors 1:155 ansökte i juni månad 2009 om planläggning

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2019-01-10-2019-01-24 Ändring av detaljplan A139 för Pepparriskan 1 m.fl. i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning

Läs mer

Detaljplan för del av Vänersvik 1:1, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse

Detaljplan för del av Vänersvik 1:1, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse 2015-02-13 SBN2014/0691 Detaljplan för del av Vänersvik 1:1, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse Hur samrådet bedrivits Detaljplanen är upprättad i november 2014 och samhällsbyggnadsnämnden beslutade

Läs mer

Detaljplan för Askersundsby industriområde, del av Askersundsby 1:7 m.fl. Askersunds kommun, Örebro län.

Detaljplan för Askersundsby industriområde, del av Askersundsby 1:7 m.fl. Askersunds kommun, Örebro län. Detaljplan för Askersundsby industriområde, del av Askersundsby 1:7 m.fl. Askersunds kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplanen är att möjliggöra ett samlat verksamhetsområde

Läs mer

MKN vatten i PBL. Pär Persson. Vattenstrateg. Enheten för samhällsplanering

MKN vatten i PBL. Pär Persson. Vattenstrateg. Enheten för samhällsplanering MKN vatten i PBL Pär Persson Vattenstrateg Enheten för samhällsplanering Helhetssyn på mark och vatten möjlig genom PBL Marken ska vara lämplig för bebyggelse! vägledande Juridiskt bindande Det svenska

Läs mer

Samrådsredogörelse för detaljplan för Eriksberg 2:1

Samrådsredogörelse för detaljplan för Eriksberg 2:1 1 [6] SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Referens Kaisa-Leena Aksli Mottagare Samhällsbyggnadsnämnden Samrådsredogörelse för detaljplan för Eriksberg 2:1 Ärendet Planområdet ligger i Eriksberg i Botkyrka kommun.

Läs mer

ÄNDRING AV OMRÅDESBESTÄMMELSER GENOM TILLÄGG FÖR DEL AV SÖRVIK 4:11 M.FL. FASTIGHETER, ELSEMAR, Centralorten, Oskarshamns kommun

ÄNDRING AV OMRÅDESBESTÄMMELSER GENOM TILLÄGG FÖR DEL AV SÖRVIK 4:11 M.FL. FASTIGHETER, ELSEMAR, Centralorten, Oskarshamns kommun ÄNDRING AV OMRÅDESBESTÄMMELSER GENOM TILLÄGG FÖR DEL AV SÖRVIK 4:11 M.FL. FASTIGHETER, ELSEMAR, Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret april 2017 Dnr SBN 2016/163 Uppdragsbeslut

Läs mer

Den formella granskningen har föregåtts av samråd enligt 5 kap 11 PBL under tiden till och med

Den formella granskningen har föregåtts av samråd enligt 5 kap 11 PBL under tiden till och med Granskningsutlåtande 2017-03-23 P 2015 000001 Byggnadsnämnd GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Plåtslagaren 38 m.fl., Falköpings tätort, Falköpings kommun HUR GRANSKNINGEN HAR BEDRIVITS Rubricerat planförslag

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE. Loviselund Skolgärdet del av Bofors 1:19 m.fl. Granskningsutlåtande upprättat

GRANSKNINGSUTLÅTANDE. Loviselund Skolgärdet del av Bofors 1:19 m.fl. Granskningsutlåtande upprättat GRANSKNINGSUTLÅTANDE STANDARDFÖRFARANDE Planförslag upprättat/påbörjat 2016-03-11 SBN 2016.0044 Loviselund Skolgärdet del av Bofors 1:19 m.fl. Granskningsutlåtande upprättat 2016-10-03 BAKGRUND OCH SYFTE

Läs mer