VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR!"

Transkript

1 VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR! I det här dokumentet finner du exempel på frågor vi ofta får och hur vi brukar svara på dem. Först kommer frågor och svar om vårt Arbetsvillkorindex, AVI, därefter följer frågor och svar om vårt Jämställdhetsindex, JÄMIX. Om du saknar någon fråga eller har synpunkter på svaren är du varmt välkommen att kontakta oss. Maila till info@nyckeltalsinstitutet.se eller ring OM ARBETSVILLKORINDEX, AVI Allmänt Kan man verkligen säga att AVI mäter arbetsvillkoren, det finns väl mycket annat som har betydelse än det som mäts i AVI? Med nyckeltal kan vi aldrig ge en fullständig bild av verkligheten. Däremot tycker vi att de nyckeltal som ingår i AVI är bra indikatorer på arbetsvillkoren i organisationen. Hur har ni valt ut de nyckeltal som ingår i Arbetsvillkorindex, AVI? Vi vill få med olika aspekter på arbetsvillkor och har försökt att täcka in så många områden som möjligt. För nio av nyckeltalen går det dessutom att värdera vad som bra eller mindre bra ur ett medarbetarperspektiv, därför ingår dessa i indexet. Ger verkligen Arbetsvillkorindex AVI en komplett bild av arbetsvillkoren, jag tycker att det saknas en del områden! Arbetsvillkorindex AVI är förstås en förenkling av verkligheten men vi tycker ändå att vi har fått med det viktigaste. Inom två områden saknar vi dock bra nyckeltal; delaktighet och arbetstider. När det gäller arbetstider har vi fått en del förslag på möjliga nyckeltal men har ändå valt att inte ta med dem. Anledningen är att det är svårt att konstruera en skala där det går att utläsa vad som är bra respektive mindre bra arbetstider. När det gäller delaktighet finns många instrument som mäter detta, ofta i enkätform. Vi har dock haft svårt att hitta ett enkelt och bra nyckeltal som mäter detta, har du förslag får du gärna höra av dig! Hur har ni fastställt poängskalan?? Vi har utgått från historiska data och konstruerat skalor som gör att resultaten för samtliga deltagande organisationer får en god spridning.

2 Trots att vi är ett privat företag liknar vi mest en landstingsorganisation. Kan vi välja att jämföra oss med landsting? Varje organisation väljer själv vilka man ska jämföras med. Antal tillsvidareanställda Ska antal tillsvidareanställda avse periodens slut eller ska det vara genomsnittet för året? Är det olika för olika nyckeltal? Man anger antalet tillsvidareanställda både vid periodens början och slut. Har man 1/1 31/12 som redovisningsperiod så är det den perioden som gäller. Har man en annan redovisningsperiod så gäller den. Antal anställda per chef Varför ska man inte dra bort antalet chefer från totalt antal anställda? Det kan man förstås diskutera. Vi har valt att inte göra det utan inkluderar cheferna i den genomsnittliga storleken på den grupp som varje chef ansvarar för. Sjukfrånvaroberäkningar Ska jag verkligen notera kostnader för sjukfrånvaron när vi inte tar in vikarier? Vi tjänar ju faktiskt på sjukfrånvaro då vi bara betalar 80 procent av lönen. Om ni inte sätter in vikarier utgår vi från att ni får ett produktionsbortfall som borde motsvara minst vad ni betalar för ordinarie personal. Ett enkelt sätt att beskriva kostnaden är då att ange vad som betalas för den som är borta, utan att man får någon produktion tillbaka. Där jag arbetar mäts sjukfrånvaron som sjuktimmar/totalt tillgängliga arbetstimmar. Ett annat sätt enligt dig och i läroboken skulle kunna vara sjuktimmar/arbetade timmar.jag pratade med en kollega om det här och jag blev lite fundersam. Om vi tar ett enkelt exempel: En heltidsanställd person som har ordinarie arbetstid på 168 timmar på en månad (21 dagar * 8 timmar) är sjuk 10 arbetsdagar (80 timmar). Då blir sjukfrånvaron enligt vårt sätt att beräkna den: 80/168=47,6%. Skulle man istället använda den andra beräkningsgrunden med antalet arbetade timmar i nämnaren blir ju resultatet rejält mycket annorlunda. 80/88=91%. Är detta en rättvisande siffra på sjukfrånvaron?

3 Ofta hör man ju bara sjukfrånvaron benämnas i form av ett procenttal utan någon vidare definition men är inte sjukfrånvarotimmar/tillgängligt antal timmar den mer vedertagna definitionen? Jovisst kan det bli konstiga effekter om man tittar på sjukfrånvaron för en enskild medarbetare. Då kan sjukfrånvaroprocenten med vår definition, om man är långtidssjuk, bli oändlig!! För en månad kan det blir 165 timmar sjuk / 0 timmar arbetad tid. Dvs tittar man på individnivå är det rimligt att räkna sjukfrånvarotid / tillgänglig tid. Men detta mått använder vi inte på individnivå utan på organisationsnivå och då blir resonemanget annorlunda. Vi har följande argument för att använda sjukfrånvarotid / arbetad tid: Arbetad tid blir ett exaktare mått. De flesta organisationer har en uppföljning på arbetad tid och definitionen av den brukar se likadan ut hos de flesta. Det är inte lika självklart vad som är "tillgänglig tid". Ingår tjänstledigas "tillgängliga tid"? Barnlediga? Vård av barn? Mm. Det torde alltså bli både enklare och mer jämförbart om man använder arbetad tid istället för tillgänglig tid. Jämför vår "enkelhetsprincip". Genom att använda arbetad tid får man en uppfattning om hur stor sjukfrånvaron är i förhållande till den resursinsats som behövs. Om ett företag behöver timmars produktion och samtidigt har 1000 timmars sjukfrånvaro säger sjukprocenten 10% att det faktiskt är 10% av det som företaget behöver som är borta pga sjukskrivning. Om samtidigt den tillgängliga tiden är timmar (eftersom flera är barnlediga, 1000 tillgängliga timmar försvann ju i sjukfrånvaro, och ytterligare ledighetsformer) så kan det bli svårare att tolka 6,7% (1000 / 15000). Långtidssjukskrivna kvinnor/män - hur ska jag räkna? Vi räknar långtidssjukskrivna tillsvidareanställda. Ska sjukersättningsfall vara med när man räknar antalet långtidssjukskrivna?` Vår definition är personer som har varit, och är, sjukskrivna mer än 14 dagar. Ni måste själva bestämma om era sjukersättningsfall ingår i den kategorin. Personalomsättning Jag ska ta fram siffror på vår personalomsättning och jag undrar hur jag ska räkna? Det finns ingen regel hur man ska räkna och olika organisationer gör på olika sätt. Vårt förslag är dock det lägsta av antal som slutar och börjar / antal anställda. Då får man fram just omsättningen av personal, dvs i perioder av nedgång fångas endast de avgångar ersätts och tvärtom. I båda fallen rekommenderas att bara räkna på tillsvidareanställda, eller om man har många visstidsanställda, att man har en uppgift för tillsvidare- och en för samtliga.

4 Vi följer beräkningen för personalomsättning = det antal som är lägst av nya eller slutade dividerat med genomsnittligt antal anställda, enligt beräkningen i boken om nyckeltal. Diskussion uppstår om att detta inte skulle vara rätt utan att vi ska räkna på antal slutade minus antal nyanställda/antal anställda periodens slut.kan vi få en förklaring till vilket sätt som är rätt?? Det finns inget som är "rätt" eller "fel" utan varje organisation bestämmer själv hur man ska räkna. Vi rekommenderar dock "lägsta av antal börjar och slutar / antal anställda" om det är själva personalomsättningen man vill fånga. Vill man däremot fånga hur många som har slutat, hur många som har börjat eller hur förändringen av antal anställda ser ut så blir det en annan fråga. Vi förstår inte poängen med ert förslag på definition. Det innebär att ni får en negativ personalomsättning så fort antal som slutar är lägre än antal som börjar (trots att det kan vara väldigt många som både slutar och ersätts). Vad ni mäter med ert nyckeltal är förändringen av antalet anställda i procent av antal anställda, med minustecken framför. Är det lika många som slutar som börjar är förändringen 0. Är det fler som slutar än börjar är förändringen positiv (antal slutar - antal börjar) och är antal som börjar större än antal som slutar blir resultatet negativt. Allt jämfört med antal anställda vilket alltså blir "förändring av antal anställda / antal anställda". Vi har några vakanser eftersom vi inte har hunnit anställa efter de som har slutat men de kommer att ersättas nästa år. Ska de då inte ingå i underlaget för personalomsättning? Detta är en knepig fråga speciellt om det rör en stor andel av de som har slutat (och håller på att ersättas). Vi utgår dock från enkelhetsprincipen och menar att om det är några som ännu inte hunnit ersättas så jämnar sådant ut sig på lång sikt. I mindre organisationer och med många som inte hinner ersättas blir det förstås missvisande siffror. Utbildningskostnader Hur redovisar man medarbetare som är tjänstlediga för studier? Man redovisar dem inte alls, i alla fall inte under kostnader för utbildning. Dvs utbildningstid som inte är på betald arbetstid eller på annat sätt belastar organisationens kostnader, ska inte tas med under utbildning. Personalkostnader Vad ska jag egentligen räkna med i personalkostnaden som ligger till underlag för personalkostnad per arbetad timme?

5 I lönekostnaden ingår löner och sociala avgifter och saker som jämställs med löner och sociala avgifter. Milersättning, traktamenten och liknande bör då inte ingå. Om en pensionsförmån ses som lön, eller något som betalas istället för lön, bör den räknas med. Arbetade timmar Hur räknar man ut möjliga arbetade timmar under ett år? Med 40 timmars arbetsvecka och normal semester (5-6 veckor) brukar det bli cirka 1800 möjliga arbetade timmar under ett år. Sedan brukar det försvinna timmar i sjukfrånvaro, vård av barn mm men de möjliga arbetade timmarna kan vara Total omsättning och förädlingsvärde Vad ska jag ta med i total omsättning och förädlingsvärde? Total omsättning är den totala omslutningen på verksamheten, antingen totala intäkter eller, om intäkter inte känns relevant, de totala kostnaderna. Förädlingsvärde är lite förenklat de totala intäkterna minus kostnader som inte är personal. Se vidare definitionslistan. OM JÄMSTÄLLDHETSINDEX, JÄMIX Allmänt Kan man verkligen säga att JÄMIX mäter jämställdheten, det finns väl mycket annat som har betydelse än det som mäts i JÄMIX? Med nyckeltal kan vi aldrig ge en fullständig bild av verkligheten. Däremot tycker vi att de nyckeltal som ingår i JÄMIx är bra indikatorer på jämställdheten i organisationen. Hur har ni valt ut de nyckeltal som ingår i Jämställdhetsindex, JÄMIX. Vi vill få med olika aspekter på jämställdhet och har försökt att täcka in så många områden som möjligt. För nio av nyckeltalen går det dessutom att värdera vad som bra eller mindre bra ur ett jämställdhetsperspektiv, därför ingår dessa i indexet. Arbetet med att ta fram och välja ut nyckeltal har genomförts i samråd med JÄMO. Ibland känns det som om ni har en utgångspunkt i kvinnors situation och att det ska bli så bra som möjligt för kvinnor. Detta kan dock bli fel eftersom det är balans och rättvisa som är grunden för jämställdhetsarbete.

6 Det är möjligt att nyckeltalen kan uppfattas utifrån ett kvinnoperspektiv. Men i JÄMIXberäkningarna gäller att det ska vara så jämställt som möjligt. I flera nyckeltal utgår vi dock från kvinnor för att kvinnor i de flesta fall är underrepresenterade. Men det går förstås lika bra att utgå från män. Lön Vi vet att vi har jämställda löner, dvs män och kvinnor har lika lön för lika arbete. Men i vår rapport får vi väldigt låga poäng och en läsare tror att vi inte alls har jämställda löner. Men i vår bransch är det väldigt könsuppdelat och nästan omöjligt att få män till ett av våra yrken samtidigt som det nästan bara är män som arbetar i andra yrken. I nyckeltalet lön så konstaterar vi endast om det finns skillnader i genomsnitts/medianlön mellan kvinnor och män. Om en sådan skillnad finns beror det antingen på olika lön för lika arbete eller på en skev könsstruktur där kvinnor arbetar i en typ av yrken med en typ av betalning och män i en annan typ av yrken med en annan typ av betalning. Oavsett vilket så är det inte jämställt. Sedan kan en sned könsfördelning bero på en i grunden sned samhällsstruktur (kvinnor utbildar sig till en viss typ av jobb, män till en annan typ av jobb). Yrkesgrupper Jag undrar hur man ska göra med yrkesgrupperna i de fall man har ett par yrken där det enbart arbetar en person (ex jurist). Ska de räknas med? De yrkena kan ju aldrig bli jämställda. Vi lutar åt att inte räkna med dessa eller att slå ihop de yrken som ligger "utanför" till en grupp (det gäller 5 personer på företaget). Det låter rätt rimligt. Du har ju helt rätt i att det är svårt att få jämställdhet om man bara har en person i yrkesgruppen. Vi rekommenderar därför att alla yrkesgrupper med en person slås ihop till en "stor grupp". Sysselsättningsgrad Vi har ett erbjudande till alla att gå ner i arbetstid. Alla har således möjlighet att arbeta heltid, vilket inte är fallet hos alla. Det känns lite konstigt att detta inte är en fördel i vårt resultat. Vårt resonemang utgår från att om det finns skillnader mellan mäns och kvinnors sysselsättningsgrad så beror det antingen på att man erbjuder heltidsanställningar i olika omfattning ELLER att det finns en inbyggd organisations- eller samhällsstruktur där män och kvinnor väljer att arbeta deltid i olika omfattning. Oavsett vilket är det ett tecken på att det inte är jämställt.

för Askim-Frölunda-Högsbo

för Askim-Frölunda-Högsbo JÄMIX 2013 för Askim-Frölunda-Högsbo Utgiven mars 2014 En mer detaljerad rapport med alla bakomliggande siffror, har skickats till er kontaktperson JÄMIX är ett sammanfattande jämställdhetsindex det grundar

Läs mer

Personalekonomiska nyckeltal och index visar var på kartan ni är och vart ni bör gå. Våra index!

Personalekonomiska nyckeltal och index visar var på kartan ni är och vart ni bör gå. Våra index! Personalekonomiska nyckeltal och index visar var på kartan ni är och vart ni bör gå Våra index! Att använda personalnyckeltal Mäta Jämföra Analysera Agera! Mäta är ett första steg i analysen som behöver

Läs mer

JÄMIX 2014 för Region Skåne. Utgiven april 2015

JÄMIX 2014 för Region Skåne. Utgiven april 2015 JÄMIX för Utgiven april 2015 JÄMIX Innehållsförteckning Övergripande resultat 2 ÖVRIGA NYCKELTAL Läsanvisningar 4 Styrelse 23 Internrekrytering 24 Organisationsspecifika resultat Externrekrytering 25 Trappan

Läs mer

JÄMIX 2010 för Högskolan i Gävle jämfört med 5 högskolor

JÄMIX 2010 för Högskolan i Gävle jämfört med 5 högskolor JÄMIX för jämfört med 5 högskolor En mer detaljerad pappersrapport, med alla bakomliggande siffror, har skickats till er kontaktperson. JÄMIX 1 JÄMIX Jämställdheten i Din organisation - en jämförelse med

Läs mer

JÄMIX 2012 för SDF Östra Göteborg. Utgiven april 2013

JÄMIX 2012 för SDF Östra Göteborg. Utgiven april 2013 JÄMIX för Utgiven april 2013 JÄMIX Innehållsförteckning Övergripande resultat 2 ÖVRIGA NYCKELTAL Läsanvisningar 4 Styrelse 25 Internrekrytering 26 Organisationsspecifika resultat Externrekrytering 27 Trappan

Läs mer

JÄMIX 2013 för Bromma sdf. Utgiven mars 2014

JÄMIX 2013 för Bromma sdf. Utgiven mars 2014 JÄMIX för Utgiven mars 2014 JÄMIX Innehållsförteckning Övergripande resultat 2 ÖVRIGA NYCKELTAL Läsanvisningar 4 Styrelse 23 Internrekrytering 24 Organisationsspecifika resultat Externrekrytering 25 Trappan

Läs mer

Nyckeltalsinstitutets. årsrapport 2012

Nyckeltalsinstitutets. årsrapport 2012 Nyckeltalsinstitutets årsrapport 2012 För 17:e året i rad sammanställer Nyckeltalsinstitutet en rad olika personalnyckeltal. För elfte året presenteras Attraktiv Arbetsgivarindex AVI och för åttonde året

Läs mer

JÄMIX 2014 för Karolinska Institutet. Utgiven juni 2015

JÄMIX 2014 för Karolinska Institutet. Utgiven juni 2015 JÄMIX för Utgiven juni 2015 JÄMIX Innehållsförteckning Övergripande resultat 2 ÖVRIGA NYCKELTAL Läsanvisningar 4 Styrelse 23 Internrekrytering 24 Organisationsspecifika resultat Externrekrytering 25 Trappan

Läs mer

Miljö- och byggnadskontoret jämställdhetsplan 2012 2014

Miljö- och byggnadskontoret jämställdhetsplan 2012 2014 Miljö- och byggnadskontoret jämställdhetsplan 2012 2014 Inledning och bakgrund Syftet med Sollentuna kommuns jämställdhetsplan är att främja kvinnor och mäns lika rätt ifråga om arbete, anställnings- och

Läs mer

Kommunen som arbetsgivare

Kommunen som arbetsgivare KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning Karlstad 2014-04-08 Lina Helgerud, lina.helgerud@karlstad.se Kommunen som arbetsgivare Tematisk månadsrapport av indikatorer i strategisk plan Målområde: Arbetsgivarperspektiv

Läs mer

ArtDatabanken. JÄMIX Caroline Uppling Arbetsgrupp för social arbetsmiljö Rikard Sundin

ArtDatabanken. JÄMIX Caroline Uppling Arbetsgrupp för social arbetsmiljö Rikard Sundin JÄMIX Caroline Uppling Arbetsgrupp för social arbetsmiljö Rikard Sundin JÄMIX Jämställdhetsindex Nyckeltalsinstitutet Nyckeltal framtagna i samverkan med JämO Staten leder Jämt jämställdhetsprojekt 2009

Läs mer

Personalekonomiska nyckeltal och index visar var på kartan ni är och vart ni bör gå. Våra index!

Personalekonomiska nyckeltal och index visar var på kartan ni är och vart ni bör gå. Våra index! Personalekonomiska nyckeltal och index visar var på kartan ni är och vart ni bör gå Våra index! Att använda personalnyckeltal Mäta Jämföra Analysera Agera! Mäta är ett första steg i analysen som behöver

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETPLAN

JÄMSTÄLLDHETPLAN Administrativa enheten NOK 671-2010 JÄMSTÄLLDHETPLAN 2010-2011 JÄMIX Jämställdhetsdelen i Likabehandlingsplanen för 2010-2011 utgår i huvudsak ifrån NyckeltalsInstitutet AB:s jämställdhetsindex JÄMIX men

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Jämställdhetsplan

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Jämställdhetsplan ÖREBRO LÄNS LANDSTING Jämställdhetsplan 2013 2015 1 Örebro läns landsting 2013 Grafisk form: LoVS Kommunikation. Foto: Nina Hellström Papper: inlaga, Multi design smooth white, 130 g, omslag, Multiart

Läs mer

SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING.

SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING. FÖR Vilka är de? Jämställdhetsplan 2013 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING malm SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING DNR 1280-2012-1.1 SID 1 (10) JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN 2013-2015... 2 Inledning... 2

Läs mer

Anställning och anställningsförhållanden

Anställning och anställningsförhållanden Anställning och anställningsförhållanden Tabell 1: Antal anställda november 2015 och oktober 2016 2015-11-01 2016-10-31 987 83,9 % 930 82,7 % 190 16,1 % 195 17,3 % Totalt 1177 1125 Antalet anställda har

Läs mer

Anställning och anställningsförhållanden

Anställning och anställningsförhållanden Anställning och anställningsförhållanden Tabell 1: Antal anställda nov 2013 okt 2014 Tillsvidareanställda 2013-11-01 2014-10-31 Kvinnor 986 85 % 992 85 % Män 175 15 % 177 15 % Totalt 1161 1169 Ett mått

Läs mer

Jämställdhetsplan 2010 för

Jämställdhetsplan 2010 för SERVICE- OCH TEKNIKFÖRVALTNINGEN Datum 2009-08-24 1 (2) Jämställdhetsplan 2010 för Service- och teknikförvaltningen Innehållsförteckning Jämställdhetsplan 2010 3 Inledning 3 Service- och Teknikförvaltningens

Läs mer

PERSONAL I FARSTA STADSDELS- FÖRVALTNING 2012

PERSONAL I FARSTA STADSDELS- FÖRVALTNING 2012 FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING HR-AVDELNINGEN BENGT WALLENIUS SID 1 (6) 2012-12-27 PERSONAL I FARSTA STADSDELS- FÖRVALTNING 2012 Alla uppgifter avser tillsvidareanställd personal om inte annat anges. Anställda

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2012-2014. för. Valdemarsviks kommun

JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2012-2014. för. Valdemarsviks kommun Sida 1 av 10 JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2012-2014 för Valdemarsviks kommun Sida 2 av 3 Ordlista... 3 Nulägesbeskrivning Bakgrund... 4 Kommunpolicy:... 4 Personalstruktur... 5 Hälsa... 5 Sjukfrånvaro... 5 Jämställda

Läs mer

Nyckeltalsinstitutets. årsrapport 2015

Nyckeltalsinstitutets. årsrapport 2015 Nyckeltalsinstitutets årsrapport 2015 Sedan 1996 sammanställer Nyckeltalsinstitutet en rad olika personalekonomiska nyckeltal. Dessa nyckeltal ger tillsammans en bild över företagens och organisationernas

Läs mer

Ungas förväntningar på en jämställd arbetsgivare. juni 2013

Ungas förväntningar på en jämställd arbetsgivare. juni 2013 Ungas förväntningar på en jämställd arbetsgivare juni 2013 Hur står det till med jämställdheten egentligen? Unga välutbildade kvinnor och män ser en jämställd arbetsmarknad som något självklart. Men vad

Läs mer

Reviderad Jämställdhetsplan för Järfälla kommun

Reviderad Jämställdhetsplan för Järfälla kommun Reviderad 2016-06-13 1 (10) Dnr: Kst 2015/452 Jämställdhetsplan 2016-2018 för Järfälla kommun Inledning Jämställdhet är tillsammans med mångfald ett av fokusområdena i Järfälla kommuns Personalpolicy 1.

Läs mer

Jämställdhetsplan Fastställd i Kommunfullmäktige den 25 oktober Dnr 2016/1136.

Jämställdhetsplan Fastställd i Kommunfullmäktige den 25 oktober Dnr 2016/1136. Jämställdhetsplan 2016 Fastställd i Kommunfullmäktige den 25 oktober 2016. Dnr 2016/1136. 1(7) Innehåll Vad säger diskrimineringslagen om jämställdhet?... 2 Arbetsförhållanden... 2 Rekrytering... 2 Lönefrågor...

Läs mer

Jämställdhetsplan för Värmdö kommun

Jämställdhetsplan för Värmdö kommun Jämställdhetsplan för Värmdö kommun 1 Inledning Värmdö kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare med jämställda arbetsplatser och gott medarbetarskap där vi möter varandra med respekt och öppenhet. Ett

Läs mer

Nyckeltalsinstitutets. årsrapport 2014

Nyckeltalsinstitutets. årsrapport 2014 Nyckeltalsinstitutets årsrapport 2014 För 19:e året i rad sammanställer Nyckeltalsinstitutet en rad olika personalnyckeltal. För trettonde året presenteras Attraktiv Arbetsgivarindex AVI och för tionde

Läs mer

HELTIDSPLAN. Lidköpings Kommun Kommunal + SKL

HELTIDSPLAN. Lidköpings Kommun Kommunal + SKL HELTIDSPLAN Lidköpings Kommun 2017-2021 Kommunal + SKL Fler ska arbeta heltid i framtiden Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har kommit överens om att heltid ska vara norm och att fler

Läs mer

Handlingsplan. Heltid som norm i Mullsjö kommun 1(5) Gäller: Namn på dokumentet: Heltid som norm. Senast ändrad: Version: 1.

Handlingsplan. Heltid som norm i Mullsjö kommun 1(5) Gäller: Namn på dokumentet: Heltid som norm. Senast ändrad: Version: 1. 1(5) Namn på dokumentet: Heltid som norm Version: 1.0 Dokumenttyp: Handlingsplan Gäller: 2018-2021 Revideras: Årligen Dokumentansvarig: Personalchef Senast ändrad: 2018-01-10 Beslutad av: Hillevi Lindström

Läs mer

Fler ska arbeta heltid i framtiden

Fler ska arbeta heltid i framtiden HELTIDSPLANEN Fler ska arbeta heltid i framtiden Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har kommit överens om att heltid ska vara norm och att fler ska arbeta heltid. Välfärdens behov av kompetens

Läs mer

Handlingsplan för heltid som norm

Handlingsplan för heltid som norm Handlingsplan för heltid som norm Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning Innehållsförteckning Fler ska arbeta heltid i framtiden...

Läs mer

UPPFÖLJNING JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLANEN

UPPFÖLJNING JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLANEN ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (8) 2010-01-27 UPPFÖLJNING JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLANEN Sammanfattning Sedan jämställdhets- och mångfaldsplanen antogs 2009 har resultatet för jämställdheten i förvaltningen

Läs mer

Personalekonomisk redovisning

Personalekonomisk redovisning Personalekonomisk redovisning Årsredovisningen innehåller uppgifter i form av fakta, analyser och nyckeltal. Redovisningen gäller hela kommunen. All statistik avser tiden mellan 1/1 31/12 respektive år

Läs mer

Innehåll Inledning... 2 Sammanfattning... 3 1 Bemanningsstruktur... 4 2 Tidsredovisning... 20 3 Sjukfrånvaro... 27 4 Personalrörlighet...

Innehåll Inledning... 2 Sammanfattning... 3 1 Bemanningsstruktur... 4 2 Tidsredovisning... 20 3 Sjukfrånvaro... 27 4 Personalrörlighet... Innehåll Inledning... 2 Sammanfattning... 3 1 Bemanningsstruktur... 4 1.1 Tillsvidareanställda antal personer och årsarbetare... 4 1.2 Tillsvidareanställda sysselsättningsgrader... 6 1.3 Tillsvidareanställda

Läs mer

VARMT VÄLKOMNA TILL WORKSHOP OM HELTID

VARMT VÄLKOMNA TILL WORKSHOP OM HELTID VARMT VÄLKOMNA TILL WORKSHOP OM HELTID Sätt er gärna partsgemensamt med personer från samma kommun, landsting eller region SYFTE MED DAGEN 1) Presentera manual för heltidsplan 2) Inspiration till att starta

Läs mer

Nyckeltalsinstitutets. årsrapport 2013

Nyckeltalsinstitutets. årsrapport 2013 Nyckeltalsinstitutets årsrapport 2013 För 18:e året i rad sammanställer Nyckeltalsinstitutet en rad olika personalnyckeltal. För tolfte året presenteras Attraktiv Arbetsgivarindex AVI och för nionde året

Läs mer

Bilaga 6. Nyckeltal för Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Bilaga 6. Nyckeltal för Miljö- och hälsoskyddsnämnden Handläggare: John Areschoug Telefon nr:0871228994 Mejladress: john.areschoug@stockholm.se Bilaga 6. Nyckeltal för Miljö- och hälsoskyddsnämnden Nyckeltal 100: Andel objekt med tillsyn Andel utgörs av antal

Läs mer

Vi börjar i det som kanske är det allra viktigast för oss arbetsgivare nämligen kompetensförsörjningen och välfärdens rekryteringsbehov.

Vi börjar i det som kanske är det allra viktigast för oss arbetsgivare nämligen kompetensförsörjningen och välfärdens rekryteringsbehov. 1 Vi börjar i det som kanske är det allra viktigast för oss arbetsgivare nämligen kompetensförsörjningen och välfärdens rekryteringsbehov. Fram till 2027 ökar antalet yngre och äldre markant mycket mer

Läs mer

En statistisk analys av personliga assistenters löne- och anställningsvillkor under perioden 2003-2005

En statistisk analys av personliga assistenters löne- och anställningsvillkor under perioden 2003-2005 Bilaga Dnr a06-1969 En statistisk analys av personliga assistenters löne- och anställningsvillkor under perioden 2003-2005 Från januari 2004 till oktober 2006 har antalet medlemmar som arbetar som personlig

Läs mer

} för dagbarnvårdare } När? } Hur? } Varför?

} för dagbarnvårdare } När? } Hur? } Varför? för dagbarnvårdare När? Hur? Varför? 1995 45 timmars-avtal 2004 40 timmars-avtal 2008 dagbarnvårdaravtalet sägs upp, AB ska gälla till man skrivit ett nytt. 2009 Biskopsgården diskuterar svårigheten. 2011

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSPLAN FÖR VÅRDÖ KOMMUN

JÄMSTÄLLDHETSPLAN FÖR VÅRDÖ KOMMUN JÄMSTÄLLDHETSPLAN FÖR VÅRDÖ KOMMUN Godkänd av kommunfullmäktige 14/11.02.2016 1. INLEDNING Jämställdhetsplan, godkänd av kommunfullmäktige 14/11.02.2016 ersätter jämställdhetsplan, godkänd av kommunfullmäktige

Läs mer

Jämställdhetsplan 2013-2015

Jämställdhetsplan 2013-2015 Jämställdhetsplan 2013-2015 I jämställdhetsplanen beskrivs Tyresö kommuns övergripande mål för jämställdhetsarbetet samt de aktiva åtgärder som kommunen som arbetsgivare planerar att vidta för att främja

Läs mer

Arbetsgivarperspektivet

Arbetsgivarperspektivet Sid 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Karlstad 2016-05-10 Malin Ronnby, 054-540 10 40 Malin.ronnby@karlstad.se Arbetsgivarperspektivet Arbetsgivarperspektiv Övergripande mål: Bra ledarskap och medarbetarskap

Läs mer

Mångfaldsplan plan för lika rättigheter och möjligheter hos Hultsfreds kommun som arbetsgivare

Mångfaldsplan plan för lika rättigheter och möjligheter hos Hultsfreds kommun som arbetsgivare 1 (13) Mångfaldsplan plan för lika rättigheter och möjligheter hos Hultsfreds kommun som arbetsgivare 2 (13) Inledning Hultsfreds kommun ser mångfalden som ett uttryck för att alla rättigheter, möjligheter

Läs mer

Tillsvidareanställda per förvaltning

Tillsvidareanställda per förvaltning 1 (13) 2 (13) Tillsvidareanställda per förvaltning 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 KLK 41 45 40 38 39 43 46 42 37 42 44 37 Ku-fr 21 20 20 20 18 18 18 19 19 18 17 SHB 9 12 13

Läs mer

Sjukfrånvaro och personalomsättning på enheten för ekonomiskt bistånd - svar på skrivelse

Sjukfrånvaro och personalomsättning på enheten för ekonomiskt bistånd - svar på skrivelse HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI AL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2010-11-23 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 508 23 305 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Personalstatistik 2015

Personalstatistik 2015 Personalstatistik 2015 1 (13) Susanne P Höglander 2 (13) Tillsvidareanställda per förvaltning 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 Klk 41 45 40 38 39 43 46 42 37 42 44

Läs mer

Nyckeltal för personalstatistik för Serviceförvaltningen Underlag för kontroll finns i LIS/Gemensamma mappar/basnyckeltal/vb2014

Nyckeltal för personalstatistik för Serviceförvaltningen Underlag för kontroll finns i LIS/Gemensamma mappar/basnyckeltal/vb2014 190 Serviceförvaltningen Handläggare: Marianne Adolphson Telefon nr: 076-12 11 813 Mejladress: marianne.adolphson@stockholm.se Nyckeltal för personalstatistik för Serviceförvaltningen Underlag för kontroll

Läs mer

januari 2015 Kostnader för personalomsättning

januari 2015 Kostnader för personalomsättning januari 2015 Kostnader för personalomsättning Kostnader för personalomsättning en beräkningsmodell janurai 2015 Kostnader för personalomsättning en beräkningsmodell Inledning Kommuner och landsting står

Läs mer

Personalstatistik 2014

Personalstatistik 2014 Personalstatistik 2014 1 (13) Susanne P Höglander 2 (13) Tillsvidareanställda per förvaltning 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 Klk 41 45 40 38 39 43 46 42 37 42 44 37 41

Läs mer

Vilket yrke PAS SA R D I G? Bli en AV OS S. Vi är Söderhamn

Vilket yrke PAS SA R D I G? Bli en AV OS S. Vi är Söderhamn L E VA & J O B B A I S Ö D E R H A M N S KO M M U N Vilket yrke PAS SA R D I G? Bli en AV OS S Vi är Söderhamn VÅRA MEDARBETARE 2016 Jag är viktig varje dag! Jag känner att jag är betydelsefull varje dag,

Läs mer

Dessa har valt att inte svara!ar valt att inte svara. Socialdemokraterna

Dessa har valt att inte svara!ar valt att inte svara. Socialdemokraterna Fördelning av antal mandat i landstingsfullmäktige efter valet 2010. Kommun Socialdemokraterna, 33 ledamöter Vänsterpartiet 6 ledamöter, Miljöpartiet de gröna 2 ledamöter, Norrbottens sjukvårdsparti 13

Läs mer

Ansvarig: Personalchefen

Ansvarig: Personalchefen Enhet: Personalenheten Utarbetad av: Personalenheten Giltig från: 2013-04-04 Ansvarig: Personalchefen Dokumentnamn: Jämställdhetsplan för Alvesta kommun 2013-2015 Ersätter: Alvesta kommuns jämställdhetsplan

Läs mer

de nationella proven i år 9, kommunala skolor 2016 uppnått kravnivån på Andel elever som

de nationella proven i år 9, kommunala skolor 2016 uppnått kravnivån på Andel elever som 117 Utbildningsförvaltningen Handläggare: Per Janson Telefon nr: 08-508 33782 Mejladress: per.janson@stockholm.se Nyckeltal för pedagogisk verksamhet Grundskola Nyckeltal 9: meritvärde meritvärde, meritvärde,

Läs mer

Nyckeltal för HR. Nyckeltal. Produktivitet. Kompensation

Nyckeltal för HR. Nyckeltal. Produktivitet. Kompensation Nyckeltal för HR Nyckeltal Nedan presenteras samtliga i tabellform. 22 stycken nyckeltal är markerade ett tjockare typsnitt. Dessa nyckeltal är relativt vanliga och ofta bra nyckeltal att börja arbeta

Läs mer

Nyckeltal för personalstatistik för Serviceförvaltningen Underlag för kontroll finns i LIS/Gemensamma mappar/basnyckeltal/vb2015

Nyckeltal för personalstatistik för Serviceförvaltningen Underlag för kontroll finns i LIS/Gemensamma mappar/basnyckeltal/vb2015 190 Serviceförvaltningen Handläggare: Marianne Adolphson Telefon nr: 50811813 Mejladress: marianne.adolphson@stockholm.se Nyckeltal för personalstatistik för Serviceförvaltningen Underlag för kontroll

Läs mer

HELTIDSPLAN. Emmaboda

HELTIDSPLAN. Emmaboda HELTIDSPLAN Emmaboda Fler ska arbeta heltid i framtiden Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har kommit överens om att heltid ska vara norm och att fler ska arbeta heltid. Välfärdens behov

Läs mer

Tillsvidareanställda per verksamhet

Tillsvidareanställda per verksamhet Tillsvidareanställda per verksamhet Borgholm Energi Administration 3 2 Fastighet 23 25 25 24 22 22 20 10 9 7 8 Fjärrvärme/vindkraft 2 3 3 3 3 4 4 Kost administration 6 3 Kost 36 37 36 36 36 34 33 31 28

Läs mer

Rätt till heltid. Vad kan ni göra i kommun, region och landsting? Vänsterpartiet i SKL tipsar

Rätt till heltid. Vad kan ni göra i kommun, region och landsting? Vänsterpartiet i SKL tipsar Rätt till heltid Vad kan ni göra i kommun, region och landsting? Vänsterpartiet i SKL tipsar 1 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Fakta... 4 Var finns flest deltider?... 4 Delade turer... 5 Framgångsfaktorer

Läs mer

Kompletteringar KF 29/4 2013

Kompletteringar KF 29/4 2013 2013-04-25 1 (1) Kompletteringar KF 29/4 2013 I detta utskick finns kompletterande handlingar till sammanträdet på måndag. 1. Personalekonomisk redovisning. 2. Årsredovisning för Hallsbergs Fastigheter

Läs mer

PERSONALEKONOMISKT BOKSLUT 2007

PERSONALEKONOMISKT BOKSLUT 2007 PERSONALEKONOMISKT BOKSLUT 2007 1 Den 1 juli år 2007 fördes Enskede-Årsta och Vantörs stadsdelsförvaltningar samman. Enskede-Årsta hade sedan sex år tillbaka tagit fram ett personalekonomiskt bokslut för

Läs mer

Personalstatistik 2015

Personalstatistik 2015 Personalstatistik 2015 Susanne P Höglander Tillsvidareanställda per verksamhet Borgholm Energi 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 Administration 3 2 2 3 Fastighet 23 25 25

Läs mer

Sjukfrånvaro i procent av ordinarie arbetstid. Samtliga månadsanställda Samtliga månadsanställda Övriga Tillsvidareanställda

Sjukfrånvaro i procent av ordinarie arbetstid. Samtliga månadsanställda Samtliga månadsanställda Övriga Tillsvidareanställda 207 208 Övriga Tillsvidareanställda 6,5 6,6 6,7 5,4 8, 7,2 7,5 5,5 7,7 7,3 7,5 6,0 7,7 7,5 7,8 5,5 8, 7,5 7,9 4, 7,5 7,6 7,9 5,7 7,4 7,6 7,9 6,2 Partille 7,8 7,6 8,6 7,4 7,7 7,9 7,0 8,2 8, 6,0 8,6 8,8

Läs mer

Innehållsförteckning. Beslutad i kommunfullmäktige 2008-04-28 Diarienummer 101-08-033 Carola Lilja

Innehållsförteckning. Beslutad i kommunfullmäktige 2008-04-28 Diarienummer 101-08-033 Carola Lilja Personalbokslut Örebro kommun 27 2 Innehållsförteckning Årets heta nyckeltal 3 Antalet anställda 4 Månadsavlönade 4 Arbetstid 5 Timavlönade 5 Fyllnadstid och övertid 6 Sysselsättningsgrader 7 Arbetad tid/frånvaro

Läs mer

Du och din lön. Så fixar du lönesamtalet

Du och din lön. Så fixar du lönesamtalet Du och din lön Så fixar du lönesamtalet Du och din lön Så fixar du lönesamtalet Lärares löner sätts individuellt. Om du har koll på hur systemet fungerar blir det lättare att få högre lön. Varje år ska

Läs mer

Olika men ändå lika" Jämställdhetsredovisning för 2008

Olika men ändå lika Jämställdhetsredovisning för 2008 Olika men ändå lika" Jämställdhetsredovisning för 2008 Vad är jämställdhet? Jämställdhet i arbetslivet innebär att kvinnor och män ska ha lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter till utveckling

Läs mer

Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Jämställdhets- och mångfaldsplan

Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Jämställdhets- och mångfaldsplan Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Sid 1 (10) 2015-12-09 Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Jämställdhets- och mångfaldsplan 2016 stockholm.se Sid 2 (10) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Samverkan... 4 3 Arbetsförhållanden...

Läs mer

Personalekonomisk redovisning

Personalekonomisk redovisning Personalekonomisk redovisning Den personalekonomiska redovisningen innehåller uppgifter i form av fakta, analyser och nyckeltal. Redovisningen gäller hela kommunen. All statistik avser tiden mellan 1/1

Läs mer

Plan för lika rättigheter & möjligheter 2012-2014

Plan för lika rättigheter & möjligheter 2012-2014 Arbetsförhållande Utveckling och lönefrågor Plan för lika rättigheter & möjligheter 2012-2014 Föräldraskap Rekrytering Trakasserier Antagen av kommunfullmäktige 80 2012-05-24 Ystads kommun ska tillämpa

Läs mer

Personalstatistik 2014

Personalstatistik 2014 Personalstatistik 2014 Susanne P Höglander Tillsvidareanställda per verksamhet Borgholm Energi 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 Administration 3 2 2 Fastighet 23 25 25 24 22

Läs mer

Vi börjar i det som kanske är det allra viktigast för oss arbetsgivare nämligen kompetensförsörjningen och välfärdens rekryteringsbehov.

Vi börjar i det som kanske är det allra viktigast för oss arbetsgivare nämligen kompetensförsörjningen och välfärdens rekryteringsbehov. 1 2 Vi börjar i det som kanske är det allra viktigast för oss arbetsgivare nämligen kompetensförsörjningen och välfärdens rekryteringsbehov. Fram till 2027 ökar antalet yngre och äldre markant mycket mer

Läs mer

Bilaga 6 Resultat av 2016 års löneanalys

Bilaga 6 Resultat av 2016 års löneanalys 1 (8) Bilaga 6 Resultat av 2016 års löneanalys Sammanfattning Det finns höga förväntningar på Uppsala kommuns arbete med normkritiskt jämställdhetsarbete, inte minst ur ett arbetsgivarperspektiv. Även

Läs mer

Bilaga 2.7 Nyckeltal för Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Bilaga 2.7 Nyckeltal för Miljö- och hälsoskyddsnämnden Handläggare: John Areschoug Telefon nr: 50828994 Mejladress:john.areschoug@stockholm.se Bilaga 2.7 Nyckeltal för Miljö- och hälsoskyddsnämnden Nyckeltal 100: Andel objekt med tillsyn Tillsyn Antal objekt

Läs mer

Spara kraft och kronor med ett nytt sätt att lösa bemanningen!

Spara kraft och kronor med ett nytt sätt att lösa bemanningen! GÖR SOM NYNÄSHAMNS KOMMUN Spara kraft och kronor med ett nytt sätt att lösa bemanningen! Nya tider i Nynäshamns kommun Lägre arbetskraftskostnader, fler tills vidareanställda och färre timavlönade. Det

Läs mer

Personalöversikt 2008

Personalöversikt 2008 Personalöversikt 2008 Innehåll 1 Bemanning... 2 1.1 Tillsvidareanställda per förvaltning... 2 1.2 Tillsvidareanställda per personalgrupp... 3 1.3 Tillsvidareanställda i förhållande till befolkningsmängd...

Läs mer

Personalbokslut. Inledning

Personalbokslut. Inledning Personalbokslut Inledning Det personalpolitiska programmet innehåller ett antal mål inom följande områden: Gemensam företagskultur En tydlig strategi och fulländade processer ( kräver en processkartläggning

Läs mer

Personal inom vård och omsorg

Personal inom vård och omsorg Personal inom vård och omsorg Antal anställda I november år 20081 fanns totalt 252 200 anställda (månadsavlönade) inom vård och omsorg i kommunerna vilket framgår av tabell 1. Det är en minskning med 1

Läs mer

Tabeller över bemanningsekonomin

Tabeller över bemanningsekonomin BILAGA 59 Tabeller över bemanningsekonomin I följande tabeller redovisas procentsiffrorna med en decimal. I rapportens diagram har siffrorna avrundats. Forshaga kommun öppen hemtjänst Personalbild Antal

Läs mer

Nyttiga nyckeltal i HR arbetet. Tina Ekström tina@nyckeltal.se Malin Mattson malin@nyckeltal.se

Nyttiga nyckeltal i HR arbetet. Tina Ekström tina@nyckeltal.se Malin Mattson malin@nyckeltal.se Nyttiga nyckeltal i HR arbetet Tina Ekström tina@nyckeltal.se Malin Mattson malin@nyckeltal.se Våra index! Varför personalekonomiska nyckeltal? För att det krävs av oss Visar vart vi är på väg Hjälper

Läs mer

Personalöversikt 2009

Personalöversikt 2009 Personalöversikt 2009 Innehåll 1 Bemanning... 2 1.1 Tillsvidareanställda per förvaltning... 2 1.2 Tillsvidareanställda per personalgrupp... 3 1.3 Tillsvidareanställda årsarbetare i förhållande till befolkningsmängd...

Läs mer

Sjukfrånvaro i procent av ordinarie arbetstid. Samtliga månadsanställda Samtliga månadsanställda Övriga Tillsvidareanställda

Sjukfrånvaro i procent av ordinarie arbetstid. Samtliga månadsanställda Samtliga månadsanställda Övriga Tillsvidareanställda Sjukfrånvaro i procent av ordinarie arbetstid månadsanställda 2017 månadsanställda 2018 Övriga månadsanställda Tillsvidareanställda 6,5 6,6 6,7 5,4 7,3 6,0 7,8 5,5 5,6 7,9 4,1 7,4 7,9 6,2 7,9 5,7 Partille

Läs mer

Redogörelse för det nya karensavdraget

Redogörelse för det nya karensavdraget Redogörelse för det nya karensavdraget Nedan ändringar gäller för följande branschavtal: Läns- och regionmuseer, Trafik samt Vård och omsorg. Förhandlingsprotokoll Parterna har kommit överens om ändringar

Läs mer

Organisatorisk skyddsrond

Organisatorisk skyddsrond Organisatorisk skyddsrond Arbetsmaterial för arbetsplatsträffen Lisbeth Rydén www. EllErr? Om arbetsmaterialet Det finns olika sätt att analysera och bedöma den pyskosociala arbetsmiljön. Ett av de sätt

Läs mer

Är kvinnor mindre värda? - Det lönar sig att prata om lön

Är kvinnor mindre värda? - Det lönar sig att prata om lön Är kvinnor mindre värda? - Det lönar sig att prata om lön Är kvinnor mindre värda? Inledning GS medlemmar arbetar i branscher som traditionellt är mansdominerade. Det avspeglar sig även på medlemskåren

Läs mer

Plan för jämställdhet & mångfald Oktober

Plan för jämställdhet & mångfald Oktober Plan för jämställdhet & mångfald Oktober 2013-2015 Vision för Jämställdhet & Mångfald i Kävlinge kommun Kävlinge kommun ska ha arbetsplatser som är fria från fördomar och där diskriminering och kränkande

Läs mer

Jämställdhetsplan Haparanda stad

Jämställdhetsplan Haparanda stad Jämställdhetsplan Haparanda stad Antagen av Kommunfullmäktige 2008-12-15, 69 Innehållsförteckning 1. INTRODUKTION... 3 1.1 JÄMSTÄLLDHET OCH JÄMLIKHET... 3 1.2 JÄMSTÄLLDHET I ARBETSLIVET... 3 1.3 KARTLÄGGNING

Läs mer

Tabellen nedan visar förvaltningens tillsvidareanställda fördelat på respektive avdelning och kvinnor/män.

Tabellen nedan visar förvaltningens tillsvidareanställda fördelat på respektive avdelning och kvinnor/män. IDROTTSFÖRVALTNINGEN ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN PERSONALENHETEN BILAGA 5 PERSONALREDOVISNING 2009 Antal anställda Tillsvidareanställda Idrottsförvaltningen hade i slutet av 2009 totalt 420 tillsvidareanställda.

Läs mer

Styrning och ledning HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN

Styrning och ledning HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Styrning och ledning HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 1 Göteborgs Stads styrsystem VÅRA UTGÅNGSPUNKTER Lagar och författningar Den politiska viljan Invånare brukare kunder Delarna och helhet i det som sammanfattas

Läs mer

Vad vill du? Innehåll. Jag vill

Vad vill du? Innehåll. Jag vill Jag vill. Jag vill Innehåll veta mer 3 vara delaktig 4 5 utvecklas 6 7 ha mer tid för ungarna, och för annat än jobbet 8 11 göra karriär och ha ett gott ledarskap 12 13 Vad vill du? I den här broschyren

Läs mer

Farsta stadsdelsförvaltning JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN

Farsta stadsdelsförvaltning JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN Farsta stadsdelsförvaltning JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN 2013-2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Lagar 1 2. Bakgrund och inledning 3 3. Utvärdering av 2010 2012 års plan 3 4. Arbetsförhållanden 5 Kartläggning

Läs mer

Redogörelse för det nya karensavdraget

Redogörelse för det nya karensavdraget Redogörelse för det nya karensavdraget Nedan ändringar gäller för PASS 17. Förhandlingsprotokoll Parterna har kommit överens om ändringar i ovanstående avtal till följd av en ändring i Sjuklönelagen från

Läs mer

Delårsrapport Barn- och utbildningsnämnden

Delårsrapport Barn- och utbildningsnämnden Delårsrapport 2018 Barn- och utbildningsnämnden Innehållsförteckning Övergripande frågor per nämnd... 3 Personalredovisning... 3 Riktade statsbidrag... 5 Barn- och utbildningsnämnden, Delårsrapport 2018

Läs mer

Fördelningen av antalet anställda inom respektive avdelning är följande: Förvaltningsledning, Administrativa staben

Fördelningen av antalet anställda inom respektive avdelning är följande: Förvaltningsledning, Administrativa staben KULTURFÖRVALTNINGEN VB 2013 BILAGA 05 KUN MEDARBETARNA SID 1 (5) 4 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 MEDARBETARNA Kulturförvaltningens verksamheter är i hög grad publika och personalintensiva och kvaliteten i

Läs mer

Så fungerar S:t Göranmodellen. Poängen ger dig inflytande över dina arbetstider och din lön. 1,0p. 0,6p

Så fungerar S:t Göranmodellen. Poängen ger dig inflytande över dina arbetstider och din lön. 1,0p. 0,6p Så fungerar S:t Göranmodellen Poängen ger dig inflytande över dina arbetstider och din lön 0,5p 1,5p 1,0p 0,6p Vad är S:t Göranmodellen? S:t Göranmodellen är ett lokalt kollektivavtal om arbetstidsförläggning

Läs mer

MÅNGFALDSOCH JÄMSTÄLLDHETSPLAN FÖR SIGTUNA KOMMUN PLANEN AVSER 2012 2015. 2012-05-10 Arbetsgivardelegationen. Dnr 2012:128

MÅNGFALDSOCH JÄMSTÄLLDHETSPLAN FÖR SIGTUNA KOMMUN PLANEN AVSER 2012 2015. 2012-05-10 Arbetsgivardelegationen. Dnr 2012:128 MÅNGFALDSOCH JÄMSTÄLLDHETSPLAN FÖR SIGTUNA KOMMUN PLANEN AVSER 2012 2015 Dnr 2012:128 2012-05-10 Arbetsgivardelegationen 2 Förord Kommunens mångfalds- och jämställdhetsplan 2012 2015 beskriver inriktningen

Läs mer

Obligatorisk redovisning av sjukfrånvaro Bilagor:

Obligatorisk redovisning av sjukfrånvaro Bilagor: Cirkulärnr: 2005:4 Diarienr: 2005/0180 P-cirknr: 2005-2:1 Nyckelord: Sjukfrånvaro Handläggare: Kerstin Blomqvist Måns Norberg Avdelning: Avdelningen för arbetsgivarpolitik Sektion/Enhet: Sektionen för

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Arbetslivet. Om arbetsmarknaden i Sverige och världen

LÄRARHANDLEDNING. Arbetslivet. Om arbetsmarknaden i Sverige och världen LÄRARHANDLEDNING Arbetslivet Om arbetsmarknaden i Sverige och världen Lärarhandledning Om materialet Det här materialet är producerat av Arena skolinformation, en del av Arenagruppen, i nära samarbete

Läs mer

Locums medarbetare 2013

Locums medarbetare 2013 Locums medarbetare 2013 2(13) HR, Service & Kommunikation 2014-02-16 Innehåll Nyckeltal... 3 Antal anställda... 4 Yrkesstruktur... 5 Åldersstruktur... 6 Personalrörlighet... 6 Sjukfrånvaro... 8 Föräldraledighet...

Läs mer

Fler drömjobb i staten! /IT-specialister. Ungas krav STs förslag

Fler drömjobb i staten! /IT-specialister. Ungas krav STs förslag Fler drömjobb i staten! / Ungas krav STs förslag Bilaga till rapporten Fler drömjobb i staten! ungas krav - STs förslag Den här bilagan redovisar en nedbrytning av resultaten fokuserat på en specifik grupp

Läs mer

Bra ledarskap och medarbetarskap. Viktiga händelser. Ledarskapsindex 73 Medarbetarindex 78 Engagemangsindex 79. Förvaltningsberättelse

Bra ledarskap och medarbetarskap. Viktiga händelser. Ledarskapsindex 73 Medarbetarindex 78 Engagemangsindex 79. Förvaltningsberättelse Arbetsgivarperspektiv Finansiellt perspektiv Vårda tillgångar Styrsystem/ kvalitetsarbete Arbetsgivarperspektiv Alla som arbetar i koncernen Karlstads kommun gör det på uppdrag av medborgarna. Vår uppgift

Läs mer

Projekthandbok. Uppdaterad 2015-10-20

Projekthandbok. Uppdaterad 2015-10-20 Projekthandbok Uppdaterad 2015-10-20 Sida 2 av 7 Övergripande Enligt Förordning (2003:596) 5 får bidrag för ett projekt inte utgöra driftsstöd. Bidrag enligt denna förordning får lämnas med högst 50 procent

Läs mer