MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 63/2004/3 Dnr LSY-2002-Y-83 Helsingfors Givet efter anslag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 63/2004/3 Dnr LSY-2002-Y-83 Helsingfors Givet efter anslag"

Transkript

1 VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 63/2004/3 Dnr LSY-2002-Y-83 Helsingfors Givet efter anslag ÄRENDE Förbättringsmuddring av båtrutten i Larsmosjön samt deponering av muddermassor i staden Jakobstad samt i Larsmo och Kronoby kommuner. TILLSTÅNDSSÖKANDE Föreningen Skärgårdsrådet r.f. ANSÖKAN Föreningen Skärgårdsrådet r.f. har med en ansökan som anhängiggjorts hos miljötillståndsverket och som sedermera kompletterats anhållit om tillstånd för förbättringsmuddring av båtrutten i Larsmo- och Öjasjön samt deponering av muddermassor i Jakobstad och Karleby städer samt i Larsmo, Kronoby och Pedersöre kommuner. REDOGÖRELSE FÖR FÖRETAGET Allmän beskrivning av projektet Sökanden har för avsikt att utföra en iståndsättning av båtrutten på Larsmo-Öjasjön, vilket inbegriper utförande av breddningar och mindre muddringar i olika delar av leden. Syftet med företaget är att förbättra den ifrågavarande båtrutten genom avlägsnande av grunda ställen. Företaget främjar sjösäkerheten och turismen i området. Planerade arbeten Muddringar skulle utföras på 13 olika ställen i Larsmo- och Öjasjöarna. För båtleden har för närvarande inte angetts något seglationsdjup, men efter muddringen skulle seglationsdjupet i Öjasjön vara 1,5 m och i Larsmosjön 1,8 m. Sökanden har dock anhållit om tillstånd på så sätt att seglationsdjupet för båda sjöarna skulle vara 1,8 m. Hästögrundets kanal skulle bli 1,5 m djup. Båtledens minimibredd skulle vara 10 m. Vid muddringsplatserna i fjärdarna skulle ledens bredd vara 20 m och i Hästögrundets kanal 5 m. Det avsnitt av båtrutten som skall muddras är sammanlagt ca 8,6 km långt, varav 6,5 km i Öjasjön och 2,1 km i Larsmosjön. Den sammanlagda arealen för områdena som skall muddras uppgår till ca 11,4 ha och fördelar sig tämligen jämnt på de båda sjöarna. Muddringsområdenas arealer och mängden muddermassor är följande:

2 2 Muddringsområde Areal m 2 Massor m 3 ftr Muddringen utförs huvudsakligen under den isfria tiden med skopmudderverk från en flotte. På vissa muddringsplatser kan dock arbetet utföras på vintern från isen. Muddermassornas mängd uppgår till ca m 3 ftr, av vilka ca 60 % kommer från Öjasjön och 40 % från Larsmosjön. Muddermassorna består huvudsakligen av grus, sand och morän. Massorna deponeras på land eller i deponeringsbassänger, som byggs vid stränderna (deponeringsområdena 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9/1 och 9/2). MILJÖNS TILLSTÅND INOM FÖRETAGETS VERKNINGSOMRÅDE Allmän beskrivning av vattendragen Larsmosjön Larsmosjön är en sötvattensbassäng, som bildades år 1962 i syfte att trygga i Jakobstad belägna fabrikers råvattensförsörjning. Larsmosjöns vattenreglering var bunden till havsvattenståndet fram till , då vattenregleringen ändrades och frigjordes från havsvattenståndet. Enligt gällande beslut får ur Larsmosjön tas vatten högst 5 m 3 /s för industrins behov. Larsmosjöns vatten avtappas i havet vid Gertruds i norr och vid Hästgrundet i söder. Medeldjupet i Larsmosjön är 2,6 m och dess djupaste punkt med ett vattendjup om 11 m finns i Kalvholmsfjärden i sjöns norra del. I Gloskärsfjärden finns en grundare djuphölja med ett vattendjup om 6 m. Vattnens genomströmningstid i sjön är ca 80 dygn. Fyra åar har sitt utlopp i Larsmosjön. Esse å flyter samman med Purmo å innan vattnen mynnar ut i Storfjärden i Larsmosjöns södra del. Kovjoki å mynnar ut via Sandsundsfjärden i sjöns sydvästra del och Kronoby å mynnar ut i östra delen av Hästöfjärden i sjöns norra del. Larsmosjöns eget avrinningsområde är ca 320 km 2. Larsmosjön har under decenniernas lopp eutrofierats. Eutrofieringen och landhöjningen (ca 9 mm/år) har medfört riklig vattenvegetation i de södra och östra delarna av sjön. Igenväxningen har varit rikligast i Sandsundsfjärden och i Storfjärden och även Hällörsfjärden samt området vid mynningen av Kronoby å är täckta av riklig växtlighet.

3 3 Öjasjön Larsmosjön står via en kanal i förbindelse med Öjasjön, som avdämdes från havet år 1969 till sötvattensbassäng för att fungera som råvattenskälla för industrin i Karleby. Regleringen av Öjasjön följer regleringen av Larsmosjön. Enligt gällande beslut får ur Öjasjön tas vatten högst 1 m 3 /s. Vattenuttaget från Öjasjön får ökas 0-5 m 3 /s under de tider då vattnet annars skulle rinna ut i havet i form av förbitappning. Därtill får via Öjasjön avtappas högst 2 m 3 /s av Larsmosjöns kvot. Medeldjupet i Öjasjön är 1,6 m och det största vattendjupet i sjön har uppmätts till 9 m. Vattnens genomströmningstid i sjön är ca 6-8 mån. Öjasjöns eget avrinningsområde är ca 90 km 2. Vattenkvaliteten i sjöarna Larsmosjön Larsmosjöns vatten är lätt surt och brunt. Den sura belastningen på sjön härstammar från de sura sulfatjordar, som finns på avrinningsområdena för åarna med utlopp i sjön. Vattnets surhet har varierat mellan ph 3,5-7,0. De lägsta värdena har uppmätts i norra delen av sjön. Färgvärdena för vattnet i norra delen av Larsmosjön varierar från nästan färglösa (20-30 mgpt/l) sura vatten till mycket bruna humusvatten ( mgpt/l). Det södra områdets färgvärden har varit lägre än det norra. Vattnets totalfosforhalter har varit typiska för eutrofa vatten. Halterna har uppgått till µg/l på vintern och µg/l på sommaren. Fosfornivån upprätthåller en kraftigt primärproduktion i sjön. Vattnets kvävehalter har varit µg/l. Klorofyll-a-halterna har varit µg/l och är typiska för eutrofa eller mycket eutrofa vattenområden. Näringshalterna har varit något högre i sjöns södra och mellersta delar än i de norra delarna. Öjasjön Vattnet i Jåksholmsfjärden, i vars omgivning huvuddelen av muddringarna i Öjasjön skulle utföras, är brunt och grumligt och lätt surt. Surast har vattnet varit i samband med maj- och oktoberflödena, då vattnets ph har sjunkit till nivån ph 5,1-5,3. Vattnets färgvärden har i medeltal varit mg/l. Vattnets syremättnadsprocent har vintertid varierat mellan 50-80% och under de isfria tiderna har syremättnadsprocenten överstigit 80%. Vattnets fosforhalter har varit µg/l. Kvävehalterna har under den isfria tiden varit µg/l och vintertid µg/l. Fosfor- och kvävehalterna är typiska för eutrofa eller mycket eutrofa vattenområden. Klorofyll-a-halterna har i augusti i medeltal varit µg/l och i oktober 5-10 µg/l och är typiska för eutrofa vattenområden. Fiskbestånd och fiske De för fisket mest betydande fiskarterna som påträffas i Larsmo- Öjasjöarna är gädda, abborre, lake, siklöja och sik. I någon mån påträffas också mört, braxen, björkna och id. Som resultat av utplantering fås i Larsmosjön även gös. Till egentliga vandringsfiskar i området räknas vandringssik, havsöring, siklöja, nors och nejonöga.

4 FÖRETAGETS INVERKAN PÅ MILJÖN Inverkan på vattenkvaliteten Inverkan på fisket och fiskbeståndet 4 År 1999 fiskade ca 960 personer på Larsmo-Öjasjöns område. Av dem var 11 yrkesfiskare och resten fritids- och husbehovsfiskare. Det populäraste fiskeredskapet är katsan och även nät, kastspön samt gäddsaxar används allmänt. Fasta fiskeredskap används knappast alls på området. Totalfångsten uppgick år 1999 till 23,4 ton. Av denna utgjordes ca 30 % av gädda, 20 % av abborre, 15 % av braxen, 10 % av lake och 10 % av mört. Som följd av muddringen stiger halten av suspenderade ämnen i vattnet, vilket syns i form av grumling och tidvis även färgförändringar i vattnet. Eftersom muddermassorna i Larsmo-Öjasjöarna i huvudsak är grova och således snabbt sedimenteras på bottnen, stiger mängden suspenderade ämnen i vattnet utanför muddringsområdena endast lite eller inte alls. I den omedelbara närheten av muddringsplatserna torde halten suspenderade ämnen i vattnet stiga till nivån mg/l. Detta innebär att den av muddringen förorsakade vattengrumlingen kommer att vara lokal och begränsa sig till närheten av muddrings- och dumpningsområdena. Eftersom muddermassorna förmodligen innehåller endast lite organiskt material försämras sannolikt inte syresituationen i vattenområdena särskilt med beaktande av att muddringen huvudsakligen utförs under den isfria tiden. Även om muddringsarbeten i allmänhet ökar mängderna fosfor och järn i vattnet, medför muddringen av båtrutten på Larsmo-Öjasjön inte några omfattande eller långvariga förändringar i vattenområdets eutrofinivå. Tillväxten i primärproduktionssamhällena dämpas av att ljusmängden minskar då vattnet grumlas och är brunt. Den av muddringen förorsakade uppgrumlingen kan i någon mån öka det organiska materialets kretslopp i vattenmassan, vilket i sin tur kan inverka på syrehushållningen i vattenområdena. Vid de muddringsarbeten som utförs under den isfria tiden torde verkningarna bli lindriga, men vid muddringar som görs under vintern kan den ökade syreförbrukningen i vattendraget försämra fiskbeståndets levnadsförhållanden i närheten av muddringsplatserna. Fasta fångstredskap i den omedelbara närheten av muddrings- och deponeringsområdena kan i någon mån bli nedsmutsade. Olägenheterna är dock temporära och användningen av fasta fångstredskap är dessutom obetydlig på det ifrågavarande området. Enligt sökandens uppfattning minskar muddringen sannolikt inte de årliga fångstmängderna i Larsmo-Öjasjön i någon väsentlig grad.

5 5 Uppskattning av företagets nytta Nyttan av företaget är att det främjar båttrafikens säkerhet och turismen på området. KONTROLL AV FÖRETAGET OCH DESS INVERKAN HANDLÄGGNING AV ANSÖKAN Entreprenören som utför muddringen utför en driftskontroll, vid vilken bl.a. mängden muddermassor följs upp. Innan muddringen inleds tas vattenprover vid kontrollpunkterna för regionens industriella anläggningar. Under muddringsarbetena tas vattenprover varannan vecka. Invid varje muddringsplats finns fem kontrollpunkter. Om verkningsområdet når ett avstånd om över 300 m från muddringsplatsen, tas tilläggsprover med 300 m mellanrum i influensriktningen tills någon inverkan inte längre observeras. Vid de deponeringsbassänger som görs invid vattnet tas prover på avstånd om 50 m, 150 m och 300 m från deponeringsområdena och om verkningsområdet når ett avstånd om över 300 m från deponeringsområdet, tas tilläggsprover med 300 m mellanrum i influensriktningen tills någon inverkan inte längre observeras. Proverna tas från ett vattendjup om 1 m och 1 m från bottnen samt från mellanvattnet. En uppföljning av grumlighetssituationen görs varje gång och gränserna för det grumlade vattenområdet inritas på en kartbotten. Av vattenproverna analyseras vattnets temperatur, siktdjup, grumlighet, suspenderade ämnen, färg, ledningsförmåga, COD Mn, TOC, Tot-P, PO 4 -P, Tot-N, NH 4 -N, NO 3 -N, klorofyll-a, järn, mangan och aluminium. Den fiskeriekonomiska kontrollen genomförs i form av en förfrågan som riktas till yrkes- och binäringsfiskarna i området. Ersättningsfrågorna utreds närmare om det framgår att fångstmängderna minskat, att de fasta fångstredskapen nedsmutsats mer än normalt eller fångstfärderna förändrats. Kungörelse Miljötillståndsverket har enligt 16 kap. 6, 7 och 8 vattenlagen tillkännagivit ansökan med en kungörelse i miljötillståndsverket och i Jakobstad och Karleby städer samt i Larsmo, Kronoby och Pedersöre kommuner och berett tillfälle att under tiden anföra påminnelser, yrkanden och åsikter med anledning av ansökan. Påminnelser och yrkanden Kungörelsen har särskilt tillsänts de myndigheter och i saken delaktiga som framgår av handlingarna. 1) Västra Finlands miljöcentral har ansett att företaget är allmännyttigt. Miljöcentralen har konstaterat att det för vart och ett deponeringsområde bör uppgöras en plan för deponeringen av massor och iståndsättande av omgivningen. Av planen bör framgå hur massorna

6 6 hämtas till områdena, massornas placering, uppbankningen av de deponeringsområden som placeras på gränsen till vattenområden, eventuell behandling av massorna samt områdets lämplighet för deponering särskilt med beaktande av det existerande fågelskyddsprogrammet samt av de deponeringsområden som har särskild betydelse för landskapet (dvs. deponeringsområdena 5 och 8). Planen bör tillställas Västra Finlands miljöcentral för godkännande i god tid före inledandet av muddringen. Muddermassornas surhets- och näringshalter bör utredas så att massorna kan kalkas i rätt omfattning och återställandet av deponeringsområdena lyckas. Gloskärsfjärden (deponeringsområde 9/1) har i samband med utförda naturinventeringar konstaterats vara ett viktigt häckningsområde för fåglar och deponering på detta område bör inte tillåtas. Sökanden bör tillställa miljöcentralen ett kontrollprogram för vattenkvaliteten, i vilket inverkan på vattenmiljön av sättet att utföra arbetet samt av tidpunkten för arbetet bedöms och i vilket särskilt fästs uppmärksamhet vid spridningen och verkningarna av grumlighet, surhet och näringsämnen. 2) Österbottens arbetskrafts- och näringscentral (TE-centralen) har konstaterat att enligt dess uppfattning utgörs en betydande del av massorna i båda sötvattensbassängerna av mjuka, organiska massor och sura sulfatjordar, vilka innehåller metaller och svavel. Båda sjöarnas vatten är lindrigt surt, brunt och näringsrikt. Vintertid är syresituationen i vattnet dålig. Muddringen och flyttandet av muddermassor grumlar vattnet och inverkar på vattenkvaliteten genom att närings- och metallhalterna samt halterna fast substans i vattnet stiger. Som en följd av detta eutrofieras vattnet och vattnets syrehalt sjunker, vilket leder till att metaller löses ur bottensedimentet. Muddringarna försämrar därmed vattenkvaliteten i båda sjöarna både under de år arbeten utförs och även under flere år därefter. Enligt utförda utredningar inverkar muddringar på fisket genom att fångsterna minskar, fiskarna fördrivs från området, fångstredskapen smutsas, fisket förhindras helt på vissa områden och förflyttningen till fiskeplatserna fördröjs på grund av trafikeringsbegränsningar. Fiskens rom och bottendjuren kan förstöras då den fasta substansen i vattnet sjunker till bottnen. Minskningen i bottendjurens antal inverkar på fiskarnas möjligheter att få näring. Det kan antas att dessa verkningar uppstår även i Larsmo-Öjasjön. I sötvattensbassänger kan dessutom muddring och deponering av massor leda till att ph-värdena sjunker pga. de sura sulfatjordarna, vilket inverkar negativt på fiskbeståndet. TE-centralen har ansett att tillstånd inte borde beviljas för företaget pga. de skador och men som företaget skulle förorsaka vattenmiljön och fiskeekonomin. I Larsmosjön har fiskbeståndet förbättrats tack vare vidtagna skötselåtgärder och i Öjasjön försvårar vattenkvalitetsproblemen redan för närvarande fiskbeståndens utveckling. TEcentralen har ansett att det planerade omfattande muddringsprojektet skulle hämma fiskbestånden och äventyra resultaten av skötselåtgärderna för flere år framåt.

7 7 Om dock tillstånd beviljas bör företaget väsentligt minskas för att minska de därav uppstående skadorna och menen. Tillstånd bör inte beviljas till deponering av massor på vatten- och strandområden. Muddermassornas kvalitet bör utredas före inledandet av muddringarna och de bör kalkas. TE-centralen har yrkat att tillståndshavaren bör åläggas erlägga fiskevårdsavgift euro per år under de år muddringsarbeten utförs och fem år därefter ifall tillstånd beviljas i den i ansökan avsedda omfattningen. Om tillstånd i övrigt beviljas i enlighet med ansökan, men inte till deponering av massor på vattenoch strandområden bör tillståndshavaren åläggas erlägga en fiskevårdsavgift om euro per år. Om företaget väsentligt minskas och tillståndshavaren avstår från deponering av massor på vattenoch strandområden bör tillståndshavaren åläggas erlägga en fiskevårdsavgift om euro per år. Muddringar får inte inledas under de vårlekande fiskarnas lek i maj-juni och bör avslutas innan de höstlekande fiskarna börjar leka i mitten av september. I vattendragskontrollen bör innefattas uppföljning av tungmetaller och vattenprover bör tas även från deponeringsområdenas näromgivning. Kontrollen av fiskbestånden och fisket bör utföras på ett av Österbottens arbetskrafts- och näringscentral godkänt sätt. Vid sidan av fiskeförfrågan bör på verkningsområdet utföras provfiske och provsumpning. Förslag till kontrollprogram bör tillställas TE-centralen inom tre månader från att beslutet vunnit laga kraft. 3) Byggnads- och miljönämnden i Karleby stad har ansett att företaget främjar rekreationsbruket av vattendraget. Nämnden har dock konstaterat att det efter invallningen av Larsmo-Öjasjön har förekommit många slag av vattenkvalitetsproblem i sjöarna. I samband med omfattande grävningsarbeten har det pga. jordgrundens surhet förekommit men av försurning, årlig syrebrist i djuphöljorna och höga näringshalter i vattnet. Vid Öjasjön bör som deponeringsområden primärt användas områden på vilka massorna inte är i kontakt med vattendraget. I beslutet bör förutsättas utredning av alternativa deponeringsområden. För fågellivet värdefulla strandängar bör inte användas som deponeringsområden. Om massor deponeras på områden för vilka strandplan fastställts (deponeringsområdena 3 och 4) bör planbestämmelserna iakttas. Deponering av muddermassor bör inte tillåtas på områden som genom planbestämmelser är avsedda att bevaras i naturligt tillstånd och som närrekreationsområden. Deponeringsområdet 9/1 invid Larsmosjön borde flyttas ca 800 m i nordostlig riktning till ett litet skär, där deponeringen skulle ha en positiv inverkan på fåglarnas häckningsförhållanden. Före inledandet av arbetena bör Västra Finlands miljöcentral tillställas en noggrannare plan för godkännande beträffande muddringstekniken och utförandet av arbetena i övrigt samt återställandet av miljön. Muddermassornas kvalitet bör utredas beträffande de i Öjasjön belägna muddringsområdena 107, 108, 109 och 110. Om massorna vid dessa muddringsplatser är mjuka och innehåller rikligt organiskt material bör sugmuddring utredas som en alternativ mudd-

8 8 ringsmetod, eftersom de därav orsakade skadliga verkningarna på vattendraget är mindre. Om massorna är hårda borde största delen av muddringarna utföras vintertid för att minska menen för landskapet och miljön. Om muddermassor deponeras på fågelskär bör en plan för detta godkännas av Västra Finlands miljöcentral och i uppföljningsprogrammet för företaget bör även uppföljning av verkningar på fågelbeståndet vid de ifrågavarande platserna innefattas. I programmet för kontroll av företagets inverkan på vattendraget och fiskbeståndet bör medtas fastställande av vattenprovernas alkalitet, mätning av muddermassornas surhet och uppföljning av inverkan på fiskbeståndet vid strand- och vattendeponeringsområdena i Öjasjön. Kontrollerna av vattendraget och muddermassorna bör fortgå tillräckligt länge. 4) Miljönämnden i Kronoby kommun har ansett att kontrollprogrammet för uppföljning av företagets inverkan på vattendraget torde vara tillräckligt. Deponering av massorna i enlighet med ansökan strider inte mot Kronoby kommuns strandgeneralplan för Larsmosjön. I tillståndet bör innefattas bestämmelser angående eftervård av massorna. Massorna bör bredas ut och anpassas till landskapet och vid behov kalkas. Miljönämnden har ansett att massorna i första hand bör deponeras på fast mark så långt från strandlinjen som möjligt. 5) AA och BB (fastigheten Villaraparanta RNr 1:59, Långö, Karleby) samt CC och DD (fastigheten Kuusisto RNr 1:69, Långö, Karleby) har yrkat att de på förhand skall få bekanta sig med planer beträffande återställande av deponeringsområdena. Återställandet bör ske under övervakning så att områdenas naturvärden blir återställda så fort som möjligt. Alholmsvägen invid deponeringsområdena 3 och 4 skall efter deponeringsarbetena vara i samma skick som före arbetena. Det bör tillses att Alholmsvägen inte blir på en lägre nivå än de omgivande deponeringsområdena och att dikningarna vid vägen hålls i skick. Deponeringsarbetet får inte försvåra trafikeringen till fritidsfastigheterna och vägen bör kunna trafikeras med personbil hela tiden. Arbetsmetoderna för muddringen bör väljas så att uppgrumlingen av vattnet minimeras. Det men som den av muddringen föranledda uppgrumlingen orsakar för dem som använder fritidsfastigheterna bör ersättas, eftersom det på området inte finns någon vattenledning och man därför är fullständigt beroende av sjöns vatten t.ex. som bastuvatten. Vid fastställandet av ersättningar för de av företaget orsakade menen bör det beaktas att båttrafiken kommer att öka som en följd av muddringen, vilket leder till en ökning av erosionen på de mjuka stränderna och detta kommer att förorsaka men för påminnarnas fastigheter. 6) EE och FF (fastigheten Haukilahti RNr 2:45, Knifsund, Karleby) har framfört att vattenkvaliteten sannolikt kommer att försämras under muddringsarbetena sålunda att vattnet är oanvändbart. Då muddringsarbetena slutförts kommer båttrafiken att öka och båtarna att bli större, vilket ökar erosionen på stränderna och förorsakar men för påminnarnas fastighet i framtiden.

9 9 7) GG, HH och II (fastigheten Kallavesi RNr 1:73, Långö, Karleby) har ansett att den planerade muddringen strider mot strandplanen som fastställts Som en följd av iståndsättandet av båtleden kommer båttrafiken att öka och leran som lösgörs därav förorsakar men för områdets rekreationsbruk. Området är ett grundvattenområde och det borde utredas att de källor som finns på området inte är belägna på muddrings- eller deponeringsområden. Om muddringen utförs, bör den utföras som sugmuddring och massorna bör transporteras bort. Tillträdet till fritidsbostäderna får inte försvåras eller förhindras och vattenkvaliteten bör tryggas. Påminnarna har yrkat att strandlinjen vid den av dem ägda fastigheten bör förstärkas om båttrafiken ökar och båtleden bör flyttas längre bort från fastighetens strand. Vid fastställande av ersättningar för men av företaget bör den eventuella nedgången i fastighetens värde beaktas. 8) JJ (fastigheten Kvarnnabba RNr 11:40, Långö, Karleby) har motsatt sig beviljande av tillstånd på den grunden att sökanden inte har kunnat påvisa att avsevärda skador på fisk- och fågelbeståndet samt strand- och vattenmiljön skulle kunna undvikas i samband med genomförandet av företaget. Alternativt får ärendet handläggas först efter att en miljökonsekvensbedömning av företaget utförts. Muddringarna skulle enligt påminnaren orsaka lokala skador i närheten av den av påminnaren ägda fastigheten vid deponeringsområde 6 och generella försämringar i vattenmiljön samt skador på fiskbeståndet i Larsmo-Öjasjön. Sökanden har inte påvisat sådana fördelar av företaget för miljön och för ägarna av vattenområdena samt för dem som använder dessa, vilka skulle uppväga nämnda skador. Strandängarna och de grunda vikarna mellan deponeringsområdena 5 och 6 utgör värdefulla naturtyper och strandängarna är även viktiga häckningsområden för många fågelarter. De grunda vikarna intill Tväröbäckens mynning och Norrö ström utgör betydelsefulla lekområden för flere fiskarter i Öjasjön. Enligt påminnarens uppfattning består bottenmaterialet i högre grad än vad som framgår av ansökan av sedimenterat växtmaterial och sura lerbottnar. Muddringen och deponeringen av massorna kommer därför med stor sannolikhet att förstöra fiskbeståndet i den ifrågavarande delen av Larsmo-Öjasjön för flere år framåt. Om dock tillstånd beviljas bör i tillståndbestämmelserna innefattas bestämmelser om att stränderna och landskapsbilden bör lämnas oförändrade, bottenmaterialet bör analyseras och deponering av försurande sulfitjordar i närheten av vattendrag förbjudas, muddermassorna skall isoleras och neutraliseras, sugmuddring bör användas där det är möjligt, kontrollprogram för vattenkvaliteten samt för fisk- och fågelbeståndet bör uppgöras och skador som orsakas mark- och vattenägare bör ersättas. 9) KK (fastigheten Lillhaga RNr 26:2, Knifsund, Karleby) har yrkat att planeringen och utförandet av muddringen till alla delar bör utföras så att man beaktar möjligheten att Öjasjön i framtiden kan återförenas med havet. Muddermassorna får inte placeras i sjön eller vid strandlinjen, utan bör transporteras bort och deponeras på land.

10 10 10) Norra svenska fiskeområdet har yrkat att sedimentet på alla de planerade muddringsområdena skall analyseras med avseende på näringsämnen och eventuella tungmetaller. Beslutet om ett eventuellt tillstånd för det i ansökan avsedda företaget får inte ges förrän resultaten av dessa undersökningar blivit tillgängliga. Om tillstånd därefter beviljas har fiskeområdet motsatt sig all deponering av muddermassor i sjön och yrkat att massorna kalkas och placeras på ett sådant område på land, där urlakning tillbaka till vattenområdet inte kan ske. Västra Finlands miljöcentral och Österbottens TEcentral bör göra upp kontrollprogram för vatten- och fiskekontrollen och dessa program bör utsträcka sig över en längre tidsperiod än enligt ansökan. I kontrollerna bör resultaten av sedimentundersökningarna beaktas och analyser av tungmetaller både beträffande vattenmiljön och fisken bör innefattas. I beslutet bör även ingå en bestämmelse om erläggande av en fiskevårdsavgift och dess storlek skall bestämmas på basen av resultaten av sedimentundersökningarna. 11) LL (fastigheten Hugos RNr 2:46, Knifsund, Karleby) har konstaterat att vattenkvaliteten sannolikt blir dålig under muddringsarbetets gång, men att det inte finns något annat vatten tillgängligt för fritidsfastigheterna. Muddringen kommer att medföra livligare båttrafik, vilket i sin tur kommer att påverka strandfastigheterna. 12) MM och NN (fastigheten Leporanta RNr 1:74, Långö, Karleby) har yrkat att det bör tillses att Alholmsvägen vid deponeringsområdena inte blir på en lägre nivå än de omgivande områdena och att dikningarna vid vägen hålls i skick. Deponeringsarbetet får inte försvåra trafikeringen till fritidsfastigheterna och vägen bör kunna trafikeras med personbil hela tiden. Vägen bör efter körningarna med anledning av deponeringsarbetet vara i åtminstone motsvarande skick som före arbetet. Arbetsmetoderna för muddringen bör väljas så att uppgrumlingen av vattnet minimeras. Det men som den av muddringen föranledda uppgrumlingen orsakar för dem som använder fritidsfastigheterna bör ersättas, eftersom det på området inte finns någon vattenledning och man därför är fullständigt beroende av sjöns vatten t.ex. som bastuvatten. Vid fastställandet av ersättningar för de av företaget orsakade menen bör det beaktas att båttrafiken kommer att öka som en följd av muddringen, vilket leder till en ökning av erosionen på de mjuka stränderna och detta kommer att förorsaka men för påminnarnas fastighet. 13) Öja fiskelag har yrkat att det till ansökan bifogade kontrollprogrammet bör ändras sålunda att av vattenproverna analyseras alkalitet, asiditet, sulfat, Al, Fe, Mn samt fosfor och kväve. Vattenproverna bör utföras under arbetets gång och därefter i december och april månader 1 år före och 5 år efter muddringen. Vid varje provtagning skall även prover tas från de fyra åarna som har utlopp i Larsmo- Öjasjön. Kontrollprogrammet bör skrivas in i tillståndsbestämmelserna. Det bör även uppgöras ett kontrollprogram för uppföljandet av företagets verkningar på fisken. Om metallhalterna i vattenproverna konstateras vara förhöjda skall fisk från samtida fångster analyseras

11 11 enligt de metoder som använts av G. Bylund vid provsumpningen år I tillståndsbestämmelserna bör sökanden åläggas ställa en säkerhet för ersättande av eventuella oförutsedda skador på grund av företaget. Sökanden bör åläggas ingå avtal med Öjasjöns regleringsbolag och UPM Kymmene Abp beträffande fördelningen av ansvaret för eventuella skador på grund av företaget. Sökanden bör åläggas göra en markkartering över de muddermassor som finns vid Kronoby ås mynning och om massorna innehåller skadliga ämnen i en omfattning som överstiger riktvärden och gränsvärden för förorenade markområden bör områdets bearbetning med muddringsmaskiner begränsas. Om tillstånd beviljas för företaget skall en strömningsmätare monteras vid Gåsö kanalbro för att klarlägga från vilken del av sjösystemet eventuellt vatten av dålig kvalitet kommer. Det bör även uppgöras ett program för kontroll av företagets inverkan på havsområdet utanför Larsmo-Öjasjön. Muddermassor får inte placeras i sjön och vid deponeringsområden, som är belägna invid vattenlinjen bör vallar mot vattnet byggas på betryggande höjd ovanom vattenlinjen. Påminnaren har konstaterat att den mest begränsande faktorn för båttrafiken i Öjasjön är att den fria höjden under bron över Norröströmmen endast är något över 1 m. Någon egentlig nytta för båttrafiken av muddringen i Bysundet kan därför inte påvisas. Påminnaren har ansett att den till ansökan bifogade förhandsutredningen av företaget innehåller många sakfel. Angående bottensedimentets beskaffenhet har påminnaren konstaterat att det största muddringsområdet finns i Bysundet och Jouxfjärden, vilket är ett växtrikt område och bottensedimentet på området har höga metall- och svavelhalter. Förklaring Sökanden har tillställt miljötillståndsverket sin förklaring med anledning av påminnelserna och yrkandena. Sökanden har med anledning av Västra Finlands miljöcentrals påminnelse konstaterat att en plan för deponering och återställande av omgivningen har uppgjorts och bifogats. Från de områden som skall muddras har tagits bottenprover och dessa har analyserats. Massorna som enligt planen skulle deponeras på deponeringsområde 9/1 deponeras istället på deponeringsområde 9/2. Sökanden har låtit uppgöra ett kontrollprogram för vattenkvaliteten. Sökanden har med anledning av Österbottens arbetskrafts- och näringscentrals påminnelse framfört att den av muddringen förorsakade vattengrumlingen är ett kortvarigt men och fiskeekonomin borde enligt sökanden därmed inte förorsakas något oersättligt långvarigt men. I Larsmo-Öjasjön har muddermassor även tidigare deponerats på vatten- och strandområden och i de bottenprover som tagits har inte upptäckts stora metallhalter. Angående yrkandet att muddringarna inte får utföras under maj-juni månader och bör slutföras före mitten av september har sökanden konstaterat att muddringarna utförs vid en av miljötillståndsverket godkänd tidpunkt. Vattenprover tas även vid deponeringsbassängerna och av dessa analyseras även tungmetaller.

12 12 Sökanden har med anledning av AAs, BBs och CCs och DDs samt EEs och FFs påminnelser konstaterat att entreprenören åläggs att städa bort spåren efter körningarna av deponeringsmassor medan arbetet pågår samt därefter. Det men som förorsakas villaägarna av vattenkvalitetens eventuella försämring ersätts på det sätt som fastställs av miljötillståndsverket. Enligt sökanden uppstår inga skador som borde ersättas. Angående påminnarnas begäran om att den av vågorna orsakade erosionen bör beaktas vid fastställande av ersättningar för men har sökanden konstaterat att på det område, där det av båtar orsakade vågsvallet förorsakar men, fastställs vid behov hastighetsbegränsningar. Sökanden har med anledning av byggnads- och miljönämndens i Karleby stad påminnelse konstaterat att sökanden har samtycken av ägarna till de mark- och vattenområden som skall användas som deponeringsområden. På deponeringsområdena 1,5,8 och 9/2 deponeras massorna på så sätt att på stranden byggs en vall av grövre muddermassor och bakom denna placeras de mjukare massorna. Deponeringsområdena 3 och 4 är delvis belägna på ett närrekreations- och friluftsområde, på vilket för området behövliga konstruktioner får byggas. Deponeringsområdena utgörs av sumpmark och kommer därmed efter att de utfyllts och återställts att bidra till att det ifrågavarande området blir snyggare. En exaktare utredning av arbetsmetoderna som skall användas kan framställas först då entreprenören valts. Entreprenören kalkar massorna vid behov. Muddringarna utförs under den tid då vattendraget är öppet för att undvika syrebrist i vattnet. Muddermassor deponeras inte på fågelskär. Angående påminnarens yrkanden beträffande kontrollen av företagets inverkan på vattendraget och fiskbestånden har sökanden hänvisat till kontrollprogrammet av Sökanden har med anledning av GGs, HHs och IIs påminnelse konstaterat att det inte finns några källor på muddrings- och deponeringsområdena. Sugmuddring används såvida det är möjligt och förnuftigt. De återställda deponeringsområdena ökar enligt sökanden områdenas användbarhet för rekreation. Sökanden har med anledning av JJs påminnelse konstaterat att muddringen pågår lokalt i korta perioder under den tid då vattendraget är öppet. Om det av muddringen förorsakade bullret stör fåglarna, förflyttar de sig längre bort så länge arbetet pågår. Sökanden har ansett att ett särskilt program för kontroll av företagets inverkan på fågelbeståndet inte behövs. Enligt sökanden uppstår inte skador som skall ersättas för ägare till fastigheter och markområden. Sökanden har med anledning av Öja fiskelags påminnelse ansett att de i programmet för kontroll av företagets inverkan på vattendraget och fiskbeståndet framförda kontrollåtgärderna är tillräckliga. Verkningarna av muddringen är lokala och sträcker sig till ett avstånd om högst några hundra meter från muddringsplatserna. Det finns därmed inget behov av kontroll av även havsområdet.

13 13 Sökanden har besvarat miljönämndens i Kronoby kommun, KKs, LLs samt MMs och NNs påminnelser och yrkanden på det sätt som framgår av sökandens förklaring ovan. Enligt sökanden är fördelarna med företaget långvariga och betydligt större än eventuella därav orsakade kortvariga men. Enligt sökanden uppstår inte skador som skall ersättas, eftersom företaget uttryckligen utförs för att förbättra möjligheterna att nyttja sjöarna för rekreationsbruk. Sökanden har dock förbehållit sig rätten att lämna en del av företaget oförverkligat ifall tillståndsbestämmelserna annars skulle bli oskäliga. Tilläggsutredning Sökanden har tillställt miljötillståndsverket tilläggsutredning som omfattade en plan för återställande av deponeringsområdena, resultat av sedimentundersökningen i Larsmo-Öjasjön samt ett program för kontroll av företagets inverkan på vattendraget och fiskbestånden av , som till de väsentliga delarna motsvarar det som framställts ovan under rubriken Kontroll av företaget och dess inverkan. I planen för återställandet av deponeringsområdena framförs att massorna lyfts på pråmar på muddringsområdena och pråmarna flyttas längs båtleden till deponeringsområdena. På de deponeringsområden, som är belägna i närheten av strandlinjen (deponeringsområdena 1, 5, 8 och 9/2) deponeras de mjukare massorna bakom bankar, som byggs av de grövre muddermassorna. Efter deponeringen av muddermassorna låter man massorna sjunka ihop, varefter områdena utjämnas och synliga stenar avlägsnas. I utlåtandet med anledning av sedimentundersökningen, som utförts i november 2002 i Larsmo-Öjasjön, konstateras att sedimentprovernas arsen-, kadmium-, krom-, koppar-, nickel-, zink- och kvicksilverhalter inte överskred gränsvärdena för förorenad jordmån. Zinkhalten i ett av proverna och kadmium-, zink- och kvicksilverhalterna i ett annat av proverna överskred riktvärdet för lindrigt förorenad jordmån. De övriga sedimentprovernas tungmetallhalter underskred riktvärdena. Utlåtanden med anledning av tilläggsutredningen 1) Västra Finlands miljöcentral har ansett att planen för placering av muddermassor är för inexakt och att den bör preciseras. Deponeringsområdena 3 och 4 är belägna på en strandäng i naturligt tillstånd. Strandängen och hela den ifrågavarande viken är olämpliga för deponering av massor. Områden som lämpar sig bättre för deponering av massor finns på östra stranden av udden, längs med ån eller i närheten av deponeringsområde 8. Område 5 lämpar sig för deponering och vid område 8, där stränderna är mjuka, skulle man genom en på rätt sätt utförd deponering av massor kunna åstadkomma ny hård strand. Område 7 skulle lämpa sig för deponering i större omfattning än planerat och på detta område kunde sålunda depone-

14 14 ras massor som enligt planen skulle deponeras på de för detta ändamål sämre lämpade områdena på Jouxholmen. Enligt resultaten från sedimentundersökningen är halterna av skadliga ämnen i bottenproverna inte så höga att det borde uppställas några särskilda krav på behandlingen av muddermassor. Miljöcentralen har framfört att det till vattenkvalitetsparametrarna i programmet för kontroll av företagets inverkan på vattendraget borde tilläggas alkalitet, asiditet och sulfat. 2) Österbottens arbetskrafts- och näringscentral (TE-centralen) har på basen av sedimentundersökningen konstaterat att största delen av massorna består av mjukt, organiskt sediment och sura sulfatjordar, vilka innehåller metaller och sannolikt också svavel. TEcentralen har fortsättningsvis ansett att tillstånd inte bör beviljas och framfört ett till de väsentliga delarna likalydande utlåtande som ovan under rubriken Påminnelser och yrkanden. 3) Byggnads- och miljönämnden i Karleby stad har framfört att markområden bör användas som primära deponeringsområden vid Öjasjön. Alternativa deponeringsområden bör utredas innan beviljandet av tillstånd. Deponeringsområdena 3 och 4 bör inte godkännas, eftersom planbestämmelserna utgör hinder för omfattande utfyllnad. Sedimentundersökningen bör kompletteras åtminstone beträffande svavel för att man skall kunna bedöma försurningsrisken. Metallvärdena bör jämföras med miljöministeriets förslag (1998) till rikt- och gränsvärden för förorenade massor. Då riktvärdena överskrids bör det göras en riskbedömning av deponeringarna, som även innehåller en bedömning av försurningsrisken. Deponeringsområdet 6 är ett vattenområde och sökanden bör påvisa samtycke till utfyllnad av ägaren till området. Uppföljningen av massornas beskaffenhet och bedömningen av åtgärderna kan inte vara på entreprenörens ansvar, utan om dessa bör förordnas i kontrollprogrammet och slutledningarna bör dras av en sakkunnig. Kanalerna som skall grävas till deponeringsområdena, placeringen av vändplatser för pråmarna, de behövliga muddringarnas mängd och behandlingen av massor bör beskrivas och verkningarna på vattendraget bedömas. Kontrollprogrammet bör kompletteras sålunda att kontrollen omfattar även alkalitet och asiditet och att kontroll av verkningarna på vattendraget av deponeringarna utförs vid alla deponeringsområden som är belägna på vattenoch strandområden samt beträffande deponeringarna på land vid utloppsdikena. Kontrollen av verkningarna på vattendraget bör fortgå i minst två år efter slutförandet av arbetena och vid behov under en ännu längre tid. Den fiskeekonomiska kontrollen bör i närheten av deponeringsområdena omfatta kontroll av fiskarnas tillstånd, ifall det framkommer men orsakade av försurning. 4) Norra svenska fiskeområdet har ansett att all grävning och muddring i Larsmo-Öjasjön bör undvikas. Fiskeområdet har konsta-

15 15 terat att halterna av metaller och näringsämnen i proverna som tagits vid sedimentundersökningen är mycket höga. I sura sötvattenmiljöer löses tungmetallerna lättare i vattnet än i neutrala eller basiska havsområden och lösta i vatten övergår metallerna i en för organismerna mer toxisk form. Vattenkvaliteten i sjön skulle påverkas av muddringarna under flere år efteråt och sekundärt skulle även fiskbestånden i sjön påverkas. Om tillstånd ändå beviljas har fiskeområdet yrkat att muddringen förverkligas med iakttagande av bästa tillgängliga arbetsteknik beträffande muddringsredskap, muddringsmetoder och vattenskyddsåtgärder. Alla muddermassor bör placeras på land. I övrigt har fiskeområdet hänvisat till sin påminnelse av ) Öja fiskelag har ansett att det i det ifrågavarande ärendet är fråga om anläggande av en ny farled och miljötillståndsverket bör särskilt beakta det som stadgas i 4 kap. 3 vattenlagen vid beslutsfattandet. Fiskelaget har yrkat att vattenkvalitetskontrollen skall fortgå under en tidsperiod om fem år efter muddringen. Kontrollen skall innefatta sådana parametrar som behövs vid mätning av eventuella skador på fiskstammarna, så att muddermassornas och muddringens inverkan på vattendraget därigenom kan kontrolleras. Kontrollprogrammet bör innefatta alkalitets-, asiditets- och sulfatanalyser. Av bottensedimentproverna bör sulfid-, järn- och manganhalterna analyseras. Inom ramen för det fiskeriekonomiska kontrollprogrammet bör storleken av fiskstammarna i Larsmo-Öjasjön samt i det närbelägna havsområdet uppföljas. Sökanden bör deponera en säkerhet för täckande av skador hos länsstyrelsen i Västra Finlands län. Vid Gåsö bro bör monteras en strömningsmätare som även utrustats med en sedimentfångare. En del av de på vattenområden belägna deponeringsområdena blir enligt fiskelagets uppfattning i och med deponeringen landområden. Deponeringsområdet 6 bör preciseras noggrannare i terrängen och ägaren bör utredas. För deponeringsområde 5 har uppgivits fel ägare och samtycke av ägaren saknas därmed. Fiskelaget har inte förordat beviljandet av tillstånd. I övrigt har fiskelaget hänvisat till sin påminnelse av Genmäle Sökanden har tillställt miljötillståndsverket sitt genmäle med anledning av utlåtandena. Sökanden har ansett att Österbottens arbetskrafts- och näringscentrals yrkanden angående fiskevårdsavgift är oskäliga, eftersom muddringsmassorna deponeras på landområden och muddringsarbetena utförs under den tid vattnet är öppet med beaktande av fiskarnas vår- och höstlek. På detta sätt orsakas fiskeekonomin minsta möjliga men. Sökanden har beträffande byggnads- och miljönämndens i Karleby stad utlåtande hänvisat till tilläggsutredningen nedan. Beträffande Öja fiskelags utlåtande har sökanden hänvisat till sitt genmäle med anledning av TE-centralens utlåtande och därtill konstaterat att man vid utförandet av muddringsarbetena kommer att förfara sålunda att fiskeekonomin och miljön orsakas minsta möjliga men. Tilläggsutredning och ändring av ansökan

16 Återtagande och ändring av ansökan MILJÖTILLSTÅNDSVERKETS AVGÖRANDE Processuella avgöranden Lämnande därhän 16 Sökanden har , , och tillställt miljötillståndsverket tilläggsutredning. Sökanden har avstått från användandet av deponeringsområdena 3, 4 och 8. Deponeringsområde 2 har utvidgats jämfört med den ursprungliga planen. Sökanden har återtagit sin ansökan till den del den gällde utförande av muddringar i Öjasjön. Sökanden har anhållit om tillstånd för muddring på muddringsområdena 101, 102, 103, 104, 112 och 113 i Larmosjön samt för deponering av muddermassor på deponeringsområdena 1 och 2. Muddringsområdena 101, 102, 103, 104 är belägna på det samfällda området RNr 876:3 i Larsmo by i Larsmo kommun. Muddringsområdet 112 är beläget på det samfällda området RNr 876:1:0 i staden Jakobstad och muddringsområdet 113 på de samfällda områdena RNr 876:1:0 och 876:2:0 i Kronoby kommun. Deponeringsområde 1 är beläget på det i Larsmo by i Larsmo kommun belägna samfällda området RNr 876:3, som förvaltas av delägarlaget Larsmo by fiskelag. Deponeringsområde 2 är beläget på den i Hästö by i Kronoby kommun belägna fastigheten Stenåkers RNr 23:148, som ägs av Harry Hästö. Sökanden har ingått avtal med delägarlaget Larsmo by fiskelag och Harry Hästö om deponeringen av muddermassorna. Miljötillståndsverket lämnar ansökan därhän till den del den gällde muddring av de i den till ansökan bifogade planen angivna muddringsområdena 105, 107, 108, 109, 110 och 111 samt deponering av massorna på deponeringsområdena 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9/1 och 9/2. Motivering Sökanden har återtagit ansökan till denna del. Lämnande utan prövning Förkastande av yrkande Miljötillståndsverket lämnar Öja fiskelags yrkande som gäller anläggande av en ny farled utan prövning, eftersom det i detta ärende inte är frågan om inrättande av en farled.

17 17 Avgörande av tillstånd Tillståndsbestämmelser Miljötillståndsverket förkastar det av Öja fiskelag framställda yrkandet om att sökanden bör åläggas ställa en säkerhet för ersättande av eventuella oförutsedda skador av företaget, eftersom detta yrkande saknar stöd i lag. Miljötillståndsverket beviljar Föreningen Skärgårdsrådet r.f. tillstånd till muddring av båtrutten i Larsmosjön och deponering av muddermassor i staden Jakobstad samt i Larsmo och Kronoby kommuner i enlighet med den till ansökan bifogade planen på så sätt ändrad som framgår av kompletteringarna av ansökan som tillställts miljötillståndsverket och För att kompensera de skador som orsakas av muddringen och deponeringen av muddermassor på fiskbeståndet och fisket ålägger miljötillståndsverket tillståndshavaren att betala en fiskerihushållningsavgift i enlighet med tillståndsbestämmelse 8). Företaget kan orsaka yrkesfiskarna skada, men eller annan förlust av förmån som skall ersättas enligt vattenlagen. Om ersättandet av dessa förordnas i tillståndsbestämmelse 7). Företaget förorsakar inte på förhand sett annan skada, men eller förlust av förmån som skall ersättas enligt vattenlagen. Tillståndshavaren skall följa stadgandena i vattenlagen och tillståndsbestämmelserna nedan. 1) Muddring får utföras på muddringsområdena 101, 102, 103, 104, 112 och ) Muddringen av vattenområdena och deponeringen av muddermassorna skall utföras möjligast kontinuerligt på ett sådant sätt och under en sådan tid att vattenområdet och dess användning förorsakas minsta möjliga men. Arbetet bör utföras så att uppgrumlingen av vattnet är möjligast ringa. Muddringsarbetena skall utföras under tiden ) Muddermassorna skall deponeras på deponeringsområdena 1 och 2. Muddermassorna skall deponeras på ett sådant sätt och strandlinjen vid deponeringsområdena skall förstärkas så att muddermassorna inte kan rinna tillbaka till havet. Muddermassornas surhet (ph) bör mätas och massorna bör vid behov kalkas. 4) Efter att arbetena slutförts skall muddrings- och deponeringsområdena och dessas omgivningar uppsnyggas och försättas i vederbörligt skick. Deponeringsområdena skall återställas och anpassas till miljön i enlighet med planen för återställandet av miljön på depo-

18 18 neringsområdena av Planen, som vid behov kan kompletteras, bör inlämnas till Västra Finlands miljöcentral för godkännande före inledandet av arbetena. 5) Arbetena skall påbörjas inom tre år och slutföras inom fem år efter det att detta beslut vunnit laga kraft, vid äventyr att tillståndet annars förfaller. 6) Tillståndshavaren skall utföra kontroll av arbetets utförande och vattenkvaliteten samt företagets inverkan på fiskbestånden och fisket i enlighet med förslaget till kontrollprogram av Resultaten av kontrollen och slutsatserna av dessa bör rapporteras till Västra Finlands miljöcentral och miljövårdsmyndigheterna i staden Jakobstad och i Larsmo och Kronoby kommuner med de intervaller som framförts i förslaget till kontrollprogram. Avvikande från förslaget till kontrollprogram skall sammandraget av kontrollerna tillställas ovannämnda myndigheter före utgången av maj månad påföljande år efter slutförandet av arbetena. Uppgifterna skall även på begäran ges sakägarna till påseende. 7) De skador som eventuellt uppstår av arbetets utförande och som omedelbart framträder skall utan dröjsmål ersättas, såvida ej annat avtalas. Tillståndshavaren skall sträva till att avtala om ersättning av skador, men och förluster av förmåner som eventuellt orsakas yrkesfiskare. Till den del avtal om ersättningarna inte uppnås mellan tillståndshavaren och vederbörande skadelidande bör tillståndshavaren anhängiggöra en ansökan hos miljötillståndsverket om ersättning av de av företaget orsakade skadorna inom två år från att arbetena slutförts. Till ansökan bör bifogas en på de utförda kontrollerna baserad utredning om företagets inverkan på vattenområdet och en uppskattning av de orsakade skadorna, menen och förlusterna av förmåner samt en individualiserad framställning till ersättningar särskilt för de yrkesfiskare som idkar fiske på företagets verkningsområde och som har orsakats skada som skall ersättas. 8) Tillståndshavaren skall under de år, som de i detta beslut avsedda muddringarna utförs och under påföljande år erlägga en fiskerihushållningsavgift om 600 euro per år till Österbottens arbetskraftsoch näringscentral för kompensering av de fiskeekonomiska skadorna på företagets verkningsområde. 9) Tillståndshavaren skall skriftligen på förhand meddela om inledandet av arbetena till Västra Finlands miljöcentral, Österbottens arbetskrafts- och näringscentral och till miljövårdsmyndigheterna i staden Jakobstad och i Larsmo och Kronoby kommuner. Sedan byggnadsarbetena slutförts skall därom inom 60 dagar skriftligen meddelas miljötillståndsverket och ovannämnda myndigheter.

19 19 Motivering Företaget är behövligt för en förbättring av båtrutten i Larsmosjön, vilket i sin tur befrämjar sjösäkerheten och turismen i området. Utgående från resultaten av sedimentundersökningen som utförts i november 2002 är halterna av skadliga ämnen i sedimenten inte så stora att det borde uppställas särskilda krav på behandlingen av muddermassorna förutom eventuell kalkning av massorna. Företaget förorsakar lokalt uppgrumling av vattenområdet, vilket kan medföra skadliga verkningar för fiskbestånden och fisket. Tidsperioden, under vilken arbetena får utföras har begränsats för att minska de av arbetena förorsakade menen. Till övriga delar kan de skadliga verkningarna av företaget kompenseras med skötselåtgärder som utförs med användning av den i tillståndsbestämmelse 8) förordnade fiskerihushållningsavgiften. Muddringen och deponeringen av muddermassor kan orsaka yrkesfiskarna skada, men eller annan förlust av förmån som skall ersättas. Det är dock inte möjligt att på förhand uppskatta yrkesfiskarnas ekonomiska förluster. Av denna orsak har tillståndshavaren i tillståndsbestämmelse 7) förordnats anhängiggöra en ansökan hos miljötillståndsverket om ersättning av de av företaget orsakade skadorna, ifall avtal om ersättningarna inte uppnås mellan tillståndshavaren och vederbörande skadelidande. Nyttan av företaget är avsevärt större än de skador, men eller andra förluster av förmåner som företaget medför. Lagrum 2 kap. 6 2 mom. och 22 vattenlagen. Utlåtande om påminnelser och yrkanden Företagets omfattning Miljötillståndsverket ger inget utlåtande med anledning av de påminnelser och yrkanden som gällde den del av ärendet, som miljötillståndsverket lämnat därhän efter att ansökan till denna del återkallats. Tillstånd till muddring har i enlighet med tillståndshavarens återtagande och ändring av ansökan av beviljats på det sätt som framgår av tillståndsbestämmelse 1) och 2). Företagets omfattning och mängden massor som skall muddras har därmed minskat jämfört med tillståndshavarens ursprungliga ansökan. Deponeringsområdena Tillståndet till deponering av muddermassor gäller enbart deponeringsområdena 1 och 2 i och med att tillståndshavaren under ärendets handläggning har avstått från ansökan till den del den gällde de övriga deponeringsområdena. Sedimentundersökning

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 11/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 271. Anläggande av vatten och avloppsledningar under Närpes å i Närpes

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 11/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 271. Anläggande av vatten och avloppsledningar under Närpes å i Närpes VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 11/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 271 Givet efter anslag 11.2.2008 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av vatten och avloppsledningar under Närpes å i Närpes

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 132/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-37 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 132/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-37 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 132/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-37 Helsingfors Givet efter anslag 9.12.2005 ÄRENDE Kvarhållande av redan byggda bryggor på fastigheten Uddtorp RNr 2:7

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 83/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 219

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 83/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 219 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 83/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 219 Givet efter anslag 17.9.2008 ÄRENDE Utvidgning av en småbåtshamn, grävande av stranden och muddring av ett

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 44/2006/3 Dnr LSY 2006 Y 39. Anläggande av en sjökabel mellan Högsar och Storkvivas, Nagu

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 44/2006/3 Dnr LSY 2006 Y 39. Anläggande av en sjökabel mellan Högsar och Storkvivas, Nagu VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 44/2006/3 Dnr LSY 2006 Y 39 Givet efter anslag 31.3.2006 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en sjökabel mellan Högsar och Storkvivas, Nagu

Läs mer

VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 50/2004/3 Dnr LSY-2004-Y-54 Helsingfors Givet efter anslag

VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 50/2004/3 Dnr LSY-2004-Y-54 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 50/2004/3 Dnr LSY-2004-Y-54 Helsingfors Givet efter anslag 8.10.2004 ÄRENDE SÖKANDE Muddring av det samfällda vattenområdet RNr 876:1 och dumpning

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 7/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 245. Anläggande av en sjökabel i havet mellan Rösund Hummelviken och Ryssholmen i Pernå kommun

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 7/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 245. Anläggande av en sjökabel i havet mellan Rösund Hummelviken och Ryssholmen i Pernå kommun VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 7/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 245 Givet efter anslag 12.1.2007 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en sjökabel i havet mellan Rösund Hummelviken och

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 130/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-48

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 130/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-48 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 130/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-48 Givet efter anslag 7.12.2005 ÄRENDE SÖKANDE Byggande av en vattenledning under mynningen på Nykarleby älv

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 6/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 184. Anläggande av en vattenledning och ett tryckavlopp i havet väster om Skåldö färja, Ekenäs

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 6/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 184. Anläggande av en vattenledning och ett tryckavlopp i havet väster om Skåldö färja, Ekenäs VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 6/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 184 Givet efter anslag 12.1.2007 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en vattenledning och ett tryckavlopp i havet väster

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 52/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 231

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 52/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 231 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 52/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 231 Givet efter anslag 21.5.2007 ÄRENDE Tillstånd för utförd muddring och av muddermassorna byggd damm över

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 93/2004/3 Dnr LSY-2003-Y-362 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 93/2004/3 Dnr LSY-2003-Y-362 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 93/2004/3 Dnr LSY-2003-Y-362 Helsingfors Givet efter anslag 21.12.2004 ÄRENDE Muddring av vattenområde och utfyllnad av strand och vattenområde i

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 69/2009/3 Dnr LSY-2009-Y-185

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 69/2009/3 Dnr LSY-2009-Y-185 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 69/2009/3 Dnr LSY-2009-Y-185 Givet efter anslag 14.12.2009 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en sjökabel på havsområdet mellan Söljeholmen

Läs mer

Anläggande av en sjökabel mellan Bryggars och Björkholmen i Väståbolands stad samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft

Anläggande av en sjökabel mellan Bryggars och Björkholmen i Väståbolands stad samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft Tillståndsbeslut Södra Finland Nr 120/2010/4 Dnr ESAVI/253/04.09/2010 Givet efter anslag 5.7.2010 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en sjökabel mellan Bryggars och Björkholmen i Väståbolands stad samt inledande

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 81/2004/3 Dnr LSY-2003-Y-306 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 81/2004/3 Dnr LSY-2003-Y-306 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 81/2004/3 Dnr LSY-2003-Y-306 Helsingfors Givet efter anslag 1.12.2004 ÄRENDE Byggande av en träkaj inklusive brygga vid fastigheten Solberg RNr 2:136

Läs mer

VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 60/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 361

VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 60/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 361 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors BESLUT Nr 60/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 361 Givet efter anslag 30.5.2008 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande, och bevarande av en sjökabel i havet mellan Sirnäs och Lilla

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 30/2009/3 Dnr LSY-2008-Y-236

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 30/2009/3 Dnr LSY-2008-Y-236 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 30/2009/3 Dnr LSY-2008-Y-236 Givet efter anslag 29.6.2009 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en sjökabel i havet mellan Västanvik och Finsjölandet

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 27/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 241

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 27/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 241 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 27/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 241 Givet efter anslag 13.3.2007 ÄRENDE Byggande av en till en enskild väg hörande vägbank på det samfällda

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 98/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 295

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 98/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 295 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 98/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 295 Givet efter anslag 30.10.2008 ÄRENDE SÖKANDE ANSÖKAN Bibehållande av en pontonbrygga på vattenområdet tillhörande

Läs mer

Beslut Nr 92/2012/2 Dnr ESAVI/553/04.09/2010. Givet efter anslag 24.4.2012

Beslut Nr 92/2012/2 Dnr ESAVI/553/04.09/2010. Givet efter anslag 24.4.2012 Södra Finland Beslut Nr 92/2012/2 Dnr ESAVI/553/04.09/2010 Givet efter anslag 24.4.2012 ÄRENDE Breddning och fördjupning av Skagens färjeled mellan Norrby Jumo och dumpning av muddringsmassorna i havet

Läs mer

VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 59/2009/3 LSY-2007-Y-275

VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 59/2009/3 LSY-2007-Y-275 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors BESLUT Nr 59/2009/3 Dnr LSY-2007-Y-275 Givet efter anslag 30.11.2009 ÄRENDE SÖKANDE Yrkande om rättelse av Österbottens arbetskrafts- och näringscentrals

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 63/2009/3 Dnr LSY-2009-Y-142

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 63/2009/3 Dnr LSY-2009-Y-142 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 63/2009/3 Dnr LSY-2009-Y-142 Givet efter anslag 27.11.2009 ÄRENDE SÖKANDE Utbyggande av en båthamn genom byggande av en brygga, vågbrytare

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 172/2007/3 Dnr LSY 2005 Y 351

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 172/2007/3 Dnr LSY 2005 Y 351 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 172/2007/3 Dnr LSY 2005 Y 351 Givet efter anslag 5.12.2007 ÄRENDE SÖKANDE Utvidgning och fördjupning av Skagens färjled mellan Norrby

Läs mer

Råd i anslutning till muddrings- och slåtterarbeten

Råd i anslutning till muddrings- och slåtterarbeten Råd i anslutning till muddrings- och slåtterarbeten Tillståndsplikt i enlighet med vattenlagen (en anmälan räcker inte) En muddring där mängden muddringsmassor uppgår till mer än 500 m³ fordrar alltid

Läs mer

ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENLAGEN FÖR BRYGGA, MUDDRING OCH UTFYLLNAD AV VATTENOMRÅDE

ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENLAGEN FÖR BRYGGA, MUDDRING OCH UTFYLLNAD AV VATTENOMRÅDE 1 27.2.2013 ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENLAGEN FÖR BRYGGA, MUDDRING OCH UTFYLLNAD AV VATTENOMRÅDE Behov av tillstånd Behovet av tillstånd för byggande i vattendrag bedöms utgående från om ett projekt

Läs mer

Byggande av en vattenledning under Gertrudsströmmen, Larsmo

Byggande av en vattenledning under Gertrudsströmmen, Larsmo 1 Beslut Nr 27/2011/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/113/04.09/2010 Givet efter anslag 25.3.2011 ÄRENDE SÖKANDE ANSÖKAN Plan Byggande av en vattenledning under Gertrudsströmmen, Larsmo Larsmo kommun

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 135/2007/3 Dnr LSY 2007 Y 192 Helsingfors Givet

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 135/2007/3 Dnr LSY 2007 Y 192 Helsingfors Givet VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 135/2007/3 Dnr LSY 2007 Y 192 Helsingfors Givet 16.10.2007 ÄRENDE SÖKANDE Inledande av arbetena med strandkajen för båtar, innan det av Västra Finlands

Läs mer

Byggande av en småbåtshamn vid fastigheten Strandgård RNr 1:34 i Borstö by i Väståbolands stad

Byggande av en småbåtshamn vid fastigheten Strandgård RNr 1:34 i Borstö by i Väståbolands stad Beslut Södra Finland Nr 202/2010/4 Dnr ESAVI/186/04.09/2010 Givet efter anslag 4.11.2010 ÄRENDE SÖKANDE ANTECKNING Byggande av en småbåtshamn vid fastigheten Strandgård RNr 1:34 i Borstö by i Väståbolands

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 13/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-158 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 13/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-158 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 13/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-158 Helsingfors Givet efter anslag 7.2.2005 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en elkabel i havet mellan Hästön och Hästholmen

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 19/2009/3 Dnr LSY-2008-Y-127

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 19/2009/3 Dnr LSY-2008-Y-127 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 19/2009/3 Dnr LSY-2008-Y-127 Givet efter anslag 24.4.2009 ÄRENDE Kvarhållande av två redan byggda bryggor och byggande av två pontonbryggor

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 46/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-347 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 46/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-347 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 46/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-347 Helsingfors Givet efter anslag 6.5.2005 ÄRENDE Byggande av en småbåtshamn med pontonbryggor på fastigheten Vestergård

Läs mer

Anläggande av ett tryckavlopp under Lappfjärds å i staden Kristinestad samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft.

Anläggande av ett tryckavlopp under Lappfjärds å i staden Kristinestad samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft. Tillståndsbeslut Södra Finland Nr 27/2010/4 Dnr ESAVI/292/04.09/2010 Givet efter anslag 16.3.2010 ÄRENDE SÖKANDE ANTECKNING Anläggande av ett tryckavlopp under Lappfjärds å i staden Kristinestad samt inledande

Läs mer

Södra Finland Nr 19/2010/4 Dnr ESAVI/192/04.09/2010 Givet efter anslag

Södra Finland Nr 19/2010/4 Dnr ESAVI/192/04.09/2010 Givet efter anslag Tillståndsbeslut Södra Finland Nr 19/2010/4 Dnr ESAVI/192/04.09/2010 Givet efter anslag 2.3.2010 ÄRENDE SÖKANDEN Grävning av Kimo ås slänter ovanför medelvattenytan i Oravais och Kimo byar i Oravais kommun

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 1/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 353

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 1/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 353 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 1/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 353 Givet efter anslag 14.1.2008 ÄRENDE Byggande av Storå bro för lätt trafik över Malax å samt inledande av

Läs mer

BESLUT Nr 103/2012/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/48/04.09/2012. Muddring av befintlig båthamn i Fränsviken, Larsmo

BESLUT Nr 103/2012/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/48/04.09/2012. Muddring av befintlig båthamn i Fränsviken, Larsmo BESLUT Nr 103/2012/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/48/04.09/2012 Givet efter anslag 28.11.2012 ÄRENDE Muddring av befintlig båthamn i Fränsviken, Larsmo SÖKANDE Kenneth Liljekvist ANHÄNGIGGÖRANDE

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 100/2005/3 Dnr LSY-2003-Y-307 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 100/2005/3 Dnr LSY-2003-Y-307 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS BESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 100/2005/3 Dnr LSY-2003-Y-307 Helsingfors Givet efter anslag 22.9.2005 ÄRENDE SÖKANDE Grundande av småbåtsfarlederna Utö omfartsleden och Andersskär Bromarv

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 64/2006/3 Dnr LSY 2005 Y 294

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 64/2006/3 Dnr LSY 2005 Y 294 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 64/2006/3 Dnr LSY 2005 Y 294 Givet efter anslag 16.5.2006 ÄRENDE Muddring av infartslederna till småbåtshamnen vid Svartåns mynning i

Läs mer

Restaurering av sjön Gallträsk med hjälp av sugmuddring Projektpresentation. Stadsfullmäktige Kaupunginvaltuusto Stadsfullmäktige

Restaurering av sjön Gallträsk med hjälp av sugmuddring Projektpresentation. Stadsfullmäktige Kaupunginvaltuusto Stadsfullmäktige Restaurering av sjön Gallträsk med hjälp av sugmuddring 2005-2011 Projektpresentation Stadsfullmäktige 6.2.2012 Sjön Gallträsk Gallträsk är Grankullas enda sjö. Sjöns areal är 11,7 hektar och före restaureringen

Läs mer

Anläggande av en sjökabel på havsområdet mellan Pargas och Lillholmen samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft, Väståbolands stad

Anläggande av en sjökabel på havsområdet mellan Pargas och Lillholmen samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft, Väståbolands stad Södra Finland Beslut Nr 199/2010/4 Dnr ESAVI/434/04.09/2010 Givet efter anslag 1.11.2010 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en sjökabel på havsområdet mellan Pargas och Lillholmen samt inledande av arbetena

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 54/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-310 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 54/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-310 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 54/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-310 Helsingfors Givet efter anslag 16.5.2005 ÄRENDE Byggande av en ny hamnkaj och utfyllande av hamnområdet samt rivande

Läs mer

Beslut Nr 201/2012/2 Dnr ESAVI/392/04.09/2010. Givet efter anslag 2.10.2012

Beslut Nr 201/2012/2 Dnr ESAVI/392/04.09/2010. Givet efter anslag 2.10.2012 Södra Finland Beslut Nr 201/2012/2 Dnr ESAVI/392/04.09/2010 Givet efter anslag 2.10.2012 ÄRENDE Muddring av Kyrkvikens enskilda farled och inrättande av denna som en allmän lokal farled samt invallning

Läs mer

Giltighet Vattenarbetet ska vara utfört senast 5 år efter att detta beslut vunnit laga kraft.

Giltighet Vattenarbetet ska vara utfört senast 5 år efter att detta beslut vunnit laga kraft. MILJÖTILLSTÅND Ärende: 2017-213 Beslut: ÅMH-Pn 14/2017 Instans: Prövningsnämnden 11.10.2017 Verksamhet Muddring i samfällt vattenområde Hellestorp Lemland Ärende Ansökan avser tillstånd för muddring av

Läs mer

Anläggande av en sjökabel i sundet mellan fastlandet och Kråkholmen samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft, i Raseborgs

Anläggande av en sjökabel i sundet mellan fastlandet och Kråkholmen samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft, i Raseborgs Tillståndsbeslut Södra Finland Nr 66/2010/4 Dnr ESAVI/56/04.09/2010 Givet efter anslag 10.5.2010 ÄRENDE SÖKANDE ANTECKNING Anläggande av en sjökabel i sundet mellan fastlandet och Kråkholmen samt inledande

Läs mer

Ansökan avser tillstånd för muddrings- och utfyllnadsarbeten i samfällt

Ansökan avser tillstånd för muddrings- och utfyllnadsarbeten i samfällt MILJÖTILLSTÅND Ärende: 2016-215 Beslut: ÅMH-Pn 20/16 Instans: Prövningsnämnden 7.9.2016 Verksamhet Fastighets Ab Österängen Sintingsvägen 19 22710 Föglö Ärende Ansökan avser tillstånd för muddrings- och

Läs mer

Giltighet Vattenarbetet ska vara utfört senast 5 år efter att detta beslut vunnit laga kraft.

Giltighet Vattenarbetet ska vara utfört senast 5 år efter att detta beslut vunnit laga kraft. MILJÖTILLSTÅND Ärende: 2018-494 Beslut: ÅMH-Pn 9/18 Instans: Prövningsnämnden 10.10.2018 Verksamhet Muddring i samfällt vattenområde Hellestorp Lemland Ärende Ansökan avser tillstånd för muddring av maximalt

Läs mer

BESLUT. Nr 173/2013/2 Dnr ESAVI/52/04.09/2013 Givet efter anslag

BESLUT. Nr 173/2013/2 Dnr ESAVI/52/04.09/2013 Givet efter anslag BESLUT Södra Finland Nr 173/2013/2 Dnr ESAVI/52/04.09/2013 Givet efter anslag 26.8.2013 ÄRENDE Förlängning av tiden för slutförandet av muddringsarbetena i Södra viken i Raseborgs stad i enlighet med Västra

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 36/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 87. Ombyggande av Stora åbro över Malax å, Malax. Vägförvaltningen / Vasa vägdistrikt

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 36/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 87. Ombyggande av Stora åbro över Malax å, Malax. Vägförvaltningen / Vasa vägdistrikt VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 36/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 87 Givet efter anslag 19.3.2008 ÄRENDE Ombyggande av Stora åbro över Malax å, Malax TILLSTÅNDSSÖKANDE Vägförvaltningen

Läs mer

Anläggande av en sjökabel mellan Ekholmen och Måsholmen i Kimitoöns kommun samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft

Anläggande av en sjökabel mellan Ekholmen och Måsholmen i Kimitoöns kommun samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft Tillståndsbeslut Södra Finland Nr 35/2010/4 Dnr ESAVI/59/04.09/2010 Givet efter anslag 23.3.2010 ÄRENDE SÖKANDE ANTECKNING Anläggande av en sjökabel mellan Ekholmen och Måsholmen i Kimitoöns kommun samt

Läs mer

ANSÖKAN OM MILJÖGRANSKNING AV MUDDRING ELLER ANNAT VATTENFÖRETAG*

ANSÖKAN OM MILJÖGRANSKNING AV MUDDRING ELLER ANNAT VATTENFÖRETAG* Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, Fax: +358 18 528 601 E-post: kansliet@amhm.ax Hemsida: www.amhm.ax Diarienummer (ifylles av myndighet): Handlingar

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 103/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 148

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 103/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 148 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 103/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 148 Givet efter anslag 6.9.2007 ÄRENDE Tillstånd för de redan byggda bryggorna och utbyggande av Mövikens båthamn

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 12/2005/3 Dnr LSY-2003-Y-346 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 12/2005/3 Dnr LSY-2003-Y-346 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 12/2005/3 Dnr LSY-2003-Y-346 Helsingfors Givet efter anslag 4.2.2005 ÄRENDE Iståndsättning av Sommarösund genom muddring av viken och deponering

Läs mer

Utvidgande av Bosund båthamn och muddring av hamnbassäng i Larsmo kommun

Utvidgande av Bosund båthamn och muddring av hamnbassäng i Larsmo kommun Beslut Nr 75/2011/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/83/04.09/2010 Givet efter anslag 23.9.2011 ÄRENDE SÖKANDE Utvidgande av Bosund båthamn och muddring av hamnbassäng i Larsmo kommun Bosund båthamnsförening

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 60/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 293

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 60/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 293 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 60/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 293 Givet efter anslag 29.5.2007 ÄRENDE SÖKANDE Byggande av en strandkaj för båtar och utfyllnad av vattenområde

Läs mer

Beslut. Nr 9/2011/2 Dnr LSSAVI/34/04.09/2010. Givet efter anslag 8.2.2011

Beslut. Nr 9/2011/2 Dnr LSSAVI/34/04.09/2010. Givet efter anslag 8.2.2011 Beslut Västra och Inre Finland Nr 9/2011/2 Dnr LSSAVI/34/04.09/2010 Givet efter anslag 8.2.2011 ÄRENDE Förlängning av de i Västra Finlands miljötillståndsverks beslut nr 19/2004/2 föreskrivna tiderna för

Läs mer

Förlängning av den för påbörjandet av täkt av havssand utsatta tiden, Lovisa

Förlängning av den för påbörjandet av täkt av havssand utsatta tiden, Lovisa Södra Finland Beslut Nr 45/2011/4 Dnr ESAVI/571/04.09/2010 Givet efter anslag 9.3.2011 ÄRENDE SÖKANDE Förlängning av den för påbörjandet av täkt av havssand utsatta tiden, Lovisa Morenia Oy ANSÖKAN BAKGRUND

Läs mer

Kvarhållande och utvidgning av gästbåtshamnen i Houtskär samt muddring och inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft, Väståboland

Kvarhållande och utvidgning av gästbåtshamnen i Houtskär samt muddring och inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft, Väståboland Södra Finland Beslut Nr 164/2011/4 Dnr ESAVI/380/04.09/2010 Givet efter anslag 17.8.2011 ÄRENDE Kvarhållande och utvidgning av gästbåtshamnen i Houtskär samt muddring och inledande av arbetena innan beslutet

Läs mer

ANHÄNGIGGÖRANDE AV ANSÖKAN

ANHÄNGIGGÖRANDE AV ANSÖKAN Beslut Västra och Inre Finland Nr 36/2013/2 Dnr LSSAVI/103/04.09/2012 Givet efter anslag 20.5.2013 ÄRENDE Förlängning av tidfristen att inleda och slutföra byggandet av Djupsjöbacka vattenkraftverk, Kronoby

Läs mer

Muddring av rännan ut i Skavarböleviken för att förbättra utflödet från pumpstationen, Borgå. Skavarbölevikens och Storängens torrläggningsföretag

Muddring av rännan ut i Skavarböleviken för att förbättra utflödet från pumpstationen, Borgå. Skavarbölevikens och Storängens torrläggningsföretag Södra Finland BESLUT Nr 222/2012/2 Dnr ESAVI/30/04.09/2012 Givet efter anslag 22.10.2012 ÄRENDE SÖKANDE Muddring av rännan ut i Skavarböleviken för att förbättra utflödet från pumpstationen, Borgå Skavarbölevikens

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 119/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-16 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 119/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-16 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 119/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-16 Helsingfors Givet efter anslag 9.11.2005 ÄRENDE Inrättande av en allmän lokal farled och utförande av muddringsarbeten

Läs mer

2 kap. 14 a vattenlagen

2 kap. 14 a vattenlagen Södra Finland Beslut Nr 222/2010/4 Dnr ESAVI/441/04.09/2010 Givet efter anslag 24.11.2010 ÄRENDE SÖKANDE Rättelseyrkande beträffande Nylands närings-, trafik- och miljöcentrals beslut av 18.6.2010 Dnr

Läs mer

övrigt Fångsten av gädda, abborre, lake och gös i Larsmo-Öjasjön under perioden 1997-2007 (statistik uppsamlad av fiskelagen runt sjön)

övrigt Fångsten av gädda, abborre, lake och gös i Larsmo-Öjasjön under perioden 1997-2007 (statistik uppsamlad av fiskelagen runt sjön) Larsmo-Öjasjön Uppgifterna om fiskfångsterna i Larsmo-Öjasjön presenteras nedan och baserar sig på fiskeområdets insamlade statistik från medlemsorganisationerna samt på utförda fiskeriundersökningar.

Läs mer

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel. växel (018) 528 600, Fax. (018) 528 601 E-post: kansliet@amhm.ax / www.amhm.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer

Läs mer

ÄRENDE. Godkännande av kontrollprogrammet för havsområdet utanför Jakobstad. SÖKANDE

ÄRENDE. Godkännande av kontrollprogrammet för havsområdet utanför Jakobstad. SÖKANDE BESLUT om godkännande av kontrollprogram. Givet efter anslag 7.3.2018 Dnr EPOELY/1616/2016 ÄRENDE Godkännande av kontrollprogrammet för havsområdet utanför Jakobstad. SÖKANDE För parterna i samkontrollen

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 58/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-72 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 58/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-72 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 58/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-72 Helsingfors Givet efter anslag 20.5.2005 ÄRENDE Muddring av Östanpåfjärdens strandområden och småbåtsfarleden samt deponering

Läs mer

Förslag Larsmo-Öjasjöns regleringsbolag

Förslag Larsmo-Öjasjöns regleringsbolag Förslag 15.3.2012 Larsmo-Öjasjöns regleringsbolag HANDLINGSPLAN FÖR UNDANTAGSAVTAPPNING FRÅN LARSMO-ÖJASJÖN 2 Larsmo-öjasjöns normala reglering Regleringen av Larsmo-Öjasjöns vattennivå verkställs enligt

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 13/2009/3 Dnr LSY-2008-Y-92. Anläggande av en vattenledning och ett tryckavlopp i havet öster om Skåldö färja i Raseborgs stad.

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 13/2009/3 Dnr LSY-2008-Y-92. Anläggande av en vattenledning och ett tryckavlopp i havet öster om Skåldö färja i Raseborgs stad. VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 13/2009/3 Dnr LSY-2008-Y-92 Givet efter anslag 6.4.2009 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en vattenledning och ett tryckavlopp i havet öster

Läs mer

Anläggande av en vattenledning, tryckavlopp samt skyddsrör för elkabel under Malax å mynning, Malax

Anläggande av en vattenledning, tryckavlopp samt skyddsrör för elkabel under Malax å mynning, Malax Västra och Inre Finland Beslut Nr 62/2011/2 Dnr LSSAVI/7/04.09/2011 Givet efter anslag 12.8.2011 ÄRENDE SÖKANDE ANSÖKAN PLAN Anläggande av en vattenledning, tryckavlopp samt skyddsrör för elkabel under

Läs mer

Olli-Matti Kärnä: Arbetsplan. Uppföljning av vattenkvaliteten. Svensk översättning (O-M K): Ola Österbacka

Olli-Matti Kärnä: Arbetsplan. Uppföljning av vattenkvaliteten. Svensk översättning (O-M K): Ola Österbacka sida 1 (5) Olli-Matti Kärnä: Arbetsplan Svensk översättning (O-M K): Ola Österbacka Uppföljning av vattenkvaliteten Uppföljningen av vattenkvaliteten koncentreras till fem punkter i Iskmo sund och Skatasund

Läs mer

BESLUT Nr 70/2018/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/118/04.09/2012

BESLUT Nr 70/2018/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/118/04.09/2012 BESLUT Nr 70/2018/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/118/04.09/2012 Givet efter anslag 12.9.2018 PARTIELL ÖVERSÄTTNING ÄRENDE Översyn av de ersättningar, den fiskerihushållningsavgift och de åtgärdsförpliktelser

Läs mer

Tillståndsbeslut. Nr 119/2010/4 Dnr ESAVI/115/04.09/2010 Givet efter anslag 2.7.2010. Södra Finland

Tillståndsbeslut. Nr 119/2010/4 Dnr ESAVI/115/04.09/2010 Givet efter anslag 2.7.2010. Södra Finland Tillståndsbeslut Södra Finland Nr 119/2010/4 Dnr ESAVI/115/04.09/2010 Givet efter anslag 2.7.2010 ÄRENDE SÖKANDE ANTECKNING Anläggande av en hushålls- och råvattenledning och ett tryckavlopp under Prästgårdsfjärden,

Läs mer

BESLUT Nr 51/2013/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/6/04.09/2013

BESLUT Nr 51/2013/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/6/04.09/2013 BESLUT Nr 51/2013/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/6/04.09/2013 Givet efter anslag 18.6.2013 ÄRENDE SÖKANDE Byggande av vattenledning under Tjöcköfjärden i Kristinestad och tillstånd att inleda arbetet

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 116/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-283 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 116/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-283 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS BESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 116/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-283 Helsingfors Givet efter anslag 27.10.2005 ÄRENDE SÖKANDE Inrättande av Västanviks farled som en allmän lokal farled väster om

Läs mer

Beslut Nr 94/2013/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/53/04.09/2013. Muddring av Tjöck å i Lervik samt tillstånd till förberedelser, Kristinestad

Beslut Nr 94/2013/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/53/04.09/2013. Muddring av Tjöck å i Lervik samt tillstånd till förberedelser, Kristinestad Beslut Nr 94/2013/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/53/04.09/2013 Givet efter anslag 26.11.2013 ÄRENDE SÖKANDE Muddring av Tjöck å i Lervik samt tillstånd till förberedelser, Kristinestad Staden Kristinestad/Tekniska

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 53/2004/3 Dnr LSY-2003-Y-305 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 53/2004/3 Dnr LSY-2003-Y-305 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 53/2004/3 Dnr LSY-2003-Y-305 Helsingfors Givet efter anslag 15.10.2004 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en grundvattentäkt och tagande av grundvatten

Läs mer

Byggande av en vågbrytare i havet i Perisgrund by på Bergö, Malax

Byggande av en vågbrytare i havet i Perisgrund by på Bergö, Malax Beslut Nr 35/2011/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/127/04.09/2010 Givet efter anslag 21.4.2011 ÄRENDE Byggande av en vågbrytare i havet i Perisgrund by på Bergö, Malax SÖKANDE Bergö Båtklubb r.f. ANSÖKAN

Läs mer

Giltighet Detta tillstånd gäller i 5 år efter att beslutet vunnit laga kraft.

Giltighet Detta tillstånd gäller i 5 år efter att beslutet vunnit laga kraft. ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel. växel (018) 528 600, Fax. (018) 528 601 E-post: kansliet@amhm.ax / www.amhm.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer

Läs mer

Beslut Nr 102/2012/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/42/04.09/2012

Beslut Nr 102/2012/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/42/04.09/2012 Beslut Nr 102/2012/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/42/04.09/2012 Givet efter anslag 27.11.2012 Ärende Muddring i Bosund, Larsmo Sökande Föreningen Skärgårdsrådet r.f. Anhängiggörande av ansökan Föreningen

Läs mer

ÄRENDE Vattenhushållningsärende, slutsyn gällande byggandet av Öjasjön och ersättningsansökan. 2. Öjasjöns regleringsbolag

ÄRENDE Vattenhushållningsärende, slutsyn gällande byggandet av Öjasjön och ersättningsansökan. 2. Öjasjöns regleringsbolag ÖVERSÄTTNING VASA FÖRVALTNINGSDOMSTOL BESLUT Korsholmsesplanaden 43 Datum för be- Nummer PB 204 slutets givande 06/0184/2 65101 VASA 21.7.2006 t. 010 36 42611 f. 010 36 42760 Diarienummer e-post vaasa.hao@om.fi

Läs mer

VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 162/2006/3 Dnr LSY 2005 Y 118

VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 162/2006/3 Dnr LSY 2005 Y 118 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors BESLUT Nr 162/2006/3 Dnr LSY 2005 Y 118 Givet efter anslag 24.11.2006 ÄRENDE Muddring av Lövskärsfarleden mellan Lövskäret och Hällören samt deponering av

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 93/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-121 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 93/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-121 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 93/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-121 Helsingfors Givet efter anslag 2.9.2005 ÄRENDE Tagande av grundvatten på fastigheterna Gubbmossen RNr 2:183, Östbo RNr

Läs mer

Beslut Nr 79/2012/2 Dnr LSSAVI/86/04.09/2011. Givet efter anslag

Beslut Nr 79/2012/2 Dnr LSSAVI/86/04.09/2011. Givet efter anslag Västra och Inre Finland Beslut Nr 79/2012/2 Dnr LSSAVI/86/04.09/2011 Givet efter anslag 28.9.2012 ÄRENDE SÖKANDE ANSÖKAN PLAN Byggande av vattenledning och tryggavlopp under Malax å i Övermalax, Malax

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 173/2007/3 Dnr LSY 2005 Y 44

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 173/2007/3 Dnr LSY 2005 Y 44 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 173/2007/3 Dnr LSY 2005 Y 44 Givet efter anslag 5.12.2007 ÄRENDE Restaurering genom muddring av vattenlederna i Lappfjärds ås nedre lopp

Läs mer

Nr 58/2009/3 Dnr LSY-2006-Y-217 30.11.2009

Nr 58/2009/3 Dnr LSY-2006-Y-217 30.11.2009 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors Översättning TILLSTÅNDSBESLUT Nr 58/2009/3 Dnr LSY-2006-Y-217 Givet efter anslag 30.11.2009 ÄRENDE SÖKANDE Översyn av tillståndsvillkoren i Västra Finlands

Läs mer

Byggande av en vägbank med tillhörande trummor över samfällt vattenområde

Byggande av en vägbank med tillhörande trummor över samfällt vattenområde Beslut Södra Finland Nr 158/2010/4 Dnr ESAVI/3/04.09/2010 Givet efter anslag 30.9.2010 ÄRENDE SÖKANDE ANTECKNING Byggande av en vägbank med tillhörande trummor över samfällt vattenområde till fastigheten

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 7 juni 2011 587/2011 Vattenlag Utfärdad i Helsingfors den 27 maj 2011 I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 kap. Allmänna bestämmelser 1

Läs mer

VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 73/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 134

VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 73/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 134 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors BESLUT Nr 73/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 134 Givet efter anslag 15.6.2007 ÄRENDE SÖKANDE Inrättande av Rönngrunden Kärra 1,8 meters farled som en allmän lokal

Läs mer

5 1 momentet 11 c) punkten miljöskyddsförordningen 1 kap. 7 vattenlagen

5 1 momentet 11 c) punkten miljöskyddsförordningen 1 kap. 7 vattenlagen BESLUT Södra Finland Nr 291/2013/2 Dnr ESAVI/191/04.08/2013 Givet efter anslag 19.12.2013 ÄRENDE SÖKANDE Beslut om att det av Södra Finlands regionförvaltningsverk 17.3.2011 givna beslutet nr 14/2011/3

Läs mer

Beslut. Nr 240/2010/4 Dnr ESAVI/343/04.09/2010. Södra Finland. Givet efter anslag 8.12.2010

Beslut. Nr 240/2010/4 Dnr ESAVI/343/04.09/2010. Södra Finland. Givet efter anslag 8.12.2010 Beslut Södra Finland Nr 240/2010/4 Dnr ESAVI/343/04.09/2010 Givet efter anslag 8.12.2010 ÄRENDE SÖKANDE Byggande av en bro samt vägbank mellan Vallmo och Ramsö i Nagu och inledande av arbetena innan beslutet

Läs mer

Västra Finlands miljötillståndsverk har upphört 31.12.2009. Från och med 1.1.2010 har Södra Finlands regionförvaltningsverk fortsatt handläggningen

Västra Finlands miljötillståndsverk har upphört 31.12.2009. Från och med 1.1.2010 har Södra Finlands regionförvaltningsverk fortsatt handläggningen Södra Finland Beslut Nr 73/2010/3 Dnr ESAVI/43/04.08/2010 Givet efter anslag 3.12.2010 ÄRENDE Sökande Miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger (Kroks anläggning) i havet på vattenområdet tillhörande

Läs mer

BESLUT Västra och Inre Finland Nr 35/2013/2

BESLUT Västra och Inre Finland Nr 35/2013/2 BESLUT Västra och Inre Finland Nr 35/2013/2 Översättning av regionförvaltningsverkets avgörande i ärendet Dnr LSSAVI/56/04.09/2012 Givits efter framläggande till påseende 17.5.2013 ÄRENDE SÖKANDE Byggande

Läs mer

Ansökan gäller avloppsreningsverket i Åminne i Malax kommun.

Ansökan gäller avloppsreningsverket i Åminne i Malax kommun. Ympäristölupayksikkö/Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA Puh/Tfn: 020 610 109, telefax 020 490 5251 MILJÖTILLSTÅNDSBESLUT i ärende enligt 115 miljöskyddslagen

Läs mer

Undantag från förbudet i 1 kap 15 a 1 mom i vattenlagen (264/1961) samt kvarhållande av en redan byggd vägtrumma, Malax

Undantag från förbudet i 1 kap 15 a 1 mom i vattenlagen (264/1961) samt kvarhållande av en redan byggd vägtrumma, Malax Västra och Inre Finland Beslut Nr 110/2011/2 Dnr LSSAVI/22/04.09/2011 Givet efter anslag 18.12.2012 ÄRENDE SÖKANDE ANSÖKAN Undantag från förbudet i 1 kap 15 a 1 mom i vattenlagen (264/1961) samt kvarhållande

Läs mer

Nr 35/2014/2 Dnr ESAVI/11/04.08/2014 Givet efter anslag

Nr 35/2014/2 Dnr ESAVI/11/04.08/2014 Givet efter anslag Översättning Transumt BESLUT Södra Finland Nr 35/2014/2 Dnr ESAVI/11/04.08/2014 Givet efter anslag 14.3.2014 ÄRENDE SÖKANDE Ansökan om tillstånd att vidta förberedande åtgärder för genomförandet av projektet

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 73/2008/3 Dnr LSY 2008 Y 72

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 73/2008/3 Dnr LSY 2008 Y 72 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 73/2008/3 Dnr LSY 2008 Y 72 Givet efter anslag 10.7.2008 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en vattenledning under Sunnanåviken och Norrfjärden

Läs mer

Sura sulfatjordar vad är det?

Sura sulfatjordar vad är det? Sura sulfatjordar vad är det? En miljörisk i Norrlands kustland vatten och människan i landskapet vesi ja ihminen maisemassa Sura sulfatjordar har ett lågt ph ofta under 4. Jorden blir sur när sulfidmineral

Läs mer

Beslut Nr 44/2012/2 Dnr LSSAVI/31/04.09/2010. Givet efter anslag 27.6.2012

Beslut Nr 44/2012/2 Dnr LSSAVI/31/04.09/2010. Givet efter anslag 27.6.2012 Västra och Inre Finland Beslut Nr 44/2012/2 Dnr LSSAVI/31/04.09/2010 Givet efter anslag 27.6.2012 ÄRENDE SÖKANDEN ANTECKNING Byggande av en vägbank försedd med en bro och trummor i sundet mellan Pirklot

Läs mer

Sura sulfatjordar vad är det? En miljörisk i Norrlands kustland

Sura sulfatjordar vad är det? En miljörisk i Norrlands kustland Sura sulfatjordar vad är det? En miljörisk i Norrlands kustland Sura sulfatjordar har ett lågt ph ofta under 4. Jorden blir sur när sulfidmineral som består av järn och svavel exponerats för luftens syre.

Läs mer

Sammanställning av mätdata, status och utveckling

Sammanställning av mätdata, status och utveckling Ramböll Sverige AB Kottlasjön LIDINGÖ STAD Sammanställning av mätdata, status och utveckling Stockholm 2008 10 27 LIDINGÖ STAD Kottlasjön Sammanställning av mätdata, status och utveckling Datum 2008 10

Läs mer

Munksjön-Rocksjön. Varierat fi ske i vildmark och stadsmiljö

Munksjön-Rocksjön. Varierat fi ske i vildmark och stadsmiljö Munksjön-Rocksjön Varierat fi ske i vildmark och stadsmiljö Rocksjön och Munksjön är två centralt belägna sjöar med goda fiskemöjligheter. Sjöarna tillhör de artrikaste i Jönköpings län och är kända för

Läs mer

Möjligheter att uppnå livskraftiga småvatten, Finland

Möjligheter att uppnå livskraftiga småvatten, Finland Möjligheter att uppnå livskraftiga småvatten, Finland Pertti Sevola Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten Flisik Workshop 24.-25.5.2012 Skellefteå Närings-, trafik- och miljöcentralen

Läs mer

Beslut Nr 46/2013/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/48/04.09/2011

Beslut Nr 46/2013/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/48/04.09/2011 Beslut Nr 46/2013/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/48/04.09/2011 Givet efter anslag 13.6.2013 ÄRENDE Muddring och utfyllande av strandlinjen samt kvarhållande av en brygga och byggande av en ny pontonbrygga,

Läs mer

BAKGRUND TILL PROJEKT FISKTRAPPA FÖRBI KRAFTVERKET I NYKARLEBY

BAKGRUND TILL PROJEKT FISKTRAPPA FÖRBI KRAFTVERKET I NYKARLEBY BAKGRUND TILL PROJEKT FISKTRAPPA FÖRBI KRAFTVERKET I NYKARLEBY NYKARLEBY ÄLV Nykarleby älv har historiskt sett varit ett viktigt vattendrag i fiskerihänseende. Detta vittnade redan bl.a. Topelius om i

Läs mer