Rapport Version. Årsrapport Specialitetsråd funktionshinder. Gunilla Lillhager, ordförande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport Version. Årsrapport Specialitetsråd funktionshinder. Gunilla Lillhager, ordförande"

Transkript

1 Årsrapport 2017 Specialitetsråd funktionshinder Gunilla Lillhager, ordförande

2 2 (7) 1 Innehållsförteckning 1. Antal mötet med rådet - medlemmar Aktiviteter under året Samordningsgruppen Habilitering Hjälpmedelsverksamhet Hörsel re-/ habilitering Syn re-/habilitering Teckenspråkstolkning Framtidsspaning Habilitering Hjälpmedelsverksamhet Hörsel re-/ habilitering Syn re-/ habilitering Teckenspråkstolkning Viktiga händelser, utmaningar samt behov av samverkan och kraftsamling under

3 3 (7) 1. Antal mötet med rådet - medlemmar Specialitetsråd funktionshinder har under 2017 vidgats till att omfatta fler verksamhetsområden inom funktionshinderområdet och arbetsgrupperna habilitering, hjälpmedelsverksamhet, hörsel re- /habilitering, syn re-/ habilitering samt teckenspråkstolkning, har bildats. Arbetsgrupperna samordnas av samordningsgruppen, vilken under året har bestått av: Gunilla Lillhager, ordförande, Dalarna Annica Winroth, sekreterare, Västmanland Anita Nyqvist, Värmland har under året ersatt Lena Möller och Maritha Sundberg Eva-Charlotte Berndtson, Sörmland Lena Dahlman, Uppsala Mats Ericsson, Örebro Vakant, Gävleborg Samordningsgruppen har haft tre möten, 10 februari, 10 maj och 25 september. 2. Aktiviteter under året 2.1 Samordningsgruppen Samordningsgruppen inom specialitetsråd funktionshinder har under året som främsta fokus haft att bygga former och struktur för den nya uppbyggnaden av rådet med en samordningsgrupp och fem arbetsgrupper. Ambitionen att på sikt stärka hela funktionshinderområdet i sjukvårdsregionen ses som högt prioriterat. Samordningsgruppen har efter ett år med den nya strukturen fått en betydligt bättre överblick över hela funktionshinderområdet i sjukvårdsregionen. Det framstår tydligt att det finns viktiga utvecklingsmöjligheter vad gäller samverkan och samarbete mellan specialiteterna i de olika arbetsgrupperna, men även att frågor gemensamma för hela funktionshinderområdet finns som bör drivas av samordningsgruppen, se punkt 4. Andra aktiviteter för samordningsgruppen har handlat om information in/ut till arbetsgrupperna och påverkansarbete kring nationell patientenkät inom funktionshinderområdet.

4 4 (7) 2.2 Habilitering En kartläggning av nuläge rörande insatser till personer med kognitiva funktionsnedsättningar som står i begrepp att bli, eller redan är, föräldrar, har genomförts och rapporterats till samverkansnämnden via ordförande i samordningsgruppen. En regiondag för verksamhetschefer, enhetschefer och verksamhetsutvecklare har genomförts med temat produktions- och kapacitetsplanering. Gästföreläsare var Myrna Palmgren. Totalt har nu tre regiondagar genomförts med detta tema. Processerna i respektive landsting/region bedöms nu ha kommit så pass långt att vi inte ser behov av ytterligare regiondag med samma tema. En EBH-regiondag kring implementering av EBH-arbetet Tal och oral sensomotorisk intervention har genomförts med 47 deltagare. Utbildning i habiliteringskunskap genomförs för 13:e gången och sista tillfället är i april Antal deltagare 42. De flesta habiliteringar är anslutna till kvalitetsregistren CPUP och Hab-Q. 2.3 Hjälpmedelsverksamhet Fortsatt arbete med utveckling av upphandlingsmodellen. Tydliggöra ansvarsfördelning genom att utveckla de administrativa delarna av förfrågningsunderlagen. Fördelarna med att bibehålla samverkan i upphandlingsarbetet strävas mot genom ett nytt tillvägagångssätt för att gemensamt inom 7-klövern hantera och bemöta krav på eftermarknadsåtgärder. Numera sköter värdlänet hela processen med berörd leverantör. Arbete med att härleda hälsoekonomi gällande nytta och betydelse vid hjälpmedelsanvändning samt praktisk användning av resultat från doktorand inom området hälsoekonomi har startats upp. Under första året har fokus varit på att kartlägga kunskapsläget nationellt och internationellt. 2.4 Hörsel re-/ habilitering Kompetensförsörjningsfrågor har diskuterats, liksom behov av att stärka hörselkompetens inom yrken som inte har kompetens om audiologi. Arbetsgruppen har påbörjat en kartläggning av kriterier för förskrivning av hörseltekniska hjälpmedel samt kartlagt nätverk i regionen och nationellt för medarbetare inom hörselvård. 2.5 Syn re-/habilitering Syncentralen i Örebro har planerat och genomfört en grundkurs i Orientering & förflyttning. Deltagarna kom från synverksamheter i vår region; Falun, Karlstad, Västerås och Örebro. Från övriga Sverige kom deltagare från Linköping, Göteborg och Umeå. Totalt deltog 11 personer. Utbildning i Belysning och synergonomi har genomförts. Totalt deltog 21 personer och alla sju län var representerade. På nationell nivå är sjukvårdsregionen representerad i styrgruppen som tar fram Habiliteringsriktlinjer för barn och ungdomar med kombinerad syn- och hörselnedsättning/dövblindhet. Syftet är att ta fram kunskapsbaserade riktlinjer. Arvsfonden har beviljat FSDB, Förbundet Sveriges Dövblinda medel för att öka kunskaperna om hälsa och förbättra hälsosituationen för personer med kombinerad syn- och hörselnedsättning/dövblindhet.

5 5 (7) 2.6 Teckenspråk-/skrivtolkning Under året har Värmlands Tolkcentral kommit med i samarbetet som nu utgörs av fem av sju tolkverksamheter. Fokus har under året legat på att bidra i arbete med att samordna Tolkcentralernas bokningssystem, ett system för alla Tolkcentraler med gemensam drift. 3. Framtidsspaning 3.1 Habilitering En regiondag genomförs med tema digitalisering. En EBH-dag genomförs under året, då det nya EBH-arbetet om andning presenteras. Om det planerade nationella samarbetet kring prioriteringsarbete startas upp kommer regionens habiliteringsverksamheter att delta. En uppstart av ytterligare en IBT-utbildning kommer att ske, liksom genomförande av utbildning i habiliteringskunskap 14, liksom en chefsutbildning. Efter beslut i samverkansnämnden Beslut att rekommendera landsting och regioner i sjukvårdsregionen att använda framtagna flödesbeskrivningar i arbetet att stödja föräldrar med kognitiva svårigheter, och att ge specialitetsråd funktionshinder i uppdrag att följa upp länens arbete gällande insatser och samverkan för stöd till föräldrar medkognitiva svårigheter och redovisa detta för nämnden under 2020, har arbetsgrupp habilitering uppdraget att planera och genomföra uppdraget från samverkansnämnden. 3.2 Hjälpmedelsverksamhet Fortsatt utveckling av upphandlingsarbete. Förberedelser pågår för att kunna arrangera den bästa hjälpmedelsmässan någonsin under En ny större lokalitet är bokad (Conventum i Örebro). Genom erfarenhetsutbyte kring lokala projekt avser man möta behovet av, delta i och följa utvecklingen kring de välfärdsteknologiska lösningar och idéer som utvecklas. Fortsatt arbete med att härleda hälsoekonomi gällande nytta och betydelse vid hjälpmedelsanvändning samt praktisk användning av resultatet från doktoranden inom området hälsoekonomi. 3.3 Hörsel re-/ habilitering Föreningen Sveriges hörselchefer får sin första EBRH-rapport klar i början av 2018 och ska implementeras i verksamheterna. Avseende upphandlingar kommer arbetsgruppen följa pågående upphandlingsarbeten avseende hörapparater, hörseltekniska hjälpmedel och elektronisk kommunikation. Ett gemensamt supportavtal för datastöd för audiometri, lager m m (AuditBase), tas fram. Utvecklingsområden finns även vad gäller verksamhetspraxis samt analys av resultat i kvalitetsregistret för hörselhabilitering (Hörselbron), planeras.

6 6 (7) 3.4 Syn re-/ habilitering En regional optikutbildning (4 dagar) för nyanställda på Synverksamheterna i regionen planeras. Pga kommande pensionsavgångar och en ny ökad rörlighet pågår planering av en 7,5 p synutbildning vid Örebro universitet. Detta ses som ett viktigt medel för att säkra kompetensförsörjning av synhabiliterare. Utvecklingsarbete avseende strokepatienter med synproblem, patienter med CVI (hjärnsynskada) samt patientgrupp med kombinerad syn- och hörselnedsättning/dövblindhet, ska genomföras. Kvalitetssäkring av datainsamling till kvalitetsregister ät ytterligare ett målområde, liksom samarbete med Nkcdb (Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor) kring kursutbud för medarbetare. 3.5 Teckenspråk-/skrivtolkning En huvuduppgift för kommande år är att utveckla samarbetet inom sjukvårdsregionen. Målet under 2018 är att samtliga län ska delta samt att ordförande för arbetsgruppen kan tillsättas och möten arrangeras. Arbetet med samordning av Tolkcentralernas bokningssystem fortsätter. 4. Viktiga händelser, utmaningar samt behov av samverkan och kraftsamling under Utifrån den framtidsspaning som respektive arbetsgrupp sammanställt ovan finns sammanfattningsvis ett stort antal utmaningar och frågor med behov av samverkan och kraftsamling inom funktionshinderområdet under de kommande åren. Några av de områden samordningsgruppen behöver ha fokus på 2018 och 2019 är: Deltagande i arbete med kunskapsstyrning, nationellt kliniskt kunskapsstöd och nationella programområden Kompetensförsörjning är ett mycket viktigt område att kraftsamla kring. Det finns en tydlig bild av svårigheter att såväl rekrytera som behålla kompetens. Ett exempel av flera är att utbildning för hjälpmedelstekniker i dagsläget inte finns. På vilket sätt SKL:s positionspapper kommer att påverka funktionshinderområdet behöver beaktas. T ex att forskning inom funktionshinderområdet behöver stärkas, att individuellt stöd behöver bli mer flexibelt och anpassat efter varje individs behov samt att anhörigstöd och stöd kopplat till föräldraskap behöver uppmärksammas och utvecklas än mer.

7 7 (7) Patientgruppen med neuropsykiatriska diagnoser som ökat markant senaste 10 åren. Ett tydliggörande av vilket ansvar olika huvudmän har avseende insatser till målgruppen samt en koppling till kapacitet och resurser ser vi ett stort behov av. Mellan arbetsgrupperna hjälpmedelsverksamhet och habilitering har lyfts samarbetsmöjligheter kring hjälpmedelsfrågor inkl. välfärdsteknik, t ex nyttoanalys och framtagande av kriterier för förskrivning. Det samhällsekonomiska perspektivet vid förskrivningar behöver lyftas. Arbetsgrupperna hjälpmedelsverksamhet, syn re-/ habilitering och hörsel re-/habilitering har också gemensamma utvecklingsområden tex gäller det upphandlingar inom hörselområdet som idag inte ses som naturliga i modellen för upphandlingar inom 7klövern. Samordningsgruppen behöver tydliggöra vikten av att respektive läns tolkchef deltar vid mötena för arbetsgrupp Teckenspråk-/skrivtolkning. Talför är en nationell arena. En annan typ av arbete behöver ske lokalt/regionalt.

Rapport Version. Årsrapport Specialitetsråd funktionshinder. Annica Winroth, ordförande

Rapport Version. Årsrapport Specialitetsråd funktionshinder. Annica Winroth, ordförande Årsrapport 2018 Specialitetsråd funktionshinder Annica Winroth, ordförande 2 (8) 1 Innehållsförteckning 1. Antal mötet med rådet - medlemmar... 3 2. Aktiviteter under året... 3 2.1 Samordningsgruppen...

Läs mer

Samordningsgruppen specialitetsråd funktionshinder

Samordningsgruppen specialitetsråd funktionshinder 1 (5) Samordningsgruppen specialitetsråd funktionshinder : Tid: 9.00 14.00 Plats: Central Hotel, Stockholm Närvarande: Anita Nyqvist, Värmland, Eva-Charlotte Bernthson, Sörmland, Gunilla Lillhager, Dalarna,

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016

Verksamhetsberättelse 2016 Verksamhetsberättelse 2016 Specialitetsråd Funktionshinder Lena Dahlman, ordförande 2 (5) 1 Innehållsförteckning 1. Uppdrag och möten under året... 3 2. Aktiviteter under året... 4 3 (5) 1. Uppdrag och

Läs mer

Samordningsgruppen Specialitetsråd Funktionshinder

Samordningsgruppen Specialitetsråd Funktionshinder 1 (6) Samordningsgruppen Specialitetsråd Funktionshinder : 2018-05-09 Tid: 14.00 16.00 Plats: Skype möte Närvarande: Annica Winroth, Västmanland Helena Strandberg, Dalarna Eva-Charlotte Berntsson, Sörmland

Läs mer

Minnesanteckning från möte i Samordningsgruppen

Minnesanteckning från möte i Samordningsgruppen Minnesanteckning från möte i 2017-02-10. Deltagare: Län och resp grupp mailadress Lena Dahlman, Uppsala, Lena.dahlman@regionuppsala.se ordförande Gunilla Lillhager Dalarna, Gunilla.lillhager@ltdalarna.se

Läs mer

Verksamhetsplan Version. Specialitetsråd Funktionshinder. Arbetsgrupp: SYN

Verksamhetsplan Version. Specialitetsråd Funktionshinder. Arbetsgrupp: SYN Verksamhetsplan 2018 Specialitetsråd Funktionshinder Arbetsgrupp: SYN 2 (5) 1 Innehållsförteckning 1. Uppdrag och möten under året... 3 2. Aktiviteter under året... 4 3 (5) 1. Uppdrag och möten under året

Läs mer

Verksamhetsberättelse Version. Specialitetsråd Funktionshinder. Arbetsgrupp: SYN

Verksamhetsberättelse Version. Specialitetsråd Funktionshinder. Arbetsgrupp: SYN Specialitetsråd Funktionshinder Arbetsgrupp: SYN 2 (5) 1 Innehållsförteckning 1. Uppdrag och möten under året... 3 2. Genomförda aktiviteter under året... 4 3 (5) 1. Uppdrag och möten under året Vi har

Läs mer

Förbättrat stöd till föräldrar med kognitiva svårigheter

Förbättrat stöd till föräldrar med kognitiva svårigheter 1 (5) Upprättare 2017-11-27 Förbättrat stöd till föräldrar med kognitiva svårigheter Specialitetsråd Funktionshinder Gunilla Lillhager, ordförande 2017 2 (5) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte...

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016

Verksamhetsberättelse 2016 Verksamhetsberättelse 2016 Regionala DiabetesRådet (RDR) Stefan Jansson, ordf 2 (6) 1 Innehållsförteckning 1. Möten under året... 3 2. Aktiviteter under året... 3 3. Framtidsspaning... 5 3 (6) 1. Möten

Läs mer

Utvecklingsgruppen 7-län

Utvecklingsgruppen 7-län 1 (5) Utvecklingsgruppen 7-län : 2016-02-12 Tid: 9.00 till 15.00 Plats: Hotell Central Vasagatan Stockholm. Närvarande: Kay Sponseller Värmland, Åsa Hedeberg Värmland, Marie Matérne Örebro, Ida Pihl Skog

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017

Verksamhetsberättelse 2017 Verksamhetsberättelse 2017 Regionala DiabetesRådet (RDR) Stefan Jansson, ordf 2 (7) 1 Innehållsförteckning 1. Möten under året... 3 2. Aktiviteter under året... 3 3. Framtidsspaning... 5 3 (7) 1. Möten

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017

Verksamhetsberättelse 2017 2018-04-25 Version Verksamhetsberättelse 2017 Specialitetsrådet i allmänmedicin Robert Sarkadi Kristiansson - chefsläkare Ordförande 2 (5) 1 Innehållsförteckning 1. Möten under året...3 2. Aktiviteter

Läs mer

Årsrapport Specialitetsråd i Neurosjukvård. Verksamhetsberättelse

Årsrapport Specialitetsråd i Neurosjukvård. Verksamhetsberättelse Årsrapport 2016 Specialitetsråd i Neurosjukvård Laila Hellgren, Verksamhetschef Kliniks neurofysiologi, neurologi och neurokirurgi, Akademiska sjukhuset Uppsala 2 (5) 1 Innehållsförteckning 1. Möten under

Läs mer

Årsrapport Regionalt specialitetsråd Ortopedi. Rapport

Årsrapport Regionalt specialitetsråd Ortopedi. Rapport Årsrapport 2017 Regionalt specialitetsråd Ortopedi [Karin Bernhoff, Verksamhetschef VO ortopedi Uppsala, Ordförande i specialitetsrådet ortopedi] 2 (5) 1 Innehållsförteckning 1. Regionrådets organisation...

Läs mer

Redovisning av 2017 års verksamhet

Redovisning av 2017 års verksamhet Redovisning av 2017 års verksamhet Regionalt råd Astma/KOL Christer Jansson, ordförande i Regionalt Astma/KOL-råd Ulrike Spetz-Nyström, samordnare i Uppsala Astma/KOL-råd Innehållsförteckning 1. 2017 års

Läs mer

Funktionshinderkonferensen Sammanställning av grupparbeten.

Funktionshinderkonferensen Sammanställning av grupparbeten. Funktionshinderkonferensen 2017 Sammanställning av grupparbeten. Vilken funktionshinderforskning bedrivs regionalt? Vilka samverkansformer finns? NORRBOTTEN Forskning och innovationsenheten VÄSTERBOTTEN

Läs mer

Motion 34 Nationell sammanhållen kunskapsstyrning Motion 71 Landstingen och regionerna ska utveckla sitt samarbete inom hälso- och sjukvårdsområdet

Motion 34 Nationell sammanhållen kunskapsstyrning Motion 71 Landstingen och regionerna ska utveckla sitt samarbete inom hälso- och sjukvårdsområdet MOTIONSSVAR 2015-10-23 Vård och omsorg Sofia Tullberg Gunilla Thörnwall Bergendahl Motion 34 Nationell sammanhållen kunskapsstyrning Motion 71 Landstingen och regionerna ska utveckla sitt samarbete inom

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Annica Harrison LK/180204

Handläggare Datum Diarienummer Annica Harrison LK/180204 Minnesanteckning 1 (5) Utvecklingsgrupp funktionsrätt Handläggare Annica Harrison 2018-11-26 LK/180204 Plats Närvarande Frånvarande Lupinen, psykiatrihuset CSK Annica Harrison - LSS-handläggare Sandra

Läs mer

~ Gävleborg Datum Dnr 34, HSN 2017/327

~ Gävleborg Datum Dnr 34, HSN 2017/327 Hälso- och sjukvårdsstaben Upprättare Tommy Stokka Yttrande - Revisionsrapport - Implementering av politiska viljeinriktning ar Landstingen och regionerna i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion (Landstinget

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016

Verksamhetsberättelse 2016 2017-03-09 Version Verksamhetsberättelse 2016 Psykiatrins specialitetsråd Birgitta Huuva, fd områdeschef psykiatri, Region Örebro län 2 (8) Innehållsförteckning 1. Möten under året... 3 2. Aktiviteter

Läs mer

Årsrapport för Regionalt Specialitetsråd för Laboratoriemedicin (RSL) Årsapport (6)

Årsrapport för Regionalt Specialitetsråd för Laboratoriemedicin (RSL) Årsapport (6) Årsapport 2013 1 (6) Årsrapport för 2013 Regionalt Specialitetsråd för Laboratoriemedicin (RSL) Per Bjellerup Ordförande RSL Verksamhetschef Laboratoriemedicin Västmanland Överläkare Klinisk kemi 2 (6)

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2013/2014

Verksamhetsberättelse för 2013/2014 Verksamhetsberättelse för 2013/2014 Medlemmar Föreningen har, i december 2013, 36 medlemmar och samtliga uppfyller de krav som ställs i stadgarna. De av föreningen fastställda områdena har arrangerat möten

Läs mer

Årsapport. Årsrapport. År 2014. Regionalt utbildnings- och kompetensråd

Årsapport. Årsrapport. År 2014. Regionalt utbildnings- och kompetensråd Årsrapport År 2014 Regionalt utbildnings- och kompetensråd Verksamhetsberättelse 2014 Regionalt utbildnings- och kompetensråd inom Uppsala/Örebro sjukvårdsregion Rådets representanter från samtliga län

Läs mer

Regionalt specialitetsråd i barnsjukvård. Uppdrag och verksamhet Kungsörstorp 6-7 maj 2015

Regionalt specialitetsråd i barnsjukvård. Uppdrag och verksamhet Kungsörstorp 6-7 maj 2015 Regionalt specialitetsråd i barnsjukvård Uppdrag och verksamhet Kungsörstorp 6-7 maj 2015 Organisation Samverkansnämnden Styrning och beslutsförslag Beredningsgruppen Avtalsutskott Process och underlag

Läs mer

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott : 2015-11-12 Plats: Närvarande: Landstingshuset, Karlstad Marie-Louise Forsberg-Fransson, Region Örebro län Vivianne Macdisi, Landstinget i Uppsala län Fredrik

Läs mer

Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg.

Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Det övergripande syftet med samverkan är att trygga framtida

Läs mer

Årsrapport för 2017 Sjukvårdsregion Uppsala-Örebros regionala Stramagrupp

Årsrapport för 2017 Sjukvårdsregion Uppsala-Örebros regionala Stramagrupp Datum Dnr 2018/0005 Årsrapport för 2017 Sjukvårdsregion Uppsala-Örebros regionala Stramagrupp Lars Blad, biträdande smittskyddsläkare Region Västmanland, sammankallande i Sjukvårdsregion Uppsala-Örebros

Läs mer

Samverkansnämnden

Samverkansnämnden Samverkansnämnden 2018-12-07 Katarina Wijk, Professor Föreståndare Regionala forskningsrådet - RFR Forskning- och utvecklingschef Gävleborg Organisationsskiss Politisk nivå Samverkansnämnd 21 förtroendevalda.

Läs mer

Länsdag palliativ vård

Länsdag palliativ vård Palliativa rådet i Dalarna Länsdag palliativ vård 15-04-15 Gunilla Lundquist Palliativa teamet Västerbergslagen Bakgrund Nationella cancerstrategi för framtiden 2009 Sex RCC Nationella riktlinjer palliativ

Läs mer

Sjulänssamverkan Minnesanteckningar från möte i Örebro den 11 mars 2011.

Sjulänssamverkan Minnesanteckningar från möte i Örebro den 11 mars 2011. Primärvård, psykiatri och habilitering ÖREBRO LÄNS LANDSTING Rubrik redovisande dokument Minnesanteckningar sjulänsmöte i Örebro Datum Diarie nr År/löp nr 2011-03-11 Sidan 1 av 5 Omfattar område/verksamhet/enhet

Läs mer

Palliativa rådet i Dalarna Gunilla Lundquist vårdprogramgrupp palliativ vård

Palliativa rådet i Dalarna Gunilla Lundquist vårdprogramgrupp palliativ vård Palliativa rådet i Dalarna 2014-09-02 Gunilla Lundquist vårdprogramgrupp palliativ vård Den nationella strategins fem mål Minska risken för insjuknande i cancer Förbättra omhändertagandet Förlänga överlevnadstid

Läs mer

Samverkansnämndens samverkan

Samverkansnämndens samverkan 1 (6) Samverkansnämndens samverkan Förslag till beslut att anta förslagen i nedanstående utredning och att den nya organisationen införs senast den 1 januari 2019. Rickard Simonsson Ordförande Landstings-/regiondirektörsgruppen

Läs mer

Bilaga 14 1 (1) Datum 2015-09-29 Uppdragsbeskrivning kanslifunktion för samverkansnämnden Uppdrag Samordna och administrera samverkansnämndens sammanträden inklusive tjänstemannaberedningar. Administrera

Läs mer

RAPPORT FRÅN RCC och RCC styrgrupp. Filippa Nyberg Samverkansnämnden 15 feb 2017

RAPPORT FRÅN RCC och RCC styrgrupp. Filippa Nyberg Samverkansnämnden 15 feb 2017 RAPPORT FRÅN RCC och RCC styrgrupp Filippa Nyberg Samverkansnämnden 15 feb 2017 RCC rapport SVF Revision av regionala cancerplanen-workshop Nivåstrukturering förslag till beslut Revision av regional cancerplan

Läs mer

Hjälpmedelsfrågorna på nationell nivå idag och imorgon

Hjälpmedelsfrågorna på nationell nivå idag och imorgon Hjälpmedelsfrågorna på nationell nivå idag och imorgon Karin Flyckt Samordnare av funktionshindersfrågor Förändrade roller på nationell nivå Hjälpmedelsinstitutet avvecklas statliga åtaganden går till

Läs mer

STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD 2018-2024 REGIONALA FORSKNINGSRÅDET SAMVERKANSNÄMNDEN, UPPSALA-ÖREBRO SJUKVÅRDSREGION Upprättare: Katarina Wijk, föreståndare RFR Strategi för forskning

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016

Verksamhetsberättelse 2016 2016 Specialitetsrådet för Anestesi och intensivvård Johann Valtysson, Verksamhetschef Akademiska sjukhuset Uppsala 2 (5) 1 Innehållsförteckning 1. [Möten under året]... 3 2. [Aktiviteter under året]...

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2017

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2017 VERKSAMHETSBERÄTTELSE Sjukvårdsregionens utvecklingsgrupp för nationella riktlinjer 1 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Utvecklingsgruppen koordinerar arbete med Socialstyrelsens nationella

Läs mer

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin Sällsynta sjukdomar 21 oktober Ulrika Vestin Sjukvårdshuvudmännen växlar upp arbetet inom området sällsynta I december 2017 Överenskommelse mellan staten och SKL Tillsammans med Landsting och regioner

Läs mer

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård 2018-2024 Forskning och utveckling en förutsättning för god hälso- och sjukvård Landsting och regioner bedriver en kunskapsintensiv verksamhet. De behöver

Läs mer

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård 2018-2024 Forskning och utveckling en förutsättning för god hälso- och sjukvård Landsting och regioner bedriver en kunskapsintensiv verksamhet. De behöver

Läs mer

Regionala diabetesrådet (RDR)

Regionala diabetesrådet (RDR) Regionala diabetesrådet (RDR) Vad har hänt det första året, (efter två möten)? Stefan Jansson, ordförande, med dr, specialist i allmänmedicin Örebro Representanter Stefan Jansson, ordf Jarl Hellman Lars

Läs mer

17/18 Yttrande över revisionsrapport - Implementering av politiska viljeinriktningar

17/18 Yttrande över revisionsrapport - Implementering av politiska viljeinriktningar PROTOKOLLSUTDRAG RE-REV17-0037 Ankom 180302 HANDLÄGGARE DATUM DIARIENUMMER 2018-02-13 LS-LED17-1879-4 17/18 Yttrande över revisionsrapport - Implementering av politiska viljeinriktningar Diarienummer:

Läs mer

Årsrapport Version. Årsrapport. Specialitetsråd Urologi. Ove Andrén, verksamhetschef, professor Urologiska kliniken Region Örebro län

Årsrapport Version. Årsrapport. Specialitetsråd Urologi. Ove Andrén, verksamhetschef, professor Urologiska kliniken Region Örebro län Årsrapport Specialitetsråd Urologi Ove Andrén, verksamhetschef, professor Urologiska kliniken Region Örebro län 2 (6) Innehållsförteckning Antal möten med rådet - medlemmarna 3 Gemensam kvalitets-, och

Läs mer

Psykisk hälsa, ohälsa. Rapport om pågående arbete.

Psykisk hälsa, ohälsa. Rapport om pågående arbete. Psykisk hälsa, ohälsa Rapport om pågående arbete ing-marie.wieselgren@skl.se www.uppdragpsykiskhälsa.se Ing-Marie Wieselgren och Zophia Mellgren Kort information och lite diskussion: 1. Handlingsplanen

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016

Verksamhetsberättelse 2016 Verksamhetsberättelse 2016 Specialitetsråd Dermatovenereologi Anna Josefson, Överläkare, PhD Verksamhetschef Hudkliniken USÖ 2 (6) Instruktioner i röd text ska alltid tas bort när dokumentet är färdigställt.

Läs mer

Årsrapport Regionalt specialitetsråd Ortopedi. Rapport

Årsrapport Regionalt specialitetsråd Ortopedi. Rapport Årsrapport 2016 Regionalt specialitetsråd Ortopedi [Karin Bernhoff, Verksamhetschef VO ortopedi Uppsala, Ordförande i specialitetsrådet ortopedi] 2 (6) 1 Innehållsförteckning 1. Regionrådets organisation...

Läs mer

Kunskapsstyrning Uppsala-Örebro sjukvårdsregion

Kunskapsstyrning Uppsala-Örebro sjukvårdsregion Kunskapsstyrning Uppsala-Örebro sjukvårdsregion Tony Holm svnuppsalaorebro.se Hur lyckas vi maxa resultaten av våra resurser och se till att befolkningen får vård efter behov? Målet.. Bästa aktuella kunskap

Läs mer

Årsrapport för specialitetsråd/sjukvårdsregionalt programområde Onkologi

Årsrapport för specialitetsråd/sjukvårdsregionalt programområde Onkologi sion Årsrapport för specialitetsråd/sjukvårdsregionalt programområde Onkologi Ordförande Margareta Randén 1. Innehållsförteckning 1. Innehållsförteckning... 2 1. Möten... 3 1.1 Medlemmar... 3 2. Aktiviteter

Läs mer

Avsiktsförklaring utifrån handikappreformens intentioner

Avsiktsförklaring utifrån handikappreformens intentioner TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(4) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Per-Olov Gustafsson Landstingsdirektörsstaben +46155247636 2016-10-05 LS-LED16-0686-1 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen M

Läs mer

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott : 2017-11-24 Plats: Närvarande: Västmanlands sjukhus, Västerås Andreas Svahn, Region Örebro län Börje Wennberg, Region Uppsala län, ordförande Fredrik Larsson,

Läs mer

Kartläggning av utvecklingsbehov inom området stöd till personer med funktionsnedsättning

Kartläggning av utvecklingsbehov inom området stöd till personer med funktionsnedsättning Kartläggning av utvecklingsbehov inom området stöd till personer med funktionsnedsättning Föredragning för nationell konferens om kompetens 2013-03-20 Per Enarsson 1 Nationell nivå Aktörer Utvområden Regional

Läs mer

RCC Regionala cancer centrum. Samverkansnämnden Helena Björkman

RCC Regionala cancer centrum. Samverkansnämnden Helena Björkman RCC Regionala cancer centrum Samverkansnämnden Helena Björkman Cancerplanen 2019-2021 beslutsärende Utvecklingsplan för cancervården inom Uppsala-Örebro sjukvårdsregion Reviderad under 2017-2018 Nyheter

Läs mer

Nationella Kompetensrådet inom funktionshinderområdet

Nationella Kompetensrådet inom funktionshinderområdet Nationellt Kompetensråd inom Funktionshinderområdet Nationella Kompetensrådet inom funktionshinderområdet En del av Vård- och omsorgscollege Nationella Kompetensrådet NKR bildades 2010 och på initiativ

Läs mer

Lena Göransson. Verksamhetschef Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor

Lena Göransson. Verksamhetschef Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor Lena Göransson Verksamhetschef Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor Är en statsbidragsfinansierad verksamhet med medel från Socialdepartementet Socialstyrelsen

Läs mer

Forum Uppsala-Örebro: Regionala Noden för Samordning av Kliniska Studier. Patric Amcoff Samverkansnämnden, Västerås, 23/9 2016

Forum Uppsala-Örebro: Regionala Noden för Samordning av Kliniska Studier. Patric Amcoff Samverkansnämnden, Västerås, 23/9 2016 Forum Uppsala-Örebro: Regionala Noden för Samordning av Kliniska Studier Patric Amcoff Samverkansnämnden, Västerås, 23/9 2016 Uppdraget Starka Tillsammans Regeringen beslutade den 11 september 2014 att

Läs mer

Årsredovisning 2014 för Laboratoriemedicinsk samverkan i Uppsala-Örebroregionen

Årsredovisning 2014 för Laboratoriemedicinsk samverkan i Uppsala-Örebroregionen 1(5) I ppsala-örebroregionen finns sedan länge ett etablerat samarbete för specialiteterna inom Laboratoriemedicin. Samarbetet har fördjupats på senare år och en tydligare organisation med namnet (LÖ)

Läs mer

Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer

Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer www.svnuppsalaorebro.se 2015-01-13 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer 1 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Utvecklingsgruppen koordinerar

Läs mer

Årsrapport Version. Årsrapport. Specialitetsråd Urologi. Ove Andrén, verksamhetschef, professor Urologiska kliniken Region Örebro län

Årsrapport Version. Årsrapport. Specialitetsråd Urologi. Ove Andrén, verksamhetschef, professor Urologiska kliniken Region Örebro län Årsrapport Specialitetsråd Urologi Ove Andrén, verksamhetschef, professor Urologiska kliniken Region Örebro län 2 (6) Innehållsförteckning Antal möten med rådet - medlemmarna 3 Gemensam kvalitets-, och

Läs mer

En sammanhållen struktur för kunskapsstyrning i samverkan hälso- och sjukvård

En sammanhållen struktur för kunskapsstyrning i samverkan hälso- och sjukvård 2018-01-25 1 (6) Avdelningen för vård och omsorg Sofia Tullberg En sammanhållen struktur för kunskapsstyrning i samverkan hälso- och sjukvård Slutrapport från den interimistiska styrgruppen för kunskapsstyrning

Läs mer

Filippa Nyberg Verksamhetschef RCC Uppsala Örebro Namn Sammanhang

Filippa Nyberg Verksamhetschef RCC Uppsala Örebro Namn Sammanhang Att integrera forskning och innovation i vårdprocesser och förbättringsarbete: Nationella och regionala exempel Filippa Nyberg Verksamhetschef RCC Uppsala Örebro 2014-03-14 Namn Sammanhang En nationell

Läs mer

Undersökning av levnadsförhållanden för människor med funktionshinder

Undersökning av levnadsförhållanden för människor med funktionshinder Undersökning av levnadsförhållanden för människor med funktionshinder Om Socialstyrelsens uppbyggnad av ett system för uppföljning Representant för sjulänsregionen vid samverkan med Socialstyrelsen anita.nyquist@liv.se

Läs mer

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott : 2016-01-20 Plats: Närvarande: SKL, Stockholm Marie-Louise Forsberg-Fransson, Region Örebro län Börje Wennberg, Landstinget i Uppsala län, 1-5e Fredrik Larsson,

Läs mer

Minnesanteckningar för Regionalt brukarråd för Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoniteamet 150326

Minnesanteckningar för Regionalt brukarråd för Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoniteamet 150326 Minnesanteckningar för Regionalt brukarråd för Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoniteamet 150326 Närvarande: Tove Wrånge, enhetschef Jenny Widmark, Kent Hedesström, Dövblindteamet Solveig

Läs mer

Protokoll från lokala brukarrådets möte på Syncentralen, Borås.

Protokoll från lokala brukarrådets möte på Syncentralen, Borås. Protokoll från lokala brukarrådets möte 2013-03-06 på Syncentralen, Borås. Närvarande: Eva-Karin Öhman Willberg, SRF Borås Sonja Jonsson, SRF Lerum Marita Johansson, SRF Mark Göte Gustafsson, SRF Ulricehamn

Läs mer

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Med sikte mot ett nationellt gemensamt system för kunskapsstyrning Bakom systemet står regioner i samverkan med stöd av Sveriges Kommuner

Läs mer

Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård

Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård Med sikte mot ett gemensamt nationellt system Mats

Läs mer

Kunskapsstödsutredningen

Kunskapsstödsutredningen Kunskapsstödsutredningen QRC 17 oktober 2016 Bakgrund utredningen Vårt uppdrag Utredningen ska lämna förslag till hur ökad följsamhet till nationella kunskapsstöd i hälso- och sjukvården kan uppnås Syftet

Läs mer

NSK, fjärde steget och tankar kring behov och prioritering

NSK, fjärde steget och tankar kring behov och prioritering NSK, fjärde steget och tankar kring behov och prioritering Tony Holm, samordnare för Nationella Samverkansgruppen för Kunskapsstyrning tony.holm@skl.se, 070-540 5670 Nationell samverkansgrupp för kunskapsstyrning

Läs mer

Aktuellt inom vård och omsorg. Hans Karlsson

Aktuellt inom vård och omsorg. Hans Karlsson Aktuellt inom vård och omsorg Hans Karlsson 1 Agenda 1. Bästa tillgängliga kunskap 2. Tillståndsplikt entreprenader för äldreboenden 3. Tillsyn av äldreboenden nattbemanning 4. En ny möjlighet till uppehållstillstånd

Läs mer

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri 2018 Implementering Mål Åtgärd Målgrupp för åtgärd Hur När Ansvar 1) Samverkan och samordning ska leda till upplevd god psykisk och fysisk hälsa samt

Läs mer

Verksamhetsrapport 2015

Verksamhetsrapport 2015 1 (5) Datum Dnr 2016-01-25 Version 1 Verksamhetsrapport 2015 HTA-rådet Ylva Nilsagård, Enhetschef HTA-enheten CAMTÖ, 2 (5) Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 1.1 Övergripande mål... 3 1.1.1 Delmål...

Läs mer

Årsrapport Version. Årsrapport Specialitetsråd Urologi. Ove Andrén, verksamhetschef, professor Urologiska kliniken Region Örebro län

Årsrapport Version. Årsrapport Specialitetsråd Urologi. Ove Andrén, verksamhetschef, professor Urologiska kliniken Region Örebro län 2018-05-23 Version Årsrapport 2017 Specialitetsråd Urologi Ove Andrén, verksamhetschef, professor Urologiska kliniken Region Örebro län 2 (5) Innehållsförteckning Antal möten med rådet - medlemmarna 3

Läs mer

Regionbildning - sammanfattning av lärandefasen

Regionbildning - sammanfattning av lärandefasen PM 1 (7) 2016-01-27 Regionbildning - sammanfattning av lärandefasen Gemensamma utgångspunkter Arbetet med bildande av regionkommuner i Sverige pågår. Vid ingången av 2015 bildades sex nya. Ytterligare

Läs mer

Verksamhetsberättelse Regionalt cancercentrum Uppsala Örebro

Verksamhetsberättelse Regionalt cancercentrum Uppsala Örebro Verksamhetsberättelse 2016 Regionalt cancercentrum Uppsala Örebro Mars 2017 Besöksadress: Dag Hammarskjölds väg 54A 751 83 Uppsala www.rccuppsalaorebro.se Innehållsförteckning Patientrelaterade kriterier

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Datum: 2013-11-14. Tid: 13.30-14.30. Fraktgatan, lokal Hammaren

MINNESANTECKNINGAR. Datum: 2013-11-14. Tid: 13.30-14.30. Fraktgatan, lokal Hammaren Habilitering & Hjälpmedel ORDFÖRANDE DATUM DIARIENR Eva-Charlotte Bernthson 2013-11-14 HH-HOH13-094/2 MINNESANTECKNINGAR Gemensamt brukarråd för syn-, hörsel-, tolkfrågor i Landstinget Sörmland Datum:

Läs mer

Politisk viljeinriktning för vård vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd Beslutad av Samverkansnämnden

Politisk viljeinriktning för vård vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd Beslutad av Samverkansnämnden Katrin Boström Annika Friberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd Beslutad av Samverkansnämnden Inledning Den politiska viljeinriktningen

Läs mer

Återrapport - Aktivitetsplan 2018

Återrapport - Aktivitetsplan 2018 Återrapport - Aktivitetsplan 2018 Bakgrund Samverkansnämnden fastställde 2016 02 12 verksamhetsplanen för perioden 2016-2019. Verksamhetsplanen skall kompletteras med årliga aktivitetsplaner för Samverkansnämnden.

Läs mer

Strategisk färdplan Kortversion

Strategisk färdplan Kortversion Strategisk färdplan 2017 2020 Kortversion Vår färdplan Den strategiska färdplanen är ett stöd i Socialstyrelsens arbete för att svara mot vårt uppdrag. Uppdraget utgår från de lagar som styr myndighetens

Läs mer

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Redovisning 2012 Kalmar län 2013-01-25 1 Mona Krispinsson RF Ann-Sofie Togner LT Ann-Christine Larsson Fokus Nadja Widén RF Innehåll 1. ÅTERRAPPORTERING

Läs mer

PROTOKOLL LEDNINGSFUNKTIONEN. Nationella Kvalitetsregister

PROTOKOLL LEDNINGSFUNKTIONEN. Nationella Kvalitetsregister PROTOKOLL LEDNINGSFUNKTIONEN Nationella Kvalitetsregister 2018-05-17 PROTOKOLL LEDNINGSFUNKTIONENS MÖTE 2018-05-17 NÄRVARANDE Agneta Jansmyr, ordförande Anders Sylvan Ann Söderström Lena Hellberg Björn

Läs mer

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott : 2015-09-11 Plats: Närvarande: Konferensrum Hackspetten, Universitetssjukhuset Örebro Marie-Louise Forsberg-Fransson, Region Örebro län Börje Wennberg, Landstinget

Läs mer

Utifrån Överenskommelse om samverkan kring personer med psykisk funktionsnedsättning i Uppsala län 2012-2016

Utifrån Överenskommelse om samverkan kring personer med psykisk funktionsnedsättning i Uppsala län 2012-2016 LOKAL HANDLINGSPLAN Utifrån Överenskommelse om samverkan kring personer med psykisk funktionsnedsättning i Uppsala län 2012-2016 En länsövergripande överenskommelse har tagits fram mellan kommunerna och

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Karin Gidlöf Wuttke Planerings- och utvecklingsstrateg 0705-37 37 07 Karin.Wuttke@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-02-23 Dnr 1700820 1 (6) Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Läs mer

Hur ska vi samverka? Dialogmöte om kompetensförsörjningen i hälso- och sjukvården - november #framtidensvardkompetens

Hur ska vi samverka? Dialogmöte om kompetensförsörjningen i hälso- och sjukvården - november #framtidensvardkompetens Hur ska vi samverka? Dialogmöte om kompetensförsörjningen i hälso- och sjukvården - november 2018 #framtidensvardkompetens Program Presentation av diskussionsunderlaget Samverkansstruktur på nationell

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN REGIONMÖTE FÖR VERKSAMHETSCHEFER INOM HABILITERING I SÖDRA REGIONEN 091008

MINNESANTECKNINGAR FRÅN REGIONMÖTE FÖR VERKSAMHETSCHEFER INOM HABILITERING I SÖDRA REGIONEN 091008 1(5) Närsjukvården Barn- och ungdomshabiliteringen MINNESANTECKNINGAR FRÅN REGIONMÖTE FÖR VERKSAMHETSCHEFER INOM HABILITERING I SÖDRA REGIONEN 091008 Närvarande: Margareta Nilsson, verksamhetschef BUH

Läs mer

Etablering av sjukvårdsregionala programområden (RPO) Hösten 2018

Etablering av sjukvårdsregionala programområden (RPO) Hösten 2018 Etablering av sjukvårdsregionala programområden (RPO) Hösten 2018 Syftet med mötet idag Presentation av nationella systemet för kunskapsstyrning Diskussion kring uppdragsbeskrivning regionala programområden

Läs mer

N Y T T F R Å N SIKTA

N Y T T F R Å N SIKTA Nr 3/08 N Y T T F R Å N SIKTA Kommunförbundet Skåne och Region Skåne har tilldelats statliga medel till det 3-åriga samverkansprojektet SIKTA (Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Våra fem servicelöften. Hörsel Syn Tolk

VERKSAMHETSPLAN Våra fem servicelöften. Hörsel Syn Tolk Hörsel Syn Tolk VERKSAMHETSPLAN 2017-2018 Våra fem servicelöften 1. Det är lätt att få kontakt med oss. Vår information är korrekt och lätt att förstå. 2. Våra väntrum erbjuder möjlighet till personlig

Läs mer

Stöd vid upphandling av fortbildning i förflyttningskunskap. för dig som är chef

Stöd vid upphandling av fortbildning i förflyttningskunskap. för dig som är chef Stöd vid upphandling av fortbildning i förflyttningskunskap för dig som är chef Stöd vid upphandling av fortbildning i förflyttningskunskap I den här skriften får du råd om vad en heltäckande fortbildning

Läs mer

Ett projekt som finansieras av Allmänna Arvsfonden och Nationellt Kunskapscenter

Ett projekt som finansieras av Allmänna Arvsfonden och Nationellt Kunskapscenter Uppstartsdagar i projektet: NGU-s Ett projekt som finansieras av Allmänna Arvsfonden och Nationellt Kunskapscenter Ett 30-tal personer samlades vid Marieborgs Folkhögskola två dagar under vecka 40 för

Läs mer

Överenskommelse Kommunal ehälsa Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 Dnr: RFUL 2013/59

Överenskommelse Kommunal ehälsa Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 Dnr: RFUL 2013/59 Övergripande aktivitet Organisation för styrning och ledning Insats (vad)? Hur? När? Ansvar (vem)? Kostnad ehälsofrågorna ska förankras i strukturerna för styrning, ledning och samverkan som finns i länet;

Läs mer

Kunskapsstöd och uppföljning insatser inom primärvård. Svensk Förening för Glesbygdsmedicin Hans Karlsson Pajala 26 mars 2015

Kunskapsstöd och uppföljning insatser inom primärvård. Svensk Förening för Glesbygdsmedicin Hans Karlsson Pajala 26 mars 2015 Kunskapsstöd och uppföljning insatser inom primärvård Svensk Förening för Glesbygdsmedicin Hans Karlsson Pajala 26 mars 2015 Överenskommelse God och jämlik hälsa, vård och omsorg Samspel mellan staten,

Läs mer

Kvalitetsregister hörselrehabilitering för vuxna. Årsrapport 2012

Kvalitetsregister hörselrehabilitering för vuxna. Årsrapport 2012 Kvalitetsregister hörselrehabilitering för vuxna Årsrapport 2012 Version 1 Rapport utgiven av Forskningsinstitutet Hörselbron Innehåll Introduktion... 3 Referensgrupp... 4 Metod... 5 Deltagare... 6 Täckningsgrad...

Läs mer

LANDSTINGSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR 13OLL4221 Yttrande över Eva Sundkvists (KD) motion om informations- och antidrogkampanj mot cannabis Ewa Sundkvist, (KD), Örebro har lämnat in en motion angående att inom

Läs mer

Politisk viljeinriktning för vård vid depression och ångestsyndrom Antagen av Samverkansnämnden

Politisk viljeinriktning för vård vid depression och ångestsyndrom Antagen av Samverkansnämnden Katrin Boström, Annika Friberg 2018-03-23 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Politisk viljeinriktning för vård vid depression och ångestsyndrom Antagen av Samverkansnämnden 2018-06-01

Läs mer

Rapport Datum: 2015-10-14 Fokusberedningen för habilitering, hjälpmedel och folktandvård - rapportering av uppdrag 15RS797 Fokusberedningen för habilitering, hjälpmedel och folktandvård 2015-10-14 Innehåll

Läs mer

RESURSCENTRA FÖR PSYKISK HÄLSA. SVOM Håkan Gadd

RESURSCENTRA FÖR PSYKISK HÄLSA. SVOM Håkan Gadd RESURSCENTRA FÖR PSYKISK HÄLSA SVOM 2017-12-01 Håkan Gadd Bakgrund Kunskapsbaserad och jämlik vård SOU 2017:48 - Stort utbud av kunskapsstöd som behöver bättre styrning - Många aktörer och blygsamt genomslag

Läs mer

Vår verksamhetsidé är att utveckla och förmedla kunskap för bättre hälsa. 2011-05-05 Sid 1

Vår verksamhetsidé är att utveckla och förmedla kunskap för bättre hälsa. 2011-05-05 Sid 1 Vår verksamhetsidé är att utveckla och förmedla kunskap för bättre hälsa 2011-05-05 Sid 1 Folkhälsopolitiken Att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen

Läs mer

I Il ~ Landstinget. PROTOKOLL Tolk- och hörselrådet. Protokoll från Tolk- och hörselrådets sammanträde. Tid: , kl

I Il ~ Landstinget. PROTOKOLL Tolk- och hörselrådet. Protokoll från Tolk- och hörselrådets sammanträde. Tid: , kl I Il ~ Landstinget DALARNA Tolk- och hörselrådet Central förvaltning Sammanträde 2018-03-06 Hälso- och Sida 1 (7) 1-8 Protokoll från Tolk- och hörselrådets sammanträde Tid: 2018-03- 03, kl. 09.30-12.00

Läs mer