Handläggare Datum Diarienummer Annica Harrison LK/180204

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handläggare Datum Diarienummer Annica Harrison LK/180204"

Transkript

1 Minnesanteckning 1 (5) Utvecklingsgrupp funktionsrätt Handläggare Annica Harrison LK/ Plats Närvarande Frånvarande Lupinen, psykiatrihuset CSK Annica Harrison - LSS-handläggare Sandra Nätt - Funktionsrättsstrateg Anna-Karin Törnqvist - utvecklingsledare inom öppen psykiatrin Ewa Stjernström - ledningsstrateg Anita Nyquist verksamhetschef vuxenhabiliteringen Barbro Boomsma ombudsman Funktionsrätt Värmland Kristina Lötvall Lindgren överläkare neurologi och rehabilitering Agne Nihlson övertandläkare, tandvård för särskilda grupper Staffan Skogars Tf. verksamhetschef - barn och ungdomsmedicin Ann-Sofi Andersson sjuksköterska lungmedicin medicin Annika Ode verksamhetschef öppenvård, område västra - allmänmedicin Inledning Föregående minnesanteckning godkänns. Ämnen Samordnat medicinskt omhändertagande (Sörmlandsmodellen) Barbro inhämtar ytterligare synpunkter från funktionsrättsföreningar. Annica och Anita gör eventuella ändringar och dokumentet skickas vidare till verksamhetschef område västra. Anita skriver ett underlag till områdeschef som tar upp det i HCL, hälso- och sjukvårdsledningen. Samverkansrutin, medföljande personal från kommunen till sjukvården Eva och Annica har inhämtat kunskap i frågan. Eva kommer att föreslå revidering av tidigare rutin i möte med beredningsgruppen under december månad. SUF (samverkan, utbildning, föräldraskap) SUF är ett kunskapscenter i Uppsala för familjer med föräldrar som har kognitiva funktionsnedsättningar. SUF höll en utbildning för personal under oktober månad. En ytterligare halvdags föreläsning för personal samt en öppen föreläsningen som främst vänder sig till personer med kognitiva funktionsnedsättningar, anhöriga och andra närstående har flyttats från november till den 9/ Landstinget står för föreläsningen som kommer att hållas på CSK. Se även vidare sid 5. Övergång från barn- till vuxenvård Överenskommelsen mellan allmänmedicin och psykiatrin är under revidering och ska underlätta övergången. Vuxenhabiliteringen och BUP fortsätter arbetet för en tydligare och mer flexibel övergång. Neurologen samarbetar med barn- och ungdomsmedicin och habiliteringen för att förbättra övergången kring enskilda individer. Den rutin som finns

2 LANDSTINGET I VÄRMLAND LK/ (5) för övergång till vuxenverksamheter för patienter som tidigare har haft kontakt med barn- och ungdomshabiliteringen revideras kontinuerligt. LSS-utredning Utredning av lagen pågår och ett betänkande planeras läggas fram den 15/12. Särskild utredare beskriver i en debattartikel från 11/10 att det föreslås två nya kommunala assistansformer, en för barn under 16 år som även skulle omfatta behov av assistans för andning och sondmatning samt en för personer som kräver ingående kunskaper och ofta har utåtagerande beteende och behov av bättre bemötande. Utredningen föreslår att resterande personlig assistans ska bli ett helt statligt ansvar. Det föreslås också att det ska skapas en lagstadgad bottenplatta om 15 timmar för personliga behov samt möjlighet att ansöka om ytterligare tid. Psykiatri Rutinen för samtalsmottagning psykisk hälsa i enlighet med BEON är under revidering och kommer inom kort att tas upp i områdesledningen för beslut. Det innebär att det ska finnas behandlare vid våra vårdcentraler inom varje öppenvårdsområde och ett effektivt och kreativt arbetssätt med arbetsväxling och triagering till rätt kompetens i ett så tidigt skede som möjligt. Överenskommelsen mellan allmänmedicin och psykiatrin är under revidering. BUP, första linjen samt barn o familjehälsa deltar i en gemensam remissgrupp kring psykisk ohälsa hos barn och unga. Syftet är att barn och unga ska får insatser från rätt vårdnivå. Fördjupad utredning Eva ska skriva fram underlag för att tillskapa en enhet för utredning, bedömning och viss mån rehabilitering av diffusa och eller komplexa tillstånd och sjukdomar samt sällsynta sjukdomar. Frågan om remissrätt kommer att hanteras i utvecklingsarbetet. Enheten och dess professionella team kommer att etableras på den specialiserade nivån. Specialister och kompetenser som inte ingår i teamet kommer att konsulteras vid behov. Nätverk Sandra deltar i föreningen hand i hand som är ett nätverk för funktionsrättsfrågor inom landsting och regioner. Anna-Karin deltar i nätverk på nationell nivå vad gäller ledning och styrning av psykiatrin samt på regional nivå inom vårt sjukvårdsområde vad gäller kunkapsstyrning och det nationella programområdet (NPO) Psykisk hälsa. Den nationella kunskapsstyrningen bedrivs på tre nivåer, nationell, sjukvårdsregional och lokal nivå län, landsting, kommun.

3 LANDSTINGET I VÄRMLAND LK/ (5) De vård- och insatsprogramområden (VIP-program) som finns så långt och som det arbetas med i tillsatta arbetsgrupper är Schizofreni och schizofreniliknande tillstånd, Självskadebeteende, ADHD, Beroende och riskbruk/missbruk samt Ångest och depression. Agne deltar i 4 olika grupper inom nationella nätverk gällande tandvård för särskilda grupper. Anita deltar i regionala och nationella nätverk: Regionalt via samverkansnämnden för Uppsala Örebroregionen - specialitetsråd för generella funktionshinderfrågor samt arbetsgrupp specifikt för habiliteringsfrågor. Nationellt chefsnätverk på SKL för funktionshinderfrågor samt nationellt chefsnätverk för habiliteringsfrågor. Kunskapsstyrning Eva representerar Uppsala-Örebroregionen i det nyetablerade nationella programområdet rehabilitering, habilitering och försäkringsmedicin. Nationella programområden består av deltagare med representation från samtliga sex sjukvårdsregioner som har ett tydligt uppdrag och mandat att företräda regionen inom det specifika sjukdoms-/organisatoriska området. Syfte är likvärdig sjukvård oberoende var man bor. Diskrimineringsombudsmannen och Myndigheten för delaktighet Myndigheterna DO och MFD besökte nyligen Värmland och föreläste på nätverket för LSS-handläggare. Antalet anmälningar till DO ökar och handlar främst om brist på delaktighet inom exempelvis bostäder, tjänster och varor. Det är få anmälningar inom sjukvården. Funktionshinder i tiden 2018 Sandra och Annica deltog i en nationell konferens och återger en sammanfattning av vissa föreläsningar. Överläkare/författare Anders Hansen om konditionens goda påverkan på hälsa och åldrande. Staffan Landin har arbetat med Hans Rosling beskriver vikten av att se världen som den är och visar statistikprogrammet gapminder. MFD, Länsstyrelsen och SKL har ett 3-årigt regeringsuppdrag med början 2018 som ska ge stöd åt kommuner och landsting att genomföra sina funktionshinderspolitiska strategier och planer. MFD står för expertkunskapen och ska vara ett stöd för länsstyrelsen att nå ut till kommun och landsting. SKL:s positionspapper ska tydliggöra ställningstaganden för ett samlat nationellt, regionalt och lokalt ansvar för alla människors delaktighet och lika möjligheter. Positionspapperet innehåller 72 punkter. I dokumentet framkommer att personer med funktionsnedsättning inte får jämlik vård.

4 LANDSTINGET I VÄRMLAND LK/ (5) Granskande av biståndsbeslut visar att män beviljas mer insatser än kvinnor. Beskrivelse av en modell som används i projekt för att rekrytera personer med långvarig psykisk ohälsa och en vilja att arbeta. Kolada kommunal och landstingsstatistik - öppna jämförelser. Genomgående information under konferensen var att personer med funktionsnedsättning får sämre vård, har sämre hälsa och det är vanligare att inte fullfölja skolan. Funktionsrätt Prioriterade områden 2019 Patient och närstående utbildning - att den ska utvecklas och innefatta fler diagnoser och erbjudas fler personer. Öppenvården med fokus på vårdcentraler att det i enlighet med Beon ska finnas kompetens på alla vårdcentraler Specialistpsykiatri och psykisk hälsa på primärvårdsnivå - jämlik hälsa och vård efter behov Nationellt chefsnätverk för övergripande funktionshinderfrågor inom SKL Anita deltar i nätverket och förmedlar dess information. En nationell patientenkät för funktionshinderverksamheter har arbetats fram o prövas i pilotdrift innan den breddinförs. Att erbjuda olika sätt att svara och med olika sorters stöd har fördubblat resultatet. Universell metodutveckling är viktig. I Värmland deltar alla berörda verksamheter utom hörselvården. MFD (myndigheten för delaktighet) har efter en större utredning presenterat goda effekter av assistanshundar men frågan medför också stora utmaningar, bland annat när det gäller ansvar. Finns uppdaterat kunskapsunderlag för hur man på bästa sätt ska arbeta med barn som har funktionsnedsättning och är familjehemsplacerade eller bor i ett boende för barn utifrån perspektiv på funktionsnedsättning. Statsbidrag för tolk i arbetslivet har diskuterats inom nationell kunskapsstyrning. Flera landsting/regioner har tydliggjort arbete utifrån SKL:s positionspapper. Anita och Sandra poängterar vikten av att vi inom Landstinget i Värmland behöver överväga vilka aktiviteter man ska arbeta med och tydliggöra detta via uppdrag.

5 LANDSTINGET I VÄRMLAND LK/ (5) Flödesbeskrivningar Specialitetsrådet för funktionshindrade i Uppsala och Örebro sjukvårdsregion har enats om att samverka runt gruppen föräldrar med kognitiva svårigheter för att ge en jämlik vård. Flödesbeskrivningar som baseras på material från SUF har tagits fram utifrån fyra faser; funderar på föräldraskap, graviditet och förlossning, familjer med barn 0 5 år och familjer med barn 6 18 år. Landstinget i Värmland behöver utveckla ett arbetssätt vilket försvåras av att Värmlands kommuner inte är delaktiga i nuläget. Uppdraget är tilldelat specialitetsrådet för funktionshinderfrågor och rapportering av det fortsatta arbetet ska ske dit. Område öppenvårds strategiska grupp för barn och ungafrågor håller i arbetet. Ekonomiska medel Ett projekt riktat mot levnadsvanor psykisk ohälsa inom primärvård får ett 2-årigt statligt medel. Övergripande projekt och arbete kring Levnadsvanor ska kopplas samman med detta. Vårens möten kl kl Lokal: CSK psykiatrin - Linnea. Samordnat medicinskt omhändertagande Övergång från barn- till vuxenvård Extra stöd för patienter inom slutenvården Positionspapper SKL Flödesschema LSS-utredningen Övriga frågor Avslutning Minnesanteckningar förvaras på livlinan, ledning och styrning/samarbeten.

Politisk viljeinriktning för vård vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd Beslutad av Samverkansnämnden

Politisk viljeinriktning för vård vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd Beslutad av Samverkansnämnden Katrin Boström Annika Friberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd Beslutad av Samverkansnämnden Inledning Den politiska viljeinriktningen

Läs mer

Förbättrat stöd till föräldrar med kognitiva svårigheter

Förbättrat stöd till föräldrar med kognitiva svårigheter 1 (5) Upprättare 2017-11-27 Förbättrat stöd till föräldrar med kognitiva svårigheter Specialitetsråd Funktionshinder Gunilla Lillhager, ordförande 2017 2 (5) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte...

Läs mer

PRIO-nätverket Resurscentra och Programområde Psykisk Hälsa. Stockholm

PRIO-nätverket Resurscentra och Programområde Psykisk Hälsa. Stockholm PRIO-nätverket Resurscentra och Programområde Psykisk Hälsa Stockholm 17-12-06 Regionalt och lokalt Analys och handlingsplaner ÖK Psykisk hälsa 2016-2018 Regionalt programområde psykisk hälsa Struktur

Läs mer

RESURSCENTRA FÖR PSYKISK HÄLSA. SVOM Håkan Gadd

RESURSCENTRA FÖR PSYKISK HÄLSA. SVOM Håkan Gadd RESURSCENTRA FÖR PSYKISK HÄLSA SVOM 2017-12-01 Håkan Gadd Bakgrund Kunskapsbaserad och jämlik vård SOU 2017:48 - Stort utbud av kunskapsstöd som behöver bättre styrning - Många aktörer och blygsamt genomslag

Läs mer

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06 Politisk viljeinriktning för Vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella utvärdering 2013 Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Läs mer

Samordningsgruppen Specialitetsråd Funktionshinder

Samordningsgruppen Specialitetsråd Funktionshinder 1 (6) Samordningsgruppen Specialitetsråd Funktionshinder : 2018-05-09 Tid: 14.00 16.00 Plats: Skype möte Närvarande: Annica Winroth, Västmanland Helena Strandberg, Dalarna Eva-Charlotte Berntsson, Sörmland

Läs mer

Välkomna till extramöte för nätverket för regionala samverkans- och stödstrukturer

Välkomna till extramöte för nätverket för regionala samverkans- och stödstrukturer Välkomna till extramöte för nätverket för regionala samverkans- och stödstrukturer Blandade informationspunkter inom områden som är aktuella för er skarpa frågor - Nomineringar till nationellt programområde

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016

Verksamhetsberättelse 2016 Verksamhetsberättelse 2016 Specialitetsråd Funktionshinder Lena Dahlman, ordförande 2 (5) 1 Innehållsförteckning 1. Uppdrag och möten under året... 3 2. Aktiviteter under året... 4 3 (5) 1. Uppdrag och

Läs mer

Bilaga 14 1 (1) Datum 2015-09-29 Uppdragsbeskrivning kanslifunktion för samverkansnämnden Uppdrag Samordna och administrera samverkansnämndens sammanträden inklusive tjänstemannaberedningar. Administrera

Läs mer

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin Sällsynta sjukdomar 21 oktober Ulrika Vestin Sjukvårdshuvudmännen växlar upp arbetet inom området sällsynta I december 2017 Överenskommelse mellan staten och SKL Tillsammans med Landsting och regioner

Läs mer

Politisk viljeinriktning för vård vid depression och ångestsyndrom Antagen av Samverkansnämnden

Politisk viljeinriktning för vård vid depression och ångestsyndrom Antagen av Samverkansnämnden Katrin Boström, Annika Friberg 2018-03-23 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Politisk viljeinriktning för vård vid depression och ångestsyndrom Antagen av Samverkansnämnden 2018-06-01

Läs mer

Överenskommelse psykisk hälsa 2018

Överenskommelse psykisk hälsa 2018 Överenskommelse psykisk hälsa 2018 2018-04-06 Yvonne Witzöe, GR Identifierade utvecklingsområden: Primärvård och första linjen Specialistpsykiatrin och beroendevård Kommunal hälso-och sjukvård och socialtjänst

Läs mer

Palliativ vård. Uppdrag palliativ vård i Värmland Cristina Jönsson, Avd chef palliativa/ konsultteamen, Onkologikliniken

Palliativ vård. Uppdrag palliativ vård i Värmland Cristina Jönsson, Avd chef palliativa/ konsultteamen, Onkologikliniken Palliativ vård Uppdrag palliativ vård i Värmland 20150220 Cristina Jönsson, Avd chef palliativa/ konsultteamen, Onkologikliniken Bakgrund Socialstyrelsens bedömning Den palliativa vården och omsorgen omfattar

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Med sikte mot ett nationellt gemensamt system för kunskapsstyrning Bakom systemet står regioner i samverkan med stöd av Sveriges Kommuner

Läs mer

Rehabilitering och habilitering i samverkan. Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL

Rehabilitering och habilitering i samverkan. Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL Rehabilitering och habilitering i samverkan Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL 2015-06-05 Historik Överenskommelse om samverkan gällande hälsooch sjukvård i Uppsala

Läs mer

Psykisk hälsa. Aktuellt. Arbetsmodell för samordnade insatser. Socialchefsnätverket, GR Yvonne Witzöe Margareta Antonsson.

Psykisk hälsa. Aktuellt. Arbetsmodell för samordnade insatser. Socialchefsnätverket, GR Yvonne Witzöe Margareta Antonsson. Aktuellt Psykisk hälsa Arbetsmodell för samordnade insatser Socialchefsnätverket, GR 2018-03-02 Yvonne Witzöe Margareta Antonsson Kommuner och landsting rekvirerar nu årets medel för Överenskommelsen psykisk

Läs mer

IFO-chefsnätverket Välkomna!

IFO-chefsnätverket Välkomna! IFO-chefsnätverket 2019-08-30 Välkomna! Idag Start med kaffe Rundan FoU i Väst Fika Planering för kommande år Korta avstämningar Psykisk hälsa och missbruk Jäv Diskussion Planering för 2019-2020, prioritering

Läs mer

Regionalt resurscentrum Psykisk hälsa

Regionalt resurscentrum Psykisk hälsa Regionalt resurscentrum Psykisk hälsa RCPH i Västra sjukvårdsregionen Västra Götalands regionen och Region Halland tillsammans med kommunerna i Halland och Västra Götaland Samverkan för en mer kunskapsbaserad,

Läs mer

Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård

Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård Med sikte mot ett gemensamt nationellt system Mats

Läs mer

Kunskapsstyrning Uppsala-Örebro sjukvårdsregion

Kunskapsstyrning Uppsala-Örebro sjukvårdsregion Kunskapsstyrning Uppsala-Örebro sjukvårdsregion Tony Holm svnuppsalaorebro.se Hur lyckas vi maxa resultaten av våra resurser och se till att befolkningen får vård efter behov? Målet.. Bästa aktuella kunskap

Läs mer

Hur säkerställer vi legitimitet och kompetens för arbetet med försäkringsmedicin inom hälso- och sjukvården? NFF konferens Britt Arrelöv

Hur säkerställer vi legitimitet och kompetens för arbetet med försäkringsmedicin inom hälso- och sjukvården? NFF konferens Britt Arrelöv Hur säkerställer vi legitimitet och kompetens för arbetet med försäkringsmedicin inom hälso- och sjukvården? NFF konferens 13.11 2018 Britt Arrelöv Hur kan hälso- och sjukvården bistå patienter med försäkringsmedicinska

Läs mer

Lena Burström Karin Dahlberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid Psoriasis

Lena Burström Karin Dahlberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid Psoriasis Lena Burström Karin Dahlberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid Psoriasis Antagen av Samverkansnämnden Inledning Den politiska viljeinriktningen är ett för sjukvårdsregionen

Läs mer

Jenny Gustafsson Annika Friberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid Endometrios

Jenny Gustafsson Annika Friberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid Endometrios Jenny Gustafsson Annika Friberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid Endometrios Antagen av Samverkansnämnden 19-05-23-24 Inledning Den politiska viljeinriktningen är ett

Läs mer

Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer

Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer www.svnuppsalaorebro.se 2015-01-13 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer 1 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Utvecklingsgruppen koordinerar

Läs mer

Regional överenskommelse. kommunerna i VG Charlotta Wilhelmsson, VästKom Malin Camper, Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR

Regional överenskommelse. kommunerna i VG Charlotta Wilhelmsson, VästKom Malin Camper, Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR Regional överenskommelse och aktuellt inom VGR och kommunerna i VG 2018 02 01 Charlotta Wilhelmsson, VästKom Malin Camper, Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR Områden för samverkan Hälso och sjukvårdsavtal

Läs mer

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Varför nytt gemensamt system? Vilka effekter och vilket mervärde förväntas genom det nya systemet? På vilket sätt? Sophia Björk, Sveriges

Läs mer

~ Gävleborg Datum Dnr 34, HSN 2017/327

~ Gävleborg Datum Dnr 34, HSN 2017/327 Hälso- och sjukvårdsstaben Upprättare Tommy Stokka Yttrande - Revisionsrapport - Implementering av politiska viljeinriktning ar Landstingen och regionerna i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion (Landstinget

Läs mer

Välkommen! Hur kan vi göra psykosvården bättre?

Välkommen! Hur kan vi göra psykosvården bättre? Välkommen! Hur kan vi göra psykosvården bättre? Bättre psykiatrisk vård med samordnad kunskapsspridning och kunskapsutbyte Ing-Marie Wieselgren, registerhållare Louise Kimby, utvecklingsledare PsykosR

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016

Verksamhetsberättelse 2016 2017-03-09 Version Verksamhetsberättelse 2016 Psykiatrins specialitetsråd Birgitta Huuva, fd områdeschef psykiatri, Region Örebro län 2 (8) Innehållsförteckning 1. Möten under året... 3 2. Aktiviteter

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning Datum Ärendebeteckning 2013-05-02 SN 2012/0684 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2013-2014 Kalmar kommun

Läs mer

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Antagen av Samverkansnämnden 2013-10-04 Samverkansnämnden rekommenderar

Läs mer

Vård och Insatsprogrammet (VIP)

Vård och Insatsprogrammet (VIP) Vård och Insatsprogrammet (VIP) Schizofreni och schizofreniliknande tillstånd www.vardochinsats.se https://vimeo.com/301164635 Nationella Programområden (NPO) Psykisk Hälsa Aktuella programarbeten 1. ADHD

Läs mer

System för kunskapsstyrning

System för kunskapsstyrning System för kunskapsstyrning Ny kunskapsorganisation i Västra sjukvårdsregionen Anders Carlqvist Nationellt system för kunskapsstyrning Bakom systemet står landsting och regioner i samverkan samt Sveriges

Läs mer

Göran Karlström, Anna Boman Sörebö Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer

Göran Karlström, Anna Boman Sörebö Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Göran Karlström, Anna Boman Sörebö 2018-06-01 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Politisk viljeinriktning för vård vid stroke Inledning Den politiska viljeinriktningen är ett för sjukvårdsregionen

Läs mer

Politisk viljeinriktning för vård vid multipel skleros (MS) och Parkinsons sjukdom baserad på Socialstyrelsens nationella riktlinjer 2016

Politisk viljeinriktning för vård vid multipel skleros (MS) och Parkinsons sjukdom baserad på Socialstyrelsens nationella riktlinjer 2016 Britt Ahl, Katrin Boström och Annika Friberg 2017-03-22 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Politisk viljeinriktning för vård vid multipel skleros (MS) och Parkinsons sjukdom baserad

Läs mer

Dålig psykisk hälsa är vanligare bland förtidspensionärer, arbetslösa och studerande än bland personer som arbetar. Andelen med dålig psykisk hälsa

Dålig psykisk hälsa är vanligare bland förtidspensionärer, arbetslösa och studerande än bland personer som arbetar. Andelen med dålig psykisk hälsa Referat av föredrag från konferens 110412 i Lund arrangerad av Schizofreniföreningen i Skåne i samarbete med Vuxenskolan i Skåne. Anders Åkesson (Mp) Regionråd, vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning MISSIV 2015-08-28 RJL 2015/1138 Kommunalt forum Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och kommun överlämnar bilagd

Läs mer

Utveckling av kunskapsstyrning i samverkan mellan kommun och region, med fokus på området psykisk hälsa

Utveckling av kunskapsstyrning i samverkan mellan kommun och region, med fokus på området psykisk hälsa Utveckling av kunskapsstyrning i samverkan mellan kommun och region, med fokus på området psykisk hälsa Nuläge i utveckling av gemensam kunskapsstyrningsmodell VIP och NR Schizofreni i samverkan Inriktningsdokument

Läs mer

Samverkansöverenskommelse med landstinget. med landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse med landstinget. med landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Tryggvesson 2013-07-04 ON 2012/0087 0480-45 35 05 Omsorgsnämnden Samverkansöverenskommelse med landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Statlig styrning med kunskap

Statlig styrning med kunskap Statlig styrning med kunskap hur är det tänkt? BUP-kongress i Uppsala Barbro Thurfjell medicinskt sakkunnig, barn- och ungdomspsykiatri Agenda Socialstyrelsens roll Vad är styrning med kunskap? Rådet och

Läs mer

Landstingsfullmäktiges protokoll. Styrelsens beredning av programberedningens verksamhetsrapport för år 2015

Landstingsfullmäktiges protokoll. Styrelsens beredning av programberedningens verksamhetsrapport för år 2015 Landstingsfullmäktiges protokoll Sammanträdet den 20 april 2016 30 Styrelsens beredning av programberedningens verksamhetsrapport för år 2015 Dnr 35-15 Ärendebeskrivning I enlighet med den av landstingsfullmäktige

Läs mer

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott : 2017-11-24 Plats: Närvarande: Västmanlands sjukhus, Västerås Andreas Svahn, Region Örebro län Börje Wennberg, Region Uppsala län, ordförande Fredrik Larsson,

Läs mer

Så här samverkar vi kring målgruppen i Västra Götaland Malin Camper Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR

Så här samverkar vi kring målgruppen i Västra Götaland Malin Camper Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR Så här samverkar vi kring målgruppen i Västra Götaland 2017-10-12 Malin Camper Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR 5 områden för samverkan på länsnivå Hälso- och sjukvårdsavtal samt Överenskommelse

Läs mer

Politisk viljeinriktning för vård vid Prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor

Politisk viljeinriktning för vård vid Prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor Anna Boman Sörebo Agneta Eklund Regionala utvecklingsgruppen 2018-12-06-07 Politisk viljeinriktning för vård vid Prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor Antagen av Samverkansnämnden 2018-12-xx

Läs mer

Överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa - mellan kommuner och landsting i Norrbottenslän

Överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa - mellan kommuner och landsting i Norrbottenslän Överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa - mellan kommuner och landsting i Norrbottenslän För vem? Barn och unga 0-25 år som har eller riskerar att utveckla psykisk ohälsa och sjukdom Personer

Läs mer

Riktat statsbidrag: Insatser inom psykisk hälsa-området Malin Camper, KPH

Riktat statsbidrag: Insatser inom psykisk hälsa-området Malin Camper, KPH Riktat statsbidrag: Insatser inom psykisk hälsa-området 2018 180226 Malin Camper, KPH Statsbidrag psykisk hälsa-området 2018 Beslut i HSS 170914 och 170927 för de i september kända statsbidragen till VGR

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Susanne Renard Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 39 78 Susanne.Renard@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-02-02 Dnr 1604541 1 (6) Beredningen för primärvård,

Läs mer

➎ Om kommuner, landsting och beslutsfattare. Kunskap kan ge makt och inflytande. Vem bestämmer vad?

➎ Om kommuner, landsting och beslutsfattare. Kunskap kan ge makt och inflytande. Vem bestämmer vad? ➎ Om kommuner, landsting och beslutsfattare 32 Kunskap kan ge makt och inflytande. Vem bestämmer vad? Så mycket har skrivits och sagts om långtidssjukskrivna den senaste tiden. Man kan känna sig utpekad.

Läs mer

Samordningsgruppen specialitetsråd funktionshinder

Samordningsgruppen specialitetsråd funktionshinder 1 (5) Samordningsgruppen specialitetsråd funktionshinder : Tid: 9.00 14.00 Plats: Central Hotel, Stockholm Närvarande: Anita Nyqvist, Värmland, Eva-Charlotte Bernthson, Sörmland, Gunilla Lillhager, Dalarna,

Läs mer

Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkan för god och jämlik hälso- och sjukvård

Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkan för god och jämlik hälso- och sjukvård Samverkan för god och jämlik hälso- och sjukvård Region Östergötland 450 000 invånare 13 000 medarbetare Region Jönköpings län 350 000 invånare 10 000 medarbetare Region Kalmar län 243 000 invånare 7 000

Läs mer

Handlingsplan för psykisk hälsa (inkl. arbete kring ärendeberedning) och Resurscentrum för psykisk hälsa i Västra sjukvårdsregionen

Handlingsplan för psykisk hälsa (inkl. arbete kring ärendeberedning) och Resurscentrum för psykisk hälsa i Västra sjukvårdsregionen Handlingsplan för psykisk hälsa 2018-2020 (inkl. arbete kring ärendeberedning) och Resurscentrum för psykisk hälsa i Västra sjukvårdsregionen 180112 Malin Camper, KPH Handlingsplan för psykisk hälsa 2018-2020

Läs mer

AID - Övergripande förändringar

AID - Övergripande förändringar På gång på SKL AID - Övergripande förändringar Begreppen stödpedagog, stödassistent och stödbiträde införs Funktionshinder ersätts med Funktionsnedsättning Socialt och kurativt ersätts med Individ- och

Läs mer

Folkhälsoenkät Förekomsten av dålig psykisk hälsa är 16 % för män och 20 % för kvinnor.

Folkhälsoenkät Förekomsten av dålig psykisk hälsa är 16 % för män och 20 % för kvinnor. Folkhälsoenkät 2008 Förekomsten av dålig psykisk hälsa är 16 % för män och 20 % för kvinnor. Den högsta andelen ses bland unga kvinnor i åldern 18-34 år.. Dålig psykisk hälsa är vanligare bland förtidspensionärer,

Läs mer

Aktuellt inom vård och omsorg. Hans Karlsson

Aktuellt inom vård och omsorg. Hans Karlsson Aktuellt inom vård och omsorg Hans Karlsson 1 Agenda 1. Bästa tillgängliga kunskap 2. Tillståndsplikt entreprenader för äldreboenden 3. Tillsyn av äldreboenden nattbemanning 4. En ny möjlighet till uppehållstillstånd

Läs mer

Temagrupperna rapporterar. Detta är på gång kring Barn och unga, Mitt i livet, Psykiatri och Äldre

Temagrupperna rapporterar. Detta är på gång kring Barn och unga, Mitt i livet, Psykiatri och Äldre Temagrupperna rapporterar Detta är på gång kring Barn och unga, Mitt i livet, Psykiatri och Äldre Temagrupp Barn och unga Västbus Barn och unga ska lyckas i skolan! Temagrupp Barn och unga Samverkan och

Läs mer

Psykisk hälsa, ohälsa. Rapport om pågående arbete.

Psykisk hälsa, ohälsa. Rapport om pågående arbete. Psykisk hälsa, ohälsa Rapport om pågående arbete ing-marie.wieselgren@skl.se www.uppdragpsykiskhälsa.se Ing-Marie Wieselgren och Zophia Mellgren Kort information och lite diskussion: 1. Handlingsplanen

Läs mer

Regionalt resurscentrum för Psykisk hälsa (RCPH) i västra sjukvårdsregionen

Regionalt resurscentrum för Psykisk hälsa (RCPH) i västra sjukvårdsregionen Regionalt resurscentrum för Psykisk hälsa (RCPH) i västra sjukvårdsregionen 180111 Bakgrund Överenskommelse mellan staten och SKL om Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2017 : högst sex

Läs mer

Resurscentra. En struktur för samverkan

Resurscentra. En struktur för samverkan Resurscentra En struktur för samverkan - 2018 - Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa. Tillsammans gör vi varandra framgångsrika. - Sveriges Kommuner och Landsting För en jämlik psykisk hälsa Den

Läs mer

Hur ska vi samverka? Dialogmöte om kompetensförsörjningen i hälso- och sjukvården - november #framtidensvardkompetens

Hur ska vi samverka? Dialogmöte om kompetensförsörjningen i hälso- och sjukvården - november #framtidensvardkompetens Hur ska vi samverka? Dialogmöte om kompetensförsörjningen i hälso- och sjukvården - november 2018 #framtidensvardkompetens Program Presentation av diskussionsunderlaget Samverkansstruktur på nationell

Läs mer

PRIO - analys och handlingsplan

PRIO - analys och handlingsplan Protokoll Sammanträdesdatum 2015-09-03 Sida 13(25) Socialnämndens arbetsutskott Sn/2015:240 SNau 102 PRIO - analys och handlingsplan Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden tackar för informationen

Läs mer

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden Innehåll De sex sjukvårdsregionerna Grunden för Samverkansnämnderna s ledamöter, ersättare och tjänstepersoner s roll och uppgifter Samverkansavtal för Västra Sjukvårdsregionen och Utomlänsvård inom tandvården

Läs mer

En ny beslutsprocess för den högspecialiserade vården

En ny beslutsprocess för den högspecialiserade vården En ny beslutsprocess för den högspecialiserade vården Kristina Wikner, enhetschef Per-Henrik Zingmark, bitr. enhetschef Enheten för Högspecialiserad Vård Den 1 juli 2018 ändras hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-05-30 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Marie Gustafsson Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014 Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2012-09-05 Avtal 0480 450885 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos

Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos Information om Habilitering & Hälsas stöd till dig som har en autismspektrumdiagnos (ASD) utan intellektuell funktionsnedsättning. Det kan vara autism, Aspergers

Läs mer

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialberedningen Sammanträdesdatum 2014-11-12 64/71 44./. Bilaga. Handlingsplan psykiatrisk ohälsa I Norrbottens län finns sedan hösten 2013 en överenskommelse om samarbete

Läs mer

Landstingshuset, konferensrum Sirius

Landstingshuset, konferensrum Sirius MINNESANTECKNING Administrativa staben Vårdvalsenheten Berit Bryske HÄLSOVALSRÅD 2018-05-31 LK/180195 Landstingshuset, konferensrum Sirius Närvarande: Anders Olsson, bitr. tf. områdeschef LiV Annika Kjellman,

Läs mer

Nationell högspecialiserad vård. Avdelningen för Kunskapsstyrning för Hälso- och Sjukvården Enheten för Högspecialiserad vård

Nationell högspecialiserad vård. Avdelningen för Kunskapsstyrning för Hälso- och Sjukvården Enheten för Högspecialiserad vård Nationell högspecialiserad vård Avdelningen för Kunskapsstyrning för Hälso- och Sjukvården Enheten för Högspecialiserad vård Vad kan svensk hälso- och sjukvård vinna? En god och jämlik hälsooch sjukvård,

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård vid epilepsi

Nationella riktlinjer för vård vid epilepsi TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Regionsjukvårdsstaben Leni Lagerqvist 2018-04-23 SVN 2018-12 Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen Nationella riktlinjer för vård vid epilepsi Förslag till beslut Samverkansnämnden

Läs mer

Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 7 (17) 2015-05-25 Ks 5. Samverkansöverenskommelse mellan landstinget och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykiska funktionsnedsättningar revidering Dnr

Läs mer

17/18 Yttrande över revisionsrapport - Implementering av politiska viljeinriktningar

17/18 Yttrande över revisionsrapport - Implementering av politiska viljeinriktningar PROTOKOLLSUTDRAG RE-REV17-0037 Ankom 180302 HANDLÄGGARE DATUM DIARIENUMMER 2018-02-13 LS-LED17-1879-4 17/18 Yttrande över revisionsrapport - Implementering av politiska viljeinriktningar Diarienummer:

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2017

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2017 VERKSAMHETSBERÄTTELSE Sjukvårdsregionens utvecklingsgrupp för nationella riktlinjer 1 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Utvecklingsgruppen koordinerar arbete med Socialstyrelsens nationella

Läs mer

Vad händer i omvärlden? Ylva Branting

Vad händer i omvärlden? Ylva Branting Vad händer i omvärlden? Ylva Branting EU EU:s definition av sällsynta sjukdomar Kodning och klassificering Omfattar fem gånger så många individer. Europeisk förteckning Standards av hjälpmedel hygienhjälpmedel

Läs mer

Patienten i centrum Att vara distiktsläkare till patienter med intellektuell funktionsnedsättning

Patienten i centrum Att vara distiktsläkare till patienter med intellektuell funktionsnedsättning Patienten i centrum Att vara distiktsläkare till patienter med intellektuell funktionsnedsättning Malin Nystrand, Närhälsan Lövgärdets Vårdcentral 2015-10-24 FUB Upplägg! Några av mina patienter! Bakgrund!

Läs mer

Nationellt kliniskt kunskapsstöd för primärvården

Nationellt kliniskt kunskapsstöd för primärvården Nationellt kliniskt kunskapsstöd för primärvården Grundläggande principer Evidensbaserad kunskap Baserade på nationella riktlinjer Anpassade för patientmötet i primärvården Tvärprofessionella Aktuella

Läs mer

Riksförbundet Sällsynta diagnoser - Fokus på vården. Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum:

Riksförbundet Sällsynta diagnoser - Fokus på vården. Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum: Riksförbundet Sällsynta diagnoser - Fokus på vården Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum: 2017-01-18 1 Kort om genomförandet Webbenkät Medlemmar med en sällsynt diagnos eller som har barn/anhörig med en

Läs mer

VästKom frågor. IFO chefsnätverk

VästKom frågor. IFO chefsnätverk VästKom frågor IFO chefsnätverk 2019-03-22 Socialtjänst och Hälso- och sjukvårdsfrågor Inom området socialtjänst och hälso- och sjukvård sker det mesta av arbetet i samverkan med Västra Götalandsregionen.

Läs mer

Yttrande över motion 2017:31 av Karin Michal (MP) om utökade psykiatriska resurser

Yttrande över motion 2017:31 av Karin Michal (MP) om utökade psykiatriska resurser Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Marina Skarbövik TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1299 Yttrande över motion 2017:31 av Karin Michal (MP)

Läs mer

Projekt Barn som anhöriga 2012-2014

Projekt Barn som anhöriga 2012-2014 Projekt Barn som anhöriga 2012-2014 Nationell satsning sker på utvecklingsarbete som stödjer barn och unga som har föräldrar med olika svårigheter. I hälso- och sjukvårdslagen har lyfts in barns särskilda

Läs mer

Etablering av sjukvårdsregionala programområden (RPO) Hösten 2018

Etablering av sjukvårdsregionala programområden (RPO) Hösten 2018 Etablering av sjukvårdsregionala programområden (RPO) Hösten 2018 Syftet med mötet idag Presentation av nationella systemet för kunskapsstyrning Diskussion kring uppdragsbeskrivning regionala programområden

Läs mer

Samverkan mellan kommun och landsting avseende vården av psykiskt funktionshindrade

Samverkan mellan kommun och landsting avseende vården av psykiskt funktionshindrade Revisionsrapport* Uppföljning avseende granskning av Samverkan mellan kommun och landsting avseende vården av psykiskt funktionshindrade Bollnäs Kommun Februari 2007 Margaretha Larsson *connectedthinking

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Uppdrag

Läs mer

Försäkringsmedicinsk kommitté

Försäkringsmedicinsk kommitté Försäkringsmedicinsk kommitté Vårdval 20190618 Tuula Wallsten PhD, Chefläkare Ordförande Försäkringsmedicinsk kommitté Kunskapsområdet försäkringsmedicin Det försäkringsmedicinska kunskapsområdet innefattar

Läs mer

SKL:s arbete för att stödja utvecklingen av vården och omsorgen för personer med psykisk funktionsnedsättning och sjukdom

SKL:s arbete för att stödja utvecklingen av vården och omsorgen för personer med psykisk funktionsnedsättning och sjukdom SKL:s arbete för att stödja utvecklingen av vården och omsorgen för personer med psykisk funktionsnedsättning och sjukdom 2015-08-25 Sektionen för vård och socialtjänst 1 Knivdåd i Norrköping kunde ha

Läs mer

BILAGA 1. Struktur för kunskapsspridning och kunskapsutveckling REGIONALA RESURSCENTRA/PROGRAMOMRÅDEN PSYKISK HÄLSA

BILAGA 1. Struktur för kunskapsspridning och kunskapsutveckling REGIONALA RESURSCENTRA/PROGRAMOMRÅDEN PSYKISK HÄLSA BILAGA 1 Struktur för kunskapsspridning och kunskapsutveckling REGIONALA RESURSCENTRA/PROGRAMOMRÅDEN PSYKISK HÄLSA Innehåll Bakgrund... 3 Nationellt programområde psykisk hälsa... 5 Nationella vård- och

Läs mer

Överenskommelse om samverkan avseende hälso- och sjukvård

Överenskommelse om samverkan avseende hälso- och sjukvård ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2017-03-01 Ansvarig: Monica Jonsson Kommun(er): Länets samtliga kommuner Landstingsförvaltning(ar): Landstingets samtliga förvaltningar Fastställt

Läs mer

Område Aktivitet Genomförande Mål 20111231 Lokal Styrgrupp i Borlänge

Område Aktivitet Genomförande Mål 20111231 Lokal Styrgrupp i Borlänge Genomförandeplan för Borlänge 2011 Berörda verksamheter- Kommun och Landsting åtar sig att genomföra följande under 2011. Område Aktivitet Genomförande Mål 20111231 Lokal Styrgrupp i Borlänge Styrgrupp

Läs mer

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri 2018 Implementering Mål Åtgärd Målgrupp för åtgärd Hur När Ansvar 1) Samverkan och samordning ska leda till upplevd god psykisk och fysisk hälsa samt

Läs mer

Denna överenskommelse är en bearbetad upplaga som ursprungligen författats gemensamt av regionförbundet och landstinget i Jönköpings län.

Denna överenskommelse är en bearbetad upplaga som ursprungligen författats gemensamt av regionförbundet och landstinget i Jönköpings län. 1(7) Överenskommelse om samordnade insatser för barn, mellan landsting och kommun, med utgångspunkt från aktuell lagstiftning i hälso- och sjukvårdslagen, socialtjänstlagen samt i föreskrifter och allmänna

Läs mer

Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet

Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet Hur såg landstinges arbete ut med sjukskrivningar 2005? - Det var stora skillnader i länen när det gäller längden och antal personer som var sjukskrivna

Läs mer

Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS

Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS Stöd och service till vissa funktionshindrade enligt LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ger människor med vissa

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 27 bim.soerich@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-10-13 Dnr 1402153 1 (5) Närsjukvårdsberedningen Delaktighet, inflytande och

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Uppdrag

Läs mer

Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet

Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet Monica Jonsson Regionförbundet Uppsala län 018 18 21 09 monica.jonsson@regionuppsala.se Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet Representanter från landstinget och länets kommuner på ledningsnivå

Läs mer

Nationellt programområde för Kvinnosjukdomar och förlossning Masoumeh Rezapour, ordförande

Nationellt programområde för Kvinnosjukdomar och förlossning Masoumeh Rezapour, ordförande Nationellt programområde för Kvinnosjukdomar och förlossning Masoumeh Rezapour, ordförande Masoumeh Rezapour svnuppsalaorebro.se NPO Kvinnosjukdomar och förlossning Bildades november 2017 Huvuduppdrag

Läs mer

Standardiserade vårdförlopp

Standardiserade vårdförlopp Standardiserade vårdförlopp 18 September 2019 En jämlik och effektiv vård med god kvalitet genom standardiserade vårdförlopp Överenskommelse med staten Regeringen vill underbygga det pågående utvecklingsarbetet

Läs mer

Regional handlingsplan för suicidprevention och minskad psykisk ohälsa

Regional handlingsplan för suicidprevention och minskad psykisk ohälsa Bilaga 4 kommunstyrelsen 2017-06-07 107 Regional handlingsplan för suicidprevention och minskad psykisk ohälsa Handläggare: Karin Haster, Folkhälsa och samhällsmedicin Datum: 2017-04-24 Dokumenttyp: Diarienummer:

Läs mer

Nationellt system för kunskapsstyrning

Nationellt system för kunskapsstyrning Nationellt system för kunskapsstyrning Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård 2019-03-14 Vår Gård 2019 1 Målområdena utgår från Socialstyrelsens definition av God vård: Kunskapsbaserad

Läs mer

UNGDOMSLOTSAR TILL PSYKIATRI

UNGDOMSLOTSAR TILL PSYKIATRI Förslag om UNGDOMSLOTSAR TILL PSYKIATRI Projekt för utvecklad samverkan kring unga vuxna med allvarlig psykisk ohälsa i Göteborg 2015-02-10 2015-02-06 Styrgruppen för projektet Ordförande Lena Säljö, Göteborgs

Läs mer