Samverkansnämndens samverkan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samverkansnämndens samverkan"

Transkript

1 1 (6) Samverkansnämndens samverkan Förslag till beslut att anta förslagen i nedanstående utredning och att den nya organisationen införs senast den 1 januari Rickard Simonsson Ordförande Landstings-/regiondirektörsgruppen Sammanfattning Samverkansnämnden gav hösten 2017 landstings-/regiondirektörsgruppen i uppdrag att återkomma med förslag på hur samverkan kan breddas och fördjupas inom hälso- och sjukvårdens område. Fyra områden skulle analyseras: Nämndens ambitionsnivå kring breddad och fördjupad samverkan Roller, processer och sammansättning inom beredningsorganisationen Kanslistruktur Lokalt arbete inom respektive landsting/region. Utredningen föreslår att samverkan utvecklas inom befintliga samverkansområden och att möjligheterna till samverkan inom följande områden utreds: Gemensam produktionsplanering av länssjukvården Fortsatt sjukvårdsregional nivåstrukturering Gemensam investeringsplanering Verksamhetsutveckling genom digitalisering IT (infrastruktur) Kommunsamverkan på sjukvårdsregional nivå Kontinuerligt ta in aktuella projekt/projekt Föreslås att en ledningsgrupp ersätter nuvarande beredningsgrupp och att samverkansnämndens kansli leds av en administrativ chef och i övrigt bemannas med resurser från alla landsting och regioner. Landsting/regiondirektörsgruppen tillsätter administrativ chef och ledningsgruppen övriga resurser inom kansliet. Landstings/regiondirektörsgruppen ska utvärdera ledningsorganisationen efter ett år. Samverkansnämndens arbete ska vara en naturlig del i det lokala ledningsarbetet i respektive landsting/region. En tydlig lokal struktur kring sjukvårdsregionala samverkansområden och att hanteringen av samverkansnämndens ärenden tydliggörs i respektive ledningssystem är två framgångsfaktorer.

2 2 (6) Bakgrund/Motiv I samband med framtagandet av Avtal om samverkan i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion gjordes även en utredning av tjänstemannaorganisationen. Konsult Anders Tollmar presenterar utredningen för SVN-AU den 20 januari Därefter diskuteras utredningen i landstings- och regiondirektörsgruppen vilka informerade arbetsutskottet den 4 mars 2016 att det fanns konsensus i att kansliet behöver förstärkas, men att det ännu inte finns något förslag. Under 2016 pågår diskussioner om eventuella storregioner och i samband med det avvaktas det med förändringar av tjänstemannaorganisationen. För att bredda och fördjupa samverkan inom sjukvårdsregionen krävs en tjänstemannaorganisation som både kan ta hand om den ökade mängden frågor från den nationella arenan, och samtidigt kan jobba mer effektivt med förankringen i respektive landsting/region. Två av de mest aktuella frågor i dagsläget är uppbyggnaden av den samlade strukturen för sammanhållen kunskapsstyrning och den nationella nivåstruktureringen av högspecialiserad vård. Samverkansnämnden gav den 28 september 2017 landstings-/regiondirektörsgruppen i uppdrag att återkomma med förslag på hur samverkan kan breddas och fördjupas inom hälsooch sjukvårdens område. Fyra områden ska analyseras: Nämndens ambitionsnivå kring breddad och fördjupad samverkan Roller, processer och sammansättning inom beredningsorganisationen Kanslistruktur Lokalt arbete inom respektive landsting/region. Arbetet kan även utgöra ett underlag för nytt samverkansavtal för Samverkansnämnden. Nuvarande avtal sträcker sig fram t o m Utredning Konsult Roger Johansson, Public Partner, anlitades för att leda arbetet. Utredningen genomfördes i tre etapper: 1. Intervjuer med representanter från beredningsgrupp och landstings- och regiondirektörsgrupp för alla landsting och regioner i sjukvårdsregionen, samt kansliansvarig. 2. Möte med beredningsgrupp och landstings- och regiondirektörsgrupp december 2017 och januari Gemensam workshop med beredningsgrupp och landstings- och regiondirektörsgrupp i februari Grunden för workshoppen den 9 februari var en situationsanalys av dagens samverkan, sammanställd utifrån Rogers intervjuer och möten med landstings- och regiondirektörsgrupp och beredningsgrupp. Utredningsdokumentation bifogas i bilaga 1.

3 3 (6) Ambitionsnivå I nuvarande Avtal om samverkan i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion finns en god grund för ambitionsökning av samverkan. Avtalet fastställer att parterna förbinder sig att gemensamt verka för att stärka Uppsala-Örebro sjukvårdsregion som samverkansområde och gemensamt värna och utveckla kompetensen i varje län för att kunna erbjuda sjukvårdsregionens invånare en hälso- och sjukvård på lika villkor. Föreslås att samverkan fortsättningsvis, liksom idag, fokuserar på hälso- och sjukvård. Större samverkansområden idag: Regionvård Vård vid universitetssjukhus Kunskapsstyrning och medicinsk samverkan Kompetensförsörjning och utbildning Upphandling Avtalsuppföljning och prissättning Informationssäkerhet Förslag till ytterligare samverkansområden: Gemensam produktionsplanering av länssjukvården, Fortsatt sjukvårdsregional nivåstrukturering Gemensam investeringsplanering Verksamhetsutveckling genom digitalisering IT (infrastruktur) Kommunsamverkan på sjukvårdsregional nivå Kontinuerligt ta in aktuella projekt/projekt Ledningsfunktion Fokus för utredningen har varit ledningsnivån av tjänstemannaorganisationen, dvs. landstingsoch regiondirektörsgrupp, beredningsgrupp och kansliet. Nästa steg är att se över vilka uppdrag övriga grupperingar ska ha för att stödja den ökade ambitionsnivån. En utredning om hur den sjukvårdsregionala kunskapsstyrningsorganisationen ska se ut pågår. För att bredda och fördjupa samverkan inom sjukvårdsregionen krävs en tjänstemannaorganisation som både kan ta hand om den ökade mängden frågor från den nationella arenan, och samtidigt kan jobba mer effektivt med förankringen i respektive landsting/region. De ansvariga för hälso- och sjukvården i sjukvårdsregionen behöver vara i en tydligare operativ ledning i respektive landsting/region. Ekonomidirektörer och HRdirektörer lyfts in i strukturen. Landstings- och regiondirektörer bör ha en övergripande och strategisk roll. Den administrativa motorn, i form av ett kansli, ska ha tydliga kopplingar till respektive landsting/-region. Landstings-/regiondirektörsgruppen ska utvärdera ledningsorganisationen efter ett år.

4 4 (6) Landstings- och regiondirektörsgrupp Landstings- och regiondirektörsgruppen ska, på samverkansnämndens uppdrag, ansvara för struktur och regionövergripande samverkan över region-/landstingsgränserna och stödja ledningsgruppen i att skapa övergripande förutsättningar för att sjukvårdsregionens ambitioner och överenskommelser implementeras i respektive region/landsting. Gruppen fastställer uppdrag för ledningsgruppen, ekonomidirektörsgrupp och HRdirektörsgrupp, samt utser ordförande i grupperna. Ordförande i landstings- och regiondirektörsgruppen arbetsleder den administrativa chefen. Ledningsgrupp Ledningsgruppen består av en representant per landsting/region. Både ordinarie och ersättare ska utses. På möten deltar en person per landsting/region. Ledningsgruppen ska adjungera berörda personer/verksamheter till sina möten när frågor av särskild vikt för enskilt landsting/region diskuteras. Ledningsgruppen ska leda och styra samverkansnämndens operativa organisering för verkställande av planer och beslut samt bereda ärenden till samverkansnämnden. Gruppen ansvarar för en systematisk utveckling av verksamheten, samt att tjänstemannaorganisationen i övrigt är ändamålsenlig. Gruppen fastställer uppdrag för arbetsgrupper kopplade till ledningsgruppen. Ledningsgruppen ansvarar för att tillse att kansliet har erforderliga resurser och kompetensprofiler. Ledningsgruppen företräder sjukvårdsregionen i nationella sammanhang och säkerställer en god samverkan med kommunerna. Kanslistöd Kanslistödet ska utgöra ett kvalificerat administrativt stöd till samverkansnämnd, och ledningsgrupp och landstings- och regiondirektörsgruppen så att de kan svara upp mot samverkansavtalets intentioner.

5 5 (6) Kanslistödet sköter ekonomi, kommunikation, administrativ utveckling, ärendeframtagning, kontakt med ledningsgrupp och landstings- och regiondirektörsgrupp, hemsida, nyhetsbrev, presskontakter, uppföljning av avtal, ärendehantering, mötesadministration och fungerar som stöd till arbetsgrupper kopplade till ledningsgruppen. Följande resurser ska ingå i kansliet: 1,0 administrativ chef Strategiskt stöd 0,3 från varje landsting/region (0,3*7) Kanslistöd lokalt 0,7 i varje landsting/region (0,7*7) 0,3 arbetsleds av den administrativa chefen och arbetar med övergripande sjukvårdsregionala frågor, medan 0,7 arbetsleds från respektive landsting/regions medlem i ledningsgruppen och arbetar med förankringsarbetet lokalt. Projektanställda inom samverkansområden Idag kunskapsstyrning 1,0 samordnare, 0,5 redaktör nationellt kliniskt kunskapsstöd, 1,5 processledare nationella programområden, 0,6 ordförande för nationella programområden. Tjänsteköp av särskilda kompetenser, ex. webbredaktör och kommunikatör Arbetsgivarmyndighet för den administrativa chefen är sätet för nämnden och arbetsgivarmyndighet för respektive (0,3+0,7) är hemlandstinget/regionen. Kansliet ska i det fortsatta arbetet överväga samordning med administration av övriga gemensamma verksamheter, ex. RFR, RCC. Nuvarande kansliresurser: 0,5 Kansliansvarig (0,3 i budget 2018) För kunskapsstyrning 1,0 samordnare, 0,5 redaktör nationellt kliniskt kunskapsstöd, 1,5 processledare nationella programområden, 0,6 ordförande för nationella programområden (Finns 0,5 processledare i budget 2018) 0,2 ordförande beredningsgrupp 0,07 webbredaktör Utöver detta stödjer nuvarande beredningsgrupp dagens kansliarbete. Lokalt arbete Under workshoppen fastställdes vilka yttre och inre kännetecken grupperna vill att sjukvårdsregionen ska ha. Yttre kännetecken, hur vi vill att sjukvårdsregionens ska uppfattas i de sju regionerna/landstingen: Leverans Eniga i samverkan, en kännedom om sjukvårdsregionen i våra organisationer Ömsesidigt beroende Inre kännetecken, det här vill vi ska känneteckna vårt samarbete och våra möten i sjukvårdsregionen: Bra samarbetsklimat Resultatinriktning Öppenhet och transparens

6 6 (6) För att lyckas med målet att stärka Uppsala-Örebro sjukvårdsregion som samverkansområde och gemensamt värna och utveckla kompetensen i varje län för att kunna erbjuda sjukvårdsregionens invånare en hälso- och sjukvård på lika villkor behöver samverkansnämndens arbete vara en naturlig del i det lokala ledningsarbetet i respektive landsting/region. En tydlig lokal struktur kring sjukvårdsregionala samverkansområden och att hanteringen av samverkansnämndens ärenden tydliggörs i respektive ledningssystem är två framgångsfaktorer.

Sjukvårdsregionalt seminarium 4 april Samverkansnämndens tjänstemannaorganisation och kunskapsstyrningsorganisation

Sjukvårdsregionalt seminarium 4 april Samverkansnämndens tjänstemannaorganisation och kunskapsstyrningsorganisation Sjukvårdsregionalt seminarium 4 april Samverkansnämndens tjänstemannaorganisation och kunskapsstyrningsorganisation Övergripande mål för samverkan Att genom samverkan erbjuda sjukvårdsregionens invånare

Läs mer

Återrapport - Aktivitetsplan 2018

Återrapport - Aktivitetsplan 2018 Återrapport - Aktivitetsplan 2018 Bakgrund Samverkansnämnden fastställde 2016 02 12 verksamhetsplanen för perioden 2016-2019. Verksamhetsplanen skall kompletteras med årliga aktivitetsplaner för Samverkansnämnden.

Läs mer

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott : 2015-11-12 Plats: Närvarande: Landstingshuset, Karlstad Marie-Louise Forsberg-Fransson, Region Örebro län Vivianne Macdisi, Landstinget i Uppsala län Fredrik

Läs mer

Tjänstemannastöd till samverkansnämnden

Tjänstemannastöd till samverkansnämnden Tjänstemannastöd till samverkansnämnden AU 2016-01-20 Upprättare Struktur Resultat: Enkät Underlag Förslag: Kansli Organisationsprincip Förslag: Organisation Frågor och synpunkter Enkät: Population och

Läs mer

Avtal om samverkan i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion

Avtal om samverkan i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion 1 (9) Avtal om samverkan i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion 2016-2019 2 (9) Avtal om samverkan i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion 1 Inledning Detta avtal reglerar samverkan inom hälso- och sjukvården mellan

Läs mer

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott : 2017-05-12 Plats: Skype Närvarande: Börje Wennberg, Region Uppsala län Elisabeth Kihlström, Landstinget i Värmland Maja Gilbert Westholm, Landstinget Dalarna

Läs mer

Bilaga 14 1 (1) Datum 2015-09-29 Uppdragsbeskrivning kanslifunktion för samverkansnämnden Uppdrag Samordna och administrera samverkansnämndens sammanträden inklusive tjänstemannaberedningar. Administrera

Läs mer

~ Gävleborg Datum Dnr 34, HSN 2017/327

~ Gävleborg Datum Dnr 34, HSN 2017/327 Hälso- och sjukvårdsstaben Upprättare Tommy Stokka Yttrande - Revisionsrapport - Implementering av politiska viljeinriktning ar Landstingen och regionerna i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion (Landstinget

Läs mer

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott : 2016-01-20 Plats: Närvarande: SKL, Stockholm Marie-Louise Forsberg-Fransson, Region Örebro län Börje Wennberg, Landstinget i Uppsala län, 1-5e Fredrik Larsson,

Läs mer

Introduktion Samverkansnämnden Uppsala-Örebro sjukvårdsregion

Introduktion Samverkansnämnden Uppsala-Örebro sjukvårdsregion Introduktion Samverkansnämnden Uppsala-Örebro sjukvårdsregion Sex sjukvårdsregioner Norra sjukvårdsregionen Uppsala-Örebro sjukvårdsregion Stockholm-Gotlands sjukvårdsregion Sydöstra sjukvårdsregionen

Läs mer

1. Bakgrund Uppdrag och organisation Ineras uppdrag Organisation för styrning och förankring... 4

1. Bakgrund Uppdrag och organisation Ineras uppdrag Organisation för styrning och förankring... 4 Innehåll 1. Bakgrund... 3 2. Uppdrag och organisation... 4 Ineras uppdrag... 4 Organisation för styrning och förankring... 4 Ägande av tjänster och projekt... 4 Ägare och kund... 4 3. Roller och ansvar...

Läs mer

Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård

Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård Med sikte mot ett gemensamt nationellt system Mats

Läs mer

Samverkansarenor på nationell och regional nivå för kompetensförsörjningen. sjukvården diskussionsunderlag

Samverkansarenor på nationell och regional nivå för kompetensförsörjningen. sjukvården diskussionsunderlag 1(9) Samverkansarenor på nationell och regional nivå för kompetensförsörjningen i hälso- och sjukvården diskussionsunderlag Inledning Detta underlag beskriver en möjlig utformning av hur samverkansarenor

Läs mer

Samverkansnämnden

Samverkansnämnden Samverkansnämnden 2018-12-07 Katarina Wijk, Professor Föreståndare Regionala forskningsrådet - RFR Forskning- och utvecklingschef Gävleborg Organisationsskiss Politisk nivå Samverkansnämnd 21 förtroendevalda.

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsavdelningens roll och ansvar

Hälso- och sjukvårdsavdelningens roll och ansvar Hälso- och sjukvårdsavdelningens roll och ansvar Hälso- och sjukvårdsavdelningen är en sammanhållande och utvecklande kraft som ser till helhet och nytta för invånare och patienter. Vi stödjer den politiska

Läs mer

17/18 Yttrande över revisionsrapport - Implementering av politiska viljeinriktningar

17/18 Yttrande över revisionsrapport - Implementering av politiska viljeinriktningar PROTOKOLLSUTDRAG RE-REV17-0037 Ankom 180302 HANDLÄGGARE DATUM DIARIENUMMER 2018-02-13 LS-LED17-1879-4 17/18 Yttrande över revisionsrapport - Implementering av politiska viljeinriktningar Diarienummer:

Läs mer

Kunskapsstyrning Uppsala-Örebro sjukvårdsregion

Kunskapsstyrning Uppsala-Örebro sjukvårdsregion Kunskapsstyrning Uppsala-Örebro sjukvårdsregion Tony Holm svnuppsalaorebro.se Hur lyckas vi maxa resultaten av våra resurser och se till att befolkningen får vård efter behov? Målet.. Bästa aktuella kunskap

Läs mer

Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa, social välfärd och vård

Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa, social välfärd och vård Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa, social välfärd och vård Projekt Region 2015 Beslut i Regionala chefsamverkansgruppen (KC/RD) 150305 Rev 160128 Tjänstemannastöd för Specifika samverkansrådet

Läs mer

Hur ska vi samverka? Dialogmöte om kompetensförsörjningen i hälso- och sjukvården - november #framtidensvardkompetens

Hur ska vi samverka? Dialogmöte om kompetensförsörjningen i hälso- och sjukvården - november #framtidensvardkompetens Hur ska vi samverka? Dialogmöte om kompetensförsörjningen i hälso- och sjukvården - november 2018 #framtidensvardkompetens Program Presentation av diskussionsunderlaget Samverkansstruktur på nationell

Läs mer

Välkomna till extramöte för nätverket för regionala samverkans- och stödstrukturer

Välkomna till extramöte för nätverket för regionala samverkans- och stödstrukturer Välkomna till extramöte för nätverket för regionala samverkans- och stödstrukturer Blandade informationspunkter inom områden som är aktuella för er skarpa frågor - Nomineringar till nationellt programområde

Läs mer

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård 2018-2024 Forskning och utveckling en förutsättning för god hälso- och sjukvård Landsting och regioner bedriver en kunskapsintensiv verksamhet. De behöver

Läs mer

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård 2018-2024 Forskning och utveckling en förutsättning för god hälso- och sjukvård Landsting och regioner bedriver en kunskapsintensiv verksamhet. De behöver

Läs mer

Hälso- och sjukvård - introduktion

Hälso- och sjukvård - introduktion Hälso- och sjukvård - introduktion Basfakta 47 vårdcentraler varav 27 i egen regi och 20 i privat regi (ca 40% av nettokostnaderna) 896 vårdplatser vid Akademiska sjukhuset och 68 vårdplatser vid Lasarettet

Läs mer

Lägesrapport: Arbetet med ett nytt samverkansavtal

Lägesrapport: Arbetet med ett nytt samverkansavtal Lägesrapport: Arbetet med ett nytt samverkansavtal Anders Tollmar Avtalsutskottet Bemanning Eva-Lena Aspetorp, Niklas Rommel, Per-Olov Gustafsson och Anders Tollmar Uppdrag Processa fram ett förslag till

Läs mer

Samverkansavtal för Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkansnämnden

Samverkansavtal för Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkansnämnden Samverkansavtal för Sydöstra sjukvårdsregionen Samverkansnämnden 2018-11-30 1 1 Om avtalet Detta avtal reglerar samverkan mellan Region Jönköpings län, Region Kalmar län och Region Östergötland. 2 Grund

Läs mer

STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD 2018-2024 REGIONALA FORSKNINGSRÅDET SAMVERKANSNÄMNDEN, UPPSALA-ÖREBRO SJUKVÅRDSREGION Upprättare: Katarina Wijk, föreståndare RFR Strategi för forskning

Läs mer

Regionalt cancercentrum väst

Regionalt cancercentrum väst Ärende 8 2011-03-07 UTKAST 13 februari 2011 Regionalt cancercentrum väst Mål, uppdrag, organisation och reglementen Detta dokument innehåller en beskrivning av mål, uppdrag, organisation och reglementen

Läs mer

Arbetsordning för Mälardalsrådet

Arbetsordning för Mälardalsrådet Förslag 161109 Arbetsordning för Mälardalsrådet Godkänd av Mälardalsrådets styrelse (DATUM) 1. Inledning Arbetsordning för Mälardalsrådet utgår från Mälardalsrådets stadgar, version antagen av rådsmötet

Läs mer

Reservation. Regionförbundet, Förbundsstyrelsen 22 september 2016 Regional indelning tre nya län remissyttrande till Finansdepartementet

Reservation. Regionförbundet, Förbundsstyrelsen 22 september 2016 Regional indelning tre nya län remissyttrande till Finansdepartementet Reservation Regionförbundet, Förbundsstyrelsen 22 september 2016 Regional indelning tre nya län remissyttrande till Finansdepartementet Regeringen gav den s.k. indelningskommittén i uppdrag att se över

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015 Samverkansnämndens beredningsgrupp

Verksamhetsberättelse 2015 Samverkansnämndens beredningsgrupp Verksamhetsberättelse 2015 Samverkansnämndens beredningsgrupp Bakgrund Verksamhetsplanen för beredningsgruppen 2015 har utgått från Samverkansnämndens aktivitetsplan 2015 En verksamhetsberättelse skall

Läs mer

Uppföljning Avtal om vård vid universitetssjukhusen Samverkansnämnden

Uppföljning Avtal om vård vid universitetssjukhusen Samverkansnämnden Uppföljning Avtal om vård vid universitetssjukhusen Samverkansnämnden 2016-06-02 Upprättare Innehåll Bakgrund avtalet förändringen mot förr Uppdrag hos Avtalsgruppen Uppföljning av ekonomin Uppföljning

Läs mer

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Varför nytt gemensamt system? Vilka effekter och vilket mervärde förväntas genom det nya systemet? På vilket sätt? Sophia Björk, Sveriges

Läs mer

RCC Regionala cancer centrum. Samverkansnämnden Helena Björkman

RCC Regionala cancer centrum. Samverkansnämnden Helena Björkman RCC Regionala cancer centrum Samverkansnämnden Helena Björkman Cancerplanen 2019-2021 beslutsärende Utvecklingsplan för cancervården inom Uppsala-Örebro sjukvårdsregion Reviderad under 2017-2018 Nyheter

Läs mer

Återrapport - Aktivitetsplan 2016

Återrapport - Aktivitetsplan 2016 Återrapport - Aktivitetsplan 2016 Bakgrund Samverkansnämnden fastställde 2016-02-12 verksamhetsplanen för mandatperioden 2016-2018. Verksamhetsplanen skall kompletteras med årliga aktivitetsplaner. En

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014 Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2012-09-05 Avtal 0480 450885 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

RAPPORT FRÅN RCC och RCC styrgrupp. Filippa Nyberg Samverkansnämnden 15 feb 2017

RAPPORT FRÅN RCC och RCC styrgrupp. Filippa Nyberg Samverkansnämnden 15 feb 2017 RAPPORT FRÅN RCC och RCC styrgrupp Filippa Nyberg Samverkansnämnden 15 feb 2017 RCC rapport SVF Revision av regionala cancerplanen-workshop Nivåstrukturering förslag till beslut Revision av regional cancerplan

Läs mer

Samverkansnämnden Uppsala Örebro regionen

Samverkansnämnden Uppsala Örebro regionen Samverkansnämnden Uppsala Örebro regionen En samgranskning mellan revisionskollegier inom regionen Revisionsrapport Februari 2011 Hans Gåsste Lars-Åke Ullström Innehållsförteckning Sammanfattning... 3

Läs mer

Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling

Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling 1/8 Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling Bakgrund I samband med att Region Östergötland övertog det regionala utvecklingsansvaret

Läs mer

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott : 2015-09-11 Plats: Närvarande: Konferensrum Hackspetten, Universitetssjukhuset Örebro Marie-Louise Forsberg-Fransson, Region Örebro län Börje Wennberg, Landstinget

Läs mer

Anslutningsavtal till Huvudöverenskommelse om fördjupat samarbete för att stödja biobanksinfrastruktur för hälso- och sjukvård, akademi och näringsliv

Anslutningsavtal till Huvudöverenskommelse om fördjupat samarbete för att stödja biobanksinfrastruktur för hälso- och sjukvård, akademi och näringsliv TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2018-04-26 Diarienummer 180383 Landstingsstyrelsen Anslutningsavtal till Huvudöverenskommelse om fördjupat samarbete för att stödja

Läs mer

Samverkansavtal för gemensam Ambulansdirigeringsnämnd

Samverkansavtal för gemensam Ambulansdirigeringsnämnd SAMVERKANSAVTAL 1 (5) 1 PARTER Region Uppsala, Region Västmanland och Landstinget Sörmland, nedan kallat parterna, har träffat följande överenskommelse om gemensam Ambulansdirigeringsnämnd. Region Västmanland

Läs mer

Regionala vårdprogramgrupper cancer RCC Stockholm Gotland

Regionala vårdprogramgrupper cancer RCC Stockholm Gotland Regionala vårdprogramgrupper cancer RCC Stockholm Gotland 2018-01-05 Namn Sammanhang Uppdrag för regionala vårdprogramgrupper Bakgrund: Arbetet och utvecklingen med vårdprogram, kvalitetsregister och patientprocesser

Läs mer

Palliativa rådet i Dalarna Gunilla Lundquist vårdprogramgrupp palliativ vård

Palliativa rådet i Dalarna Gunilla Lundquist vårdprogramgrupp palliativ vård Palliativa rådet i Dalarna 2014-09-02 Gunilla Lundquist vårdprogramgrupp palliativ vård Den nationella strategins fem mål Minska risken för insjuknande i cancer Förbättra omhändertagandet Förlänga överlevnadstid

Läs mer

Instruktion för Region Stockholms läkemedelskommitté

Instruktion för Region Stockholms läkemedelskommitté 1. Region Stockholms utgör regionens enligt lagen (1996:1157) om er. Region Stockholms utgör, tillsammans med Region Gotlands, Samverkansgrupp läkemedel och medicinteknik i sjukvårdsregion Stockholm-Gotlands

Läs mer

Avtal om samverkan i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion 2016-2019

Avtal om samverkan i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion 2016-2019 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(4) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Per-Olov Gustafsson Staben för övergripande hälso- och sjukvårdsfrågor +46155247636 2015-10-13 LS-LED15-1304-1 Ä R E N D E G Å

Läs mer

Politisk viljeinriktning för vård vid depression och ångestsyndrom Antagen av Samverkansnämnden

Politisk viljeinriktning för vård vid depression och ångestsyndrom Antagen av Samverkansnämnden Katrin Boström, Annika Friberg 2018-03-23 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Politisk viljeinriktning för vård vid depression och ångestsyndrom Antagen av Samverkansnämnden 2018-06-01

Läs mer

Uppdragsbeskrivning - Nationella biobanksrådet

Uppdragsbeskrivning - Nationella biobanksrådet Landstingens/regionernas gemensamma biobanksdokumentation Dokument: C3 Version: 5.0 Sida 1 (6) Information: www.biobanksverige.se Fastställd av: Sveriges Kommuner och landsting 2017-05-10 Landstingens/regionernas

Läs mer

1 (5) Version 1. Verksamhetsplan Regionalt utbildnings- och kompetensråd (RUR)

1 (5) Version 1. Verksamhetsplan Regionalt utbildnings- och kompetensråd (RUR) 1 (5) Datum 2016-02-05 Version 1 Verksamhetsplan 2016 Regionalt utbildnings- och kompetensråd (RUR) 2 (5) Innehållsförteckning 1. Om Regionalt utbildnings- och kompetensråd (RUR)... 3 2. Syften med rådet...

Läs mer

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Med sikte mot ett nationellt gemensamt system för kunskapsstyrning Bakom systemet står regioner i samverkan med stöd av Sveriges Kommuner

Läs mer

Lena Burström Karin Dahlberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid Psoriasis

Lena Burström Karin Dahlberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid Psoriasis Lena Burström Karin Dahlberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid Psoriasis Antagen av Samverkansnämnden Inledning Den politiska viljeinriktningen är ett för sjukvårdsregionen

Läs mer

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott : 2017-11-24 Plats: Närvarande: Västmanlands sjukhus, Västerås Andreas Svahn, Region Örebro län Börje Wennberg, Region Uppsala län, ordförande Fredrik Larsson,

Läs mer

Samverkansavtal mellan Uppsala kommun och Tryggare Uppsala län

Samverkansavtal mellan Uppsala kommun och Tryggare Uppsala län KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Börjesdotter Carina Datum 2016-01-18 Diarienummer KSN-2016-0063 Kommunstyrelsen Samverkansavtal mellan Uppsala kommun och Tryggare Uppsala län Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Nätverksträff RMPG-sekreterare

Nätverksträff RMPG-sekreterare Nätverksträff RMPG-sekreterare 2016-11-11 Dagens program 1. Inledning Marie Gustavsson 2. RMPGs uppdrag Jan-Erik Karlsson 3. Information om det Mats Bojestig sjukvårdsregionala arbetet 4. Diskussion RMPG

Läs mer

Regionalt specialitetsråd i barnsjukvård. Uppdrag och verksamhet Kungsörstorp 6-7 maj 2015

Regionalt specialitetsråd i barnsjukvård. Uppdrag och verksamhet Kungsörstorp 6-7 maj 2015 Regionalt specialitetsråd i barnsjukvård Uppdrag och verksamhet Kungsörstorp 6-7 maj 2015 Organisation Samverkansnämnden Styrning och beslutsförslag Beredningsgruppen Avtalsutskott Process och underlag

Läs mer

Politisk viljeinriktning för vård vid Prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor

Politisk viljeinriktning för vård vid Prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor Anna Boman Sörebo Agneta Eklund Regionala utvecklingsgruppen 2018-12-06-07 Politisk viljeinriktning för vård vid Prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor Antagen av Samverkansnämnden 2018-12-xx

Läs mer

Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner

Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner BESLUTSUNDERLAG 1/2 2015-04-15 Dnr: RS 2015-277 Regionstyrelsen Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner Bakgrund Enligt lag (2010:630) om regionalt utvecklingsansvar i vissa län

Läs mer

Politisk viljeinriktning för vård vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd Beslutad av Samverkansnämnden

Politisk viljeinriktning för vård vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd Beslutad av Samverkansnämnden Katrin Boström Annika Friberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd Beslutad av Samverkansnämnden Inledning Den politiska viljeinriktningen

Läs mer

Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S)

Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S) STRATEGIDOKUMENT 2014-06-30 1 (5) Vård och omsorg Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S) Syfte Syftet med NSK-S är att samordna arbetet med strategiska frågor som

Läs mer

Övergripande samarbetsavtal mellan Region Östergötland och Linköpings universitet

Övergripande samarbetsavtal mellan Region Östergötland och Linköpings universitet BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Richard Widén 2016-11-30 Dnr: RS 2016-843 Regionstyrelsen Övergripande samarbetsavtal mellan Region Östergötland och Linköpings universitet Bakgrund Region Östergötland

Läs mer

Nu bildar vi region i Dalarna

Nu bildar vi region i Dalarna Nu bildar vi region i Dalarna Den 1 januari 2019 bildar vi region Då förenas Landstinget Dalarna och Region Dalarna i en ny regionorganisation. Sammanslagningen gör att kopplingen mellan hälsa, välfärd

Läs mer

Nationell högspecialiserad vård. Avdelningen för Kunskapsstyrning för Hälso- och Sjukvården Enheten för Högspecialiserad vård

Nationell högspecialiserad vård. Avdelningen för Kunskapsstyrning för Hälso- och Sjukvården Enheten för Högspecialiserad vård Nationell högspecialiserad vård Avdelningen för Kunskapsstyrning för Hälso- och Sjukvården Enheten för Högspecialiserad vård Vad kan svensk hälso- och sjukvård vinna? En god och jämlik hälsooch sjukvård,

Läs mer

Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen - delårsrapport

Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen - delårsrapport BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Göran Atterfors 2018-10-29 Dnr: RS 2018-481 Regionstyrelsen Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen - delårsrapport 08 2018 Årligen görs en delårsrapport för

Läs mer

Nämnden för folkhälsa och sjukvård 8-18

Nämnden för folkhälsa och sjukvård 8-18 PROTOKOLL UTDRAG Nämnden för folkhälsa och sjukvård 8-18 Tid: 2015-02-03, kl 13:00-15:00 Plats: Hooks Herrgård, Hok 12 RJL 2015/ 243 Revidering av Reglemente Sydöstra sjukvårdsregionen dnr RSN 2014-29

Läs mer

En sammanhållen struktur för kunskapsstyrning i samverkan hälso- och sjukvård

En sammanhållen struktur för kunskapsstyrning i samverkan hälso- och sjukvård 2018-01-25 1 (6) Avdelningen för vård och omsorg Sofia Tullberg En sammanhållen struktur för kunskapsstyrning i samverkan hälso- och sjukvård Slutrapport från den interimistiska styrgruppen för kunskapsstyrning

Läs mer

Förnyad uppdragsbeskrivning för RMPG i Sydöstra sjukvårdsregionen

Förnyad uppdragsbeskrivning för RMPG i Sydöstra sjukvårdsregionen Regionsjukvårdsledningen 2016-06-01 1 (8) Förnyad uppdragsbeskrivning för RMPG i Sydöstra sjukvårdsregionen 1. Bakgrund Den Sydöstra sjukvårdsregionen består av Region Östergötland (RÖ), Region Jönköpings

Läs mer

Roller och ansvar inom Samordningsförbundet Stockholms stad

Roller och ansvar inom Samordningsförbundet Stockholms stad Dnr: Finsam 2016/25 Roller och ansvar inom Samordningsförbundet Stockholms stad Det är viktigt att samordningsförbundets organisation och roll- och ansvarsfördelning upplevs som tydlig, enkel, kostnadseffektiv

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Blekinge län och Region Blekinge/Landstinget Blekinge om regional samverkan

Överenskommelse mellan kommunerna i Blekinge län och Region Blekinge/Landstinget Blekinge om regional samverkan Överenskommelse mellan kommunerna i Blekinge län och Region Blekinge/Landstinget Blekinge om regional samverkan Oktober 2017 Version 1.0 Ärendenummer: 2017/01290 Dokumentnummer: 2017/01290-1 Innehållsförteckning

Läs mer

Stefan Wallenå Chef sektor ledning 389 Kristofer Svensson Chef sektor samhällsbyggnad 389. Ida Ekeroth. Kommunledningskontoret enligt överenskommelse

Stefan Wallenå Chef sektor ledning 389 Kristofer Svensson Chef sektor samhällsbyggnad 389. Ida Ekeroth. Kommunledningskontoret enligt överenskommelse Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Beslutande Stadshuset, sammanträdesrum Torsö, fredagen den 23 september 2016 kl 14:30 15.00 Johan Abrahamsson (M) Ordförande Rune Skogsberg (C) 1:e vice ordförande

Läs mer

Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa. Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård

Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa. Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Aktuellt Februari 2018 Styrgrupp för kunskapsstyrning i samverkan (SKS) Fastställde nominerade

Läs mer

BILAGA 1. Struktur för kunskapsspridning och kunskapsutveckling REGIONALA RESURSCENTRA/PROGRAMOMRÅDEN PSYKISK HÄLSA

BILAGA 1. Struktur för kunskapsspridning och kunskapsutveckling REGIONALA RESURSCENTRA/PROGRAMOMRÅDEN PSYKISK HÄLSA BILAGA 1 Struktur för kunskapsspridning och kunskapsutveckling REGIONALA RESURSCENTRA/PROGRAMOMRÅDEN PSYKISK HÄLSA Innehåll Bakgrund... 3 Nationellt programområde psykisk hälsa... 5 Nationella vård- och

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGETRAMAR FÖR ÅR

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGETRAMAR FÖR ÅR 1(7) VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGETRAMAR FÖR ÅR 2018-2020 Utgångspunkter och inriktning Efterfrågan på sjukvårdsregionen som en arena för utveckling och för att lösa gemensamma frågor är fortsatt stor. Initiativen

Läs mer

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden Innehåll De sex sjukvårdsregionerna Grunden för Samverkansnämnderna s ledamöter, ersättare och tjänstepersoner s roll och uppgifter Samverkansavtal för Västra Sjukvårdsregionen och Utomlänsvård inom tandvården

Läs mer

1 (6) Version 1. Verksamhetsplan Regionalt utbildnings- och kompetensråd (RUR)

1 (6) Version 1. Verksamhetsplan Regionalt utbildnings- och kompetensråd (RUR) 1 (6) Datum 2017-01-16 Version 1 Verksamhetsplan 2017 Regionalt utbildnings- och kompetensråd (RUR) 2 (6) Innehållsförteckning 1. Om Regionalt utbildnings- och kompetensråd (RUR)... 3 2. Syften med rådet...

Läs mer

Träning ger värdighet. Koncentrera vården för patientens bästa

Träning ger värdighet. Koncentrera vården för patientens bästa S 2014:11 utredningen om högspecialiserad vård Sammanfattning av regeringens utredning: Träning ger värdighet. Koncentrera vården för patientens bästa Utredningen om högspecialiserad vård har i uppdrag

Läs mer

Motion 34 Nationell sammanhållen kunskapsstyrning Motion 71 Landstingen och regionerna ska utveckla sitt samarbete inom hälso- och sjukvårdsområdet

Motion 34 Nationell sammanhållen kunskapsstyrning Motion 71 Landstingen och regionerna ska utveckla sitt samarbete inom hälso- och sjukvårdsområdet MOTIONSSVAR 2015-10-23 Vård och omsorg Sofia Tullberg Gunilla Thörnwall Bergendahl Motion 34 Nationell sammanhållen kunskapsstyrning Motion 71 Landstingen och regionerna ska utveckla sitt samarbete inom

Läs mer

Nationell Samverkansgrupp för Kunskapsstyrning-NSK. Tony Holm

Nationell Samverkansgrupp för Kunskapsstyrning-NSK. Tony Holm Nationell Samverkansgrupp för Kunskapsstyrning-NSK Tony Holm NSK bildades år 2008 som ett forum för Representanter för statliga myndigheter och huvudmän inom hälso- och sjukvården (via representanter från

Läs mer

Kunskapsstyrning -Vad är det och vilka är utmaningarna? Marianne van Rooijen och Helena de la Cour, Kunskapsstyrningsgruppen

Kunskapsstyrning -Vad är det och vilka är utmaningarna? Marianne van Rooijen och Helena de la Cour, Kunskapsstyrningsgruppen Kunskapsstyrning -Vad är det och vilka är utmaningarna? Marianne van Rooijen och Helena de la Cour, Kunskapsstyrningsgruppen Kunskapsstyrning = kunskapen ska styra Att utveckla, sprida och använda bästa

Läs mer

Göran Karlström, Anna Boman Sörebö Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer

Göran Karlström, Anna Boman Sörebö Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Göran Karlström, Anna Boman Sörebö 2018-06-01 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Politisk viljeinriktning för vård vid stroke Inledning Den politiska viljeinriktningen är ett för sjukvårdsregionen

Läs mer

FÖRBUNDSORDNING FÖR NORRA SJUKVÅRDSREGIONFÖRBUNDET

FÖRBUNDSORDNING FÖR NORRA SJUKVÅRDSREGIONFÖRBUNDET Beslutad av Förbundsdirektionen 2019-10-02 74 1 (6) Gäller fr o m 2019-10-17 Dnr 118/18 FÖRBUNDSORDNING FÖR NORRA SJUKVÅRDSREGIONFÖRBUNDET 1 Förbundets namn och säte Kommunalförbundets namn är Norra sjukvårdsregionförbundet

Läs mer

Ledningssystem för samverkan inom regionens och kommunernas hälsa, vård och omsorg

Ledningssystem för samverkan inom regionens och kommunernas hälsa, vård och omsorg 2016-02-04 1(6) Ledningssystem för samverkan inom regionens och kommunernas hälsa, vård och omsorg Där invånarna behöver oss tillsammans! Utgångspunkt/bakgrund Ledningssystemet för samverkan tar sin utgångspunkt

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 Samordningsförbund Gävleborg

Verksamhetsplan 2017 Samordningsförbund Gävleborg Verksamhetsplan 2017 Samordningsförbund Gävleborg Bollnäs kommun Gävle kommun Hofors kommun Hudiksvalls kommun Ljusdals kommun Nordanstigs kommun Ockelbo kommun Ovanåkers kommun Sandvikens kommun Söderhamns

Läs mer

Verksamhetsberättelse Regionalt cancercentrum Uppsala Örebro

Verksamhetsberättelse Regionalt cancercentrum Uppsala Örebro Verksamhetsberättelse 2016 Regionalt cancercentrum Uppsala Örebro Mars 2017 Besöksadress: Dag Hammarskjölds väg 54A 751 83 Uppsala www.rccuppsalaorebro.se Innehållsförteckning Patientrelaterade kriterier

Läs mer

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE Innehåll Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Samordningsförbund Gävleborg

Verksamhetsplan 2015 Samordningsförbund Gävleborg Verksamhetsplan 2015 Samordningsförbund Gävleborg Bollnäs kommun Gävle kommun Hofors kommun Hudiksvalls kommun Ljusdals kommun Nordanstigs kommun Ockelbo kommun Ovanåkers kommun Sandvikens kommun Söderhamns

Läs mer

Reglemente för Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen

Reglemente för Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Landstingsdirektörens stab Datum 2018-09-27 Diarienummer 180762 Regionfullmäktige Reglemente för Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen Förslag till beslut Regionfullmäktige

Läs mer

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2016 2 (10) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 3. Organisation... 3 3.1 Styrelsen... 3 3.2 Verkställande direktör... 4 3.3 Föreningens

Läs mer

Forum Uppsala-Örebro: Regionala Noden för Samordning av Kliniska Studier. Patric Amcoff Samverkansnämnden, Västerås, 23/9 2016

Forum Uppsala-Örebro: Regionala Noden för Samordning av Kliniska Studier. Patric Amcoff Samverkansnämnden, Västerås, 23/9 2016 Forum Uppsala-Örebro: Regionala Noden för Samordning av Kliniska Studier Patric Amcoff Samverkansnämnden, Västerås, 23/9 2016 Uppdraget Starka Tillsammans Regeringen beslutade den 11 september 2014 att

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 2023 2 MALMÖLUNDREGIONEN VERKSAMHETSPLAN 2019 2023 Inledning MalmöLundregionen är tillväxtmotorn i Skåne och en dynamisk del av Öresundsregionen och Europa. Vi har många styrkor att

Läs mer

Effektiv vård (SOU 2016:2)

Effektiv vård (SOU 2016:2) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-02-19 S2016/00212/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Effektiv vård (SOU 2016:2) Sammanfattning av Statskontorets remissvar Statskontoret delar

Läs mer

Nationellt kliniskt kunskapsstöd för primärvården

Nationellt kliniskt kunskapsstöd för primärvården Nationellt kliniskt kunskapsstöd för primärvården Grundläggande principer Evidensbaserad kunskap Baserade på nationella riktlinjer Anpassade för patientmötet i primärvården Tvärprofessionella Aktuella

Läs mer

Introduktion till dig som är ny i Vårdsamverkan Fyrbodal. Sammandrag om Vårdsamverkans organisering och vårt uppdrag

Introduktion till dig som är ny i Vårdsamverkan Fyrbodal. Sammandrag om Vårdsamverkans organisering och vårt uppdrag Introduktion till dig som är ny i Vårdsamverkan Sammandrag om Vårdsamverkans organisering och vårt uppdrag Vårdsamverkan i Västra Götaland Kommunerna i Västra Götaland: - Boråsregionen - Göteborgsregionen

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg

Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg Bollnäs kommun Gävle kommun Hofors kommun Hudiksvalls kommun Ljusdals kommun Nordanstigs kommun Ockelbo kommun Ovanåkers kommun Sandvikens kommun Söderhamns

Läs mer

Avtal om gemensam regional satsning på forskning Regionala Forskningsrådet Uppsala-Örebroregionen - RFR

Avtal om gemensam regional satsning på forskning Regionala Forskningsrådet Uppsala-Örebroregionen - RFR Avtal om gemensam regional satsning på forskning 2019-2024 Regionala Forskningsrådet Uppsala-Örebroregionen - RFR Mellan Region Uppsala, Region Örebro län, Landstinget Sörmland, Landstinget i Värmland,

Läs mer

Samverkan Social ReKo

Samverkan Social ReKo 2018-06-01 Samverkan Social ReKo Arbetsordning och dokumentstruktur för samverkan mellan Region Västernorrland och länets kommuner avseende socialtjänst och hälso- och sjukvård 2 Innehållsförteckning 1

Läs mer

Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkan för god och jämlik hälso- och sjukvård

Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkan för god och jämlik hälso- och sjukvård Samverkan för god och jämlik hälso- och sjukvård Vår överenskommelse Samarbetet inom ska: stärka som samverkansområde för att tillgodose invånarnas behov av vård av hög kvalitet och främja och bidra till

Läs mer

PRELIMINÄR VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGETRAMAR FÖR ÅR

PRELIMINÄR VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGETRAMAR FÖR ÅR 1(7) PRELIMINÄR VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGETRAMAR FÖR ÅR 2019-2021 Utgångspunkter och inriktning Efterfrågan på sjukvårdsregionen som en arena för utveckling och för att lösa gemensamma frågor är fortsatt

Läs mer

Region Blekinge

Region Blekinge Region Blekinge 2019 På väg mot en ny region Den 1 januari 2019 går nuvarande Region Blekinge samman med Landstinget Blekinge Olika viktiga samhällsfunktioner samlas i en och samma organisation som blir

Läs mer

Uppdrag att ta fram en arbetsprocess för att nivåstrukturera den högspecialiserade vården

Uppdrag att ta fram en arbetsprocess för att nivåstrukturera den högspecialiserade vården Regeringsbeslut III:3 2017-01-26 S2017/00506/FS (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag att ta fram en arbetsprocess för att nivåstrukturera den högspecialiserade vården Regeringens

Läs mer

Workshop om strukturer för kunskapsstyrning. 25 september 2017

Workshop om strukturer för kunskapsstyrning. 25 september 2017 Workshop om strukturer för kunskapsstyrning 25 september 2017 Vad är kunskapsstyrning? Vi använder den (bästa tillgängliga) kunskap som finns i varje möte Mötet följs upp och analyseras på såväl individnivå

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Samverkansnämnden LYST

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Samverkansnämnden LYST 1(13) Plats och tid Lycksele 13-15 ande Ledamöter Lilly Bäcklund (S), ordförande Tomas Mörtsell (C), vice ordförande Karin Malmfjord (S) Christer Rönnlund (M) Egon Persson (Åkl) Tommy Danielsson (S) ersättare

Läs mer