Förnyad uppdragsbeskrivning för RMPG i Sydöstra sjukvårdsregionen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förnyad uppdragsbeskrivning för RMPG i Sydöstra sjukvårdsregionen"

Transkript

1 Regionsjukvårdsledningen (8) Förnyad uppdragsbeskrivning för RMPG i Sydöstra sjukvårdsregionen 1. Bakgrund Den Sydöstra sjukvårdsregionen består av Region Östergötland (RÖ), Region Jönköpings län (RJL) och Landstinget i Kalmar län (LKL). Tillsammans har de tre huvudmännen tecknat ett regionsamverkansavtal där ett utvecklat samarbete ger förutsättningar för flera vinster, bland annat ökad kvalitets- och kompetensutveckling, jämlik vård, erfarenhetsutbyte, ökad effektivitet och en förbättrad tillgänglighet. Huvudmålet för samarbetet är att utveckla god vård i hela sjukvårdsregionen 1.1 SVN, RSL, Centrumråd och RMPG För att möjliggöra ett strukturerat samarbete finns en organisation för sjukvårdsregionala frågor. Samverkansnämnden i Sydöstra sjukvårdsregionen (SVN) svarar för den övergripande politiska styrningen av samarbetet, vilket regleras i särskilt reglemente för nämnden. Regionsjukvårdsledningen (RSL) är nämndens beredande organ och tar fram beslutsunderlag till SVN. RSL ansvarar också för verkställande och uppföljning av SVN:s beslut. Under RSL finns fyra Centrumråd. Centrumråden har i uppdrag att följa upp kvalitet, produktion och ekonomi, och är uppdragsgivare och dialogpartner åt Regionala Medicinska Programgrupper (RMPG). RMPG samlar sakkunniga representanter från sjukvårdsregionen, vanligen inom specifika medicinska områden (onkologi, ortopedi etc.). Ibland samlar RMPG sakkunniga representanter inom bredare verksamhetsområden (t ex diagnostik och primärvård). Medlemmar i RMPG förväntas har god kunskap om sakområdet, om den egna enhetens struktur och arbete, samt om samverkan med andra enheter. 1.2 Varför ett förnyat uppdrag till RMPG? Ett behov finns av att förnya RMPG:s uppdrag. Anledningen är dels att antalet frågor där den nationella nivån vänder sig till sjukvårdsregional nivå snarare än landstings/regionnivån har vuxit, dels att antalet frågor där huvudmännen själva ser en vinst i ökat samarbete i sjukvårdsregionen har ökat.

2 Regionsjukvårdsledningen (8) 1.3 RMPG:s tidigare uppdrag gäller även fortsättningsvis Det uppdrag som RMPG haft sedan tidigare kommer även fortsättningsvis att gälla. Uppdraget, som gäller samarbete, vårdkvalitet och kunskapsstyrning, kommer även fortsättningsvis att utgöra kärnan i RMPG:s uppdrag. RMPG har sedan tidigare i uppdrag att: utveckla samarbetet i sjukvårdsregionen analysera medicinska resultat, volymer, tillgänglighet, variationer och utifrån detta försöka skapa prognoser över viktiga framtida förändringar identifiera vårdbehov för regionsjukvård samt ta fram förslag till verksamhetsförändringar i den årliga överenskommelsen om vård i sjukvårdsregionen och vård vid Universitetssjukhuset (US) följa upp vårdremittering sammanställa en årsrapport som beskriver arbetet under året och innehåller mätvärden som fångar medicinsk kvalitet, och om möjligt även patientrapporterade utfallsmått, samt identifierar viktiga utvecklingstendenser och nya medicinska metoder bevaka utvecklingen inom RMPG:s sakområde och vara mottagare av nationella riktlinjer och andra relevanta kunskapsstyrningsdokument inom området hålla sig uppdaterade om arbetet i för RMPG relevant nationellt programråd via regelbundna kontaker med sjukvårdsregionens representant i programrådet ta fram sjukvårdsregionala vårdriktlinjer, minst en per år utse deltagare till arbetsgrupper som sammanställer regionala vårdriktlinjer genomföra uppdrag från SVN eller RSL, t ex bistå med experthjälp vid författande av remissvar till den nationella nivån eller vid samarbeten kring implementering av nationella riktlinjer från Socialstyrelsen 2. Komplettering av RMPG:s uppdrag inom 5 områden 1. Kunskapsstyrning och kopplingen till den nationella nivån Kunskapsstyrning kan beskrivas som ett systematiskt arbete på lokal, sjukvårdsregional och nationell nivå för att vården ska bedrivas enligt bästa tillgängliga kunskap. Kunskapen genereras på flera nivåer och det finns därför behov av systematisering och samordning. Sedan några år tillbaka har en modell för kunskapsstyrning byggts av SKL och sjukvårdsregionerna i samverkan. En Nationell Samverkansgrupp för Kunskapsstyrning (NSK) har bildats. NSK har i sin tur etablerat ett antal Nationella Programråd (NPR) Dessa grupperingar innehåller sjukvårdsregional representation.

3 Regionsjukvårdsledningen (8) De nationella programråden hanterar likt RMPG oftast ett specifikt medicinsk område (t ex NPR Stroke, NPR astma/kol). Det finns dock även programråd som sträcker sig över flera specialiteter och därmed har en mer övergripande (tvärfunktionell) roll finns (NPR Levnadsvanor, NPR Primärvård och NPR Strama). De nationella programrådens uppgift är bland annat att: Bidra till ökad kunskap, bättre dialog och samverkan såväl inom som mellan lokal, regional och nationell nivå Fortlöpande följa och analysera kunskapsutvecklingen och variationer i vårdpraxis Identifiera oönskade variationer, behov av nya/reviderade kunskapsunderlag samt behov av klinisk forskning Kartlägga goda exempel och befintliga kunskapsunderlag Utarbeta gemensamma nationella vårdprogram, standardiserade vårdplaner, riktlinjer samt olika former av beslutsunderlag och indikatorer som bygger på bästa tillgängliga kunskap Bidra till konsensusutlåtande där vetenskapligt stöd saknas Specifika uppdrag inom sitt område och vara dialogpartner Mot bakgrund av att antalet nationella programråd ökar, att råden alltmer hittar sina arbetsformer och att allt fler programråd kommer med kunskapsunderlag och rekommendationer, blir kopplingen till den sjukvårdsregionala och den lokala nivåns strukturer för kunskapsstyrning allt viktigare. RMPG är den naturliga mottagaren för kunskapsstyrning som riktar sig till den sjukvårdsregionala nivån, och ska verka för att sådan kunskapsstyrning förs hem till lokal nivå. RMPG:s uppdrag: - RMPG ska aktivt hålla sig uppdaterad på utvecklingen inom för RMPG relevanta nationella programråd - RMPG ska, genom att ge permanent eller adjungerat medlemskap åt sydöstra sjukvårdsregionens representant i aktuellt nationellt programråd, skapa en närmare kontakt med programrådet - RMPG ska verka för att kunskapsunderlag från nationella programråd, liksom kunskapsunderlag från Socialstyrelsen, implementeras på lokal nivå 2. Sjukvårdsregional nivåstrukturering/arbetsfördelning Under senare år har arbetet med såväl nationell nivåstrukturering som sjukvårdsregional nivåstrukturering intensifierats. Arbetet har främst bedrivits inom cancerområdet. För att betona att nivåstrukturering inte nödvändigtvis är en enkelriktad process används i Sydöstra sjukvårdsregionen ofta ordet arbetsfördelning istället för nivåstrukturering.

4 Regionsjukvårdsledningen (8) Regionala Cancercentrum i Samverkan, och därmed RCC Sydöst, har ett statligt uppdrag att driva processer för nivåstrukturering på nationell nivå, och i uppdraget ingår också att verka för nivåstrukturering inom sjukvårdsregionerna. RCC Sydöst har också ett uppdrag från RSL att driva processer för nivåstrukturering inom Sydöstra sjukvårdsregionen. RMPG har en viktig roll i dessa processer. RMPG:s roll är att nominera personer till sakkunniggrupper, vilkas uppgift är att ta fram ett förslag om vid hur många enheter (men inte vid vilka enheter) en viss typ av behandling ska genomföras. Förslaget bereds i en arbetsgrupp, som består av sakkunniga, linjechefer från de tre huvudmännen, representanter från RCC och patientrepresentanter, till RCC:s ledningsgrupp för vidare hantering i RSL och Samverkansnämnden. Modellen illustreras nedan: Granskning i RCC arbetsgrupp och LG Beslut RSL/SVN RCC - arbetsgrupp RMPG Sakkunniga grupper Intresseanmälan till RCC arbetsgrupp Beslut RSL/SVN RMPG sakkunniggrupp förslag antal sjukhus till arbetsgrupp När ett beslut har fattats har RMPG en mycket viktig roll i implementerandet av detsamma. Processer om nivåstrukturering/arbetsfördelning har hittills varit vanligast inom cancerområdet, och därför har endast ett mindre antal RMPG engagerats i sådana processer. Det finns anledning att tro att även andra områden kommer att bli föremål för nivåstrukturering framöver, och att fler RMPG kommer att få viktiga roller.

5 Regionsjukvårdsledningen (8) RMPG:s uppdrag: - RMPG skall medverka med nödvändig sakkunskap i processer som rör sjukvårdsregional nivåstrukturering/arbetsfördelning - Berörda RMPG skall i processer för sjukvårdsregional nivåstrukturering/arbetsfördelning inom cancerområdet nominera personer till sakkunniggrupper vars roll är att lägga fram underlag om vid hur många enheter en viss behandling ska utföras - RMPG skall verka för att beslut om sjukvårdsregional nivåstrukturering implementeras genom bland annat utveckling av nya remissvägar och samarbetsytor samt informationsspridning 3. Upphandling Under de senaste åren har samarbetet kring upphandlingar i Sydöstra sjukvårdsregionen blivit alltmer intensivt. En gemensam arbetsordning finns framtagen för sjukvårdsregionala upphandlingar. En särskild processledare verkar inom upphandlingsområdet, dels på uppdrag från linjeorganisationen, dels genom att initiera förslag till gemensamma upphandlingsområden. I ett utvidgat samarbete kring upphandlingar kan RMPG spela en viktig rådgivande roll. RMPG har expertkunskaper som både de tre regionerna/landstingens egna upphandlingsorganisationer och gemensamma upphandlingsprojekt saknar. RMPG Uppdrag: - RMPG ska utgöra samtalspartner för projekt eller andra strukturer som har till uppgift att samordna upphandlingarna i Sydöstra sjukvårdsregionen. Det kan röra sig om att ge synpunkter på förslag om samordnad upphandling, eller att själva ge rekommendationer om lämpliga områden för samordnad upphandling. 4. Läkemedel Sedan flera år tillbaka har ett nationellt samarbete existerat kring horisontspaning och tidiga bedömningsrapporter för nya läkemedel. Dessutom har projekt bedrivits kring ordnat införande och läkemedelsupphandlingar. Fr.o.m har en nationell permanent samverkansmodell utvecklats där alla dessa delar ingår i en struktur. Syftet med samverkan är att effektivisera och samordna processer kring beslut om introduktion/icke introduktion av nya läkemedel inklusive uppföljning samt prissättning av befintliga och nya läkemedel. Sydöstra sjukvårdsregionens tre huvudmän har alla Läkemedelskommittéer och Läkemedelsenheter som arbetar med dessa frågor. Kommittéerna och Läkemedelsenheterna i Sydöstra sjukvårdsregionen har under de senaste åren kommit att samarbeta allt djupare med regelbundna möten.

6 Regionsjukvårdsledningen (8) RMPG har en viktig roll i att bidra till att förändrade rekommendationer får genomslag och olikheter inom sjukvårdsregionen minimeras. Målet är att ett ökat samarbete mellan RMPG, läkemedelsenheter och läkemedelskommittéer kan bidra till detta. RMPG Uppdrag: - RMPG ska samarbeta med Läkemedelskommittéer och Läkemedelsenheter när det gäller spridning av information om beslut och rekommendation om nya läkemedel som bedömts på nationell nivå. - RMPG ska vara en samtalspartner för Läkemedelskommittéer och Läkemedelsenheter som kan tillfrågas inför gemensamma beslut om läkemedel i sjukvårdsregionen. 5. Jämförelser Sedan tidigare ingår i RMPG:s uppdrag att analysera medicinska resultat, volymer, tillgänglighet och variationer. Jämförelser av de egna resultaten över tid är nödvändiga för att utvärdera åt vilket håll resultaten går, och jämförelser med andra utförare ger kunskap om vilka resultat som de facto är möjliga att uppnå. Sådana analyser, och jämförelser mellan olika enheter i och utanför sjukvårdsregionen, samt med riket, ska fortsätta, och analyserna ska publiceras i RMPG:s årsrapporter. Inom ett flertal områden uppvisar verksamheter inom Sydöstra sjukvårdsregionen mycket goda resultat i jämförelse med andra. Inom dessa områden kan det i vissa fall finnas internationellt erkända indikatorer som, trots skillnader i befolkningsunderlag, kan möjliggöra relevanta jämförelser med enheter i andra länder. Ibland finns också kunskap om vilka de internationellt ledande enheterna inom området är, samt om vilka resultat som där uppnås. RMPG Uppdrag: - RMPG ska fortsätta att analysera medicinska resultat över tid samt jämföra de olika enheternas resultat med varandra och riket. - RMPG där flertalet enheter uppnår mycket goda resultat i jämförelse med övriga enheter i Sverige mätt med befintliga indikatorer, uppmanas att också, om internationellt erkända indikatorer finns, använda sådana för att jämföra sig med ledande enheter i andra länder.

7 Regionsjukvårdsledningen (8) 3. RMPG:s arbetssätt 3.0 Generellt RMPG har i grunden frihet att dels forma arbetssätt och aktiviteter samt bemanna gruppen för att kunna fullgöra sina uppdrag. RSL utser ordförande vid nybildad grupp. Därefter sker succession inom gruppen. 3.1 Mötesfrekvens RMPG avgör hur ofta gruppen behöver träffas och under vilka mötesformer. Med tanke på RMPG:s uppdrag bör frekvensen vara minst 3 möten per år 3.2 Sidledsorientering RMPG är till stora delar uppbygga i en specialitetsstruktur. Samarbetet bör inriktas mot ett arbetssätt som ökar kontakter med andra RMPG där så är väsentligt för uppdragets fullföljande. 3.3 Ställföreträdarskap ordförande Ställföreträdarskap (alternativt vicefunktion) rekommenderas antingen för att i förväg hantera succession eller täcka upp vid frånvaro. 3.4 Subgrupper Ett etablerande av subgrupper rekommenderas. Dessa grupper kan bedriva självständigt arbete inom ramen för RMPG:s uppdrag. Subgrupper kan innebära en avlastning av ordinarie RMPGarbete och som på så sätt kan bidra att det formella samarbetet på RMPG-nivå fördjupas ytterligare. 3.5 Kostnader för RMPG-aktiviteter Grundprincipen är att respektive landsting står för de kostnader som är förknippade med deltagande i RMPG. Några centralt avsatta medel finns inte. Kostnaderna bör fördelas rättvist över tid. Detsamma bör gälla eventuella subgrupper till RMPG.

8 Regionsjukvårdsledningen (8) 4. Funktionsbeskrivning för RMPG-ordförande respektive RMPG-sekreterare Ordförandens uppdrag RMPG-ordförandens uppdrag är att aktivt driva gruppens arbete framåt och säkerställa att RMPG:s uppdrag fullföljs. Ordföranden har också i uppdrag att ta relevanta kontakter med andra RMPG samt med sjukvårdsregionens representant i för RMPG relevant nationellt programråd. Uppdraget innefattar att ta initiativ till och planera möten, att aktivt leda dessa samt skapa rutiner för det arbete som ibland behöver göras mellan gruppens möten, samt i samråd med gruppen i övrigt fördela sådant arbete. I uppdraget ingår även att hålla en tät dialog med sekreteraren kring dennes uppdrag. Sekreterarens uppdrag Sekreteraren ska vara ett kvalificerat processtöd för arbetet inom RMPG vilket i huvudsak innebär att stödja ordförande i att RMPG:s uppdrag utförs. Sekreteraren kan dock också, efter samråd med ordförande, ges möjlighet till en mer projektledande roll med ansvar att driva delar av gruppens arbete framåt. Samarbetet mellan ordförande och sekreterare är avgörande för ett effektivt arbete. Tidsåtgång Sekreteraren har sin anställning inom respektive region/landsting och verksamhetsansvarig godkänner att arbetstid avsätts till arbetet med RMPG. Bedömningen är att uppgifterna för en sekreterare i en RMPG-grupp bör ta omkring 5-10 % av en heltidstjänst i anspråk. Viss variation i tidsåtgång mellan olika grupper förekommer då exempelvis mötesfrekvensen varierar, och arbetet är heller inte jämnt fördelat över kalenderåret. Alla deltagares uppdrag Arbetet i RMPG kräver ett aktivt deltagande, förankring och spridning av information i den egna organisationen för samtliga deltagare. Mats Bojestig Ordförande regionsjukvårdsledningen

Nätverksträff RMPG-sekreterare

Nätverksträff RMPG-sekreterare Nätverksträff RMPG-sekreterare 2016-11-11 Dagens program 1. Inledning Marie Gustavsson 2. RMPGs uppdrag Jan-Erik Karlsson 3. Information om det Mats Bojestig sjukvårdsregionala arbetet 4. Diskussion RMPG

Läs mer

Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa

Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Patienten Sammanhållen struktur för kunskapsstyrning Samverkan för en mer kunskapsbaserad,

Läs mer

Nationell Samverkansgrupp för Kunskapsstyrning-NSK. Tony Holm

Nationell Samverkansgrupp för Kunskapsstyrning-NSK. Tony Holm Nationell Samverkansgrupp för Kunskapsstyrning-NSK Tony Holm NSK bildades år 2008 som ett forum för Representanter för statliga myndigheter och huvudmän inom hälso- och sjukvården (via representanter från

Läs mer

Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen - delårsrapport

Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen - delårsrapport BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Göran Atterfors 2018-10-29 Dnr: RS 2018-481 Regionstyrelsen Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen - delårsrapport 08 2018 Årligen görs en delårsrapport för

Läs mer

Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa. Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård

Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa. Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Aktuellt Februari 2018 Styrgrupp för kunskapsstyrning i samverkan (SKS) Fastställde nominerade

Läs mer

Samverkansavtal för Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkansnämnden

Samverkansavtal för Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkansnämnden Samverkansavtal för Sydöstra sjukvårdsregionen Samverkansnämnden 2018-11-30 1 1 Om avtalet Detta avtal reglerar samverkan mellan Region Jönköpings län, Region Kalmar län och Region Östergötland. 2 Grund

Läs mer

HFS-strategidagar 9-10 september 2015

HFS-strategidagar 9-10 september 2015 HFS-strategidagar 9-10 september 2015 2015-09-10 Nationell kompetensgrupp för Levnadsvanearbete inom hälso- och sjukvården Kerstin Troedsson Processledare/projektledare Målbilden för kunskapsstyrning är

Läs mer

Minnesanteckningar från nätverksträff för RMPG sekreterare

Minnesanteckningar från nätverksträff för RMPG sekreterare 2015-09-04 Minnesanteckningar från nätverksträff för RMPG sekreterare Dag 3 september 2015 Plats Regionhuset, Linköping Närvarande: Anna Bengtsson, (fm) Östergötland Henning Elvtegen Östergötland Charlotte

Läs mer

Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkan för god och jämlik hälso- och sjukvård

Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkan för god och jämlik hälso- och sjukvård Samverkan för god och jämlik hälso- och sjukvård Region Östergötland 450 000 invånare 13 000 medarbetare Region Jönköpings län 350 000 invånare 10 000 medarbetare Region Kalmar län 243 000 invånare 7 000

Läs mer

Du har nu öppnat en presentation som innehåller:

Du har nu öppnat en presentation som innehåller: Du har nu öppnat en presentation som innehåller: Information och förankringsmaterial avseende utvecklingsfrågor gällande kunskapsstyrning: organisation, aktiviteter och tankar framåt. NSK NSK-S Nuvarande

Läs mer

Kunskapsstyrning Strama som nationell kompetensgrupp. Bodil Klintberg Samordnare kunskapsstyrning hälso- och sjukvården, SKL

Kunskapsstyrning Strama som nationell kompetensgrupp. Bodil Klintberg Samordnare kunskapsstyrning hälso- och sjukvården, SKL Kunskapsstyrning Strama som nationell kompetensgrupp Bodil Klintberg Samordnare kunskapsstyrning hälso- och sjukvården, SKL Historik Vi har nu ganska länge vetat att vi måste jobba hårt för att sluta gapet

Läs mer

Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkan för god och jämlik hälso- och sjukvård

Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkan för god och jämlik hälso- och sjukvård Samverkan för god och jämlik hälso- och sjukvård Vår överenskommelse Samarbetet inom ska: stärka som samverkansområde för att tillgodose invånarnas behov av vård av hög kvalitet och främja och bidra till

Läs mer

Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S)

Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S) STRATEGIDOKUMENT 2014-06-30 1 (5) Vård och omsorg Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S) Syfte Syftet med NSK-S är att samordna arbetet med strategiska frågor som

Läs mer

Mötesanteckningar - RSL

Mötesanteckningar - RSL Mötesanteckningar - RSL 2016-06-01 Dag: 2016-06-01 Kl. 10.00 15.15 Plats: Fredensborgs Herrgård Närvarande: Förhinder: Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör, ordförande F-län Jan-Erik Karlsson, regionsjukvårdssakkunnig,

Läs mer

Politisk viljeinriktning för diabetesvården i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion

Politisk viljeinriktning för diabetesvården i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion Christina Lindberg, Jan Olov Strandell 2015-09-29 Politisk viljeinriktning för diabetesvården i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion baserad på nationella riktlinjer från 2015 och den utvärdering som Socialstyrelsen

Läs mer

Delårsrapport regionsjukvårdsnämnden augusti 2014

Delårsrapport regionsjukvårdsnämnden augusti 2014 1 BESLUTSUNDERLAG Regionsjukvårdsstaben Göran Atterfors 2014-09-12 RSN 2014-16 Regionsjukvårdsnämnden Delårsrapport regionsjukvårdsnämnden augusti 2014 Regionsjukvårdsnämnden Regionsjukvårdsnämnden (RSN)

Läs mer

Instruktion för Region Stockholms läkemedelskommitté

Instruktion för Region Stockholms läkemedelskommitté 1. Region Stockholms utgör regionens enligt lagen (1996:1157) om er. Region Stockholms utgör, tillsammans med Region Gotlands, Samverkansgrupp läkemedel och medicinteknik i sjukvårdsregion Stockholm-Gotlands

Läs mer

Samverkansnämndens samverkan

Samverkansnämndens samverkan 1 (6) Samverkansnämndens samverkan Förslag till beslut att anta förslagen i nedanstående utredning och att den nya organisationen införs senast den 1 januari 2019. Rickard Simonsson Ordförande Landstings-/regiondirektörsgruppen

Läs mer

Bästa möjliga. Tony Holm, SKL

Bästa möjliga. Tony Holm, SKL Bästa möjliga. Hur arbetar landsting och regioner med kunskapsstyrning? Hur kan vi bidra till att fler patienter får tillgång till bästa tillgängliga vård? Hur hänger allt ihop och vem samordnar? Tony

Läs mer

Nationella utvecklingsinsatser inom primärvården - en översikt med kommentarer från Sir John Oldham

Nationella utvecklingsinsatser inom primärvården - en översikt med kommentarer från Sir John Oldham Nationella utvecklingsinsatser inom primärvården - en översikt med kommentarer från Sir John Oldham Bodil Klintberg, samordnare för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård och insatserna inom ramen för strategin

Läs mer

Nämnden för folkhälsa och sjukvård 8-18

Nämnden för folkhälsa och sjukvård 8-18 PROTOKOLL UTDRAG Nämnden för folkhälsa och sjukvård 8-18 Tid: 2015-02-03, kl 13:00-15:00 Plats: Hooks Herrgård, Hok 12 RJL 2015/ 243 Revidering av Reglemente Sydöstra sjukvårdsregionen dnr RSN 2014-29

Läs mer

Kortare väntetider i cancervården - överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting 2015 (Dnr 14/6942)

Kortare väntetider i cancervården - överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting 2015 (Dnr 14/6942) Tjänsteskrivelse 1(2) 2015-02-17 RJL 2015/378 Folkhälsa och sjukvård Therese Eklöv Nämnden för folkhälsa och sjukvård Kortare väntetider i cancervården - överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner

Läs mer

Regionalt cancercentrum Sydöst platsbesök den 2 september 2015. Helena von Knorring Göran Zetterström

Regionalt cancercentrum Sydöst platsbesök den 2 september 2015. Helena von Knorring Göran Zetterström Regionalt cancercentrum Sydöst platsbesök den 2 september 2015 Helena von Knorring Göran Zetterström 2 Kriterier den tredje uppföljningen Förebyggande insatser och tidig upptäckt att det finns en regional

Läs mer

Regionalt cancercentrum väst

Regionalt cancercentrum väst Ärende 8 2011-03-07 UTKAST 13 februari 2011 Regionalt cancercentrum väst Mål, uppdrag, organisation och reglementen Detta dokument innehåller en beskrivning av mål, uppdrag, organisation och reglementen

Läs mer

Kunskapsbaserad och jämlik vård SOU 2017:48

Kunskapsbaserad och jämlik vård SOU 2017:48 Kunskapsbaserad och jämlik vård SOU 2017:48 14 december 2017 Standardiserade vårdförlopp SBU PM Kvalitetsregister Socialstyrelsen NSK-s Nationella riktlinjer Programråd Läkemedelsindustrin Föreskrifter

Läs mer

Handlingsplan för ett införande av standardiserat vårdförlopp i cancervården 2015

Handlingsplan för ett införande av standardiserat vårdförlopp i cancervården 2015 Handlingsplan för ett införande av standardiserat vårdförlopp i cancervården 2015 Bilaga till beslutsunderlag för Region Jönköpings län att införa standardiserat vårdförlopp i cancervården enligt överenskommelse

Läs mer

, lunch-lunch Gränsö slott, Västervik

, lunch-lunch Gränsö slott, Västervik PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Gränsö slott, Västervik Närvarande: Jessica Frisk, ordförande Region Östergötland Lars Abrahamsson, sekreterare Region Jönköpings län Fredrik Stenmark Landstinget i Kalmar

Läs mer

Minnesanteckningar Centrumråd Kirurgi-Onkologi-Ortopedi Tid: Kl Plats: Vimmerby Björkbacken, Karaktärshotellet, Traktorgatan 3

Minnesanteckningar Centrumråd Kirurgi-Onkologi-Ortopedi Tid: Kl Plats: Vimmerby Björkbacken, Karaktärshotellet, Traktorgatan 3 Minnesanteckningar 2014-09-18 Centrumråd Kirurgi-Onkologi-Ortopedi Tid: Kl. 10.00-15.00 Plats: Vimmerby Björkbacken, Karaktärshotellet, Traktorgatan 3 Närvarande: Christina Edward ordf. Leni Lagerqvist

Läs mer

Revidering av Reglemente Sydöstra sjukvårdsregionen RSN

Revidering av Reglemente Sydöstra sjukvårdsregionen RSN 2015-03-24 Regionledningskontoret Revidering av Reglemente Sydöstra sjukvårdsregionen RSN 2014-29 Skrivelse Dnr RJL 2015/243 Protokollsutdrag från Nämnden för folkhälsa och sjukvård 2015-02-03 Protokollsutdrag

Läs mer

NSK, fjärde steget och tankar kring behov och prioritering

NSK, fjärde steget och tankar kring behov och prioritering NSK, fjärde steget och tankar kring behov och prioritering Tony Holm, samordnare för Nationella Samverkansgruppen för Kunskapsstyrning tony.holm@skl.se, 070-540 5670 Nationell samverkansgrupp för kunskapsstyrning

Läs mer

Regionalt centrumråd för Hälsa, Psykiatri, Barnsjukvård, Kvinnosjukvård samt Primärvård

Regionalt centrumråd för Hälsa, Psykiatri, Barnsjukvård, Kvinnosjukvård samt Primärvård Minnesanteckning 2016-11-22, Videokonferens Regionalt centrumråd för Hälsa, Psykiatri, Barnsjukvård, Kvinnosjukvård samt Primärvård I nedanstående text används följande förkortningar, Region Östergötland

Läs mer

Kunskapsstödsutredningen

Kunskapsstödsutredningen Kunskapsstödsutredningen QRC 17 oktober 2016 Bakgrund utredningen Vårt uppdrag Utredningen ska lämna förslag till hur ökad följsamhet till nationella kunskapsstöd i hälso- och sjukvården kan uppnås Syftet

Läs mer

Minnesanteckningar Regionalt cancercentrum sydöst ledningsgruppmöte 21 september 2017

Minnesanteckningar Regionalt cancercentrum sydöst ledningsgruppmöte 21 september 2017 Minnesanteckningar Regionalt cancercentrum sydöst ledningsgruppmöte 21 september 2017 Närvarande: Srinivas Uppugunduri, Linda Wolf, Pia Landberg, Jerker Pernrud, Matts Järgården, Sofie Drake af Hagelsrum,

Läs mer

Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta

Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta Möte med Socialchefer i GR 30/11 2017 (Camilla Wiberg, Socialstyrelsen och ) Anneli Jäderland, Sveriges kommuner och Landsting

Läs mer

Kunskapsstyrning av hälso- och sjukvården. Thomas Troëng Gunilla Skoog HSN

Kunskapsstyrning av hälso- och sjukvården. Thomas Troëng Gunilla Skoog HSN 1 Kunskapsstyrning av hälso- och sjukvården Thomas Troëng Gunilla Skoog HSN 140625 2 Disposition Vad är kunskapsstyrning - varför behövs det? Hur är kunskapsstyrningen organiserad Nationellt Regionalt

Läs mer

Bilaga 14 1 (1) Datum 2015-09-29 Uppdragsbeskrivning kanslifunktion för samverkansnämnden Uppdrag Samordna och administrera samverkansnämndens sammanträden inklusive tjänstemannaberedningar. Administrera

Läs mer

Centrumråd kirurgi, ortopedi och cancersjukvård. Videomöte

Centrumråd kirurgi, ortopedi och cancersjukvård. Videomöte Centrumråd kirurgi, ortopedi och cancersjukvård Videomöte 180925 Aktuellt RSL Alkoholfri operation Tillgänglighet högspecialiserad vård LÖFs traumarapport Samordning av investeringar Förstudie kvalitetsregister

Läs mer

Strama / Antibiotikaresistens en kompetensgrupp inom NSK

Strama / Antibiotikaresistens en kompetensgrupp inom NSK Strama / Antibiotikaresistens en kompetensgrupp inom NSK NSK - Nationell samverkan för kunskapsstyrning Sid. Stramanätverket Intresseförening för regionernas/landstingens Stramagrupper, bildades 2011 AU

Läs mer

Återrapport - Aktivitetsplan 2018

Återrapport - Aktivitetsplan 2018 Återrapport - Aktivitetsplan 2018 Bakgrund Samverkansnämnden fastställde 2016 02 12 verksamhetsplanen för perioden 2016-2019. Verksamhetsplanen skall kompletteras med årliga aktivitetsplaner för Samverkansnämnden.

Läs mer

Bättre kunskapsstyrning av diabetesvården - vad kan det nya nationella programrådet uträtta?

Bättre kunskapsstyrning av diabetesvården - vad kan det nya nationella programrådet uträtta? Bättre kunskapsstyrning av diabetesvården - vad kan det nya nationella programrådet uträtta? 14 november 2012 Tony Holm, Sophia Björk, Christian Berne Vad menas då med kunskapsstyrning? Ingen vedertagen

Läs mer

Kunskapsstyrning Uppsala-Örebro sjukvårdsregion

Kunskapsstyrning Uppsala-Örebro sjukvårdsregion Kunskapsstyrning Uppsala-Örebro sjukvårdsregion Tony Holm svnuppsalaorebro.se Hur lyckas vi maxa resultaten av våra resurser och se till att befolkningen får vård efter behov? Målet.. Bästa aktuella kunskap

Läs mer

Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer

Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer www.svnuppsalaorebro.se 2015-01-13 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer 1 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Utvecklingsgruppen koordinerar

Läs mer

NATIONELLA PROGRAMRÅDET DIABETES. För en jämlik och kunskapsbaserad

NATIONELLA PROGRAMRÅDET DIABETES. För en jämlik och kunskapsbaserad NATIONELLA PROGRAMRÅDET DIABETES För en jämlik och kunskapsbaserad vård 1 Mer jämlik och kunskapsbaserad diabetesvård Landsting och regioner har tillsammans etablerat nationella programrådet för diabetes

Läs mer

Bättre cancervård med patienten i fokus

Bättre cancervård med patienten i fokus Bättre cancervård med patienten i fokus Regionalt cancercentrum syd, RCC Syd, är ett av sex regionala cancercentrum. Inrättandet av regionala cancercentrum syftar till att genom samordning förbättra och

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik 2016-10-26 Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Dag torsdagen den 20 oktober 2016 fredagen den 21 oktober 2016 Tid Plats kl 17:00 torsdag 20 oktober kl 08:30 14:30, fredag 21 oktober

Läs mer

Protokoll från Samverkansnämnden för Sydöstra sjukvårdsregionen den 24 maj 2019

Protokoll från Samverkansnämnden för Sydöstra sjukvårdsregionen den 24 maj 2019 Protokoll från Samverkansnämnden för Sydöstra sjukvårdsregionen den 24 maj 2019 Tid och plats ande Närvarande ersättare Tjänstepersoner Justering Ordförande fredag den 24 maj 2019, kl. 11.00 14.45, Videomöte

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Hälsofrämjande strategier

Minnesanteckningar från möte med RMPG Hälsofrämjande strategier 2014-04-17 Minnesanteckningar från möte med RMPG Hälsofrämjande strategier Dag 14 mars 2014 Tid Kl. 09.00-14.00 Plats Vimmerby Folkhögskola, lilla E Närvarande: Jolanda van Vliet, ordförande Östergötland

Läs mer

Motion 34 Nationell sammanhållen kunskapsstyrning Motion 71 Landstingen och regionerna ska utveckla sitt samarbete inom hälso- och sjukvårdsområdet

Motion 34 Nationell sammanhållen kunskapsstyrning Motion 71 Landstingen och regionerna ska utveckla sitt samarbete inom hälso- och sjukvårdsområdet MOTIONSSVAR 2015-10-23 Vård och omsorg Sofia Tullberg Gunilla Thörnwall Bergendahl Motion 34 Nationell sammanhållen kunskapsstyrning Motion 71 Landstingen och regionerna ska utveckla sitt samarbete inom

Läs mer

Minnesanteckning Centrumråd Kirurgi, Ortopedi och Cancersjukvård

Minnesanteckning Centrumråd Kirurgi, Ortopedi och Cancersjukvård Minnesanteckning 2016-11-15 Centrumråd Kirurgi, Ortopedi och Cancersjukvård Datum: 2016-11-15 Tid: 14.00-15.30 Plats: Video Närvarande; Karl Landergren ordf. Leni Lagerqvist sekr. Claes Hjalmarsson Malin

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik 2014-12-19 Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Dag Fredagen den 19 december 2014 Tid Kl 10:00 15:00 Plats Närvarande Telefonmedverkan Anmält förhinder Hotell Högland, Nässjö Robert

Läs mer

Revidering av Samverkansavtal Sydöstra sjukvårdsregionen RSN

Revidering av Samverkansavtal Sydöstra sjukvårdsregionen RSN 2015-03-24 Regionledningskontoret Revidering av Samverkansavtal Sydöstra sjukvårdsregionen RSN 2014-28 Skrivelse Dnr RJL 2015/242 Protokollsutdrag från Nämnden för folkhälsa och sjukvård 2015-02-03 Protokollsutdrag

Läs mer

Mötesanteckningar - RSL

Mötesanteckningar - RSL Mötesanteckningar - RSL 2017-04-11 Dag: 2017-04-11 Kl. 8.15 14.40 Plats: Fredensborgs herrgård, Vimmerby Närvarande: Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör, ordförande, F-län Jan-Erik Karlsson, regionsjukvårdssakkunnig,

Läs mer

Reglemente för Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen

Reglemente för Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Landstingsdirektörens stab Datum 2018-09-27 Diarienummer 180762 Regionfullmäktige Reglemente för Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen Förslag till beslut Regionfullmäktige

Läs mer

Regionala vårdprogramgrupper cancer RCC Stockholm Gotland

Regionala vårdprogramgrupper cancer RCC Stockholm Gotland Regionala vårdprogramgrupper cancer RCC Stockholm Gotland 2018-01-05 Namn Sammanhang Uppdrag för regionala vårdprogramgrupper Bakgrund: Arbetet och utvecklingen med vårdprogram, kvalitetsregister och patientprocesser

Läs mer

Hur ska vi samverka? Dialogmöte om kompetensförsörjningen i hälso- och sjukvården - november #framtidensvardkompetens

Hur ska vi samverka? Dialogmöte om kompetensförsörjningen i hälso- och sjukvården - november #framtidensvardkompetens Hur ska vi samverka? Dialogmöte om kompetensförsörjningen i hälso- och sjukvården - november 2018 #framtidensvardkompetens Program Presentation av diskussionsunderlaget Samverkansstruktur på nationell

Läs mer

Helena Engström, ordförande Lars Abrahamsson, sekreterare Karin Cederquist Roger Gunnarsson Niels Hornstra Stefan Rustscheff

Helena Engström, ordförande Lars Abrahamsson, sekreterare Karin Cederquist Roger Gunnarsson Niels Hornstra Stefan Rustscheff PROTOKOLL 1(3) Diarienummer Plats: Värnamo sjukhus Närvarande: Ej närvarande: Helena Engström, ordförande Lars Abrahamsson, sekreterare Karin Cederquist Roger Gunnarsson Niels Hornstra Stefan Rustscheff

Läs mer

Yttrande standardiserade vårdförlopp inom andra diagnoser än cancer

Yttrande standardiserade vårdförlopp inom andra diagnoser än cancer Yttrande standardiserade vårdförlopp inom andra diagnoser än cancer Inledning Vårdprogram har varit och är en integrerad och viktig del av svensk sjukvård sedan många år. Vårdprogrammen kan vara lokala,

Läs mer

Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa

Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Patienten Tillsammans gör vi varandra framgångsrika Överenskommelse Att landsting och regioner

Läs mer

Förslag till ny funktion för traumavård inom sydöstra sjukvårdsregionen

Förslag till ny funktion för traumavård inom sydöstra sjukvårdsregionen Katastrofmedicinskt Centrum Jan Johansson, Anita Mohall, Fördjupad förstudierapport SVN 2017-12 Peter Andersson, Annika Bergström 2017-05-19 Förslag till ny funktion för traumavård inom sydöstra sjukvårdsregionen

Läs mer

Uppdrag och mandat i TRIS

Uppdrag och mandat i TRIS Beslutat den 23 februari 2015 av Regionala Samverkansgruppen 1 Uppdrag och mandat i TRIS Vad syftar detta dokument till? Detta dokument är ett komplement till styrdokumentet för TRIS och beskriver mer

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Sven Oredsson Medicinsk rådgivare, enhetschef Kunskapsstyrning 040-675 30 59 sven.oredsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-02 Dnr 1701054 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin Sällsynta sjukdomar 21 oktober Ulrika Vestin Sjukvårdshuvudmännen växlar upp arbetet inom området sällsynta I december 2017 Överenskommelse mellan staten och SKL Tillsammans med Landsting och regioner

Läs mer

Minnesanteckningar från regionsjukvårdsledningens möte 25 oktober 2010

Minnesanteckningar från regionsjukvårdsledningens möte 25 oktober 2010 1 Regionsjukvårdsstaben 2012-10-30 Gunnita Augustsson Minnesanteckningar från regionsjukvårdsledningens möte 25 oktober 2010 Dag torsdagen den 25 oktober 2012 Tid kl 10:00 14:30 Plats Hotell Högland, Nässjö

Läs mer

Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård

Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård Med sikte mot ett gemensamt nationellt system Mats

Läs mer

Rekommendationer rörande nationell och regional nivåstrukturering för sex åtgärder inom cancerområdet

Rekommendationer rörande nationell och regional nivåstrukturering för sex åtgärder inom cancerområdet Stockholms läns landsting 1 (3) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-05-11 LS 2016-0272 Landstingsstyrelsen Rekommendationer rörande nationell och regional nivåstrukturering för sex åtgärder inom cancerområdet

Läs mer

RMPG ÖNH. Årsrapport Regionala centrumrådet, , Tatiana Jaklovska

RMPG ÖNH. Årsrapport Regionala centrumrådet, , Tatiana Jaklovska RMPG ÖNH Årsrapport 2016 Regionala centrumrådet, 2017-04-25, Tatiana Jaklovska Kvalitetsindikatorer 1 100,0 80,0 98,9 Genomförda operationer/åtgärder inom 90 dagar i ÖNH 2016 89,6 78,0 96,7 81,4 60,0 40,0

Läs mer

Minnesanteckningar RCC sydöst ledningsgruppsmöte 24 november 2016

Minnesanteckningar RCC sydöst ledningsgruppsmöte 24 november 2016 Minnesanteckningar RCC sydöst ledningsgruppsmöte 24 november 2016 Närvarande: Göran Atterfors (ordf.), Göran Henriks, Mari Bergeling, Bruno Larsson, Robert Ring, Yvonne Subay, Srinivas Uppugunduri, Magnus

Läs mer

Medel för att stödja utvecklingsarbetet inom cancervården

Medel för att stödja utvecklingsarbetet inom cancervården Regeringsbeslut I:4 2014-09-04 S2014/6503/FS (delvis) Socialdepartementet Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm Medel för att stödja utvecklingsarbetet inom cancervården 1 bilaga Regeringens

Läs mer

Etablering av nationellt programråd för diabetes 2012 en pilot

Etablering av nationellt programråd för diabetes 2012 en pilot Etablering av nationellt programråd för diabetes 2012 en pilot - Identifiering och prioritering av förbättringsområden - Benchmarkstudie för ökad kunskap om framgångsfaktorer Nationella programrådet för

Läs mer

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancersjukvården Versionshantering Datum Beskrivning

Läs mer

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Med sikte mot ett nationellt gemensamt system för kunskapsstyrning Bakom systemet står regioner i samverkan med stöd av Sveriges Kommuner

Läs mer

Politisk viljeinriktning diabetes

Politisk viljeinriktning diabetes TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Per-Olov Gustafsson Staben för övergripande hälso- och sjukvårdsfrågor +46155247636 2015-11-10 LS-LED15-1303-1 Ä R E N D E G Å

Läs mer

Lena Burström Karin Dahlberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid Psoriasis

Lena Burström Karin Dahlberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid Psoriasis Lena Burström Karin Dahlberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid Psoriasis Antagen av Samverkansnämnden Inledning Den politiska viljeinriktningen är ett för sjukvårdsregionen

Läs mer

Minnesanteckning Centrumråd Kirurgi, Ortopedi och Cancersjukvård

Minnesanteckning Centrumråd Kirurgi, Ortopedi och Cancersjukvård Minnesanteckning 2018-09-25 Centrumråd Kirurgi, Ortopedi och Cancersjukvård Datum: 2018-09-25 Tid: 09.30 12.00 Plats: Video Närvarande: Karl Landergren ordf. Leni Lagerqvist sekr. Fredrik Stenmark Ann

Läs mer

Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling

Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling 1/8 Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling 1. Bakgrund I samband med att Region Östergötland övertog det regionala utvecklingsansvaret 2015 undertecknade

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård vid psoriasis

Nationella riktlinjer för vård vid psoriasis TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Regionsjukvårdsstaben Marie Gustavsson 2018-04-23 SVN 2018-13 Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen Nationella riktlinjer för vård vid psoriasis Förslag till beslut Samverkansnämnden

Läs mer

Yttrande över betänkandet Träning ger färdighet koncentrera vården för patientens bästa (SOU 2015:98)

Yttrande över betänkandet Träning ger färdighet koncentrera vården för patientens bästa (SOU 2015:98) Planeringsenheten Regionsjukvården TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(2) Datum 2016-04-19 Diarienummer 160042 Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet Träning ger färdighet koncentrera vården för patientens

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Dag Fredagen den 7 april 2017 Tid kl 09:30 15:15 Plats Konferenscentrum, Alvesta Närvarande Robert Ring, ordf Linköping Ann-Charlotte Mengel Linköping

Läs mer

För en jämlik och kunskapsbaserad strokevård NATIONELLA PROGRAMRÅDET FÖR STROKE (NPR STROKE)

För en jämlik och kunskapsbaserad strokevård NATIONELLA PROGRAMRÅDET FÖR STROKE (NPR STROKE) För en jämlik och kunskapsbaserad strokevård NATIONELLA PROGRAMRÅDET FÖR STROKE (NPR STROKE) NRP Strokes arbete: > > Alla patienter ska ha tillgång till bästa möjliga vård,> oavsett var i landet man bor

Läs mer

Rekommendation rörande nationell och regional nivåstrukturering inom cancerområdet

Rekommendation rörande nationell och regional nivåstrukturering inom cancerområdet REKOMMENDATION Vårt dnr: 11/3031 och samtliga chefer för Regionala cancercentrum För kännedom: Nätverket Landstingsdirektörer Nätverket Hälso-och sjukvårdsdirektörer Rekommendation rörande nationell och

Läs mer

Ojusterat protokollsutdrag från Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionens sammanträde den 3 maj 2018

Ojusterat protokollsutdrag från Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionens sammanträde den 3 maj 2018 1(2) Ojusterat protokollsutdrag från Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionens sammanträde den 3 maj 2018 21 Diarienummer SVN 2018-6 Rekommendation gällande nationell nivåstrukturering av sarkom

Läs mer

Protokoll 111:6 vid regeringssammanträde S2008/3957/ST (delvis) REGERINGEN

Protokoll 111:6 vid regeringssammanträde S2008/3957/ST (delvis) REGERINGEN REGERINGEN Protokoll 111:6 vid regeringssammanträde 2008-04-24 S2008/3957/ST (delvis) Socialdepartementet Bemyndigande att underteckna en överenskommelse 1 bilaga Regeringens beslut Regeringen bemyndigar

Läs mer

Kunskapsstyrning. Regeringens uppdrag (2011) att utveckla modellen för God vård. Uppdraget innehöll tre delar:

Kunskapsstyrning. Regeringens uppdrag (2011) att utveckla modellen för God vård. Uppdraget innehöll tre delar: Kunskapsstyrning? Kunskapsstyrning Regeringens uppdrag (2011) att utveckla modellen för God vård. Uppdraget innehöll tre delar: Utveckla en nationell modell för kunskapsstyrning, Nationella samverkansgruppen

Läs mer

Minnesanteckningar RCC sydöst ledningsgruppsmöte 15 december 2017

Minnesanteckningar RCC sydöst ledningsgruppsmöte 15 december 2017 Minnesanteckningar RCC sydöst ledningsgruppsmöte 15 december 2017 Närvarande: Srinivas Uppugunduri, Lie Printz, Pia Landberg, Matts Järgården, Göran Attefors, Ann Josefsson, Ragnhild Holmberg, Magnus Lagerlund,

Läs mer

Sjukvårdsregionalt seminarium 4 april Samverkansnämndens tjänstemannaorganisation och kunskapsstyrningsorganisation

Sjukvårdsregionalt seminarium 4 april Samverkansnämndens tjänstemannaorganisation och kunskapsstyrningsorganisation Sjukvårdsregionalt seminarium 4 april Samverkansnämndens tjänstemannaorganisation och kunskapsstyrningsorganisation Övergripande mål för samverkan Att genom samverkan erbjuda sjukvårdsregionens invånare

Läs mer

Nationell och regional nivåstrukturering för sex områden inom cancerområdet

Nationell och regional nivåstrukturering för sex områden inom cancerområdet Landstinget i Kalmar län Planeringsenheten, Landstingsdirektörens stab TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(1) Datum 2016-03-07 Diarienummer 160104 Landstingsstyrelsen Nationell och regional nivåstrukturering för sex

Läs mer

Statlig styrning med kunskap

Statlig styrning med kunskap Statlig styrning med kunskap hur är det tänkt? BUP-kongress i Uppsala Barbro Thurfjell medicinskt sakkunnig, barn- och ungdomspsykiatri Agenda Socialstyrelsens roll Vad är styrning med kunskap? Rådet och

Läs mer

Specifikation gällande samarbete och styrning. inom samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel

Specifikation gällande samarbete och styrning. inom samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel Specifikation gällande samarbete och styrning inom samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel Allmänt Specifikationen anger hur samarbete och styrning hanteras inom samarbetsorganisationen.

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Rehabilitering och smärta

Minnesanteckningar från möte med RMPG Rehabilitering och smärta 2016-04-27 Minnesanteckningar från möte med RMPG Rehabilitering och smärta Dag: 2016-04-27 Tid: Kl. 9:30-16:00 Plats: Konferensrum plan 6, hus 12, Västerviks sjukhus Närvarande: Wolfram Antepohl, ordförande

Läs mer

~ Gävleborg Datum Dnr 34, HSN 2017/327

~ Gävleborg Datum Dnr 34, HSN 2017/327 Hälso- och sjukvårdsstaben Upprättare Tommy Stokka Yttrande - Revisionsrapport - Implementering av politiska viljeinriktning ar Landstingen och regionerna i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion (Landstinget

Läs mer

Klinisk genetik idag och i framtiden. Cecilia Gunnarsson, Jan-Erik Karlsson, Karl Landergren, Marie Gustavsson

Klinisk genetik idag och i framtiden. Cecilia Gunnarsson, Jan-Erik Karlsson, Karl Landergren, Marie Gustavsson Klinisk genetik idag och i framtiden Cecilia Gunnarsson, Jan-Erik Karlsson, Karl Landergren, Marie Gustavsson Uppdrag - Klinisk genetik 1. Nivåstrukturering. Att tillsammans skapa riktlinjer för vem som

Läs mer

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancersjukvården Versionshantering Datum 2016-04-26

Läs mer

Årsberättelse Programråd Sjukdomsförebyggande metoder. Karin Salomonsson Wohlin, ordförande Karin Kauppi, samordnare

Årsberättelse Programråd Sjukdomsförebyggande metoder. Karin Salomonsson Wohlin, ordförande Karin Kauppi, samordnare 30 januari 2018 Årsberättelse 2017 Programråd Sjukdomsförebyggande metoder Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft Karin Salomonsson Wohlin, ordförande Karin Kauppi, samordnare

Läs mer

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Varför nytt gemensamt system? Vilka effekter och vilket mervärde förväntas genom det nya systemet? På vilket sätt? Sophia Björk, Sveriges

Läs mer

Kliniskt kunskapsstöd i Region Jönköpings län. Staffan Ekedahl Distriktsläkare Faktakoordinator

Kliniskt kunskapsstöd i Region Jönköpings län. Staffan Ekedahl Distriktsläkare Faktakoordinator Kliniskt kunskapsstöd i Region Jönköpings län Staffan Ekedahl Distriktsläkare Faktakoordinator Regionens utmaning Medarbetares behov av kunskap från olika nivåer: Arbetsplatsens instruktioner Organisationens

Läs mer

Återrapport - Aktivitetsplan 2016

Återrapport - Aktivitetsplan 2016 Återrapport - Aktivitetsplan 2016 Bakgrund Samverkansnämnden fastställde 2016-02-12 verksamhetsplanen för mandatperioden 2016-2018. Verksamhetsplanen skall kompletteras med årliga aktivitetsplaner. En

Läs mer

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården :

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : genom medborgare, patient och Datum: 2015-06-24 Version: 1 Dnr: 150054 Sammanfattning Medborgare, patienter och närståendes

Läs mer

Styrdokument. Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Version: 1.2

Styrdokument. Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Version: 1.2 Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården 2017-04-25 Version: 1.2 Versionshantering Datum Beskrivning av förändring 2015-02-03 Första version 2016-04-26

Läs mer

Vi finns för att cancer finns

Vi finns för att cancer finns 2017-08-31 Var tredje dödsfall i sydöstra sjukvårdsregionen orsakas av cancer Vi finns för att cancer finns Andelen dödsfall pga cancer i sydöstra sjukvårdsregionen Medelökningen av cancerfall per år är

Läs mer

Nationell organisering för kunskapsutveckling i socialtjänsten. Dialogkonferens FoU Välfärd 6 februari 2016 Anna Lilja Qvarlander SKL

Nationell organisering för kunskapsutveckling i socialtjänsten. Dialogkonferens FoU Välfärd 6 februari 2016 Anna Lilja Qvarlander SKL Nationell organisering för kunskapsutveckling i socialtjänsten Dialogkonferens FoU Välfärd 6 februari 2016 Anna Lilja Qvarlander SKL Systemet för kunskapsstyrning Kommuner/lands -ting/region Regionala

Läs mer