RAPPORT Kommuners systemstöd vid hantering av lokala trafikföreskrifter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAPPORT Kommuners systemstöd vid hantering av lokala trafikföreskrifter"

Transkript

1 RAPPORT Kommuners systemstöd vid hantering av lokala trafikföreskrifter En intervjustudie

2 TMALL 0004 Rapport generell v 2.0 Trafikverket Postadress: Röda vägen 1, Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: Dokumenttitel: Utredning av kommuners systemstöd vid framtagande av trafikföreskrifter Författare: Monika Morén och Sanna Eveby, ÅF Infrastructure AB Dokumentdatum: Version: 0.1 Kontaktperson: Helena Andersson, Trafikverket Sida 2 (20)

3 Innehåll 1. INLEDNING Bakgrund Uppdrag UPPLÄGG AV STUDIEN Genomförande av intervjuer RESULTAT Geosecma Trafik (Leverantör Esri S-GROUP Solutions) ISY Road Trafikföreskrift (Leverantör Norconsult Astando) Sokigo LTF (tidigare tekis) (Leverantör Sokigo) Vad i beredningssystemen ger ett bra stöd i arbetet med trafikföreskrifter Vad i beredningssystem som eventuellt brister Vad i beredningssystemen som skulle kunna ge ett bättre stöd Samlad bedömning SLUTSATS Sida 3 (20)

4 1. Inledning 1.1. Bakgrund En statlig utredning om självkörande fordon 1 föreslår att Trafikverket tar över Transportstyrelsens ansvar att ta emot, lagra och tillhandahålla trafikföreskrifter (LTF). Utredningen föreslår också att det införs en skyldighet för de myndigheter som beslutar om trafikföreskrifter att ange vilken vägsträcka eller område som regeln avser genom geografiska koordinater eller liknande i en karta. Cirka 130 kommuner samt Trafikverket tar fram trafikföreskrifter i ett beredningssystem och för över dem till Transportstyrelsen via en system-till-system-lösning. Övriga kommuner samt länsstyrelserna saknar i princip IT-stöd för att skapa trafikföreskrifter och levererar en färdig PDF till STFS 2 via en webbtjänst Uppdrag ÅF har fått i uppdrag av Trafikverket att undersöka hur väl kommunerna upplever att deras beredningssystem stödjer dem i framtagning och hantering av trafikföreskrifter. Av undersökningen ska det framgå vad i beredningssystemen som: ger ett bra stöd i arbetet med trafikföreskrifter eventuellt brister skulle kunna ge ett bättre stöd De kommuner som intervjuas ska utgöra ett representativt urval av de som använder på marknaden befintliga beredningssystem. 1 SOU 2018:16 2 Svensk Trafikföreskriftssamling Sida 4 (20)

5 2. Upplägg av studien Kommunerna har valts utifrån en ambition att representera alla programvaror som används idag. Dessutom har ambitionen varit att få till en spridning både geografiskt och storleksmässigt. Den geografiska och storleksmässiga spridningen har även fungerat för att få till en spridning i antal föreskrifter som skrivs per år. Detta för att täcka in både vana användare och sällananvändare. För att identifiera vilka kommuner som använder sig av beredningssystem samt ta reda på vilket beredningssystem kommunerna har tillhandahöll Trafikverket en lista. Listan innehöll de kommuner som levererar data till NVDB 3 med någon av de programvaror som även kan användas för beredning av lokala trafikföreskrifter. När kommunerna kontaktades visade det sig dock att uppgiften om vilket system de hade för NVDB inte alltid överensstämde med det beredningssystem som används för hantering av lokala trafikföreskrifter. Exempelvs hade flera av de kommuner som i listan uppges ha ISY Road/ISY CASE (Astando) enbart modulen för nätredigering till NVDB men inte för beredning av lokala trafikföreskrifter. Därför har det varit svårt att hitta kommuner med ISY Road/ISY CASE Trafikföreskrift (Astando). Astando kontaktades för att få fram en lista på kommuner som använder deras ISY Road/ISY CASE trafikföreskrift. Tabell 1 visar de kommuner som intervjuats, vilket beredningssystem de använder samt hur många föreskrifter de själva bedömer att de skriver per år. Tabell 1 Intervjuade kommuner Kommun Beredningssystem Uppskattat antal LTF:er /år Rättvik Geosecma 5 Upplands-Bro Geosecma Uppsala Geosecma Västervik Geosecma 250 Lidingö ISY Road trafikföreskrift Sundsvall ISY Road trafikföreskrift 760 Tyresö ISY Road trafikföreskrift Avesta Sokigo 5 Göteborg Sokigo Håbo Sokigo 30 Luleå Sokigo 200 Malmö Sokigo 2900 Skellefteå Sokigo Stockholm Sokigo Örebro Sokigo Nationell Vägdatabas Sida 5 (20)

6 Uppgiften om antalet LTF:er per kommun visar på hur ofta kommunen använder beredningssystemet men också på hur antalet skiljer sig beroende på storlek på kommunen. Det kan förklara varför svaren på frågorna varierar mycket i fråga om samma system. Figur 1 Illustration över geografisk spridning för de olika beredningssystemen. Kommuner som saknar IT-stöd för att skapa trafikföreskrifter har exkluderats från undersökningen då de inte kan svara på frågor om själva beredningssystemen. Dessa kommuner levererar sina föreskrifter som en färdig PDF via en webbtjänst till STFS. Sida 6 (20)

7 2.1. Genomförande av intervjuer Följande frågor ställts till kommunerna: Om systemet Vilket system har kommunen? Hur många lokala trafikföreskrifter beslutas per år? Ingår funktionen att ange vilken vägsträcka eller område som regeln avser genom geografiska koordinater i en karta så kallad vägnätsanknytning? Guidar systemet dig igenom föreskriftsprocessen på ett logiskt sätt? På vilket sätt får man stöd i föreskriftsarbetet? Får du stöd/styrning av systemet att välja t.ex. rätt lagrum (kommer endast valbara alternativ upp när du valt en viss typ av regel)? Finns fritextfunktion och i så fall- när används den? Saknas någon funktion? Finns önskemål om bättre stöd i något avseende? Finns det brister? Upplevelse Finns det något som inte är bra med ert system? Vad är bra med ditt system? Vad är du mest nöjd med? Vad är svårast med att ta fram en LTF? Sida 7 (20)

8 3. Resultat 3.1. Geosecma Trafik (Leverantör Esri S-GROUP Solutions) Följande kommuner har intervjuats: Uppsala, Upplands-Bro, Rättvik och Västervik. Funktion Ja /nej Användarvänligt Logiskt Stöd att välja lagrum Fritextfunktion Vägnätsanknytning/ kartfunktion Delvis Användarvänlighet Samtliga kommuner tycker att systemet är logiskt och att guidningen genom systemet är bra. Allt fungerar däremot inte bra. Även om det är logiskt så är det svårt och tungt att jobba i eftersom det är uppbyggt med en trädstruktur som innebär många klick för att välja fraser och uttryck. För att välja bort en fras måste användaren klicka fram ett blankt alternativ. Kommunerna upplever att systemet är föråldrat med undermåliga kvalitéer och att programmet inte är lika uppdaterat som andra produkter från Esri. Systemet tar också lång tid att lära sig och det finns få färdiga mallar att använda sig av. Det finns en användarmanual men den uppges inte vara bra vilket betyder att användare får testa sig fram. En fördel med systemet är att användaren kan testa sig fram i systemet och prova att skriva trafikföreskrifter utan att ett löpnummer i kommunens föreskriftssamling förbrukas. Sida 8 (20)

9 Figur 2 Bild från Geosecma Trafik som visar arbetsfönstret med trädstruktur. Kvalitet Det är lätt att göra fel, främst vad gäller föreskrifter om hastighet kopplat till inomeller utom tättbebyggt område och vilket lagrum som ska väljas. Det uppges att det är svårt att veta skillnad på om det är föreskrifter med stöd av 3 kap. 17 första eller andra stycket trafikförordningen (1998:1276) eller om det är lokala trafikföreskrifter med stöd av 10 kap 1 andra stycket 14 eller 15 samma förordning. Det krävs att användaren har koll på de olika lagrummen och när de ska användas för där finns inget bra stöd i systemet eller mallarna. Första lagrummet är låst till den regel användaren vill besluta om, därefter går det att välja mellan olika lagrum och har användaren inte kunskap om de olika Sida 9 (20)

10 lagrummens betydelse kan det bli fel i föreskrifterna, systemet varnar inte för att fel lagrum angetts. Sökfunktionen är i sin helhet undermålig. Till exempel när användaren sparar en LTF som inte är beslutad stängs programmet ner och det tar tid att söka upp den igen. För att hitta en beslutad föreskrift måste användaren veta löpnumret på den aktuella föreskriften. För att hitta löpnumret måste de först gå till STFS och söka fram de aktuella föreskrifterna. Därefter kan användaren i nästa steg skriva in det i beredningssystemets sökfunktion och hitta den. När en LTF om parkering med tidsangivelser ska tas fram, är det svårt att få datum och klockslag rätt. Ett bevis på att det inte fungerar bra är att många väljer att kopiera en gammal föreskrift i stället för att göra en ny vilket i sin tur kan leda till att fel går i arv. Vägnätsanknytning Funktion för vägnätsanknytning finns men systemet bedöms som bristfälligt. Alla linjer har samma färg (gult) vilket gör att det inte går att urskilja vilka egenskaper olika delar har, till exempel vilken hastighet/trafikregel som gäller på olika sträckor. Det blir också glapp mellan områden som man har ritat ut på kartan eftersom punkterna inte är kopplade till varandra. Anledningen är att användaren inte kan se vart en annan trafikföreskrift börjar och slutar vilket leder till att vägnätsanknytningen inte blir korrekt. Kartorna saknar mätverktyg, de är ofta otydliga utan möjlighet att tända/släcka olika kartlager som i sin tur visar viktiga parametrar vid vägnästsanknytning. Systemet varnar dessutom inte när vägnätsanknytningen inte stämmer. Allmänt Vid framtagning av trafikföreskrifter måste valet uppdatera förhandsgranskning göras för kunna se hur föreskrifterna ser ut och vilka val som hittills är gjorda. Det går alltså inte att se vartefter hur föreskrifterna skrivs fram. Sida 10 (20)

11 3.2. ISY Road Trafikföreskrift (Leverantör Norconsult Astando) Följande kommuner har intervjuats: Tyresö, Sundsvall och Lidingö. Funktion Ja /nej Användarvänligt Logiskt Stöd att välja lagrum Fritextfunktion Vägnätsanknytning/ kartfunktion Användarvänlighet Användarna upplever att systemet är väldigt enkelt uppbyggt och de uppger att det är svårt att göra fel. Har användaren väl kunskap om de olika lagrummens betydelse är det användarvänligt och logiskt. Systemet är uppbyggt på mallar där användaren fyller i blåmarkerade fält med valbara uppgifter för det som ska regleras, till exempel gatunamn, beslutsdatum, fordonsslag eller sträcka. Redan från start ser användaren själva föreskrifterna och vartefter fälten fylls i så ser användare hur föreskrifterna utformas. Alla mallar för olika typer av föreskrifter finns, förutom i vissa specialfall. Specialfall kan vara till exempel att en regel under en viss tid inte ska tillämpas. I dessa fall får användaren använda sig av fritextfunktionen. Positivt är att det går att testa sig fram i systemet och prova att skriva trafikföreskrifter utan att ett löpnummer i kommunens föreskriftssamling förbrukas. Sida 11 (20)

12 Figur 3 Bild från ISY Road Trafikföreskrift som visar arbetsfönstret där användaren ser hela föreskriften på en gång Kvalitet Lagrummet är knutet till den mall som valt. Systemet hjälper användaren att komma ihåg att göra viktiga val i och med de blå färgmarkeringarna som anger att här finns val att göra. Till exempel vid föreskrifter om parkering frågar systemet om p-skiva eller motsvarande ska användas. Är det fel lagrum har fel mall valts, efter att lagrummet är valt finns nämligen bara rätt lagrum tillgängliga. Fritext finns men används endast när ingen lämplig mall finns för det som ska regleras. Föreskrifter kan också skrivas helt i fritext. Användarna upplever att supporten och användarmanualen är bra samt att supporten är snabb på att lösa problem och önskemål om funktioner eller mallar. Vägnätsanknytning Användarna upplever att det kan bli fel mellan väglänkarna och placeringen eftersom väglänken görs först och sedan ritas sträckan ut. Önskemål finns om bättre och enklare kartfunktioner. Allmänt Programmet finns tillgängligt både genom att installeras lokalt på datorn och som webbapplikation. Sida 12 (20)

13 3.3. Sokigo LTF (tidigare tekis) (Leverantör Sokigo) Följande kommuner har intervjuats: Stockholm, Göteborg, Malmö, Luleå, Avesta, Skellefteå, Håbo och Örebro. Funktion Ja /nej Användarvänligt Logiskt Stöd att välja lagrum Fritextfunktion Vägnätsanknytning/ kartfunktion Användarvänlighet Systemet fungerar över lag bra, alla verktyg för att skriva, godkänna och överföra LTF:er finns. Det är svårt att göra fel, systemet upplevs tryggt och pålitligt. I detta system går det inte att testa sig fram och göra LTF:er eftersom det direkt genereras ett löpnummer i kommunens föreskriftssamling när ett föreskriftsarbete startas. Detta nummer är då förbrukat. Figur 4 Bild från Sokigo LTF som visar arbetsfönstret Sida 13 (20)

14 Kvalitet Flera användare uppger att programmet är segt att jobba i, framförallt kartfunktionen. Det tar tid att ladda filer eftersom det är ett gammalt filformat och grafiken och arbetslayouten är föråldrad. Detta problem verkar dock enbart gälla de användare som har programvaran installerat på egen server samt det faktum att uppdateringar av programvara inte har gjorts kontinuerligt vartefter uppdateringar av programvara har kommit. De användare som har webbversionen har dock inte uppgivit några problem av ovan slag. Vid framtagande av trafikföreskrifter om hastighet kopplat till inom- eller utom tättbebyggt område upplever användarna att systemet inte ger stöd gällande vilket lagrum som ska väljas. Det uppges att det är svårt att veta skillnad på om det är föreskrifter med stöd av 3 kap. 17 första eller andra stycket trafikförordningen (1998:1276) eller om det är lokala trafikföreskrifter med stöd av 10 kap 1 andra stycket 14 eller 15 samma förordning. Det krävs att användaren har koll på de olika lagrummen och när de ska användas för där finns inget bra stöd i systemet eller mallarna. Det saknas möjlighet att lägga till fritext för värdefält, i fritextmallen. Det är dyrt med en egen server för programmet. LTF är inte anpassat efter laptop utan för stor skärm. När användarna jobbar med laptop blir kartbilderna oskarpa. Vägnätsanknytning Det går att backa i historiken för att se vad som har hänt med en föreskrift, på en viss plats och se vilka föreskrifter som har ändrats. Det går också rita ut i kartan vilket område som ska avsökas. Olika färger betyder olika saker. Det är svårt att söka adressnummer i kartan och ibland hoppar rutorna i programmet runt. Förenkling önskas av funktionen att ange sträckor och områden då det finns för många och för starka krav i systemet gällande dessa, det blir mer problem än hjälp. Det behövs lite mer frihet. Det är så så styrt att det är svårt att märka ut exakt. Om utmärkningen inte är exakt försvinner det som är gjort och processen behöver göras om, ibland flera gånger. Allmänt I samband med att föreskrifterna skrivs kommer aktuellt vägmärke upp till höger i bild för det som ska regleras. Det upplevs positivt i det fall användaren önskar en vägmärkesplan för utmärkning av regeln. Det finns önskemål om förfinade sökfunktioner och en ångrafunktion då det inte går att backa när något blivit fel. Även en funktion som vid eventuell felstavning markerar stavfelen är önskvärd. Några användare uppger att supporten inte fungerar optimalt och att det tar lång tid att få svar (ca 1 vecka). De vet inte var de ska vända sig för att få hjälp och har oftast fått lösa problemen själva. Det blir tydliga LTF:er när vägnätsanknytningen är gjord. Sida 14 (20)

15 En direktkoppling till STFS i systemet gör att användaren direkt får veta om något har gått fel vid överföringen till STFS. Användarmanualen fungerar bra. Programmet finns tillgängligt som webbapplikation. Sida 15 (20)

16 3.4. Vad i beredningssystemen ger ett bra stöd i arbetet med trafikföreskrifter Beredningssystem är ett bra verktyg när det fungerar men systemen ska dock underlätta arbetet och inte försvåra. För kommunernas del underlättas framtagandet av trafikföreskrifter mycket i och med att det finns mallar som i stort uppfyller Transportstyrelsens krav med fraser att välja mellan. Det som uppges var ett bra stöd i föreskriftsarbetet är bland annat att: det finns färdiga mallar som i stort uppfyller Transportstyrelsens krav användaren får hjälp att välja rätt lagrum det finns färdiga fraser att välja det finns kartor med möjlighet till vägnätsanknytning det är lätt att leverera till STFS (alla systemen hanterar leveransen inom systemet) 3.5. Vad i beredningssystem som eventuellt brister Mallar Sokigos användare tycker bland annat att det är svårt att veta vad som menas med uttrycket på markerad sträcka. I Sokigo uttrycks läget med till exempel på markerad sträcka på Centrumgränd enligt kartbild. Transportstyrelsen menar att denna formulering kan vara missvisande då trafikanten kan uppfatta det som ett ska vara målat ute på asfalten enligt kartbilden. Transportstyrelsens mallar förespråkar uttrycket på den sträcka som anges på kartan/kartan i bilagan till dessa föreskrifter/. Sokigo menar att den skrivning som systemet nu har är den som referensgruppen i kommunerna vill ha. Det går dock att skriva om meningen i fritext men då måste användaren ha vetskap om just denna fras. Ingen användare av de andra systemen har tagit upp problemet enligt ovan och därför finns ingen information om hur det skrivs i dessa system (dvs Geosecma och ISY CASE/ISY Road). Avsaknad av stavningskontroll och ångrafunktion. Trots att mallarna låser lagrummen i första läget och reglerar vilka lagrum som sedan får väljas i nästa steg för den valda regeln finns det risk för att fel lagrum väljs. Användarna önskar att systemet skulle ställa kontrollfrågor. Att inte alltid aktuell version är installerad. Att det är svårt att hitta rätt mall för det som ska regleras eller att det tar lång tid att skapa nya föreskrifter leder till att användarna väljer att använda tidigare LTF:er som mall i stället för att skapa en ny från börja. Det kan resultera i att fel går i arv. Kartfunktion/vägnätsanknytning Laddningstider för programvara installerad på egen server, det tar tid att ladda filer, gammalt filformat och grafiken och arbetslayouten är föråldrad. Det finns för många och för starka krav i vissa av systemen gällande område och sträckor, det blir mer problem än hjälp. Det behövs mer frihet. Det är styrt att det inte går att märka ut exakt. Sida 16 (20)

17 Det finns för många och för starka krav i vissa av systemen gällande område och sträckor att det blir mer problem än hjälp. Det är så styrt att det är svårt att märka ut exakt. Det blir glapp mellan områden som ritats ut eftersom punkterna inte är kopplade till varandra. Detta leder till att användaren inte kan se vart en trafikföreskrift börjar och slutar. Vissa system saknar mätverktyg. Sokigo har olika färger i kartorna för olika företeelser medan de andra systemen har samma färger. Att ha en färg för alla företeelser gör att det blir svårt att i kartan se t.ex. vilken hastighetsbegränsning som gäller Vad i beredningssystemen som skulle kunna ge ett bättre stöd Ett logiskt, enkelt och användarvänligt system. Mallar som uppfyller Transportstyrelsens krav på utseende och utformning Kontrollfrågor i systemet Förenkling av funktionen att ange sträckor och områden Övningsfunktioner i systemet så att det går att testa sig fram utan att det genereras ett löpnummer i kommunens föreskriftssamling 3.7. Samlad bedömning Frågor har ställts till kommunerna dels om själva systemet och dels om deras upplevelse av systemen. Svaren stämmer därför eventuellt inte överens med vilka funktioner som faktiskt finns i respektive system. Resultatet av intervjustudien visar på stor variation när det gäller upplevelsen av systemen och leverantörernas support. Detta leder till en motsägelsefull bild av systemet då samma fråga får olika svar beroende på vem som frågats. ÅF förstår det som att det är en fråga om hur väl insatt användaren är i systemets funktioner men även det egna intresset att lära samt arbetsbördan för respektive användare. Svaren verkar också bero på vilka moduler kommunen har beställt. Om programmet ligger på egen server och om kommunen själv ansvarar för uppdatering av programvaran eller om det är en webbversion. Det beror även på vilken version kommunen har, vilka resurser och kompetenser kommunens egen IT-avdelning har och om det finns en trafikingenjör (användare) som är engagerad i dessa. Små kommuner som inte beslutar så många lokala trafikföreskrifter verkar ha större problem med systemen än större kommuner som beslutar fler föreskrifter. Gemensamt för alla systemen är att det råder osäkerhet bland användarna kring vilket eller vilka lagrum som ska väljas i de olika stegen. Mallarna är inte, och kan inte, vara så styrda och låsta att det bara finns ett alternativt till lagrum. Det krävs att användaren har kunskap om vad de olika alternativen reglerar. Sida 17 (20)

18 4. Slutsats Gemensamt för användare av alla tre systemen framkommer det att det vore önskvärt med ett system som är enkelt och logiskt med en bra användarmanual. Det ska bland annat finnas mallar som uppfyller Transportstyrelsens krav på utseende och utformning och kartfunktion baserad på NVDB med utvecklade funktioner som även täcker NVDB:s behov av information. Ett system så att alla lokala trafikföreskrifter och föreskrifter ser lika ut. Systemet ska vara enkelt, logiskt och användarvänligt, ju enklare system desto svårare att göra fel. Webbapplikation som uppdateras automatiskt och alltid är aktuell. Färdiga mallar som uppfyller Transportstyrelsens krav på utseende och utformning. Kontrollfrågor eller informationstext i systemet där det finns flera val att göra vad gäller lagrum. Karta baserad på NVDB med utvecklade funktioner för att enkelt markera på kartan var regeln gäller och med olika färger för olika trafikregler för enkel översikt av vilka trafikregler som gäller på platsen/vägen/gatan. Funktionen ska även visa olika kartlager för att lätt kunna urskilja en viss typ av information genom att tända eller släcka olika kartlager. Krav på utbildning i systemet och certifiering av användare. Sist men inte minst behövs det utbildning i bestämmelser om trafikreglering inom området gällande framtagande av trafikföreskrifter. Sida 18 (20)

19

20 Trafikverket, Borlänge. Besöksadress: Röda vägen 1. Telefon: , Texttelefon: Sida 20 (20)

Översikt över RDT-verksamheten och webbplatsen STFS

Översikt över RDT-verksamheten och webbplatsen STFS Transportstyrelsen Vägtrafikavdelningen Per Öhgren Datum: 2010-09-20 Beteckning: Översikt version 2.0 Översikt över RDT-verksamheten och webbplatsen STFS 1(6) 1 Inledning Detta dokument är en kortfattad

Läs mer

Förslag till nya föreskrifter för väg 573, Kalmar län

Förslag till nya föreskrifter för väg 573, Kalmar län REMISS 2016-12-08 Ärendenr: Enligt sändlista TRV 2016/106106 Trafikverket Region Syd Trafikmiljö Besöksadress: Björkhemsvägen 17, KRISTIANSTAD Telefon: 0771-921 921 gunlog.magnusson@ trafikverket.se Förslag

Läs mer

STFS Svensk Trafikföreskriftssamling. Sökinstruktion

STFS Svensk Trafikföreskriftssamling. Sökinstruktion 1(6) Mottagare: Version: 1.11 STFS Svensk Trafikföreskriftssamling Sökinstruktion 2(6) Sökinstruktion för STFS Från den 1 januari 2011 ska alla trafikföreskrifter finnas på den särskilda webbplatsen http://www.stfs.se.

Läs mer

LVDB i GEOSECMA. Innehåll. Inledning. Produkt: GEOSECMA Modul: LVDB Skapad för Version: Uppdaterad:

LVDB i GEOSECMA. Innehåll. Inledning. Produkt: GEOSECMA Modul: LVDB Skapad för Version: Uppdaterad: Produkt: GEOSECMA Modul: LVDB Skapad för Version: 10.4.1 Uppdaterad: 2018-04-13 LVDB i GEOSECMA Innehåll Inledning... 1 Hämta XML från NVDB... 2 Full LVDB-import... 3 Inkrementell LVDB-import... 4 NVDB

Läs mer

LVDB i GEOSECMA. Innehåll. Inledning. Produkt: GEOSECMA Modul: LVDB Skapad för Version: Uppdaterad:

LVDB i GEOSECMA. Innehåll. Inledning. Produkt: GEOSECMA Modul: LVDB Skapad för Version: Uppdaterad: Produkt: GEOSECMA Modul: LVDB Skapad för Version: 10.4.1 Uppdaterad: 2019-05-21 LVDB i GEOSECMA Innehåll Inledning... 1 Hämta XML från NVDB... 2 Full LVDB-import... 3 Inkentell LVDB-import... 4 NVDB inställningar...

Läs mer

Information om den rikstäckande databasen för trafikföreskrifter (RDT) och instruktion för användningen

Information om den rikstäckande databasen för trafikföreskrifter (RDT) och instruktion för användningen 1(3) Datum: Beteckning:TR10A 2007:22472 Abo kommun 999 88 ABO Information om den rikstäckande databasen för trafikföreskrifter (RDT) och instruktion för användningen TRAFIKFÖRESKRIFTER SKA KUNGÖRAS PÅ

Läs mer

Presidium - Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö

Presidium - Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö PROTOKOLL UTDRAG Presidium - Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö Tid: 2016-09-01, kl.08:30-11:15 Plats: Regionens hus sal A 13 Remiss, Förslag till nya föreskrifter för väg 30, Kronobergs län TRV

Läs mer

Förslag till nya föreskrifter för väg 1701, Skåne län

Förslag till nya föreskrifter för väg 1701, Skåne län REMISS 2016-07-12 Ärendenr: Enligt sändlista TRV 2016/44550 Region Syd Trafikmiljö Besöksadress: Björkhemsvägen 17, KRISTIANSTAD Telefon: 0771-921 921 kajsa.bergman@ trafikverket.se Direkt: 0707246637

Läs mer

LVDB i GEOSECMA. Innehåll. Produkt: GEOSECMA Modul: LVDB Skapad för Version: Uppdaterad:

LVDB i GEOSECMA. Innehåll. Produkt: GEOSECMA Modul: LVDB Skapad för Version: Uppdaterad: Produkt: GEOSECMA Modul: LVDB Skapad för Version: 10.4.1 Uppdaterad: 2018-02-20 LVDB i GEOSECMA Innehåll Hämta XML från NVDB... 2 Full LVDB-import... 3 Inkrementell LVDB-import... 4 NVDB inställningar...

Läs mer

GRUNDKURS WEBBKARTOR G E O S E C M A F O R A R C G I S 1 0. 2. Version 2 2014 Maria Syrén

GRUNDKURS WEBBKARTOR G E O S E C M A F O R A R C G I S 1 0. 2. Version 2 2014 Maria Syrén GRUNDKURS WEBBKARTOR G E O S E C M A F O R A R C G I S 1 0. 2 1 Version 2 2014 Maria Syrén Innehåll Bakgrund Användargränssnitt Grundfunktioner: Zooma, panorera Fastighetssök Identifiera Innehållsförteckning

Läs mer

Trafikverkets remiss Förslag till nya föreskrifter för väg 53, Södermanlands län

Trafikverkets remiss Förslag till nya föreskrifter för väg 53, Södermanlands län TJÄNSTESKRIVELSE Datum Dnr 2016-08-10 16-040 Regionstyrelsen Trafikverkets remiss Förslag till nya föreskrifter för väg 53, Södermanlands län Trafikverket vill genom en remissprocess i två steg inhämta

Läs mer

Information om den rikstäckande databasen för trafikföreskrifter (RDT) och instruktion för användningen

Information om den rikstäckande databasen för trafikföreskrifter (RDT) och instruktion för användningen 1(4) Datum: Beteckning:TR10A 2007:22472 Länsstyrelsen i Aköpings län 12345 Aköping Information om den rikstäckande databasen för trafikföreskrifter (RDT) och instruktion för användningen TRAFIKFÖRESKRIFTER

Läs mer

Månadsrapport för koordineringsuppdraget samexistens GSM-R 3G/4G samt förordning om ersättning till fordonsägarna.

Månadsrapport för koordineringsuppdraget samexistens GSM-R 3G/4G samt förordning om ersättning till fordonsägarna. Månadsrapport för koordineringsuppdraget samexistens GSM-R 3G/4G samt förordning om ersättning till fordonsägarna Nr 2 augusti 2015 Trafikverket Postadress: 781 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

Karta. Bakgrund och målbild. Kartor som visar aktuella sträckor, se bilaga 1. Beredningsunderlag och Konsekvensutredning

Karta. Bakgrund och målbild. Kartor som visar aktuella sträckor, se bilaga 1. Beredningsunderlag och Konsekvensutredning Beredningsunderlag och Konsekvensutredning 2012-10-01 Trafikverket Region Väst Magnus Andersson Samhälle Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se magnus.b.andersson@trafikverket.se Direkt: 010-123 61

Läs mer

Greta. Manual för ansökan om TA-planer Information finns på Inloggningsadress Greta:

Greta. Manual för ansökan om TA-planer Information finns på   Inloggningsadress Greta: Greta Manual för ansökan om TA-planer 2019-04-16 Information finns på www.linkoping.se/apv Inloggningsadress Greta: https://greta.linkoping.se Vid frågor kontakta Cecilia Brage, cecilia.e.brage@linkoping.se

Läs mer

Konsekvensutredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning

Konsekvensutredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning KONSEKVENS- UTREDNING Datum 2018-08-22 Dnr 258-2068-2018 1(3) Lena Norén Enheten för samordning och stöd 010-2239272 Ihrevikens tomtägareförening Håkan Westerlund Primusgatan 64 112 67 Stockholm Trafikverket

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Datum 2012-03-16 0.7. Installationsguide ROPA

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Datum 2012-03-16 0.7. Installationsguide ROPA samhällsskydd och beredskap 1 (10) Installationsguide ROPA samhällsskydd och beredskap 2 (10) Installationsguide ROPA ROPA version Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Avdelningen för utbildning,

Läs mer

Förslag till nya föreskrifter för väg 105, Skåne län

Förslag till nya föreskrifter för väg 105, Skåne län REMISS 2016-07-12 Ärendenr: Enligt sändlista TRV 2016/53913 Region Syd Trafikmiljö Besöksadress: Björkhemsvägen 17, KRISTIANSTAD Telefon: 0771-921 921 kajsa.bergman@ trafikverket.se Direkt: 0707246637

Läs mer

Information om RDT (den rikstäckande databasen för trafikföreskrifter) och instruktion för användningen

Information om RDT (den rikstäckande databasen för trafikföreskrifter) och instruktion för användningen TSV 2009-9320 1(2) Abo kommun 99988 ABO Information om RDT (den rikstäckande databasen för trafikföreskrifter) och instruktion för användningen RDT-verksamheten har förändrats i ett antal betydelsefulla

Läs mer

Presidium - Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö

Presidium - Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö PROTOKOLL UTDRAG Presidium - Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö Tid: 2016-09-01, kl.08:30-11:15 Plats: Regionens hus sal A 12 Remiss, Förslag till nya föreskrifter för väg 30, Jönköpings län TRV

Läs mer

Ärendenr: TRV 2012/1533

Ärendenr: TRV 2012/1533 Mall Beredningsunderlag och Konsekvensutredning 2012-04-20 Trafikverket Box 810 781 28 Borlänge Besöksadress: Nattviksgatan 8, Härnösand Telefon: 0771-921 921 Texttelefon: 0243-750 90 trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

2012-06-04 Ärendenr: TRV 2012/23446

2012-06-04 Ärendenr: TRV 2012/23446 Beredningsunderlag och Konsekvensutredning 2012-06-04 Trafikverket Region Nord Richard Hultmar Samhällsbehov Sundsbacken 2-4, Luleå Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se richard.hultmar@trafikverket.se

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 108 Dnr KS/2017:300. Flytt av hastighetsskyltar i Västra Harg - svar på motion

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 108 Dnr KS/2017:300. Flytt av hastighetsskyltar i Västra Harg - svar på motion Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-06-04 1 (1) Sida 108 Dnr KS/2017:300 Flytt av hastighetsskyltar i Västra Harg - svar på motion Bakgrund Liberalerna har genom Tobias

Läs mer

Ärendenr: TRV 2013/42191

Ärendenr: TRV 2013/42191 a Beredningsunderlag och Konsekvensutredning Trafikverket Region Mitt Fredrik Jansson SMt N Kungsgatan 1, Gävle Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se fredrik.h.jansson@trafikverket.se 010-1235940 Beredningsunderlag

Läs mer

NVDB Teknisk Lösning - Teknisk beskrivning av datautbyte

NVDB Teknisk Lösning - Teknisk beskrivning av datautbyte Publikation 2011:127 NVDB Teknisk Lösning - Teknisk beskrivning av datautbyte Titel: Generella insamlingsregler och krav för vägdata som ska levereras till Trafikverkets NVDB/GVT-miljö, version 1.1 Publikation:

Läs mer

Transportstyrelsen Förändringar som planeras i version 26 av datakatalogen Sida 1 av 8 Uppdaterad:

Transportstyrelsen Förändringar som planeras i version 26 av datakatalogen Sida 1 av 8 Uppdaterad: Transportstyrelsen Förändringar som planeras i version 26 av datakatalogen Sida 1 av 8 FÖRÄNDRINGAR SOM PLANERAS I DATAKATALOG VERSION 26 Detta dokument beskriver de förändringar som planeras att införas

Läs mer

Transportstyrelsen Förändringar som genomförts till ver 27 av datakatalogen Sida 1 av 10 Publiceringsdatum för datakatalogen:

Transportstyrelsen Förändringar som genomförts till ver 27 av datakatalogen Sida 1 av 10 Publiceringsdatum för datakatalogen: Transportstyrelsen Förändringar som genomförts till ver 27 av datakatalogen Sida 1 av 10 FÖRÄNDRINGAR SOM GENOMFÖRTS I DATAKATALOG TILL VERSION 27 Detta dokument beskriver de förändringar som GENOMFÖRTS

Läs mer

Transportstyrelsen Förändringar i version 22 av datakatalogen Sida 1 av 6 Uppdaterad:

Transportstyrelsen Förändringar i version 22 av datakatalogen Sida 1 av 6 Uppdaterad: Transportstyrelsen Förändringar i version 22 av datakatalogen Sida 1 av 6 FÖRÄNDRINGAR I DATAKATALOG VERSION 22 Detta dokument beskriver de förändringar som införts i version 22 av RDT-datakatalog. SLUTGILTIG

Läs mer

Arbetssätt i Skola24 Schema

Arbetssätt i Skola24 Schema Arbetssättet i Skola24 Schema liknar till allra största delen arbetssättet i Novaschem 2013, med den skillnaden att flera användare samtidigt kan göra ändringar i samma schema. I det här dokumentet beskrivs

Läs mer

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1.

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1. 2015 05 17 Arbetslöshetskassornas samorganisation SO Version 1.0 ARBETSGIVARINTYG för Sveriges alla arbetsgivare Användarbeskrivning arbetsgivarintyg.nu Med tjänsten arbetsgivarintyg.nu kan du som arbetsgivare

Läs mer

modern kraftfull enkel

modern kraftfull enkel intercopy.net modern kraftfull enkel Användarvänligt Byggdagbok Forum Snabbt Säkert Flexibelt Utskrifter Inköp Skärmanpassning Arkivering intercopy.net är ett av Sveriges mest använda projektnätverk, idag

Läs mer

den 9 maj :39

den 9 maj :39 Ankom 9 maj RR 2018-144 Dnr TRV 2018/31267 Från: Skickat: Till: Ämne: Bifogade filer: Uppföljningsflagga: Flagga: Senast 20/6 HL Annika trafikverket@trafikverket.se den 9 maj 2018 08:39 Regelrådet Remiss

Läs mer

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg TEKNISKT PM TRAFIKANALYS E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg Vårgårda och Essunga kommuner, Västra Götalands län Vägplan, 2016-11-03 Projektnummer: 128078 Trafikverket Postadress: Box 110, 54

Läs mer

SKOLA24 ARBETSSÄTT I SKOLA24 SCHEMA

SKOLA24 ARBETSSÄTT I SKOLA24 SCHEMA Arbetssätt i Skola24 Schema Arbetssättet i Skola24 Schema liknar till största delen arbetssättet i Novaschem 2013, med den skillnaden att flera användare samtidigt kan göra ändringar i samma schema. I

Läs mer

Tätortsupprustning Pajala

Tätortsupprustning Pajala SAMRÅDSREDOGÖRELSE Tätortsupprustning Pajala Pajala, Norrbottens län projektnummer 881028 Yta för bild eller mönster Trafikverket Postadress: Bo 809, 971 25 Luleå E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon:

Läs mer

Trafikomfördelning. E22 Fjälkinge - Gualöv Ärendenummer: TRV 2017/1732

Trafikomfördelning. E22 Fjälkinge - Gualöv Ärendenummer: TRV 2017/1732 PM Trafikomfördelning E22 Fjälkinge - Gualöv 2017-10-11 Ärendenummer: TRV 2017/1732 Trafikverket Postadress: Box 366, 201 23 Malmö E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 TMALL 0004

Läs mer

Ärende nr: TRV 2012/87759

Ärende nr: TRV 2012/87759 Mall Beredningsunderlag och Konsekvensutredning Trafikverket Region Mitt Fredrik Jansson SMt N Kungatan 1, Gävle Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se fredrik.h.jansson@trafikverket.se 010-1235940

Läs mer

Ärendenr: TRV 2012/33545

Ärendenr: TRV 2012/33545 Trafikverket Region Öst Stefan Tykesson Samhälle Besöksadress: Tullgatan 8 Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se stefan.tykesson@trafikverket.se Direkt: 010 123 57 72 Beredningsunderlag till förslag

Läs mer

Manual fö r webbkartörnas grundla ggande funktiöner

Manual fö r webbkartörnas grundla ggande funktiöner Manual fö r webbkartörnas grundla ggande funktiöner Webbfönster När du klickar på en kartlänk öppnas kartan i ett nytt fönster eller en ny flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan

Läs mer

Konsekvensutredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning

Konsekvensutredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning KONSEKVENS- UTREDNING Datum 2016-10-03 Dnr 258-2551-2016 1(4) Britt Silfvergren Enheten för samordning och stöd 010-2239292 Jens Bäckström Barlingbo Prästgården 143 621 78 Visby Trafikverket Region Stockholm

Läs mer

användarhandledning skogsägarplan webb

användarhandledning skogsägarplan webb 2 1. Översikt Verktygsknappar Här väljer du vilken plan du vill se och du kan även välja om du vill se data från ett skifte. Här väljer du vilka kartlager som skall synas på kartan. För att synas måste

Läs mer

Lathund för att hantera kongresshandlingar. Dator PC och Mac

Lathund för att hantera kongresshandlingar. Dator PC och Mac Lathund för att hantera kongresshandlingar Dator PC och Mac Inför och under kongressen 2015 förekommer handlingarna enbart i digital form, närmare bestämt i PDF-format. I denna lathund får du som använder

Läs mer

ISY Case Schakt Trafikanordning Markuppla telse, Trafikfo reskrift

ISY Case Schakt Trafikanordning Markuppla telse, Trafikfo reskrift ISY Case Schakt Trafikanordning Markuppla telse, Trafikfo reskrift ISY Case är ett standardsystem för hantering av verksamhetsspecifika behov hos en kommun. Systemet finns idag tillgängligt för verksamheterna

Läs mer

Arbeta med rutter i Tracker MyWay och andra program.

Arbeta med rutter i Tracker MyWay och andra program. Arbeta med rutter i Tracker MyWay och andra program. Innehåll Översikt...1 Spara rutter i MyWay...2 Kopiera rutter från MyWay till ett annat MyWay program...2 Arbeta med rutter i MyWay...3 Rita en rutt

Läs mer

Gudie för OptiWay GIS Online

Gudie för OptiWay GIS Online Gudie för OptiWay GIS Online Linnéa Åberg OPTIWAY AB Spannmålsgatan 7, Kristianstad INNEHÅLL Inledning... 2 Övre verktygsfält... 2 Sökfält... 2 Sökresultat... 2 Avancerad sökning... 3 Projekt... 6 Ditt

Läs mer

Hur får man reglera trafiken på enskilda vägar

Hur får man reglera trafiken på enskilda vägar Hur får man reglera trafiken på enskilda vägar Kort presentation av vilka möjligheter vägföreningar m fl har och inte har att reglera trafiken på sina vägar. Ytterligare information : malin.klasson@vellinge.se

Läs mer

Inledning 2. Övre verktygsfältet 2 Sökfält 2 Sökresultat 2 Avancerad sökning 3 Projekt 5 Ditt konto 5

Inledning 2. Övre verktygsfältet 2 Sökfält 2 Sökresultat 2 Avancerad sökning 3 Projekt 5 Ditt konto 5 Innehållsförteckning Inledning 2 Övre verktygsfältet 2 Sökfält 2 Sökresultat 2 Avancerad sökning 3 Projekt 5 Ditt konto 5 Nedre verktygsfält 6 Zoomnivå 6 Översiktskarta 6 Legender 7 Fullskärmsläge 7 Guide

Läs mer

Handledning för att använda Skogsägarplan Webb

Handledning för att använda Skogsägarplan Webb Handledning för att använda Skogsägarplan Webb Planen på webben kommer från början att vara ett tittskåp men kommer att utvecklas så att du som medlem skall kunna göra ekonomiska beräkningar och jämföra

Läs mer

Ärendenr: TRV 2012/88726

Ärendenr: TRV 2012/88726 Mall Beredningsunderlag och Konsekvensutredning 2012-12-14 Trafikverket Box 810 781 28 Borlänge Besöksadress: Nattviksgatan 8, Härnösand Telefon: 0771-921 921 Texttelefon: 0243-750 90 trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

I programmet används det en rad ord som det är bra om du känner till vad de innebär.

I programmet används det en rad ord som det är bra om du känner till vad de innebär. Kom i gång Allmänt Manualen för kartmodulen omfattar alla versioner av Näsgård Karta. Därför finns beskrivit funktioner som inte finns i den version av programmet som du köpt. Manualen är uppdelad i olika

Läs mer

Juni 2012. Manual. Mina anläggningar

Juni 2012. Manual. Mina anläggningar Juni 2012 Manual Mina anläggningar Ägare Leif Jougda Ansvariga personer Per Sandström Bengt Näsholm Leif Jougda Åke Sjöström Stefan Sandström Förslag och synpunkter skickas till Leif Jougda leif.jougda@skogsstyrelsen.se

Läs mer

Användarmanual. Frågor och hjälp med webbapplikationen: Fredrik Beckman. Kartunderlaget: systemförvaltare : Anders Dahlgren Systemägare: Gunilla Öhrn

Användarmanual. Frågor och hjälp med webbapplikationen: Fredrik Beckman. Kartunderlaget: systemförvaltare : Anders Dahlgren Systemägare: Gunilla Öhrn Användarmanual Frågor och hjälp med webbapplikationen: Fredrik Beckman Kartunderlaget: systemförvaltare : Anders Dahlgren Systemägare: Gunilla Öhrn 1 Stockholmshems digitala kartor!! " #!! $ % & ' ( )

Läs mer

Månadsrapport för koordineringsuppdraget samexistens GSM-R 3G/4G samt förordning om ersättning till fordonsägarna. Nr 8 februari 2016

Månadsrapport för koordineringsuppdraget samexistens GSM-R 3G/4G samt förordning om ersättning till fordonsägarna. Nr 8 februari 2016 Månadsrapport för koordineringsuppdraget samexistens GSM-R 3G/4G samt förordning om ersättning till fordonsägarna Nr 8 februari 2016 Trafikverket Postadress: 781 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

Datum: Beteckning: Version RDT-handboken 1(40)

Datum: Beteckning: Version RDT-handboken 1(40) Datum: 2015-09-24 Beteckning: Version 2.00 RDT-handboken 1(40) Innehåll 1 Inledning... 4 1.1 RDT-Handbokens målgrupper... 4 1.2 RDT-support... 4 1.3 Om RDT-handboken... 4 1.4 Myndigheter som beslutar trafikföreskrifter...

Läs mer

Version Maj Utskriftsbeställning

Version Maj Utskriftsbeställning Version Maj 2017 Utskriftsbeställning Kort om Byggnet Access Byggnet Access är ett internetbaserat dokumenthanteringssystem för bygg- och fastighet- samt industriprojekt. Eftersom mappstruktur och behörighetsgrupper

Läs mer

Installationsanvisning - Kopplingen mellan GK96 och golf.se -

Installationsanvisning - Kopplingen mellan GK96 och golf.se - Installationsanvisning - Kopplingen mellan GK96 och golf.se - (Läs hela anvisningen innan du installerar)!denna installationsanvisning innehåller förändringar från tidigare versioner! 1. Programmets syfte...

Läs mer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Nätanmälan_Användarmanual_Generell_0_9.docx Sida 1 av (23) Inledning Detta är en generell användarmanual till Elsmart Nätanmälan. Den är skriven för

Läs mer

Bilaga till avtal avseende *** kommuns medverkan som dataleverantör till och användare av den Nationella Vägdatabasen (NVDB)

Bilaga till avtal avseende *** kommuns medverkan som dataleverantör till och användare av den Nationella Vägdatabasen (NVDB) MALL BILAGA 1 1 (10) Bilaga till avtal avseende *** kommuns medverkan som dataleverantör till och användare av den Nationella Vägdatabasen (NVDB)

Läs mer

Användarmanual. Fakturaspecifikation. Trafikverkets system för fakturaspecifikation. Version 1.4, 2010-12-20

Användarmanual. Fakturaspecifikation. Trafikverkets system för fakturaspecifikation. Version 1.4, 2010-12-20 Användarmanual Fakturaspecifikation Trafikverkets system för fakturaspecifikation Version 1.4, 2010-12-20 0 Utgivare: Trafikverket Kontakt: fakturering.jarnvag@trafikverket.se Distributör: Trafikverket,

Läs mer

Hitta ditt vatten. - en handledning. Vatteninformationssystem Sverige. VISS - VattenInformationsSystem Sverige

Hitta ditt vatten. - en handledning. Vatteninformationssystem Sverige. VISS - VattenInformationsSystem Sverige Hitta ditt vatten - en handledning VISS - VattenInformationsSystem Sverige Vatteninformationssystem Sverige Produktion: VISS Center, Länsstyrelsen i Jönköpings län Tryckt på: Länsstyrelsen, Jönköping 2013

Läs mer

Konsekvensutredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning

Konsekvensutredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning KONSEKVENS- UTREDNING Datum 2018-10-09 Dnr 258-2248-2018 1(4) Lena Norén Enheten för samordning och stöd 010-223 92 72 Per-Erik Ericksson Klinte Lilla Snögrinda 511 623 76 Klintehamn Trafikverket Region

Läs mer

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014 Kortfattad instruktion för Crystal Reports Kom i gång med Crystal Reports När du ska logga in i Crystal Reports ska inloggning alltid ske via sidan om Crystal Reports på vårdgivarwebben. Det är viktigt

Läs mer

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner 2016-12-07 Manual till webbkartornas grundläggande funktioner Gränssnittet i våra kartor är anpassat till datorer och mobila enheter. Där det är aktuellt beskrivs funktionaliteten i denna manual både till

Läs mer

Manual för beräkning av sommardygnstrafik utifrån ÅDT

Manual för beräkning av sommardygnstrafik utifrån ÅDT Manual för beräkning av sommardygnstrafik utifrån ÅDT Publikation 2018:190 trafikverket.se Trafikverket Postadress: 781 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 Dokumenttitel:

Läs mer

Att tillvarata jobbpotential inom de gröna näringarna visuellt stöd

Att tillvarata jobbpotential inom de gröna näringarna visuellt stöd Delredovisning av regeringsuppdrag Att tillvarata jobbpotential inom de gröna näringarna visuellt stöd Kerstin Johansson mars 2018 SGUs diarie-nr:21-2751/2017 / Näringsdepartementets diarie-nr: N2017/07501/KSR

Läs mer

Manual GISportalen (MapGuide) På Internet

Manual GISportalen (MapGuide) På Internet Manual GISportalen (MapGuide) På Internet Manual Internet 2006 Du måste ha installerat ett program (plugin) Det hittar du här: Spara filen, stäng kartan och installera programmet genom att dubbelklicka

Läs mer

Berth Arbman. Välkommen till bokningssystemet myweblog!

Berth Arbman. Välkommen till bokningssystemet myweblog! Västerviks Flygklubb Utfärdare Berth Arbman Dokumentnamn Sida Lathund, myweblog 1 (8) Datum Utgåva 1 Välkommen till bokningssystemet myweblog! 1 Vad är myweblog? 2 Logga in myweblog består av två delar:

Läs mer

Version April 2015. TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag

Version April 2015. TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag Version April 2015 TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag Tryckguide De riktlinjer och råd som vi listar i guiden kan hjälpa dig att spara både arbete och tid. Vi ger dig information om hur du bäst anpassar

Läs mer

Vägdata - termer, begrepp och förkortningar. Version 1.0

Vägdata - termer, begrepp och förkortningar. Version 1.0 Vägdata - termer, begrepp och förkortningar Version 1.0 Ändringsförteckning Fastställd version Dokumentdatum Ändring Namn 0.1 Skapar dokumentet Reena Gustavsson 1.0 2014-10-23 Uppdaterat versionsnummer

Läs mer

Kom igång med RIB Karta 1.1

Kom igång med RIB Karta 1.1 Kom igång med RIB Karta 1.1 Introduktion... 3 Installation... 5 Rita på kartan... 9 Visa olika kartvyer... 11 LUPP och RIB Karta... 13 Spridning Luft och RIB Karta... 15 Dela information... 17 Hitta på

Läs mer

Länsstyrelsen GOTLANDS LÄN

Länsstyrelsen GOTLANDS LÄN 3311 Länsstyrelsen GOTLANDS LÄN 1(2) Trafikverket Gotlandskontoret Polismyndigheten Gotland Region Gotland, Samhällsbyggnadsförvaltningen och Barn- och utbildningsförvaltningen Regelrådet i Stockholm Klas

Läs mer

KA Webb Arbetsmarknadsutbildningar och förberedande utbildningar

KA Webb Arbetsmarknadsutbildningar och förberedande utbildningar Användarstöd KA Webb Arbetsmarknadsutbildningar och Version 1.4 Uppdaterat 2017-03-31 Hantera handlingar: o Gemensam utbildningsplan o Informativ rapport o Avvikelserapport Inleverans Innehåll Innehåll

Läs mer

Transportstyrelsen Förändringar som har införts i version 9 av datakatalogen Sida 1 av 7 Uppdaterad:

Transportstyrelsen Förändringar som har införts i version 9 av datakatalogen Sida 1 av 7 Uppdaterad: Transportstyrelsen Förändringar som har införts i version 9 av datakatalogen Sida 1 av 7 FÖRÄNDRINGAR SOM HAR INFÖRTS I DATAKATALOG VERSION 9 Detta dokument beskriver de förändringar som har införts i

Läs mer

Rovbase. Manual till GPS-dialogen. Version 1.4

Rovbase. Manual till GPS-dialogen. Version 1.4 Rovbase Manual till GPS-dialogen Version 1.4 Förord På uppdrag av Naturvårdsverket erbjuder Viltskadecenter support för de svenska användarna av databasen Rovbase. Det här är en manual som beskriver hur

Läs mer

Beredningsunderlag till förslag om hastighetsföreskrifter. enligt förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning

Beredningsunderlag till förslag om hastighetsföreskrifter. enligt förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning Beredningsunderlag och Konsekvensutredning 2013-02-22 Trafikverket Region Syd Stefan Johansson Enhet Samhällsbehov Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se stefan.u.johansson@trafikverket.se Direkt: 010-123

Läs mer

S TRAFIKKONTORET. LTF webb och mobil PROJEKTSKISS TILL E-TJÄNSTEPROGRAMMET. 1 (9) Version 1.0. BILAGA 3 PROJEKTSKISS LTF webb och mobil

S TRAFIKKONTORET. LTF webb och mobil PROJEKTSKISS TILL E-TJÄNSTEPROGRAMMET. 1 (9) Version 1.0. BILAGA 3 PROJEKTSKISS LTF webb och mobil TILL E-TJÄNSTEPROGRAMMET 1 (9) BAKGRUND OCH NULÄGE För att reglera trafiken i kommunen finns, utöver generella trafikföreskrifter, även lokala trafikföreskrifter (LTF). Dessa beslut är i stort sett alltid

Läs mer

Beställning till Diakrit

Beställning till Diakrit Februari 2010 Capitex AB Kalmar (huvudkontor): Box 751 Svensknabbevägen 30 391 27 Kalmar Tel vxl 0480-44 74 00 Fax 0480-44 74 01 Stockholm: Gustavslundsvägen 30 167 51 Bromma Tel 08-720 36 50 Fax 08-720

Läs mer

Quickroute. http://www.matstroeng.se/quickroute/sv/ Instruktioner för att passa in GPS rutt på karta

Quickroute. http://www.matstroeng.se/quickroute/sv/ Instruktioner för att passa in GPS rutt på karta Quickroute http://www.matstroeng.se/quickroute/sv/ Instruktioner för att passa in GPS rutt på karta STEG 1 Gå in på Quickroutes hemsida och ladda ner programmet: http://www.matstroeng.se /quickroute/sv/index.php

Läs mer

Nationella Biotopkarteringsdatabasen

Nationella Biotopkarteringsdatabasen Användarmanual Nationella Biotopkarteringsdatabasen Externa applikationen Manualversion 1 november 2014 Applikationsversion 2.2.1 Användarmanual Biotopkarteringsdatabasen Innehåll 1 Support... 1 2 Databasapplikationen...

Läs mer

Förslag till nya föreskrifter för väg 180, Västra Götalands län

Förslag till nya föreskrifter för väg 180, Västra Götalands län REMISS 2019-05-14 Ärendenr: Enligt sändlista TRV 2019/44464 Trafikverket Region Väst Henrik Lagerholm Trafikmiljö Besöksadress: Vikingsgatan 2-4, GÖTEBORG Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se henrik.lagerholm@

Läs mer

TA-planen 2013:1510 Tillåten av Hoang Tran( :22:59)

TA-planen 2013:1510 Tillåten av Hoang Tran( :22:59) TA-plan: 2013:1510 Skapad av: alebjo Skapad datum: 2013-03-14 12:29:06 Senast uppdaterad av: Hoang Tran Senast uppdaterad datum: 2013-04-15 11:22:59 Status: Tillåten Påverkansgrad: Liten Arbetet omfattas

Läs mer

Installation av WinPig Slakt

Installation av WinPig Slakt Installation av WinPig Slakt Grundinstallation av WinPig Slakt ska göras med en cd skiva, den går inte att hämta från Internet. I samband med installationen installeras också vissa nödvändiga komponenter

Läs mer

RDT-handboken Beslutsmyndigheternas process

RDT-handboken Beslutsmyndigheternas process Vägverket Samhälle och trafik Texttelefon: 0243-750 90 Datum: 2008-03-27 Beteckning: Version 1.00 RDT-handboken Beslutsmyndigheternas process Bilaga till RDT-handboken 1(14) Innehåll 1 Inledning... 3 2

Läs mer

2.Starta GPSTrack genom att klicka på GPSTrack-programvarans genväg 1.

2.Starta GPSTrack genom att klicka på GPSTrack-programvarans genväg 1. Användarmanual för GPSTrack-programvara Ladda ned GPS-loggerdata från GPS-locatorn.Anslut GPS-locatorn till datorn med USB-kabeln.. Obs! : Använd USB-kabeln som medföljer GPS-locatorn. Om du använder en

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Örebro län

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Örebro län Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Örebro län 2016-02-25 Dokumenttitel: Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas

Läs mer

E20 Vårgårda-Norr Mariestad, etapp Förbi Skara, delen Dalaån-Ledsjö Götene kommun, Västra Götalands län

E20 Vårgårda-Norr Mariestad, etapp Förbi Skara, delen Dalaån-Ledsjö Götene kommun, Västra Götalands län SAMRÅDSREDOGÖRELSE E20 Vårgårda-Norr Mariestad, etapp Förbi Skara, delen Dalaån-Ledsjö Götene kommun, Västra Götalands län Vägplan, 2017-01-12 Projektnummer: 150308 Trafikverket Postadress: Box 110, 541

Läs mer

Instruktion Direktanmälan ackrediterade verkstäder

Instruktion Direktanmälan ackrediterade verkstäder Instruktion Direktanmälan ackrediterade verkstäder Observera att de delar i instruktionen som beskriver inmatning av data kan skilja sig åt mellan olika program. Version: Datum: Huvudsakliga ändringar:

Läs mer

Hjälp vid användning av Geodataportalens Avancerade sökning

Hjälp vid användning av Geodataportalens Avancerade sökning 1(12) Datum: 2014-05-26 Diarienr: Hjälp vid användning av s Avancerade sökning Organisation Postadress Besöksadress Telefon E-post Internet Lantmäteriet 801 82 Gävle Lantmäterigatan 2 0771-63 63 63 geodatasekretariatet@lm.se

Läs mer

Version Augustii TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag

Version Augustii TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag Version Augustii 2018 TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag För bästa tryck De riktlinjer och råd som vi listar i guiden kan hjälpa dig att spara både arbete och tid. Vi ger dig information om hur du

Läs mer

Lathund fo r Schakt och TA - a renden Sida 1 av 19

Lathund fo r Schakt och TA - a renden Sida 1 av 19 Lathund fo r Schakt och TA - a renden Sida 1 av 19 Innehåll Skapa användare i systemet... 3 Inloggning... 4 Skapa ärende... 4 Fylla i schaktformuläret... 5 Obligatoriska fält som måste vara ifyllda för

Läs mer

Användarmanual TextAppen Online

Användarmanual TextAppen Online Användarmanual TextAppen Online Innehåll Innehåll... 2 Registera dig... 3 Logga in på Textappen online... 5 Samtal... 6 Ringa samtal... 6 Avsluta samtal... 7 Spara samtal... 7 Besvara samtal... 8 Ringa

Läs mer

Ärendenr: TRV 2013/7736

Ärendenr: TRV 2013/7736 Beredningsunderlag och Konsekvensutredning 2013-02-22 Trafikverket Region Syd Stefan Johansson Enhet Samhällsbehov Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se stefan.u.johansson@trafikverket.se Direkt: 010-123

Läs mer

Word-guide Introduktion

Word-guide Introduktion Word-guide Introduktion På det kognitionsvetenskapliga programmet kommer du läsa kurser inom flera olika vetenskapsområden och för varje vetenskapsområde finns ett speciellt sätt att utforma rapporter.

Läs mer

Lathund för att hantera kongresshandlingar

Lathund för att hantera kongresshandlingar Lathund för att hantera kongresshandlingar Dator MAC Inför och under kongressen 2013 förekommer handlingarna enbart i digital form, närmare bestämt i PDF-format. I denna lathund får du som använder en

Läs mer

Användarmanual medium

Användarmanual medium M Användarmanual medium Logistic Office Innehåll Inloggning...5 Personlig profil...6 Företagsprofil...7 Produktprofil...7 Korrektur...8 Produktkategorier...9 Mallprodukt...9 Originalprodukt...9 Lagerprodukt...0

Läs mer

7 Anvisningsmärken. 7.1 Allmänt. 7.2 Kommentarer till vissa anvisningsmärken

7 Anvisningsmärken. 7.1 Allmänt. 7.2 Kommentarer till vissa anvisningsmärken 7 Anvisningsmärken 7.1 Allmänt Anvisningsmärken är, som namnet antyder, märken som ger anvisningar till trafikanterna. Anvisningar som ges med anvisningsmärken har oftast en direkt eller indirekt tvingande

Läs mer

Digiroad Kommununderhåll. Anvisningar för underhåll på papperskarta

Digiroad Kommununderhåll. Anvisningar för underhåll på papperskarta Digiroad Kommununderhåll Anvisningar för underhåll på papperskarta DIGIROAD KOMMUNUNDERHÅLL Anvisningar för underhåll på papperskarta DIGIROAD - UNDERHÅLL Digiroad är en materialhelhet i vilken det samlas

Läs mer

Trafikverkets författningssamling

Trafikverkets författningssamling Trafikverkets författningssamling Trafikverkets föreskrifter om varierande högsta tillåtna hastighet på väg E18 i Täby och Danderyds kommuner, Stockholms län; TRVFS 2012:5 Utkom från trycket den 21 september

Läs mer

Bruksanvisning Bläckfisken USB

Bruksanvisning Bläckfisken USB Bruksanvisning Bläckfisken USB Kontaktanslutning till datorer och pekplattor Tel/Fax.: 013-712 70 Östra Harg Torpängen 585 91 Linköping E-post: info@hargdata.se Hemsida: www.hargdata.se Innehållsförteckning:

Läs mer

RSI Road Status Information A new method for detection of road conditions

RSI Road Status Information A new method for detection of road conditions WP 5 Sida 1 av 15 RSI Road Status Information A new method for detection of road conditions Användarmanual för RSI WP 5 Sida 2 av 15 Användarmanual för RSI Om detta dokument Detta dokument är en användarmanual

Läs mer