Balkefors Comfort System - sulan som är gjuten efter din fot

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Balkefors Comfort System - sulan som är gjuten efter din fot"

Transkript

1 Balkefors Comfort är ett system där användaren på ett enkelt sätt kan göra fotbäddar (inlägg) i en sluten kinetisk kedja (closed chain). Det finns i princip två olika metoder för att göra fotbäddar. Den ena innebär belastad avgjutning i sluten kinetisk kedja, den andra metoden är gipsavgjutning i öppen kinetisk kedja. Den senare metoden innebär att man först gör en gipsavgjutning av foten i liggande ställning och sedan gör en avgjutning av gipsmodellen. Balkefors Comfort System innebär att gjutningen av inlägget sker i belastad form, med en så kallad formkudde under foten. Foten placeras i neutral position vid avgjutningen och inlägget är klart för bearbetning genast efter gjutning. Eftersom Balkefors Comfort System bygger på den senare metoden så är det i fortsättningen endast efter den principen vi kommer att beskriva arbetssätt och handhavanden. Balkefors Comfort är utvecklad under 20 år. Det är arbetet med idrottares specifika problem på företaget Balkefors Idrott & Hälsocenter AB som är grunden till utvecklingen av den ortopediska formgjutna sulan. Torsten Balkefors har även arbetat 3 år som verksamhetschef på Lugnets Idrottsvetenskapliga Institut. LIVI arbetar med forskning och elitidrottsutveckling i amarbete med RF och Olympisk support. Rörelseanalyser och mätning av biomekaniska skillnader har varit grunden till att förstå fotens påverkan på hela kroppen. Balkefors Support AB arbetar med utbildning och försäljning av den patenterade sulan. Det formgjutna inlägget är funktionellt och mycket enkelt att arbeta med, det är anledningen till att så många människor har blivit ordinerad att använda det. Under flera år testades funktion och kvalitet tillsammans med elitidrottsmän för att nämna några som använt inläggen med framgång Jenny och Sanna Kallur (friidrott), Elfsborg (fotboll), Redbergslid (handboll), Marcus Ljungkvist (cykelproffs), skidlandslaget, Mattias Ekström (racerstjärna), Saik Bandy m.fl. Många olika utövare arbetar med vårt system, gemensamt för alla dessa, är att de genomgått en utbildning i praktiskt handhavande av Balkefors Comfort system. Vi påstår inte att allt är evidensbaserat utan mycket av arbetssätt och handhavanden bygger på praktiskt arbete och egna kliniska erfarenheter. Tänk på att varje människa är en specifik individ, det finns ingen exakt kopia som är lika den andra. Arbeta lugnt och metodiskt, är du dessutom lyhörd och lär av andra, är det en bra väg till framgång. Lycka till Torsten Balkefors

2 Foten är uppbyggd av olika leder och strukturer som har stor förmåga att röra sig utifrån underlagets struktur. Förändringar i vinklar och belastning korrigeras på ett naturligt sätt. Då kan vi konstatera att foten påverkar oss i hög omfattning, därför att foten är det enda stället på kroppen där vi har kontakt med underlaget. Den mest frekventa kompensationsrörelsen i foten är pronation som i sig uppdelas i plantarflexion och adduktion av talus, eversion av calcaneus i sluten kinetisk kedja. Det är av stor vikt att förstå att pronation är en naturlig rörelse som finns i foten för att reducera belastningen som blir vid varje steg. Överpronation innebär för stor rörlighet. Nedan: Överpronation bilateralt Till höger: Den optimala foten som alltid gått barfota. Stortån pekar snett utåt och ett stort avstånd mellan stortå och den 4:e tån. God muskulär status på de muskler som styr tårna och stabiliserar valven. I västerlandet har många människor en tendens att överpronera, vilket innebär att det är för stor rörlighet i subtalarleden, och fötterna ser ut som på bild 1 ovan. Varför detta fenomen är så frekvent hos befolkningen i industriländerna kan man fundera över, men sannolikt handlar det om att vi inte har lika god muskulär status som människor i länder där man oftast går barfota (se bild 2). Att därmed säga att barfotagång skulle eliminera många problem är inte sant eftersom vi har anpassat oss till att använda skor under väldigt många år och att reparera den muskulära obalansen kommer att ta väldigt lång tid. I vår del av världen har vi dessutom vintern att ta hänsyn till, och att gå utan skor i 30 gradig kyla är ingen bra lösning. Däremot kan vi konstatera att träning av fötternas muskler torde påverka oss till en bättre mekanik av foten och dess olika strukturer. Riktigt valda skor och inlägg som korrigerar foten kan vara rätt åtgärd för att eliminera orsaken till väldigt många problem. Att rekommendera funktionell träning av fötterna och dess påverkande muskler i samband med ordination av inlägg är en adekvat åtgärd. Det är musklernas status i fot och underben som påverkar fotvalvens stabilitet och formar valven i foten. Vid löpning är belastningen minst 3 ggr kroppsvikten i varje löpsteg. Enligt hållfasthetsläran finns en regel att svagaste länken alltid går sönder först. Finns det någon biomekanisk defekt eller obalans i i våra leder och muskler så är det stor sannolikhet att detta orsakar någon typ av skada. Skadan uppkommer inte om vi endast ligger hemma på soffan, utan denna typ av skador uppkommer alltid på grund av fysisk ansträngning och oftast vid för många upprepningar (overuse). Soffliggandet är inte att rekommendera, men däremot varierande träning i olika former med rätt progressivitet och inte för många repetitioner. Att springa 2 mil om dagen är för mycket för många, exakt var gränsen ligger för en vettig löpdistans, måste vara upp till varje individ att känna och förstå.

3 Typiska problem där oftast överpronation kan vara en bidragande orsak Överpronationen sker oftast på grund av för stor rörlighet i subtalarleden. Även för stor rörlighet i midtarsalleden kan påverka foten, framförallt i slutläget vid avvecklingen av steget (framfotspronation). Femur patelar smärta ( Ont vid knäskålen) Arbetsvinkeln (q-vinkel) för knäskålen förändras, och orsaken är överpronation. Shinsplint (benhinneproblem) För snabb och progressiv träning kan vara en orsak, en annan mer frekvent orsak är överpronation. Byte av underlag en annan faktor. En kombination av en eller flera av ovanstående orsaker är möjlig. Morton neuroma (nervklämmning mellan 3:e och 4:e metatarsalbenen) Nedtrampat främre fotvalv. Ofta en produkt av en alltför mycket överpronation, där stortån pressar de övriga tårna utåt i pronationsfasen. Detta ger en klämning av nerven. Plantar fascit (inflammation i plantarisfacian) Cavus foten har mer frekvent plantarisfascit. Ett individuellt format inlägg som ger ett stöd under hela foten är oftast en bra lösning på problemet. Achilles tendinit (ont i hälsenan eller i området kring fästet för hälsenan) Vanligt bland växande barn. Vid överpronation blir vinkeln på hälbenet större och förändrar därmed belastningen på hälsenan på ett negativt sätt. Inflammation en bit upp från fästet (apofysen) ca 2-3 cm är en annan vanlig förekommande skada, i den delen av senan är det dålig blodtillförsel.

4 För att få en enhetlig och objektiv undersökning av foten måste vi ta hänsyn till följande: När vi bedömer valvet hos en individ så bör det göras i subtalarneutral position, för då kan vi enklare standardisera utvärderingen och slippa missförstånd som till exempel att en överpronerad fot förväxlas med en platt fot. Pes planus (plattfot) Normal fot Pes cavus (högt fotvalv) Belastning av fot Vänster fot i subtalarneutral, bilden visar ett normalt valv. Höger fot i överpronerat läge, vilket ej ska förväxlas med benämningen plattfot (pes planus). Den vänstra foten har vid belastning också en överpronation men är justerad till neutral, därför syns det ingen felställning i valvet. Överpronerad fot Notera skillnaden mellan 1 och 2. 1) linjen dragen från 2.a phalangen mitt genom knäskålen. 2) visar skillnaden i grader i jämförelse mellan neutral och överpronerat läge. Subtalarneutral Observera den raka linjen från från 2:ans phalang mitt genom knäskålen. Det är ett enkelt sätt att finna subtalarneutral-positionen. I detta läge görs avgjutningen vid normalt fotvalv. Vid låga valv flyttas foten mer ut i supinerat läge. Använd metodiken 2:an linjerad genom knäskålen för att på ett enkelt sätt hitta subtalarneutral vid gjutning av inlägget.

5 All träning ska vara enkel, övningarna skall kunna göras på alla platser som du befinner dig på. - När du t.ex. läst dagens tidning så knölar du ihop varje sida till en liten boll. - Varje gång du borstar tänderna står du på ett ben och balanserar på tårna. - När du är ute och promenerar, pressa ner dina tår i sulan på skorna, se till att du har skor med gott om plats i framfoten. Knöla tidning Balansövning t.ex. vid tandborstning Stå på ett ben på främre fotvalvet, balansera. Balansera på din sovkudde varje kväll innan du går och lägger dig. Börja försiktigt och förläng tiden undan för undan. All träning som kopplas till återkommande rutiner är bra, då kommer man ihåg att man ska göra sin träning.

6 Balkefors rulltest Stå först på fötternas utsida (bild 1). Pressa knän hårt ihop mot varandra så att all belastning kommer på insidan av foten (bild 2) Denna test visar hur stor rörlighet det finns i foten i belastat läge. (closed chain) Löp/gångtest för att analysera löpsteg Det är svårt att analysera med blotta ögat använd, gärna videokamera med slowmotion funktion. Låt gärna analysen fortgå under flera minuter så att musklerna inte håller emot en eventuell felställning av foten. Testet bör även kombineras med rulltest för att se den totala rörelseutslaget i closed chain. Spegellådstest med rullande rörelser i foten visar hur belastningen förändras. Vänster fot i överpronerat läge. All belastning har flyttats från laterala sidan till den mediala (se Balkefors rulltest). Du kan även välja en metod att be patient/kund att stå på ett ben och balansera, det visar ofta rörligheten i foten på ett bra sätt.

7 En skoanalys är ett bra test för att se hur skorna påverkas av långvarig belastning. Gärna väldigt gamla och väl insprungna skor är bra att använda. Ställ skon på plant underlag och titta på hälkappan. Hälkappan pressad inåt = överpronation (se bild). I de flesta träningskorna ligger en löstagbar sula, och denna sula är ett utmärkt verktyg att se hur foten belastas. Titta på sulan där det är svarta avtryck, där finns stor belastning under foten. På de ställen där sulan ej har dessa tecken av svart, där är mindre be- Analys under foten (obelastad). All vävnad som utsätts för belastning (nötning) reagerar med att bli tjockare och starkare (superkompensation). Alla förhårdnader som finns på foten är en reaktion på nötning, belastning. Se på foten på bilden där stortån är brunfärgad där kan vi också konstatera att det föreligger stor belastning. Väldigt lite nötning på lateralsidan innebär ett högt fotvalv. Hallux valgus är oftast relaterad till överpronation. H v är oftast inte kopplat till det vanliga uttrycket att man har haft för smala skor, utan drabbar oftare damer beroende på att kvinnor oftast har större rörlighet i alla leder. Stortån har stor betydelse för att stabilisera foten i gångfasen och stor HV ger sämre stabilitet. Ofta smärta i stortåns grundled.

8 Värmer du i vatten är ej strumpa nödvändig som skydd. Foten placeras på det uppvärmda inlägget. Se till att framfoten kommer i mitten på inlägget. Gör gärna en test utan inlägget under foten, före den riktiga gjutningen. Hälens placering i bakkant av inlägget. Hälen placeras 10 mm in på formskivan. Formskivan är den upphöjda delen i bakkanten. En djup och stabil hälkopp formas med foten i denna position. Foten ska pressas nedåt mot formkudden. Ca 25 % av belastningen skall vara kvar på stödjebenet. Korrigera vid behov foten så att neutral position uppstår. Korrigera genom att vrida knät eller pressa ut foten i mer supinerat läge. Vid låga valv, ställ foten i mer supinerad ställning. Stå i formläget i ca 20 sek. För att lättare finna neutral ställning på foten kan man flexa stortån enl. bild. Framförallt kan denna metodik användas vid plattfothet (pesplanus) eller vid behov när patienten är överviktig. Flexningen ger ett högre valv genom att pressa ihop senskidan/musklerna på undersidan av foten på undersidan av foten. Kontrollera att inlägget ser rakt och fint ut. Du har möjlighet att korrigera inlägget vid behov, men detta måste göras innan det stelnar.

9 Tag ur sulan ur den sko där inlägget ska placeras. Använd denna sula som mall. För att perfekt resultat ska uppnås, slipa av inlägget runt om, så att kanten på inlägget blir tunnare. Slipa även på undersidan så att inlägget blir stabilare i skon. Vid behov kan man slipa ända in till formskivans hårdare delar. Klipp efter den markerade linjen. Vid behov slipa rent så att inlägget blir jämnt och fint i klipplinjen. Inlägget är nu färdigt att placera i den nya skon. Tänk på att alltid placera inlägget i en ny och ej gammal och söndertrampad sko.

10

11

12 Flexa stortån för ökad valvet Tänk på följande: - en ny användare bör ha flera dagar på sej för tillvänjning av det nya inlägget. 1 timme första dagen 2 timmar andra dagen o.s.v i en vecka. - snöra alltid skon det ger extra stabilitet för inlägget. - är du inte helt nöjd med resultatet, värm om inlägget och gör om det. Du kan värma om inlägget 3 ggr.

13 Midtarsalleden påverkas indirekt av subtalarledens rörelser. I vissa fall kan midtarsalleden även vara direkt orsak till att framfoten valgiseras (framfotspronation). Midtarsalleden Calcaneus o cuboideum och talus o naviculare. Midtarsalleden Subtalarleden Leden mellan calnaneus och talus. Subtalarleden Talo-calcaneus leden. Midtarsalleden. Calcaneuscuboidleden och talonavicularleden.

14 Talocruralleden Påverkas inte vid pronationsrörelser i foten. Leden har rörlighet endast i böjning och sträckning av foten (flexion extension). Subtalarleden Här ses de sneda ledytorna i subtalarleden. Den sneda roterande rörelsen i subtalarleden beskrivs anatomiskt som inversion och eversion. Hela rörelsen utåt-inåt i foten benämns med anatomiska uttryck som pronation respektive supination. När vi i fortsättningen pratar om pronation/ supination så beskriver vi hela fotens rörelser. Midtarsalleden Består av leden mellan talus - naviculare och calcaneus -cuboidem. Indirekt eller direkt påverkan vid överpronation.

Erica Grealish Leg sjukgymnast Klarälvskliniken

Erica Grealish Leg sjukgymnast Klarälvskliniken Erica Grealish Leg sjukgymnast Klarälvskliniken Fotens ben 1 Calcaneus 2 Talus 3 Naviculare 4 Cuneiforme I 5 Cuneiforme II 6 Cuneiforme III 7 Cuboideum 8-12 Metatarsalia I-V 13-17 Falanger Leder Talocruralled

Läs mer

TEAM SPORTIA SKADEHANDBOK SKOR

TEAM SPORTIA SKADEHANDBOK SKOR TEAM SPORTIA SKADEHANDBOK SKOR INNEHÅLLER VÄRDEFULLA TIPS & RÅD inför skoköp och vid skador www.teamsportia.se TEAM SPORTIA SKADEHANDBOK SKOR INLEDNING DET ÄR VIKTIGT ATT VI TAR HAND OM VÅRA FÖTTER. DET

Läs mer

FOTKIRURGI Den onda foten

FOTKIRURGI Den onda foten FOTKIRURGI Den onda foten Jonas Weidow Foten är komplex Anatomi 2 längsgående pelare/ brovalv Metatarsale 1-3 Metatarsale 4-5 Anatomi Skelettets byggstenar: statiskt? Senor: dynamisk funktion Skapar

Läs mer

Strandträning med funktionella övningar

Strandträning med funktionella övningar Strandträning med funktionella övningar Arbeta under 45 sekunder vid varje övning. Den första löpövningen kan du utföra under 1-2 minuter. När du arbetar med en sida i taget kan du arbeta växelvis med

Läs mer

FOTKIRURGI Den onda foten

FOTKIRURGI Den onda foten FOTKIRURGI Den onda foten Jonas Weidow Foten är komplex Anatomi 2 längsgående pelare/ brovalv Dels det mediala som består av Metatarsale 1-3 Dels den laterala pelaren som består av Metatarsale 4-5 Anatomi

Läs mer

Uppvärmning. Stretching

Uppvärmning. Stretching Stretching 1 Fotbollsspelare har i allmänhet mindre rörlighet än icke fotbolls spelande människor. Detta är tyvärr väl dokumenterat. Detta kan hindras av stretching. Stretching är dessutom skadeförebyggande.

Läs mer

MediRoyal Impact. Living Proof. mediroyal.se

MediRoyal Impact. Living Proof. mediroyal.se MediRoyal Impact Living Proof mediroyal.se MediRoyal Impact En normal dag belastas dina fötter med tusentals kilo. Under normala förutsättningar klarar fötterna av detta men vid en skada krävs åtgärder

Läs mer

Ett nytt perspektiv på kroppen

Ett nytt perspektiv på kroppen En handbok om f ö tt e r Pa Sandberg Ett nytt perspektiv på kroppen Innehåll 1. Det som händer i fötterna händer i kroppen 7 Om boken och varför den behövs. Om kroppshjärnan. Om fötternas relation till

Läs mer

11 övningar som gör dig mindre stel. Här får du ett program som mjukar upp dina höfter. Och som ger dig större rörelsefrihet.

11 övningar som gör dig mindre stel. Här får du ett program som mjukar upp dina höfter. Och som ger dig större rörelsefrihet. 11 övningar som gör dig mindre stel Här får du ett program som mjukar upp dina höfter. Och som ger dig större rörelsefrihet. 1 1. Steg framåt och korsa» Sätt ner vänster fot snett framför den högra.» Håll

Läs mer

En liten skadehandbok. Kubikenborgs IF P98

En liten skadehandbok. Kubikenborgs IF P98 En liten skadehandbok Kubikenborgs IF P98 2010 05 18 0 Detta är en liten sammanställning av det mest förekommande skador som våra ungdomar har eller kommer att få under sitt fotbollsspelande. Dokumentet

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Karlskoga lasarett. Hallux valgus och Hammartå. - Patientinformation

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Karlskoga lasarett. Hallux valgus och Hammartå. - Patientinformation ÖREBRO LÄNS LANDSTING Karlskoga lasarett Hallux valgus och Hammartå - Patientinformation Innehåll Hallux valgus Sidan 3 Hammartå Sidan 6 2 Information till dig som ska opereras för Hallux valgus eller

Läs mer

MEDIROYAL IMPACT. mediroyal.se

MEDIROYAL IMPACT. mediroyal.se MEDIROYAL IMPACT mediroyal.se EN NORMAL DAG BELASTAS DINA FÖTTER med tusentals kilo. Under normala förutsättningar klarar fötterna av detta men vid en skada krävs åtgärder för att snabbt kunna kunna komma

Läs mer

MEDIROYAL FUNCTIONAL INSOLES

MEDIROYAL FUNCTIONAL INSOLES MEDIROYAL FUNCTIONAL INSOLES mediroyal.se MOW MEDIAL ORTHOTIC WEDGE Fötterna är basen som resten av kroppen vilar på. De måste klara upp till fyra gånger kroppsvikten vid normal belastning. Vi är alla

Läs mer

Mediro Medir yal Sulor oyal Sulor Living Proof m mediro oya al.se

Mediro Medir yal Sulor oyal Sulor Living Proof m mediro oya al.se Mediroyal Sulor mediroyal.se Sulor som hjälper Överbelastningsskador är vanliga inom både idrott och arbete. Vid normal gång utsätts dina fötter och knän för upp till tre gånger din egen kroppsvikt. Hårda

Läs mer

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Gör övningarna i den takt som känns bäst för dig. Skippa övningar som inte känns bra eller som du får mer ont av. Du ska känna dig pigg efter programmet! 1. Övningar

Läs mer

Stretching. Nedvarvning. Stretching

Stretching. Nedvarvning. Stretching Stretching Fotbollsspelare har i allmänhet mindre rörlighet än icke fotbolls spelande människor. Detta är tyvärr väl dokumenterat. Detta kan hindras av stretching. Stretching är dessutom skadeförebyggande.

Läs mer

Hässleholms sjukhusorganisation

Hässleholms sjukhusorganisation Hässleholms sjukhusorganisation närmare varandra www.hassleholmssjukhus.org Excentrisk träning vid hälsenesmärta Foldern är gjord av Markus Waldén, legitimerad läkare, Ortopediska kliniken, Hässleholms

Läs mer

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen PDF-version Kapitel Förebyggande träning Ergonomi / Förebyggande träning Viktigt att veta innan du startar Förebyggande träning För att du ska få maximal effekt

Läs mer

Vi är skapta för att röra på oss, men för att inte rörelseförmågan ska försämras måste vi hålla leder och muskler i trim.

Vi är skapta för att röra på oss, men för att inte rörelseförmågan ska försämras måste vi hålla leder och muskler i trim. Vi är skapta för att röra på oss, men för att inte rörelseförmågan ska försämras måste vi hålla leder och muskler i trim. Rörlighetsträning kallas de övningar som används för att förbättra rörligheten

Läs mer

14 min. löpning i lugnt temp o, Tempot ska vara så du orkar föra ett samtal.

14 min. löpning i lugnt temp o, Tempot ska vara så du orkar föra ett samtal. Programmet är till för dig som inte har konditionsidrottat på några år och målet med programmet är att du efter 12 veckor minst ska klara av att springa 5 kilometer. Några träningsvarianter att ha koll

Läs mer

Inläggsguiden En guide till Bauerfeinds populäraste inlägg

Inläggsguiden En guide till Bauerfeinds populäraste inlägg INLÄGG Inläggsguiden En guide till Bauerfeinds populäraste inlägg Innehåll Sport GloboTec comfort, Fotbollsinlägget GloboTec comfort sports (run, play, walk, golf) ErgoPad ski & skate ErgoPad ball & racket

Läs mer

Alla Xelero och InStride - skor är kromfria

Alla Xelero och InStride - skor är kromfria erimed ed Alla Xelero och InStride - skor är kromfria Ovanmaterial Ovanmaterial i skinn/mesh. Fotbädd Den bekväma fotbädden går att höja 4 grader med en EVA-kil för ökad medial stabilitet. Inlägg Det extra

Läs mer

Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch

Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch Introduktion Detta pass innehåller ett antal styrkeövningar som du kan göra hemma utan någon särskild utrustning. De flesta övningarna är för ben och bålstabilitet,

Läs mer

Nyhetsbrevet avslutas med en presentation av Ortolab AB, som är inne på tredje året som föreningens huvudsponsor.

Nyhetsbrevet avslutas med en presentation av Ortolab AB, som är inne på tredje året som föreningens huvudsponsor. Nyhetsbrevet avslutas med en presentation av Ortolab AB, som är inne på tredje året som föreningens huvudsponsor. Vi gör Sveriges mest kända ortopediska fotbädd. Ortolab AB är Sveriges största tillverkare

Läs mer

caversus.se

caversus.se Bättre Hållning Nr. Övning Repetitioner Sets 1 Runner s Stretch Elevated 4 6 andetrag/sida 1 2 Standing Quad Stretch With Hand 4 6 andetrag/sida 1 3 Static Back Knee Pillow Squeezes 6 10 1 4 Static Back

Läs mer

Ett hopp för knäartros enkla övningar för dig med artros i knäna

Ett hopp för knäartros enkla övningar för dig med artros i knäna Ett hopp för knäartros enkla övningar för dig med artros i knäna Här hittar du exempel på lämpliga övningar vid knäartros. Välj den övning eller de övningar som du tycker bäst om och gör dem till en daglig

Läs mer

RÖRLIGHETSPROGRAM IS HALMIA

RÖRLIGHETSPROGRAM IS HALMIA 1. Baksida lår Ligg på rygg, med ena benet utsträckt. Det andra benet kramar spelaren sedan om och med foten vinklad mot sig, sträcker spelaren sedan ut benet. 10x/Ben Dynamisk övning. 2. Framsida lår,

Läs mer

BERGAL FLEX 77 FLEXIBILITET, STABILITET OCH HÖGSTA KVALITET.

BERGAL FLEX 77 FLEXIBILITET, STABILITET OCH HÖGSTA KVALITET. NY T HE FEELING & FUNC TION BERGAL FLEX 77 FLEXIBILITET, STABILITET OCH HÖGSTA KVALITET. FAKTA FOTEN ÄR KONSTANT UNDER BELASTNING. OAVSETT OM DU STÅR ELLER GÅR. Utan Bergal Flex 77 Promenader, löpning

Läs mer

Innehåll. Program. Expressträning träningskonceptet för dig. Träningsprogram. Övningsbank. 4 Jaris förord 7 Jennies förord

Innehåll. Program. Expressträning träningskonceptet för dig. Träningsprogram. Övningsbank. 4 Jaris förord 7 Jennies förord Innehåll 4 Jaris förord 7 Jennies förord Expressträning träningskonceptet för dig 10 Expressmetoden 13 Expresstyrketräning 14 Expresskonditionsträning 15 Inför expressträningen Övningsbank 18 Ben: 20 lår

Läs mer

Träningsbok. Sommar Tillhör:

Träningsbok. Sommar Tillhör: Träningsbok Sommar 2013 Tillhör: Mina mål Vecka 28 Lätt löpning, 30 min eller minuter Upphopp, 3 x 10 st eller x st Armhävningar, 3 x 10 st eller x st Situp s, 3 x 20 st eller x st Utfallsteg, 2 x 10 st

Läs mer

Idrottsskador. Uppkomst, förebyggning, behandling

Idrottsskador. Uppkomst, förebyggning, behandling Idrottsskador Uppkomst, förebyggning, behandling Fotledsskador Ledbandsskada på fotens utsida är den vanligaste idrottsskadan (talo fibulara- ledbandet). Står för 25 % av alla idrottsskador. Vid akut skada

Läs mer

Skoanalys. Introduktion

Skoanalys. Introduktion Page 1 of 23 Skoanalys Introduktion Många problem, inte bara i fötterna eller vid löpning, utan också i underben, knän, höfter och ländrygg, ja - till och med högre upp i ryggraden, kan orsakas av undermåliga

Läs mer

Idrottsskador. Uppkomst, förebyggning, behandling

Idrottsskador. Uppkomst, förebyggning, behandling Idrottsskador Uppkomst, förebyggning, behandling Inledning Del 1- föreläsning om olika idrottsrelaterade skador. Del 2- genomgång av olika behandlingar. Ledbandsskada på fotens utsida är den vanligaste

Läs mer

INSOLES Otto Bock Scandinavia AB

INSOLES Otto Bock Scandinavia AB INSOLES Den här katalogen beskriver Rehbands sortiment av Insoles. Produkterna beskrivs utifrån sina olika egenskaper. Det ges även information om funktion, material och storlekar. Detaljerad information

Läs mer

FOTKIRURGI. Linda Selberg Fotsektionen Ortopedkliniken UAS

FOTKIRURGI. Linda Selberg Fotsektionen Ortopedkliniken UAS FOTKIRURGI Linda Selberg Fotsektionen Ortopedkliniken UAS 1 ANAMNES Snabb vs långsam debut Ev trauma (fraktur, senruptur, ev sekundär artros) Progredierande vs stationära besvär Belastningsrelaterade (mekaniskt

Läs mer

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23)

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23) UPPVÄRMNINGSSTRETCH Stretchövningarna i det här kapitlet värmer upp dina leder och muskler på minsta möjliga tid. Om du arbetar dig igenom programmet tillför du energi till kroppen och kommer igång på

Läs mer

Ortopediska kliniken Hässleholm Kristianstad

Ortopediska kliniken Hässleholm Kristianstad Ortopediska kliniken Hässleholm Kristianstad närmare varandra www.hassleholmssjukhus.org Artroskopiundersökning av knäleden Patientinformation Artroskopiundersökning av knäleden Knäleden är leden mellan

Läs mer

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE HANDBOLL

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE HANDBOLL KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE Denna cd-romskiva vänder sig främst till er som är tränare inom barn- och ungdomsidrotten. Vår förhoppning är att ni använder er av materialet i er träning

Läs mer

Varför ska man stretcha? Råd vid genomförandet av stretchingen:

Varför ska man stretcha? Råd vid genomförandet av stretchingen: Varför ska man stretcha? Stretching bidrar till en bra hållning och avspända muskler. Det ger bättre balans i kroppen som i sin tur ger bättre träningsresultat. Syftet med stretchingen efter träningen

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Primärvården. Tips, råd och träning för gravida

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Primärvården. Tips, råd och träning för gravida ÖREBRO LÄNS LANDSTING Primärvården Tips, råd och träning för gravida Tips och råd Under graviditeten förändras din hållning. På grund av att magen växer får man oftast en ökad svank som kan ge trötthetsvärk

Läs mer

Träningssplan: vecka 7-12

Träningssplan: vecka 7-12 Träningssplan: vecka 7-12 Här följer ett mer avancerat träningspass för när du har byggt din styrka med introduktionspasset. Som tidigare kan du träna när och var du vill, och denna gång fokuserar vi på

Läs mer

TRX TRIATHLON träningsprogram

TRX TRIATHLON träningsprogram TRX TRIATHLON träningsprogram Övningarna är funktionella på så sätt att de är grenspecifika för triathlon och eller aktiverar flera muskelgrupper. Programmet fungerar i alla träningsperioder men i synnerhet

Läs mer

Aktivitetsnamn. Giltig från 2015-05-05

Aktivitetsnamn. Giltig från 2015-05-05 1 av 5 Hälsenan Achillessenan är människokroppens tjockaste och starkaste sena och kallas i vardagligt tal för hälsenan. Hälsenan utgörs av senan från vadmuskeln och den fäster i hälbenet. Senan överför

Läs mer

Operation vid instabil knäskål (MPFL-plastik)

Operation vid instabil knäskål (MPFL-plastik) Operation vid instabil knäskål (MPFL-plastik) Knäskålen Då man böjer och sträcker på knäet löper knäskålen (patella) i en fåra i lårbenet. Knäskålens funktion är att förbättra kraften vid sträckning i

Läs mer

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Många studier visar idag att långvarigt stillasittande innebär en ökad

Läs mer

BEDÖMNING AV MOTORISK KAPACITET HOS STROKEPATIENTER ENLIGT B LINDMARK

BEDÖMNING AV MOTORISK KAPACITET HOS STROKEPATIENTER ENLIGT B LINDMARK Protokoll för BEDÖMNING AV MOTORISK KAPACITET HOS STROKEPATIENTER ENLIGT B LINDMARK Namn:... Föd. datum... Diagnos:... Paretisk sida:... Dominant sida:... Ink. datum:... IP = Icke paretisk sida; P = paretisk

Läs mer

Gummibandsträning med ett dörrhandtag.

Gummibandsträning med ett dörrhandtag. Perfekt om du skall på semester då gummibandet är lätt att ta med sig. Använde själv programmet när jag var på semester i Sardinien i somras. Kan ju även göras hemma, på jobbet eller ute i skogen (då får

Läs mer

Patient instruktion för patient som återhämtar Sig från korrigerande operation av fotdyna och/eller artrodesoperation i stortån

Patient instruktion för patient som återhämtar Sig från korrigerande operation av fotdyna och/eller artrodesoperation i stortån Patient instruktion för patient som återhämtar Sig från korrigerande operation av fotdyna och/eller artrodesoperation i stortån VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Meningen

Läs mer

Jakten på Severs skada Raiders of Severs disease Disposition

Jakten på Severs skada Raiders of Severs disease Disposition Jakten på Severs skada Raiders of Severs disease Disposition Varför valde jag just detta ämne? Vad är Severs skada? Vem får det? Hur många har det? Varför får man det? Vad ända in i gör man för att bli

Läs mer

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen.

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen. Uppvärmning Innan träning påbörjas bör någon form av uppvärmning ske. Det finns många sätt att värma upp. Att gå en snabb promenad eller att småjogga är två vanliga sätt. Det bästa är att göra ett genomtänkt

Läs mer

Diabetes och fotvård

Diabetes och fotvård DIABETES OCH FÖTTER Diabetes och fotvård Att leva med diabetes gör att det blir ännu viktigare att ta hand om sin personliga hälsa. Det gäller även vården av fötterna. Personer som har diabetes drabbas

Läs mer

Sommarträning Enkla, roliga och effektiva övningar med eller utan gummiband.

Sommarträning Enkla, roliga och effektiva övningar med eller utan gummiband. Sommarträning Enkla, roliga och effektiva övningar med eller utan gummiband. Enkelt att ta med på semestern! Övningarna framtagna av: Karin Jönsson, leg. Kiropraktor och Emilie Svedberg, lic Personlig

Läs mer

Inläggsguiden En guide till Bauerfeinds populäraste inlägg

Inläggsguiden En guide till Bauerfeinds populäraste inlägg INLÄGG Inläggsguiden En guide till Bauerfeinds populäraste inlägg Innehåll Sport GloboTec comfort, Fotbollsinlägget GloboTec comfort sports (run, play, walk, golf) ErgoPad ski & skate Komfort GloboTec

Läs mer

Innan skottet. Riktning och höjd

Innan skottet. Riktning och höjd Innan skottet Titta upp innan du får bollen så du ser skottalternativen tidigt Se hur du snabbt och enkelt kan komma till skott Dölj skottet för motståndarna så länge som möjligt Använd skottfinten vid

Läs mer

TRÄNING SOM FUNKAR - KOM IGÅNG I HÖST!

TRÄNING SOM FUNKAR - KOM IGÅNG I HÖST! TRÄNING SOM FUNKAR - KOM IGÅNG I HÖST! För att du skall få träningen att funka när sommaren klingar av och hösten är här har sjukgymnasten Marie Larsson gjort ett program som du lätt kommer igång med.

Läs mer

STYRKETRÄNING / Benböj. Steg 1. Assisterad benböj

STYRKETRÄNING / Benböj. Steg 1. Assisterad benböj ÖVNINGSBANK STYRKA STYRKETRÄNING / Benböj Steg 1. Assisterad benböj håll blicken rakt fram. Stolt och rak hållning i ryggen. Stå axelbrett med fötterna vinklade ca 15 utåt. Ha tyngden på hälarna genom

Läs mer

I form med O R I G I N A L E T. stabilitetsträning. Din professionella vägledning för daglig träning. www.thera-band.se

I form med O R I G I N A L E T. stabilitetsträning. Din professionella vägledning för daglig träning. www.thera-band.se I form med stabilitetsträning Din professionella vägledning för daglig träning O R INSISTERA PÅ I G I N A L E T www.thera-band.se Innehåll Inledning...2 Stabilitetstränaren...3 Material och egenskaper...3

Läs mer

Patientens besvär bedöms efter anamnes och undersökning som akillestendinos/ akilltestendiopati.

Patientens besvär bedöms efter anamnes och undersökning som akillestendinos/ akilltestendiopati. Akillestendinos En 58 årig man söker till rehab mottagningen på grund av besvär med sin vänstra hälsena. Besvären debuterade smygande några månader tidigare och har successivt ökat veckorna innan patienten

Läs mer

Idrottsskador. Niklas Sjögren, Varbergs Montessoriskola, Varberg www.lektion.se

Idrottsskador. Niklas Sjögren, Varbergs Montessoriskola, Varberg www.lektion.se Idrottsskador Många är väl de som har ådragit sig skador i en form eller en annan. Klassisk sjukdomshistorik är att man är för dåligt tränad, stretchat för lite, tar i för hårt, får ONT, vägrar vila, söker

Läs mer

Exercise Organizer. Träningsprogram till: Exempel på Bassängövningar. Övning Illustration Utförande & tips

Exercise Organizer. Träningsprogram till: Exempel på Bassängövningar. Övning Illustration Utförande & tips Copyright 2006 Exercise Organizer 1 onsdag 29. november 2006 Exercise Organizer Instruktör: Leg. Kiropraktor Kim Eriksson Träningsprogram till: Exempel på Bassängövningar 1 Armsving Stå med det ena benet

Läs mer

REHAB BENHINNEINFLAMMATION

REHAB BENHINNEINFLAMMATION REHAB BENHINNEINFLAMMATION Behandling av benhinneinflammation Är det farligt att träna med ont i benhinnorna? Generellt sett så är det smärtan som avgör om man kan träna när man har ont i benhinnorna.

Läs mer

Träningsprogram (T) - Secrets to Soccer

Träningsprogram (T) - Secrets to Soccer Sida 1 av 5 Vem, vad, var och när Gjord av Total tid Mr Spelarlyftet Spelare: 90 minuter Målvakter 90 minuter Datum 2012-06-01 Tid 00:00 Plats Lag/träningsgrupper Titel Teknik - Skott: Bredsida/vrist PF10

Läs mer

Övningsupplägg Aktiv Rörlighetsträning

Övningsupplägg Aktiv Rörlighetsträning Morgon-BRAK Omfattning: Mål: Tidsuttag: Övningsledare: Deltagare: Hänvisning: Materiel/Utrustning: Säkerhet: Förberedelser: Övrigt: Aktiv rörlighetsträning och stabilitetsövningar som genomförs dagligen

Läs mer

Ortopedstation 1. Patienten söker för smärta i höger handled efter att ha halkat och tagit emot sig med höger hand. Undersök patienten!

Ortopedstation 1. Patienten söker för smärta i höger handled efter att ha halkat och tagit emot sig med höger hand. Undersök patienten! Ortopedstation 1 Patienten söker för smärta i höger handled efter att ha halkat och tagit emot sig med höger hand. Undersök patienten! Bedöm röntgenbilderna! Instruktion till stationsansvarig, ortopedi

Läs mer

Träningsprogram med fitness training ball

Träningsprogram med fitness training ball Träningsprogram med fitness training ball Instruktioner inför träningen Alla övningar bör påbörjas i den korrekta utgångsställning som beskrivs vid varje övning. Om det inte är möjligt bör du vänta med

Läs mer

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen PDF-version Kapitel Rehabiliterande träning / Viktigt att veta innan du startar Din skada ska vara anmäld till försäkringskassan om du skadat dig på jobbet. Innan

Läs mer

Sommarträning utomhus Tips på träningspass

Sommarträning utomhus Tips på träningspass Sommarträning utomhus Tips på träningspass Träna tufft utomhus utan redskap Att träna utomhus sommartid är ett härligt sätt att njuta av naturen medan man får dagens träning gjord. Man behöver inte träna

Läs mer

Information från sjukgymnasten BB-avdelningen Kvinnokliniken. Till dig som är nyförlöst

Information från sjukgymnasten BB-avdelningen Kvinnokliniken. Till dig som är nyförlöst Information från sjukgymnasten BB-avdelningen Kvinnokliniken Till dig som är nyförlöst Efter förlossningen Tanken med detta häfte är att du med hjälp av dessa övningar, råd och tips ska kunna få kroppen

Läs mer

BÄTTRE BALANS BÄTTRE STYRKA

BÄTTRE BALANS BÄTTRE STYRKA BÄTTRE BALANS BÄTTRE STYRKA Testa din stabilitet och hitta dina svagheter AV GLENN MATTSING OCH JOSE NUNEZ Du kan pumpa bänkpress till dess du ser ut som en krabba i överkroppen det är inte säkert du blir

Läs mer

Övningsguide. Korrekt och felaktigt sätt att sitta.

Övningsguide. Korrekt och felaktigt sätt att sitta. Övningsguide Hur vi mår i våra muskler och leder beror till stor del på vår livsstil men är också åldersrelaterat. Det bästa du kan göra är att skapa ökad balans i kroppen med förebyggande träning. Faktorer

Läs mer

Stabilitetsövningar:

Stabilitetsövningar: Stabilitetsövningar: Stabilitetsträning är en oerhört viktig del i din återuppbyggnad efter en skada och en stor del i förebyggandet av skador. Bålstabilitet ger hela dig en grund att arbeta från, en stabil

Läs mer

AKUTA OCH KRONISKA HÄLSENEBESVÄR REHABILITERINGSPROGRAM VID AKUTA OCH KRONISKA HÄLSENEBESVÄR AKUT/INLEDANDE FAS DAG 1 MÅLSÄTTNING METOD. Figur 1.

AKUTA OCH KRONISKA HÄLSENEBESVÄR REHABILITERINGSPROGRAM VID AKUTA OCH KRONISKA HÄLSENEBESVÄR AKUT/INLEDANDE FAS DAG 1 MÅLSÄTTNING METOD. Figur 1. REHABILITERINGSPROGRAM VID AKUTA OCH KRONISKA HÄLSENEBESVÄR AKUT/INLEDANDE FAS DAG 1 MÅLSÄTTNING Minimera omfattningen av skadan genom ett korrekt, akut omhändertagande. Reducera eller ta bort all provocerande

Läs mer

Främre korsbandsplastik

Främre korsbandsplastik Främre korsbandsplastik Knäleden Knäleden är leden mellan lårben, underben och knäskål. Ledytorna är klädda med ledbrosk och glider lätt mot varandra. Mellan lår- och underben finns meniskerna, en inre

Läs mer

Passet är framtaget av Lotta Rahm och granskat av sjukgymnast Roy Sandström.

Passet är framtaget av Lotta Rahm och granskat av sjukgymnast Roy Sandström. Gymmix Balansboll Att träna med en balansboll är roligt och utmanande. Bollen är ett instabilt underlag som gör att tankarna kan bara vara på ett ställe när du tränar, på bollen och den övningen du gör

Läs mer

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE INNEBANDY

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE INNEBANDY KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE Denna cd-romskiva vänder sig främst till er som är tränare inom barn- och ungdomsidrotten. Vår förhoppning är att ni använder er av materialet i er träning

Läs mer

Målvaktsträning Bas 1 för zon och föreningspaket

Målvaktsträning Bas 1 för zon och föreningspaket Målvaktsträning Bas 1 för zon och föreningspaket Syfte: Att kunna lära ut grundläggande målvaktsteknik för barn och ungdomar Träningens fokusområden: Försvarsinriktning Greppteknik Fallteknik Anfallsinriktning

Läs mer

Före vändningen. Finter före vändningen

Före vändningen. Finter före vändningen Före vändningen Innan du får bollen så måste du titta upp och se situationen som du är i Då ser du vad du ska göra när du får bollen Du ser även vilken vändning du ska använda När du ska vända så inta

Läs mer

Hälsa och Livsstil: STYRKETRÄNING och IDROTTSSKADOR STYRKETRÄNING

Hälsa och Livsstil: STYRKETRÄNING och IDROTTSSKADOR STYRKETRÄNING Hälsa och Livsstil: STYRKETRÄNING och IDROTTSSKADOR STYRKETRÄNING Vad menas med styrketräning? Med styrketräning menar man att man belastar kroppen med en given belastning. Genom att styrketräna förstärker

Läs mer

Manual för Anmälan till Sittgruppen, enligt Värmlandsmodellen

Manual för Anmälan till Sittgruppen, enligt Värmlandsmodellen 1 (7) Manual för Anmälan till Sittgruppen, enligt Värmlandsmodellen Denna manual är framtagen för att ge vägledning att fylla i Anmälan till Sittgruppen. Strukturen/rubrikerna följer Anmälningsformulärets

Läs mer

Efter artroskopin. www.medcentrum.se

Efter artroskopin. www.medcentrum.se Efter artroskopin www.medcentrum.se Du har i dag genomgått en knäledsartroskopi på grund av dina besvär. De fynd som gjordes vid ingreppet kan du se och läsa om på andra sidan. Du får också där beskrivet

Läs mer

Tid på magen. Aktiviteter som hjälper dig att placera, bära, hålla och leka med din bebis. Varför behöver bebisar tid på magen?

Tid på magen. Aktiviteter som hjälper dig att placera, bära, hålla och leka med din bebis. Varför behöver bebisar tid på magen? Tid på magen Aktiviteter som hjälper dig att placera, bära, hålla och leka med din bebis Colleen Coulter, P.T., D.P.T., Ph.D., P.C.S., Dulcey Lima, C.O., O.T.R./L., Orthomerica Products Inc. Tid på magen-programmet

Läs mer

FRÄMRE KNÄSMÄRTA (PATELLOFEMORALT SMÄRTSYNDROM) REHABILITERINGSPROGRAM VID FRÄMRE KNÄSMÄRTA (PATELLOFEMORALT SMÄRTSYNDROM) INLEDANDE FAS DAG 1 14

FRÄMRE KNÄSMÄRTA (PATELLOFEMORALT SMÄRTSYNDROM) REHABILITERINGSPROGRAM VID FRÄMRE KNÄSMÄRTA (PATELLOFEMORALT SMÄRTSYNDROM) INLEDANDE FAS DAG 1 14 REHABILITERINGSPROGRAM VID FRÄMRE KNÄSMÄRTA (PATELLOFEMORALT SMÄRTSYNDROM) INLEDANDE FAS DAG 1 14 MÅLSÄTTNING Reducera eller ta bort all provocerande belastning av skadad vävnad. Öka cirkulationen av ledvätska

Läs mer

365DAYS FUNCTIONAL OUTDOOR TRAINING

365DAYS FUNCTIONAL OUTDOOR TRAINING En helhetssyn av människan, samspelet mellan fysisk aktivitet, mindfullness och kost är 365DAYS filosofi i sitt arbete med sina klienter. Allt det ska hjälpa dig till ett hälsosam och lycklig livstil.

Läs mer

Info om idrottsskador. - Männen svarar för närmare två tredjedelar av samtliga idrottsskador.

Info om idrottsskador. - Männen svarar för närmare två tredjedelar av samtliga idrottsskador. Info om idrottsskador - Vanligaste idrottsskadorna är fotledsskador. Orsakat av våld mot fotleden som vridit den inåt/uppåt, t.ex. när man trampar snett, står för 25% av alla idrottsskador. Knä och muskelskador

Läs mer

Mål: Jag vill kunna springa 10 km inom 6 månader och tona kroppen och känna mig starkare i ryggen, benen och armarna. Ena fotleden är lite svag.

Mål: Jag vill kunna springa 10 km inom 6 månader och tona kroppen och känna mig starkare i ryggen, benen och armarna. Ena fotleden är lite svag. Mål: Jag vill kunna springa 10 km inom 6 månader och tona kroppen och känna mig starkare i ryggen, benen och armarna. Ena fotleden är lite svag. Tid att lägga ner: Max 1 timme per dag Om programmet: Jag

Läs mer

Vägen till framgång. Mika Lehtonen. Replot 12.4.2012. Oy Endurance For Life Ab Sports Testing & Power Wear

Vägen till framgång. Mika Lehtonen. Replot 12.4.2012. Oy Endurance For Life Ab Sports Testing & Power Wear Vägen till framgång Mika Lehtonen Replot 12.4.2012 Grundprinciper i fysisk träning Träningen MÅSTE vara intensitetsmässigt varierande! Träningspulsnivåerna måste kollas upp med hjälp av maxpulsen (måste

Läs mer

Pausa dig. Ett rörelsepausprogram från Friskvården KI

Pausa dig. Ett rörelsepausprogram från Friskvården KI Pausa dig Ett rörelsepausprogram från Friskvården KI Detta material är ett komplement till det webbaserade rörelsepausprogrammet och kan med fördel användas vid rörelsepaus i grupp eller som underlag för

Läs mer

Rehband Arch Indicator Art nr. 646M49

Rehband Arch Indicator Art nr. 646M49 TECH INSOLES Rehbands sulkoncept Tech Insoles består av 6 stycken sulor som kompletterar vårt nuvarande sortiment. Tech Insole ger gott stöd och stötdämpning oavsett vilka ansträngningar foten utsätts

Läs mer

LIDINGÖLOPPET 15 KILOMETER DANIEL 38, 8 VECKOR, 3 LÖPPASS/VECKA

LIDINGÖLOPPET 15 KILOMETER DANIEL 38, 8 VECKOR, 3 LÖPPASS/VECKA LIDINGÖLOPPET 15 KILOMETER DANIEL 38, 8 VECKOR, 3 LÖPPASS/VECKA Jag har valt 15 km och mitt mål är att prestera en bra tid. Jag hoppas få hjälp med att lägga upp en träning som förbättrar tekniken och

Läs mer

Temakväll - pausgympa

Temakväll - pausgympa Temakväll - pausgympa Pausgympa Ökad cirkulation/skakningar Spänn och andas in samtidigt som du spänner hela armen, andas ut och slappna av/skaka lätt på armen. Upprepa med andra armen och benen. Studsa

Läs mer

Artroskopi knäled. Anatomi. Varför artroskoperar man knäleden? Meniskskada. Symptom 2015-08-10/JF

Artroskopi knäled. Anatomi. Varför artroskoperar man knäleden? Meniskskada. Symptom 2015-08-10/JF Artroskopi knäled Anatomi Knät består av lårben, underben samt knäskål. Lår- och underben samt knäskålen är beklätt av brosk som fungerar som glidyta samt stötabsorbent. Mellan lårben och underben ligger

Läs mer

Startprogram version 3

Startprogram version 3 Startprogram version 3 Så här kan du börja din träning i gymet. Du kan skriva ut sidorna och ha som stöd när du börjar träna. OBS!!: Börja med lägsta antalet rörelser och låg belastning. Ta det lätt de

Läs mer

UPPVÄRMNINGSPROGRAM 1 - Del 1

UPPVÄRMNINGSPROGRAM 1 - Del 1 UPPVÄRMNINGSPROGRAM 1 - Del 1 ENBENSKNÄBÖJ - DRAKEN Stå på ett ben och håll en boll framför kroppen på raka armar. Starta rörelsen genom att sänka bollen långsamt mot golvet och fäll samtidigt i höften

Läs mer

Kom i form med cirkelträning!

Kom i form med cirkelträning! Kom i form med cirkelträning! Varsågod - här bjuder vi på ett cirkelpass som är en form av intervallträning. Det är ett effektivt och varierande sätt att träna kondition, spänst och styrka. Tidsintervallen

Läs mer

Mediroyal Inlägg. mediroyal.se. facebook.com/mediroyalnordic mediroyal.se

Mediroyal Inlägg. mediroyal.se. facebook.com/mediroyalnordic mediroyal.se 1 Mediroyal Inlägg mediroyal.se facebook.com/mediroyalnordic mediroyal.se 2 Barn B5138 Lange-inlägg med bred läst, barn LangE-inlägg med bred läst, BARN Färg: Blå Storlekar: Dubbelstorlekar 19/20 21/22

Läs mer

1. Jag har bra självkänsla och tycker om mig själv som jag är oavsett vad jag presterar.

1. Jag har bra självkänsla och tycker om mig själv som jag är oavsett vad jag presterar. Balanshäftet, arbetsblad Nedanstående påståenden hjälper dig att hitta balans eller obalans i dig själv och din tillvaro just nu. Läs varje påstående lugnt och noggrant och försök att svara med det du

Läs mer

Copyright I FORM/Bonnier Publications.

Copyright I FORM/Bonnier Publications. Är du redo att köra för fullt? Programmet bjuder på hård träning, men 10 minuter går snabbt och i gengäld kan du säga farväl till ett kilo rent fett och välkomna vackra och friska muskler, som du inte

Läs mer

MEDIROYAL INLÄGG. mediroyal.se. facebook.com/mediroyalnordic mediroyal.se

MEDIROYAL INLÄGG. mediroyal.se. facebook.com/mediroyalnordic mediroyal.se 1 MEDIROYAL INLÄGG mediroyal.se facebook.com/mediroyalnordic mediroyal.se 2 DIASOFT BEIGE INLÄGG MED ¾-BAS B41454 DiaSoft Beige inlägg med ¾-bas Färg: Beige/Vit, finns bifogad Storlekar: 35-47/48 B41454

Läs mer

Träningsprogram under sommaruppehållet. med Löpning passet och Stretchprogram

Träningsprogram under sommaruppehållet. med Löpning passet och Stretchprogram Hej Fotbollspelare! Lycka till med. Här kommer ert träningsprogram under sommaruppehållet. Vi måste säga att det är extremt viktigt att ni gör detta ordentligt då säsongen kommer komma igång i samma puls

Läs mer

erimed 2015-2016 Lagerskor Alla Xelero och InStride - skor är kromfria

erimed 2015-2016 Lagerskor Alla Xelero och InStride - skor är kromfria erimed 2015-2016 Lagerskor Alla Xelero och InStride - skor är kromfria Ovanmaterial Ovanmaterial i skinn/mesh. Fotbädd Den bekväma fotbädden går att höja 4 grader med en EVA-kil för ökad medial stabilitet.

Läs mer