Björnbärsvägen Tyresö Strand OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Björnbärsvägen Tyresö Strand OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE"

Transkript

1 Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Björnbärsvägen Tyresö Strand OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE Inom Tyresö kommun, Stockholms län V:\APLAN\KERHAM\DPL\Etapp 5 Björnbärsvägen\MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING laga kraft.doc Postadress Besöksadress Telefon Fax E-post Webbsida TYRESÖ Sunnangränd msf@kommun.tyreso.se

2 NINLEDNING TBYGGNADSALTERNATIV 0-ALTERNATIV MILJÖEFFEKTER NOLL-ALTERNATIV 2 Utställningsförslaget för planområdet, Björnbärsvägen i Tyresö Strand har som främsta syfte att omvandla befintlig, i huvudsak bebyggelse av fritidshuskaraktär till villabebyggelse. Området är idag tomtmark till sin helhet. Denna miljökonsekvensbeskrivning berör utbyggnadsalternativet samt ett s.k. noll-alternativ där området lämnas som tidigare. I utbyggnadsalternativet avses fastigheterna bli anslutna till kommunens gatu- och va-nät. Energiförsörjningen planeras bli löst genom egna lösningar. Hela planområdet, inklusive vägar omfattar ca kvm. I området planeras villabebyggelse, en- eller tvåvåningsbyggnader, som beroende på tomtstorlek, tillåts få maximal byggnadsyta om 160 eller 200 kvm. Planområdet beräknas fullt utbyggt kunna rymma knappa 30 fastigheter efter styckningar. Området ansluts till kommunens utbyggda gatu- och va-nät. Energiförsörjningen ska i första hand lösas genom enskilda lösningar. Befintlig bebyggelse på 28 fastigheter medel en medelstorlek om cirka m 3 kvarstår och utgörs huvudsakligen av enklare fritids- och bostadshus. Avloppsreningen sker lokalt i enskilda anläggningar. Ingen förändring jämfört med dagsläget. Området kvarstår med 28 fastigheter redan bebyggda med mindre hus av fritidshuskaraktär. Mark och berggrundförhållandena är av lågrisk-typ ur radonsynpunkt. UTBYGGNADSALTERNATIVET Trafik, transporter, luftmiljö och buller. Utbyggnadsalternativet medför viss ökad trafikföring till och inom området samt tillfälligt ökad byggverksamhet vilket bedöms medföra liten påverkan på närområdet. Sammantaget bedöms risken för luftutsläpp som kan medföra hälsorisker som mycket låg i utbyggnadsalternativet. I planärendet har hänsyn tagits till gällande och kommande miljökvalitetsnormer för utomhusluft. Föreslagen exploatering av planområdet bedöms inte förorsaka att nu gällande normer för svaveldioxid, bly eller partiklar överskrids. Kommande nationella normer för kvävedioxid bedöms heller inte komma att överskridas som följd av bebyggelsen inom planområdet. Planen möjliggör utbyggnad av tryggare gång- och cykeltrafik. Samtidigt genomförs viss komplettering av vägstandarden utmed delar av vägnätet som underlättar framtida bussförbindelser inom planområdet. Någon större trafikökning förväntas inte uppstå som effekt av planförslaget. Detta medför att eventuella bullerstörningar från trafik därmed behålls på en relativt marginell nivå.

3 Yt- och grundvattenpåverkan 3 Huvuddelen av planområdet har naturlig tillrinning mot Erstaviken. Ungefär hälften av planområdets fastigheter angränsar till Björnbärs- och Blåbärsvägen för vilka lokalt omhändertagande av dagvatten förutsätts bli anordnat genom infiltration, perkolation eller översilningslösningar inom fastigheterna. Dessa fastigheter har även befintlig dagvattenavledning genom öppna diken som kommer att bibehållas i förbättrat skick i utbyggnadsalternativet. Övriga fastigheter angränsande till Brygg- och Strandvägen kommer att anordnas med anslutning till dagvattensystem i vägområdet. För omhändertagande av dessa vattenmängder planeras ett område med överilningsmark eller motsvarande bli anlagt i anslutning till strandområdet vid korsningen Brygg- och Strandvägen. Erstaviken är känslig på grund av att detta vatten idag har en relativt begränsad närsaltbelastning jämfört med motsvarande delar av Stockholms inre skärgård. Denna höga vattenkvalitet bör därför bibehållas så långt som möjligt. Planeringen av det aktuella områdets bebyggelse måste därför ske så att negativa konsekvenser undviks i närliggande havsvattenområde. För att förhindra en ökad påspädning av miljöskadliga ämnen och även näringsämnen till sjömiljöerna behövs ersättning för den uppbromsande effekt på nederbördsvattnet som den idag naturliga vegetationen har i planområdet. I utbyggnadsalternativet kommer befintliga enskilda avloppslösningar i området att anslutas till kommunalt avlopp som sammantaget medför en lägre påverkan på vattenmiljöerna. Denna minskning av främst närsalter kommer dock att uppvägas av de ökade dagvattenmängder från en ökad andel hårdgjorda tak- och markytor samt trädgårdar. Samtidigt kommer området att erhålla kommunalt vatten varför grundvattenförbrukningen minskar, som är av betydelse för befintliga brunnars funktion som reservvattentäkter etc. Utökade takytor och hårdgjorda markytor ökar samtidigt de lösta näringsämnen och tungmetaller m.m. i det tillrinnande vattnet vilket bidrar till miljöproblem i delar av Erstavikens vattenmiljö. Denna ökade miljöbelastning bedöms kunna minskas ytterligare genom att anpassade dagvattenåtgärder såsom perkolationsmagasin eller infiltrationslösningar anläggs på 15 av områdets fastigheter som enbart angränsar till Björnbärsvägen. För huvuddelen av resterande fastigheter utmed Brygg- och Strandvägen anläggs anslutning till dagvattennät. Dessa vattenmängder planeras bli slutligt omhändertagna i perkolationsdiken och översilningsmark i ett eller flera lägen i strandzonen mot Erstaviken. Kultur-, naturmiljö, landskapsbild och friluftsliv Planområdet omfattar smärre markytor i form av fri naturmark. Inga specifika naturvärden eller ekologiskt särskilt känsliga delar finns dokumenterade inom planområdet.

4 4 I områdets västra del finns branta partier med ur landskapssynpunkt värdefull vegetation, som är olämpliga och svåra att bebygga eller stycka av till nya fastigheter. Naturvärden Landskapsbild Kulturvärden Friluftsvärden Luftmiljö Bostadsmiljö (buller, lokalklimat, avfallshantering) Elektromagnetiska fält samt radon i mark- och grundvatten En stor del av planområdet är tomtmark med relativt gott naturvärde vilket inte förändras nämnvärt som följd en relativt låg avstyckningsgrad och av eventuellt ny bebyggelse. I planområdet föreslås bevarande av flera mindre markytor med naturmark. Dessa ytor är belägna i förlängningen av Blåbärsvägen ned till Bryggvägen samt som ett smalt grönstråk norr om korsningen Blåbärs- och Björnbärsvägen som angränsar till naturmark i det övre området av Backsippevägen. Dessa markområden bör i möjligaste mån bevaras opåverkat för rekreation och gångpassager samt för kommunikationen för växter och djur till angränsande naturmarker norr och söder om det aktuella planområdet. Med utbyggnadsalternativet kommer hela området att förändras från ett område med en blandning av fritidshus och permanenta bostadshus av enklare slag, till ett mer traditionellt villaområde. Området har inga kända kulturvärden. Andelen tillgänglig strövmark och närnatur är redan i dagsläget relativt begränsat. Närboende får inte nämnvärt mindre areal att använda för strövtåg, lek etc. som följd av eventuellt tillkommande villabebyggelse. I samband med beredning av ärendet har hänsyn tagits till gällande och kommande miljökvalitetsnormer för utomhusluft. Föreslagen exploatering av planområdet bedöms inte förorsaka att nu gällande normer för svaveldioxid, bly eller partiklar överskrids. Kommande nationella normer för kvävedioxid bedöms heller inte komma att överskridas som följd av bebyggelsen inom planområdet. Konsekvenserna inom dessa ämnesområden motsvarar i stora drag nollalternativet. Fastigheter i planområdet bedöms inte bli påverkade i någon större grad av trafikbuller. Bostadsmiljöer bedöms inte påverkas avseende förändringar av lokalklimat. I detta alternativ förutsätts avfallshantering från bebyggelsen kunna lösas på traditionellt sätt genom hämtning i kärl vid varje enskild fastighet. Inom området förekommer inga elektriska installationer av högspänningstyp. Mark och berggrundsförhållandena är av s.k. lågrisk-typ ur radonsynpunkt. Elektromagnetiska fält samt radon i mark- och grundvatten bedöms inte utgöra hälsorisker för boende.

5 Sammanfattande slutsatser 5 Utbyggnadsalternativet tar i anspråk ett fastighetsområde med mindre naturvärde som idag består av 28 fastigheter. Exploatering av det föreslagna planområdet innebär nybildning av fastigheter till totalt stycken. Detta medför en mindre ökning av trafikföringen till och inom området samt från tillfälligt ökad byggverksamhet, men som bedöms medföra liten påverkan på närområdet. Gällande och kommande nationella miljökvalitetsnormer för vissa luftföroreningar bedöms inte komma att överskridas som följd av bebyggelsen inom planområdet. Planområdets relativa närhet till befintlig kollektivtrafik kan medföra minskad trafikföring av boendes egna fordon till och från området. Den planerade bostadsmiljön bedöms inte påverkas av förändringar av lokalklimat och avfallshantering från byggnaderna bör i utbyggnadsalternativet kunna ske på traditionellt sätt genom hämtning i kärl vid varje enskild fastighet. Elektromagnetiska fält samt radon i mark- och grundvatten bedöms inte utgöra eller komma att utgöra hälsorisker för boende inom planområdet. Huvuddelen av planområdet är beläget inom tillrinningsområdet för Erstaviken som har en relativt god vattenkvalitet jämfört med andra delar av Stockholms inre skärgård. Ändrad markanvändning och ökad andel tak- och hårdgjorda markytor inom planområdet medför nytillskott av dagvatten vilket ökar spridningen av näringsämnen samt tungmetaller från trafik m.m. För att förhindra en ökad påspädning av miljöskadliga ämnen till Erstavikens vattenmiljö behövs ersättning för den uppbromsande effekt på nederbördsvattnet som den naturliga vegetationen idag har i planområdet. Belastningen bör kunna begränsas ytterligare genom att åtgärder för lokalt omhändertagande av dagvattnen anläggs på cirka hälften av fastigheterna i planområdet. Övriga fastigheter ansluts till samlat dagvattensystem vars vattenflöden bör omhändertas i perkolationsmagasin eller översilningsanordningar innan utflöde till Erstaviken. De föreslagna och bibehållna naturmarkerna mellan Bryggoch Blåbärsvägen med förlängning upp till övre delen av Backsippevägen samt anslutningen mellan Björnbärs- och Strandvägen är samtidigt av stort värde grönstråk för kommunikationen för djur och växter. --- Bertil Eriksson Göran Bardun 1:e miljöingenjör Kommunekolog

6 6 Referenser Översiktsplan för Tyresö kommun. Tyresö kommun, Stadsbyggnadskontoret, Bullerberäkning, Dygnsekvivalent trafikbullernivå utifrån framtida trafiksiffror (År 2017) Tyresövägen mellan Sidvallsvägen och Slottsvägen. Slb-analys. Miljöförvaltningen, Stockholms stad

Norra Strandallén OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE

Norra Strandallén OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Norra Strandallén OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE Inom Tyresö kommun, Stockholms län V:\APLAN\KERHAM\DPL\Norra Strandallén\MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNINGLaga

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning, Slumnäs udde, Tyresö kommun

Miljökonsekvensbeskrivning, Slumnäs udde, Tyresö kommun Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Bertil Eriksson, 1:e miljöingenjör Miljökonsekvensbeskrivning, Slumnäs udde, Tyresö kommun INLEDNING Detaljplanesamrådet för området Slumnäs udde vid Öringesjön har

Läs mer

område vid Tyresö kyrka Del av Tyresö 1:544 samt 1:454 inom Tyresö kommun, Stockholms län.

område vid Tyresö kyrka Del av Tyresö 1:544 samt 1:454 inom Tyresö kommun, Stockholms län. Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Bertil Eriksson, 1:e miljöingenjör MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR område vid Tyresö kyrka Del av Tyresö 1:544 samt 1:454 inom Tyresö kommun,

Läs mer

Tyresö Strand OMRÅDEN HUVUDSAKLIGEN FÖR VILLABEBYGGELSE

Tyresö Strand OMRÅDEN HUVUDSAKLIGEN FÖR VILLABEBYGGELSE April 2004 Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Planeringsavdelningen MILJÖKONSEKVENSBEDÖMNING TILLHÖRANDE DETALJPLANER FÖR PLANOMRÅDEN 6, 7, 8, 9, 10, 12, 13 och område A i Tyresö Strand OMRÅDEN HUVUDSAKLIGEN

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Kretsloppscentral i Petterboda

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Kretsloppscentral i Petterboda MILJÖKONSEKVENSBEKRIVNING December 2004 Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Planeringsavdelningen MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Kretsloppscentral i Petterboda För fastigheten

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning STADSBYGGNADSKONTORET Handläggare: Datum: Diarienummer: Ulla-Britt Wickström 2011-07-07 2010/20060-1 stadsbyggnadskontoret@uppsala.se Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan Husbyborg 1:82

Läs mer

Fastigheten Kumla 136:35

Fastigheten Kumla 136:35 Samhällsbyggnadsförvaltningen Kent Wiklund, planarkitekt januari 2014 Dnr. 2013KSM0329 BEHOVSBEDÖMNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Fastigheten Kumla 136:35 Tyresö kommun, Stockholms län Planområdet markerat

Läs mer

Kv. Krusmyntan, äldreboende vid Basilikagränd

Kv. Krusmyntan, äldreboende vid Basilikagränd Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Kv. Krusmyntan, äldreboende vid Basilikagränd Del av Näsby 4:1469 samt del av Basilikan 1

Läs mer

Tegelbruket, etapp 11 Fastigheterna Brevik1:1 mfl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län

Tegelbruket, etapp 11 Fastigheterna Brevik1:1 mfl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län Samhällsbyggnadsförvaltningen Carolin Andersson, planarkitekt Dnr 2013 KSM 0603 BEHOVSBEDÖMNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Tegelbruket, etapp 11 Fastigheterna Brevik1:1 mfl. Inom Tyresö kommun, Stockholms

Läs mer

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun 1 SAMHÄLLSBYGGNAD Diarienr: Miljöreda 11/0246a Upprättad: 2012-02-01 Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun I samband med upprättande av

Läs mer

Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl.

Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl. Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl. Antagen SBN 2011-05-24, 94 Laga kraft 2011-06-24 SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg Detaljplan för del av Kv. Aktören m. fl., Lidköpings kommun Detaljplan för del av kv.

Läs mer

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för kv. Björkängen

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för kv. Björkängen 1(5) Diarienr: 2015-000264 Miljöreda: 13/0911b Upprättad: Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för kv. Björkängen I samband med upprättande av en detaljplan ska en bedömning göras om planen

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Norra industriområdet norr om Kv. Kättingen, Hjo stad i Hjo kommun Hjo stad i Hjo kommun

Behovsbedömning av detaljplan för Norra industriområdet norr om Kv. Kättingen, Hjo stad i Hjo kommun Hjo stad i Hjo kommun Hjo kommun Samhällsbyggnad Madeleine Turén (kompletterad av Louise Eriksson) Behovsbedömning av detaljplan för Norra industriområdet norr om Kv. Kättingen, Hjo stad i Hjo kommun Hjo stad i Hjo kommun Planens

Läs mer

Behovsbedömning. KUMLA 3:213 och KUMLA 3:973 Töresjövägen 48, Lindalen, Tyresö kommun, Stockholms län

Behovsbedömning. KUMLA 3:213 och KUMLA 3:973 Töresjövägen 48, Lindalen, Tyresö kommun, Stockholms län Samhällsbyggnadsförvaltningen Heléne Hallberg, planchef oktober, 2015 Dnr 2015 KSM 0719 Detaljplan för KUMLA 3:213 och KUMLA 3:973 Töresjövägen 48, Lindalen, Tyresö kommun, Stockholms län Behovsbedömning

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR

BEHOVSBEDÖMNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Samhällsbyggnadsförvaltningen Heléne Hallberg, planchef Samrådshandling Januari, 2015 Dnr 2014 KSM 1052 TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Del av Alby S:1 Krusboda, inom Tyresö kommun, Stockholms län Planområdets

Läs mer

Bad och brygganläggning vid Trinntorp

Bad och brygganläggning vid Trinntorp Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Bertil Eriksson, 1:e miljöingenjör Göran Bardun, kommunekolog MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Bad och brygganläggning vid Trinntorp Inom Tyresö

Läs mer

Behovsbedömning. FÖRSKOLA VID AKVARIEVÄGEN Del av fastigheten Bollmora 2:1, Bollmora, Tyresö kommun, Stockholms län

Behovsbedömning. FÖRSKOLA VID AKVARIEVÄGEN Del av fastigheten Bollmora 2:1, Bollmora, Tyresö kommun, Stockholms län Stadsbyggnadsförvaltningen Amanda Hammer, planarkitekt Samrådshandling mars, 2017 Dnr 2017 KSM 0094 Detaljplan för FÖRSKOLA VID AKVARIEVÄGEN Del av fastigheten Bollmora 2:1, Bollmora, Tyresö kommun, Stockholms

Läs mer

Behovsbedömning. Ändring av detaljplan för fastigheten Tyresö 1:805 Tyresö kommun, Stockholms län

Behovsbedömning. Ändring av detaljplan för fastigheten Tyresö 1:805 Tyresö kommun, Stockholms län Stadsbyggnadsförvaltningen Babak Moazzami, planarkitekt Samrådshandling Juni, 2018 Dnr KSM 2018 713 Ändring av detaljplan för fastigheten Tyresö 1:805 Tyresö kommun, Stockholms län Behovsbedömning Karta

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING 2010-02-19 PLAN PLAN.2007.76 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING Detaljplan för Kolartorp 3 Haninge kommun har i samarbete med kommunekolog genomfört en behovsbedömning enligt PBL 5 kap 18 och miljöbalken

Läs mer

DEL AV VILLSHÄRAD 2:3 M.FL. Bengts camping

DEL AV VILLSHÄRAD 2:3 M.FL. Bengts camping BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för DEL AV VILLSHÄRAD 2:3 M.FL. Bengts camping VILLSHÄRAD, HALMSTADS KOMMUN KS 2012/0513 Plan 1060 K Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott 2013-06-11

Läs mer

Pelles Väg PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Näsby 4:1057 m.fl., område för villabebyggelse, inom Tyresö kommun, Stockholms län.

Pelles Väg PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Näsby 4:1057 m.fl., område för villabebyggelse, inom Tyresö kommun, Stockholms län. November 2007 Stadsbyggnadskontoret Karin Norlander, Planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Pelles Väg Näsby 4:1057 m.fl., område för villabebyggelse, inom Tyresö kommun, Stockholms län.

Läs mer

Vidablicksvägen OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE

Vidablicksvägen OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Planeringsavdelningen PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Vidablicksvägen OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE Inom Tyresö kommun, Stockholms län PLANBESKRIVNING 2 HANDLINGAR

Läs mer

FAMMARP 8:2, Kronolund

FAMMARP 8:2, Kronolund BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för FAMMARP 8:2, Kronolund Frösakull, HALMSTAD Upprättad av samhällsbyggnadskontoret 2012-04-30 Reviderad 2013-11-25 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV

Läs mer

Antagen av MBN Laga kraft

Antagen av MBN Laga kraft Antagen av MBN 2008-09-11 Laga kraft 2008-10-15 !"##$%&& ' ()*+,-+. / Till detaljplanen hör följande handlingar: Planbeskrivning Tillägg till planbestämmelser Genomförandebeskrivning Fastighetsförteckning

Läs mer

Behovsbedömning SAMRÅD. För detaljplan Mimer 6, del av Hultsfred 3:1, samt del av Mimer 7, Hultsfred kommun, Kalmar län

Behovsbedömning SAMRÅD. För detaljplan Mimer 6, del av Hultsfred 3:1, samt del av Mimer 7, Hultsfred kommun, Kalmar län Miljö- och byggnadsförvaltningen Behovsbedömning SAMRÅD För detaljplan Mimer 6, del av Hultsfred 3:1, samt del av Mimer 7, Hultsfred kommun, Kalmar län Sida 1 av 7 Behovsbedömning Enligt 6 kap 11 miljöbalken

Läs mer

Sparvvägen, Östra Tyresö OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE

Sparvvägen, Östra Tyresö OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Planeringsavdelningen Bertil Eriksson, 1:e miljöingenjör Göran Bardun, kommunekolog KOMPLETTERANDE MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Sparvvägen,

Läs mer

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2019-04-17 Samrådshandling Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheterna Vega och Tor m.fl. Eriksgatan/Baldersgatan Hovmantorps samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

ELDSBERGA 6:13 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. Tillhörande detaljplan för. ELDSBERGA, HALMSTADS KOMMUN Plan 1094 K

ELDSBERGA 6:13 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. Tillhörande detaljplan för. ELDSBERGA, HALMSTADS KOMMUN Plan 1094 K BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING Tillhörande detaljplan för ELDSBERGA 6:13 ELDSBERGA, HALMSTADS KOMMUN Plan 1094 K Normalt förfarande, KS 2013/0280 Samhällsbyggnadskontoret 2015-02-03 Samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

Behovsbedömning för detaljplan Ripvägen m.fl, Strömma delområde S4B.

Behovsbedömning för detaljplan Ripvägen m.fl, Strömma delområde S4B. VÄRMDÖ KOMMUN 2011-02-01 Dnr 10/STN0160 Behovsbedömning för detaljplan Ripvägen m.fl, Strömma delområde S4B. Bakgrund Strömma är ett av kommunens prioriterade förändringsområden där planläggning och utbyggnad

Läs mer

1281K-P117. Detaljplan för Nevers 8 i Lund, Lunds kommun (Borgåslingan 2 ) ENKELT PLANFÖRFARANDE PÄ 34/2013a SAMRÅDS/GRANSKNINGSHANDLING

1281K-P117. Detaljplan för Nevers 8 i Lund, Lunds kommun (Borgåslingan 2 ) ENKELT PLANFÖRFARANDE PÄ 34/2013a SAMRÅDS/GRANSKNINGSHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE PÄ 34/2013a SAMRÅDS/GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för Nevers 8 i Lund, Lunds kommun (Borgåslingan 2 ) Upprättad 2014-02-10 Innehåll: Planbeskrivning Plankarta med planbestämmelser

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB. Antagandehandling Dnr 2013/0357 KS.203

DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB. Antagandehandling Dnr 2013/0357 KS.203 DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB Antagandehandling 2014-05-15 Dnr 2013/0357 KS.203 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 3 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Upprättad av planeringskontoret 2014-10-22 Miljökonsekvensbeskrivning Bilaga till samrådshandlingen för Översiktsplan Växjö kommun, del Ingelstad 1 Innehållsförteckning: Bakgrund Icke-teknisk sammanfattning

Läs mer

Behovsbedömning detaljplan för Späckhuggaren 1

Behovsbedömning detaljplan för Späckhuggaren 1 1 [5] Referens David Ekberg detaljplan för Späckhuggaren 1 Orenteringskarta över området en av detaljplan för Späckhuggaren 1 är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen

Läs mer

Breared 1:105 M FL. Tillhörande detaljplan för. Simlångsdalen, HALMSTADS KOMMUN KS 2013/0320 K. Normalt förfarande Samhällsbyggnadskontoret

Breared 1:105 M FL. Tillhörande detaljplan för. Simlångsdalen, HALMSTADS KOMMUN KS 2013/0320 K. Normalt förfarande Samhällsbyggnadskontoret B E H O V S B E D Ö M N I N G AV M I L J Ö B E D Ö M N I N G Tillhörande detaljplan för Breared 1:105 M FL Simlångsdalen, HALMSTADS KOMMUN KS 2013/0320 K Normalt förfarande Samhällsbyggnadskontoret 2015-01-09

Läs mer

Bedömning av betydande miljöpåverkan

Bedömning av betydande miljöpåverkan VALLENTUNA KOMMUN 2016-04-06 SID 1/ 10 Bedömning av betydande miljöpåverkan Detaljplan för Kumla-Stensta i Vallentuna kommun, Stockholms län. Checklistan utgör underlag för att i ett tidigt skede i planprocessen

Läs mer

MKN för vatten. Pär Persson. tillämpning i fysisk planering. Vattenstrateg. Enheten för samhällsplanering

MKN för vatten. Pär Persson. tillämpning i fysisk planering. Vattenstrateg. Enheten för samhällsplanering MKN för vatten tillämpning i fysisk planering Pär Persson Vattenstrateg Enheten för samhällsplanering Översiktsplan Behovsbedömning / miljöbedömning Detaljplan Exempel från ärendehantering http://www.lansstyrelsen.se/skane/

Läs mer

DEL AV TORSRED 3:1, Trollhättans kommun Bostadsbebyggelse vid von Döbelns väg Behovsbedömning med checklista Upprättad i maj 2016

DEL AV TORSRED 3:1, Trollhättans kommun Bostadsbebyggelse vid von Döbelns väg Behovsbedömning med checklista Upprättad i maj 2016 Detaljplan för DEL AV TORSRED 3:1, Trollhättans kommun Bostadsbebyggelse vid von Döbelns väg Behovsbedömning med checklista Upprättad i maj 2016 2 CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING OCH MKB

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING, komplettering

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING, komplettering Samhällsbyggnadskontoret Plan- och byggenheten ANTAGANDEHANDLING 1 (5) 2004-10-27 Detaljplan för SUNDBY STRAND 3 del av Toresunds-Sundby 1:1, Stallarholmen, Strängnäs Kommun MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING,

Läs mer

Behovsbedömning. Fasanvägen, etapp 13 Fastigheterna Trinntorp 1:1 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län

Behovsbedömning. Fasanvägen, etapp 13 Fastigheterna Trinntorp 1:1 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län Stadsbyggnadsförvaltningen Elin Elfström, planarkitekt Samrådshandling november, 2017 Dnr 2017 KSM 1023 Detaljplan för Fasanvägen, etapp 13 Fastigheterna Trinntorp 1:1 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms

Läs mer

S K E D A L A 4 : 1 B E H O V S B E D Ö M N I N G A V M I L J Ö B E D Ö M N I N G. Skedala, HALMSTADS KOMMUN

S K E D A L A 4 : 1 B E H O V S B E D Ö M N I N G A V M I L J Ö B E D Ö M N I N G. Skedala, HALMSTADS KOMMUN B E H O V S B E D Ö M N I N G A V M I L J Ö B E D Ö M N I N G Tillhörande detaljplan för del av S K E D A L A 4 : 1 Skedala, HALMSTADS KOMMUN Standardförfarande, KS2015/00549 Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott

Läs mer

Behovsbedömning. ALBY 1:1048 Musserongången 178, Krusboda, Tyresö kommun, Stockholms län. Samhällsbyggnadsförvaltningen Heléne Hallberg, planchef

Behovsbedömning. ALBY 1:1048 Musserongången 178, Krusboda, Tyresö kommun, Stockholms län. Samhällsbyggnadsförvaltningen Heléne Hallberg, planchef Samhällsbyggnadsförvaltningen Heléne Hallberg, planchef oktober, 2015 Dnr 2015 KSM 0720 Detaljplan för ALBY 1:1048 Musserongången 178, Krusboda, Tyresö kommun, Stockholms län Behovsbedömning Karta över

Läs mer

Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen SBN PL 2006/ Dp16-C-5:3

Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen SBN PL 2006/ Dp16-C-5:3 Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen SBN PL 2006/48.319 Dp16-C-5:3 ANTAGANDEHANDLING Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Miljöbeskrivning Gestaltningsprogram Detaljplan

Läs mer

NYA BOSTÄDER SÖDER OM NYHEMSSKOLAN Del av fastigheten Nyhem 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande BEHOVSBEDÖMNING AV MKB

NYA BOSTÄDER SÖDER OM NYHEMSSKOLAN Del av fastigheten Nyhem 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande BEHOVSBEDÖMNING AV MKB BMN 11.005 Behovsbedömning MKB Datum 2011-02-17 1 (6) Detaljplan för NYA BOSTÄDER SÖDER OM NYHEMSSKOLAN Del av fastigheten Nyhem 1:2 Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande BEHOVSBEDÖMNING

Läs mer

OLOF MARKUSGÅRDEN. Detaljplan för. Del av fastigheten Mark Näktergalen 1. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer BN 2005/

OLOF MARKUSGÅRDEN. Detaljplan för. Del av fastigheten Mark Näktergalen 1. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer BN 2005/ Diarienummer BN 2005/0279 214 Detaljplan för OLOF MARKUSGÅRDEN Del av fastigheten Mark Näktergalen 1 Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad 2005-06-03 LAGA KRAFT 2005-10-21 1 (8) ANTAGNA PLANHANDLINGAR

Läs mer

Porten 11 ANTAGANDEHANDLING. Enkelt planförfarande. 1(8) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan för fastigheten

Porten 11 ANTAGANDEHANDLING. Enkelt planförfarande. 1(8) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan för fastigheten 1(8) Behovsbedömning tillhörande detaljplan för fastigheten Porten 11 med närområde inom Hageby i Norrköping den 12 juni 2013 ANTAGANDEHANDLING Antagen: 2013-09-10, 158 Laga kraft: 2013-10-17 Genomförandetidens

Läs mer

Detaljplan för Landsdomaren 9 i Lund, Lunds kommun

Detaljplan för Landsdomaren 9 i Lund, Lunds kommun PÄ 42/2006a Detaljplan för Landsdomaren 9 i Lund, Lunds kommun Upprättad 2007-09-24 Innehåll: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Detaljplanekarta med planbestämmelser PLANBESKRIVNING 1 (8) Detaljplan

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING enkelt planförfarande Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning Plankarta med bestämmelser

ANTAGANDEHANDLING enkelt planförfarande Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning Plankarta med bestämmelser Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Planavdelningen ANTAGANDEHANDLING enkelt planförfarande Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning Plankarta med bestämmelser Detaljplan

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO. Laga kraft Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635

DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO. Laga kraft Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635 DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO Laga kraft 2013-11-19 Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING Gul färg föreslås i aktuell detaljplan överföras från Trönninge 25:1 till Trönninge 3:31 i enlighet med tidigare skrivet avtal om fastighetsreglering. (karta eller flygbild över planområdet) BEHOVSBEDÖMNING

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan Detaljplan i Hogstad

Bedömning av miljöpåverkan Detaljplan i Hogstad Bedömning av Detaljplan i Hogstad för Västanå 2:7 m.fl. Bedömning av 2(7) Miljöar för planer och program Om en plan eller ett program kan innebära en betydande ska den miljöbedömas och en miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Harbro backe

Behovsbedömning av detaljplan för Harbro backe 2017-11-30 reviderad 2018-07-26 1 [5] Referens David Ekberg Anders Forsberg av detaljplan för Harbro backe Orenteringskarta över området en av detaljplan för Harbro backe är framtagen som ett underlag

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING

BEHOVSBEDÖMNING B PL 398 Detaljplan för Kv. Nifelhem 7 Köpings tätort, Köpings kommun BEHOVSBEDÖMNING 2016-02-16 Planområdet Nifelhem 7, avgränsat med vit streckad linje. 398 BEHOVSBEDÖMNING 2016-02-16 1 (9) B Planens

Läs mer

som tillhör detaljplan för fastigheten MILANO 7 i Innerstaden i Malmö

som tillhör detaljplan för fastigheten MILANO 7 i Innerstaden i Malmö 2011 03 04 Dp 5156 BESKRIVNING som tillhör detaljplan för fastigheten MILANO 7 i Innerstaden i Malmö HANDLINGAR Planhandlingarna omfattar plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning, fastighetsförteckning

Läs mer

Behovsbedömning med checklista

Behovsbedömning med checklista Detaljplan för DEL AV OFFERHÄLLSPARKEN Trollhättans kommun NYBYGGNAD AV FLERBOSTADSHUS Behovsbedömning med checklista FEBRUARI 2016 2 CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING OCH MKB FÖR DETALJPLAN

Läs mer

Storumans kommun. Behovsbedömning Detaljplan för skidskytteanläggning. Luspen 1:158 m fl. Dnr: 2010.0677-313 Upprättad: 2011-01-25

Storumans kommun. Behovsbedömning Detaljplan för skidskytteanläggning. Luspen 1:158 m fl. Dnr: 2010.0677-313 Upprättad: 2011-01-25 Storumans kommun Behovsbedömning Detaljplan för skidskytteanläggning på fastigheten Luspen 1:158 m fl Dnr: Upprättad: 2011-01-25 Detaljplan för skidskytteanläggning på fastigheten Luspen 1:158 m fl Samråd

Läs mer

Detaljplan för Tvättstugan 2, Skälby, Västerås

Detaljplan för Tvättstugan 2, Skälby, Västerås Handläggare Selma Nylander Tel 021-39 15 51 DP 1657 2007-11-23 Dnr 06:10204-BN 540 Detaljplan för Tvättstugan 2, Skälby, Västerås PLANBESKRIVNING INLEDNING Handlingar Detaljplanen består av plankarta med

Läs mer

Detaljplan för Floda 3:43 m.fl., Ricklehöjden

Detaljplan för Floda 3:43 m.fl., Ricklehöjden Planens syfte och huvuddrag att möjliggöra utbyggnad av fastigheten Floda 3:43 och delar av 3:742 till större delen med friliggande villor för helårsboende i ett naturnära läge; att förbättra vägstandarden

Läs mer

Utbyggnad av Väsjöområdet, D-061-01. Behovsbedömning enligt bilaga 4 i MKB-förordningen

Utbyggnad av Väsjöområdet, D-061-01. Behovsbedömning enligt bilaga 4 i MKB-förordningen Kommunledningskontoret Åke Ekström Katarina Nordström Stadsekolog Biolog 5792 2015 5792 15 33 073-915 20 15 Utbyggnad av Väsjöområdet, D-061-01. Behovsbedömning enligt bilaga 4 i MKB-förordningen 2006-05-31

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Antagen: Laga kraft: Genomförandetidens sista dag: www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en

Läs mer

Behovsbedömning - checklista

Behovsbedömning - checklista 2018-06-19 DNR 2018-055 Behovsbedömning - checklista Enligt 6 kap. 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning av planer, program eller ändringar, om dess genomförande kan antas medföra en betydande

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN 1 (9) BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN Allmänt Syftet med behovsbedömningen är att avgöra om planens genomförande kan komma att innebära

Läs mer

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län Tengbom Författade: Matilda Wistrand Granskad av: Niclas Elvsén Innehåll Bakgrund... 3 Befintliga ledningar... 5 Markförutsättningar...

Läs mer

Samrådshandling oktober 2013

Samrådshandling oktober 2013 Samrådshandling oktober 2013 Sektorn för samhällsbyggnad Ändring av detaljplan för del av Djupedalsäng 1:14 Återvinningsstation vid Råstensvägen Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift

Läs mer

Behovsbedömning detaljplan för vård- och ett äldreboende samt förskola på fastigheten Ensta 1:65.

Behovsbedömning detaljplan för vård- och ett äldreboende samt förskola på fastigheten Ensta 1:65. 1 [6] Referens David Ekberg detaljplan för vård- och ett äldreboende samt förskola på fastigheten Ensta 1:65. Orenteringskarta över området en av detaljplan för vård- och ett äldreboende samt förskola

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Årby 1:21 och del av Årby 8:2 i Blikstorp, Hjo kommun

Behovsbedömning av detaljplan för Årby 1:21 och del av Årby 8:2 i Blikstorp, Hjo kommun Hjo kommun Samhällsbyggnad Behovsbedömning av detaljplan för Årby 1:21 och del av Årby 8:2 i Blikstorp, Hjo kommun Planens syfte och huvuddrag Syftet med detaljplanen är dels att möjliggöra uppförande

Läs mer

Behovsbedömning av miljöbedömning

Behovsbedömning av miljöbedömning Jonas Carlsson Behovsbedömning 2017-04-24 Dnr KS 2016/0167 1(6) DPU 5 Behovsbedömning av miljöbedömning tillhörande detaljplan för Östra Eneby torg, Snödroppen 8 m.fl., DPU 5 i Enebyberg, Danderyds kommun

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN HAGANÄSSKOLAN DEL AV ÅSTORP 112:54 M.FL. I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN

BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN HAGANÄSSKOLAN DEL AV ÅSTORP 112:54 M.FL. I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen 2017-12-19 BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN HAGANÄSSKOLAN DEL AV ÅSTORP 112:54 M.FL. I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING Behovsbedömning avseende miljöbedömning av detaljplan för Brunnsviks Gårdar, Brösarp, Tomelilla kommun, Skåne län

GRANSKNINGSHANDLING Behovsbedömning avseende miljöbedömning av detaljplan för Brunnsviks Gårdar, Brösarp, Tomelilla kommun, Skåne län Dnr: KS 2013/233 PLNR: 153 GRANSKNINGSHANDLING Behovsbedömning avseende miljöbedömning av detaljplan för Brunnsviks Gårdar, Brösarp, Tomelilla kommun, Skåne län Inledning Varje detaljplan som medför en

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Antaget förslag Dnr 2005.248.214 PLANHANDLINGAR Plankarta med planbestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Detaljplan för Del av Örnen 7 i Klippans kommun, Skåne län Upprättad

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Läsanvisning Röd text - förslag på

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp Bedömning av för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp Beslut om Samråd: 2017-04-24 Godkännande: 2018-03-20 www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan eller ett

Läs mer

Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan- och bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 o 4.

Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan- och bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 o 4. Handläggare Er beteckning Morgan Mattsson Datum Telefon Vår beteckning 2010-11-02 0455-30 33 75 PLAN.2010.1925 BEHOVSBEDÖMNING Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan-

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN: Anolfsbyn 1:43 i Skållerud Melleruds kommun, Västra Götalands län Behovsbedömningen är en analys som leder fram

Läs mer

Upprättande av detaljplan för del av kvarteren Ludvigsborg och Låringen, Midgård, Västerviks kommun, Kalmar län.

Upprättande av detaljplan för del av kvarteren Ludvigsborg och Låringen, Midgård, Västerviks kommun, Kalmar län. Upprättande av detaljplan för del av kvarteren Ludvigsborg och Låringen, Midgård, Västerviks kommun, Kalmar län. BEHOVSBEDÖMNING/ AVGRÄNSNING av miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Enheten för Samhällsbyggnad

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Orrspelet 1 och 2 inom Mariehemsområdet i Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för fastigheten Orrspelet 1 och 2 inom Mariehemsområdet i Umeå kommun, Västerbottens län Behovsbedömning Sida 1 av 6 Diarienummer: BN-2016/01508 Datum: 2016-10-21 Handläggare: Anders Aubry för fastigheten Orrspelet 1 och 2 inom Mariehemsområdet i, Västerbottens län Behovsbedömning av detaljplan

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING tillhörande detaljplan för. inom Kvillinge i Norrköpings kommun (VA-område 5 och 10 norra).

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING tillhörande detaljplan för. inom Kvillinge i Norrköpings kommun (VA-område 5 och 10 norra). 1(6) Kungssten ett starkt kuperat område ursprungligen bebyggt med fritidshus BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING tillhörande detaljplan för Graversfors, delen NORRA KUNGSSTEN inom Kvillinge

Läs mer

Bagaren 10 m.fl. PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE

Bagaren 10 m.fl. PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Ansvarig planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Bagaren 10 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE PLANBESKRIVNING 2

Läs mer

DEL AV HULABÄCK 19:1 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. tillhörande detaljplan för. STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K

DEL AV HULABÄCK 19:1 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. tillhörande detaljplan för. STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för DEL AV HULABÄCK 19:1 STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott 2013-03-26 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING

ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för Kv BÅTEN 1 och 8 m fl i Ulricehamn, Ulricehamns kommun Västra Götalands län Upprättad den 16 januari 2008 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET ANTAGANDEHANDLING 08-02-05 ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

B E H O V S B E D Ö M N I N G

B E H O V S B E D Ö M N I N G 1(8) B E H O V S B E D Ö M N I N G tillhörande tillägg till detaljplan för fastigheterna Djurön 1:2 och 1:3 (Djurön 1:163 med närområde) inom Dagsberg i Norrköpings kommun, fysisk planering den 9 april

Läs mer

MÖRHULT DETALJPLAN FÖR FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING

MÖRHULT DETALJPLAN FÖR FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING 1 (6) DETALJPLAN FÖR MÖRHULT FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING FÖRUTSÄTTNINGAR En behovsbedömning har genomförts efter koncept för planhandlingar daterade 2012-03-06,

Läs mer

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1 (6) 2018-04-10 Antagandehandling ANTAGEN 2018-06-18 LAGAKRAFT 2018-07-18 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för kv. Sofielund och Nordslund Trädgårdsgatan Lessebo samhälle Lessebo

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Samrådshandling (1-5) Enkelt planförfarande

PLANBESKRIVNING. Samrådshandling (1-5) Enkelt planförfarande Samrådshandling (1-5) Enkelt planförfarande 2015-02-15 PLANBESKRIVNING Förslag till detaljplan för delar av fastigheterna FOSS 12:8 och FOSS 13:1 Munkedals Centrum Munkedals kommun PLANBESKRIVNING Handlingar

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Blåmesen 13 m.fl. fastigheter Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret november 2014

BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Blåmesen 13 m.fl. fastigheter Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret november 2014 A 5012 BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Blåmesen 13 m.fl. fastigheter Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret november 2014 Dnr SBN 2013/000009 Uppdragsbeslut 2012-10-10 Samrådsbeslut

Läs mer

Yttranden utan synpunkter:

Yttranden utan synpunkter: 2016-08-24 Anna Thyrvin Planarkitekt Tel. 0470-436 06 Utlåtande 2015BN1435 INGELSTAD 4:14, Ingelstad i Växjö kommun Detaljplan bostäder Vidingehem AB har ansökt om en detaljplan för bostäder inom Ingelstad

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan och behov av MKB för detaljplan för Lektionen 33,Tureberg

Bedömning av miljöpåverkan och behov av MKB för detaljplan för Lektionen 33,Tureberg Kommunledningskontoret Tony Andersson Planarkitekt 010722 85 95 Behovsbedömning 20140515 Sida 1 av 8 Dnr 2013/0362 KS 203 Bedömning av miljöpåverkan och behov av MKB för detaljplan för Lektionen 33,Tureberg

Läs mer

Antagen SBN , 97 Laga kraft SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg

Antagen SBN , 97 Laga kraft SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg 1084 Detaljplan för kvarteren Järnet och Malmen Tofta industriområde Antagen SBN 2010-09-07, 97 Laga kraft 2010-10-06 SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg Detaljplan för kvarteren Järnet och Malmen Tofta industriområde,

Läs mer

Detaljplan för Del av BOGESUND 1:177 m fl i Ulricehamn Ulricehamns kommun Västra Götalands län

Detaljplan för Del av BOGESUND 1:177 m fl i Ulricehamn Ulricehamns kommun Västra Götalands län Detaljplan för Del av BOGESUND 1:177 m fl i Ulricehamn Ulricehamns kommun Västra Götalands län Enkelt planförfarande enl 5 kap 28 PBL Upprättad den 17 juli 2006 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Dnr:

Läs mer

Detaljplan för SJÖBY 3:40. Horred, Marks kommun, Västra Götalands län LAGA KRAFT 2010-07-23. Diarienummer PBN 2010/0086 214. Upprättad 2010-03-29

Detaljplan för SJÖBY 3:40. Horred, Marks kommun, Västra Götalands län LAGA KRAFT 2010-07-23. Diarienummer PBN 2010/0086 214. Upprättad 2010-03-29 Diarienummer PBN 2010/0086 214 Detaljplan för SJÖBY 3:40 Horred, Marks kommun, Västra Götalands län Karta 1-1. Fastigheten Sjöby 3:40 i Horred omringad med svartlinje Upprättad 2010-03-29 Behnam Sharo

Läs mer

Östra Eneby 1:1 med närområde (Östra Ryssnäs) Stadsbyggnadskontoret, Fysisk planering den 24 mars 2011 A N T A G A N D E H A N D L I N G

Östra Eneby 1:1 med närområde (Östra Ryssnäs) Stadsbyggnadskontoret, Fysisk planering den 24 mars 2011 A N T A G A N D E H A N D L I N G SPN-106/2009 214 BEHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för Östra Eneby 1:1 med närområde (Östra Ryssnäs) inom Svärtinge i Norrköpings kommun Stadsbyggnadskontoret, Fysisk planering den 24 mars 2011 A

Läs mer

Tillägget till planbeskrivningen tar inte upp frågor som utretts i gällande detaljplan.

Tillägget till planbeskrivningen tar inte upp frågor som utretts i gällande detaljplan. Samrådshandling Oktober 2013 Sektorn för samhällsbyggnad Ändring av detaljplan för del av Hindås 1:539 Återvinningsstation vid Hindås station Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift är

Läs mer

Uddevalla Dagvattenutredning Nösnäs, Stenungsunds kommun

Uddevalla Dagvattenutredning Nösnäs, Stenungsunds kommun Uddevalla 2013-11-29 Dagvattenutredning Nösnäs, Stenungsunds kommun 0 Inledning Följande rapport avser att påvisa erforderlig magasinsvolym för fördröjningsmagasinen vid en utbyggnad av bostadsområdet

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan Kullegårdens förskola, Partille kommun

Behovsbedömning av detaljplan Kullegårdens förskola, Partille kommun 2015-03-17 Behovsbedömning av detaljplan Kullegårdens förskola, Partille kommun BEDÖMNING Partille kommun har genomfört en behovsbedömning enligt 4 kap 34 PBL och 6 kap 11 i Miljöbalken för att avgöra

Läs mer

Väg 73 Trafikplats Handen

Väg 73 Trafikplats Handen ARBETSPLAN - MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Väg 73 Trafikplats Handen Haninge kommun, Stockholms län Utställelsehandling 2012-01-27 Revidering 1: 2012-09-10 Objektnummer:884232 Revidering 1: Kap. 2.1 sid 18

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING. Östra Eneby 1:1 med närområde (väster om Svärtinge) och Ryssnäs 1(7) tillhörande detaljplan för. inom Svärtinge i Norrköpings kommun

BEHOVSBEDÖMNING. Östra Eneby 1:1 med närområde (väster om Svärtinge) och Ryssnäs 1(7) tillhörande detaljplan för. inom Svärtinge i Norrköpings kommun 1(7) SPN-137/2008 214 BEHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för Östra Eneby 1:1 med närområde (väster om Svärtinge) och Ryssnäs inom Svärtinge i Norrköpings kommun Stadsbyggnadskontoret, Fysisk planering

Läs mer

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Detaljplan för Liden 2:3 BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Ingående handlingar: Behovsbedömning Checklista, behovsbedömning Handläggare: Bengt-Göran Nilsson Fysisk planerare 0510-77 02 21 Datum:

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Till planförslaget hör: Plankarta med bestämmelser Denna beskrivning Genomförandebeskrivning Fastighetsförteckning

PLANBESKRIVNING. Till planförslaget hör: Plankarta med bestämmelser Denna beskrivning Genomförandebeskrivning Fastighetsförteckning SAMRÅDSFÖRSLAG 2009-02-20 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2010-02-01, rev. 2010-06-01 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för del av fastigheterna Nysättra Kvarn 1:15 och 1:42 i Roslagsbro-Vätö församling Dnr 06-10222.214

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNIG/ AVGRÄNSNING

BEHOVSBEDÖMNIG/ AVGRÄNSNING Detaljplan för Piperskärr 3:1 m.fl. intill Enbacken, Lofta, i Västerviks kommun, Kalmar län. BEHOVSBEDÖMNIG/ AVGRÄNSNING av miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Kommunstyrelsens förvaltning 2014-04-29 Behovsbedömning/

Läs mer

INNEHÅLL PLANBESKRIVNING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Sid. INLEDNING 2 Handlingar Bakgrund Planens syfte och huvuddrag Planområdet

INNEHÅLL PLANBESKRIVNING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Sid. INLEDNING 2 Handlingar Bakgrund Planens syfte och huvuddrag Planområdet INNEHÅLL Sid PLANBESKRIVNING INLEDNING 2 Handlingar Bakgrund Planens syfte och huvuddrag Planområdet TIDIGARE STÄLLNINGSTAGANDEN 3 Översiktsplan Detaljplaner AVVÄGNINGAR ENLIGT MILJÖBALKEN 3 Riksintressen

Läs mer