Fiber Art Sweden höstmöte i Falun 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fiber Art Sweden höstmöte i Falun 2011"

Transkript

1 Fiber Art Sweden höstmöte i Falun 2011

2 Workshop på tågresan till Falun TEXT KUVERT kl 8.20 Börja med att läsa igenom hela instruktionen. Uppgiften pågår mellan kl och under tiden bestämmer ni själva var ni vill sitta, om ni vill fika etc.! tänk på att disponera tiden emellan er väl. Uppgiften i kuvertet: kl 10.00, ska ni arbeta en och en med separera er innan kuvertet öppnas. # 1 Vem-är-vem-och-vem-är-du- Hur gör du? Vem är du? Du ska under resan kontakta två personer i nätverket, ca 30 min /person. OBS! kl 9.15 byter du samtalspartner Hitta en person att prata med gärna en du inte pratat med så mycket tidigare. Presentera er för varandra med fokus på vilka ni är i er konstnärliga profession. I samtalet skall du ta reda på så mycket som möjlighet och din partners konstnärskap: - vad denne arbetar i för medium - på vilket sätt personen presenterar/uttrycker sig konstnärligt (bild/skulptur/ljud/performance/installation etc) - vilka intresseområden personen rör sig i - vilka strategier för det konstnärliga arbetet personen har Gör anteckningar på båda dina samtalspartners. Syftet med den här uppgiften är bland annat att ni ska dela med er av varandras inspirationskällor, materialval och vilka metoder ni valt att arbeta med.

3 TEXT KUVERT kl Uppgiften i det här kuvertet skall du arbeta med enskilt. Du har nu ca 30 min på dig innan tåget anländer till Falun. Använd tiden väl det du nu skall göra kommer senare att användas för att presentera dig och dina samtalspartners för de andra i nätverket. # 2 Vem-är-vem-och-vem-är-du- Hur gör du? Din Mening Utifrån det du fått reda på i dina samtal ska du skriva ner en mening om varje person du pratat med Meningen ska svara på varför denne person är en perfekt FASare! I samtalet har du även formulerat dig kring dig själv. Gör en kort summering av vad som gör just dig till en perfekt FASare!

4 Schema FAS höstträff FALUN Lördag 7.15 samling T-centralen vid ringen /tid tavlan 7.45 tåget avgår 8.15 Öppna kuvert samt # 1 vem-är vem-och-vem-är-du Hur gör du? OBS! byte av partner öppna kuvert ankomst Falun Vi går till gruvstugan promenad ca 20 min genom Falun. Besök på gruvmuseet & gruvområdet i mån av tid. Uppgifter: -Checka in med Anna -Handla mat med Cattis Gemensam Lunch egen matsäck FAS bjuder på kaffe + chokladbit Presentation # 2 vem-är vem-och-vem-är-du Hur gör du? Workshop # 3 vem-är vem-och-vem-är-du Hur gör du? Kaffe och kaka serveras under workshopen grupperna väljer själva hur och när Utställning # 4 vem-är vem-och-vem-är-du Hur gör du? Utställning / redovisning gruppvis middag förberedd framdukas gemensamt Avslut i Gruvstugan Söndag Frukost städ + utcheckning. Diskussionspromenad upp till gruvstugan diskutera TRE frågor samling Fruvstugan Diskussion TRE frågor Sammanfattning av promenaddiskussionerna -varje grupp redovisar sina tankar -öppen diskussion Fika kaffe och kaka FAS styrelseinformation 1. Bus pengarna 2.Rapport från Hälsinglands museum 3.Rapport från KIF 4.SuperMarket Övrigt KUN söka? Sista ansök 1/ Lunch förberedd + göra tågmacka Gemensamt avslut tack och adjö Städgruppen städar undan det värsta städarna kommer lite senare till museet Besök på Dalarnas museeum Promenad till museet - deltagarna sköter sig själva vissa lämnar oss tidigare. Museet och kaféet har öppet till kl Samling vid huvudentren för de som vill gemensam promenad till stationen samling på stationen Tåget avgår Utvärdering på tåget i pappersform för de andra papper eller mail Adress Vandrarhemmet Fängelset Villavägen Falun Gruvstugan Pilvägen Falun

5 Därför är du en perfekt FASare! Därför är jag en perfekt FASare!

6 Lotte uppskattar det oväntade som sker, med material, metoder eller människor som samarbetar. Anna TW: Språket är inspiration. En mening kan hänga kvar jag suger på den som örat mot hjärtat Helene H: Så länge jag gör så lever jag! Man kan kalla det invirkad tid. Anna-Lena C: Materialet kommer sedan, vägen dit är undersökningen! Ulrika W: Skarvarna i det jag möter intresserar mig. Även i mötet mellan det jag utför och mitt intellekt. Maria W: Någon annan öppnar något hos mig i samtalet. Margareta K: är en perfekt FASare för hon jobbar med jorden, mullen, träden, människorna och gränserna. Helene H: är en perfekt FASare för att med henne man kan med lätthet prata bort en timme om materialets betydelse. Carina BS är en textilnörd som gräver där jag står. Inger Bs intresse för materialets möjligheter från mikro till makro, strukturen och dess nedärvda värde gör Inger till den perfekta FASaren. Maria H: som ett kitt, en sammanbindare av fysiskt påtagliga material och eterisk vågor beroende av rum för existens. Ge mej ett blandband för alla situationer Ulf är en värnare av textila uttryck och tekniker en fiberns moder Theresa, en kanal för det väsentliga i det vardagliga Elizabet Ch: I tre olika konstellationer utforskar Elizabet fiber Art: själv med Maria W och i gruppen Matters Carina M: Är i de textila materialen med teknikerna men nu mot en politisk riktning. Lenke JD: Med en plattform som biolog och samlare används en mängd material som en textil touch i Lenkes konstnärliga verksamhet.

7 Maria S: jag använder mig av olika textila uttryck oavsett vad jag arbetar med för projekt, forskning eller medier. Monica P: översätter händelser och egna upplevelser i bilder, skulpturer och installationer. Speglar dem i större sammanhang och historiska händelser och knyter an i textila traditioner. I hela verket eller bara genom en enkel tråd. Carina G har genom sitt konstnärskap följt vart materialet och sammanhanget fört henne. Från lin till ståltråd och ångvält, till barns utsatthet. Med ett lekfullt och intuitivt förhållningssätt där nuet flödet och lusten att ha roligt sammanförs i olika material sammanbundna av tråden. Margareta A: beger sig trots rädslan för okänd mark till dalgångar och bergskedjor för att knyta samman livsöden från norra Norrland till bortre Asien. Victoria: Jag är den perfekta FASaren för att jag genom det textila skapat en möjlighet att öppna en dialog om konst med min familj, och främst min mormor, där handarbetet är centralt. Inger B: En konstnär som aldrig upphör att utforska textilens möjligheter och sakta men säkert ständigt söker nya vägar. Ulrika W: Söker möten, kommunikation och motstånd textilt, digitalt och ljud för en mottagare. Ulf E: lyfter fram och upp görandet. Att skapa saker som inte finns och Ulf inspirerar andra att skapa saker de ej visste att de kunde. Ulf lösgör sig från de tre P:na precis, perfekt och pedantiskt. Britta K: ger röst åt materialet via materialet och närområdet som materialet är förknippat med. Maria H arbetar med olika medel och metoder och lyfter fram det som är vardagligt och hemsnickrat.

8 Monica P är nyfiken på sina medmänniskor och med respekt intresserar sig för allmängiltiga frågor Anna L är perfekt för hon med en kanske mer klassisk skulpturbakgrund har ett synnerligen förankrat intresse för textil som bärare av tradition och berättelser.. Helene H jobbar fullt ut med konsten och bär ansvaret för konsekvensen. Anna LA: arbetar med textil i det utökade fältet, med rötterna i ett starkt kulturarv och blicken ut. Anna-Lena C: I sin undersökning av det till synes obetydliga flyttar on betraktarens fokus till att se en annan berättelse. Maria W: samtalet, samarbetet i fokus. I mötet blir konstnärskapet och processen tydligare och där handens kunskap är en del av denna. Lotte Nuet och framåt, det existentiella, person liga och privata bli från ett jag till ett du. Ulrika W: I skarvarna sker mötet och förhoppningsvis också samtalet. Maria: vida svängar, tekniska lösningar i poetisk form Tarika: Bomullstrådar 8/4, byggstenar läggs till Britta: Mjuka och hårda formuleringar i smått och stort Maria: det roliga med möten, diskussionen och nogsamheten med ordens betydelse Britta: Inspirationen och lusten till det textila hant verket och arvet till nästa generation FASare. Anna TW: FAS är perfekt för mig för jag längtar efter att ingå i ett sammanhang! Tarika jag tycker om det textila mjuka händernas arbete glad att få vara i FAS sammanhang. Inger jag är en perfekt FASare för jag var med att starta FAS 1998!

9 Lotte söker sig mot oprövade uttryck i sitt konstnärliga språk vilket omsluter och inspirerar andra. Ulf är perfekt för han genom sin dubbla yrkesroll (konstnär och museiintendent) har erfarenhet av att stödja och lyfta även andra konstnärskap. Anna-Lena Carlsson en perfekt FASare med sina oväntade ingångar, sitt oftast annorlunda betraktande och en trygg styrelsekollega. Lotte en perfekt FASare som ser andra och är en lyssnande person. Ulrika W en perfekt FASare som man alltid för intressant samtal med man kommer på ett snabbt sätt till ett djup. Tarika är en perfekt FASare som genomför sin korta väg till handlande, fysiskt görande för att jag dras med. Maria W jag är en perfekt FASare genom att jag för tillfället låter min administrativa sida blomma som ordförande. Lotte söker utmaningar i olika material och samarbeten där det för Lotte oväntade uppstår. Anna vill göra något av ingenting (om nedvärderade rester) upptäcka skönheten i en fläck och lyfta fram detta så att andra också får möjlighet att upptäcka detta. Carina BS för att hon utifrån en idé skapar skulpturer i filétvirkning som får ett eget liv. För att hon söker vägar för konstnärlig kommunikation via forum på nätet och i andra samarbetsformer. Helene H Jag tycke rom styrkan man får när vi gör projekt och utställningar tillsammans och föra tt jag uppskattar inblicken i era konstnärskap.

10 Workshop efter lunch dag 1 KUVERT kl # 3 Vem-är-vem-och-vem-är-du Hur gör du? Workshop RUM KROPP LJUD Läs noga igenom hela instruktionen innan ni börjar. Gruppen har fått två kuvert och ett material. Kuvertet skall delas ut till två gruppmedlemmar som får varsitt kuvert. Dessa två ansvarar sedan för att det kuvert de fått öppnas på rätt tid. Dela ut kuverten nu! Er grupp har fått ett material. Utifrån materialet skall ni gemensamt formulera och laborera fram ett verk som på något sätt förhåller sig till följande begreppskarta: RUM < Slutet / inre / privat Utvidgat / yttre / offentligt KROPP < Organiskt / mänsklig Material / form LJUD < Inre / eget /mänskligt Yttre / mekaniskt / materiellt Verket ni skall framställa ska innefatta de tre ledorden Rum, Kropp och Ljud. Ni kan välja ett tilläggsmaterial och/eller ett verktyg från materialbordet. Ni får dock endast använda ett tilläggsmaterial och ett verktyg åt gången. När materialet och/eller verktyget är färdiganvänt återlämnas det på bordet eller så byter ni det mot något annat. Fram till klockan 15 kan ni fika, diskutera, starta upp och arbeta med uppgiften. Kl KUVERT nr 4 öppnas av ansvarig gruppmedlem. Endast den personen som fått kuvertet får öppna och läsa instruktionerna. Kl KUVERT nr 5 öppnas av ansvarig gruppmedlem. Endast den personen som fått kuvertet får öppna och läsa instruktionerna.

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23 Lunch & möte dag 2

24 Så här gick samtalet kring de TRE frågorna som varje grupp diskuterat på morgonpromenaden från vandrarhemmet till Gruvstugan Hur kan man arbeta i FAS på ett kollektivt och laborativt sätt? Det vore bra med fler utställningar där alla kan vara med. Uppsamlingsheat ibland. Nätverket formulerar oss kring det vi gör och möter andra och diskuterar det. Fas jobbar i grupper. Seminarier och diskussioner om konst efterlyses. Inger B berättar att i början utgick FAS utifrån formuleringen att det skall vara en plattform och formulera - textilkonst vad är det? Vad är FAS? Detta kändes angeläget att befästa i starten. Dra igång diskussioner om det som känns angeläget just nu. Nätverket förändras och vi förändras. Diskussionen är viktig och att den fortlever. Vi befinner oss i en föränderlig sammhällskontext. Vi kan inkludera diskussioner i våra projekt. FAS möjligheter Många stora utställningar har redan gjorts och visat på FAS möjligheter. Points of Departure, Hallwylska palatset mfl. Det skall vi fortsätta med. FAS öppnar vägar i museivärlden. Vi ska utnyttja det i det offentliga samtalet. Vi håller den konstnärliga diskussionen igång och vill finnas med som en viktig röst i debatten. Vi skulle kunna jobba utanför Sverige mera och sikta in oss på t ex konsthallar. FAS-gruppen ger möjligheter att hjälpa varandra. Vi kan söka BUS-pengar för att stötta konstnärer och stärka konstnärer på arbetsmarknaden mm. Kartlägga den kompetens och kringkompetens som finns i FAS. Det finns mycket kunskap inom nätverket. Hur organiserar man detta? Det är svårt att sälja sig själv och mycket lättare att göra det för andra. Kan man hitta en struktur för hur det skulle kunna gå till? Tex hitta smågrupper som kan pusha varandra Om man har nätverket aktuellt i huvudet hela tiden så ser man när en möjlighet för någon i nätverket öppnar sig och kan tipsa om den personen. Jobba mer med marknadsföring i sociala medier? Workshops är bra! Man tvingas in i nya konstellationer och det öppnar upp väldigt mycket. Man får möjligheten att se sig själv och se varandra. Finns det möjligheter att söka pengar för att utveckla nätverket? Kompetensutveckling? Ansvarsgrupperna som bestämdes på årsmötet har inte fungerat. Vi måste lösa så att alla känner sig delaktiga i stället. Vad händer om man lägger ner Styrelsens ansvar att genomföra?

25 Hur tar vi med oss och förbereder nästa års höstmöte & ska det bli något? Många röster för att åka iväg till varandras hemorter på höstmöten i framtiden. Övernattning är värdefullt man lär känna varandra. Workshoppen var uppskattad. Nästa gång kan någon komma och lära ut något. Vi borde åka till Kiruna nästa år och ha workshop med en samisk konstnär. Hur organiserar vi höstmöten rent praktiskt i fortsättningen? Var det här ett bra sätt? Tack för bra upplägg med workshop med brev! Höstmöten är bra för gruppen som sådan. Behovet av att summera erfarenheter känns stort. Höstmötet och stormötet kompletterar varandra. Skulle man kunna utvidga stormötet med tex workshop då flera medlemmar åkt hela vägen till Stockholm. Mötet var också eniga att vi skulle ta av BUS pengen till höstmötet. Hetaste frågorna skall vi gå vidare med: Värdefullt att bara träffas. Fler spontana tillfällen att mötas. Hur fungerar FAS? Hjälpa varandra med marknadsföring Värdefullt med workshop att jobba tillsammans konstnärligt

26

RURBAN REGION 22 maj 2019

RURBAN REGION 22 maj 2019 RURBAN REGION 22 maj 2019 Det bästa som hänt sedan sist! Programstomme Workshop 1. HISTORIEN OM STAD OCH LAND Tillbakablick Traditioner och normer Workshop 2. DEN NYA RURBANITETEN Stad och land i nutid

Läs mer

Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8)

Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8) Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8) p.2(8) Hej! Du läser nu en instruktion för genomförandet av en halvdag på temat Det nya landet startar i skolan. Materialet

Läs mer

Är det några som inte känner varandra i gruppen är det bra att hitta ett sätt att presentera deltagarna. Här kommer några förslag:

Är det några som inte känner varandra i gruppen är det bra att hitta ett sätt att presentera deltagarna. Här kommer några förslag: Allmänna pedagogiska tips För dig som ska leda en grupp och söker inspiration eller variation följer här några tips som kan vara användbara för att börja ett möte eller utbildningstillfälle, värma upp

Läs mer

Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur

Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur av Anna Karlsson LÄSHANDLEDNING Om litteraturläsning Språket är en nyckel till världen runt omkring oss. Att som samhällsmedborgare behärska konsten

Läs mer

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta Riksmöte 2009 20-22 november - Stockholm Du borde bli ombud! Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen som dig. - Du får tre dagars intensiv och

Läs mer

Minnesanteckningar från nätverksträffen för pedagogisk dokumentation

Minnesanteckningar från nätverksträffen för pedagogisk dokumentation Minnesanteckningar från nätverksträffen för pedagogisk dokumentation 160429 Vi välkomnas till skattkistan på ett härligt sätt där material fanns estetiskt uppdukat till oss Eva har konstruerat en vävram

Läs mer

VÅGA VARA KREATIV! 1

VÅGA VARA KREATIV! 1 VÅGA VARA KREATIV! 1 VÅGA VARA KREATIV! Ta steget och våga använda fantasin! Prova olika uttryckssätt i en workshop som berör såväl kropp som själ! Genom konst och kultur kan ni gemensamt utveckla en öppnare

Läs mer

4H:S NATIONELLA KONFERENS

4H:S NATIONELLA KONFERENS Nominera en 4H:are idag 4H:S NATIONELLA KONFERENS I 25-27 JANUARI 2019 I NORRKÖPING I INSPIRATION LÄGERINSPIRATION MED NORGES 4H MEMBERSKY SKATTJAKT NATUR HJÄRT- OCH LUNGRÄDDNING 4H:S NATIONELLA KONFERENS

Läs mer

Höstmötet Allt du behöver veta inför helgen!

Höstmötet Allt du behöver veta inför helgen! Höstmötet 2019 Allt du behöver veta inför helgen! Kära CISVare, Varmt välkomna till årets Höstmöte 2019! 4-6 oktober, Munkaskogsgården i Habo utanför Jönköping. Helgen är till för att du ska få en inspirerande

Läs mer

Vägledning till samtalsledaren. En guide i sju steg till facilitering

Vägledning till samtalsledaren. En guide i sju steg till facilitering till facilitering till facilitering Denna guide är tänkt som en förklaring och ett enkelt verktyg till att leda ett bra samtal om interkulturella frågor i Kompetensverkstaden. Syftet är att du lättare

Läs mer

VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE

VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE VÅR VISION Foton i visionen: Världskulturmuseerna, Filmriding & istock VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE I det här dokumentet sammanfattas Världskulturmuseernas gemensamma vision. Den är vår kompass. Vår

Läs mer

Förskoleområde Trångsund 2016

Förskoleområde Trångsund 2016 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2016 Förskoleområde Trångsund 2016 Varje förskoleenhet arbetar enligt skollagen systematiskt och kontinuerligt med att följa upp verksamheten, analysera resultaten och med

Läs mer

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund Fånga dagen - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9 Bakgrund Svenska elevers kunskaper i läsförståelse blir allt sämre, visar internationella undersökningar. Vad beror det på? Vilka faktorer

Läs mer

Fiber Art Sweden Årsberättelse verksamhetsåret

Fiber Art Sweden Årsberättelse verksamhetsåret Fiber Art Sweden Årsberättelse verksamhetsåret 2011 2012 FöRENINGEN STYRELSEN Maria Wahlgren (ordförande och firmatecknare), Carina Marklund (vice ordförande), Victoria Brännström (sekreterare), Carina

Läs mer

Det perfekta mötet med politiker och media finns det? 4 februari 2015

Det perfekta mötet med politiker och media finns det? 4 februari 2015 Det perfekta mötet med politiker och media finns det? 4 februari 2015 Före mötet Om jag hade 6 timmar på mig att fälla ett träd, skulle jag använda 4 av dem till att slipa yxan Vem vill ni träffa och varför?

Läs mer

Arbeta med resultatet Steg 2: Involvera teamet. En guide i hur du involverar teamet när du arbetar med resultatet

Arbeta med resultatet Steg 2: Involvera teamet. En guide i hur du involverar teamet när du arbetar med resultatet Arbeta med resultatet Steg 2: Involvera teamet En guide i hur du involverar teamet när du arbetar med resultatet Arbeta med resultatet Guide 1 Guide 3 Guide 2 Du är här! Reflektera över resultat Detta

Läs mer

TEAMPLAN FÖR HT 2010 VT 2011

TEAMPLAN FÖR HT 2010 VT 2011 TEAMPLAN FÖR HT 2010 VT 2011 Avdelning - Lilla My Teamplanen beskriver den pedagogiska verksamheten utifrån de mål och målområden som anges i den lokala arbetsplanen. Den lokala arbetsplanen gäller för

Läs mer

Skrivtolkad version av telefonintervju med Helene Richardsson, avdelningschef, region Dalarna

Skrivtolkad version av telefonintervju med Helene Richardsson, avdelningschef, region Dalarna SKRIVTOLKNING 2019-05-30 1 (5) Ekonomi och Styrning Anders Nordh Skrivtolkad version av telefonintervju med Helene Richardsson, avdelningschef, region Dalarna (drömsk musik) Kjell: Jakten på den perfekta

Läs mer

Text: KATARINA HÄLLGREN. Foto: PER-JOSEF IDIVUOMA. Översättning: MILIANA BAER

Text: KATARINA HÄLLGREN. Foto: PER-JOSEF IDIVUOMA. Översättning: MILIANA BAER Vid järnvägens slut, eller nästan i alla fall, har kreativiteten flödat i höst. I den lilla byn Vassijaure har samiska och svenska artister mötts för att göra ljuv musik tillsammans. Resultatet kommer

Läs mer

Konstens vecka 26 september 5 oktober 2014 Arrangemang i hela länet med konstutställningar och föreläsningar.

Konstens vecka 26 september 5 oktober 2014 Arrangemang i hela länet med konstutställningar och föreläsningar. PROGRAM HÖST 2014 Konstens vecka 26 september 5 oktober 2014 Arrangemang i hela länet med konstutställningar och föreläsningar. Fredag 26 september kl 16, Stjärntorget Invigning av Konstens vecka Tal och

Läs mer

Lärarhandledning. Tidningsskaparna. åk 3 5

Lärarhandledning. Tidningsskaparna. åk 3 5 Lärarhandledning Tidningsskaparna åk 3 5 Tidningsskaparna I Berättarministeriets program Tidningsskaparna får eleverna inblick i hur en journalistisk process kan se ut och blir medskapare till en tidskrift.

Läs mer

FAS. Fiberart Sweden ett nätverk

FAS. Fiberart Sweden ett nätverk FAS Fiberart Sweden ett nätverk Produktion av häfte för Publikation ( ) Gunnel Pettersson 2007 Fiberart Sweden, konstnärer, fotografer ISBN 978-91-85749-04-1 www.publikation.rollon.net FAS kontakt www.fiberartsweden.nu

Läs mer

Så här kan ni arbeta med materialet om umgänge

Så här kan ni arbeta med materialet om umgänge Så här kan ni arbeta med materialet om umgänge I denna bilaga får ni stöd i hur ni kan arbeta med materialet om umgänge. Här finns förslag på övningar och olika modeller för reflektion samt förslag på

Läs mer

S.O.C. Hör du mig. 25 mars S.O.C. Hör du mig?

S.O.C. Hör du mig. 25 mars S.O.C. Hör du mig? ? S.O.C. Hör du mig 25 mars 2017 En workshop med socialsekreterare och ungdomar som haft kontakt med socialtjänsten och vill utveckla socialtjänsten. Socialtjänsten i Helsingborg har under ett antal år

Läs mer

Fritidshemmens arbetsplan Förutsättningar för verksamheten

Fritidshemmens arbetsplan Förutsättningar för verksamheten Färjestadsskolan Fritidshemmens arbetsplan Arbetsplanen: - Visar på vilket sätt fritidshemmet ska arbeta för att nå målen för utbildningen. - Utgår från nationella styrdokument, kommunens strategiska plan,

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

VOLONTÄRINSATSER FÖR MISSION OCH BISTÅNDSPROJEKT. Instruktioner för volontären, församlingen och missionären.

VOLONTÄRINSATSER FÖR MISSION OCH BISTÅNDSPROJEKT. Instruktioner för volontären, församlingen och missionären. VOLONTÄRINSATSER FÖR MISSION OCH BISTÅNDSPROJEKT Instruktioner för volontären, församlingen och missionären. Innehåll Inledningsord - Att sända ut volontärer Instruktioner för volontären Instruktioner

Läs mer

GRUPPARBETE VISiON 22 MARS, GRUPP 1

GRUPPARBETE VISiON 22 MARS, GRUPP 1 GRUPPARBETE VISiON 22 MARS, GRUPP 1 Delaktiga i Grupp 1 Bertil Bäckström, Eva Thomasdotter, Remus Wilson, Monica Modig Rauden, Markus Emilsson Inledning Gruppen samtalade om vad en vision är och kan vara.

Läs mer

Sammanställning av utvärdering nätverksträff 9 mars, mat och hälsa

Sammanställning av utvärdering nätverksträff 9 mars, mat och hälsa 38 besvarade utvärderingen av 56 deltagare. Vad tyckte du om föreläsningspasset Hur kan vi arbeta kring barn, mat och hälsa? längd. och viktig info som framkom innehåll med/om sådant vi redan vet! Mycket

Läs mer

SAMORDNARENS ARBETSUPPGIFTER

SAMORDNARENS ARBETSUPPGIFTER SAMORDNARENS ARBETSUPPGIFTER Nätverkskarta, kontaktlista och inbjudan Sara Thil Annika Sköld Landberg 2010-09-16 Samordnarens arbetsuppgifter FÖRBEREDELSER När någon av huvudmännen uppmärksammat behovet

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING BERÄTTELSER MED SKUGGOR & LJUS

LÄRARHANDLEDNING BERÄTTELSER MED SKUGGOR & LJUS LÄRARHANDLEDNING BERÄTTELSER MED BERÄTTELSER MED SKUGGOR OCH LJUS Utställningen Tillsammans på Världskulturmuseet i Göteborg handlar om det fantastiska och det svåra med att vara tillsammans. I en av utställningens

Läs mer

Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013

Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013 Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013 Totalt var 58 personer anmälda till Länsteatrarnas vårmöte, då är våra gäster och värdar inräknade i summan, så 53 medlemmar deltog. Vi har fått in totalt 19

Läs mer

Nätverksdag samordnare

Nätverksdag samordnare Nätverksdag samordnare Deltagare: se bifogad anmälningslista Möte: 22 september 2011 kl 9-12 (lunch 12-13) Plats: Bohusläns museum, Spisrummet 1. Disa Hansson, från Fyrbodals kommunalförbund hälsade välkomna

Läs mer

MED LÄROPLANEN UTE OCH INNE I VÄXELVERKAN

MED LÄROPLANEN UTE OCH INNE I VÄXELVERKAN MED LÄROPLANEN UTE OCH INNE I VÄXELVERKAN FORTBILDNING FÖR PEDAGOGER 2018 Norrtälje Naturcentrum erbjuder fortbildning på Färsna gård i Norrtälje gällande utomhuspedagogik och möjligheterna kring naturen

Läs mer

Hur du kan blogga organiskt

Hur du kan blogga organiskt Från noll till bloggninja Hur du kan blogga organiskt enklaknep. se - Inspiration för briljanta människor Innehåll Om författarinnan Vad är en organisk blogg? Språket att föredra Ge din blogg lite mänsklighet

Läs mer

Backstage. folkhögskola och kultur i samarbete. Vill du veta mer om arbetet bakom?

Backstage. folkhögskola och kultur i samarbete. Vill du veta mer om arbetet bakom? Backstage folkhögskola och kultur i samarbete Vill du veta mer om arbetet bakom? Bakom en teaterföreställning, bakom en konsert eller bakom en dansföreställning? På riktigt. På djupet. Eller vill du pröva

Läs mer

Tala, skriva och samtala

Tala, skriva och samtala Tal och skrift Presentationer, instruktioner, meddelanden, berättelser och beskrivningar Engelska åk 4-6 - Centralt innehåll Språkliga strategier Förstå och göra sig förstådd, delta och bidra till samtal

Läs mer

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer

DRAKAMÖLLAN NORDISKT FORUM FÖR KULTUR OCH VETENSKAP

DRAKAMÖLLAN NORDISKT FORUM FÖR KULTUR OCH VETENSKAP DRAKAMÖLLAN NORDISKT FORUM FÖR KULTUR OCH VETENSKAP Drakamöllan en kraftkälla för skapande Dagens samhälle bjuder på ett överflöd av kommunikation, ett konstant brus och krav på tillgänglighet. Som kontrast

Läs mer

BRODERIAKADEMIN LOKALGRUPP BLEKINGE, INBJUDER TILL TVÅ DAGAR MED FRITT BRODERI PÅ SPÅRET ETT BRODERI-ÄVENTYR ÅRETS TEMA: FRÅN SMALSPÅR TILL BREDBAND

BRODERIAKADEMIN LOKALGRUPP BLEKINGE, INBJUDER TILL TVÅ DAGAR MED FRITT BRODERI PÅ SPÅRET ETT BRODERI-ÄVENTYR ÅRETS TEMA: FRÅN SMALSPÅR TILL BREDBAND BRODERIAKADEMIN LOKALGRUPP BLEKINGE, INBJUDER TILL TVÅ DAGAR MED FRITT BRODERI PÅ SPÅRET ETT BRODERI-ÄVENTYR ÅRETS TEMA: FRÅN SMALSPÅR TILL BREDBAND P R O G R A M FREDAG DEN 28 JUNI 2013 Kl. 12.00 Lättlunch.

Läs mer

Podd: Systematiskt arbetsmiljöarbete inom Kristianstads kommun

Podd: Systematiskt arbetsmiljöarbete inom Kristianstads kommun Podd: Systematiskt arbetsmiljöarbete inom Kristianstads kommun Välkomna till Suntarbetslivs podd. Ni kan väl börja med att berätta vilka ni är. Jag heter Boel Steen och arbetar som HR-strateg i Kristianstads

Läs mer

Gammal kärlek rostar aldrig

Gammal kärlek rostar aldrig Gammal kärlek rostar aldrig SammanTräffanden s. 4 YY Beskriv förhållandet mellan kvinnan och hennes man. Hur är deras förhållande? Hitta delar i texten som beskriver hur de lever med varandra. YY Vad tror

Läs mer

DANS OCH RÖRELSE med äldre

DANS OCH RÖRELSE med äldre DANS OCH RÖRELSE med äldre Foto: Män som Dansar - bild av Susanne Svantesson om män, mod och modern dans! Dans utmanar och inspirerar. Det får oss att börja tänka, känna och fundera. Genom dans utvecklas

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

VIÄG ERKU LTUR ARVE TTIL LSAM MANS

VIÄG ERKU LTUR ARVE TTIL LSAM MANS VIÄG ERKU LTUR ARVE TTIL LSAM MANS Originalfoto: Aron Jonason. Ur Göteborgs stadsmuseums samlingar. Västarvet DETG EMEN SAMM AKUL TURA RVET DEMOKRATI, TILLGÄNGLIGHET OCH SAMVERKAN Arkiv, bibliotek och

Läs mer

En vi-känsla bland personal och barn/ elever. Tillsammans gör vi skillnad! barn och unga är aktiva med arbetet

En vi-känsla bland personal och barn/ elever. Tillsammans gör vi skillnad! barn och unga är aktiva med arbetet En vi-känsla bland personal och barn/ elever Tillsammans gör vi skillnad! 255 000 barn och unga är aktiva med arbetet I Hässleholms kommun är en liten del av våra 70-tal förskolor och skolor Grön Flagg

Läs mer

Vä lkommen till Jordens Vä nners Ho stmo te och informäto rskick-off!

Vä lkommen till Jordens Vä nners Ho stmo te och informäto rskick-off! Vä lkommen till Jordens Vä nners Ho stmo te och informäto rskick-off! Jordens Vänners höstmöte och informatörskick-off kommer att hållas den 25 26 oktober i Gimo, Östhammars kommun fem mil nordöst om Uppsala.

Läs mer

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text. (BL åk 4 6)

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text. (BL åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Lo tycker så mycket om sin fotbollstränare Lovisa. Lovisa är rättvis, schyst och rolig. På lördag ska de spela sista matchen i serien. Vinner de matchen så vinner

Läs mer

Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar. (SV åk 7 9)

Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Jag Y Glitterojken Lärarmaterial Vad handlar boken om? Lilly är en tjej som älskar glitter och bling. Hennes väninna Ally tycker att hon ska ha lite mindre glitter och bling på sig. En dag börjar

Läs mer

en cigarett en flaska ett rum ett äpple en kurs en kompis en turist en buss en gurka ett brev

en cigarett en flaska ett rum ett äpple en kurs en kompis en turist en buss en gurka ett brev SUBSTANTIV Övning 1 Substantiv (s. 3) - kursen den - läraren hon/han/hen - språket det - korridoren den - telefonen den - universitetet det ett foto - det en buss - den en turist - hon/han/hen en adress

Läs mer

Mötesplats Råby. Mötesplats Råby. Råby Centrum Västerås Ansvarig för verksamheten: Camilla Knutsen

Mötesplats Råby. Mötesplats Råby. Råby Centrum Västerås Ansvarig för verksamheten: Camilla Knutsen November 2018 Mötesplats Råby Mötesplats Råby Råby Centrum Västerås 021-398771 Ansvarig för verksamheten: Camilla Knutsen Camilla.cecilia.knutsen@vasteras.se Du hittar oss även under: Västerås Stads hemsida:

Läs mer

Förslag på aktiviteter

Förslag på aktiviteter SKOLSTA SKOLAN FORUM FÖR SAMRÅD Förslag på aktiviteter Inspiration för utveckling av vi-känslan Christer Danielsson och Nina Wiberg Karlsson 2015-05-07 2015-03-19 Skapad. Christer Danielsson, Nina Wiberg

Läs mer

ENGELSKA FÖR DÖVA OCH HÖRSELSKADADE

ENGELSKA FÖR DÖVA OCH HÖRSELSKADADE ENGELSKA FÖR DÖVA OCH HÖRSELSKADADE Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter

Läs mer

Berättarministeriet - ett stöd i undervisningen

Berättarministeriet - ett stöd i undervisningen Berättarministeriet - ett stöd i undervisningen Ett stöd i undervisningen Våra program På Berättarministeriet tror vi på det lustfyllda lärandet. Genom våra skolprogram vill vi uppmuntra elevers nyfikenhet

Läs mer

TILL LÄRARE OCH ELEVER PÅ HÖGSTADIET OCH GYMNASIET

TILL LÄRARE OCH ELEVER PÅ HÖGSTADIET OCH GYMNASIET TILL LÄRARE OCH ELEVER PÅ HÖGSTADIET OCH GYMNASIET Inspirationsmaterial inför besök till utställningen Christian Boltanski Les archives Utställningsperiod: 5 sep-14 dec 08. Öppet tors 11-19, fre-sön 11-17.

Läs mer

VÄRDEGRUND OCH VÄRDIGHETSGARANTIER

VÄRDEGRUND OCH VÄRDIGHETSGARANTIER VÄRDEGRUND OCH VÄRDIGHETSGARANTIER för äldre- och omsorgsverksamheten i Sigtuna kommun DETTA ÄR VÅR VÄRDEGRUND SJÄLVBESTÄMMANDE Att själv få bestämma över sitt liv är en rättighet. För oss innebär det

Läs mer

NÄRMARE VARANDRA. Övningshäfte till NIO VECKOR TILL EN STARKARE PARRELATION. Natur & Kultur

NÄRMARE VARANDRA. Övningshäfte till NIO VECKOR TILL EN STARKARE PARRELATION. Natur & Kultur MARIA BURMAN ANNA-KARIN NORLANDER PER CARLBRING GERHARD ANDERSSON Övningshäfte till NÄRMARE VARANDRA NIO VECKOR TILL EN STARKARE PARRELATION Natur & Kultur VALENTINSKALAN 1. Jag kan samarbeta väl och lösa

Läs mer

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Genom föreningar erbjuds nyanlända flyktingar och invandrare möjlighet till delaktighet i samhällslivet. Vi vinner

Läs mer

Dialog Gott bemötande

Dialog Gott bemötande Socialtjänstlagen säger inget uttalat om gott bemötande. Däremot kan man se det som en grundläggande etisk, filosofisk och religiös princip. Detta avsnitt av studiecirkeln handlar om bemötande. Innan vi

Läs mer

KLÄ PÅ KLÄ AV (2-4 år)

KLÄ PÅ KLÄ AV (2-4 år) KLÄ PÅ KLÄ AV (2-4 år) PEDAGOGMATERIAL Syftet med det här materialet är att på ett enkelt sätt inspirera dig som pedagog att arbeta mer med barnens och dina teaterupplevelser. Du delar barnens upplevelse

Läs mer

Författare: Helena Karlsson

Författare: Helena Karlsson Läsnyckel Lea, vilse! Författare: Helena Karlsson Lea, vilse! är en ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Den riktar sig till dig som vill ha en spännande berättelse, skriven med ett tydligt språk,

Läs mer

Förslag den 25 september Engelska

Förslag den 25 september Engelska Engelska Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse

Läs mer

Ett samtal kring Kyrkans roll i samhället

Ett samtal kring Kyrkans roll i samhället Ett samtal kring Kyrkans roll i samhället Material till samtalsledaren Kyrkans roll i samhället Sida 2 Information Vad är syftet med samlingen? Syftet med samlingen är att ge en bild av de båda Kongoländerna

Läs mer

Ändrat datum för årsmötet

Ändrat datum för årsmötet Uppsala Januari 2010 Innehåll Kalendarium... sid 1 Hälsning från ordföranden... sid 2 Kallelse till årsmötet... sid 3 Information från Misa... sid 4 Information om gymnsiestudier Lundellska skolan... sid

Läs mer

Blåbärets Kvalitetsredovisning

Blåbärets Kvalitetsredovisning Blåbärets Kvalitetsredovisning ht-2011/vt-2012 Sammanställt av: Maria Henriksson Normer och värden. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar.. Förskolan

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning 2013-09-19 Kvalitetsredovisning Folkasboskolans Fritidshem ansvar lärande, språket, miljö, beteende kommunikati on läsa, skriva, tala, lyssna, diskutera, muntligt framföra, argumentera, förklara Generella

Läs mer

Redovisning internationellt kulturutbyte KN 2014/7420 Clara Gesang Gottowt

Redovisning internationellt kulturutbyte KN 2014/7420 Clara Gesang Gottowt Farsta 4e juli 2015 Redovisning internationellt kulturutbyte KN 2014/7420 Clara Gesang Gottowt Clara Gesang Gottowt. Internationellt kulturutbyte för soloutställning (konst) på konsthallen Brandenburgischer

Läs mer

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Protokoll årsmöte Fiber Art Sweden, FAS 16 mars 2013

Protokoll årsmöte Fiber Art Sweden, FAS 16 mars 2013 Protokoll årsmöte Fiber Art Sweden, FAS 16 mars 2013 Dagordning FAS årsmötet lördag 16 mars 2013, 12.00 15.00 15.00-17.00 Happening & aktivitet Middag ca 17.00, efterhäng till ca 20.00 Lokal: Kalypso Tjärhovsgatan

Läs mer

Nyheter från Radiomuseet Nr 16, 28 maj 2010

Nyheter från Radiomuseet Nr 16, 28 maj 2010 Nyheter från Radiomuseet Nr 16, 28 maj 2010 1 Detta nyhetsbrev är sänt till alla medlemmar vi har e-postadress till i medlemsregistret och som inte meddelat att de inte vill ha nyhetsbrevet. Meddela oss

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Utvärdering av Samhällsvägledarnas Yrkeskonferens svar

Utvärdering av Samhällsvägledarnas Yrkeskonferens svar Utvärdering av Samhällsvägledarnas Yrkeskonferens 2015 37 svar 1. Årskonferensen som helhet Hur upplevde du årskonferensen som helhet? Mycket bra Bra Mindre bra "Ev. ytterligare exempel från en kommun

Läs mer

Vilka tycker du är de bästa valen?

Vilka tycker du är de bästa valen? Vilka tycker du är de bästa valen? På vår webbplats www.respect4me.org kan du titta på berättelserna om våra liv och de situationer vi råkar ut för. Varje berättelse börjar på samma sätt med en kort film,

Läs mer

Det här är vi! EN BOK OM VAD VI TYCKER ÄR VIKTIGT

Det här är vi! EN BOK OM VAD VI TYCKER ÄR VIKTIGT Det här är vi! EN BOK OM VAD VI TYCKER ÄR VIKTIGT Vi är samma lag Vi levererar minnen Ledande branschkunskap Våga sticka ut Ingen kund är den andra lik Glöd Vi är alla stolta ambassadörer Utstråla glädje

Läs mer

Sommarlovsaktiviteter 2018

Sommarlovsaktiviteter 2018 Sommarlovsaktiviteter 2018 Konst, sport, musik, teater, bad, djur, grillning och bus. Alla barn har rätt till ett roligt och meningsfullt sommarlov och därför erbjuder Borgholms kommun åter kostnadsfria

Läs mer

Dagordning förbundsstyrelsemöte Ung Pirat 21-22 mars 2012 i Uppsala

Dagordning förbundsstyrelsemöte Ung Pirat 21-22 mars 2012 i Uppsala Dagordning förbundsstyrelsemöte Ung Pirat 21-22 mars 2012 i Uppsala Information och schema Ansvarsområden under mötet: Inköp frukost: Mikael Holm Framtagning och borttagning av frukost på lördag: Malin

Läs mer

Brev från kungen ORDLISTA ANNELIE DREWSEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Brev från kungen ORDLISTA ANNELIE DREWSEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ANNELIE DREWSEN ORDLISTA äldreboende (sida 5, rad 2) ett hem för gamla människor posthorn (sida 7, rad 7) postens symbol (en böjd, gul trumpet) prasslar (sida 9, rad 10) ljud

Läs mer

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet Konstpedagogiska Program 2012 Hogstadiet & Gymnasiet Upplev, skapa och kommunicera Bror Hjorths Hus erbjuder visningar på olika teman utifrån konstnären Bror Hjorths konst eller med utgångspunkt i de tillfälliga

Läs mer

Taggad på Insta. Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll som tränas. Eleverna tränar följande förmågor

Taggad på Insta. Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll som tränas. Eleverna tränar följande förmågor SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? När Tara ringer blir Erik jätteglad. Men Tara är inte glad, hon är ledsen. Hon har upptäckt att någon har skapat ett hatkonto på Instagram. Hatkontot heter Vi

Läs mer

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Pedagogisk Planering verksamhetsåret 2013/2014. Familjedaghemmen i Filipstad

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Pedagogisk Planering verksamhetsåret 2013/2014. Familjedaghemmen i Filipstad Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Pedagogisk Planering verksamhetsåret 2013/2014 Familjedaghemmen i Filipstad 1 Personal och organisation I tätorten finns 5 dagbarnvårdare: Sonja Johansson, Pia

Läs mer

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet engelska

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet engelska Betyg i årskurs 6 Betyg i årskurs 6, respektive årskurs 7 för specialskolan, träder i kraft hösten 2012. Under läsåret 2011/2012 ska kunskapskraven för betyget E i slutet av årskurs 6 respektive årskurs

Läs mer

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap Mentorprogram Real diversity mentorskap Real diversity är ett projekt som fokuserar på ungdomar i föreningsliv och arbetsliv ur ett mångfaldsperspektiv. Syftet med Real diversity är att utveckla nya metoder

Läs mer

Besök oss - Visningar

Besök oss - Visningar Samtidskonstens gränsöverskridande natur är en fantastisk resurs i undervisningssammanhang. Begreppet samtidskonst används ofta för att beskriva konst som skapas idag och som tar upp teman och belyser

Läs mer

Nya tankar om meningsfulla föräldramöten. Upplägg av dagen. Presentationsövning

Nya tankar om meningsfulla föräldramöten. Upplägg av dagen. Presentationsövning Nya tankar om meningsfulla föräldramöten Bo Hjalmarsson och Maria Lindborg hösten 2011 Upplägg av dagen Vi presenterar och resonerar kring Tematiska föräldramöten Ni kommer att få prova på delar av materialet

Läs mer

Kursledare: Jenny Mårtensson, erfaren kommunikatör och skribent, diplomerad i intuitivt/kreativt skrivande.

Kursledare: Jenny Mårtensson, erfaren kommunikatör och skribent, diplomerad i intuitivt/kreativt skrivande. EVENEMANG VÅREN 2013 På Albert har vi ständigt lite smakfulla och välarrangerade kvällar på gång. Nedan finner ni ett antal av dessa som är planerade för våren 2013. Håll utkik för den kan komma att fyllas

Läs mer

Agenda. Coachens roll. Förhållningssätt. Övningar. Samtalsmodell. Samtal Hitta egna frågor

Agenda. Coachens roll. Förhållningssätt. Övningar. Samtalsmodell. Samtal Hitta egna frågor Cochande Samtal Agenda Coachens roll Förhållningssätt Övningar Samtal Hitta egna frågor Samtalsmodell Uppgift som Coach? Lyssna mer än prata (80-20) Att ställa frågor undvika oombeda råd Strukturera tillsammans

Läs mer

ENGELSKA 3.2 ENGELSKA

ENGELSKA 3.2 ENGELSKA 3.2 GELSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse

Läs mer

ENGAGEMANGSGUIDER 2011 Nätverksträff 1 En sammanfattning

ENGAGEMANGSGUIDER 2011 Nätverksträff 1 En sammanfattning ENGAGEMANGSGUIDER 2011 Nätverksträff 1 En sammanfattning Den första nätverksträffen 2011 i projektet Engagemangsguider pågick mellan den 9-10 juni på Södra Teatern i Stockholm. Ett önskemål bland de Engagemangsguider

Läs mer

Organisera för lärande i teknik genom QR-koder

Organisera för lärande i teknik genom QR-koder Organisera för lärande i teknik genom QR-koder CETIS 2018-10-16 Christina Svensson Lektor Grundskoleförvaltningen Malmö Stad Carina Bognäs Matematikutvecklare Pedagogisk Inspiration Malmö Dagens workshop

Läs mer

KONFERENS, FÖRESTÄLLNINGAR & WORKSHOPS 24 25 SEPTEMBER PÅ SKÅNES DANSTEATER

KONFERENS, FÖRESTÄLLNINGAR & WORKSHOPS 24 25 SEPTEMBER PÅ SKÅNES DANSTEATER DANSFUNK 2.0 dansfunk [dansfunk ] s. -en -er förk. av dans & funktionsnedsättningar KONFERENS, FÖRESTÄLLNINGAR & WORKSHOPS 24 25 SEPTEMBER PÅ SKÅNES DANSTEATER DANSFUNK 2.0 Skånes Dansteater har sedan

Läs mer

Ateljé Donna dell Arte Miniutbildning i dockmakeri och dockteater

Ateljé Donna dell Arte Miniutbildning i dockmakeri och dockteater Ateljé Donna dell Arte Miniutbildning i dockmakeri och dockteater Höst 2016 Kursserie med handledning för dig som vill skapa din egen dockteater! Nu är det dags! Under hösten blir det äntligen av med en

Läs mer

Vad får språkstörning för konsekvenser för utveckling och lärande? Ida Eriksson, leg. psykolog och Mia Walther, specialpedagog

Vad får språkstörning för konsekvenser för utveckling och lärande? Ida Eriksson, leg. psykolog och Mia Walther, specialpedagog Vad får språkstörning för konsekvenser för utveckling och lärande? Ida Eriksson, leg. psykolog och Mia Walther, specialpedagog Resurscenter Stockholm Uppdraget för Resurscenter tal och språk Instruktion

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 Arbetsplan för Hagens förskola 2010/11 Våra styrdokument är skollagen, läroplan för förskolan, diskrimineringslagen, förskola skolas vision: I vår kommun arbetar vi för att alla

Läs mer

Företagspaket. Umeå 27/1-30/1. Tema: mentorskap. Kontaktpersoner. Projektledare: Stina Ingvarsson 070-381 15 87 Annelie Dammander 070-241 42 95

Företagspaket. Umeå 27/1-30/1. Tema: mentorskap. Kontaktpersoner. Projektledare: Stina Ingvarsson 070-381 15 87 Annelie Dammander 070-241 42 95 Företagspaket datatjej 2005 Umeå 27/1-30/1 Tema: mentorskap Kontaktpersoner Projektledare: Stina Ingvarsson 070-381 15 87 Annelie Dammander 070-241 42 95 Hemsida: Mailadress: www.cs.umu.se/ datatjej datatjej@cs.umu.se

Läs mer

Årets första nyhetsbrev februari 2014

Årets första nyhetsbrev februari 2014 Årets första nyhetsbrev februari 2014 Nu har olika aktiviteter startat upp igen efter julledighet och många har hunnit med årsmöten, där ni som lokal förening tagit beslut om färdplan för framtiden. Byten

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Arbetsplan 2018/2019. Sjöängens förskola. Avdelning Lingon. Förskolechef Thomas Edström. Upprättad Utvärderad:

Arbetsplan 2018/2019. Sjöängens förskola. Avdelning Lingon. Förskolechef Thomas Edström. Upprättad Utvärderad: Sjöängens förskola Avdelning Lingon Förskolechef Thomas Edström Upprättad 2018-09-13 Utvärderad: 2019-05-17 5.1. Normer och vä 1. NORMER OCH VÄRDEN Förskolans mål Vi strävar efter: att varje barn utvecklar

Läs mer

Nu ska vi åka till Sverige

Nu ska vi åka till Sverige Nu ska vi åka till Sverige Hanna Fagerlund Vad händer med ett folk de svenska myndigheterna frenetiskt eftersträvar att försvenska? Det var inte förrän 1957 förbudet för tornedalingar att tala meänkieli

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer