1(25) Åtgärdsvalsstudie: Förbättrad framkomlighet i stomnätet Stråk 4 Flemingsberg Skarpnäck Sammanfattande rapport. RAPPORT Version 1.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1(25) Åtgärdsvalsstudie: Förbättrad framkomlighet i stomnätet Stråk 4 Flemingsberg Skarpnäck Sammanfattande rapport. RAPPORT Version 1."

Transkript

1 1(25) Åtgärdsvalsstudie: Förbättrad framkomlighet i stomnätet Stråk 4 Flemingsberg Skarpnäck Sammanfattande rapport RAPPORT Version 1.0

2 2(25)

3 3(25) Förord Huddinge kommun, Stockholms stad, Stockholms läns landsting och Trafikverket har tillsammans studerat förutsättningarna för stombusstrafiken i Flemingsberg Skarpnäck. Arbetet har genomförts med stöd av Trivector Traffic, Sweco och Movea. Åtgärdsvalsstudien är en del i satsningen Grönt ljus stombuss som syftar till att utveckla en effektiv stombusstrafik i länet. Utgångspunkter för arbetet är Stomnätsplan för Stockholms län, gällande statliga investeringsplaner för , Trafikverkets framkomlighetsprogram, Stockholms framkomlighetsstrategi samt Huddinges och Stockholms översiktsplaner. I rapporten identifieras 11 åtgärder, varav en större investeringsåtgärd längs Huddingevägen, som tillsammans ger upp till 12 minuters kortare restid i stråket Flemingsberg Skarpnäck. Andra positiva effekter är en ökad punktlighet för bussresenärer och ökad kapacitet i kollektivtrafiken. Från cirka år 2025 när alla åtgärder bedöms kunna vara genomförda beräknas cirka 6800 dagliga morgonresenärer få del av de kortade restiderna. Sammantaget innebär förslagen att man på ett kostnadseffektivt sätt kan korta kollektivtrafikens restider och därigenom ge vinster för både dagens och framtidens resenärer. Som stöd för genomförandet tas en samlad genomförandeplan fram för projektet Grönt ljus Stombuss. Avsikten är att i genomförandeplanen koordinera utvecklingen av trafiken med genomförande av framkomlighetsåtgärderna. Respektive part är ansvarig för genomförande av åtgärder inom sitt väghållaransvar. Genomförandet prövas av respektive part i fortsatt planarbete samt i ordinarie budgetarbete.

4 4(25) OM ÅVS-arbetet Studien har tagits fram i nära samarbete mellan representanter för Huddinge kommun, Stockholms stad, Trafikförvaltningen (TF) och Trafikverket (TRV). Arbetet har genomförts med stöd av Trivector Traffic, Sweco och Movea. Stomnätsplanens 11 stomlinjer har delats in i 33 stråk. Stråken har delats in mellan strategiska noder i stomlinjenätet men även i viss mån efter geografisk utbredning. För varje stråk tas en teknisk rapport fram som ger en fördjupad bild av prövade lösningar och effekter av föreslagna åtgärder. Dessutom görs en samlad effektbedömning (SEB). Det här är en sammanfattande redovisning av det utredningsarbete som genomförts för stråket Flemingsberg Skarpnäck inom ramen för Åtgärdsvalsstudien (ÅVS) Förbättrad framkomlighet i stomnätet. Stråket är planerat att trafikeras av stomlinje N. Norsborg-Tyresö i enlighet med den trafikering som presenteras i Stomnätsplanen. Delar av stråket planeras även att trafikeras av andra stomlinjer i enlighet med Stomnätsplanen. Komplett redovisning av utfört utredningsarbete återfinns i: Rapport Förbättrad framkomlighet i stomnätet, en åtgärdsvalsstudie, stråk 4. Samlad effektbedömning (SEB) för stråk 4. Det här är den sammanfattande rapporten där parterna gemensamt redovisar slutsatser av det genomförda arbetet. Arbetet är en del av satsningen Grönt ljus Stombuss.

5 5(25)

6 6(25) Innehållsförteckning 1 Förbättrad framkomlighet i stombusstrafiken ger stor nytta Bristande framkomlighet Förslag till åtgärder Nyttor och konsekvenser Genomförande och finansiering Bilaga 1. Stomnätsplanen ett system av sammanhängande stomlinjer... 22

7 7(25) 1 Förbättrad framkomlighet i stombusstrafiken ger stor nytta 1.1 Grönt ljus stombuss Kommunerna i Stockholms län, Stockholms läns landsting och Trafikverket gör nu en gemensam satsning på Stockholms stombussar Grönt ljus stombuss. Det innebär ett utvecklat stombussnät som tillsammans med kompletteringar i spårsystemet skapar ett kollektivtrafiksystem som binder samman regionen och minskar restiderna väsentligt. För att identifiera vilka åtgärder som effektiviserar busstrafiken genomförs regionala analyser i form av en åtgärdsvalsstudie - Förbättrad framkomlighet i stomnätet. Arbetet handlar inte bara om att skapa en snabb och pålitlig busstrafik. Det handlar också om att använda kapaciteten på hårt trafikerade gator och vägar mer effektivt. 1.2 Behovet av kollektivtrafik ökar Stockholmsregionen växer, staden förtätas och nya stadsdelar växer fram. Det innebär att allt fler människor behöver resa i ett transportsystem som redan är drabbat av trängsel. Stockholm och Huddinge planerar för en fortsatt hög tillväxt, vilket leder till ökade behov av en snabb och pålitlig busstrafik och effektivare användning av kapaciteten på hårt trafikerade gator och vägar. Figur 1 Stråk 4 och Stomlinje N sammanbinder flera strategiska noder och större stadsutvecklingsprojekt med cirka nya bostäder och nya arbetsplatser. Regionens transportsystem har inte utvecklats i takt med befolkningsökningen under de senaste decennierna. För att skapa en både attraktiv och mera hållbar kollektivtrafik måste brister åtgärdas och nya lösningar till.

8 8(25) Pendeltågslinjen mot Södertälje och tunnelbanans gröna linjer i Söderort och är radiella och ger på så vis goda kopplingar till innerstaden. För kollektivresenärer som reser på tvären genom Söderort, t ex mellan Tyresö och Huddinge, är busstrafiken enda alternativet och har således en mycket stor betydelse. Mellan Flemingsberg och Kungens Kurva diskuteras investering i spårväg medan stombusstrafiken fortsatt kommer utgöra ryggraden för det kollektiva tvärresandet Söderort mellan Flemingsberg och Norra Sköndal under överskådlig framtid. 1.3 Trafiksystemet behöver användas mer effektivt Stockholms läns snabba befolkningsutveckling innebär att allt fler människor måste ta sig fram i ett transportsystem som redan är drabbat av trängsel. Det leder till ökad trängsel på vägnätet och i kollektivtrafiken. Vi behöver därför prioritera färdsätt som kan transportera flest människor på minst yta. Möjligheten att tillgodose den ökade efterfrågan på transporter genom bilresande är begränsad. En utvecklad och effektiv busstrafik kommer att ha avgörande betydelse för goda pendlingsmöjligheter liksom för framkomligheten och kapaciteten i vägnätet. För att möta dessa utmaningar har trafikförvaltningen tagit fram en Stomnätsplan för kollektivtrafiksystemets utveckling i Stockholms län fram till år 2030 (se bilaga) och Trafikverket har tagit fram ett framkomlighetsprogram som vägledning för hur vägnätet bör användas. Även kommunerna arbetar med program för mer effektivt använt vägsystem. Figur 2 Stomnätsplanens 11 stomlinjer har delats in i 33 stråk.

9 9(25) 2 Bristande framkomlighet Stomnätsstråket mellan Flemingsberg och Norra Sköndal har stort resande med buss och betydande framkomlighetsproblem. I riktning mot Skarpnäck är den genomsnittliga hastigheten för bussarna låg, ner mot 21 km/h under rusningstid. I riktning mot Flemingsberg är den något bättre, men så låg som 23km/h längs vissa sträckor. Figur 3 Figuren visar skyltade hastigheter, genomsnittshastigheter och restider längs sträckan Flemingsberg - Skarpnäck under rusningstrafik. Idag tar sträckan mellan Flemingsberg och Skarpnäck cirka 40 minuter i östlig riktning (mot Skarpnäck) och cirka 37 minuter i västlig riktning (mot Flemingsberg). En resa med god framkomlighet utan trängsel bedöms ta cirka 26 minuter och 30 sekunder. Det motsvarar en restidsvinst på cirka minuter för bussresenärerna. Figur 4 Huddingevägen med hastighetsbegränsning 70 km/h. Genomsnittlig hastighet för bussarna ligger mellan km/h under rusningstrafik.

10 10(25) 3 Förslag till åtgärder Förslag till åtgärder för att främja framkomligheten längs stråken innehåller både paket med åtgärder där åtgärderna är beroende av varandra och enskilda åtgärder som kan genomföras oberoende av varandra. De åtgärder som presenteras i detta kapitel har legat till grund för beräkning av restidsvinster och konsekvenser för biltrafiken (exklusive åtgärd 5, Fri högersväng vid Rågsvedskorset). Den samhällsekonomisk kalkyl och den samlade effektbedömningen (SEB) baseras däremot enbart på åtgärder som är kostnadssatta (dvs. åtgärd 1, 3, 6, 7, 8, 9, 10). För att öka framkomligheten längs stråken föreslås följande åtgärder: 1. Busskörfält mellan Flemingsberg Glömstavägen. 2. Rampåtgärder, Huddingevägen Storängsleden (genomförd). 3. Signalreglerad påfart Huddingevägen, norrgående. 4. Busskörfält mellan Björknäsvägen Rågsvedsvägen 5. Fri högersväng för buss i Rågsvedskorset 6. Ny körväg i Högdalens industriområde 7. Signalprioritering i korsningen Stallarholmsvägen/Örbyleden för högersvängande 8. Ny linjesträckning via Örbyleden istället för Majrovägen 9. Busskörfält längs Örbyleden, båda riktningarna. 10. Busskörfält längs Örbyleden öster om hållplats Söndagsvägen 11. Trimning Gubbängens trafikplats i östlig riktning

11 11(25) 3.1 Enskilda åtgärder längs Huddingevägen Nedan presenteras enskilda åtgärder som kan genomföras oberoende av varandra längs Huddingevägen. Plats/Åtgärd Väghållare Beräknad tidsvinst Kostnad 1. Busskörfält mellan TRV Cirka 1 min och 30 sek (båda 15 Mkr Flemingsberg Glömstavägen riktningar) 2. Rampåtgärder, TRV Cirka 45 sek mot Skarpnäck, Genomförd Huddingevägen Storängsleden 40 sek mot Flemingsberg 3. Signalreglerad påfart TRV Cirka 30 sek mot Skarpnäck 1,5 Mkr Huddingevägen, norrgående 5. Fri högersväng för buss i TRV/ Cirka 25 sek mot Skarpnäck 4,6 Mkr Rågsvedskorset 1 Stockholm TOTALT Cirka 3 min och 10 sek mot Skarpnäck, 2 min och 10 sek mot Flemingsberg 1 Åtgärden har tillkommit efter stråkstudiens avslut och återfinns därför ej i Rapport Förbättrad framkomlighet i stomnätet, en åtgärdsvalsstudie, stråk 4.

12 12(25)

13 13(25) 3.2 Busskörfält mellan Björknäsvägen Rågsvedsvägen Längs Huddingevägens föreslås busskörfält i både norrgående och södergående riktning mellan Björknäsvägen och Rågsvedsvägen. Åtgärden föreslås samordnas med utbyggnaden av gång- och cykelbanor längs Huddingevägen, en åtgärds som sedan tidigare finns med i länsplanen. Sammanslagningen gör att åtgärden får en så hög kostnad att de föreslås delas upp i tre delar för genomförande: Norrgående riktning Huddinge gymnasium - Stuvstaleden Norrgående riktning Stambanebron-Huddinge gymnasium och Stuvstavägen - Rågsvedsvägen Södergående riktning kollektivtrafikkörfält Rågsvedsvägen - Västra stambanan Plats/Åtgärd Väghållare Beräknad tidsvinst 4. Busskörfält mellan TRV Cirka 4 min (båda Björknäsvägen Rågsvedsvägen riktningar) TOTALT Cirka 4 min (båda riktningar) Kostnad Utreds vidare som eget objekt samordnat med anläggande av GCväg

14 14(25) 3.3 Ny körväg genom Högdalens industriområde Genom att tillåta vänstersväng i korsningen Harpsundsvägen/Stallarholmsvägen kan linjesträckningen rätas ut. Det innebär att hållplats Högdalens industriområde flyttas till Stallarholmsvägen medan hållplats Kvicksundsvägen tas bort. Åtgärden är beslutad av Stockholms stad och genomförs under Plats/Åtgärd Väghållare Beräknad tidsvinst Kostnad 6. Ny körväg genom Högdalens Stockholm, Cirka 50 sek mot Cirka 1 Mkr industriområde, inkl. förändring av hållplatslägen. TF Skarpnäck och 20 sek mot Flemingsberg TOTALT Cirka 50 sek mot Skarpnäck och 20 sek mot Flemingsberg

15 15(25) 3.4 Åtgärdspaket Örbyleden En ny uträtad linjesträckning föreslås längs Örbyleden istället för Majrovägen. Det innebär att stombussen stannar ej längre vid hållplats Gubbängens Idrottsplats, Getfotsvägen och Majrosvägen. Stomtrafiken längs Majrovägen ersätts med kommuntrafik ( röd busslinje). Åtgärden bör med fördel kombineras med signalprioritering i korsningen Stallarholmsvägen/Örbyleden för högersvängande bussar samt busskörfält längs Örbyleden. Planerad ny cykelbana längs Örbyleden anläggs så att nytt busskörfält möjliggörs. Plats/Åtgärd Väghållare Beräknad tidsvinst Kostnad 7. Signalprioritering i korsningen Stallarholmsvägen/Örbyleden för högersvängande Stockholm Cirka 20 sek (i båda riktningarna) Cirka 0,025 Mkr 8. Ny linjesträckning via Örbyleden istället för Majrovägen TF är ansvarig för åtgärd Cirka 2 min och 30 sek (i båda riktningarna) 9. Busskörfält längs Örbyleden Cirka 30 sek (i båda riktningarna) TOTALT Cirka 3 min och 20 sek i båda riktningarna Ingen Cirka 6,6 Mkr

16 16(25) 3.5 Enskilda åtgärder Örbyleden Ett busskörfält föreslås längs Örbyleden i västlig riktning, mellan hållplats Söndagsvägen och befintligt busskörfält. Anläggandet bör samordnas med anläggande av cykelbana längs samma sträcka. Gubbängens trafikplats föreslås trimmas för att öka framkomligheten för buss i östlig riktning genom att mittrefugen tas i anspråk för ökad framkomlighet i östlig riktning. Denna åtgärd finns även upptagen i stråkstudien för stråk 1. Åtgärden är beroende av utformningen av ny bussramp ner mot Nynäsvägen och ifall denna lösning kräver att mittrefugen tas i anspråk. Plats/Åtgärd Väghållare Beräknad tidsvinst Kostnad 10 Busskörfält längs Örbyleden öster om hållplats. Söndagsvägen Stockholm Cirka 1 min mot Flemingsberg 11. Trimning Gubbängens trafikplats i östlig riktning TOTALT TRV/Stockholm Cirka 30 sek mot Skarpnäck Cirka 30 sek mot Skarpnäck och 1 min mot Flemingsberg Cirka 5 Mkr. (15 Mkr inkl. gångoch cykelväg) Åtgärden finns med i stråk 1

17 17(25) 3.6 Summering av kostnad för åtgärderna Totalt beräknas kostnaderna för föreslagna åtgärder på sträckan Flemingsberg - Skarpnäck uppgå till cirka 34 Mkr, exklusive åtgärder som finansieras inom ramen för andra projekt eller stråkstudier. Dessa fördelar sig på cirka 19 Mkr för Trafikverket och 15 Mkr för Stockholms stad. Åtgärd Väghållare/ ansvar Kostnad Ingår i SEB 2 1. Busskörfält mellan Flemingsberg - Glömstavägen TRV 15 Mkr JA 2. Rampåtgärder, Huddingevägen Storängsleden TRV - NEJ 3. Signalreglerad påfart Huddingevägen, norrgående TRV 1,5 Mkr JA 4. Busskörfält mellan Björknäsvägen TRV - NEJ Rågsvedsvägen 5. Fri högersväng för buss i Rågsvedskorset TRV/ 4,6 Mkr NEJ Stockholm 6. Ny körväg i Högdalens industriområde Stockholm/TF 1 Mkr JA 7. Bussprioritering vid signal för högersväng korsning Stockholm 0,025 Mkr JA Örbyleden. 8. Ny körväg via Örbyleden istället för Majrovägen Stockholm/TF - JA 9.Busskörfält längs Örbyleden, båda riktningarna. Stockholm 6,6 Mkr JA 10. Busskörfält längs Örbyleden öster om hållplats Stockholm 5 Mkr JA Söndagsvägen 11. Trimning Gubbängens trafikplats i östlig riktning TRV/ - NEJ Stockholm SUMMA 33,725Mkr 2 Samlade effektbedömning och samhällsekonomisk kalkyl.

18 18(25) 4 Nyttor och konsekvenser 4.1 Betydande restidsvinster cirka 12 minuter Totalt innebär föreslagna åtgärder (inkl. busskörfält mellan Björknäsvägen - Rågsvedsvägen) en restidsvinst i morgonens högtrafik på cirka 12 minuter i riktning mot Skarpnäck och cirka 11 minuter i riktning mot Flemingsberg. För samtliga bussresenärer som reser i hela eller delar av stråket ger föreslagna åtgärder en sammantagen restidsvinst på cirka timmar per dygn. En viktig effekt av åtgärderna är att de ger förbättrade förutsättningar för att bussarna bättre ska kunna hålla sin tidtabell och att de därmed bidrar till en minskad restidsosäkerhet för resenärerna i stråket. Resandet i stråket är redan idag omfattande på sträckan Skarpnäck - Flemingsberg och förväntas till följd av befolkningsökningen öka från dagens cirka under morgonens högtrafik till cirka år Framkomlighetsåtgärderna i stråket gynnar både resande med stombusslinjen och på alla andra linjer som trafikerar hela eller delar av sträckan. Framkomlighetsförbättringarna gynnar främst resenärer till eller från Tullinge, Huddinge, Farsta, Älta och Bollmora. De sträckor som har störst positiv påverkan på den totala restidsvinsten för kollektivtrafiken är förutom stråket mellan Flemingsberg och Rågsved förbättringar av framkomligheten på delsträckorna Flemingsberg - Glömstavägen samt Björkängsvägen Rågsvedsvägen (både på Huddingevägen) till följd av nya busskörfälten.

19 19(25) 4.2 Ökat kollektivtrafikresande Till följd av den förkortade restiden bedöms antalet kollektivtrafikresor öka med cirka nya resor per dygn. I denna skattning ingår endast restidsförbättringar och inte förbättringar föranledda av minskad restidsosäkerhet och förbättrad regularitet. Det är alltså troligt att resandet ökar ytterligare. 4.3 Begränsad påverkan på biltrafiken De åtgärder som föreslås längs stråk fyra påverkar marginellt framkomligheten och restiderna för biltrafiken. Det blir något sämre avveckling av biltrafiken längs Huddingevägen med en restidsökning med i genomsnitt cirka en halv minut. Biltrafiken tvärs Huddingevägen (exempelvis Lännavägen, Björkängsvägen och Ågestavägen/Stuvstaleden) prioriteras ner genom ändrad signalsättning längs Huddingevägen. Det leder till viss överflyttning av bilresor mot E4/E20 Södertäljevägen norrgående riktning (cirka 140 fordon/timme) och Riksväg 73 Nynäsvägen norrgående riktning (cirka 60 fordon/timme). För samtliga vägtrafikanter som reser i hela eller delar av stråket ger föreslagna åtgärder en sammantagen restidsförlust på cirka 380 timmar per dygn. De ökade restiderna beräknas minska bilresandet med cirka 50 fordon per dygn. 4.4 Stor samhällsnytta för varje satsad krona En samhällsekonomisk kalkyl har genomförts för de åtgärder vars kostnader finns angivna i denna rapport (se tabell under avsnitt 3.6). Den samhällsekonomiska analysen för dessa åtgärder visar att varje satsad krona ger cirka 1,3 kronor tillbaka. Beräknat NNK-i 3 värde är 0,27 vilket visar på en god lönsamhet. Det samlade nettonuvärdet är 10 mkr. Den samlade effektbedömningen visar att åtgärderna som föreslås bidrar positivt till en samhällsekonomisk och långsiktig hållbar transportförsörjning då befintlig infrastruktur utnyttjas mer effektiv och konkurrenskraften för kollektivtrafiken ökar. I tabellen nedan redovisas samlade kostnader, nyttor och onyttor under hela kalkylperioden (40 år). Kostnader (mkr) Nyttor/onyttor (mkr) Kollektivtrafik Övrig vägtrafik Övrigt -38 (investering inkl. skattefaktor) 37 (restidsnyttor) 11 (biljettintäkter) -3 (minskade drivmedelsintäkter) TOTALT (trafiksäkerhet 3 (klimat) 3 NNK-i = Nettonuvärdeskvot med avseende på investeringskostnad, visar samhällsekonomisk nettovinst per investerad krona.

20 20(25) 5 Genomförande och finansiering 5.1 Åtgärder som kan genomföras oberoende av varandra Flera åtgärder kan genomföras oberoende av varandra. Ansvar: Stockholms stad & Trafikförvaltningen Stockholms stad Trafikverket Trafikverket Trafikverket & Stockholms stad Trafikverket & Stockholms stad Åtgärd: 6. Ny körväg i Högdalens industriområde, inkl. anpassning av hållplatslägen. Genomförs under Busskörfält längs Örbyleden öster om hållplats Söndagsvägen. 1. Busskörfält, delen Flemingsberg - Glömstavägen. 3. Signalreglerad påfart Huddingevägen, norrgående. 5. Fri högersväng för buss i Rågsvedskorset. 11. Trimning Gubbängens trafikplats i östlig riktning. 5.2 Busskörfält mellan Björknäsvägen Rågsvedsvägen Trafikverket är ansvarig för genomförandet av busskörfält mellan Björknäsvägen och Rågsvedsvägen. Åtgärden ska samordnas med Stockholms stad som är väghållare strax söder om Rågsvedsvägen. Åtgärden föreslås samordnas med utbyggnaden av gång- och cykelbanor längs Huddingevägen, en åtgärds som sedan tidigare finns med i länsplanen. Ny länsplan för perioden ska fastställas av länsstyrelsen våren Totalt beräknas åtgärden kosta 358 Mkr. Kostnaden inkluderar gång- och cykelåtgärder, busskörfält samt att vägen breddas för att klara 80 km/h som bashastighet. Kostnaden medför att åtgärden föreslås delas upp i tre delar för genomförande: Norrgående riktning Huddinge gymnasium Stuvstaleden. Norrgående riktning Stambanebron-Huddinge gymnasium och Stuvstavägen Rågsvedsvägen. Södergående riktning kollektivtrafikkörfält Rågsvedsvägen - Västra stambanan.

21 21(25) 5.3 Åtgärdspaket Örbyleden En ny uträtad linjesträckning föreslås längs Örbyleden istället för Majrovägen. Ansvar: Stockholms stad Stockholms stad Trafikförvaltningen Åtgärd: 7. Signalprioritering i korsningen Stallarholmsvägen/Örbyleden för högersvängande. 9. Busskörfält längs Örbyleden, båda riktningarna. 8. Ny linjesträckning via Örbyleden istället för Majrovägen 5.4 Trafikering Samtliga åtgärder är till nytta för befintlig trafik och dagens resenärer. Gällande trafikavtal sätter således ingen begränsning för åtgärdernas genomförande eller nyttorealisering. 5.5 Medfinansiering Stockholms stad har möjlighet att söka statlig medfinansiering med upp till 50 procent för åtgärder på det lokala vägnätet, enligt förordning (2009:237) om regionala kollektivtrafikanläggningar m.m. Kommunerna kan även söka statlig medfinansiering genom stadsmiljöavtal enligt förordningen SFS 2015:579. Åtgärderna ska då avse investeringar i kollektivtrafik och får inte avse drift och underhåll. Åtgärder som beviljas stöd genom stadsmiljöavtalen ska främst stödja de identifierade stråk som redan har eller bedöms att i framtiden ha störst efterfrågan på en effektiv och konkurrenskraftig kollektivtrafik. Mer information om förutsättningar för statlig medfinansiering och stadmiljöavtal återfinns på trafikverkets hemsida. 5.6 Länsplanen Finansiering av åtgärder på statliga vägar respektive medfinansiering för åtgärd på kommunal väg i stråket beslutas genom länsplanen för vilken länsstyrelsen är planeringsansvarig. Gällande plan avser tidsperioden Arbete pågår med revidering av länsplan för perioden

22 22(25) Bilaga Stomnätsplanen ett system av sammanhängande stomlinjer I januari år 2014 antogs Stomnätsplan för Stockholms län av Stockholms läns landstings trafiknämnd. En aktualitetsbedömning av Stomnätsplanen har genomförts och redovisats för Stockholms läns landstings trafiknämnd i juni Stomnätsplanen visar utvecklingen av kollektivtrafikens stomnät med sikte mot år 2030 för länet. Stomnätsplanen visar att det går att skapa ett kollektivtrafiksystem som kapacitetsmässigt klarar av att hantera den kraftiga befolkningsökningen och samtidigt åstadkomma stora restidsvinster och ett mer konkurrenskraftigt stomnät. Med utgångspunkt i dagens stomlinjenät och en detaljerad genomgång av framtida behov och större resenärsströmmar har ett sammanhängande stomlinjenät tagits fram. Nätet har i stor utsträckning utformats för att konkurrera i starka biltrafikstråk, öka kollektivtrafikens marknadsandel och skapa restidsvinster för kollektivtrafikresenärer i förhållande till biltrafiken. Attraktiv kollektivtrafik förutsätter god framkomlighet En viktig del i Stomnätsplanen består i att ge stomnätet en god framkomlighet genom en tydlig prioritering av kollektivtrafiken i gatu- och vägnätet. Det är en förutsättning för att kunna öka kollektivtrafikens attraktivitet och konkurrenskraft gentemot biltrafiken. Restidskvot är ett mått på kollektivtrafikens konkurrenskraft jämfört med biltrafiken (anger restiden med kollektivtrafik jämfört med restiden med bil). Målet för viktiga reserelationer i stomnätet är en upplevd restidskvot på minst 1,5 under högtrafik. Målstandarden innebär en hög ambitionsnivå och att medelhastigheten för stombusstrafiken behöver förbättras avsevärt. Målstandarder om minsta medelhastighet inklusive hållplatsstopp har därför tagits fram. Målet är att stomlinjerna ska ha en så hög prioriterad framkomlighet att de inte drabbas av hastighetsnedsättningar på grund av trängsel.

23 23(25) Tabell 1 Målstandard för medelhastighet och hållplatsavstånd Typ av väg och bebyggelse-struktur Innerstad/tät stadsstruktur Huvudgata/ tättbebyggt område Skyltad hastighet Minsta medelhastighet inkl. Minsta hållplatsavstånd i medeltal 30 km/h 20 km/h 500 m 40 km/h 25 km/h 700 m 50 km/h 30 km/h 1000 m 60 km/h 40 km/h 1400 m Genomfartsled 70 km/h 45 km/h 1700 m 80 km/h 55 km/h 2500 m Motorväg km/h 65 km/h 5000 m Prioriterade stråk i åtgärdsvalsstudie (ÅVS) Trafikverket genomför i samverkan med Trafikförvaltningen och länets kommuner analyser av regionala stombusstråk för att identifieraåtgärder som effektiviserar busstrafiken. Arbetet avser stombusslinjerna utanför Stockholms innerstad, den så kallade etapp 2 av Stomnätsplanen. De 11 aktuella stomlinjerna har delats in i 33 stråk. Stråken har delats in mellan strategiska noder i stomlinjenätet men även i viss mån efter geografisk utbredning. Av de 33 stråken har 14 stråk prioriterats. Längs dessa stråk är resandet är högt och förväntas öka, det finns stora möjligheter för betydande restidsvinster, möjlighet att genomföra åtgärder i närtid och oftast redan befintlig stombuss- och direktbusstrafik som kan dra nytta av genomförda åtgärder.

24 24(25) Figur 5 Karta över prioriterade stråk (röda) I den centrala delen av länet, där kollektivtrafiken har höga marknadsandelar i högtrafik, utgör trängsel och framkomlighetsproblem de största utmaningarna. Här finns behov av att genom framkomlighetsåtgärder öka tillförlitligheten i kollektivtrafiken. Även utanför regionkärnan finns framkomlighetsproblem men här är även kollektivtrafikens marknadsandel lägre. För att kollektivtrafiken här ska bli mer attraktiv och mer framgångsrikt kunna konkurrera med biltrafiken behöver restiderna förkortas.

25 25(25) I åtgärdsvalsstudien - Förbättrad framkomlighet i stomnätet visas vilka åtgärder som krävs för utvecklingen av ett attraktivt och väl fungerande stombussnät med konkurrenskraftiga restider. Arbetet är flerårigt och sker steg för steg. I arbetets första fas skapades en förståelse för vilka övergripande behov och brister som finns i stomnätet, ett underlag togs också fram för prioritering av i vilken ordning de olika delstråken ska studeras, redovisat i delrapport 1. För varje stråk tas en teknisk rapport fram som ger en fördjupad bild av prövade lösningar och effekter av föreslagna åtgärder. Dessutom görs en samlad effektbedömning (SEB). Det här är den sammanfattande rapporten för stråk 4 Flemingsberg Skarpnäck. Föreslagna åtgärder är kostnadseffektiva och kan genomföras i närtid. Åtgärdsvalsstudien för stråk 4 har arbetats fram i ett nära samarbete mellan representanter från Stockholms stad, Huddinge kommun, Trafikverket och Trafikförvaltningen.

1(22) Åtgärdsvalsstudie: Förbättrad framkomlighet i stomnätet Stråk 5 - Nacka trafikplats - Hemmesta vägskäl Sammanfattande rapport RAPPORT

1(22) Åtgärdsvalsstudie: Förbättrad framkomlighet i stomnätet Stråk 5 - Nacka trafikplats - Hemmesta vägskäl Sammanfattande rapport RAPPORT 1(22) Åtgärdsvalsstudie: Förbättrad framkomlighet i stomnätet Stråk 5 - Nacka trafikplats - Hemmesta vägskäl Sammanfattande rapport RAPPORT 2016-02-09 2(22) Förord I åtgärdsvalsstudien - Förbättrad framkomlighet

Läs mer

Modern Stadstrafik. Grön spårväg i Caen. Transportforum Sverigeförhandlingen. Batteribussar i Ängelholm. Nr

Modern Stadstrafik. Grön spårväg i Caen. Transportforum Sverigeförhandlingen. Batteribussar i Ängelholm. Nr Nr 2. 2016 Modern Stadstrafik Transportforum 2016 Sverigeförhandlingen Grön spårväg i Caen Batteribussar i Ängelholm Stombussplaner i Stockholm: Måttliga åtgärder ger stora effekter Buss på eget utrymme

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie: Förbättrad framkomlighet i stomnätet

Åtgärdsvalsstudie: Förbättrad framkomlighet i stomnätet 1(34) Åtgärdsvalsstudie: Förbättrad framkomlighet i stomnätet Stråk 6 & 7 Helenelund/Solna centrum Danderyds sjukhus, Danderyds sjukhus Tekniska högskolan Sammanfattande rapport RAPPORT 2018-12-20 Version

Läs mer

1(34) Åtgärdsvalsstudie: Förbättrad framkomlighet i stomnätet. Stråk 8 & 9 Tappström Brommaplan Solna centrum Sammanfattande rapport

1(34) Åtgärdsvalsstudie: Förbättrad framkomlighet i stomnätet. Stråk 8 & 9 Tappström Brommaplan Solna centrum Sammanfattande rapport 1(34) Åtgärdsvalsstudie: Förbättrad framkomlighet i stomnätet Stråk 8 & 9 Tappström Brommaplan Solna centrum Sammanfattande rapport 2(34) 3(34) Förord Stockholms stad, Solna stad, Ekerö kommun, Stockholms

Läs mer

FRAMKOMLIGHETSÅTGÄRDER SOM FLYTTAR TYRESÖ 15 MINUTER NÄRMRE CITY! Malin Gibrand, Affärsområdesansvarig Trafikplanering Trivector

FRAMKOMLIGHETSÅTGÄRDER SOM FLYTTAR TYRESÖ 15 MINUTER NÄRMRE CITY! Malin Gibrand, Affärsområdesansvarig Trafikplanering Trivector FRAMKOMLIGHETSÅTGÄRDER SOM FLYTTAR TYRESÖ 15 MINUTER NÄRMRE CITY! Malin Gibrand, Affärsområdesansvarig Trafikplanering Trivector 2 Trivector VARJE DAG SKER 290 000 RESOR MED STOMBUSSARNA LIKA MÅNGA RESOR

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie: Förbättrad framkomlighet i stomnätet

Åtgärdsvalsstudie: Förbättrad framkomlighet i stomnätet 2017-08-31 RAPPORT Version 1.0 Åtgärdsvalsstudie: Förbättrad framkomlighet i stomnätet Stråk 1 Norra Sköndal-Gullmarsplan Stråk 2 Nacka-Slussen Stråk 3 Gullmarsplan-Solna C Sammanfattande rapport 1 ( 25

Läs mer

1(31) Åtgärdsvalsstudie: Förbättrad framkomlighet i stomnätet. Stråk 10 Arninge - Vaxholm Sammanfattande rapport. RAPPORT Version 1.

1(31) Åtgärdsvalsstudie: Förbättrad framkomlighet i stomnätet. Stråk 10 Arninge - Vaxholm Sammanfattande rapport. RAPPORT Version 1. 1(31) Åtgärdsvalsstudie: Förbättrad framkomlighet i stomnätet Stråk 10 Arninge - Vaxholm Sammanfattande rapport RAPPORT 2019-09-06 Version 1.0 2(31) 3(31) Förord Vaxholms stad, Täby kommun, Region Stockholm

Läs mer

Information om handlingsplan för förbättrad framkomlighet i stombussnätet : Åtgärder linje 172 och 173

Information om handlingsplan för förbättrad framkomlighet i stombussnätet : Åtgärder linje 172 och 173 1(7) Handläggare Jens Plambeck 08-686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2019-03-19, punkt 16 Information om handlingsplan för förbättrad framkomlighet i stombussnätet 2017-2021: Åtgärder linje 172

Läs mer

Beslut om fortsatt arbete med behovsanalys och åtgärdsvalsstudie för förbättrad framkomlighet i stomnätet samt information om det pågående arbetet

Beslut om fortsatt arbete med behovsanalys och åtgärdsvalsstudie för förbättrad framkomlighet i stomnätet samt information om det pågående arbetet 1(5) Handläggare Jens Plambeck +46 8 686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-04, punkt 7 Beslut om fortsatt arbete med behovsanalys och åtgärdsvalsstudie för förbättrad framkomlighet i stomnätet

Läs mer

Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic. Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar

Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic. Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar Upplägg Utmaningar i Stockholmstrafiken Varför en strategi? Strategins grundbultar

Läs mer

Tyresö kommun saknar en snabb och gen koppling till en pendeltågstation.

Tyresö kommun saknar en snabb och gen koppling till en pendeltågstation. 2 (7) Syftet med strategin är att: Tydliggöra och fastställa principer för stomtrafik i Stockholms län, utanför de centrala delarna Identifiera lämpliga stråk för ny stomtrafik, särskilt tvärgående sådana

Läs mer

Information om Stombussbokslut 2018

Information om Stombussbokslut 2018 1(7) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se INFORMATIONSÄRENDE 2019-05-14 Trafiknämnden 2019-06-18, punkt 25 Ärende SL 2013-5828 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen)

Läs mer

RAPPORT Version för ett stombussnät med god framkomlighet enligt Stomnätsplanen

RAPPORT Version för ett stombussnät med god framkomlighet enligt Stomnätsplanen 1(16) Handläggare Ola Karlsson +46 8 686 37 43 ola.karlsson@sll.se enomförandeplan - för ett stombussnät med god framkomlighet enligt Stomnätsplanen Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen 105 73

Läs mer

Genomförandeplan 2.0

Genomförandeplan 2.0 1(18) Handläggare Ola Karlsson +46 8 686 37 43 ola.karlsson@sll.se Genomförandeplan 2.0 - för ett stombussnät med god framkomlighet enligt Stomnätsplanen s läns landsting Trafikförvaltningen 105 73 Leveransadress:

Läs mer

Förvaltningschefens tjänsteutlåtande samt nedanstående underlag.

Förvaltningschefens tjänsteutlåtande samt nedanstående underlag. 1(7) Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-11-29, punkt 8 Slutredovisning av gemensam Handlingsplan för bättre framkomlighet för innerstadens stombussar 2012-2016 och beslut

Läs mer

Gemensam handlingsplan stombuss Inledning. Bakgrund

Gemensam handlingsplan stombuss Inledning. Bakgrund Sida 1 (9) 2016-09-15 Gemensam handlingsplan stombuss 2017-2021. Inledning Här presenteras en gemensam översiktlig handlingsplan omfattande framkomlighetsförbättrande åtgärder i det befintliga stomlinjenätet

Läs mer

STOMBUSS- BOKSLUT 2017

STOMBUSS- BOKSLUT 2017 STOMBUSSBOKSLUT 2017 STOMBUSSAR - STOMMEN I BUSSNÄTET En busslinje med hög turtäthet och snabbare framkomlighet Oftast blå Ofta med längre linjesträckning Ingår i ett nät Knyter samman annan kollektivtrafik

Läs mer

Bilaga 5 Samlad effektbedömning

Bilaga 5 Samlad effektbedömning Bilaga 5 Samlad effektbedömning Åtgärdsvalsstudie E södra infarten Örnsköldsvik 1 TMALL 000 Rapport generell v 1.0 Trafikverket E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-91 91 Dokumenttitel: Åtgärdsvalsstudie

Läs mer

STOMBUSSBOKSLUT 2017 SVERIGES FÖRSTA STOMBUSSBOKSLUT - DET SOM MÄTS BLIR GJORT. Karna Zerne, Trivector Traffic. Ola Karlsson, Trafikförvaltningen SLL

STOMBUSSBOKSLUT 2017 SVERIGES FÖRSTA STOMBUSSBOKSLUT - DET SOM MÄTS BLIR GJORT. Karna Zerne, Trivector Traffic. Ola Karlsson, Trafikförvaltningen SLL STOMBUSSBOKSLUT 07 SVERIGES FÖRSTA STOMBUSSBOKSLUT - DET SOM MÄTS BLIR GJORT Karna Zerne, Trivector Traffic Ola Karlsson, Trafikförvaltningen SLL 030 kommer ytterligare en halv miljon människor bo, resa

Läs mer

GUSTAVSBERGSVÄGEN OCH FABRIKSOMRÅDET BUSSHÅLLPLATS - PM

GUSTAVSBERGSVÄGEN OCH FABRIKSOMRÅDET BUSSHÅLLPLATS - PM GUSTAVSBERGSVÄGEN OCH FABRIKSOMRÅDET BUSSHÅLLPLATS - PM 2013-04-09 Sammanfattning Hållplats Gustavsbergs centrum ligger oförändrat. Alla typer av linjer trafikerar hållplatsen. Farstavikens hållplatser

Läs mer

Remissvar avseende Framkomlighetsprogram Trafikverkets inriktning för hur Storstockholms primära vägnät används på bästa sätt (TRV 2014/24179)

Remissvar avseende Framkomlighetsprogram Trafikverkets inriktning för hur Storstockholms primära vägnät används på bästa sätt (TRV 2014/24179) 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-10-13, info punkt 9 Remissvar avseende Framkomlighetsprogram Trafikverkets inriktning för hur Storstockholms primära

Läs mer

Gemensam handlingsplan

Gemensam handlingsplan Gemensam handlingsplan 2012-2016 Inledning Med anledning av det utredningsmaterial som tagits fram inom ramen för arbetet med stomnätsstrategin etapp 1, ser SL och Stockholms stad ett behov och möjlighet

Läs mer

Figur 5, på nästa sida, redovisar hur kollektivtrafikresorna fördelar sig på olika typer av ärenden. Arbete/skola utgör den största andelen.

Figur 5, på nästa sida, redovisar hur kollektivtrafikresorna fördelar sig på olika typer av ärenden. Arbete/skola utgör den största andelen. Bilaga 3 - Nuläge RESVANOR Inledning Myndigheten Trafikanalys genomför en nationell resvaneundersökning, RVU Sverige. Undersökningen görs i syfte att kartlägga människors dagliga resande, för att få en

Läs mer

Stomnätsplan (f.d. Stomnätsstrategi) för Stockholms län. Slutredovisning.

Stomnätsplan (f.d. Stomnätsstrategi) för Stockholms län. Slutredovisning. Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-01-09 Handläggare Daniel Firth 26124 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2014-02-06 Stomnätsplan (f.d. Stomnätsstrategi) för Stockholms län. Slutredovisning. Förslag till

Läs mer

Stombussarnas framkomlighet. Svar på skrivelse från Cecilia Brinck m.fl. (M), Patrik Silverudd (L) och Karin Ernlund (C).

Stombussarnas framkomlighet. Svar på skrivelse från Cecilia Brinck m.fl. (M), Patrik Silverudd (L) och Karin Ernlund (C). Trafikkontoret Tjänsteutlåtande Dnr T2017-01588 2017-11-08 Handläggare Johanna Eriksson 08-508 262 36 Till Trafiknämnden 2017-11-23 Stombussarnas framkomlighet. Svar på skrivelse från Cecilia Brinck m.fl.

Läs mer

Södertörnskommunernas yttrande på Stomnätsstrategi för Stockholms län Etapp 2

Södertörnskommunernas yttrande på Stomnätsstrategi för Stockholms län Etapp 2 2013-03-22 Södertörnskommunernas yttrande på Stomnätsstrategi för Stockholms län Etapp 2 Förslaget till stomnätsstrategi för Stockholms län, etapp 2, har tagits fram av Trafikförvaltningen vid Stockholms

Läs mer

Remiss Framkomlighetsprogram för Storstockholm (TRV2014/24179) KS/2015:118

Remiss Framkomlighetsprogram för Storstockholm (TRV2014/24179) KS/2015:118 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-09-04 Bygg- och miljönämnden Oscar Olsson Samhällsplanerare Telefon 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se Remiss Framkomlighetsprogram för Storstockholm (TRV2014/24179) KS/2015:118

Läs mer

Remiss - Spårvägs- och stomnätstrategi Etapp 1

Remiss - Spårvägs- och stomnätstrategi Etapp 1 HÄGERSTEN - LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING Handläggare: Anna Ambjörn Telefon: 08-508 22 048 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2011-12-15 DNR 467-2011- 1.5.3

Läs mer

Förslag till beslut. 2. Trafiknämnden godkänner förslag till gemensam Handlingsplan för stombussar Jonas Eliasson Förvaltningschef

Förslag till beslut. 2. Trafiknämnden godkänner förslag till gemensam Handlingsplan för stombussar Jonas Eliasson Förvaltningschef Dnr Sida 1 (7) 2016-10-14 Handläggare Erik Lokka Hollander 08-508 260 10 Till Trafiknämnden 2016-11-10 Gemensam handlingsplan för bättre framkomlighet för innerstadens stombussar 2012-2016. Slutredovisning

Läs mer

Avsiktsförklaring trafiksäkerhetsåtgärder på del av Huddingevägen

Avsiktsförklaring trafiksäkerhetsåtgärder på del av Huddingevägen GATU- OCH TRAFIKAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 3 mars 2015 KS-2015/375.351 1 (2) HANDLÄGGARE Annika Löfmark 08-535 365 52 annika.lofmark@huddinge.se Kommunstyrelsen Avsiktsförklaring

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram

Regionalt trafikförsörjningsprogram Hela resan ska vara smidig för alla. Var får bussarna ta plats? Vi behöver samarbeta för framtidens kollektivtrafik! Vi måste ha hållbarhet i ekonomin också. Hållbarhet ska genomsyra allt! Samarbete på

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att anta förvaltningens yttrande som sitt eget.

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att anta förvaltningens yttrande som sitt eget. TJÄNSTESKRIVELSE 2018-04-17 Ullrica Iversjö Trafikingenjör 08-555 010 92 ullrica.iversjo@nykvarn.se Remissvar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss T19 KS/2018:110 Förvaltningens förslag till

Läs mer

Väg 229, Bytespunkt Norra Sköndal Stockholms stad. Svar på skrivelse från Trafikverket. Utredningsbeslut

Väg 229, Bytespunkt Norra Sköndal Stockholms stad. Svar på skrivelse från Trafikverket. Utredningsbeslut Dnr Sida 1 (7) 2015-04-29 Handläggare Katarina Kjellberg 08-508 261 63 Till Trafiknämnden 2015-05-21 Väg 229, Bytespunkt Norra Sköndal Stockholms stad. Svar på skrivelse från Trafikverket. Utredningsbeslut

Läs mer

Behovsanalys och åtgärdsvalsstudie för förbättrad framkomlighet i stomnätet

Behovsanalys och åtgärdsvalsstudie för förbättrad framkomlighet i stomnätet 1(4) Handläggare Jens Plambeck 08 686 16 51 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-09-25 Version Trafiknämnden 2014-10-07, punkt 12 Behovsanalys och åtgärdsvalsstudie för förbättrad framkomlighet i

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Sofia Forsberg. Samhällsplanerare

TJÄNSTESKRIVELSE. Sofia Forsberg. Samhällsplanerare Sofia Forsberg TJÄNSTESKRIVELSE Samhällsplanerare Besöksadress: Centrumvägen 26 Postadress: 155 80 Nykvarn Telefon 08-555 010 00 Fax 08-555 014 99 www.nykvarn.se 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE 08-555 010 28 Besöksadress:

Läs mer

Trimningsåtgärder för stombusslinje 1 och 4. Inriktningsbeslut

Trimningsåtgärder för stombusslinje 1 och 4. Inriktningsbeslut Sida 1 (12) Dnr T2017-02834 2017-10-12 Handläggare Susanna Lennström 08-508 261 95 Till Trafiknämnden 2017-11-23 Trimningsåtgärder för stombusslinje 1 och 4. Inriktningsbeslut Förslag till beslut 1. Trafiknämnden

Läs mer

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d 1(13) PM Trafik Södra Årby 20111031 Tyréns - Arvid Gentele 2(13) Inledning En ny stadsdel, Södra Årby, planeras i anslutning till Läggesta station. Området omfattar bostäder, verksamheter och samhällsservice.

Läs mer

ANSÖKAN OM INVESTERINGSMEDEL FÖR KLIMATÅTGÄRDER 2017

ANSÖKAN OM INVESTERINGSMEDEL FÖR KLIMATÅTGÄRDER 2017 Bilaga 8 Sida 1 (5) ANSÖKAN OM INVESTERINGSMEDEL FÖR KLIMATÅTGÄRDER 2017 Nämnderna ska i sin ansökan redovisa projektets utformning genom att redogöra för följande punkter. Namn på projektet/åtgärden:

Läs mer

Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse

Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse 1(7) Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen 105 73 Stockholm Leveransadress:

Läs mer

PM: Alternativ användning av investeringar i regional plan

PM: Alternativ användning av investeringar i regional plan PM: Alternativ användning av investeringar i regional plan Hur kan planen bidra till uppfyllnad av klimatmålen år 2030 Trivector PM 2013:18 Rasmus Sundberg Katarina Evanth 2013-04-30 Alternativ användning

Läs mer

Länstransportplan för Gävleborgs län

Länstransportplan för Gävleborgs län 1(5) Version 2017-04-10 Beslutsunderlag Hållbarhetsnämnden 2017-04-20 Länstransportplan för Gävleborgs län 2014-2025 Verksamhetsplan 2018 med utblick mot 2021 Sammanfattning Föreliggande förslag till verksamhetsplan

Läs mer

Vår gemensamma resa mot en attraktiv storstadsregion.

Vår gemensamma resa mot en attraktiv storstadsregion. stombuss. Grönt ljus Vår gemensamma resa mot en attraktiv storstadsregion. 2 Ett samarbete mellan Dags att ge grönt ljus för stombussar. Stockholm växer med två SL-bussar om dagen och tillväxten sker i

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad REMISSYTTRANDE 1 Datum 2014 02 26 Vår beteckning LTV 131122 Västerås stad Yttrande över remiss Trafikplan 2026 strategidel Västerås stad har överlämnat remissen Trafikplan 2026 strategidel till Landstinget

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2013-08-22 89 Stomnätsstrategi etapp 2 yttrande (KS 2013.080) Beslut Näringslivs- och planutskottet föreslår

Läs mer

Förstudie för Spårväg syd

Förstudie för Spårväg syd SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING DNR: 1.5.3.-414/11 SID 1 (5) 2011-10-19 Handläggare: Inger Bogne Telefon: 508 15450 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2011-11-10 Förstudie för Spårväg syd Svar på remiss från

Läs mer

i Stockholmsregionen Författare Per Kågeson

i Stockholmsregionen Författare Per Kågeson i Stockholmsregionen Författare Per Kågeson Bus Rapid Transit (BRT) är ett koncept som bygger på att utnyttja bussens fördelar när uppgiften är att skapa bekväm och snabb kollektivtrafik till måttlig kostnad.

Läs mer

Förslag till spårvägs- och stomnätsstrategi, etapp 1 - Remiss från SL och trafik- och renhållningsnämnden

Förslag till spårvägs- och stomnätsstrategi, etapp 1 - Remiss från SL och trafik- och renhållningsnämnden KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NORRA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2011-11-30 Handläggare: Leila Massih Telefon: 08-508 09 306 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Förslag till

Läs mer

Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18)

Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18) 25 april 2017 Dnr 2017/114 Samhällsutveckling Helene Olofsson Mirja Thårlin Kommunstyrelsen Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18) Inledning Trafikförvaltningen inom Stockholms läns landsting

Läs mer

Bilaga 1. Trivector Traffic. Vad gör bussen långsam? Vivalla Centrum Stångjärnsgatan

Bilaga 1. Trivector Traffic. Vad gör bussen långsam? Vivalla Centrum Stångjärnsgatan 1 Bilaga 1 Vad gör bussen långsam? I följande avsnitt ges en mer noggrann beskrivning av de fem stråken där medelhastigheten i hög- och/eller lågtrafiken och där körtidskvoten mellan bil är låg i hög-

Läs mer

Förslag till spårvägs- och stomnätsstrategi, etapp 1 - remiss från SL och trafik- och renhållningsnämnden

Förslag till spårvägs- och stomnätsstrategi, etapp 1 - remiss från SL och trafik- och renhållningsnämnden ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN SID 1 (7) 2011-12-05 Handläggare: Leila Massih Telefon: 08-508 09 306 Till Östermalms stadsdelsnämnd Förslag till spårvägs- och stomnätsstrategi,

Läs mer

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar 2012-10-26 Stockholm Nordost Mikael Engström Länsstyrelsen i Stockholms län tel. dir: 076 643 96 70 Analysenheten, Robert Örtegren Shula Gladnikoff Box 220 67 tel. dir. 076 643 96 73 104 22 Stockholm Regional

Läs mer

Utgångslägesrapport till. Kollektivtrafikplan för Huddinge kommun. November 2016 KS-2015/48

Utgångslägesrapport till. Kollektivtrafikplan för Huddinge kommun. November 2016 KS-2015/48 Utgångslägesrapport till Kollektivtrafikplan för Huddinge kommun November 2016 KS-2015/48 Dokumentinformation Titel: UTGÅNGSLÄGESRAPPORT TILL KOLLEKTIVTRAFIKPLAN FÖR HUDDINGE KOMMUN Diarienummer: KS-2015/48

Läs mer

LINJE FYRA, MER KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT VÄXANDE STOCKHOLM. Rapport. 2014-12-22 Upprättad av: WSP Analys och Strategi

LINJE FYRA, MER KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT VÄXANDE STOCKHOLM. Rapport. 2014-12-22 Upprättad av: WSP Analys och Strategi LINJE FYRA, MER KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT VÄXANDE STOCKHOLM Rapport 2014-12-22 Upprättad av: WSP Analys och Strategi KUND BILSWEDEN och Sveriges Bussföretag KONSULT WSP Sverige AB 121 88 Stockholm-Globen

Läs mer

Trafikverket och spårväg

Trafikverket och spårväg Spårvagnsstädernas årsmöte 2014 i Lund Trafikverket och spårväg Lennart Andersson Trafikverket och spårväg Trafikverkets svar (I) Regeringen bör i sin instruktion ge Trafikverket erforderliga resurser

Läs mer

Yttrande över trafikförändringsremiss T20

Yttrande över trafikförändringsremiss T20 1 (3) Södertälje kommun Datum 2019-03-07 Diarienummer TN 2018-1821 Region Stockholm Trafikförvaltningen 105 73 STOCKHOLM Ärende Remiss: Inför trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik

Läs mer

Svar på skrivelse från (V) om turtäthet på busslinje 74

Svar på skrivelse från (V) om turtäthet på busslinje 74 1(2) Trafikavdelningen Handläggare Sara Catoni 08-678 1937 sara.catoni@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-01-22 Version Trafiknämnden 2015-02-03, punkt 12 Ärende/Dok. id. TN 2015-0124 Infosäk. klass K1 (Öppen)

Läs mer

Bilaga 2. Rapport Åtgärdsvalsstudie Tillgänglighet för Stockholm, Nacka, Värmdö och Lidingö. Stockholms län Diarienummer: TRV 2013/15692

Bilaga 2. Rapport Åtgärdsvalsstudie Tillgänglighet för Stockholm, Nacka, Värmdö och Lidingö. Stockholms län Diarienummer: TRV 2013/15692 Bilaga 2 Rapport Åtgärdsvalsstudie Tillgänglighet för Stockholm, Nacka, Värmdö och Lidingö Stockholms län Diarienummer: TRV 2013/15692 Förord Dagens infrastrukturplanering blir mer integrerad med annan

Läs mer

Trimningsåtgärder för stombusslinje 1 och 4, etapp 2. Genomförandebeslut

Trimningsåtgärder för stombusslinje 1 och 4, etapp 2. Genomförandebeslut Sida 1 (15) 2018-05-21 Dnr T2018-01577 Handläggare Susanna Lennström, 08-508 26 195 Till Trafiknämnden 2018-08-30 Trimningsåtgärder för stombusslinje 1 och 4, etapp 2. Genomförandebeslut Förslag till beslut

Läs mer

Södertörnskommunernas gemensamt identifierade brister och behov av transportinfrastruktur under planperioden

Södertörnskommunernas gemensamt identifierade brister och behov av transportinfrastruktur under planperioden 4 2013-02-06 Södertörnskommunernas gemensamt identifierade brister och behov av transportinfrastruktur under planperioden 2014-2025 Länsstyrelsen i Stockholms län har, med anledning av regeringsuppdraget

Läs mer

Bilaga 5 Trafikanalys

Bilaga 5 Trafikanalys Bilaga 5 Trafikanalys Generellt Allmänna uppgifter återfinns i förstudiens huvudrapport. Studerade scenarion För att kunna bedöma föreslagets effekt på restiden, krävs en detaljerad förståelse av trafiksituationen

Läs mer

Pilotprojekt på stombusslinje 4, slutredovisning.

Pilotprojekt på stombusslinje 4, slutredovisning. Dnr T2015-00036 Dnr 00036 Sida 1 (10) 2015-01-19 Handläggare Erik Lokka Hollander 08-508 260 10 Till Trafiknämnden 2015-02-19 Pilotprojekt på stombusslinje 4, slutredovisning. Förslag till beslut 1. Trafiknämnden

Läs mer

1.5 Konsekvenser av vägförslaget. 1.6 Fastställelseprövning. 1.7 Kostnader. 1.8 Fortsatt arbete (genomförande)

1.5 Konsekvenser av vägförslaget. 1.6 Fastställelseprövning. 1.7 Kostnader. 1.8 Fortsatt arbete (genomförande) underhåll. Cykelvägen som idag är kommunal blir på de delar som ingår i arbetsplanen statlig. Vid trafikplats Hjulsta övergår den cirkulationsplats som byggs för att ansluta Akallalänken till från att

Läs mer

Sammanfattning. Kalkylerna är robusta

Sammanfattning. Kalkylerna är robusta Sammanfattning Kalkylerna är robusta Den svenska transportpolitiken bygger på samhällsekonomiska kalkyler eftersom offentliga medel är en begränsad resurs och det är viktigt att de används där de kan göra

Läs mer

Tunnelbana och tvärbana istället för motorväg

Tunnelbana och tvärbana istället för motorväg Tunnelbana och tvärbana istället för motorväg - En helt ny nordsydlig Orange linje och kraftfulla satsningar på utökade tvärbanor i södra och norra Stockholmsregionen Gynnar främst kvinnligt resande Kopplar

Läs mer

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning Framkomlighetsstrategin Sammanfattning stockholm.se/trafiken 1 2 Varför behövs en framkomlighetsstrategi? Stockholm fortsätter att växa. År 2030 kommer Stockholms stads befolkning att ha ökat med cirka

Läs mer

Bussframkomlighetsåtgärder vid Henriksdals trafikplats. Genomförandebeslut

Bussframkomlighetsåtgärder vid Henriksdals trafikplats. Genomförandebeslut Trafikkontoret Tjänsteutlåtande Dnr Dnr 2017-02472 2017-11-13 Sida 1 (11) 2017-11-13 Handläggare Susanna Lennström 08-508 261 95 Till Trafiknämnden 2017-12-14 Bussframkomlighetsåtgärder vid Henriksdals

Läs mer

Kollektivtrafiken i Östergötland. En kunskapsöversikt

Kollektivtrafiken i Östergötland. En kunskapsöversikt Kollektivtrafiken i Östergötland En kunskapsöversikt 2017-11-16 Östgötatrafiken Varför har vi kollektivtrafik? Minska människans påverkan på miljö och klimat Förbättra framkomligheten i städerna genom

Läs mer

Rv 23/119 Stoby, kollektivtrafik Trafikutredning

Rv 23/119 Stoby, kollektivtrafik Trafikutredning Beställare: Trafikverket Kristianstad Box 543 291 25 KRISTIANSTAD Beställarens representant: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Hjälmaregatan 3 211 18 Malmö Mats Hörnfeldt Stefan Krii/ Marcelo

Läs mer

BILAGA 3-8 TILLHÖRANDE REGIONAL TRANSPORTPLAN FÖR VÄRMLANDS LÄN

BILAGA 3-8 TILLHÖRANDE REGIONAL TRANSPORTPLAN FÖR VÄRMLANDS LÄN BILAGA 3-8 TILLHÖRANDE REGIONAL TRANSPORTPLAN FÖR VÄRMLANDS LÄN 2018-2029 Remissversion juni 2017 Bilaga 3. Inriktning för cykelåtgärder Nedan följer de prioriterings-, fördelnings- och finansieringsprinciper

Läs mer

ANSÖKAN OM INVESTERINGSMEDEL FÖR KLIMATÅTGÄRDER 2018

ANSÖKAN OM INVESTERINGSMEDEL FÖR KLIMATÅTGÄRDER 2018 Bilaga 9 Sida 1 (6) ANSÖKAN OM INVESTERINGSMEDEL FÖR KLIMATÅTGÄRDER 2018 Nämnderna ska i sin ansökan redovisa projektets utformning genom att redogöra för följande punkter. Namn på projektet/åtgärden:

Läs mer

Trafikförvaltningen. Stomnätsstrategi för Stockholms län Etapp 2 Stockholms län utanför innerstaden

Trafikförvaltningen. Stomnätsstrategi för Stockholms län Etapp 2 Stockholms län utanför innerstaden Remissversion Stomnätsstrategi Utredningsetapp 2 Stockholms län utanför innerstaden Version 1.0 3 Projektorganisation Arbetet har bedrivits av AB Storstockholms Lokaltrafik och Trivector Traffic AB, i

Läs mer

Framkomlighetsåtgärder för stombusslinjerna 178 och 179. Inriktningsbeslut

Framkomlighetsåtgärder för stombusslinjerna 178 och 179. Inriktningsbeslut Dnr T2017-02941 Dnr T2017-02941 Sida 1 (15) Handläggare Stina Airijoki 08-508 260 63 Till Trafiknämnden 2017-11-23 Framkomlighetsåtgärder för stombusslinjerna 178 och 179. Inriktningsbeslut Förslag till

Läs mer

Version 1. godkänna föreliggande förslag till yttrande samt att översända detsamma till landstingsstyrelsens förvaltning.

Version 1. godkänna föreliggande förslag till yttrande samt att översända detsamma till landstingsstyrelsens förvaltning. 1(4) Handläggare Jens Plambeck +4686861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-02-03, punkt 9 TN 2014-0320 Förslag till yttrande över motion 2014:4 av Gunilla Roxby Cromvall m.fl. (V) om förstudie

Läs mer

Pilotförsök på stombusslinje 4. Inriktningsbeslut. Handlingsplan för stombussnätet i innerstaden. Lägesrapport.

Pilotförsök på stombusslinje 4. Inriktningsbeslut. Handlingsplan för stombussnätet i innerstaden. Lägesrapport. Erik Hollander Trafikplanering 08-508 262 80 erik.hollander@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2013-05-20 Pilotförsök på stombusslinje 4. Inriktningsbeslut. Handlingsplan för stombussnätet

Läs mer

Stockholm. Europas mest attraktiva storstadsregion! En enad regions synpunkter på Trafikverkets kapacitetsuppdrag. Hearing 21 mars 2012

Stockholm. Europas mest attraktiva storstadsregion! En enad regions synpunkter på Trafikverkets kapacitetsuppdrag. Hearing 21 mars 2012 Stockholm Europas mest attraktiva storstadsregion! En enad regions synpunkter på Trafikverkets kapacitetsuppdrag Hearing 21 mars 2012 Tillväxten är vår styrka Stockholms län har 22 % av landets befolkning

Läs mer

MÖJLIGHETER MED BRT PÅ TVÄRFÖRBINDELSE SÖDERTÖRN

MÖJLIGHETER MED BRT PÅ TVÄRFÖRBINDELSE SÖDERTÖRN MÖJLIGHETER MED BRT PÅ TVÄRFÖRBINDELSE SÖDERTÖRN Ett uppdrag för BIL Sweden och Sveriges Bussföretag Ulrika Isberg Gustav Sandkvist WSP Analys & Strategi 2016-01-18 INLEDNING I Stockholmsregionen saknas

Läs mer

godkänna förslag till remissyttrande för Länsplan för regional transportinfrastruktur 2014-2025 i enlighet med bilaga 1.

godkänna förslag till remissyttrande för Länsplan för regional transportinfrastruktur 2014-2025 i enlighet med bilaga 1. 1(3) Handläggare 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-08-19 Trafiknämnden 2013-09-23, punkt 12 TN 2013-0483 Trafikförvaltningens förslag till yttrande på remissversionerna av Länsplan

Läs mer

Förändringar i SL-trafiken 2015/2016

Förändringar i SL-trafiken 2015/2016 Älvsjö stadsdelsförvaltning Kansli- och serviceavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-03-05 Handläggare Kajsa Pärke Telefon: 08-508 21 083 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 26 mars 2015 Förändringar i SL-trafiken

Läs mer

Information om Sträckningsstudie avseende kollektivtrafikförsörjning och ytliggande stomnät i delar av Söderort

Information om Sträckningsstudie avseende kollektivtrafikförsörjning och ytliggande stomnät i delar av Söderort 1(6) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-03-22 Trafiknämnden 2016-04-19, punkt 24 Ärende/Dok. id. Infosäk. klass K1 (Öppen) Information om Sträckningsstudie

Läs mer

Yttrande över Trafikförvaltningens förslag till Trafikförändringar 2014/2015.

Yttrande över Trafikförvaltningens förslag till Trafikförändringar 2014/2015. TJÄNSTESKRIVELSE 1 [8] Mottagare Samhällsbyggnadsnämnden Yttrande över Trafikförvaltningens förslag till Trafikförändringar 2014/2015. Förslag till beslut föreslår samhällsbyggnadsnämnden besluta att som

Läs mer

Stomnätsplan för Stockholms län

Stomnätsplan för Stockholms län Etapp 2: Stockholms län utanför innerstaden Slutrapport Projektorganisation Arbetet har bedrivits av Trafikförvaltningen och Trivector Traffic AB, i samordning och dialog med tjänstemän från länets kommuner.

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020

Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020 Avdelningen för stadsutveckling Sida 1 (5) 2019-03-12 Handläggare: Cecilia Rivard 08 508 18 048 Till Farsta stadsdelsnämnd 2019-04-11 Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020

Läs mer

Behov på Södertörn ur ett regionalt och transportövergripande perspektiv av åtgärder i länsplanen

Behov på Södertörn ur ett regionalt och transportövergripande perspektiv av åtgärder i länsplanen mm4 2016-11-24 Behov på Södertörn ur ett regionalt och transportövergripande perspektiv av åtgärder i länsplanen 2018-2029 Länsstyrelsen i Stockholms län har i en skrivelse till länets kommuner önskat

Läs mer

Lokaliseringsutredning Sofia-Gullmarsplan/söderort

Lokaliseringsutredning Sofia-Gullmarsplan/söderort Maj 2015 Lokaliseringsutredning Sofia-Gullmarsplan/söderort PM Trafikanalys Titel: Lokaliseringsutredning Sofia-Gullmarsplan/söderort, PM Trafikanalys Konsult: Sweco Uppdragsledare: Cornelis Harders och

Läs mer

Framkomlighetsprogram för Storstockholm

Framkomlighetsprogram för Storstockholm 1(5) Handläggare: Mikael Engström Mobil: 076 643 96 70 Shula Gladnikoff Mobil: 076 643 96 73 Framkomlighetsprogram@trafikverket.se Framkomlighetsprogram för Storstockholm är ett samarbete mellan de sex

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Stockholms innerstad samt inom Lidingö stad

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Stockholms innerstad samt inom Lidingö stad Stockholms läns landsting t j ä n s t e t j t i ATANDE Trafiknämnden Datum Identitet 1 (5) 2012-11-16 TN 1211-0253 Handläggare: Jens Plambeck 08-686 1651 [STYRELSESAMMANTRÄDE ÄRENDE Nit 2011-12- 11 b Beslut

Läs mer

Linje 4 Pilotprojekt NVF

Linje 4 Pilotprojekt NVF Linje 4 Pilotprojekt NVF 2017 03 20 Framkomlighetsstrategin Mer plats till bussar och cyklister Trafiken ska bli mer pålitlig Gångtrafikanterna får bättre förutsättningar Minska de negativa effekterna

Läs mer

Information om trafikförvaltningens arbete med trafik och transportsystem i arbetet med kommande RUFS

Information om trafikförvaltningens arbete med trafik och transportsystem i arbetet med kommande RUFS 1(5) Handläggare Jens Plambeck +46 8 686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, info punkt 18 Information om trafikförvaltningens arbete med trafik och transportsystem i arbetet med kommande

Läs mer

M: Trafikprognoser i ÖP 2030 VÄXJÖ KOMMUN

M: Trafikprognoser i ÖP 2030 VÄXJÖ KOMMUN M: Trafikprognoser i ÖP 2030 VÄXJÖ KOMMUN Oktober 2011 Denna utredning har utförts under dec 2010 till okt 2011 av följande projektorganisation: Konsult Tyréns AB Kungsgatan 6 252 21 HELSINGBORG Tel: 010-452

Läs mer

Remiss inför trafikförändringar i SL-trafiken 2014/2015

Remiss inför trafikförändringar i SL-trafiken 2014/2015 1 (8) HANDLÄGGARE Marika Norrberg 08-535 365 65 Marika.norrberg @huddinge.se Samhällsbyggnadsnämnden Miljönämnden Remiss inför trafikförändringar i SL-trafiken 2014/2015 Förslag till beslut Nämnden beslutar

Läs mer

Tunnelbana till Nacka löser inte, åtminstone inte ensam, Nacka och Värmdös behov av snabbare och bättre kollektivtrafik

Tunnelbana till Nacka löser inte, åtminstone inte ensam, Nacka och Värmdös behov av snabbare och bättre kollektivtrafik 1 Stockholms läns landsting, Traikförvaltningen 105 73 Stockholm Synpunkter från Naturskyddsföreningen i Stockholms län, Stockholms Naturskyddsförening, Naturskyddsföreningen i Nacka, Saltsjöbadens Naturskyddsförening

Läs mer

Förslag till yttrande över motion 2014:5 av Gunilla Roxby Cromvall m.fl. (V) om pendeltågsstation i Rågsved

Förslag till yttrande över motion 2014:5 av Gunilla Roxby Cromvall m.fl. (V) om pendeltågsstation i Rågsved 1(4) Handläggare Jens Plambeck +4686861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-02-03, punkt 10 TN 2014-0319 Förslag till yttrande över motion 2014:5 av Gunilla Roxby Cromvall m.fl. (V) om pendeltågsstation

Läs mer

Sammanställning av resultat från gruppresentationer på Dialogmötet 11 april i Lycksele

Sammanställning av resultat från gruppresentationer på Dialogmötet 11 april i Lycksele Sammanställning av resultat från gruppresentationer på Dialogmötet 11 april i Lycksele Nedan har vi sammanställt de prioriterade brist-/utvecklingsområden som kom fram i gruppdiskussionerna på dialogmötet.

Läs mer

Näringsdepartementet Mäster Samuelsgatan 70 103 33 Stockholm

Näringsdepartementet Mäster Samuelsgatan 70 103 33 Stockholm 2016-03-18 Näringsdepartementet Mäster Samuelsgatan 70 103 33 Stockholm Dnr N2016/00179/TIF Handläggare: Lars Sandberg Utkast: Remissyttrande Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastigjärnvägens finansiering

Läs mer

I remissen önskar Trafikverket i första hand få svar på följande:

I remissen önskar Trafikverket i första hand få svar på följande: 2015-09-15 Yttrande över Trafikverkets remiss av förslag till Framkomlighetsprogram för Storstockholm Förslag till beslut Bakgrund Trafikverket, Region Stockholm har sänt ut rubricerade remiss till regionala

Läs mer

Särö Väg- & Villaägareföreningar

Särö Väg- & Villaägareföreningar Trafikverket trafikverket@trafikverket.se; karin.danielsson@trafikverket.se no2 gällande planerad GC-väg på Guntoftavägen Diarienummer TRV 2012/8805 Med anledning av det möte som hölls den 18/11 med Karin

Läs mer

Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen

Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen 1(6) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, punkt 27 Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen Ärendebeskrivning

Läs mer

Sveriges bästa cykelstad

Sveriges bästa cykelstad Miljöpartiets förslag för hur Uppsala kan bli Sveriges bästa cykelstad Att fler cyklar är bra för både människor och miljön. För en bråkdel av vad det kostar att bygga nya bilvägar kan satsningar på cykeltrafiken

Läs mer

Pilotprojekt fo r Buss 4

Pilotprojekt fo r Buss 4 Sida 1 (8) 2014-03-14 Handläggare Erik Hollander 46-8-50826149 Pilotprojekt fo r Buss 4 För att kunna säkerställa en bra framkomlighet inom Stockholms stad med hänsyn till den kraftiga befolkningsökning

Läs mer

Höghastighetsbanor en samhällsbygge för stärkt utveckling och konkurrenskraft (SOU 2009:74). Svar på remiss, kontorsyttrande.

Höghastighetsbanor en samhällsbygge för stärkt utveckling och konkurrenskraft (SOU 2009:74). Svar på remiss, kontorsyttrande. STADSLEDNINGSKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET TRAFIKKONTORET MILJÖFÖRVALTNINGEN Bilaga 1 2009-10-29 DNR 314-2120/2009 DNR E2009-000-01681 DNR T2009-000-03390 DNR 2009-011868-217 Kontaktperson stadsledningskontoret

Läs mer