Handlingar, del 1. till sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 11 Göteborg, Hisingen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handlingar, del 1. till sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 11 Göteborg, Hisingen"

Transkript

1 Handlingar, del 1 till sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 11 Göteborg, Hisingen 23 oktober 2013

2 RAPPORT Dnr HSN SU-team Dnr HSN Dnr HSN Dnr HSN Dnr HSN UPPFÖLJNING av överenskommelse om sjukhusvård mellan hälso- och sjukvårdsnämnderna 4, 5, 7, 11, 12 och Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Hösten 2013

3 Uppföljning av Överenskommelse om sjukhusvård mellan HSN 4, 5, 7, 11 och 12 och SU. Hösten 2013 För verksamhetsåren träffades en överenskommelse om sjukhusvård (VÖK) mellan hälso- och sjukvårdsnämnderna 4, 5, 7, 11, 12 och Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU). Överenskommelsen ska följas upp i enlighet med en gemensam uppföljningsplan och redovisning ska göras för hälso- och sjukvårdsnämnderna löpande under året. Denna rapport omfattar uppföljningen för hösten. Rapporten följer den struktur som finns i den beslutade uppföljningsplanen. Ekonomiskt utfall Hälso- och sjukvårdsnämndernas ersättning till SU för perioden januari till augusti uppgår till 6 075,4 mnkr vilket är periodens maximala ersättning från nämnderna. Därutöver tillkommer regionbidrag samt ersättning från hälso- och sjukvårdsutskottet. Samverkan Vård av barn i livets slutskede Av VÖK framgår att regionfullmäktige (RF) har beslutat att vården ska utvecklas för barn i livets slutskede (Dnr RSK ). Ansvaret delas mellan sjukhuset, Habilitering och Hälsa och kommunerna. Bakgrunden är att RF bifallit en motion om att utreda behovet av och förutsättningarna för inrättande av hospice för barn och unga. I den utredning som överlämnades till RS som underlag för beslut, konstaterades att det finns ett mindre antal barn och ungdomar i regionen som i olika utsträckning har behov av palliativ vård. Innehållet i en sådan vård är differentierad beroende på sjukdom och ålder. Utredningen menade att det optimala för barn och familj är att vård sker i hemmet under den sista levnadstiden. Den vårdform som därför lämpar sig bäst för barn i livets slutskede är en högkvalitativ hemsjukvård med möjlighet till god palliativ vård. I vårens uppföljning redovisades hur SU i samverkan med Göteborgs Stad och Habiltering och Hälsa vårdar barn i livets slutskede SU har i uppdrag att utveckla, implementera och följa upp rutiner kring vård av barn i livets slutskede. Sjukhuset har i samverkan med Göteborgs Stad och Habilitering och Hälsa gjort en genomlysning av hur vården fungerar. Slutsatsen är att samarbetet och ansvarsfördelningen mellan parterna är väl fungerande. Gruppen har också konstaterat att behov av gemensamma rutiner inte finns då varje patientfall uppvisar ett mycket varierande behov i kombination med att berörd vård- och omsorgspersonal uppvisar en flexibilitet och anpassning till varje patient. Gruppen konstaterar dock att det finns ett behov av gemensamma utbildningstillfällen och forum där erfarenheter kan delas. Gruppen har dokumenterat sina slutsatser i ett gemensamt dokument. Frågan har också behandlats i LGS, gruppen barn- och unga. Uppdraget är föremål för en fortsatt uppföljning under Angereds Närsjukhus (ANS) Ett gemensamt arbete genomförs under 2013, där såväl beställare som ANS och SU deltar med syfte att samverka och att utreda förutsättningarna för överföring av vårdområden till ANS. Arbetet har påbörjats inom flera områden. 2 (7)

4 Uppföljning av Överenskommelse om sjukhusvård mellan HSN 4, 5, 7, 11 och 12 och SU. Hösten 2013 Barn- och ungdomspsykiatri: ANS och SU har bildat en gemensam arbetsgrupp med målsättningen att överföringen ska vara klar Barndiabetes: SU och ANS samarbetar med syfte att utreda förutsättningarna för att överföra vårduppdrag inom barndiabetes. Läkare från ANS besöker SU med syftet att överföringar ska kunna genomföras smidigare och i en tidigare fas. TB- vården: Ett gemensamt arbete genomförs under 2013, där ANS och SU deltar med syfte att utreda förutsättningarna för att koordinera TB- vårdens utveckling i nordost. ANS och SU har kommit överens om att bemanna en arbetsgrupp hösten Kris- och trauma: Tidpunkten för en värdering av möjligheterna att lokalisera kris- och traumaenheten till de nordöstra stadsdelarna är beroende på eventuella förändringar av PTSD verksamheten (se nedan PTSD). Läns-, region- och rikssjukvård Vårdvolymer För regionens invånare har SU utfört sammanvägda prestationer vilket är 1,6 % lägre än föregående år och 1,4 % lägre än budget. Kvalitetsindikatorer och måltal. I vårens avtalsuppföljning redovisades utfall av de kvalitetsindikatorer som ska följas upp. Vid tiden för rapporten var värderingsarbetet inte avslutat. Den målrelaterade ersättningen för delår 1 uppgår 88,4 mnkr. SU ska redovisa utfall av kvalitetsindikatorer under hösten. Resultatet samt utbetalad ersättning kommer att redovisas till nämnderna i avtalsuppföljningen för helt år Rikssjukvård Transplantationssjukvård SU har ansvaret för regionens donationsenhet som har i uppdrag att öka antalet anmälningar till donationsregistret och därmed antal tillgängliga organ för transplantation. Sjukhuset har också ett regionalt uppdrag att utföra transplantationer som överstiger en överenskommen basvolym. Det är tillgången på organ som styr antalet utförda transplantationer. Sammanställningen nedan visar det totala antalet organtransplantationer som har genomförts under perioden januari augusti 2013 fördelat per organ, jämfört med basvolymen för helt år 2013 och utfall (7)

5 Uppföljning av Överenskommelse om sjukhusvård mellan HSN 4, 5, 7, 11 och 12 och SU. Hösten 2013 Ekonomiska konsekvenser av den särskilda ersättningsmodellen regleras i samband med årsredovisningen. Organ Basuppdrag 2013 (antal) Utfört 2013 Jan - aug (antal) Utfört 2012 Jan - aug(antal) Hjärta Lunga Njure Lever Flerorgan Summa Källa: SU Länssjukvård Suicidprevention I uppföljningsplanen ingår att SU ska redovisa policy, strategier och aktiviteter på akutmottagningarna för att minska risken för självmordsnära patienter. De riktlinjer som finns för hur handläggningen ska ske av självmordsnära patienter kan sammanfattas enligt följande: Suicidnära patienter ska övervakas i väntan på läkarbedömning. Bedömning ska göras av psykiatrisk specialistläkare eller annan läkare med specialkunskaper inom området. I riktlinjerna finns ett antal kriterier av betydelse för bedömningen. Suicidriskbedömning ska dokumenteras för samtliga akutsökanden inom psykiatrin. Vid hög risk ska riskförebyggande åtgärder vidtas och dokumenteras. Exempel på sådana åtgärder är graden av observation. För patienter som bedöms som suicidnära på somatiska avdelningar och akutmottagningar konsulteras en psykiatriker för hjälp med bedömning, behandling och eventuellt övertagande av patient. I regionen pågår ett arbete med att skapa ett kunskapsstöd för omhändertagande av självmordsbenägna patienter. Arbetet beräknas vara klart under hösten Specialistpsykiatri SU inbjöd nämndledamöterna i HSN 4, 5, 7, 11 och 12 till ett seminarium i september 2013 om verksamheterna inom psykiatri. Verksamhetsföreträdare informerade om aktuella vårdfrågor samt utvecklingsområden. Överföring av slutenvård barn och unga i Ale kommun från NU till SU Uppdraget att erbjuda vård för barn- och ungdomar boende i Ale kommun som har behov av sluten psykiatrisk vård har överförts från NU- sjukvården till SU. Pågående behandlingar avbryts inte, vilket innebär att patienter inte överförs från NU- sjukvården till SU. Volymen motsvarar 100 vårddagar och SU har tillförts 0,9 mkr för uppdraget. För perioden januari augusti 2013 har 6 patienter tagits om hand av SU. Antalet vårdtillfällen uppgår till 9 st. 4 (7)

6 Uppföljning av Överenskommelse om sjukhusvård mellan HSN 4, 5, 7, 11 och 12 och SU. Hösten 2013 Förlossningssjukvård I nedanstående tabell visas utfallet för perioden januari till augusti 2013 jämfört med motsvarande period Jan-aug Prognos Plan tal Jan-aug Helt år Antal förlossningar Källa: SU Hälsoundersökningar med mammografi SU ansvarar för hälsoundersökningar med mammografi för kvinnor i Askim och Mölndals kommun. I nedanstående tabell visas utfallet för perioden januari - augusti 2013 jämfört med motsvarande period Den högre volymen för perioden 2013 förklaras av ett ökat antal kvinnor i aktuell åldersgrupp. Andelen undersökta kvinnor har ökat jämfört med föregående år vilket förklaras av att kvinnor som uteblir från undersökning får en ny kallelse Jan - aug Jan - aug Antal undersökningar Andel undersökta av kallade 83% 80% Andel kallade inom fastställd tidsinttervall 100% 100% Andel som har fått svar inom fastställd svarstid (2 veckor) Källa: SU 97% 97% PTSD (Posttraumatiskt stressyndrom) HSN 11 och 12 har i sina beställningsunderlag inför uppmärksammat patientgruppen mede PTSD och formulerat mål som innebär en koncentrering av psykiatriresurser kring denna patientgrupp. SU har lämnat en rapport utifrån frågeställningen om möjligheter till koncentration av psykiatriresurser för patienter med Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). SUs slutsatser kan sammanfattas med att de bedömer att en koncentration av psykiatriresurser för patienter med PTSD bäst sker genom att skapa ett subspecialiserat omhändertagande på specialistmottagningarna i Gamlestaden, Mölndal, Centrum och Västra Frölunda. SU lyfter fram patienternas höga grad av samsjuklighet med annan psykisk ohälsa som kan omhändertas på en mottagning organiserad i flera specialiserade team. SU informerade om rapporten och sjukhusets slutsatser på ett seminarium för HSN den 12 september. Särskilda insatser Neuropsykiatriska utredningar och behandlingar Tilläggsöverenskommelser har tecknats med SU avseende tidsbegränsade satsningar där barnoch ungdomspsykiatrin tillförs resurser. Insatserna finansieras genom statsbidraget för barn och unga med psykisk ohälsa. Sjukhusets åtagande innebär att arbeta för att få ner de köer 5 (7)

7 Uppföljning av Överenskommelse om sjukhusvård mellan HSN 4, 5, 7, 11 och 12 och SU. Hösten 2013 som bildats för barn och unga med neuropsykiatrisk problematik. Satsningarna kommer att följas upp i februari 2014, resultatet är planerat att redovisas för nämnden i delår 1 för I vårdöverenskommelsen med SU framgår att det ingår i sjukhusets uppdrag att ge vård inom fastställda vårdgarantitider. Sjukhuset rapporterar enligt regionens riktlinjer. Införande av KBT för vuxna med ADHD Regionens vårdprogram för vuxna med ADHD innebär att kognitiv beteendeterapi ska kunna erbjudas. SU har påbörjat implementeringen av vårdprogrammet. Under 2013 beräknas antalet besök uppgå till ca och antalet individer beräknas till 260 stycken. Verksamheten fortsätter att utvidgas under Utveckla arbetet med mobila specialistenheter SU har i samverkan med Göteborgs Stad inrättat ett mobilt fältteam som arbetar uppsökande med stöd till personer vid psykisk ohälsa. En av teamets målsättningar är att tidigt identifiera personer med psykisk ohälsa som saknar kontakt med vård- och stödsystem. Kontaktorsakerna varierar inom psykisk ohälsa och stöd på andra livsområden. Det mobila fältteamets verksamhet har rapporterats till LGS temagrupp psykiatri. Verksamheten fortsätter och är föremål för utvärdering SU använder sig av hembesök som en viktig arbetsform inom flera vårdområden, som tillexempel inom barn- och äldresjukvården. Läkare och sjuksköterskor gör hembesök till barnpatienter med cancer i terminalt skede och inom neonatalverksamheten. Inom äldrepsykiatriska mottagningen sker nybesök i form av hembesök om det finns svårigheter att motivera patienten att besöka mottagningen. IVA utökat antal vårdplatser Under 2013 och 2014 ska SU utöka antalet vårdplatser inom intensivvården. Följande utökningar är genomförda under Område Antal platser Utfört Neonatal 5 platser Har startat i september enligt plan Barn 2 platser Vuxna 3 platser Genomfört enligt plan Källa: SU Tillgänglighet Vårdgarantin SU s följsamhet till vårdgarantin redovisas i ett särskilt ärende Uppföljning av Vårdgarantin september 2012 september 2013 vid hälso- och sjukvårdsnämndernas sammanträden i oktober Strålbehandlingsverksamhet SU har det medicinska ledningsansvaret för strålterapi i regionen. Verksamheten bedrivs vid två utbudspunkter; Göteborg och Borås. Uppföljning sker av väntetider. 6 (7)

8 Uppföljning av Överenskommelse om sjukhusvård mellan HSN 4, 5, 7, 11 och 12 och SU. Hösten 2013 Sammantaget har 64 % (2 338 behandlingsserier) av det totala uppdraget för VGR patienter utförts under perioden januari augusti Under perioden har totalt för SU och SÄS andelen kurativa (botande) behandlingar varit 55 % och andelen palliativa (smärtlindrande i livets slutskede) varit 44% 1. Behandlingarna delas upp i tre prioritetsgrader. För varje grupp finns en angiven tid för väntetid för behandling. Uppgifterna i nedanstående tabell inkluderar även utomlänspatienter. Prioritet Väntetid SU SÄS Prioritet 1 7 dagar 100% 100% Prioritet 2 14 dagar 83 % 91 % Prioritet 3 60 dagar 90 % 100% Källa: SU. 1 För en procent saknas angiven intention. 7 (7)

9

10

11 Sida 1(2) Tjänsteutlåtande nr 1131/13 Datum Diarienummer HSN Hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Handläggare Anna Lagerquist Telefon E-post Hälso- och sjukvårdsnämnd 11 Göteborg, Hisingen Svar på frågor om Demokratitorg Dnr RHK Ärendet Kommittén för rättighetsfrågor har den 23 maj 2013 beslutat att begära in svar på ungdomars synpunkter som framkommit vid demokratitorg hösten 2012 från hälso- och sjukvårdsnämnderna och hälso- och sjukvårdsutskottet. Förslag till beslut Yttrandet Svar på frågor om demokratitorg godkänns. Hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli/göteborg Håkan Hilmér Hälso- och sjukvårdschef Bilaga Svar på frågor om demokratitorg Förslag till fortsatt handläggning av Demokratitorgen (RHK ) Expedieras till Kommittén för rättighetsfrågor POSTADRESS: Regionens Hus Göteborg BESÖKSADRESS: Lillhagsparken 5 Göteborg TELEFON: HEMSIDA: E-POST: hsk.gbg@vgregion.se

12 Sida 1 (2) Yttrande Datum Diarienummer HSN Hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Handläggare Anna Lagerquist Telefon E-post anna.lagerquist@vgregion.se Svar på frågor om Demokratitorg Dnr RHK Bakgrund På demokratitorgen som Västra Götalandsregionen genomförde hösten 2012 framförde ungdomar synpunkter om bland annat hälso- och sjukvården. Rättighetskommittén har valt ut några frågeställningar som de har begärt in svar på. Övergripande synpunkter Frågorna från rättighetskommittén har enbart ställts till hälso- och sjukvårdsnämnderna, hälso- och sjukvårdsutskottet samt tandvårdsstyrelsen. Hälso- och sjukvårdsnämnden anser att frågorna även borde ha ställts till andra berörda utförarstyrelser då frågorna är av tydlig verksamhetskaraktär. Frågeställning rörande hälso- och sjukvård Många ungdomar upplever att de inte blir tagna på allvar när de presenterar sina problem för vårdpersonal. Vad görs för att komma tillrätta med detta problem? Hälso- och sjukvårdsnämnden ser allvarligt på att ungdomar inte upplever att de blir tagna på allvar. Detta är något som måste framföras till berörda verksamheter. Frågan har kontinuerligt diskuterats i arbetet med rapporten Hälso- och sjukvård för barn och ungdomar i Göteborg. I detta arbete ingick en referensgrupp med bland annat BUM, BUP, UM och vårdcentraler. I detta arbete framkom tydligt att ungdomar/unga vuxna behöver ses som en egen målgrupp med specifika behov. Uppföljningen av VG Primärvård kommer under året att fokusera på barn och ungdomar och i vilken omfattning de får sin vård tillgodosedd inom VG Primärvård. Frågeställning om bemötande finns med. Inom Habilitering & Hälsa finns fokus på att barnen ska vara delaktiga i varje besök. Inom förvaltningen har varje verksamhet utsett ett barnrättsombud på enhetschefsnivå. Utbildning av dessa personer pågår. Under 2013 ska verksamheterna i utvecklingsarbeten som berör barn, presentera hur barnets rätt att uttrycka sina åsikter i frågor som berör dem utformats och hur barns åsikter har påverkat utformningen av verksamheten. Folktandvården kommer att påverka metoder för uppföljning av kundperspektivet; t.ex. genom att omformulera frågor i kundenkäter och genom att etablera fokusgrupper med målgruppen ungdomar. De förbättringar som redan gjorts är inriktade på tillgänglighet; anpassade öppettider, sms-kallelser och tidbokning via nätet. Sedan tidigare används en särskild metodik avseende service och bemötande där arbetshäften tagits fram som stöd för klinikernas utveckling. POSTADRESS: Regionens Hus Göteborg BESÖKSADRESS: Lillhagsparken 5 Göteborg TELEFON: HEMSIDA: E-POST: hsk.gbg@vgregion.se

13 Sida 2(2) Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) arbetar aktivt med bemötande. Främst genom Centrum för barns rätt till hälsa som bland annat håller föreläsningar för personal och utbildning av barnrättsombud. SU arbetar även med syskonstödjare samt att se och kommunicera direkt med barnet/ungdomen. Vid förberedning av överföring till vuxenvård får ungdomen själv träffa doktorn utan föräldrarna för att kunna uttrycka sina egna tankar och önskemål. När det gäller uppföljning arbetar SU med ungdomars särskilda behov igenom tonårsgrupper och cafédialog där de tillfrågas hur de upplevt besöket. Återkoppling sker sedan till respektive mottagning. Nämnden följer aktivt upp alla vårdgivare och deras uppdrag i syfte att förbättra verksamheten för alla patienter och brukare. Frågeställning rörande ungdomsmottagningar Vad planerar hälso- och sjukvårdsnämnderna och verksamheterna att göra för att ungdomsmottagningarnas öppettider och tidsbokningsrutiner bättre anpassas efter ungdomarnas behov? När det gäller ungdomsmottagningarna i Göteborg skriver nämnden avtal med respektive stadsdel. När det gäller tillgänglighet står det i avtalen att ungdomarna ska ha möjlighet att boka tid utanför skoltid eller kunna komma till mottagningen utan att ha bokat en tid. Ungdomsmottagningarna i Göteborg ska samverkan med varandra kring öppettider. Mottagningarna ska ha liknande mottagningsformer vad gäller bokade och icke bokade besök, så att ungdomarna i de olika stadsdelarna har samma tillgänglighet. Det ska vara möjligt för ungdomarna att besöka någon av mottagningarna på vardags eftermiddag/kväll. Information om öppettider, telefontider mm ska vara lätt för ungdomarna att hitta via Internet. Informationen ska finnas på stadsdelarnas egna hemsidor och på UMO.se/Ungdomsmottagningen på nätet. När det gäller tillgänglighet per telefon använder sig ungdomsmottagningen på Hisingen av systemet TeleQ vilket innebär att alla ungdomar som ringer får en återkoppling samma dag. Under 2013 fortsätter nämnden att tillsammans med stadsdelarna på Hisingen arbeta med att utveckla arbetssättet för ungdomsmottagningen på Hisingen. Det nya arbetssättet kommer innebära en ökning av det uppsökande arbetet; ungdomsmottagningen kommer i större utsträckning att verka på ungdomarnas egna arenor för att möta ungdomarna på deras egna villkor. Kontinuerlig dialog med och uppföljning av ungdomsmottagningen görs där bland annat öppettider och tillgänglighet diskuteras och ändras när behov finns. Den senaste förändringen som gjorts är att öka tillgängligheten för de yngre ungdomarna att komma på drop-in. Detta har gjorts på ungdomarnas egen önskan efter det behov som personalen uppmärksammat För Hälso- och sjukvårdsnämnd 11, Göteborg, Hisingen

14

15

16

17

18 Sida 1(2) Tjänsteutlåtande nr 1136/13 Datum Diarienummer HSN Hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Handläggare Anna Lagerquist Telefon E-post Hälso- och sjukvårdsnämnd 11 Göteborg, Hisingen Förlängning av Tillägg till Avtal om folkhälsinsatser i Lundby, Familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler Ärendet Nämnden och SDN Lundby har under 2013 haft ett tilläggsavtal till Avtal om folkhälsoinsatser i Lundby. Tilläggsavtalet avser processledare för familjecentrerat arbetssätt och familjecentral med fokus på barn 0-12 år och deras familjer. Då processen och arbetet fortfarande pågår och kommer att pågå under hela 2014 föreslås en förlängning av tilläggsavtalet med ett år, till och med Bakgrund SDN och HSN finansierar gemensamt en processledare för att genomföra en kartläggning av samverkan samt stödja processen med familjecentrerat arbetssätt och familjecentral i Lundby. Under 2012 genomfördes en kartläggning, dialogmöten samt inspirationsträffar med berörda aktörer genomförts. Arbetet har kopplats till Nosam. Under 2013 har processledaren (0,5 årsarbetare) fortsatt arbetet med att starta en familjecentral samt med processen att skapa ett familjecentrerat arbetssätt. Överväganden I Västra Götalandsregionens budget för 2013 tydliggörs familjecentralens viktiga uppgift att stödja föräldrar, sprida kunskap samt skapa trygghet under de tidiga åren i ett barns liv. Utveckling av familjecentral finns med i SDN och HSN:s gemensamma handlingsplan för lokalt folkhälsoarbete i Lundby. En annan framgångsfaktor är processledare som driver arbetet framåt. Arbetet med familjecentral och familjecentrerat arbetssätt har nu pågått i Lundby under en längre tid. Att inte fortsätt finansiera en processledare skulle riskera att arbetet avstannar och att en start av familjecentral ytterligare drar ut på tiden. Nämnden bör därför förlänga tilläggsavtalet med ett år till POSTADRESS: Regionens Hus Göteborg BESÖKSADRESS: Lillhagsparken 5 Göteborg TELEFON: HEMSIDA: E-POST: hsk.gbg@vgregion.se

19 Sida 2(2) Datum Diarienummer HSN Finansiering Finansiering sker genom 50/50-principen. Det innebär att HSN och SDN står för var sin lika stor del av den totala finansieringen. Den totala finansieringen av processledare, 0,5 årsarbetare, är 350 tusen kronor per år vilket innebär 175 tusen kronor per part för år Medel för processledare finns reserverat i nämndens budget för folkhälsa Förslag till beslut 1. Förlängning av Tillägg till Avtal om folkhälsoinsatser i Lundby, Familjecentrerat arbetssätt och familjecentral till och med godkänns. 2. Tilläggsavtalet finansieras med 175 tusen kronor inom ramen för nämndens folkhälsomedel. Hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli/göteborg Håkan Hilmér Hälso- och sjukvårdschef Expedieras till SDN Lundby; lundby@lundby.goteborg.se

20 Sida 1(2) Tjänsteutlåtande nr 1141/2013 Datum Diarienummer HSN Hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Handläggare Anna Lagerquist Telefon E-post Hälso- och sjukvårdsnämnd 11 Göteborg, Hisingen Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg Ärendet Inför 2014 har förslag till nytt avtal mellan hälso- och sjukvårdsnämnderna 5, 11 och 12 samt Göteborgs Stad för perioden tagits fram. Avtalet avser samverkan kring folkhälsoinsatser i Göteborg. Bakgrund Sedan bildandet av Västra Götalandsregionen har avtal med Göteborg Stad funnits avseende folkhälsoinsatser. Avtalet är ett samverkansavtal. Syftet med avtalet är att samla, stötta och stärka det lokala folkhälsoarbetet i Göteborg med särskild inriktning på stadsdelarna. De områden som särskilt tas upp i avtalet när det gäller stöttning till det lokala folkhälsoarbetet är: folkhälsodata och epidemiologiskt stöd övergripande samordning, ledning och styrning uppföljning och utvärdering kommunikation- och informationsinsatser samt utbildningsinsatser inom folkhälsoområdet. Den grundläggande utgångspunkten för folkhälsoarbetet är perspektivet jämlikhet med syftet att minska skillnader i hälsa. Västra Götalandsregionens dokument Samling för social hållbarhet och stadens folkhälsopolitiska program ligger till grund. Finansiering Avtalets totala omfattning för 2014 är 3,47 miljoner kronor. Hälften av denna summa finansieras tillsammans av HSN 5, HSN 11 och HSN 12 och hälften av Göteborg Stad. HSN 11:s del av finansieringen för 2014 är 475 tusen kronor. Finansieringen sker inom ramen för nämndens folkhälsomedel. POSTADRESS: Regionens Hus Göteborg BESÖKSADRESS: Lillhagsparken 5 Göteborg TELEFON: HEMSIDA: E-POST: hsk.gbg@vgregion.se

21 Sida 2(2) Datum Diarienummer HSN Förslag till beslut 1. Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg godkänns under förutsättning att Göteborgs Stad, hälso- och sjukvårdsnämnd 5 samt hälso- och sjukvårdsnämnd 12 fattar likalydande beslut. 2. Avtalet finansieras inom ramen för nämndens folkhälsomedel. 3. Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg, dnr HSN ersätter nuvarande avtal, dnr HSN Hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli/göteborg Håkan Hilmér Hälso- och sjukvårdschef Bilaga Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg Expedieras till Göteborgs stad; goteborg@goteborg.se marianne.bernhardtz@stadshuset.goteborg.se

22 Dnr: HSN HSN HSN Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg

23 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 AVTALSPARTER AVTALSTID SAMT ÄNDRING OCH UPPSÄGNING AV AVTAL UTGÅNGSPUNKTER FÖR AVTALET Styrdokument AVTALSFORM OCH SYFTE UPPGIFTER OCH ÅTAGANDEN Gemensamma åtaganden Folkhälsodata och epidemiologiskt stöd Samverkan kring uppföljning och utvärdering Göteborgs stad Stadsledningskontoret Samordning Informationsinsatser Utbildning Göteborgs stad Sociala resursförvaltningen HSN DIALOGMÖTEN RAPPORTERING OCH UPPFÖLJNING EKONOMISK FÖRDELNING OCH ERSÄTTNING Princip för fördelning Ersättning Fakturering och mottagande av ersättning TVIST UNDERSKRIFT... 7

24 1 AVTALSPARTER Göteborgs Stad (Staden) org. nr och Hälso- och sjukvårdsnämnd, Göteborg, Centrum-Väster (5), Hälso- och sjukvårdsnämnd, Göteborg, Hisingen (11) och Hälso- och sjukvårdsnämnd, Nord- Östra Göteborg (12) (HSN) org. nr AVTALSTID SAMT ÄNDRING OCH UPPSÄGNING AV AVTAL Avtalstiden är 1 januari 2014 till 31 december 2016 med möjlighet till max 12 månaders förlängning. Uppsägning av avtalet för upphörande eller omförhandling ska meddelas den andra parten skriftligen senast juni månad. Ändrade förutsättningar som påverkar avtalet ska skriftligen meddelas andra parten. Ändringar och tillägg till detta avtal ska för att vara gällande skriftligen godkännas av parterna. 3 UTGÅNGSPUNKTER FÖR AVTALET Göteborg Stad och VGR har båda ett befolkningsansvar. Inom Göteborg Stad ligger befolkningsansvaret till större delen på respektive stadsdelsnämnd medan det inom VGR ligger på HSN. Med befolkningsansvaret kommer även ansvar för lokalt folkhälsoarbete. Arbetet med att förbättra folkhälsan kräver gemensamma insatser på alla nivåer. Ett framgångsrikt folkhälsoarbete måste utgå från övergripande strukturella förhållanden som befolkningens levnadsvillkor och hälsa. Genomgående för folkhälsoarbetet är både insatser som förbättrar folkhälsan generellt och särskilda insatser riktade till de grupper som har den sämsta hälsan. Verksamheten ska omfatta systematiska och målinriktade insatser för att påverka befolkningens hälsa och även omfatta både hälsofrämjande och förebyggande insatser. Folkhälsoarbetet ska utgå från perspektivet jämlikhet med syftet att minska skillnader i hälsa. VGR:s dokument Samling för social hållbarhet och stadens folkhälsopolitiska program ska ligga till grund för arbetet. 3.1 Styrdokument Det nationella övergripande folkhälsopolitiska målet är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. Utgångspunkten för den nationella folkhälsopolitiken är hälsans bestämningsfaktorer som definieras i elva målområden. Det övergripande målet, med målområden, tillsammans med mål och prioriteringar i Stadens respektive VGR:s styrdokument för folkhälsoarbetet (budget, policyer med mera) ska utgöra grunden för inriktningen på folkhälsoinsatser. Avtal om samvekan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg 3 (7)

25 4 AVTALSFORM OCH SYFTE Avtalet är ett samverkansavtal. Syftet med avtalet är att samla, stötta och stärka det lokala folkhälsoarbetet i staden med särskild inriktning på stadsdelarna. Syfte med avtalet är också att reglera åtaganden och uppgifter samt den ekonomiska fördelningen mellan parterna. 5 UPPGIFTER OCH ÅTAGANDEN 5.1 Gemensamma åtaganden Folkhälsodata och epidemiologiskt stöd Det epidemiologiska stödet till det lokala folkhälsoarbetet ska utgöras av: Adekvata och lättillgängliga folkhälsodata (exempelvis data från Göteborgs stads statistikenhet SLK, data från VGR:s vårddatabas, Hälsa på lika villkor, drogvaneundersökning mm), analysarbete samt tillgång till adekvata presentationsverktyg. Vardera parten står för sin egen finansiering inom detta område. Staden ansvarar för samordning av aktiviteterna. Data som beställs från verksamheter utanför VGR och Göteborgs stad skall samfinansieras. Ett utvecklingsområde för avtalsperioden är att skapa bättre tillgång till hälsodata från mödraoch barnhälsovård, skolhälsovård, tandvård och läkemedelsstatistik. Hälsodata bör göras tillgängliga på flera olika nivåer: kommunnivå, HSN-nivå, stadsdelsnivå samt när så är möjligt på mellanområdesnivå. Utvecklingsarbete och uppdatering av barnhälsoindex ska göras under avtalsperioden. Göteborgs stad gör urval ur den nationella folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor varje år. Parterna har för avsikt att kunna samarbeta kring bearbetning av rådata Samverkan kring uppföljning och utvärdering När uppföljning och utvärdering av verksamheter eller insatser inom folkhälsoarbetet ska göras ska parterna samverka med varandra. Parterna ska även, där det så är möjligt och lämpligt, samverka med t.ex. universitet och andra instanser där forskning bedrivs. 5.2 Göteborgs stad Stadsledningskontoret Stadens åtagande, genom Stadsledningskontoret, består av; övergripande samordning, ledning och styrning, uppföljning, kommunikation- och informationsinsatser samt utbildningsinsatser inom folkhälsoområdet Samordning Staden åtar sig ett övergripande samordningsansvar för folkhälsofrågor i Göteborg. Samordning, ledning, styrning och stöd ska utformas i dialog med stadsdelar, övriga berörda Avtal om samvekan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg 4 (7)

26 förvaltningar och folkhälsoaktörer i staden. Det lokala folkhälsoarbetet som bedrivs i stadsdelarna utifrån lokala avtal mellan respektive HSN och stadsdel har särskild prioritet. Samverkan ska ske med aktörer på nationell och regional nivå. Staden åtar sig även att medverka i nätverk, arbetsgrupper eller motsvarande nationellt, inom VGR och inom staden. Staden åtar sig att på ledningsnivå samordna ungdomsmottagningarna och deras gemensamma frågor. Syftet med samordningen är främst att driva utvecklingsfrågor utifrån ungdomarnas behov Informationsinsatser Arbetet med informationsinsatser ska utgå från Göteborg Stads kommunikationsstrategi för folkhälsoarbete. Stadens hemsida för folkhälsofrågor är en viktig informationskanal utåt och skall hållas uppdaterad. Parterna ska ha samsyn kring hälsobudskap som riktar sig till befolkningen Utbildning Staden åtar sig att samordna och genomföra folkhälsoutbildningar enligt aktuell utbildningsplan för både politiker och tjänstemän. Utbildningsplan tas fram och ses över årligen tillsammans med representanter för utvecklingschefsgruppen inom SDF och lokala utvecklingsledare (ULF). Utbildningsplanen ska omfatta en 7,5 poängs hälsopromotiv utbildning. Kursen ska hållas minst en gång vartannat år. Utbildningsplanen ska även innehålla minst en folkhälsoorienterande endags utbildning för politiker o tjänstemän varje år samt kompetensutvecklande seminarier för lokala folkhälsoutvecklare och andra berörda aktörer. 5.3 Göteborgs stad Sociala resursförvaltningen Staden, genom Sociala resursförvaltningen, åtar sig att bidra till kompetenshöjning och metodutveckling av hälsofrämjande och förebyggande karaktär inom alkohol-, narkotika-, doping-, och tobaksområdet (ANDT) i syfte att stödja det lokala folkhälsoarbetet i stadsdelarna. Detta innebär att staden åtar sig att efterfråga vilket behov stadsdelarna har i det lokala folkhälsoarbetet. Stödet från staden ska anpassas efter stadsdelarnas behov. Utvecklingen av arbetet med ANDT ska utgå från barn och ungdomarnas behov. Staden åtar sig att genomföra följande inom området ANDT; Driva Kunskapskällan där följande aktiviteter ska ingå i grunduppdraget: -tobakssamordning, -webbinformation inom ANDT-området med inriktning på förebyggande, föreläsningar och utbildning t.ex. förebyggande arbete i skolan, drogattityder och preparatkunskap. Strukturerad samverkan och nätverkande med stadsdelsförvaltningarna. Utvecklingsarbete i frågan ska ske tillsammans med utvecklingsledare i folkhälsofrågor. Efter dialog och överenskommelse mellan parterna kan nya samverkansområden tillkomma under avtalsperioden. Avtal om samvekan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg 5 (7)

27 5.4 HSN Utförarna inom VGR är de som ska delta aktivt i det lokala folkhälsoarbetet. HSN åtar sig att i överenskommelser och avtal med olika utförare tydligt definiera uppdrag och åtaganden avseende hälsofrämjande och förebyggande insatser samt deltagande i det lokala folkhälsoarbetet. 6 DIALOGMÖTEN Minst en gång per termin träffas parterna i dialogmöten för att informera varandra om beslut, uppdrag, förändringar i planer, resurser, samordning med mera som har betydelse för avtalet. I dialogmötena diskuteras även uppföljning och utveckling av avtalet. Staden är sammankallande till dessa möten. 7 RAPPORTERING OCH UPPFÖLJNING Staden ska årligen skriftligen lämna en samlad tjänstemannaberedd redovisning över föregående års verksamhet enligt detta avtal. Redovisningen ska även innehålla en ekonomisk redovisning. Redovisningen ska lämnas senast i mitten av februari varje år. 8 EKONOMISK FÖRDELNING OCH ERSÄTTNING 8.1 Princip för fördelning Principen för finansiering av detta avtal är 50/50 vilket innebär att båda parter bidrar med lika mycket ekonomiska resurser. 8.2 Ersättning Den totala finansieringen enligt detta avtal är 3,47 mnkr. VGR ersätter Staden med 1,735 mnkr för år Ersättningen är fast för år Från justeras ersättningen kalenderårsvis med Omsorgsprisindex (OPI) som publiceras av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). För 2015 görs justering med hänsyn till OPI definitivt 2014, och så vidare respektive år. Beräkningen ska göras med en decimals noggrannhet. Staden ansvarar för att justeringen äger rum och ska skriftligen för VGR redovisa hur beräkningen har gjorts. Stadens egenfinansiering justeras i motsvarande omfattning, så att 50/50 finansieringen av verksamheten enligt detta avtal bibehålls. Parterna kan i samråd komma överens om annan uppräkning. 8.3 Fakturering och mottagande av ersättning Fakturering sker kvartalsvis. Fakturerings- och expeditionsavgifter tillkommer inte. Eventuell dröjsmålsränta ska utgå enligt räntelag. Faktura ställs till Hälso- och sjukvårdskansliet, Fe 021, Göteborg. Fakturan märks med beställarid 50GB. Kommunstyrelsen, genom stadsledningskontoret, är mottagare av ersättningen. Avtal om samvekan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg 6 (7)

28 9 TVIST Tvist mellan parterna rörande tillämpning och tolkning av detta avtal ska avgöras i förhandling och dialog mellan parterna. 10 UNDERSKRIFT Detta avtal är upprättat i två likalydande exemplar där parterna tagit var sitt original. Frank Andersson Anneli Hulthén Ordförande HSN 5, Ordförande Kommunstyrelsen Göteborg Göteborg Elise Norberg Pilhem Ordförande HSN 11 Göteborg Håkan Linnarsson Ordförande HSN 12 Göteborg Avtal om samvekan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg 7 (7)

29 Sida 1(3) Tjänsteutlåtande nr 1142/13 Datum Diarienummer HSN Hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Handläggare Ingegerd Svensson Telefon E-post Hälso- och sjukvårdsnämnd 11 Göteborg, Hisingen Tilläggsavtal Utnyttjande av optioner för Capio Lundby Sjukhus AB Ärendet Mellan hälso- och sjukvårdsnämnd 11, Göteborg Hisingen och Capio Lundby Sjukhus AB finns ett upphandlat avtal som omfattar elektiv öppenvård och viss slutenvård. I ärendet föreslås att tilläggsavtal tecknas med Capio Lundby Sjukhus AB om optioner för perioden Bakgrund Avtalet med Capio Lundby Sjukhus AB gäller från och med 1 januari 2012 till och med 31 december 2017 med möjlighet för beställaren att förlänga avtalet upp till 3 gånger under maximalt 36 månader. Enligt avtalet kan beställaren vid behov utöka Capio Lundby Sjukhus AB:s årliga åtagande inom respektive specialitet. Optionen kan omfatta upp till 10 procent av ekonomiska åtagandet och innehålla specifikation om verksamhetsinriktning. HSN 11 beslutade i december 2011 om följande två-åriga optioner till ett sammanlagt värde av tkr. - Sjukgymnastik motsvarande besök. - Läkare gynekologi till ungdomsmottagning 4 timmar/vecka. - Plaströrsinläggningar ÖNH motsvarande 350 besök sjuksköterskebesök internmedicin Överväganden Under 2013 har diskussioner förts mellan hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Göteborg (HSNK Göteborg) och Capio Lundby Sjukhus AB om fortsatta anpassningar av vården till befolkningens behov. HSNK Göteborg föreslår följande optioner för perioden POSTADRESS: Regionens Hus Göteborg BESÖKSADRESS: Lillhagsparken 5 Göteborg TELEFON: HEMSIDA: E-POST: hsk.gbg@vgregion.se

30 Sida 2(3) Datum Diarienummer HSN Gynekologi - Gynekolog på ungdomsmottagning upp till åtta timmar per vecka, totalt 360 timmar per år åtgärder/besök inom DRG-området läkarbesök Internmedicin st 24 timmars EKG-undersökningar Sjukgymnastik - Ytterligare en sjukgymnast anställs motsvarande besök som fördelas på 515 gruppbesök, 850 normalbesök, 85 omfattande besök och 650 sjukgymnastbesök inom psykiatri Psykiatri återbesök hos psykiater besök hos psykolog Öron-, näs-, halsverksamhet plaströrsinläggningar i narkos. Antalet läkarbesök minskas med motsvarande 350 st årgärder/besök inom DRG-området Finansiering Sammantaget uppgår optionens värde till tkr i 2013 års ersättningsnivå. Därav avser tkr förlängning av de optioner som beslutades om inför 2012 och tkr nya optioner som tillkommer inför Finansiering sker inom budget för länssjukvård, privata sjukhus och kostnaden fördelas mellan Hälso- och sjukvårdsnämnderna enligt andel av tidigare vårdkonsumtion vid Lundby Närsjukhus. Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden 11, Göteborg Hisingen godkänner att tilläggsavtal tecknas med Capio Lundby Närsjukhus AB om optioner för perioden

31 Sida 3(3) Datum Diarienummer HSN Hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli/göteborg Håkan Hilmér Hälso- och sjukvårdschef Bilaga Tilläggsavtal, Option enligt avtal med Capio Lundby Närsjukhus AB Expedieras till Capio Lundby Sjukhus AB

32 Dnr HSN Överenskommelse om tilläggsavtal utnyttjande av optioner Mellan Capio Lundby Sjukhus AB (organisationsnummer ) (vårdgivaren) och Västra Götalands läns landsting (organisationsnummer ) genom Hälso- och sjukvårdsnämnd 11 Göteborg Hisingen (beställaren) finns ett vårdavtal avseende Lundby Närsjukhus Göteborg, dnr HSN Avtalet gäller under perioden från och med 1 januari 2012 till och med 31 december 2017 med rätt för beställaren att förlänga avtalet upp till 3 gånger under maximalt 36 månader. HSN 11 beslutade i december 2011 om följande optioner för perioden till ett sammanlagt värde av tkr. - Sjukgymnastik motsvarande besök. - Läkare gynekologi till ungdomsmottagning 4 timmar/vecka. - Plaströrsinläggningar ÖNH motsvarande 350 besök sjuksköterskebesök internmedicin Under 2013 har diskussioner förts mellan Hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Göteborg och Capio Lundby Sjukhus AB om fortsatta anpassningar av vården till befolkningens behov. Parterna är överens om följande optioner för perioden som tillägg till gällande avtal. I övrigt gäller avtalet i sin ursprungliga lydelse med hittills överenskomna ändringar. Volymändringarna enligt optionerna sker inom ramen för grundavtalets definierade uppdrag. Den samlade ersättningen för dessa optioner uppgår till tkr i 2013 års nivå. De angivna DRG-vikterna anges enligt 2013 års viktlista. Gynekologi, tkr - Gynekolog på ungdomsmottagning upp till 8 timmar per vecka, totalt 360 timmar per år åtgärder/besök inom DRG-området med en genomsnittlig DRG-vikt om 0,1116 poäng läkarbesök Internmedicin, 204 tkr st 24 timmars EKG-undersökningar Sjukgymnastik, tkr - Ytterligare en sjukgymnast anställs motsvarande besök som fördelas på 515 gruppbesök, 850 normalbesök, 85 omfattande besök och 650 sjukgymnastbesök inom psykiatri Psykiatri, tkr återbesök hos psykiater besök hos psykolog

33 Dnr HSN Öron-, näs-, halsverksamhet, tkr plaströrsinläggningar i narkos. Antalet läkarbesök minskas med motsvarande 350 st årgärder/besök inom DRG-området till en genomsnittlig DRG-vikt om 0,1333 poäng Denna överenskommelse har upprättats i två exemplar varav parterna tagit var sin. Göteborg Göteborg För Hälso- och sjukvårdsnämnd 11 Göteborg Hisingen För Capio Lundby Sjukhus AB Håkan Hilmér Hälso- och sjukvårdschef Agnetha Folestad VD

34 Sida 1(1) Tjänsteutlåtande nr 1145/13 Datum Diarienummer HSN Hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Handläggare Sophie Nygren Telefon E-post Hälso- och sjukvårdsnämnd 11 Göteborg, Hisingen Sammanträdestid för januari och planeringskonferens 2014 Ärendet Hälso- och sjukvårdsnämnd 11 Göteborg, Hisingen beslutar om datum för nämndsammanträde i januari och planeringskonferens Förslag till beslut 1. Nämnden kommer att sammanträda den 31 januari Nämndens planeringskonferens hålls den februari Hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Håkan Hilmér Hälso- och sjukvårdschef POSTADRESS: Regionens Hus Göteborg BESÖKSADRESS: Lillhagsparken 5 Göteborg TELEFON: HEMSIDA: E-POST: hsk.gbg@vgregion.se

35 Delegeringsprotokoll Behandling av ärenden i vilka nämndens ordförande har beslutsrätt enligt hälso- och sjukvårdsnämnd 11 Göteborg, Hisingens delegationsordning 97/ Deltagande i kurser, konferenser, seminarium mm Dnr HSN Ärendet Nämnden har delegerat rätten att fatta beslut om deltagande i studieresor, konferenser, kurser, konferenser och annan utbildning för förtroendevalda i hälso- och sjukvårdsnämnden, i enlighet med delegationsordningen 97/2013 ärende A2. Ordförandens beslut: 1. Kerstin Fabiansson (M) får delta med arvode på En socialt hållbar ekonomi styra, samordna och investera den 1 oktober Mariella Olsson (FP) får delta med arvode på "Samverkan - vad innebär det för mig som politiker/chef?" den 25 oktober Elise Norberg Pilhem (V) Ordförande Expedieras till Nämnden för anmälan POSTADRESS: Regionens Hus Göteborg BESÖKSADRESS: Lillhagsparken 5 Göteborg TELEFON: HEMSIDA: E-POST: hsk.gbg@vgregion.se

36 Hälso- och sjukvårdsnämnd 11 Göteborg, Hisingen Anmälningsärendelista Anmälningsärenden Dnr: HSN Till protokollet antecknas inkommande/utgående handlingar enligt nedan. Inkomna protokoll 1. Hälso- och sjukvårdsnämnden i Mittenälvsborg HSN 6, protokoll, daterat , 58 Tilläggsöverenskommelse högspecialiserad vård (region och rikssjukvård) (Dnr HSN ) 2. Hälso- och sjukvårdsnämnden i Sjuhärad HSN 8, protokoll, daterat , 73 Tilläggsöverenskommelse högspecialiserad vård (region och rikssjukvård) (Dnr HSN ) 3. Regionstyrelsen, protokoll, daterat , 198 Underlag för FoU-budget relaterat till hälso- och sjukvårdens verksamheter (Dnr HSN ) 4. Styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhus, protokoll, daterat , 158 Förändringsposter i vårdöverenskommelsen 2014 (Dnr HSN ) 5. Hälso- och sjukvårdsnämndernas 4,5,7,11 och 12 MBL-grupp, protokoll, daterat , (Dnr HSN ) 6. Hälso- och sjukvårdsnämndernas 4,5,7,11 och 12 MBL-grupp, protokoll, daterat (Dnr HSN ) Inkomna/utgående skrivelser 7. Inkommen skrivelse och svar, angående distriktssköterskans arbete, daterat (Dnr HSN ) 8. Inkommen skrivelse, angående IT i vården försiktighet i samband med inköp, daterat (Dnr HSN ) 9. Inkommen skrivelse, angående sjukresa, daterat (Dnr HSN ) 10. Inkommen skrivelse från förvaltningskansliet, angående kostnader och finansiering av glasögonbidrag, daterat (Dnr HSN ) POSTADRESS: Regionens Hus Göteborg BESÖKSADRESS: Lillhagsparken Göteborg TELEFON: HEMSIDA: EPOST: hsk.gbg@vgregion.se

37

38

39

40

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-20 Diarienummer 1234/16 Utbildning, barn och unga, folkhälsa Välfärd och utbildning Anna Lagerquist Telefon 031-368 04 46 E-post: anna.lagerquist@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 12, nord-östra Göteborg den 23 oktober 2013

Sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 12, nord-östra Göteborg den 23 oktober 2013 KALLELSE Hälso- och sjukvårdsnämnd 12 Sammanträdesdatum nord-östra Göteborg 2013-10-23 Sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 12, nord-östra Göteborg den 23 oktober 2013 Tid: Gruppmöten kl 08.30-09.30

Läs mer

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser mellan Centrums stadsdelsnämnd och Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser mellan Centrums stadsdelsnämnd och Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Datum 2016-06-14 Diarienummer HSNG 2016-00166 Ärende 1 OBS! REVIDERAD! 1 (2) Tjänsteutlåtande Datum 2016-06-14 Diarienummer HSNG 2016-00166 Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Charlotta

Läs mer

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan Dnr: 110-2012 Avtal om folkhälsosamordning i Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01 Mellan HSN 8 och Borås Stad 1 (7) 1. Parter Detta avtal är slutet mellan kommunstyrelsen i Borås nedan kallad kommunen och Västra

Läs mer

Samverkansavtal avseende Hälsoteket mellan Östra Göteborgs stadsdelsnämnd och Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd

Samverkansavtal avseende Hälsoteket mellan Östra Göteborgs stadsdelsnämnd och Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2016-09-30 Diarienummer: N132-0912/16 Utvecklingsavdelningen Charlotta Green Telefon: 365 00 00 E-post: charlotta.green@ostra.goteborg.se Samverkansavtal avseende Hälsoteket

Läs mer

Avtal om familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Lundby

Avtal om familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Lundby Dnr: Dnr: Avtal om familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Lundby 2017-2018 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 AVTALSPARTER... 3 2 AVTALSTID... 3 3 AVTALETS FORM OCH SYFTE... 3 4 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR AVTALET...

Läs mer

Uppföljning av folkhälsoavtal HSN 12 och SDN Östra Göteborg Ärendet Uppföljning av folkhälsoavtalet enligt Folkhälsoplattform 2014.

Uppföljning av folkhälsoavtal HSN 12 och SDN Östra Göteborg Ärendet Uppföljning av folkhälsoavtalet enligt Folkhälsoplattform 2014. Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-03-02 Diarienummer: N132-0228/13 Utvecklingsavdelningen Charlotta Green, Åsa Svensson Telefon: 365 00 00 E-post: charlotta.green@ostra.goteborg.se Uppföljning av folkhälsoavtal

Läs mer

Ärende 8. för rättighetsfrågor till Hälso-ochh. Sida 1(1) Gunnel Sjöberg. Susanne Tedsjö. Expedieras tilll. Tjänsteutlåtandee. POSTADRESS: Box 1726

Ärende 8. för rättighetsfrågor till Hälso-ochh. Sida 1(1) Gunnel Sjöberg. Susanne Tedsjö. Expedieras tilll. Tjänsteutlåtandee. POSTADRESS: Box 1726 Ärende 8 Sida 1(1) Tjänsteutlåtandee Datum 2013-11-27 Diarienummer HSN 8 102-2013 Borås Gunnel Sjöberg Telefon: 010 441 39 46 e-post: gunnel.sjoberg@ @vgregion.se Hälso- och sjukvårdsnämnden i Sjuhärad

Läs mer

Avtal om folkhälsoinsatser i. XXXX Kommun Mellan

Avtal om folkhälsoinsatser i. XXXX Kommun Mellan Dnr: Avtal om folkhälsoinsatser i XXXX Kommun 2013-2016 Mellan HSN 6 och xx kommun 1 (6) 1. Parter Detta avtal är slutet mellan kommunstyrelsen i XX, nedan kallad Kommunen och Västra Götalands läns landsting

Läs mer

DNR: HSNV DNR:

DNR: HSNV DNR: DNR: HSNV 2016-00064 DNR: Postadress: Regionens Hus 462 80 Vänersborg Besöksadress: Östergatan 1 Vänersborg Telefon: 010-441 00 00 Webbplats: www.vgregion.se E-post: post@vgregion.se Postadress: Regionens

Läs mer

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden 2016-2019. 1. Parter Detta avtal är slutet mellan Uddevalla kommun, nedan kallad kommunen, och norra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Beställningsunderlag 2015

Beställningsunderlag 2015 Diarienummer HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster Dnr HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster 1

Läs mer

BASALA UPPGIFTER. Hälso- och sjukvård i Västra Götaland Verksamhetsanalys 2011 REVIDERAD VERSION 2012 06-01

BASALA UPPGIFTER. Hälso- och sjukvård i Västra Götaland Verksamhetsanalys 2011 REVIDERAD VERSION 2012 06-01 BASALA UPPGIFTER Hälso- och sjukvård i Västra Götaland Verksamhetsanalys 2011 Regionkansliet Hälso- och sjukvårdsavdelningen maj 2012 REVIDERAD VERSION 2012 06-01 Rev 2012-06-01 163 Basala uppgifter om

Läs mer

Protokoll. från sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 12 Göteborg, nord-östra. 23 oktober 2013

Protokoll. från sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 12 Göteborg, nord-östra. 23 oktober 2013 Protokoll från sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 12 Göteborg, nord-östra 23 oktober 2013 Protokoll Sammanträde: Nämndsammanträde med Tid: Den 23 oktober 2013 kl 09.30-15.30 Plats: Lokal Eklövet,

Läs mer

HÄLSA - FOLKHÄLSA. HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA -

HÄLSA - FOLKHÄLSA. HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA - VERKSAMHETSPL AN 2015 1 HÄLSA - FOLKHÄLSA HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA - hälsotillståndet i befolkningen som helhet eller i grupper i befolkningen God folkhälsa, ett mål för samhället

Läs mer

Protokoll. från sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 11 Göteborg, Hisingen

Protokoll. från sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 11 Göteborg, Hisingen Protokoll från sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 11 26 april 2013 Protokoll Sammanträde: Nämndsammanträde med Tid: Fredagen den 26 april kl. 09.00-15.40 Plats: Aschebergska Eken, Göteborg ande

Läs mer

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad HSNS 2018-00072 Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad 2018-06-20 1 (6) Bakgrund Hälso- och sjukvårdsnämndens mål och inriktning är utgångspunkten för nämndens beställningsarbete

Läs mer

Avtal mellan Uppsala kommun och Region Uppsala om psykosvårdens beroendeteam

Avtal mellan Uppsala kommun och Region Uppsala om psykosvårdens beroendeteam SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2018-10-22 Diarienummer SCN-2018-0493 Socialnämnden Avtal mellan Uppsala kommun och Region Uppsala om psykosvårdens beroendeteam Förslag till beslut

Läs mer

Folkhälsa i Angered NOSAM

Folkhälsa i Angered NOSAM Folkhälsa i Angered NOSAM 2017-03-23 Vad är folkhälsa? Hälsa är ett individuellt mått, d.v.s. en persons fysiska och psykiska tillstånd Folkhälsa är ett mått på en befolknings samlade hälsotillstånd En

Läs mer

Remiss Regional folkhälsomodell

Remiss Regional folkhälsomodell sida 1 2014-02-19 Dnr: 2014-83 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Remiss Regional folkhälsomodell Bakgrund Västra Götalandsregionen (VGR) har ett väl förankrat folkhälsoarbete sedan många år. Synen på folkhälsoarbete

Läs mer

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 28 oktober 2016

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 28 oktober 2016 1 (5) Kallelse/Föredragningslista Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 28 oktober 2016 Plats: Bohusläns museum, Museigatan 1, Uddevalla Tid: Kl. 09:00 15:00 (Kaffe från kl. 08:30) Om du

Läs mer

Avtal mellan Uppsala kommun och Region Uppsala om psykosvårdens beroendeteam

Avtal mellan Uppsala kommun och Region Uppsala om psykosvårdens beroendeteam SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2018-12-04 Diarienummer SCN-2018-0493 Socialnämnden Avtal mellan Uppsala kommun och Region Uppsala om psykosvårdens beroendeteam Förslag till beslut

Läs mer

Avtal om samverkan mellan kommun och sjukvård i Göteborgsområdet Avtalsslutande parter Primärvård, specialistsjukvård, Västra hälso- och sjukvårdsnämnden, Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd samt Göteborgs

Läs mer

Negativt koncernresultat, -301 mnkr ack mars Positiv budgetavvikelse på 230 mnkr

Negativt koncernresultat, -301 mnkr ack mars Positiv budgetavvikelse på 230 mnkr Negativt koncernresultat, -301 mnkr ack mars 2014 Positiv budgetavvikelse på 230 mnkr Resultat mars 2014 för hälso- och sjukvården Jmf med ack Resultat per verksamhet Ackumulerat mars mars fg år Helår

Läs mer

Samverkansavtal avseende lokalt folkhälsoarbete i Karlsborgs kommun för perioden

Samverkansavtal avseende lokalt folkhälsoarbete i Karlsborgs kommun för perioden Bilaga 96 KF 169 2017-11-27 Förslag från strategigruppen, 2017-09-06 Samverkansavtal avseende lokalt folkhälsoarbete i Karlsborgs kommun för perioden 2018-2021. 1. Avtalsparter Detta avtal är slutet mellan

Läs mer

Titel Ärendenummer Handläggare Avdelning Datum

Titel Ärendenummer Handläggare Avdelning Datum Dokumentkategor i Titel Ärendenummer Handläggare Avdelning Datum Komplettering till ansökan Rehabteam Hjälbo HSNG 2015-00529 Marika Fixell HSN 2015-05-25 Begäran om komplettering till tidigare ansökan

Läs mer

Handlingsplan för NOSAM Östra Göteborg 2018

Handlingsplan för NOSAM Östra Göteborg 2018 Handlingsplan för Östra Göteborg 2018 Uppdrag :s uppdrag är att gemensamt definiera och arbeta utifrån behoven i närområdet samt att arbeta med de uppgifter som beskrivs under -info i LGS:s samverkansplan.

Läs mer

TABELLBILAGA. Hälso- och sjukvård i Västra Götaland

TABELLBILAGA. Hälso- och sjukvård i Västra Götaland TABELLBILAGA Hälso- och sjukvård i Västra Götaland Verksamhets analys 2006 Regionkansliet Hälso- och sjukvårdsavdelningen Maj 2007 Omslagsbild: Omslagslayout och foto: En trappa som finns i Regionens Hus

Läs mer

Avtal mellan Landstinget i Värmland och Västra Götalandsregionen om vård i Landstinget i Värmland

Avtal mellan Landstinget i Värmland och Västra Götalandsregionen om vård i Landstinget i Värmland Avtal mellan Landstinget i Värmland och Västra Götalandsregionen om vård i Landstinget i Värmland 1. AVTALETS INNEHÅLL OCH SYFTE Detta avtal är ett underavtal till ramavtalet om samverkan mellan Landstinget

Läs mer

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Strömstads kommun för perioden

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Strömstads kommun för perioden ohkl Dnr: HSNN 2015-00365 Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Strömstads kommun för perioden 2016-2019. 1. Parter Detta avtal är slutet mellan Strömstads kommun, nedan kailad kommunen,

Läs mer

Förlängning av avtal med Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, Norra Stockholms psykiatri, om Länsakuten

Förlängning av avtal med Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, Norra Stockholms psykiatri, om Länsakuten Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-11-08 1 (2) Handläggare: Moa Isacsson 2017-12-19 Förlängning av avtal med Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, Norra Stockholms psykiatri, om Länsakuten

Läs mer

Mötesbok: Psykiatriberedningen ( ) psykiatriberedningen Datum: Plats: Angereds Närsjukhus Kommentar:

Mötesbok: Psykiatriberedningen ( ) psykiatriberedningen Datum: Plats: Angereds Närsjukhus Kommentar: Mötesbok: Psykiatriberedningen (2017-06-16) psykiatriberedningen Datum: 2017-06-16 Plats: Angereds Närsjukhus Kommentar: Dagordning Kallelse Kallelse psykiatriberedningen 2017-06-16 3 Beslutsärenden 23

Läs mer

Motion om en översyn av den psykiatriska vården inom Stockholms läns landsting

Motion om en översyn av den psykiatriska vården inom Stockholms läns landsting Socialdemokraterna F R A M T I D S P A R T I E T Ankom Stockholms läns landsting 2017-06- U Dnril2Ö >0^l2j MOTION 2017-06-13 26 fl: 2* Motion om en översyn av den psykiatriska vården inom Stockholms läns

Läs mer

Handlingar. till sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 12 Göteborg, nord-östra. 5 december 2012

Handlingar. till sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 12 Göteborg, nord-östra. 5 december 2012 Handlingar till sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 12 Göteborg, nord-östra 5 december 2012 Sida 1(3) Tjänsteutlåtande nr 1230/12 Datum 2012-11-22 Diarienummer HSN12-129-2012 Hälso- och sjukvårdsnämndernas

Läs mer

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk God och nära vård GR:s socialchefsnätverk 180831 Hälso- och sjukvården en gemensam resurs Staten har ett övergripande systemansvar lagstiftning, tillsyn, m.m (1,5%) 21 landsting och regioner ansvarar för

Läs mer

Handlingar till personalutskottets möte den 19 augusti 2014 i Vänersborg

Handlingar till personalutskottets möte den 19 augusti 2014 i Vänersborg Handlingar till personalutskottets möte den 19 augusti 2014 i Vänersborg FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträde med personalutskottet den 19 augusti 2014 Plats: Blå salongen, Residenset, Vänersborg Tid: Kl. 09.00-15.00

Läs mer

Ungdomsmottagningarna i Västra Götaland. Redovisning av FoU-arbete

Ungdomsmottagningarna i Västra Götaland. Redovisning av FoU-arbete Ungdomsmottagningarna i Västra Götaland Redovisning av FoU-arbete 2017-2018 Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag,

Läs mer

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet Bakgrundsinformation VG Primärvård En del av det goda livet Innehåll: Primärvården... 3 Framtidens vårdbehov... 3 Nytt vårdvalssystem i Sverige... 3 Nytt vårdvalssystem i Västra Götaland VG Primärvård...

Läs mer

Protokoll. från sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 8 Sjuhärad

Protokoll. från sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 8 Sjuhärad Protokoll från sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 8 Sjuhärad 23 oktober 2014 1 (17) Protokoll Protokoll från hälso- och sjukvårdsnämnd Sjuhärad den 23 oktober 2014 Tid: 09.15 11.40 Plats: Syster

Läs mer

Översyn av regelverk för avgifter inom delar av hälsovårdsområdet

Översyn av regelverk för avgifter inom delar av hälsovårdsområdet 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2015-03-16 Ärende 9 Västra Götalandsregionen Hälso- och sjukvårdsavdelningen Handläggare: Margareta Axelson Tel: 010-441 13 73 E-post: margareta.f.axelson@vgregion.se Handläggare:

Läs mer

Förlängning av avtal med Psykiatri Sydväst HSN, Psykiatri Nordväst HSN, Norra Stockholms Psykiatri, Psykiatri Södra samt Psykiatricentrum Södertälje

Förlängning av avtal med Psykiatri Sydväst HSN, Psykiatri Nordväst HSN, Norra Stockholms Psykiatri, Psykiatri Södra samt Psykiatricentrum Södertälje Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-11-01 1 (3) HSN 1211-1327 Handläggare: Mats Nilsson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-12-19 Förlängning av avtal med Psykiatri Sydväst HSN, Psykiatri

Läs mer

Handlingar till personalutskottets sammanträde i Vänersborg den 15 januari 2013

Handlingar till personalutskottets sammanträde i Vänersborg den 15 januari 2013 Handlingar till personalutskottets sammanträde i Vänersborg den 15 januari 2013 FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträde med personalutskottet 15 januari 2013 Plats: Blå salongen, residenset, Vänersborg Tid: Kl.

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Sahlgrenska

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Sahlgrenska Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-11 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2018 Styrelsen för Sahlgrenska

Läs mer

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-08-17 Handläggare Christina Malmqvist Telefon: 08-508 36 222 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remiss av KSL:s rekommendation

Läs mer

Folkhälsoplan

Folkhälsoplan Folkhälsoplan 2012-2016 Datum: 2012-06-18 Tjörn Möjligheternas ö Innehållsförteckning Folkhälsoarbete... 3 Tre folkhälsoutmaningar... 3 Kost och fysisk aktivitet... 4 Barn och ungdomars psykiska hälsa...

Läs mer

NYCKELTAL PSYKIATRI, INOMREGIONAL LÄNSSJUKVÅRD UTFALL 2011

NYCKELTAL PSYKIATRI, INOMREGIONAL LÄNSSJUKVÅRD UTFALL 2011 Dnr 643-27 NYCKELTAL PSYKIATRI, INOMREGIONAL LÄNSSJUKVÅRD UTFALL 211 Regionkansliet Hälso- och sjukvårdsavdelningen Juli 212 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Begrepp... 3 Metod... 3 1. Konsumtion öppen vård per sjukhus

Läs mer

Västra Götalandsregionen. Från politiska intentioner till konkreta uppdrag

Västra Götalandsregionen. Från politiska intentioner till konkreta uppdrag Västra Götalandsregionen Från politiska intentioner till konkreta uppdrag Region Västra Götaland Bildades 1998 Syftet var regional utveckling Fyra landsting blev en region Stora kulturella skillnader Skilda

Läs mer

Handlingar inför Hälso- och sjukvårdsnämnd 5:s sammanträde den 28 april 2011

Handlingar inför Hälso- och sjukvårdsnämnd 5:s sammanträde den 28 april 2011 Helena Johansson, telefon 031-63 06 48 2011-04-19 Handlingar inför Hälso- och sjukvårdsnämnd 5:s sammanträde den 28 april 2011 POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON TELEFAX E-POST Regionens Hus Lillhagsparken

Läs mer

Regionens verksamhetsram

Regionens verksamhetsram Regionens verksamhetsram Detta ska jag prata om Övergripande om Västra Götalandsregionens styrning av verksamheten Styrelsers och nämnders roller, framför allt i styrningen av hälso- och sjukvården Uppgifter

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Anna-Karin Ekman Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 87 Anna-Karin.Ekman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-14 Dnr 1702381 1 (7) Beredningen för

Läs mer

Ramavtal kring personer över 18 år med psykisk funktionsnedsättning/ psykisk sjukdom

Ramavtal kring personer över 18 år med psykisk funktionsnedsättning/ psykisk sjukdom Datum 2008-08-06 Ramavtal kring personer över 18 år med psykisk funktionsnedsättning/ psykisk sjukdom Mellan Region Skåne och.. kommun har träffats följande ramavtal om samverkan kring personer över 18

Läs mer

Fastställande av vårdvolymer och ersättning för år 2015 med akutsjukhus inom Stockholms läns landsting

Fastställande av vårdvolymer och ersättning för år 2015 med akutsjukhus inom Stockholms läns landsting Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-03-26 1 (6) HSN 1301-0038 Handläggare: Stefan Strandfeldt Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-04-28, p 3 Fastställande av vårdvolymer och ersättning

Läs mer

Psykiatrins ersättningssystem i Västra Götaland

Psykiatrins ersättningssystem i Västra Götaland Psykiatrins ersättningssystem i Västra Götaland Grundläggande förutsättningar Beställar-utförarsystem med aktiv ägare Ägaren anger ramar och regelsystem t ex utformningen av ersättningsmodeller Kostnadskontroll

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivningsprocess. Styrelsen för NU-sjukvården. Dnr HS

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivningsprocess. Styrelsen för NU-sjukvården. Dnr HS Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-9 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2018 Styrelsen för NU-sjukvården 1. Anvisningar tillkommande

Läs mer

Titel Ärendenummer Handläggare Avdelning Datum

Titel Ärendenummer Handläggare Avdelning Datum Dokumentkategor i Titel Ärendenummer Handläggare Avdelning Datum Överklagan på beslut om arvodeskategori inkommen 2015-06-22 Svar på mejl gällande förlängning av vårdavtal med Akademihälsan om specialistpsykiatri

Läs mer

Reglemente för Hälsorådet

Reglemente för Hälsorådet Reglemente för Hälsorådet Gäller fr o m 2015-01-01, rev 2017-12-07 Fastställt av Kommunfullmäktige 2014-11-27, dnr KA 2014/846 Reviderat av Kommunfullmäktige 2017-12-07 146 dnr KA 2017/1624 Utgångspunkter

Läs mer

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, 2014-01-27

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, 2014-01-27 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-27 1 (5) HSN 0908-0737 Handläggare: Andreas Falk Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-03-04, P 7 Förlängning av avtal om lokal psykiatrisk öppenvård

Läs mer

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR DEN 28 SEPTEMBER 2017 SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR ÖVERENSKOMMELSEN PSYKISK HÄLSA 2017 Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress:

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Datum 2015-09-15 Ärende nr.2015-261.77 Verksamhetsplan 2016-2017 Lokalt folkhälsoarbete Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Innehållsförteckning Tibro kommuns folkhälsoarbete...

Läs mer

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 2 februari 2017

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 2 februari 2017 1 (7) Kallelse/Föredragningslista Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 2 februari 2017 Plats: Aulan, Vintergatan 8, Uddevalla Tid: Kl. 09:00-16:00 Om du inte har möjlighet att närvara

Läs mer

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06 Politisk viljeinriktning för Vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella utvärdering 2013 Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Läs mer

Handlingar. till sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster

Handlingar. till sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster Handlingar till sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster 26 september 2013 Beslutad på SLG 2013-06-18 DNR: HSN5-307-2013 Hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli - 2013-06-04 Inledning

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 1(9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 1(9) Sida 1(9) Plats och tid Stadshuset, fredag 27 november 2015, kl 8.30 12.00 Ledamöter Övriga närvarande Ledamöter Pernilla Övermark (S), ordförande, Mölndals stad Marianne Ahlborg (FP), HSN Väster, 1 vice

Läs mer

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-09-19 1 (5) HSN 2016-4301 Handläggare: Eva Lestner Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-10-25, p 5 Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och

Läs mer

Ungdomsmottagningar i Västra Götalandsregionen

Ungdomsmottagningar i Västra Götalandsregionen 1 (2) Tjänsteutlåtande Datum 2015-03-20 Diarienummer RS 2535-2012 Regionkansliet/administrativa avdelningen Handläggare: Frida Bjurström Telefon: 010-441 01 46 E-post: frida.bjurstrom@vgregion.se Till

Läs mer

För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017

För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017 PM 2017:93 RVI (Dnr 110-408/2017) För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Folkhälsoplan Folkhälsorådet. Hjo kommun

Folkhälsoplan Folkhälsorådet. Hjo kommun Folkhälsoplan 2019 Folkhälsorådet Hjo kommun Inledning Folkhälsoarbetet handlar om att med fokus på hälsofrämjande och förebyggande insatser åstadkomma en god och jämlik hälsa för hela befolkningen. Ett

Läs mer

Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013

Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013 Västbus Skaraborg Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013 Bakgrund Vårdsamverkan Skaraborg är en samverkansgrupp mellan Skaraborgs Sjukhus, Primärvården Skaraborg och kommunerna i Skaraborg.

Läs mer

Temagrupperna rapporterar. Detta är på gång kring Barn och unga, Mitt i livet, Psykiatri och Äldre

Temagrupperna rapporterar. Detta är på gång kring Barn och unga, Mitt i livet, Psykiatri och Äldre Temagrupperna rapporterar Detta är på gång kring Barn och unga, Mitt i livet, Psykiatri och Äldre Temagrupp Barn och unga Västbus Barn och unga ska lyckas i skolan! Temagrupp Barn och unga Samverkan och

Läs mer

Familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Göteborg. Anita Nilsson processledare Jämlikt Göteborg

Familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Göteborg. Anita Nilsson processledare Jämlikt Göteborg Familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Göteborg Anita Nilsson processledare Jämlikt Göteborg 20170911 Samverkansplattform Barn och unga ska lyckas i skolan! Temagrupp Barn och Unga Familjecentrerat

Läs mer

UNGDOMSLOTSAR TILL PSYKIATRI

UNGDOMSLOTSAR TILL PSYKIATRI Förslag om UNGDOMSLOTSAR TILL PSYKIATRI Projekt för utvecklad samverkan kring unga vuxna med allvarlig psykisk ohälsa i Göteborg 2015-02-10 2015-02-06 Styrgruppen för projektet Ordförande Lena Säljö, Göteborgs

Läs mer

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa Information om statliga stimulansmedel aktuella för Kalmar län genom överenskommelser mellan SKL och regeringen 2015 avseende socialtjänst och angränsande hälso- och sjukvård Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Redovisning av lex Maria anmälningar med anledning av självmord

Redovisning av lex Maria anmälningar med anledning av självmord Gunnar Ramstedt Ärendenr HSN 2012/364 1 (5) Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 24 augusti 2012 Hälso- och sjukvårdsnämnden Redovisning av lex Maria anmälningar med anledning av självmord Sammanfattning

Läs mer

Lägesrapport

Lägesrapport Lägesrapport 2016-05-26 KORT OM Hälso- och sjukvårdsavtalet Hälso-och sjukvårdsavtalet är det huvudavtalsom reglerar ansvar och gränssnitt mellan regionen och de 49 kommunerna i Västra Götaland. Avtalet

Läs mer

Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN

Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN ANTAGET AV: Kommunstyrelsen

Läs mer

Åtgärder i Västra Götaland för att minska sjukfrånvaron

Åtgärder i Västra Götaland för att minska sjukfrånvaron Åtgärder i Västra Götaland för att minska sjukfrånvaron Regional åtgärdsplan 2006-2008 Denna åtgärdsplan är en överenskommelse mellan Västra Götalandsregionen och Försäkringskassan i Västra Götaland. Mer

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Kungälvs sjukhus

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Kungälvs sjukhus Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-8 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2018 Styrelsen för Kungälvs sjukhus

Läs mer

Riktlinjer för Folkhälsorådet och folkhälsoarbetet i Färgelanda kommun

Riktlinjer för Folkhälsorådet och folkhälsoarbetet i Färgelanda kommun FÄRGELANDA KOMMUN Riktlinjer för Folkhälsorådet och folkhälsoarbetet i Färgelanda kommun Dnr: 2017/467 Beslutad i kommunstyrelsen 2017-11-01 248 Den senaste versionen finns tillgänglig på Färgelandas webbplats

Läs mer

Protokoll från psykiatriberedningen den 5 oktober 2017

Protokoll från psykiatriberedningen den 5 oktober 2017 1 (9) Protokoll från Västra Götalandsregionen Protokoll från psykiatriberedningen den 5 oktober 2017 Tid: 09:30 11:30 Plats: Imperial Hotel, Köpenhamn Närvarande Beslutande Monica Selin, ordförande (KD)

Läs mer

Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård.

Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Innehållsförteckning 1. Allmänt om överenskommelse om samverkan

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2015-03-09 1 (7) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Uppdrag: Utveckla vården och omhändertagandet av äldre människor med psykisk ohälsa. Lägesrapport

Uppdrag: Utveckla vården och omhändertagandet av äldre människor med psykisk ohälsa. Lägesrapport Uppdrag: Utveckla vården och omhändertagandet av äldre människor med psykisk ohälsa Lägesrapport 2018-09-20 Bakgrundsbeskrivning: Sverige har idag 1,7 miljoner invånare som är 65 år och äldre. Antalet

Läs mer

Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg

Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg Juni 2010 kortversion Folkhälsoarbete handlar om att med hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser åstakomma en god och jämlik hälsa för hela befolkningen.

Läs mer

Förlängning av avtal fortsatt försöksverksamhet med rehabilitering vid stressrelaterad psykisk ohälsa

Förlängning av avtal fortsatt försöksverksamhet med rehabilitering vid stressrelaterad psykisk ohälsa HSN 2010-01-26 P 16 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2009-12-01 Handläggare: Elisabet Erwall Gunnel Andersson Förlängning av avtal fortsatt försöksverksamhet med rehabilitering vid stressrelaterad

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning 0(7) Datum Diarienummer 2017-05-10 LN HYL170015 HYLTENÄMNDEN Verksamhetsinriktning 2018 Adress: Region Halland, Box 517, 301 80 Halmstad. Besöksadress: Södra vägen 9. Tfn: 035-13 48 00. Fax: 035-13 54

Läs mer

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-11 1 (3) HSN 2016-0075 Handläggare: Elisabeth Höglund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 10 Förslag till organisation av den basala hemsjukvården

Läs mer

Protokoll. från sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 12 Göteborg, nord-östra

Protokoll. från sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 12 Göteborg, nord-östra Protokoll från sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 12 Göteborg, nord-östra 7 maj 2014 1 (31) Protokoll 2 Protokoll från hälso- och sjukvårdsnämnd 12 den 7 maj 2014 Tid: 09.30 Plats: Aschebergska

Läs mer

Temagrupp Psykiatri. Årsrapport 2016 Datum: Sammanfattning och analys. Sammanfattning av temagruppens arbete under 2016

Temagrupp Psykiatri. Årsrapport 2016 Datum: Sammanfattning och analys. Sammanfattning av temagruppens arbete under 2016 Temagrupp Psykiatri Årsrapport 2016 Datum: 2016-12-28 Sammanfattning och analys Temagrupp Psykiatri med representanter från Göteborgs stad, SU/Psykiatri, Närhälsan, Öckerö kommun, Mölndals stad, Partille

Läs mer

Folkhälsopolitiskt program

Folkhälsopolitiskt program 1(5) Kommunledningskontoret Antagen av Kommunfullmäktige Diarienummer Folkhälsopolitiskt program 2 Folkhälsa Att ha en god hälsa är ett av de viktigaste värdena i livet. Befolkningens välfärd är en betydelsefull

Läs mer

Vårdproduktionsutskottet

Vårdproduktionsutskottet Vårdproduktionsutskottet Ingrid Bergman Ledningsstrateg 046-275 19 01 Ingrid.Bergman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-01-16 Dnr 1302793 1 (5) Vårdproduktionsutskottet Psykiatriöverenskommelse 2014 Ordförandens

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av öppen och sluten specialiserad beroendevård för vuxna

Antagande av leverantör - upphandling av öppen och sluten specialiserad beroendevård för vuxna HSN 2008-10-21 p 24 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-10-14 HSN 0801-0131 Handläggare: Johan Tallroth Antagande av leverantör - upphandling av öppen och sluten specialiserad beroendevård

Läs mer

Presentation om Skaraborgs Sjukhus

Presentation om Skaraborgs Sjukhus Presentation om Skaraborgs Sjukhus Skaraborgs Sjukhus Östra hälso- och sjukvårdsnämnden beställer från styrelsens för Skaraborg Sjukhus specialiserad hälso- och sjukvård till befolkningen. Cirka 266 000

Läs mer

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Folkhälsoplan 2013 Folkhälsorådet Vara Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för samhället. Invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Nicholas Burman Hälso- och sjukvårdsstrateg 046-675 30 66 nicholas.burman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-09-05 Dnr 1600982 1 (5) Beredningen för primärvård,

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap. Friskvårdsklubben Social resursnämnd

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap. Friskvårdsklubben Social resursnämnd Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap Friskvårdsklubben Social resursnämnd Innehåll Bakgrund och förutsättningar för avtalet... 3 Värdegrund... 3 Friskvårdsklubbens värdegrund:... 4 Insatser...

Läs mer

Samverkan mellan kommun och region så gör vi i Skaraborg!

Samverkan mellan kommun och region så gör vi i Skaraborg! Samverkan mellan kommun och region så gör vi i Skaraborg! Gunilla Druve Jansson, ordf Östra Hälso- och sjukvårdsnämnden, VGR samt ordf Omsorgsnämnden Skara kommun Skaraborg -mellan Vänern och Vättern Ett

Läs mer

Folkhälsoplan Essunga kommun

Folkhälsoplan Essunga kommun Folkhälsoplan Essunga kommun 2016 2017 Dokumenttyp Plan Fastställd 2015-05-11, 31 av kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Samtliga nämnder Giltighetstid 2016 2017 Dokumentansvarig Folkhälsoplanerare

Läs mer

24 Upphäva tidigare beslut om förlängning av vårdavtal med Prima barn- och vuxenpsykiatri HSN

24 Upphäva tidigare beslut om förlängning av vårdavtal med Prima barn- och vuxenpsykiatri HSN 24 Upphäva tidigare beslut om förlängning av vårdavtal med Prima barn- och vuxenpsykiatri HSN 1301-0064 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 1301-0064 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Psykiatri

Läs mer

i Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Kungälv 2014-05-09 Bakgrund I arbetet med Mål- och inriktningsdokument 2015-2016 har Alliansen inom ramen för nämndens arbete försökt vara en konstruktiv part. Vi har valt

Läs mer