Handlingar inför Hälso- och sjukvårdsnämnd 5:s sammanträde den 28 april 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handlingar inför Hälso- och sjukvårdsnämnd 5:s sammanträde den 28 april 2011"

Transkript

1 Helena Johansson, telefon Handlingar inför Hälso- och sjukvårdsnämnd 5:s sammanträde den 28 april 2011 POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON TELEFAX E-POST Regionens Hus Lillhagsparken helena.bj.johansson@vgregion.se GÖTEBORG

2 Rapport Datum Diarienummer HSN Hälso- och sjukvårdskansliet Handläggare Astrid Brauer Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, Centrum-Väster Avtalsuppföljning inom VG Primärvård 2010 Bakgrund Västra Götalandsregionen ska minst en gång per år genomföra uppföljningsmöte med vårdcentraler inom VG Primärvård. Under perioden december 2010 till mars 2011 har Hälso- och sjukvårdskansliet (HSK) genomfört uppföljningsmöten med alla vårdcentraler i nämndområde Centrum Väster. Uppföljningens innehåll Innehållet i uppföljningen följer en regiongemensam mall som tagits fram av VG Primärvårdskontoret. De områden som uppmärksammas i uppföljningen är följande: o Förändringar sedan verifieringen 2009 o Hälsofrämjande förhållningssätt och sjukdomsförebyggande insatser o Vårdåtagande o Samverkan o Barnhälsovård o Tillgänglighet o Utbildning och kompetens o Övrigt I nämndområdet finns 35 vårdcentraler. Av dessa drivs 14 i privat regi. I genomsnitt har vårdcentralerna ca listade. Spridningen är dock stor. Störst är den offentligt drivna Vårdcentralen Majorna med listade. Den minsta är Kvarterskliniken Lilla Torget med ca 500 listade. Sammantaget är drygt personer listade på vårdcentraler i Centrum Väster. POSTADRESS: Regionens Hus Göteborg BESÖKSADRESS: Lillhagsparken Göteborg TELEFON: HEMSIDA: Sida 1 (4)

3 Datum Diarienummer HSN Resultat Förändringar sedan verifieringen Ägarförhållanden och bemanning Sedan starten av VG Primärvård har två vårdcentraler upphört med sin verksamhet. Med några undantag har det inte skett några förändringar inom ägarstrukturen på befintliga vårdcentraler. Flera vårdcentraler har gjort förändringar i sin bemanning beroende på hur listningen har utvecklats. Hälsofrämjande förhållningssätt och sjukdomsförebyggande insatser Alla vårdcentraler arbetar med hälsofrämjande insatser. Många följer etablerade program inom området t ex Hälsolyftet. Hälsofrämjande insatser, som t ex rökavvänjning ges såväl individuellt som i grupp. Alla vårdcentraler ska ha dokumenterade rutiner för det hälsofrämjande arbetet. Flera vårdcentraler har brister när det gäller detta krav. Vårdåtagande Statistikverktyget Spear och inrapporterade data Spear är ett uppskattat verktyg för uppföljning och kvalitetsarbete. Vårdgivarna hade med några undantag, tagit ut information för sin vårdcentral. Flera hade presenterat uppföljningsdata t ex vid arbetsplatsträffar. Vid uppföljningen pågick arbete med att förbättra rutiner och öka kunskap om registreringar. När det gäller vård som tillhandahålls via underleverantörer förekommer fortfarande registreringsproblem. Det får till följd att produktionsstatistiken inte blir komplett. Kompetens mm Krav- och kvalitetsbokens krav på kompetens för vissa personalkategorier uppfylls av nära nog av alla vårdcentraler. Flera vårdcentraler har kunnat fastanställa framför allt specialister i allmänmedicin. Specialistutbildade sjuksköterskor finns på vårdcentralen alternativt så samverkar man med andra vårdgivare. När det gäller den psykiska ohälsan erbjuds patienterna, utöver den vård som ligger inom allmänläkarens kompetensområde, korttidsterapier i enlighet med Krav- och kvalitetsboken. Samverkan Samverkan i närområdet Vårdcentralerna ska samverka i närområdet. För varje område ska det finnas en närområdesplan. Vid tiden för uppföljningen pågick arbete med att revidera närområdesplanerna med anledning av den nya stadsdelsindelningen. De flesta vårdgivarna är positiva till hur samarbetet Sida 2 (4)

4 Datum Diarienummer HSN fungerar. I samverkan sker en fördelning av de gemensamma åtaganden som finns i området som t ex uppdragen som samordnande vårdcentral för kommunens olika boenden. I stadsdelen Centrum, med många och också nya vårdaktörer, har det inledningsvis varit svårt att hitta rutiner när det gäller vården på boenden. Representanter för HSK och kommunen har träffats och stöttat samarbetet vid såväl enskilda som större möten. Vårdgivarna har ett etablerat samarbete när det gäller jour och beredskap. I några fall samverkar privata och offentliga vårdgivare kring jouren fram till kl och den tid som krävs på helger. Därefter sker oftast samverkan så att den offentliga vården har en gemensam lösning. Privata vårdgivare har på motsvarande sätt ett samarbete. Verktyget Klara/SVPL för att kommunicera med sjukhuset om utskrivningsklara patienter fungerar hos alla. Många vårdgivare är dock kritiska till sjukhusens knapphändiga medicinska information. Barnhälsovård De flesta vårdcentraler driver BVC i egen regi. Det centrala barnhälsovårdsteamet följer upp BVC vad gäller volym och innehåll. Vårdcentraler som inte uppfyller Krav- och kvalitetsboken krav på antal barn ska ha kontakt med barnhälsovårdsteamet. I Centrum Väster finns en familjecentral. Diskussioner pågår mellan berörda vårdcentraler avseende deltagande och samverkan. Tillgänglighet Generellt har tillgängligheten ökat i och med införandet av VG Primärvård. Telefontillgängligheten är god och vårdcentralerna klarar vårdgarantin. Alla vårdcentraler uppfyller kravet att erbjuda tjänsten Mina vårdkontakter alternativt att invånarna via hemsidan har möjlighet att beställa tid mm. Utbildning och kompetens Många av områdets vårdcentraler är godkända som utbildningsvårdcentraler. Tillgången på läkare som genomför sin specialisttjänstgöring till allmänläkare (ST) är god. I området finns i dagsläget ca 30 STläkare fördelade på såväl offentliga som privata vårdcentraler. Även andra yrkeskategorier får praktikplatser på vårdcentralerna. Sida 3 (4)

5 Datum Diarienummer HSN Övrigt Alla, med något undantag lämnar information till tillgänglighetsdatabasen. Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet finns på flertalet vårdcentraler. Ägare, som t ex VGR och de större vårdbolagen har etablerade system som vårdcentralerna använder. I några fall krävs ytterligare uppföljning vad gäller ledningssystem. Vid uppföljningstillfället har frågan ställts om man känner till Kunskapscentrum för jämställdhetsfrågor. Det är stor variation i kunskap om och hur man har nyttjat regionens kunskapscentrum och vad man känner till om jämställdhetsfrågor som rör vård och organisation. Fortsatt arbete Avtalsuppföljningen visar att alla vårdcentraler är godkända. HSK kommer dock att ha fortsatta uppföljningsdialoger med några vårdcentraler. I vissa frågor sker också samverkan med det centrala Primärvårdskontoret och den medicinska revisionsenheten. Sida 4 (4)

6 Tjänsteutlåtande nr 511/11 Datum Diarienummer HSN Hälso- och sjukvårdskansliet Handläggare Sofia Hedenlund Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster Förlängd överenskommelse om åtgärder för minskad sjukfrånvaro i Göteborg år 2011 Ärendet Hälso- och sjukvårdsnämnderna 5, 11 och 12 har sedan ett par år en överenskommelse med Primärvården Göteborg om att förvaltningen, inom ramen för sjukskrivningsmiljarden, ska arbeta för en förbättrad sjukskrivningsprocess. Ärendet innebär ett förslag till överenskommelse avseende år Bakgrund Sjukskrivningsmiljarden infördes av staten år 2006 i syfte att stimulera landstingen till att ge sjukskrivningsfrågorna högre prioritet inom hälso- och sjukvården. Hälso- och sjukvårdsnämnderna 5, 11 och 12 har drivit detta arbete genom en överenskommelse med Primärvården Göteborg. Detta tjänsteutlåtande, nr 511/11, innebär ett förslag till överenskommelse som gäller perioden Överenskommelsen omfattar processledartjänster i primärvården, Försäkringsmedicinskt Forum och lokala koordinatorer på vårdcentral samt utbildningar och samverkan. I överenskommelsen specificeras de områden som är i fokus under år Dessa är: - arbete för förbättrad kvalitet i medicinska underlag - införande av sjukskrivningsprocessen i ledningssystem samt arbete för jämställd sjukskrivning - elektronisk överföring av medicinska underlag från hälso- och sjukvården till Försäkringskassan. Detta är de specifika områden som staten och Sveriges Kommuner och Landsting kommit överens om i den överenskommelse som ligger till grund för sjukskrivningsmiljarden. Överväganden Ersättningen till primärvården Göteborg för detta åtagande är 2,85 mnkr från hälso- och sjukvårdsnämnderna 5, 11 och 12 sammantaget. Detta är en ökning med 50 tkr mot föregående år. Ökningen ryms inom det ekonomiska utrymmet i sjukskrivningsmiljarden. I överenskommelsen finns även en rörlig ersättning för koordinatorer på vårdcentral. Den rörliga ersättningen är 750 kr/timme för maximalt 22 timmar per verksamhetsår. En enskild vårdcentral kan därmed få ut maximalt kr i ersättning för en koordinator räknat på helåret POSTADRESS: Regionens Hus Göteborg BESÖKSADRESS: Lillhagsparken Göteborg TELEFON: HEMSIDA: Sida 1 (2)

7 Datum Diarienummer HSN Samverkan Information enligt MBL 19 sker i samverkansgruppen HSSG den 15 april Barnperspektivet Barnperspektivet har beaktats under ärendet beredning och i förslag till beslut. Bedömningen är att inga barn och ungdomar påverkas negativt av förslaget till beslut. Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster föreslås besluta att godkänna förslaget till överenskommelse med primärvården Göteborg om åtgärder för minskad sjukfrånvaro i Göteborg år Hälso- och sjukvårdskansliet Ralph Harlid Hälso- och sjukvårdschef Bilaga Förlängd överenskommelse om åtgärder för minskad sjukfrånvaro i Göteborg år 2011 Expedieras till Primärvården Göteborg Sida 2 (2)

8 1(4) Dnr HSN Förlängd överenskommelse om åtgärder för minskad sjukfrånvaro i Göteborg år Parter Denna överenskommelse träffas mellan hälso- och sjukvårdsnämnden 5 Göteborg, centrumväster och Primärvården Göteborg. 2 Tidpunkt Överenskommelsen gäller perioden Bakgrund För att stimulera landstingen/regionerna till att ge sjukskrivningsfrågorna högre prioritet inom hälso- och sjukvården samt för att utveckla sjukskrivningsprocessen och därmed i förlängningen minska ohälsotalet, införde staten år 2006 ekonomiska incitament i form av den så kallade sjukvårdsmiljarden. Sedan dess har staten årligen gjort en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om ersättning för åtgärder inom detta område. Ersättningen till landstingen är tvådelad, med en rörlig del som är beroende av ohälsotalets utveckling inom det enskilda landstinget och med en villkorad del som är kopplad till specifika åtgärder som hälso- och sjukvården ska genomföra för att ersättningen ska utbetalas. Villkoren är fyra till antalet och är enligt följande: 1. Implementering av sjukskrivningsprocessen i hälso- och sjukvårdens ledningssystem, samt arbete för en jämställd sjukskrivningsprocess. 2. Förbättrad kvalitet i medicinska underlag 3. Elektronisk överföring av medicinska underlag från hälso- och sjukvården till Försäkringskassan 4. Genomförande av fördjupade medicinska utredningar 4 Primärvårdens åtagande Primärvården Göteborg åtar sig i och med denna överenskommelse att arbeta för en förbättrad sjukskrivningsprocess inom det område som utgör hälso- och sjukvårdsnämnderna 5, 11 och 12. Arbetet ska ske i enlighet med denna överenskommelse. En likalydande överenskommelse sluts separat mellan Primärvården Göteborg och respektive hälso- och sjukvårdsnämnd. Primärvården åtar sig att medverka i det regionala och det lokala arbetet för att förbättra sjukskrivningsprocessen. Arbetet ska bygga på befintliga regionala riktlinjer. Ansvariga för genomförandet är primärvårdens chefsläkare samt för ändamålet anställda processledare. Uppdraget innebär att kvalitetssäkra det interna arbetet med sjukskrivningsprocessen hos respektive vårdgivare, att skapa och vidareutveckla

9 2(4) Försäkringsmedicinskt Forum, att verka för ökad samverkan mellan ingående parter för tidigare och samordnade insatser samt att arbeta med de för år 2011 specifika villkoren. Processledare Processledarna ska under år 2011 fortsätta arbetet med att utveckla processer i arbetet med sjukskrivning och rehabilitering. Arbetet ska rikta sig till samtliga vårdgivare inom VG Primärvård som så önskar, det gäller såväl offentligt som privat drivna vårdcentraler. Målsättningen är att uppnå de villkor som angivits för år 2011 mellan staten och SKL samt i de regionala riktlinjerna för år Ledningssystem och jämställdhet Under år 2011 ska processledarna arbeta för att ledningssystem utvecklas på verksamhetsnivå, utifrån det ledningssystem som beslutats på regional nivå. I ledningssystem ska frågan om jämställd sjukskrivningsprocess inkluderas. Detta i enlighet med den regionala handlingsplan för en jämställd sjukskrivningsprocess som tagits fram i Västra Götalandsregionen. Kvalitet i medicinska underlag Processledarna ska fortsätta sitt arbete rörande förbättrad kvalitet i medicinska underlag. Vårdenheterna ska stödjas i dessa frågor, genom utbildningar eller andra åtgärder och insatser. Målsättningen är att underlagen ska hålla den kvalitet som krävs för beslut i sjukpenningärenden. Elektronisk överföring av medicinska underlag Arbete pågår för att medicinska underlag under år 2011 ska kunna överföras elektroniskt från hälso- och sjukvården till Försäkringskassan. Processledarna ska genom sitt uppdrag bistå vårdenheterna i implementeringsarbetet. Lokala koordinatorer Alla vårdenheter inom VG Primärvård i Göteborg, tillhörande hälso- och sjukvårdnämnd 5,11 eller 12, ska erbjudas möjligheten att erhålla ekonomisk ersättning för att etablera en koordinator på vårdenheten. Den lokala koordinatorn kan vara verksamhetschef, medicinskt ansvarig läkare eller annan speciellt intresserad läkare. Koordinatorns uppdrag innebär att vara en resurs i arbetet med att utveckla rutiner och metoder i sjukskrivningsprocessen i enlighet med regionalt och nationellt fastställda riktlinjer. Koordinatorerna ska vara en kontaktyta mot processledare och övriga aktörer av betydelse samt ansvara för informationsspridning i försäkringsmedicinska frågor på vårdenheterna. Försäkringsmedicinskt forum (FMF) Göteborg Försäkringsmedicinskt forum är ett styrnings- och ledningsorgan som ska vara ett stod på ledningsnivå och för sjukskrivande läkare i deras arbete. FMF ska stödja hälso- och sjukvården i det lokala arbetet med att skapa riktlinjer och rutiner kring sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen. Det försäkringsmedicinska forumet ska vara en kunskapsresurs och arbetet för att kvalitetssäkra medicinska underlag, i vilket utbildningsinsatser är en viktig del. Primärvårdens läkare i FMF ska, tillsammans med Försäkringskassans läkare, delta i ett dialogmöte per vårdcentral inom VG Primärvård under år Parterna är gemensamt ansvariga för det fortsätta samarbetet. Avsikten är att dessa möten ska kunna ge både ökade kunskaper i försäkringsmedicin och att den enskilde distriktsläkaren ska få stöd i arbetet med

10 3(4) att bedöma, behandla och coacha patienter. Regionala riktlinjer för försäkringsmedicinska forum finns och ska efterlevas. FMF betjänar både offentligt och privat drivna vårdenheter i området. De privata vårdgivarna ska representeras i forumet. Detta bygger på förutsättningen att de privata vårdgivarna deltar i forumets verksamhet. Målsättningen är att FMF ska vara sammansatt av: - Tre läkare med specialitet allmänmedicin, varav minst en från privata vårdgivare - Psykiatriker, ortoped samt eventuellt ytterligare en annan specialitet - En försäkringsmedicinsk rådgivare från Försäkringskassan Samverkan Dialogmöten Dialogmöten sker mellan Försäkringskassan och den enskilda vårdcentralen minst två gånger per år. Primärvårdsläkarna i FMF (såväl de offentliga som de privata) eller processledarna ska vid behov eller önskemål från parterna delta som stöd vid dessa dialogmöten. Styrgrupp En styrgrupp bestående av representanter från Försäkringskassan, Primärvården Göteborg, Primärvården Södra Bohuslän och hälso- och sjukvårdskansliet har bildats för att samordna arbetet. Primärvårdens chefsläkare ska där representera förvaltningen. 5 Uppföljning Uppföljning av denna överenskommelse och arbetet som sker inom dess ram, ska genomföras i samband med årsbokslutet för år Det ska ske genom en skriftlig rapport som ställs till hälso- och sjukvårdskansliet. Uppföljning ska ske under året då någon av parterna så anser nödvändigt alternativt då staten eller Västra Götalandsregionen så kräver. 6 Kännedom av överenskommelsen Primärvårdsledningen ansvarar för att samtliga vårdenheter inom VG Primärvård samt att all berörd personal inom primärvården har god kännedom om överenskommelsen. 7 Ersättning Primärvården Göteborg ersätts för den fasta delen av åtagande under år 2011 med högst 2,85 mnkr. Den fasta delen av ersättningen avser Primärvårdens del i Försäkringsmedicinskt Forum, 1 mnkr, och processledarna, 1,85 mnkr. Ersättningen fördelas mellan hälso- och sjukvårdsnämnderna i Göteborg enligt följande: HSN 5 för år 2011 högst 1,31 mnkr HSN 11 för år 2011 högst 710 tkr HSN 12 för år 2011 högst 830 tkr Ersättningen för lokal koordinator vid vårdenheterna inom VG Primärvård är 750 kronor per timme, maximalt 22 timmar per vårdenhet under år De lokala koordinatorerna arbete faktureras hälso- och sjukvårdskansliet i Göteborg av respektive vårdgivare. Beroende på antalet vårdenheter och vilka av dessa som har koordinator, kan den totala ersättningen därmed variera. En vårdenhet kan dock inte fakturera mer än kr på helåret.

11 4(4) 8 Undertecknande parter Göteborg den För Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster Göteborg den För Primärvården Göteborg Frank Andersson Ordförande Marie-Louise Gefvert Primärvårdsdirektör För Hälso- och sjukvårdskansliet Ralph Harlid Hälso- och sjukvårdschef

12 Tjänsteutlåtande nr 515/11 Datum Diarienummer HSN Hälso- och sjukvårdskansliet Handläggare Sofia Hedenlund Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster Överenskommelse om utförande av fördjupade medicinska utredningar inom ramen för sjukskrivningsmiljarden år 2011 Ärendet Sedan år 2010 är det ett villkor inom sjukskrivningsmiljarden att landstingen genomför fördjupade medicinska utredningar som beställs av Försäkringskassan. I Västra Götalandsregionen har hälso- och sjukvårdsnämnderna ålagts av hälso- och sjukvårdsutskottet att sluta överenskommelser med vårdgivare om utförande av dessa utredningar. Bakgrund Sedan år 2010 är det ett villkor inom sjukskrivningsmiljarden att landstingen genomför fördjupade medicinska utredningar i form av teambaserade medicinska utredningar (TMU) och särskilt läkarutlåtande (SLU). Dessa utredningar beställs av Försäkringskassan i ärenden där de behöver ytterligare underlag gällande patienten, för att kunna fatta beslut i försäkringsmedicinska ärenden. Hälso- och sjukvårdsnämnd 4, 5, 7, 11 och 12 har sedan hösten 2010 en överenskommelse med Primärvården Göteborg om utförande av dessa utredningar vid Primärvårdsrehab Angered. I förhandlingar med Primärvården Göteborg har ett förslag till överenskommelse för år 2011 tagit fram. Förslaget gäller för perioden och innebär att uppdraget fortsatt ligger på Primärvårdsrehab Angered att utföra dessa utredningar. Ersättningen till Primärvården Göteborg är tvådelad; med en fast ersättning på 3,2 mnkr för helåret 2011 och med rörlig ersättning per genomförd utredningar kr/tmu och kr/slu. Överväganden Överenskommelsen för år 2011 finansieras med medel ur rehabiliteringsgarantin. Föregående år finansierades arbetet med särskilt avsatta medel från hälso- och sjukvårdsutskottet. År 2011 ska hälso- och sjukvårdsnämnderna själva finansiera verksamheten. Samverkan Information enligt MBL 19 sker i samverkansgruppen HSSG den 15 april POSTADRESS: Regionens Hus Göteborg BESÖKSADRESS: Lillhagsparken Göteborg TELEFON: HEMSIDA: Sida 1 (2)

13 Datum Diarienummer HSN Barnperspektivet Barnperspektivet har beaktats under ärendet beredning och i förslag till beslut. Bedömningen är att inga barn och ungdomar påverkas negativt av förslaget till beslut. Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster föreslås besluta att godkänna förslag till överenskommelse med Primärvården Göteborg om utförande av fördjupade medicinska utredningar inom ramen för sjukskrivningsmiljarden. Hälso- och sjukvårdskansliet Ralph Harlid Hälso- och sjukvårdschef Bilaga Överenskommelse om utförande av fördjupade medicinska utredningar inom ramen för sjukskrivningsmiljarden år 2011 Expedieras till Primärvården Göteborg Sida 2 (2)

14 1(3) Dnr HSN ÖVERENSKOMMELSE MELLAN HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMND 5 GÖTEBORG, CENTRUM-VÄSTER OCH PRIMÄRVÅRDEN GÖTEBORG UTFÖRANDE AV FÖRDJUPADE MEDICINSKA UTREDNINGAR INOM RAMEN FÖR SJUKSKRIVNINGSMILJARDEN 1 PARTER Parter i denna överenskommelse är Primärvården Göteborg och Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster. 2 TIDSPERIOD Överenskommelser gäller för perioden BAKGRUND För att stimulera landstingen/regionerna till att ge sjukskrivningsfrågorna högre prioritet inom hälso- och sjukvården samt för att utveckla sjukskrivningsprocessen och därmed i förlängningen minska ohälsotalet, införde staten år 2006 ekonomiska incitament i form av den så kallade sjukskrivningsmiljarden. Utbetalningen av dessa medel reglerades samma år genom en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). I överenskommelsen mellan staten och SKL för åren återfinns ett antal villkor som måste uppfyllas för att landstingen/regionerna ska få del av de ekonomiska medel som staten anslagit. Ett av dessa villkor är att landstingen/regionerna på begäran och inom föreskriven tid tillhandahåller temabaserade medicinska utredningar (TMU) och särskilda läkarutlåtanden (SLU), som Försäkringskassan använder för bedömning av arbetsförmåga inför beslut om rätten till ersättning från sjukförsäkringen (RSK ). Det är Försäkringskassan som tar ställning till behovet av utredning och beställer eventuell utredning av landstinget. Ersättning utbetalas till landstingen/regionerna i förhållande till den andel underlag som levereras i förhållande till efterfrågan samt att utredningarna levereras inom föreskriven tid och till fullgod kvalitet. Utredningen ska ta sikte på hur sjukdomen påverkar funktionstillståndet. Hälso- och sjukvården ska i detta sammanhang inte ge rehabiliteringsförslag eller uttala sig om arbetsförmåga eller eventuell rätt till ersättning från sjukförsäkringen. Primärvården Göteborg har sedan 1 oktober 2010 haft uppdraget att genomföra teambaserade fördjupade medicinska utredningar.

15 2(3) 4 INRIKTNING Primärvården Göteborg åtar sig i och med denna överenskommelse att utföra de fördjupade medicinska utredningar som Försäkringskassan beställer inom det område som utgör hälsooch sjukvårdsnämnderna 4, 5, 7, 11, 12. En likalydande överenskommelse sluts separat mellan Primärvården Göteborg och respektive hälso- och sjukvårdsnämnd. Utredningarna ska utföras till fullgod kvalitet och inom föreskriven tid. TMU skall genomföras av ett team bestående av läkare, arbetsterapeut, sjukgymnast och psykolog. SLU ska genomföras av enskild läkare. Samtliga personal som genomför utredningar måste ha genomgått den av Försäkringskassan tillhandahållna fördjupade utbildningen i försäkringsmedicin. 5 ERSÄTTNING Primärvården Göteborg ersätts enligt en tvådelad modell med både rörlig och fast ersättning. Den fasta ersättningen är 3,2 mnkr för helåret Den rörliga ersättningen innebär kr för varje TMU upp till 230 st och kr för varje SLU upp till 109 st. Detta ger ett ersättningstak på 8 mnkr för den ovan nämnda perioden. Inom ramen för taket ska primärvården göra fler TMU och SLU om så beställs av Försäkringskassan, för TMU ska dock kapaciteten vara maximalt 25 utredningar per månad. I den händelse att ersättningstaket på 8 mnkr uppnås under verksamhetsåret, har primärvården rätt att, utöver taket, debitera för utförda SLU med kr styck. Den fasta ersättningen faktureras månadsvis. Den rörliga ersättningen faktureras efter avslutad månad och då för de utredningar som avslutats under månaden. I den händelse att en utredning inte blir godkänd av Försäkringskassan och ersättning därmed inte betalas ut till Västra Götalandsregionen från staten, ska Primärvården göra en kreditering för den icke godkända utredningen vid nästkommande fakturering. Primärvården Göteborg fakturerar hälso- och sjukvårdsnämnd 12. Fakturan ställs till hälsooch sjukvårdskansliet som fördelar kostnaden mellan de berörda hälso- och sjukvårdsnämnderna. All fakturering skall ske med väl underbyggt fakturaunderlag, där det tydligt framgår vad kostnaderna avser. 6 TVIST Om tvist mellan hälso- och sjukvårdsnämnden och Primärvården Göteborg uppstår, ska tvisten lösas genom förhandling mellan parterna. 7 UPPFÖLJNING Verksamheten ska följas upp vad gäller ekonomi, verksamhet och kvalitet. Den av parterna som så önskar kan när som helst under avtalsperioden begära att samråd och uppföljning sker. Uppföljning ska ske i samband med Västra Götalandsregionens delårsrapporter per mars och augusti samt i samband med årsbokslut, alternativt i samband med att staten så kräver av Västra Götalandsregionen.

16 3(3) 8 UNDERTECKNANDE PARTER Göteborg den För Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster Göteborg den För Primärvården Göteborg Frank Andersson Ordförande Marie-Louise Gefvert Primärvårdsdirektör För Hälso- och sjukvårdskansliet Ralph Harlid Hälso- och sjukvårdschef

17 Tjänsteutlåtande nr 516/2011 Datum Diarienummer HSN Hälso- och sjukvårdskansliet Handläggare Petteri Lackéus Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, Centrum-Väster Avtal om folkhälsoinsatser i Västra Göteborg Ärendet Utifrån den omorganisation som gjorts av stadsdelsnämnderna inom Göteborg Stad har ett förslag till nytt avtal om samverkan mellan Västra Göteborgs stadsdelnämnd och Hälsooch sjukvårdsnämnd 5 (HSN 5) i det befolkningsinriktade folkhälsoarbetet tagits fram. Bakgrund Sedan bildandet av Västra Götalandsregionen har det funnits ett avtal om folkhälsoinsatser mellan HSN 5 och Göteborg Stad. Från den 1 januari 2010 har HSN 5 lokala avtal om folkhälsoinsatser tillsammans med respektive stadsdelsnämnd i centrala och västra Göteborg. Göteborgs Stad har genomfört en större omorganisation av stadsdelsnämnderna vilket har medfört att ändringar behöver göras i gällande avtal. Därför skrevs det under hösten 2010 en avsiktsförklaring där parterna var överens om avtalstid och finansiering. Under våren 2011 har dialog och förankringsarbete skett i respektive nämnder och i den nya organisationen inom Göteborg Stad. Hälso- och sjukvårdskansliet har tillsammans med utvecklingscheferna i Göteborg Stad tagit fram ett gemensamt förslag till avtal. Finansiering Principen för finansieringen är 50/50 vilket betyder att varje part avsätter lika stor summa i avtalet. Avtalets omslutning för lokala folkhälsoinsatser blir 940 tkr vilket innebär 470 tkr per part och år. Finansieringen är uppdelad på två områden; tjänsten Utvecklingsledare folkhälsa och verksamhetsmedel. För HSN 5:s del finansieras avtalet med medel ur nämndens folkhälsobudget. Överväganden Ett av målen som regionfullmäktige beslutat om är att folkhälsoarbetet ska bedrivas över organisatoriska och sektoriella gränser. Genom avtal om samarbete med stadsdelen gällande folkhälsofrågor kan arbetet också utvecklas och stärkas. POSTADRESS: Regionens Hus Göteborg BESÖKSADRESS: Lillhagsparken Göteborg TELEFON: HEMSIDA:

18 Datum Diarienummer HSN Barnperspektivet Barnperspektivet har beaktats under ärendets beredning och i förslag till beslut. Hälso- och sjukvårdskansliets bedömning är att inga barn och ungdomar påverkas negativt av förslaget till beslut. Förslag till beslut Att under förutsättning att likalydande beslut fattas av stadsdelsnämnden Västra Göteborg, Göteborg Stad, godkänna det till tjänsteutlåtande nr 516/2011 bilagda förslaget till Avtal om folkhälsoinsatser i Västra Göteborg, samt att detta avtal ersätter de nu gällande avtalen; Avtal mellan SDN Tynnered och HSN 5 om folkhälsoinsatser i stadsdelen Tynnered från och med (Dnr HSN ) och Avtal mellan SDN Älvsborg och HSN 5 om folkhälsoinsatser i stadsdelen Älvsborg från och med (Dnr HSN ). Hälso- och sjukvårdskansliet Ralph Harlid Hälso- och sjukvårdschef Bilaga Avtal om folkhälsoinsatser i Västra Göteborg Expedieras till Västra Göteborgs stadsdelsnämnd, Göteborg Stad

19 Dnr HSN Avtal om folkhälsoinsatser i Västra Göteborg 1. Avtalsparter Västra Göteborgs stadsdelsnämnd org. nr (nedan kallad SDN) och Hälsooch sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, Centrum-Väster org. nr , (nedan kallad HSN). 2. Förutsättningar för avtalet Det övergripande målet för Sveriges nationella folkhälsopolitik är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. På nationell nivå har även elva målområden tagits fram som grundar sig på hälsans bestämningsfaktorer. Grunden för inriktningen på de lokala folkhälsoinsatser som görs enligt detta avtal är det nationella målet, de elva målområdena och följande dokument; Göteborgs Stads styrdokument för folkhälsoarbetet (policys, budget med mera) Västra Götalandsregionens styrdokument för folkhälsoarbetet (policys, budget med mera) Mål och inriktningsdokument från HSN respektive SDN Lokala styrdokument för folkhälsa (t.ex. planer, budget med mera) 2.1 Formellt uppdrag till HSN och SDN inom folkhälsa Inom Västra Götalandsregionen har varje HSN, enligt reglemente (RF 19 okt ), ansvaret för att inom sitt lokala geografiska område verka för en förbättring av folkhälsan bland annat i samverkan med kommunen. HSN ska också bedriva folkhälsoarbete med ett aktivt uppföljningsansvar och har ett samlat ansvar för befolkningens tillgång till folkhälsoinsatser. Ansvaret för det lokala folkhälsoarbetet inom Göteborgs Stad vilar enligt "Reglemente för Göteborgs stadsdelsnämnder" (1 ) på respektive stadsdelsnämnd. En precisering av uppdraget finns i kommunfullmäktiges budgetsbeslut. 2.2 Avtalets form och syfte Detta avtal är ett avtal om samverkan mellan HSN och SDN när det gäller lokalt befolkningsinriktat folkhälsoarbete. Avtalets syfte är att reglera åtaganden, organisation och inriktning för samarbetet samt den ekonomiska fördelningen mellan HSN och SDN. 3. Det gemensamma folkhälsoarbetet Arbetet med att förbättra folkhälsan kräver gemensamma insatser och samverkan mellan olika nivåer och olika huvudmän. Folkhälsoarbetet handlar både om insatser som förbättrar folkhälsan generellt och särskilda insatser riktade till de grupper som idag har den sämsta hälsan. Folkhälsoarbete ska bygga på långsiktighet och ett strukturerat arbetssätt. Arbetet måste även utgå från övergripande strukturella förhållanden så som befolkningens levnadsvillkor och hälsa. Folkhälsoarbetet enligt detta avtal ska omfatta systematiska och målinriktade insatser för att förbättra befolkningens hälsa. Arbetet ska omfatta både hälsofrämjande och förebyggande insatser. Folkhälsoarbetet ska bygga på de specifika förutsättningar som finns i stadsdelen och utgå från befolkningens behov.

20 Dnr HSN I Avtal om folkhälsoinsatser i Göteborg från (Dnr HSN ) regleras att varje stadsdel ska kunna få stöd i att ta fram och analysera epidemiologisk data och statistik 3.1 Mål och inriktning för arbetet Utifrån detta avtal och de förutsättningar som beskrivs i punkt 2, formuleras en handlingsplan för det lokala folkhälsoarbetet i stadsdelen Västra Göteborg. Handlingsplanen diskuteras och revideras årligen i dialog mellan politiken från SDN och HSN. Löpande dialog ska även ske mellan tjänstemän från stadsdelsförvaltningen (SDF) och hälso- och sjukvårdskansliet (HSK). 3.2 Folkhälsosamordning SDN ska ha tillgång till motsvarande minst en årsarbetare utvecklingsledare med inriktning folkhälsa med folkhälsovetenskaplig eller motsvarande kompetens. I uppgifterna ingår strategiskt arbete såsom hälsobeskrivning av befolkningen, styrdokument för folkhälsa samt att hålla samman det tvärsektoriella arbetet. Vidare ingår att initiera, genomföra och samordna hälsofrämjande och förebyggande insatser för befolkningen samt medverka i utveckling av folkhälsoarbetet inom Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen. 3.3 Organisation SDN ansvarar för att ett tvärsektoriellt arbete kring befolkningens hälsa finns och organiseras genom lokalt folkhälsoråd eller motsvarande i stadsdelen. Uppdrag att medverka i lokalt folkhälsoråd, eller motsvarande, dess arbetsgrupper samt delta i gemensamma planerade aktiviteter regleras för HSN:s del i överenskommelser och avtal med berörda utförare. Vårdcentralernas samverkan inom närområdet, inklusive deltagande i folkhälsoråd, regleras i närområdesplanen för Västra Göteborg. Under punkt 2.2 i Krav- och Kvalitetsbok - Förfrågningsunderlag med förutsättningar för att bedriva vårdverksamhet inom VG Primärvård finns skrivningarna om vårdcentralernas uppdrag gällande hälsofrämjande förhållningssätt och sjukdomsförebyggande insatser. 3.4 Verksamhet Verksamhetsmedlen i detta avtal ska användas till insatser och verksamhet som är kopplad till handlingsplanen. 4. Rapportering och uppföljning 4.1 Årsredovisning Verksamhet enligt detta avtal följs upp årligen genom den rapport som SDN lämnar i Göteborg Stads uppföljningssystem Rappet. Stadskansliet lämnar sedan årligen en tjänstemannaberedd skriftlig samlad redovisning till hälso- och sjukvårdskansliet i Göteborg. Redovisningen ska även innehålla en ekonomisk redovisning av de folkhälsomedel som regleras i detta avtal. HSN ska årligen redovisa att tecknade överenskommelser/närområdesplaner innehåller uppdrag att delta i det lokala folkhälsoarbetet enligt detta avtal.

21 Dnr HSN Särskild uppföljning Särskild uppföljning eller utvärdering kan göras av verksamhet, t.ex. ett visst projekt. 5. Finansiering och fördelning av medel 5.1 Princip för finansiering Finansiering av detta avtal sker genom 50/50-principen. Detta innebär att HSN och SDN står för var sin lika stor del av den totala finansieringen i avtalet. 5.2 Total ersättning Den totala finansieringen enligt avtalet är 940 tkr för det gemensamma folkhälsoarbetet. År 2011 ersätter HSN SDN med 470 tkr. 5.3 Uppräkning Från justeras ersättningen årsvis med omsorgsprisindex (OPI) som publiceras av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Parterna kan i samråd komma överens om annan uppräkning. 5.5 Fakturering och mottagande av ersättning Fakturering sker två gånger per år, förslagsvis mars och september. Fakturerings- och expeditionsavgifter tillkommer inte. Faktura ställs till Hälso- och sjukvårdskansliet Fe Göteborg. SDN är mottagare av ersättningen. 6. Avtalstid samt uppsägning och ändring av avtal Avtalet gäller från 1 januari 2011 till 31 december Avtalet kan förlängas med max 12 månader. Uppsägning av avtalet för upphörande eller omförhandling ska meddelas den andra parten skriftligen senast juni månad, inför nästkommande år. Ändrade förutsättningar som påverkar avtalet ska skriftligen meddelas andra parten. Ändringar och tillägg till detta avtal ska för att vara gällande skriftligen godkännas av parterna. 6.1 Övriga avtal och överenskommelser Även kompletterande avtal kan träffas mellan HSN och SDN eller annan part inom region/kommun/stadsdel kring lokala folkhälsoinsatser. I de fall det förekommer motstridiga uppgifter mellan detta avtal och kompletterande avtal/överenskommelse ska de tolkas i följande ordning: 1. Detta avtal, inklusive gällande justeringar och ändringar 2. Övriga avtal/överenskommelser inom folkhälsoområdet Förutom detta avtal tecknas ett centralt avtal mellan HSN och Göteborgs Stad om kommungemensamt stöd och samordning av det lokala folkhälsoarbetet. 7. Tvist Tvist mellan parterna rörande tillämpning och tolkning av detta avtal ska hanteras i dialog mellan parterna.

22 Dnr HSN Underskrift Detta avtal är upprättat i två likalydande exemplar där parterna tagit var sitt original. Göteborg Göteborg För Västra Göteborgs stadsdelsnämnd För Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, Centrum-Väster Anette Bernhardsson Ordförande Frank Andersson Ordförande

23 Tjänsteutlåtande nr 517/2011 Datum Diarienummer HSN Hälso- och sjukvårdskansliet Handläggare Petteri Lackéus Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, Centrum-Väster Avtal om folkhälsoinsatser i Askim-Frölunda-Högsbo Ärendet Utifrån den omorganisation som gjorts av stadsdelsnämnderna inom Göteborg Stad har ett förslag till nytt avtal om samverkan mellan Askim-Frölunda-Högsbo stadsdelnämnd och Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 (HSN 5) i det befolkningsinriktade folkhälsoarbetet tagits fram. Bakgrund Sedan bildandet av Västra Götalandsregionen har det funnits ett avtal om folkhälsoinsatser mellan HSN 5 och Göteborg Stad. Från den 1 januari 2010 har HSN 5 lokala avtal om folkhälsoinsatser tillsammans med respektive stadsdelsnämnd i centrala och västra Göteborg. Göteborgs Stad har genomfört en större omorganisation av stadsdelsnämnderna vilket har medfört att ändringar behöver göras i gällande avtal. Därför skrevs det under hösten 2010 en avsiktsförklaring där parterna var överens om avtalstid och finansiering. Under våren 2011 har dialog och förankringsarbete skett i respektive nämnder och i den nya organisationen inom Göteborg Stad. Hälso- och sjukvårdskansliet har tillsammans med utvecklingscheferna i Göteborg Stad tagit fram ett gemensamt förslag till avtal. Finansiering Principen för finansieringen är 50/50 vilket betyder att varje part avsätter lika stor summa i avtalet. Avtalets omslutning för lokala folkhälsoinsatser blir 940 tkr vilket innebär 470 tkr per part och år. Finansieringen är uppdelad på två områden; tjänsten Utvecklingsledare folkhälsa och verksamhetsmedel. För HSN 5:s del finansieras avtalet med medel ur nämndens folkhälsobudget. Överväganden Ett av målen som regionfullmäktige beslutat om är att folkhälsoarbetet ska bedrivas över organisatoriska och sektoriella gränser. Genom avtal om samarbete med stadsdelen gällande folkhälsofrågor kan arbetet också utvecklas och stärkas. POSTADRESS: Regionens Hus Göteborg BESÖKSADRESS: Lillhagsparken Göteborg TELEFON: HEMSIDA:

24 Datum Diarienummer HSN Barnperspektivet Barnperspektivet har beaktats under ärendets beredning och i förslag till beslut. Hälso- och sjukvårdskansliets bedömning är att inga barn och ungdomar påverkas negativt av förslaget till beslut. Förslag till beslut Att under förutsättning att likalydande beslut fattas av Askim-Frölunda-Högsbo stadsdelsnämnd, Göteborg Stad, godkänna det till tjänsteutlåtande nr 517/2011 bilagda förslaget till Avtal om folkhälsoinsatser i Askim-Frölunda-Högsbo, samt att detta avtal ersätter de nu gällande avtalen Avtal mellan SDN Frölunda och HSN 5 om folkhälsoinsatser i stadsdelen Frölunda från och med (Dnr HSN ) och Avtal mellan SDN Askim och HSN 5 om folkhälsoinsatser i stadsdelen Askim från och med (Dnr HSN ). Hälso- och sjukvårdskansliet Ralph Harlid Hälso- och sjukvårdschef Bilaga Avtal om folkhälsoinsatser i Askim-Frölunda-Högsbo Expedieras till Askim-Frölunda-Högsbo stadsdelsnämnd, Göteborg Stad

25 Dnr HSN Avtal om folkhälsoinsatser i Askim-Frölunda-Högsbo 1. Avtalsparter Askim-Frölunda-Högsbo stadsdelsnämnd org. nr (nedan kallad SDN) och Hälso- och sjukvårdsnämnd 5, Centrum-Väster Göteborg org. nr , (nedan kallad HSN). 2. Förutsättningar för avtalet Det övergripande målet för Sveriges nationella folkhälsopolitik är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. På nationell nivå har även elva målområden tagits fram som grundar sig på hälsans bestämningsfaktorer. Grunden för inriktningen på de lokala folkhälsoinsatser som görs enligt detta avtal är det nationella målet, de elva målområdena och följande dokument; Göteborgs Stads styrdokument för folkhälsoarbetet (policys, budget med mera) Västra Götalandsregionens styrdokument för folkhälsoarbetet (policys, budget med mera) Mål och inriktningsdokument från HSN respektive SDN Lokala styrdokument för folkhälsa (t.ex. planer, budget med mera) 2.1 Formellt uppdrag till HSN och SDN inom folkhälsa Inom Västra Götalandsregionen har varje HSN, enligt reglemente (RF 19 okt ), ansvaret för att inom sitt lokala geografiska område verka för en förbättring av folkhälsan bland annat i samverkan med kommunen. HSN ska också bedriva folkhälsoarbete med ett aktivt uppföljningsansvar och har ett samlat ansvar för befolkningens tillgång till folkhälsoinsatser. Ansvaret för det lokala folkhälsoarbetet inom Göteborgs Stad vilar enligt "Reglemente för Göteborgs stadsdelsnämnder" (1 ) på respektive stadsdelsnämnd. En precisering av uppdraget finns i kommunfullmäktiges budgetsbeslut. 2.2 Avtalets form och syfte Detta avtal är ett avtal om samverkan mellan HSN och SDN när det gäller lokalt befolkningsinriktat folkhälsoarbete. Avtalets syfte är att reglera åtaganden, organisation och inriktning för samarbetet samt den ekonomiska fördelningen mellan HSN och SDN. 3. Det gemensamma folkhälsoarbetet Arbetet med att förbättra folkhälsan kräver gemensamma insatser och samverkan mellan olika nivåer och olika huvudmän. Folkhälsoarbetet handlar både om insatser som förbättrar folkhälsan generellt och särskilda insatser riktade till de grupper som idag har den sämsta hälsan. Folkhälsoarbete ska bygga på långsiktighet och ett strukturerat arbetssätt. Arbetet måste även utgå från övergripande strukturella förhållanden så som befolkningens levnadsvillkor och hälsa. Folkhälsoarbetet enligt detta avtal ska omfatta systematiska och målinriktade insatser för att förbättra befolkningens hälsa. Arbetet ska omfatta både hälsofrämjande och förebyggande insatser. Folkhälsoarbetet ska bygga på de specifika förutsättningar som finns i stadsdelen och utgå från befolkningens behov.

26 Dnr HSN I Avtal om folkhälsoinsatser i Göteborg från (Dnr HSN ) regleras att varje stadsdel ska kunna få stöd i att ta fram och analysera epidemiologisk data och statistik 3.1 Mål och inriktning för arbetet Utifrån detta avtal och de förutsättningar som beskrivs i punkt 2, formuleras en handlingsplan för det lokala folkhälsoarbetet i stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo. Handlingsplanen diskuteras och revideras årligen i dialog mellan politiken från SDN och HSN. Löpande dialog ska även ske mellan tjänstemän från stadsdelsförvaltningen (SDF) och hälso- och sjukvårdskansliet (HSK). 3.2 Folkhälsosamordning SDN ska ha tillgång till motsvarande minst en årsarbetare utvecklingsledare med inriktning folkhälsa med folkhälsovetenskaplig eller motsvarande kompetens. I uppgifterna ingår strategiskt arbete såsom hälsobeskrivning av befolkningen, styrdokument för folkhälsa samt att hålla samman det tvärsektoriella arbetet. Vidare ingår att initiera, genomföra och samordna hälsofrämjande och förebyggande insatser för befolkningen samt medverka i utveckling av folkhälsoarbetet inom Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen. 3.3 Organisation SDN ansvarar för att ett tvärsektoriellt arbete kring befolkningens hälsa finns och organiseras genom lokalt folkhälsoråd eller motsvarande i stadsdelen. Uppdrag att medverka i lokalt folkhälsoråd, eller motsvarande, dess arbetsgrupper samt delta i gemensamma planerade aktiviteter regleras för HSN:s del i överenskommelser och avtal med berörda utförare. Vårdcentralernas samverkan inom närområdet, inklusive deltagande i folkhälsoråd, regleras i närområdesplanen för Askim-Frölunda-Högsbo. Under punkt 2.2 i Krav- och Kvalitetsbok - Förfrågningsunderlag med förutsättningar för att bedriva vårdverksamhet inom VG Primärvård finns skrivningarna om vårdcentralernas uppdrag gällande hälsofrämjande förhållningssätt och sjukdomsförebyggande insatser. 3.4 Verksamhet Verksamhetsmedlen i detta avtal ska användas till insatser och verksamhet som är kopplad till handlingsplanen. 4. Rapportering och uppföljning 4.1 Årsredovisning Verksamhet enligt detta avtal följs upp årligen genom den rapport som SDN lämnar i Göteborg Stads uppföljningssystem Rappet. Stadskansliet lämnar sedan årligen en tjänstemannaberedd skriftlig samlad redovisning till hälso- och sjukvårdskansliet i Göteborg. Redovisningen ska även innehålla en ekonomisk redovisning av de folkhälsomedel som regleras i detta avtal. HSN ska årligen redovisa att tecknade överenskommelser/närområdesplaner innehåller uppdrag att delta i det lokala folkhälsoarbetet enligt detta avtal.

27 Dnr HSN Särskild uppföljning Särskild uppföljning eller utvärdering kan göras av verksamhet, t.ex. ett visst projekt. 5. Finansiering och fördelning av medel 5.1 Princip för finansiering Finansiering av detta avtal sker genom 50/50-principen. Detta innebär att HSN och SDN står för var sin lika stor del av den totala finansieringen i avtalet. 5.2 Total ersättning Den totala finansieringen enligt avtalet är 940 tkr för det gemensamma folkhälsoarbetet. År 2011 ersätter HSN SDN med 470 tkr. 5.3 Uppräkning Från justeras ersättningen årsvis med omsorgsprisindex (OPI) som publiceras av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Parterna kan i samråd komma överens om annan uppräkning. 5.5 Fakturering och mottagande av ersättning Fakturering sker två gånger per år, förslagsvis mars och september. Fakturerings- och expeditionsavgifter tillkommer inte. Faktura ställs till Hälso- och sjukvårdskansliet Fe Göteborg. SDN är mottagare av ersättningen. 6. Avtalstid samt uppsägning och ändring av avtal Avtalet gäller från 1 januari 2011 till 31 december Avtalet kan förlängas med max 12 månader. Uppsägning av avtalet för upphörande eller omförhandling ska meddelas den andra parten skriftligen senast juni månad, inför nästkommande år. Ändrade förutsättningar som påverkar avtalet ska skriftligen meddelas andra parten. Ändringar och tillägg till detta avtal ska för att vara gällande skriftligen godkännas av parterna. 6.1 Övriga avtal och överenskommelser Även kompletterande avtal kan träffas mellan HSN och SDN eller annan part inom region/kommun/stadsdel kring lokala folkhälsoinsatser. I de fall det förekommer motstridiga uppgifter mellan detta avtal och kompletterande avtal/överenskommelse ska de tolkas i följande ordning: 1. Detta avtal, inklusive gällande justeringar och ändringar 2. Övriga avtal/överenskommelser inom folkhälsoområdet Förutom detta avtal tecknas ett centralt avtal mellan HSN och Göteborgs Stad om kommungemensamt stöd och samordning av det lokala folkhälsoarbetet. 7. Tvist Tvist mellan parterna rörande tillämpning och tolkning av detta avtal ska hanteras i dialog mellan parterna.

28 Dnr HSN Underskrift Detta avtal är upprättat i två likalydande exemplar där parterna tagit var sitt original. Göteborg Göteborg För Askim-Frölunda-Högsbo stadsdelsnämnd För Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, Centrum-Väster Yvonne Stolpe Ordförande Frank Andersson Ordförande

29 Tjänsteutlåtande nr 518/2011 Datum Diarienummer HSN Hälso- och sjukvårdskansliet Handläggare Karin Tidlund Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, Centrum-Väster Avtal om folkhälsoinsatser i Centrum Ärendet Utifrån den omorganisation som gjorts av stadsdelsnämnderna inom Göteborg Stad har ett förslag till nytt avtal om samverkan mellan Centrums stadsdelsnämnd och Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 (HSN 5) i det befolkningsinriktade folkhälsoarbetet tagits fram. Bakgrund Sedan bildandet av Västra Götalandsregionen har det funnits ett avtal om folkhälsoinsatser mellan HSN 5 och Göteborg Stad. Från den 1 januari 2010 har HSN 5 lokala avtal om folkhälsoinsatser tillsammans med respektive stadsdelsnämnd i centrala och västra Göteborg. Göteborgs Stad har genomfört en större omorganisation av stadsdelsnämnderna vilket har medfört att ändringar behöver göras i gällande avtal. Därför skrevs det under hösten 2010 en avsiktsförklaring där parterna var överens om avtalstid och finansiering. Under våren 2011 har dialog och förankringsarbete skett i respektive nämnder och i den nya organisationen inom Göteborg Stad. Hälso- och sjukvårdskansliet har tillsammans med utvecklingscheferna i Göteborg Stad tagit fram ett gemensamt förslag till avtal. Finansiering Principen för finansieringen är 50/50 vilket betyder att varje part avsätter lika stor summa i avtalet. Avtalets omslutning för lokala folkhälsoinsatser blir 940 tkr vilket innebär 470 tkr per part och år. Finansieringen är uppdelad på två områden; tjänsten Utvecklingsledare folkhälsa och verksamhetsmedel. För HSN 5:s del finansieras avtalet med medel ur nämndens folkhälsobudget. Överväganden Ett av målen som regionfullmäktige beslutat om är att folkhälsoarbetet ska bedrivas över organisatoriska och sektoriella gränser. Genom avtal om samarbete med stadsdelen gällande folkhälsofrågor kan arbetet också utvecklas och stärkas. POSTADRESS: Regionens Hus Göteborg BESÖKSADRESS: Lillhagsparken Göteborg TELEFON: HEMSIDA:

30 Datum Diarienummer HSN Barnperspektivet Barnperspektivet har beaktats under ärendets beredning och i förslag till beslut. Hälso- och sjukvårdskansliets bedömning är att inga barn och ungdomar påverkas negativt av förslaget till beslut. Förslag till beslut Att under förutsättning att likalydande beslut fattas av stadsdelsnämnden Centrum, Göteborg Stad, godkänna det till tjänsteutlåtande nr 518/2011 bilagda förslaget till Avtal om folkhälsoinsatser i Centrum, samt att detta avtal ersätter nu gällande Avtal mellan SDN Centrum och HSN 5 om folkhälsoinsatser i stadsdelen Centrum från och med (Dnr HSN ). Hälso- och sjukvårdskansliet Ralph Harlid Hälso- och sjukvårdschef Bilaga Avtal om folkhälsoinsatser i Centrum Expedieras till Centrums stadsdelsnämnd, Göteborg Stad

31 Dnr HSN Avtal om folkhälsoinsatser i Centrum 1. Avtalsparter Centrums stadsdelsnämnd org. nr (nedan kallade SDN) och Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, Centrum-Väster org. nr , (nedan kallad HSN). 2. Förutsättningar för avtalet Det övergripande målet för Sveriges nationella folkhälsopolitik är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. På nationell nivå har även elva målområden tagits fram som grundar sig på hälsans bestämningsfaktorer. Grunden för inriktningen på de lokala folkhälsoinsatser som görs enligt detta avtal är det nationella målet, de elva målområdena och följande dokument; Göteborgs Stads styrdokument för folkhälsoarbetet (policys, budget med mera) Västra Götalandsregionens styrdokument för folkhälsoarbetet (policys, budget med mera) Mål och inriktningsdokument från HSN respektive SDN Lokala styrdokument för folkhälsa (t.ex. planer, budget med mera) 2.1 Formellt uppdrag till HSN och SDN inom folkhälsa Inom Västra Götalandsregionen har varje HSN, enligt reglemente (RF 19 okt ), ansvaret för att inom sitt lokala geografiska område verka för en förbättring av folkhälsan bland annat i samverkan med kommunen. HSN ska också bedriva folkhälsoarbete med ett aktivt uppföljningsansvar och har ett samlat ansvar för befolkningens tillgång till folkhälsoinsatser. Ansvaret för det lokala folkhälsoarbetet inom Göteborgs Stad vilar enligt "Reglemente för Göteborgs stadsdelsnämnder" (1 ) på respektive stadsdelsnämnd. En precisering av uppdraget finns i kommunfullmäktiges budgetsbeslut. 2.2 Avtalets form och syfte Detta avtal är ett avtal om samverkan mellan HSN och SDN när det gäller lokalt befolkningsinriktat folkhälsoarbete. Avtalets syfte är att reglera åtaganden, organisation och inriktning för samarbetet samt den ekonomiska fördelningen mellan HSN och SDN. 3. Det gemensamma folkhälsoarbetet Arbetet med att förbättra folkhälsan kräver gemensamma insatser och samverkan mellan olika nivåer och olika huvudmän. Folkhälsoarbetet handlar både om insatser som förbättrar folkhälsan generellt och särskilda insatser riktade till de grupper som idag har den sämsta hälsan. Folkhälsoarbete ska bygga på långsiktighet och ett strukturerat arbetssätt. Arbetet måste även utgå från övergripande strukturella förhållanden så som befolkningens levnadsvillkor och hälsa. Folkhälsoarbetet enligt detta avtal ska omfatta systematiska och målinriktade insatser för att förbättra befolkningens hälsa. Arbetet ska omfatta både hälsofrämjande och förebyggande insatser. Folkhälsoarbetet ska bygga på de specifika förutsättningar som finns i stadsdelen och utgå från befolkningens behov.

32 Dnr HSN I Avtal om folkhälsoinsatser i Göteborg från (Dnr HSN ) regleras att varje stadsdel ska kunna få stöd i att ta fram och analysera epidemiologisk data och statistik 3.1 Mål och inriktning för arbetet Utifrån detta avtal och de förutsättningar som beskrivs i punkt 2, formuleras en handlingsplan för det lokala folkhälsoarbetet i stadsdelen Centrum. Handlingsplanen diskuteras och revideras årligen i dialog mellan politiken från SDN och HSN. Löpande dialog ska även ske mellan tjänstemän från stadsdelsförvaltningen (SDF) och hälso- och sjukvårdskansliet (HSK). 3.2 Folkhälsosamordning SDN ska ha tillgång till motsvarande minst en årsarbetare utvecklingsledare med inriktning folkhälsa med folkhälsovetenskaplig eller motsvarande kompetens. I uppgifterna ingår strategiskt arbete såsom hälsobeskrivning av befolkningen, styrdokument för folkhälsa samt att hålla samman det tvärsektoriella arbetet. Vidare ingår att initiera, genomföra och samordna hälsofrämjande och förebyggande insatser för befolkningen samt medverka i utveckling av folkhälsoarbetet inom Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen. 3.3 Organisation SDN ansvarar för att ett tvärsektoriellt arbete kring befolkningens hälsa finns och organiseras genom lokalt folkhälsoråd eller motsvarande i stadsdelen. Uppdrag att medverka i lokalt folkhälsoråd, eller motsvarande, dess arbetsgrupper samt delta i gemensamma planerade aktiviteter regleras för HSN:s del i överenskommelser och avtal med berörda utförare. Vårdcentralernas samverkan inom närområdet, inklusive deltagande i folkhälsoråd, regleras i närområdesplanen för Centrum. Under punkt 2.2 i Krav- och Kvalitetsbok - Förfrågningsunderlag med förutsättningar för att bedriva vårdverksamhet inom VG Primärvård finns skrivningarna om vårdcentralernas uppdrag gällande hälsofrämjande förhållningssätt och sjukdomsförebyggande insatser. 3.4 Verksamhet Verksamhetsmedlen i detta avtal ska användas till insatser och verksamhet som är kopplad till handlingsplanen. 4. Rapportering och uppföljning 4.1 Årsredovisning Verksamhet enligt detta avtal följs upp årligen genom den rapport som SDN lämnar i Göteborg Stads uppföljningssystem Rappet. Stadskansliet lämnar sedan årligen en tjänstemannaberedd skriftlig samlad redovisning till hälso- och sjukvårdskansliet i Göteborg. Redovisningen ska även innehålla en ekonomisk redovisning av de folkhälsomedel som regleras i detta avtal. HSN ska årligen redovisa att tecknade överenskommelser/närområdesplaner innehåller uppdrag att delta i det lokala folkhälsoarbetet enligt detta avtal.

33 Dnr HSN Särskild uppföljning Särskild uppföljning eller utvärdering kan göras av verksamhet, t.ex. ett visst projekt. 5. Finansiering och fördelning av medel 5.1 Princip för finansiering Finansiering av detta avtal sker genom 50/50-principen. Detta innebär att HSN och SDN står för var sin lika stor del av den totala finansieringen i avtalet. 5.2 Total ersättning Den totala finansieringen enligt avtalet är 940 tkr för det gemensamma folkhälsoarbetet. År 2011 ersätter HSN SDN med 470 tkr. 5.3 Uppräkning Från justeras ersättningen årsvis med omsorgsprisindex (OPI) som publiceras av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Parterna kan i samråd komma överens om annan uppräkning. 5.5 Fakturering och mottagande av ersättning Fakturering sker två gånger per år, förslagsvis mars och september. Fakturerings- och expeditionsavgifter tillkommer inte. Faktura ställs till Hälso- och sjukvårdskansliet Fe Göteborg. SDN är mottagare av ersättningen. 6. Avtalstid samt uppsägning och ändring av avtal Avtalet gäller från 1 januari 2011 till 31 december Avtalet kan förlängas med max 12 månader. Uppsägning av avtalet för upphörande eller omförhandling ska meddelas den andra parten skriftligen senast juni månad, inför nästkommande år. Ändrade förutsättningar som påverkar avtalet ska skriftligen meddelas andra parten. Ändringar och tillägg till detta avtal ska för att vara gällande skriftligen godkännas av parterna. 6.1 Övriga avtal och överenskommelser Även kompletterande avtal kan träffas mellan HSN och SDN eller annan part inom region/kommun/stadsdel kring lokala folkhälsoinsatser. I de fall det förekommer motstridiga uppgifter mellan detta avtal och kompletterande avtal/överenskommelse ska de tolkas i följande ordning: 1. Detta avtal, inklusive gällande justeringar och ändringar 2. Övriga avtal/överenskommelser inom folkhälsoområdet Förutom detta avtal tecknas ett centralt avtal mellan HSN och Göteborgs Stad om kommungemensamt stöd och samordning av det lokala folkhälsoarbetet. 7. Tvist Tvist mellan parterna rörande tillämpning och tolkning av detta avtal ska hanteras i dialog mellan parterna.

34 Dnr HSN Underskrift Detta avtal är upprättat i två likalydande exemplar där parterna tagit var sitt original. Göteborg Göteborg För Centrums stadsdelsnämnd För Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, Centrum-Väster Anna Sibinska Ordförande Frank Andersson Ordförande

35 Tjänsteutlåtande nr 519/2011 Datum Diarienummer HSN Hälso- och sjukvårdskansliet Handläggare Karin Tidlund Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, Centrum-Väster Avtal om folkhälsoinsatser i Majorna-Linné Ärendet Utifrån den omorganisation som gjorts av stadsdelsnämnderna inom Göteborg Stad har ett förslag till nytt avtal om samverkan mellan Majorna-Linné stadsdelsnämnd och Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 (HSN 5) i det befolkningsinriktade folkhälsoarbetet tagits fram. Bakgrund Sedan bildandet av Västra Götalandsregionen har det funnits ett avtal om folkhälsoinsatser mellan HSN 5 och Göteborg Stad. Från den 1 januari 2010 har HSN 5 lokala avtal om folkhälsoinsatser tillsammans med respektive stadsdelsnämnd i centrala och västra Göteborg. Göteborgs Stad har genomfört en större omorganisation av stadsdelsnämnderna vilket har medfört att ändringar behöver göras i gällande avtal. Därför skrevs det under hösten 2010 en avsiktsförklaring där parterna var överens om avtalstid och finansiering. Under våren 2011 har dialog och förankringsarbete skett i respektive nämnder och i den nya organisationen inom Göteborg Stad. Hälso- och sjukvårdskansliet har tillsammans med utvecklingscheferna i Göteborg Stad tagit fram ett gemensamt förslag till avtal. Finansiering Principen för finansieringen är 50/50 vilket betyder att varje part avsätter lika stor summa i avtalet. Avtalets omslutning för lokala folkhälsoinsatser blir 940 tkr vilket innebär 470 tkr per part och år. Finansieringen är uppdelad på två områden; tjänsten Utvecklingsledare folkhälsa och verksamhetsmedel. För HSN 5:s del finansieras avtalet med medel ur nämndens folkhälsobudget. Överväganden Ett av målen som regionfullmäktige beslutat om är att folkhälsoarbetet ska bedrivas över organisatoriska och sektoriella gränser. Genom avtal om samarbete med stadsdelen gällande folkhälsofrågor kan arbetet också utvecklas och stärkas. POSTADRESS: Regionens Hus Göteborg BESÖKSADRESS: Lillhagsparken Göteborg TELEFON: HEMSIDA:

36 Datum Diarienummer HSN Barnperspektivet Barnperspektivet har beaktats under ärendets beredning och i förslag till beslut. Hälso- och sjukvårdskansliets bedömning är att inga barn och ungdomar påverkas negativt av förslaget till beslut. Förslag till beslut Att under förutsättning att likalydande beslut fattas av stadsdelsnämnden Majorna-Linné, Göteborg Stad, godkänna det till tjänsteutlåtande nr 519/2011 bilagda förslaget till Avtal om folkhälsoinsatser i Majorna-Linné, samt att detta avtal ersätter nu gällande Avtal mellan SDN Majorna och HSN 5 om folkhälsoinsatser i stadsdelen Majorna från och med (Dnr HSN ) och Avtal mellan SDN Linnéstaden och HSN 5 om folkhälsoinsatser i stadsdelen Linnéstaden från och med (Dnr HSN ). Hälso- och sjukvårdskansliet Ralph Harlid Hälso- och sjukvårdschef Bilaga Avtal om folkhälsoinsatser i Majorna-Linné Expedieras till Majorna-Linné stadsdelsnämnd, Göteborg Stad

37 Avtal om folkhälsoinsatser i Majorna-Linné 1. Avtalsparter Majorna-Linné stadsdelsnämnd org. nr (nedan kallade SDN) och Hälsooch sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, Centrum-Väster org. nr , (nedan kallad HSN). 2. Förutsättningar för avtalet Det övergripande målet för Sveriges nationella folkhälsopolitik är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. På nationell nivå har även elva målområden tagits fram som grundar sig på hälsans bestämningsfaktorer. Grunden för inriktningen på de lokala folkhälsoinsatser som görs enligt detta avtal är det nationella målet, de elva målområdena och följande dokument; Göteborgs Stads styrdokument för folkhälsoarbetet (policys, budget med mera) Västra Götalandsregionens styrdokument för folkhälsoarbetet (policys, budget med mera) Mål och inriktningsdokument från HSN respektive SDN Lokala styrdokument för folkhälsa (t.ex. planer, budget med mera) 2.1 Formellt uppdrag till HSN och SDN inom folkhälsa Inom Västra Götalandsregionen har varje HSN, enligt reglemente (RF 19 okt ), ansvaret för att inom sitt lokala geografiska område verka för en förbättring av folkhälsan bland annat i samverkan med kommunen. HSN ska också bedriva folkhälsoarbete med ett aktivt uppföljningsansvar och har ett samlat ansvar för befolkningens tillgång till folkhälsoinsatser. Ansvaret för det lokala folkhälsoarbetet inom Göteborgs Stad vilar enligt "Reglemente för Göteborgs stadsdelsnämnder" (1 ) på respektive stadsdelsnämnd. En precisering av uppdraget finns i kommunfullmäktiges budgetsbeslut. 2.2 Avtalets form och syfte Detta avtal är ett avtal om samverkan mellan HSN och SDN när det gäller lokalt befolkningsinriktat folkhälsoarbete. Avtalets syfte är att reglera åtaganden, organisation och inriktning för samarbetet samt den ekonomiska fördelningen mellan HSN och SDN. 3. Det gemensamma folkhälsoarbetet Arbetet med att förbättra folkhälsan kräver gemensamma insatser och samverkan mellan olika nivåer och olika huvudmän. Folkhälsoarbetet handlar både om insatser som förbättrar folkhälsan generellt och särskilda insatser riktade till de grupper som idag har den sämsta hälsan. Folkhälsoarbete ska bygga på långsiktighet och ett strukturerat arbetssätt. Arbetet måste även utgå från övergripande strukturella förhållanden så som befolkningens levnadsvillkor och hälsa. Folkhälsoarbetet enligt detta avtal ska omfatta systematiska och målinriktade insatser för att förbättra befolkningens hälsa. Arbetet ska omfatta både hälsofrämjande och förebyggande insatser. Folkhälsoarbetet ska bygga på de specifika förutsättningar som finns i stadsdelen och utgå från befolkningens behov.

38 I Avtal om folkhälsoinsatser i Göteborg från (Dnr HSN ) regleras att varje stadsdel ska kunna få stöd i att ta fram och analysera epidemiologisk data och statistik 3.1 Mål och inriktning för arbetet Utifrån detta avtal och de förutsättningar som beskrivs i punkt 2, formuleras en handlingsplan för det lokala folkhälsoarbetet i stadsdelen Majorna-Linné. Handlingsplanen diskuteras och revideras årligen i dialog mellan politiken från SDN och HSN. Löpande dialog ska även ske mellan tjänstemän från stadsdelsförvaltningen (SDF) och hälso- och sjukvårdskansliet (HSK). 3.2 Folkhälsosamordning SDN ska ha tillgång till motsvarande minst en årsarbetare utvecklingsledare med inriktning folkhälsa med folkhälsovetenskaplig eller motsvarande kompetens. I uppgifterna ingår strategiskt arbete såsom hälsobeskrivning av befolkningen, styrdokument för folkhälsa samt att hålla samman det tvärsektoriella arbetet. Vidare ingår att initiera, genomföra och samordna hälsofrämjande och förebyggande insatser för befolkningen samt medverka i utveckling av folkhälsoarbetet inom Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen. 3.3 Organisation SDN ansvarar för att ett tvärsektoriellt arbete kring befolkningens hälsa finns och organiseras genom lokalt folkhälsoråd eller motsvarande i stadsdelen. Uppdrag att medverka i lokalt folkhälsoråd, eller motsvarande, dess arbetsgrupper samt delta i gemensamma planerade aktiviteter regleras för HSN:s del i överenskommelser och avtal med berörda utförare. Vårdcentralernas samverkan inom närområdet, inklusive deltagande i folkhälsoråd, regleras i närområdesplanen för Majorna-Linné. Under punkt 2.2 i Krav- och Kvalitetsbok - Förfrågningsunderlag med förutsättningar för att bedriva vårdverksamhet inom VG Primärvård finns skrivningarna om vårdcentralernas uppdrag gällande hälsofrämjande förhållningssätt och sjukdomsförebyggande insatser. 3.4 Verksamhet Verksamhetsmedlen i detta avtal ska användas till insatser och verksamhet som är kopplad till handlingsplanen. 4. Rapportering och uppföljning 4.1 Årsredovisning Verksamhet enligt detta avtal följs upp årligen genom den rapport som SDN lämnar i Göteborg Stads uppföljningssystem Rappet. Stadskansliet lämnar sedan årligen en tjänstemannaberedd skriftlig samlad redovisning till hälso- och sjukvårdskansliet i Göteborg. Redovisningen ska även innehålla en ekonomisk redovisning av de folkhälsomedel som regleras i detta avtal. HSN ska årligen redovisa att tecknade överenskommelser/närområdesplaner innehåller uppdrag att delta i det lokala folkhälsoarbetet enligt detta avtal.

39 4.2 Särskild uppföljning Särskild uppföljning eller utvärdering kan göras av verksamhet, t.ex. ett visst projekt. 5. Finansiering och fördelning av medel 5.1 Princip för finansiering Finansiering av detta avtal sker genom 50/50-principen. Detta innebär att HSN och SDN står för var sin lika stor del av den totala finansieringen i avtalet. 5.2 Total ersättning Den totala finansieringen enligt avtalet är 940 tkr för det gemensamma folkhälsoarbetet. År 2011 ersätter HSN SDN med 470 tkr. 5.3 Uppräkning Från justeras ersättningen årsvis med omsorgsprisindex (OPI) som publiceras av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Parterna kan i samråd komma överens om annan uppräkning. 5.5 Fakturering och mottagande av ersättning Fakturering sker två gånger per år, förslagsvis mars och september. Fakturerings- och expeditionsavgifter tillkommer inte. Faktura ställs till Hälso- och sjukvårdskansliet Fe Göteborg. SDN är mottagare av ersättningen. 6. Avtalstid samt uppsägning och ändring av avtal Avtalet gäller från 1 januari 2011 till 31 december Avtalet kan förlängas med max 12 månader. Uppsägning av avtalet för upphörande eller omförhandling ska meddelas den andra parten skriftligen senast juni månad, inför nästkommande år. Ändrade förutsättningar som påverkar avtalet ska skriftligen meddelas andra parten. Ändringar och tillägg till detta avtal ska för att vara gällande skriftligen godkännas av parterna. 6.1 Övriga avtal och överenskommelser Även kompletterande avtal kan träffas mellan HSN och SDN eller annan part inom region/kommun/stadsdel kring lokala folkhälsoinsatser. I de fall det förekommer motstridiga uppgifter mellan detta avtal och kompletterande avtal/överenskommelse ska de tolkas i följande ordning: 1. Detta avtal, inklusive gällande justeringar och ändringar 2. Övriga avtal/överenskommelser inom folkhälsoområdet Förutom detta avtal tecknas ett centralt avtal mellan HSN och Göteborgs Stad om kommungemensamt stöd och samordning av det lokala folkhälsoarbetet. 7. Tvist Tvist mellan parterna rörande tillämpning och tolkning av detta avtal ska hanteras i dialog mellan parterna.

40 8. Underskrift Detta avtal är upprättat i två likalydande exemplar där parterna tagit var sitt original. Göteborg Göteborg För Majorna-Linné stadsdelsnämnd För Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, Centrum-Väster Nicklas Sjöström Ordförande Frank Andersson Ordförande

41 Tjänsteutlåtande nr 512/11 Datum Diarienummer HSN Hälso- och sjukvårdskansliet Handläggare Ingegerd Svensson Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, Centrum-Väster Ansökan om bidrag från Hörselskadades Förening i Göteborg Ärendet Ansökan har inkommit ifrån Hörselskadades förening i Göteborg avseende serviceverksamhet under Föreningen har beviljats bidrag från nämnden sedan många år tillbaka. Förutsättningen för att bidrag skall utgå från nämnden är att villkoren regleras i ett avtal som löper under ett år. Bakgrund Bidraget som har uppgått till kr under 2010 avser jourverksamhet inklusive stöd och service till personer med hörapparat och öroninsatser. Föreningen åtar sig, att vid serviceavdelningen på Kungsgatan 28 i Göteborg, utföra jourbesök avseende rådgivning och undervisning samt reparationer av olika hörhjälpmedel. Bidraget avser endast verksamhet vid serviceavdelningen och inte audiogram och utprovning av hörapparat. Verksamheten erbjuds alla hörselskadade i Göteborg, oavsett om de är medlemmar i föreningen eller ej. Övervägande Föreningen ansöker om bidrag på 1,5 Mkr. Kansliets förslag är att hörselskadades förening i Göteborg beviljas ett fortsatt bidrag under 2011 med kr, vilket innebär en uppräkning av förra årets bidrag med 0,19 %. Hälso- och sjukvårdsnämnderna 5, 11 och 12 samfinansierar bidraget. Föreningen ska också fortsättningsvis lämna in kommunuppdelad statistik över utförda prestationer. Barnperspektivet Barnperspektivet har beaktats under ärendets beredning och i förslag till beslut. Hälso- och sjukvårdskansliet bedömning är att inga barn och ungdomar påverkas negativt av förslaget till beslut. POSTADRESS: Regionens Hus Göteborg BESÖKSADRESS: Lillhagsparken Göteborg TELEFON: HEMSIDA: Sida 1 (2)

42 Datum Diarienummer HSN Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, Centrum-Väster beslutar att uppdra åt hälso- och sjukvårdschefen att teckna avtal med Hörselskadades förening i Göteborg för år 2011, samt att uppdra åt hälso- och sjukvårdschefen att föreslå hanteringsordning av eventuella ansökningar inför Hälso- och sjukvårdskansliet Ralph Harlid Hälso- och sjukvårdschef Bilaga Villkor för bidrag till Hörselskadades förening i Göteborg Expedieras till Hörselskadades förening i Göteborg, Kungsgatan 28, Göteborg Sida 2 (2)

43 DnrHSN (2) Villkor för bidrag till Hörselskadades förening i Göteborg avseende serviceverksamhet för hörselskadade 1. MOTTAGARE Bidragsmottagare är Hörselskadades förening i Göteborg 2. INRIKTNING Bidraget avser jourverksamhet inkluderande stöd och service till personer med hörhjälpmedel. 3. OMFATTNING Föreningen åtar sig att vid serviceavdelningen utföra ca åtgärder under året avseende rådgivning, undervisning samt lagning och mindre reparationer av olika hörhjälpmedel. I enstaka fall sker insatsen även i form av hembesök. 4. TILLGÄNGLIGHET Jourverksamhetens öppettider är måndag - fredag samt tisdagar fram till kl under tiden sept-maj. Verksamheten är belägen på Kungsgatan 28, Göteborg. Förändring av lokal skall anmälas till Hälso- och sjukvårdsnämnden. 5. BIDRAGET Bidraget avser enbart verksamheten vid serviceavdelningen för hörselskadade med hörhjälpmedel, dock ej utförande av audiogram och utprovning av hörapparat. Bidraget uppgår till kr för år ANSVAR Verksamheten drivs helt på Hörselskadades förenings ansvar. Hörselskadades förening är skyldig att tillse att verksamheten omfattas av ansvarsförsäkring. När det gäller patientförsäkring omfattas den aktuella verksamheten av Göteborgs stads patientförsäkring.

44 2 Dnr HSN INFORMATION, INSYN Hörselskadades förening skall informera Hälso- och sjukvårdsnämnden om förhållanden som kan påverka förutsättningarna för bidraget. Hörselskadades förening skall även informera Hälso- och sjukvårdsnämnden om eventuella andra bidrag eller ersättningar som kan anses påverka förutsättningarna för detta bidrag. 8. UPPFÖLJNING Hörselskadades förening skall månadsvis inkomma med statistik över verksamheten som bedrivits med stöd av detta verksamhetsbidrag. Inrapportering ska ske utifrån patientens hemort. 9. UTBETALNING AV BIDRAG Bidraget utbetalas månadsvis i efterskott. Betalningen sker mot faktura. 10. BIDRAGETS UPPHÖRANDE Hälso- och sjukvårdsnämnden kan om Hörselskadades förening på väsentliga punkter bryter mot dessa villkor och rättelse inte sker inom 30 dagar, upphöra med utbetalning av bidraget. Hörselskadades förening kan å sin sida avsäga sig bidraget om verksamheten planeras upphöra eller av andra skäl inte kan genomföras i enlighet med villkoren. Beslutet om bidrag avser Det ankommer på Hörselskadades förening att med Hälso- och sjukvårdsnämnden 5, Göteborg, Centrum Väster, initiera diskussion om nytt bidrag eller träffande av vårdavtal rörande serviceverksamheten för år Göteborg den Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg Centrum Väster Hörselskadades förening i Göteborg Ralph Harlid Hälso- och sjukvårdschef Birgitta Magnusson Ordförande

45 Tjänsteutlåtande nr 520/11 Datum Diarienummer HSN Hälso- och sjukvårdskansliet Handläggare Maria Grundvall & Karin Althoff Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster Delårsrapport mars 2011 för Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster Ärendet Delårsrapporten avser perioden 1 januari till och med den 31 mars Syftet med rapporten är att ge regionfullmäktige och regionstyrelsen löpande information som underlag för politiska beslut. Rapporten innehåller redovisning av verksamheternas utveckling, personalutveckling och ekonomiskt resultat. Förslag till beslut att godkänna delårsrapport mars 2011 för Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster. Hälso- och sjukvårdskansliet Ralph Harlid Hälso- och sjukvårdschef Bilaga Delårsrapport mars 2011 Expedieras till Regionstyrelsen. POSTADRESS: Regionens Hus Göteborg BESÖKSADRESS: Lillhagsparken Göteborg TELEFON: HEMSIDA:

46

47 Diarienummer Delårsrapport mars 2011 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster

Tjänsteutlåtande nr 1213/11 Datum Diarienummer HSN Hälso- och sjukvårdskansliet Handläggare Anna-Pia Lindeberg

Tjänsteutlåtande nr 1213/11 Datum Diarienummer HSN Hälso- och sjukvårdskansliet Handläggare Anna-Pia Lindeberg Tjänsteutlåtande nr 1213/11 Datum 2011-04-04 Diarienummer HSN12-82-2005 Hälso- och sjukvårdskansliet Handläggare Anna-Pia Lindeberg Hälso- och sjukvårdsnämnd 12 nord-östra Göteborg Justering i taxebaserat

Läs mer

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser mellan Centrums stadsdelsnämnd och Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser mellan Centrums stadsdelsnämnd och Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Datum 2016-06-14 Diarienummer HSNG 2016-00166 Ärende 1 OBS! REVIDERAD! 1 (2) Tjänsteutlåtande Datum 2016-06-14 Diarienummer HSNG 2016-00166 Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Charlotta

Läs mer

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-20 Diarienummer 1234/16 Utbildning, barn och unga, folkhälsa Välfärd och utbildning Anna Lagerquist Telefon 031-368 04 46 E-post: anna.lagerquist@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan Dnr: 110-2012 Avtal om folkhälsosamordning i Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01 Mellan HSN 8 och Borås Stad 1 (7) 1. Parter Detta avtal är slutet mellan kommunstyrelsen i Borås nedan kallad kommunen och Västra

Läs mer

DNR: HSNV DNR:

DNR: HSNV DNR: DNR: HSNV 2016-00064 DNR: Postadress: Regionens Hus 462 80 Vänersborg Besöksadress: Östergatan 1 Vänersborg Telefon: 010-441 00 00 Webbplats: www.vgregion.se E-post: post@vgregion.se Postadress: Regionens

Läs mer

Nämndsammanträde den 29 april 2011

Nämndsammanträde den 29 april 2011 Tjörn, Öckerö, Kungälv, Stenungsund, Ale Nämndsammanträde den 29 april 2011 Program temaförmiddag Habilitering och hälsa Kl. 09.10-09.50 Habilitering & Hälsa Annika Sundqvist Möller Kl. 09.50-10.15 LaSSe

Läs mer

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden 2016-2019. 1. Parter Detta avtal är slutet mellan Uddevalla kommun, nedan kallad kommunen, och norra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Samverkansavtal avseende Hälsoteket mellan Östra Göteborgs stadsdelsnämnd och Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd

Samverkansavtal avseende Hälsoteket mellan Östra Göteborgs stadsdelsnämnd och Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2016-09-30 Diarienummer: N132-0912/16 Utvecklingsavdelningen Charlotta Green Telefon: 365 00 00 E-post: charlotta.green@ostra.goteborg.se Samverkansavtal avseende Hälsoteket

Läs mer

Verksamhetsgranskning av FamiljehälsanVäst AB inom VG Primärvård

Verksamhetsgranskning av FamiljehälsanVäst AB inom VG Primärvård Tjänsteutlåtande nr 1125/11 Datum 2011-10-18 Diarienummer HSN12-71-2009 Hälso- och sjukvårdskansliet Hälso- och sjukvårdsnämnd 12 Nordöstra Göteborg Verksamhetsgranskning av FamiljehälsanVäst AB inom VG

Läs mer

Avtal om familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Lundby

Avtal om familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Lundby Dnr: Dnr: Avtal om familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Lundby 2017-2018 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 AVTALSPARTER... 3 2 AVTALSTID... 3 3 AVTALETS FORM OCH SYFTE... 3 4 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR AVTALET...

Läs mer

Avtal om folkhälsoinsatser i. XXXX Kommun Mellan

Avtal om folkhälsoinsatser i. XXXX Kommun Mellan Dnr: Avtal om folkhälsoinsatser i XXXX Kommun 2013-2016 Mellan HSN 6 och xx kommun 1 (6) 1. Parter Detta avtal är slutet mellan kommunstyrelsen i XX, nedan kallad Kommunen och Västra Götalands läns landsting

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Sahlgrenska

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Sahlgrenska Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-11 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2018 Styrelsen för Sahlgrenska

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Kungälvs sjukhus

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Kungälvs sjukhus Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-8 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2018 Styrelsen för Kungälvs sjukhus

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivningsprocess. Styrelsen för NU-sjukvården. Dnr HS

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivningsprocess. Styrelsen för NU-sjukvården. Dnr HS Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-9 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2018 Styrelsen för NU-sjukvården 1. Anvisningar tillkommande

Läs mer

Försäkringsmedicinskt Forum Södra Älvsborg

Försäkringsmedicinskt Forum Södra Älvsborg Försäkringsmedicinskt Forum Södra Älvsborg SKL överenskommelser Sjukvårdmiljarden Rehabiliteringsgarantin Försäkringsmedicinskt forum Södra Älvsborg Koordinator Information Utbildning Kvalitet Försäkringsmedicinskt

Läs mer

Åtgärder i Västra Götaland för att minska sjukfrånvaron

Åtgärder i Västra Götaland för att minska sjukfrånvaron Åtgärder i Västra Götaland för att minska sjukfrånvaron Regional åtgärdsplan 2006-2008 Denna åtgärdsplan är en överenskommelse mellan Västra Götalandsregionen och Försäkringskassan i Västra Götaland. Mer

Läs mer

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Strömstads kommun för perioden

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Strömstads kommun för perioden ohkl Dnr: HSNN 2015-00365 Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Strömstads kommun för perioden 2016-2019. 1. Parter Detta avtal är slutet mellan Strömstads kommun, nedan kailad kommunen,

Läs mer

Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2012. Miljarden

Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2012. Miljarden 1(7) TJÄNSTEUTLÅTANDE Hälso- och sjukvårdsavdelningen Christina Möller/Mats Swanberg 2012-02-10 Dnr RS 690-2011 Till Hälso- och sjukvårdsutskottet Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess

Läs mer

Reglemente för Hälsorådet

Reglemente för Hälsorådet Reglemente för Hälsorådet Gäller fr o m 2015-01-01, rev 2017-12-07 Fastställt av Kommunfullmäktige 2014-11-27, dnr KA 2014/846 Reviderat av Kommunfullmäktige 2017-12-07 146 dnr KA 2017/1624 Utgångspunkter

Läs mer

Sjukskrivningsmiljarden

Sjukskrivningsmiljarden Sjukskrivningsmiljarden 2010 11 Nya miljarder under två år ska fortsätta utveckla arbetet med sjukskrivningar Den så kallade sjukskrivningsmiljarden kom till för att stimulera landstingen till att ge sjukskrivningsfrågorna

Läs mer

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet Bakgrundsinformation VG Primärvård En del av det goda livet Innehåll: Primärvården... 3 Framtidens vårdbehov... 3 Nytt vårdvalssystem i Sverige... 3 Nytt vårdvalssystem i Västra Götaland VG Primärvård...

Läs mer

Remiss Regional folkhälsomodell

Remiss Regional folkhälsomodell sida 1 2014-02-19 Dnr: 2014-83 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Remiss Regional folkhälsomodell Bakgrund Västra Götalandsregionen (VGR) har ett väl förankrat folkhälsoarbete sedan många år. Synen på folkhälsoarbete

Läs mer

Samverkansavtal avseende lokalt folkhälsoarbete i Karlsborgs kommun för perioden

Samverkansavtal avseende lokalt folkhälsoarbete i Karlsborgs kommun för perioden Bilaga 96 KF 169 2017-11-27 Förslag från strategigruppen, 2017-09-06 Samverkansavtal avseende lokalt folkhälsoarbete i Karlsborgs kommun för perioden 2018-2021. 1. Avtalsparter Detta avtal är slutet mellan

Läs mer

Uppföljning av folkhälsoavtal HSN 12 och SDN Östra Göteborg Ärendet Uppföljning av folkhälsoavtalet enligt Folkhälsoplattform 2014.

Uppföljning av folkhälsoavtal HSN 12 och SDN Östra Göteborg Ärendet Uppföljning av folkhälsoavtalet enligt Folkhälsoplattform 2014. Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-03-02 Diarienummer: N132-0228/13 Utvecklingsavdelningen Charlotta Green, Åsa Svensson Telefon: 365 00 00 E-post: charlotta.green@ostra.goteborg.se Uppföljning av folkhälsoavtal

Läs mer

Primärvårdsdagen Västra Götalands regionen 7 september Klinisk försäkringsmedicin

Primärvårdsdagen Västra Götalands regionen 7 september Klinisk försäkringsmedicin Primärvårdsdagen Västra Götalands regionen 7 september 2017 Klinisk försäkringsmedicin Klinisk Försäkringsmedicin Sjukskrivning som behandling? Catarina Bremström Specialistläkare Medicinsk rådgivare Sakkunnig

Läs mer

Regeringen godkänner överenskommelsen om en pilotverksamhet med aktivitetsförmågeutredningar för 2014 (se bilaga).

Regeringen godkänner överenskommelsen om en pilotverksamhet med aktivitetsförmågeutredningar för 2014 (se bilaga). Utdrag Protokoll III:8 vid regeringssammanträde 2013-12-12 S2013/8821/SF Socialdepartementet Godkännande av en överenskommelse om en pilotverksamhet med aktivitetsförmågeutredningar för 2014 1 bilaga Regeringens

Läs mer

Handlingar inför Hälso- och sjukvårdsnämnd 7:s sammanträde den 1 februari 2012

Handlingar inför Hälso- och sjukvårdsnämnd 7:s sammanträde den 1 februari 2012 Charlotta Sundin Andersson, telefon: 0768-430648 Handlingar inför Hälso- och sjukvårdsnämnd 7:s sammanträde den 1 februari 2012 I dokumentet finns handlingar för följande ärenden på dagordningen: Punkt

Läs mer

Folkhälsoplan Essunga kommun 2015

Folkhälsoplan Essunga kommun 2015 Folkhälsoplan Essunga kommun 2015 Dokumenttyp Plan Fastställd 2014-11-24 av kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Samtliga nämnder Giltighetstid 2015 Dokumentansvarig Folkhälsoplanerare Dnr 2014.000145

Läs mer

Folkhälsa i Angered NOSAM

Folkhälsa i Angered NOSAM Folkhälsa i Angered NOSAM 2017-03-23 Vad är folkhälsa? Hälsa är ett individuellt mått, d.v.s. en persons fysiska och psykiska tillstånd Folkhälsa är ett mått på en befolknings samlade hälsotillstånd En

Läs mer

RAPPORT FÖLJSAMHET TILL LEDNINGSSYSTEMET FÖR SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN APRIL Webbplats:

RAPPORT FÖLJSAMHET TILL LEDNINGSSYSTEMET FÖR SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN APRIL Webbplats: APRIL 2014 RAPPORT FÖLJSAMHET TILL LEDNINGSSYSTEMET FÖR SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN Postadress: Regionens Hus 462 80 Vänersborg Besöksadress: Östergatan 1 Vänersborg Telefon: 010-441

Läs mer

Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg

Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg Juni 2010 kortversion Folkhälsoarbete handlar om att med hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser åstakomma en god och jämlik hälsa för hela befolkningen.

Läs mer

1. Vad menas med funktion för koordinering av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen?

1. Vad menas med funktion för koordinering av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen? 2016-12-16 1 (5) Avdelningen för Vård och omsorg Anna Östbom Frågor och svar Villkor 2 Funktion för koordinering 1. Vad menas med funktion för koordinering av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen?

Läs mer

Handlingar. till sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 12 Göteborg, nord-östra. 5 december 2012

Handlingar. till sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 12 Göteborg, nord-östra. 5 december 2012 Handlingar till sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 12 Göteborg, nord-östra 5 december 2012 Sida 1(3) Tjänsteutlåtande nr 1230/12 Datum 2012-11-22 Diarienummer HSN12-129-2012 Hälso- och sjukvårdsnämndernas

Läs mer

Åtgärder för att höja kvaliteten i medicinska underlag

Åtgärder för att höja kvaliteten i medicinska underlag Åtgärder för att höja kvaliteten i medicinska underlag Citera gärna Socialstyrelsens rapporter, men glöm inte att uppge källan. Bilder, fotografier och illustrationer är skyddade av upphovsrätten. Det

Läs mer

Riktlinjer för Folkhälsorådet och folkhälsoarbetet i Färgelanda kommun

Riktlinjer för Folkhälsorådet och folkhälsoarbetet i Färgelanda kommun FÄRGELANDA KOMMUN Riktlinjer för Folkhälsorådet och folkhälsoarbetet i Färgelanda kommun Dnr: 2017/467 Beslutad i kommunstyrelsen 2017-11-01 248 Den senaste versionen finns tillgänglig på Färgelandas webbplats

Läs mer

Ansökan om medel från Samordningsförbundet Lycksele

Ansökan om medel från Samordningsförbundet Lycksele Ansökan om medel från Samordningsförbundet Lycksele Ankomstdatum (fylls i av förbundet) Uppgifter om sökande organisation Försäkringskassan Firmatecknare/Chef Roger Johansson Utdelningsadress Box 510 Kontaktperson

Läs mer

Fortsatt medlemskap i WHO-nätverket Healthy Cities

Fortsatt medlemskap i WHO-nätverket Healthy Cities 1 (2) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-11-07 HSN 1311-1216 Handläggare: Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Söderlund 2013-12-11, p 10 Fortsatt medlemskap i WHO-nätverket Healthy Cities

Läs mer

Översyn av regelverk för avgifter inom delar av hälsovårdsområdet

Översyn av regelverk för avgifter inom delar av hälsovårdsområdet 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2015-03-16 Ärende 9 Västra Götalandsregionen Hälso- och sjukvårdsavdelningen Handläggare: Margareta Axelson Tel: 010-441 13 73 E-post: margareta.f.axelson@vgregion.se Handläggare:

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för sjukhusen i Väster

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för sjukhusen i Väster Anvisningar tillkommande ersättning år 2019 Dn HS 2018-01065 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2019 Styrelsen för sjukhusen i

Läs mer

Folkhälsopolitiskt program

Folkhälsopolitiskt program 1(5) Kommunledningskontoret Antagen av Kommunfullmäktige Diarienummer Folkhälsopolitiskt program 2 Folkhälsa Att ha en god hälsa är ett av de viktigaste värdena i livet. Befolkningens välfärd är en betydelsefull

Läs mer

Regeringen godkänner överenskommelsen om fördjupade medicinska utredningar för (se bilaga).

Regeringen godkänner överenskommelsen om fördjupade medicinska utredningar för (se bilaga). Utdrag Protokoll III:7 vid regeringssammanträde 2013-12-12 S2013/ 8822/SF Socialdepartementet Godkännande av en överenskommelse om fördjupade medicinska utredningar för 2014 2015 1 bilaga Regeringens beslut

Läs mer

Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013

Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013 Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013 Introduktion Gullspångs kommun och hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg har ingått ett avtal om folkhälsoarbetet

Läs mer

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om en pilotverksamhet med aktivitetsförmågeutredningar 2016

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om en pilotverksamhet med aktivitetsförmågeutredningar 2016 MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 15 2015-12-18 Vårt dnr 15/0081 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälsa och jämställdhet Anna Östbom Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Överenskommelse mellan

Läs mer

Förlängning av överenskommelse om samverkan avseende hälsooch sjukvård i Uppsala län

Förlängning av överenskommelse om samverkan avseende hälsooch sjukvård i Uppsala län Handläggare Datum Diarienummer Thomas Folkesson 2017-02-28 [Ange diarienummer] Omsorgsnämnden Förlängning av överenskommelse om samverkan avseende hälsooch sjukvård i Uppsala län 2014-2016 Förslag till

Läs mer

HÄLSA - FOLKHÄLSA. HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA -

HÄLSA - FOLKHÄLSA. HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA - VERKSAMHETSPL AN 2015 1 HÄLSA - FOLKHÄLSA HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA - hälsotillståndet i befolkningen som helhet eller i grupper i befolkningen God folkhälsa, ett mål för samhället

Läs mer

Folkhälsoplan Essunga kommun

Folkhälsoplan Essunga kommun Folkhälsoplan Essunga kommun 2016 2017 Dokumenttyp Plan Fastställd 2015-05-11, 31 av kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Samtliga nämnder Giltighetstid 2016 2017 Dokumentansvarig Folkhälsoplanerare

Läs mer

Regeringen godkänner överenskommelsen om försäkringsmedicinska. utredningar i form av TMU och SLU 2016.

Regeringen godkänner överenskommelsen om försäkringsmedicinska. utredningar i form av TMU och SLU 2016. Protokoll I:11 vid regeringssammanträde 2015-12-17 S2015/08166/SF Socialdepartementet Godkännande av en överenskommelse om försäkringsmedicinska utredningar i form av TMU och SLU 1 bilaga Regeringens beslut

Läs mer

Avtal om samverkan mellan kommun och sjukvård i Göteborgsområdet Avtalsslutande parter Primärvård, specialistsjukvård, Västra hälso- och sjukvårdsnämnden, Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd samt Göteborgs

Läs mer

Uppdraget ska följa projektbeskrivningen i ansökan till uppdragsgivaren. Se bilaga 1.

Uppdraget ska följa projektbeskrivningen i ansökan till uppdragsgivaren. Se bilaga 1. Samordningsförbundet Skellefteå 2007-03-13 Stellan Berglund Uppdragsavtal angående projektet Samverkan Närsjukvård Försäkringskassa Arbetsförmedling Arbetsgivare/Företagshälsovård i sjukskrivnings- och

Läs mer

Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet

Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet Hur såg landstinges arbete ut med sjukskrivningar 2005? - Det var stora skillnader i länen när det gäller längden och antal personer som var sjukskrivna

Läs mer

Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård

Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård 1 (6) DATUM BETECKNING 2014-05-30 LiÖ 2014-216 Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård 1 Parter Örebro läns landsting,

Läs mer

Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Med start

Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Med start Datum: 2016-02-03 Handläggare: Ann-Katrin Schutz Koncernkontoret Elisabeth Jonsson Boråsregionen Närvårdssamverkan Södra Älvsborg 2016-2018 Med start 2016-04-01 Mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna

Läs mer

Försäkringsmedicinska utredningar

Försäkringsmedicinska utredningar Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2016-10-06 nr I:XX genomga Försäkringsmedicinska utredningar Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting för perioden 1 november 2016

Läs mer

Vårdval Rehab

Vårdval Rehab Vårdval Rehab 150121 Bakgrund Rapport 2010 02 18 Utgångspunkter Beskriva former och omfattning av hur sjukgymnastik och arbetsterapi kan ingå i ett valfrihetssystem för primärvård. Rapport 2010 06 30 Riskanalys

Läs mer

genomga Försäkringsmedicinska utredningar i form av TMU och SLU

genomga Försäkringsmedicinska utredningar i form av TMU och SLU genomga Försäkringsmedicinska utredningar i form av TMU och SLU Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting 2016 INNEHÅLL FÖRSÄKRINGSMEDICINSKA UTREDNINGAR I FORM AV TMU OCH SLU 1

Läs mer

Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN

Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN ANTAGET AV: Kommunstyrelsen

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument Verksamhetsplan för det gemensamma folkhälsoarbetet 2019 mellan Södra hälso- och sjukvårdsnämnden och Ulricehamns kommun ANTAGET AV: Kommunstyrelsen

Läs mer

Åtgärder i Västra Götaland för att minska sjukfrånvaron- Lokal åtgärdsplan Södra Älvsborg 2006-2008

Åtgärder i Västra Götaland för att minska sjukfrånvaron- Lokal åtgärdsplan Södra Älvsborg 2006-2008 Åtgärder i Västra Götaland för att minska sjukfrånvaron- Lokal åtgärdsplan Södra Älvsborg 2006-2008 Bakgrund Under en följd av år har sjukfrånvaron ökat i Sverige. Rygg- och nackdiagnoser utgör tillsammans

Läs mer

Försäkringsmedicinska utredningar

Försäkringsmedicinska utredningar Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2017-12-13 Försäkringsmedicinska utredningar Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting för 2018 2 INNEHÅLL FÖRSÄKRINGSMEDICINSKA UTREDNINGAR

Läs mer

Nationell överenskommelse En effektiv, kvalitetssäker sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess

Nationell överenskommelse En effektiv, kvalitetssäker sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess Styrande måldokument Överenskommelse Sida 1 (5) Nationell överenskommelse 2018 - En effektiv, kvalitetssäker sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess Sida 2 (5) Bakgrund Regeringen och SKL har ingått

Läs mer

Västra Götalandsregionen. Från politiska intentioner till konkreta uppdrag

Västra Götalandsregionen. Från politiska intentioner till konkreta uppdrag Västra Götalandsregionen Från politiska intentioner till konkreta uppdrag Region Västra Götaland Bildades 1998 Syftet var regional utveckling Fyra landsting blev en region Stora kulturella skillnader Skilda

Läs mer

SAMARBETSAVTAL. - ekonomiska och administrativa fördelar genom gemensam upphandling

SAMARBETSAVTAL. - ekonomiska och administrativa fördelar genom gemensam upphandling SAMARBETSAVTAL 1. Bakgrund Som grund för detta samarbetsavtal ligger utredningen Hantering av inkontinensartiklar inom Västra Götalands län (1999) samt kommunernas och regionens beslut att medverka i ett

Läs mer

Samverkan mellan kommun och region så gör vi i Skaraborg!

Samverkan mellan kommun och region så gör vi i Skaraborg! Samverkan mellan kommun och region så gör vi i Skaraborg! Gunilla Druve Jansson, ordf Östra Hälso- och sjukvårdsnämnden, VGR samt ordf Omsorgsnämnden Skara kommun Skaraborg -mellan Vänern och Vättern Ett

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011

Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011 Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011 1 Stockholm i december 2011 Sveriges Kommuner och Landsting Avdelningen för vård och omsorg. Annie Hansen Falkdal 2 Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun

Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun 1 Introduktion Gullspångs kommun och östra hälso- och sjukvårdsnämnden har ingått ett avtal om folkhälsoarbetet i kommunen. Syftet med avtalet

Läs mer

Krav och kvalitetsbok för Vårdval Vårdcentral 2019

Krav och kvalitetsbok för Vårdval Vårdcentral 2019 Enhet Primärvård Västra Götalandsregionen 2018 06 01 Krav och kvalitetsbok för Vårdval Vårdcentral 2019 Sammanfattning av ärendet Vårdval Vårdcentral infördes i Västra Götalandsregionen 2009. Krav- och

Läs mer

Av reglementet kan följande uppdrag/ansvar lyftas fram:

Av reglementet kan följande uppdrag/ansvar lyftas fram: Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden Intern styrning och kontroll Inledning Styrelser och nämnder har ett ansvar för att tillse att verksamheten bedrivs med en tillräcklig intern kontroll. Detta regleras

Läs mer

2006-11-16. Samordningsförbundet Göteborg Centrum Verksamhetsplan med budget 2007-2009

2006-11-16. Samordningsförbundet Göteborg Centrum Verksamhetsplan med budget 2007-2009 1 Samordningsförbundet Göteborg Centrum Verksamhetsplan med budget 2007-2009 1 2 Verksamhetsplan - budget Samordningsförbundet Göteborg Centrum 2007 2009 Övergripande mål Förbundets ändamål är att inom

Läs mer

Nationella överenskommelser En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsoch. rehabiliteringsprocess

Nationella överenskommelser En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsoch. rehabiliteringsprocess Styrande måldokument Överenskommelse Sida 1 (6) Nationella överenskommelser 2019 - En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsoch rehabiliteringsprocess Sida 2 (6) Bakgrund Regeringen och SKL har ingått

Läs mer

Reglemente. Folkhälsorådet. Mariestad. Antaget av Kommunstyrelsen Mariestad

Reglemente. Folkhälsorådet. Mariestad. Antaget av Kommunstyrelsen Mariestad Reglemente Folkhälsorådet Mariestad Antaget av Kommunstyrelsen Mariestad 2010-09-09 Datum: 2012-01-24 Dnr: Sida: 2 (5) Reglemente för folkhälsorådet Kommunstyrelsens beslut 128/10. 1 Syfte Folkhälsorådet

Läs mer

Datum Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård

Datum Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård Uppsala r "KOMMUN KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum 2014-04-03 Diarienummer BUN-2014-0621 Barn- och ungdomsnämnden Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso-

Läs mer

Ny statlig överenskommelse inom sjukskrivning- och rehabilitering 2019

Ny statlig överenskommelse inom sjukskrivning- och rehabilitering 2019 1(5) Karin Jonsson 2019-02-13 Hälso- och sjukvårdspolitiska avdelningen Tfn: 063-15 31 87 E-post: karin.jonsson@regionjh.se Ny statlig överenskommelse inom sjukskrivning- och rehabilitering 2019 Bakgrund

Läs mer

Ramavtal kring personer över 18 år med psykisk funktionsnedsättning/ psykisk sjukdom

Ramavtal kring personer över 18 år med psykisk funktionsnedsättning/ psykisk sjukdom Datum 2008-08-06 Ramavtal kring personer över 18 år med psykisk funktionsnedsättning/ psykisk sjukdom Mellan Region Skåne och.. kommun har träffats följande ramavtal om samverkan kring personer över 18

Läs mer

Guide för arbete i nätverk med hälsofrämjande inriktning

Guide för arbete i nätverk med hälsofrämjande inriktning Guide för arbete i nätverk med hälsofrämjande inriktning Kraften av att verka tillsammans Att bilda nätverk är en strategi för utveckling. Genom att samla kompetenser och arbeta tvä Syftet med guiden är

Läs mer

Rehabkoordinering. 2 december. Ann-Britt Ekvall Åsa Sturesson Johansson Region Skåne

Rehabkoordinering. 2 december. Ann-Britt Ekvall Åsa Sturesson Johansson Region Skåne Rehabkoordinering 2 december Ann-Britt Ekvall ann-britt.ekvall@skl.se Åsa Sturesson Johansson Region Skåne Asa.sturesson-johansson@skane.se 1 Bakgrund 2006 Sjukskrivningsmiljarden en överenskommelse mellan

Läs mer

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-08-17 Handläggare Christina Malmqvist Telefon: 08-508 36 222 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remiss av KSL:s rekommendation

Läs mer

Beställningsunderlag 2015

Beställningsunderlag 2015 Diarienummer HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster Dnr HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster 1

Läs mer

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna Detaljbudget 2019 Patientnämnderna UTKAST Beslutsunderlag 181101Patientnämnderna Dnr: PNN 2018-00089 Dnr: PNG 2018-00066 Dnr: PNS 2018-00065 Dnr: PNV 2018-00064 Dnr: PNÖ 2018-00066 Detaljbudget 2019 2019

Läs mer

UTGANGSPUNKTER, enligt Krav- och kvalitetsbok med gallande tillampningsanvisningar

UTGANGSPUNKTER, enligt Krav- och kvalitetsbok med gallande tillampningsanvisningar Y^^TVASTRA GOTALANDSRIGIONtN VG Primarvard NaromradesDlan Avser Naromradet: Ersatter tidigare plan daterad:140101 VASTRA GOTALANDSREGIONEN Datum:14LL205Regk>nens HusGdteb tcbori-icon, 20U -12-1 2 Dnr //J///^/^//

Läs mer

PROJEKTETS NAMN: Samordnare FaR

PROJEKTETS NAMN: Samordnare FaR 1 AVTAL/UPPDRAGSBESKRIVNING Uppdragsgivare Datum Diarienr Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn (Org.nr 222000-1941) Mottagare Praktikertjänst AB Vårdcentralen Kusten, Ytterby (Org.

Läs mer

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, 2014-01-27

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, 2014-01-27 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-27 1 (5) HSN 0908-0737 Handläggare: Andreas Falk Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-03-04, P 7 Förlängning av avtal om lokal psykiatrisk öppenvård

Läs mer

POLICY. Folkhälsa GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

POLICY. Folkhälsa GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING POLICY Folkhälsa 2017 2021 GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte och bakgrund... 3 1.1 Utmaningar och möjligheter för en god hälsa... 3 2. Definition... 4 3. Vision... 4 4. Mål... 4 5.

Läs mer

Primärvårdens universitetssjukvårdsenheter i Västra Götalandsregionen: Göteborg och Södra Bohuslän Skaraborg, Södra Älvsborg (Fyrbodal) FoU primärvård

Primärvårdens universitetssjukvårdsenheter i Västra Götalandsregionen: Göteborg och Södra Bohuslän Skaraborg, Södra Älvsborg (Fyrbodal) FoU primärvård Primärvårdens universitetssjukvårdsenheter i Västra Götalandsregionen: Göteborg och Södra Bohuslän Skaraborg, Södra Älvsborg (Fyrbodal) Universitetssjukvård FoU-centrum Gbg/SB FoU-centrum Fyrbodal Primärvårdens

Läs mer

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen 1 (5) Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Inom hälso- och sjukvården skall kvaliteten systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras. Ledningen för hälso- och sjukvård ska organiseras så

Läs mer

Folkhälsoplan för Lekebergs kommun 2014-15

Folkhälsoplan för Lekebergs kommun 2014-15 Folkhälsoplan för Lekebergs kommun 2014-15 Det övergripande målet för folkhälsa är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. Vad är folkhälsa? Folkhälsa

Läs mer

REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER Regionala medicinska riktlinjer 1 (4) Datum Diarienummer HS

REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER Regionala medicinska riktlinjer 1 (4) Datum Diarienummer HS 1 (4) Datum 2015-03-10 Diarienummer HS 126-2015 HSD-A 12-2015 Hälso- och sjukvårdsavdelningen REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER 2015 Socialdepartementet och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) tecknade

Läs mer

Regionens uppföljning av externa utförare inom primärvården

Regionens uppföljning av externa utförare inom primärvården Regionens uppföljning av externa utförare inom primärvården Dnr: Rev 34-2011 Genomförd av: Revisionsenheten Vilhelm Rundquist Behandlad av Revisorskollegiet den 14 december 2011 Regionens uppföljning av

Läs mer

Avtal med Folkhälsovetenskapligt centrum

Avtal med Folkhälsovetenskapligt centrum Ledningsstaben MISSIV Henning Sand 2005-11-08 LiÖ 2005-835 1 (2) Hälso- och sjukvårdsnämnden Avtal med Folkhälsovetenskapligt centrum Bakgrund Folkhälsovetenskapligt centrum är ett kunskapscentrum med

Läs mer

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad HSNS 2018-00072 Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad 2018-06-20 1 (6) Bakgrund Hälso- och sjukvårdsnämndens mål och inriktning är utgångspunkten för nämndens beställningsarbete

Läs mer

Samverkansavtal mellan Karolinska Institutet (KI) och Stockholms läns landsting (SLL) om samverkan avseende Kvalitetsregistercentrum Stockholm.

Samverkansavtal mellan Karolinska Institutet (KI) och Stockholms läns landsting (SLL) om samverkan avseende Kvalitetsregistercentrum Stockholm. HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-11-22 p 19 1 (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-11-01 HSN 1104-0356 Handläggare: Inger Rising Samverkansavtal mellan Karolinska Institutet (KI)

Läs mer

Uppdragsbeskrivningar. - de samverkande parternas uppdrag i TRIS

Uppdragsbeskrivningar. - de samverkande parternas uppdrag i TRIS Uppdragsbeskrivningar - de samverkande parternas uppdrag i TRIS 1 Till läsaren I TRIS ingår Landstinget Sörmland, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och kommunerna (socialtjänsten) i länet. I detta

Läs mer

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Folkhälsoplan 2013 Folkhälsorådet Vara Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för samhället. Invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV. 29 maj 2012

Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV. 29 maj 2012 Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV 29 maj 2012 Justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 Inriktning Vidareutveckla modellen efter beslutade mål för primärvården (Idéskissen medborgarens

Läs mer

RAMAVTAL FÖR FAMILJECENTRAL MELLAN REGION SKÅNE OCH SKÅNES KOMMUNER

RAMAVTAL FÖR FAMILJECENTRAL MELLAN REGION SKÅNE OCH SKÅNES KOMMUNER 1 (5) RAMAVTAL FÖR FAMILJECENTRAL MELLAN REGION SKÅNE OCH SKÅNES KOMMUNER 1 Parter och XX kommun. 2 Avtalstid Avtalet gäller fr.o.m. 2008-xx-xx tills vidare med möjlighet för part att skriftligt säga upp

Läs mer

Handlingar till personalutskottets möte den 19 augusti 2014 i Vänersborg

Handlingar till personalutskottets möte den 19 augusti 2014 i Vänersborg Handlingar till personalutskottets möte den 19 augusti 2014 i Vänersborg FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträde med personalutskottet den 19 augusti 2014 Plats: Blå salongen, Residenset, Vänersborg Tid: Kl. 09.00-15.00

Läs mer

Mall till lokalt avtal för Läkarmedverkan för Rådgivning, Stöd och Fortbildning i den kommunala hälso- och sjukvården

Mall till lokalt avtal för Läkarmedverkan för Rådgivning, Stöd och Fortbildning i den kommunala hälso- och sjukvården Datum Mall till lokalt avtal för Läkarmedverkan för Rådgivning, Stöd och Fortbildning i den kommunala hälso- och sjukvården 1. Parter Vårdenhetens namn och ort: Kommunens namn: 2. Avtalstid Avtalet gäller

Läs mer

Förlängning av temporärt avtal avseende liggande persontransporter

Förlängning av temporärt avtal avseende liggande persontransporter Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-04 1 (3) Handläggare: Marit von Rosen Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 Förlängning av temporärt avtal avseende liggande persontransporter

Läs mer

Överenskommelse om samverkan avseende hälso- och sjukvård

Överenskommelse om samverkan avseende hälso- och sjukvård ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2017-03-01 Ansvarig: Monica Jonsson Kommun(er): Länets samtliga kommuner Landstingsförvaltning(ar): Landstingets samtliga förvaltningar Fastställt

Läs mer

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-11 1 (3) HSN 2016-0075 Handläggare: Elisabeth Höglund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 10 Förslag till organisation av den basala hemsjukvården

Läs mer

Projektplan Samordnad vårdplanering

Projektplan Samordnad vårdplanering 1 Projektplan Samordnad vårdplanering Enligt lagstiftningen har regionen och kommunen en skyldighet att erbjuda patienterna en trygg och säker vård efter utskrivning från regionens slutna hälso- och sjukvård

Läs mer