Handlingar inför Hälso- och sjukvårdsnämnd 7:s sammanträde den 1 februari 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handlingar inför Hälso- och sjukvårdsnämnd 7:s sammanträde den 1 februari 2012"

Transkript

1 Charlotta Sundin Andersson, telefon: Handlingar inför Hälso- och sjukvårdsnämnd 7:s sammanträde den 1 februari 2012 I dokumentet finns handlingar för följande ärenden på dagordningen: Punkt 6: Uppsökande verksamhet Sammanställning av inkomna svar sid.2 Punkt 12: Uppföljningsplan Vårdöverenskommelse Sahlgrenska Universitetssjukhuset sid.4 Punkt 13: Kompletterande överenskommelse med Sahlgrenska Universitetssjukhuset ang. ortopedi och nattakut. sid.10 Punkt 14: Förslag om etablering av primärvårdsakut på Mölndals sjukhus sid. 14 Punkt 15: Överenskommelse med primärvården om fördjupade medicinska utredningar sid.24 Punkt 16: Överenskommelse med primärvården om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess år 2012 sid.31 Punkt 17: Överenskommelse om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset år 2012 sid.29 Punkt 18: Tilläggsöverenskommelse om uppdrag Fysisk aktivitet på recept (FaR) gällande sjukgymnastikmottagningen på Mölnlycke VC. Sid.44 Punkt 19: Samverkansavtal om Hälsodisk i Härryda sid. 50 Punkt 20: Anslag till Minnamottagningen (Bordlagt ) sid. 58 Punkt 21: Ansökan om bidrag från Födelsehuset sid.62 Punkt 22: Övertagande av avtal inom VG primärvård sid. 67 Punkt 23: Beslut om remiss Översyn av Västra Götalandsregionens investeringsprocess, investeringsmodell och inhyresmodell. Sid.72 Punkt 24: Tidsplan för beställningsprocessen år 2012 sid. 97 Punkt 25: Årsredovisning år 2011 för Hälso- och sjukvårdsnämnd 7 sid. 99 POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON TELEFAX E-POST Regionens Hus Lillhagsparken charlotta.sundin@vgregion.se GÖTEBORG

2 HSN Hälso- och Sjukvårdskansliet Göteborg Nina Hautanen Sammanställning av inkomna svar från kommuner i HSN 7 avseende rutiner kring registrering av ja-tackare till munhälsobedömningar Alla personer som har bestående och omfattande behov av vård och omsorg har rätt till en kostnadsfri munhälsobedömning och nödvändig tandvård. Tandvårdsreformen infördes för drygt tio år sedan. Täckningsgraden när det gäller andelen intygsberättigade personer som fått en munhälsobedömning har under dessa år legat tämligen konstant kring 50 procent. Oftast gäller det personer som inte har självklara möjligheter att bevaka sina rättigheter. Västra Götalandsregionen och kommuner och stadsdelar ska samverka för att alla berättigade personer ska få den vård och hjälp de är berättigade till enligt det särskilda tandvårdsstödet. Leverantörer och utförare av munhälsobedömningar redovisar en likartad problembild när det gäller de uppgifterna som kommuner och stadsdelar ska registrera, t.ex. o de personer som tackat ja till munhälsobedömning finns inte i den utsträckning på boendena som registrerade uppgifter visar. o Liksom att fel antal ja-tackare uppges finnas. De uppgifter som personalen i kommunerna och stadsdelarna ska registrer på hemsidan intygsutfärdande ligger till grund för planeringen som Folktandvården, Oral Care och 3d- Dentomed gör inför sina besök på boendena och när de väl kommer ut till boendena. Ett exempel från verkligheten: när en leverantör skulle besöka ett boende fanns 25 namn listade som skulle finnas på boendet och således ha tackat ja till en munhälsobedömning. Av dessa var endast 6 namn korrekta. Mot bakgrund av detta har Västra Götalandsregionen efter sommaren tillskrivit samtliga kommuner och stadsdelsnämnder och efterfrågat svar på två frågor: 1. Deras syn på vad som kan förbättras/utvecklas i systemstödet för intygsutfärdande. 2. Regionen har även efterfrågat information om kommunen/stadsdelen har rutiner för att hantera uppdateringar i systemet för intygsutfärdande. Av 28 utskickade brev till kommuner och SDN i Göteborgs och södra Bohusläns fem nämndområden har 15 svar inkommit, en svarsfrekvens på 60 procent. På följande sidor redovisas inkomna svar i nämndordning.

3 Kommun/SDN Mölndal stad Vård och Omsorg Partille kommun Härryda kommun Sektorn för socialtjänst Svar Förbättringsförslag: Bedömning och utredning: Vi behöver säkerställa att nya utfärdare får tillräcklig kunskap om regelverket för att säkerställa att berörda brukare kända av vård och omsorg får erbjudande om nödvändig tandvård och uppsökande verksamhet. Det är viktigt att alla utfärdare får kunskap om ansvarsförhållanden och sammanhang i vård och omsorgskedjan. Utfärdande: För få handläggare som har kunnat utfärda intyg. Detta åtgärdas så att samtliga bistånds- och LSS handläggare kommer att ha behörighet för detta. Vi behöver få en bättre ordning i systemet så att de brukare som flyttar uppdateras i systemet. I kontroll av registret visar det sig att kommunens boendeformer är otidsenliga och inte uppdaterade. En administratör har fått uppdraget att säkerställa att rätt enheter finns i registret och att de brukare som finns i systemet är korrekt placerade. Vi behöver utveckla ett rapportsystem så att vi kan hålla oss uppdaterade med utfärdare som slutar och börjar. Uppföljning: Vi behöver utveckla ett system där enhetschefer på boendena vet vilka som tackat nej till uppsökande verksamhet så att samtliga brukare regelbundet får frågan. Vi vill dock betona att frågan ändå är färskvara och att det är önskvärt med ett bättre system i det särskilda boendet där samtliga brukare får frågan om uppsökande verksamhet när leverantören är på plats. Finns rutin? PM:et Riktlinje för att möjliggöra god munhälsa för brukare med stort omvårdnadsbehov bif svaret. Förbättringsförslag: Det borde finnas möjlighet för tandhyg som är ute på boenden att på plats fråga de boende, då det uppfattas på ett (mer positivt sätt) annat sätt jämfört när "man svarar på ett brev långt i förväg". Finns rutin? Arbete pågår med att säkerställa rutiner för Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård. Rutinerna ska leda till att de personer som är berättigade härtill får erbjudande om sådan. Samt att även adressuppgifter uppdateras för att undvika de av VGR/HSK Gbg påtalade bristerna att patienter inte finns på de boenden som förväntat enligt systemet. MAS:en går ut med information, uppmanar ansvariga personer gå igenom sina listor. Information och uppmaning ska upprepas under hösten.

4 Tjänsteutlåtande nr 404/11, 510/11, 705/11, 1104/11, 1204/11 Datum Diarienummer HSN , HSN , HSN , HSN , HSN Hälso- och sjukvårdskansliet Handläggare Barbro Hedin Hälso- och sjukvårdsnämnderna 4, 5, 7, 11 och 12 Uppföljningsplan till överenskommelse om sjukhusvård 2012 mellan hälso- och sjukvårdsnämnderna 4, 5, 7, 11 och 12 och Sahlgrenska Universitetssjukhuset Ärendet Hälso- och sjukvårdsnämnderna (HSN) 4, 5, 7, 11 och 12 har i uppdrag att beställa och följa upp läns- region- och rikssjukvård vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) för invånare i Västra Götaland. Bakgrund En överenskommelse om sjukhusvård för år 2012 har tecknats mellan Sahlgrenska Universitetssjukhusets styrelse och hälso- och sjukvårdsnämnderna 4, 5, 7 11 och 12. Utformning av uppföljning av vårdöverenskommelse Hälso- och sjukvårdskansliet har tillsammans med företrädare för sjukhuset utformat ett förslag till uppföljning av den sjukhusvård Sahlgrenska Universitetssjukhuset har i uppdrag att bedriva år Uppföljningen är generell och gäller all vård; såväl barn- och ungdomssjukvård som vuxenvård. Förslag till uppföljning bifogas i bilaga. Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden godkänner uppföljningsplan av sjukhusvård 2012 vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset under förutsättning att likalydande beslut fattas av hälso- och sjukvårdsnämnd 4, 5, 11 och 12. Hälso- och sjukvårdskansliet Ralph Harlid Hälso- och sjukvårdschef POSTADRESS: Regionens Hus Göteborg BESÖKSADRESS: Lillhagsparken Göteborg TELEFON: HEMSIDA:

5 Datum Diarienummer HSN , HSN , HSN , HSN , HSN Bilaga Förslag till Överenskommelse om sjukhusvård 2012 mellan hälso- och sjukvårdsnämnderna 4, 5, 7, 11 och 12 och Sahlgrenska Universitetssjukhuset Expedieras till Hälso- och sjukvårdsnämnderna 1, 2, 3, 6, 8, 9 samt 10 Styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset Sida 2 (2)

6 SU-HSK Uppföljningsplan vårdöverenskommelse (4)

7 SU-HSK INLEDNING Detta dokument omfattar den uppföljningsplan för vårdöverenskommelsen 2012 som Hälsooch sjukvårdsnämnderna 4, 5, 7 11, 12 och Sahlgrenska universitetssjukhusets styrelse fattat beslut om. UPPFÖLJNINGSPLAN VÅRDÖVERENSKOMMELSE 2012 Planen omfattar ett antal uppföljningsområden som fördelats efter principerna för God Vård. Former och tidpunkt för redovisning är anpassade beroende på uppföljningsområde. I regel sker redovisning i samband med Sahlgrenska universitetssjukhusets ordinarie delårs- och/eller årsrapportering till regionen, med vissa undantag, vilket specificeras i planen nedan. Kunskapsbaserad och ändamålsenlig vård Uppföljningsområde Indikator och måltal Redovisningstidpunkt Kvalitetsindikatorer för kunskapsbaserad och ändamålsenlig vård Diabetesvård Hjärtsjukvård Njursjukvård Ortopedi Strokevård Kirurgi Intensivvård Öron/näs/hals Gynekologi Psykiatri Ögonsjukvård Läkemedel Uppföljning enligt VÖK bilaga 7 Redovisning enligt mall delår 1 respektive 2 och årsredovisning. Särskilda uppföljningsmöten för avstämning av målrelaterad ersättning efter redovisning delår. Säker vård Uppföljningsområde Indikator och måltal Redovisningstidpunkt Kvalitetsindikatorer för klädregler och hygien Uppföljning enligt VÖK bilaga 7 Mätperiod januarinovember. Redovisning Kvalitetsindikatorer för vårdrelaterade infektioner Redovisas vår och höst så snart resultat finns tillgängliga 2 (4)

8 SU-HSK Patientfokuserad vård Uppföljningsområde Indikator och måltal Redovisningstidpunkt Kvalitetsindikatorer för patientfokuserad vård Patientenkät sluten vård Uppföljning enligt VÖK bilaga 7 Redovisas under hösten så snart resultat finns tillgängligt Hälsofrämjande sjukhus Förbättrad möjlighet för patienter att boka besök hos specialistsjukvården via internet - Antal hälsofrämjande projekt, - Projektens inriktning - Antal Fyss FAR recept utfall samt jmf fg år och psykiatri och somatik - Redovisning av hur långt sjukhuset har kommit Årsredovisning Årsredovisning Effektiv vård Uppföljningsområde Indikator och måltal Redovisningstidpunkt Transplantationssjukvård - Volymer enligt ersättningsmodell Redovisas delår 1 och 2 samt årsredovisning Förlossningssjukvård Hälsoundersökningar med mammografi Antal förlossningar i förhållande till prognostiserat födelsetal 2012 Enligt gemensam uppföljningsmall offentligt/privat Redovisas delår 1 och 2 samt årsredovisning Redovisas delår 1 och 2 samt årsredovisning Angereds närsjukhus Antal öppenvårdsbesök per specificerade verksamhetsområden 2009, 2010, 2011, 2012 avseende HSN 12 i enligt med överförda volymer VÖK Uppgifter lämnas för SU och ANS HSK redovisar delår 1 och 2 samt Jämlik vård Uppföljningsområde Indikator och måltal Redovisningstidpunkt Jämställd vård Två områden redovisas Redovisa analys ur ett genusperspektiv. Årsredovisning 3 (4)

9 SU-HSK Vård i rimlig tid Uppföljningsområde Indikator och måltal Redovisningstidpunkt Kvalitetsindikatorer för hälso- och sjukvård i rimlig tid Genomloppstider akutmottagningar Uppföljning enligt VÖK bilaga 7 Delår 1 respektive 2 Vårdgarantin Uppföljning enligt separat regional rutin Delår 1 och 2 samt årsredovisning Vårdvolymer Strålbehandlingsverksamheten Antal viktade prestationer VG patienter Uppföljning väntetider Redovisas delår 1 och 2 samt årsredovisning Redovisas delår 1 och 2 samt årsredovisning Områden i Vårdöverenskommelsen som hanteras i särskild ordning - Särskild framställan till hälso- och sjukvårdskansliet enligt 1:2 A och 1:2 B. - Uppföljning konsekvenser / effekter stängning av Capio Angered - Uppföljning läkemedelskostnader ASIH, delår 1 och 2 samt helår - Uppföljning Patientens fria vårdval, vård understigande 20 tkr utförd av privat vårdgivare Halland - Fallskador bland äldre, dialogmöte - Informationsinsats avseende ett region-/rikssjukvårdsuppdrag 4 (4)

10 Tjänsteutlåtande nr 414/12, 515/12, 712/12, 1109/12, 1209/12 Datum Diarienummer HSN , HSN , HSN , HSN , HSN Hälso- och sjukvårdskansliet Handläggare Barbro Hedin Hälso- och sjukvårdsnämnderna 4, 5, 7, 11 och 12 Kompletterande överenskommelse mellan hälso- och sjukvårdsnämnderna 4, 5, 7, 11 och 12 och Sahlgrenska Universitetssjukhuset avseende ortopedi och nattakut Ärendet Hälso- och sjukvårdsnämnderna (HSN) 4, 5, 7, 11 och 12 har i uppdrag att beställa och följa upp läns- region- och rikssjukvård vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) för invånare i Västra Götaland. Bakgrund Efter stängningen av Axessakuten har ett stort antal ortopedpatienter sökt sig till ortopediakuten i Mölndal. Sahlgrenska Universitetssjukhuset har för att klara det ökade inflödet av denna patientgrupp genomfört personalförstärkningar. Såväl för år 2010 som för år 2011 har sjukhuset ersatts för dessa ökade insatser. Barn med behov av akut ortopedisk länssjukvård vänder sig till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus och berörs inte av denna fråga. Enligt Krav- och kvalitetsboken (KoK) 2012 ska Västra Götalandsregionen tillhandahålla utbudsstruktur för besök av primärvårdspatienter nattetid. Med nattetid avses mellan Tidigare har primärvården i Göteborg bedrivit en jourmottagning dygnet runt. Primärvården Göteborg upphör med denna verksamhet från och med Överläggningar har förts mellan Sahlgrenska Universitetssjukhuset och hälso- och sjukvårdskansliet. Sjukhuset accepterar den ökade volymen akuta ortpedipatienter samt samtliga patienter som är i behov av akut vård nattetid som en del av sitt ordinarie uppdrag. Utformning av kompletterande överenskommelse Hälso- och sjukvårdskansliet har tillsammans med företrädare för sjukhuset utformat ett förslag till Kompletterande överenskommelse mellan hälso- och sjukvårdsnämnderna 4, 5, 7, 11 och 12 och Sahlgrenska Universitetssjukhuset avseende ortopedi och nattakut. Ersättning för det sammanlagda uppdraget uppgår till 20,5 mnkr. Förslag till kompletterande överenskommelse bifogas i bilaga. POSTADRESS: Regionens Hus Göteborg BESÖKSADRESS: Lillhagsparken Göteborg TELEFON: HEMSIDA:

11 Datum Diarienummer HSN , HSN , HSN , HSN , HSN Finansiering Hälso- och sjukvårdsnämnderna 4, 5, 7 11 och 12 har i budget 2012 avsatt sammanlagt 15 mnkr för finansiering av vård av primärvårdskaraktär nattetid. Utfallet för sjukhusvården gentemot budget är positivt för år Resterande belopp på sammanlagt 5,5 mnkr för de fem hälso- och sjukvårdsnämnderna förväntas kunna hanteras inom posten sjukhusvård. Samverkan Information om innehållet i den kompletterande överenskommelsen kommer att ges till de fackliga organisationerna Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden ger hälso- och sjukvårdschefen i uppdrag att teckna en kompletterande överenskommelse mellan hälso- och sjukvårdsnämnderna 4, 5, 7, 11 och 12 och Sahlgrenska Universitetssjukhuset avseende ortopedi och nattakut under förutsättning att likalydande beslut fattas av hälso- och sjukvårdsnämnd 4, 5, 11 och 12. Hälso- och sjukvårdskansliet Ralph Harlid Hälso- och sjukvårdschef Bilaga Förslag till Överenskommelse om sjukhusvård 2012 mellan hälso- och sjukvårdsnämnderna 4, 5, 7, 11 och 12 och Sahlgrenska Universitetssjukhuset Expedieras till Styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset Sida 2 (2)

12 Kompletterande överenskommelse mellan SU och 1(2) HSN 4, 5, 7, 11 och 12 avseende ersättning för utökat åtagande för akutmottagningarna Kompletterande överenskommelse 1 mellan Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Hälso- sjukvårdsnämnderna 4,5,7,11 och 12 avseende ersättning för utökat åtagande för akutmottagningarna Bakgrund Ökat antal sökande till akutmottagningen ortopedi vid SU/Mölndal efter stängning av Axessmottagningen Efter stängningen av Axessakuten har ett stort antal ortopedpatienter sökt sig till ortopediakuten i Mölndal. Sahlgrenska Universitetssjukhuset har för att klara det ökade inflödet av denna patientgrupp genomfört personalförstärkningar. Såväl för år 2010 som för år 2011 har sjukhuset ersatts för dessa ökade insatser. Besök på natten av primärvårdskaraktär Enligt Krav- och kvalitetsboken (KoK) 2012 ska Västra Götalandsregionen tillhandahålla utbudsstruktur för besök av primärvårdspatienter nattetid. Med nattetid avses mellan Sahlgrenska Universitetssjukhuset åtar sig att Dygnet runt ta emot patienter som har akuta ortopediska besvär där det är troligt att röntgen krävs eller av annat skäl kan antas att bedömning av specialist erfordras för fortsatt omhändertagande Ta emot alla akuta patienter nattetid inom sjukhusets befintliga akutmottagningar. Med nattetid avses mellan Ersättningsutrymme 2012 Förändring av det totala ersättningsutrymmet framgår nedan. Verksamhet Ersättning tkr Ersättningstak för SU 2011 Grundöverenskommelse Kompletterande överenskommelse Totalt ersättningstak

13 Kompletterande överenskommelse mellan SU och 2(2) HSN 4, 5, 7, 11 och 12 avseende ersättning för utökat åtagande för akutmottagningarna Göteborg Göteborg Ralph Harlid Hälso- och sjukvårdschef Jan Eriksson Sjukhusdirektör

14 Tjänsteutlåtande nr 403/11, 509/11, 704/11, 1103/11, 1203/11 Datum Diarienummer HSN , HSN , HSN , HSN , HSN Hälso- och sjukvårdskansliet Handläggare Barbro Hedin Hälso- och sjukvårdsnämnderna 4, 5, 7, 11 och 12 Etablering av primärvårdsakut vid Mölndals sjukhus Ärendet Sahlgrenska Universitetssjukhusets styrelse har gjort en begäran till hälso- och sjukvårdsnämnderna (HSN) 4, 5, 7, 11 och 12 att en akutmottagning skyndsamt inrättas i primärvårdens regi på eller i anslutning till Mölndals sjukhus. Mottagningen föreslås vara öppen dagtid, kvällar och helger för sökande med besvär från rörelseapparaten. Bakgrund Antalet patienter som söker vård på Mölndals sjukhus ökade markant när Axessakuten stängde våren För att möta det ökade antalet sökande har sjukhuset ökat kapaciteten vid ortopedakuten på Mölndals sjukhus. För att långsiktigt hantera den ökade volymen föreslår styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset att hälso- och sjukvårdsnämnderna utanför vårdvalssystemet inrättar en primärvårdsakut på eller nära Mölndals sjukhus Överväganden Inrättande av en primärvårdsakut utanför vårdvalssystemet innebär att annan vårdgivare än VG-Primärvård utför delar av den vård som ingår i uppdraget till VG-Primärvårdsenheterna och är därmed inte korrekt ur ett juridiskt perspektiv. Det kan vara svårt för patienter inom den lättare akuta ortopedin att göra avgränsning mellan vad som hör till primärvårdsnivå och vad som hör till länssjukvårdsnivå. Efter stängningen av Axessakuten har ett stort antal ortopedpatienter sökt sig till ortopediakuten i Mölndal. Trots olika insatser har dessa volymer inte minskat. Genom en kompletterande överenskommelse kommer sjukhuset att ha ett tydligt uppdrag att dygnet runt ta emot patienter som har akuta ortopediska besvär och där det är troligt att röntgen krävs eller av annat skäl kan antas att bedömning av specialist erfordras för fortsatt omhändertagande. Patienter med akuta besvär av primärvårdskaraktär som söker vård vid sjukhusets akutmottagningar ska även fortsättningsvis hänvisas till primärvården. Barn med behov av akut ortopedisk länssjukvård vänder sig till Drottning Silvias barnoch ungdomssjukhus och berörs inte av denna fråga. POSTADRESS: Regionens Hus Göteborg BESÖKSADRESS: Lillhagsparken Göteborg TELEFON: HEMSIDA:

15 Datum Diarienummer HSN , HSN , HSN , HSN , HSN Förslag till beslut Förslag till inrättande av en primärvårdsakut utanför vårdvalssystemet avslås. Hälso- och sjukvårdskansliet Ralph Harlid Hälso- och sjukvårdschef Bilaga Förslag om etablering av primärvårdsakut på Mölndals sjukhus Dnr SU /2011 Expedieras till Styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset Sida 2 (2)

16

17

18

19

20

21

22

23

24 Tjänsteutlåtande nr 708/12 Datum Diarienummer HSN Hälso- och sjukvårdskansliet Handläggare Sofia Hedenlund Hälso- och sjukvårdsnämnd 7 Partille, Härryda, Mölndal Överenskommelse med Primärvården om fördjupade medicinska utredningar år 2012 Ärendet Hälso- och sjukvårdsnämnden hade för tidsperioden , en överenskommelse med Primärvården Göteborg om utförande av fördjupade medicinska utredningar. I överenskommelsen, avseende tidsperioden , föreslås primärvården få i fortsatt uppdrag att utföra dessa utredningar. Bakgrund Sjukskrivningsmiljarden har sedan år 2010 som specifikt villkor att landstingen ska genomföra fördjupade medicinska utredningar, så kallade TMU och SLU, på beställning av Försäkringskassan. Utredningens resultat används för att bedöma en persons funktionsförmåga inför beslut om personens rätt till ersättning från sjukförsäkringen. Landstingens uppdrag att utföra dessa utredningar fortsätter även år 2012 genom den nationella överenskommelsen om sjukskrivningsmiljarden. Hälso- och sjukvårdsnämnderna i Göteborgsområdet (HSN 4, 5, 7, 11 och 12) har för hösten 2010 och helåret 2011 haft en gemensam överenskommelse med Primärvården Göteborg om utförande av dessa utredningar. Överväganden Primärvården har sedan år 2010 utfört dessa utredningar vid Primärvårdsrehabiliteringen i Angered. Primärvården utför uppdraget med god kvalitet i förhållande till de krav som Försäkringskassan ställer på denna form av utredningar. Verksamheten är nu etablerad vad gäller personal, arbetsprocesser och rutiner. Samarbetet med Försäkringskassan personal fungerar väl. Barnperspektivet Hälso- och sjukvårdskansliet gör bedömningen att barn och ungdomar inte påverkas negativt av förslaget till beslut. Finansiering Överenskommelsen finansieras genom medel ur rehabiliteringsgarantin, ett tillvägagångssätt som användes även verksamhetsåret POSTADRESS: Regionens Hus Göteborg BESÖKSADRESS: Lillhagsparken Göteborg TELEFON: HEMSIDA:

25 Datum Diarienummer HSN Förslag till beslut 1. Hälso- och sjukvårdsnämnden godkänner överenskommelsen med Primärvården avseende fördjupade medicinska utredningar. 2. Överenskommelsen avser perioden Överenskommelsen omfattar ett ersättningstak på 8,54 mnkr från de fem hälso- och sjukvårdsnämnderna i Göteborgsområdet. I den händelse att ersättningstaket uppnås kan primärvården fakturera för kostnader i samband med SLU och för kostnader då patienter uteblir från inbokade utredningar. Hälso- och sjukvårdskansliet Ralph Harlid Hälso- och sjukvårdschef Bilaga Bilaga 1 Överenskommelse med Primärvården om fördjupade medicinska utredningar år 2012 Expedieras till Primärvården

26 Dnr: HSN Överenskommelse om utförande av fördjupade medicinska utredningar

27 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 PARTER Tidsperiod BAKGRUND INRIKTNING VOLYM OCH ERSÄTTNING TVIST UPPFÖLJNING UNDERTECKNANDE PARTER... 5

28 1 PARTER Parter i denna överenskommelse är Primärvården och Hälso- och sjukvårdsnämnd 7 Partille, Härryda, Mölndal. 1.1 Tidsperiod Överenskommelsen avser perioden BAKGRUND För att stimulera landstingen till att ge sjukskrivningsfrågorna högre prioritet inom hälso- och sjukvården samt för att utveckla sjukskrivningsprocessen och därmed i förlängningen minska ohälsotalet, införde regeringen år 2006 ekonomiska incitament i form av den så kallade sjukskrivningsmiljarden. Utbetalningen av dessa medel reglerade samma år genom en överenskommelse mellan Socialdepartementet och Sveriges Kommuner och landsting (SKL). I den nationella överenskommelsen återfinns ett antal villkor som måste uppfyllas för att landstingen ska få del av de ekonomiska medel som staten anslagit. Ett av dessa villkor är att landstingen på begäran och inom föreskriven tid tillhandahåller teambaserade medicinska utredningar (TMU) och särskilda läkarutlåtanden (SLU), som Försäkringskassan använder för bedömning av funktionsförmåga inför beslut om en persons rätt till ersättning från sjukförsäkringen. Det är Försäkringskassan som tar ställning till behovet av utredning och beställer sådan av landstinget. Ersättning utbetalas till landstingen utefter antalet utredningar som levererats till Försäkringskassan inom föreskriven tid och till fullgod kvalitet., Utredningen ska bedöma hur sjukdomen påverkar personens funktionstillstånd. Hälso- och sjukvården ska i detta sammanhang inte ge rehabiliteringsförslag eller uttala sig om arbetsförmåga eller eventuell rätt till ersättning från sjukförsäkringen. Primärvården har sedan den 1 oktober 2010, på uppdrag av hälso- och sjukvårdsnämnderna 4, 5, 7, 11 och 12, genomfört fördjupade medicinska utredningar i Göteborgsområdet. 3 INRIKTNING Primärvården åtar sig i och med denna överenskommelse att utföra de fördjupade medicinska utredningar som Försäkringskassan beställer inom det geografiska området som utgör hälsooch sjukvårdsnämnderna 4, 5, 7, 11 och 12. En likalydande överenskommelse sluts separat mellan Primärvården och respektive hälso- och sjukvårdsnämnd. Utredningarna ska utföras till fullgod kvalitet och inom föreskriven tid i enlighet med den nationella överenskommelsen. TMU ska genomföras av ett team bestående av läkare, arbetsterapeut, sjukgymnast och psykolog. SLU ska genomföras av enskild läkare. Personal som genomför utredningar ska ha genomgått den utbildning som krävs. 4 VOLYM OCH ERSÄTTNING Primärvården ersätts enligt en tvådelad modell med både rörlig och fast ersättning. Den fasta ersättningen är tkr för helåret Den rörliga ersättningen Överenskommelse om utförande av fördjupade medicinska utredningar 3 (5)

29 innebär kr för varje TMU upp till 240 stycken och 6000 kr för varje SLU upp till 130 stycken. Detta ger ett ersättningstak på 8,54 mnkr den ovan nämnda perioden. Inom ramen för taket ska primärvården genomföra fler TMU och SLU än angivet ovan, om så beställs av Försäkringskassan och utrymme i verksamheten finns. För TMU ska kapaciteten vara cirka 25 utredningar per månad. I den händelse att ersättningstaket på 8,54 mnkr uppnås under verksamhetsåret har primärvården rätt att debitera för utförda SLU med 6000 kr styck utöver ersättningstaket. I den händelse att patienten uteblir till inplanerad utredning har primärvården rätt att fakturera den rörliga ersättningen i enlighet med den omfattning patienten uteblivit. Om ersättningstaket på 8,54 mnkr uppnås under året 2012, har primärvården rätt att fakturera för utredningar där patienten uteblivit från och med den månad som ersättningstaket har uppnåtts. Detta gäller både för SLU och TMU. Den fasta ersättningen faktureras månadsvis. Den rörliga ersättningen faktureras med en månads fördröjning och då för de utredningar som har avslutats under den aktuella månaden. I den händelse att en utredning inte blir godkänd av Försäkringskassan och ersättning därmed inte betalas ut till Västra Götalandsregionen, ska primärvården göra en kreditering för den icke godkända utredningen vid nästkommande fakturering. Hälso- och sjukvårdskansliet Göteborg ansvarar för att gentemot Försäkringskassan följa upp om utredningar inte blivit godkända och därefter meddela primärvården detta. Primärvården fakturerar hälso- och sjukvårdsnämnd 12. Fakturan ställs till hälso- och sjukvårdskansliet som fördelar kostnaden mellan de berörda hälso- och sjukvårdsnämnderna. All fakturering ska ske med underlag där det framgår antalet avslutade utredningar, datum för avslut samt den handläggare vid Försäkringskassan som beställt utredningen. 5 TVIST Om tvist mellan överenskommelsens parter uppstår, ska tvisten lösas genom förhandling mellan parterna. 6 UPPFÖLJNING Verksamheten ska följas upp vad gäller ekonomi, verksamhet och kvalitet. Den av parterna som så önskar kan när som helst under avtalsperioden begära att samråd och uppföljning sker. Uppföljning ska ske i samband med årsbokslut, alternativt i samband med att de nationella avtalsparterna så kräver av Västra Götalandsregionen. Överenskommelse om utförande av fördjupade medicinska utredningar 4 (5)

30 7 UNDERTECKNANDE PARTER Göteborg den För Hälso- och sjukvårdsnämnd 7 Göteborg den För Primärvården Evert Svenningsson Ordförande Marie-Louise Gefvert Primärvårdsdirektör För Hälso- och sjukvårdskansliet Ralph Harlid Hälso- och sjukvårdschef Överenskommelse om utförande av fördjupade medicinska utredningar 5 (5)

31 Tjänsteutlåtande nr 709/12 Datum Diarienummer HSN Hälso- och sjukvårdskansliet Handläggare Sofia Hedenlund Hälso- och sjukvårdsnämnd 7 Partille, Härryda, Mölndal Överenskommelse med Primärvården om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess år 2012 Ärendet Primärvården har under ett antal år haft i uppdrag att arbeta för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess, i enlighet med den nationella överenskommelse och de regionala riktlinjer som utgör sjukskrivningsmiljarden. I överenskommelsen, avseende tidsperioden , föreslås primärvården få i fortsatt uppdrag att arbeta med sjukskrivningsprocessen Bakgrund För att stimulera landstingen till att ge sjukskrivningsfrågorna högre prioritet inom hälso- och sjukvården samt för att utveckla sjukskrivningsprocessen och därmed i förlängningen minska ohälsotalet, införde regeringen år 2006 ekonomiska incitament i form av den så kallade sjukskrivningsmiljarden. Hälso- och sjukvårdsnämnden gav primärvården i uppdrag att genomföra det som sjukskrivningsmiljarden föreskrev. Ansvariga för genomförandet är primärvårdens chefsläkare och för ändamålet anställda processledare. Överenskommelser har slutits mellan hälso- och sjukvårdsnämnden och primärvården för respektive verksamhetsår. Den senaste att gälla till och med Överväganden Sjukskrivning är en del i den vård och behandling som hälso- och sjukvården ska ge patienten. En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess är därmed nödvändig för att uppnå god, säker och jämställd vård av patienterna. Det bedöms vara av vikt att detta arbete fortgår inom primärvården, för att det ska nå nya vårdaktörer inom VG Primärvård och för att det ska bevaras i den organisationsförändring som den offentliga primärvården genomgår under år Processledarna inom primärvården har drivit arbetet med sjukskrivningsprocessen under flera år. De är etablerade och kända hos vårdgivarna, och besitter en bred kompetens inom dessa frågor. De bedöms utgöra en väsentlig funktion för att genomföra det arbete som den nationella överenskommelsen och de kommande regionala riktlinjerna fastslår. POSTADRESS: Regionens Hus Göteborg BESÖKSADRESS: Lillhagsparken Göteborg TELEFON: HEMSIDA:

32 Datum Diarienummer HSN Barnperspektivet Hälso- och sjukvårdskansliet gör bedömningen att barn och ungdomar inte påverkas negativt av förslaget till beslut. Finansiering Överenskommelsen finansieras genom medel avsatta för sjukskrivningsmiljarden i hälso- och sjukvårdsnämndens budget. Kostnaden fördelas mellan de tre hälso- och sjukvårdsnämnderna i enlighet med resursfördelningsmodellen. Förslag till beslut 1. Hälso- och sjukvårdsnämnden godkänner överenskommelsen med Primärvården avseende en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess. 2. Överenskommelsen avser perioden Överenskommelsen innebär en ersättning på sammanlagt 3 mnkr från hälso- och sjukvårdsnämnd 4 och hälso- och sjukvårdsnämnd 7. Hälso- och sjukvårdskansliet Ralph Harlid Hälso- och sjukvårdschef Bilaga Överenskommelse med primärvården om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess år 2012 Expedieras till Marie-Louise Gefvert, Primärvården Monica Ericson-Sjöström, Primärvården

33 Dnr: HSN Överenskommelse om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess - Sjukskrivningsmiljarden år 2012

34 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 PARTER Tidsperiod BAKGRUND ÅTAGANDE Villkor och riktlinjer Lokala koordinatorer Försäkringsmedicinskt Forum ERSÄTTNING UPPFÖLJNING UNDERTECKNANDE PARTER... 5 BILAGOR Bilaga 1 Ersättningar 6

35 1 PARTER Parter i denna överenskommelse är Primärvården och hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Tjörn, Öckerö, Stenungsund, Kungälv och Ale. 1.1 Tidsperiod Överenskommelsen gäller perioden BAKGRUND För att stimulera landstingen till att ge sjukskrivningsfrågorna högre prioritet inom hälso- och sjukvården samt för att utveckla sjukskrivningsprocessen och därmed i förlängningen minska ohälsotalet, införde regeringen år 2006 ekonomiska incitament i form av den så kallade sjukskrivningsmiljarden. Utbetalningen av dessa medel reglerades samma år genom en överenskommelse mellan Socialdepartementet och Sveriges kommuner och landsting (SKL). I den nationella överenskommelsen återfinns ett antal villkor som måste uppfyllas för att landstingen ska få del av de ekonomiska medel som staten anslagit. I överenskommelsen för år 2012 är dessa villkor följande: En jämställd sjukskrivningsprocess Ökad kompetens i försäkringsmedicin Kvalitet i läkarintyg Utökat elektroniskt informationsutbyte Fördjupade medicinska utredningar 3 ÅTAGANDE Primärvården åtar sig genom denna överenskommelse att arbeta för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess inom det geografiska område som utgör hälso- och sjukvårdsnämnd 4 och hälso- och sjukvårdsnämnd 7, det vill säga södra Bohuslän. En likalydande överenskommelse sluts separat mellan Primärvården och respektive hälso- och sjukvårdsnämnd. Den omorganisation som genomförs i primärvården Västra Götalandsregionen medför en sammanslagning av de tidigare primärvårdsområdena Göteborg och Södra Bohuslän. Primärvården ska verka för att arbetet i den nya organisationen blir enhetligt i frågor som rör en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess. 3.1 Villkor och riktlinjer Arbetet ska ske i enlighet med sjukskrivningsmiljardens riktlinjer och villkor, samt i enlighet med kommande regionala riktlinjer som avser verksamhetsåret Ansvariga för genomförandet är primärvårdens chefsläkare samt för ändamålet anställda processledare (totalt 1,5 tjänster). Arbetet ska rikta sig till samtliga vårdgivare inom VG Primärvård som så önskar, såväl offentligt som privat drivna vårdcentraler. Av de ovan angivna villkoren är det främst en jämställd sjukskrivningsprocess, ökad kompetens i försäkringsmedicin samt kvalitet i läkarintyg som är aktuella för primärvården att arbeta med inom ramen för detta uppdrag. Överenskommelse om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 3 (6)

36 Dialogmöte mellan primärvården och hälso- och sjukvårdskansliet ska genomföras när de regionala riktlinjerna har beslutats, om så anses nödvändigt, för att diskutera arbetets utformning i relation till de regionala riktlinjerna. 3.2 Lokala koordinatorer Alla enheter i VG Primärvård inom nämndområdet, ska erbjudas möjligheten att erhålla ekonomisk ersättning för att etablera en koordinator på vårdenheten. Den lokala koordinatorn kan vara verksamhetschef, medicinskt ansvariga läkare eller annan speciellt intresserad läkare som har ledningens förtroende och mandat i denna fråga. Koordinatorns uppdrag innebär att vara en resurs i arbetet med att utveckla rutiner och metoder i sjukskrivningsprocessen i enlighet med regionalt och nationellt fastställda riktlinjer. Koordinatorn ska vara en kontaktyta mot processledare och övriga aktörer av betydelse samt ansvara för informationsspridning i försäkringsmedicinska frågor på vårdenheten. 3.3 Försäkringsmedicinskt Forum Det sedan tidigare inrättade Försäkringsmedicinska Forumet (FMF) för primärvårdsområdet Södra Bohuslän ska fortsätta sin verksamhet under år Arbetet ska följa de regionala riktlinjer som finns framtagna avseende försäkringsmedicinska forum. På grund av den omorganisation som sker inom primärvården ska förvaltningen under verksamhetsåret arbeta för att skapa ett FMF i enlighet med den nya primärvårdsorganisationen för området. Dialogmöte mellan primärvården och hälso- och sjukvårdskansliet ska genomföras under våren 2012 för att diskutera utformningen och finansieringen av ett sådant FMF. 4 ERSÄTTNING Primärvården ersätt för åtagandet under år 2012 med högst 3 mnkr. Ersättningen fördelas i proportion 57/43 mellan hälso- och sjukvårdsnämnd 4 och hälso- och sjukvårdsnämnd 7. Det innebär att ersättningen fördelas mellan hälso- och sjukvårdsnämnderna enligt följande: Hälso- och sjukvårdsnämnd 4: 1,71 mnkr Hälso- och sjukvårdsnämnd 7: 1,29 mnkr Ersättningen är avsedd att täcka samtliga kostnader som är förenade med det åtagande som regleras av överenskommelsen, inklusive koordinator på vårdcentral. Fakturering ska ske till hälso- och sjukvårdskansliet efter uppkomna kostnader. Projekt Orvar är ett rehabiliteringsprojekt inom hälso- och sjukvårdsnämnd 4:s område, som finansieras med medel ur sjukskrivningsmiljarden av den nämnden. Detta är inget åtagande för hälso- och sjukvårdsnämnd 7. 5 UPPFÖLJNING Uppföljning av denna överenskommelse och arbetet som sker inom dessa ram ska genomföras i samband med årsbokslutet för år Det ska ske genom en skriftlig rapport som ställs till hälso- och sjukvårdskansliet Göteborg. Överenskommelse om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 4 (6)

37 Uppföljning ska även ske under året då någon av parterna så anser nödvändigt alternativt då de nationella avtalsparterna eller Västra Götalandsregionen så kräver. 6 UNDERTECKNANDE PARTER Datum: För Hälso- och sjukvårdsnämnd 7 Datum: För Primärvården Evert Svenningsson Ordförande Marie-Louise Gefvert Primärvårdsdirektör För Hälso- och sjukvårdskansliet Ralph Harlid Hälso- och sjukvårdschef Överenskommelse om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 5 (6)

38 Bilaga 1 Sjukskrivningsmiljarden budget år 2012 HSN 4 och HSN 7 Processledare (1,5 tjänst) lön inkl sociala avgifter omkostnader Koordinering Koordinering inkl ordförande i FMF Lokala koordinatorer privata vårdcentraler Lokala koordinatorer offentliga vårdcentraler kr kr kr kr kr Försäkringsmedicinskt Forum 3 distriktsläkare, offentliga och privata (3*15%) kr Specialist psykiatri kr Specialist ortopedi kr Utbildningar och lokal samverkan Summa HSN 4 (57 %) HSN 7 (43 %) Lokal insats HSN 4 Projekt Orvar (HSN 4) Summa totalt HSN 4 HSN kr kr kr kr kr kr kr kr Överenskommelse om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 6 (6)

39 Tjänsteutlåtande nr 710/12 Datum Diarienummer HSN Hälso- och sjukvårdskansliet Handläggare Sofia Hedenlund Hälso- och sjukvårdsnämnd 7 Partille, Härryda, Mölndal Överenskommelse om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset år 2012 Ärendet Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) har inkommit med en handlingsplan för arbetet med en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess år Kostnaden beräknas sammanlagt till 3,08 mnkr för de fem hälso- och sjukvårdsnämnderna i Göteborgsområdet. I överenskommelsen, avseende tidsperioden , föreslås SU erhålla dessa medel för arbetet med sjukskrivningsprocessen. Bakgrund SU inledde hösten 2010 arbetet med att utforma en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess vid sjukhuset. De fem hälso- och sjukvårdsnämnderna i Göteborgsområdet tilldelade SU sammanlagt 2,2 mnkr för arbetet till och med En projektledare har tillsatts för att utveckla och driva processen tillsammans med en processledare inom respektive område på SU. Psykiatrin har en extra resurstjänst, på grund av den omfattning som sjukskrivningsfrågor innebär för denna verksamhet. Utbildningar har genomförts för berörd personal vid sjukhuset, ledningssystem har utformats för samtliga verksamheter, samverkan med Försäkringskassan har inletts och sjukhuset har deltagit i införandet av elektroniska läkarintyg. För verksamhetsåret 2012 har SU för avsikt fortsätta detta arbete samt att utvidga med sjukskrivnings-/rehabiliteringskoordinatorer inom psykiatrin och ortopedin. SU har för detta arbete begärt sammanlagt 3,08 mnkr av hälso- och sjukvårdsnämnderna 4, 5, 7, 11 och 12. Överväganden SU har under år 2011 arbetat fram rutiner och strategier för arbetet med sjukskrivningsprocessen. Arbetet utförs av för ändamålet utsedda personer och har förankring i sjukhusets ledning. SU är en av Västra Götalandsregionens största vårdgivare och behandlar varje år ett omfattande antal patienter där sjukskrivning är nödvändigt. Att sjukskrivningsprocessen fungerar väl, att patienten får ett läkarintyg som är av fullgod kvalitet är ett led i att säkerställa en trygg och säker vård för patienten. POSTADRESS: Regionens Hus Göteborg BESÖKSADRESS: Lillhagsparken Göteborg TELEFON: HEMSIDA:

40 Datum Diarienummer HSN Det bedöms därför vara av yttersta vikt att arbetet med en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess fortsätter vid sjukhuset under år Barnperspektivet Hälso- och sjukvårdskansliet gör bedömningen att barn och ungdomar inte påverkas negativt av förslaget till beslut. Finansiering Överenskommelsen innebär en sammanlagd ersättning till SU i omfattningen 3,08 mnkr, från hälso- och sjukvårdsnämnderna 4, 5, 7, 11 och 12. Finansiering sker genom medel avsatta för sjukskrivningsmiljarden i hälso- och sjukvårdsnämndernas budget. Kostnaden fördelas mellan de fem hälso- och sjukvårdsnämnderna i enlighet med resursfördelningsmodellen enligt följande: Hälso- och sjukvårdsnämnd 4: Hälso- och sjukvårdsnämnd 5: Hälso- och sjukvårdsnämnd 7: Hälso- och sjukvårdsnämnd 11: Hälso- och sjukvårdsnämnd 12: 485 tkr 918 tkr 502 tkr 556 tkr 619 tkr Förslag till beslut 1. Hälso- och sjukvårdsnämnden godkänner överenskommelsen med Sahlgrenska Universitetssjukhuset avseende en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess. 2. Överenskommelsen avser perioden Överenskommelsen innebär en ersättning på sammanlagt 3,08 mnkr från de fem hälso- och sjukvårdsnämnderna i Göteborgsområdet (HSN 4, 5, 7, 11 och 12). 4. Hälso- och sjukvårdschefen får i uppdrag att teckna överenskommelsen med Sahlgrenska Universitetssjukhuset. om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess. Hälso- och sjukvårdskansliet Ralph Harlid Hälso- och sjukvårdschef

41 Datum Diarienummer HSN Bilaga Överenskommelse mellan Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Hälso- och sjukvårdsnämnd 7 avseende insatser för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess år 2012 Expedieras till Per-Olof Axelsson, Sahlgrenska Universitetssjukhuset

42 1(2) Dnr HSN Överenskommelse mellan Sahlgrenska universitetssjukhuset och Hälso- sjukvårdsnämnd 7 avseende insatser för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess år 2012 Bakgrund För att stimulera landstingen till att ge sjukskrivningsfrågorna högre prioritet inom hälso- och sjukvården samt för att utveckla sjukskrivningsprocessen och därmed i förlängningen minska ohälsotalet, införde regeringen år 2006 ekonomiska incitament i form av den så kallade sjukskrivningsmiljarden. Utbetalningen av dessa medel reglerades samma år genom en överenskommelse mellan Socialdepartementet och Sveriges kommuner och landsting (SKL). I den nationella överenskommelsen återfinns ett antal villkor som måste uppfyllas för att landstingen ska få del av de ekonomiska medel som staten anslagit. I den nationella överenskommelsen för år 2012 är dessa villkor följande: En jämställd sjukskrivningsprocess Ökad kompetens o försäkringsmedicin Kvalitet i läkarintyg Utökat elektroniskt informationsutbyte Fördjupade medicinska utredningar Åtagande Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) har inkommit med en handlingsplan för hur arbetet avseende en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess ska bedrivas år SU ska bedriva sitt arbete i enlighet med denna handlingsplan, med sjukskrivningsmiljardens riktlinjer och villkor samt i enlighet med kommande regionala riktlinjer avseende år Av de ovan angivna villkoren är det främst en jämställd sjukskrivningsprocess, ökad kompetens i försäkringsmedicin samt kvalitet i läkarintyg som är aktuella för sjukhuset att arbeta med inom ramen för detta uppdrag. Dialogmöte mellan sjukhuset och hälso- och sjukvårdskansliet ska genomföras när de regionala riktlinjerna har beslutats, om så anses nödvändigt, för att diskutera arbetets utformning i relation till de regionala riktlinjerna. Denna överenskommelse tecknas separat mellan hälso- och sjukvårdsnämnden och Sahlgrenska Universitetssjukhuset och är fristående från vårdöverenskommelsen avseende år En likalydande överenskommelse sluts separat mellan SU och övriga hälso- och sjukvårdsnämnder (HSN 4, 5, 11 och 12).

43 2(2) Ersättning år 2012 Sahlgrenska universitetssjukhuset tilldelas av hälso- och sjukvårdsnämnderna 4, 5, 7, 11 och 12 sammanlagt 3,08 mnkr av sjukskrivningsmiljarden, för att driva arbetet i enlighet med denna överenskommelse. Ersättningen utbetalas i sin helhet och är inte nivåhöjande. Undertecknande parter Göteborg Göteborg För Hälso- och sjukvårdskansliet För Sahlgrenska Universitetssjukhuset Ralph Harlid Hälso- och sjukvårdschef Jan Eriksson Sjukhusdirektör Bilaga 1: Säker och effektiv sjukskrivningsprocess på Sahlgrenska Universitetssjukhuset

44 Tjänsteutlåtande nr 702/2012 Datum Diarienummer HSN Hälso- och sjukvårdskansliet Handläggare Petteri Lackéus Hälso- och sjukvårdsnämnd 7 Partille, Härryda, Mölndal Överenskommelse om uppdrag Fysisk aktivitet på recept (FaR) gällande Sjukgymnastiken Mölnlycke Vårdcentral Ärendet Hälso- och sjukvårdsnämnd 7 (HSN 7) tecknar en överenskommelse avseende folkhälsomedel med Sjukgymnastiken Mölnlycke Vårdcentral genom Styrelsen för beställd primärvård för perioden till och med Det övergripande målet är att stötta barn och ungdomar med övervikt eller fetma till att uppnå en frisk vikt grundat på metoden fysisk aktivitet på recept (FaR). Bakgrund Under perioden 2012 till och med 2014 ska Sjukgymnastiken Mölnlycke Vårdcentral bedriva ett hälsofrämjande arbete med fysisk aktivitet på recept (FaR). Syftet är att stimulera barn och ungdomar samt blivande mödrar till en ökad fysisk aktivitet för att motverka övervikt och fetma. Mottagning av barn och ungdomar är prioriterat. I syfte att nå de barn och ungdomar som bedöms ha behov av särskilt stöd för att uppnå en frisk vikt ska Sjukgymnastiken Mölnlycke Vårdcentral samverka med barn- och ungdomsmedicin samt med skolhälsovården. Överväganden Uppdraget ligger i linje med nämndens och regionfullmäktiges mål/uppdrag som handlar om förebyggande och hälsofrämjande insatser för ungdomar. Tidiga insatser för barn och ungdomar är viktigt både ur ett folkhälsoperspektiv och ur ett ekonomiskt perspektiv. Om Västra Götalandsregionen inför ett vårdvalssystem inom sjukgymnastiken upphör denna överenskommelse att gälla från och med det datum vårdvalssystemet träder i kraft. Finansiering Avtalet finansieras inom nämndens budgeterade medel för folkhälsoinsatser. Ersättningen uppgår till 250 tkr per år, totalt 750 tkr för avtalsperioden 2012 till och med POSTADRESS: Regionens Hus Göteborg BESÖKSADRESS: Lillhagsparken Göteborg TELEFON: HEMSIDA:

45 Datum Diarienummer HSN Förslag till beslut 1. Hälso- och sjukvårdsnämnd 7 beslutar att godkänna förslag till avtal om folkhälsomedel till Sjukgymnastiken Mölnlycke Vårdcentral. 2. Finansiering sker inom nämndens budgeterade medel för folkhälsoinsatser. Hälso- och sjukvårdskansliet Ralph Harlid Hälso- och sjukvårdschef Bilaga Överenskommelse om uppdrag Fysisk aktivitet på recept (FaR) gällande Sjukgymnastiken Mölnlycke Vårdcentral Expedieras till 1. Sjukgymnastiken Mölnlycke Vårdcentral 2. Styrelsen för beställd primärvård

46 Dnr: HSN ÖVERENSKOMMELSE OM UPPDRAG FYSISK AKTIVITET PÅ RECEPT (FAR) GÄLLANDE SJUKGYMNASTIKEN MÖLNLYCKE VÅRDCENTRAL

47 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 PARTER TIDSPERIOD ÅTAGANDE FaR -samordnare Målgrupp för uppdraget Utveckling av samarbete Träning för barn och ungdomar JÄMSTÄLLDHET UPPFÖLJNING ERSÄTTNING... 4

48 1 PARTER Följande överenskommelse har träffats Mellan Hälso- och sjukvårdsnämnd 7 Partille, Härryda, Mölndal och Styrelsen för beställd primärvård. 2 TIDSPERIOD Överenskommelsen avser tidsperioden från och med till och med Om Västra Götalandsregionen inför ett vårdvalssystem inom sjukgymnastiken upphör denna överenskommelse att gälla från och med det datum vårdvalssystemet träder i kraft. 3 ÅTAGANDE Genom överenskommelsen ges vårdgivaren möjlighet att arbeta med fysisk aktivitet på recept (FaR) riktat till barn och ungdomar samt blivande mödrar. 3.1 FaR -samordnare FaR-samordnarens uppdrag innebär att hålla motiverande samtal samt att tillhandahålla träningsmöjligheter till barn och ungdomar samt blivande mödrar. Sjukgymnastiken i Härryda påtar sig uppdraget som FaR-samordnare gentemot patienter som kommer med recept på fysisk aktivitet. Publikationen FYSS 2008 utgiven av Statens Folkhälsoinstitut (2008:4) ska beaktas vid rådgivning och insatser till personer med FaRrecept. Västra Götalandsregionens handlingsprogram mot övervikt och fetma (Dnr RSK ) med tillhörande beslutsstöd ska beaktas vid genomförande av uppdraget. 3.2 Målgrupp för uppdraget Sjukgymnastiken i Härryda ska genomföra hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser för att motverka övervikt och fetma samt stimulera till ökad fysisk aktivitet bland barn och ungdomar. Mottagning av barn och ungdomar med behov av fysisk aktivitet ska prioriteras. Metoden motiverande samtal (MI) ska kunna erbjudas inom ramen uppdraget. Även blivande mödrar som av MVC bedöms ha övervikt/fetma ska erbjudas möjlighet till motiverande samtal och träningsrådgivning. Genomförandet av uppdraget förutsätter en god samverkan med barn- och ungdomsmedicin, ungdomsmottagningen och MVC/BVC, gynekologiverksamheten samt skolhälsovården inom Härryda kommun Utveckling av samarbete I uppdraget ingår att utveckla samarbetet med den barn- och ungdomsmedicinska mottagningen samt med skolhälsovården inom Härryda kommun i syfte att nå de barn och ungdomar som bedöms ha behov av särskilt stöd för att uppnå en frisk vikt Träning för barn och ungdomar Sjukgymnastiken i Härryda ska bedriva fysisk träningsverksamhet för att stimulera barn och ungdomar med identifierad övervikt/fetma till en ökad fysisk aktivitet. Insatsen ska omfatta motiverande samtal på individnivå samt en etablerad kontakt med berörda föräldrar. Överenskommelse Fysisk aktivitet på recept (FaR) gällande Sjukgymnastiken Härryda 3(4)

49 4 JÄMSTÄLLDHET Jämställdhetsaspekten ska beaktas vid planering och genomförande av insatserna. Detta innebär att flickor och pojkar utifrån sina olika villkor ska få den insats de behöver. 5 UPPFÖLJNING Uppdraget ska årligen redovisas till hälso- och sjukvårdsnämnden i särskild ordning i samband med årsredovisning. Nulägesbeskrivning av pågående verksamhets ska redovisas vid dialogmöte med beställare under året. Vårdgivaren ska informera hälso- och sjukvårdsnämnden om eventuella förändrade förhållanden som bedöms av vikt för fullföljande av överenskommelsen. Följande indikatorer ska ingå i uppföljningen: FaR-samordnarens totala arbetsinsats i antal timmar Totalt antal mottagna FaR-recept fördelat på kön. Redovisning av antalet barn/ungdomar samt blivande mödrar som fått motiverande samtal och träningsrådgivning. Arbetsinsats med träningsgrupper i antal timmar samt antal barn som deltagit. Genomförda möten med samverkansparter syfte, innehåll och tidsåtgång. 6 ERSÄTTNING Den årliga ersättningen uppgår till 250 tkr. Fakturering sker halvårsvis i efterskott. Faktura ställs till HSN 7, Hälso- och sjukvårdskansliet, Fe 021, Göteborg. Fakturan märks med id. nr Detta tilläggsavtal har upprättats i två likalydande exemplar varav parterna tagit var sitt. Göteborg Göteborg FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMND 7 PARTILLE, HÄRRYDA, MÖLNDAL FÖR STYRELSEN FÖR BESTÄLLD PRIMÄRVÅRD Evert Svenningsson Ordförande Jim Aleberg Ordförande FÖR FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSKANSLIET PRIMÄRVÅRDSOMRÅDE 4 Ralph Harlid Kerstin von Sydow Överenskommelse Fysisk aktivitet på recept (FaR) gällande Sjukgymnastiken Härryda 4(4)

50 Tjänsteutlåtande nr 703/12 Datum Diarienummer HSN Hälso- och sjukvårdskansliet Handläggare Petteri Lackéus Hälso- och sjukvårdsnämnd 7 Partille, Härryda, Mölndal Samverkansavtal om hälsodisk Livskraften mellan Härryda kommun och HSN 7 Ärendet Hälso- och sjukvårdnämnd 7 (HSN 7) har ett samverkansavtal avseende hälsodisk med Härryda kommun. Detta avtal löpte ut per den 31 december Ett nytt samverkansavtal med Härryda kommun tecknas enligt förslaget för perioden till och med Bakgrund HSN 7 har för perioden till och med , haft ett samverkansavtal med Härryda kommun avseende hälsodisken Livskraften. En utvärdering av Livskraften genomfördes under 2011 och visade på en god förankring i Härryda kommun och bland de föreningar som ingår Livskraftens nätverk. En slutsats var att Livskraften, för att skapa kontinuitet i arbetet, behövde ges förbättrade förutsättningar att arbeta långsiktigt. Två centrala förändringar har därför gjorts i det liggande förslaget till samverkansavtal; samordnartjänsten utökas till en halvtidtjänst och avtalstiden är tre år. Överväganden Principen för folkhälsomedel till lokalt folkhälsoarbete är en 50/50- finansiering mellan Härryda kommun och HSN 7. Budgeten för hälsodisken Livskraften uppgår till 275 tkr årligen, totalt 825 tkr för perioden 2012 till och med Den direkta finansieringen från vardera part uppgår till 50 tkr, totalt 100 tkr. Via folkhälsorådet i Härryda kommun tillförs ytterligare 175 tkr. Budgeten avser verksamhets- och personalkostnader. Ersättningen kan årligen gemensamt av parterna justeras. Den föreslagna avtalstiden är 1 januari december POSTADRESS: Regionens Hus Göteborg BESÖKSADRESS: Lillhagsparken Göteborg TELEFON: HEMSIDA: Sida 1 (2)

51 Datum Diarienummer HSN Förslag till beslut 1. Hälso- och sjukvårdsnämnd 7 beslutar att godkänna samverkansavtal avseende hälsodisken Livskraften. 2. Finansiering sker inom nämndens budgeterade medel för folkhälsoinsatser. Hälso- och sjukvårdskansliet Ralph Harlid Hälso- och sjukvårdschef Bilaga Samverkansavtal om hälsodisk Livskraften mellan Härryda kommun och HSN 7 Expedieras till Härryda kommun Sida 2 (2)

52 Dnr: HSN Dnr: Samverkansavtal om hälsodisk Livskraften mellan Härryda kommun och HSN7

53 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 AVTALSPARTER AVTALSFORM AVTALSTID FÖRLÄNGNING INRIKTNING OCH MÅLSÄTTNING Övergripande målsättning för Livskraften i Härryda MÅLGRUPP ORGANISATION LOKALISERING FINANSIERING PERSONAL RAPPORTERING, UPPFÖLJNING ÄNDRINGAR OCH TILLÄGG OMFÖRHANDLING HÄVNING AV AVTAL OCH TVIST AVTALSTECKNARE... 6

54 1 AVTALSPARTER Detta avtal har träffats mellan Västra Götalandsregionen (VGR) org nr , genom Hälso- och sjukvårdsnämnd 7 Partille, Härryda, Mölndal, nedan kallad HSN 7 och Härryda Kommun, org.nr , sektorn för utbildning och kultur, nedan kallad kommunen. HSN 7 kontaktperson: Kommunens kontaktperson: Petteri Lackéus Ulrika Aebeloe Planeringsledare Folkhälsoplanerare Tel: Tel: e-post: petteri.lackeus@vgregion.se e-post: ulrika.aebeloe@harryda.se 2 AVTALSFORM Detta är ett samverkansavtal, avseende folkhälsoinsatser inom ramen för Livskraften i Härryda, som reglerar villkoren under avtalsperioden. Avtalet är juridiskt bindande endast under förutsättning att det är undertecknat av båda avtalsparter. 3 AVTALSTID Samverkansavtalet gäller från och med 1 januari 2012 till och med 31 december FÖRLÄNGNING Vid utnyttjande av avtalsförlängning meddelar parterna varandra senast 6 månader innan ordinarie avtalsperiods utgång, om avsikt föreligger att utnyttja förlängningen. Förlängning av samverkansavtalet kan ske med 12 månader efter överenskommelse mellan HSN 7 och kommunen. 5 INRIKTNING OCH MÅLSÄTTNING Livskraften i Härryda ska utgöra en arena där aktörer kan samverka, samordna och samorganisera hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser, till gagn för invånarna i Härryda kommun. Särskilt viktigt är att samhällsaktörer med befolkningsansvar involveras i verksamheten. Livskraften ska verka utifrån ett generellt och befolkningsinriktat perspektiv och mot bakgrund av det övergripande nationella folkhälsomålet Att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. Inriktning och prioriteringar i Livskraftens verksamhet ska utgå från folkhälsorådets lokala mål och prioriteringar och vara baserade på identifierade behov hos befolkningen. En årlig verksamhetsplan tas fram under ledning av samordnaren för Livskraften. Samverkansavtal om hälsodisk Livskraften mellan 3 (6) Härryda kommun och HSN 7

55 5.1 Övergripande målsättning för Livskraften i Härryda Den övergripande målsättningen för Livskraften är att bidra till en förbättrad hälsa och ett ökat välbefinnande hos invånarna i Härryda kommun. Den övergripande målsättningen ska uppnås genom att: inspirera och stödja invånarna i Härryda kommun att välja en livsstil med goda levnadsvanor och förmåga att hantera vardagen. göra kunskap och information om hälsa lättillgänglig. öka invånarnas kännedom om tillgängliga främjande och sjukdomsförebyggande aktiviteter. verka för ökat socialt deltagande och människors känsla av meningsfullhet. underlätta och öka kommunikation mellan invånare, organisationer, föreningar och olika myndigheter. utgöra en gemensam mötesplats/arena för hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser. 6 MÅLGRUPP Målgruppen för Livskraftens verksamhet är invånare i Härryda kommun som är 16 år eller äldre. 7 ORGANISATION Folkhälsorådet i Härryda kommun utgör referensgrupp till Livskraften. Samordnaren föredrar terminsvis utvecklingen inom Livskraftens verksamhet för rådet. Folkhälsorådet godkänner Livskraftens verksamhetsplan för kommande år. Representanter från samtliga involverade aktörer samlas terminsvis vid nätverksträffar i syfte att upprätthålla och vidareutveckla fungerade arbetssätt för en bättre hälsa i befolkningen. Arbetsgrupper kan bildas utifrån nätverket för att arbeta med specifika temaområden. 8 LOKALISERING All verksamhet ska förläggas till lokal/lokaler med god tillgänglighet för allmänna kommunikationer och bil. Lokalerna ska vara tillgängliga för personer med olika typer av funktionshinder. Samverkansavtal om hälsodisk Livskraften mellan 4 (6) Härryda kommun och HSN 7

56 9 FINANSIERING Parterna svarar enligt en 50/50-princip gemensamt för finansiering av Livskraften i Härryda. Årligen avsätts 50 tkr per part, totalt 100 tkr. Utöver ovan angivna finansiering tillför Folkhälsorådet i Härryda 175 tkr. Den totala ersättningen till Livskraften uppgår till 275 tkr per år. 225 tkr avser personalkostnader och 50 tkr avser verksamhetsmedel. Utbetalning från HSN 7 sker efter faktura från Härryda kommun årsvis. 10 PERSONAL Livskraftens personal utgörs av en samordnare med tjänstgöringsgraden 50 % vilket motsvarar 20 timmar per vecka. Samordnaren ska ha folkhälsovetenskaplig eller likvärdig utbildning. Administrativt ansvarig för samordnartjänsten är Härryda kommun. 11 RAPPORTERING, UPPFÖLJNING Verksamhetsberättelse med beskrivning av hur arbetet med målsättningarna enligt punkterna under punkt 5 Inriktning och målsättning fortskrider ska årligen upprättas. Verksamhetsberättelsen ska även beskriva vilka prioriteringar som har gjorts med hänsyn taget till lokalt identifierade behov. Verksamhetsberättelse och ekonomisk redovisning ska vara hälso- och sjukvårdsnämnden, kommunstyrelsen samt folkhälsorådet tillhanda inför årsredovisning varje år. Uppföljningsunderlag som årligen ska lämnas till hälso- och sjukvårdsnämnden är: Redovisning av genomförda insatser/aktiviteter där Livskraften är arrangör och/eller finansiär. Antal deltagare vid insatser/aktiviteter där Livskraften är arrangör och/eller finansiär, i förhållande till erbjudna platser. Redovisning av de samarbetspartner som deltagit i Livskraften verksamheter under året samt en beskrivning av samarbetets syfte och genomförande. 12 ÄNDRINGAR OCH TILLÄGG Ändringar i och tillägg till avtal skall vara skriftliga och undertecknade av parterna. 13 OMFÖRHANDLING Om det under avtalstiden skulle inträffa väsentliga förändringar i förutsättningarna för ingånget avtal äger endera parten rätt att påyrka omförhandling. Sådana väsentliga förändringar kan vara nya lagar och förordningar avseende den verksamhet avtalet omfattar. Omförhandling ska begäras skriftligt så snart orsak härför föreligger Samverkansavtal om hälsodisk Livskraften mellan 5 (6) Härryda kommun och HSN 7

57 14 HÄVNING AV AVTAL OCH TVIST Envar av parterna har rätt att häva avtalet till omedelbart upphörande om den ena parten misskött uppdraget enligt avtalet och inte vidtar rättelse efter skriftlig anmaning därom. Eventuella tvister skall i första hand avgöras i förhandling mellan parterna och därefter avgöras i allmän domstol inom Västra Götalandsregionen med tillämpning av svensk rätt. 15 AVTALSTECKNARE Detta avtal är upprättat i två likalydande exemplar, varav parterna tagit var sitt original. Datum Datum För Hälso- och sjukvårdsnämnd 7 Partille, Härryda, Mölndal För Härryda Kommun Kommunstyrelsen Evert Svenningsson Ordförande Annette Eisermann-Wikström Ordförande Hälso- och sjukvårdskansliet Sektorn för utbildning och kultur Ralph Harlid Hälso- och sjukvårdschef Kicki Nordberg Sektorchef Samverkansavtal om hälsodisk Livskraften mellan 6 (6) Härryda kommun och HSN 7

58 Tjänsteutlåtande nr 727/11 Datum Diarienummer HSN Hälso- och sjukvårdskansliet Handläggare Petteri Lackéus Hälso- och sjukvårdsnämnd 7 Partille, Härryda, Mölndal Anslag till Minnamottagningen Ärendet Stiftelsen Minna är en mottagning som erbjuder stöd och rådgivning för kvinnor och par i samband med graviditet, abort och föräldraskap. Stiftelsen Minna, Göteborg, har inkommit med ansökan om anslag för Stiftelsen Minna erhöll år 2010 anslag från HSN 5 och HSN 11. Bakgrund Stiftelsen Minna är en är en mottagning som erbjuder stöd och rådgivning för kvinnor och par i samband med graviditet, abort och föräldraskap. Genom samtal vill mottagningen stötta de som är tveksamma till sin graviditet. Föräldrastöd erbjuds till ensamstående mammor både före och efter barnets födelse. Under 2011 vill mottagningen utveckla sin verksamhet till att också vända sig till ofrivilliga fäder. Stiftelsen Minna ansöker om 100 tkr från alla fem hälso- och sjukvårdsnämnder i Göteborgsområdet, 20 tkr per nämnd. Mottagningen finansieras idag till största delen av Sociala Resursnämnden i Göteborgs Stad (750 tkr för 2011). Anslag tas även emot från Göteborgs Stift. Under 2010 tog mottagningen emot 18 kvinnor från nämndområdet, Partille, Härryda, Mölndal. Dessa kvinnor deltog i förlossningsförberedande kurser och hade regelbunden samtalskontakt med kurator. Överväganden Ett av kraven för beviljande av anslag till frivilligorganisationer är att verksamheten ska komplettera regionens egna verksamheter. Minnamottagningen ansöker om anslag till stöd och rådgivning i samband med graviditet, abort och föräldraskap. Dessa delar ingår i ordinarie uppdrag till MVC och kan därför inte ses som ett komplement. Minnamottagningen vänder sig särskilt till ensamstående mödrar och vill även utveckla sin verksamhet för att också vända sig till ofrivilliga fäder. Både MVC och BVC ska inom sina respektive uppdrag vända sig till alla föräldrar och blivande föräldrar oavsett situation och familjekonstellation. Inte heller i denna del utgör Minnamottagningen ett komplement till regionens egna verksamheter. POSTADRESS: Regionens Hus Göteborg BESÖKSADRESS: Lillhagsparken Göteborg TELEFON: HEMSIDA:

59 Datum Diarienummer HSN Förslag till beslut Ansökan om anslag för 2011 från Stiftelsen Minna avslås. Hälso- och sjukvårdskansliet Ralph Harlid Hälso- och sjukvårdschef Bilaga Ansökan om anslag för 2011 Expedieras till Stiftelsen Minna, Göteborg

60

61

62 Tjänsteutlåtande nr 733/11 Datum Diarienummer HSN Hälso- och sjukvårdskansliet Handläggare Anita Nilsson Hälso- och sjukvårdsnämnd 7 Partille, Härryda, Mölndal Ansökan om bidrag från Födelsehuset Ärendet Föreningen Födelsehuset ansöker om folkhälsomedel för10 doulauppdrag för år Ansökan innebär att nämnden bekostar doulauppdrag för gravida kvinnor boende inom hälso- och sjukvårdsnämnd 7 Partille, Härryda, Mölndal, upp till 10 doulauppdrag till en maximal kostnad av 95 tkr. Bakgrund Födelsehuset är en ideell och partipolitiskt obunden riksorganisation som arbetar med Doula och kulturtolk för att ge stöd till gravida invandrarkvinnor som inte behärskar det svenska språket. Svenska studier, bland andra av förlossningsläkaren Birgitta Essén i Malmö, visar på att kvinnor från utomeuropeiska länder har svårare förlossningar än svenskor och barn till afrikanska kvinnor löper upp till fyra gånger större risk att dö innan eller i samband med förlossningen. En grundläggande orsak till detta visar sig i studierna vara brister i kommunikationen mellan kvinnan och personalen. Förutom rent språkliga problem finns också kulturella olikheter som kan skapa missförstånd, dåligt förtroende och otrygghet. Födelsehuset erhöll under stöd från Folkhälsokommittén för att utveckla verksamheten. Födelsehuset har därefter erhållit folkhälsomedel från HSN 11 och 12. Under 2010 genomfördes 132 doulauppdrag i Göteborg. Behovet av Doula har under åren visat sig vara stort och efterfrågan har ökat främst bland arabisktalande och afrikanska kvinnor. Kvinnor från HSN 7:s område Partille, Härryda, Mölndal har även fått möjlighet att ta del av doulaverksamheten. Därför ansöker Födelsehuset om ersättning för de doulauppdrag där kvinnan bor inom HSN7:s område, vilket föreningen bedömer upp till ca 10 uppdrag under En utvärdering av arbetet med Doula och kulturtolk gjordes 2009 av Högskolan i Skövde. Utvärderingen visade på positiva effekter bland annat vad det gäller stödet till den utlandsfödda kvinnan, kommunikationen och kontakten mellan kvinnan och barnmorskan samt samspelet vid förlossningen. Vid uppföljning med centrala mödrahälsovårdsteamet i Göteborg om föreningens arbete framkommer att föreningen utgör ett betydelsefullt komplement till ordinarie arbete för att nå de arabisktalande och afrikanska kvinnorna under graviditeten. POSTADRESS: Regionens Hus Göteborg BESÖKSADRESS: Lillhagsparken Göteborg TELEFON: HEMSIDA:

63 Överväganden Nämnden kan bevilja stöd till föreningar i syfte att utveckla folkhälsoarbetet och förbättra folkhälsan inom nämndens ansvarsområde. Insatsen ska vara befolkningsinriktad och avse förebyggande och främjande arbete. Föreningen ska vara mer lämpad än regionens egna verksamheter att nå ut till berörda befolkningsgrupper och därmed utgöra ett komplement till ordinarie verksamhet. Doula, kulturtolk utgör ett komplement till mödrahälsovården då de skapar möjlighet för mödrahälsovården att kunna förmedla viktig information under graviditeten till en grupp gravida kvinnor som annars är svåra att nå. Ur ett barnperspektiv är det av stor vikt att den blivande mamman har en hälsosam graviditet och att hon känner trygghet inför sitt föräldraskap. Nämnden har avtal med kommunerna om lokalt folkhälsoarbete. Frivilligorganisationer deltar i insatser som ligger i linje med och stödjer det lokala folkhälsoarbetet. Nämnden hanterar inte ansökningar från frivilligorganisationer och har därmed inte reserverade medel i sin budget för sådana bidrag. Nämnden har tidigare inte beviljat medel till doulaverksamhet. På grund av det ekonomiska läget har nämnden inte utrymme eller möjlighet att utöka budgeten. Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnd 7 Partille, Härryda, Mölndal avslår ansökan om bidrag från Födelsehuset med hänvisning till nämndens ekonomiska läge. Hälso- och sjukvårdskansliet Ralph Harlid Hälso- och sjukvårdschef Bilagor Ansökan om bidrag från HSN 7 Doula och kulturtolk Expedieras till Föreningen Födelsehuset

64 Ansökan om bidrag från HSN 7, Partille, Härryda, Mölndal Doula och Kulturtolk Göteborg, Sedan augusti 2008 driver föreningen Födelsehuset verksamheten Doula och Kulturtolk. Från början finansierades projektet av Folkhälsokommittén i Västra Götaland. Syftet var att utveckla en ny verksamhet för att ge stöd till gravida invandrarkvinnor som inte kan svenska. För detta utbildade vi kvinnor med olika språkbakgrund till doulor och kulturtolkar. De kan ge kvinnorna individuellt stöd på det egna modersmålet före, under och efter förlossningen. En utvärdering som gjordes 2009 visade att både kvinnorna som fått stöd, och deras barnmorskor, tyckte att det är en viktig verksamhet som måste fortsätta. Under år 2010 genomfördes 132 doulauppdrag. De flesta i nordöstra Göteborg (95) och på Hisingen (19). Det är också från dessa båda nämnder som bidrag getts till verksamheten under 2010 och Det förekommer också att kvinnor från Partille, Härryda eller Mölndal får en doula. Därför ansöker vi här om att kunna få ersättning från HSN 7 för de doulauppdrag där kvinnor boende i området får stöd. Kostnader Kostnaden för doulans ersättning per uppdrag har hittills varit i genomsnitt kr. (Den genomsnittliga arbetstiden per uppdrag var 24 timmar.) Till det kommer andel av handledning, möten, projektledning, administration, lokalhyra etc. Med detta inberäknat har ett doulauppdrag kostat kr i genomsnitt. Det vi här ansöker om är att få ersättning för de doulauppdrag som utförs under 2012 för kvinnor boende i Centrum och Väster. Ersättningen är kr per uppdrag, med ett tak på 10 uppdrag, dvs kr. Ersättningen betalas ut efter redovisning av uppdragen. För föreningen Födelsehuset Bodil Frey Ordförande och projektledare Födelsehuset Wingårdsgatan 7, Göteborg tel mail: info@fodelsehuset.se web:

Tjänsteutlåtande nr 1213/11 Datum Diarienummer HSN Hälso- och sjukvårdskansliet Handläggare Anna-Pia Lindeberg

Tjänsteutlåtande nr 1213/11 Datum Diarienummer HSN Hälso- och sjukvårdskansliet Handläggare Anna-Pia Lindeberg Tjänsteutlåtande nr 1213/11 Datum 2011-04-04 Diarienummer HSN12-82-2005 Hälso- och sjukvårdskansliet Handläggare Anna-Pia Lindeberg Hälso- och sjukvårdsnämnd 12 nord-östra Göteborg Justering i taxebaserat

Läs mer

Handlingar inför Hälso- och sjukvårdsnämnd 5:s sammanträde den 28 april 2011

Handlingar inför Hälso- och sjukvårdsnämnd 5:s sammanträde den 28 april 2011 Helena Johansson, telefon 031-63 06 48 2011-04-19 Handlingar inför Hälso- och sjukvårdsnämnd 5:s sammanträde den 28 april 2011 POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON TELEFAX E-POST Regionens Hus Lillhagsparken

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Sahlgrenska

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Sahlgrenska Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-11 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2018 Styrelsen för Sahlgrenska

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Kungälvs sjukhus

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Kungälvs sjukhus Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-8 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2018 Styrelsen för Kungälvs sjukhus

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivningsprocess. Styrelsen för NU-sjukvården. Dnr HS

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivningsprocess. Styrelsen för NU-sjukvården. Dnr HS Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-9 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2018 Styrelsen för NU-sjukvården 1. Anvisningar tillkommande

Läs mer

Regeringen godkänner överenskommelsen om en pilotverksamhet med aktivitetsförmågeutredningar för 2014 (se bilaga).

Regeringen godkänner överenskommelsen om en pilotverksamhet med aktivitetsförmågeutredningar för 2014 (se bilaga). Utdrag Protokoll III:8 vid regeringssammanträde 2013-12-12 S2013/8821/SF Socialdepartementet Godkännande av en överenskommelse om en pilotverksamhet med aktivitetsförmågeutredningar för 2014 1 bilaga Regeringens

Läs mer

RAPPORT FÖLJSAMHET TILL LEDNINGSSYSTEMET FÖR SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN APRIL Webbplats:

RAPPORT FÖLJSAMHET TILL LEDNINGSSYSTEMET FÖR SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN APRIL Webbplats: APRIL 2014 RAPPORT FÖLJSAMHET TILL LEDNINGSSYSTEMET FÖR SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN Postadress: Regionens Hus 462 80 Vänersborg Besöksadress: Östergatan 1 Vänersborg Telefon: 010-441

Läs mer

Försäkringsmedicinska utredningar AFU, TMU och SLU

Försäkringsmedicinska utredningar AFU, TMU och SLU 1 (11) Försäkringsmedicinska utredningar AFU, TMU och SLU Redovisningskrav och rutiner 1 januari 2018-31 december 2018 2 (11) Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Landstingens kontaktpersoner... 3 3 Hantering av

Läs mer

Beställningsunderlag 2015

Beställningsunderlag 2015 Diarienummer HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster Dnr HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster 1

Läs mer

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet Bakgrundsinformation VG Primärvård En del av det goda livet Innehåll: Primärvården... 3 Framtidens vårdbehov... 3 Nytt vårdvalssystem i Sverige... 3 Nytt vårdvalssystem i Västra Götaland VG Primärvård...

Läs mer

Regeringen godkänner överenskommelsen om fördjupade medicinska utredningar för (se bilaga).

Regeringen godkänner överenskommelsen om fördjupade medicinska utredningar för (se bilaga). Utdrag Protokoll III:7 vid regeringssammanträde 2013-12-12 S2013/ 8822/SF Socialdepartementet Godkännande av en överenskommelse om fördjupade medicinska utredningar för 2014 2015 1 bilaga Regeringens beslut

Läs mer

Regeringen godkänner överenskommelsen om försäkringsmedicinska. utredningar i form av TMU och SLU 2016.

Regeringen godkänner överenskommelsen om försäkringsmedicinska. utredningar i form av TMU och SLU 2016. Protokoll I:11 vid regeringssammanträde 2015-12-17 S2015/08166/SF Socialdepartementet Godkännande av en överenskommelse om försäkringsmedicinska utredningar i form av TMU och SLU 1 bilaga Regeringens beslut

Läs mer

Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2012. Miljarden

Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2012. Miljarden 1(7) TJÄNSTEUTLÅTANDE Hälso- och sjukvårdsavdelningen Christina Möller/Mats Swanberg 2012-02-10 Dnr RS 690-2011 Till Hälso- och sjukvårdsutskottet Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess

Läs mer

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om en pilotverksamhet med aktivitetsförmågeutredningar 2016

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om en pilotverksamhet med aktivitetsförmågeutredningar 2016 MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 15 2015-12-18 Vårt dnr 15/0081 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälsa och jämställdhet Anna Östbom Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Överenskommelse mellan

Läs mer

Försäkringsmedicinska utredningar

Försäkringsmedicinska utredningar Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2016-10-06 nr I:XX genomga Försäkringsmedicinska utredningar Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting för perioden 1 november 2016

Läs mer

Avtal om samverkan mellan kommun och sjukvård i Göteborgsområdet Avtalsslutande parter Primärvård, specialistsjukvård, Västra hälso- och sjukvårdsnämnden, Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd samt Göteborgs

Läs mer

Översyn av regelverk för avgifter inom delar av hälsovårdsområdet

Översyn av regelverk för avgifter inom delar av hälsovårdsområdet 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2015-03-16 Ärende 9 Västra Götalandsregionen Hälso- och sjukvårdsavdelningen Handläggare: Margareta Axelson Tel: 010-441 13 73 E-post: margareta.f.axelson@vgregion.se Handläggare:

Läs mer

Primärvårdsdagen Västra Götalands regionen 7 september Klinisk försäkringsmedicin

Primärvårdsdagen Västra Götalands regionen 7 september Klinisk försäkringsmedicin Primärvårdsdagen Västra Götalands regionen 7 september 2017 Klinisk försäkringsmedicin Klinisk Försäkringsmedicin Sjukskrivning som behandling? Catarina Bremström Specialistläkare Medicinsk rådgivare Sakkunnig

Läs mer

i Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Kungälv 2014-05-09 Bakgrund I arbetet med Mål- och inriktningsdokument 2015-2016 har Alliansen inom ramen för nämndens arbete försökt vara en konstruktiv part. Vi har valt

Läs mer

Nämndsammanträde den 29 april 2011

Nämndsammanträde den 29 april 2011 Tjörn, Öckerö, Kungälv, Stenungsund, Ale Nämndsammanträde den 29 april 2011 Program temaförmiddag Habilitering och hälsa Kl. 09.10-09.50 Habilitering & Hälsa Annika Sundqvist Möller Kl. 09.50-10.15 LaSSe

Läs mer

Försäkringsmedicinska utredningar

Försäkringsmedicinska utredningar Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2017-12-13 Försäkringsmedicinska utredningar Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting för 2018 2 INNEHÅLL FÖRSÄKRINGSMEDICINSKA UTREDNINGAR

Läs mer

Titel Ärendenummer Handläggare Avdelning Datum

Titel Ärendenummer Handläggare Avdelning Datum Dokumentkategor i Titel Ärendenummer Handläggare Avdelning Datum Komplettering till ansökan Rehabteam Hjälbo HSNG 2015-00529 Marika Fixell HSN 2015-05-25 Begäran om komplettering till tidigare ansökan

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-02-21 Dnr 1400196 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Budget justeringar

Läs mer

Samverkansavtal avseende Hälsoteket mellan Östra Göteborgs stadsdelsnämnd och Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd

Samverkansavtal avseende Hälsoteket mellan Östra Göteborgs stadsdelsnämnd och Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2016-09-30 Diarienummer: N132-0912/16 Utvecklingsavdelningen Charlotta Green Telefon: 365 00 00 E-post: charlotta.green@ostra.goteborg.se Samverkansavtal avseende Hälsoteket

Läs mer

genomga Försäkringsmedicinska utredningar i form av TMU och SLU

genomga Försäkringsmedicinska utredningar i form av TMU och SLU genomga Försäkringsmedicinska utredningar i form av TMU och SLU Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting 2016 INNEHÅLL FÖRSÄKRINGSMEDICINSKA UTREDNINGAR I FORM AV TMU OCH SLU 1

Läs mer

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-20 Diarienummer 1234/16 Utbildning, barn och unga, folkhälsa Välfärd och utbildning Anna Lagerquist Telefon 031-368 04 46 E-post: anna.lagerquist@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

DNR: HSNV DNR:

DNR: HSNV DNR: DNR: HSNV 2016-00064 DNR: Postadress: Regionens Hus 462 80 Vänersborg Besöksadress: Östergatan 1 Vänersborg Telefon: 010-441 00 00 Webbplats: www.vgregion.se E-post: post@vgregion.se Postadress: Regionens

Läs mer

Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV. 29 maj 2012

Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV. 29 maj 2012 Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV 29 maj 2012 Justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 Inriktning Vidareutveckla modellen efter beslutade mål för primärvården (Idéskissen medborgarens

Läs mer

Handlingar. till sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 12 Göteborg, nord-östra. 5 december 2012

Handlingar. till sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 12 Göteborg, nord-östra. 5 december 2012 Handlingar till sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 12 Göteborg, nord-östra 5 december 2012 Sida 1(3) Tjänsteutlåtande nr 1230/12 Datum 2012-11-22 Diarienummer HSN12-129-2012 Hälso- och sjukvårdsnämndernas

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om Munhälsa - uppsökande och nödvändig tandvård

Överenskommelse om samverkan mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om Munhälsa - uppsökande och nödvändig tandvård 2017-08-14 Överenskommelse om samverkan mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om Munhälsa - uppsökande och nödvändig tandvård 1 Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Mål och syfte...

Läs mer

BASALA UPPGIFTER. Hälso- och sjukvård i Västra Götaland Verksamhetsanalys 2011 REVIDERAD VERSION 2012 06-01

BASALA UPPGIFTER. Hälso- och sjukvård i Västra Götaland Verksamhetsanalys 2011 REVIDERAD VERSION 2012 06-01 BASALA UPPGIFTER Hälso- och sjukvård i Västra Götaland Verksamhetsanalys 2011 Regionkansliet Hälso- och sjukvårdsavdelningen maj 2012 REVIDERAD VERSION 2012 06-01 Rev 2012-06-01 163 Basala uppgifter om

Läs mer

Åtgärder för att höja kvaliteten i medicinska underlag

Åtgärder för att höja kvaliteten i medicinska underlag Åtgärder för att höja kvaliteten i medicinska underlag Citera gärna Socialstyrelsens rapporter, men glöm inte att uppge källan. Bilder, fotografier och illustrationer är skyddade av upphovsrätten. Det

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Granskning av den ekonomiska uppföljning och avtalen med privata vårdgivare. Primärvårdsnämnden i Halmstad.

REVISIONSRAPPORT. Granskning av den ekonomiska uppföljning och avtalen med privata vårdgivare. Primärvårdsnämnden i Halmstad. REVISIONSRAPPORT Granskning av den ekonomiska uppföljning och avtalen med privata vårdgivare Primärvårdsnämnden i Halmstad Augusti 2003 Leif Johansson www.pwcglobal.com/se www.komrev.se 1. INLEDNING...3

Läs mer

God och nära vård

God och nära vård God och nära vård God och nära vård - nationellt Samordnad utveckling för god och nära vård S 2017:01 Den särskilda utredaren Anna Nergårdh har i uppdrag att utifrån betänkandet Effektiv vård (SOU 2016:2)

Läs mer

Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet

Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet Hur såg landstinges arbete ut med sjukskrivningar 2005? - Det var stora skillnader i länen när det gäller längden och antal personer som var sjukskrivna

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för sjukhusen i Väster

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för sjukhusen i Väster Anvisningar tillkommande ersättning år 2019 Dn HS 2018-01065 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2019 Styrelsen för sjukhusen i

Läs mer

Åtgärder i Västra Götaland för att minska sjukfrånvaron

Åtgärder i Västra Götaland för att minska sjukfrånvaron Åtgärder i Västra Götaland för att minska sjukfrånvaron Regional åtgärdsplan 2006-2008 Denna åtgärdsplan är en överenskommelse mellan Västra Götalandsregionen och Försäkringskassan i Västra Götaland. Mer

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Förlängning av avtal fortsatt försöksverksamhet med rehabilitering vid stressrelaterad psykisk ohälsa

Förlängning av avtal fortsatt försöksverksamhet med rehabilitering vid stressrelaterad psykisk ohälsa HSN 2010-01-26 P 16 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2009-12-01 Handläggare: Elisabet Erwall Gunnel Andersson Förlängning av avtal fortsatt försöksverksamhet med rehabilitering vid stressrelaterad

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011

Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011 Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011 1 Stockholm i december 2011 Sveriges Kommuner och Landsting Avdelningen för vård och omsorg. Annie Hansen Falkdal 2 Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser mellan Centrums stadsdelsnämnd och Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser mellan Centrums stadsdelsnämnd och Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Datum 2016-06-14 Diarienummer HSNG 2016-00166 Ärende 1 OBS! REVIDERAD! 1 (2) Tjänsteutlåtande Datum 2016-06-14 Diarienummer HSNG 2016-00166 Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Charlotta

Läs mer

Sammanfattning av förändringar i Krav- och kvalitetsbok Vårdval VG Primärvård 2017

Sammanfattning av förändringar i Krav- och kvalitetsbok Vårdval VG Primärvård 2017 Enhet Primärvård Västra Götalandsregionen Sammanfattning av förändringar i Krav- och kvalitetsbok Vårdval VG Primärvård 2017 En reviderad Krav- och kvalitetsbok, förfrågningsunderlag enligt lag (2008:962)

Läs mer

Förutsättningar för Försäkringskassans beställningar av fördjupade medicinska utredningar 2012

Förutsättningar för Försäkringskassans beställningar av fördjupade medicinska utredningar 2012 1 (6) Information till landstingen: Förutsättningar för Försäkringskassans beställningar av fördjupade medicinska utredningar 2012 Detta dokument beskriver de praktiska förutsättningarna för Försäkringskassans

Läs mer

Riktlinje Nödvändig tandvård samt uppsökande verksamhet

Riktlinje Nödvändig tandvård samt uppsökande verksamhet Ansvarig för riktlinje Verksamhetschef HSL Reviderad (av vem och datum) Sara Olander MAS 2014-11-05 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp Dnr Process: HSL Giltig till och med:

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2015-03-09 1 (7) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Förlängning av avtal med Psykiatri Sydväst HSN, Psykiatri Nordväst HSN, Norra Stockholms Psykiatri, Psykiatri Södra samt Psykiatricentrum Södertälje

Förlängning av avtal med Psykiatri Sydväst HSN, Psykiatri Nordväst HSN, Norra Stockholms Psykiatri, Psykiatri Södra samt Psykiatricentrum Södertälje Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-11-01 1 (3) HSN 1211-1327 Handläggare: Mats Nilsson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-12-19 Förlängning av avtal med Psykiatri Sydväst HSN, Psykiatri

Läs mer

Protokoll från Västra hälso- och sjukvårdsnämnden den 28 maj 2015

Protokoll från Västra hälso- och sjukvårdsnämnden den 28 maj 2015 1 (14) Protokoll Protokoll från Västra hälso- och sjukvårdsnämnden den 28 maj 2015 Tid: 14.30 15.05 Plats: Scandic Crown, Göteborg Närvarande Beslutande Nicklas Attefjord (MP), ordförande Anne-Lie Sundling

Läs mer

Handlingar. till mötet med styrelsen för NU-sjukvården

Handlingar. till mötet med styrelsen för NU-sjukvården Handlingar till mötet med styrelsen för Kompletterande handlingar Ärende 1 - Rapport juli 2015 Ärende 7 - TU Yttrande över remiss förslag till reglemente Ärende11 - Anmälningsärende 26 augusti 2015 Ärende

Läs mer

PROJEKTETS NAMN: Samordnare FaR

PROJEKTETS NAMN: Samordnare FaR 1 AVTAL/UPPDRAGSBESKRIVNING Uppdragsgivare Datum Diarienr Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn (Org.nr 222000-1941) Mottagare Praktikertjänst AB Vårdcentralen Kusten, Ytterby (Org.

Läs mer

Principer för vårdgivares kostnadsansvar för läkemedel, hjälpmedel och medicinsk service

Principer för vårdgivares kostnadsansvar för läkemedel, hjälpmedel och medicinsk service Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-05-15 1 (3) HSN 2017-0887 Handläggare: Björn Wettermark Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-06-20 Principer för vårdgivares kostnadsansvar för läkemedel,

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Nicholas Burman Hälso- och sjukvårdsstrateg 046-675 30 66 nicholas.burman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-09-05 Dnr 1600982 1 (5) Beredningen för primärvård,

Läs mer

Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård

Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård 1 (6) DATUM BETECKNING 2014-05-30 LiÖ 2014-216 Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård 1 Parter Örebro läns landsting,

Läs mer

REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER Regionala medicinska riktlinjer 1 (4) Datum Diarienummer HS

REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER Regionala medicinska riktlinjer 1 (4) Datum Diarienummer HS 1 (4) Datum 2015-03-10 Diarienummer HS 126-2015 HSD-A 12-2015 Hälso- och sjukvårdsavdelningen REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER 2015 Socialdepartementet och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) tecknade

Läs mer

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan Dnr: 110-2012 Avtal om folkhälsosamordning i Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01 Mellan HSN 8 och Borås Stad 1 (7) 1. Parter Detta avtal är slutet mellan kommunstyrelsen i Borås nedan kallad kommunen och Västra

Läs mer

Försäkringsmedicinskt Forum Södra Älvsborg

Försäkringsmedicinskt Forum Södra Älvsborg Försäkringsmedicinskt Forum Södra Älvsborg SKL överenskommelser Sjukvårdmiljarden Rehabiliteringsgarantin Försäkringsmedicinskt forum Södra Älvsborg Koordinator Information Utbildning Kvalitet Försäkringsmedicinskt

Läs mer

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-11 1 (3) HSN 2016-0075 Handläggare: Elisabeth Höglund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 10 Förslag till organisation av den basala hemsjukvården

Läs mer

ERSÄTTNINGSSYSTEM FÖR RESULTAT. Målrelaterad ersättning inom specialistvården. Nätverkskonferensen 2012

ERSÄTTNINGSSYSTEM FÖR RESULTAT. Målrelaterad ersättning inom specialistvården. Nätverkskonferensen 2012 ERSÄTTNINGSSYSTEM FÖR RESULTAT Målrelaterad ersättning inom specialistvården Nätverkskonferensen 2012 kerstin.petren@lul.se niklas.rommel@lul.se LANDSTINGET I UPPSALA LÄN 2012 Uppsala medelstort landsting:

Läs mer

Titel Ärendenummer Handläggare Avdelning Datum

Titel Ärendenummer Handläggare Avdelning Datum Dokumentkategor i Titel Ärendenummer Handläggare Avdelning Datum Protokoll 2 av 2 från Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd 2015-05-28 Beslut - 93 2015-05-28 Göteborgs hälsooch sjukvårdsnämnd, Överenskommelse

Läs mer

19 Yttrande över motion 2019:2 av Talla Alkurdi (S) om nedläggning av gynekologiska mottagningar HSN

19 Yttrande över motion 2019:2 av Talla Alkurdi (S) om nedläggning av gynekologiska mottagningar HSN 19 Yttrande över motion 2019:2 av Talla Alkurdi (S) om nedläggning av gynekologiska mottagningar HSN 2019-0764 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2019-0764 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Förslag till auktorisering av förlossningsenhet

Förslag till auktorisering av förlossningsenhet Förvaltningen Eva Lestner HSN 2008-12-16 p 16 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (5) 2008-11-28 HSN 0804-0605 Förslag till auktorisering av förlossningsenhet Ärendet I detta ärende framläggs förslag till godkännande av

Läs mer

För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU 2015:17)

För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU 2015:17) FÖRSLAG TILL YTTRANDE Vårt dnr: Bilaga1 2015-06-12 Avdelning för vård och omsorg Sektionen för hälsa och jämställdhet Anna Östbom Socialdepartementet Fredsgatan 8 Postadress 103 33Stockholm För kvalitet

Läs mer

Avtal mellan Landstinget i Värmland och Västra Götalandsregionen om vård i Landstinget i Värmland

Avtal mellan Landstinget i Värmland och Västra Götalandsregionen om vård i Landstinget i Värmland Avtal mellan Landstinget i Värmland och Västra Götalandsregionen om vård i Landstinget i Värmland 1. AVTALETS INNEHÅLL OCH SYFTE Detta avtal är ett underavtal till ramavtalet om samverkan mellan Landstinget

Läs mer

Negativt koncernresultat, -301 mnkr ack mars Positiv budgetavvikelse på 230 mnkr

Negativt koncernresultat, -301 mnkr ack mars Positiv budgetavvikelse på 230 mnkr Negativt koncernresultat, -301 mnkr ack mars 2014 Positiv budgetavvikelse på 230 mnkr Resultat mars 2014 för hälso- och sjukvården Jmf med ack Resultat per verksamhet Ackumulerat mars mars fg år Helår

Läs mer

1 bilaga. Utdrag till. Försäkringskassan Sveriges Kommuner och Landsting Therese Svanström Andersson

1 bilaga. Utdrag till. Försäkringskassan Sveriges Kommuner och Landsting Therese Svanström Andersson Utdrag Protokoll I:1 vid regeringssammanträde 2015-10-01 S2015/06154/SF Socialdepartementet Godkännande av en överenskommelse om att revidera villkor 5 i överenskommelsen mellan staten och Sveriges Kommuner

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Mellanlänsavtal med Region Uppsala

Mellanlänsavtal med Region Uppsala Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-01-23 1 (3) HSN 2016-4697 Handläggare: Anne Lund Jensen Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-02-21 Mellanlänsavtal med Region Uppsala Ärendebeskrivning

Läs mer

Redovisning av statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess Sjukskrivningsmiljarden

Redovisning av statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess Sjukskrivningsmiljarden 1 (15) Redovisning Datum 2014-04-29 Diarienummer RS 2771-2012 Västra Götalandsregionen Hälso- och sjukvårdsavdelningen Handläggare: Mats Swanberg Telefon: 010-441 13 30 E-post: mats.swanberg@vgregion.se

Läs mer

Så vill vi utveckla den öppna specialiserade närsjukvården i Göteborsgområdet. Pensionärsråd 20 februari 2015

Så vill vi utveckla den öppna specialiserade närsjukvården i Göteborsgområdet. Pensionärsråd 20 februari 2015 Så vill vi utveckla den öppna specialiserade närsjukvården i Göteborsgområdet Pensionärsråd 20 februari 2015 Bakgrund Utveckla vården med fokus på hög kvalitet och patientsäkerhet, för patientens bästa

Läs mer

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 2 februari 2017

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 2 februari 2017 1 (7) Kallelse/Föredragningslista Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 2 februari 2017 Plats: Aulan, Vintergatan 8, Uddevalla Tid: Kl. 09:00-16:00 Om du inte har möjlighet att närvara

Läs mer

Dagordning på hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 31 augusti 2015

Dagordning på hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 31 augusti 2015 Här redogörs kortfattat för hälso- och sjukvårdsnämndens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 31 augusti 2015. Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag är att ansvara för bedömningen av

Läs mer

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 28 oktober 2016

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 28 oktober 2016 1 (5) Kallelse/Föredragningslista Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 28 oktober 2016 Plats: Bohusläns museum, Museigatan 1, Uddevalla Tid: Kl. 09:00 15:00 (Kaffe från kl. 08:30) Om du

Läs mer

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad HSNS 2018-00072 Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad 2018-06-20 1 (6) Bakgrund Hälso- och sjukvårdsnämndens mål och inriktning är utgångspunkten för nämndens beställningsarbete

Läs mer

Strategi tas fram för Region Skånes arbete med kultur och hälsa

Strategi tas fram för Region Skånes arbete med kultur och hälsa Denna information redogör kortfattat för hälso- och sjukvårdsnämndens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 20 juni 2013. Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag är att ansvara för bedömningen

Läs mer

Avtal med Habilitering & Hälsa 2012

Avtal med Habilitering & Hälsa 2012 HÄLSO- OCH SJUKVÅRDS- NÄMNDEN 2011-12-20 p 9 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Lena Johnsson Avtal med Habilitering & Hälsa 2012 Ärendebeskrivning Förhandlingen med Habilitering & Hälsa,

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad kirurgi i öppenvård i Stockholms län

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad kirurgi i öppenvård i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-08-21 1 (5) HSN 2017-0619 Handläggare: Susanna Stål Karlström Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-28 Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad

Läs mer

Ansökan om medel från Samordningsförbundet Lycksele

Ansökan om medel från Samordningsförbundet Lycksele Ansökan om medel från Samordningsförbundet Lycksele Ankomstdatum (fylls i av förbundet) Uppgifter om sökande organisation Försäkringskassan Firmatecknare/Chef Roger Johansson Utdelningsadress Box 510 Kontaktperson

Läs mer

Yttrande över promemorian Ansvar för de försäkringsmedicinska utredningarna (Ds 2016:41)

Yttrande över promemorian Ansvar för de försäkringsmedicinska utredningarna (Ds 2016:41) 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-02-15 LS 2016-1420 Landstingsstyrelsen Yttrande över promemorian Ansvar för de försäkringsmedicinska utredningarna (Ds 2016:41) Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Protokoll. från sammanträde med

Protokoll. från sammanträde med Protokoll från sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 20 1 Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Protokoll Sammanträde: Nämndsammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Tid: Tisdagen den 19 mars 2013 klockan

Läs mer

Yttrande över motion 2017:32 av Susanne Nordling (MP) om en mer tillgänglig primärvård

Yttrande över motion 2017:32 av Susanne Nordling (MP) om en mer tillgänglig primärvård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Sofia Clarin TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1307 Yttrande över motion 2017:32 av Susanne Nordling (MP)

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden DAGORDNING Datum 2019-02-14 1 (8) Sammanträde i hälso- och sjukvårdsnämnden Ledamöter och ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2019-02-14 kl.

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden DAGORDNING Datum 2014-08-15 1 (8) Sammanträde i hälso- och sjukvårdsnämnden Ledamöter och ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2014-08-22 09.30

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen DAGORDNING Datum 2014-01-16 1 (12) Sammanträde i närsjukvårdsberedningen Ledamöter och ersättare i närsjukvårdsberedningen kallas till sammanträde. Tid: 2014-01-22 09.30 Plats: Skånehuset, Kristianstad,

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2015-04-13 1 (5) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Förtydligande av kap. 3 Uppföljning i Regelbok för auktorisation, Vårdval Primärvård i Östergötland 2017

Förtydligande av kap. 3 Uppföljning i Regelbok för auktorisation, Vårdval Primärvård i Östergötland 2017 BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Charlotte Sand 2017-03-20 Dnr: HSN 2016-470 Hälso- och sjukvårdsnämnden Förtydligande av kap. 3 Uppföljning i Regelbok för auktorisation, Vårdval Primärvård i Östergötland

Läs mer

13 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om hjärtsjukvården i Södertälje HSN

13 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om hjärtsjukvården i Södertälje HSN 13 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om hjärtsjukvården i Södertälje HSN 2018-0329 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0329 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-04-26 Planeringsenhet

Läs mer

UNGDOMSLOTSAR TILL PSYKIATRI

UNGDOMSLOTSAR TILL PSYKIATRI Förslag om UNGDOMSLOTSAR TILL PSYKIATRI Projekt för utvecklad samverkan kring unga vuxna med allvarlig psykisk ohälsa i Göteborg 2015-02-10 2015-02-06 Styrgruppen för projektet Ordförande Lena Säljö, Göteborgs

Läs mer

Riktlinjer för kvalitet och patientsäkerhet i Sjukskrivningsprocessen enligt Stockholms läns landstings ledningssystem

Riktlinjer för kvalitet och patientsäkerhet i Sjukskrivningsprocessen enligt Stockholms läns landstings ledningssystem 1 (6) Avdelningen för närsjukvård Staben HSN 1002-0175 (Rev. 140507) Riktlinjer för kvalitet och patientsäkerhet i Sjukskrivningsprocessen enligt Stockholms läns landstings ledningssystem Hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

Avtal mellan Uppsala kommun och Region Uppsala om psykosvårdens beroendeteam

Avtal mellan Uppsala kommun och Region Uppsala om psykosvårdens beroendeteam SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2018-10-22 Diarienummer SCN-2018-0493 Socialnämnden Avtal mellan Uppsala kommun och Region Uppsala om psykosvårdens beroendeteam Förslag till beslut

Läs mer

Yttrande över remiss av promemoria: Översyn av sjukförsäkringen - förslag till förbättringar (S2011/4725/SF)

Yttrande över remiss av promemoria: Översyn av sjukförsäkringen - förslag till förbättringar (S2011/4725/SF) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (4) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-06-21 p 19 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-05-19 HSN 1105-0439 Handläggare: Britt Arrelöv Elisabet Erwall Yttrande över remiss av promemoria:

Läs mer

Sjukskrivningsmiljarden

Sjukskrivningsmiljarden Sjukskrivningsmiljarden 2010 11 Nya miljarder under två år ska fortsätta utveckla arbetet med sjukskrivningar Den så kallade sjukskrivningsmiljarden kom till för att stimulera landstingen till att ge sjukskrivningsfrågorna

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2018-03-07 54 KS 105/18 Överenskommelse om samverkan mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om munhälsa Beslut

Läs mer

Mötesbok: Psykiatriberedningen ( ) psykiatriberedningen Datum: Plats: Angereds Närsjukhus Kommentar:

Mötesbok: Psykiatriberedningen ( ) psykiatriberedningen Datum: Plats: Angereds Närsjukhus Kommentar: Mötesbok: Psykiatriberedningen (2017-06-16) psykiatriberedningen Datum: 2017-06-16 Plats: Angereds Närsjukhus Kommentar: Dagordning Kallelse Kallelse psykiatriberedningen 2017-06-16 3 Beslutsärenden 23

Läs mer

GR IFO-nätverket. GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

GR IFO-nätverket.   GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Förslag till överenskommelse och riktlinje mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård GR 2017-10-10 IFO-nätverket Överenskommelsen....ska

Läs mer

Hälsa Sjukvård Tandvård. Vårdval Halland. sätter hallänningen i centrum

Hälsa Sjukvård Tandvård. Vårdval Halland. sätter hallänningen i centrum Vårdval Halland sätter hallänningen i centrum 1 2 Hälsa Sjukvård Tandvård Halland Alingsås Kungsbacka Göteborg Borås Jönköping Varberg Falkenberg Hyltebruk Halmstad Laholm Värnamo Ljungby Växjö Ängelholm

Läs mer

Datum Dnr Ersättningsmodell för hälsofrämjande insatser inom Hälsoval Skåne

Datum Dnr Ersättningsmodell för hälsofrämjande insatser inom Hälsoval Skåne Enheten för folkhälsa, området hälsoinriktad hälso- och sjukvård Anna Friberg 044-309 34 53, sms: 0768-87 07 49 anna.friberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2010-08-27 Dnr 1001045 1 (6) Ersättningsmodell

Läs mer

Minnesanteckningar Dialogforum 2015-04-08

Minnesanteckningar Dialogforum 2015-04-08 Minnesanteckningar Dialogforum 2015-04-08 Närvarande: Helena Kryssman Vårdvalsenheten Katarina Orrbeck Vårdvalsenheten Stefan Bengtsson Vårdvalsenheten Margareta Berzén Vårdvalsenheten Viveka Arvidson

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden DAGORDNING Datum 2015-06-18 1 (6) Sammanträde i hälso- och sjukvårdsnämnden Ledamöter och ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2015-06-18 11.00

Läs mer

REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER 2011

REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER 2011 Sida 1(6) Datum 2011-02-09 Diarienummer RSK 868-2010 BESLUTAD HSU 2011-02-23 Hälso- och sjukvårdsavdelningen Handläggare Christina Möller/A-S Bäck REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER 2011 Socialdepartementet

Läs mer

Arbetsflöden för hantering av Försäkringskassans medicinska underlag

Arbetsflöden för hantering av Försäkringskassans medicinska underlag Arbetsflöden för hantering av Försäkringskassans Intygstjänster 2014-2015 Sid 1/22 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Revisionshistorik... 2 1. Inledning... 3 2. FK AF1 - Skapa medicinskt vid

Läs mer

Förslag till beslut Styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset föreslås besluta: 1. Styrelsen beslutar att fastställa utvecklingsplan 2016

Förslag till beslut Styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset föreslås besluta: 1. Styrelsen beslutar att fastställa utvecklingsplan 2016 Punkt 15 Tjänsteutlåtande Datum 2015-10-06 Diarienummer SU 301-1247/2015 Förvaltning/enhet Handläggare: Barbro Fridén Till styrelsen för Utvecklingsplan 2016 Förslag till beslut Styrelsen för föreslås

Läs mer