Sverigeförhandlingen - Inriktning slutlig förhandling av avtalsförslag för storstadsåtgärder

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sverigeförhandlingen - Inriktning slutlig förhandling av avtalsförslag för storstadsåtgärder"

Transkript

1 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1018/15 Stadsledningskontoret Stadsutveckling Fredrik Nielsen Telefon E-post: Sverigeförhandlingen - Inriktning slutlig förhandling av avtalsförslag för storstadsåtgärder Förslag till beslut I kommunstyrelsen: Inriktning för slutlig förhandling för framtagande av avtalsförslag, i enlighet med stadsledningskontorets tjänsteutlåtande, godkänns. Sammanfattning Göteborgs Stad, Mölndals stad, Västra Götalandsregionen och Sverigeförhandlingen är inne i en slutlig förhandlingsfas inför avtalsförslag för storstadsåtgärder. Ärendet fastställer Göteborgs Stads inriktning för den slutliga förhandlingen. Inriktningen är att parterna ska vara överens om slutligt avtalsförslag senast 1 juli 2017, inför beslutsprocess under hösten. Beslut om avtal ska ske under 2017 och kommer att underställas kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. För närvarande förhandlar parterna om kollektivtrafikåtgärder för 10,2 mdkr, som är framtagna som prioriterade objekt ur pågående arbete med Målbild Koll2035. Sverigeförhandlingens bud på statlig medfinansiering är mnkr, som kopplas till ett bostadsåtagande för Göteborgs Stad och Mölndals Stad på totalt färdigställda bostäder t.o.m. år Nuvarande förhandling innefattar också en satsning på cykelstråk i Göteborg och Mölndal på totalt 333 mnkr, där staten medfinansierar investeringarna i cykelstråken till 25 procent. Stadsledningskontoret föreslår att Göteborgs Stad fortsätter att förhandla om de sex kollektivtrafikobjekt som nu är utvalda ur pågående arbete med Målbild Koll2035. Stadsledningskontoret bedömer att det måste vara möjligt att söka ytterligare statlig finansiering, då den statliga medfinansieringen för närvarande är relativt låg för merparten av objekten. Inriktning för slutlig förhandling ska också vara att kommande avtal innefattar klausuler som möjliggör för staden att i ett senare skede kunna välja att ompröva enskilda objekt. Inom arbetet med förhandlingen återstår också att nå en överenskommelse om kostnadsfördelning mellan Göteborgs Stad, Mölndals stad och Västra Götalandsregionen, för den investeringsvolym som kvarstår efter den slutliga statliga medfinansieringen. 1 (35)

2 Ekonomiska konsekvenser Nuvarande förhandlingsläge om storstadsavtal omfattar sex kollektivtrafikobjekt som preliminärt bedöms uppgå till mnkr i investeringsvolym. Utifrån de finansieringsscenarier som är beräknade innebär det ett ekonomiskt åtagande för Göteborgs Stad motsvarande ca mnkr till mnkr, vilket betyder ett genomsnittligt årligt åtagande för staden på 120 till 180 mnkr per år mellan Stadens finansiella åtagande för föreslagna objekt utgår från graden av statlig finansiering och hur övrig finansiering ska fördelas mellan regionen och inblandade kommuner. Inom arbetet med förhandlingen återstår att nå en överenskommelse om kostnadsfördelning mellan Göteborgs Stad, Mölndals Stad och Västra Götalandsregionen, för den investeringsvolym som kvarstår efter den slutliga statliga medfinansieringen. De ekonomiska konsekvenserna utgör främst kapitaltjänstkostnader och i viss mån drift och underhållskostnader för de delar som inte åligger kollektivtrafikhuvudmannen att bära. I stora drag innebär en investering, för den typ av objekt som ingår i förhandlingen, ca mnkr i ökade årliga kapitaltjänstkostnader per investerad miljard. Till viss del kommer stadens åtagande sannolikt utgöra medfinansiering till statliga eller regionala anläggningar som ska belasta kommunens resultat. För den del som rör statlig infrastruktur kan kommunen besluta om en fördelning av resultatbelastningen upp till 25 år. Inom ramen för Sverigeförhandlingen förhandlar Göteborgs Stad även om cykelstråksinvesteringar i staden för totalt 241 mnkr. Sverigeförhandlingens bud är att staten medfinansierar cykelinvesteringarna till 25 procent, vilket innebär att det återstår 180,75 mnkr i investeringsvolym efter den statliga medfinansieringen. En djupare redogörelse för ekonomiska konsekvenser och scenarier återfinns i bilaga 1. Barn-, jämställdhets- och mångfaldsperspektivet Målsättningen är att lyfta nyttor kopplade till infrastrukturinvesteringar i ett bredare perspektiv. Det är en utgångspunkt i såväl Målbild Koll2035 som Cykelprogram för en nära storstad att arbeta med sociala nyttor. Miljöperspektivet Sverigeförhandlingens uppdrag i anslutning till storstadsavtalen är att möjliggöra utbyggnad av nya kollektivtrafik- och cykelstråk. En ökad andel resande med kollektivtrafik och cykel ger positiva effekter för miljön. Omvärldsperspektivet Göteborgs Stad har ett nära samarbete med Västra Götalandsregionen och Mölndals stad i förhandlingarna om storstadsåtgärderna. Det finns också en dialog mellan Göteborgs Stad, Stockholm stad, Malmö stad samt kringliggande storstadsregioner/län i anslutning till pågående arbete med Sverigeförhandlingen. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (35)

3 Storstadsåtgärderna i Sverigeförhandlingen har också en bakgrund i tidigare Stockholmsförhandlingen, som innebär en utbyggnad av tunnelbanan kopplat till ett ökat bostadsbyggande i kommuner i Stockholmsregionen. Sverigeförhandlingen, Stockholms Läns Landsting och berörda kommuner i Stockholmsområdet har nått en överenskommelse om storstadssatsningar. Den totala investeringsvolymen för de fyra kollekttrafikobjekten är på 30,2 mdkr inklusive fordon och depå omfattande 5,1 mdkr. Finansieringen omfattar bidrag från staten baserat på kommunernas bostadsåtagande om bostäder till 2035 samt trängselskatt. Bilaga 1 Objektsbeskrivningar till utvalda objekt, influensområden för bostadsåtagande samt ekonomiska konsekvenser och scenarier. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (35)

4 Ärendet Ärendet fastställer Göteborgs Stads inriktning för slutlig förhandling av avtalsförslag för storstadsåtgärder i Sverigeförhandlingen. Inriktningen är att parterna ska vara överens om slutligt avtalsförslag senast 1 juli 2017, inför beslutsprocess under hösten. Beslut om avtal ska ske under 2017 och kommer att underställas kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Ärendet och kommande avtalsförslag för åtgärder storstad berör inte förhandlingen kring eventuell kommunal medfinansiering och avtal för höghastighetsjärnväg Göteborg Stockholm. Bakgrund Sverigeförhandlingen är ett regeringsuppdrag som har i uppdrag att arbeta fram överenskommelser för att förbättra kollektivtrafiken och öka bostadsbyggandet i storstadsregionerna. I samband med förhandling om åtgärder i storstad har Sverigeförhandlingen regeringens uppdrag att ingå överenskommelser om satsningar på cykelstråk. Uppdraget innefattar också att möjliggöra snabb utbyggnad av nya stambanor i form av höghastighetsjärnväg mellan Stockholm Göteborg och Stockholm Malmö. Detta tjänsteutlåtande hanterar enbart förhandlingen om storstadsåtgärder. Slutliga avtal kräver godkännande av kommunfullmäktige, regionfullmäktige samt regeringen och i förekommande fall riksdagen. I förhandlingen om storstadsåtgärder är staten medfinansiär för de olika kollektivtrafikobjekt som parterna förhandlar om. Den statliga medfinansieringen baseras på ett bostadsåtagande från kommunens sida kopplat en influenszon för respektive investeringsobjekt. Den 27 januari 2016 fattade kommunstyrelsen beslut om ärendet Sverigeförhandlingen Förhandlingsfas 2016 som angav ansvarsfördelning och organisering för Göteborgs Stad under förhandlingsfasen av Sverigeförhandlingen (dnr 1018/15). Ärendet gav också bakgrund till: Sverigeförhandlingens uppdrag Stadsutveckling, kollektivtrafik, bostadsbyggande och höghastighetsjärnvägar i Göteborg och Västra Götaland - antagna dokument och pågående arbete Inskickat underlag från Göteborgs Stad till Sverigeförhandlingen Den 8 februari 2016 mottog Göteborgs Stad det första budet, ramavtal samt objektavtalen för åtgärder storstad Göteborg. Utifrån de objekt som ingick i remissversionen av Målbild för stadstrafiken i Göteborg, Mölndal och Partille 2035 hade Sverigeförhandlingen valt ut följande objekt i första budet för storstadsåtgärder: Spårväg Norra Älvstranden, Centrala delen (Brunnsbo-Lindholmen- Linnéplatsen) mnkr Spårväg Operalänken 350 mnkr Spårväg Allélänken 550 mnkr Spårväg Mölndal-Åby/Åbro 300 mnkr Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (35)

5 Budet med investeringar på totalt 6 mdkr gav inga besked om krav på bostäder för Göteborgs Stad eller medfinansiering från Sverigeförhandlingen/staten för investeringarna i objekten. Efter medborgardialogen Next Stop 2035 arbetade Stadstrafikforum fram en remissversion för Målbild för stadstrafiken i Göteborg, Mölndal och Partille Målbilden skickades på bred remiss mars - juni Totalt lämnade 60 nämnder, bolag, myndigheter, organisationer samt enskilda personer och företag synpunkter på remissversionen, där Göteborgs Stads berörda nämnder och bolag stod för 26 av svaren. Med hänsyn till de många frågeställningar/synpunkter som kom in valde Stadstrafikforum i augusti 2016 att förlänga tidplanen för den färdigställda målbilden från september 2016 till mars Under denna period har underlagsmaterialet kompletterats och förfinats i syfte att omhänderta synpunkterna. Tidplanen har därefter justerats ytterligare och målbilden ska nu vara färdigställd i juni 2017 med antagandeprocess i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige under hösten Stadstrafikforum har efter remissen tagit beslut om att ändra namnet på målbilden från Målbild för stadstrafiken i Göteborg, Mölndal och Partille 2035 till Målbild Koll Kollektivtrafikprogram för stomnätet i Göteborg, Mölndal och Partille (benämnt Målbild Koll2035 i tjänsteutlåtandet). Utöver namnändringen till Målbild Koll2035 har Stadstrafikforum i pågående arbete bytt namn på stombuss till citybuss och snabbuss till metrobuss. Beskrivning av koncepten metrobuss och citybuss återfinns i objektsbeskrivningarna i bilaga 1. Den reviderade tidplanen för Målbild Koll2035 har inneburit att stadsledningskontoret tillsammans med trafikkontoret, Västra Götalandsregionen och Mölndals Stad behövt prioritera objekt för fortsatt förhandling inom Sverigeförhandlingen innan målbilden är antagen i berörda politiska beslutsforum. Stadsledningskontoret har haft en kontinuerlig dialog med kommunstyrelsens presidium och kommunstyrelsens arbetsutskott samt vid ett flertal tillfällen informerat kommunstyrelsen under förhandlingsfasen, i enlighet med ansvarsfördelningen som kommunstyrelsen fattade beslut om den 27 januari (dnr 1018/15). Byggnadsnämnden, fastighetsnämnden och trafiknämnden har informerats om stadens pågående arbete med Sverigeförhandlingen. Ett större antal berörda nämnder och bolag har informerats om arbetet med Målbild Koll2035. Stadsledningskontoret har också informerat ett flertal externa intressenter i form av relevanta intresseorganisationer och större företag i Göteborg om hur staden arbetar med Sverigeförhandlingen och framtagandet av Målbild Koll2035. Stadsledningskontoret har en kontinuerlig dialog på strategisk nivå med berörda förvaltningar och bolag i arbetet med Sverigeförhandlingen. Göteborgs Stad har ett nära samarbete med Västra Götalandsregionen och Mölndals stad i förhandlingarna om storstadsåtgärderna. Det finns också en dialog mellan Göteborgs Stad, Stockholm stad, Malmö stad samt kringliggande storstadsregioner/län i anslutning till pågående arbete med Sverigeförhandlingen. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (35)

6 Bud storstadsåtgärder Göteborgs Stad Efter att första budet för storstadsåtgärder mottogs den 8 februari 2016 har Göteborgs Stad och Sverigeförhandlingen träffats för förhandling vid ett flertal tillfällen. Det första budet innefattade spårvägsinvesteringar på totalt 6 mdkr. Under förhandlingen har Göteborgs Stad, Mölndals stad och Västra Götalandsregionen tillsammans förhandlat fram ett större bud utifrån de kollektivtrafikobjekt som finns i remissversionen av Målbild Koll2035. Investeringsvolymen för kollektivtrafikobjekten i nuvarande förhandlingsläge är på totalt 10,2 mdkr. Parterna har också nått en överenskommelse om att Sverigeförhandlingen inte längre enbart förhandlar om spårvägsinvesteringar, utan även om buss på separat körbana (metrobuss och citybuss) samt linbana. Sverigeförhandlingens prioriterade krav för att ett objekt ska tas med i förhandlingen är att objektet ska färdigställas till senast år 2035, att influenszonen för objektet kan kopplas till minst bostäder per investerad mdkr, samt att teknikvalet är utpekat som buss, spårväg eller linbana. Utöver de krav som Sverigeförhandlingen satt upp har trafikkontoret och stadsledningskontoret tillsammans med Västra Götalandsregionen och Mölndals stad prioriterat objekt ur pågående arbete med Målbild Koll2035 utifrån objekt som: Har tydlig nytta för Göteborgs och Göteborgsregionens kollektivtrafiksystem som helhet. Har en hög investeringsvolym och därmed är svåra för regionen och kommunen att finansiera själva. Ger tydliga förutsättningar för nya bostäder, dels utifrån att klara inträdeskravet på bostäder/mdkr men dels också objekt som kan kopplas till ännu fler bostäder för att uppnå högre statlig medfinansiering. Tangerar eller ligger inom statligt väg/spårområde och därmed behöver genomföras i samverkan mellan stat och kommun. Innefattar innovationer för svensk kollektivtrafik där erfarenhetsåterföring är av nationellt intresse. Utifrån den prioritering som gjorts är Göteborgs Stad, Mölndals stad, Västra Götalandsregionen och Sverigeförhandlingen i nuvarande förhandlingsskede överens om följande objekt och bostadsvolymer för den fortsatta förhandlingen: Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (35)

7 Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7 (35)

8 Objektsbeskrivningar för ovanstående objekt återfinns i bilaga 1, där det bland annat framgår att utvalda objekt har kommit olika långt i utredning. Vid ett eventuellt kommunfullmäktigebeslut om avtal med Sverigeförhandlingen för storstadsåtgärder bör berörda nämnder ges i uppdrag att prioritera de utredningar som behövs för utvalda objekt. Detta för att snabbare komma till beslut om huruvida de enskilda investeringarna slutligen ska genomföras. Sverigeförhandlingen godtar samtliga objekt och bostadsvolymer i nuvarande förhandlingsfas, men kräver ett ställningstagande från Trafikverket för fortsatt utredning av metrobuss Mölndal-Frölunda-Kungssten. Till skillnad från övriga utvalda objekt i storstadsavtalet förväntas staten genom Trafikverket bli huvudman för en övervägande del av investeringen för metrobuss Mölndal-Frölunda-Kungssten. Anledningen till detta är att separata körbanor för buss föreslås anläggas på söder- och västerleden som är en Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8 (35)

9 del av det nationella stamvägnätet. Kommunerna och regionen ansvarar för stationer och anslutande åtgärder på det kommunala vägnätet. Trafikkontoret och Trafikverket region Väst för diskussioner om ett ställningstagande om acceptans för fortsatt utredning av objektet, kopplat till kravet från Sverigeförhandlingen. För objektet Citybuss Toltorpsdalen är det Mölndals stad som utlovar samtliga bostäder samt Mölndals stad och Västra Götalandsregionen som tillsammans med staten tar ansvar för investeringen. Citybuss Toltorpsdalen påverkar därmed inte Göteborgs Stad vad gäller finansiering och bostadsåtagande inom Sverigeförhandlingen. Objektsbeskrivning samt influensområde för Citybuss Toltorpsdalen är därmed inte medtaget i bilaga 1. Influensområden för bostadsåtagande kopplat till objekten Influensområdena för Göteborgs Stads bostadsåtagande kopplat till de enskilda objekten är framtagna utifrån preliminära stationslägen. Kring varje stationsläge skapas en zon på meter, där de primärområden som berörs av zonen räknas in i förhandlingen för bostadsåtagandet. Några avvägda undantag har gjorts där zonen berör en liten del av ett stort influensområde. Sverigeförhandlingen har i nuvarande förhandlingsskedet angett att de bostäder som får räknas in i bostadsåtagandet är bostäder som färdigställs fr.o.m. avtalets ingång t.o.m. år Sammantaget förbinder Göteborgs Stad och Mölndals stad till att det färdigställs bostäder fram till och med år 2035, varav av dessa bostäder återfinns i Göteborgs Stads aktuella primärområden. Fastighetskontoret beräknar att antalet färdigställda bostäder under åren uppgår till bostäder, inom de primärområden som kopplas till utvalda objekt. För resterande år är beräkningarna mer osäkra, men bedömningen är att det är ett rimligt antagande att det färdigställs åtminstone bostäder i berörda primärområden under Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9 (35)

10 Sverigeförhandlingen initiala bud var att koppla den statliga medfinansieringen som 50 tkr per bostad. Efter gemensamma förhandlingsinsatser mellan Göteborgs Stad, Stockholms stad, Malmö stad och kringliggande regioner har Sverigeförhandlingen till detta utlovat ytterligare 10 tkr per bostad i förstärkt regional plan till de utvalda objekten. Detta innebär en sammanlagd statlig medfinansiering från Sverigeförhandlingen och förstärkt regional plan på mnkr till de nu utvalda objekten och bostadsvolymerna. Samtliga primärområden som kan kopplas till linbanan ingår också i influensområdet för spårväg- och citybusstråk Norra Älvstranden centrala delen, vilket innebär att det finns möjlighet att öka/minska den statliga medfinansieringen mellan objekten då den påverkas av antalet bostäder som kopplas till objektet. Den statliga medfinansieringen för spårväg- och citybusstråk Norra Älvstranden centrala delen ligger för närvarande på 27,1 procent. Om linbanan skulle strykas ur Sverigeförhandlingen och samtliga bostäder läggs på spårväg- och citybusstråk Norra Älvstranden centrala delen skulle den statliga medfinansieringen för objektet öka till 31,5 procent. Trafikkontoret förväntas inom kort att skicka in en ansökan om statlig medfinansiering från stadsmiljöavtalen för linbanan. Trafikkontoret siktar på en statlig medfinansiering för 50 procent av investeringsvolymen, exklusive planering och projektering som det inte går att få bidrag för inom ramen för stadsmiljöavtalen. Om ansökan antas fullt ut innebär det en statlig medfinansiering på 475 mnkr, där linbanan har en beräknad totalkostnad på 1100 mnkr. Om ansökan skulle antas är det rimligt att Göteborgs Stad kan omförhandla bostadsåtagandet inom Sverigeförhandlingen genom att lägga samtliga bostäder från linbanan till spårväg- och citybusstråk Norra Älvstranden centrala delen. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10 (35)

11 För citybuss Älvstranden nordvästra delen nås inte de norrliggande primärområdena 702 och 703 vid Biskopsgården av influenszonen för objektet (se bilaga 1). Stadsledningskontoret ser dock att stråket upp mot Biskopsgården utgör en tydlig social nytta i att en fortsättning av busstråket från Vårväderstorget upp mot Biskopsgården i befintlig vägbana ger ökad tillgänglighet mellan Biskopsgården, Norra Älvstranden och vidare till Linnéplatsen. Cykelstråksobjekt Sverigeförhandlingen innefattar också statlig medfinansiering till investeringar i cykelstråk som har en koppling till de andra investeringsobjekten i förhandlingen. Sverigeförhandlingens bud är en statlig medfinansiering på 25 procent av investeringsvolymen. Utifrån de objekt som Göteborgs Stad och Mölndals stad nu förhandlar om i storstadsavtalet har respektive stad valt att spela in följande cykelstråksobjekt: Cykelobjekten för Göteborgs Stad är utvalda av trafikkontoret från cykelprogram för en nära storstad som antogs av trafiknämnden i mars Beslut om genomförande för de enskilda objekten tas i enlighet med ordinarie beslutsprocess. Sträckorna Backaplan Kärra, Backaplan Bräckemotet och Stigberget Saltholmen behöver eventuellt ett ställningstagande från Trafikverket, då de till delar ligger i anslutning till statligt vägnät, innan Sverigeförhandlingen kan godkänna medfinansieringen. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 11 (35)

12 Stadsledningskontorets förslag till inriktning för slutlig förhandling Stadsledningskontoret föreslår att Göteborgs Stad fortsätter förhandlingen med de sex kollektivtrafikobjekt som nu valts utifrån ovanstående prioritering. Detta innebär inte att Göteborgs Stad inte kan eller inte avser söka annan statlig medfinansiering till samtliga objekt som finns med i pågående arbete med Målbild Koll2035. Samtliga sex prioriterade objekt behöver ytterligare utredningar för att säkerställa nytta och investeringsvolymer innan beslut om genomförande fattas, i enlighet med ordinarie process fram till beslut om genomförande. Detta innebär att Göteborgs Stad bör undvika att träffa ett avtal med Sverigeförhandlingen som innebär att staden är skyldig att genomföra investeringarna. Avtalet bör utformas som ett starkt intentionsavtal mellan parterna med en möjlighet till statlig medfinansiering villkorat att Göteborgs Stad fattar genomförandebeslut om de enskilda objekten. Stadsledningskontoret ser behov av ytterligare statlig medfinansiering (statlig finansiering för metrobuss Mölndal Kungssten) till merparten av de utvalda objekten innan ett beslut om genomförande fattas. Det är därmed viktigt att avtalet tydliggör att medfinansieringen med anledning av Sverigeförhandlingen inte omöjliggör eller försvårar ytterligare statlig medfinansiering i syfte att att uppnå en nivå som staden finner acceptabel för att genomföra investeringen. Stadsledningskontoret föreslår därför att det ska vara ett krav från Göteborgs Stad att avtalet innefattar klausuler som möjliggör för staden, innan beslut om genomförandeavtal, att ompröva enskilda objekt. Stadsledningskontoret bedömer att möjligheter till att ompröva enskilda objekt är nödvändigt utifrån: Ytterligare utredningsbehov för objekten, som i förlängningen eventuellt kan visa på att nyttan av objektet är mindre än nuvarande bedömningar. Kommande utredningar kan eventuellt också visa att enskilda objekt är dyrare än nuvarande beräkningar. Nuvarande utformning av Sverigeförhandlingen, där staten medfinansierar per bostad, innebär att kommun och region står för eventuella kostnadsfördyringar. Göteborgs Stad vill diskutera en annan mer jämt fördelad riskhantering i avtalet och åtminstone ha ett krav på en klausul på att kunna ompröva enskilda objekt vid kostnadsfördyringar. Finansiella omvärldsfaktorer som gör att bostadsbyggandet avstannar och däri att den statliga medfinansieringen i stor omfattning faller bort. Att den statliga medfinansieringen sammantaget inte uppnår en nivå som staden bedömer som rimlig för att genomföra investeringen. Stadsledningskontoret anser också att det är nödvändigt att kunna justera linjedragningar och stationslägen i utvalda objekt, samt att i ett senare skede kunna omförhandla avtalet om det i framtiden visar sig finnas andra kollektivtrafikinvesteringar med stora bostadsnyttor som då bedöms som mer prioriterade än de nu utvalda objekten. Det kvarstår också i förhandlingen att nå en överenskommelse om i vilken takt medfinansieringen från staten kommer, där stadsledningskontorets ingång är att den statliga medfinansieringen ska takta med investeringsbehoven. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 12 (35)

13 Stadsledningskontoret Fredrik Nielsen Planeringsledare Ylva Löf Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 13 (35)

14 Bilaga 1 Objektsbeskrivningar till utvalda objekt, influensområden för bostadsåtagande samt ekonomiska konsekvenser och scenarier Sverigeförhandlingens prioriterade krav för att ett investeringsobjekt ska tas med i förhandlingen är att objektet kan färdigställas till senast 2035, att influenszonen för objektet kan kopplas till minst bostäder per investerad mdkr, samt att teknikvalet är utpekat som buss, spårväg eller linbana. Utöver de krav som Sverigeförhandlingen satt upp har trafikkontoret och stadsledningskontoret tillsammans med Västra Götalandsregionen och Mölndals stad prioriterat objekt ur pågående arbete med Målbild Koll2035 utifrån objekt som: Har tydlig nytta för Göteborgs och Göteborgsregionens kollektivtrafiksystem som helhet. Har en hög investeringsvolym och därmed är svåra för regionen och kommunen att finansiera själva. Ger tydliga förutsättningar för nya bostäder, dels utifrån att klara inträdeskravet på bostäder/mdkr men dels också objekt som kan kopplas till ännu fler bostäder för att uppnå högre statlig medfinansiering. Tangerar eller ligger inom statligt väg/spårområde och därmed behöver genomföras i samverkan mellan stat och kommun. Innefattar innovationer för svensk kollektivtrafik där erfarenhetsåterföring är av nationellt intresse. Med medfinansiering nedan menas de 60 tkr per bostad i statlig medfinansiering som nuvarande bud inom Sverigeförhandlingen innefattar, med 50 tkr per bostad från Sverigeförhandlingen/staten samt 10 tkr per bostad i förstärkt regional plan. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 14 (35)

15 Spårvägs- och citybusstråk Norra Älvstranden, centrala delen, inklusive Backaplan och Lindholmsförbindelsen Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 15 (35)

16 Typ av anläggning: Tingstadsvägen-Hjalmar Brantingsplatsen: Spåranläggning i gata, körbar för buss Frihamnen-Lindholmen: Spåranläggning egen bana Lindholmen-Linnéplatsen: Spåranläggning och bussgata i tunnel (alternativt bro över älven) Sträcka: ca m Uppskattad investeringsvolym: ca mnkr i 2015-års prisnivå. Notera att det saknas beslut om tunnel eller bro för Lindholmsförbindelsen, men beräkningen för de mnkr är baserad på tunnel under Göta Älv. Investeringsvolymen för sträckan Lindholmen - Linnéplatsen med tunnelalternativet under älven är beräknad till ca 3,3 mdkr utan förbindelse för gång- och cykeltrafikanter. Kostnaden för samma sträcka med broalternativet över älven beräknas till ca 3,1 mdkr med förbindelse för gång- och cykeltrafikanter. Beräkningarna är gjorda i ett mycket tidigt utredningsskede och ytterligare utredning krävs för att säkerställa kostnaderna. Medfinansiering/procentuell medfinansiering: 1302 mnkr/27,1 % Antal bostäder: bostäder Antal Primärområden i influensområde: 16 st (403, 402, 415, 417, 117, 116, 115, 113, 112, 107, 108, 109, 106, 105, 104, st av dessa primärområden delas med linbana centrum) Preliminära hållplatser: Brunnsbotorget, Anekdotgatan, Tingstadsvass, Hjalmar Brantingsplatsen, Frihamnen/Pumpgatan, Regnbågsgatan, Lindholmen, Stigbergstorget, Linnéplatsen Antal resenärer: ca resenärer per dygn på Lindholmsförbindelsen år Nyttobedömning: Restidsnyttan bedöms uppgå till 2-3,5 mdr i en tidig bedömning. Åtgärdens effekter avseende minskad trängsel och störningar är helt avgörande för lönsamheten. Effekter för minskad trängsel och störning är ännu inte beräknade men bedöms vara mycket stora. Utredningsläge: Åtgärdsvalsstudie för Lindholmsförbindelsen (pågår 2017) Samhällsekonomiska nytto-kostnadsberäkningar och räkneexempel, Sweco 2017 Kostnadsbedömning spårväg Linnéplatsen-Brunnsbo, Sweco 2016 Planeringsinriktning Ytterligare Spår på Hisingen, Gbg Stad Plan och profiler Lindholmsförbindelsen, Sweco Förenklad stråk- och objektstudie Lindholmslänken, Ramböll Förstudie Spår på Hisingen, Ramböll Kostnadsbedömning och översiktlig studie, PM Lindholmsförbindelsen, Tyréns ÖP-studier plan och profil, Sweco 2003 Behov av ytterligare utredningar fram till genomförandeavtal/investeringsbeslut: Fördjupade genomförandeutredningar krävs för hela sträckan i syfte att bl.a. avgöra om passagen över älven lämpligen ska utföras som bro eller tunnel men också för att ta fram mer detaljerade studier både vad gäller tekniska och trafikala förutsättningar samt en mer precis utformning. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 16 (35)

17 Nytto- och behovsbeskrivning: Utbyggnaden av bostäder och verksamheter inom Älvstaden kräver en omedelbar kapacitetsförstärkning av kollektivtrafiken på Norra Älvstranden och Backaplan. Dagens kollektivtrafik utgörs av trafikering med stombuss som är fullbelagd i maxtimmarna trots maximal turtäthet. Med en ökning av kollektivtrafiken på norra sidan Göta Älv är det också nödvändigt att öka kapaciteten och robustheten över Göta Älv. Det är otillräckligt med endast en älvförbindelse för den mest kapacitetsstarka kollektivtrafiken, spårvägen. Resandet med kollektivtrafik tvärs älven förväntas öka med 47 % de närmaste 20 åren till följd av den kraftiga tillväxten av bostäder och verksamheter i Älvstaden, samt till följd av trängselaspekter i en tätare stad. Med en ny kollektivtrafikförbindelse över eller under älven tillsammans med en förstärkning på Norra Älvstranden kan city avlastas från en del av spårvagnstrafikeringen. Idag är kollektivtrafiknavet vid Centralstationen/Brunnsparken överbelastat och en avlastning krävs för att upprätthålla en pålitlig kollektivtrafik i en fungerande stadsmiljö. I Göteborg är spårvagnstrafiken stommen i det lokala kollektivtrafiksystemet. Mer än 2/3 av resorna görs i detta system. En bärande strategi i Målbild Koll2035 för utveckling av kollektivtrafiken i Göteborgsområdet är att etablera en snabbspårvägsring runt innerstaden för att erbjuda direkta resmöjligheter mellan viktiga platser utan att city behöver passeras. Spårväg Norra Älvstranden, centrala delen är en nyckelinvestering för att åstadkomma denna snabbspårvägsring. Den kommande järnvägsstationen i Brunnsbo, som Västra Götalandsregionen har tagit beslut om att bygga, i kombination med spårvagns och citybusshållplats vid Brunnsbotorg skapar ett resecentrum med smidiga byten mellan pendeltåg, ny spårväg och busslinjer. Regionala tågresenärer med start- och målpunkt norr om Göta Älv får genom Brunnsbo station en möjlighet till omstigning till lokal kollektivtrafik utan att behöva passera Göta Älv. Investeringens storlek och anläggningstekniska komplexitet gör det lämpligt för ett flerpartsavtal kring finansiering. Planering och projektering av ett objekt med denna komplexitet är tids- och arbetskrävande samtidigt som behovet av objektet redan finns idag och kommer att öka för varje år i takt med Älvstadens utveckling. Detta är därför det mest prioriterade objektet för Göteborgs Stad att finna en finansieringslösning för. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 17 (35)

18 Metrobussbana Mellanstadsringen delen Mölndal-Frölunda-Kungssten Typ av anläggning: Metro BRT (bus rapid transit) med separat körbana inkl BRTstationer Sträcka: ca m Uppskattad investeringsvolym: mnkr (2015-års prisnivå, inkl åtgärder i Gnistängstunneln) Medfinansiering/procentuell medfinansiering: 600 mnkr/22,2 % Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 18 (35)

19 Antal bostäder: bostäder (varav i Göteborg, i Mölndal) Antal Primärområden i influensområde: 16 st (101, 102, 501, 503, 504, 507, 508, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 520, 522, 523) Preliminära hållplatser: Mölndals stadskärna, Åby, Sisjön, Järnbrott, Frölunda, Beryllgatan, Kungssten Antal resenärer: ca resenärer i den västra delen, ca resenärer i den södra delen år Nyttobedömning: En fullständig samhällsekonomisk bedömning (SEB) är framtagen utan NNK efter besked från Trafikverket region Väst i samråd med Västra Götalandsregionen. Objektet bedöms ge stora positiva nyttor, men hur dessa förhåller sig till investeringsvolymen går inte att bedöma i detta skede. Utredningsläge: Åtgärdsvalsstudie för snabbussystemet som helhet planeras genomföras av Trafikverket tillsammans med Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad, med uppstart 2017 SEB Snabbusstråk BRT Mölndal-Frölunda-Kungssten, Sweco Grov Kostnads Indikation Snabbussnät GMP (målbild kollektivtrafik), Sweco 2016 Lokaliseringsstudie inkl konceptstudie, Sweco våren Översiktlig studie objekt och stråk för GMP (målbild kollektivtrafik), Sweco Behov av ytterligare utredningar fram till genomförandeavtal/investeringsbeslut: Konceptutveckling METRO: fordon, stationer, infrastruktur, linjenät Åtgärdsvalsstudier (ÅVS) på systemnivå i syfte att utreda Metrosystemets förutsättningar både geografiskt, samhällsekonomiskt och finansiellt. Åtgärdsvalsstudier (ÅVS) med geografisk indelning (stråkvis) i syfte att ta fram mer detaljerade studier både vad gäller tekniska och trafikala förutsättningar men också en mer precis utformning inklusive stationslägen. Nytto- och behovsbeskrivning Göteborgs kollektivtrafiksystem har idag en radiell struktur kombinerat med ett fåtal tvärförbindelser som dessutom ofta har lång restid jämfört med bil. Kollektivtrafikstråk genom centrum och biltrafikleder är hårt belastade samtidigt som en avlastning är svår att hantera inom nuvarande system. Exploatering och tillväxt hämmas därmed, både på övergripande och lokal nivå, av att bil- och kollektivtrafiksystemet inte kan hantera tillkommande resenärer utan risk för stora förseningar. Restiden i dagens kollektivtrafiksystem är heller inte konkurrenskraftig vilket innebär stor risk för ökad biltrafik vid exploatering. I det aktuella stråket går beredningen av nya detaljplaner trögt eftersom biltrafiksystemet inte kan hantera mer trafik med hänsyn till väg E6.20 som riksintresse. Den aktuella sträckan Mölndal-Frölunda-Kungssten är ca 12 km och utgörs till största delen av mötesfri motorväg (väg E6.20) med 2-3 körfält och hastighetsbegränsning km/h. Restiden med buss är idag ca 25 min på sträckan Mölndal centrum - Kungssten vilket kan jämföras med en bilrestid på ca 9 min vid friflöde. Åtgärden utgör den första etappen i utbyggnaden av ett nytt s.k. metronät för busstrafiken i Göteborg, Mölndal, Partille. Metronätets övergripande syften är att skapa ett snabbt och effektivt kollektivtrafiksystem som medför minskad biltrafik, avlastning av trafiklederna och därmed möjliggör exploatering och tillväxt i enlighet med Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 19 (35)

20 kommunernas översiktsplaner. Ett metrobussnät med restid och komfort i klass med tunnelbana/metro/pendeltåg innebär dels att bilresandet minskar som en direkt effekt av åtgärden, dels att biltrafikminskande åtgärder kan genomföras i och med att alternativa resmöjligheter skapas. I aktuellt stråk finns långt gångna, och i vissa delar påbörjade, planer för förtätning kring bl.a. Frölunda Torg, Dag Hammarsköldsleden och Mölndals centrum. För att kunna förverkliga dessa planer krävs en konkurrenskraftig och kapacitetsstark kollektivtrafik som kan erbjuda en tillgänglighet till arbete och service i nivå med den som erhålls med bil. På längre sikt finns stora möjligheter till ytterligare förtätning och stadsmässig omvandling i stråket när tillgängligheten med kollektivtrafik blir så god att bilresor kan ersättas med kollektivtrafikresor. Konceptbeskrivning Metrobuss METRO är ett exklusivt snabbussystem för det regionala och semiregionala resandet, det som idag utgörs av färgade expressbussar och andra expressbussar. Kvaliteten ska motsvara pendeltåg och tunnelbana. Närmast Göteborg består METRO av egen infrastruktur längs trafiklederna med stationsliknande hållplatser som trafikeras av konceptanpassade fordon. Konceptet är tänk tunnelbana kör buss! METRO kännetecknas av kapacitetsstarka fordon, ofta dubbeldäckare, som även kan komma att köras i fordonståg. Turtätheten är så hög att trafikeringen upplevs som tidtabellslös. Bussarna går på helt egen körbana som ger en garanterad framkomlighet och en högklassig komfort för resenären både vid stationer och under själva resan. Stråken kan utnyttjas vid trafikering med snabblinjer men också av utifrån kommande express- och regionbussar. Stationerna i Metrobussystemet är utformade likt pendeltågsstationer och har rak inkörning, uppvärmda väntutrymmen, förvisering av biljett m.m. Stationerna är också trygga barriäröverbryggare och det finns alltid viss service. De utgör även viktiga bytespunkter där annan kollektivtrafik ansluter. Stationslägena stärks med utveckling av bostäder och verksamheter i nära anslutning och har mycket goda cykelparkeringsmöjligheter. Vid vissa stationer kan det skapas infartsparkeringar för bil. Delen Mölndal Frölunda Kungssten är utvald som en prioriterad sträcka för att den knyter samman två tyngdpunkter i Göteborgsområdet med stor bostads- och verksamhetsutbyggnadspotential. Initialt förs metrobussarna vid Kungssten in i befintligt system in mot centrum/över Älvsborgsbron, innan det föreslagna metrobussystemet är utbyggt i större utsträckning. Huvudman för objektet Till skillnad från övriga utvalda objekt i storstadsavtalet förväntas staten genom Trafikverket bli huvudman för en övervägande del av investeringen för metrobuss Mölndal-Frölunda-Kungssten. Anledningen till detta är att separata körbanor för buss föreslås anläggas på söder- och västerleden som är en del av det nationella stamvägnätet. Kommunerna och regionen ansvarar för stationer och anslutande åtgärder på det kommunala vägnätet. Trafikkontoret och Trafikverket region Väst för diskussioner om ett ställningstagande om acceptans för fortsatt utredning av objektet, kopplat till kravet från Sverigeförhandlingen. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 20 (35)

21 Linbana Centrum: Wieselgrensplatsen Västra Ramberget Lindholmen Järntorget Illustration: Trafikkontoret Göteborgs Stad Typ av anläggning: 3-kablig stadslinbana, helt integrerad i kollektivtrafikens stomtrafiksystem Sträcka: ca 3 km Uppskattad investeringsvolym: ca mnkr (2015-års prisnivå) Medfinansiering/procentuell medfinansiering: 210 mnkr/19 % Antal bostäder: bostäder Antal Primärområden i influensområde: 11 st (403, 402, 415, 417, 116, 115, 107, 108, 109, 105, 104, dessa delas med Spårvägs- och citybusstråk Norra Älvstranden, centrala delen) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 21 (35)

22 Hållplatser: Wieselgrensplatsen, Västra Ramberget, Lindholmen, Järntorget Antal resenärer: resor per dygn, varav nästan under maxtimmen, enbart beräknat på överflyttningar från annan kollektivtrafik. Inom ramen för pågående genomförandestudie ska mer noggranna analyser göras av nygenererat resande, överflyttat resande från bil, cykel och gång samt turist- och rekreationsresor. Nyttobedömning: En samhällsekonomisk analys tas fram inom ramen för pågående genomförandestudie, som bedöms bli klar hösten Utredningsläge: Följande utredningar är färdiga och kan hittas på - Förstudie om linbana över älven, Trafikkontoret Åtgärdsvalsstudie Linbana över älven år 2021, Trafikkontoret Förstudie om nyttor och konsekvenser för handel och turism av att etablera linbanor i Göteborg, HUI Research Förstudie om ökad tillgänglighet till Ramberget, Ramböll Konceptrapport: Säkerhetsavstånd för linbana, WSP Förprövningsrapport gällande detaljplaner för Linbanestationer Stadsbyggnadskontoret i Göteborg Kan hittas på: F6C3010C12580A6003A948A/$File/01%20Forprovningsrapport.pdf?OpenElem ent - Gothenburg Cable Car Best Practices Report. Cable Car Consultants GmbH Underlag för beslut om lokaliseringsrekommendation för en linbanestation i området runt Järntorget/Haga, Trafikkontoret - Cable Car Safety Memo, Zatran GmbH Linbanestation i området kring Haga och Järntorget (2016) -Linbanans roll för stadens trafik- och gångnätverk, Stadsbyggnadskontoret i Göteborg (2016) - Juridiska aspekter på linbana som kollektivtrafik. Västra Götalandsregionen mfl (2016) Rapporter som publiceras inom kort på samma plats: -Lokaliseringsstudie linbana i Göteborg, Ramböll (2016) -Förstudie om möjliga affärsmodellval för linbanor i Göteborg, Arby kommunikation, Stenlöf Konsult, Arby Konsult och Captario (2016) Behov av ytterligare utredningar fram till genomförandeavtal/investeringsbeslut: Just nu pågår upprättande av detaljplaner, arkitekttävling och genomförandestudie för stadslinbanan. Dessa processer kommer generera ytterligare ett stort antal underlagsrapporter som bedöms publiceras successivt under 2017 och Investeringsbeslut fattas efter avslutad genomförandestudie. Nytto- och behovsbeskrivning Det finns ett stort behov av fler förbindelser mellan södra och norra älvstranden, där älven är en tydlig barriär. På Hisingssidan utgör även Lundbyleden och Hamnbanan en barriär mot övrig bebyggelse norrut. Under den närmaste tjugoårsperioden kommer det att ske en kraftig bostads- och arbetsplatsutbyggnad på båda sidor om Göta Älv, med långt komna detaljplaner både för området Järnvågen på södra sidan, för Karlakvarteren Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 22 (35)

23 nära Lindholmen samt stora expansionsplaner för Volvo Groups nya huvudkontor i Lundby. Lindholmen kommer även att bli en viktig bytespunkt för buss-, spårvagns och citybusstrafik, på samma sätt som det på Järntorget är en stor bytespunkt för spårvagnsoch busstrafik och i dess omedelbara närhet pendeltågstrafik (Haga station). Genom att fortsätta linbanesträckningen till Wieselgrensplatsen, en utpekad tyngdpunkt i staden, knyts även centrala Hisingen närmare södra älvstranden och Lindholmen på vägen. Både offentliga och privata aktörer ser stora vinster för regionens fortsatta tillväxtförmåga genom att stadslinbanan genom direktlinje knyter samman tre starka innovationskluster; Järntorget där Global Business Gate är under uppbyggande, Lindholmen Science Park där ca personer arbetar och studerar inom IT och fordonsutveckling (planeras bli ca personer på sikt) samt Campus Lundby (linbanestationen Västra Ramberget) där AB Volvo centrerar sin fordonsutvecklingsverksamhet, inom några år cirka personer. Restidsvinsterna med linbanan är avsevärda, se redovisning nedan. Med stadslinbanan på plats minskas behoven av att utöka den relativt dyra färjetrafiken för att möta behoven av kollektivtrafik över älven i detta snitt. Stadslinbanan mellan de tre strategiskt viktiga och kollektivtrafiktunga platserna Wieselgrensplatsen, Lindholmen och Järntorget minskar sårbarheten och avlastar det övriga kollektivtrafiknätet från Centralstationen och västerut på ömse sidor om älven, med exempelvis stombusslinje 16 som redan idag är överbelastad. Stadslinbanan kommer också att bidra till att avlasta stadens centrala delar under en kommande intensiv byggperiod då bland annat den nya Hisingsbron ska byggas. Bild: Tomorrow Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 23 (35)

24 Restidsförkortning Stadslinbana planeras avgå var 45e sekund och restiden mellan respektive station är cirka fyra minuter (dvs tolv minuter mellan ändstationerna). Restiden mellan Wieselgrensplatsen och Västra Ramberget blir knappt fyra minuter med stadslinbanan, vilket är en minskning med tre fjärdedelar dagens restider med kollektivtrafiken i högtrafik. Turtätheten ökas från fyra turer i timmen till åttio. Resan blir direkt, idag krävs minst ett byte. Restiden mellan Wieselgrensplatsen och Lindholmen blir knappt åtta minuter med stadslinbanan, vilket är en minskning med drygt hälften jämfört med dagens restider med kollektivtrafiken i högtrafik. Turtätheten ökas från cirka femton avgångar i timmen till åttio. Resan blir direkt, idag krävs minst ett byte. Restiden mellan Västra Ramberget och Lindholmen blir knappt fyra minuter med stadslinbanan, vilket är en minskning med tre fjärdedelar eller mer jämfört med dagens restider med kollektivtrafiken i högtrafik. Turtätheten ökas från fyra turer i timmen till åttio. Resan blir direkt, idag krävs minst ett byte. Restiden mellan Wieselgrensplatsen och Järntorget blir knappt tolv minuter med stadslinbanan, vilket är cirka % mindre än dagens restider med kollektivtrafiken i högtrafik givet att den inte är drabbad av störningar i det störningskänsliga centrala snittet. Turtätheten ökas från cirka femton avgångar i timmen till åttio. Resan blir direkt, idag krävs oftast minst ett byte, endast sex avgångar i timmen är direktlinjer idag. Restiden mellan Västra Ramberget och Järntorget blir knappt åtta minuter med stadslinbanan, vilket är 75-80% mindre än dagens restider med kollektivtrafiken i högtrafik givet att den inte är drabbad av störningar i det störningskänsliga centrala snittet. Turtätheten ökas från cirka fem avgångar i timmen till åttio. Resan blir direkt, idag krävs minst ett byte oftast två. Restiden mellan Lindholmen och Järntorget blir cirka fyra minuter med stadslinbanan, vilket är cirka 80-85% mindre än dagens restider med kollektivtrafiken i högtrafik. Turtätheten ökas från cirka sexton avgångar i timmen till åttio. Resan blir direkt, idag krävs minst ett byte. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 24 (35)

25 Citybusstråk Backa förberett för spårutbyggnad Typ av anläggning: Citybuss BRT-anläggning med egen körbana, med linjeföring och sektionsbredd förberedd för spårväg Sträcka: ca m Uppskattad investeringsvolym: 400 mnkr (2015-års prisnivå) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 25 (35)

26 Medfinansiering/procentuell medfinansiering: 198 mnkr/49,5% Antal bostäder: bostäder Antal Primärområden i influensområde: 3 st (410, 412, 413) Preliminära hållplatser: Körkarlens gata, Akkas gata, Selma Lagerlöfs torg, Sägengatan, Backa Kyrkogata, Björkrisvägen, Balladgatan Antal resenärer: ca resenärer per dygn beräknas år Nyttobedömning: En samhällsekonomisk bedömning gjordes 2013 i en förstudie av spårvägsanläggning i stråket med bedömd investeringsvolymen om ca 1 mdkr. Nyttobedömningen var då svagt samhällsekonomiskt lönsam. Investeringsvolymen för Citybusstråket är knappt hälften så stor samtidigt som restiden i princip är den samma. Detta indikerar att investeringen är starkt samhällsekonomiskt lönsam. Utredningsläge: Förstudie Spår till Eriksberg och Backa, Ramböll Planeringsinriktning Ytterligare Spår på Hisingen, Göteborgs Stad Ett antal pågående detaljplaner i stråket Behov av ytterligare utredningar fram till genomförandeavtal/investeringsbeslut: Genomförandestudie (GFS) i enlighet med Göteborgs Stads planeringsprocess för infrastrukturinvesteringar. Nytto- och behovsbeskrivning Förtätningen av Backastråket mellan Brunnsbo och Körkarlens gata pågår, med en väsentlig ökning av antalet boende genom den bostadsutbyggnad som planeras. Stråket trafikeras idag av stombuss med bara delvis egna körfält. Genom en ombyggnad av stråket till egen bussbana hela vägen bedöms resandebehovet kunna hanteras i det uppgraderade konceptet Citybuss under överskådlig tid. Framkomligheten förbättras, attraktiviteten stärks och hela stråket kopplas till den regionala porten Brunnsbo. I takt med att antalet boende och verksamma ökar i stråket kan en uppgradering till spårvagnstrafikering övervägas. Resandeunderlaget för Backastråket är idag högt, om än inte lika högt som för Norra Älvstranden. Idag finns ca 1000 resande i maxtimmen vilka beräknas öka till 1600 i maxtimmen år Arbetet med detaljplaner för ett relativt omfattande bostadsbyggande i Backa pågår, vilket innebär att kapacitetsbehovet i kollektivtrafiken successivt kommer att öka. Området runt Selma Lagerlöfs torg, som nu byggs om, är en utpekad tyngdpunkt i staden. Körkarlens gata ligger i nära anslutning till Selma Lagerlöfs torg, intill E6 och är redan idag en bytespunkt för regionala expressbussar och bussar i lokaltrafik och i framtiden även för metrobusslinjer och linbana över Göta Älvdalen. Konceptbeskrivning Till skillnad från METRO, som binder samman olika tyngdpunkter, så är Citybuss ett komplement till spårvägsnätet, vilket har i uppgift att erbjuda attraktiva resor i de stråk och reserelationer som har det största resandet in mot city. Citybuss är en vidareutveckling av dagens stombusskoncept och blir då mer attraktivt och kapacitetsstarkt än dagens stombussar. Tillsammans med spårvagn utgör Citybuss blodomloppet till city och mellan de centrala och halvcentrala delarna av staden för de som bor inom det definierade tätortsområdet. Konceptet är tänk spårvagn kör buss! Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 26 (35)

27 Citybusstråk Norra Älvstranden, förberett för spårutbyggnad - västra delen (Lindholmen-Ivarsbergsmotet) - nordvästra delen (Ivarsbergsmotet-Vårväderstorget) Typ av anläggning: Lindholmen Ivarsbergsmotet: Konceptupprustning Citybuss BRT Ivarsbergsmotet Vårväderstorget: Citybuss BRT anläggning egen körbana med linjeföring och sektionsbredd förberedd för spårväg. Sträcka: m Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 27 (35)

28 Uppskattad investeringsvolym: 700 mnkr Medfinansiering/procentuell medfinansiering: 252 mnkr/36 % Antal bostäder: bostäder Antal Primärområden i influensområde: 7 st (414, 416, 701, 702, 703, 708, 709) Preliminära hållplatser: Sannegårdshamnen, Nordviksgatan, Sörhallstorget, Eriksbergstorget, Pölsebo, Ivarsberg, Ny hållplats X, Vårväderstorget Antal resenärer: ca resenärer per dygn i ett snitt strax väster om Lindholmen och ca resenärer per dygn i ett snitt strax norr om Ivarsbergsmotet beräknas Nyttobedömning: Samhällsekonomisk bedömning är inte genomförd för den aktuella sträckan. Utredningsläge: Förstudie Spår till Eriksberg och Backa, Ramböll Planeringsinriktning Ytterligare Spår på Hisingen, Göteborgs Stad Behov av ytterligare utredningar fram till genomförandeavtal/investeringsbeslut: Åtgärdsvalsstudie (ÅVS) i syfte att ta fram mer detaljerade studier både vad gäller tekniska och trafikala förutsättningar men också en mer precis utformning. Genomförandestudie (GFS) i enlighet med Göteborgs Stads planeringsprocess för infrastrukturinvesteringar. Nytto- och behovsbeskrivning Längs med stråket Lindholmen - Ivarsberg har antalet boende och verksamma ökat de senaste åren. Stråket trafikeras idag av buss, till stora delar på egen bana. Genom att uppgradera stråket med egen bussbana hela vägen bedöms resandebehovet vara täckt fram till år Övervägande om uppgradering till spårväg bör göras i takt med att boende och verksamma ökar i stråket. År 2035 bedöms ca 2300 resenärer resa i stråket under maxtimman. Stråket Ivarsberg - Vårväderstorget förbinder den utpekade tyngdpunkten Vårväderstorget med Norra Älvstranden, vilket ger en ökad tillgänglighet som också uppfyller en viktig social nytta i sammanhanget. Även om de norrliggande primärområdena 702 och 703 vid Biskopsgården inte nås av influenszonen för objektet, ger investeringen en tydlig social nytta även för i dessa primärområden då busstråket kan förlängas upp till Biskopsgården i befintlig vägbana. Detta ger en ökad tillgänglighet mellan Biskopsgården, Norra Älvstranden och vidare till Linnéplatsen. Stråket utgör också en koppling mellan tyngdpunkten Vårväderstorget och bytespunkten Ivarsbergsmotet i metrobussnätet vilket medför en ökad tillgänglighet till hela storstadsområdet för resenärer från Biskopsgården/Länsmansgården. År 2035 bedöms ca 800 resenärer resa i stråket Ivarsberg - Vårväderstorget under maxtimman. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 28 (35)

29 Cykelstråksobjekt 1. Cykelmöjligheter på kollektivtrafikförbindelse över Göta Älv, Stigberget - Lindholmen En ny gång- och cykelförbindelse ingår för närvarande i kostnadsberäkningen för broalternativet över älven för Lindholmsförbindelsen, som hade inneburit en tydlig förstärkning i att binda samman staden över älven för gång- och cykeltrafikanter. 2. Norra Älvstranden (Hisingsbron-Älvsborgsbron) Sträckan mellan Älvsborgsbron och den planerade Hisingsbron ska rustas upp. Stråket är utpekat som en pendlingscykelväg i stadens cykelprogram vilket innebär att framkomligheten och standarden ska vara extra god för att erbjuda en möjlighet att cykla längre sträckor med lite högre hastighet. Idag är cykelbanan inte så bred och är i behov av en förhöjd standard för att skapa god framkomlighet och säkerhet. Vissa stråk kan dessutom behöva dras om för en bättre framkomlighet Längs Norra Älvstranden pågår och planeras flera stora stadsutvecklingsprojekt. Läget är centralt och potentialen för de boende och verksamma i området ta sig fram med cykel och kollektivtrafik längs stråket ska vara mycket goda. För att Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 29 (35)

30 kunna förverkliga den potentialen behöver framkomligheten och kvaliteten förbättras längs cykelstråket. Med både god kollektivtrafik och goda cykelmöjligheter ökar flexibiliteten och valmöjligheter för att välja hållbara färdsätt. 3. Nya Allén Åtgärden syftar till att höja standarden och framkomligheten på cykelstråket längs Nya Allén, fram till Järntorget. Stråket är utpekat som en pendlingscykelväg i stadens cykelprogram vilket innebär att framkomligheten och standarden ska vara extra god för att erbjuda en möjlighet att cykla längre sträckor med lite högre hastighet. Längs stråket ligger den planerade Västlänksstationen vid Haga. En förbättring av cykelstråket innebär också att linbanan knyts ihop med stadens så kallade pendlingscykelvägnät, vars syfte är att knyta ihop stadens tyngdpunkter med ett cykelnät som har extra god framkomlighet. 4. Övre Husargatan Sprängkullsgatan Åtgärden syftar till att höja standarden och framkomligheten på pendlingscykelstråket som kopplar ihop city med Linnéplatsen. 5. Backaplan Bräckemotet Åtgärden syftar till att höja standarden och framkomligheten på cykelstråket mellan Backaplan och Bräckemotet via Vårväderstorget samt Wieselgrensplatsen dess linbanestation. Stråket ökar tillgängligheten till flera föreslagna kollektivtrafikförbindelser för boende och verksamma på Hisingen. 6. Annedal - Götaplatsen Sträckan utgör ett pendlingscykelstråk som behöver en kvalitetsförstärkning. Sträckan är en viktig länk med många arbetsplatser, skolor och sjukhus längs stråket, samt har en koppling till citybuss i Toltorpsdalen. Därmed förbättras möjligheterna för kombinationsresor med cykel och kollektivtrafik. 7. Stigberget Saltholmen Ett pendlingscykelstråk som behöver kvalitetshöjas för bättre framkomlighet och säkerhet. Stråket erbjuder möjligheten att på ett bra sätt cykelpendla en längre sträcka in mellan Saltholmen och centrala Göteborg. Cykelstråket skapar goda cykelmöjligheter till spårväg Norra Älvstranden centrala delen, samt till metrobuss mellan Kungssten och Mölndal. Därmed förbättras möjligheterna för kombinationsresor med cykel och kollektivtrafik. 8. Sahlgrenska Mölndal Innefattar förbättringar av cykelstråket som kopplar till en planerad uppgradering av cykelstråket på Mölndalssidan. Arbetspendlingen mellan Göteborg och Mölndal är stor. Genom att både erbjuda goda kollektivtrafikmöjligheter och goda cykelmöjligheter ökar flexibiliteten och valmöjligheterna för pendlare. Stråket är relativt plant och avstånden inte längre än att det är möjligt att cykla. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 30 (35)

31 9. Backaplan Kärra Cykelsträckan från Backaplan utmed E6:an till Kärra är ett stråk inom pendlingscykelnätet och behöver rustas upp för att förbättra bland annat framkomligheten. Cykelstråket ligger parallellt med det föreslagna kollektivtrafikstråket i Backa. Med både god kollektivtrafik och goda cykelmöjligheter ökar flexibiliteten och valmöjligheter för att välja hållbara färdsätt. Ekonomiska konsekvenser och scenarier Den modell som Sverigeförhandlingen har valt för den statliga medfinansieringen bygger på ett kommunalt åtagande av bostadsproduktion kopplat till de infrastrukturobjekt som föreslås. Den statliga medfinansieringen utgår från en ersättning per bostad som produceras inom ett utpekat influensområde. Utgångspunkten för kommunens beräknade åtagande utifrån föreslagna förhandlingsobjekt baseras på att staten via Sverigeförhandlingen åtar sig en finansiering med 50 tkr producerad bostad via nationell plan samt att ytterligare 10 tkr kronor per bostad finansieras via en förstärkning av regional plan. Sverigeförhandlingen begränsar den statliga medfinansieringen till att maximalt omfatta 50 procent av investeringsvolymen per objekt. Utlovad bostadsproduktion kopplas till respektive åtgärd/objekt utifrån föreslaget influensområde och ligger till grund för den statliga medfinansieringen per objekt. Resterande investeringsvolym finansieras via annan statlig medfinansiering (maximalt 50 procent) samt av berörda kommuner och region utifrån en lokal förhandling. Ytterligare statlig medfinansiering kan utgöras av exempelvis stadsmiljöavtal, som utpekad åtgärd i nationell plan eller i regional plan. Ett undantag är objektet metrobuss Mölndal Kungssten där det till skillnad från övriga utvalda objekt i storstadsavtalet är staten genom Trafikverket som förväntas bli huvudman för en övervägande del av investeringen. Anledningen till detta är att separata körbanor för buss föreslås anläggas på söder- och västerleden som är en del av det nationella stamvägnätet. Kommunerna och regionen ansvarar för stationer och anslutande åtgärder på det kommunala vägnätet. I de fall den statliga infrastrukturen används så blir det kommunerna och regionen som medfinansierar det statliga systemet, vilket innebär att staten kan bekosta en större andel än 50 procent av investeringsvolymen för objektet. Stadsledningskontoret har dock i nedanstående scenarier inte tagit med en beräkning där staten tar en högre andel än 50 procent för objektet. Utgångspunkten för fördelningen mellan Göteborgs Stad, Mölndals Stad och Västra Götalandsregionen har varit en 50/50 fördelning mellan kommunerna och regionen för den investeringsvolym som inte finansieras via statliga medel. I dagsläget finns dock inga formella beslut hos någon av parterna avseende finansieringsfördelningen mellan kommunerna och regionen. Beräkningarna nedan utgår från två scenarier. Ett scenario där kommunen och regionen kan tillgodogöra sig ytterligare statlig medfinansiering till 50 procent av investeringsvolymen, samt ett scenario med endast Sverigeförhandlingens finansiering om totalt 60 tkr per bostad. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 31 (35)

32 Investeringsvolymer Nedan presenteras en sammanställning hur en finansiering av respektive objekt/åtgärd kan fördelas på respektive part utifrån de utgångspunkter som presenteras ovan. En statlig medfinansiering upp till 50 procent av investeringsvolymerna innebär ett kommunalt åtagande motsvarande ca 2,2 mdkr (miljarder kronor). Stadens åtagande avseende metrobuss Mölndal Kungssten baseras i nuläget på en ekonomisk fördelning där det kommunala åtagandet mellan Mölndal och Göteborg fördelas utifrån en geografisk modell. Göteborg Stad bär två tredjedelar av investeringsvolymen (för den kommunala delen av investeringsvolymen) och Mölndals Stad en tredjedel. Den föreslagna/beräknade kostnadsfördelningen mellan kommun/region och mellan Göteborgs Stad och Mölndals Stad (för metrobuss Mölndal Kungssten) är ett första förslag till ingång för fortsatta förhandlingar mellan de tre parterna. Den lägre beräknade finansieringsgraden från staten innebär en dryg miljard i större åtagande från staden sida, ca 3,2 mdkr, under förutsättning att 50/50-fördelningen mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna kvarstår. Investeringsplanering Utifrån en grov och översiktlig tänkt utbyggnadsplanering av kollektivtrafikobjekten ser de årliga investeringsbehoven ut i enlighet med diagrammet nedan. I snitt innebär utbyggnaden ett årligt investeringsbehov för staden mellan ca 120 till 180 mnkr (miljoner kronor) beroende på möjlig statlig medfinansiering. Det kan ställas i relation till de totala genomsnittliga årliga investeringsvolymerna för planperioden på ca 4,7 mdkr, som är nominerade från de investerande nämnderna inför budget Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 32 (35)

33 Utbyggnadsplaneringen har dock högre årliga volymer under slutet av perioden med anledning av att en eventuell utbyggnad av citybuss Backastråket, metrobuss Mölndal - Kungssten och inte minst Lindholmsförbindelsen för spårväg- och citybusstråk Norra Älvstranden centrala delen som förväntas kunna genomföras först i slutet av perioden. De årliga volymerna kan slå en hel del beroende på utbyggnadstakt för de enskilda objekten och hur man hanterar vissa etappindelningar. Puckeln runt 2020 rör främst en eventuell utbyggnad av linbanan som ligger närmre i tid än flera av de övriga åtgärderna. Puckeln 2024 i den övre kurvan avser utbyggnad av citybuss Toltorpsdalen och återspeglas inte i kurvorna för stadens investeringsbehov då Göteborg inte är med och medfinansierar denna åtgärd. I Trafiknämndens nomineringsunderlag för budget 2018, avseende planperioden och den långsiktiga investeringsplaneringen, är det endast linbanan och initiala planeringsoch projekteringsmedel för Lindholmsförbindelsen (spårväg- och citybusstråk med älvförbindelse Lindholmen Linnéplatsen) som finns redovisade. Merparten av övriga projekt och delprojekt finns med som namnsatta behov, men är ej beloppssatta i dagsläget. Medel för fortsatta utredningar för framtida stomkollektivlänkar finns dock med i nomineringsunderlagen för den fortsatta budgetprocessen. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 33 (35)

34 Ekonomiska effekter på driftsekonomin De ekonomiska effekterna av föreslagna objekt utgörs främst av tillkommande kapitaltjänstkostnader för den del av investeringarna som staden åtar sig att finansiera och till viss del ett utökat åtagande för drift och underhåll och höjer på så sätt den långsiktiga kostnadsnivån för staden. Till viss del bedöms delar av det kommunala åtagandet att omfatta medfinansiering till statliga och regionala anläggningar. Främst rör det stationer och åtgärderna för metrobuss Mölndal Kungssten, där staten förväntas bli huvudman genom Trafikverket för en övervägande del av investeringen, samt utifrån hur anläggningsägandet för en eventuell linbana ska fördelas mellan kommunen och regionen. Den del som utgör medfinansiering av statliga och regionala anläggningar ska hanteras direkt mot kommunens resultat i samband med att parterna har avtalat om kommunens åtagande. För medfinansiering till statlig infrastruktur och regional järnväg finns det möjlighet för kommunen att fördela ut resultatbelastningen på upp till 25 år. I dagsläget finns inte tillräckliga underlag för att göra en bedömning av hur fördelningen av medel mellan investeringar i egna anläggningar och medfinansiering för statlig och regional infrastruktur ser ut. Det gör det svårt att i nuläget beräkna vilken stadens belastning av årliga kapitaltjänstkostnader och eventuell resultatpåverkan medfinansiering ger under perioden. I stora drag medför denna typ av investeringar ca mnkr i kapitaltjänstkostnader per investerad miljard år ett. Dock färdigställs åtgärderna vid olika tillfällen under perioden och ger därmed en stegvis ökad belastning på kommunens årliga driftsekonomi. Utifrån vad som redan planeras i staden avseende infrastruktur, kommunal service och övriga investeringar, innebär föreslagna objekt och beräknat åtagande för staden ett utökat upplåningsbehov. Driftkostnader för anläggningarna och trafikeringen utgår från kollektivtrafikansvaret och bedöms i nuläget inte belasta kommunen utan kollektivtrafikhuvudmannen. Utifrån nuvarande struktur bär dock stadens underhållskostnader för de kollektivtrafikanläggningar som utgörs av kommunens vägnät, vilket till stora delar omfattar de citybussobjekt som ingår i föreslagna åtgärder. Hur ägarförhållandena för en eventuell linbaneanläggning ska hanteras kan dock påverka stadens driftkostnadsansvar beroende på hur genomförandeplaneringen Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 34 (35)

Beskrivning av kollektivtrafikobjekten för storstad Göteborg

Beskrivning av kollektivtrafikobjekten för storstad Göteborg Beskrivning av kollektivtrafikobjekten för storstad Göteborg 1 SPÅRVÄG & CITYBUSS NORRA ÄLVSTRANDEN, CENTRALA DELEN Typ av anläggning: Tingstadsvägen-Hjalmar Brantingsplatsen: Spåranläggning i gata, körbar

Läs mer

Handling 2017 nr 219. Sverigeförhandlingen avtal storstadsåtgärder. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2017 nr 219. Sverigeförhandlingen avtal storstadsåtgärder. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2017 nr 219 Sverigeförhandlingen avtal storstadsåtgärder Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 K2020 Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet är benämningen på en översyn av kollektivtrafiken, som genomförs i samverkan mellan Trafikkontoret,

Läs mer

Trafikverket. och. Västra Götalandsregionen. och. Region Halland. och. Göteborgs Stad. och. Göteborgsregionens kommunalförbund PROJEKTAVTAL

Trafikverket. och. Västra Götalandsregionen. och. Region Halland. och. Göteborgs Stad. och. Göteborgsregionens kommunalförbund PROJEKTAVTAL Godkänt av ledningsgruppen för Västsvenska paketet 2017-09-01 Trafikverket och Västra Götalandsregionen och Region Halland och Göteborgs Stad och Göteborgsregionens kommunalförbund PROJEKTAVTAL MARIEHOLMSTUNNELNS

Läs mer

Målbild Koll2035. Kollektivtrafikprogram för stomnätet i Göteborg, Mölndal och Partille. Huvuddragen i målbilden. April 2018 ANGERED C RYMDTORGET

Målbild Koll2035. Kollektivtrafikprogram för stomnätet i Göteborg, Mölndal och Partille. Huvuddragen i målbilden. April 2018 ANGERED C RYMDTORGET Målbild Koll2035 ANGERED C Kollektivtrafikprogram för stomnätet i Göteborg, Mölndal och Partille SELMA LAGERLÖFS TORG RYMDTORGET SÖRRED VÅRVÄDERSTORGET WIESELGRENSPLATSEN BRUNNSBO BACKAPLAN LINDHOLMEN

Läs mer

Målbild Koll2035. Kollektivtrafikprogram för stomnätet i Göteborg, Mölndal och Partille. Huvuddragen i förslagshandlingen juni 2017 ANGERED C

Målbild Koll2035. Kollektivtrafikprogram för stomnätet i Göteborg, Mölndal och Partille. Huvuddragen i förslagshandlingen juni 2017 ANGERED C Målbild Koll2035 ANGERED C Kollektivtrafikprogram för stomnätet i Göteborg, Mölndal och Partille SELMA LAGERLÖFS TORG RYMD SÖRRED VÅRVÄDERS WIESELGRENSPLATSEN BRUNNSBO BACKAPLAN LINDHOLMEN GAMLEEN Ö. SJUKHUSET

Läs mer

RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG OBJEKTAVTAL SPÅRVÄG NORRA ÄLVSTRANDEN, CENTRALA DELEN

RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG OBJEKTAVTAL SPÅRVÄG NORRA ÄLVSTRANDEN, CENTRALA DELEN RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG OBJEKTAVTAL SPÅRVÄG NORRA ÄLVSTRANDEN, CENTRALA DELEN RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG OBJEKTAVTAL SPÅRVÄG NORRA ÄLVSTRANDEN, CENTRALA DELEN Innehållsförteckning 1. Parter 2. Inledning

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-03-06 Dnr 1500318 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Avsiktsförklaring för Malmöpendeln

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Johan Gomér Planeringschef 0451-29 89 79 johan.gomer@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-04-10 Dnr 1500318 1 (5) Kollektivtrafiknämnden Malmöpendeln och avtal om Malmöringen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2017-10-25 244 KS 138/16 Antagande av Målbild Koll2035 - Kollektivtrafikprogram för stomnätet i Göteborg, Mölndal och Partille Beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Förstudie för Spårväg syd

Förstudie för Spårväg syd SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING DNR: 1.5.3.-414/11 SID 1 (5) 2011-10-19 Handläggare: Inger Bogne Telefon: 508 15450 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2011-11-10 Förstudie för Spårväg syd Svar på remiss från

Läs mer

Eftersom den nya depån på Ringön behöver börja byggas inom kort är det viktigt att hela ärendet hanteras skyndsamt.

Eftersom den nya depån på Ringön behöver börja byggas inom kort är det viktigt att hela ärendet hanteras skyndsamt. Yrkande Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande Kommunstyrelsen 2017-12-13 Ärende x Yrkande angående organisering av spårvägstrafiken Det pågår sedan en tid tillbaka en dialog mellan Göteborgs

Läs mer

ÅRSRAPPORT FÖR Ramavtal 7 Storstad Göteborg

ÅRSRAPPORT FÖR Ramavtal 7 Storstad Göteborg ÅRSRAPPORT FÖR 2018 Ramavtal 7 Storstad Göteborg Finansiering och medfinansiering avseende ökad tillgänglighet i storstäderna samt ökat bostadsbyggande enligt Sverigeförhandlingen Rapport 2018:1 Mars 2019

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 59 Återrapportering av trafiknämndens uppdrag att utreda ytterligare spårväg på Hisingen Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Stadsbyggnadsdirektör

Stadsbyggnadsdirektör Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-12-27 BN 2017-01-17 Diarienummer 0122/16 Planavdelningen Eva Sigurd Telefon 031-368 17 49 E-post: eva.sigurd@sbk.goteborg.se Planbesked och uppdrag för detaljplaner för Linbanestationer,

Läs mer

K2020. Förslag till kollektivtrafikprogram för Göteborgsregionen. Bernt Nielsen, Born40 tidigare projektägare K2020 K2020 1

K2020. Förslag till kollektivtrafikprogram för Göteborgsregionen. Bernt Nielsen, Born40 tidigare projektägare K2020 K2020 1 Förslag till kollektivtrafikprogram för Göteborgsregionen Bernt Nielsen, Born40 tidigare projektägare 1 Övergripande mål Långsiktigt hållbar utveckling i Göteborgsområdet Ekologiskt hållbar utveckling

Läs mer

Remiss - Spårvägs- och stomnätstrategi Etapp 1

Remiss - Spårvägs- och stomnätstrategi Etapp 1 HÄGERSTEN - LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING Handläggare: Anna Ambjörn Telefon: 08-508 22 048 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2011-12-15 DNR 467-2011- 1.5.3

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2018-02-14 32 KS 64/18 Antagande av avsiktsförklaring för åtgärdsvalsstudie av Metrobuss Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

Information om Västtrafiks beslut om Trafikplan 2018

Information om Västtrafiks beslut om Trafikplan 2018 TN-Information Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2017-09-27 Utfärdat 2017-08-15 Diarienummer 0701/13 Specialist- och sakområden Kajsa Högenå Telefon 031-368 26 88 E-post: kajsa.hogena@trafikkontoret.goteborg.se

Läs mer

Stadstrafikforum GMP den 2 mars Minnesteckningar. Tjänstemän: Jörn Engström Anna Berlin Ulf Bredby Per Sahlin

Stadstrafikforum GMP den 2 mars Minnesteckningar. Tjänstemän: Jörn Engström Anna Berlin Ulf Bredby Per Sahlin Stadstrafikforum GMP den 2 mars 2017 Medverkande: Ulrika Frick, ordf Lena Malm Johan Nyhus Henrik Munck Axel Josefson Marie Östh Hans Bergfelt Stefan Svensson Eva Carlsson Minnesteckningar 1. Föregående

Läs mer

Studiebesök TÖI måndag 24 oktober. Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg

Studiebesök TÖI måndag 24 oktober. Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg Studiebesök TÖI måndag 24 oktober Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg Punkter Göteborgsområdet Västsvenska paketet lite kort Långsiktiga ambitionen Satsningar inför trängselskatten 2013

Läs mer

Beslut om fortsatt arbete med behovsanalys och åtgärdsvalsstudie för förbättrad framkomlighet i stomnätet samt information om det pågående arbetet

Beslut om fortsatt arbete med behovsanalys och åtgärdsvalsstudie för förbättrad framkomlighet i stomnätet samt information om det pågående arbetet 1(5) Handläggare Jens Plambeck +46 8 686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-04, punkt 7 Beslut om fortsatt arbete med behovsanalys och åtgärdsvalsstudie för förbättrad framkomlighet i stomnätet

Läs mer

Storkring Ett stort steg mot en Stadsbana för Göteborg. Hur Spårvägarna kan framtidssäkras. Presentation

Storkring Ett stort steg mot en Stadsbana för Göteborg. Hur Spårvägarna kan framtidssäkras. Presentation Storkring 2030 Ett stort steg mot en Stadsbana för Göteborg Hur Spårvägarna kan framtidssäkras Presentation -06-09 Ingen copyright / Storkring 2030 / Mikael Bigert 1 Storkring 2030, intro Mål: Utveckla

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-17 Dnr 1500318 1 (6) Regionala utvecklingsnämnden Avsiktsförklaring storstadsåtgärder

Läs mer

ETT SAMARBETE MELLAN: Västsvenska paketet

ETT SAMARBETE MELLAN: Västsvenska paketet ETT SAMARBETE MELLAN: Västsvenska paketet Västsvenska paketet framtidens transportsystem Trängselskatt i Göteborg minskad trängsel, bättre miljö och finansiering av Västsvenska paketet Innehåll: - Varför

Läs mer

Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic. Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar

Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic. Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar Upplägg Utmaningar i Stockholmstrafiken Varför en strategi? Strategins grundbultar

Läs mer

ÅRSRAPPORT FÖR Ramavtal 11 Helsingborg

ÅRSRAPPORT FÖR Ramavtal 11 Helsingborg ÅRSRAPPORT FÖR 218 Ramavtal 11 Helsingborg Finansiering och medfinansiering avseende ökad tillgänglighet i storstäderna samt ökat bostadsbyggande enligt Sverigeförhandlingen Rapport 218:1 Mars 219 Uppdrag

Läs mer

Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18)

Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18) 25 april 2017 Dnr 2017/114 Samhällsutveckling Helene Olofsson Mirja Thårlin Kommunstyrelsen Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18) Inledning Trafikförvaltningen inom Stockholms läns landsting

Läs mer

MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN

MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN För att Stockholmsregionen ska kunna fortsätta växa och utvecklas på ett långsiktigt hållbart sätt behövs mer kapacitet i kollektivtrafiksystemet. STOCKHOLM BLAND DE SNABBAST

Läs mer

Stadens användning. Information om Västtrafiks beslut om trafikplan 2019

Stadens användning. Information om Västtrafiks beslut om trafikplan 2019 TN-Information Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2018-09-27 Stadens användning Maria Olsson Telefon 031-368 23 49 E-post: maria.olsson@trafikkontoret.goteborg.se Utfärdat 2018-08-13 Diarienummer 0701/13

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Johan Gomér Enhetschef 0451-29 89 79 johan.gomer@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-29 Dnr 1500318 1 (6) Kollektivtrafiknämnden Avsiktsförklaring Malmö med koppling Sverigeförhandlingen

Läs mer

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Västsvenska paketet En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Stora krav på transportsystemen Befolkningsökningen, urbaniseringen, globaliseringen och miljön ställer nya och hårdare krav på transporter

Läs mer

Överenskommelse om Lommabanan etapp 2 - Sverigeförhandlingen Ärende 18 KS 2017/68

Överenskommelse om Lommabanan etapp 2 - Sverigeförhandlingen Ärende 18 KS 2017/68 Överenskommelse om Lommabanan etapp 2 - Sverigeförhandlingen Ärende 18 KS 2017/68 Sida 431 av 740 Tjänsteskrivelse 1(2) 2017-03-06 Dnr: KS 2017/68 Kommunstyrelsen Överenskommelse om Lommabanan etapp 2

Läs mer

RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN

RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN 1 Storstad Göteborg De objekt som ger nyttor till Göteborgs stad

Läs mer

Västsvenska infrastrukturpaketet. För jobb och utveckling i Göteborgsområdet

Västsvenska infrastrukturpaketet. För jobb och utveckling i Göteborgsområdet Västsvenska infrastrukturpaketet För jobb och utveckling i Göteborgsområdet Innehållsförteckning FÖR JOBB OCH UTVECKLING I GÖTEBORGSOMRÅDET 3 Göteborgsregionen - Västra Götalands motor 3 BAKGRUND OM VÄSTSVENSKA

Läs mer

Åtgärdsvals- och idéstudie av regional kapacitetsstark kollektivtrafik till Nordostsektorn i Stockholms län

Åtgärdsvals- och idéstudie av regional kapacitetsstark kollektivtrafik till Nordostsektorn i Stockholms län Stadsledningskontoret Trafikkontoret Sida 1 (7) 2014-04-14 Kontaktpersoner Stadsledningskontoret Anton Västberg Telefon: 08-508 293 05 Till Kommunstyrelsen Trafik- och renhållningsnämnden 2014-05-21 Trafikkontoret

Läs mer

Uppsala Spårväg. för en framtida hållbar kollektivtrafik

Uppsala Spårväg. för en framtida hållbar kollektivtrafik Uppsala Spårväg för en framtida hållbar kollektivtrafik Uppsala växer Uppsala växer och är en av Europas mest expansiva regioner. År 2050 förväntas vi bli 340 000 invånare. Vi ser positivt på denna utveckling.

Läs mer

Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö

Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö 2 2014-04-22 Det är det här det handlar om! Beställning från Näringsdepartementet Beställning: PM 2014-01-08 från Näringsdepartementet, Transportenheten Ett

Läs mer

PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen

PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen Datum Diarienummer Sida 2012-06-29 2012-08-16 0635/11 1/6 Trafikverket Stora projekt Bo Lindgren 405 33 Göteborg PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen Bakgrund

Läs mer

Västtrafik Konsekvenser för kollektivtrafiken - ny Göta Älvbro

Västtrafik Konsekvenser för kollektivtrafiken - ny Göta Älvbro Västtrafik Konsekvenser för kollektivtrafiken - ny Göta Älvbro 2012-04-04 Yttrande över program ny Bangårds- och Älvförbindelse..måste utformas för ett kapacitetsstärkt, robust och flexibelt kollektivtrafiksystem

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 223 Yttrande över Motion av Mats Mattsson (SD) om att snarast stoppa arbetet med Västlänken och utreda Länkverkets samhällsnytta Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Göteborg den 14 mars 2017 Yttrande (M, KD, L) Kommunstyrelsen 2017-03-14 Ärende 2.2.3 Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Kommunfullmäktige beslutade i februari

Läs mer

Projekt Göteborg Borås

Projekt Göteborg Borås TMALL 0141 Presentation v 1.0 Projekt Göteborg Borås Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg Kulturhuset Möllan 6 december 2016 Inledning Åsa Lindell, moderator Göteborg Borås, en

Läs mer

Världens modernaste stadstrafik

Världens modernaste stadstrafik Världens modernaste stadstrafik Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting, Järfälla kommun och Nobina om flera nya och unika kollektivtrafiksatsningar i Barkarbystaden i västra Stockholm Målbild

Läs mer

ANSATS TILL INFRASTRUKTURÅTGÄRDER FÖR VIDARE ANALYS

ANSATS TILL INFRASTRUKTURÅTGÄRDER FÖR VIDARE ANALYS PM ANALYSUNDERLAG, OKTOBER 2015 ANSATS TILL INFRASTRUKTURÅTGÄRDER FÖR VIDARE ANALYS FÖR STADSTRAFIKENS STOMNÄT I GÖTEBORG, MÖLNDAL OCH PARTILLE Allt fler vill bo och verka i storstadsområdet Göteborg-Mölndal-Partille.

Läs mer

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum C:\Users\PKO0107\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\TU2K05FY\N2016-00179-TIF Nybro kommun.doc Sammanträdesdatum 98 59 Dnr KSF 2015-97 Yttrande över

Läs mer

Var bor de som arbetar i regionens kärna?

Var bor de som arbetar i regionens kärna? Var bor de som arbetar i regionens kärna? (En tredjedel av alla arbetsplatser i Göteborgsregionen) Källa: Chalmers Sida 2 Kan man inte bara öka antalet bussar, tåg och spårvagnar? Sida 3 Trafik och resandeutvecklingen

Läs mer

Förskottering av medel för byggande av spårtunnel under E18

Förskottering av medel för byggande av spårtunnel under E18 Utlåtande 2010:68 RI+II (Dnr 314-784/2010) Förskottering av medel för byggande av spårtunnel under E18 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande 1. Avtal med AB Storstockholms Lokaltrafik

Läs mer

Tyresö kommun saknar en snabb och gen koppling till en pendeltågstation.

Tyresö kommun saknar en snabb och gen koppling till en pendeltågstation. 2 (7) Syftet med strategin är att: Tydliggöra och fastställa principer för stomtrafik i Stockholms län, utanför de centrala delarna Identifiera lämpliga stråk för ny stomtrafik, särskilt tvärgående sådana

Läs mer

Information om åtgärdsvalsstudie Södra Mellanstaden, lägesrapport februari 2017

Information om åtgärdsvalsstudie Södra Mellanstaden, lägesrapport februari 2017 TN 68/17 TN-Information Trafiknämnden 2017-03-23 Diarienummer 2143/15 Samhälle och planering Per Bratthammar Telefon 031-368 26 21 E-post: per.bratthammar@trafikkontoret.goteborg.se Information om åtgärdsvalsstudie

Läs mer

Yttrande över förslag till detaljplan för Handel mm vid Backavägen inom stadsdelen Backa, samrådsremiss utökat förfarande

Yttrande över förslag till detaljplan för Handel mm vid Backavägen inom stadsdelen Backa, samrådsremiss utökat förfarande Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2017-02-06 Diarienummer 0740/15 Exploateringsavdelningen Albin Svahn, Stefan Unger Telefon 031-368 10 65 E-post: stefan.unger@fastighet.goteborg.se Yttrande över

Läs mer

PM om kollektivtrafik som berörs av Marieholmstunneln

PM om kollektivtrafik som berörs av Marieholmstunneln Marieholmstunneln 1 (7) 2009-10-19 BILAGA PM om kollektivtrafik som berörs av Marieholmstunneln Göteborgs Stad har genom Trafikkontoret i PM 2009-09-07 beskrivit planerad trafikering som i framtiden direkt

Läs mer

SverigeFÖRHANDLINGEN Vad bör uppmärksammas? Cecilia Mårtensson

SverigeFÖRHANDLINGEN Vad bör uppmärksammas? Cecilia Mårtensson SverigeFÖRHANDLINGEN Vad bör uppmärksammas? Cecilia Mårtensson SKL tycker om Sverigeförhandlingen Höghastighetsbanor är positivt och ska finansieras med statliga medel. Det är ny infrastruktur av stort

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram

Regionalt trafikförsörjningsprogram Hela resan ska vara smidig för alla. Var får bussarna ta plats? Vi behöver samarbeta för framtidens kollektivtrafik! Vi måste ha hållbarhet i ekonomin också. Hållbarhet ska genomsyra allt! Samarbete på

Läs mer

Motion om byggande av en ny tunnelbanelinje Alvik-Hässelby via Bromma flygplats. (KS 2018/1801) Svar på remiss

Motion om byggande av en ny tunnelbanelinje Alvik-Hässelby via Bromma flygplats. (KS 2018/1801) Svar på remiss Dnr Sida 1 (6) 2019-03-22 Handläggare Niklas Karlsson 08-508 260 86 Till Exploateringsnämnden 2019-04-25 Motion om byggande av en ny tunnelbanelinje Alvik-Hässelby via Bromma flygplats. (KS 2018/1801)

Läs mer

RAMAVTAL 8 STORSTAD MALMÖ OBJEKTAVTAL KOLLEKTIVTRAFIK OCH CYKEL

RAMAVTAL 8 STORSTAD MALMÖ OBJEKTAVTAL KOLLEKTIVTRAFIK OCH CYKEL RAMAVTAL 8 STORSTAD MALMÖ OBJEKTAVTAL KOLLEKTIVTRAFIK OCH CYKEL RAMAVTAL 8 STORSTAD MALMÖ OBJEKTAVTAL KOLLEKTIVTRAFIK OCH CYKEL Detta Objektavtal, vilket fogas Ramavtal 8 Storstad Malmö ( Ramavtalet ),

Läs mer

Stomnätsplan (f.d. Stomnätsstrategi) för Stockholms län. Slutredovisning.

Stomnätsplan (f.d. Stomnätsstrategi) för Stockholms län. Slutredovisning. Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-01-09 Handläggare Daniel Firth 26124 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2014-02-06 Stomnätsplan (f.d. Stomnätsstrategi) för Stockholms län. Slutredovisning. Förslag till

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Johan Gomér Planeringschef 0451-29 89 79 johan.gomer@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-02-06 Dnr 1500318 1 (6) Kollektivtrafiknämnden Avsiktsförklaring Malmö stad med koppling

Läs mer

Västsvenska paketet Sida 1

Västsvenska paketet Sida 1 Västsvenska paketet Sida 1 Ett paket för en växande region Västra Götaland det goda livet Halland bästa livsplatsen Göteborgsregionen uthållig tillväxt Ett hållbart Göteborg Sida 2 Visionen om Västsverige

Läs mer

Info om körvägar till Informatörer

Info om körvägar till Informatörer Version: 2017-10-02 Info om körvägar till Informatörer Scenario Älvsborgsbron Nedanstående omläggning av kollektivtrafiken sker då Älvsborgsbron stängs av för tung trafik i båda riktningar och avstängning

Läs mer

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken inför 2013

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken inför 2013 Västsvenska paketet och kollektivtrafiken inför 2013 Statusläge Studiebesök 20120906 Sida 1 Vem står bakom? Västsvenska paketet beslutades i november 2009 genom ett avtal mellan Trafikverket Västra Götalandsregionen

Läs mer

Österåker. Överenskommelse förskottering Roslagsbanan Sverigeförhandlingen. Tjänsteutlåtande. Sammanfattning. Bakgrund

Österåker. Överenskommelse förskottering Roslagsbanan Sverigeförhandlingen. Tjänsteutlåtande. Sammanfattning. Bakgrund I84 Fax kommun@osteraker.se Tjänsteutlåtande Österåker Samhällsbyggandsförvaltningen Till kommunstyrelsen Datum 20 I 90930 Dnr KS 20 5/0277 Överenskommelse förskottering Roslagsbanan Sverigeförhandlingen

Läs mer

UPPDRAGET. Höghastighetsjärnvägar Åtgärder i storstäderna 100 000 nya bostäder Järnväg i norr

UPPDRAGET. Höghastighetsjärnvägar Åtgärder i storstäderna 100 000 nya bostäder Järnväg i norr UPPDRAGET Höghastighetsjärnvägar Åtgärder i storstäderna 100 000 nya bostäder Järnväg i norr Lagförslag om värdeåterföring Cykelåtgärder Östlig förbindelse Danmarksförbindelse ARBETSSÄTT Ett snabbare färdigställande,

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2013-08-22 89 Stomnätsstrategi etapp 2 yttrande (KS 2013.080) Beslut Näringslivs- och planutskottet föreslår

Läs mer

Västsvenska paketet med Västlänken och trängselskatt. Claes Westberg Trafikingenjör

Västsvenska paketet med Västlänken och trängselskatt. Claes Westberg Trafikingenjör Västsvenska paketet med Västlänken och trängselskatt Claes Westberg Trafikingenjör Västsvenska paketet Västlänken Marieholmstunneln Delfinansiering av nya Hisingsbron Kollektivtrafikbefrämjande åtgärder

Läs mer

Framställan om förändrad trängselskatt i Stockholm Remiss från Finansdepartementet Remisstid den 9 november 2017

Framställan om förändrad trängselskatt i Stockholm Remiss från Finansdepartementet Remisstid den 9 november 2017 PM 2017:229 RI (Dnr 110-1400/2017) Framställan om förändrad trängselskatt i Stockholm Remiss från Finansdepartementet Remisstid den 9 november 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Yttrande. Yttrande över Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar

Yttrande. Yttrande över Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar Yttrande 2016-03-29 l} 1 (5) -4 G3 VARBERGs KOMMUN Näringsdepartementet Dnr N2016/00179/TIF H!:GERIN-GSi

Läs mer

Sverigeförhandlingen: Inlämnat underlag och kompletterande frågor

Sverigeförhandlingen: Inlämnat underlag och kompletterande frågor Anmälningsärende Utfärdat 2015-12-07 Diarienummer 1018/15 Stadsutveckling Ylva Löf E-post: ylva.lof@stadshuset.goteborg.se Sverigeförhandlingen: Inlämnat underlag och kompletterande frågor Stadsledningskontoret

Läs mer

Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse

Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse 1(7) Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen 105 73 Stockholm Leveransadress:

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-11-16 Dnr 1500318 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Överenskommelse om utbyggnad

Läs mer

Avtal om finansiering och medfinansiering av utbyggnad av tunnelbanan samt ökat bostadsbyggande i Stockholms län

Avtal om finansiering och medfinansiering av utbyggnad av tunnelbanan samt ökat bostadsbyggande i Stockholms län 2014-01-07 TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2014/1-201 1 (6) Kommunstyrelsen Avtal om finansiering och medfinansiering av utbyggnad av tunnelbanan samt ökat bostadsbyggande i Stockholms län Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Projekt Göteborg Borås

Projekt Göteborg Borås TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Projekt Göteborg Borås Malin Odenstedt Lindhe Projektledare Roland Mårtensson Inköpsansvarig Maria Hermansson Projekteringsansvarig Lisa Ronstad Projektingenjör

Läs mer

Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3)

Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) Datum 2016-03-30 Diarienummer KS/2016:24 Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) Information om remissvaret Region

Läs mer

Remissvar: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar SOU 2016:3. Dnr N2016/00179/TIF

Remissvar: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar SOU 2016:3. Dnr N2016/00179/TIF Yttrande 2016-03-31 Kommunstyrelseförvaltningen Stadsbyggnadskontoret Josefin Selander Remissvar: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar SOU 2016:3. Dnr N2016/00179/TIF Inledning

Läs mer

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken Västsvenska paketet och kollektivtrafiken Enkel, bekväm och pålitlig. Västsvenska paketet lägger grunden för en attraktiv, hållbar och växande region. Om du har rest i Göteborgstrakten på sistone kanske

Läs mer

PM Strategisk Planering Diarienummer 2328/11. Trafiksituationen på Björlandavägen. Bakgrunden till föreliggande studie

PM Strategisk Planering Diarienummer 2328/11. Trafiksituationen på Björlandavägen. Bakgrunden till föreliggande studie PM Strategisk Planering 2012-03-02 Diarienummer 2328/11 Trafiksituationen på Björlandavägen Bakgrunden till föreliggande studie Byggnadsnämnden beslutade 2008 att avbryta ett flertal detaljplanearbeten

Läs mer

Trafikverket och spårväg

Trafikverket och spårväg Spårvagnsstädernas årsmöte 2014 i Lund Trafikverket och spårväg Lennart Andersson Trafikverket och spårväg Trafikverkets svar (I) Regeringen bör i sin instruktion ge Trafikverket erforderliga resurser

Läs mer

Avtal om medfinansiering av åtgärdsvalsstudie för kust till kustbanan

Avtal om medfinansiering av åtgärdsvalsstudie för kust till kustbanan TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2015-02-24 KS 2015/0165 Kommunstyrelsen Avtal om medfinansiering av åtgärdsvalsstudie för kust till kustbanan Förslag till beslut Kommunstyrelsen godkänner

Läs mer

RAMAVTAL 10 STORSTAD LUND OBJEKTAVTAL LUNDS KOMMUN

RAMAVTAL 10 STORSTAD LUND OBJEKTAVTAL LUNDS KOMMUN RAMAVTAL 10 STORSTAD LUND OBJEKTAVTAL LUNDS KOMMUN RAMAVTAL 10 STORSTAD LUND OBJEKTAVTAL FÖR LUNDS KOMMUN Detta Objektavtal, vilket biläggs Ramavtal 10 Storstad Lund ( Ramavtalet ), syftar till att reglera

Läs mer

Utbyggnad av Tunnelbanan i Stockholm enligt Stockholmsförhandlingen 2013

Utbyggnad av Tunnelbanan i Stockholm enligt Stockholmsförhandlingen 2013 1 Utbyggnad av Tunnelbanan i Stockholm enligt Stockholmsförhandlingen 2013 Stefan Persson, Stockholms läns landsting 2014-03-07 1. Stockholmsförhandlingen 2013 2. Tunnelbana till Nacka och till Gullmarsplan/Söderort

Läs mer

Höghastighetsbanor en samhällsbygge för stärkt utveckling och konkurrenskraft (SOU 2009:74). Svar på remiss, kontorsyttrande.

Höghastighetsbanor en samhällsbygge för stärkt utveckling och konkurrenskraft (SOU 2009:74). Svar på remiss, kontorsyttrande. STADSLEDNINGSKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET TRAFIKKONTORET MILJÖFÖRVALTNINGEN Bilaga 1 2009-10-29 DNR 314-2120/2009 DNR E2009-000-01681 DNR T2009-000-03390 DNR 2009-011868-217 Kontaktperson stadsledningskontoret

Läs mer

Information om spårharpa och del av depå Ringön, etapp 1

Information om spårharpa och del av depå Ringön, etapp 1 TN 353/16 TN-Information Trafiknämnden 2016-10-27 Diarienummer 1234/14 Samhälle och planering Hugo Lepik Telefon 031-368 25 47 E-post: hugo.lepik@trafikkontoret.goteborg.se Information om spårharpa och

Läs mer

Sverigeförhandlingen Skånes Energiting 14 juni Kommunledningskontoret

Sverigeförhandlingen Skånes Energiting 14 juni Kommunledningskontoret Sverigeförhandlingen Skånes Energiting 14 juni 2016 Uppdraget Framtidens järnvägsnät för fler bostäder, bättre arbetsmarknad och för ett hållbart resande Viktiga utgångspunkter Höghastighetsjärnvägen ska

Läs mer

Förlängning av tunnelbanan från Kungsträdgården till Nacka C

Förlängning av tunnelbanan från Kungsträdgården till Nacka C Stadsledningskontoret Exploateringskontoret Trafikkontoret Stadsbyggnadskontoret Miljöförvaltningen Fastighetskontoret Södermalms stadsdelsförvaltning Handläggare Till Gemensamt tjänsteutlåtande Dnr 111-248/2015

Läs mer

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar Dnr: 09-154.20 Tjänsteutlåtande 2009-09-14 Georgia Larsson Förslag till yttrande över Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från Västra

Läs mer

Skrivelse från Tomas Eriksson m.fl. (MP) och Håkan Jörnehed (V) om Gul linje söderut från Odenplan

Skrivelse från Tomas Eriksson m.fl. (MP) och Håkan Jörnehed (V) om Gul linje söderut från Odenplan Landstingsradsberedningen 1 (2) SKRIVELSE 2015-04-08 LS 1410-1122 Landstingsstyrelsen Skrivelse från Tomas Eriksson m.fl. (MP) och Håkan Jörnehed (V) om Gul linje söderut från Odenplan Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Västlänken - en del av Göteborgs framtid

Västlänken - en del av Göteborgs framtid - en del av Göteborgs framtid Bakgrund Göteborgs lokala arbetsmarknad ska växa med över en halv miljon människor till år 2020 Göteborgs centrala delar, regionens kärna, stärks med fler arbetsplatser, fler

Läs mer

Seminarium Översiktlig landskapskaraktärsanalys

Seminarium Översiktlig landskapskaraktärsanalys TMALL 0141 Presentation v 1.0 En ny generation järnväg Sverigeförhandlingen och nya höghastighetsjärnvägar i Sverige Seminarium Översiktlig landskapskaraktärsanalys Trafikverket Peter Uneklint Andreas

Läs mer

BUD STOCKHOLMS STAD STORSTAD STOCKHOLM

BUD STOCKHOLMS STAD STORSTAD STOCKHOLM BUD STOCKHOLMS STAD STORSTAD STOCKHOLM BUD STOCKHOLMS STAD 1. Bakgrund Enligt kommittédirektiv (2014:106 och 2014:113) för Sverigeförhandlingen ska de av regeringen utsedda förhandlingspersonerna genomföra

Läs mer

Stockholms läns landsting Förvaltning för utbyggd tunnelbana

Stockholms läns landsting Förvaltning för utbyggd tunnelbana Stockholms läns landsting Förvaltning för utbyggd tunnelbana TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-02-09 LS 2015-0142 FUT 1501-0024 Handläggare: Anna Nylén Landstingsstyrelsen Lokaliseringsutredning för tunnelbana till

Läs mer

Yrkande från (V), (S) och yttrande (MP) angående information om planeringsläget för framtida infrastruktur för kollektivtrafik i centrala staden

Yrkande från (V), (S) och yttrande (MP) angående information om planeringsläget för framtida infrastruktur för kollektivtrafik i centrala staden 243 Diarienummer 2410/18 Yrkande från (V), (S) och yttrande (MP) angående information om planeringsläget för framtida infrastruktur för kollektivtrafik i centrala staden Redogörelse från Magnus Ståhl 20+10

Läs mer

Revidering av trängselskattezonen till följd av Norra länken och Hagastaden. Underlag till en regional framställan

Revidering av trängselskattezonen till följd av Norra länken och Hagastaden. Underlag till en regional framställan TJÄNSTEUTLÅTANDE Daniel Firth Trafikplanering 08-508 261 24 daniel.firth@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-04-19 Revidering av trängselskattezonen till följd av Norra länken och Hagastaden.

Läs mer

FRAMKOMLIGHETSÅTGÄRDER SOM FLYTTAR TYRESÖ 15 MINUTER NÄRMRE CITY! Malin Gibrand, Affärsområdesansvarig Trafikplanering Trivector

FRAMKOMLIGHETSÅTGÄRDER SOM FLYTTAR TYRESÖ 15 MINUTER NÄRMRE CITY! Malin Gibrand, Affärsområdesansvarig Trafikplanering Trivector FRAMKOMLIGHETSÅTGÄRDER SOM FLYTTAR TYRESÖ 15 MINUTER NÄRMRE CITY! Malin Gibrand, Affärsområdesansvarig Trafikplanering Trivector 2 Trivector VARJE DAG SKER 290 000 RESOR MED STOMBUSSARNA LIKA MÅNGA RESOR

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Sofia Forsberg. Samhällsplanerare

TJÄNSTESKRIVELSE. Sofia Forsberg. Samhällsplanerare Sofia Forsberg TJÄNSTESKRIVELSE Samhällsplanerare Besöksadress: Centrumvägen 26 Postadress: 155 80 Nykvarn Telefon 08-555 010 00 Fax 08-555 014 99 www.nykvarn.se 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE 08-555 010 28 Besöksadress:

Läs mer

Trafikstrategi 2035 för Göteborg, Mölndal och Partille

Trafikstrategi 2035 för Göteborg, Mölndal och Partille Trafikstrategi 2035 för Göteborg, Mölndal och Partille Förslag till stomnätsplan för kollektivtrafiken i Stor-Göteborg Av Olof Franzén Visionen bygger på att dagens spårvägssystem kompletteras där dagens

Läs mer

BUD LIDINGÖ KOMMUN STORSTAD STOCKHOLM

BUD LIDINGÖ KOMMUN STORSTAD STOCKHOLM BUD LIDINGÖ KOMMUN STORSTAD STOCKHOLM BUD LIDINGÖ KOMMUN 1. Bakgrund Enligt kommittédirektiv (2014:106 och 2014:113) för Sverigeförhandlingen ska de av regeringen utsedda förhandlingspersonerna genomföra

Läs mer

Förslag till målbild. Diskussionsunderlag, juni 2005. k2020. Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet

Förslag till målbild. Diskussionsunderlag, juni 2005. k2020. Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet Förslag till målbild Diskussionsunderlag, juni 2005 k2020 Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet INNEHÅLL SAMMANFATTNING 3 INLEDNING 5 K2020 bygger på långsiktiga trafikpolitiska mål 6 Västlänken

Läs mer

RAMAVTAL 9 ÖSTLIG FÖRBINDELSE OBJEKTAVTAL ÖSTLIG FÖRBINDELSE I STOCKHOLM

RAMAVTAL 9 ÖSTLIG FÖRBINDELSE OBJEKTAVTAL ÖSTLIG FÖRBINDELSE I STOCKHOLM RAMAVTAL 9 ÖSTLIG FÖRBINDELSE OBJEKTAVTAL ÖSTLIG FÖRBINDELSE I STOCKHOLM RAMAVTAL 9 ÖSTLIG FÖRBINDELSE I STOCKHOLM OBJEKTAVTAL FÖR ÖSTLIG FÖRBINDELSEN Innehållsförteckning 1. Parter 2. Inledning 3. Objektens

Läs mer

Förstudie av tvärförbindelse mellan Roslagsbanan och Arlanda

Förstudie av tvärförbindelse mellan Roslagsbanan och Arlanda 1(6) Strategisk Utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Version Trafiknämnden 2013-12-10, punkt 8 TN 2013-0695 Förstudie av tvärförbindelse mellan Roslagsbanan och Arlanda

Läs mer

Alternativa utformningar av kollektivtrafiksystemet mellan Lund C och ESS

Alternativa utformningar av kollektivtrafiksystemet mellan Lund C och ESS Joel Hansson 2012-11-19 Alternativa utformningar av kollektivtrafiksystemet mellan Lund C och ESS Nollalternativet busstrafik på Lundalänken Sedan 2003 finns en högklassig bussbana mellan Lund C och Solbjer;

Läs mer