Verksamhetsplan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan"

Transkript

1 Förvaltning för livslångt lärande Verksamhetsplan Skogstorpsskolan F-6 Verksamhetsidé vision Skogstorpsskolan är en skola för huvudet, handen och hjärtat. Skogstorp F-6 ska vara en skola där alla elever känner sig välkomna, trygga och utvecklas på bästa sätt utifrån sina förutsättningar. Alla elever ska stödjas att nå läroplanens mål.

2 2(14) Området Skogstorpsskolan ligger i norra delen av kommunen. Skolan har verksamhet från förskola till åk 9, fördelad på tre rektorsområden: förskola, F-6 och 7-9. Skolan ligger i ett expansivt område vilket gör att vi har en ständig inflyttning av barn/elever vilket medför att vi konstant får se över vår organisation för att finna lösningar. Elever Läsåret 18/19 går på Skogstorpsskolan F elever. Det är en ökning med ca 20 elever från förra läsåret. Varav 67 elever är inskrivna i förskoleklass, 209 elever åk 1-3 och 169 elever åk 4-6. (Siffrorna är från september 2018, små ändringar kan ske under ett läsår) Drygt 300 är inskrivna barn i fritidshemsverksamheten. Lokaler Skolan byggdes 2004 inspirerat av de pedagogiska idéer som går under namnet Skola Vår skola är en modern arbetsplats för såväl barn/ elever som vuxna, vilket innebär att varje enhet har ett storarbetsrum hjärtat som rymmer ca 85 elever. Dessutom finns 5-6 arbetsrum i olika storlekar och personalen har sitt arbetsrum i direkt anslutning till enheten. På grund av skolans växande elevantal hyr kommunen Ericssons utbildningslokaler Borgen ca 500 meter söder om Skogstorp. Lokalerna har rymliga klassrum och en stor gemensamhetsyta. Organisation Våra barn/elever har sin tillhörighet i någon av våra arbetsenheter, den lilla skolan i den stora. Verksamheten är belagd på Skogstorpsskolan och Borgen. Skolan är organiserad i sex arbetsenheter. Paletten med tre förskoleklasser och Lilla Cerise med årskurs 1-3 har sina verksamheter i Borgen. På Skogstorp finns Lilla Lime och Lilla Turkos, som har verksamhet för åk 1-3, samt arbetsenheterna Stora Lime och Stora Turkos med verksamhet för åk 4-6. Skolbarnomsorgen är fördelad på 5 enheter. På Borgen finns Palettens fritidsenhet med förskoleklass och Cerise fritidsenhet. På Skogstorp finns två fritidsenheter för åk 1-2 samt Storfritids för åk 3-6.

3 3(14) Förskoleklasser, grundskola och skolbarnomsorg delar/ samutnyttjar lokalerna. Till varje enhet finns ett arbetslag med 7-9 medarbetare, grundskollärare, fritidspedagoger, förskollärare och barnskötare. Modersmålsundervisning När det gäller de elever som har annat modersmål än svenska så följer vi kommunens riktlinjer, vilket innebär att vi gör en kartläggning av kunskapsnivån. Därefter tas beslut om hur skolsituationen/ undervisningen ska se ut och möjlighet att läsa modersmål där studiehandledning erbjuds vid behov.

4 4(14) Elevhälsoplan Elevhälsoarbetet genomsyrar verksamheten och involverar all personal. Elevers lärande, hälsa och skolresultat är beroende av varandra. Elevhälsoarbetet omfattas av skolans systematiska kvalitetsarbete. Elevhälsoteamet EHT samordnar elevhälsoarbetet på organisationsnivå. Skolans elevhälsoteam leds av rektor och består av biträdande rektor, specialpedagoger, speciallärare, kurator, skolsköterska, logoped och skolpsykolog. Elevhälsoteamet stödjer också pedagogerna i elevhälsoarbetet på individ- och gruppnivå. I elevhälsoarbetet har skolan tillgång till följande kompetenser: Två specialpedagoger/speciallärare arbetar nära verksamheten i sitt specialpedagogiska arbete. Skolsköterskan har öppen mottagning tre dagar i veckan, samt genomför hälsosamtal och finns tillgänglig på telefon och mail. Kurator finns tillgänglig för konsultativt stöd till pedagoger och för elevsamtal. Skolpsykolog bidrar med psykologisk kompetens på individ, grupp- och organisationsnivå. Skolläkare är kommungemensam. Logoped bidrar med sin kompetens i utformningen av stöd.

5 5(14) Elevhälsoteam EHT- Planering/Struktur inför Läsåret 2018/2019 EHT Skogstorp f-6 Deltagare: Rektor Jens Berisson, Biträdande Rektor Jonas Wallengren, Specialpedagog Karin Åkesson, Specialpedagog Ann-Marie Nyström, Skolkurator Sophie Arvberger, Skolpsykolog Malin Segerdahl Sand, Skolsköterska Maria Vörde. EHT Vi har EHT varje måndag, mellan Varannan vecka är skolpsykolog med. Vissa EHT är träffar då vi arbetar renodlat förebyggande/främjande, med rutiner för skolnärvaro, likabehandling, analyserar måluppfyllelse etc. EHT möter arbetslag Varannan vecka deltar rektor/biträdande och specialpedagoger i lärarnas och fritids arbetslagsträffar. Under några tillfällen per läsår medverkar även skolsköterska, skolpsykolog och kurator i arbetslagen. Elevhälsans professioner tar också uppdrag att handleda och ge konsultation till pedagoger. Trygghetsarbete/Likabehandlingsarbete Biträdande rektor leder trygghetsteamet. I teamet ingår specialpedagoger, kurator och vuxenstödjare från varje enhet. Teamet träffas ca 1 gång per månad. Teamet arbetar främjande och förebyggande. Utredning av misstänkta kränkningar är i första hand delegerat till den personal som uppmärksammar händelsen. Vid behov involveras Biträdande rektor i utredningen. Biträdande rektor återrapporterar till huvudmannen. Matråd/Miljö- och hälsoråd Skolsköterska leder tillsammans med rektor råden. Det innebär planering av innehåll vid träffarna, samt närvarande vid råden. Närvarande vid träffarna är också en av skolans fritidspedagoger samt elever. Resultatkonferens Vi följer upp elevernas resultat, och säkerställer att elevhälsans insats kopplas till resultat Ärendegången när elev befaras att inte nå målen Verksamheten planeras med eleven i centrum. Det innebär att varje elev ska få ledning och stimulans utifrån sina förutsättningar, behov, resurser och intressen. Varje elev ska få tillgång till pedagogiskt material anpassat efter inlärningssituation. Skolan ska främja både kunskaps- och social utveckling. Om en elev ändå inte utvecklas mot målen arbetar arbetslaget med extra anpassningar. Som stöd i arbetet med anpassningar finns elevhälsans professioner. Ibland behöver extra anpassningar kompletteras av särskilt stöd. Det sker efter beslut av rektor och då upprättas ett åtgärdsprogram. Särskilt stöd ska i första hand ges i den undervisningsgrupp eleven tillhör, men kan i vissa fall ges enskilt eller i särskild undervisningsgrupp.

6 6(14) Likabehandlingsarbete På vår skola ska ingen känna sig diskriminerad, trakasserad eller kränkt. Vi tar avstånd från alla typer av våld, mobbning, diskriminering och kränkande behandling. Fokus ligger på barnets/elevens känsla. Vi arbetar för att alla barn/elever och personal ska känna sig trygga och bemöta varandra med respekt. Detta ska leda till ett gott samarbetsklimat på skolan som ska ge alla barn/elever en trygg och lugn studiemiljö. Alla barn/elever har rätt till arbetsro efter sina behov. Det innebär att: Vi möter varandra med respekt och vänlighet Vi motverkar all form av kränkande behandling och mobbning Vi arbetar för att alla går ut med minst godkända betyg och erbjuder goda möjligheter till ett praktiskt/estetiskt sätt att arbeta För närmare beskrivning se Skogstorpsskolans likabehandlingsplan för 18/19.

7 7(14) Systematiskt kvalitetsarbete Alla delar av skolans verksamhet ska omfattas av ett systematiskt kvalitetsarbete. På elevnivå ansvarar lärarna för det systematiska kvalitetsarbetet och på organisationsnivå ansvarar rektor/biträdande för det systematiska kvalitetsarbetet. Verksamheten ska bedrivas utifrån styrdokument, beprövad erfarenhet och vetenskaplig grund. Verksamheten ska genomsyras av ständigt förbättringsfokus, vilket innebär att erfarenheter och synpunkter tas till vara analyseras och omsätts i konkreta förändringar. Resultatmätningar Som en del i skolans systematiska kvalitetsarbete genomförs olika tester, exempelvis: DLS (Diagnos Läs och Skriv) i åk 2 och åk 5. Resultaten följs upp av specialpedagoger tillsammans med lärare och ligger till grund för planering av riktat stöd. Matematiktest, att förstå och använda tal, åk 1, åk 2 och åk 5. Nedan följer FLL:s måldokument för arbete på vetenskaplig grund:

8 8(14) Vetenskaplig grund för skolorna i Kumla Skollagen 1 kap 5 föreskriver att skolans verksamhet ska grunda sig på vetenskap och beprövad erfarenhet. I arbetet med Kunskap i fokus strävar vi efter att skapa en kultur och en organisation som gör att vi ständigt utvecklar våra arbetssätt genom att, dokumentera, analysera våra resultat, reflektera över vad som gjorde att resultatet blev som det blev och vad vi ska förbättra. På så sätt utvecklar vi vårt arbete genom beprövad erfarenhet. Kumla kommuns vision I Kumla kommun värdesätter vi all form av kunskap och ser förskolan och skolan som grunden till det livslånga lärandet. Kunskap och utbildning är viktigt för hela Kumlas utveckling. År 2025 är Kumla kommuns skolor kända för sina resultat genom hög måluppfyllelse, kreativa arbetssätt och inspirerande lärare. Skolan och förskolan är trygga miljöer som skapar möjligheter för elever och barn att förverkliga sina drömmar. Kumla kommuns elever är attraktiva på arbetsmarknaden och är även väl förberedda för fortsatta studier. Vetenskapliga grund och beprövade erfarenheter i Kumla kommuns skolor. Du som arbetar i Kumla kommuns skolor ska vara väl förtrogen med vår vetenskapliga grund för att både på egen hand och tillsammans med kollegor kunna utveckla undervisningen. Vi lutar oss mot och använder följande för att utveckla vår verksamhet och undervisning Läroplanen för att följa och leverera vårt uppdrag Skollagen för att följa skollagen Allmänna råd för planering och genomförande av undervisningen Pedagogiskt ledarskap i skolan Rektors möjligheter att tillsammans med lärarna utveckla undervisningen är avgörande för skolans resultat och vi arbetar för att ge rektorerna förutsättningar för uppdraget.

9 9(14) Skogstorps årshjul organisationsnivå Kontinuerligt under läsåret Observationer och lektionsbesök genomförs av rektor, biträdande rektor, samt specialpedagoger Learning studies Utvärdering av särskilt stöd och extra anpassningar, kopplat till elevens resultat. Arbetetslagens målarbete/smarta mål samt likabehandlingsarbete följs regelbundet upp under arbetslagstid. Augusti-September Föräldramöten Revidering av Likabehandlingsplan och upprättande av ordningsregler Analys av nationella prov samt betyg, på arbetsenhet- och skolnivå Revidering av verksamhetsplan och måldokument (SMARTA mål) Inrättande av råd (elevråd, matråd, miljö- och hälsoråd) Arbetslaget går igenom Checklista vid läsårsstart Arbetslagsarbete- inför tidiga utvecklingssamtal som drar igång under september. IUP:er upprättas Tider för APT och samverkan fastställs Medarbetarsamtalen påbörjas Läsårets första föräldraforum Oktober-December Rapportering samt analys av resultat nationella prov, betyg till förvaltning som leder till en kommunanalys Skolans egen trygghetsenkät genomförs och analyseras av Trygghetsteamet. Individuell uppföljning av vuxenstödjare vid behov. Resultatkonferens- utifrån skolans första, summativa bedömning. (v )

10 Sammanställning och analys av höstens observationer på skolnivå (december). 10(14) Analys av Medarbetarenkäten, som presenteras på en APT. (vartannat år) Brandövning Skyddsrond Januari-Februari Resultatkonferens- utifrån skolans andra, summativa bedömning. (v. 2) Upprättande av arbetsmiljöplan Bokslutsberättelse Mars- Maj Juni Lönesamtal under mars-april Kommungemensam Trivselenkät skolbarnomsorg, samt grundskola riktad till barn/elev Kommungemensam medarbetarenkät (vartannat år) Resultatkonferens- utifrån skolans tredje, summativa bedömning. (v. 10) Påbörjat arbete med organisation inför kommande läsår Sammanställning och analys av vårens observationer på skolnivå. Resultatkonferens- utifrån skolans fjärde, summativa bedömning, samt analys av nationella prov samt betyg, på individ, arbetslag och skolnivå Resultat och utvärdering av måldokumenten (SMARTA mål) Sammanfattande analys av periodisering, vad gäller riktat stöd

11 11(14) Pedagogiskt ledarskap Genom regelbunden närvaro i arbetslagsmöten utövar rektor och beträdande rektor ett nära pedagogiskt ledarskap. I dessa forum kan rektor/ biträdande delta i pedagogisk reflexion, förmedla sin syn på värdegrund, metodik och kollegialt lärande. Rektor, biträdande rektor och specialpedagoger kommer också under året göra klassrumsbesök, då vi använder Kunskap i Fokus observationsmallar. Varje lärare får återkoppling och genom samtalet möjlighet att utvecklas vidare. Varje enskild lärare, samt arbetslaget analyserar sin undervisning regelbundet och lämnar till/diskuterar detta med rektor. Möjlighet till en fördjupad reflexion över uppdraget, pedagogernas förmågor och professionella utveckling ges i utvecklingssamtalet. Biträdande rektor erbjuder mentorskap till ny lärare men finns även tillgänglig för alla medarbetare för pedagogiska frågor. Förstelärare Vi har två förstelärare som fortsätter att utveckla vårt arbete med BFL Bedömning för lärande, en förstelärare med ansvar att driva matematikutveckling, samt en förstelärare som utvecklar vårt arbete med elevernas läs- och skrivutveckling. Under läsåret 18/19 kommer försteläraren med inriktning matematik att fokusera på att driva digitaliseringsprojektet. Bedömning för lärande Att använda de fem nyckelstrategierna för bedömning för lärande är en av de metoder som mest effektivt förbättrar elevernas kunskapsutveckling. Vi introducerar successivt nyckelstrategierna. Att tydliggöra kunskapsmål Skapa synliga tecken på lärande Återkoppling som utvecklar lärandet Aktivera eleverna som resurser för varandra Förmå eleverna att ta lärandet i egna händer Kollegialt lärande Vi strävar efter att ge lärare möjlighet att lära tillsammans genom att ta del av forskning och erfarenheter, prova att genomföra förändringar i undervisningen, utvärdera och dra slutsatser.

12 12(14) Slutsatser efter läsåret och åtgärder framåt Kunskapsutveckling i förhållande till kunskapskraven 18/19 I slutet på vt 2018 fanns det sammantaget i åk 1-5 drygt 30 elever av 275 som befaras inte nå målen i 1 eller flera ämnen. Det innebär att undervisningen når knappt 90 % av eleverna fullt ut i alla ämnen. I de lägre åldrarna är det nästan uteslutande matematik och svenska som blir bekymmer. Hos 5:orna tillkommer rödmarkeringar i engelska. Planerade insatser för att stödja kunskapsutvecklingen: På individnivå följs elever med rödmarkering upp regelbundet av lärare och specialpedagog. Särskilt stöd sätts in där det behövs. Läsåret 18/19 genomförs också en stor tillgänglighetssatsning som involverar all personal och syftar att höja kompetensen om hur man kan anpassa för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, något som även kommer kunna gynna andra elever som har svårt att tillgodogöra sig undervisningen. Se egen rubrik. Vi måste fortsätta med att utveckla undervisningen för att nå fler elever, vilket motiverar fortsatta ansträngningar att få BFL-satsningen att nå alla lärare. Se egen rubrik nedan. Digitaliseringsprojektet är också tänkt att öka möjligheten till individualisering och att kunna utveckla undervisningen så den når fler elever. Se egen rubrik. Elevenkät åk Elevenkäten gav vissa indikationer som sedan undersöktes vidare. Elevenkäten visade att en hög andel av eleverna känner sig trygga (92%) och trivs med andra elever (87%) och lärare (86%). Skolan fortsätter sitt likabehandlingsarbete enligt inarbetat arbetssätt. (se likabehandlingsplan) 100 % av eleverna känner till att det finns en likabehandlingsplan och 90% uppger att de vet var de ska vända sig om de ser någon bli illa behandlad. Ett utvecklingsområde är arbetsro (63%). Även om det är något högre än kommunens genomsnitt (54%) motiverar det fortsatt arbete med att skapa struktur i klassrummen. Skolan genomför en stor tillgänglighetssatsning under

13 13(14) läsåret 18/19 som innehåller ett kompetenslyft om hur man anpassar lärmiljön för elever med olika funktionsvariationer. Tillgänglighetssatsningen kommer förhoppningsvis ha en effekt på klassrumsklimatet. Ett annat utvecklingsområde som framkom var att få upplevde matsalen som trivsam (65%) och att en låg andel äter sig mätt (47%). Utifrån detta resultat inleddes redan innan sommaren 2018 en större översyn av matsituationen. Det resulterade i ommöblering, skärmar, ny station för specialkost, färgkodning av de olika kostalternativen mm. Insatsen utvärderas under läsåret. Elevhälsoteamet Både pedagoger och elevhälsans professioner har under 17/18 uttryckt önskemål om närmare samarbete och att få mer inblick i varandras uppdrag och vardagsarbete. Under läsåret 18/19 kommer detta vara ett fokusområde som innefattar olika aktiviteter, som att skolpsykolog, kurator och skolsköterska kommer mer regelbundet till arbetslagen och deltar. Skolledningen har också beslutat att ha elevhälsoteam varje vecka istället för varannan för att förstärka elevhälsofokuset ytterligare. BFL Förstelärarna i BFL har under 17/18 utvärderat sitt arbetssätt med att erbjuda kollegor att komma och auskultera. Alla har en grund i BFL och syftet har varit att ge lärarna möjlighet att finslipa metoderna och höja sig ytterligare. Förstelärarna har inte träffat så många kollegor som de hade planerat. 18/19 provar de ett nytt, mer uppsökande arbetssätt, för coaching av kollegor. Under läsåret 18/19 kommer en av förstelärarna under sex torsdagar leda en grupp av nya kollegor i BFL. De kommer få en genomgång av arbetssättet, prova på teknikerna och reflektera tillsammans. Tillgänglighetssatsning För att undanröja hinder för lärande genomför skolan 18/19 en större tillgänglighetssatsning, innefattande all personal. Satsningen koordineras av en projektgrupp på skolan. Satsningen rymmer brand annat SPSM:s webutbildning

14 14(14) NPF, fortsatt arbete med att implementera bildstöd i klassrum, undervisning och lokaler. Digitaliseringssatsning Under läsåret 18/19 genomför Skogstorp en digitaliseringssatsning som innefattar utbildning till all personal. Under läsåret kommer eleverna få personliga datorer att jobba med. Med digitaliseringsprojektet hoppas vi kunna ytterligare utveckla BFL, individualisering och utforma undervisningen så den når fler elever. För detaljer hänvisas till projektplan som skickats till förvaltningen. Fritids Förvaltningens gemensamma mål är att kvalitetssäkra verksamheten i Kumla kommuns fritidshem genom att: - Samtliga verksamheter har ett systematiskt kvalitetsarbete som innefattar lokala måldokument (SMARTA mål) - Organiserade rastaktiviteter minst 3 gånger/vecka På Skogstorp f-6 är dessa mål uppfyllda, genom att vi har organiserade rastaktiviteter 5 dagar/ vecka, och vi har ett systematiskt kvalitetssystem för våra fritidsenheter, som innefattar lokala SMARTA mål, kopplade till Lgr11 och Barnkonventionen. Förskoleklass Från och med läsåret 18/19 är förskoleklass obligatoriskt. Det innebär en förändring i att vårdnadshavare behöver söka ledigt. Förskoleklass arbetar efter samma läroplan (lgr 11) sedan tillägget om förskoleklass jan 2016 och är förtrogna med det. Förskoleklass arbetar med Bornholmsmodellen och kommer under läsåret 18/19 sätta sig in i ett nytt testmaterial för svenska och engelska. Förskoleklass deltar i NPFlyftet och den övergripande tillgänglighetssatsningen.

Verksamhetsplan SMARTA mål 2017/2018

Verksamhetsplan SMARTA mål 2017/2018 2017-08-17 Verksamhetsplan SMARTA mål 2017/2018 Skogstorp f-åk 6 Organisation Skogstorpsskolan ligger i norra delen av kommunen. Skolan har verksamhet från förskola till åk 9, fördelad på tre rektorsområden.

Läs mer

Verksamhetsplan - Systematiskt kvalitetsarbete. Skogstorp åk 7-9. September 2016

Verksamhetsplan - Systematiskt kvalitetsarbete. Skogstorp åk 7-9. September 2016 September 2016 Verksamhetsplan - Systematiskt kvalitetsarbete Skogstorp åk 7-9 Skogstorpsskolan ligger i norra delen av kommunen. Skolan har verksamhet från förskola till åk 9, fördelad på tre rektorsområden.

Läs mer

Verksamhetsplan. Malmens skola och fritidshem 2017/2018

Verksamhetsplan. Malmens skola och fritidshem 2017/2018 Verksamhetsplan Malmens skola och fritidshem 2017/2018 Augusti 2017 Verksamhetsplan - Systematiskt kvalitetsarbete Malmens skola och fritidshem Verksamhetsidé vision På vår skola ska ingen känna sig diskriminerad,

Läs mer

Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015

Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015 Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015 2014-04-24 Vision Alla elever på Fröviskolan 7-9 skall i en trygg miljö ges möjlighet att utveckla sin fulla potential för att kunna förverkliga sina drömmar. Syfte

Läs mer

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde 1(8) 2(8) Elevhälsoplan 2018/2019 Elevhälsans uppdrag enligt Skollagen kap 2 25 För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan

Läs mer

Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan

Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan Uppdaterad 2016-04-04 Elevhälsan Sida 1 Innehåll Inledning 3 Elevhälsoarbete 4 Elevhälsoteam (EHT) 5 Elevhälsoteam (EHT) syfte och organisation...

Läs mer

Handlingsplan - Elevhälsa

Handlingsplan - Elevhälsa Handlingsplan - Elevhälsa Munktorpsskolan Läsåret 2017-2018 Elevhälsoteam Munktorpsskolan Utdrag skollag: För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan

Läs mer

Verksamhetsplan. Malmens skola och fritidshem 2018/2019

Verksamhetsplan. Malmens skola och fritidshem 2018/2019 Verksamhetsplan Malmens skola och fritidshem 2018/2019 Augusti 2018 Verksamhetsplan - Systematiskt kvalitetsarbete Malmens skola och fritidshem Verksamhetsidé vision På vår skola ska ingen känna sig diskriminerad,

Läs mer

VI SKA TÄNDA GNISTOR INTE SLÄCKA BRÄNDER ELEVHÄLSOPLAN. Braås skola

VI SKA TÄNDA GNISTOR INTE SLÄCKA BRÄNDER ELEVHÄLSOPLAN. Braås skola VI SKA TÄNDA GNISTOR INTE SLÄCKA BRÄNDER ELEVHÄLSOPLAN Braås skola Innehållsförteckning 1. Braås skola 2 2. Braås skola elevhälsoplan 2 2. 1 Elevhälsoplanens syfte 2 2.2 Elevhälsans uppdrag 2 2.3 Elevhälsans

Läs mer

Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2017/2018

Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2017/2018 Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2017/2018 Åtgärdande: Klassarbete, utvecklingsbedömning, särskild undervisningsgrupp Förebyggande: Workshops, Drop in, tidsbokning, salutogent, föra in begrepp såsom mentalisering,

Läs mer

Hågadalsskolan 2016/17

Hågadalsskolan 2016/17 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN HÅGADALSSKOLAN Reviderad 160818 Hågadalsskolan 2016/17 Elevhälsoplan Elevhälsoplanen ska vara ett stöd och ett verktyg för alla som arbetar med eleverna på vår skola. Skolans elevhälsoarbete

Läs mer

Lokal plan för Karolinerskolans elevhälsa. Läsåret 2018/2019

Lokal plan för Karolinerskolans elevhälsa. Läsåret 2018/2019 Lokal plan för Karolinerskolans elevhälsa Läsåret 2018/2019 Styrdokument som grund Vi hämtar motivet för vårt uppdrag av elevhälsoarbetet utifrån skollagen, Lgr 11, socialtjänstlagen och andra tillämpliga

Läs mer

Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan

Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan 2017/2018 Bakgrund Elevhälsan ska medverka till att stärka skolans förebyggande och hälsofrämjande arbete och därigenom stödja elevens utveckling mot

Läs mer

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat:

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat: Upprättat: 170904 Utvecklingsplan Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018 Det Systematiska Kvalitéts Arbetet (SKA) på Tingbergsskolan Ett systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Elevhälsoteamets representanter har en tydlig roll-, ansvars- och arbetsuppgiftsfördelning. Bilaga 1.

Elevhälsoteamets representanter har en tydlig roll-, ansvars- och arbetsuppgiftsfördelning. Bilaga 1. Utbildningsförvaltningen Elevhälsoteamets uppdrag och organisation Verksamhetsplan år 2017 Elevhälsoteam BECKOMBERGASKOLAN Skolans elevhälsa Elevhälsoteamet (EHT) består av: (befattningar som ingår inklusive

Läs mer

Elevhälsoplan. Sandbäcksskolan. Antagen av Petra Roth januari 2018 Reviderad augusti 2018

Elevhälsoplan. Sandbäcksskolan. Antagen av Petra Roth januari 2018 Reviderad augusti 2018 Elevhälsoplan 2018 Sandbäcksskolan Antagen av Petra Roth januari 2018 Reviderad augusti 2018 Plan för elevhälsoarbetet på Sandbäcksskolan Sandbäcksskolan vi kan, vi vill och vi vågar Vi kan : Vi vill :

Läs mer

Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2016/2017

Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2016/2017 Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2016/2017 Åtgärdande: Klassarbete, utvecklingsbedömning, särskild undervisningsgrupp Förebyggande: Workshops, Drop in, tidsbokning, salutogent, föra in begrepp såsom mentalisering,

Läs mer

Elevhälsans arbete under läsår 15/16 har utvärderats genom sammanställning av synpunkter som inhämtats via digital

Elevhälsans arbete under läsår 15/16 har utvärderats genom sammanställning av synpunkter som inhämtats via digital Elevhälsoplan för Itgymnasiet Skola: IT-Gymnasiet Uppsala Rektor: Mathias Laveno Version: 2016-05-11 16:44:30 Resultat av föregående års utvärdering Utvärdering av läsåret 2015/2016 Sammanfattning Elevhälsans

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 Brobyskolan FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår

Läs mer

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 BARN OCH UTBILDNING Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 Verksamhetsidé På vår skola ges alla elever möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar! Det viktiga för alla på skolan är att

Läs mer

EHP UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN LÅNGBRODALSSKOLAN ELEVHÄLSOPLAN 2013

EHP UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN LÅNGBRODALSSKOLAN ELEVHÄLSOPLAN 2013 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN LÅNGBRODALSSKOLAN SID 1 (5) 2013-04-29 EHP 2013 Alla barn och elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att de utifrån

Läs mer

Hågadalsskolan 2015/16

Hågadalsskolan 2015/16 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN HÅGADALSSKOLAN Hågadalsskolan 2015/16 Reviderad 151202 Elevhälsoplan Elevhälsoplanen ska vara ett stöd och ett verktyg för alla som arbetar med eleverna på vår skola. Skolans elevhälsoarbete

Läs mer

Elevhälsoplan och arbetsgång vid elevärenden

Elevhälsoplan och arbetsgång vid elevärenden Elevhälsoplan och arbetsgång vid elevärenden Vallhamra skola år 7-9 2013-2014 ELEVHÄLSOPLAN FÖR VALLHAMRA SKOLA Dokumentet är konkret utformat efter vårt områdes organisation och kompetenser samt beskriver

Läs mer

Parkskolan åk 1-6, Läsåret

Parkskolan åk 1-6, Läsåret Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Fortsatt utveckling av inkluderande arbetssätt

Läs mer

Elevhälsan Elevhälsan på Ektorps skolenhet Hälsofrämjande arbete

Elevhälsan Elevhälsan på Ektorps skolenhet Hälsofrämjande arbete Elevhälsan Enligt skollagen ska det finnas tillgång till medicinsk, psykologisk, psykosocial och specialpedagogisk kompetens. Rektorn har ansvar för att elevhälsans verksamhet utarbetas så att eleverna

Läs mer

BIRKASKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN

BIRKASKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN BIRKASKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN Grunduppgifter Birkaskolan är en fristående skolverksamhet som innefattar förskola och skola upp till år 9. Skolbarnomsorgen är integrerad i skolverksamheten, såväl i det

Läs mer

MÅL OCH RIKTLINJER ELEVHÄLSOARBETET HORSBYSKOLAN 4-6. Trygghet Självförtroende Lust att lära för framtiden

MÅL OCH RIKTLINJER ELEVHÄLSOARBETET HORSBYSKOLAN 4-6. Trygghet Självförtroende Lust att lära för framtiden MÅL OCH RIKTLINJER ELEVHÄLSOARBETET HORSBYSKOLAN 4-6 Vår vision Trygghet Självförtroende Lust att lära för framtiden Utgångspunkter Följande mål och riktlinjer utgår från gällande styrdokument 1. I detta

Läs mer

Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde

Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde Knutsbo/Junibackens skolområde Åsa Strömberg 0240-861 96 Asa.stromberg@ludvika.se 1(5) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde 2(5) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde 2017/2018 Elevhälsans

Läs mer

Elevhälsoplan. Grundskola Malmö

Elevhälsoplan. Grundskola Malmö Elevhälsoplan Grundskola Malmö Läsåret 2016-2017 Innehåll Inledning 1.1 Elevhälsoteamet 1.2 Mål med elevhälsoarbetet 2. Utvärdering av föregående års plan 3. Kartläggning 4. Nulägesanalys 5. Främjande

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Onsjöskolan Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Läsåret 2018/2019 Vänersborg hösten 2018 Onsjöskolans likabehandlingsplan Onsjöskolans likabehandlingsplan omfattar såväl arbetet med likabehandling,

Läs mer

Lovisedalsskolan RO Skolplan

Lovisedalsskolan RO Skolplan L Ä SÅR 2017/2018 Lovisedalsskolan RO Skolplan Innehållsförteckning Vårt rektorsområde... 3 Vision... 3 Nationella mål... 4 Prioriterade mål och indikatorer... 4 Lovisedalsskolan RO, Skolplan 2(8) Vårt

Läs mer

Lokal arbetsplan för Sammilsdalskolan F-6 och Fritidshem

Lokal arbetsplan för Sammilsdalskolan F-6 och Fritidshem Lokal arbetsplan för Sammilsdalskolan F-6 och Fritidshem Inledning Sammilsdalskolan är uppdelad i två enheter, F-6/fritidshem och åk 7-9. Sammilsdalskolan ligger vackert belägen i centrala Leksand. Närheten

Läs mer

Barn- och elevhälsoplan

Barn- och elevhälsoplan 1 (6) Lärande Barn- och elevhälsoteamet Knappekullaenheten Barn- och elevhälsoplan 2012-13 Knappekullaenheten Knappekulla är en enhet där alla barn är allas ansvar och där varje barn ska få det de behöver

Läs mer

VISÄTTRASKOLANS ELEVHÄLSOPLAN

VISÄTTRASKOLANS ELEVHÄLSOPLAN VISÄTTRASKOLANS ELEVHÄLSOPLAN Det här dokumentet innehåller en beskrivning av hur Visättraskolans elevhälsoteam är uppbyggt samt en beskrivning elevhälsoteamets fokusområden inför läsåret 2014/2015. Innehåll

Läs mer

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys Information om skolenheten Stora Högaskolan är en F-9 skola. Inför läsåret 2017/2018 är 783 elever inskrivna i skolan. Det arbetar 94 personal på skolan. Skolan är uppdelad i två enheter, F-6 samt 7-9.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Västra Husby FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM

VERKSAMHETSPLAN Västra Husby FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår 4

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019 Sammanfattning På Munktorpsskolan ska vi genom förebyggande och främjande insatser arbeta för att elever och personal inte ska kränkas

Läs mer

Elevhälsoplan för. Älta Skola 2014-2015

Elevhälsoplan för. Älta Skola 2014-2015 Elevhälsoplan för Älta Skola 2014-2015 Innehåll Inledning 3 Funktioner i Elevhälsan 3 Gången vid elevärenden 5 Klasskonferens 6 Överlämnande. 6 Inflyttning. 6 Läs- och skrivsvårigheter/dyslexi. 7 Neuropsykiatriska

Läs mer

Skogstorpsskolan. Vi gör en bra skola ännu bättre. Gunilla Kalmnäs. Rektor 7-9. Verksamhetsplan

Skogstorpsskolan. Vi gör en bra skola ännu bättre. Gunilla Kalmnäs. Rektor 7-9. Verksamhetsplan Skogstorpsskolan Vi gör en bra skola ännu bättre Gunilla Kalmnäs Rektor 7-9 Verksamhetsplan Läsåret 2018-2019 Innehållsförteckning 1. Verksamhetsplan... 3 1.1 Skogstorpsskolan 7-9... 3 1.2 Verksamhetsidé

Läs mer

Elevhälsoplan för Moholms skola läsåret 2018/2019. Innehållsförteckning

Elevhälsoplan för Moholms skola läsåret 2018/2019. Innehållsförteckning RIKTLINJE 1(5) Utfärdat av (Namn,, Enhet) Elevhälsoplan för Moholms skola läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning Inriktning på elevhälsoarbetet 1 Resultat av självskattning och utvärdering 1 Elevhälsoteamets

Läs mer

HANDLINGSPLAN ELEVHÄLSAN. Håkantorpsskolan

HANDLINGSPLAN ELEVHÄLSAN. Håkantorpsskolan HANDLINGSPLAN ELEVHÄLSAN Håkantorpsskolan Läsåret 2017/2018 0 Innehåll Elevhälsan Håkantorpsskolan...2 Ansvarsfördelning i elevhälsoarbetet...2 Rektor...2 Specialpedagog...2 Skolsköterska...2 Skolkurator

Läs mer

Kvalitetsrapport för Knutsbo/Junibacken skolområde läsåret

Kvalitetsrapport för Knutsbo/Junibacken skolområde läsåret 0 Kvalitetsrapport för Knutsbo/Junibacken skolområde läsåret 2015-2016 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I Junibackens skola förskoleklass grundskola åk 1-6 fritidshem Ansvarig rektor Åsa Strömberg 1 Innehåll

Läs mer

Vällsjöskolan. Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling.

Vällsjöskolan. Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Vällsjöskolan Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2017-2018 samt augusti-oktober 2018 Vällsjöskolans organisation läsåret 2017/2018 På Vällsjöskolan arbetar vi i arbetslag

Läs mer

Policy. för barn- och elevhälsa MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ

Policy. för barn- och elevhälsa MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Policy för barn- och elevhälsa MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Detta dokument har tagits fram för att beskriva arbetet med att stödja alla barn och elever i Härryda kommun i deras

Läs mer

Bildningsförvaltningen Centrala resursenheten

Bildningsförvaltningen Centrala resursenheten Bildningsförvaltningen Centrala resursenheten 2016-04-06 Central elevhälsoplan Åstorps kommun 2016-2017 Inledning Elevhälsans i Åstorps kommun tillhör organisatoriskt Centrala resursenheten på bildningsförvaltningen

Läs mer

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass och Grundskola upp till årskurs 6 Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

PLAN FÖR ELEVHÄLSA. Elevhälsa. Plan för elevhälsa S i d a 1 7

PLAN FÖR ELEVHÄLSA. Elevhälsa. Plan för elevhälsa S i d a 1 7 Elevhälsa Plan för elevhälsa 2018 S i d a 1 7 Elevhälsan Skolan, förskoleklassen och fritidshemmet får sitt uppdrag från läroplanen för grundskolan (lgr 11), skollagen (2010), skolförordningen (2011:185)

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN. Elsa Brändströms skola

ELEVHÄLSOPLAN. Elsa Brändströms skola ELEVHÄLSOPLAN Elsa Brändströms skola 1 Innehållsförteckning Sida Inledning 3 Elevhälsans uppdrag 3 Resurser och ansvar 3 Syfte generellt 3 Syfte elevnivå 4 Arbetsformer och samverkan 5 Rutin vid frånvaro

Läs mer

Adolfsbergsskolan F-6 s vision: Lika-unika, stolta barn och vuxna tillsammans för trygghet, glädje och lärande

Adolfsbergsskolan F-6 s vision: Lika-unika, stolta barn och vuxna tillsammans för trygghet, glädje och lärande Adolfsbergsskolan F-6 s vision: Lika-unika, stolta barn och vuxna tillsammans för trygghet, glädje och lärande Arbetsplan 2017/2018 Adolfsbergsskolan F-6 inklusive fritidshem Inledning I denna arbetsplan

Läs mer

Elevhälsoplan Uvengymnasiet Läsåret 2014-2015

Elevhälsoplan Uvengymnasiet Läsåret 2014-2015 Elevhälsoplan Uvengymnasiet Läsåret 2014-2015 1 Innehåll Lokal elevhälsoplan för Uvengymnasiet läsåret 2014-2015... 3 Bakgrund... 3 Elevhälsans uppdrag enligt skollagen... 3 Syfte... 3 Styrdokument...

Läs mer

NORRA SKOLAN ELEVHÄLSOPLAN. F-klass - åk 5, förberedelseklass åk 1-5 fritidshem/klubb LOKAL Norra skolan Residensgränd 26 Östersund

NORRA SKOLAN ELEVHÄLSOPLAN. F-klass - åk 5, förberedelseklass åk 1-5 fritidshem/klubb LOKAL Norra skolan Residensgränd 26 Östersund NORRA SKOLAN F-klass - åk 5, förberedelseklass åk 1-5 fritidshem/klubb LOKAL ELEVHÄLSOPLAN 2016-2017 1 Innehållsförteckning 1. Elevhälsa 3 2. Ansvar 3 3. Organisation 4 4. Representanter EHT 4 5. Beskrivning

Läs mer

Verksamhetsidé och handlingsplan för ökad måluppfyllelse Norrtullskolan 7-9, läsåret 2017/18

Verksamhetsidé och handlingsplan för ökad måluppfyllelse Norrtullskolan 7-9, läsåret 2017/18 Verksamhetsidé och handlingsplan för ökad måluppfyllelse Norrtullskolan 7-9, läsåret 2017/18 Verksamhetsidé och handlingsplan för ökad måluppfyllelse Norrtullskolan 7-9, läsåret 2017/18 På Norrtullskolan

Läs mer

Elever i behov av särskilt stöd

Elever i behov av särskilt stöd Elever i behov av särskilt stöd Handlingsplan för Ekebyhovskolan 2014 Ekebyhovskolan Ansvarig chef: Inga-Lill Håkansson INNEHÅLL SYFTE OCH MÅL...3 VÅRA STYRDOKUMENT...4 ELEVSTÖDSTRAPPAN...5 STÖDTEAMET...7

Läs mer

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser Bilaga 2 Dnr 1.3.2-9645/2016 Sida 1 (7) 2016-11-29 Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser Sida 2 (7) Innehållsförteckning Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser...

Läs mer

Handlingsplan för Ormbergsskolans elevhälsoarbete. (uppdaterad maj 2018 av Elevhälsoteamet)

Handlingsplan för Ormbergsskolans elevhälsoarbete. (uppdaterad maj 2018 av Elevhälsoteamet) Handlingsplan för Ormbergsskolans elevhälsoarbete (uppdaterad maj 2018 av Elevhälsoteamet) Innehåll Elevhälsan i skolan ska:... 2 Mål för elevhälsoarbetet på Ormbergsskolan 2018/2019... 2 Utvärdering...

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Morö Backe skola Läsåret 2018/2019 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, Fritidshem, Grundskola

Läs mer

Plan för Elevhälsoarbetet på Dammfriskolan

Plan för Elevhälsoarbetet på Dammfriskolan plan för elevhälsoarbetet 160811 Malmö stad Grundskoleförvaltningen Dammfriskolan 2016-06-22 Plan för Elevhälsoarbetet på Dammfriskolan Elevhälsoarbetet Allas ansvar Elevhälsoarbetet på Dammfriskolan tar

Läs mer

Specialpedagogisk handlingsplan för Tolg skola

Specialpedagogisk handlingsplan för Tolg skola Specialpedagogisk handlingsplan för Tolg skola Läsåret 2015-2016 Joachim Åberg Rektor Tolg skola Ewa-Lena Eliasson Specialpedagog Tolg skola Rev. 1 augusti-15. 1. Vision Skolans vision ska vara möjlig

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017 160921 Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och

Läs mer

Lokal elevstödagenda Rindö Skola

Lokal elevstödagenda Rindö Skola 2017-08-22 Lokal elevstödagenda Rindö Skola 2017-2018 Vår lokala elevstödsagenda följer Vaxholms Stad Elevstödsagenda och ska ses om ett komplement till denna. Agendan beskriver Rindö Skolas lokala arbete

Läs mer

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys Information om skolenheten Ekenässkolan är en grundskola F-6 med ca 300 elever och ca 45 personal. Läsåret 17/18 har skolan både en, två och tre parallella årskurser. På skolan finns fyra avdelningar för

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan lå 15/16 Elevhälsoplanen för Eklidens skola revideras varje år Nästa revidering: juni 2016 Ansvarig: Bitr. rektor Maria Kiesel

Läs mer

Sofiaskolan

Sofiaskolan Sofiaskolan Roine Peimer Direktvalsnr: 021-39 13 85 Mail: roine.peimer@vasteras.se Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Sofiaskolan 2016-2017 För att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

Elevhälsoplan. Aspenässkolan 2018/19

Elevhälsoplan. Aspenässkolan 2018/19 Elevhälsoplan Aspenässkolan 2018/19 ELEVHÄLSOPLAN 2 (7) I arbetet med skolans vision har elevhälsoarbetet på Aspenässkolan en central roll. Elevhälsoarbetet ska främst vara förebyggande, hälsofrämjande

Läs mer

Vollsjö skola och fritidshem i Sjöbo kommun

Vollsjö skola och fritidshem i Sjöbo kommun Vollsjö skola och fritidshem i Sjöbo kommun Lokal arbetsplan 2018. Pia Jönsson, rektor Vollsjöskola och fritidshems Lokala Arbetsplan Till grund för den lokala arbetsplanen ligger Läroplan för grundskola

Läs mer

2013-04-03 1 (8) Herrestorpskolan

2013-04-03 1 (8) Herrestorpskolan 2013-04-03 1 (8) Herrestorpskolan Elevhälsoplan 2012/2013 2013-04-03 2 (8) Inledning Elevhälsoarbetet på Herrestorp är betydelsefullt för att lyckas med uppdraget att ge varje barn/elev ledning och stimulans

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN I FÄRGELANDA KOMMUN

ELEVHÄLSOPLAN I FÄRGELANDA KOMMUN 2016-03-11 ELEVHÄLSOPLAN I FÄRGELANDA KOMMUN Elevhälsoplan Begreppet elevhälsa införs i skolförfattningarna i och med skollagen (SFS 2010:800). För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan,

Läs mer

Borås Stads INSTRUKTION FÖR REKTOR. Instruktion för rektor 1

Borås Stads INSTRUKTION FÖR REKTOR. Instruktion för rektor 1 Borås Stads INSTRUKTION FÖR REKTOR Instruktion för rektor 1 Fastställt av: Arbetsgrupp förskola-skola Datum: 21 februari 2014 Dokumentet gäller för: Alla grundskole- och grundsärskoleenheteer För revidering

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Stockholms kommun Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Hjulsta grundskola F-9 belägen i Stockholms kommun 2(6) Uppföljning av tillsyn i Hjulsta grundskola F- 9 genomförde

Läs mer

Elevhälsoplan för Sjölins gymnasium Södermalm

Elevhälsoplan för Sjölins gymnasium Södermalm Elevhälsoplan för Sjölins gymnasium Södermalm Vad är elevhälsa? Enligt skollagen (2 kap, 25-28 ) är det övergripande gemensamma målet för skolans elevhälsoarbete att stödja elevernas utveckling mot utbildningens

Läs mer

Skolutvecklingsplan. Skolans namn: Hallerna Skola Läsår: Kommun: Stenungsunds kommun. Vi utbildar världsmedborgare

Skolutvecklingsplan. Skolans namn: Hallerna Skola Läsår: Kommun: Stenungsunds kommun. Vi utbildar världsmedborgare Skolutvecklingsplan Skolans namn: Hallerna Skola Läsår:2017-2018 Kommun: Stenungsunds kommun Vi utbildar världsmedborgare Information om skolenheten Hallerna är en nystartad enhet. Verksamheten på enheten

Läs mer

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS 2016/2017 Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS SKOLANS LEDORD HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS VISION Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. All

Läs mer

Elevhälsoplan Storvretaskolan Bakgrund. Elevhälsoplanens syfte. Styrdokument

Elevhälsoplan Storvretaskolan Bakgrund. Elevhälsoplanens syfte. Styrdokument Elevhälsoplan Storvretaskolan 2013-14 Bakgrund Skolan ska ge alla barn och elever den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och i sin personliga utveckling. Den ska ge eleverna möjlighet

Läs mer

Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk 4-6 och fritidshem Läsår 2015/2016 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Handlingsplan för Elevhälsan på Brandthovdaskolan Läsåret 2017/2018

Handlingsplan för Elevhälsan på Brandthovdaskolan Läsåret 2017/2018 Handlingsplan för Elevhälsan på Brandthovdaskolan Läsåret 2017/2018 Innehållsförteckning Elevhälsans organisation. 3 Elevhälsans gemensamma arbetsuppgifter..3 Elevhälsans specifika arbetsuppgifter...4

Läs mer

Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass - åk 6 samt fritidshemmet Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Har förskolan/fritidshemmet/skolan en egen vision/inriktning kan det vara lämpligt att skriva om det här

Har förskolan/fritidshemmet/skolan en egen vision/inriktning kan det vara lämpligt att skriva om det här 150812 Arbetsplan för Sollebrunns skola årskurs 2 och 3 Läsåret 2015/2016 Alingsås kommun, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Postadress: 441 81 Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon:

Läs mer

enligt utbildningens mål (Skollagen 3 kap 3 ).

enligt utbildningens mål (Skollagen 3 kap 3 ). UTBILDNINGSFÖRVALTNI UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN K Ä M P E TO R P S S KO L A N KÄMPETORPSSKOLAN Alla som arbetar i skolan ska uppmärksamma alla elever samt bemöta dem utifrån deras förmågor och behov. Med

Läs mer

Elevhälsoplan för Björkvallsskolan

Elevhälsoplan för Björkvallsskolan Elevhälsoplan för Björkvallsskolan Elevhälsoarbetet: Det står skrivet i skollagen, från och med 1 juli 2011, att en samlad elevhälsa ska finnas på skolan. Elever ska ha tillgång till medicinska, psykologiska,

Läs mer

Elevhälsoplanens syfte Elevhälsoplanen ska beskriva elevhälsoarbetets arbetsgång och ansvarsfördelning.

Elevhälsoplanens syfte Elevhälsoplanen ska beskriva elevhälsoarbetets arbetsgång och ansvarsfördelning. Kvarngärdesskolans elevhälsoplan Hälsa och lärande hänger ihop. Eleverna måste känna sig trygga och må bra för att kunna lära sig på bästa sätt. Elevhälsa handlar om att främja hälsa och skapa förutsättningar

Läs mer

Kvalitetsrapport 2015/2016 Vällingby Park

Kvalitetsrapport 2015/2016 Vällingby Park Kvalitetsrapport 2015/2016 Vällingby Park Pysslingen Skolors kvalitetsarbete syftar till att säkerställa att varje barn och elev oavsett skola ges möjlighet att uppnå kunskapskraven. Genom att kontinuerligt

Läs mer

Arbetsplan för Kullingsbergsskolans Förskoleklasser

Arbetsplan för Kullingsbergsskolans Förskoleklasser 151001 Arbetsplan för Kullingsbergsskolans Förskoleklasser Läsåret 2015/2016 - Utveckla arbetet med elevers delaktighet och inflytande. - Utveckla elevernas kunskaper och lärande genom en variation av

Läs mer

Rapport HT Jarlabergs skola. Nacka kommun

Rapport HT Jarlabergs skola. Nacka kommun Rapport HT-2017 Jarlabergs skola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Emma Åkerberg, Danderyds kommun Marie Lindström, Sollentuna kommun Sara Kicklighter, Sollentuna kommun Vecka 46, 2017 Innehållsförteckning

Läs mer

Barn- och elevhälsoplan

Barn- och elevhälsoplan 1 (6) Rev. 2010-01-08 Lärande Barn- och elevhälsoteamet Knappekullaenheten Barn- och elevhälsoplan Knappekulla är en enhet där alla barn är allas ansvar och där varje barn skall få det de behöver för att

Läs mer

2015/2016. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS

2015/2016. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS 2015/2016 Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. All planering och alla aktiviteter

Läs mer

Arbetsplan. för Västra Bodarna skola. Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Västra Bodarna skola. Läsåret 2018/2019 Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2018/2019 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare. Vi skapar delaktighet som präglas av

Läs mer

Storvretaskolan i Uppsala kommun

Storvretaskolan i Uppsala kommun STYRELSEN FÖR VÅRD OCH BILDNING Handläggare Datum Diarienummer Lars Romanus 2014-02-12 SVB-2013-0573 Skolinspektionen Avdelningen för tillsyn och kvalitetsgranskning i Stockholm, enhet Norr Box 23069 10435

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering och kränkande behandling Plan för likabehandling, mot diskriminering och kränkande behandling Lackarebäcksskolan Läsåret 2018/2019 Introduktion Omfattning Planen omfattar Lackarebäcksskolan grundskola F-6, grundsärskola samt fritidshemmen

Läs mer

Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem

Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem Läsår: 2017/2018 1.Grunduppgifter 1.1 Verksamhetsformer som

Läs mer

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Beslutat av: Kommunfullmäktige för beslut: 11 januari 2017 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Ansvarig

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016. Rombergaskolan

Verksamhetsplan 2015/2016. Rombergaskolan Verksamhetsplan 2015/2016 Rombergaskolan 1 Övergripande beskrivning av enheten Målgruppen är Rombergaskolans elever inom förskoleklass, grundskola och fritidshem. Vision Alla barn och ungdomar i Enköpings

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Gustaviskolans förskoleklass, skola 1 5 och fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Gustaviskolans förskoleklass, skola 1 5 och fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Gustaviskolans förskoleklass, skola 1 5 och fritidshem Innehåll Inledning... 3 Definitioner... 3 Vår vision... 4 Långsiktiga mål för det främjande

Läs mer

Utvecklingsplan, Strömsskolan, läsåret 17/18

Utvecklingsplan, Strömsskolan, läsåret 17/18 Utvecklingsplan, Strömsskolan, läsåret 17/18 Vision: Strömsskolan - en trygg och trivsam skola med höga resultat. Vi kan, vi vill och vi vågar! Bakgrund och syfte: Utvecklingsplanen ska konkretisera och

Läs mer

Plan för elevhälsan Berghult-Tolleredsenheten

Plan för elevhälsan Berghult-Tolleredsenheten 1(6) Plan för elevhälsan Ledstjärnor för elevhälsan är ett salutogent förhållningssätt och inkludering. Inkludering innebär; Anpassning och utveckling i barnets närmiljö Fördjupade kunskaper/resurser skall

Läs mer

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Innehållsförteckning Verksamhetsidé-vision sid. 2 Förutsättningar sid. 2 Ekeby skolas årshjul sid. 4 1. Läroplansmål Normer och värden sid. 5 2. Läroplansmål

Läs mer

Elevhä lsoplän

Elevhä lsoplän 2016-09-13 Elevhä lsoplän Syfte Solhemsskolans elevhälsoplan ska beskriva främjande, förebyggande och stödjande insatser som bidrar till elevens trygghet, hälsa och lärande. Elevhälsoplanen gäller från

Läs mer

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser n Bilaga 2 Dnr 13-401/6081 Sida 1 (7) 2013-09-10 Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser Sida 2 (7) Innehållsförteckning Kvalitetssystem för specialpedagog/speciallärare... 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

Likabehandlingsplan Domsjöskolan Inklusive plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan Domsjöskolan Inklusive plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Domsjöskolan Inklusive plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:7697 Västerås kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Norra Vallbyskolan i Västerås kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (9) Skolinspektionens

Läs mer

Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19

Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling Skolas plan

Läs mer