Verksamhetsplan SMARTA mål 2017/2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan SMARTA mål 2017/2018"

Transkript

1 Verksamhetsplan SMARTA mål 2017/2018 Skogstorp f-åk 6 Organisation Skogstorpsskolan ligger i norra delen av kommunen. Skolan har verksamhet från förskola till åk 9, fördelad på tre rektorsområden. Skolan ligger i ett expansivt område vilket gör att vi har en ständig inflyttning av barn/elever vilket medför att vi konstant får se över vår organisation för att finna lösningar. Våra barn/elever har sin tillhörighet i någon av våra arbetsenheter, den lilla skolan i den stora.

2 Skolan består av arbetsenheten Paletten med tre förskoleklasser, Lilla Cerise med årskurs 1-2, Lilla Lime och Lilla Turkos, som har verksamhet för åk 1-3, samt arbetsenheterna Stora Lime och Stora Turkos med verksamhet för åk 4-6. Skolbarnomsorgen är fördelad på 5 enheter, med uppdelning Palettens fritidsenhet med förskoleklass, tre fritidsenheter för åk 1-2 samt Storfritids för åk 3-6. Förskoleklasser, grundskola och skolbarnomsorg delar/ samutnyttjar lokalerna. Till varje enhet finns ett arbetslag med 7-9 medarbetare, grundskollärare, fritidspedagoger, förskollärare och barnskötare. Totalt har vi ca 65 elever i förskoleklass, 192 elever åk 1-3, 162 elever åk 4-6 och ca 250 inskrivna barn i fritidshemsverksamheten. På skolan har vi även ett resursarbetslag, Kajutan, som arbetar i ett f-åk 9 perspektiv. Arbetslaget består av specialpedagoger och resurspersoner med riktad utbildning som arbetar mot barn/elever med funktionsnedsättning och barn/elever som är i behov av särskilt stöd under kortare eller längre perioder. Stödet är individanpassat vilket gör att det ser olika ut för varje elev, och kan bestå av riktad resursförstärkning/kompetens i arbetslagen, tillgänglighet med anpassade hjälpmedel av olika slag, anpassad studiegång och placering i mindre undervisningsgrupp mm. När det gäller de elever som har annat modersmål än svenska så följer vi kommunens riktlinjer, vilket innebär att vi gör en kartläggning av kunskapsnivån. Därefter tas beslut om hur skolsituationen/undervisningen ska se ut och möjlighet att läsa modersmål där studiehandledning erbjuds vid behov. Fördelningen pojkar flickor i ett f- åk 9 perspektiv är nästintill lika fördelat mellan könen. Skolan har tillgång till elevhälsan som hör till Skogstorps upptagningsområde. Elevhälsans kompetens består av specialpedagoger, speciallärare, kurator, skolsköterska, logoped och skolpsykolog.

3 EHT- Planering/Struktur inför Läsåret 2017/2018 Skogstorp f-6 Deltagare: Caroline Wittbom, Karin Åkesson, Ann-Marie Nyström, Sophie Arvberger, Malin Segerdahl Sand, Maria Vörde och Linda Meriloo EHT Vi har EHT varannan måndag, mellan En gång i månaden är skolpsykolog med. Vissa EHT är träffar då vi arbetar renodlat förebyggande/främjande, med rutiner för skolnärvaro, likabehandling, analyserar måluppfyllelse etc. Vid dessa träffar lyfts inte elever, om det inte är absolut nödvändigt! Konsultation En timma varannan vecka har lärararbetslagen konsultation med elevhälsan. Trygghetsarbete/Likabehandlingsarbete Kurator och specialpedagoger leder tillsammans med biträdande rektor Trygghetsteamet. Det inne bär planering av innehåll vid träffarna, samt närvarande vid träffarna. Närvarande vid träffarna är också vuxenstödjare på enheterna. Matråd/Miljö- och hälsoråd Skolsköterska leder tillsammans med rektor råden. Det inne bär planering av innehåll vid träffarna, samt närvarande vid råden. Närvarande vid träffarna är också en av skolans fritidspedagoger samt elever. Konferens Tre tillfällen/termin viks för Elevhälsan. Det innebär att det finns tid för vårt förebyggande/främjande arbete tillsammans med skolans lärare. Resultatkonferens Vi följer upp elevernas resultat, och säkerställer att elevhälsans insats kopplas till resultat KUP Elevhälsan f-9 planerar en av Kup-dagarna under läsåret. Övriga Kup-dagar är elevhälsans personal välkommen att delta vid. Vår skolas organisation med enheter den lilla skolan i den stora, flexibilitet samt personalens vilja att ständigt se möjligheter istället för hinder medför att individen sätts i centrum. Varje elev ska få tillgång till pedagogiskt material anpassat efter inlärningssituation. Vår skola är en modern arbetsplats för såväl barn/elever som vuxna, vilket innebär att varje enhet har ett storarbetsrum hjärtat som rymmer ca 85 elever. Dessutom finns 5-6 arbetsrum i olika storlekar och personalen har sitt arbetsrum i direkt anslutning till enheten. Vi har behörig personal på så gott som alla tjänster.

4 Verksamhetsidé vision Vi arbetar utifrån det kommungemensamma målet Kunskap i fokus som innebär att vi kontinuerligt utvärdera vårt pedagogiska arbete genom lektionsbesök från Rektor, biträdande rektor, specialpedagoger och kollegor. Våra fyra förstelärare gör inte lektionsbesök utan erbjuder däremot kollegor auskultation med efterföljande samtal. Målet är att vårt arbete ska vila på vetenskaplig grund. Nedan följer FLL:s måldokument för arbete på vetenskaplig grund: Vetenskaplig grund för skolorna i Kumla Skollagen 1 kap 5 föreskriver att skolans verksamhet ska grunda sig på vetenskap och beprövad erfarenhet. I arbetet med Kunskap i fokus strävar vi efter att skapa en kultur och en organisation som gör att vi ständigt utvecklar våra arbetssätt genom att, dokumentera, analysera våra resultat, reflektera över vad som gjorde att resultatet blev som det blev och vad vi ska förbättra. På så sätt utvecklar vi vårt arbete genom beprövad erfarenhet. Kumla kommuns vision I Kumla kommun värdesätter vi all form av kunskap och ser förskolan och skolan som grunden till det livslånga lärandet. Kunskap och utbildning är viktigt för hela Kumlas utveckling. År 2025 är Kumla kommuns skolor kända för sina resultat genom hög måluppfyllelse, kreativa arbetssätt och inspirerande lärare. Skolan och förskolan är trygga miljöer som skapar möjligheter för elever och barn att förverkliga sina drömmar. Kumla kommuns elever är attraktiva på arbetsmarknaden och är även väl förberedda för fortsatta studier. Vetenskapliga grund och beprövade erfarenheter i Kumla kommuns skolor. Du som arbetar i Kumla kommuns skolor ska vara väl förtrogen med vår vetenskapliga grund för att både på egen hand och tillsammans med kollegor kunna utveckla undervisningen. Vi lutar oss mot och använder följande för att utveckla vår verksamhet och undervisning Läroplanen för att följa och leverera vårt uppdrag Skollagen för att följa skollagen Allmänna råd för planering och genomförande av undervisningen Pedagogiskt ledarskap i skolan Rektors möjligheter att tillsammans med lärarna utveckla undervisningen är avgörande för skolans resultat och vi arbetar för att ge rektorerna förutsättningar för uppdraget.

5 Bedömning för lärande Att använda de fem nyckelstrategierna för bedömning för lärande är en av de metoder som mest effektivt förbättrar elevernas kunskapsutveckling. Vi introducerar succesivt nyckelstrategierna. Att tydliggöra kunskapsmål Skapa synliga tecken på lärande Återkoppling som utvecklar lärandet Aktivera eleverna som resurser för varandra Förmå eleverna att ta lärandet i egna händer Kollegialt lärande Vi strävar efter att ge lärare möjlighet att lära tillsammans genom att ta del av forskning och erfarenheter, prova att genomföra förändringar i undervisningen, utvärdera och dra slutsatser. På Skogstorp f-6 har vi två förstelärare med uppdraget att driva BFL i kollegiet (Bedömning för lärande). Under kommande läsår fortsätter utvecklingsarbetet under konferenstid, samt i de olika arbetslagen utifrån förstelärarnas planering. Vi har också en BFL-grupp för nyblivna lärare, under ledning av förstelärarna. Tanken med denna grupp är att alla pedagoger hos oss ska få grundläggande kunskaper i Bedömning för lärande. Arbetet med formativ bedömning konkretiserar var eleven befinner sig i sin kunskapsutveckling, vad målet är, samt vad som är nästa steg för att nå målet. Det är också ett stöd för pedagogen att planera sin undervisning utifrån elevernas kunskapsnivå. lärplattformen Infomentor hjälper oss i den processen. Resultatet nedan är hämtat från årets elevenkät, och visar i kolumnen till vänster, Skogstorps resultat, i förhållande till kommunen i sin helhet (till höger).

6 Skogstorpsskolan är en skola för huvudet, handen och hjärtat. På vår skola ska ingen känna sig diskriminerad, trakasserad eller kränkt. Vi tar avstånd från alla typer av våld, mobbning, diskriminering och kränkande behandling. Fokus ligger på barnets/elevens känsla. Vi arbetar för att alla barn/elever och personal ska känna sig trygga och bemöta varandra med respekt. Detta ska leda till ett gott samarbetsklimat på skolan som ska ge alla barn/elever en trygg och lugn studiemiljö. Alla barn/elever har rätt till arbetsro efter sina behov. Det innebär att: Vi möter varandra med respekt och vänlighet Vi motverkar all form av kränkande behandling och mobbning Vi arbetar för att alla går ut med minst godkända betyg och erbjuder goda möjligheter till ett praktiskt/estetiskt sätt att arbeta Skogstorps årskalendarium organisationsnivå Kontinuerligt under läsåret Observationer och lektionsbesök genomförs av rektor, biträdande rektor, samt specialpedagoger Learning studies Utvärdering av särskilt stöd och extra anpassningar, kopplat till elevens resultat. Arbetetslagens målarbete/smarta mål samt likabehandlingsarbete följs regelbundet upp under arbetslagstid. Augusti-September Föräldramöten Revidering av Likabehandlingsplan och upprättande av ordningsregler Analys av nationella prov samt betyg, på arbetsenhet- och skolnivå Revidering av verksamhetsplan och måldokument (SMARTA mål)

7 Inrättande av råd (elevråd, matråd, miljö- och hälsoråd) Arbetslaget går igenom Checklista vid läsårsstart Arbetslagsarbete- inför tidiga utvecklingssamtal som drar igång under september. IUP:er upprättas Tider för APT och samverkan fastställs Medarbetarsamtalen påbörjas Läsårets första föräldraforum Oktober-December Rapportering samt analys av resultat nationella prov, betyg till förvaltning som leder till en kommunanalys Skolans egen trygghetsenkät genomförs och analyseras av Trygghetsteamet. Individuell uppföljning av vuxenstödjare vid behov. Resultatkonferens- utifrån skolans första, summativa bedömning. (v ) Sammanställning och analys av höstens observationer på skolnivå (december). Analys av Medarbetarenkäten, som presenteras på en APT. (vartannat år) Brandövning Skyddsrond Januari-Februari Resultatkonferens- utifrån skolans andra, summativa bedömning. (v. 2) Upprättande av arbetsmiljöplan Bokslutsberättelse Mars- Maj Lönesamtal under mars-april

8 Kommungemensam Trivselenkät skolbarnomsorg, samt grundskola riktad till barn/elev Kommungemensam medarbetarenkät (vartannat år) Resultatkonferens- utifrån skolans tredje, summativa bedömning. (v. 10) Påbörjat arbete med organisation inför kommande läsår Juni Sammanställning och analys av vårens observationer på skolnivå. Resultatkonferens- utifrån skolans fjärde, summativa bedömning, samt analys av nationella prov samt betyg, på individ, arbetslag och skolnivå Resultat och utvärdering av måldokumenten (SMARTA mål) Sammanfattande analys av periodisering, vad gäller riktat stöd Pedagogiskt ledarskap Rektor, biträdande rektor och specialpedagoger gör regelbundna klassrumsbesök, då vi använder Kunskap i Fokus observationsmallar. Varje lärare får återkoppling och genom samtalet möjlighet att utvecklas vidare. Förstelärarna erbjuder kollegor att komma till dem när de har lektioner för att inspireras och ges goda exempel. Förstelärarna har även efterföljande pedagogiska samtal utifrån kollegans frågeställningar och tankar. Varje enskild lärare, samt arbetslaget analyserar sin undervisning regelbundet och lämnar till/diskuterar detta med rektor. Möjlighet till en fördjupad diskussion av pedagogernas förmågor och yrkesskicklighet ges i utvecklingssamtalet. Vi har två förstelärare som fortsätter att utveckla vårt arbete med BFL Bedömning för lärande, en förstelärare med ansvar att driva matematikutveckling, samt en förstelärare som utvecklar vårt arbete med elevernas läs- och skrivutveckling.

9 Varannan vecka har arbetslagen träff med rektor/biträdande rektor och elevhälsa. Där diskuteras behov av extra anpassningar, pedagogiska dilemman, samt elevers måluppfyllelse och vägen dit. I samband med detta finns elevhälsan tillgänglig för konsultation. Biträdande rektor erbjuder mentorskap till ny lärare men finns även tillgänglig för alla medarbetare för pedagogiska frågor. Varje vecka har lärararbetslagen handledning av specialpedagog på schemat. Detta är ett bra tillfälle att fånga upp och återkoppla bl.a. pedagogiska kartläggningar. Specialpedagogerna finns även tillgängliga för samtal av en specialpedagogisk karaktär. Resurspedagogerna får regelbunden handledning av specialpedagogerna. Genom analys av resultat, skapas varje läsår nya SMARTA mål. Dessa hjälper oss att komma vidare och utveckla verksamheterna. Vi har ett nära samarbete med vårdnadshavare genom elevkonferenser, där vi får möjlighet att ta del av deras kunskap om barnen. Vår elevhälsa I elevhälsoteamet på skolan ingår: rektor, biträdande rektor, specialpedagoger, speciallärare, skolkurator, skolsköterska, logoped samt skolpsykolog. Skolsköterskan har öppen mottagning tre dagar i veckan, samt genomför hälsosamtal och finns tillgänglig på telefon och mail. Två specialpedagoger/speciallärare arbetar nära verksamheten i sitt specialpedagogiska arbete. Kurator finns tillgänglig för vårdnadshavare och elever på telefon och mail. Skolpsykolog finns med i elevvårdsarbetet, men sitter ej på plats på skolan. Finns tillgänglig för vårdnadshavare. Skolläkare är kommungemensam. Kommunens logoped arbetar periodiserat på varje skolenhet

10 Alla ovan nämnda yrkeskategorier sitter med under våra elevhälsomöten, skolläkaren undantagen, som sker varannan vecka. Skolpsykolog är med vid ett tillfälle per månaden. Se vår EHT-planering ovan! Vårt arbete med att motverka kränkningar Vi kartlägger verksamheten utifrån de olika diskrimineringsgrunderna, trygghet/trivsel och inflytande/delaktighet. Kartläggningen leder till att identifiera var och när det finns risk för diskriminering, trakasserier och kränkande behandling i verksamhet och skolmiljö. Kartläggningen med elever sker genom att trygghetsteamet (en vuxenstödjare från varje enhet), genomför en trivselenkät med samtliga eleverna. Vuxenstödjaren på respektive enhet följer upp de elever som visa oro i någon form. Utifrån dessa samtal initieras insatser för att komma tillrätta med problemen. Personalen har sedan diskussioner under årets konferenser samt att trygghetsteamet kontinuerligt utvärderar likabehandlingsarbetet på sina träffar, med synpunkter från elever, vuxenstöd och arbetslag. Nytt för läsåret är att enhetsråden har en stående punkt som handlar om trivsel och trygghet. När det kommer signaler om ett barn eller en elev känner sig diskriminerad, kränkt eller trakasserad påbörjas det åtgärdande arbetet omgående. Utifrån våra rutiner (Se Likabehandlingsplan) utreder vi vad som hänt, och vidtar åtgärder. De åtgärder som vidtas dokumenteras och utvärderas för att förhindra att kränkningarna upprepas. Rastaktiviteter En gemensam satsning för hela f-6 och ett led i vårt arbete med att förebygga trakasserier och kränkande behandling, är våra rastaktiviteter. Dessa är vi är mycket stola över. Syftet är att motverka utanförskap, förebygga mobbning och kränkande behandling. utveckla/stimulera elevens kreativa förmåga och fantasi. utmana eleven till daglig rörelse och fysisk aktivitet.

11 låta eleven ha inflytande över sin fritid/rast, tillsammans med pedagoger. ge eleven möjlighet att ta ansvar för material och deltagande i planerade aktiviteter. ge eleven möjlighet att söka nya kamratrelationer och utveckla sitt sociala samspel, och gör skolgården till en levande lärmiljö. Närvaro Pedagogerna har god koll på eventuell frånvaro och rapporterar kontinuerligt till rektor. En handlingsplan följs Trygghetsteam Trygghetsteamet på skolan planerar att arbeta mer med det främjande och förebyggande arbetet genom att aktualisera och påminna om vikten att ha ett likabehandlings- och trygghetsperspektiv i planerandet av all verksamhet. Frågor som: Vilka elever gynnas / missgynnas av olika arbetssätt, upplägg, gruppindelningar, litteratur mm. Synliga och osynliga? Vilka normer och värderingar har vi i vår verksamhet? Ett annat förebyggande arbete är våra Trygghetsvandringar, som genomförs tillsammans med elevrådet. Den vuxne som leder rådet går tillsammans med eleverna och specialpedagog på en fysisk vandring i inomhus- och utomhusmiljön. Målet är att upptäcka otrygga platser. Särskilt stöd och extra anpassningar Arbetslagsträff (AE): Elevärenden aktualiseras oftast på arbetslagsträffarna som varje arbetslag har två gånger/månad. På dessa träffar är alltid Rektor och representanter ur elevhälsan delaktig. Rektor och elevhälsan beslutar om ett ärende ska utredas vidare eller om ytterligare extra anpassningarna ska göras. När individuella anpassningar har gjorts och utvärderats och när upplevelsen är att man inte kommer vidare i den ordinarie undervisningen beslutar Rektor om att en utredning ska göras. Denna leder eventuellt till beslut om särskilt stöd och då upprättas åtgärdsprogram. Elevkonferens (EK): Vårdnadshavarna bjuds in till en elevkonferens där deras upplevelser är viktiga att ta del av. Det är värdefullt/viktigt att ta del av vårdnadshavarnas synpunkter då de

12 känner sitt barn bäst. I arbetet runt en elev är det till fördel med gott samarbete mellan skola och hem. Elevhälsoteamet (EHT): träffas varannan vecka. Elevhälsoteamet består av Rektor, biträdande rektor, specialpedagoger/speciallärare, kurator, skolsköterska och skolpsykolog. Elevärenden diskuteras och följs upp. Utifrån yrkesprofession tas beslut om hur vi kan gå vidare och stötta eleven på bästa sätt. Skolsköterska, kurator, rektor, specialpedagog/speciallärare, skolläkare och skolpsykolog finns att tillgå i det fortsatta arbetet. I vissa fall görs en specialpedagogisk utredning som dels bygger på observationer från olika tillfällen i skolan och dels på samtal med personal, vårdnadshavarna och elev. I samtalet får eleven ge uttryck för sina upplevelser. Ibland, beroende på ärendet gör specialpedagog fördjupade tester. Dessa bedöms och presenteras i utredningen. Det handlar om att försöka förstå och få en rättvis bild av elevens totala situation. Åtgärder sätts in på individ-, grupp- och skolnivå i syfte att stötta eleven i sin fortsatta kunskapsutveckling. Vad det särskilda stödet mynnar ut i, är beroende av elevens behov. Kartläggningar presenteras för vårdnadshavare och arbetslaget, med förslag på hur vi kan gå vidare. EHT ska även genomföra ett förebyggande och främjande arbete. Då ges möjlighet att vara steget före. Resultatuppföljning och utvecklingsarbete Att öka måluppfyllelsen Vi har goda förutsättningar att lyckas. Skolan har målmedveten och kompetent personal, god dialog vad gäller lärprocesser och fokus på den enskilde eleven. Eftersom vår kommun ligger lägre än snittet vad gäller måluppfyllelse och föräldrars utbildningsnivå så har vi en utmaning i att höja skolans status samt förankra att skolan är viktig. Meritvärde 2016 åk 9 låg över länets meritvärde, men strax under rikets meritvärde för slutbetyg.

13 Skolenhetens totala resultat analyseras och diskuteras. Årligen görs en elevenkät som är möjlig att jämföra från år till år. Vi har även en kommungemensam enkät till vårdnadshavare. Föräldraenkäten görs i åk 2, 5 och 8. Elevenkäten görs i åk 5 och 8, och handlar både om trygghet och arbetsro, kunskap och lärande, elevinflytande osv.. Resultaten från de olika enkäterna, samt resultat på DLS, matematiktest, resultaten i de nationella proven sammanställs och analyseras på förvaltnings- skol- och arbetsenhetsnivå. Det görs även en analys av elevernas resultat på grupp och individnivå. Lärarna utvärderar regelbundet sitt eget resultat, samt sitt eget ledarskap utifrån en analysmall. Dessa analyser ligger till grund för lärarnas utvecklingssamtal tillsammans med rektor, och mynnar ut i utvecklingsområden. Analys av resultat och metodutveckling/utvecklingsåtgärder (juni 2017) Utifrån resultaten under terminen så finns nu prognoser sam för elevernas utveckling. Frågeställning övergripande: Varför fick eleverna de resultat som de fick när vi tänkte som vi tänkte och gjorde som vi gjorde? Hur ska vi utifrån det förbättra undervisningen för att ge bättre stöd för elevernas lärande? Frågeställningar på djupet: 1. Hur många och vilka elever behöver stöd för att nå kunskapskraven? 2. Hur många och vilka elever behöver stöd för att utvecklas vidare? 3. Hur ska vi hjälpa dessa elever, hur kan vi förändra vår verksamhet? Vad blev resultatet av de förändringar jag gjorde vid förra terminsutvärderingen? Analys av den gångna terminen: Elevernas resultat viktiga saker att notera. Bra behöver utvecklas? Hur fungerade mina planeringar? Vad ledde de till? Vad fungerade bra/mindre bra? Vilka ändringar gjorde jag? Vad ledde de till? Så här ska jag förbättra undervisningen för att: Eleverna ska få hjälp med kunskapskraven. Fler elever ska nå godtagbara kunskaper. Fler elever ska nå mer än godtagbara kunskaper. Upplever trygghet, trivsel och delaktighet. Viktigast att förbättra kommande period: Detta behöver jag hjälp med! OBS! Utvärderingen lämnas skriftligt till rektor. En sammanfattande bedömning av undervisningens kvalitet görs sedan på skolnivå. Rektor tillsammans med styrgruppen diskuterar förändringar på skolnivå. Hur kan verksamheten förändras. Ska/kan resurserna omfördelas? På lärarkonferenserna och arbetslagsträffarna används tiden till att utveckla undervisning och bedömning.

14 Handledningsträffarna med specialpedagog används för att följa upp resultat och hitta nya vägar. Bedömning för lärande/ Att följa lärandet Skolans förstelärare leder arbetet vidare runt betyg och bedömning, samt planering av undervisningen. Vi har kommit långt i detta arbete och nu när kommunen använder Infomentor så förenklar denna lärplattform arbetet ytterligare genom att planeringar, formativa och summativa bedömningar kan kommuniceras till elever och vårdnadshavare. Att arbeta formativt har visat sig ge goda resultat i elevers kunskapsutveckling. Fritids Förutom förvaltningens gemensamma måldokument, har samtliga fritidsenheter på Skogstorp egna/lokala måldokument (dessa SMARTA mål hittar man sist i Verksamhetsplanen) Förvaltningens gemensamma mål är att kvalitetssäkra verksamheten i Kumla kommuns fritidshem genom att: - Samtliga verksamheter har ett systematiskt kvalitetsarbete som innefattar lokala måldokument (SMARTA mål) - Organiserade rastaktiviteter minst 3 gånger/vecka På Skogstorp f-6 är dessa mål uppfyllda, genom att vi har organiserade rastaktiviteter 5 dagar/ vecka, och vi har ett systematiskt kvalitetssystem för våra fritidsenheter, som innefattar lokala SMARTA mål, kopplade till Lgr11 och Barnkonventionen. Fritidshemmet är en del av skolväsendet och den regleras i skollagen. Syftet med fritidshemmet är att komplettera utbildningen i skolan. Fritidshemmet ska enligt skollagen stimulera elevernas utveckling och lärande, och erbjuda dem en meningsfull fritid. Verksamheten ska utgå från en helhetssyn på eleven och elevens behov.

15 Resultat och analys av föregående läsår visar att: Under läsåret 16/17 har vi fortsatt att utveckla vårt systematiska arbete, genom att varje fritidsenhet utsett en pedagog som särskilt ansvarar för att koppla elevgrupper till Infomentor. Detta för att möjliggöra kommunikation med vårdnadshavare i Infomentor. Pedagogerna skapar kunskapsrum i syfte att tydliggöra målen med våra aktiviteter. Detta genom att koppla det vi gör till den matris, som tydligt beskriver fritidshemmets syfte och mål. Vi har även fortsatt visualisera verksamhetens mål för vårdnadshavarna, och dokumenterar synligt på arbetsenheternas väggar. Vårdnadshavare och föräldrar har då tillgång till fritidshemmens smarta-mål och kopplingen till läroplanen blir tydlig. Förskoleklass Förutom förvaltningens gemensamma måldokument, har samtliga förskoleklasser på Skogstorp egna/lokala måldokument. Förvaltningens gemensamma måldokument: - 10 pedagoger deltar i Matematiklyftet läsåret 17/18 för att öka kompetensen i matematik. - Eleverna kartläggs utifrån det gemensamma kartläggningsmaterialet i matematik i apr/maj. - Alla elever förskoleklasser arbetar enligt Bornholmsmodellen för att träna den fonologiska medvetenheten. - Kartläggningen av elevernas fonologiska medvetenhet görs i aug/sept 2016 och maj Resultaten och analys från den fonologiska kartläggningen i Bornholmsmaterialet från hösten och våren sammanställs och redovisas per enhet och på kommunnivå i maj/juni. Resultat och analys av föregående läsår visar att: Pedagoger i Skogstorps förskoleklasser har gått matematiklyftet under föregående läsår. 2017/2018 kommer ytterligare en stor grupp förskollärare att delta. Resultaten från den fonologiska kartläggningen utifrån Bornholm materialet visade att fler elever fått en ökad fonologisk medvetenhet om man jämför HT med VT 2016/2017. Genom undervisningen i förskoleklassen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att o pröva och utveckla idéer, lösa problem och omsätta idéerna i handling, o skapa och upprätthålla goda relationer samt samarbeta utifrån ett demokratiskt och empatiskt förhållningssätt,

16 o kommunicera i tal och skrift i olika sammanhang och för skilda syften, o skapa och uttrycka sig genom olika estetiska uttrycksformer, o använda matematiska begrepp och resonemang för att kommunicera och lösa problem, utforska och beskriva företeelser och samband i natur, teknik och samhälle, och o röra sig allsidigt i olika miljöer samt förstå vad som kan påverka hälsa och välbefinnande. ( Lgr 11) Läsåret HT 17/18 arbetar förskoleklassen utifrån ett nytt arbetssätt. Barnen är inte på förhand placerade i en grupp som sedan blir en klasstillhörighet i åk 1. Pedagogerna arbetar med olika gruppsammansättningar för att se vilka barn som gynnas av att vara tillsammans, både lärandemässigt och socialt. Under läsårets gång skapas sedan de grupper som senare utgör våra blivande ettor. Under läsåret kommer förskoleklassens verksamhet att mer tydligt kopplas till infomentor. Detta är ett utvecklingsområde under året. I infomentor kan vårdnadshavare ta del av den pågående verksamheten och Infomentor kommer också att användas som ett stöd för pedagogerna att kvalitetssäkra sin verksamhet. Slutsatser efter läsåret , och åtgärder framåt: Trygghet och arbetsro, samt inflytande Centrala slutsatser efter läsåret är att vi hade ett mycket gott resultat vad gäller trygghet och trivsel. Elevenkäten åk visar en ökning till 93% när det gäller att känna sig trygg i skolan. Ett betydlig högre resultat än föregående år. Vi har också en liten förbättring vad gäller elevernas arbetsro. Trots detta är resultaten fortfarande inte tillfredsställande, och vi kommer att arbeta vidare med frågan. Just nu pågår en ombyggnation på två av våra arbetsenheter. Syftet är att förstora klassrummen, då flera av elevgrupperna är runt 30 pers. Med anledning av brist på arbetsro så har vi förstärkt med ytterligare personal i de grupper där arbetsro varit ett problem. Vi ser också att trygghet, respekt och arbetsro hänger ihop och

17 hoppas på att ett förstärkt arbete kring trygghet också ger arbetsro i klassrummet. En fråga har skickats ut från elevrådet till alla elever i skolan med frågan: Hur skapar vi en skola där alla mår bra och lär sig? På detta vis vill vi främja elevers möjlighet att påverka och lyssna in deras tankar kring trygghet och arbetsro. Eleverna upplever i mindre utsträckning att enhetsråd och elevråd tar upp sådant som är viktigt för eleverna själva. Genom vårt påbörjade med ett mer nära samarbete mellan elevråd och enhetsråd så hoppas vi få eleverna att känna att vi lyssnar på dem och deras åsikter. Detta möjliggör också att föra en diskussion med eleverna kring vad de kan påverka och vem som beslutar över vad. En del i skolans uppdrag runt demokrati och inflytande. På Skogstorp svarar 93% att det finns en likabehandlingsplan på vår skola. Detta är vi glada för, och ser framgången med att ha en elevversion, som tydliggör planens syfte. Vi planerar att under kommande läsår arbeta än mer aktivt med vår gemensamma värdegrund. Trygghetsteamet planerar ett levande värdegrundsarbete där eleverna blir mer delaktiga och där värdegrunden är synlig i hela skolan. Planscher på väggar, armband hos personal och elever som synliggör hur vi vill ha det på vår skola. En fråga som elever, genom elevrådet, kommer tillfrågas runt är hur de tycker att vi ska arbeta med värdegrund, likabehandling och arbetsro. Fungerar vårt arbete, enligt eleverna? Utifrån dessa resultat har vi ytterligare förstärkt med en vuxenstödjare bland de äldre eleverna. Vi kommer också att arbeta utifrån Skolverkets material Främja, förebygga, upptäcka och åtgärda i trygghetsteamet för att få igång ett mer övergripande arbete kring trygghet och kränkande behandling. Målet är att trygghetsarbetet ska genomsyra hela verksamheten från planering av undervisning och aktiviteter till vår rastverksamhet och gemensamma miljö. Vi ser en ökning av elever som upplever att nyfikenheten kring skolarbetet. 91% svarar att Skolarbetet gör mig så nyfiken att jag får lust att lära mig mer. Fler anser också att de är med och planerar och bestämmer vad de ska arbeta med. Denna ökning kan ha att göra med att arbetet med formativ bedömning slagit igenom på skolan och att både pedagoger och elever mer diskuterar elevers kunskapsutveckling.

18 BFL Förvaltningens måldokument Bedömning för lärande Mål De fem nyckelstrategierna för bedömning för lärande ska vara vanligt förekommande i undervisningen på alla skolor i alla ämnen vid utgången av läsåret 2016/2017 Åtgärder Under läsåret 2016/2017 träffas representanter för samtliga skolor/rektorsområden ca. 1 gång per månad. Deltagarna arbetar sedan på rektors uppdrag med att införa de fem nyckelstrategierna på den egna skolan/rektorsområdet. Förstelärarna har under läsåret som gått haft ansvar att fortsätta implementeringen av de fem nyckelstrategierna. Vi har haft regelbundna träffar under både höst och vårtermin. Dels med hela kollegiet, men även tillsammans med en grupp nya medarbetare för att sätta grunderna. Detta arbete fortsätter även kommande läsår, samtidigt som ytterligare nya medarbetare får chansen att börja från början med strategierna. Vi ser mycket goda resultat av detta. Dels under våra lektionsobservationer, men även genom elevernas svar på elevenkäten. De upplever att de är delaktiga i lärprocessen, och vet vad som förväntas av dem för att nå kunskapskraven eller ännu längre. Kunskapsutveckling i förhållande till kunskapskraven 16/17 46 elever med minst en rödmarkering 127 elever som förväntas nå högre än förväntade kunskaper Föregående läsårs resultat visar att vi har 46 elever med minst en röd markering. Dvs en oro runt elevens kunskapsutveckling i förhållande till kunskapskraven.

19 Våra resultatkonferenser är oerhört viktiga, tillsammans med lärarnas egna analyser av det resultat vi har. Rektor, biträdande rektor, lärare, speciallärare och specialpedagoger tittar på vilka individer det handlar om, vilka kunskapskrav eleven inte har lyckats med och vilka insatser framåt som måste till. Detta spec.schema är periodiserat och följer elevernas utveckling. Nedan följer våra olika SMARTA mål. Ämnesmål, mål för fritids och mål för förskoleklasserna:

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan 2018-09-11 Förvaltning för livslångt lärande Verksamhetsplan 2018-2019 Skogstorpsskolan F-6 Verksamhetsidé vision Skogstorpsskolan är en skola för huvudet, handen och hjärtat. Skogstorp F-6 ska vara en

Läs mer

Verksamhetsplan - Systematiskt kvalitetsarbete. Skogstorp åk 7-9. September 2016

Verksamhetsplan - Systematiskt kvalitetsarbete. Skogstorp åk 7-9. September 2016 September 2016 Verksamhetsplan - Systematiskt kvalitetsarbete Skogstorp åk 7-9 Skogstorpsskolan ligger i norra delen av kommunen. Skolan har verksamhet från förskola till åk 9, fördelad på tre rektorsområden.

Läs mer

Verksamhetsplan. Malmens skola och fritidshem 2017/2018

Verksamhetsplan. Malmens skola och fritidshem 2017/2018 Verksamhetsplan Malmens skola och fritidshem 2017/2018 Augusti 2017 Verksamhetsplan - Systematiskt kvalitetsarbete Malmens skola och fritidshem Verksamhetsidé vision På vår skola ska ingen känna sig diskriminerad,

Läs mer

Verksamhetsplan. Malmens skola och fritidshem 2018/2019

Verksamhetsplan. Malmens skola och fritidshem 2018/2019 Verksamhetsplan Malmens skola och fritidshem 2018/2019 Augusti 2018 Verksamhetsplan - Systematiskt kvalitetsarbete Malmens skola och fritidshem Verksamhetsidé vision På vår skola ska ingen känna sig diskriminerad,

Läs mer

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 Ansvarig för planen Johan Wingren - Rektor Vår vision Dackeskolans

Läs mer

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 november Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man

Läs mer

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass och Grundskola upp till årskurs 6 Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Hanahöj och Hångers rektorsenhet. Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hanahöj och Hångers rektorsenhet. Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Hanahöj och Hångers rektorsenhet Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola och fritidshem

Läs mer

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 BARN OCH UTBILDNING Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 Verksamhetsidé På vår skola ges alla elever möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar! Det viktiga för alla på skolan är att

Läs mer

Vällsjöskolan. Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling.

Vällsjöskolan. Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Vällsjöskolan Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2017-2018 samt augusti-oktober 2018 Vällsjöskolans organisation läsåret 2017/2018 På Vällsjöskolan arbetar vi i arbetslag

Läs mer

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde 1(8) 2(8) Elevhälsoplan 2018/2019 Elevhälsans uppdrag enligt Skollagen kap 2 25 För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan

Läs mer

Parkskolan åk 1-6, Läsåret

Parkskolan åk 1-6, Läsåret Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Fortsatt utveckling av inkluderande arbetssätt

Läs mer

Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår: 2017-2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017 160921 Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Stigtomta förskolor 2015/2016 Innehållsförteckning 1. Grunduppgifter 2. Syfte 3. Bakgrund 4. Centrala begrepp 5. Förskolans vision 6. Delaktighet 7.

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Nordalsskolan

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Nordalsskolan PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Nordalsskolan 2018/2019 1 1 2 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING NORDALSSKOLAN 2018 Alla barn och elever har rätt att lära och utvecklas i

Läs mer

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6 Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6 Lärande Verksamhetens måluppfyllelse Svenska Studieresultat ämnesprov grundskolan Betyg Antal elever Antal elever

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 Brobyskolan FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Västra Husby FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM

VERKSAMHETSPLAN Västra Husby FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår 4

Läs mer

Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan

Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan Uppdaterad 2016-04-04 Elevhälsan Sida 1 Innehåll Inledning 3 Elevhälsoarbete 4 Elevhälsoteam (EHT) 5 Elevhälsoteam (EHT) syfte och organisation...

Läs mer

Skogstorpsskolan. Vi gör en bra skola ännu bättre. Gunilla Kalmnäs. Rektor 7-9. Verksamhetsplan

Skogstorpsskolan. Vi gör en bra skola ännu bättre. Gunilla Kalmnäs. Rektor 7-9. Verksamhetsplan Skogstorpsskolan Vi gör en bra skola ännu bättre Gunilla Kalmnäs Rektor 7-9 Verksamhetsplan Läsåret 2018-2019 Innehållsförteckning 1. Verksamhetsplan... 3 1.1 Skogstorpsskolan 7-9... 3 1.2 Verksamhetsidé

Läs mer

Plan mot kränkande behandling samt Riktlinjer och rutiner mot diskriminering

Plan mot kränkande behandling samt Riktlinjer och rutiner mot diskriminering Barn- och utbildningsförvaltningen Plan mot kränkande behandling samt Riktlinjer och rutiner mot diskriminering Centralskolan årskurs 4-9 Läsåret 2017 2018 Innehåll Grunduppgifter... 3 Utvärdering... 5

Läs mer

Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem

Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem Läsår: 2017/2018 1.Grunduppgifter 1.1 Verksamhetsformer som

Läs mer

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat:

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat: Upprättat: 170904 Utvecklingsplan Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018 Det Systematiska Kvalitéts Arbetet (SKA) på Tingbergsskolan Ett systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Lovisedalsskolan RO Skolplan

Lovisedalsskolan RO Skolplan L Ä SÅR 2017/2018 Lovisedalsskolan RO Skolplan Innehållsförteckning Vårt rektorsområde... 3 Vision... 3 Nationella mål... 4 Prioriterade mål och indikatorer... 4 Lovisedalsskolan RO, Skolplan 2(8) Vårt

Läs mer

Lyrfågelskolans förebyggande och åtgärdande arbete mot diskriminering och kränkande behandling för åk. 4-6

Lyrfågelskolans förebyggande och åtgärdande arbete mot diskriminering och kränkande behandling för åk. 4-6 Lyrfågelskolans förebyggande och åtgärdande arbete mot diskriminering och kränkande behandling för åk. 4-6 Datum för upprättande 161031 Planen gäller för läsåret 2016/2017 VISION Vår vision är att alla

Läs mer

Borbackas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Borbackas plan mot diskriminering och kränkande behandling Borbackas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: F-6 samt fritidshem Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-6 samt

Läs mer

uppdaterat augusti-18 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19

uppdaterat augusti-18 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 1 Bovallstrands skola och fritidshems årliga plan mot kränkande behandling Bovallstrands skolas

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp

MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN 2017-2018 Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp 2017-06-02 VISION Vi har Värmlands bästa skola i Hagfors kommun, när vi tidigt ser, hör och

Läs mer

Lekebergsskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Lekebergsskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Lekebergsskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga

Läs mer

Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19

Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling Skolas plan

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Kungsskolan

VERKSAMHETSPLAN Kungsskolan VERKSAMHETSPLAN Kungsskolan Läsåret 2017-2018 Kungsskolan är skolan mitt i byn. Skolan där positiva förväntningar på eleverna och stort engagemang av personalen ger eleverna en stabil grund och stå på

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Östra Ryd FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM

VERKSAMHETSPLAN Östra Ryd FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 Östra Ryd FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår

Läs mer

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys Information om skolenheten Ekenässkolan är en grundskola F-6 med ca 300 elever och ca 45 personal. Läsåret 17/18 har skolan både en, två och tre parallella årskurser. På skolan finns fyra avdelningar för

Läs mer

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi når målen? Hur ska vi göra? Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Arbetsplan Fritidshem

Arbetsplan Fritidshem Arbetsplan Fritidshem Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Terminsplaneringar delges fritidshemmet

Läs mer

Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola 1-3 och fritidshem Läsår 2015-2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Onsjöskolan Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Läsåret 2018/2019 Vänersborg hösten 2018 Onsjöskolans likabehandlingsplan Onsjöskolans likabehandlingsplan omfattar såväl arbetet med likabehandling,

Läs mer

Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola förskoleklass åk 1-2 och fritidshem Läsår: 2016-2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys Information om skolenheten Kopperskolan är en F-6:skola som h ar ca 320 elever och 45 personal. Skolans organisation har fyra F-1:or och tvåparellelligt från år 2-6. Det finns fyra fritidsavdelningar och

Läs mer

Verksamhetsplan. Ekeby skola och fritidshem 2018/2019

Verksamhetsplan. Ekeby skola och fritidshem 2018/2019 Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2018/2019 Innehållsförteckning Verksamhetsidé-vision sid. 2 Förutsättningar sid. 2 Ekeby skolas årshjul sid. 1. Läroplansmål Normer och värden sid. 4 2. Läroplansmål

Läs mer

Arbetsplan förskoleklass

Arbetsplan förskoleklass Arbetsplan förskoleklass Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Handledning av skolans specialpedagog

Läs mer

I den här foldern kan du som vårdnadshavare läsa om vilket uppdrag förskoleklassen har och vad som präglar förskoleklass i Habo kommun.

I den här foldern kan du som vårdnadshavare läsa om vilket uppdrag förskoleklassen har och vad som präglar förskoleklass i Habo kommun. I den här foldern kan du som vårdnadshavare läsa om vilket uppdrag förskoleklassen har och vad som präglar förskoleklass i Habo kommun. Vill du veta mer kan du kontakta rektorn på respektive skola i Habo.

Läs mer

Arbetsplan 140905 Nolhagaskolan Grundskolan

Arbetsplan 140905 Nolhagaskolan Grundskolan Arbetsplan 140905 Nolhagaskolan Grundskolan Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkskolan 2015/2016 På Björkskolan arbetar vi aktivt med; Värdegrund under hela läsåret. Gott språkbruk samt artighet, trivsel och

Läs mer

Karlbergsskolan RO Läsårsplan

Karlbergsskolan RO Läsårsplan L Ä SÅR 2016/2017 Karlbergsskolan RO Läsårsplan Innehållsförteckning Vårt rektorsområde... 3 Vision... 3 Nationella mål... 4 Prioriterade mål och indikatorer... 4 Karlbergsskolan RO, Läsårsplan 2(9) Vårt

Läs mer

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling Planen gäller från 2015-05-01 till 2015-12-31 Ansvariga för planen Helena Palmquist, Norsborg Yvonne Åkerblad, Östermalm Vision På vår skola ska ingen

Läs mer

Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015

Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015 Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015 2014-04-24 Vision Alla elever på Fröviskolan 7-9 skall i en trygg miljö ges möjlighet att utveckla sin fulla potential för att kunna förverkliga sina drömmar. Syfte

Läs mer

Kyrkslättens skola - Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kyrkslättens skola - Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyrkslättens skola - Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklassen till årskurs 6. Fritidshemmet Fladdermusen är organiserat

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret Körfältsskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret Körfältsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017-18 Körfältsskolan Datum: 2017-08-17 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskolan 1-5, fritidshem Ansvariga

Läs mer

Arbetsplan. för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2018/2019 Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2018/2019 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Humleskolans plan mot kränkande behandling

Humleskolans plan mot kränkande behandling 1(6) Humleskolans plan mot kränkande behandling Planen omfattar grundskolan årskurs 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Martin Grengby Innehållsförteckning: 1. Inledning 2. Främjande och förebyggande insatser

Läs mer

Plan för arbete mot kränkande behandling

Plan för arbete mot kränkande behandling Plan för arbete mot kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Kågeskolan Från 2018 oktober till 2019 Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem F-5 Ansvariga för planen Rektor

Läs mer

Elafskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Elafskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Bilaga 3 Elafskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling (Likabehandlingsplan) Planen reviderad 2018-10-11 Planen gäller till 2019-06-15 Vision På vår skola ska ingen elev eller personal bli

Läs mer

Har förskolan/fritidshemmet/skolan en egen vision/inriktning kan det vara lämpligt att skriva om det här

Har förskolan/fritidshemmet/skolan en egen vision/inriktning kan det vara lämpligt att skriva om det här 150812 Arbetsplan för Sollebrunns skola årskurs 2 och 3 Läsåret 2015/2016 Alingsås kommun, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Postadress: 441 81 Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon:

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2014-06-05 ) Gäller för: Norrgårdsskolan Giltig fr.o.m.: 2014-06-05 Dokumentansvarig: Rektor,

Läs mer

Arbetsplan förskoleklass utifrån framtagna förbättringsområden

Arbetsplan förskoleklass utifrån framtagna förbättringsområden Arbetsplan förskoleklass utifrån framtagna förbättringsområden 2019 2020 Månadsrapporten ska utgå från de faktorer vi kan påverka. Följande faktorer ska särskilt beaktas: Undervisningens och utbildningens

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling/ Likabehandlingsplan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling/ Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling/ Likabehandlingsplan Gullstensskolan F- 6, fritidshem samt grundsärskolan 2017-2018 Likabehandlingsplan 2017-2018 Gullstensskolan yngre Förord En likabehandlingsplan

Läs mer

Plan mot kränkande behandling

Plan mot kränkande behandling Plan mot kränkande behandling Vedevågs skola Förskoleklass, grundskola och fritidshem 2018 Inledning Skolan har ansvar för att arbeta med aktiva åtgärder för att motverka diskriminering och på annat sätt

Läs mer

Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk 4-6 och fritidshem Läsår 2015/2016 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 151013 Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola/Skolbarnomsorg Läsår: 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola åk 3-6 och fritidshem Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2016 Kingelstad Byskola skola 2 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Kingelstad Byskola HB startade i december 2012 med förskola. Efter att ha fått tillstånd

Läs mer

Lokal plan för Karolinerskolans elevhälsa. Läsåret 2018/2019

Lokal plan för Karolinerskolans elevhälsa. Läsåret 2018/2019 Lokal plan för Karolinerskolans elevhälsa Läsåret 2018/2019 Styrdokument som grund Vi hämtar motivet för vårt uppdrag av elevhälsoarbetet utifrån skollagen, Lgr 11, socialtjänstlagen och andra tillämpliga

Läs mer

LÅNGÄNGSKOLAN. Utvecklingsplan läsåret 17/18

LÅNGÄNGSKOLAN. Utvecklingsplan läsåret 17/18 LÅNGÄNGSKOLAN Utvecklingsplan läsåret 17/18 1 Innehållsförteckning: Sida 1. Inledning s. 3 2. Långängskolan F-6 s. 4 2.1 Det systematiska kvalitetsarbetet s. 6 3. Nuläge s. 7 4. Prioriterade utvecklingsområden

Läs mer

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys Information om skolenheten Stora Högaskolan är en F-9 skola. Inför läsåret 2017/2018 är 783 elever inskrivna i skolan. Det arbetar 94 personal på skolan. Skolan är uppdelad i två enheter, F-6 samt 7-9.

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:4634 Varbergs kommun ks@varberg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Bockstensskolan 3-5 i Varbergs kommun 2(9) Tillsyn i Bockstensskolan 3-5 har genomfört tillsyn av

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling för Marieskolan med fritidshem

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling för Marieskolan med fritidshem Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling för Marieskolan med fritidshem Läsår 2018/2019 Planen gäller från: 2018-08-16 Planen gäller till: terminsstart 2019-08- Utvärdering och revidering

Läs mer

Likabehandlingsplan Munspelets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan Munspelets plan mot diskriminering och kränkande behandling Skolförvaltningen Munspelets skola 2018-08-21 1(10) Likabehandlingsplan Munspelets plan mot diskriminering och kränkande behandling Handlingsplan för skola och fritidshem Upprättad 2009-11-13 Reviderad

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:4627 Göteborgs kommun angered@angered.goteborg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Rannebergsskolan F-3 i Göteborgs kommun 2 (9) Tillsyn i Rannebergsskolan F-3 har genomfört

Läs mer

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS 2016/2017 Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS SKOLANS LEDORD HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS VISION Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. All

Läs mer

uppdaterat augusti-17 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2017/18

uppdaterat augusti-17 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2017/18 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2017/18 1 Bovallstrands skola och fritidshems årliga plan mot kränkande behandling Bovallstrands skolas

Läs mer

Arbetsplan åk 1-6 utifrån framtagna förbättringsområden

Arbetsplan åk 1-6 utifrån framtagna förbättringsområden Arbetsplan åk 1-6 utifrån framtagna förbättringsområden 2019 2020 Månadsrapporten ska utgå från de faktorer vi kan påverka. Följande faktorer ska särskilt beaktas: Undervisningens och utbildningens innehåll

Läs mer

Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-6 Läsår: 2018/19 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Elevhälsan Elevhälsan på Ektorps skolenhet Hälsofrämjande arbete

Elevhälsan Elevhälsan på Ektorps skolenhet Hälsofrämjande arbete Elevhälsan Enligt skollagen ska det finnas tillgång till medicinsk, psykologisk, psykosocial och specialpedagogisk kompetens. Rektorn har ansvar för att elevhälsans verksamhet utarbetas så att eleverna

Läs mer

Skolutvecklingsplan. Skolans namn: Hallerna Skola Läsår: Kommun: Stenungsunds kommun. Vi utbildar världsmedborgare

Skolutvecklingsplan. Skolans namn: Hallerna Skola Läsår: Kommun: Stenungsunds kommun. Vi utbildar världsmedborgare Skolutvecklingsplan Skolans namn: Hallerna Skola Läsår:2017-2018 Kommun: Stenungsunds kommun Vi utbildar världsmedborgare Information om skolenheten Hallerna är en nystartad enhet. Verksamheten på enheten

Läs mer

Hammargärdets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hammargärdets plan mot diskriminering och kränkande behandling Hammargärdets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola, förskoleklass och fritidshem. Läsår: 16/17 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Handlingsplan för Djursdala skola och fritidshem 2015/2016. Upprättad i juni 2015

Handlingsplan för Djursdala skola och fritidshem 2015/2016. Upprättad i juni 2015 Handlingsplan för Djursdala skola och fritidshem 2015/2016 Upprättad i juni 2015 Vi ska bli bäst! 2017 ska Vimmerby vara bland de tio bästa skolkommunerna. För Vimmerby kommuns barn och elever innebär

Läs mer

PLAN FÖR LIKABEHANDLING

PLAN FÖR LIKABEHANDLING PLAN FÖR LIKABEHANDLING SKYTTEANSKA SKOLANS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING SLUSSFORS SKOLAN, FRITIDSHEM OCH FÖRSKOLA 2019 Kunskap Självständighet Kreativitet Fantasi Bemötande Elever/barnet

Läs mer

Tofthagaskolans likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 16/17

Tofthagaskolans likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 16/17 Tofthagaskolans likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 16/17 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola F-6 Ansvariga för planen Arbetslaget

Läs mer

Lyrfågelskolans förebyggande och åtgärdande arbete mot diskriminering och kränkande behandling för fritidshemmet Futurum

Lyrfågelskolans förebyggande och åtgärdande arbete mot diskriminering och kränkande behandling för fritidshemmet Futurum Lyrfågelskolans förebyggande och åtgärdande arbete mot diskriminering och kränkande behandling för fritidshemmet Futurum Datum för upprättande 161031 Planen gäller för läsåret 2016/2017 VISION Vår vision

Läs mer

BIRKASKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN

BIRKASKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN BIRKASKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN Grunduppgifter Birkaskolan är en fristående skolverksamhet som innefattar förskola och skola upp till år 9. Skolbarnomsorgen är integrerad i skolverksamheten, såväl i det

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällberg skola

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällberg skola Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällberg skola Kvalitetsredovisning 2015/2016 Verksamheter inom skolväsendet ska på huvudmanna- och enhetsnivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa

Läs mer

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Innehållsförteckning Verksamhetsidé-vision sid. 2 Förutsättningar sid. 2 Ekeby skolas årshjul sid. 4 1. Läroplansmål Normer och värden sid. 5 2. Läroplansmål

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling

Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling BÅSTADS KOMMUN Västra Karups skola, förskoleklass och fritidshem. Beslutad 2013-11-27 Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling Läsåret 2013-2014 Västra Karups Skola,

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Barn- och Utbildning Lokal arbetsplan Läsåret 2016-2017 Brattfors skola Personal i arbetslaget: Ing-Marie Jonsson, rektor Lena Bjurbäck, lärare i förskoleklass-åk 1 Helena Admund, lärare i grundskolan

Läs mer

Lokal arbetsplan för Sammilsdalskolan F-6 och Fritidshem

Lokal arbetsplan för Sammilsdalskolan F-6 och Fritidshem Lokal arbetsplan för Sammilsdalskolan F-6 och Fritidshem Inledning Sammilsdalskolan är uppdelad i två enheter, F-6/fritidshem och åk 7-9. Sammilsdalskolan ligger vackert belägen i centrala Leksand. Närheten

Läs mer

Handlingsplan - Elevhälsa

Handlingsplan - Elevhälsa Handlingsplan - Elevhälsa Munktorpsskolan Läsåret 2017-2018 Elevhälsoteam Munktorpsskolan Utdrag skollag: För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan

Läs mer

Kungsgårdens skolas arbetsplan 2012-2013

Kungsgårdens skolas arbetsplan 2012-2013 Grundskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(7) Jennika Pettersson 2012-07-24 Kungsgårdens skolas arbetsplan 2012-2013 Kunskapsnämndens mål 2012 under MEDBORGARperspektivet Resultaten för lärande

Läs mer

Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Granbergsskolan 7-9 Läsår 2014/15 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019 Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling för Läsåret 2018/2019 Innehåll Vision... 3 Mål... 3 Styrdokument... 3 Begreppsförklaringar... 4 Ansvarsfördelning...

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Härrydaskolan Eskilsby skola Eskilsby förskola 2018-2019 Upprättad 2018-08-14 Beskrivning av enheten Härrydaskolan, en F-5 skola och fritidshem

Läs mer

Skolområde Korsavad 2013/2014

Skolområde Korsavad 2013/2014 Skolområde Korsavad 2013/2014 Systematiskt kvalitetsarbete övergripande mål och riktlinjer i Lgr11 Normer och värden - Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Bedömning och betyg

Läs mer

Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår

Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår 2018/2019 Beslutad 2018-09-13 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Likabehandlingsplan mot trakasserier, diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan mot trakasserier, diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Frödinge Skola Likabehandlingsplan mot trakasserier, diskriminering och kränkande behandling Grundskola och förskoleklass, läsåret 2016-2017 Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019 Sammanfattning På Munktorpsskolan ska vi genom förebyggande och främjande insatser arbeta för att elever och personal inte ska kränkas

Läs mer