Möte VI - Nationell samverkansgrupp för brandskyddsfrågor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Möte VI - Nationell samverkansgrupp för brandskyddsfrågor"

Transkript

1 samhällsskydd och beredskap Mötesanteckningar 1 (5) Antecknat av Karin Albinson Närvarande Patrik Perbeck, MSB Göran Lindmark, MSB Kenneth Karlsson, Migrationsverket Rikard Silverfur, Fastighetsägarna Lena Johansson, SABO Mats Brantsberg, Örebro kommun Maya Stål Söndergaard, Räddningstjänsten Syd Caroline Bernelius Cronsioe, Boverket Karin Albinson, MSB Anders Lundberg, MSB Anders Bergqvist, Brandskyddsföreningen Gunnel Torstensson, Socialstyrelsen (efter lunch) Sara Brunnberg, MSB (punkt 2, 3) Malin Vestin, MSB punkt 4 via video Alexandra Johansson, MSB punkt 4 via video Mötesdatum 12 mars 2013 Frånvarande Thomas Gell, MSB Lars Jonsson, Länsstyrelsen Sörmland Fredric Jonsson, SKL Björn Nord, Migrationsverket Hans-Erik Zetterström, Svensk försäkring Mikael Andersson, Räddningstjänsten Luleå Mötestid Möte VI - Nationell samverkansgrupp för brandskyddsfrågor 1. Föregående mötesprotokoll 2. Forskningsprojekt KOBRA KOBRA: Att kommunicera om brandskydd mellan myndighet och den enskilde relationen mellan Migrationsverket och den asylsökande. Se presentationen i bilaga 1 Idag finns inget utvecklat brandskyddssystem för Migrationsverkets anläggningsboenden och det behöver utvecklas. Migrationsverket arbetade för att ta fram en standardisering, men den blev en s.k Workshop agreement en vägledning. I vägledningen står att det ska finnas brandvarnare i varje sovrum och hall, brandfilt och brandinformation, alla asylsökande ska få brandskyddsinformation i den introduktionsutbildning som ges, personal som arbetar i boenden ska ha hög kompetens. Man når inte det målet idag på grund av att kostnaden blir för hög. Till exempel innebär 5000 lägenheter att brandvarnare behöver monteras. I snitt får en asylsökande 15 minuters information om brandskydd. Forskningsprojektet är nu i fasen att man förbereder för fältstudier kring upplevd riskkommunikation i gruppen asylsökande. 3. Tematisk forskningsutlysning: Bränder i boendemiljö MSB-14.1

2 samhällsskydd och beredskap Mötesanteckningar 2 (5) Ett första utkast till den tematiska utlysningen om forskning kring bostadsbränder under , hade skickats ut i förväg, för att kunna diskuteras under mötet. MSB planerar att utlysningen sker under våren, att ansökningar inkommer under hösten och att beslut kan tas tidigt under MSB kommer satsa runt 24 miljoner, men vill skapa delaktighet och öppna upp för andra intressenter att vara med och finansiera. Eventuella frågor, funderingar och synpunkter skickas till Anders Lundberg inom två veckor. Kommentera gärna punkter som ni tycker är viktiga även om de redan är med, detta så vi inte riskerar att ta bort det i en omarbetning. Flagga gärna för om något saknas från era områden. Vi kommer hålla er informerade om hur arbetet fortlöper. 4. Redovisning av pågående projekt a. Gemensamma rekommendationer, Malin Vestin Resultatet från gemensamma rekommendationer ska bland annat överföras till Aktiv mot brand. Tanken är att själva rekommendationerna delas i tre nivåer, en kort kärnfull mening och lite mer detaljerad information till mottagaren samt djupare information till vidareinformatörer. Det är framför allt kring brandvarnare som diskussionerna förts - placering, testning, montering mm. Beroende på hur det går i den kommande remissrundan i arbetsgruppen hoppas Malin att gruppen är klar till sommaren och att de då även klarat av rekommendationerna kring släckare och brandfilt. Samverkansgruppen gav Malin direktivet att det är viktigt att en riskanalys i kombination med samhällets krav på säkerhetsnivå ska vara styrande för de gemensamma rekommendationerna, i andra hand ska de paketeras så att den enskilde och vidareinformatörer motiveras. Om det finns ytterligare behov kan gruppen lyfta frågor till samverkansgruppen. b. Indikatorer, (frågan diskuterades inte på mötet, men rapporteras från gruppens anteckningar för kännedom) Gruppen arbetar vidare med bruttolistan och har prioriterat de indikatorer som vid den andra sållningen bedömts mer relevanta av de i gruppen medverkande organisationerna. c. Vägledningen: Brandsäkerbostad för alla, Malin Vestin Vägledningen beräknas bli klar till Förebyggandekonferensen 9-10 april. Den externa remissrundan gav bra respons och bland annat kommer frågor kring fastighetsägare och hyresvärdar att arbetas in.

3 samhällsskydd och beredskap Mötesanteckningar 3 (5) Kontakt kommer därför att tas med SABO och Fastighetsägarna för att få hjälp med relevant text. Det har också kommit förslag om att ta fram en populärversion, för ex. vis. politiker och beslutsfattare. Arbetsgruppen efterfrågade direktiv från samverkansgruppen avseende fortsatt arbete med ett eventuellt utbildningsmaterial eller om det kan ske i annan form. Till att börja med får gruppen i uppgift att kartlägga befintliga utbildningar som kan kopplas till vägledningen. Vägledningen kommer att presenteras på några olika konferenser under våren och hösten. Skicka gärna förslag på fler forum där vägledningen kan presenteras, till Malin Vestin. d. Spisvaktsgruppen, Anders Bergqvist Projektet är i startfasen. Jan Bejrum är föreslagen som projektledare. Arbetsgruppen ska definiera vad begreppet spisvakt omfattar samt via försök definiera vad en spisvakt ska klara av. SP har tidigare genomfört försök och är kontaktade i frågan. Förslag till aktörer i arbetsgruppen är: SABO, Elsäkerhetsverket, Fastighetsägarna, MSB, Konsumentverket, kommuner ur ett räddningstjänstsperspektiv, kommuner utifrån fastighetsbolag och försäkringsbranschen. Södertörns brandförsvarsförbund har kontaktats och är villiga att delta i arbetsgruppen. Ytterligare kommunrepresentanter behövs, företrädesvis från några kommuner som inte redan är med i andra grupper inom strategin. Förslag från mötet är att stämma av med SKL och Fredric Jonsson. Det framfördes även förslag om att kontakta IKEA, Electrolux och HBV (Husbyggnadsvaror). Siemens i Tyskland är kontaktade. Anders Bergqvist vill ha in förslag på personer till projektgruppen. anders.bergqvist@svbf.se inom två veckor. Det pågår ett arbete inom Cenelec TC 61 som gruppen bör följa, Elsäkerhetsverket är representerade där. e. Aktiv mot brand, Alexandra Johansson Filmen med Anders Öfvergård, Arga Snickaren, var den del i kampanjen under december 2012 som slog igenom bäst. På två veckor visades filmen gånger. Med sk. viral spridning nåddes främst personer mellan 18 och 29 år. En miljon konton på Facebook har på något sätt haft materialet framför sig. Effektundersökningen visar att 20 % av den totala målgruppen har lagt märke till kampanjen, vilket motsvarar 1,5 miljoner individer.

4 samhällsskydd och beredskap Mötesanteckningar 4 (5) Undersökningen om brandvarnare som genomfördes inför 1 december hade stort genomslag både nationellt och lokalt. Inför 2013 satsar kampanjen på fyra tillfällen och de har stämts av med de som deltar i Aktiv mot brand. Information till den heterogena gruppen personer med begränsade kunskaper i svenska behöver utvecklas och det kommer göras via en byrå med mer erfarenhet och kunskap kring mångfaldsfrågor. Prioriterad målgrupp är fortsatt personer år och målet är ökad kunskap och förändrade attityder till det egna brandskyddet, därför är årets första satsning kring höstterminens start. Brandskyddsveckan kommer i år innebära en satsning på eldstäder från regionala Brandskyddsföreningar och kampanjen bidrar med information till privatpersoner med eldstad i sin bostad. 1 oktober kommer kampanjen haka på Peppar peppar kampanjen, FNs äldresäkerhetsdag. Fokus kommer vara brandrisker i köket samt en satsning i sociala medier för att påverka barn och barnbarn. Inför 1 december är planen att synka Nordens olika kampanjer. När det gäller vidareinformatörer är målsättningen att 200 organisationer är med i kampanjen i slutet av Förebyggandekonferensen 9-10 april På förebyggandekonferensen är strategin med som ett tema bland annat genom att brandskydd i olika boendeformer finns med som punkter i programmet samt att Aktiv mot brand presenteras, både i plenum och i ett s.k. miniseminarium. Hela programmet finns på 6. Representation, avsiktsförklaring och förväntningar på deltagande i samverkansgruppen och dess tillhörande arbetsgrupper Utifrån den återkoppling som skett från arbetsgrupperna kan man dra slutsatsen att det ibland behövs projektdirektiv från samverkansgruppen till de bildade arbetsgrupperna. Brandskyddsföreningen tar fram ett till spisvaktsgruppen och delar med samverkansgruppen. Projektdirektiv för Gemensamma rekommendationer kan behövas för att förtydliga uppdraget. Det kommer att beredas genom att skickas ut till samverkansgruppen. Aktiv mot brand har en avsiktsförklaring för att tydliggöra vad man åtar sig. Beslut: Gruppen instämmer i behovet av projektdirektiv.

5 samhällsskydd och beredskap Mötesanteckningar 5 (5) MSB tar fram utkast till avsiktsförklaring för samverkansgruppen som behandlas vid nästa möte. 7. Volontärsarbete och räddningstjänst, Räddningstjänsten Syd Räddningstjänsten Syd har funderat kring räddningstjänst och volontärsarbete och hur man i detta sammanhang skulle kunna öka brandskyddskunskaperna hos enskilda. Ex.vis har polisen rekryterat och utbildat nattvandrare och använder volontärer i brottsförebyggande syfte. I England finns exempel inom brandskyddsområdet, personer som anmäler sig som volontärer får en utbildning och kan kallas till att medverka vid olika arrangemang. Ett annat svenskt exempel är Missing people som använder sig av sociala medier. Tanken att se hela samhället som en resurs, då det behövs fler ambassadörer för brandskyddsfrågorna. Andra exempel är Gotland där man gör en satsning på en typ av hembesök med personer som befinner sig i arbetsmarknadspolitiska åtgärder (fas 3). Projektet har gett positiva erfarenheter. I Göteborg anställer fastighetsägare arbetslösa ungdomar för hembesök, framförallt inom allmännyttan. MSB är gärna med och stöttar och diskuterar och kan fungera som bollplank. MSB tar gärna emot information om vad som händer för att få in fler bra exempel som kan spridas. 8. Övrigt 9. Nästa möte Förslag på nästa möte blir i oktober vecka 41 eller 42. En förfrågan skickas ut och beslut om datum meddelas efter det. Efter Doodleomröstningen är mötet beslutat till den 9 oktober.

Möte VII - Nationella samverkansgruppen för brandskyddsfrågor

Möte VII - Nationella samverkansgruppen för brandskyddsfrågor samhällsskydd och beredskap Mötesanteckningar 1 (6) Antecknat av Karin Albinson Närvarande Anders Lundberg, MSB Patrik Perbeck, MSB Karin Albinson, MSB Stefan Anering, MSB Rickard Silverfur, Fastighetsägarna

Läs mer

Nordiskt perspektiv på förebyggande - Sverige

Nordiskt perspektiv på förebyggande - Sverige Nordiskt perspektiv på förebyggande - Sverige Ingen ska omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand Patrik Perbeck, MSB Chef för enheten för brand- och olycksförebyggande arbete Upplägg och områden

Läs mer

Var fjärde svensk testar aldrig sin brandvarnare

Var fjärde svensk testar aldrig sin brandvarnare PRESSRELEASE 12-11-xx Färsk undersökning inför Brandvarnardagen 1 december: Var fjärde svensk testar aldrig sin brandvarnare Glömska, lättja eller okunskap. De är de vanligaste anledningarna till att var

Läs mer

Ingen ska omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand. En nationell strategi för att stärka brandskyddet för den enskilda människan

Ingen ska omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand. En nationell strategi för att stärka brandskyddet för den enskilda människan Ingen ska omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand En nationell strategi för att stärka brandskyddet för den enskilda människan Vi behöver arbeta långsiktigt För att människor inte ska omkomma

Läs mer

Migrationsverket arbetar med asylsökande och flyktingar genom att

Migrationsverket arbetar med asylsökande och flyktingar genom att Migrationsverket arbetar med asylsökande och flyktingar genom att ta ut och hjälpa kvotflyktingar att komma till Sverige pröva asylansökningar ansvara för boendet ansvara för förvarsverksamheten bistå

Läs mer

Presentation. Men vi börjar med film. Anders Öfvergård, känd som Arga snickare, talar brandskydd.

Presentation. Men vi börjar med film. Anders Öfvergård, känd som Arga snickare, talar brandskydd. Presentation Jag heter Alexandra Johansson och jag arbetar på MSBs avdelning för risk och sårbarhetsreducerande arbete. Där jag är kommunikatör och ansvarig för kampanjen Aktiv mot brand. Jag var delvis

Läs mer

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014 Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014 KAMPANJMANUAL 2014 2 INNEHÅLL Sid 4-8 Sid 9 Sid 10-11 Sid 12 Sid 13 Sid 14 Aktiviteter Budskap Tryckt material Digitalt material Profilprodukter Kampanjhemsida KAMPANJMANUAL

Läs mer

Omfattning. Uppdrag och historisk utveckling Brandskydd för upphandlade tillfälliga asylboenden Brandskydd för hyrda lägenheter

Omfattning. Uppdrag och historisk utveckling Brandskydd för upphandlade tillfälliga asylboenden Brandskydd för hyrda lägenheter Omfattning Uppdrag och historisk utveckling Brandskydd för upphandlade tillfälliga asylboenden Brandskydd för hyrda lägenheter Målsättningen Den långsiktiga målsättningen är att anläggningsboendet ska

Läs mer

Rimligt brandskydd i olika boendemiljöer. Patrik Perbeck Enheten för brandskydd och brandfarlig vara

Rimligt brandskydd i olika boendemiljöer. Patrik Perbeck Enheten för brandskydd och brandfarlig vara Rimligt brandskydd i olika boendemiljöer Patrik Perbeck Enheten för brandskydd och brandfarlig vara Hur kan den enskildes brandskydd stärkas? LSO (Ds 2009:47) (juni 2011) 2004 april 2009 juli 2009 sept

Läs mer

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015 Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015 KAMPANJMANUAL 2015 2 KAMPANJMANUAL 2015 3 INNEHÅLL KOMMUNIKATION SOM RÄDDAR LIV Sid 3-6 Sid 7-10 Sid 11 Sid 12-14 Sid 15-16 Sid 17 Sid 18 Om kampanjen Aktiviteter Budskap

Läs mer

AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet

AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet Räddningstjänsterna i Skåne Handlingsplan Stärkt brandskydd för den enskilde 2015 AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet Kontaktpersoner: David Jutendahl, david.jutendahl@trelleborg.se

Läs mer

AG Skåne Skydd och Säkerhet Maj 2016. AG Skåne - Skydd och Säkerhet

AG Skåne Skydd och Säkerhet Maj 2016. AG Skåne - Skydd och Säkerhet AG Skåne Skydd och Säkerhet Maj 2016 Resultat av enkäten 25 av 33 kommuner har svarat Kampanjer under 2015 DELTAGANDE I KAMPANJERNA Julkampanjen 96 % Brandvarnardagen 96% Sommarkampanjen 86% Peppar Peppar

Läs mer

På vilka sätt kan standarder vara tillgängliga, undantaget att de är gratis?

På vilka sätt kan standarder vara tillgängliga, undantaget att de är gratis? Promemoria 1(2) 2015-05-05 156/2015, 157/2015 Process Till Boverkets referensgrupp brandskydd Regeringsuppdrag om standarder och standardisering Boverket har två stycken regeringsuppdrag om standarder

Läs mer

Handlingsplan. AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet. Räddningstjänsterna i Skåne. För stärkt brandskydd för den enskilde 2013 och 2014

Handlingsplan. AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet. Räddningstjänsterna i Skåne. För stärkt brandskydd för den enskilde 2013 och 2014 AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet Räddningstjänsterna i Skåne Handlingsplan För stärkt brandskydd för den enskilde 2013 och 2014 AG Skåne Sakområde skydd och säkerhet Kontaktperson: Lotta Vylund,

Läs mer

Styrdokument. Uppföljning av bostadsbränder. Uppföljning av bostadsbränder. Vision. Ingen skall omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand

Styrdokument. Uppföljning av bostadsbränder. Uppföljning av bostadsbränder. Vision. Ingen skall omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand Styrdokument Uppföljning av bostadsbränder Vision Ingen skall omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Nationellt... 3 3. Regionalt- Skåne län... 4

Läs mer

Svenska Brandbefälets Riksförbund Stockholms Läns Brandbefälsförening Välkommen Svenska Brandbefälets Riksförbund

Svenska Brandbefälets Riksförbund Stockholms Läns Brandbefälsförening Välkommen Svenska Brandbefälets Riksförbund Svenska Brandbefälets Riksförbund Stockholms Läns Brandbefälsförening Välkommen Släck då för fan! En rundtur i samhällets olika krav och förväntningar på brandskydd BRAND!!! 1.000 döda och skadade per

Läs mer

Vi prövar ansökningar från de som

Vi prövar ansökningar från de som Vi prövar ansökningar från de som vill flytta till Sverige för att bilda eller leva med sin familj vill besöka Sverige vill arbeta eller studera i Sverige vill bli svenska medborgare söker asyl samt ansvarar

Läs mer

Yttrande över motion om förebyggande av dödliga bränder

Yttrande över motion om förebyggande av dödliga bränder 21:1 21:2 PROTOKOLLSUTDRAG 21:3 Socialnämnden Sammanträdesdatum 2017-10-24 1/2 SN 147 Dnr SN/2016:827-034 Yttrande över motion om förebyggande av dödliga bränder Beslut Socialnämnden beslutar att 1. föreslå

Läs mer

Nytt från SKL. SKL Trygghet & säkerhet

Nytt från SKL. SKL Trygghet & säkerhet Nytt från SKL SKL Trygghet & säkerhet Vilka är SKL Trygghet & säkerhet? Greta Berg Markus Planmo Max Ekberg Fredric Jonsson 20% åt SKL Brottsförebyggande Hot och våld Extremism Internt skydd Rakel Krisberedskap

Läs mer

Information och kriskommunikation

Information och kriskommunikation Information och kriskommunikation Ett utvecklingsprojekt inom ramen för Program för samverkan Stockholmsregionen Projektdirektiv och projektplan Aktörer SOS Alarm Trafikverket Länsstyrelsen Polismyndigheten

Läs mer

Nationell strategi för att stärka brandskyddet genom stöd till enskilda. Rekapitulation Lägesredovisning Djupdykning

Nationell strategi för att stärka brandskyddet genom stöd till enskilda. Rekapitulation Lägesredovisning Djupdykning Nationell strategi för att stärka brandskyddet genom stöd till enskilda Rekapitulation Lägesredovisning Djupdykning LSO Uppdrag att följa upp reformen (rapport sep 2009) DS 2009:47 Branden i Rinkeby tilläggsuppdrag

Läs mer

PROJEKT UTVECKLAD UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING

PROJEKT UTVECKLAD UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING PROJEKT UTVECKLAD UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING LSO-MÅLSTYRD LAGSTIFTNING skapat nya behov i tillsynen - Stort mått av uppföljning och utvärdering ÅRSUPPFÖLJNING LSO KOMMUNER OCH LST Kontroll av preciserade

Läs mer

Äldre är överrepresenterade i skadestatistiken, men inte i brottsstatistiken. Olyckor, skador och otrygghet bland äldre medför

Äldre är överrepresenterade i skadestatistiken, men inte i brottsstatistiken. Olyckor, skador och otrygghet bland äldre medför Uppdraget Att ge förslag på en handlings-och åtgärdsplan för äldres säkerhet (fall, trafik, brand, drunkning, suicid, våld och andra brott) Ett regeringsuppdrag i samverkan mellan Socialstyrelsen, MSB,

Läs mer

En tryggare boendemiljö HEMBESÖK. Södertörns brandförsvarsförbund

En tryggare boendemiljö HEMBESÖK. Södertörns brandförsvarsförbund En tryggare boendemiljö HEMBESÖK Varför hembesök? 90 % av alla dödsbränder sker i bostaden. 73 % av alla omkomna i bränder avlider innan räddningstjänsten anländer. 2007 saknades fungerande brandvarnare

Läs mer

Brandskydd i bostäder för dig som ger råd

Brandskydd i bostäder för dig som ger råd Brandskydd i bostäder för dig som ger råd Brandskydd i bostäder 1 Utgiven av: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Layout: Advant Produktionsbyrå AB Tryck: DanagårdLiTHO Publ.nr MSB693 - maj

Läs mer

BAKGRUND. Boverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och ett antal räddningstjänster har också uppmärksammat problematiken.

BAKGRUND. Boverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och ett antal räddningstjänster har också uppmärksammat problematiken. BRANDSKYDD I RADHUS Sommaren 2014 började Räddningstjänsten Syd att undersöka brandskyddet i radhus. Du får denna information eftersom du bor i ett radhus i en av våra medlemskommuner (Malmö, Burlöv, Lund,

Läs mer

Handlingsprogram för skydd mot olyckor SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET, enligt lagen om skydd mot olyckor (2003:778)

Handlingsprogram för skydd mot olyckor SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET, enligt lagen om skydd mot olyckor (2003:778) Handlingsprogram för skydd mot olyckor SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET, enligt lagen om skydd mot olyckor (2003:778) Gäller för perioden 2014-01-01 2015-12-31 Detta program kommer under perioden att integreras

Läs mer

LIA handledarträff 20 21 mars i Revinge

LIA handledarträff 20 21 mars i Revinge MSB-14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Mötesanteckningar 1 (6) Antecknat av Monica Frick Närvarande Mötesdatum 2012-03-20--21 Frånvarande Mötestid LIA handledarträff 20 21 mars i Revinge

Läs mer

Brandskydd i varje bostad. Gemensamma rekommendationer

Brandskydd i varje bostad. Gemensamma rekommendationer Brandskydd i varje bostad Gemensamma rekommendationer 2 Gemensamma rekommendationer, Brandskydd i varje bostad MSB Dnr: 2012-2779 Kontaktpersoner MSB: Malin Vestin Håkan Sten Anders Lundberg Karin Albinson

Läs mer

Utlysning av forskningsmedel inom prognoser och fo rvarning fo r extrema solstormar- Steg 2.

Utlysning av forskningsmedel inom prognoser och fo rvarning fo r extrema solstormar- Steg 2. samhällsskydd och beredskap PM 1 (7) 2015-09 Svante Ödman Bodil Lundberg Utlysning av forskningsmedel inom prognoser och fo rvarning fo r extrema solstormar- Steg 2. MSB-51.1 samhällsskydd och beredskap

Läs mer

Uppföljning nätverk Aktiv mot brand 2013

Uppföljning nätverk Aktiv mot brand 2013 Uppföljning nätverk Aktiv mot brand 2013 Syfte och genomförande Följa upp hur kampanjen Aktiv mot brand tagits emot, använts och planerar att användas av nätverket. Undersökningen är delvis en upprepning

Läs mer

FSB Föreningen Sveriges byggnadsinspektörer Ulrika Nolåker. MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Patrik Perbeck

FSB Föreningen Sveriges byggnadsinspektörer Ulrika Nolåker. MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Patrik Perbeck 1(6) Boverkets referensgrupp brandskydd 16 maj 2011 Liljeholmen, Stockholm Minnesanteckningar Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande åtagande för Boverket. Närvarande:

Läs mer

Projektorganisation. Kriskommunikation över kommungränserna i Skåne Nordväst. Projektet har initierats av kommundirektörerna i Skåne Nordväst

Projektorganisation. Kriskommunikation över kommungränserna i Skåne Nordväst. Projektet har initierats av kommundirektörerna i Skåne Nordväst Projektorganisation Kriskommunikation över kommungränserna i Skåne Nordväst Projektet har initierats av kommundirektörerna i Skåne Nordväst Tillsammans blir vi starka. När samhället skakas av kriser sluter

Läs mer

MSB. Attitydsundersökning brandsäkerhet. november Genomförd av Enkätfabriken

MSB. Attitydsundersökning brandsäkerhet. november Genomförd av Enkätfabriken MSB Attitydsundersökning brandsäkerhet november 2018 Genomförd av Enkätfabriken Innehållsförteckning 1. Utgångspunkt och genomförande 3 2. Bakgrundsfrågor 6 3. Utbildning i brandskydd 8 4. Erfarenhet av

Läs mer

Workshop om risk- och säkerhet och solceller 21 september på Quality Hotel Grand, Kristianstad

Workshop om risk- och säkerhet och solceller 21 september på Quality Hotel Grand, Kristianstad Workshop om risk- och säkerhet och solceller 21 september på Quality Hotel Grand, Kristianstad Projektet Sol i Syd anordnade en workshop om frågor om risk- och säkerhet och solceller den 21 september i

Läs mer

Kampanjuppföljning Aktiv mot brand 2012

Kampanjuppföljning Aktiv mot brand 2012 Kampanjuppföljning Aktiv mot brand Syfte Följa upp kampanjen aktiv mot brand för att se hur den nått ut till och eventuellt påverkat olika målgrupper i samhället. Delsyfte är att ge återkoppling på nuvarande

Läs mer

Verksamhetsberättelse Partnerskapet för barns rättigheter i praktiken 2012-2015

Verksamhetsberättelse Partnerskapet för barns rättigheter i praktiken 2012-2015 Tjänsteskrivelse 1 (2) 2015-11-15 FHN 2012.0017 Handläggare Cecilia Ljung Folkhälsonämnden Verksamhetsberättelse Partnerskapet för barns rättigheter i praktiken 2012-2015 Sammanfattning Karlskoga och Degerfors

Läs mer

Att kommunicera brandskydd. Vägledning för riktade kommunikationsinsatser

Att kommunicera brandskydd. Vägledning för riktade kommunikationsinsatser Att kommunicera brandskydd Vägledning för riktade kommunikationsinsatser Att kommunicera brandskydd Vägledning för riktade kommunikationsinsatser Att kommunicera brandskydd Vägledning för riktade kommunikationsinsatser

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPLAN. HELENA GRANATH Innovatum

KOMMUNIKATIONSPLAN. HELENA GRANATH Innovatum KOMMUNIKATIONSPLAN HELENA GRANATH Innovatum SYFTET MED KOMMUNIKATION- OCH INFORMATIONSINSATSER Det övergripande syftet med kommunikationen är att bidra till att projektet når uppsatta mål. STRATEGI För

Läs mer

Att vara ambassadör i Hjärnkoll

Att vara ambassadör i Hjärnkoll Detta dokument beskriver riktlinjerna för uppgiften som i kampanjen Hjärnkoll. Det utgör grunden för en gemensam överenskommelse som sluts mellan varje enskild och Hjärnkolls projektadministration under

Läs mer

Aktivitetsplan baserad på kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan

Aktivitetsplan baserad på kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan Aktivitetsplan baserad på kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan för miljömyndigheterna i Västra Götaland och Halland Innehållet i Tillsynsutveckling i Väst ska leva vidare Aktivitetsplanen

Läs mer

Boverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och ett antal räddningstjänster har också uppmärksammat problematiken.

Boverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och ett antal räddningstjänster har också uppmärksammat problematiken. BRANDSKYDD I RADHUS Mälardalens Brand-och Räddningsförbund informerar om brandskydd i radhus. Du får denna broschyr eftersom du bor i ett radhus i en av våra medlemskommuner (Västerås, Hallstahammar och

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN INFORMERAR

RÄDDNINGSTJÄNSTEN INFORMERAR STY-1746 Bakgrund Med anledning av den extrema situation som råder avseende det stora antalet flyktingar som dagligen anländer till Sverige, har kommunerna fått i uppdrag av Migrationsverket att se över

Läs mer

Har man kanelbullens dag så... -En kartläggning av individanpassat brandskyddsarbete i Sverige.

Har man kanelbullens dag så... -En kartläggning av individanpassat brandskyddsarbete i Sverige. Har man kanelbullens dag så... -En kartläggning av individanpassat brandskyddsarbete i Sverige. Vad ska jag prata om? Allmänt om Individanpassat brandskydd Förstudien som genomfördes under 2015 Den nationella

Läs mer

Revidering av reglerna om skriftlig redogörelse för brandskyddet. Per Karlsson Brandingenjör Enheten för brandskydd och brandfarlig vara

Revidering av reglerna om skriftlig redogörelse för brandskyddet. Per Karlsson Brandingenjör Enheten för brandskydd och brandfarlig vara Revidering av reglerna om skriftlig redogörelse för brandskyddet Per Karlsson Brandingenjör Enheten för brandskydd och brandfarlig vara Vad är skriftlig redogörelse? Regeringens proposition 2002/03:119,

Läs mer

Ny mandatperiod kräver nya grepp?!

Ny mandatperiod kräver nya grepp?! Ny mandatperiod kräver nya grepp?! Ökad samverkan för mindre och färre bränder i Karlstadsregionen jörn Johansson och Ulf Hjälmerhag Grums Munkfors Forshaga Kil Karlstad Hammarö 6 kommuner ett räddningstjänstförbund

Läs mer

Protokoll från möte i beredningsgrupp Vision e-hälsa 2025

Protokoll från möte i beredningsgrupp Vision e-hälsa 2025 Protokoll från möte i beredningsgrupp Vision e-hälsa 2025 Tid och plats:8 december 2017 kl. 09:00 12:00, SKL Närvarande beredningsgruppen Hans Karlsson, Avdelningschef, SKL (ordförande) Catarina Andersson

Läs mer

PROTOKOLL LEDNINGSFUNKTIONEN. Nationella Kvalitetsregister

PROTOKOLL LEDNINGSFUNKTIONEN. Nationella Kvalitetsregister PROTOKOLL LEDNINGSFUNKTIONEN Nationella Kvalitetsregister 2018-05-17 PROTOKOLL LEDNINGSFUNKTIONENS MÖTE 2018-05-17 NÄRVARANDE Agneta Jansmyr, ordförande Anders Sylvan Ann Söderström Lena Hellberg Björn

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Att använda sociala medier råd till verksamheter och medarbetare i Västra Götalandsregionen

Att använda sociala medier råd till verksamheter och medarbetare i Västra Götalandsregionen Att använda sociala medier råd till verksamheter och medarbetare i Västra Götalandsregionen Att använda sociala medier råd till verksamheter och medarbetare i Västra Götalandsregionen Chattar, bloggar,

Läs mer

Samverkanskonferens på nationell nivå med fokus på flyktingsituationen

Samverkanskonferens på nationell nivå med fokus på flyktingsituationen -14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Mötesanteckningar 1 (5) Antecknat av Halldor Stolt samordning@msb.se 073-026 1103 Mötesdatum 2015-09-14 Mötestid 16.00-16.50 Samverkanskonferens på nationell

Läs mer

LEADER SYDÖSTRA SKÅNE. Organisationsnummer VERKSAMHETSPLAN 2017 BUDGET

LEADER SYDÖSTRA SKÅNE. Organisationsnummer VERKSAMHETSPLAN 2017 BUDGET LEADER SYDÖSTRA SKÅNE Organisationsnummer 802496-4218 VERKSAMHETSPLAN 2017 BUDGET 2016-2023 VERKSAMHETSPLAN Leaderkontoret Leaderkontoret ska sköta LEADER Sydöstra Skånes operativa verksamhet. Leaderkontoret

Läs mer

N Y T T F R Å N SIKTA

N Y T T F R Å N SIKTA Nr 3/09 N Y T T F R Å N SIKTA Kommunförbundet Skåne och Region Skåne har tilldelats statliga medel till det 3-åriga samverkansprojektet SIKTA (Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer

Läs mer

Betydelsefulla entreprenörer Lektionsmaterial för årskurs 7-9

Betydelsefulla entreprenörer Lektionsmaterial för årskurs 7-9 Betydelsefulla entreprenörer Lektionsmaterial för årskurs 7-9 Foretagsamheten.se Företagsamhetenen.se Betydelsefulla entreprenörer Ekonomisk utveckling handlar i grunden främst om människor som utbildar

Läs mer

MÖTESANTECKNINGAR FRÅN SOCIALHANDLÄGGARMÖTE

MÖTESANTECKNINGAR FRÅN SOCIALHANDLÄGGARMÖTE 2016-08- 31 Deltagare: Lis Palm Elisabeth Jonsson Gunilla Bothén Elisabeth Beijer Linda Macke Ida- lena Svensson Anneli Assmundson Bjerde, Fyrbodals Kommunalförbund, sekreterare Boråsregionen Sjuhärads

Läs mer

LIA-handledarträff

LIA-handledarträff samhällsskydd och beredskap Mötesanteckningar 1 (5) Antecknat av Marianne Jönsson Närvarande Borås, Dala Mitt, Eskilstuna, Halmstad, Hässleholm, Höglandet, Katrineholm, Karlskrona, Kristianstad, Landskrona,

Läs mer

Cannabisprojekt. Ann-Sofie Nordenberg ann-sofie.nordenberg@karlstad.se 054-540 51 65. Magnus Wallgren magnus.wallgren@karlstad.

Cannabisprojekt. Ann-Sofie Nordenberg ann-sofie.nordenberg@karlstad.se 054-540 51 65. Magnus Wallgren magnus.wallgren@karlstad. Cannabisprojekt Samverkan barn och unga - Karlstad 19 april 2012 Ann-Sofie Nordenberg ann-sofie.nordenberg@karlstad.se 054-540 51 65 Magnus Wallgren magnus.wallgren@karlstad.se 054 540 5156 Särskild cannabissatsning

Läs mer

Sammanträdesrum Åsnen, Torggatan 12, Tingsryd Tid Onsdagen den 18 november 2009, kl. 13.30 15.30. Andréa Hellsberg, sekreterare

Sammanträdesrum Åsnen, Torggatan 12, Tingsryd Tid Onsdagen den 18 november 2009, kl. 13.30 15.30. Andréa Hellsberg, sekreterare 1 (5) TINGSRYDS KOMMUN Kommunala Pensionärsrådet Sammanträdesdatum 2009-11-18 Plats Sammanträdesrum Åsnen, Torggatan 12, Tingsryd Tid Onsdagen den 18 november 2009, kl. 13.30 15.30. Närvarande Göran Andersson,

Läs mer

Charlotta Wilhelmsson Frånv. Pia Jonsson-Axelsson Elisabeth Jonsson Gunilla Bothén Frånv.

Charlotta Wilhelmsson Frånv. Pia Jonsson-Axelsson Elisabeth Jonsson Gunilla Bothén Frånv. Socialhandläggare VGK Charlotta Wilhelmsson Frånv. Pia Jonsson-Axelsson Elisabeth Jonsson Gunilla Bothén Frånv. Elisabeth Beijer Idalena Svensson Ellinor Seth/Shujaat Noormohamed Frånv. Pär Levander MÖTESANTECKNINGAR

Läs mer

Hot och möjligheter. Hur påverkar klimatförändringarna

Hot och möjligheter. Hur påverkar klimatförändringarna Hot och möjligheter. Hur påverkar klimatförändringarna oss? Regional handlingsplan för Kronobergs län Dokumentation från klimatanpassningsmöte, Alvesta 14 november 2012 Seminariet är en del av Länsstyrelsens

Läs mer

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna INFLYTANDE PROJEKTET unga i kulturplanerna Östergötland 2012 Det här samarbetet handlar om att unga, som det pratas om och planeras för i kulturplanerna, själva ska få komma till tals. Att deras idéer

Läs mer

Ännu bättre skydd mot olyckor. Redovisning av två regeringsuppdrag. Anders Axelsson och Björn Johansson, MSB

Ännu bättre skydd mot olyckor. Redovisning av två regeringsuppdrag. Anders Axelsson och Björn Johansson, MSB Ännu bättre skydd mot olyckor Redovisning av två regeringsuppdrag Anders Axelsson och Björn Johansson, MSB Vi börjar med lite bakgrund... Hur kan den enskildes brandskydd stärkas? LSO Uppdrag att följa

Läs mer

innebrännas i äldrebo

innebrännas i äldrebo serie: sprinkler Del 1: Nya regler i BBR. / DEL 2: JÄTTEMARKNAD VÄNTAR. Fem gånger högre risk innebrännas i äldrebo Dödsbränder är fem gånger vanligare bland svenska pensionärer som bor i behovsprövat

Läs mer

Förenkla helt enkelt

Förenkla helt enkelt FÖR ER SOM GENOMFÖR Förenkla helt enkelt INFORMATION OM GENOMFÖRANDET Förenkla helt enkelt 1 Utbildningens syfte Ett bra lokalt företagsklimat bidrar till sysselsättning och att det skapas resurser till

Läs mer

MSB bedömer dock att länsstyrelsen bör vidta åtgärder för att förbättra kvalitén inom följande områden

MSB bedömer dock att länsstyrelsen bör vidta åtgärder för att förbättra kvalitén inom följande områden MSB-14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Minnesteckningar 1 (6) Antecknat av Hans Flyman Närvarande Länsstyrelsen: Torbjörn Johansson Mona Åkerström Göran Cederholm MSB: Hans Flyman, tillsynsenheten

Läs mer

PROJEKTSKOLA 1 STARTA ETT PROJEKT

PROJEKTSKOLA 1 STARTA ETT PROJEKT PROJEKTSKOLA I ett projekt har du möjlighet att pröva på det okända och spännande. Du får både lyckas och misslyckas. Det viktiga är att du av utvärdering och uppföljning lär dig av misstagen. Du kan då

Läs mer

Brandskyddsarbetet vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge Uppföljning på återtaget vitesföreläggande

Brandskyddsarbetet vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge Uppföljning på återtaget vitesföreläggande PM 1(5) Vice verkställande direktör 2013-02-20 LOC 1207-0707 Styrelse och ledning för Locum AB För kännedom Landstingsstyrelsens allmänna utskott Brandskyddsarbetet vid Karolinska Universitetssjukhuset

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Kommunala pensionärsrådet

Sammanträdesprotokoll Kommunala pensionärsrådet Kommunala pensionärsrådet 2015-11-11 1-5 Plats och tid Sammanträdesrum Fävren, kv Postmästaren, kl. 10:00-12:00 Ledamöter/ersättare Erland Linjer (M), socialnämnden, ordförande ViviAnne Johansson (C),

Läs mer

Workshop SSG Säkerhetskonferens 2013

Workshop SSG Säkerhetskonferens 2013 Workshop SSG Säkerhetskonferens 2013 1 (10) Sida Johan Jag heter Johan och jag arbetar med säkerhets- och brandskyddsfrågor på SSG, Svenska Stålgruvan AB. Jag träffade en del av er förra året på konferensen

Läs mer

2. Processen kring vision, framtidsbild och verksamhetsplan

2. Processen kring vision, framtidsbild och verksamhetsplan Programmet för dagen 1 Välkommen till mötet 2 Processen kring framtidsbild, vision och verksamhetsplan. 3 Presentation och diskussion om temat Arbeta och verka 4 Presentation och diskussion om temat Resa

Läs mer

Redovisning av projektet Brandsäkerhet hos äl d- re i Stockholms stad

Redovisning av projektet Brandsäkerhet hos äl d- re i Stockholms stad ÄLDREFÖRVALTNINGEN UTVECKLING OCH UTBIL DNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2013-01-08 Handläggare: Git Skog Telefon: +46 8-508 36 217 Till Äldrenämnden 19 februari 2013 Redovisning av projektet Brandsäkerhet

Läs mer

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin Sällsynta sjukdomar 21 oktober Ulrika Vestin Sjukvårdshuvudmännen växlar upp arbetet inom området sällsynta I december 2017 Överenskommelse mellan staten och SKL Tillsammans med Landsting och regioner

Läs mer

Kommunhuset, Vadstena Torsdagen den 21 maj kl Anna Johansson Agneta Niklasson

Kommunhuset, Vadstena Torsdagen den 21 maj kl Anna Johansson Agneta Niklasson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL nr 5 Sida 1 Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Vadstena Torsdagen den 21 maj kl.13.30 15.30 Anna Johansson Agneta Niklasson Lars Ekström Per Engdahl Annelie Liljedahl Ann-Marie

Läs mer

Kampanjuppföljning Aktiv mot brand 2013

Kampanjuppföljning Aktiv mot brand 2013 Kampanjuppföljning Aktiv mot brand 2013 Syfte och urval Följa upp kampanjen Aktiv mot brand för att se hur den nått ut till och eventuellt påverkat de unga samhället (18-29 år). Delsyfte är att ge återkoppling

Läs mer

Informationsdag Tillgänglighet och användbarhet 3 dec i Kollektivtrafikenshus

Informationsdag Tillgänglighet och användbarhet 3 dec i Kollektivtrafikenshus 1/7 Informationsdag Tillgänglighet och användbarhet 3 dec i Kollektivtrafikenshus Syfte Syfte med dagen är att skapa en arena/forum för både Samtrafikens ägare och partners, men även för de olika myndigheterna.

Läs mer

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2013-05-31

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2013-05-31 Monica Jonsson Vård- och omsorgstrateg Regionförbundet 018-182109, 0703-402109 monica.jonsson@regionuppsala.se Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2013-05-31 Närvarande:

Läs mer

Anteckning/ställningstagande Ansvarig. tillsammans idag syftar till att diskutera hur vi kan jobba tillsammans med HRsommargrupp.

Anteckning/ställningstagande Ansvarig. tillsammans idag syftar till att diskutera hur vi kan jobba tillsammans med HRsommargrupp. Mötesanteckning Funktionsgrupp chefläkare Koncernkontoret Mötesdatum: 2017-02-27 Tid: 09:00 12:00 Plats: Arken, Gullbergsvass konferens, Göteborg Deltagare Agneta Resare punkt 4 Magnus Söderbergh Anne

Läs mer

Regeringsuppdrag. Åtgärder för en stärkt krisberedskap - Erfarenheter från skogsbranden 2014. Regeringsuppdrag Ju2015/1400/SSK

Regeringsuppdrag. Åtgärder för en stärkt krisberedskap - Erfarenheter från skogsbranden 2014. Regeringsuppdrag Ju2015/1400/SSK Regeringsuppdrag Åtgärder för en stärkt krisberedskap - Erfarenheter från skogsbranden 2014 Regeringsuppdrag Ju2015/1400/SSK Mötesplats SO 2015-04-28 Bitr. projektledare Anna Johansson, fil.dr. Fakta om

Läs mer

Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1

Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1 Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1 AVFALL SVERIGES KOMMUNIKATION SYFTAR TILL ATT öka kännedomen om svensk avfallshantering bland Avfall Sveriges målgrupper visa att branschen är framåtriktad och

Läs mer

Handlingsplan fö r samverkan mellan Upphandlingsmyndigheten öch VINNOVA öm innovationsupphandling

Handlingsplan fö r samverkan mellan Upphandlingsmyndigheten öch VINNOVA öm innovationsupphandling Handlingsplan fö r samverkan mellan Upphandlingsmyndigheten öch VINNOVA öm innovationsupphandling -01-11 1 (7) Inledning Avsikt Avsikten med handlingsplanen är att identifiera gemensamma aktiviteter som

Läs mer

3. Gunilla Herdenberg berättar om KB:s inflytandestruktur

3. Gunilla Herdenberg berättar om KB:s inflytandestruktur Minnesanteckningar Möte 1 Mötesdatum 2012-03-16 Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-03-16 Närvarande: Erik Siira, Göteborgs universitetsbibliotek (ordförande) Göran Konstenius Kungl

Läs mer

Försäkringskassans arbete med lokala omställningsmedel och Trygghetsstiftelsens tankar om ett gott omställningsarbete

Försäkringskassans arbete med lokala omställningsmedel och Trygghetsstiftelsens tankar om ett gott omställningsarbete Försäkringskassans arbete med lokala omställningsmedel och Trygghetsstiftelsens tankar om ett gott omställningsarbete 22 september kl. 13-16 Försäkringskassan, Stockholm Grupper Riksutställningar Statens

Läs mer

PROTOKOLL SAMVERKANSGRUPPEN. Nationella Kvalitetsregister

PROTOKOLL SAMVERKANSGRUPPEN. Nationella Kvalitetsregister PROTOKOLL SAMVERKANSGRUPPEN Nationella Kvalitetsregister 2018-05-15 PROTOKOLL SAMVERKANSGRUPPENS MÖTE 2018-05-15 NÄRVARANDE Marie Lawrence, (ordf.) SKL (Kansliansvarig för Nationella Kvalitetsregister)

Läs mer

Sammanställning av information, frågor och svar från styrelsemöte via mail i februari 2009

Sammanställning av information, frågor och svar från styrelsemöte via mail i februari 2009 Sammanställning av information, frågor och svar från styrelsemöte via mail i februari 2009 alla medlemmar i styrelsen för FoU Välfärd! Årets första styrelsemöte blev inställt. Därför skickar jag ändå här

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Rapport: Attitydundersökning brandsäkerhet 211 Januari 212, Markör Marknad och Kommunikation Markör Örebro Kungsgatan 1 71 47 Örebro Fax: 19-16 16 17 Markör

Läs mer

Regional utbildnings- och övningsstrategi

Regional utbildnings- och övningsstrategi Regional utbildnings- och övningsstrategi 2017 2020 Länsstyrelsen en samlande kraft Sverige är indelat i 21 län och varje län har en länsstyrelse och en landshövding. Länsstyrelsen är regeringens ombud

Läs mer

Preliminär slutrapport: Förstudie om att få med avfallshanteringen i samhällsplaneringen. Boverkets dnr: 14-71-1057 1057

Preliminär slutrapport: Förstudie om att få med avfallshanteringen i samhällsplaneringen. Boverkets dnr: 14-71-1057 1057 Preliminär slutrapport: Förstudie om att få med avfallshanteringen i samhällsplaneringen Boverkets dnr: 14-71-1057 1057 Projektansvarig 1 : Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad. Adress 1 : Box 123, 424

Läs mer

Uppdrag till Länsstyrelsen i Jönköpings län om översyn av samhällsorientering för nyanlända

Uppdrag till Länsstyrelsen i Jönköpings län om översyn av samhällsorientering för nyanlända Regeringsbeslut 1 2018-02-15 A2018/00335/I Arbetsmarknadsdepartementet Länsstyrelsen i Jönköpings län Hamngatan 4 551 86 Jönköping Uppdrag till Länsstyrelsen i Jönköpings län om översyn av samhällsorientering

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN SKÅNE

RÄDDNINGSTJÄNSTEN SKÅNE 2013-11-08 RÄDDNINGSTJÄNSTEN I SKÅNE Sakområdenas verksamhetsplaner 2014 2015 Verksamhetsplanering för Sakområde Skydd och Säkerhet 2014-2015 Sakområde skydd och säkerhet kommer under 2014-2015 att arbeta

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Sörmlands Folkhälsonätverk. Datum: 19 november 2013 Tid: 9.00 15.30

MINNESANTECKNINGAR. Sörmlands Folkhälsonätverk. Datum: 19 november 2013 Tid: 9.00 15.30 Landstingets ledningsstab D A T U M D I A R I E N R Handläggare: Katarina Gustafson 2013-11-26 LS-LED12-358 MINNESANTECKNINGAR Sörmlands Folkhälsonätverk Datum: 19 november 2013 Tid: 9.00 15.30 Plats:

Läs mer

Sociala medier+juridik=sant. Lena Olofsson E-delegationen

Sociala medier+juridik=sant. Lena Olofsson E-delegationen Sociala medier+juridik=sant Lena Olofsson E-delegationen Så enkelt som möjligt för så många som möjligt. Vilka ingår? 16 myndigheter och SKL samverkar Delegationen beslutar Arbetsgruppen bereder Projektgrupper

Läs mer

Psykisk ohälsa och arbetslivet

Psykisk ohälsa och arbetslivet Psykisk ohälsa och arbetslivet Uppdragsavtal angående projektet Psykisk ohälsa och arbetslivet ett länsprojekt för förebyggande, stödjande och attitydförändrande insatser 1 Parter Mellan Samordningsförbunden

Läs mer

Ärende 1 Genomgång av senaste anteckningar och möten

Ärende 1 Genomgång av senaste anteckningar och möten ARIKTEKTLEDNINGSGRUP PEN 10 FEBRUARI 2011 SIDAN 1 AV 5 GÖTEBORG MINNESANTECKNINGAR Närvarande: Ordf. Joakim Svärdström, länssamordnare Västkom Karl Andersson, IT-samordnare Fyrbodal Jonas Blixt, IT-samordnare

Läs mer

Styrgrupp/Projektledning. Minnesanteckningar möte styrgruppen och projektledningsgruppen Miljösamverkan Skåne

Styrgrupp/Projektledning. Minnesanteckningar möte styrgruppen och projektledningsgruppen Miljösamverkan Skåne sid 1(6) Vår referens / tel.nr Styrgrupp/Projektledning Göran Jansson, 010-224 13 96 goran.n.jansson@lansstyrelsen.se Elin Ulander, 0728-85 47 56 elin.ulander@kfsk.se Minnesanteckningar möte styrgruppen

Läs mer

Aktuellt från Länsstyrelsen Skåne. Samhällsskydd och Beredskap

Aktuellt från Länsstyrelsen Skåne. Samhällsskydd och Beredskap Aktuellt från Länsstyrelsen Skåne Samhällsskydd och Beredskap 2017-04-24 Länsledning Ny Länsöverdirektör Ola Melin fr.o.m 2017-04-18 Regionalt Råd och övriga regionala samverkansgrupper i Skåne Skåne Kriskommunikation

Läs mer

Rapport. Basmätning - Aktiv mot brand MSB 2014-09

Rapport. Basmätning - Aktiv mot brand MSB 2014-09 Rapport Basmätning - Aktiv mot brand MSB 14-9 Om undersökningen Undersökningens målgrupp var allmänheten från 16 år. Totalt genomfördes 3 7 intervjuer i slumpmässigt telefonrekryterad webbpanel. Undersökningsperiod

Läs mer

Hemställan om underlag till Regeringsuppdrag

Hemställan om underlag till Regeringsuppdrag samhällsskydd och beredskap 1 (5) Ert datum Er referens Hemställan om underlag till Regeringsuppdrag Regeringen uppdrar åt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att utvärdera hanteringen av

Läs mer

Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2015

Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2015 Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2015 Utbildningar och träffar 2015 JANUARI 13 14 Rädda Barnen bevakar FN:s barnrättskommittés utfrågning av den svenska regeringen i Genève Regeringen ansvarar

Läs mer

Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende

Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende 1 Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se Tierp 16 januari 2014 Regeringsuppdraget Bo bra på äldre dar Kunskap, kreativitet

Läs mer

B-samordningsprojektet och behovsanalysprocessen

B-samordningsprojektet och behovsanalysprocessen B-samordningsprojektet och behovsanalysprocessen 2016-01-19 Ingrid Nilsson ingrid.nilsson@folkhalsomyndigheten.se Bakgrund Varför ett projekt om B-samordning Samordningen är komplicerad inom B- pga av

Läs mer