Handlingsplan fö r samverkan mellan Upphandlingsmyndigheten öch VINNOVA öm innovationsupphandling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handlingsplan fö r samverkan mellan Upphandlingsmyndigheten öch VINNOVA öm innovationsupphandling"

Transkript

1 Handlingsplan fö r samverkan mellan Upphandlingsmyndigheten öch VINNOVA öm innovationsupphandling (7)

2 Inledning Avsikt Avsikten med handlingsplanen är att identifiera gemensamma aktiviteter som ska genomföras under för att VINNOVA ska kunna uppfylla sin överenskommelse. Områden för gemensamma aktiviteter VINNOVA avser att gemensamt utföra aktiviteter som kan hänföras till fyra huvudsakliga områden: Informationsspridning Stöd till projekt och kunskapsinhämtning Kompetensuppbyggnad och omvärldsanalys Beslut om gemensamma aktiviteter Enligt överenskommelsen ska gemensamma aktiviteter genomföras. I denna handlingsplan identifieras och redogörs för de aktiviteter som parterna avser att genomföra under. Handlingsplanen är ett levande dokument som uppdateras kontinuerligt vid behov. Det kan då tas bort aktiviteter eller tillkomma nya. Gemensamma aktiviteter Informationsspridning Delta och föreläsa vid konferenser, workshops och seminarier Upphandlingsmyndigheten har det samlade ansvaret för att öka kompetensen om innovationsupphandling, men på grund av VINNOVAs arbete med finansiering av innovationsupphandling samt arbete med innovationsledning finns ibland även en efterfrågan att VINNOVA gemensamt ska delta och föreläsa vid konferenser, workshops och seminarier. Det kan handla om större nationella eller internationella konferenser. Det kan också handla om regionala seminarier och mindre workshops för enstaka upphandlande myndigheter. VINNOVA möter i allra möjligaste mån upp efterfrågan beroende på tillgängliga resurser. VINNOVA identifierar och deltar i också i de nationella och internationella konferenser inom innovationsupphandling som är relevanta för parterna. I möjligaste mån ska parterna också föreläsa. 2 (7)

3 Syfte: Syftet är att inhämta och sprida kunskap om innovationsupphandling och tillgängliga finansieringsmöjligheter med särskilt fokus på Horisont 2020 samt innovationsledning. Målgrupp: Deltagare på konferenser, workshops och seminarier som har ett identifierat behov av ökad kunskap om innovationsupphandling och innovationsledning. Mål: VINNOVA ska under möta upp efterfrågan på vårt deltagande i allra möjligaste mån. Parterna ska också föreläsa på konferenser som identifieras som lämpliga. För att uppnå detta mål ska en prioriteringslista tas fram för intressanta och aktuella konferenser för. Leverans: Alla tillfällen skrivs upp i en logg som ska innehålla tillfälle (namn, datum och typ), organiserande aktörer och deltagande från Upphandlingsmyndigheten. Notiser i Upphandlingsmyndighetens och VINNOVAs nyhetsbrev, samt inslag på webbplatserna (till exempel anteckningar, foton och presentationsmaterial) kan också vara aktuellt. Stöd till projekt och kunskapsinhämtning Ge stöd till de projekt som VINNOVA finansierar Det finns ett behov av metodstöd och vägledning för att genomföra upphandling av nya lösningar samt anskaffning av forsknings- och utvecklingstjänster. Upphandlingsmyndigheten avser därför att erbjuda sådant stöd till projekt som VINNOVA finansierar. Stödet ska vara av två slag: dels generellt stöd för alla intresserade projekt och dels ett specifikt, mer aktivt stöd, för vissa utvalda projekt, förutsatt att intresse finns hos projekten. Generellt stöd. Upphandlingsmyndigheten avser att efter dialog med VINNOVA erbjuda generellt stöd till de projekt som VINNOVA finansierar. Projekten är i behov av stöd och vägledning om legala och affärsmässiga möjligheter för innovationsupphandling. Aktivt stöd. Upphandlingsmyndigheten avser att efter dialog med VINNOVA erbjuda aktivt stöd till projekt som väljs ut efter dialog med VINNOVA. Dessa projekt kan, men behöver inte nödvändigtvis, utgöra en del av de goda exempel som ska paketeras, sammanställas och spridas. Syfte: Syftet med det generella stödet är att projekten får ett bollplank samt att relevant kunskap från projekten analyseras och sprids så att den kommer andra aktörer till nytta. Syftet med det aktiva stödet är att ge utvalda projekt aktivt stöd i sin innovations och upphandlingsprocess samt sprida erfarenheter och lärdomar från detta för att underlätta för fler att genomföra innovationsupphandlingar. 3 (7)

4 Målgrupp: Upphandlande myndigheter som fått finansiering av VINNOVA, övriga upphandlande myndigheter, branschorganisationer och leverantörer. Mål: Upphandlingsmyndigheten ska under erbjuda generellt stöd till de projekt som VINNOVA finansierar, samt ge aktivt stöd till minst tre projekt under. Leverans: Sammanställning av stödet i en erfarenhetslogg samt en samling/ databas av projektplaner och upphandlingsunderlag från projekten för internt bruk. Notiser i Upphandlingsmyndighetens och VINNOVAs nyhetsbrev, samt inslag på webbplatserna (till exempel anteckningar, foton och presentationsmaterial) kan också vara aktuellt. Möjliga andra leveranser är en inspirerande film eller en professionellt skriven artikel om projekten. Ge stöd till beställargrupper för att genomföra innovationsupphandlingar VINNOVA avser att stödja beställargrupper. Det bör ske i samverkan med SKL samt andra statliga myndigheter som till exempel Naturvårdsverket, Energimyndigheten och Myndigheten för delaktighet. Syfte: Syftet är att främja en samlad efterfrågan av utvecklingsbehov för att öka användningen av innovationsupphandling. Målgrupp: Beslutsfattare, upphandlare och behovsägare hos upphandlande myndigheter. Mål: VINNOVA ska i samverkan med andra aktörer stödja minst en beställargrupp under. Leverans: Notiser i Upphandlingsmyndighetens och VINNOVAs nyhetsbrev, samt inslag på webbplatserna (till exempel anteckningar, foton och presentationsmaterial). Möjliga andra leveranser är en inspirerande film eller en professionellt skriven artikel om beställargruppen. Anordna erfarenhetsdag för de projekt som VINNOVA och Energimyndigheten finansierar VINNOVA avser att under anordna minst en erfarenhetsdag för de projekt inom som VINNOVA finansierar och Energimyndigheten stöttar. Dessutom kommer övriga upphandlande myndigheter som arbetar med dessa typer av innovationsupphandling bjudas in. Syfte: Syftet är att projekten kan utbyta erfarenheter och diskutera hur olika typer av utmaningar kan lösas. De erfarenheter och lärdomar som förs fram under dessa dagar kan sedan sammanställas och spridas så att de kommer andra aktörer till nytta. Målgrupp: Upphandlande myndigheter som har projekt inom upphandling av nya lösningar samt anskaffning av forsknings- och utvecklingstjänster som finansierats av VINNOVA och Energimyndigheten samt andra upphandlande myndigheter som får ta del av erfarenheterna och lärdomarna. 4 (7)

5 Mål: VINNOVA ska tillsammans med Energimyndigheten genomföra minst en erfarenhetsdag under. Leverans: Notiser i Upphandlingsmyndighetens och VINNOVAs nyhetsbrev, samt inslag på webbplatserna (t.ex. anteckningar, foton och presentationsmaterial). Möjliga andra leveranser (beroende på om resurser finns) är en inspirerande film för hemsidorna, eller en professionellt skriven artikel om projekten. Hålla interna seminarier samt kartlägga gemensamma kunskapsbehov runt innovationsledning i upphandlingssammanhang VINNOVA avser att under genomföra interna seminarier myndigheterna emellan på området innovationsledning. Seminarierna ska koncentreras på kunskaps- och erfarenhetsutbyte kring processer i innovationsledning för innovationsupphandling specifikt och upphandling generellt. Det kan till exempel handla om hur olika intressenter samverkar med varandra inför en upphandling samt hur arbete med behovsidentifiering och behovsanalys kan ske. Baserat på de interna seminarierna ska myndigheternas specifika kunskapsbehov och gemensamma utmaningar kartläggas. Syfte: Ömsesidigt lärande och identifiering av kommande aktiviteter och samarbetspotential. Målgrupp: Medarbetare på VINNOVA. Mål: Minst två miniseminarier om innovationsledning hålls under. En kartläggning av gemensamma kunskapsbehov och möjligheter till gemensamma aktiviteter på området färdigställs under. Leverans: Internt material från seminarierna samt intern kartläggning. Överföring av redan uppbyggd kunskap runt innovationsledning VINNOVA har arbetat i flera år med att via stöd bygga upp forskningsbaserad kunskap om innovationsledning och organisering. Kunskapen skulle kunna tillämpas och prövas inom upphandling och innovationsupphandling, genom att omsättas till Upphandlingsmyndighetens metod och kompetensstöd för upphandlingsprocessen. På så sätt kan existerande kunskap bidra till utveckling av metodstöd för upphandling/ innovationsupphandling. Överföringen kan mer konkret handla om innovationsprocesser och inköpsprocesser med fokus på bland annat behovsidentifiering, behovsanalys, tjänstedesign, målstyrning/ målanalys, riskhantering, projektledning samt olika typer av organisatoriska frågor. Syfte: Syftet är att åstadkomma förbättrat metod- och kompetensstöd för upphandling generellt, och innovationsupphandling specifikt, genom att tillämpa och pröva den forskningsbaserade kunskap om innovationsledning och organisering som har byggts upp på området innovationsledning. 5 (7)

6 Målgrupp: Flera av målgrupperna för insatser inom ledning/ styrning av innovationsupphandling och VINNOVAs pågående insatser inom området innovationsledning är gemensamma. Det är bland annat verksamhetsutvecklare, förvaltningschefer, ledningsgrupper (både politiker och tjänstemän), behovsägare/ beställare och styrelser. Mål: Existerande kunskap om innovationsledning har används i minst två av Upphandlingsmyndighetens vägledningar eller webbinformation om upphandling/ innovationsupphandling under. Leverans: Del i Upphandlingsmyndighetens leverans av vägledningar/ webbstöd. Kompetensuppbyggnad och omvärldsanalys Samverkan kring uppdragsforskning som finansieras av Konkurrensverket Innovationsupphandling kan analyseras utifrån ett flertal forskningsperspektiv såsom beteendevetenskap (kulturer, attityd, förhållningssätt), national- och företagsekonomi, innovationssystemsteori, upphandlingsforskning och innovationsledning. Ofta berör dock forskning om innovationsupphandling bara en av dessa aspekter: vanligen innovationssystemsteori. För att öka och bredda utbudet av forskning på området avser VINNOVA att inleda en diskussion med Konkurrensverket för att undersöka möjligheterna kring samverkan avseende den uppdragsforskning som finansieras där. Syfte: Syftet är att främja framtagandet av ny och tvärsektoriell forskning på området innovationsupphandling, med potential att omvandlas till stöd eller testas i konkreta projekt. Syftet är även att, när det är möjligt, introducera forskare för den praktik som finns hos VINNOVA i form av stöd och finansiering av projekt på området. Målgrupp: Konkurrensverket, forskare på relevanta områden samt på sikt upphandlande myndigheter/ enheter och leverantörer. Mål: Minst ett forskningsprojekt på området innovationsupphandling finansieras via Konkurrensverkets uppdragsforskning under. Leverans: Sammanställning av finansierade forskningsprojekt på Upphandlingsmyndighetens och VINNOVAs hemsidor. 6 (7)

7 Aktivitetsförteckning Vad Vem När Område Delta och föreläsa vid konferenser, workshops och seminarier Ge stöd till de projekt som VINNOVA finansierar Ge stöd till beställargrupper för att genomföra innovationsupphandlingar VINNOVA Upphandlingsmyndigheten efter att ha fört dialog med VINNOVA VINNOVA i samverkan med andra aktörer Löpande under Löpande för generellt stöd, samt aktivt stöd till minst tre projekt under Stödja minst en beställargrupp under Informationsspridning Stöd till projekt och kunskapsinhämtning Stöd till projekt och kunskapsinhämtning Anordna erfarenhetsdagar för de projekt som VINNOVA och Energimyndigheten finansierar VINNOVA tillsammans med Energimyndigheten Genomföra minst en erfarenhetsdag under Stöd till projekt och kunskapsinhämtning Hålla interna seminarier samt kartlägga gemensamma kunskapsbehov runt innovationsledning i upphandlingssammanhang VINNOVA Hålla minst två miniseminarier om innovationsledning under. Överföring av redan uppbyggd kunskap runt innovationsledning VINNOVA Använda existerande kunskap om innovationsledning i minst två av Upphandlingsmyndighetens vägledningar eller webbinformation om upphandling/ innovationsupphandling under. Samverkan kring den uppdragsforskning som finansieras av Konkurrensverket VINNOVA i dialog med Konkurrensverket Minst ett forskningsprojekt på området innovationsupphandling finansieras via Konkurrensverkets uppdragsforskning under. Kompetensuppbyggna d och omvärldsanalys 7 (7)

Överenskommelse. innovationsupphandling

Överenskommelse. innovationsupphandling Överenskommelse mellan Konkurrensverket och VINNOVA om innovationsupphandling 2014-05-27 1 (6) Inledning Konkurrensverket och VINNOVA har uppdrag och verksamhetsområden som är viktiga för innovationsupphandling.

Läs mer

Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling Niklas Tideklev, Konkurrensverket

Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling Niklas Tideklev, Konkurrensverket Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling 2015-01-22 Niklas Tideklev, Konkurrensverket Definition av innovationsvänlig upphandling Upphandlande myndigheter beaktar aktivt möjligheten

Läs mer

Att efterfråga innovation - för nyskapande i offentlig verksamhet Arkusdagen 2014

Att efterfråga innovation - för nyskapande i offentlig verksamhet Arkusdagen 2014 . Att efterfråga innovation - för nyskapande i offentlig verksamhet Arkusdagen 2014 2014-12-08 Anna Lipkin, Konkurrensverket Nina Widmark, VINNOVA Snabbfakta VINNOVA Stimulera Statlig myndighet under Näringsdepartementet

Läs mer

Uppdrag att främja innovationsupphandling genom stöd i form av upphandlings- och innovationskompetens för beställare

Uppdrag att främja innovationsupphandling genom stöd i form av upphandlings- och innovationskompetens för beställare 1 (14) Strategienheten Niklas Tideklev Charlotta Palmgren [E-post]] Uppdrag att främja innovationsupphandling genom stöd i form av upphandlings- och innovationskompetens för beställare Delredovisning 2

Läs mer

Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling Niklas Tideklev, Konkurrensverket

Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling Niklas Tideklev, Konkurrensverket Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling 2015-01-22 Niklas Tideklev, Konkurrensverket Syftet med offentlig upphandling Säkerställa fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital

Läs mer

Sammanfattning av arbetsprogram STÄRKT INNOVATIONSFÖRMÅGA I OFFENTLIG VERKSAMHET 2015-2017

Sammanfattning av arbetsprogram STÄRKT INNOVATIONSFÖRMÅGA I OFFENTLIG VERKSAMHET 2015-2017 1 (6) Sammanfattning av arbetsprogram för samarbete mellan VINNOVA och SKL om: STÄRKT INNOVATIONSFÖRMÅGA I OFFENTLIG VERKSAMHET 2015-2017 Antagen av styrgruppen VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL

Läs mer

Kalmar augusti 2013. Bild 1

Kalmar augusti 2013. Bild 1 Kalmar augusti 2013 Bild 1 Upphandling av innovation Innovationsvänlig upphandling Innovationsupphandling Bild 2 Innovationsupphandling Upphandling av innovation Innovationsvänlig upphandling Upphandling

Läs mer

Industriell plattform för leverantörer

Industriell plattform för leverantörer Industriell plattform för leverantörer Handlingsplan 2013-2015 Beslutad 2013-06-04 Bilagor: 1. Aktivitetsplan inkl. tidsplan och ansvarsfördelning 2. Budget 3. Riskanalys Bakgrund Handlingsplanen tar sin

Läs mer

Bättre omsorg genom smartare upphandling av välfärdsteknologi

Bättre omsorg genom smartare upphandling av välfärdsteknologi Bättre omsorg genom smartare upphandling av välfärdsteknologi 2012 09 18 Sveriges Kommuner och Landsting Upphandlingsstödet vid Kammarkollegiet VINNOVA Västerås stad Innovationsupphandling VINNOVA Upphandlingsstödet

Läs mer

Vad pågår i världen innovationsupphandling i nationellt och internationellt perspektiv

Vad pågår i världen innovationsupphandling i nationellt och internationellt perspektiv Vad pågår i världen innovationsupphandling i nationellt och internationellt perspektiv 2015-10-14 Niklas Tideklev Nina Widmark Dagens presentation Vad är innovationsupphandling? Definitioner Hur arbetar

Läs mer

Livsmedelsupphandling en strategisk upphandlingsfråga. 13 oktober 2016 Inger Ek, generaldirektör

Livsmedelsupphandling en strategisk upphandlingsfråga. 13 oktober 2016 Inger Ek, generaldirektör Livsmedelsupphandling en strategisk upphandlingsfråga 13 oktober 2016 Inger Ek, generaldirektör Vi bidrar till att utveckla den goda offentliga affären med fokus på hållbara, innovativa, effektiva upphandlingar

Läs mer

Innovationsupphandling utvecklar din verksamhet

Innovationsupphandling utvecklar din verksamhet Innovationsupphandling utvecklar din verksamhet Alla offentliga verksamheter har möjligheter att göra innovationsupphandlingar. Inledning Offentlig sektor upphandlar årligen varor och tjänster för cirka

Läs mer

Upphandling av innovation Innovationsvänlig upphandling Innovationsupphandling

Upphandling av innovation Innovationsvänlig upphandling Innovationsupphandling Hösten 2013 Bild 1 Upphandling av innovation Innovationsvänlig upphandling Innovationsupphandling Bild 2 Innovationsupphandling Upphandling av innovation Innovationsvänlig upphandling Upphandling av innovationer

Läs mer

Beställargruppens uppgifter kan delas in i fyra olika kategorier;

Beställargruppens uppgifter kan delas in i fyra olika kategorier; 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Sebastian Dahlgren Axelsson Tel: 010-698 17 35 sebastian.dahlgren-axelsson @naturvardsverket.se PM 2017-09-04 Ärendenr: NV-04603-17

Läs mer

Innovationsvänlig upphandling

Innovationsvänlig upphandling Kort om Innovationsvänlig upphandling Tänk på att informationen i detta material inte har uppdaterats sedan januari 2014. Aktuella lagar (inklusive beloppsgränser) har förändrats sedan dess och praxis

Läs mer

Grundutbildning Nya socialsekreterare Två gånger per år. 2 dagar/utbildning.

Grundutbildning Nya socialsekreterare Två gånger per år. 2 dagar/utbildning. Regional utvecklingsplan år 2019 för den sociala barn- och ungdomsvården inom Uppsala län (utifrån den nationella handlingsplanen Stärkt skydd för barn och unga) Inledning På grund av det aktuella läget

Läs mer

Utlysning om stöd för energiinriktade strategiska innovationsagendor

Utlysning om stöd för energiinriktade strategiska innovationsagendor Diarienr 2014-007361 Utlysningsbeskrivning strategiska innovationsagendor Utlysning om stöd för energiinriktade strategiska innovationsagendor 2015-01-07 2015-05-27 Beslutsdatum 2014-12-15 2 (11) Innehåll

Läs mer

Utlysning om stöd för strategiska innovationsagendor inom energi- och klimatområdet

Utlysning om stöd för strategiska innovationsagendor inom energi- och klimatområdet Diarienr 2014-007361 Utlysningsbeskrivning strategiska innovationsagendor Utlysning om stöd för strategiska innovationsagendor inom energi- och klimatområdet 2015-09-21 2015-11-12 Beslutsdatum 2015-09-18

Läs mer

Rapportering av uppdraget att förstärka upphandlingskompetensen om upphandling av vård och omsorg, S2015/110FST

Rapportering av uppdraget att förstärka upphandlingskompetensen om upphandling av vård och omsorg, S2015/110FST 1 [6] Ert datum: 20160129 UHM/2015-0016 Upphandlingsstöd Elisabeth Åkrantz 08-58621707 elisabeth.akrantz@uhmynd.se Regeringen Socialdepartementet Fredsgatan 8 103 33 Stockholm Rapportering av uppdraget

Läs mer

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning 2015-06-09 1 (5) Avdelningen för ekonomi och styrning Björn Kullander Mänskliga rättigheter i styrning och ledning - Projektplan Inledning Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kommer under 2015 och 2016

Läs mer

Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga, 2019

Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga, 2019 UTLYSNING 1 (12) Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga, 2019 En utlysning inom Vinnovas program Innovationsledning och organisering UTLYSNING 2 (12) Innehåll 1 Utlysningen

Läs mer

Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle - Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:3) Ku2016/00504/D

Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle - Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:3) Ku2016/00504/D Box 47073, 100 74 Stockholm Tel 08-68 42 3000 stadsmissionen.se Kulturdepartementet, 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle - Palett för

Läs mer

Elektroniska inköp steget före e-fakturan. Stora e-upphandlingsdagen 15 maj 2008

Elektroniska inköp steget före e-fakturan. Stora e-upphandlingsdagen 15 maj 2008 Elektroniska inköp steget före e-fakturan Stora e-upphandlingsdagen 15 maj 2008 Bakgrund Politiska mål för e-förvaltning Strategi och nationell handlingsplan Förändringar inom upphandlingsområdet Enhet

Läs mer

Katja Kamila 2012-03-30

Katja Kamila 2012-03-30 VÄSTMANLANDS KOMMUNER OCH LANDSTING Barn och unga i fokus Katja Kamila 2012-03-30 Checklista kommunikation Har du kontaktat informatörerna för att diskutera informationsbehoven? Finns det personalresurser

Läs mer

Uppdrag till Strandskyddsdelegationens arbetsgrupper

Uppdrag till Strandskyddsdelegationens arbetsgrupper 2013-12-18 Dnr: S2013:05/2013/31 1(10) Strandskyddsdelegationen - nationell arena för samverkan S 2013:05 Uppdrag till Strandskyddsdelegationens arbetsgrupper STRANDSKYDDSDELEGATIONEN TEL 08 405 10 00

Läs mer

Budgetunderlag 2016 2018 för. Upphandlingsmyndigheten. Dnr Fi S 2014:19/2015/9 2015-03-04

Budgetunderlag 2016 2018 för. Upphandlingsmyndigheten. Dnr Fi S 2014:19/2015/9 2015-03-04 Dnr Fi S 2014:19/2015/9 2015-03-04 Utredningen om inrättande av Upphandlingsmyndigheten S 2014:19 Budgetunderlag 2016 2018 för Upphandlingsmyndigheten I enlighet med förordning (2000:605) om årsredovisning

Läs mer

Inköps- och upphandlingsriktlinjer

Inköps- och upphandlingsriktlinjer Inköps- och upphandlingsriktlinjer Antagen av kommunstyrelsen/2016-11-08 2 (8) Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för Inköp och upphandling... 3 1.1 Inköp och upphandlingar... 3 1.2 Behöriga beställare...

Läs mer

Dialogmöten. Innehåll METODER FÖR TIDIG DIALOG

Dialogmöten. Innehåll METODER FÖR TIDIG DIALOG METODER FÖR TIDIG DIALOG Dialogmöten I dialogmöten träffar en upphandlande myndighet potentiella leverantörer, branschorganisationer och andra relevanta aktörer. Syftet är att utbyta information och dialogmöten

Läs mer

Nationell modell för sysselsättningskrav i offentlig upphandling

Nationell modell för sysselsättningskrav i offentlig upphandling EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden Nationell modell för sysselsättningskrav i offentlig upphandling Tillsammans lyfter vi arbetsmarknaden Dagens arbetsmarknad är till synes paradoxal. Samtidigt

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättande av Upphandlingsmyndigheten. Dir. 2014:161. Beslut vid regeringssammanträde den 19 december 2014

Kommittédirektiv. Inrättande av Upphandlingsmyndigheten. Dir. 2014:161. Beslut vid regeringssammanträde den 19 december 2014 Kommittédirektiv Inrättande av Upphandlingsmyndigheten Dir. 2014:161 Beslut vid regeringssammanträde den 19 december 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska förbereda och genomföra bildandet av en

Läs mer

Med sikte på bättre offentliga affärer. 19 oktober 2016 Inger Ek, generaldirektör

Med sikte på bättre offentliga affärer. 19 oktober 2016 Inger Ek, generaldirektör Med sikte på bättre offentliga affärer 19 oktober 2016 Inger Ek, generaldirektör Vi bidrar till att utveckla den goda offentliga affären med fokus på hållbara, innovativa, effektiva upphandlingar och inköp.

Läs mer

Kommittédirektiv. Expertgrupp för utvärdering och analys av Sveriges internationella bistånd. Dir. 2013:11

Kommittédirektiv. Expertgrupp för utvärdering och analys av Sveriges internationella bistånd. Dir. 2013:11 Kommittédirektiv Expertgrupp för utvärdering och analys av Sveriges internationella bistånd Dir. 2013:11 Beslut vid regeringssammanträde den 31 januari 2013 Sammanfattning Regeringen inrättar en kommitté

Läs mer

Organisation, roller och attityder resultat från en enkät om upphandlingens strategiska betydelse

Organisation, roller och attityder resultat från en enkät om upphandlingens strategiska betydelse Organisation, roller och attityder resultat från en enkät om upphandlingens strategiska betydelse Innehållsförteckning På den strategiska agendan hos upphandlande myndigheter sid 4 Upphandling som strategiskt

Läs mer

Kunskaps- och forskningsstrategi som underlag till den forskningspolitiska propositionen kunskapsstrategier för Konkurrensverket N2007/5553/FIN

Kunskaps- och forskningsstrategi som underlag till den forskningspolitiska propositionen kunskapsstrategier för Konkurrensverket N2007/5553/FIN 2007-11-26 Dnr 333/2007 1 (6) Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Kunskaps- och forskningsstrategi som underlag till den forskningspolitiska propositionen kunskapsstrategier för Konkurrensverket N2007/5553/FIN

Läs mer

Det här är vi! En skrift om medarbetarskapet på FOI. Vi forskar för en säkrare värld

Det här är vi! En skrift om medarbetarskapet på FOI. Vi forskar för en säkrare värld Det här är vi! En skrift om medarbetarskapet på FOI Vi forskar för en säkrare värld 2 Den här skriften har flera hundra författare Skriften i din hand tydliggör vad vi på FOI menar med medarbetarskap och

Läs mer

PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET. Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument?

PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET. Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? Datum:

Läs mer

Innovationsledning gör projekten till verksamhet!

Innovationsledning gör projekten till verksamhet! Innovationsledning gör projekten till verksamhet! hur går vi från idé till innovation? Daniel Forslund chefsstrateg Snabbfakta om VINNOVA Statlig myndighet under Näringsdepartementet Anslaget för forskning

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR CHEF.

TILL DIG SOM ÄR CHEF. TILL DIG SOM ÄR CHEF. Vi ska skapa en. e s l e v e l p p u v i t i s po Till dig som arbetar eller söker arbete som chef i Söderköpings kommun. LEDARSKAPET- EN NYCKEL TILL FRAMGÅNG Du som är eller vill

Läs mer

Kommunikationsplan. Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) 2014-01-10

Kommunikationsplan. Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) 2014-01-10 Kommunikationsplan Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) 2014-01-10 1 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Grundläggande begrepp.. 3 1.2 Bakgrund. 3 1.3 Nulägesbeskrivning 3 2 Syfte,

Läs mer

Petra Hållander. Lars Carlsson. Gunnar Goblirsch. Enhetschef SLL Upphandling

Petra Hållander. Lars Carlsson. Gunnar Goblirsch. Enhetschef SLL Upphandling Så har vi lyckats utmaningar och möjligheter Del 1: Hur upphandlar man något som ska fungera inte bara idag utan även om 30 år Innovationssymposium 14 oktober 2015 1 Lars Carlsson Programledare Chef MT

Läs mer

Handledning för upphandling av projektutvärdering

Handledning för upphandling av projektutvärdering Datum: Handledning för upphandling Avsedd för: Projektägare 1 (6) Handledning för upphandling av projektutvärdering Handledningen är i första hand riktad till projektägare som behöver upphandla utvärdering.

Läs mer

Uppsala kommun - Innovation

Uppsala kommun - Innovation Uppsala kommun - Innovation Den kommun där framtidens offentliga tjänster utvecklas och utvärderas. För ömsesidiga fördelar för kommunen, innovatör, och medborgaren. Uppsala kommun - Innovation Exempel

Läs mer

Instruktion till kommunikationsplan i E2B2

Instruktion till kommunikationsplan i E2B2 Instruktion till kommunikationsplan i E2B2 Varför kommunicera forskning? I beslutet som ni fått av Energimyndigheten står det att projektet ska kommuniceras enligt en kommunikationsplan som tas fram i

Läs mer

Ökad svensk konkurrenskraft OCH ett hållbart samhälle fokus på innovation i offentlig upphandling

Ökad svensk konkurrenskraft OCH ett hållbart samhälle fokus på innovation i offentlig upphandling Ökad svensk konkurrenskraft OCH ett hållbart samhälle fokus på innovation i offentlig upphandling Innovation en förutsättning för god offentlig upphandling Teknikföretagen och våra medlemsföretag vill

Läs mer

Utkast på utgångspunkter, avgränsningar och kriterier för prioritering. För synpunkter

Utkast på utgångspunkter, avgränsningar och kriterier för prioritering. För synpunkter Utkast på utgångspunkter, avgränsningar och kriterier för prioritering För synpunkter Uppdrag och process för fastställande av utgångspunkter Syfte med expertgruppen Syftet med expertgruppen är att statliga

Läs mer

Kommunikationsplan Institutionen för hälsa, vård och samhälle

Kommunikationsplan Institutionen för hälsa, vård och samhälle Kommunikationsplan Institutionen för hälsa, vård och samhälle INNEHÅLL Övergripande om kommunikation... 3 Definitioner... 3 Information... 3 Kommunikation... 3 Relation... 3 Kommunikationens innehåll...

Läs mer

En dalamodell för Tidig dialog

En dalamodell för Tidig dialog En dalamodell för Tidig dialog Rekommendationer och förslag från Upphandlingsdialog Dalarna 2017 1 Foton från Mostphotos. En dalamodell för Tidig dialog finns att ladda ner digitalt från www.upphandlingsdialogdalarna.se.

Läs mer

Utgångspunkter, avgränsningar och kriterier för prioritering. Fi 2017:04, Komm 2017/

Utgångspunkter, avgränsningar och kriterier för prioritering. Fi 2017:04, Komm 2017/ Utgångspunkter, avgränsningar och kriterier för prioritering Fi 2017:04, Komm 2017/01377-16 Uppdrag och process för fastställande av utgångspunkter Syfte med expertgruppen Syftet med expertgruppen är att:

Läs mer

SÄLJKULTURANALYS BAKGRUND

SÄLJKULTURANALYS BAKGRUND SÄLJKULTUR ANALYS BAKGRUND OAVSETT BRANSCH och verksamhet råder stenhård konkurrens om kunder och affärer. På VD:s och försäljningschefens bord vilar ansvaret att ständigt leverera tillväxt och lönsamhet.

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Värdegrund för samverkan Den sociala ekonomins organisationer bidrar till samhörighet mellan människor,

Läs mer

Verksamhetsinriktning hösten 2018

Verksamhetsinriktning hösten 2018 2018-06-27 Verksamhetsinriktning hösten 2018 Innehåll 1. Verksamhetsinriktning hösten 2018... 3 1.1 Händelser som påverkar esam... 3 1.2 Förslag till övergripande inriktning hösten 2018... 3 2. Mål och

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

Fler småföretag Hållbart samhälle Socialt företagande Närproducerad mat

Fler småföretag Hållbart samhälle Socialt företagande Närproducerad mat Fler småföretag Hållbart samhälle Socialt företagande Närproducerad mat VAD ÄR UPPHANDLINGSDIALOG DALARNA? Upphandlingsdialog Dalarna (UDD) är ett stöd för alla som kommer i kontakt med offentlig upphandling,

Läs mer

Ett material ska finnas utvecklat för identifiering av lokala behov, förslag på metoder och verktyg för åtgärder. Materialet ska;

Ett material ska finnas utvecklat för identifiering av lokala behov, förslag på metoder och verktyg för åtgärder. Materialet ska; Projektet Vård i annans hem AFA Försäkring genomför på uppdrag av Sveriges Kommuner och Landsting och fackliga organisationer i samverkan ett preventionsprojekt inom vård i annans hem Målet med projektet

Läs mer

Yttrande över Innovationsupphandling (SOU 2010:56) (Ert Dnr: N2010/6152/FIN

Yttrande över Innovationsupphandling (SOU 2010:56) (Ert Dnr: N2010/6152/FIN Näringsdepartementet 103 33 Stockholm 2010-12-22 Maria Sandqvist maria.sandqvist@teknikforetagen.se 08-782 09 30 Yttrande över Innovationsupphandling (SOU 2010:56) (Ert Dnr: N2010/6152/FIN Sammanfattning

Läs mer

Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten ÖK 2013

Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten ÖK 2013 GENOMFÖRANDEPLAN 2013-03-22 1 (5) Dnr 12/6955 Ekonomi och styrning Malin Svanberg Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten ÖK 2013 1. Delprojekt Välfärdsutveckling genom

Läs mer

Beställargrupp konstgräs. 19 september Karin Peedu, Upphandlingsstrateg SKL

Beställargrupp konstgräs. 19 september Karin Peedu, Upphandlingsstrateg SKL Beställargrupp konstgräs 19 september Karin Peedu, Upphandlingsstrateg SKL Agenda SKL beställargrupp syfte Marknadsanalys Att upphandla Att ställa funktionskrav i upphandling Livscykelkostnad (LCC) Leverantörs-

Läs mer

Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga

Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga UTLYSNING 1 (14) Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga En utlysning inom Vinnovas program Innovationsledning och organisering UTLYSNING 2 (14) Innehåll 1 Utlysningen

Läs mer

stärker näringsliv vinnors företaga i Sverige Främja kvinnors företagande Programmet i korthet

stärker näringsliv vinnors företaga i Sverige Främja kvinnors företagande Programmet i korthet 1. 3.. 1. 3. Främja kvinnors 2. företagande 2007 2009 Programmet i korthet 2007-09-04 4. 4 Delprogram 1. Delprogram 2. Delprogram 3. Delprogram 4. vinnors företaga stärkäringsliv i Sve de stärk Kvinnors

Läs mer

Vattenråden inom Västerhavets vattendistrikt sammanställning av årsredovisningar för 2013

Vattenråden inom Västerhavets vattendistrikt sammanställning av årsredovisningar för 2013 Vattenråden inom Västerhavets vattendistrikt sammanställning av årsredovisningar för 2013 Inledning Aktiviteter inom vattenråden är en av hörnstenarna för lokal förankring av den svenska vattenförvaltningen.

Läs mer

En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs?

En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs? 2012-02-17 1 (5) En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs? Världen förändras, och det måste skolan också göra. Utan ett väl fungerande utbildningsväsen riskerar vi stagnation

Läs mer

Förfrågningsunderlag, upphandling

Förfrågningsunderlag, upphandling Förfrågningsunderlag, upphandling Kartläggning gällande civilsamhället 1. Inledning Social Ekonomi Övre Norrland, som hädanefter benämns som SEÖN, inbjuder härmed till en upphandling av kartläggning gällande

Läs mer

Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun?

Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun? Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun? Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun? Vårgårda kommun gör varje år inköp för en stor summa pengar. Alla inköp måste vara upphandlade enligt de lagar

Läs mer

VINNOVA-finansierade ramprojektet CeSam - Partnerskap för digitala välfärdstjänster

VINNOVA-finansierade ramprojektet CeSam - Partnerskap för digitala välfärdstjänster VINNOVA-finansierade ramprojektet CeSam - Partnerskap för digitala välfärdstjänster Syfte och mål med CeSams verksamhet CeSams verksamhet ska bidra till att uppnå målsättningarna i SKL:s strategi för esamhället:

Läs mer

Hur ska vi tillsammans arbeta för fler gemensamma digitala lösningar? SKL:s kommundirektörsnätverk 16 mars 2017

Hur ska vi tillsammans arbeta för fler gemensamma digitala lösningar? SKL:s kommundirektörsnätverk 16 mars 2017 Hur ska vi tillsammans arbeta för fler gemensamma digitala lösningar? SKL:s kommundirektörsnätverk 16 mars 2017 Agenda Målsättningar och övergripande planering för samlad färdplan 2017 Hur kommer vi nå

Läs mer

Upphandling av IT-stöd. Verksamhetsutveckling eller honungsfälla? Claes-Olof Olsson Verkställande tjänsteman

Upphandling av IT-stöd. Verksamhetsutveckling eller honungsfälla? Claes-Olof Olsson Verkställande tjänsteman Upphandling av IT-stöd Verksamhetsutveckling eller honungsfälla? Claes-Olof Olsson Verkställande tjänsteman claes-olof.olsson@sambruk.se 0703-14 11 92 www.sambruk.se Verksamhetsutveckling Omvärlden förändras

Läs mer

Upphandling som verktyg för att ge fler tillgång till ny välfärdsteknik. MTVe 25 januari 2017 Annika Asplind Therese Hellman

Upphandling som verktyg för att ge fler tillgång till ny välfärdsteknik. MTVe 25 januari 2017 Annika Asplind Therese Hellman Upphandling som verktyg för att ge fler tillgång till ny välfärdsteknik MTVe 25 januari 2017 Annika Asplind Therese Hellman Upphandlingsmyndighetens uppdrag Rättssäker, effektiv och hållbar upphandling.

Läs mer

Bilaga 1 Projektplan för avtal kring projekt Sign IN

Bilaga 1 Projektplan för avtal kring projekt Sign IN Bilaga 1 Projektplan för avtal kring projekt Sign IN Alla uppdragstagare av projekt finansierade av samordningsförbundet i Trelleborg skall teckna avtal med förbundet och en bilaga till detta avtal skall

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Nationella rådet för finansiell samordning. Sid 1 2015-11-25

Verksamhetsplan 2016. Nationella rådet för finansiell samordning. Sid 1 2015-11-25 Verksamhetsplan 2016 Nationella rådet för finansiell samordning Sid 1 2015-11-25 11 Arbetsområden 1. Almedalen 2. ESF 3. Finsamkonferens 4. Kommunikation 5. Medelstilldelning 6. Stöd till nya och befintliga

Läs mer

Vi samverkar i en hållbar stad

Vi samverkar i en hållbar stad Vi samverkar i en hållbar stad Kommunal handlingsplan för implementering av överenskommelsen om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi Överskådlig version Handlingsplan för implementering

Läs mer

RegSam - Regional Samverkan för hållbar tillväxt

RegSam - Regional Samverkan för hållbar tillväxt RegSam - Regional Samverkan för hållbar tillväxt Syfte med RegSam Att skapa förutsättningar för samverkan och hållbar tillväxt Att förstärka och fördjupa samverkansarbetet mellan akademi och företag/organisationer.

Läs mer

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård 2018-2024 Forskning och utveckling en förutsättning för god hälso- och sjukvård Landsting och regioner bedriver en kunskapsintensiv verksamhet. De behöver

Läs mer

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård 2018-2024 Forskning och utveckling en förutsättning för god hälso- och sjukvård Landsting och regioner bedriver en kunskapsintensiv verksamhet. De behöver

Läs mer

Intern styrning och kontroll i upphandlings- och inköpsprocessen

Intern styrning och kontroll i upphandlings- och inköpsprocessen 1 Intern styrning och kontroll i upphandlings- och inköpsprocessen Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Stockholms universitet (SU) granskat intern styrning och kontroll i upphandlings-

Läs mer

egna erfarenheter av samverkansprojekt

egna erfarenheter av samverkansprojekt egna erfarenheter av samverkansprojekt Kommuner Fastighetsägare Allmännyttiga fastighetsbolag Privata fastighetsbolag Byggherrar Invånare Föreningar Kommunens analys av intressenter gjordes tidigt i processen

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi Arbetet med överenskommelsen I dialog mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi har en överenskommelse om samverkan

Läs mer

FSPOS Strategisk plan

FSPOS Strategisk plan FSPOS Finansiella Sektorns Privat- Offentliga Samverkan FSPOS Strategisk plan 2018-2020 Version 0.95, 2017-03-31 Innehållsförteckning INLEDNING 3 BAKGRUND FSPOS 3 UTVÄRDERING AV FSPOS ARBETE 3 STRATEGIWORKSHOP

Läs mer

Välkommen till CareSam - Kvalitetssäkring i den offentlige äldreomsorg/äldrevården och utbildning i Øresundsregionen Presentation

Välkommen till CareSam - Kvalitetssäkring i den offentlige äldreomsorg/äldrevården och utbildning i Øresundsregionen Presentation Välkommen till CareSam - Kvalitetssäkring i den offentlige äldreomsorg/äldrevården och utbildning i Øresundsregionen Presentation Länk till artikel Caresam http://www.mah.se/nyheter/nyheter-2014/merfokus-pa-att-gora-an-pa-att-vara-i-svenskaldreomsorg/

Läs mer

Socialdepartementet. 103 33 Stockholm

Socialdepartementet. 103 33 Stockholm SVAR PÅ REGERINGSUPPDRAG 1 (6) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Delrapport för; Uppdrag om kunskapsutveckling och samverkan på sysselsättningsområdet kring personer med psykisk ohälsa KUR-projektet

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi Arbetet med överenskommelsen I dialog mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi har en överenskommelse om samverkan

Läs mer

Programbeskrivning RE:Source bilaga D Kommunikationsstrategi för RE:Source Etapp

Programbeskrivning RE:Source bilaga D Kommunikationsstrategi för RE:Source Etapp Programbeskrivning RE:Source bilaga D Kommunikationsstrategi för RE:Source Etapp 1 2016-2018 1 (5) Mål för programkommunikationen Vision för RE:Source Sverige ska bli världsledande på att minimera och

Läs mer

CMB 29 januari dagordning

CMB 29 januari dagordning CMB 29 januari 2015 - dagordning 1. Mötets öppnande och kort om föregående möte - (Anna Kadefors) 2. Aktuellt från CMB (Bengt Christensson) 3. InnovaFonsupphandling inom byggområdet (Anna Kadefors, Chalmers

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Intresseanmälan. till deltagande i ett nationellt utvecklingsarbete gällande samordnat stöd. till barn och föräldrar i familjer med missbruk

Intresseanmälan. till deltagande i ett nationellt utvecklingsarbete gällande samordnat stöd. till barn och föräldrar i familjer med missbruk Sida 1 av 7 2012-09-05 Dnr 5.3-37722/2011 Avdelningen för Kunskapsstyrning Marie Nyman marie.nyman@socialstyrelsen.se Till Socialchef eller motsvarande Intresseanmälan till deltagande i ett nationellt

Läs mer

2000-talets viktigaste råvara idéer

2000-talets viktigaste råvara idéer 2000-talets viktigaste råvara idéer 170912 Johanna Wihl (Teo Härén) Varför innovation? Sveriges Innovationsstrategi 2012: Den demografiska utmaningen ställer krav på innovation och förnyelse för att leverera

Läs mer

Samverkan för minskad sjukskrivning

Samverkan för minskad sjukskrivning Samverkan för minskad sjukskrivning - Ett pilotprojekt för att förebygga och förkorta sjukskrivning genom samverkan mellan vård och arbetsgivare Utbildning: Tidiga insatser för att förebygga och förkorta

Läs mer

Niklas Tideklev. Hans Jeppson. Senior Advisor, Vinnova Utredare Innovationsupphandling (SOU 2010:56)

Niklas Tideklev. Hans Jeppson. Senior Advisor, Vinnova Utredare Innovationsupphandling (SOU 2010:56) 2012-12-06 Hans Jeppson Senior Advisor, Vinnova Utredare Innovationsupphandling (SOU 2010:56) Niklas Tideklev Upphandlingsjurist, Upphandlingsstödet Projektledare vägledning för innovationsvänlig upphandling

Läs mer

Upphandling för förnyelse

Upphandling för förnyelse Upphandling för förnyelse Introduktionsseminarium 14 juni 10.00-12.00, Hornsgatan 15 Inledning och moderator, Annika Wallenskog, chefsekonom SKL 10.00-10.15 SKL:s satsning Upphandling för förnyelse, Lena

Läs mer

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort :

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : Verksamhetsplan Skolmatsakademin 2016-2017 Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : 1. Vision & Strategi Skolmatsakademins vision är att på ett inspirerande sätt grundlägga sunda och hållbara

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

Nationell strategi för inköp i offentlig sektor

Nationell strategi för inköp i offentlig sektor Nationell strategi för inköp i offentlig sektor Bra offentliga affärer på en fikarast* 2 *Det vill säga max 15 minuter. Den offentliga sektorn köper in varor och tjänster för mer än 700 miljarder kronor

Läs mer

Västbus riktlinjer uppdrag och organisation inom Göteborgsområdet

Västbus riktlinjer uppdrag och organisation inom Göteborgsområdet Västbus riktlinjer uppdrag och organisation inom Göteborgsområdet Delregional styrgrupp Västbus Reviderad 2015-10-28 Temagrupp Barn och Unga www.samverkanstorget.se I Göteborgsområdet samverkar Västra

Läs mer

Riktlinjer. Informationssäkerhetsklassning

Riktlinjer. Informationssäkerhetsklassning Riktlinjer Informationssäkerhetsklassning Innehållsförteckning Dokumentinformation... 3 Versionshantering... 3 Bilagor till riktlinjer... 3 Riktlinjer för informationssäkerhetsklassning... 4 Målgrupp...

Läs mer

Projektplan för Innovationsupphandling av betaltjänster

Projektplan för Innovationsupphandling av betaltjänster Projektplan 2015-12-14 1 (12) Dnr. VINNOVA 2015-05970 Uppdaterad Dnr. Länsstyrelsen 2016-01-14 303-435-2016 2016-02-03 Christina Rehnberg Nationell samordnare för länsstyrelsernas betaltjänstuppdrag Direkt

Läs mer

Inför Reglabs medlemsmöte. Stockholm 14 september 2016

Inför Reglabs medlemsmöte. Stockholm 14 september 2016 Inför Reglabs medlemsmöte Stockholm 14 september 2016 Innehåll 1 Sammanfattning av arbetet 1 Akademi för Regional utveckling 1 Förslag på pilot 1 Nästa steg Sammanfattning - Utbildningsformer MOOC (=öppna

Läs mer

Kommunikationsplan familjestödsprojektet

Kommunikationsplan familjestödsprojektet Kommunikationsplan familjestödsprojektet Tjänsteskrivelse 2011-03-28 Handläggare: Ida Broman FKN 2006.0023 Folkhälsonämnden Kommunikationsplan familjestödsprojektet Sammanfattning I samband med beviljandet

Läs mer

Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna

Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna I 2014 års PRIO-överenskommelse vill Regeringen och SKL att patienters, brukares och anhörigas delaktighet ökar individuellt och på organisationsnivå. Det

Läs mer

Halvtidsutvärdering. Självutvärdering gjord av ProcSIBEs deltagare (14st) Enkät baserad på målen i ansökan. Kunskapsplattform.

Halvtidsutvärdering. Självutvärdering gjord av ProcSIBEs deltagare (14st) Enkät baserad på målen i ansökan. Kunskapsplattform. Halvtidsutvärdering Självutvärdering gjord av ProcSIBEs deltagare (14st) Enkät baserad på målen i ansökan Kunskapsplattform Heltäckande bild Extern samverkan Resultatspridning ProcSIBE som kunskapsplattform

Läs mer

Smartare inköp genom tidig dialog

Smartare inköp genom tidig dialog STEG FÖR STEG Smartare inköp genom tidig dialog 1 Denna guide riktas till dig som vill göra smartare inköp genom att använda dig av tidig dialog. Tidig dialog innebär att upphandlande myndigheter träffar

Läs mer

Försäkringskassans handlingsplan för barnrätt

Försäkringskassans handlingsplan för barnrätt Wimi FK90010_006_G VO kundfrågor 1 (5) Försäkringskassans handlingsplan för barnrätt 2015-2018 Bakgrund Riksdagen beslutade år 2010 om en nationell strategi för hur Sverige ska arbeta med barnkonventionen

Läs mer