Dansa Pausa. Folkhälsonämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dansa Pausa. Folkhälsonämnden"

Transkript

1 Tjänsteskrivelse 1 (6) FHN Handläggare Ulrika Lundgren Folkhälsonämnden Dansa Pausa Sammanfattning Folkhälsonämnden och Kultur- och föreningsnämnden har ett gemensamt intresse av att samverka kring ungdomar. Karlskoga kommuns tidigare genomförda pilotprojekt Dansa Pausa utgjorde en del av ett forskningsprojekt som Örebro universitet och Region Örebro län bedrev. Syftet var att genom dans förbättra ungas psykiska och fysiska hälsa. Den psykiska ohälsan - bland framför allt unga flickor - är alarmerande hög. Både i Karlskoga och Degerfors liksom i landet i övrigt. Nedstämdhet och kroppsliga besvär förekommer dubbelt så ofta bland flickor som bland pojkar, oavsett skolår. Målgruppen för Dansa Pausa är ungdomar i åldern år. Barn och unga som mår psykiskt dåligt har samma rättigheter och lika värde som alla andra. Ingen får diskrimineras. Dansa Pausa kommer att genomföras i samverkan mellan kultur- och föreningsnämnden och folkhälsonämnden. Samverkansaktörer i projektet är elevhälsan (skolsköterskor/kuratorer), barn och ungdomsmedicinmottagningen, barn och ungdomspsykiatrin, primärvården/ ungdomsmottagningen, fritidsgårdarna, Örebro läns idrottsförbund samt Örebro läns bildningsförbund. Dansa Pausa kan ta emot 40 ungdomar och avsikten är att verksamheten ska bli en permanent del i kulturskolans utbud. Planen är att börja hösten med en grupp flickor, finansierat genom kultur- och föreningsnämndens medel för utvecklingsprojekt. Innan dess sker förberedande arbete med rekrytering av deltagare, främst inom elevhälsans medicinska insats där målgruppen finns. Samtidigt söker man andra vägar för att motivera pojkar att delta. Från och med 2017 ska verksamheten vara en ordinarie verksamhet inom kulturskolan för ungdomar som mår psykiskt dåligt, finansierat genom en ekonomisk ramförstärkning på 100 tkr. Allt i syfte att skapa förutsättningar för en god och jämlik hälsa, en socialt och kulturellt hållbar kommun samt att spara framtida kostnader för andra nämnder än de två ansvariga nämnderna. Beslutsunderlag Folkhälsoförvaltningens tjänsteskrivelse den 27 oktober 2015.

2 Tjänsteskrivelse 2 (6) Bakgrund Kultur och föreningsnämnden och folkhälsonämnden genomförde under 2014 ett samverkansprojekt för att stärka ungdomars psykiska hälsa genom dans. Besluten togs av Kultur och föreningsnämnden den 15 maj 2013, KFN och Folkhälsonämnden den 5 juni 2013, FHN Samverkansprojektet fick namnet Dansa Pausa. Förutsättningarna för Dansa Pausa har tidigare beskrivits i en projektspecifikation. Pilotprojektet har utvärderats utifrån deltagarnas perspektiv samt de olika aktörer som har varit inblandade. Pilotprojekt Under hösten 2013 började rekryteringen av deltagare genom elevhälsan på samtliga skolor i Karlskoga till tjejgruppen för start vår Intresserade tjejer och deras vårdnadshavare bjöds in till en Informationsträff där de fick information om den vetenskapliga studien samt kommande projekt och danskurs. De fick även möjlighet att fylla i en enkät som mätte självskattad hälsa. Alla som fyllde i en enkät då eller vid ett senare tillfälle fick sedan ett informationsbrev hemskickat om kursstart. Deltagarna erbjöds dans två ggr/v à 75 min i 13 veckor, med uppehåll under lov veckor/dagar. Efter sista danstillfället bjöds deltagarna in för att fylla i en enkät om deras självupplevda hälsa samt genomföra en fokusgruppsintervju. Enkäterna sammanställs av Vårdvetenskapliga forskningscentrum och är med i en vetenskaplig studie som undersöker hur dansprojektet kan implementeras i andra kommuner. Under våren 2014 marknadsfördes Dansa Pausa för killar och tjejer på föräldramöten samt via affischering på skolor, elevhälsan, barn- och ungdomsmedicin, ungdomsmottagning, Örebro läns idrottsförbund och Österledskyrkan. Rekrytering av deltagare till hösten skedde främst via elevhälsan för tjejgruppen och via fritidsgårdar för killar. Vårens deltagare erbjöds att fortsätta dansa ytterligare en termin. Även andra tjejer erbjöds att få börja i samma grupp, för att fylla på med deltagare till totalt 20 tjejer. 20 killar hade möjlighet att börja dansa utifrån liknande koncept som för tjejerna, dock modifierat så att det passade målgruppen. Deltagare vår 2014 Resultat från enkätsammanställningen och fokusgruppsintervjuerna visade att Dansa Pausa är en bra metod för att förebygga psykisk ohälsa bland deltagarna. Jämförelse mellan den initialt gjorda enkäten (baslinjeenkäten) och den enkät som gjordes vid avslutad kurs för vårterminen, visade att deltagarna ökade sin självskattade hälsa och att psykosomatiska symptom hade minskat. Deltagare höst 2014 En tjej- respektive killgrupp startade i september 2014 med samma upplägg som vårens kurs. Emellertid ställdes killgruppen in efter drygt en månad, då deltagarna inte dök upp.

3 Tjänsteskrivelse 3 (6) Det var svårare att hålla i tjejgruppen under hösten eftersom tiden för dansen ändrades. De som fullföljde hela terminen har visade positiva resultat och ökade sin självskattade hälsa och att psykosomatiska symptom minskade, precis som för vårens deltagare. Utvärdering Dansa Pausa 2014 Samverkan/arbetsgrupp Utvärdering av samverkansgruppen har sammanställts och visat på positiva resultat. Majoriteten såg möjligheter och betydelsen av att använda denna metod som en förebyggande och främjande insats för att främja ungas psykiska hälsa. - Kulturskolan skall utöka sitt samhällsansvar. Kulturskolan har genom Dansa pausa-projektet ökat tillgängligheten för de elever som sannolikt annars inte kommit till kulturskolan. - Det finns något bra att erbjuda när det framkommer att en elev har dåligt självförtroende, sover dåligt, inaktiv osv. - En metod i samverkan med annan förvaltning är alltid prioriterat. En metod som är praktisk, begriplig och hanterbar är viktigt att vi kan genomföra över tid och i samsyn. Den psykiska hälsan måste prioriteras. - Ett enkelt sätt att jobbar för att öka den psykiska hälsan bland unga. Vetenskaplig forskning Kostnaderna för projektet är ringa i förhållande till de vinster som kan uppbringas, bara genom en förhindrad sjukdomsutveckling. Kostnaderna belastar kommunen, medan vinsterna delas av kommun, landsting samt framför allt - av individerna som berörs. Dansforskningsprojektet vid Örebro Universitet/Region Örebro län visar att det ger vinster genom minskade direkta kostnader såsom färre besök hos elevhälsan, men även samhällsekonomiska vinster. Barn och unga som mår psykiskt dåligt har samma rättigheter och lika värde som alla andra. Ingen får diskrimineras. Beskrivning av förslag Folkhälsoförvaltningen och Kultur- och föreningsförvaltningen har ett gemensamt intresse i att samverka kring ungdomar. Dansa Pausa har genomförts som ett pilotprojekt för att utveckla och pröva dansen som metod för att förbättra ungas psykiska och fysiska hälsa. Karlskoga kommuns dansprojekt Dansa Pausa bygger på det forskningsprojekt som genomförts vid Örebro universitet och Region Örebro län. Syftet är nu att införa detta som en permanent verksamhet i Kulturskolan. Genomförande med start Förslag är att utgå från samma modell för rekrytering och genomförande som vid pilotprojektet.

4 Tjänsteskrivelse 4 (6) Aktivitetet När Målgrupp Ansvar Politiskt beslut Rekrytering Marknadsföring Informationsträff/ baslinjeenkät Dansa Pausa som utvecklingsprojekt Dansa Pausa som permanent verksamhet Hösten 2015 Vår Vår Höst Höst Januari 2017 KFN, FHN Ungdomar år Ungdomar, personal, föräldramöte Deltagare, vårdnadshavare Deltagare Deltagare Folkhälsonämnden, Kultur-och föreningsnämnden Skolsköterskor, kuratorer Folkhälsoförvaltningen, Kultur-och föreningsförvaltningen Folkhälsoförvaltningen, Kultur-och föreningsförvaltningen Instruktör/er Instruktör/er Ansvar/roller Dansa Pausa genomförs i samverkan mellan kultur- och nämnden och folkhälsonämnden. Samverkansaktörer i projektet är elevhälsan (skolsköterskor/kuratorer), barn och ungdomsmedicin-mottagningen, barn- och ungdomspsykiatrin, primärvården/ ungdomsmottagningen, fritidsgårdarna, Örebro läns idrottsförbund samt Örebro läns bildningsförbund. Tjänstefördelning En tjänsteman ansvarar för att samordna arbete med marknadsföring, rekrytering, informationsträff och se till att arbetet följs upp. Två instruktörer, en huvudansvarig och en som finns tillgänglig vid behov. Det är viktigt att båda är med i början för att skapa bra relation till deltagarna. Vid eventuell ny instruktör är det viktigt att denna får en bra introduktion till konceptet Dansa Pausa. Förutsättningar Kulturskolans lokaler Tjänster två instruktörer som har gått utbildning Samordnare (ordinarie arbete) Rekrytering via elevhälsan (ordinarie arbete) Kostnad/instruktör: 500x3h/v i 34 veckor= 51 tkr per grupp, dvs 102 tkr

5 Tjänsteskrivelse 5 (6) Samordning: Rekrytering via elevhälsan med start vår Information: BUM, skola/elevhälsa, Tryck marknadsföring Baslinjeenkät (enkät som genomförs innan deltagarna börjar) samt uppföljning Uppföljning För att kunna följa upp Dansa Pausa kommer varje deltagare att besvara en enkät vid start och slut av deltagandet. Deltagandet bör vara minst två terminer för att kunna ge bästa effekt. Finansiering Kultur- och föreningsnämnden använder medel för utvecklingsprojekt för. Folkhälsonämnden använder befintliga medel till samordning, inom ramen för finansieringen av folkhälsoavtal, Region Örebro. Under hösten bedrivs verksamhet för flickor, samtidigt som ett mer grundligt arbete med att motivera pojkar genomförs Kultur- och föreningsnämnden kommer i samband med års budgetarbete att äska 100 tkr i ramförstärkning till Dansa Pausa för både tjejer och killar från och med Konsekvensbeskrivning Då det är en gemensam insats för folkhälsonämnden och kultur- och föreningsnämnden kommer Dansa Pausa att tas upp för beslut i båda nämnderna. Dansprojektet Dansa Pausa var ett pilotprojekt och nu är nästa steg att införa det som en permanent verksamhet. För att förutsättningarna ska vara lika för alla deltagare utifrån såväl genus- som socioekonomiskt perspektiv, kommer dansen att vara gratis för både flickor och pojkar. Det kommer också att utföras utan skor, då skor är dyra och det därigenom är en faktor som kan öka ojämlikheten mellan individer. Dansen ska vara helt kravlös, vilket även gäller utrustningen. Arbetet med ungas psykiska hälsa ligger inom ramen för det ordinarie folkhälsoarbetet utifrån samverkansavtal om lokalt folkhälsoarbete. Sociala/kulturella konsekvenser Hela tanken med Dansa Pausa går ut på att åstadkomma sociala och kulturella konsekvenser för ungdomar som påverkar deras psykiska hälsa i en positiv riktning. I och med att Dansa Pausa är kostnadsfri för deltagarna har det en starkt positiv social konsekvens.

6 Tjänsteskrivelse 6 (6) Ekonomiska konsekvenser Kostnaden för Dansa Pausa märks i kultur- och föreningsnämndens budget men är näst intill försumbar i kommunens budget. Pilotprojektet har visat att de ekonomiska konsekvenserna för kommunen totalt genom minskade kostnader för exempelvis elevhälsovård och sannolikt kommande kostnader inom olika budgetområden är mycket positiva. Kultur- och föreningsnämnden och folkhälsonämnden kan inte räkna hem några utblivna kostnader, utan dessa finns inom andra nämnders ansvarsområden. Detta är anledningen till det kommande äskandet om ramförstärkning. Folkhälsoförvaltningens förslag till beslut 1. Folkhälsonämnden återupptar projektet Dansa Pausa för tjejer under hösten. 2. Folkhälsonämnden använder befintliga medel till samordning inom ramen för finansieringen av folkhälsoavtal, Region Örebro. 3. Folkhälsonämnden har för avsikt att tillsammans med Kultur- och föreningsnämnden att bedriva Dansa Pausa för både tjejer och killar som en permanent verksamhet inom kulturskolan från och med Ulrika Lundgren Förvaltningschef Folkhälsoförvaltningen Hans Lundell Förvaltningschef Kultur- och föreningsförvaltningen Birgitta Spens Folkhälsoutvecklare Expedieras till Barn- och utbildningsnämnden Kultur- och föreningsnämnden Gymnasienämnden Socialnämnden Ekonom Kulturchef

POSTADRESS FAKTURAADRESS TELEFON E-POSTADRESS PLUSGIRO

POSTADRESS FAKTURAADRESS TELEFON E-POSTADRESS PLUSGIRO Tjänsteskrivelse 2013-04-29 KFN 2013.0046 Handläggare: Per Sjöberg Dansprojekt Sammanfattning Dansprojektet har rönt stor uppmärksamhet när projektet presenterades nyligen i Örebro. Projektets syfte är

Läs mer

Projektplan inför handlingsplan mot ekonomisk utsatthet bland barn.

Projektplan inför handlingsplan mot ekonomisk utsatthet bland barn. Tjänsteskrivelse 2015-05-20 Handläggare: FHN 2014.0050 Folkhälsonämnden Projektplan inför handlingsplan mot ekonomisk utsatthet bland barn. Sammanfattning Den 7 januari beslutade kommunstyrelsen att uppdra

Läs mer

Redovisning och överföring av ungdomsrådet Ung Kungs medel

Redovisning och överföring av ungdomsrådet Ung Kungs medel Tjänsteskrivelse 2014-04-15 Handläggare: Josefin Sejnelid FHN 2013.0073 Folkhälsonämnden c:\temp\jsed9j7ace.doc Redovisning och överföring av ungdomsrådet Ung Kungs medel Sammanfattning Karlskoga och Degerfors

Läs mer

Förhandsinbjudan till regional folkhälsokonferens 2013

Förhandsinbjudan till regional folkhälsokonferens 2013 Tjänsteskrivelse 2012-10-23 Handläggare: Cecilia Ljung Förhandsinbjudan till regional folkhälsokonferens 2013 Sammanfattning I folkhälsoplan för Örebro län står att länets fortsatta folkhälsoarbete ska

Läs mer

Tvärsektoriellt råd respektive tvärsektoriellt nätverk gällande folkhälsa och barnkonvention

Tvärsektoriellt råd respektive tvärsektoriellt nätverk gällande folkhälsa och barnkonvention Tjänsteskrivelse 2016-01-27 Handläggare: Cecilia Ljung FHN 2015.0109 Tvärsektoriellt råd respektive tvärsektoriellt nätverk gällande folkhälsa och barnkonvention Bakgrund Folkhälsa och barnkonvention är

Läs mer

Folkhälsokonferens 2015

Folkhälsokonferens 2015 Tjänsteskrivelse 2015-05-20 Handläggare: Cecilia Ljung FHN 2015.0088 Folkhälsonämnden Folkhälsokonferens 2015 Sammanfattning Folkhälsonämnden har i uppdrag att samordna och ansvara för utveckling av Karlskoga

Läs mer

Ärende 26. Motion om att skapa ekonomiska förutsättningar för förebyggande arbete för barn och unga

Ärende 26. Motion om att skapa ekonomiska förutsättningar för förebyggande arbete för barn och unga Ärende 26 Motion om att skapa ekonomiska förutsättningar för förebyggande arbete för barn och unga Tjänsteskrivelse 1 (2) 2018-11-28 KS 2018-00140 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Christian

Läs mer

Checklista för konventionen om barnets rättigheter

Checklista för konventionen om barnets rättigheter Print Form Checklista för konventionen om barnets rättigheter Varje beslut som rör barn och ungdomar ska föregås av en bedömning om barns rättigheter tillvaratagits i enlighet med FN:s konvention om barnets

Läs mer

Det här är. Dans utan Krav. Med dansen som verktyg Uppsalamodellen

Det här är. Dans utan Krav. Med dansen som verktyg Uppsalamodellen Det här är Dans utan Krav Med dansen som verktyg Uppsalamodellen Bakgrund och Inledning Kroppen ska vara en källa till glädje! Dans utan Krav är en metod riktad mot målgruppen tjejer 13 18 år med lättare

Läs mer

Ärende 19. Motion om att införa en generationsbrygga mellan barn och äldre via äldreboenden, föreningar och skolor

Ärende 19. Motion om att införa en generationsbrygga mellan barn och äldre via äldreboenden, föreningar och skolor Ärende 19 Motion om att införa en generationsbrygga mellan barn och äldre via äldreboenden, föreningar och skolor Tjänsteskrivelse 1(3) 2019-06-24 KS 2018-00530 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare

Läs mer

Förhandinbjudan Folkhälsokonferens 2013

Förhandinbjudan Folkhälsokonferens 2013 Tjänsteskrivelse 2013-04-15 Handläggare: Cecilia Ljung Dnr: 2013.0048 Folkhälsonämnden Förhandinbjudan Folkhälsokonferens 2013 Sammanfattning Folkhälsonämnden bjuder in till den årliga folkhälsokonferensen

Läs mer

Dansa utan krav EN METOD FÖR UNGAS HÄLSA

Dansa utan krav EN METOD FÖR UNGAS HÄLSA Dansa utan krav EN METOD FÖR UNGAS HÄLSA 2 Antalet tonårstjejer som upplever nedstämdhet, oro och kroppsliga besvär växer. Därför vill Region Stockholm bjuda in till ett länsövergripande samarbete med

Läs mer

Åtgärder för att främja unga flickors psykiska hälsa i Upplands Väsby

Åtgärder för att främja unga flickors psykiska hälsa i Upplands Väsby Tjänsteutlåtande Projektledare 2015-10-07 Sofia Gullberg 08-590 974 79 Dnr: Sofia.gullberg@upplandsvasby.se SÄN/2015:186 34592 Social- och äldrenämnden Åtgärder för att främja unga flickors psykiska hälsa

Läs mer

Redovisning av Ett kulturprojekt för att främja unga flickors psykiska hälsa i Askersund

Redovisning av Ett kulturprojekt för att främja unga flickors psykiska hälsa i Askersund Redovisning av Ett kulturprojekt för att främja unga flickors psykiska hälsa i Askersund Jag ser fram emot detta. Tack Allting, för det är jätteroligt och lärarna är jättesnälla. Jag tycker det är bra

Läs mer

Slutrapport dansprojekt Askersund - främja livskvalitet och hälsa för unga flickor genom dans

Slutrapport dansprojekt Askersund - främja livskvalitet och hälsa för unga flickor genom dans Slutrapport dansprojekt Askersund - främja livskvalitet och hälsa för unga flickor genom dans Projekt i samverkan mellan Askersunds kommun, Sydnärke folkhälsoteam samt Örebro läns idrottsförbund Sammanfattning

Läs mer

Partnerskapet för barnkonventionens genomförande i kommunen 2016-2019

Partnerskapet för barnkonventionens genomförande i kommunen 2016-2019 Tjänsteskrivelse 1 (3) 2015-09-16 Handläggare Birgitta Spens Folkhälsonämnden Partnerskapet för barnkonventionens genomförande i kommunen 2016-2019 Sammanfattning Karlskoga och Degerfors kommuner har möjlighet

Läs mer

Remissvar - motion om att skapa ett ungdomens hus

Remissvar - motion om att skapa ett ungdomens hus Tjänsteskrivelse 2013-04-22 KFN 2013.0035 Handläggare: Maria Motin Kultur- och föreningsnämnden Remissvar - motion om att skapa ett ungdomens hus Sammanfattning Kultur- och föreningsnämnden har beretts

Läs mer

Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017

Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017 Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017 Projektplan Uppdragsgivare Folkhälsonämnden Godkänd Ulrika Lundgren Ansvarig för dokumentet Cecilia Ljung Diarienummer 2017.0092 Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Ärende 16. Projekt IT-Guide

Ärende 16. Projekt IT-Guide Ärende 16 Projekt IT-Guide Tjänsteskrivelse 2015-05-18 KS 2014.0295 Handläggare: Kommunstyrelsen Rapport om möjligheten att införa konceptet IT- Guide i Karlskoga och förslag till provperiod i projektform

Läs mer

Intervjuundersökning om nöjdhet med städning av skoltoaletter

Intervjuundersökning om nöjdhet med städning av skoltoaletter Tjänsteskrivelse 1 (5) 2015-09-04 FHN 2015.0017 Handläggare Ann-Mari Pettersson Intervjuundersökning om nöjdhet med städning av skoltoaletter Sammanfattning Målet för folkhälsonämnden en god och jämlik

Läs mer

Information om Årsbokslut 2012, Degerfors

Information om Årsbokslut 2012, Degerfors Tjänsteskrivelse 2013-02-12 Handläggare: Madelene Hedström FHN 2013.0007 Information om Årsbokslut 2012, Degerfors Sammanfattning Folkhälsoförvaltningen har upprättat ett årsbokslut för Folkhälsonämnden

Läs mer

Välkomna! Ungas psykiska hälsa

Välkomna! Ungas psykiska hälsa Välkomna! Ungas psykiska hälsa Psykisk ohälsa hos unga 1 av 4 drabbas Fysisk ohälsa Psykisk ohälsa 2 av 5 pojkar och 3 av 5 flickor upplever stress Ser ljust på framtiden och trivs med livet Politiskt

Läs mer

Brukarundersökningar kost och städ 2014

Brukarundersökningar kost och städ 2014 Tjänsteskrivelse 2014-05-19 Handläggare: Camilla Jern FHN 2014.0063 Brukarundersökningar kost och städ 2014 Sammanfattning Inför uppföljning av mål och budget samt inför kommande delårsredovisning mättes

Läs mer

Direktiv - Internbudget 2015

Direktiv - Internbudget 2015 Tjänsteskrivelse 2014-09-02 KFN 2014.0027 Handläggare: Hans Lundell Kultur- och föreningsnämnden Direktiv - Internbudget 2015 Sammanfattning Kultur- och föreningsnämnden fastställer sin budget för 2015

Läs mer

Riktlinjer för Ung Peng-stöd

Riktlinjer för Ung Peng-stöd Tjänsteskrivelse 2012-11-20 KFN 2012.0063 Handläggare: Nina Simonen Kultur- och föreningsnämnden Riktlinjer för Ung Peng-stöd Sammanfattning Ung Peng är ett ekonomiskt stöd från Karlskoga kommun till ungdomar

Läs mer

Checklista för konventionen om barnets rättigheter

Checklista för konventionen om barnets rättigheter Print Form Checklista för konventionen om barnets rättigheter Varje beslut som rör barn och ungdomar ska föregås av en bedömning om barns rättigheter tillvaratagits i enlighet med FN:s konvention om barnets

Läs mer

Uppföljning Nöjd Kund Index städning skola

Uppföljning Nöjd Kund Index städning skola Handläggare: Sofie Norén Tjänsteskrivelse 2013-05-16 FHN 2012.0079 Folkhälsonämnden Uppföljning Nöjd Kund Index städning skola Sammanfattning Inför årsredovisningen 2012 mättes hur nöjda brukarna är i

Läs mer

Projektplan hälsosamt åldrande 2014

Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Tjänsteskrivelse 2014-02-10 Handläggare: Birgitta Spens FHN 2013.0067 Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Sammanfattning Karlskoga och Degerfors kommuner har tecknat samverkansavtal med Örebro läns landsting

Läs mer

Insatser för att främja psykisk hälsa för flickor i Upplands Väsby

Insatser för att främja psykisk hälsa för flickor i Upplands Väsby Tjänsteutlåtande Projektledare 2016-02-01 Sofia Gullberg 08-590 974 79 Dnr: sofia.gullberg@upplandsvasby.se KS/2014:288 20381 Kommunstyrelsen Insatser för att främja psykisk hälsa för flickor i Upplands

Läs mer

Remissyttrande Handlingsplan mot ekonomiskt utsatthet bland barn

Remissyttrande Handlingsplan mot ekonomiskt utsatthet bland barn Tjänsteskrivelse 1 (2) 2016-03-17 BUN 2015.0359 Handläggare Per Blom Barn- och utbildningsnämnden Remissyttrande Handlingsplan mot ekonomiskt utsatthet bland barn Sammanfattning Den 7 januari 2015 beslutade

Läs mer

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken, Lupp 2017: Återrapportering till Kommunstyrelsen av åtgärdsplan för Kulturnämnden

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken, Lupp 2017: Återrapportering till Kommunstyrelsen av åtgärdsplan för Kulturnämnden Emma Gerdien Handläggare 033 357042 SKRIVELSE Datum 2018-12-17 1(5) Instans Kulturnämnden Dnr KUN 2018-00097 1.4.2.25 Lokal uppföljning av ungdomspolitiken, Lupp 2017: Återrapportering till Kommunstyrelsen

Läs mer

Fjärilseffekten. Socioekonomisk analys av Dansa utan krav!

Fjärilseffekten. Socioekonomisk analys av Dansa utan krav! Fjärilseffekten Socioekonomisk analys av Dansa utan krav! För vem lönar det sig att göra en tidig insats för tjejer med psykosomatiska symptom? Vad blir konsekvensen om vi låter bli? Utmaning Den psykiska

Läs mer

Verksamhetsplan folkhälsonämnden 2015

Verksamhetsplan folkhälsonämnden 2015 Tjänsteskrivelse Handläggare: Ulrika Lundgren FHN 2014.0110 Folkhälsonämnden Verksamhetsplan folkhälsonämnden Sammanfattning Inom ramen för Mål och Budget och de mätningar som sker utifrån fullmäktiges

Läs mer

Yttrande över remiss- Eskilstunas kommuns plan för jämlik folkhälsa och social uthållighet

Yttrande över remiss- Eskilstunas kommuns plan för jämlik folkhälsa och social uthållighet Kultur och fritidsnämnden 2016-05-25 1 (5) Kultur- och fritidsförvaltningen Förvaltningskontoret KFN/2016:109 Sara Nordlund 016 710 7032 Kultur och fritidsnämnden Yttrande över remiss- Eskilstunas kommuns

Läs mer

Ärende 18. Motion om att utreda möjligheterna att inrätta en äldreombudsman

Ärende 18. Motion om att utreda möjligheterna att inrätta en äldreombudsman Ärende 18 Motion om att utreda möjligheterna att inrätta en äldreombudsman Tjänsteskrivelse 1(3) 2018-10-02 KS. 2018-00207 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Sandra Karlsson Svar på motion om

Läs mer

Verksamhetsplan för år 2014

Verksamhetsplan för år 2014 Verksamhetsplan för år 2014 Folkhälsorådet i Arboga 2014-03-03 Folkhälsorådet i Arboga Innehåll 1 Bakgrund 3 1.1 Folkhälsorådets syfte... 3 1.2 Rådets uppgifter... 4 1.3 Rådets sammansättning... 4 1.4

Läs mer

Kvalitetsåtagande städ förskola i Karlskoga och Degerfors

Kvalitetsåtagande städ förskola i Karlskoga och Degerfors Tjänsteskrivelse 2013-11-12 Handläggare: Birgitta Spens FHN 2013.0087 Folkhälsonämnden Kvalitetsåtagande städ förskola i Karlskoga och Degerfors Sammanfattning I de mål och styrmått som kommunfullmäktige

Läs mer

Ärende 12. Hantering av ensamkommande som fyller 18 år

Ärende 12. Hantering av ensamkommande som fyller 18 år Ärende 12 Hantering av ensamkommande som fyller 18 år Tjänsteskrivelse 1 (4) 2018-01-14 KS 2017.0473 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Karin Björkman Kommunstyrelsen Hantering av ensamkommande

Läs mer

Borås Stads Program för att förebygga psykisk ohälsa i skolan

Borås Stads Program för att förebygga psykisk ohälsa i skolan Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för att förebygga psykisk ohälsa i skolan Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

Innehåll Mötets öppnande Val av justerare 11 Föregående protokoll 4 12 Lägesredogörelse 2018/ Information från länsstyrelsens

Innehåll Mötets öppnande Val av justerare 11 Föregående protokoll 4 12 Lägesredogörelse 2018/ Information från länsstyrelsens Innehåll Mötets öppnande Val av justerare 11 Föregående protokoll 4 12 Lägesredogörelse 2018/1163 5 13 Information från länsstyrelsens 2018/1163 6 brottsförebyggande koordinator 14 Information från säkerhetssamordnare

Läs mer

SAM Samverka Agera Motivera

SAM Samverka Agera Motivera SAMSAMVERKA AGERA MOTIVERA 2 SAM Samverka Agera Motivera SAM syftar till att främja hälsa och förebygga psykisk ohälsa hos barn och unga i Norrbotten. SAM är en arbetsmodell som syftar till ökad förståelse,

Läs mer

Nöjd Kund Index av måltid inom skola

Nöjd Kund Index av måltid inom skola Tjänsteskrivelse 2013-05-16 Handläggare: Sofie Norén FHN 2012.0082 Folkhälsonämnden Nöjd Kund Index av måltid inom skola Sammanfattning 2012 uppnåddes Nöjd Kund Index (NKI) 39 för matgästerna i skolan,

Läs mer

Movements- ett dansprojekt

Movements- ett dansprojekt KRISTINEHAMNS FOLKHÖGSKOLA, KPS KLARÄLVDALENS FOLKHÖGSKOLA Movements- ett dansprojekt Hösten 2014 och våren 2015 Slutrapport och utvärdering Innehåll Inledning 2 Syfte 3 Projektets aktiviteter och resultat

Läs mer

Svar på medborgarförslag - timerstyrd belysning på Kemab Arena

Svar på medborgarförslag - timerstyrd belysning på Kemab Arena Tjänsteskrivelse 2014-04-04 KFN 2014.0044 Handläggare: Maria Motin Kultur- och föreningsnämnden Svar på medborgarförslag - timerstyrd belysning på Kemab Arena Sammanfattning Kultur och föreningsnämnden

Läs mer

Dansmetoden. Med dansen som verktyg

Dansmetoden. Med dansen som verktyg Dansmetoden Med dansen som verktyg Det här är Dansmetoden Kroppen ska var en källa till glädje! Det är utgångspunkten för Dansmetoden, som är en forskningsbaserad metod för att främja psykisk hälsa hos

Läs mer

Ny familjecentral i Karlskoga

Ny familjecentral i Karlskoga Tjänsteskrivelse 1 (6) Handläggare Per Blom Barn- och utbildningsnämnden Ny familjecentral i Karlskoga Sammanfattning Arbetet med att utforma en ny familjecentral i Karlskoga har pågått under de senaste

Läs mer

Uppföljning av projektet familjecoacher

Uppföljning av projektet familjecoacher Tjänsteskrivelse 1 (5) 2014-11-05 SN 2012.0047 Handläggare: Unni Johansson, 22. socialkansliet Socialnämnden Uppföljning av projektet familjecoacher Sammanfattning Barn- och utbildningsförvaltningen och

Läs mer

Handlingsplaner Kultur för Kultur- och föreningsnämnden 2012-2015

Handlingsplaner Kultur för Kultur- och föreningsnämnden 2012-2015 Tjänsteskrivelse 2011-10-21 KFN 2010.0079 Handläggare: Hans Lundell Kultur- och föreningsnämnden Handlingsplaner Kultur för Kultur- och föreningsnämnden 2012-2015 Sammanfattning Kultur- och föreningsnämnden

Läs mer

48 Motion om att tillsätta en utredning angående ungas psykiska hälsa och skolresultat, med fokus på genusperspektivet (KS/2015:269)

48 Motion om att tillsätta en utredning angående ungas psykiska hälsa och skolresultat, med fokus på genusperspektivet (KS/2015:269) Kommunstyrelsen 2018-04-10 1 (2) 48 Motion om att tillsätta en utredning angående ungas psykiska hälsa och skolresultat, med fokus på genusperspektivet (KS/2015:269) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Lyft ungas hälsa. Program för hälso- och sjukvård för barn och unga. Folkpartiet Liberalerna i Västra Götaland Mandatperioden 2011-2014

Lyft ungas hälsa. Program för hälso- och sjukvård för barn och unga. Folkpartiet Liberalerna i Västra Götaland Mandatperioden 2011-2014 Lyft ungas hälsa Program för hälso- och sjukvård för barn och unga Folkpartiet Liberalerna i Västra Götaland Mandatperioden 2011-2014 2 Hälsan grundläggs tidigt i barnaåren. De förhållanden som råder under

Läs mer

Återrapport om analysen av Nöjd Kund Index av måltid inom skola

Återrapport om analysen av Nöjd Kund Index av måltid inom skola Tjänsteskrivelse 2014-02-03 Handläggare: Liz Silvergrund Elfsberg FHN 2012.0082 Folkhälsonämnden Återrapport om analysen av Nöjd Kund Index av måltid inom skola Sammanfattning Enligt protokoll från FHN

Läs mer

Projektspecifikation Ekonomisk utsatthet bland barn och unga

Projektspecifikation Ekonomisk utsatthet bland barn och unga Tjänsteskrivelse 2014-04-01 Handläggare: Julia Åhlgren 2013.0097 Folkhälsonämnden Projektspecifikation Ekonomisk utsatthet bland barn och unga Sammanfattning Med utgångspunkt i Karlskoga kommunfullmäktiges

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument Verksamhetsplan för det gemensamma folkhälsoarbetet 2019 mellan Södra hälso- och sjukvårdsnämnden och Ulricehamns kommun ANTAGET AV: Kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande över motion att upprätta en handlingsplan. med åtgärder för att förbättra unga tjejers psykiska hälsa. Förslag till beslut

Yttrande över motion att upprätta en handlingsplan. med åtgärder för att förbättra unga tjejers psykiska hälsa. Förslag till beslut Barn- och utbildningsnämnden 2016-08-10 Barn- och utbildningsförvaltningen Förvaltningsledningen BUN/2016:257 Thomas Åkerblom 016-710 22 96 1 (4) Barn- och utbildningsnämnden Yttrande över motion att upprätta

Läs mer

Stark på insidan! Metoder för att främja ungas psykiska hälsa

Stark på insidan! Metoder för att främja ungas psykiska hälsa Stark på insidan! Metoder för att främja ungas psykiska hälsa Välkomna http://plus.rjl.se/barndialogen Dansa utan krav https://www.1177.se/jonkopings-lan/fakta-och-rad/behandlingar/dans-for-unga-tjejer/

Läs mer

Ärende 21. Medborgarförslag om en hälsotrappa på Rävåskullen

Ärende 21. Medborgarförslag om en hälsotrappa på Rävåskullen Ärende 21 Medborgarförslag om en hälsotrappa på Rävåskullen Tjänsteskrivelse 1(4) 2018-06-20 KS. 2017-00370 Handläggare Sandra Karlsson Svar på medborgarförslag om en hälsotrappa på Rävåskullen Sammanfattning

Läs mer

DISA Din Inre Styrka Aktiveras

DISA Din Inre Styrka Aktiveras Din Inre Styrka Aktiveras En metod att förebygga nedstämdhet bland tonårsflickor Varför? Hur? Resultat Varför Disa? Internationella studier visar att yngre individer löper större risk att utveckla depressiva

Läs mer

POSTADRESS FAKTURAADRESS TELEFON E-POSTADRESS PLUSGIRO

POSTADRESS FAKTURAADRESS TELEFON E-POSTADRESS PLUSGIRO Tjänsteskrivelse 2014-09-30 KFN 2014.0027 Handläggare: Hans Lundell Kultur- och föreningsnämnden Internbudget 2015 Sammanfattning Kultur- och föreningsnämnden diskuterade på sitt septembersammanträde de

Läs mer

Yttrande: Genomlysning folkhälsonämnden

Yttrande: Genomlysning folkhälsonämnden Tjänsteskrivelse 1 (7) 2015-10-29 FHN 2014.0080 Handläggare Ulrika Lundgren Folkhälsonämnden Yttrande: Genomlysning folkhälsonämnden Sammanfattning Kommunfullmäktige i Karlskoga kommun har beslutat att

Läs mer

Utvärdering av verksamheterna Horisonten barn och unga och Bryggan

Utvärdering av verksamheterna Horisonten barn och unga och Bryggan 2018-08-14 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr SOCN 2018/88 Socialnämnden Utvärdering av verksamheterna Horisonten barn och unga och Bryggan Förslag till beslut 1. Socialnämnden tar del av informationen i utvärderingsrapporten.

Läs mer

Ärende 12. Äskande från Kultur- och föreningsnämnden för konstgräsplan vid Sahara

Ärende 12. Äskande från Kultur- och föreningsnämnden för konstgräsplan vid Sahara Ärende 12 Äskande från Kultur- och föreningsnämnden för konstgräsplan vid Sahara Tjänsteskrivelse 1 (2) 2016-03-24 KS 2015.0412 Handläggare Christian Westas Svar till KFN angående ansökan om medel till

Läs mer

Ärende 5. Motion om att skapa en idrotts- och föreningsdag i Karlskoga

Ärende 5. Motion om att skapa en idrotts- och föreningsdag i Karlskoga Ärende 5 Motion om att skapa en idrotts- och föreningsdag i Karlskoga Protokollsutdrag Kultur- och föreningsnämnden Sammanträdesdatum 2012-05-24 KFN 51 KFN 2012.0054 Motion om att skapa en Idrotts- och

Läs mer

Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN

Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN ANTAGET AV: Kommunstyrelsen

Läs mer

Skolnärvaro i Karlskoga och Degerfors kommuner

Skolnärvaro i Karlskoga och Degerfors kommuner Skolnärvaro i Karlskoga och Degerfors kommuner Främja närvaro Uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro Josefin Sejnelid, utredningssekreterare barn & ungdom, Region Örebro län, 019-602 74 91, josefin.sejnelid@regionorebrolan.se

Läs mer

Öka andelen lokal- och närproducerade samt ekologiska livsmedel

Öka andelen lokal- och närproducerade samt ekologiska livsmedel Tjänsteskrivelse 1 (2) 2015-10-06 FHN 2015.0034 Handläggare Öka andelen lokal- och närproducerade samt ekologiska livsmedel Sammanfattning Kommunfullmäktige fastställde 2014-06-17 97 planeringsförutsättningarna

Läs mer

Remiss Regional folkhälsomodell

Remiss Regional folkhälsomodell sida 1 2014-02-19 Dnr: 2014-83 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Remiss Regional folkhälsomodell Bakgrund Västra Götalandsregionen (VGR) har ett väl förankrat folkhälsoarbete sedan många år. Synen på folkhälsoarbete

Läs mer

Samkraft. Handlingsplan och budget verksamhetsåret december 2015 SIDA 1 (8)

Samkraft. Handlingsplan och budget verksamhetsåret december 2015 SIDA 1 (8) 1 (8) UTVECKLINGSLEDARE Yvonne Sawert 08-535 302 64 yvonne.sawert@huddinge.se Samkraft Handlingsplan och budget verksamhetsåret 2016 POSTADRESS Kommunstyrelsens förvaltning BESÖKSADRESS TELEFON (VX) OCH

Läs mer

KF Ärende 11. Motion om Nära mat-veckan

KF Ärende 11. Motion om Nära mat-veckan KF Ärende 11 Motion om Nära mat-veckan Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Folkhälsonämnden 2018-05-16 FHN 63 FHN 2017.0153 Motion om Nära mat-veckan Sammanfattning Folkhälsonämnden har beretts tillfälle

Läs mer

Kommunikationsplan familjestödsprojektet

Kommunikationsplan familjestödsprojektet Kommunikationsplan familjestödsprojektet Tjänsteskrivelse 2011-03-28 Handläggare: Ida Broman FKN 2006.0023 Folkhälsonämnden Kommunikationsplan familjestödsprojektet Sammanfattning I samband med beviljandet

Läs mer

Vikarieanskaffning Internkontroll II 2014

Vikarieanskaffning Internkontroll II 2014 Tjänsteskrivelse 2014-11-27 KFN 2013.0086 Handläggare: Hans Lundell Kultur- och föreningsnämnden Vikarieanskaffning Internkontroll II 2014 Sammanfattning Ett av områdena i internkontrollplanen för 2014

Läs mer

SAM, samverka, agera, motivera

SAM, samverka, agera, motivera SAM, samverka, agera, motivera Ett arbete för att skapa tryggare förutsättningar för unga, där organisationen får en samlad målbild och inkluderande förhållningssätt stärks SAM-projektet och SAM-modellen

Läs mer

Barn och unga, med psykisk ohälsa och dess vårdnadshavare ska erbjudas tidiga och samordnade insatser samt optimal hantering på rätt nivå.

Barn och unga, med psykisk ohälsa och dess vårdnadshavare ska erbjudas tidiga och samordnade insatser samt optimal hantering på rätt nivå. Upprättat av Utfärdsdatum Sida 1 av 7 SIMBA- teamen inom ramen för SIMBA-modellen för tidiga och samordnade insatser för barn och unga med psykisk ohälsa Inledning För att på bästa sätt ge barn, unga och

Läs mer

Delegering av arbetsmiljö 2016

Delegering av arbetsmiljö 2016 Tjänsteskrivelse 1 (1) 2015-10-30 FHN 2015.0027 Handläggare Ulrika Lundgren Folkhälsonämnden Delegering av arbetsmiljö 2016 Sammanfattning Enligt AFS 2001:1 ska arbetsgivaren fördela uppgifterna i verksamheterna

Läs mer

Revisionsrapport: granskning av kommunens förebyggande arbete avseende psykisk ohälsa hos barn och unga

Revisionsrapport: granskning av kommunens förebyggande arbete avseende psykisk ohälsa hos barn och unga KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 24 oktober 2018 8 Paragraf Diarienummer KS-2018/1846.912 Revisionsrapport: granskning av kommunens förebyggande arbete avseende psykisk

Läs mer

Statliga satsningar Ungdomsmottagningar

Statliga satsningar Ungdomsmottagningar Primärvårdsförvaltning -10-06 Ärendenummer: Primärvårdsstab RosMarie Nilsson Dokumentnummer: Till Presidiet för Nämnden för primärvård och folktandvård Statliga satsningar Ungdomsmottagningar Bakgrund

Läs mer

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan Dnr: 110-2012 Avtal om folkhälsosamordning i Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01 Mellan HSN 8 och Borås Stad 1 (7) 1. Parter Detta avtal är slutet mellan kommunstyrelsen i Borås nedan kallad kommunen och Västra

Läs mer

Slutrapport folkhälsonämndens visualiseringsprojekt 2014-2015

Slutrapport folkhälsonämndens visualiseringsprojekt 2014-2015 Tjänsteskrivelse 2015-03-20 Handläggare: Lena Edlund FHN 2014.0082 Folkhälsonämnden Slutrapport folkhälsonämndens visualiseringsprojekt 2014-2015 Sammanfattning Projektet har handlat om att skapa nya kanaler

Läs mer

Ny familjecentral i Karlskoga

Ny familjecentral i Karlskoga Tjänsteskrivelse 2014-08-27 BUN 2013.0517 Handläggare: Per Blom Barn- och utbildningsnämnden Ny familjecentral i Karlskoga Sammanfattning I juni 2010 antogs en principöverenskommelse om samverkan i familjecentraler

Läs mer

Ärende 26. Motion om konferenshotell med restaurang på Näset

Ärende 26. Motion om konferenshotell med restaurang på Näset Ärende 26 Motion om konferenshotell med restaurang på Näset Tjänsteskrivelse 2015-03-26 KS 2014.0233 Handläggare: Bosse Björk Kommunfullmäktige Svar på motion om att utreda möjligheterna att bygga konferenshotell

Läs mer

Förslag till Överenskommelse om en utvecklingsplan för att förbättra den psykiska hälsan hos barn och unga vuxna åren 2010-2014

Förslag till Överenskommelse om en utvecklingsplan för att förbättra den psykiska hälsan hos barn och unga vuxna åren 2010-2014 2010-04-15 Länsstrategi för folkhälsoarbetet i Västmanland Kommunerna Landstinget Länsstyrelsen VKL Förslag till Överenskommelse om en utvecklingsplan för att förbättra den psykiska hälsan hos barn och

Läs mer

Sammanställning baserad på 49 besvarade enkäter från deltagare i Dansa utan krav! Jönköpings län. Utvärderingen besvarades anonymt.

Sammanställning baserad på 49 besvarade enkäter från deltagare i Dansa utan krav! Jönköpings län. Utvärderingen besvarades anonymt. Sammanställning baserad på 49 besvarade enkäter från deltagare i Dansa utan krav! Jönköpings län. Utvärderingen besvarades anonymt. Dansa utan krav! har pågått i Jönköpings län sedan våren 2014. Grupper

Läs mer

Motionssvar: schemalägga skollunch som lektion

Motionssvar: schemalägga skollunch som lektion Tjänsteskrivelse 2013-05-14 Handläggare: Madelene Lagerlöf, Ulrika Lundgren FHN 2013.0017 Folkhälsonämnd Motionssvar: schemalägga skollunch som lektion Sammanfattning Kristdemokraterna föreslår i en motion

Läs mer

Ärende 19. Strategi för hälsa

Ärende 19. Strategi för hälsa Ärende 19 Strategi för hälsa Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Folkhälsonämnden 2018-02-14 FHN 9 FHN 2018.0051 Strategi för hälsa Sammanfattning Folkhälsonämnden ser att Strategi för Hälsa, helt stödjer

Läs mer

KF Ärende 44. Medborgarförslag om rekreationsområde "Lustighej"

KF Ärende 44. Medborgarförslag om rekreationsområde Lustighej KF Ärende 44 Medborgarförslag om rekreationsområde "Lustighej" Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-10-19 KS. 2018-00178 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Sandra Karlsson Svar på medborgarförslag om

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FOLKHÄLSORÅDET

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FOLKHÄLSORÅDET Plats och tid Bildhuggaren, kl. 13.30-16.00 ande Rolf Eriksson (S) ordf. Kommunstyrelsen Lars Glad (M), vice ordf. Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Alda Danial FP) Kommunstyrelsen, ersättare Laila Neck

Läs mer

Sociala insatsgrupper Tillsammans är vi på rätt väg

Sociala insatsgrupper Tillsammans är vi på rätt väg Sociala insatsgrupper Tillsammans är vi på rätt väg Målgrupp för Sociala insatsgrupper Pojkar och flickor mellan 12 18 år boendes i området Araby. Ungdomar som uppvisar ett riskbeteende där kriminalitet

Läs mer

PROTOKOLL. Aleväv, Nödinge kommunhus, kl 13:00-16:00

PROTOKOLL. Aleväv, Nödinge kommunhus, kl 13:00-16:00 Plats och tid ande Aleväv, Nödinge kommunhus, kl 13:00-16:00 Monica Samuelsson (S) ordförande Rose-Marie Fihn (FP) Anita Skoglund (M) vice ordförande Jarl Karlsson (S) Ale kommun Ale kommun Västra HSN

Läs mer

Fysisk aktivitet som insats vid psykisk ohälsa

Fysisk aktivitet som insats vid psykisk ohälsa Fysisk aktivitet som insats vid psykisk ohälsa Anna Duberg anna.duberg@oru.se Med. Dr., Forskningshandledare, Universitetssjukvårdens Forskningscentrum, Region Örebro Län Institutionen för Hälsovetenskap

Läs mer

Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund

Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund 2015-10-07 Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund Bakgrund Regeringen har de senaste åren gjort omfattande satsningar för att belysa och åstadkomma förbättringar

Läs mer

Förenklad förstudie och samarbetsförslag

Förenklad förstudie och samarbetsförslag Tjänsteskrivelse -02-21 KFN 2013.0096 Handläggare: Annelie Henriksson Förenklad förstudie och samarbetsförslag Sammanfattning Arbetet med införande av e-arkiv i Karlskoga kommun har påbörjats under hösten

Läs mer

Utvecklingsprojekt Social hållbarhet - ansökningsperiod 1 april 2017

Utvecklingsprojekt Social hållbarhet - ansökningsperiod 1 april 2017 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Ahlgren 2017-04-10 KS 2017/0378 50065 Kommunstyrelsens arbetsutskott Utvecklingsprojekt Social hållbarhet - ansökningsperiod 1 april 2017 Förslag

Läs mer

Beslutsprocessen - Kommunfullmäktiges investeringsbeslut Fastighetsägare - Konstnärlig utsmyckning

Beslutsprocessen - Kommunfullmäktiges investeringsbeslut Fastighetsägare - Konstnärlig utsmyckning Tjänsteskrivelse 2015-02-18 KFN 2015.0033 Handläggare: Hans Lundell Kultur- och föreningsnämnden Remissyttrande - Investeringspolicy Sammanfattning Kultur- och föreningenämnden har beretts tillfälle att

Läs mer

Barnkonsekvensanalys inför genomförandet av dans som metod för att stärka ungas psykiska hälsa

Barnkonsekvensanalys inför genomförandet av dans som metod för att stärka ungas psykiska hälsa Barnkonsekvensanalys 2013 Barnkonsekvensanalys inför genomförandet av dans som metod för att stärka ungas psykiska hälsa Karlskoga och Degerfors kommuner Folkhälsoförvaltningen Cecilia Ljung Karlskoga

Läs mer

Ansökan. om utvecklingsmedel till tidigare insatser Projektet Barn i Salem 2007-03-15

Ansökan. om utvecklingsmedel till tidigare insatser Projektet Barn i Salem 2007-03-15 Kommunstyrelsens stab Säby Torg 16/144 80 Rönninge Björn Callmar/Ungdomssamordnare 08 532 598 37, bjorn.callmar@salem.se www.salem.se eller www.plaskis.nu 2007-03-15 Ansökan om utvecklingsmedel till tidigare

Läs mer

152 Översyn och samordning av drogpolicy för Höörs kommun

152 Översyn och samordning av drogpolicy för Höörs kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2016-08-15 1 (2) KOMMUNSTYRELSEN Dnr KSF 2016/255 152 Översyn och samordning av drogpolicy för Höörs kommun Beslut Kommunstyrelsen beslutar: 1. Barn- och utbildningsnämnden,

Läs mer

11. Motion om att inrätta en barnombudsman i Västerviks kommun svar Dnr 2016/

11. Motion om att inrätta en barnombudsman i Västerviks kommun svar Dnr 2016/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 22 (28) 2016-11-28 Kf Ks 388 11. Motion om att inrätta en barnombudsman i Västerviks kommun svar Dnr 2016/154-109 Christina Sundsmon (W) har 18 april 2016 väckt

Läs mer

UPPDRAGSHANDLING FÖR SKOLSKÖTERSKOR I ÖREBRO KOMMUN

UPPDRAGSHANDLING FÖR SKOLSKÖTERSKOR I ÖREBRO KOMMUN UPPDRAGSHANDLING FÖR SKOLSKÖTERSKOR I ÖREBRO KOMMUN Elevhälsan och särskilt den medicinska delen av elevhälsan har ett omfattande regelverk. Det handlar om allt från internationella konventioner och överenskommelser

Läs mer

Möckelnföreningarna. Kultur- och föreningsnämndens protokoll 2012-09-13 66

Möckelnföreningarna. Kultur- och föreningsnämndens protokoll 2012-09-13 66 Tjänsteskrivelse 2014-09-02 KFN 2012.0069 Handläggare: Hans Lundell Kultur- och föreningsnämnden Möckelnföreningarna Sammanfattning Karlskoga Folkhögskola tog 2012 initiativet till ett utvecklingsprojekt

Läs mer

Ansökan & utvärdering för 2010 Danderyds kommun ansökte för 2010 om totalt 670,000 kronor och beviljades 500,000 kr.

Ansökan & utvärdering för 2010 Danderyds kommun ansökte för 2010 om totalt 670,000 kronor och beviljades 500,000 kr. UNGT FOKUS DANDERYD Delrapport angående länsstyrelsemedel 2010 Tillhör KFN protokoll 2010-10-19, 79 Fokus under året har varit på en fortsättning av utveckling av projekt skolan som förebyggare/ förebyggande

Läs mer

Samordnade insatser för barn och unga

Samordnade insatser för barn och unga Samordnade insatser för barn och unga Nationell nivå Synkronisering av samhällets alla insatser för barn och unga som har eller riskerar att drabbas av psykisk ohälsa Insatserna behöver utvecklas för att

Läs mer