Lokal uppföljning av ungdomspolitiken, Lupp 2017: Återrapportering till Kommunstyrelsen av åtgärdsplan för Kulturnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lokal uppföljning av ungdomspolitiken, Lupp 2017: Återrapportering till Kommunstyrelsen av åtgärdsplan för Kulturnämnden"

Transkript

1 Emma Gerdien Handläggare SKRIVELSE Datum (5) Instans Kulturnämnden Dnr KUN Lokal uppföljning av ungdomspolitiken, Lupp 2017: Återrapportering till Kommunstyrelsen av åtgärdsplan för Kulturnämnden 2021 Kulturnämndens beslut Kulturnämnden beslutar att översända åtgärdsplan för Kulturnämnden 2021 kopplat till Lupp - lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2017 till Kommunstyrelsen. Sammanfattning av ärendet Lupp står för lokal uppföljning av ungdomspolitiken och genomförs nationellt för ÅK 8 och ÅK 2 på gymnasiet vart tredje år. I Borås Stad genomfördes den fjärde Luppen hösten Luppen används för uppföljning och analys av kvaliteten på kommunens arbete ur olika aspekter, att förbättra verksamheten och möjligheterna till inflytande för unga, samt att ta tillvara på synpunkter. Kommunstyrelsen har gett Kulturnämnden i uppdrag att redovisa planerade åtgärder utifrån de resultat Lupp 2017 visar. Kulturnämnden redovisar planerade åtgärder inom avsnittet Fritid och kulturliv. Luppen visar att majoriteten av de unga i Borås Stad är nöjda med sin fritid. Dock syns skillnader utifrån kön, där killar är betydligt mer nöjda med fritidsutbudet än vad tjejer är, och utifrån stadsdel där unga i ytterområdena, exempelvis Viskafors och Fristad, upplever att det saknas fritidsaktiviteter. Unga med funktionsnedsättning, nedsatt hälsa, oro för ekonomi eller med vårdnadshavare som står utanför arbetsmarknaden är också mindre nöjda med sin fritidssituation. Kulturnämnden beslutar att organisera arbetet med att förbättra resultaten i Lupp 2021 i en åtgärdsplan som baseras på innevarande Lupp-resultat, den ungdomspolitiska handlingsplanen samt Vision Ärendet i sin helhet Lupp står för lokal uppföljning av ungdomspolitiken och genomförs nationellt för ÅK 8 och ÅK 2 på gymnasiet var tredje år. I Borås Stad genomfördes den fjärde Luppen hösten Luppen används för uppföljning och analys av kvalitet av kommunens arbete ur olika aspekter, att förbättra verksamheten och möjligheterna till inflytande för unga, samt att ta tillvara på synpunkter. Kulturnämnden Postadress Borås Besöksadress Kulturkontoret, P A Halls Terrass 2 Hemsida boras.se E-post kultur@boras.se Telefon vxl

2 2(5) Kommunstyrelsen har gett nämnderna i Borås Stad i uppdrag att redovisa planerade åtgärder utifrån respektive ansvarsområde för de resultat Luppen visar. De planerade åtgärderna samt Lupp-resultatet som helhet kommer att användas som underlag vid revidering utav det ungdomspolitiska programmet samt tillhörande handlingsplan. De frågor som väljs ut att arbeta med inom Kulturnämndens åtgärdsplan distribueras via kulturnämndssammanträdet i december Uppföljning sker efter 1,5 år samt revideras i samband med nästa Lupp, år Resultatet av Luppen har sammanställts i enlighet med strukturen i det Ungdomspolitiska programmet: Fritid- och kulturliv, Hälsa och trygghet, Inflytande och delaktighet samt Utbildning och arbete. Kulturnämnden redovisar planerade åtgärder inom avsnittet Fritid och kulturliv. Kulturnämndens åtgärder har valts ut med bakgrund av det ungdomspolitiska programmet, Vision 2015 samt resultaten av Lupp I Borås ungdomspolitiska program betonas ungas möjligheter till en jämställd och tillgänglig fritid som uppmuntrar mångfald, kreativitet och engagemang. I Vision 2025 framgår att ett av målområdena för Borås Stad är att vi tar gemensamt ansvar för barn och unga. Detta bland annat genom att barn och unga får uttrycka sin åsikt och få möjlighet att påverka, samt att kommunen i samarbete med andra aktörer skapar mötesplatser och bidrar till en god demokratisk fostran samt goda uppväxtvillkor. Luppen visar En genomgående tendens i rapporten är att det finns skillnader när analys görs utifrån sociala aspekter så som könsidentitet, funktionsnedsättning, bostadsområde, ekonomi, skola, sexuell läggning och/eller ekonomiska förutsättningar. Majoriteten av de unga är nöjda med sin fritid. Killar är nöjdare med sin fritid än vad tjejer är, och antalet tjejer som är nöjda med sin fritid har sjunkit sedan den senaste undersökningen Tjejer upplever enligt rapporten att det i mindre grad finns mycket att göra, vilket ytterligare ökar könsskillnaderna i hur fritidsutbudet upplevs. Unga som har funktionsnedsättning, ohälsa eller som oroar sig för familjens ekonomi och/eller har en arbetslös förälder är också mindre nöjda med sin fritid. Av de ungdomar som har funktionsnedsättning/sjukdom upplever 27%, alltså närmare en tredjedel av dessa respondenter, att de saknar aktiviteter. De är mindre nöjda med sin fritid totalt sätt, och uppger i högre grad att de aldrig går på konsert, museum eller teater. Unga med funktionsnedsättning ser i större grad olika hinder för att delta i fritidsaktiviteter. De besöker också i lägre grad kulturföreställningar. Unga i ytterområdena upplever också att de saknar fritidsaktiviteter. Tjejer i ÅK 2 är den grupp som i högst grad saknar fritidsaktiviteter (33%) där de bor. Främst förekommer denna upplevelse hos unga som inte är skrivna (men studerar) i Borås Stad eller som är skrivna i serviceorterna Viskafors och Fristad.

3 3(5) Luppen uppmanar att titta närmare på vad dessa skillnader beror på, och Kulturförvaltningens verksamheter bör analysera hur dessa gruppers behov och intressen ser ut. Av enkäten framgår att insatser bör göras för att förbättra tillgängligheten av fritids-och kulturaktiviteter för ungdomar utifrån kön, funktionsnedsättning och familjeekonomi. Andelen som svarat att de aldrig utövar eller besöker kultur-aktiviteter är inte tillfredsställande. Bland de aktiviteter som aldrig görs av respondenterna framkommer det att 36% av tjejerna och 40% av killarna aldrig besöker bibliotek och att liknande förhållande i procent gäller för att gå på konsert, teater/musikal/dans, och museum/utställning. När det kommer till kulturaktiviteter finns det könsskillnader att reflektera över: Killar svarar i högre grad att de aldrig deltar i kulturrelaterade aktiviteter - upplevelsebaserad såväl som aktivitetsbaserade - utom vad gäller att besöka museum eller utställning, där tjejerna i aningen större utsträckning (53%) aldrig besöker dessa. När det kommer till uppvisningar som teater, musikal eller dans är det hela 70% av killarna som aldrig besöker sådana. Flickor som aldrig spelar teater, ägnar sig åt musik eller dansar är 43% jämfört med pojkarnas 61%. (Detta kan jämföras med Kulturskolans elevers könsfördelning som är, och har under en längre tid varit, 60 % flickor och 40% pojkar.) Åtgärdsplan Kulturnämnden bör fortsätta utveckla frågan om hur fler unga kan få tillgång till ett brett kultur- och fritidsutbud, samt hur ungas delaktighet och inflytande i sin fritid kan stärkas. Metoder och undersökningar bör samordnas med Fritidsoch folkhälsoförvaltningen då en del frågor och utmaningar rimligen överlappar. Under perioden fram till nästa Lupp bör särskilt fokus läggas på frågan varför tjejer är mindre nöjda med sin fritid nu än 2014, samt vilken typ av aktiviteter som målgruppen saknar och vad som kan förbättras för gruppen unga med funktionsnedsättning. Även frågan kring om förstärkning av kulturutbudet i serviceorterna för unga bör undersökas närmare för respektive verksamhetsområde och i samverkan med Fritids- och folkhälsoförvaltningens verksamheter. I arbetet med Kraftsamling Sjöbo bör materialet från Luppen analyseras och vid applicerbarhet användas i samverkan för arbetet att utveckla verksamheterna och aktiviteter i stadsdelen. I arbetet med att etablera kulturverksamhet i form av Kulturskolan och nyetableringen av folkbiblioteket i stadsdelen Hässleholmen bör också Luppens resultat tas i bruk och ovan nämnda målgruppers behov och önskemål undersökas närmare. Särskilt fokus bör läggas på dialog med målgruppen i utformandet av verksamhet och utbud. Detta gäller även satsningen på Gatukultur 2019 som genomförs på Hässleholmen och på Sjöbo under sommaren 2019.

4 4(5) Kulturkortet Pussel samlar flera av Kulturförvaltningens och externa arrangörers verksamheter kring program för målgruppen över 13 år med fokus på ung kultur. Varje år arrangeras tre till sex Guldpusselkvällar som blir kostnadsfria för den som samlat pusselbitar genom att delta i olika kulturarrangemang. Under 2019 ska verksamheten utvecklas med fokus på kommunikation i samverkan med de institutioner och organisationer som ingår i samarbetet, samt Kulturförvaltningens kommunikatör. Åtgärdsplan 2021 för Kulturnämnden utifrån Lupp 2017 Vad Effekt? När Vem Uppföljning (tid) Förbättra utbudet av fritidsaktiviteter i stadsdelen Sjöbo genom att stärka dialogen med målgruppen samt att ta in reflektioner från unga tjejer i syfte att förbättra kunskaperna om deras fritidssituation. Insatserna sker i samråd med Fritidsoch Stärka utbudet av kulturaktiviteter i området i dialog med målgruppen i samband med etableringen av verksamhet inom Kulturskolan och Hässleholmens bibliotek. Genomföra arrangemang inom ramen för Gatukultur 2019 i samarbete med unga. Insatserna sker i samråd med Fritidsoch Förbättrade kunskaper om målgruppens behov och önskemål i området samt stärkt kvalitet på insatserna inom ramen för Kraftsamling Sjöbo, med önskad effekt att stärka fritidens för målgruppen i området. Förbättrade kunskaper om målgruppens behov och önskemål i området samt stärkt inflytande från målgruppen i planering av aktiviteter, med önskad effekt att stärka fritidens för målgruppen Sjöbo bibliotek, Konstmuseet, Kulturkontoret (inom ramen för Kraftsamling Sjöbo). Hässleholmens bibliotek, Kulturskolan, Kulturkontoret Första utvärdering hösten 2019, sedan i samband med utvärdering av Kraftsamling Sjöbo, Löpande, hösten 2019, halvtid samt inför LUPP 2021.

5 5(5) Inom ramen för verksamheten Pussel stärka kommunikation och dialog med målgruppen genom upprättande av kommunikationsplan. Högre kännedom hos målgruppen om verksamheten Pussel och de aktiviteter samarbetsparterna erbjuder för målgruppen Medverkande i verksamheten Pussel, Kulturförvaltningens kommunikatör. Hösten 2019, halvtid, inför LUPP Undersöka möjligheterna för ökat utbud av aktiviteter i områdena Fristad och Viskafors i samråd med Fritids- och Utökat utbud i serviceorterna, med önskad effekt att stärka fritidens för målgruppen i området, med särskilt fokus på unga tjejer Fristad bibliotek, Viskafors bibliotek, Kulturkontoret, Kulturskolan Enligt rapportering till KS (1,5 år efter LUPP, samt i samband med LUPP). Beslutsunderlag 1. Lupp Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2017 Beslutet expedieras till 1. Kommunstyrelsen, KS.diarium@boras.se 2. Fritids- och folkhälsonämnden, FOFN.diarium@boras.se Sara Andersson Ordförande Eva-Lotta Franzén Förvaltningschef

Uppföljning av Grundskolenämndens uppdrag Lupp - Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2017

Uppföljning av Grundskolenämndens uppdrag Lupp - Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2017 Julio Garcia Atterström Handläggare SKRIVELSE Datum 2018-12-13 Sida 1(2) Instans Grundskolenämnden Dnr GRN 2018-00113 3.5.1.25 Uppföljning av Grundskolenämndens uppdrag Lupp - Lokal uppföljning av ungdomspolitiken

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stad Ungdomspolitiskt program Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter och metoder

Läs mer

Yttrande över Borås Stads Ungdomspolitiska program

Yttrande över Borås Stads Ungdomspolitiska program SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2019-10-04 Fritids- och folkhälsonämnden Sida 1(3) 134 Dnr FOFN 2019-00137 1.4.2.0 Yttrande över Borås Stads Ungdomspolitiska program 2020-2023 Fritids- och folkhälsonämndens

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Policy för mötesplatser för unga i Malmö Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Varför en policy? Mål För att det ska vara möjligt att följa upp och utvärdera verksamheten utifrån policyn så används två typer av

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Program för föräldraskapsstöd

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Program för föräldraskapsstöd Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för föräldraskapsstöd Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter

Läs mer

Ungdomspolitisk Strategi Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner

Ungdomspolitisk Strategi Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner p.2014.808 Dnr.2011/354 Ungdomspolitisk Strategi Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-04-08 59 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen

Läs mer

UNGDOMSPOLITISKT PROGRAM

UNGDOMSPOLITISKT PROGRAM UNGDOMSPOLITISKT PROGRAM Ungdomspolitiskt program, Mora kommun Daterad 2009-11-16 Fastställd Kommunfullmäktige 2009-11-16 Reviderad - Produktion Kommunledningskontoret Dnr 2009/138 030 Dokument Winess,

Läs mer

Lupp - Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2017

Lupp - Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2017 Åsa Skytt Jansson Handläggare 033 357219 SKRIVELSE Datum 2018-12-10 Sida 1(5) Instans Fritids- och folkhälsonämnden Dnr FOFN Lupp - Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2017 Fritids- och folkhälsonämndens

Läs mer

Program för Öppen ungdomsverksamhet

Program för Öppen ungdomsverksamhet Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för Öppen ungdomsverksamhet Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Kultur- och Biblioteksprogram. för Borås Stad

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Kultur- och Biblioteksprogram. för Borås Stad Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Kultur- och Biblioteksprogram för Borås Stad Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter

Läs mer

LUPP-resultat för Avesta kommun Enkätundersökning av ungdomar i åk 8 på högstadiet och år 2 på gymnasiet

LUPP-resultat för Avesta kommun Enkätundersökning av ungdomar i åk 8 på högstadiet och år 2 på gymnasiet LUPP-resultat för Avesta kommun 2015 Enkätundersökning av ungdomar i åk 8 på högstadiet och år 2 på gymnasiet 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Vad är LUPP?... 3 LUPP i Avesta kommun... 3 Kunskapsbaserad

Läs mer

Uppföljning av Kommunfullmäktiges uppdrag som inte ingår i budget barn och ungas inflytande och delaktighet

Uppföljning av Kommunfullmäktiges uppdrag som inte ingår i budget barn och ungas inflytande och delaktighet Jonna Börjesson Handläggare 033 353805 SKRIVELSE Datum 2018-12-17 1(4) Instans Kulturnämnden Dnr KUN 2018-00160 1.2.4.25 Uppföljning av Kommunfullmäktiges uppdrag som inte ingår i budget 2018 - barn och

Läs mer

Plan för Överenskommelsen i Borås

Plan för Överenskommelsen i Borås Plan för Överenskommelsen i Borås Den lokala Överenskommelsen i Borås handlar om hur Borås Stad och de idéburna organisationerna ska utveckla och fördjupa sitt samarbete för att gemensamt upprätthålla

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 25 januari 2016, 14/16

Antagen av kommunfullmäktige 25 januari 2016, 14/16 w BARN- OCH UNGDOMSPOLITISKT PROGRAM för Skövde kommun 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige 25 januari 2016, 14/16 Arbetet med att ta fram barn- och ungdomspolitiskt program har skett under 2014 2015

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige

Antagen av kommunfullmäktige Antagen av kommunfullmäktige 2015-05-13 1 Innehåll... 2 1. Inledning och bakgrund... 3 2. Uddevalla kommuns vision... 3 3. Omvärldens påverkan... 3 3.1 Nationell påverkan... 3 3.2 Lokal påverkan... 4 4.

Läs mer

Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga, program för barn- och ungdomskultur i Stockholm

Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga, program för barn- och ungdomskultur i Stockholm HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR FÖRS KOLA, FRITID OCH KUL TUR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-03-25 Handläggare: Anna Magnfors Telefon: 08-508 05073 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

Sammanfattning Fritid och kulturliv Hälsa och Trygghet

Sammanfattning Fritid och kulturliv Hälsa och Trygghet Ung i Borås Sammanställd av Enkätfabriken April 2018 Innehållsförteckning Sammanfattning...4 Bakgrund och syfte...6 A. Bakgrundsfrågor... 8 B. Fritid och kulturliv... 11 C. Hälsa och trygghet... 19 D.

Läs mer

Tillgänglig kultur- och fritidsverksamhet

Tillgänglig kultur- och fritidsverksamhet 2009-07-06 Sidan 1 av 6 Dnr remissversion Tillgänglig kultur- och fritidsverksamhet Efter en motion till kommunfullmäktige tillsattes en arbetsgrupp med uppgift att ta fram en handlingsplan gällande kultur-

Läs mer

Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga. Strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm remissvar

Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga. Strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm remissvar ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA OCH FRITID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-11-19 Handläggare: Agneta Stenborg Telefon: 076-12 90 199 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Kultur

Läs mer

Program för ett Integrerat samhälle

Program för ett Integrerat samhälle Hans Johansson Handläggare 033-35 85 73 SKRIVELSE Datum 2019-05-14 Instans Arbetslivsnämnden Dnr ALN 2019-00055 1.1.3.0 Sida 1(1) Program för ett Integrerat samhälle Arbetslivsnämndens beslut Arbetslivsnämnden

Läs mer

Ungas fritid. Oscar Svensson oscar.svensson@ungdomsstyrelsen.se

Ungas fritid. Oscar Svensson oscar.svensson@ungdomsstyrelsen.se Ungas fritid Oscar Svensson oscar.svensson@ungdomsstyrelsen.se Den nationella ungdomspolitiken Övergripande mål Alla unga ska ha verklig tillgång till välfärd Alla unga ska ha verklig tillgång till inflytande

Läs mer

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Kulturnämnden har ansvar för kommunens kulturpolitik och verksamheter inom kultur och fritid. Nämnden vill visa att kultur är mer än det som ryms i detta

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för föräldrastöd Program för föräldrastöd 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Barn- och ungdomspolitisk strategi

Barn- och ungdomspolitisk strategi Datum Barn- och ungdomspolitisk Antagen av kommunstyrelsen Antagen av: Kommunstyrelsen 2014-09-09, 136 Dokumentägare: Förvaltningschef Ersätter dokument: - Dokumentnamn: Barn- och ungdomspolitisk Dokumentansvarig:

Läs mer

Idrottspolitiskt program för Falköpings kommun

Idrottspolitiskt program för Falköpings kommun Idrottspolitiskt program för Falköpings kommun Beachhallen Antaget av kommunfullmäktige den 30 mars 2015, 28 Innehållsförteckning Inledning... 3 Idrotten är en samhällsresurs... 4 Idrottsrörelsens verksamhetsidé...

Läs mer

Mål och budget för kulturnämnden

Mål och budget för kulturnämnden 2017-09-01 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KUN 2017/118 Kulturnämnden Mål och budget 2018-2020 för kulturnämnden Förslag till beslut Kulturnämnden föreslår att kommunfullmäktige fattar följande beslut. 1. Kommunfullmäktige

Läs mer

Ungdomspolitiskt program för Karlskrona kommun

Ungdomspolitiskt program för Karlskrona kommun Ungdomspolitiskt program för Karlskrona kommun Gäller från och med 2012-10-18 2 Ungdomspolitiskt program Ungdomsrådet, som tidigare kallades ungdomsdemokratigruppen, där också framtagandet av ett ungdomspolitiskt

Läs mer

Allmänna bestämmelser

Allmänna bestämmelser Kulturbidrag Kultur- och fritidsnämnden beviljar bidrag till föreningar och organisationer som bedriver en regelbunden kulturverksamhet inom exempelvis teater, dans, musik, bild och form, film och media,

Läs mer

Yttrande över motion - Motverka machokulturer - ge pojkar och unga killar en chans att få vara sig själva - inlämnad av V

Yttrande över motion - Motverka machokulturer - ge pojkar och unga killar en chans att få vara sig själva - inlämnad av V Kultur- och fritidsnämnden 2018-01-11 Kultur- och fritidsförvaltningen Förvaltningskontoret KFN/2017:288 Lena Klintberg, Utvecklare 1 (3) Kultur- och fritidsnämnden Yttrande över motion - Motverka machokulturer

Läs mer

Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun

Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun 1 (8) Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun Dokumenttyp: Program Beslutad av: Kultur och fritidsnämnden (2013 09 24 66 ) och barn och utbildningsnämnden (2013 12 11 108) Gäller för: Alla

Läs mer

Ung livsstil på Lidingö 2015/2016

Ung livsstil på Lidingö 2015/2016 Ung livsstil på Lidingö 2015/2016 En studie av årskurs 7-9 samt gymnasiet Av: Ulf Blomdahl, Stig Elofsson och Linda Lengheden Fritidstrivsel & preferenser Undersökningsgrupp Ung livsstil Lidingö 2003 Antal

Läs mer

Ungdomspolitiskt program. Skövde kommun 2011-2013

Ungdomspolitiskt program. Skövde kommun 2011-2013 Ungdomspolitiskt program Skövde kommun 2011-2013 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Bakgrund och syfte... 3 2.1 Nationella utgångspunkter... 3 2.2 Kommunalt perspektiv... 4 2.3 Programmets utformning... 5 3.

Läs mer

Med fokus på unga En politik för goda levnadsvillkor, ungas makt och inflytande

Med fokus på unga En politik för goda levnadsvillkor, ungas makt och inflytande Med fokus på unga En politik för goda levnadsvillkor, ungas makt och inflytande Lena Nyberg Generaldirektör Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor Foto: Colourbox OM MUCF Myndigheten för ungdoms-

Läs mer

Mönsterås kommuns skolkulturplan

Mönsterås kommuns skolkulturplan Mönsterås kommuns skolkulturplan Kulturen skapar förutsättningar för delaktighet, individuell utveckling, fantasi, självständigt tänkande och större förståelse för omvärlden, det är därför särskilt viktigt

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 Kultur- och Fritidsnämnden

VERKSAMHETSPLAN 2015 Kultur- och Fritidsnämnden Verksamhetsplan 1(13) VERKSAMHETSPLAN Kultur- och Fritidsnämnden Framtagen av: Annica Skog Datum: -11-25 Version: 1 Diarienummer: /ULN 067 Verksamhetsplan 2(13) Innehåll 1. Nämndens grunduppdrag... 3 Vision...

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden Bilaga 1

Kultur- och fritidsnämnden Bilaga 1 Kultur- och fritidsnämnden Bilaga 1 Nämndens samtliga mål med indikatorer Nämndens viktigaste mål för verksamheten En attraktiv kommun: Ett rikt och synligt kultur- idrotts- och fritidsliv ska bidra till

Läs mer

Riktlinjer för Ung Peng-stöd

Riktlinjer för Ung Peng-stöd Tjänsteskrivelse 2012-11-20 KFN 2012.0063 Handläggare: Nina Simonen Kultur- och föreningsnämnden Riktlinjer för Ung Peng-stöd Sammanfattning Ung Peng är ett ekonomiskt stöd från Karlskoga kommun till ungdomar

Läs mer

Borås Stads Handlingsplan för ett tillgängligt samhälle

Borås Stads Handlingsplan för ett tillgängligt samhälle Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Handlingsplan 2018-2020 för ett tillgängligt samhälle Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Strategi för kulturverksamheten i Blå Huset

Strategi för kulturverksamheten i Blå Huset Sida 1 (5) 2016-05-09 Handläggare Susanne Lundström 08-508 033 60 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Strategi för kulturverksamheten i Blå Huset Förvaltningens förslag till beslut Stadsdelsnämnden beslutar

Läs mer

Välfärdsbokslutet 2018 för ett socialt hållbart Borås. - Kristina Nyberg Smahel, utvecklingsledare, Kvalitets- och utvecklingsenheten FoF

Välfärdsbokslutet 2018 för ett socialt hållbart Borås. - Kristina Nyberg Smahel, utvecklingsledare, Kvalitets- och utvecklingsenheten FoF Välfärdsbokslutet 2018 för ett socialt hållbart Borås - Kristina Nyberg Smahel, utvecklingsledare, Kvalitets- och utvecklingsenheten FoF Välfärdsbokslutets resa från start till nu 1996/97 SKL och Folkhälsoinstitutet

Läs mer

Program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Svar på remiss från kommunstyrelsen Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Sida 1 (5) 2017-09-08 Handläggare Mats Sylwan Telefon: 070 544 18 24 Till Kulturnämnden 2017-09-19 Program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell

Läs mer

Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga. Program för barn- och ungdomskultur i Stockholm stad

Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga. Program för barn- och ungdomskultur i Stockholm stad Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga Program för barn- och ungdomskultur i Stockholm stad Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga. Program för barn- och ungdomskultur i Stockholm November

Läs mer

Barn- och ungdomspolitiskt program. Eksjö kommun

Barn- och ungdomspolitiskt program. Eksjö kommun Barn- och ungdomspolitiskt program Eksjö kommun Barn och ungdomar känner stolthet och glädje över sin hemort Antaget av kommunfullmäktige 2007-01-25, 121 Innehållsförteckning INLEDNING OCH BAKGRUND...

Läs mer

Regeringen tillsatte 2014 en demokratiutredning med två övergripande syften:

Regeringen tillsatte 2014 en demokratiutredning med två övergripande syften: Vi lever i ett demokratiskt samhälle. Sverige har ett av världens högsta valdeltaganden och en stor del av befolkningen har ett starkt förtroende för landets demokratiska institutioner. I olika undersökningar

Läs mer

När var hur om ungas kultur- En analys av ungas kulturutövande på fritiden (2011) Jonas Larsson Thörnberg Jonas.larsson-thornberg@mucf.

När var hur om ungas kultur- En analys av ungas kulturutövande på fritiden (2011) Jonas Larsson Thörnberg Jonas.larsson-thornberg@mucf. När var hur om ungas kultur- En analys av ungas kulturutövande på fritiden (2011) Jonas Larsson Thörnberg Jonas.larsson-thornberg@mucf.se Övergripande mål för den nationella ungdomspolitiken Alla unga

Läs mer

Markan/Ungdomens Hus - fortsatt utredning av framtida verksamhet

Markan/Ungdomens Hus - fortsatt utredning av framtida verksamhet TJÄNSTESKRIVELSE 1(5) Datum Diarienummer 2018-06-01 KLK 2018/57 Handläggare Projektledare Catharina Hjalmarsson Kulturförvaltningen 0451-26 71 03 catharina.hjalmarsson@hassleholm.se Kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Med fokus på unga En politik för goda levnadsvillkor, ungas makt och inflytande

Med fokus på unga En politik för goda levnadsvillkor, ungas makt och inflytande Med fokus på unga En politik för goda levnadsvillkor, ungas makt och inflytande Lena Nyberg Generaldirektör Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor Foto: Colourbox OM MUCF Myndigheten för ungdoms-

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR TILL- GÄNGLIGHET, DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE

HANDLINGSPLAN FÖR TILL- GÄNGLIGHET, DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE KULTURSKOLAN HANDLINGSPLAN FÖR TILL- GÄNGLIGHET, DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE KULTUR SKOLAN www.goteborg.se INTRODUKTION Göteborg ska vara den jämlika staden som bidrar till ett gott liv för alla. En del

Läs mer

Samverkansavtal för folkhälsa - ett perspektiv för ungas delaktighet. Reglab 21 oktober 2015 Tema: Ungas medinflytande och hälsa

Samverkansavtal för folkhälsa - ett perspektiv för ungas delaktighet. Reglab 21 oktober 2015 Tema: Ungas medinflytande och hälsa Samverkansavtal för folkhälsa - ett perspektiv för ungas delaktighet Reglab 21 oktober 2015 Tema: Ungas medinflytande och hälsa 11 målområden som stödjer det nationella folkhälsomålet 1. Delaktighet och

Läs mer

LUPP Handlingsplan: lokal uppföljning av ungdomspolitiken

LUPP Handlingsplan: lokal uppföljning av ungdomspolitiken Sammanfattning LUPP Handlingsplan: lokal uppföljning av ungdomspolitiken Hösten 2014 genomfördes en lång enkät (Lupp) med unga i åk 8 och år 2 på gymnasiet. Totalt 1177 unga svarade på frågor om fritid,

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog och medborgarengagemang. Beslutad av kommunstyrelsen , 155/18. Dnr KS

Riktlinjer för medborgardialog och medborgarengagemang. Beslutad av kommunstyrelsen , 155/18. Dnr KS Riktlinjer för medborgardialog och medborgarengagemang Beslutad av kommunstyrelsen 2018-06-18, 155/18. Dnr KS2015.0513 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Syfte och önskade effekter... 3 3 Definitioner... 3 3.1

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Svar på remiss från kommunstyrelsen

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Svar på remiss från kommunstyrelsen Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-09-08 Handläggare Eva Stenstam Telefon: 08 508 31 989 Till Kulturnämnden 2017-09-19 Program för barnets rättigheter och inflytande

Läs mer

Barn- och ungdomspolitisk strategi Orsa kommun

Barn- och ungdomspolitisk strategi Orsa kommun Barn- och ungdomspolitisk strategi Orsa kommun 2019-2020 Inledning Orsa ska vara en plats som barn och unga upplever som lyhörd, inkluderande och öppen under sin uppväxt, likväl som en plats som känns

Läs mer

Övergripande handlingsplan för det ungdomspolitiska arbetet 2013-2014

Övergripande handlingsplan för det ungdomspolitiska arbetet 2013-2014 Övergripande handlingsplan för det ungdomspolitiska arbetet 2013-2014 (Reviderad 11.12.2013) Inledning Det övergripande målet för det lokala ungdomspolitiska arbetet är: Landskrona stad ska vara en kommun

Läs mer

Datum Motion av Erik Pelling och Bengt Sandblad (båda S) om kunskapsbaserad ungdomspolitik

Datum Motion av Erik Pelling och Bengt Sandblad (båda S) om kunskapsbaserad ungdomspolitik KS 17 18 MAJ 2011 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Fichtel Åsa Datum 2011-04-26 Diarienummer KSN-2010-0573 Kommunstyrelsen Motion av Erik Pelling och Bengt Sandblad (båda S) om kunskapsbaserad ungdomspolitik

Läs mer

Plats och tid Kulturhuset, Röda Rummet, måndagen den 29 januari 2018 kl

Plats och tid Kulturhuset, Röda Rummet, måndagen den 29 januari 2018 kl Instans 1(6) Plats och tid Kulturhuset, Röda Rummet, måndagen den 29 januari 2018 kl 17.00-19.05 Beslutande Ledamöter Sara Andersson (S), ordförande Lars Gustaf Andersson (L), 1:e vice ordförande Peter

Läs mer

Lidingö stad hälsans ö för alla

Lidingö stad hälsans ö för alla 1 (5) DATUM DNR 2016-10-10 KS/2016:126 Lidingö stad hälsans ö för alla Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning Antagen av kommunfullmäktige den 19 december 2016 och gällande från och

Läs mer

Kulturskolan i storstan minskat utanförskap genom samverkan 3 (12)

Kulturskolan i storstan minskat utanförskap genom samverkan 3 (12) 3 (12) Detta dokument är en projektplan avseende Stockholms delprojekt inom - minskat utanförskap genom samverkan. Projektägare är Kulturskolerådet, riksföreningen för Sveriges musik- och kulturskolor,

Läs mer

Remissupplaga Sista svarsdag 11 november 2011

Remissupplaga Sista svarsdag 11 november 2011 Dokumenttyp: Målprogram Ansvarig: Hållbarhetssamordnare Fastställd: Remiss Dnr:. Remissupplaga Sista svarsdag 11 november 2011 Tingsryds kommuns Ungdomspolitiska program - att vara ung i Tingsryds kommun

Läs mer

Barn- och ungdomspolitiskt program för Uppsala kommun

Barn- och ungdomspolitiskt program för Uppsala kommun KOMMUNFULLMÄKTIGE Antaget av Kommunfullmäktige 2009-12-14 Barn- och ungdomspolitiskt program för Uppsala kommun Syfte Barn- och ungdomspolitiska programmet samlar och tydliggör kommunens vilja och inriktning

Läs mer

Verksamhetsplan Kultur & Fritid

Verksamhetsplan Kultur & Fritid Verksamhetsplan 2017-2020 Kultur & Fritid 1. ÖVERGRIPANDE MÅL/VISION JOKKMOKK - DEN SJÄLVKLARA MÖTESPLATSEN PÅ POLCIRKELN Jokkmokk är en nyskapande kommun med position i framtiden och närvaro i världen

Läs mer

Vilka nationella politiska mål påverkar barn och unga?

Vilka nationella politiska mål påverkar barn och unga? Vilka nationella politiska mål påverkar barn och unga? Regionernas roll? Nationella styrdokument Ungdomspolitiken Barnrättspolitiken Alla ungdomar ska ha goda levnadsvillkor, makt att forma sina liv och

Läs mer

Kommunfullmäktiges strategiska område inspirerande livsmiljö 2016

Kommunfullmäktiges strategiska område inspirerande livsmiljö 2016 Fritids- och kulturförvaltningen Nämndsekreterare/utvecklare, Pernilla Larsson 0589-874 62, 073-765 74 62 pernilla.larsson@arboga.se Datum 2015-11-12 1 (6) Mål och mått 2015/2016 Kommunfullmäktiges strategiska

Läs mer

Handlingsplaner Kultur för Kultur- och föreningsnämnden 2012-2015

Handlingsplaner Kultur för Kultur- och föreningsnämnden 2012-2015 Tjänsteskrivelse 2011-10-21 KFN 2010.0079 Handläggare: Hans Lundell Kultur- och föreningsnämnden Handlingsplaner Kultur för Kultur- och föreningsnämnden 2012-2015 Sammanfattning Kultur- och föreningsnämnden

Läs mer

Revidering av riktlinjer för stöd till barns och ungas kulturövande

Revidering av riktlinjer för stöd till barns och ungas kulturövande KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Sabina Andersson 2018-06-04 KTN-2015-0125 Kulturnämnden Revidering av riktlinjer för stöd till barns och ungas kulturövande Förslag till beslut Kulturnämnden

Läs mer

Stockholms stad program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Svar på remiss från kommunstyrelsen

Stockholms stad program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Svar på remiss från kommunstyrelsen Kulturförvaltningen Administrativa staben Sida 1 (6) 2018-02-23 Handläggare Kajsa Rydergård Telefon: 08-508 319 44 Till Kulturnämnden 2018-03-06 Stockholms stad program för alkohol-, narkotika-, dopnings-

Läs mer

Program för ett integrerat samhälle

Program för ett integrerat samhälle Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för ett integrerat samhälle Integrerat samhälle 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2015 VANSBRO KOMMUN MARS 2016 GENOMFÖRD AV ENKÄTFABRIKEN

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2015 VANSBRO KOMMUN MARS 2016 GENOMFÖRD AV ENKÄTFABRIKEN Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2015 VANSBRO KOMMUN MARS 2016 GENOMFÖRD AV ENKÄTFABRIKEN Titel: Lokal Uppföljning av Ungdomspolitiken Författare: Cecilia Helander, Enkätfabriken Uppdragsgivare: Vansbro

Läs mer

Handlingsplan 2017 för ett tillgängligt samhälle

Handlingsplan 2017 för ett tillgängligt samhälle Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Handlingsplan för ett tillgängligt samhälle Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Kulturprogram för barn och ungdom Kulturprogram för barn och ungdom 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 16 oktober 2003 Reviderad den:

Läs mer

Projektplan inför handlingsplan mot ekonomisk utsatthet bland barn.

Projektplan inför handlingsplan mot ekonomisk utsatthet bland barn. Tjänsteskrivelse 2015-05-20 Handläggare: FHN 2014.0050 Folkhälsonämnden Projektplan inför handlingsplan mot ekonomisk utsatthet bland barn. Sammanfattning Den 7 januari beslutade kommunstyrelsen att uppdra

Läs mer

Fritidsundersökning bland elever i årskurs 8

Fritidsundersökning bland elever i årskurs 8 Fritidsundersökning bland elever i årskurs 8 Enkät från Öppet Stadshus 2014 Bakgrund Öppet Stadshus anordnas varje år av ungdomsombuden tillsammans med tjänstemän och politiker. Alla ungdomar som går i

Läs mer

Kultur- och fritidsförvaltning Folkhälsa. Folkhälsoplan 2015-2018. Vimmerby kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15 249

Kultur- och fritidsförvaltning Folkhälsa. Folkhälsoplan 2015-2018. Vimmerby kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15 249 Kultur- och fritidsförvaltning Folkhälsa Folkhälsoplan 2015-2018 Vimmerby kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15 249 Folkhälsoplanen 2015-2018 Folkhälsoplanens mål och därmed handlingsplan bygger

Läs mer

Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA. Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09

Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA. Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09 Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09 Sidan 2 av 14 Inledning Barn- och ungdomskulturen är

Läs mer

Funkisglädje, svar på motion (KD)

Funkisglädje, svar på motion (KD) Tjänsteskrivelse 1 (5) Omsorgs- och äldreförvaltningen Anders Petersson 2018-03-08 Dnr ON 2017-549 Dnr KS 2017-500 Omsorgsnämnden Funkisglädje, svar på motion (KD) Förslag till omsorgsnämndens beslut 1.

Läs mer

Förslag till Borås Stads Drogpolitiska program

Förslag till Borås Stads Drogpolitiska program KU 3 BESLUTSFÖRSLAG Förslag till Borås Stads Drogpolitiska program Borås Stads drogpolitiska program fastställdes av Kommunfullmäktige den 19 december 2013 och ska enligt riktlinjerna för styrdokument

Läs mer

Yttrande över remiss- Eskilstunas kommuns plan för jämlik folkhälsa och social uthållighet

Yttrande över remiss- Eskilstunas kommuns plan för jämlik folkhälsa och social uthållighet Kultur och fritidsnämnden 2016-05-25 1 (5) Kultur- och fritidsförvaltningen Förvaltningskontoret KFN/2016:109 Sara Nordlund 016 710 7032 Kultur och fritidsnämnden Yttrande över remiss- Eskilstunas kommuns

Läs mer

Program för ungdomars inflytande och verksamhet

Program för ungdomars inflytande och verksamhet Program för ungdomars inflytande och verksamhet 2014-2016 Antaget av kommunfullmäktige 2009-06-24, 179 Reviderat enligt kf beslut 2010-10-27, 255; 2014-03-26, 66 Program för ungdomars inflytande och verksamhet

Läs mer

Dansa Pausa. Folkhälsonämnden

Dansa Pausa. Folkhälsonämnden Tjänsteskrivelse 1 (6) 2015-10-27 FHN 2013.0055 Handläggare Ulrika Lundgren Folkhälsonämnden Dansa Pausa Sammanfattning Folkhälsonämnden och Kultur- och föreningsnämnden har ett gemensamt intresse av att

Läs mer

Resultat av kundundersökning inom bibliotek och kulturhus 2014

Resultat av kundundersökning inom bibliotek och kulturhus 2014 2015-02-20 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KUN 2014/8-869 Kulturnämnden Resultat av kundundersökning inom bibliotek och kulturhus 2014 Förslag till beslut Kulturnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2015 MARKS KOMMUN MARS 2016 GENOMFÖRD AV ENKÄTFABRIKEN

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2015 MARKS KOMMUN MARS 2016 GENOMFÖRD AV ENKÄTFABRIKEN Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2015 MARKS KOMMUN MARS 2016 GENOMFÖRD AV ENKÄTFABRIKEN Titel: Lokal Uppföljning av Ungdomspolitiken Författare: Cecilia Helander, Enkätfabriken Uppdragsgivare: Marks

Läs mer

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2015

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2015 Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2015 POPULÄRVERSION MARKS KOMMUN MARS 2016 GENOMFÖRD AV ENKÄTFABRIKEN Innehållsförteckning Sammanfattande reflektioner... 3 Om undersökningen... 5 A. Bakgrundsfrågor...

Läs mer

Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER. en del av satsningen Äga rum

Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER. en del av satsningen Äga rum Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER en del av satsningen Äga rum 1 SAMMANFATTNING Vad är Kreativa platser? Vad är syftet med stödet? Vem kan söka? För vad kan man söka? Vilka områden kan söka?

Läs mer

Parkskolans fritidshem plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Fritids åk 2-6 Läsår:

Parkskolans fritidshem plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Fritids åk 2-6 Läsår: Parkskolans fritidshem plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Fritids åk 2-6 Läsår: 2017-2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Beslut om samråd av förslagen till revidering av reglementen för råden

Beslut om samråd av förslagen till revidering av reglementen för råden LJUNGBY Sammanträdesprotokoll 2017-10-24 14(23) Kommunstyrelsens arbetsutskott Au 130 Ks2017/0309 103 Beslut om samråd av förslagen till revidering av reglementen för råden Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Förskolan Ugglans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Ugglans plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Ugglans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskolan 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskolan Ansvariga för

Läs mer

Vilken typ av aktiviteter inom fritidsfältet önskar ungdomar i Stockholms stad att det ska satsas på? -Stig Elofsson

Vilken typ av aktiviteter inom fritidsfältet önskar ungdomar i Stockholms stad att det ska satsas på? -Stig Elofsson Vilken typ av aktiviteter inom fritidsfältet önskar ungdomar i Stockholms stad att det ska satsas på? -Stig Elofsson Förord Forskningsenheten vid idrotts- och kulturförvaltningarna genomför kontinuerligt

Läs mer

Handlingsplan Skapande skola Borås Stad

Handlingsplan Skapande skola Borås Stad Handlingsplan Skapande skola Borås Stad Barn har rätt till alla sina språk- även sina estetiska. Barn och unga ska ha lika möjligheter att uppleva ett rikt utbud av professionellt utövad kultur och själva

Läs mer

Servicemätning Bibliotek

Servicemätning Bibliotek Rapport Dokumenttyp Ämnesområde Rapport Systematiskt kvalitetsarbete Förvaltning Kommunstyrelseförvaltningen, förvaltningsområde samhällsutveckling Diarienummer KS/2016:1560 Dokumentansvarig i förvaltningen

Läs mer

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009 Kulturpolitiskt program för 2008 2020 Kommunfullmäktige 14 april 2009 1 2 Förord Tänk er ett torg en fredagseftermiddag i maj som myllrar av liv. Människor möts och skiljs, hittar nya vägar eller stannar

Läs mer

Nämnd- och bolagsplan 2015. Kulturnämnd

Nämnd- och bolagsplan 2015. Kulturnämnd Kulturnämnd Innehållsförteckning Ledning... 3 Förutsättningar för verksamhetsåret... 4 Mål och mått... 6 Budget... 9 Bilagor... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2 (9) Ledning Förvaltning: Ordförande:

Läs mer

Folkhälsopolitisk program för Beslutad av kommunfullmäktige 15 juni 2015, 85. Dnr KS

Folkhälsopolitisk program för Beslutad av kommunfullmäktige 15 juni 2015, 85. Dnr KS Folkhälsopolitisk program för 2015-2018 Beslutad av kommunfullmäktige 15 juni 2015, 85. Dnr KS2015.0118 Dokumenttyp: Program Dokumentet gäller för: Skövde kommun Diarienummer: KS2015.0118 Reviderad: Ej

Läs mer

Redovisning av delegationsbeslut på Fritids och folkhälsonämnden

Redovisning av delegationsbeslut på Fritids och folkhälsonämnden Redovisning av delegationsbeslut på Fritids och folkhälsonämnden 2018 02 21 1. Folkhälsoenheten: Yttrande över granskning för detaljplan för Sparsör, Paradis 1:4 m.fl, Vinkelvägen, Borås Stad (2017 00208

Läs mer

Norrköpings kommun Brukarundersökning 2011 Förskoleföräldrar Strandgården 11 svarande

Norrköpings kommun Brukarundersökning 2011 Förskoleföräldrar Strandgården 11 svarande Norrköpings kommun Brukarundersökning 2011 Strandgården 11 svarande Mars 2011 Genomförd av CMA Research AB Norrköpings kommun Brukarundersökning 2011, sid 1 Innehåll Fakta om undersökningen 2 Fakta om

Läs mer

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2015 SKÖVDE KOMMUN APRIL 2016 GENOMFÖRD AV ENKÄTFABRIKEN

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2015 SKÖVDE KOMMUN APRIL 2016 GENOMFÖRD AV ENKÄTFABRIKEN Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2015 SKÖVDE KOMMUN APRIL 2016 GENOMFÖRD AV ENKÄTFABRIKEN Titel: Lokal Uppföljning av Ungdomspolitiken Författare: Cecilia Helander, Enkätfabriken Uppdragsgivare: Skövde

Läs mer

LUPP 2012 Vimmerby kommun

LUPP 2012 Vimmerby kommun LUPP 2012 Vimmerby kommun Under hösten 2012 genomfördes ännu en LUPP-undersökning i Vimmerby. Det var den fjärde i ordningen (De tidigare gjordes 2005, 2007 och 2009). I Vimmerby deltog 155 elever i årskurs

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

Resultat av genomförd brukarundersökning inom Hälsa 2018 kommunens träffpunktsverksamhet

Resultat av genomförd brukarundersökning inom Hälsa 2018 kommunens träffpunktsverksamhet Resultat av genomförd brukarundersökning inom Hälsa 18 kommunens träffpunktsverksamhet Datum: 18-- Målgrupp: Under augusti och september 18 delades enkäter ut slumpmässigt till brukare inom hemtjänsten

Läs mer