Birgitta Harberg (SDF), Erica Cedervret (VGR), Irene Holmberg (VGR), Charlotta Green (VGR/SDF)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Birgitta Harberg (SDF), Erica Cedervret (VGR), Irene Holmberg (VGR), Charlotta Green (VGR/SDF)"

Transkript

1 Minnesanteckningar NOSAM Östra Göteborg Datum: Närvarande: Besök: Frånvarande: Plats: Kristina Söderlund (SDF) ordförande, Kate Sjöblom (VGR), Elisabeth Lindahl (VGR), Mats Leffler (VGR), Arthur Dörr (VGR), Lorna Niklasson (VGR), Abdou Elhadi (VGR), Helena Brattgård Spaak (VGR), Ulrica Reibring (SDF), Gunnel Karolén (SDF), Laila Svensson (SDF), Lars Gustafsson (VGR), Firas Almesri (VGR), Ellinor Öjersson (VGR/SDF) Julia Allheim (VGR/SDF) Birgitta Harberg (SDF), Erica Cedervret (VGR), Irene Holmberg (VGR), Charlotta Green (VGR/SDF) Närhälsan, Gamlestadstorget Tid: Klockan Inledning Kristina hälsar välkomna och mötets inleds med en presentationsrunda. Laila Svensson meddelar att Ritva Ailomaa områdeschef sektor Utbildning SDF östra Göteborg tar över Lailas roll som ledamot i NOSAM, från och med nästa möte. Anledningen är att Laila har bytt uppdrag till sektorschef inom samma organisation. Kate Sjöblom går i pension i maj och hennes efterträdare - Olga Högström - börjar den 17 juli. 2. Föregående anteckningar Länk till minnesanteckningar Genomgång av minnesanteckningar från möte Mats Leffler och Arthur Dörr meddelar att Angered kommer att ha kvar sin temagrupp för psykiatri. Lorna Niklasson uppmanar verksamhetscheferna att kontakta Lorna om det finns behov av att föra dialog om gränssnitten specialistvård/primärvård. MLA (medicinskt ledningsansvarig) på SBUG finns då tillgänglig för detta. Mats Leffler berättar om den nyinrättade rollen som rehabkoordinator på Psykiatrimottagningen Gamlestaden. Det handlar om att lyfta in annan kompetens (t ex socionom, arbetsterapeut) i verksamheten som inte funnits tidigare, i syfte att möta patientens behov bättre. Samarbetet med andra instanser så som försäkringskassa och socialtjänst kan stärkas genom rehabkoordinatorerna.

2 3. Generellt berör flera eller alla teman Frågeställningar att diskutera inför underlag till verksamhetsplan LGS beredningsgrupp har skickat följande frågeställningar som diskuteras. Kristina Söderlund kommer att delta i ett dialogmöte med beredningsgruppen för LGS där kommande verksamhetsplan ska beredas. Frågor från LGS beredningsgrupp Vad återstår från arbetet 2016? Vad har tillkommit (är nytt) under perioden? Hur får vi med tandvården in i verksamhetsplan (ny part från i år) Svar och reflektioner från NOSAM Östra Göteborg Västbusarbetet fortsätta implementera och tillämpa riktlinjerna. Få till fler västbusmöten. Sprida information om avvikelsehantering. I och med en ny central organisering av skola/förskola blir Västbus och NOSAM i stort en viktig samverkansform. Laila Svensson ser att skolan behöver arbeta med minskad skolfrånvaro i samverkan med andra parter i NOSAM. Skolfrånvaro hänger ofta ihop med problematik i andra delar av den unges livssituation, t ex psykisk ohälsa. Laila berättar om skolans arbete med skolsocionomer för att fånga upp elever som är frånvarande. Frånvaron har tyvärr ökat, trots satsningen på skolsocionomer. Laila föreslår att handlingsplanen mellan skola och socialtjänst ses över. Fortsatt arbete med att tillämpa SIP i alla åldrar få till detta som ett naturligt arbetssätt. Fortsätta arbeta med Vård- och stödsamordning och gemensam kompetensutveckling för att hålla arbetet igång. Arthur Dörr uppger att möjligheten till handledning för verksamheternas metodstöd eventuellt kommer att förändras till hösten. Föreberedelse inför lagförslaget om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Brukarmakt (tema psykiatri) Fortsätta arbetet med Konsultationsmodellen (tema psykiatri). Mats Leffler menar att NOSAM inte är den självklara arenan för detta. Mobil närvård Samarbete mellan kommunal hälso- och sjukvård och Neuroteam på Närhälsans rehabmottagning. Videvårdplanering Konsultationsmodellen psykiatri affektiva Handlingsplan och uppföljningssystem av SIP har tagits fram och tillämpas (tema psykiatri) Mobil närvård i form av mobil hemsjukvårdsläkare Samarbete med familjecentraler Samarbete med kommunala verksamheter (t ex boenden, förskola/skola)

3 Om vi önskar fritt vad har vi åstadkommit december 2019? Hur behöver strukturerna se ut för att vi ska få till samverkan på bästa sätt? Mobil hemsjukvårdsläkare framgångsrik satsning SIP används som ett naturligt verktyg i arbetet Välfungerande konsultationsmodell mellan psykiatri och primärvåd Smidigare vårdkedja Förbättrad hälsa även psykiatrin behöver vara uppmärksamma på den somatiska hälsan/ohälsan Ökad skolnärvaro Stöd från de centrala temagrupperna att prioritera information (utöver verksamhetsplanen) som behöver omhändertas i det lokala NOSAM. Mats Leffler påpekar att den centrala temagruppen för psykiatri inte har representation från Allmänpsykiatrin. Mer konkretisering av verksamhetsplanen NOSAM Östra Göteborg beslutar att Ellinor Öjersson från och med nästa möte bifogar de centrala temagruppernas anteckningar vid utskick av kallelse/dagordning, inför NOSAM-möte. NOSAMs deltagare ansvar för att läsa anteckningarna som berör deras tema. Information/nyheter från Samverkanstorget - Kostnadsfri Hjärtsviktsutbildning 18 maj och 28 september Ellinor Öjersson informerar om kostnadsfri utbildning. Inbjudan finns på Samverkanstorget. Ellinor skickar ut länk till inbjudan med anteckningarna. Konstaterande av dödsfall Kristina Söderlund berättar att det har bildats en arbetsgrupp, bestående av primärvård kommun och läkarjouren, för att ta fram en ny rutin för konstaterande av dödsfall. Implementering Hälso- och sjukvårdsavtalet Kristina Söderlund informerar att det ska vara kick-off för det nya Hälso- och sjukvårdsavtalet den 30 maj i Göteborg, en på förmiddagen och en på eftermiddagen. Information om anmälan kommer senare. Klicka här för vägledande patientfall på vastkom.se. Närområdesplan 2017 Lars Gustafsson skickar ut Närområdesplanen under sittande möte. Lars kommer efter detta att skicka ut planen för påskrift av samtliga berörda. 4. Tema Barn och Unga Familjecentrerat arbetssätt och föräldrastöd hur går vi vidare? Julia Allheim (koordinator för familjecentrerat arbetssätt och samordnare på familjecentralen i Bergsjön) informerar om att det har genomförts en workshop

4 tillsammans med förskolechefer. Workshopen gick ut på att ta fram förslag för att stärka förskolans stöd till föräldrar samt prioritera bland förslagen, både med befintliga och utökade resurser. Se bilaga 1. Kartläggningen av vilket föräldrastöd som finns i Östra Göteborg visar att det finns luckor i det generella stödet och att det är där vi behöver satsa. Inom ramen för arbetet med Jämlikt Göteborg har olika hälsofrämjande arenor kartlagts. Julia redovisar vad kartläggning har kommit fram till i Östra Göteborg. Exempel att värna om: - Biblioteket bedriver uppsökande verksamhet i form av Bokstart - Annan form av uppsökande verksamhet - Nå nyanlända med information och insatser - Nå ensamstående föräldrar - Öppna förskolor - Hälsoteket positiv, neutral arena - Generösa öppettider bland verksamheter - Använda de samverkansforum som finns inte skapa fler är nödvändigt Exempel att utveckla: - Uppsökande verksamhet inom fler verksamheter - Se över om vi möter behovet av mötesplatser för barn med funktionsvariation - Säkerställa normmedvetenhet bland verksamheter i stadsdelen - Utreda hur stor andel unga föräldrar som finns i stadsdelen och säkra stödet till dem - Se över språkkompetens i verksamheterna - Utredning kring kulturtolkar, doulor och hälsoguider - Använda de öppna mötesplatser som finns på ett mer effektivt sätt - Mötesplatser bemannade/obemannade, tillgänglighet - Flexibla öppettider Laila Svensson nämner att stadsdelsförvaltningen ska börja använda sig av en så kallad demokratibuss för att sprida information och bidra till ökad delaktighet i samhället. Gunnel Karolén påtalar vikten av att nå de som har kommit till Sverige via anhöriginvandring. Lars Gustafsson påpekar att BVC ska göra hembesök hos barn vid 8 månaders ålder. Utvärdering av västbusutbildning 26 jan Ellinor Öjersson redovisar. Nyttan av seminariet för deltagarnas vardagliga arbete bedömdes till 8 i genomsnitt, på skala 1-10 (10 = mycket stor nytta). Drygt 30 personer deltog i utbildningen inom följande professioner; specialpedagog, skolsocionom, kurator, rektor, distriktssköterska, barnläkare, barnsjuksköterska, socialsekreterare, familjebehandlare och psykolog.

5 Förslag på tidsplan för ny förskole- och skolnämnd Laila Svensson berättar att beslut om det ska bli en ny nämnd eller inte förväntas tas den 29 mars. Nämnderna föreslås träda i kraft 1 juli Revisionsrapport - rekommendationer kring samverkan mellan kommunen och regionen kring barn med behov av samordnade insatser Västra Götalandsregionens och Göteborgs stads revisionsavdelningar har tillsammans granskat samverkan mellan kommun och region kring barn med behov av samordnade insatser. Revisionsrapporten blev klar den 16 mars år Rekommendationerna till både kommun och region lyder: - Se till att det för samtliga berörda verksamheter finns lokala rutiner, utifrån riktlinjerna, för arbetet med SIP:ar. - Säkerställa att dokumentationen av arbetet med SIP:ar följer gällande regelverk. - Rutinerna bör omfatta en beskrivning av hur dokumentationen ska hanteras och förvaras. Julia Allheim och Ellinor Öjersson har fått i uppdrag via Birgitta Harberg att sammankalla/träffa den lokala styrgruppen för Västbus för att arbeta fram det som saknas, utifrån revisionsrapporten. Den lokala västbusgruppen bedömer att fortsatt arbete med att sprida det informationsmaterial som redan finns om Västbus samt att det tillämpas på rätt sätt, bidrar till att revisionens synpunkter omhändertas. Den lokala västbusgruppen behöver fortsätta arbeta med hantering och förvaring av dokumentation gällande västbusärende. NOSAM har inget att invända mot hur den lokala Västbusgruppen har valt att omhänderta rekommendationerna. NOSAM vill att den lokala Västbusgruppen skapar fler utbildningstillfällen per år, för att sprida och fördjupa kunskaperna i bland annat Västbus riktlinjer. Lorna Niklasson föreslår att varje verksamhet/enhet utser någon i personalen som ansvarar för att riklinjerna följs. Ingen av närvarande vårdcentraler känner igen att de har tagit emot någon västbuskallelse.

6 5. Tema Psykiatri Vård- och stödsamordning/samverkan arbetsgrupp informerar - Gemensam kompetensutveckling Gunnel Karolén och Arthur Dörr informerar om att arbetsgruppen har tagit fram en ny checklista och att Gunnel och Arthur vid dagens möte förlänger Lokal överenskommelse för vård- och stödsamordning mellan Psykosvård Nordost (PNO) och SDF Östra Göteborg boende, daglig verksamhet och personligt stöd. PNO och SDF behöver se över försörjningen vad gäller handledning för verksamheternas metodstöd. Dialog angående andra verksamheters medverkan i NOSAM (Beroendemottagning, Habilitering, Barn- och ungdomspsykiatrin, Tandvården). Punkten beslutas tas upp för diskussion på nästa möte. Information från Angereds närsjukhus psykiatriteam Elisabeth Lindahl informerar om att Psykiatriteamet flyttar till Angereds Torg 5 den 18 april. Psykiatriteamet har saknat en psykiatriker en tid men har nu fått möjlighet att rekrytera. Förtydligande av kontakten mellan PMG och ANS - remisshantering, rutiner, behandlingsansvar och väntetid efter bedömningssamtal Psykiatrimottagningen Gamlestaden (PMG) och Psykiatriteamet på Angereds närsjukhus (ANS) har diskuterat hur samarbetet mellan verksamheterna ska ske. Vid anhopning av ärenden kan verksamheterna bistå varandra med hjälp. PMG har ett stort inflöde av remisser gällande ADHD. Kate Sjöblom uppger att Närhälsan har förbättrat sitt sätt att arbeta med bedömningar och därmed minskat kön till sin samtalsmottagning. 6. Tema Mitt i livet Videovårdplanering arbetsgrupp informerar Ulrica Reibring berättar att workshopen där videosamtal med 7-8 olika deltagare fungerade bra. Sjukhusen kallar alltid. Familjehälsans vårdcentral har önskemål om att testa ett videovårdplaneringsmöte, varpå Ulrica erbjuder sitt stöd. Gunnel Karolén ser ett behov av att möjligheten till videvårdplanering finns även på Korttidsenheten inom funktionshinder, inte enbart korttidsenheten för äldre. 7. Tema Äldre Mobil hemsjukvårdsläkare styrgrupp informerar Nästa steg för styrgruppen är att rekrytera en läkare och tydliggöra uppdraget för koordinatorn som kommer att arbeta med projektet från kommunens sida.

7 Läkarmedverkan skriftlig överenskommelse Kristina Söderlund har gjort en mall som hon kommer att skicka ut för påskrift till samtliga berörda. Utvecklingsprojekt primärvårdstriagering av äldre patienter En ambulanspersonal och en personal från Östra sjukhusets akutmottagning studerar båda samma utbildning. Inom ramen för den utbildningen så driver de det här projektet syftar till att undvika inläggning på akuten av sådana tillstånd som skall handläggas på primärvårdsnivå. Projektet går ut på att ge ambulanspersonal möjlighet att triagera äldre patienter till primärvården istället för till akuten. Ambulansen känner inte till om patienten har kommunal hälso- och sjukvård eller inte. Det innebär att projektet eventuellt kan komma att krocka med arbetet med mobil hemsjukvårdsläkare. 8. Övrigt Nästa möte påminnelse Nästa möte med NOSAM Östra Göteborg är klockan den 29 maj, Närhälsan Gamlestadstorget. 9. Mötet avslutas Ordförande tackar för visat intresse och avslutar mötet. Vid anteckningarna Ellinor Öjersson

Minnesanteckningar Datum:

Minnesanteckningar Datum: Minnesanteckningar NOSAM Datum:2017-02-06 Närvarande: Besökande: Frånvarande: Plats: Kristina Söderlund (SDF) ordförande, Kate Sjöblom (VGR), Irene Holmberg (VGR), Elisabeth Lindahl (VGR), Mats Leffler

Läs mer

Elisabeth Lindahl (Angereds närsjukhus psykiatriteam) Firas Almesri (Vårdcentralen Östra Göteborg) Förstamajgatan 2B, våning 4, lokal: Gärdsås

Elisabeth Lindahl (Angereds närsjukhus psykiatriteam) Firas Almesri (Vårdcentralen Östra Göteborg) Förstamajgatan 2B, våning 4, lokal: Gärdsås Anteckningar NOSAM Östra Göteborg Datum:2017-12-18 Kallade: Besök: Frånvarande: Plats: Kristina Söderlund, ordförande (Hälso- och Sjukvård, SDF Östra Göteborg) Abdou Elhadi (Familjehälsan Vårdcentral)

Läs mer

Julia Allheim (Koordinator för familjecentrerat arbetssätt) Matilda Vasilis (Psykiatrimottagning Gamlestaden)

Julia Allheim (Koordinator för familjecentrerat arbetssätt) Matilda Vasilis (Psykiatrimottagning Gamlestaden) Anteckningar NOSAM Östra Göteborg Datum:2017-10-30 Kallade: Besök: Frånvarande: Kristina Söderlund, ordförande (Hälso- och Sjukvård, SDF Östra Göteborg) Abdou Elhadi (Familjehälsan Vårdcentral) Arthur

Läs mer

Kristina Söderlund, ordförande (Hälso- och Sjukvård, SDF Östra Göteborg)

Kristina Söderlund, ordförande (Hälso- och Sjukvård, SDF Östra Göteborg) Anteckningar NOSAM Östra Göteborg Datum:2018-03-12 Närvarande: Kristina Söderlund, ordförande (Hälso- och Sjukvård, SDF Östra Göteborg) Abdou Elhadi (Familjehälsan Vårdcentral) Birgitta Harberg (Individ-

Läs mer

Handlingsplan för NOSAM Östra Göteborg 2018

Handlingsplan för NOSAM Östra Göteborg 2018 Handlingsplan för Östra Göteborg 2018 Uppdrag :s uppdrag är att gemensamt definiera och arbeta utifrån behoven i närområdet samt att arbeta med de uppgifter som beskrivs under -info i LGS:s samverkansplan.

Läs mer

NOSAM Angered. Årsrapport Sammanfattning och analys. Mål, aktivitet och utfall. Hur blev utfallet 2016?

NOSAM Angered. Årsrapport Sammanfattning och analys. Mål, aktivitet och utfall. Hur blev utfallet 2016? NOSAM Angered Årsrapport 2016 Datum: 2017-01-10 Sammanfattning och analys Under året har NOSAM Angered arbetat samlat i samverkan kring frågan om tydligare och enklare ingång i skolan och övriga samhället

Läs mer

Handlingsplan för Nosam Majorna-Linné År: 2019

Handlingsplan för Nosam Majorna-Linné År: 2019 Handlingsplan för Nosam Majorna-Linné År: 2019 Ordförande Barn och unga: Ordförande Psykiatri/Vuxna/Äldre: Marina Halldin Lena Strömberg Uppdrag Nosam:s uppdrag är att gemensamt definiera och arbeta utifrån

Läs mer

Årsrapport

Årsrapport Kommun och sjukvård Samverkan i Göteborgsområdet Årsrapport 2015 www.samverkanstorget.se I Göteborgsområdet samverkar Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad, Härryda kommun, Mölndal stad, Partille kommun

Läs mer

Lokal överenskommelse för vård- och stödsamordning Med utgångspunkt i LGS delregionala överenskommelse

Lokal överenskommelse för vård- och stödsamordning Med utgångspunkt i LGS delregionala överenskommelse Lokal överenskommelse för vård- och stödsamordning Med utgångspunkt i LGS delregionala överenskommelse 2012-09-12 En modell för samverkan kring personer med betydande psykisk funktionsnedsättning/allvarlig

Läs mer

Sammanställning av Västbusdialogen 7 april 2016

Sammanställning av Västbusdialogen 7 april 2016 Sammanställning av Västbusdialogen 7 april 2016 Delregionala styrgrupp Västbus har bjudit in till årlig Västbusdialog med ordförande i NOSAM barn och unga samt sammankallande i lokal arbetsgrupp Västbus.

Läs mer

Idag. Temagrupp barn och unga, frågor att diskutera. Kommun och sjukvård, Samverkan i Göteborgsområdet organisering, struktur och uppdrag

Idag. Temagrupp barn och unga, frågor att diskutera. Kommun och sjukvård, Samverkan i Göteborgsområdet organisering, struktur och uppdrag Idag Kommun och sjukvård, Samverkan i Göteborgsområdet organisering, struktur och uppdrag Temagrupp barn och unga, frågor att diskutera www.vardsamverkan.se/goteborgsomradet LGS Temagrupper NOSAM Samverkan

Läs mer

Styra och leda i samverkan. för utveckling av familjecentrerat arbetssätt

Styra och leda i samverkan. för utveckling av familjecentrerat arbetssätt Styra och leda i samverkan för utveckling av familjecentrerat arbetssätt 1 Program för dagen 8.30 kaffe och smörgås 9 Inledning Jämlikt Göteborg och Temagrupp Barn och Unga 9.30 Föreläsning Mikael Lövström

Läs mer

Beskrivning av uppdrag och mandat

Beskrivning av uppdrag och mandat Beskrivning av uppdrag och mandat Antaget av Ledningsgruppen för samverkan 2014-03-27 Reviderad: 2014-12-19/2016-02-25/2017-05-17 Bakgrund Kommun och sjukvård, Samverkan i Göteborgsområdet är till för

Läs mer

Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet

Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet Delregional styrgrupp Västbus Reviderad 2016-03-17 Temagrupp Barn och Unga I Göteborgsområdet samverkar Västra Götalandsregionen,

Läs mer

Temagrupp: Årsrapport 2014 Antagen:

Temagrupp: Årsrapport 2014 Antagen: Temagrupp: Årsrapport 2014 Antagen: 2014-12-04 Sammanfattning Temagrupp Barn och Unga har under 2014 träffats sex halvdagar och en heldag. Deltagare i temagruppen under året; Ordförande Lars Gelander Angereds

Läs mer

Temagrupp Psykiatri. Årsrapport 2016 Datum: Sammanfattning och analys. Sammanfattning av temagruppens arbete under 2016

Temagrupp Psykiatri. Årsrapport 2016 Datum: Sammanfattning och analys. Sammanfattning av temagruppens arbete under 2016 Temagrupp Psykiatri Årsrapport 2016 Datum: 2016-12-28 Sammanfattning och analys Temagrupp Psykiatri med representanter från Göteborgs stad, SU/Psykiatri, Närhälsan, Öckerö kommun, Mölndals stad, Partille

Läs mer

Handlingsplan 2017 NOSAM Lundby

Handlingsplan 2017 NOSAM Lundby Handlingsplan 2017 NOSAM Lundby Temagrupp barn- och unga 2016-11-28 Handlingsplanen för NOSAM Lundbys temagrupp barn och unga för 2017 är ett levande dokument och uppdateras löpande under året. NOSAM`s

Läs mer

Resultat av lokala workshops Familjecentrerat arbetssätt

Resultat av lokala workshops Familjecentrerat arbetssätt Resultat av lokala workshops Familjecentrerat arbetssätt Göteborgsområdet Hösten 2014 2014-12-18 www.samverkanstorget.se Önskvärt läge Barnperspektivet genomsyrar samverkan Familjer ska veta vart de ska

Läs mer

Utökade hembesök Göteborg ATT HÄNVISA OCH INFORMERA FÖRÄLDRAR

Utökade hembesök Göteborg ATT HÄNVISA OCH INFORMERA FÖRÄLDRAR Utökade hembesök Göteborg ATT HÄNVISA OCH INFORMERA FÖRÄLDRAR Den första kontakten med familjen Barnmorskemottagningar Familjecentraler Öppna förskolor BVC En viktig roll: Lansera utökade hembesök Ha god

Läs mer

Minnesanteckningar: Temagrupp/NOSAM: Datum:

Minnesanteckningar: Temagrupp/NOSAM: Datum: Minnesanteckningar: Temagrupp/NOSAM: Datum: 2018-03-15 Kallade: Marie Berg, Närhälsan Vc Torslanda Ordförande Daniel Pus, Västra Hisingen, Göteborgs Stad Gunhild Unger Snygg Västra Hisingen, Göteborgs

Läs mer

Handlingsplan 2018 Familjecentrerat arbetssa tt

Handlingsplan 2018 Familjecentrerat arbetssa tt Handlingsplan 2018 Familjecentrerat arbetssa tt SDF Östra Göteborg 2018-03-19 Barn och unga ska lyckas i skolan! Övergripande mål familjecentrerat arbetssätt att alla barn ska lyckas i skolan Inledning

Läs mer

Västbus riktlinjer organisation och uppdrag inom LGSområdet

Västbus riktlinjer organisation och uppdrag inom LGSområdet Västbus riktlinjer organisation och uppdrag inom LGSområdet Fastställd av delregional styrgrupp för Västbus inom LGS 2013-12-05 Vi samverkar i LGS-området Bakgrund Målgruppen för Västbus är barn och unga

Läs mer

Årsrapport NOSAM Angered

Årsrapport NOSAM Angered Årsrapport NOSAM Angered 2012-12-06 Sammanfattning NOSAM Angered identifierade tre fokusfrågor som man skulle arbeta med under 2012. Utifrån frågornas karaktär bemannades styrgrupper och arbetsgrupper.

Läs mer

Minnesanteckningar gemensamt möte NOSAM: Barn och unga Västra Göteborg och Askim Frölunda Högsbo Datum:

Minnesanteckningar gemensamt möte NOSAM: Barn och unga Västra Göteborg och Askim Frölunda Högsbo Datum: Minnesanteckningar gemensamt möte NOSAM: Barn och unga Västra Göteborg och Askim Frölunda Högsbo Datum: 2017-05-18 Närvarande: Marie Sandstig, AFH, utbildning, ordförande AFH Annika Knober, Närhälsan Askim

Läs mer

Samverkanstorget Live LGS Temagrupper - NOSAM

Samverkanstorget Live LGS Temagrupper - NOSAM Samverkanstorget Live LGS Temagrupper - NOSAM 2015-09-21 www.samverkanstorget.se 10 år - Samverkansorganisationen i backspegeln 2005 2006 2007 2011 2014 2015 Ett utvecklingsarbete under parollen Linjen

Läs mer

Handlingsplan för NOSAM barn och unga Västra Göteborg 2017

Handlingsplan för NOSAM barn och unga Västra Göteborg 2017 Handlingsplan för NOSAM barn och unga Västra Göteborg 2017 NOSAM:s uppdrag är att gemensamt definiera och arbeta utifrån behoven i närområdet samt att arbeta med de uppgifter som beskrivs under NOSAM-info

Läs mer

Samverkanstorget Live LGS Temagrupper - NOSAM

Samverkanstorget Live LGS Temagrupper - NOSAM Samverkanstorget Live LGS Temagrupper - NOSAM 2016-09-22 www.samverkanstorget.se Dagens program: 08:30 09:00 Samling, kaffe/te och fralla serveras 09:00 09:10 Välkommen Maria Lejerstedt och Carl Peter

Läs mer

Minnesanteckningar: Temagrupp/NOSAM: Datum:

Minnesanteckningar: Temagrupp/NOSAM: Datum: Minnesanteckningar: Temagrupp/NOSAM: Datum: 2018-02-01 Kallade: Marie Berg, Närhälsan Vc Torslanda Ordförande Eva Berg, Västra Hisingen, Göteborgs Stad Daniel Pus, Västra Hisingen, Göteborgs Stad Monika

Läs mer

Familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Göteborg. Anita Nilsson processledare Jämlikt Göteborg

Familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Göteborg. Anita Nilsson processledare Jämlikt Göteborg Familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Göteborg Anita Nilsson processledare Jämlikt Göteborg 20170911 Samverkansplattform Barn och unga ska lyckas i skolan! Temagrupp Barn och Unga Familjecentrerat

Läs mer

Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013

Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013 Västbus Skaraborg Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013 Bakgrund Vårdsamverkan Skaraborg är en samverkansgrupp mellan Skaraborgs Sjukhus, Primärvården Skaraborg och kommunerna i Skaraborg.

Läs mer

Vägledning för Öppen förskola inom familjecentrerat arbetssätt Göteborgs Stad

Vägledning för Öppen förskola inom familjecentrerat arbetssätt Göteborgs Stad Vägledning för Öppen förskola inom familjecentrerat arbetssätt Göteborgs Stad 1 Inledning Denna Vägledning för öppna förskolorna inom Göteborgs Stad är framtagen med syfte att tydliggöra rollen och uppdraget

Läs mer

Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa. Rapport från ett projekt genomfört 2015

Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa. Rapport från ett projekt genomfört 2015 Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa Rapport från ett projekt genomfört 2015 Bakgrund, vem ansvarar för att barn och unga får hjälp Föräldrar Social tjänst Hälso och sjukvård Skola Skolan Lärande

Läs mer

Temagrupp Barn och Unga

Temagrupp Barn och Unga Temagrupp Barn och Unga Västbus Barn och unga ska lyckas i skolan Anita Nilsson processledare www.samverkanstorget.se Samverkansorganiseringen i Göteborgsområdet Västbus Regional styrgrupp Ledningsgruppen

Läs mer

Samverkan i Göteborgsområdet LGS Temagrupper NOSAM

Samverkan i Göteborgsområdet LGS Temagrupper NOSAM Samverkan i Göteborgsområdet LGS Temagrupper NOSAM 2018-2019 www.vardsamverkan.se/goteborgsomradet Samverkan mellan kommun och sjukvård för den enskildes bästa Samverkan En skyldighet Krav på samverkan

Läs mer

Familjecentrerat arbetssätt i Östra Göteborg Årsrapport

Familjecentrerat arbetssätt i Östra Göteborg Årsrapport Familjecentrerat arbetssätt i Östra Göteborg 2017 Årsrapport Innehåll 1. Bakgrund... 3 1.2 Definition av familjecentrerat arbetssätt... 3 2. Syfte... 3 3. Förutsättningar och struktur... 4 4. Mål och inriktning

Läs mer

Familjecentrerat arbetssätt Centrum

Familjecentrerat arbetssätt Centrum Familjecentrerat arbetssätt Centrum Handlingsplan 2019 Ett samarbete som finansieras till lika delar av Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen Övergripande mål Det övergripande målet för familjecentrerat

Läs mer

Västbus hur funkar det?

Västbus hur funkar det? Västbus hur funkar det? Anna Melke FoU i Väst/GR Psynk/SKL Vad är Västbus? Överenskommelse VGR + 49 kommuner 2005, 2012 Riktlinjer om samverkan kring vissa barn och unga Värderingar om barnfokus Gäller

Läs mer

Minnesanteckningar NOSAM: Barn och unga AFH Datum:

Minnesanteckningar NOSAM: Barn och unga AFH Datum: Minnesanteckningar NOSAM: Barn och unga AFH Datum: 2017-01-26 Närvarande: Förhindrade: Inbjudna: Marie Sandstig, utbildning, ordförande Eva-Lena Båth, utbildning Siv Kirnö, Nötkärnan Sirpa Korpela, Allemanshälsan

Läs mer

Minnesanteckningar Temagrupp Mitt i Livet Datum:

Minnesanteckningar Temagrupp Mitt i Livet Datum: Minnesanteckningar Temagrupp Mitt i Livet Datum: 2017-02-21 Närvarande: Förhindrade: Åsa Sand, verksamhetschef arbetsterapi och fysioterapi/su Lisa Bäckman, driftområdeschef Rehab, Bräcke diakoni Carina

Läs mer

Kompetensutveckling barn och unga

Kompetensutveckling barn och unga Kompetensutveckling barn och unga Förutsättningar att arbeta med barn och unga utifrån modellen för Vård- och stödsamordning www.samverkanstorget.se Kort bakgrund Med kartläggning gällande behov utifrån

Läs mer

Utvecklingsråd barn och unga i utsatt situation Minnesanteckningar

Utvecklingsråd barn och unga i utsatt situation Minnesanteckningar Utvecklingsråd barn och unga i utsatt situation Minnesanteckningar Tid: Plats: Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund Omfattning: 36 46/2013 Närvarande: Ordinarie deltagare Malin Camper Boråsregionen/Sjuhärads

Läs mer

Folkhälsa i Angered NOSAM

Folkhälsa i Angered NOSAM Folkhälsa i Angered NOSAM 2017-03-23 Vad är folkhälsa? Hälsa är ett individuellt mått, d.v.s. en persons fysiska och psykiska tillstånd Folkhälsa är ett mått på en befolknings samlade hälsotillstånd En

Läs mer

Ledningsgrupp Närvårdsområde Borås

Ledningsgrupp Närvårdsområde Borås Närvårdsområde Borås Ledningsgrupp Närvårdsområde Borås Datum/Tid Torsdagen den 26 mars kl 13.30 16.30 Plats Sammanträdesrummet Liden, Sdf Väster Omfattning 14-23 Närvarande Monica Svensson Joakim Cannerfors

Läs mer

Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Med start

Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Med start Datum: 2016-02-03 Handläggare: Ann-Katrin Schutz Koncernkontoret Elisabeth Jonsson Boråsregionen Närvårdssamverkan Södra Älvsborg 2016-2018 Med start 2016-04-01 Mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna

Läs mer

Temagrupp Barn och unga

Temagrupp Barn och unga Temagrupp Barn och unga Lena Ekeroth Barn och unga ska lyckas i skolan Samverkansplattform Temagrupp Barn och Unga Temagrupp Barn och unga Utmaningar 2018 Förankring och mandat Familjecentrerat arbetssätt

Läs mer

Fortsatt samverkan avseende Avtal om familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Östra Göteborg samt Samverkansavtal om folkhälsoinsatser i

Fortsatt samverkan avseende Avtal om familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Östra Göteborg samt Samverkansavtal om folkhälsoinsatser i Östra Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-20 Diarienummer N132-0706/18 Handläggare Ing-Marie Larsson, Laila Svensson, Lena Svärd, Sofi Tillberg, Sara Stark, Per Melin Telefon: 031-365 00 00 E-post:

Läs mer

Avtal om familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Lundby

Avtal om familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Lundby Dnr: Dnr: Avtal om familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Lundby 2017-2018 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 AVTALSPARTER... 3 2 AVTALSTID... 3 3 AVTALETS FORM OCH SYFTE... 3 4 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR AVTALET...

Läs mer

Hur ska den framtida politiska plattformen i samverkan se ut? Dialogmöte

Hur ska den framtida politiska plattformen i samverkan se ut? Dialogmöte Hur ska den framtida politiska plattformen i samverkan se ut? Dialogmöte 2016-01-20 www.samverkanstorget.se Program 13.35-13.45 Välkommen! Presentationsrunda Maria Lejerstedt och Nicklas Attefjord 13.45-14.00

Läs mer

Minnesanteckningar

Minnesanteckningar Minnesanteckningar 170208 1. Inledning Vi hälsar Malin Nilsson välkommen. Malin är från 170220 verksamhetschef för psykiatrin i Skaraborg. Mötets punkter får en annan ordningsföljd än i utsänd dagordning.

Läs mer

Samverkan mellan kommun och region så gör vi i Skaraborg!

Samverkan mellan kommun och region så gör vi i Skaraborg! Samverkan mellan kommun och region så gör vi i Skaraborg! Gunilla Druve Jansson, ordf Östra Hälso- och sjukvårdsnämnden, VGR samt ordf Omsorgsnämnden Skara kommun Skaraborg -mellan Vänern och Vättern Ett

Läs mer

Samverkansavtal avseende Hälsoteket mellan Östra Göteborgs stadsdelsnämnd och Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd

Samverkansavtal avseende Hälsoteket mellan Östra Göteborgs stadsdelsnämnd och Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2016-09-30 Diarienummer: N132-0912/16 Utvecklingsavdelningen Charlotta Green Telefon: 365 00 00 E-post: charlotta.green@ostra.goteborg.se Samverkansavtal avseende Hälsoteket

Läs mer

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad HSNS 2018-00072 Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad 2018-06-20 1 (6) Bakgrund Hälso- och sjukvårdsnämndens mål och inriktning är utgångspunkten för nämndens beställningsarbete

Läs mer

Informationsmöte om SIP (Samordnad individuell plan) - Inspiration, implementering och Röster om

Informationsmöte om SIP (Samordnad individuell plan) - Inspiration, implementering och Röster om Informationsmöte om SIP (Samordnad individuell plan) - Inspiration, implementering och Röster om Kommunfullmäktigehuset Borås, 30 september 2015 SIP spar tid! Anna-Karin Johansson, vårdenhetschef på Vuxenpsykiatrisk

Läs mer

Temagrupperna rapporterar. Detta är på gång kring Barn och unga, Mitt i livet, Psykiatri och Äldre

Temagrupperna rapporterar. Detta är på gång kring Barn och unga, Mitt i livet, Psykiatri och Äldre Temagrupperna rapporterar Detta är på gång kring Barn och unga, Mitt i livet, Psykiatri och Äldre Temagrupp Barn och unga Västbus Barn och unga ska lyckas i skolan! Temagrupp Barn och unga Samverkan och

Läs mer

Delprojekt Ambulans i samverkan - Vård på rätt nivå dygnet runt

Delprojekt Ambulans i samverkan - Vård på rätt nivå dygnet runt Projektplan Delprojekt Ambulans i samverkan - Vård på rätt nivå dygnet runt Projektledare Nils-Gunnar Främberg Mia Gustafsson Delprojektledare Hans Thörnqvist enhetschef ambulansen Beställare Nära vård

Läs mer

Rapport Workshop Avvikelser vid brister i samverkan

Rapport Workshop Avvikelser vid brister i samverkan 2017-08-31 Rapport Workshop Avvikelser vid brister i samverkan Utvecklingsgrupp SAMSA Maj 2017 Lena Arvidsson, processledare Temagrupp Mitt i livet Lena Rudholm, processledare temagrupp Äldre Bakgrund

Läs mer

Minnesanteckningar för Samverkansgrupp Vuxna Psykiatri och missbruk

Minnesanteckningar för Samverkansgrupp Vuxna Psykiatri och missbruk 1 Minnesanteckningar för Samverkansgrupp Vuxna Psykiatri och missbruk 2018-10-15 1. Mötets öppnande 2. Presentationsrunda Vi välkomnar Rose-Marie Sandberg, verksamhetschef för Vuxenpsykiatrin SKAS, sedan

Läs mer

MÖTESANTECKNINGAR NOSAM Datum:

MÖTESANTECKNINGAR NOSAM Datum: MÖTESANTECKNINGAR NOSAM Datum: 2016-02-08 Närvarande: Förhindrade: Plats: Eva von Hofsten, Karin Andersson, Mats Leffler, Anette Hanner, Mina Mehrpour, Cecilia Olsson, Ann Martinus, Helene Engberg, Helena

Läs mer

Idag. Psykisk hälsa. Temagrupp barn och unga, frågor att diskutera

Idag. Psykisk hälsa. Temagrupp barn och unga, frågor att diskutera Idag Kommun och sjukvård, Samverkan i Göteborgsområdet - organisering och struktur Film utifrån Årsrapport 2018 Psykisk hälsa. Temagrupp barn och unga, frågor att diskutera www.vardsamverkan.se/goteborgsomradet

Läs mer

Ledamöter: För arbetsgivaren Områdeschef Förebyggande/Kvalitet/Utredning och sektorns verksamhetsutvecklare, ordförande

Ledamöter: För arbetsgivaren Områdeschef Förebyggande/Kvalitet/Utredning och sektorns verksamhetsutvecklare, ordförande Protokoll LSG 2015-04-14 Ärende: Lokal samverkansgrupp/skyddskommitté Sektor Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård. Tid: 2015-04-14, kl. 13-15 Plats: Sammanträdesrummet Barefjäll, vån 0, Tellusgatan 2 Ledamöter:

Läs mer

Föregående protokoll Blir det återkoppling om arbetskläderna för utevistelse? (Lärarförbundet) Frågan tas upp på nästa LSG

Föregående protokoll Blir det återkoppling om arbetskläderna för utevistelse? (Lärarförbundet) Frågan tas upp på nästa LSG Ärende: Sammanträde med Lokal samverkansgrupp utbildning Tid: 10:30 Plats: Förstamajgatan 2B, Sammanträdesrum Kortedala Deltagare: För arbetsgivaren: Medzit Selmani, ordförande Anders Samuelsson, områdeschef

Läs mer

Forum jämlik stad. Nå dem som behöver det mest. 30 augusti 2017

Forum jämlik stad. Nå dem som behöver det mest. 30 augusti 2017 Forum jämlik stad Nå dem som behöver det mest 30 augusti 2017 Upplägg av förmiddagen 9.00 Ge varje barn en god start i livet 9.10 Hembesöksprogram i Rinkeby - Åsa Heimer 10.00 Fika 10.30 BVC:s hembesök

Läs mer

Minnesanteckningar Politisk plattform Datum:

Minnesanteckningar Politisk plattform Datum: Minnesanteckningar Politisk plattform Datum: 2017-10-20 Närvarande: Ordinarie Ersättare Tjänstemän Inbjudna Förhindrade: Ordinarie Ersättare Tid: Nicklas Attefjord, VGR, Västra HSN, ordförande Ove Dröscher,

Läs mer

Vårdsamverkan Skaraborg Nära vård Norra Skaraborg. Presentation för Nätverket Hälsa och Demokrati Stockholm 14 mars 2019

Vårdsamverkan Skaraborg Nära vård Norra Skaraborg. Presentation för Nätverket Hälsa och Demokrati Stockholm 14 mars 2019 Vårdsamverkan Skaraborg Nära vård Norra Skaraborg Presentation för Nätverket Hälsa och Demokrati Stockholm 14 mars 2019 Delregion Skaraborg Invånare: 264 000 Kommuner: 15 Sjukhus: 4 Vårdcentraler: 33 (20

Läs mer

Årsrapport/Verksamhetsberättelse

Årsrapport/Verksamhetsberättelse Tillsammans gör vi skillnad Årsrapport/Verksamhetsberättelse Närvårdssamverkan Södra Älvsborg 2017 Årsrapport/Verksamhetsberättelse DNR: 2017/SKF007 Beslutat datum: 2018-02-15 Sakkod: 2 Innehåll 1. Inledning...

Läs mer

Globalt till lokalt - nya hållbarhetsmål visar vägen?

Globalt till lokalt - nya hållbarhetsmål visar vägen? Globalt till lokalt - nya hållbarhetsmål visar vägen? Familjecentrerat arbetssätt för goda uppväxtvillkor Seminarium 4:6 Onsdag 18maj, klockan 13:15-14:15 Medverkande: Bo Niklasson sektorschef, Göteborgs

Läs mer

Uppföljning av folkhälsoavtal HSN 12 och SDN Östra Göteborg Ärendet Uppföljning av folkhälsoavtalet enligt Folkhälsoplattform 2014.

Uppföljning av folkhälsoavtal HSN 12 och SDN Östra Göteborg Ärendet Uppföljning av folkhälsoavtalet enligt Folkhälsoplattform 2014. Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-03-02 Diarienummer: N132-0228/13 Utvecklingsavdelningen Charlotta Green, Åsa Svensson Telefon: 365 00 00 E-post: charlotta.green@ostra.goteborg.se Uppföljning av folkhälsoavtal

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET GÖTEBORG NORDOST. Detaljbudget 2015. Samordningsförbundet Göteborg Nordost

SAMORDNINGSFÖRBUNDET GÖTEBORG NORDOST. Detaljbudget 2015. Samordningsförbundet Göteborg Nordost Samordningsförbundet Göteborg Nordost Detaljbudget 2015 SAMORDNINGSFÖRBUNDET GÖTEBORG NORDOST Följande dokument beskriver det stöd till samordnade insatser som förbundet budgeterar under 2015. Dokumentet

Läs mer

Temagrupp Barn och Unga arbetar tillsammans för att. Barn och unga ska lyckas i skolan. Arbetsgrupp Specifika läs- och skrivsvårigheter/dyslexi

Temagrupp Barn och Unga arbetar tillsammans för att. Barn och unga ska lyckas i skolan. Arbetsgrupp Specifika läs- och skrivsvårigheter/dyslexi Temagrupp Barn och Unga arbetar tillsammans för att Barn och unga ska lyckas i skolan Arbetsgrupp Specifika läs- och skrivsvårigheter/dyslexi www.samverkanstorget.se Kommun och sjukvård Samverkan i Göteborgsområdet

Läs mer

Minnesanteckningar samverkansgruppen vuxna psykiatri och missbruk

Minnesanteckningar samverkansgruppen vuxna psykiatri och missbruk 1 Minnesanteckningar samverkansgruppen vuxna psykiatri och missbruk 180508 Föregående mötesanteckningar Inga synpunkter. Handlingsplan/lärandedialog Angelica informerar från styrgrupp för handlingsplan

Läs mer

Minnesanteckningar från Operativ LedningsGruppen(OLG) västra Skaraborg Plats: Bokhållarrummet, Lidbeckska huset, Lidköping

Minnesanteckningar från Operativ LedningsGruppen(OLG) västra Skaraborg Plats: Bokhållarrummet, Lidbeckska huset, Lidköping 1 Minnesanteckningar från Operativ LedningsGruppen(OLG) västra Skaraborg 180202 Plats: Bokhållarrummet, Lidbeckska huset, Lidköping Närvarande: Sven-Ove Andersson, Eva Thimfors, Karin Utbo, Pernilla Magnusson,

Läs mer

Västbus Samverkan för barn och ungas bästa

Västbus Samverkan för barn och ungas bästa Västbus Samverkan för barn och ungas bästa Regionalt övergripande riktlinje som gäller samtliga 49 kommuner och regionen. Reglerar samverkan kring barn och unga med psykisk/psykiatrisk och social problematik.

Läs mer

Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, , Kasen, Stadshuset, Uddevalla

Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, , Kasen, Stadshuset, Uddevalla Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, 2017-12-07, Kasen, Stadshuset, Uddevalla Närvarande/ Förhindrade: Se bilaga 1. Godkännande av dagordning/ anmälan övriga frågor Dagordningen godkändes.

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET GÖTEBORG NORDOST. Detaljbudget 2014. Samordningsförbundet Göteborg Nordost

SAMORDNINGSFÖRBUNDET GÖTEBORG NORDOST. Detaljbudget 2014. Samordningsförbundet Göteborg Nordost Samordningsförbundet Göteborg Nordost Detaljbudget SAMORDNINGSFÖRBUNDET GÖTEBORG NORDOST Följande dokument beskriver det stöd till samordnade aktiviteter som förbundet budgeterar under. Dokumentet utgör

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (10)

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (10) Sida 1 (10) Plats och tid Sammanträdesrum A403, Mimers Hus samt Bryggan, plan 3, stadshuset, klockan 10.00 15.00 Beslutande Matilda Jansson (L) Ordförande Lennart Jonsson (M) Vice ordförande Camilla Haag

Läs mer

Synpunkt/fråga Förslag på åtgärd Ansvarig. Sprida kunskap om vikten av att lägga till rätt part

Synpunkt/fråga Förslag på åtgärd Ansvarig. Sprida kunskap om vikten av att lägga till rätt part 28 MARS 2019 HANDLINGSPLANER FÖR SAMVERKAN VID IN- OCH UTSKRIVNING FRÅN SLUTEN HÄLSO-OCH SJUKVÅRD Förslag på åtgärder utifrån av workshop 31 januari 2019 Bakgrund Lagen om samverkan vid utskrivning från

Läs mer

Utgångspunkt för den lokala överenskommelsen

Utgångspunkt för den lokala överenskommelsen Lokal överenskommelse om samarbete mellan X kommun och xx närhälsa och yy privat vårdgivare samt Specialistsjukvården i Västra Götalandsregionen, kring Barn och unga för psykisk hälsa Utgångspunkt för

Läs mer

Det är barns och ungas behov som ska stå i centrum - detta behöver alla hjälpas åt att bevaka.

Det är barns och ungas behov som ska stå i centrum - detta behöver alla hjälpas åt att bevaka. VÄSTBUS PÅ VÄSTRA HISINGEN - SAMVERKAN FÖR BARN OCH UNGAS BÄSTA Sammanfattning om Västbus Vad och för vem? Västbus är en överenskommelse med riktlinjer om samverkan för barn och unga, 0-20 år, med sammansatt

Läs mer

Barn och unga, med psykisk ohälsa och dess vårdnadshavare ska erbjudas tidiga och samordnade insatser samt optimal hantering på rätt nivå.

Barn och unga, med psykisk ohälsa och dess vårdnadshavare ska erbjudas tidiga och samordnade insatser samt optimal hantering på rätt nivå. Upprättat av Utfärdsdatum Sida 1 av 7 SIMBA- teamen inom ramen för SIMBA-modellen för tidiga och samordnade insatser för barn och unga med psykisk ohälsa Inledning För att på bästa sätt ge barn, unga och

Läs mer

Aktuella samverkans-aitvecklingsgrupper faststalls av Halso- sjukvardsutskottet respektive

Aktuella samverkans-aitvecklingsgrupper faststalls av Halso- sjukvardsutskottet respektive NC, ZOiS-00i±< ~( Avser Naromradet: Orgryte/Harlanda Datum: 150101 Ersatter tidigare plan daterad: 140407 UTGANGSPUNKTER, enligt Krav- och kvalitetsbok med gallande tillampningsanvisningar Naromradesplanen

Läs mer

IFO nätverket 19 maj 2017

IFO nätverket 19 maj 2017 IFO nätverket 19 maj 2017 INNEHÅLL Hälso- och sjukvårdsavtalet 1. Allmänt om Hälso och sjukvårdsavtalet 2. Gemensam värdegrund 3. Parternas ansvar 4. Avtalsvård 5. Gemensamma utvecklingsområden Avtalet

Läs mer

Minnesanteckningar från styrgrupp Vårdsamverkan Skaraborg

Minnesanteckningar från styrgrupp Vårdsamverkan Skaraborg 1 Minnesanteckningar från styrgrupp Vårdsamverkan Skaraborg 2017-11-08 Tid: 13.30-16.30 Plats: Gothia Science Park, Vänern och Vättern, Skövde Närvarande Agneta Nilsson Hörnlund Koncernkontoret, ordförande

Läs mer

Avtal om samverkan mellan kommun och sjukvård i Göteborgsområdet Avtalsslutande parter Primärvård, specialistsjukvård, Västra hälso- och sjukvårdsnämnden, Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd samt Göteborgs

Läs mer

Protokoll från lokal ledningsgrupp den 14 december 2017

Protokoll från lokal ledningsgrupp den 14 december 2017 Protokoll från lokal ledningsgrupp den 14 december 2017 Tid: 13.30-16.00 Plats: Solgårdsrummet, Gudarpsgården Tranemo Omfattning: 49-62 2017 Närvarande Sonja Nilsson Närhälsan Tranemo Ulrik Edvinsson Tranehälsan

Läs mer

Samverkan mellan kommun och landsting avseende vården av psykiskt funktionshindrade

Samverkan mellan kommun och landsting avseende vården av psykiskt funktionshindrade Revisionsrapport* Uppföljning avseende granskning av Samverkan mellan kommun och landsting avseende vården av psykiskt funktionshindrade Bollnäs Kommun Februari 2007 Margaretha Larsson *connectedthinking

Läs mer

UNGDOMSLOTSAR TILL PSYKIATRI

UNGDOMSLOTSAR TILL PSYKIATRI Förslag om UNGDOMSLOTSAR TILL PSYKIATRI Projekt för utvecklad samverkan kring unga vuxna med allvarlig psykisk ohälsa i Göteborg 2015-02-10 2015-02-06 Styrgruppen för projektet Ordförande Lena Säljö, Göteborgs

Läs mer

Överenskommelse och riktlinje för Västra Götaland Utifrån lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (2017:612)

Överenskommelse och riktlinje för Västra Götaland Utifrån lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (2017:612) Överenskommelse och riktlinje för Västra Götaland Utifrån lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (2017:612) Datum: 2018-01-29 Skapat av: Lena Arvidsson Bakgrund Lagen om samverkan

Läs mer

Projekt in- och utskrivningsklar patient. - vårdkedjan för de mest sjuka äldre

Projekt in- och utskrivningsklar patient. - vårdkedjan för de mest sjuka äldre Projekt in- och utskrivningsklar patient - vårdkedjan för de mest sjuka äldre Bakgrund LGS beslutar 2009 att införa en gemensam modell för in- och utskrivningsklara patienter Regeringen anslår medel till

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Nuläge lokalt. Aktivitet Indikator Måltal. Måltal lokalt. Resultat. Skaraborg 5 % hälso och sjukvård Andel listade patienter 65 år och äldre som

Nuläge lokalt. Aktivitet Indikator Måltal. Måltal lokalt. Resultat. Skaraborg 5 % hälso och sjukvård Andel listade patienter 65 år och äldre som 1 Lokal handlingsplan mellan Kommun och Primärvård Område: Datum: Den lokala handlingsplanen är framtagen utifrån den länsgemensamma Det goda livet för de mest sjuka äldre i Västra Götaland. Handlingsplan

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET GÖTEBORG NORDOST. Detaljbudget 2013. Samordningsförbundet Göteborg Nordost

SAMORDNINGSFÖRBUNDET GÖTEBORG NORDOST. Detaljbudget 2013. Samordningsförbundet Göteborg Nordost Samordningsförbundet Göteborg Nordost Detaljbudget SAMORDNINGSFÖRBUNDET GÖTEBORG NORDOST Följande dokument beskriver det stöd till samordnade aktiviteter som förbundet budgeterar under. Dokumentet utgör

Läs mer

PRIMUS PRIMÄRVÅRDSPATIENT UT FRÅN SJUKHUS

PRIMUS PRIMÄRVÅRDSPATIENT UT FRÅN SJUKHUS PRIMUS PRIMÄRVÅRDSPATIENT UT FRÅN SJUKHUS EN INFORMATIONSÖVERFÖRING MELLAN SJUKHUS OCH PRIMÄRVÅRD 2013-03-28 PRIMUS PRIMÄRVÅRDSPATIENT UT FRÅN SJUKHUS STARTADE 2009 SOM ETT UTVECKLINGSARBETE I SAMVERKAN

Läs mer

Temagrupp Äldre. Strategi Att stärka och systematiskt förbättra samverkan i vård och omsorg för äldre.

Temagrupp Äldre. Strategi Att stärka och systematiskt förbättra samverkan i vård och omsorg för äldre. Temagrupp Äldre Äldre med sjukdom/funktionsnedsättning ska känna att vård, stöd och omsorgsinsats är tillgänglig, trygg, säker och samordnad av kommun, primärvård, sjukhus och tandvård. Strategi Att stärka

Läs mer

Presentation av Västra Götalands Överenskommelse och riktlinje Samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Presentation av Västra Götalands Överenskommelse och riktlinje Samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Presentation av Västra Götalands Överenskommelse och riktlinje Samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Lena Arvidsson och Maria Grip 2018-04-24 Bakgrund Lagen om samverkan vid

Läs mer

Ledningsgruppsmöte, minnesanteckningar, Vårdsamverkan Fyrbodals Kansli, Vänerparken, Vänersborg.

Ledningsgruppsmöte, minnesanteckningar, Vårdsamverkan Fyrbodals Kansli, Vänerparken, Vänersborg. /ad Ledningsgruppsmöte, minnesanteckningar, 2015-08-28. Vårdsamverkan Fyrbodals Kansli, Vänerparken, Vänersborg. Närvarande: Lena Johansson (ordf.), Nina Roos, Maj Lätto, Bo Lundgren, Charlotta Wilhelmsson,

Läs mer

Föräldrastöd införande av ABC i Lundby

Föräldrastöd införande av ABC i Lundby Föräldrastöd införande av ABC i Lundby Vinster med föräldrastöd/samverkan Är en tidig insats mot psykisk ohälsa En välfungerande och tillitsfull föräldra-barnrelation lägger grunden för alla barns livslånga

Läs mer

Konsten att vara koordinator i samverkan

Konsten att vara koordinator i samverkan Konsten att vara koordinator i samverkan Varför Rehabkoordinering? 2006 gjorde SKL och regeringen en överenskommelse om en särskild satsning på att utveckla hälso- och sjukvårdens arbete med sjukskrivning

Läs mer

Minnesanteckningar Ledningsgrupp barn och unga

Minnesanteckningar Ledningsgrupp barn och unga Till Enligt sändlista Minnesanteckningar Ledningsgrupp barn och unga 2016-03-24 DAGORDNING Presentationsrunda. 1. Godkännande av dagordning, övriga frågor. Dagordningen godkändes, inga övriga frågor anmäldes.

Läs mer

Minnesanteckningar: Temagrupp/NOSAM: Datum:

Minnesanteckningar: Temagrupp/NOSAM: Datum: Minnesanteckningar: Temagrupp/NOSAM: Datum: 2019-02-07 Kallade: Närvarande: Petra Matsson SDF Västra Hisingen, ordförande Marie Berg, Närhälsan Vårdcentral Torslanda Ann Eriksson utvecklingsledare folkhälsa,

Läs mer

Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i

Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i Västra Götaland om samverkan avseende barn och ungdom med sammansatt psykisk/psykiatrisk och social problematik Uppdrag lämnat oktober 2010 från Samrådsorganet

Läs mer