Kultur- och fritidsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kultur- och fritidsnämnden"

Transkript

1 Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 15 mars 2018 kl. 13:00-16:25. Ajournering kl 14:05-14:30 samt kl 15:50-16:05. Plats Kalmar teater, klubbrummet Omfattning Beslutande Marianne Dahlberg (S), ordförande Pelle Sederkvist (M), 1:e vice ordförande Ola Erlandsson (S) Linus Hellman (S), tjänstgörande ersättare för Susanne Lenander (S) Helena Olsson (S) Nikolaos Strachinis (S) Niklas Hellström (C) Bo Hellström (V) John Wahlgren (M) Birgitta Nordlöw (L) Micael Foghagen (SD) Ersättare Fredrik Sjömar (KD) Robin Apelqvist (S), Gudrun Augustsson (C) Joel Rydh (V) Övriga Lolita Persson, förvaltningschef Pia Axeheim, sekreterare Per-Ola Johansson, enhetschef idrott Jimmy Rudelius, administrativ chef Carina Eskelin, enhetschef kultur Leif Holmström, konsumentvägledare Gunilla Öhman, HR-specialist Jan Botö Röjås, verksamhetsutvecklare Doris Aronsson, enhetschef kulturskolan Susanne Gryfelt, enhetschef Äventyrsbadet Christina Johansson, bibliotekschef Anslaget på kommunens anslagstavla den 22 mars 2018.

2 2 (16) Sekreterare Pia Axeheim Justeras Marianne Dahlberg ordförande Helena Olsson

3 3 (16) Ordförande hälsar alla välkomna till dagens möte och riktar sig speciellt till Joel Rydh som är ny ersättare för (V) i kultur- och fritidsnämnden. Joel ersätter Sebastian Hellvin (V) som har avgått. Beslutsärenden 22 Tjänstgörande Susanne Lenander (S) ersätts av Linus Hellman (S). 23 Godkännande av dagordning/kallelse Ordförande har en övrig fråga om Taxa på Gröndals IP i samband med IFK Kalmars damallsvenska, som flyttas upp som ärende nummer fem i dagordningen. Kultur- och fritidsnämnden godkänner dagens kallelse/ dagordning med det tillägget. 24 Förra protokollet Det finns inga frågor eller synpunkter på förra protokollet, som läggs till handlingarna. 25 Val av justerare Helena Olsson (S) väljs till justerare.

4 4 (16) Diskussions- och informationsärenden 26 Övrig fråga - Taxa för Gröndals IP i samband med IFK Kalmars damallsvenska Enhetschef Per-Ola Johansson informerar om att taxan för Gröndals IP behöver justeras nu när det ska spelas allsvensk fotboll på planen. Förslaget är att göra om Gröndals IP till en publikarena 2018, med samma taxa som övriga publika arenor. Idag finns följande publikarenor: Kalmar Sportcenters A-hall, Fredriksskans A-plan, Ishallen Iffehallen samt Fredriksskans för friidrottsarrangemang. Beslut i kultur- och fritidsnämnden 19 april. 27 Information om kommunens konsumentvägledning Konsumentvägledare Leif Holmström informerar om Kalmar kommuns konsumentvägledning. Idag arbetar Leif 28 timmar/vecka med konsumentvägledning. Förvaltningen valde 2015 att satsa på konsumentvägledningen och tillförde mer resurser och Leif fick uppdraget som konsumentvägledare. Leif genomförde en utveckling kring arbetssättet för konsumentvägledningen genom att ha mer öppet, mer tillgänglighet och arbeta förebyggande genom föreläsningar till bland annat pensionärsföreningar, studenter med flera. Det har inneburit en ökad kunskap om konsumentens rättigheter samt att Leif kunnat hjälpa fler kunder och det har skett en kraftig ökning i antal ärende som Leif handlagt. Sedan årsskiftet 2017/2018 köper Nybro kommun konsumentvägledning av förvaltningen och det har inneburit att Leif numera har 20 % konsumentvägledning för Nybro kommun. Konsumentvägledningen består av besökstider, telefon och mailkontakt samt förebyggande verksamhet ut till speciella grupper. Antalet ärenden har ökat kraftigt sedan Den vanligaste typen av ärenden gäller begagnade bilar (försäljning och reparation), hantverkstjänster, telefoner, fiber, TV och abonnemang samt telefonförsäljning. 28 Plan för lika rättigheter och möjligheter i arbetslivet, statistikredovisning 2017 HR-specialist Gunilla Öhman redovisar förvaltningens personalstatistik från 2017 utifrån planen för lika rättigheter och möjligheter i arbetslivet, bland annat inom följande områden: heltid/deltid uppdelat på kön, uttag av föräldraledighet, rekryteringar, medellön, sjukfrånvaro och frisknärvaro. Förvaltningen har aktivt arbetat för att främja en god arbetsmiljö och minska sjukfrånvaron samt erbjuda rätten till heltid. För att skapa en god arbetsmiljö så har förvaltningen en friskvårdssatsning som löper över två år samt så går alla chefer och skyddsombud en utbildning i psykisk ohälsa. Målet är att arbeta förebyggande och sätta in tidiga insatser för att minska sjukfrånvaron.

5 5 (16) 29 Årlig uppföljning av systematiskt arbetsmiljöenkäten (SAM) Förvaltningschef Lolita redovisar en uppföljning av förvaltningens systematiska arbetsmiljöarbete under Resultatet bygger på enkätsvar som chefer och skyddsombud/arbetsplatsombud/fackliga företrädare har fått svara på. Följande sex utvecklingsområden har identifierats: Arbeta med arbetsmiljöpolicyn och målen för den organisatoriska och sociala arbetsmiljön Arbeta mer och tillgängligöra de rutiner som finns i SAM arbetet De som har arbetsmiljöuppgift har också tillräckliga kunskaper Chefer, skyddsombud och medarbetare har kunskap om lagar och regler för arbetsmiljön Chefer, skyddsombud och medarbetare har kunskap om risker i arbetsmiljön och hur de kan förebyggas och åtgärdas Aktuell handlingsplan för åtgärder finns och åtgärder följs Som ett resultat av enkätundersökningen genomför nu kommunen en arbetsmiljöutbildning för chefer och skyddsombud/arbetsplatsombud/fackliga företrädare under sex halvdagar under vintern/våren. 30 Sportotek - Fritidsbanken, återrapport Enhetschef Per-Ola Johansson ger en lägesbeskrivning om arbetet med Sportotek/Fritidsbanken. En genomförandeplan har tagits fram och förslaget är att i samverkan med Återbruket (Arbete och Välfärd inom kommunledningskontoret) starta upp Fritidsbanken i projektform under månader. En handledare anställs på 100 % och en central butik etableras inledningsvis på Återbruket. Smedby och Norrliden kommer till en början att få tillgång till Fritidsbanken via mobil lösning. 31 Investeringsbidrag extra investeringsbidrag 2017 Verksamhetsutvecklare Jan Botö Röjås redovisar de ansökningar som har tillkommit efter att ansökningstiden förlängdes för vissa kategorier till 12 mars. Sammanlagt har 48 föreningar ansökt om bidrag till 145 projekt till ett totalt värde av ,1 tkr, det finns 11 miljoner kronor i budget att fördela. Beslut tas i kultur- och fritidsnämnden 19 april.

6 6 (16) 32 Förvaltningschefen har ordet Förvaltningschef Lolita Persson informerar om följande: 1. På majoritetsmötet den 12 mars diskuterades budgeten för bad- och friskvårdsanläggningen utifrån det funktionsprogram som kultur- och fritidsnämnden antog 1 juni Lolita lämnar ordet till ordförande Marianne Dahlberg som informerar om medborgardialogen i Rockneby som var 14 mars om norra kommundelens behov av fritidsgård. Det kom upp olika förslag som diskuterades om bland annat en lämplig flexibel lokal och transporter till och från verksamheten Kultur- och fritidsnämnden fattar inga beslut i samband med informationen som läggs till handlingarna.

7 7 (16) Beslutsärenden 33 Medborgarförslag - bygg en inomhus padel-arena Dnr KFN 2018/0043 Handlingar Förvaltningschef Lolita Perssons och enhetschef Per-Ola Johanssons skrivelse 26 februari 2018, samt inskickat medborgarförslag. Bakgrund och nuläge Fredrik Carlsson föreslår att Kalmar kommun ska anlägga en inomhus padel- Arena. Förslagsställaren menar att eftersom det inte finns en inomhusanläggning för padel, hindras sportens utveckling. I skrivelsen framgår det också förslag på att bygga fler utomhusbanor för sporten. En plats som föreslås i detta sammanhang är bland annat i Lindsdal, bredvid sporthallen. Medborgarförslaget lyfter fram att sporten padel expanderar snabbt och är en sport som kan bedrivas av både kvinnor och män och är en socialt utvecklande sport. Våren 2016 gjorde kultur- och fritidsförvaltningen en utredning av idrotten padel och dess utvecklingsmöjligheter. I utredningen fördes bl.a. en dialog med Kalmar Tennisklubb. Utredningen ledde fram till att Kalmar kommun ingick ett samarbete med Kalmar Tennisklubb och resultatet blev de två utomhusbanorna på Gröndals IP, vilka invigdes sommaren Föreningen finansierade markarbetena och kommunen köpte in de två utomhusbanor som just nu är de enda två banor som finns i kommunen. Förmodligen var vi i Kalmar den första kommunen i Sverige som själva byggde banor för föreningsliv och allmänhet. Vår omvärldbevakning, i samband med utredningen 2016, visade att alla banor vi undersökte ägdes, drevs och hade byggts av privata organisationer eller i några enstaka fall föreningslivet. Tanken från kommunens sida med att bygga banorna vid Gröndals IP, var att tillsammans med Kalmar Tennisklubb, undersöka och se vilka behov och vilken efterfrågan banorna kommer att skapa. Naturligtvis var tanken också att skapa möjligheter för en växande idrott att etablera sig i Kalmar. Målet från kultur- och fritidsförvaltningen var att skapa ytterligare möjligheter för den prioriterade målgruppen barn- och ungdomar, dels för att kunna pröva en ny idrott och dels att få igång en föreningsverksamhet för idrotten och målgruppen. Till sommaren 2018 kommer banorna på Gröndals IP att ha varit i drift i två år och då planerar kultur- och fritidsförvaltningen att göra en utvärdering av nyttjandegrader och framför allt vilken målgrupp som nyttjar banorna. Svar på medborgarförslaget I dagsläget finns inga planer på eller investeringsmedel avsatta i Kalmar kommun, att bygga en inomhusanläggning för padel. Detsamma gäller för att bygga fler utomhusbanor.

8 8 (16) Innan kommunen tar någon form av strategiskt beslut om ytterligare kommunala padelbanor, måste en grundlig utvärdering av banorna på Gröndal göras. Detta är planerat att genomföras till hösten 2018, då banorna funnits i två år. Beslut Kultur- och fritidsnämnden tackar för medborgarförslaget och beslutar att anta kultur- och fritidsförvaltningens svar och skicka det vidare till kommunfullmäktige för kännedom. Kultur- och fritidsnämnden anser härmed medborgaförslaget besvarat.

9 9 (16) 34 Remissvar - Strategi för jämställdverksamhet i Kalmar Dnr KFN 2018/0056 Handlingar Förvaltningschef Lolita Perssons och administrativ chef Jimmy Rudelius skrivelse 1 mars 2018, samt remissen Strategi för jämställdhet Bakgrund Kalmar kommuns jämställdhetsprogram löper från 2014 till Den strategin har utvärderats och reviderats under Den 23 januari 2018 beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att skicka strategin för jämställdhet i Kalmar kommun på remiss. Förslaget som föreslås ersätta kommunens jämställdhetsprogram , anger mål och insatser för att säkerställa en jämställd kommunal verksamhet och stärka insatserna för att Kalmar ska bli en jämställd kommun att verka och leva i. Den föreslagna strategin är anpassad till Sveriges nya jämställdhetspolitik och det av kommunfullmäktige fastslagna målet att den kommunala verksamheten ska vara jämställdhetssäkrad år 2022, vilket innebär att alla verksamheter säkerställer: Likvärdig service och bemötande Likvärdig myndighetsutövning Likvärdig resursfördelning Jämställd fördelning av makt och inflytande till alla kvinnor och män, flickor och pojkar oavsett bakgrund och tillhörighet. Resonemang Jämställdhetsstrategin är väl genomarbetad och har en tydlig koppling till den nationella jämställdhetspolitiken. Den ger även en god bild av hur organisationen ska se ut samt hur Kalmar kommun gemensamt ska arbeta för att nå fullmäktiges mål om en jämställhetssäkrad verksamhet Denna strategi kommer att vara till hjälp för nämndernas arbete med att nå sina mål kring jämställdhetsarbetet. Det pågår idag ett arbete på länsstyrelsen i Kalmar län för att presentera en ny regional jämställdhetsstrategi för Kalmar län. Planen är att strategin ska presenteras under våren Syftet är skapa en strategi för att uppnå de nationella jämställdhetsmålen i Kalmar län. De kommer att införa ett så kallat anslutningssystem som innebär att olika aktörer kan få stöd, verktyg, kompetensutveckling och processhandledning. Genom att Kalmar kommun går lite före denna strategi vill nämnden framlyfta vikten av att dra nytta av synergieffekterna av det arbete länsstyrelsen gör och tar del av de stöd, verktyg, kompetensutveckling och processhandledning länsstyrelsen erbjuder.

10 10 (16) Förslag till beslut Kultur- och fritidsnämnden antar förvaltningens förslag som sitt eget och skickar svaret till kommunstyrelsen. Ändringsyrkanden Vice ordförande Pelle Sederkvist (M) yrkar på två ändringsyrkanden. Ändringsyrkande 1: På sidan 9 under rubriken 4. En jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet föreslås att följande mening stryks Kvinnor och män ska ha samma ansvar för hemarbetet och ha möjlighet att ge och få omsorg på lika villkor. Ändringsyrkande 2: På sidan 10 rubriken 6. Mäns våld mot kvinnor ska upphöra föreslås ändras till Våld mot kvinnor och män ska upphöra. Birgitta Nordlöw (L) bifaller Pelles ändringsyrkanden. Linus Hellman (S) yrkar bifall till förvaltningens förslag. Överläggning Ordföranden finner att det finns tre förslag till beslut dels förvaltningens förslag till beslut samt Pelle Sederkvists två ändringsyrkanden. Omröstning 1 Ordförande frågar om nämnden vill bifalla förvaltningens förslag förutom de två ändringsförslagen och finner att nämnden bifaller förvaltningens förslag. Ordförande frågar om nämnden vill bifalla Pelle Sederkvists ändringsförslag 1 att stryka meningen Kvinnor och män ska ha samma ansvar för hemarbetet och ha möjlighet att ge och få omsorg på lika villkor på sidan 9 och finner att nämnden avslår ändringsförslag 1. Votering begärs och ska genomföras. Votering 1 De som röstar på förvaltningens förslag röstar ja och de som röstar på Pelle Sederkvists ändringsyrkande 1 röstar nej. Röstresultat: Följande ledamöter röstar ja: Marianne Dahlberg (S), Ola Erlandsson (S), Linus Hellman (S), Helena Olsson (S), Nikolaos Strachinis (S), Niklas Hellström (C) och Bo Hellström (V). Följande ledamöter röstar nej: Pelle Sederkvist (M), John Wahlgren (M), Birgitta Nordlöw (L) och Micael Foghagen (SD). Röstresultat 1 Det är 7 ledamöter som röstat ja och 4 ledamöter som har röstat nej. Detta innebär bifall till förvaltningens förslag. Omröstning 2 Ordförande frågar om nämnden vill bifalla Pelle Sederkvists ändringsförslag 2 att byta ut rubriken 6. Mäns våld mot kvinnor ska upphöra till Våld mot kvinnor och män ska upphöra, och finner att nämnden avslår ändringsförslag 2. Votering begärs och ska genomföras.

11 11 (16) Votering 2 De som röstar på förvaltningens förslag röstar ja och de som röstar på Pelle Sederkvists ändringsyrkande 2 röstar nej. Följande ledamöter röstar ja: Marianne Dahlberg (S), Ola Erlandsson (S), Linus Hellman (S), Helena Olsson (S), Nikolaos Strachinis (S), Niklas Hellström (C) och Bo Hellström (V). Följande ledamöter röstar nej: Pelle Sederkvist (M), John Wahlgren (M), Birgitta Nordlöw (L) och Micael Foghagen (SD). Röstresultat 2 Det är 7 ledamöter som röstat ja och 4 ledamöter som har röstat nej. Vilket innebär bifall till förvaltningens förslag. Beslut Kultur- och fritidsnämnden antar förvaltningens förslag som sitt eget och skickar svaret till kommunstyrelsen. Protokollsanteckning Vi anser att kommunen kan uppmuntra män och kvinnor att ta samma ansvar på lika villkor i hemmet, men det är inte kommunens uppgift att se till att så sker. Vi anser dessutom att jämställdhetsplanen, för att vara jämställd, saknar att våld mot män ska upphöra. Det vill säga vi anser att rubriksättningen på punkt 6 är vilseledande och borde vara Våld mot kvinnor och män ska upphöra. Pelle Sederkvist (M), John Wahlgren (M), Birgitta Nordlöw (L) och Fredrik Sjömar (KD)

12 12 (16) 35 Kulturplan Kalmar län remissvar Dnr KFN 2018/0057 Handlingar Förvaltningschef Lolita Perssons och enhetschef Carina Eskelins skrivelse 21 februari 2018, samt remissen Kultur att växa i kulturplan Kalmar län Bakgrund Landstinget i Kalmar län ansvarar för den regionala kulturen genom samverkan med länets regionala kulturverksamheter, kommunerna, Länsstyrelsen Kalmar län, Regionförbundet i Kalmar län och Statens kulturråd. Under år 2019 bildar Regionförbundet och Landstinget i Kalmar län region, i dokumentet benämnt Region Kalmar län eller Regionen. Sedan 2012 ingår Kalmar län i kultursamverksmodellen. Den innebär att regionen i samverkan tar fram en regional kulturplan som underlag för statens bidragsgivning och som grund för det strategiska arbetet inom kultur. Regeringen beslutar om den statliga kulturbudgeten och Kulturrådets styrelse beslutar om fördelningen av statliga medel till regionerna. Därefter beslutar Regionen i Kalmar län om fördelningen av medel till respektive regional kulturverksamhet. Med de nationella kulturpolitiska målen och Kulturplan Kalmar län som grund stödjer regionen den regionala kulturen inom arkiv, bibliotek, dans, film, slöjd och hantverk, bild och form, kulturarv och kulturmiljö, litteratur, musik och teater. Kalmar kommun tar, som lokalhållare för flertalet regionala kulturinstitutioner, ett stort ansvar för den regionala kulturen. Landstingets kulturnämnd har skickat förslag till ny kulturplan för länet, Kultur att växa i Kulturplan Kalmar län 2022, för yttrande. Kulturplanen styrs strategiskt av Agenda 2030 och den regionala utvecklingsstrategin. Förslaget har tagits fram i dialog med kommunerna, länsstyrelsen, regionala kulturaktörer, organisationer och övriga intresserade. Yttrande ska vara landstinget tillhanda senast den 3 april, ambitionen är att en ny kulturplan ska antas av landstingsfullmäktige i maj. Kultur- och fritidsnämnden har tagit del av remissutgåvan av Kulturplan Kalmar län De mål som prioriteras i den regionala kulturplanen: Kultur till alla i hela länet Kultur till barn och unga Jämställd, jämlik och tillgänglig kultur Dessa inriktningar stämmer väl överens med målen för Kalmar kommuns verksamhet inom kulturområdet och planen svarar i stort väl upp mot de dialoger som tidigare förts kring kulturverksamheten.

13 13 (16) Kultur- och fritidsnämnden vill dock lämna följande synpunkter: Kompetens inom kultur, sidan 5och Länets förutsättningar, kommunerna sidan 24 Planen beskriver behovet av kompetenshöjning inom flera områden: lärarkåren, vårdpersonal, besöksnäring och företagare, samt kommunernas intresse av samverkan när det gäller kompetensutveckling. Det saknas beskrivning av hur regionen avser att svara upp mot behovet av samordnad kompetensutveckling. Kulturplanen och den offentliga kulturens struktur, sidan 12 Regionen beskriver sitt uppdrag enligt följande: Region Kalmar län har i uppdrag att skapa förutsättningar för den regionala kulturens bredd och spets, tillgänglighet och mångfald. Det innebär att leda, initiera och driva det regionala utvecklingsarbetet inom kulturområdet och att ansvara för att det genomförs, följs upp och utvärderas. Ett stycke längre ner reduceras utvecklingsarbetet till stöd och medfinansiering: Arbetet med kulturutveckling utförs genom stöd och medfinansiering av projekt till regionala kulturverksamheter och föreningar. Regionen ger stöd till kunskaps- och metodutveckling, utvecklingsprocesser och nätverk. Intentionen och formerna för att leda initiera och driva utvecklingsarbete, saknas i resterande delar av planen. Det är väsentligt att den regionala kulturverksamheten arbetar proaktivt, fångar upp trender och utvecklingsmöjligheter, ser olika kommuners och institutioners potential, stöder initiativ och arbetar för att profilera och knyta ihop kulturområden för att stärka både regionen och enskilda kommuner. Det är väsentligt att Regionen inte bara kompletterar och stöder andras initiativ, utan också avsätter resurser för att bidra till kompetenshöjning och för att leda, initiera och driva utvecklingsarbete och att detta beskrivs tydligt i planen. Kommunens uppdrag beskrivs enligt följande: Kommunerna har det grundläggande offentliga ansvaret för den lokala kulturpolitiken. Varje kommun beslutar om egna ambitionsnivåer och kulturpolitiska inriktningar. Kommunerna har en avgörande roll för den regionala kulturplanens inriktning och genomförande. Regionen ska komplettera och stärka de kommunala insatserna ur ett regionalt perspektiv. Genom hela planen finns skrivningar kring vad kommunerna ska göra Exempel sidan 25: Samverkan mellan kultur, hälsa och omsorg har utvecklats genom projektet Hälsa & Kultur i Kalmar län. Resultatet och en rad goda exempel visar hur kultur berikar människors liv och främjar hälsa. Erfarenheterna från projektet ska implementeras inom landstingets hälsocentraler och kommunernas omsorgsverksamhet. Exempel sidan 54: Mål Att Region Kalmar län och kommunerna har god kunskap om de kulturella kreativa näringarnas villkor och stimulerar dess utveckling. Att Region Kalmar län och kommunerna stöttar de kulturella kreativa näringarna med lokal- och produktionsstöd.

14 14 (16) Planen bör gås igenom och granskas avseende skrivningar kring kommunernas insatser så att kommunernas självbestämmande och regionens roll att komplettera och stärka kommunernas insatser tydliggörs. Kultur till alla i hela länet sidan 17 och Länets förutsättningar, kommunerna sidan 24, och regional kultur sidan På sidan 17 nämns betydelsen av kommunalt värdskap och lokala arrangörer: Region Kalmar län skriver överenskommelser med de regionala kulturverksamheterna om att de ska producera, bedriva och erbjuda professionell kultur med god kvalitet i hela länet. Förutsättningen för det är ett kommunalt värdskap och lokala arrangörer. På sidan 24 beskrivs länets förutsättningar via kommunerna: Det är stora skillnader på kommunernas anslag till kultur. En kommun ligger i topp i hela landet och några tillhör de med lägst andel kulturmedel. Eftersom den regionala kulturen är beroende av det lokala mottagande försvårar skillnaderna möjligheten att fullfölja målet om kultur till alla i hela länet. Samverkansmodellen förutsätter just samverkan, på alla plan. Ett av den regionala kulturens viktigaste uppdrag är att jämna ut förutsättningar, utveckla samordning, förstärka och stötta den lokala nivån. Att det finns skillnader i resurser och kapacitet mellan olika kommuner är oundvikligt. På sidorna beskrivs vidare Regionens och statens stöd till de olika regionala institutionerna. Kommunernas stora insatser som lokalhållare för de regionala institutionerna redovisas inte på motsvarande sätt trots att betydelsen av värdskapet beskrivs. Kalmar kommun lade under år 2017 ca: 14 miljoner kronor till lokaler för de regionala kulturverksamheterna. Genom om- och tillbyggnad av Byteaterns lokaler, kommer kostnaderna framöver att öka. För att ge en mer komplett bild av hur den regionala kulturen finansieras, anser vi att även kommunernas bidrag ska beskrivas i planen. Beslut Kultur- och fritidsnämnden beslutar att anta förvaltningens förslag till remissvar gällande Kulturplan Kalmar län 2022 Kultur- och fritidsnämnden föreslår kommunstyrelsen att anta kultur- och fritidsnämndens förslag som sitt.

15 15 (16) 36 Delegationsbeslut Följande delegationsbeslut redovisas: Personal 1. Carina Tabbert Frylestam, bibliotekarie 100 % på biblioteksenheten, från den 1 maj 2018 och tills vidare. Arrangemang, projekt och utvecklingsmedel 1. Dnr KFN 2018/0041. Ansökan från Lokalteatern om bidrag till jubileumsföreställning Lokalteatern 40 år. Ansökan beviljas med ett förlustbidrag om max kronor. 2. Dnr KFN 2018/0065. Ansökan från Spinnrockarna om bidrag till danskurs för årskurs 9. Ansökan avslås. 3. Dnr KFN 2018/0066. Ansökan från Kalmar orienteringsklubb om bidrag till halvdagsutbildning för elever i årskurs 9 i kart- och orienteringsvana i naturen. Ansökan avslås. 4. Dnr KFN 2018/0073. Ansökan från Kalmar Teaterförening om hyresfritt på Kalmar teater 4 april för föreställningen Hitkommarna. Ansökan beviljas hyresfritt på teatern till ett värde av max kronor.

16 16 (16) 37 Övriga frågor 1. Ordförande informerar om att hon har skrivit på ett delegationsbeslut för nämndens räkning gällande dispens till IFK Kalmar från regeln om att åtgärd inte får vara påbörjad för att investeringsbidrag ska medges. Ärendet om extra investeringsbidrag 2018 kommer att behandlas av nämnden 19 april 2018, då beslut om fördelning tas. Dispensen gäller att färdigställa inköp, montering, kabeldragning och inställning av ny ljudanläggning till den damallsvenska premiären på Gröndals IP den 21 april Denna dispensansökan innebär inget löfte om bidrag. 2. Birgitta Nordlöw (L) önskar få information om hur det har gått med Krusenstiernska gården på nästa sammanträde 19 april. 3. Ordförande informerar om att Teatergalleriet har vernissage med Gunilla Pantzar idag kl

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 19 april 2018 kl. 13:00-14:25. Ajournering kl 13:55-14:15. Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 38-48 Beslutande Marianne Dahlberg (S), ordförande Pelle Sederkvist

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 18 januari 2018 kl. 13:00-16:10. Ajournering kl 15:45-15:55. Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 1-8 Beslutande Marianne Dahlberg (S), ordförande Pelle Sederkvist

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 14 juni 2018 kl. 13:00-15:40 Plats Ljungnäsvillan, Ljungnäs Omfattning 67-77 Beslutande Marianne Dahlberg (S), ordförande Pelle Sederkvist (M), 1:e vice ordförande

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 15 november 2018 kl. 13:00-16:00. Ajournering kl. 14:05-14:25 samt 15:15-15:50. Plats Magistern Omfattning 112-130 Beslutande Marianne Dahlberg (S), ordförande

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Tid Måndagen den 22 augusti 2016 kl. 13:00-14:10. Ajournering kl 13:40-13:55. Plats Hotell Skansen, Färjestaden Omfattning 76-83 Beslutande Marianne Dahlberg (S), ordförande Karl Holst (M), vice ordförande

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 21 april 2016 kl. 13:00-16:15. Ajournering kl 14:20-14:45 och 15:15-15:55. Plats Kultur- och fritidsförvaltningen, Bibliotekets samlingssal Omfattning 33-45 Beslutande Marianne Dahlberg

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 23 mars 2017 kl. 13:00-16:50. Ajournering kl 14:30-14:50 samt 16:10-16:30. Plats Kultur- och fritidsförvaltningen, Bibliotekets samlingssal Omfattning 15-29

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 19 oktober 2017 kl. 13:00-16:20. Ajournering kl 14:05-14:30 och 15:40-16:00. Plats IOGT-NTO, Trädgårdsgatan 12 Omfattning 87-102 Beslutande Marianne Dahlberg

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 18 oktober 2018 kl. 13:00 16:30. Ajournering kl. 14:20-14:40 samt 15:50-16:20. Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 96-111 Beslutande Marianne Dahlberg (S),

Läs mer

Handlingar Förvaltningschef Lolita Persson och enhetschef Per-Ola Johanssons skrivelse 29 september 2016 samt den inskickade motionen.

Handlingar Förvaltningschef Lolita Persson och enhetschef Per-Ola Johanssons skrivelse 29 september 2016 samt den inskickade motionen. UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2016-10-20 114 Svar på Motion - Starta "Sund Smart Stark Senior" även i Kalmar Dnr KFN 2016/0202 Handlingar Förvaltningschef Lolita Persson och enhetschef Per-Ola Johanssons

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 18 februari 2016 kl. 08:30 13:20. Ajournering kl 11:20-12:30. Plats Ungdomshuset UNIK, Lorensbergsleden 4-6 Omfattning 1-15 Beslutande Marianne Dahlberg (S), ordförande Karl Holst (M),

Läs mer

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Sportotek

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Sportotek TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Mellström 2016-10-12 KS 2016/0685 50029 Kommunfullmäktige Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Sportotek i Kalmar Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 22 februari 2018 kl. 13:00-16:50. Ajournering kl 14:40-15:00 samt 16:25-16:40. Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 9-21 Beslutande Pelle Sederkvist (M), ordförande

Läs mer

Förhinder Meddelas gruppledaren och Pia Axeheim, tfn eller senast måndagen den 28 januari 2019.

Förhinder Meddelas gruppledaren och Pia Axeheim, tfn eller senast måndagen den 28 januari 2019. 1(8) Tid Torsdagen den 31 januari 2019 kl. 13:00-17:00. Plats Magistern, nämndhuset bakom stadshuset. Förhinder Meddelas gruppledaren och Pia Axeheim, tfn 0480-45 06 04 eller pia.axeheim@kalmar.se senast

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 16 februari 2017 kl. 08:30 12.30. Ajournering kl. 10.00-10.20 och kl. 11.20 12.00. Plats KalmarSalen, Skeppsbrogatan 49 Omfattning 1-14 Beslutande Marianne

Läs mer

Motionssvar - Ge fler föreningar möjlighet att sälja namnet på sin arena

Motionssvar - Ge fler föreningar möjlighet att sälja namnet på sin arena UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2018-09-27 90 Motionssvar - Ge fler föreningar möjlighet att sälja namnet på sin arena Dnr KFN 2018/0109 Handlingar Förvaltningschef Lolita Perssons och verksamhetschef Per-Ola

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Tid Onsdagen den 19 juni 2019 kl. 13:00 15.30. Ajournering kl. 14:20 14:40. Plats Skälby, Vita villan Omfattning 61-73 Beslutande Marianne Dahlberg (S), ordförande John Wahlgren (M), 1:e vice ordförande

Läs mer

Plats och tid Stadsbiblioteket, Tullslätten 4, Samlingssalen kl

Plats och tid Stadsbiblioteket, Tullslätten 4, Samlingssalen kl Kultur- och fritidsnämnden 2009-05-14 1 (7) Plats och tid Stadsbiblioteket, Tullslätten 4, Samlingssalen kl. 13.00-15.10 Beslutande Birgitta Axelsson Edström (V), ordförande Joachim Håkansson (FP) Magnus

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 22 oktober 2015 kl. 9:00 13:50. Ajournering kl 11:40-13:00. Plats Kultur- och fritidsförvaltningen, Tullslätten 4, Bibliotekets samlingssal Omfattning 101-120

Läs mer

Strategi för jämställdhet

Strategi för jämställdhet TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2018-04-16 KS 2017/0868 Kommunfullmäktige Strategi för jämställdhet 2018 2022 Förslag till beslut Kommunfullmäktige antar förslag till Strategi för jämställdhet

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott KALLELSE/ FÖREDRAGNINGSLISTA 1(1) Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 24 april 2018 kl. 8:30 Plats KS-salen, stadshuset Enligt uppdrag Anette Mellström Föredragningslista Val av protokollsjusterare

Läs mer

Ansökan om bidrag för att årligen genomföra Ljus på kultur

Ansökan om bidrag för att årligen genomföra Ljus på kultur TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Åsa Bejvall 2015-04-21 KS 2015/0388 50111 Kommunstyrelsens arbetsutskott Ansökan om bidrag för att årligen genomföra Ljus på kultur 2015-2017 Förslag

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET I GULLSPÅNGS KOMMUN

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET I GULLSPÅNGS KOMMUN HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET I GULLSPÅNGS KOMMUN Antagen av kommunens ledningsgrupp 2017-10-17 Godkänd av kommunstyrelsen 2018-03-07 65 Dnr: KS 2014/170 Revideras senast okt 2019 Kommunledningskontoret

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden. Kulturplan Kalmar län remissvar UTDRAG Dnr KFN 2018/0057

Kultur- och fritidsnämnden. Kulturplan Kalmar län remissvar UTDRAG Dnr KFN 2018/0057 UTDRAG 1 (4) Sammanträdesdatum 2018-03-15 Kultur- och fritidsnämnden 35 Kulturplan Kalmar län 2022 - remissvar Dnr KFN 2018/0057 Handlingar Förvaltningschef Lolita Perssons och enhetschef Carina Eskelins

Läs mer

Kallelse med föredragningslista

Kallelse med föredragningslista Tomelilla kommun Kultur- och fritidsnämnden Ledamöter kallas Ersättare underrättas Tid: måndagen den 25 januari 2016 kl. 14.00 Plats: Dubbelgöken 1 & 2 Ärenden Kallelse med föredragningslista 1 Val av

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Tid Onsdagen den 23 mars 2016 kl. 13:00-16:50. Ajournering kl 14:35-15:00 och 16:15-16:30. Plats Kultur- och fritidsförvaltningen, Bibliotekets samlingssal Omfattning 16-32 Beslutande

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 17 maj 2018 kl. 13:00-16:40. Ajournering kl 14:35-15:15 samt 16:00-16:20. Plats Skälby, Röda ladan Omfattning 49-66 Beslutande Marianne Dahlberg (S), ordförande

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kultur- och fritidsnämnden 2014-08-27

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kultur- och fritidsnämnden 2014-08-27 1 Plats och tid Kommunalhuset, Sävsjö, onsdag den 27 augusti 2014 kl. 14.00-16.45 ande Ordinarie ledamöter: Lars-Ejert Steifeldt (M), ordförande Ing-Marie Arwidsson (KD), 1:e vice ordf. Susanne Sjögren

Läs mer

Bo Hallqvist (S) Johan Ahlberg (S) Lisbeth Madsen (M) Irena Alm (S) Fredrik Andersson (FP) Sten Göran Claesson (SD)

Bo Hallqvist (S) Johan Ahlberg (S) Lisbeth Madsen (M) Irena Alm (S) Fredrik Andersson (FP) Sten Göran Claesson (SD) 2015-02-25 Sida 1 (av 14) Tid 2015-02-25, kl 18.30-19.50 Plats Beslutande Ledamöter Almliden, Bjuv Bo Hallqvist (S) Johan Ahlberg (S) Lisbeth Madsen (M) Irena Alm (S) Fredrik Andersson (FP) Sten Göran

Läs mer

Ansökan om delfinansiering av evenemanget Kulturfestival 2014

Ansökan om delfinansiering av evenemanget Kulturfestival 2014 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Annette Andersson 2014-03-19 KS 2014/0177 Kommunstyrelsen Ansökan om delfinansiering av evenemanget Kulturfestival 2014 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

PROTOKOLL. Musik i Syd Kulturkvarteret, Kristianstad

PROTOKOLL. Musik i Syd Kulturkvarteret, Kristianstad 1 (6) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2014-11-21 Kulturberedningen Tid Fredagen 7 november 2014 kl. 9-15 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Musik i Syd Kulturkvarteret,

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Tid Onsdagen den 18 juni 2014 kl. 9:00 11.05 och 13:00-13:20. Ajournering kl. 11:05-13:00. Plats Kultur- och fritidsförvaltningen, Tullslätten 4, Bibliotekets samlingssal. Omfattning

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden. Svar på - Motion - FIFA-kvalitet på kommunens konstgräs UTDRAG Dnr KFN 2017/0097

Kultur- och fritidsnämnden. Svar på - Motion - FIFA-kvalitet på kommunens konstgräs UTDRAG Dnr KFN 2017/0097 UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2017-06-01 63 Svar på - Motion - FIFA-kvalitet på kommunens konstgräs Dnr KFN 2017/0097 Handlingar Förvaltningschef Lolita Perssons och enhetschef Per-Ola Johanssons skrivelse

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. Älvsbyns Kommun

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. Älvsbyns Kommun STYRDOKUMENT DATUM 2016-07-07 1 (5) Handlingsplan för jämställdhetsintegrering Älvsbyns Kommun 2016-2020 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Plan Handlingsplan för

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 27 oktober 2015 kl. 8:30-9:45 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 86-91 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Plats och tid Stadsbiblioteket, Tullslätten 4, Samlingssalen kl

Plats och tid Stadsbiblioteket, Tullslätten 4, Samlingssalen kl Kultur- och fritidsnämnden 2010-11-11 1 (11) Plats och tid Stadsbiblioteket, Tullslätten 4, Samlingssalen kl. 13.00-16.00 Beslutande Birgitta Axelsson Edström (V), ordförande Björn Brändewall (FP) Magnus

Läs mer

KULTURPLAN Åstorps kommun

KULTURPLAN Åstorps kommun KULTURPLAN Åstorps kommun Godkänd av Bildningsnämnden 2012-06-13, 57, dnr 12-86 Antagen av Kommunfullmäktige 2012-11-19, 131 dnr 2012-333 Kulturplan Åstorps kommun Inledning Nationella kulturpolitiska

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 20 oktober 2016 kl. 13:00-16:25. Ajournering kl. 14:20-14:45 och kl. 16:05-16:15. Plats Kultur- och fritidsförvaltningen, Tullslätten 4, Bibliotekets samlingssal

Läs mer

Fritids- och kulturchef Annica Andersson, föreningskonsulent Margareta Nöstdal och sekreterare Pernilla Larsson

Fritids- och kulturchef Annica Andersson, föreningskonsulent Margareta Nöstdal och sekreterare Pernilla Larsson Fritids- och kulturnämnden 2014-11-18 Plats och tid Robothistoriska muséet 13.15 15.30 mötet ajournerades 14.39 14.45 Beslutande Övriga deltagare Lena Träff (S) Stefan Carlsson (S) Jan-Erik Jansson (S)

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 Syfte Statens kulturråd (Kulturrådet) och Gotlands kommun vill gemensamt utveckla samverkan

Läs mer

Samverkansavtal mellan Kalmar kommun, Kalmar teaterförening och Vallens Soppteater

Samverkansavtal mellan Kalmar kommun, Kalmar teaterförening och Vallens Soppteater TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jimmy Rudelius 2016-06-21 KFN 2016/0161 50661 Kultur- och fritidsnämnden Samverkansavtal mellan Kalmar kommun, Kalmar teaterförening och Vallens Soppteater

Läs mer

Charlotte Gustafsson (KD) ej 37

Charlotte Gustafsson (KD) ej 37 1(17) Plats och tid Carl August-rummet, tisdagen den 25 augusti 2015 kl 09:00 10.25 Beslutande Ledamöter och tjänstgörande ersättare Birgitta Widén Blomberg (KD) Ordförande Marianne Bremer (C) Elisabeth

Läs mer

Kulturplan

Kulturplan Dokumenttyp och beslutsinstans Plan år Dokumentansvarig Maria Bäckersten Dokumentnamn Kulturplan 2018-2020 Tjörns kommun Dokumentet gäller för [Klicka och skriv] Fastställd/Upprättad /2018-04-2 Giltig

Läs mer

Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna

Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kalin 2013-04-24 KS 2012/0776 Kommunstyrelsen Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna 6-9 i Smedby Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK 2014 2020 INNEHÅLL Inledning... 4 Uppdrag... 4 Bakgrund... 4 Kulturrådets uppdrag inom det regionala

Läs mer

Plats och tid Stadsbiblioteket, Tullslätten 4, Samlingssalen kl. 13.00-16.30

Plats och tid Stadsbiblioteket, Tullslätten 4, Samlingssalen kl. 13.00-16.30 Kultur- och fritidsnämnden 2010-03-11 1 (10) Plats och tid Stadsbiblioteket, Tullslätten 4, Samlingssalen kl. 13.00-16.30 Beslutande Birgitta Axelsson Edström (V), ordförande Joachim Håkansson (FP) Magnus

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott

Socialnämndens arbetsutskott Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Hovden Stadshuset, kl 08:30-11:00 Beslutande Jan Hallström (L), ordförande Sebastian Clausson (S), vice ordförande Björn Fagerlund (M), ledamot Leif Johansson (S),

Läs mer

Föredragningslista. Kallelse/Underrättelse Sammanträdesdatum. Kommunfullmäktige

Föredragningslista. Kallelse/Underrättelse Sammanträdesdatum. Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2012-05-24 Kallelse/Underrättelse Sammanträdesdatum 1(11) Plats och tid KilArena, torsdag 24 maj 2012, kl. 19.00 Föredragningslista Ärende Dnr 1 Upprop 2 Val av två justerare samt tillkännagivande

Läs mer

Motion om informella fritidsgårdar

Motion om informella fritidsgårdar TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Lolita Persson 2013-12-09 KFN 2012/0117 50680 Kultur- och fritidsnämnden Motion om informella fritidsgårdar Förslag till beslut Kultur- och fritidsnämnden

Läs mer

Kultur med nya ögon - Remissvar till kultur och fritidsförvaltningen

Kultur med nya ögon - Remissvar till kultur och fritidsförvaltningen Handläggare Datum Monika Lundgren 2010-06-09 0480-45 30 16 Barn- och ungdomsnämnden Kultur med nya ögon - Remissvar till kultur och fritidsförvaltningen på strategiförslag Barn och ungdomsnämnden har fått

Läs mer

Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S)

Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S) Fritids- och kulturnämndens arbetsutskott 2014-11-04 Plats och tid Fritidsenhetens kansli 13.15 Beslutande Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S) Övriga deltagare Annica Andersson

Läs mer

Protokoll Sida 1 (av 20) Kultur- och fritidsnämnden. Tid , kl Almliden, Bjuv. Plats. Beslutande Ledamöter

Protokoll Sida 1 (av 20) Kultur- och fritidsnämnden. Tid , kl Almliden, Bjuv. Plats. Beslutande Ledamöter Protokoll 2014-01-22 Sida 1 (av 20) Tid 2014-01-22, kl 19.00-20.10 Plats Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Almliden, Bjuv Bo Hallqvist (S) Kenneth Bolinder (S) Bo-Göran Börjesson (S) Lisbeth

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Kultur- och fritidsnämnden

Sammanträdesprotokoll Kultur- och fritidsnämnden 1(15) Tid och plats 2018-12-06 - Kommunhuset klockan 08.30-11.00 Beslutande Övriga deltagande Kristina Söderlund (SPI) - ordförande Arne Silfvergren (S) - ledamot Gunilla Edman (S) - ledamot Kenneth Jacobsson

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Rozalia Weisz Handläggare 040-675 35 20 Rozalia.Weisz@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-07-05 Dnr 1701368 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Ett jämställt Skåne, Jämställdhetsstrategi

Läs mer

Justeringens plats och tid: Underskrifter: Kulturhuset 2015-10-09, kl. 11:30. Jenny Nises, Sekreterare. Hans-Göran Åhgren, Ordförande

Justeringens plats och tid: Underskrifter: Kulturhuset 2015-10-09, kl. 11:30. Jenny Nises, Sekreterare. Hans-Göran Åhgren, Ordförande 1(9) Kulturnämnden Plats och tid: Kulturhuset, 2015-10-09 kl. 09:00 Beslutande: Hans-Göran Åhgren (M) Mora, ordförande Jaakko Mattila (C) Mora Karin Lübeck (S) Mora Hans Stolpe (MOP) Mora, tjänstgörande

Läs mer

Budget 2016 och plan

Budget 2016 och plan 17(36) Kf 69 Ks2015/0167 041 Budget 2016 och plan 2017-2020 Beslut beslutar att anta kommunstyrelsens förslag till budget 2016 och plan 2017-2020, förutom att arbetsutskottet i miljö- och byggnämnden ska

Läs mer

Kommunstyrelsen 2012-09-27. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05. Lars-Åke Gustavsson

Kommunstyrelsen 2012-09-27. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05. Lars-Åke Gustavsson 1 Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05 Beslutande Bengt Torstensson Lotta Husberg Kerstin Gadde Veronica Almroth Claes Nordevik Hans Pernervik Els-Marie Ragnar Bo Andersson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 31 januari 2017 kl. 8:30-9:50 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 10-15 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

PROTOKOLL Sida 1 Socialnämnden. Plats och tid Hotell Post, Oskarshamn, kl. 13:00 15:30, ajournering kl

PROTOKOLL Sida 1 Socialnämnden. Plats och tid Hotell Post, Oskarshamn, kl. 13:00 15:30, ajournering kl PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Hotell Post, Oskarshamn, kl. 13:00 15:30, ajournering kl. 14.30-14.45 Beslutande Anita Hultgren (S), Ordförande Göte Pettersson (M) 1:e vice ordförande Lena Fyhr (V) 2:e

Läs mer

Kulturplan Kronoberg 2011

Kulturplan Kronoberg 2011 2011-03-14 Kulturplan Kronoberg 2011 Nulägesbeskrivning och utvecklingsområden Kommun Kulturnämnd: Nej, annat: Kommunstyrelsen Kvinnor: 3 antal Män: 8 antal 11 sammanlagt Kulturplan/ kulturstrategi: Antagen

Läs mer

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2019

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2019 Tjänsteskrivelse 1 (7) Handläggare Ulf Nordström 2019-03-20 Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2019 Förslag till beslut 1. Vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Läs mer

Yttrande över remiss- Eskilstunas kommuns plan för jämlik folkhälsa och social uthållighet

Yttrande över remiss- Eskilstunas kommuns plan för jämlik folkhälsa och social uthållighet Kultur och fritidsnämnden 2016-05-25 1 (5) Kultur- och fritidsförvaltningen Förvaltningskontoret KFN/2016:109 Sara Nordlund 016 710 7032 Kultur och fritidsnämnden Yttrande över remiss- Eskilstunas kommuns

Läs mer

Yttrande - Handlingsplan 2017 regional kulturverksamhet - Kulturplan Sörmland

Yttrande - Handlingsplan 2017 regional kulturverksamhet - Kulturplan Sörmland Kultur- och fritidsnämnden 2016-07-13 1 (5) Kultur- och fritidsförvaltningen Förvaltningskontoret KFN/2016:116 Lena Klintberg 016-710 13 71 Kultur- och fritidsnämnden Yttrande - Handlingsplan 2017 regional

Läs mer

Remiss över Strategi för samverkan mellan skola och kultur i Kalmar län

Remiss över Strategi för samverkan mellan skola och kultur i Kalmar län TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Björn Samuelsson 2013-09-06 KFN 2013/0121 kulturutvecklare Kultur- och fritidsnämnden Remiss över Strategi för samverkan mellan skola och kultur i Kalmar

Läs mer

Remiss avseende regional- och bildningsplan i Dalarna

Remiss avseende regional- och bildningsplan i Dalarna Borlänge kommun 2018-06-10 Samhällsbyggnadsektor Patric Hammar patric.hammar@borlange.se 0243/74605 1 (5) Kulturnämnd Nämnd Datum Remiss avseende regional- och bildningsplan i Dalarna 2019-2022 Förslag

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden 1(5) Tid Måndagen den 22 augusti 2016 kl. 13:00-15:00. Plats Hotell Skansen, Färjestaden Förhinder Meddelas gruppledaren och Pia Axeheim, tfn 0480-45 06 04 eller pia.axeheim@kalmar.se senast den 19 augusti.

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2011-06-14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 50 Motion om konstgräsplan... 57 51 Habos historia... 58 52 Regional kulturplan 2012 2013 remiss från Landstinget i Jönköpings län... 59 53 Informationsärenden... 60 54Föreningsträff...

Läs mer

Sekreterare Maria Blomberg. Ordförande Ingemar Lindaräng (FP) Justerare Erik Lundin (M) ANSLAG/BEVIS

Sekreterare Maria Blomberg. Ordförande Ingemar Lindaräng (FP) Justerare Erik Lundin (M) ANSLAG/BEVIS 1 Plats och tid Vävaren i Kommunhuset, klockan 10.00-12.00 Beslutande Ingemar Lindaräng (FP), ordförande Gunilla Sjösten (KD), vice ordförande Lennart Ärenman (KD) ersättare för Gun Jansson (C) Erik Lundin

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kultur- och fritidsnämnden

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kultur- och fritidsnämnden 1 Plats och tid Kommunalhuset, Sävsjö, onsdag den 7 december kl. 14.00-16.00 ande Ordinarie ledamöter: Susanne Sjögren (S), ordförande Fredrik Håkansson (KD), 1:e vice ordf. Maini Karlsson (C), 2:e vice

Läs mer

Protokoll Nr 9 Sammanträdesdatum Sammanträdestid 13:30 14:40

Protokoll Nr 9 Sammanträdesdatum Sammanträdestid 13:30 14:40 Protokoll Nr 9 Sammanträdesdatum 2011-10-05 Sammanträdestid 13:30 14:40 Kultur- och fritidsnämnden Närvarande Ledamöter Per Johansson (C), ordförande Bernt Zander (S), vice ordförande Knut-Arne Kareld

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Tid Onsdagen den 20 mars 2013 kl. 13:00 16.20. Ajournering kl 14.30 14.50. Plats Kalmar Teater, konferensrummet vån 2 Omfattning 15-35 ande Marianne Dahlberg, ordförande (S)

Läs mer

Kultursamverkansmodellen så funkar den!

Kultursamverkansmodellen så funkar den! Kultursamverkansmodellen så funkar den! www.regionostergotland.se Sedan 2012 ingår Östergötland i den nationella kultursamverkansmodellen. Från och med 2013 är samtliga län, utom Stockholm, med i modellen.

Läs mer

PROTOKOLL KS KULTUR- OCH FRITIDSUTSKOTT

PROTOKOLL KS KULTUR- OCH FRITIDSUTSKOTT 2015-11-16 1 (5) NÄRVARANDE Ordförande Ledamöter Anders Ståhl (M) Margareta Ölwe (M) Fredrik Johannesson (KD) Tjänstgörande ersättare Peter Graff (S) Övriga Sekreterare Förvaltningschefen Anneli Sjöborg

Läs mer

PROTOKOLL Sida 1 Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sida 1 Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesdatum PROTOKOLL Sida 1 Sammanträdesdatum 2017-11-06 Plats och tid Sammanträdesrum Landsort, kommunhus A, 2017-11-06 kl. 16:00-17:30 Beslutande Linda Walkeby (S) Ordförande Kerstin Danielsson (S) Bengt Löfberg

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kultur och fritidsnämnden Administrativ enhet

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kultur och fritidsnämnden Administrativ enhet 1 (14) Plats och tid Biblioteket, Töcksfors, 15.00 16.30 Beslutande Övriga närvarande Kristina Kristiansson, Ordförande (S) Bernt Christoffersson, V. ordförande (C) Mårten Karlsson (S) Payman Garmiani

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 27 april 2017 kl. 13:00-16:20 Plats IOGT-NTO, Trädgårdsgatan 12 Omfattning 30-46 Beslutande Marianne Dahlberg (S), ordförande Pelle Sederkvist (M), 1:e vice

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Program för jämställdhetsintegrering. i Borås Stad

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Program för jämställdhetsintegrering. i Borås Stad Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Program för jämställdhetsintegrering i Borås Stad Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kultur- och fritidsnämnden

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kultur- och fritidsnämnden 1 Plats och tid Kommunalhuset, Sävsjö, onsdag den 12 oktober kl. 14.00-17.15 ande Ordinarie ledamöter: Susanne Sjögren (S), ordförande Fredrik Håkansson (KD), 1:e vice ordf. Maini Karlsson (C), 2:e vice

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2015-12-10. Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2015-12-10. Miljönämnden 2015-12-10 56 Verksamhetsplan 2016 för miljönämndens verksamhet... 91 57 Uppföljning av det systematiska arbetsmiljö- och säkerhetsarbetet 2015... 92 58 Handlingsplan för det systematiska arbetsmiljö-

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Plats och tid Kommunalhuset, Ljungarummet, Sävsjö, onsdagen den 24 januari 2018 kl 14.00-17.00 Beslutande Övriga deltagare Ordinarie ledamöter: Susanne Sjögren (S) ordförande, Fredrik Håkansson (KD) förste

Läs mer

Robert Aslan (S), ordförande, deltog ej i 33 pga jäv Yusuf Aydin (KD), andre vice ordförande, deltog ej i 33 pga jäv

Robert Aslan (S), ordförande, deltog ej i 33 pga jäv Yusuf Aydin (KD), andre vice ordförande, deltog ej i 33 pga jäv SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[6] Plats och tid Kommunhuset, plan 2, Munkhättevägen 45, Tumba, kl 19:00 ande Robert Aslan (S), ordförande, deltog ej i 33 pga jäv Yusuf Aydin (KD), andre vice ordförande, deltog

Läs mer

LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Kultur- och fritidsnämnden 2009-10-21

LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Kultur- och fritidsnämnden 2009-10-21 LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid: Stadshusets sessionssal, Kyrkogatan 11, kl. 17.30 20.00. Ledamöter: Gösta John Bredberg (FP), ordförande Louise Nygren (M), vice ordförande Claes Göran

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-03-07 1 (12) Osby, onsdagen den 7 mars 2012 kl 08.30-12.15, 13.00-17.05

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-03-07 1 (12) Osby, onsdagen den 7 mars 2012 kl 08.30-12.15, 13.00-17.05 arbetsutskott 2012-03-07 1 (12) Plats och tid Osby, onsdagen den 7 mars 2012 kl 08.30-12.15, 13.00-17.05 Beslutande Anders Pettersson, ordförande (C) Erland Nilsson (S) Dag Ivarsson (M) Marika Bjerstedt

Läs mer

Kommunkontoret Djurås , kl. 09:

Kommunkontoret Djurås , kl. 09: Kultur- och fritidsnämnden 2018-02-08 1 (19) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 14:00-16:00 Beslutande Ledamöter Christina Walles (S), ordförande Ann Målare (S) Ola Granath (KOSA) Tomas Neijbert

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 1 juni 2017 kl. 13:00-16:25. Ajournering kl 14:25-14:45 och kl 15:55-16:05. Plats Bjursnäs Bygdegård Omfattning 47-68 Beslutande Marianne Dahlberg (S), ordförande Jennie Uller (L), tjänstgörande

Läs mer

Lennart Nilsson, Ordförande (KD) Mårten Karlsson (S) Erik Ulriksson (C) Anette Eriksson (C) Urban Johansson (L), ersättare Inge Digrell (S), ersättare

Lennart Nilsson, Ordförande (KD) Mårten Karlsson (S) Erik Ulriksson (C) Anette Eriksson (C) Urban Johansson (L), ersättare Inge Digrell (S), ersättare 1 (12) Plats och tid Hämnäs Bygdegård,, kl. 15.00 16.25 Beslutande Övriga närvarande Lennart Nilsson, Ordförande (KD) Mårten Karlsson (S) Erik Ulriksson (C) Anette Eriksson (C) Urban Johansson (L), ersättare

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (11) Kultur- och fritidsnämnden Nina Wikström Tiala Klas-Gunnar Appel Lars Pettersson Eva Asthage

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (11) Kultur- och fritidsnämnden Nina Wikström Tiala Klas-Gunnar Appel Lars Pettersson Eva Asthage Sammanträdesprotokoll Blad 1 (11) Plats och tid Koordinaten, Stora mötet 13.15-15.00 Beslutande Patrik Renfors (V) Bror Sterner (S) Matti Koponen (M) Nina Wikström Tiala (S) Klas-Gunnar Appel (S) Lars

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(16) Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(16) Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(16) Tid Torsdag 9 mars 2017, klockan 13.15 15.30 Plats Runnabönninga, Rydals konferenscenter M C MBP L MP S S S S V SD Jannicke Wichne Eva Åberg Andersson Ylva Höglund Niklas

Läs mer

10 februari Jämställdhetsarbetet Kalmar kommun

10 februari Jämställdhetsarbetet Kalmar kommun 10 februari 2016 Jämställdhetsarbetet Kalmar kommun Beslut Tillbakablick Jämställdhetsintegrering angavs som huvudsaklig strategi för kommunens jämställdhetsarbetet i programmet som antogs av KF 2003 Programmet

Läs mer

PERSTORPS KOMMUN Kultur- och fritidsnämnden. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

PERSTORPS KOMMUN Kultur- och fritidsnämnden. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Plats och tid: Kommunkontoret 16.15-19.00 Beslutande Thomas Lindqvist (PF), ordförande Anders Westerlund (S), vice ordförande Robert Lövdahl (M), ledamot Luis Miguel Caneo (S), ledamot ( 20-28) Andreas

Läs mer

Centerpartiets svar på remissversion av Landstinget Dalarnas kultur- och bildningsplan

Centerpartiets svar på remissversion av Landstinget Dalarnas kultur- och bildningsplan 2018 06 28 Centerpartiets svar på remissversion av Landstinget Dalarnas kultur- och bildningsplan 2019-2022 Övergripande synpunkter Kultur- och bildningsplanen beskriver, på ett ingående sätt, pågående

Läs mer

Stockholms stad program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Svar på remiss från kommunstyrelsen

Stockholms stad program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Svar på remiss från kommunstyrelsen Kulturförvaltningen Administrativa staben Sida 1 (6) 2018-02-23 Handläggare Kajsa Rydergård Telefon: 08-508 319 44 Till Kulturnämnden 2018-03-06 Stockholms stad program för alkohol-, narkotika-, dopnings-

Läs mer

Protokoll. Kultur- och fritidsnämnden 2015-03-16 20-25

Protokoll. Kultur- och fritidsnämnden 2015-03-16 20-25 Kultur- fritidsnämnden 20-25 Kulturfritidsnämnden 2 20 Information överläggningar...5 21 Delegering av arbetsmiljöuppgifter...6 22 Meddelande 2015...7 23 Delegation 2015...8 24 Informationsuppdrag till

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden. Föredragningslista 1(8) KALLELSE/ FÖREDRAGNINGSLISTA

Kultur- och fritidsnämnden. Föredragningslista 1(8) KALLELSE/ FÖREDRAGNINGSLISTA 1(8) Tid Torsdagen den 22 september 2016 kl. 13:00-17:00 Plats IOGT-NTO:s lokal, Trädgårdsgatan 12 Förhinder Meddelas gruppledaren och Pia Axeheim, tfn 0480-45 06 04 eller pia.axeheim@kalmar.se senast

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 31 januari 2019 kl. 13:00-16:50. Ajournering kl. 13:15-13:20, 14:30-14:50 samt 16:20-16:40. Plats Magistern Omfattning 1-17 Beslutande Marianne Dahlberg (S), ordförande John Wahlgren

Läs mer

Datum 2014-10-05. Hotell Aveny, Umeå. Anita Drugge (S) Christer Bergman (M) Carmen Lundkvist (FP) Torbjörn Hellström (SVP)

Datum 2014-10-05. Hotell Aveny, Umeå. Anita Drugge (S) Christer Bergman (M) Carmen Lundkvist (FP) Torbjörn Hellström (SVP) Nämnden för tillväxt och regional utveckling Tid 17.15 18.05 Plats Hotell Aveny, Umeå Närvarande Ledamöter Carina Holm (S) ordförande Kenneth Nilshem (C) Tommy Ljung (M) Annika Huber (S) Ers. f Åke Bertils

Läs mer

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Fritids- och kulturnämnden

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Fritids- och kulturnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-02-21 Innehållsförteckning Ärende 8 Information om sommaraktiviteter som genomförts med bidrag från MUCF... 10 9 Redovisning av intern kontrollplan för fritids- och kulturnämnden

Läs mer

Yrkanden Ordföranden Irene Svenonius (M) yrkar bifall till regionrådsberedningens förslag i skrivelse den 16 januari 2019.

Yrkanden Ordföranden Irene Svenonius (M) yrkar bifall till regionrådsberedningens förslag i skrivelse den 16 januari 2019. Region Stockholm 14 (35) Regionstyrelsen PROTOKOLL 2019-01-29 Diarienummer RS 2019-0063 6 Organisatorisk förändring av Stockholms läns Museum LS 2018-1173 Ärendebeskrivning För att Stockholms läns museum

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kultur- och fritidsnämnden Administrativa avdelningen

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kultur- och fritidsnämnden Administrativa avdelningen 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret, Silen, den 12 september kl. 15.00 17.00 Beslutande Övriga närvarande Lennart Nilsson, Ordförande (KD) Robin Olsson (M) Mårten Karlsson (S) Erik Ulriksson (C) Anette

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Sammanträdesdatum 2015-05-25

PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Sammanträdesdatum 2015-05-25 KOMMUNSTYRELSEN Tid Kl. 10:00 11:50 Ajournering 11.40 11.45 för överläggningar Plats Ledamöter Skeppet, Kommunhuset Se bilaga Övriga Kicki Nordberg kommunchef Anette Oscarsson sektorschef sektor stödfunktioner

Läs mer