RAPPORT Dnr TSG ISBN. Autonom körning. Kortversion/Sammanfattning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAPPORT Dnr TSG ISBN. Autonom körning. Kortversion/Sammanfattning"

Transkript

1 Dnr TSG ISBN Autonom körning Kortversion/Sammanfattning

2 Transportstyrelsen Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafik- och infrastruktur Rapporten finns tillgänglig på Transportstyrelsens webbplats Dnr/Beteckning TSG ISBN Författare Månad År Eftertryck tillåts med angivande av källa. 2 (10)

3 Innehåll 1 INLEDNING DAGENS LAGSTIFTNING Trafikreglering (1998:1276) Fordonslagstiftning Förarbehörighet Föraransvar Nivåer av automation FRÅGOR ATT ARBETA VIDARE MED Öka Transportstyrelsens kunskap genom: Öka möjligheten att påverka genom att: (10)

4

5 1 Inledning Transportstyrelsen har initierat en förstudie inom området autonoma fordon/körning för att identifiera om, hur och i så fall vilken lagstiftning som behöver ändras för att möjliggöra delvis eller helt automatiserad körning. Syftet med förstudien är inte att föreslå författningsändringar utan att identifiera eventuella behov av ändringar. På längre sikt är syftet att möjliggöra en introduktion av helt eller delvis automatiserad körning på väg Utvecklingen av självkörande fordon går mycket snabbt och system som under vissa förutsättningar stödjer autonom körning kommer snart att vara redo för en marknadsintroduktion. I dagsläget saknas dock en tydlig struktur i utvecklingen. Olika aktörer med tillgång till olika styrmedel agerar ofta var för sig. Det kan vara lätt att tro att utmaningen främst är av teknisk art som t.ex. att säkerställa tillförlitligheten hos dessa system. Dagens vägtrafiksystem är dock mycket komplext med en samverkan mellan dess olika delar som ofta är svår att förutsäga och styra. Det betyder att utvecklingen på området kan få en genomgripande påverkan på hela vägtrafiksystemet och dess funktion i samhället. Utvecklingen kommer därigenom sannolikt även att få effekter på en övergripande samhällsnivå när det gäller exempelvis samhälls- och stadsplanering, bosättningsmönster, resmönster och resvanor, trafikarbete, former för bilägande m.m. Tekniken kan inte utvecklas isolerat eftersom den kommer att få en stor påverkan på vägtrafiksystemet och behöva samverka med människan, fordonet, infrastrukturen och samhället för att uppnå största effekt. Dessutom utvecklas tekniken snabbt och många olika aktörer är involverade i eller påverkade av utvecklingen. Det är därför svårt att förutsäga utvecklingen och styra den i detalj. En detaljerad styrning riskerar dessutom att hämma innovationskraften och därmed minska potentialen för autonom körning. Det innebär även att utvecklingen måste ske i samverkan mellan ett flertal aktörer. En viktig del inom autonom körning är samspelet mellan människa och teknik. Både forskning och tidigare erfarenheter påvisar vikten av att detta fungerar. Att beakta HF/MTO i ett tidigt stadium av både tillverkning och utformning av systemen är viktigt för att skapa möjligheter för människans förutsättningar och begränsningar i samspelet med automationen. Frågor som behöver besvaras är hur samhället kommer att påverkas och hur denna påverkan ska hanteras. Det finns ett behov av kunskap och fortsatt forskning inom området. 5 (10)

6 Det är vanligt att använda fyra nivåer för att beskriva graden av automation. För nivå 1 och 2 avses fordon med självkörande funktioner som stöder föraren i vissa situationer och den typen av fordon finns redan på våra vägar. Nivå 3 avser fordon som utför hela köruppgiften under vissa förutsättningar. Förarens ska kunna göra andra saker under tiden, men sitta på förarplatsen och kunna gripa in. I nivå 4 hanterar bilen hela köruppgiften under hela resan. Autonom körning innebär en utmaning för Transportstyrelsen på flera sätt. Vilken roll ska myndigheten ha? Vilken roll ska reglering ha för att vara ett stöd i teknisk utveckling? Hur ska en sådan reglering utformas för att inte hindra innovationskraften och samtidigt säkerställa att utvecklingen bidrar till de transportpolitiska målen? Utredningen har bland annat kommit fram till att Transporstyrelsen behöver bli mer proaktiva och vara aktiva i utvecklingen av självkörande fordon. 2 Dagens lagstiftning 2.1 Trafikreglering (1998:1276) Trafikregler handlar om trafikanters skyldigheter i trafiken t.ex. förarens ansvar att följa trafikregler och att framföra fordonet på ett säkert sätt. Trafikförordningen är generellt utformad och ger begränsade möjligheter att medge undantag från generella bestämmelser som t.ex. att ha kontroll över fordonet. Det är inte beskrivet vad en förare är eller vad kontroll innebär utan det är något som avgörs genom tillämpningen. Detta är även något som förändras över tid. I dagens lagstiftning finns utrymme för testverksamhet i verklig trafik med fordon av hög automatiseringsgrad. Trafiklagstiftningen är inte hindrande och om fordonen inte uppfyller de tekniska kraven finns möjlighet för Transportstyrelsen att ge undantag. Det finns idag fordonstillverkare som har så kallade provdispenser. Att olika länders trafikregler överensstämt har varit en framgångsfaktor under långt tid för alla typer av vägtransporter. Utgångspunkten är därför att frågan om särskild trafikreglering, särskilda vägmärken och andra anordningar för självkörande fordon bör föras internationellt inom UNECE. Det finns fortfarandet frågeställningar vad gäller trafiklagstiftningen såsom ansvarsfrågan som främst är en fråga för de rättsvårdande myndigheterna. Utredningen anser att Transportstyrelsen i nuläget bör fortsätta bevaka rättstillämpningen i de projekt och utredningar som pågår inom autonomkörning nationellt och internationellt. 6 (10)

7 2.2 Fordonslagstiftning Regelverket kring hur nya fordon ska fungera och vara utformade är harmoniserat inom EU genom ramdirektiv 2007/46/EG. Syftet med regelverket är att skapa en inre marknad inom gemenskapen och ska säkerställa en hög nivå av trafiksäkerhet, hälsoskydd, miljöskydd, energieffektivitet och skydd mot obehörig användning. Vilka krav som måste vara uppfyllda regleras alltså av EU. De närmare tekniska bestämmelserna utarbetas dock huvudsakligen inom UNECE (WP 29) och återfinns i UNECE-reglementen som EU lagstiftningen hänvisar till. Det finns visst utrymme att säkerställa nationella, alternativa krav och att medge undantag för exempelvis testverksamhet. Det är dock de harmoniserade kraven som i praktiken gäller för serieproducerade fordon. Det traditionella sättet att reglera fordon har gått ut på att fastställa kravnivåer för separata system som fordonet ska visas uppfylla. I huvudsak handlar det om tydligt fastslagna gränsvärden och provmetoder som ett oberoende provningsorgan provar enligt. För de komplexa säkerhetskritiska systmen som är förutsättningen för autonom körning så behövs troligen ett annat angreppssätt. Det handlar då dels om hur olika specifika system hanteras var för sig men inte minst hur de samverkar med varandra. Det finns idag inga krav som säkerställer en identifierad säkerhetsnivå på självkörande funktioner hos fordon. Utredningens uppfattning är att det kommer att behövas ett regelverk som säkerställer tillräcklig trafiksäkerhetsnivå för fordon i nivå 3 eller högre för att inte marknadsintroduktionen ska försvåras. Utredningen bedömer att fordon av nivå 3 är tekniskt redo att introduceras på marknaden kring år Fordonslagstiftningen styrs i huvudsak av EU och det är där inriktningen kan påverkas. I dag har Transportstyrelsen en begränsad kunskap om EU:s planer för regelverket på området vilket kräver ökade insatser om myndigheten aktivt vill påverka utvecklingen inom området. 2.3 Förarbehörighet Det finns i dagsläget inte något behov av att reglera om förarprovet eller fordonskraven vid förarprovet. Detsamma gäller eventuella behov av utveckling av förarutbildning. Utbildningen styrs idag till stor del av vad som krävs vid förarprovet. Det är däremot viktigt att bevaka och följa teknikutvecklingen bland de fordon som används vid förarproven i Sverige och i andra länder för att säkerställa att de kunskapskrav som ställs för att få körkort fortfarande uppfylls. I dag har vi liten kunskap om de kommande systemens svårigheter och vilka risker det eventuellt kan medföra. Det är därför för tidigt att dra några slutsatser om det bör ställas ytterligare krav på utbildning utöver 7 (10)

8 det som idag ingår i körkortsutbildningen för behörighet B. Det är dock viktigt att Transportstyrelsen följer utvecklingen och analyserar eventuella incidenter med fordon som har den här typen av ny teknik. 2.4 Föraransvar En av de mest centrala frågeställningarna när det gäller autonoma fordon är föraransvaret. Utredningen har kommit fram till att det inte finns något i trafiklagstiftningen som förhindrar användning av självkörande fordon i vägtransportsystemet. Dagens trafiklagstiftning utgår ifrån förarens ansvar för framförandet av fordonet. Så länge det finns någon som kan anses vara förare i eller i anslutning till fordonet, kan självkörande fordon upp till nivå 3 framföras. För fordon som framförs i nivå 3 och 4 väcks frågan om vems om har ansvaret om någonting händer. För fordon i nivå 4, där förare kanske helt kommer att saknas, blir det ännu mer uppenbart att ansvarsfördelningen/ansvarsbegreppet behöver utvecklas. I och med den tekniska utvecklingen på trafik- och vägsidan är det troligt att även domstolarnas bedömning av förarens ansvar i trafiken kommer att förändras. En högre grad av automatisering av fordon kommer troligen medföra att färre personer fälls för brott som avser olyckor och överträdelser där fordon är inblandade. Fallen där en person kan uppfylla kraven för att anses som förare kommer att minska. Sannolikt kommer domstolarna att ställa krav på att en person i någon form måste ha haft möjlighet att påverka eller ingripa i fordonets rörelse för att bedömas som förare. I de fall där en person kan anses som oaktsam som förare kommer att minska. Den faktiska kontrollen som en person utövar över ett fordon minskar då automationen ökar. Fordonsautomation kommer troligen att förändra förarens roll, särskilt eftersom förare anpassar sig till automation över tid. Frågan om det är ett problem att personer i mindre utsträckning kan anses som straffrättsligt ansvariga när fordon varit inblandade i olyckor och överträdelser eller om det borde ses som en positiv utveckling att den tekniska utvecklingen kan medföra att risken för mänskliga misstag minskar. Frågan om föraransvaret och om eller hur det ska utdömas är i första hand en nationell fråga. En nationell ändring i frågan ger sannolikt en liten påverkan på andra länders motsvarande lagstiftning eller försäljning av fordon i dessa länder. 2.5 Nivåer av automation För fordon inom nivå 1 2 med självkörande funktioner som stöder föraren är föraren ansvarig för eventuella överträdelser av trafikregler, dagens regler om förarbehörighet är relevanta eftersom föraren behöver full körkompetens och fordonen kan godkännas. 8 (10)

9 Det finns ingen bestämmelse i trafikförordningen eller någon annan författning som uttryckligen säger att föraren ska hålla i ratten när han eller hon för fordonet. Trafikförordningens bestämmelser utgår istället från att föraren har kontroll över fordonet och ansvarar för att föra fordonet på ett betryggande sätt. Nuvarande regelverk om förarbehörighet är relevant för nivå 3 eftersom föraren måste kunna framföra fordonet i alla de situationer som fordonet inte kan hantera. När det gäller fordonen bedömer utredningen att avsaknaden av EU-regler för den självkörande funktionen försvårar introduktionen av nivå 3-fordon. Omkring år 2020 är det troligt att marknaden erbjuder de första fordonen som, under vissa förutsättningar och i specifika trafikmiljöer, kommer att kunna utföra hela köruppgiften, nivå 3. För nivå 4-fordon, där fordonet hanterar hela köruppgiften under hela resan, är det oklart när de kan förväntas finnas ute på marknaden och hur de kommer att ägas. Det kan konstateras att dagens bestämmelser om trafik på väg och i terräng, som utgår från att föraren ska ha kontroll över fordonet, och kraven på förarens behörighet inte är anpassat till framtida fenomen. Avsaknaden av regler för det självkörande fordonet är en aspekt som bedöms försvåra marknadsintroduktionen. 3 Frågor att arbeta vidare med Utredningen har kommit fram till att Transportstyrelsen bör arbeta vidare med autonom körning på följande sätt för att kunna bidra till ett bra regelverk. 3.1 Öka Transportstyrelsens kunskap genom: att delta i eller följa relevant testverksamhet att studera hur andra verksamheter säkerställer funktionen hos säkerhetskritiska system utbyte med USA:s trafiksäkerhetsmyndighet NHTSA samt DMV i Kalifornien. systematisk omvärldsbevakning att kartlägga forskningsbehovet ur Transportstyrelsens perspektiv, identifiera om den forskning som bedrivs svarar mot behovet och bevaka de prioriterade forskningsområden som identifieras av Viktoria Swedish ICT att fortsätta utreda förutsättningarna/möjligheterna för försök med bilar i nivå 4 i allmän trafik inom ett begränsat område 9 (10)

10 3.2 Öka möjligheten att påverka genom att: identifiera de internationella grupperingar som förbereder lagstiftning inom området och tillsammans med näringsdepartementet avgöra hur Sverige bäst agerar. fördjupa samverkan med näringsdepartementet, andra myndigheter, industri och akademi för att bidra till en nationell samsyn och tydliggöra Transportstyrelsens roll. 10 (10)

Synpunkter på delbetänkande av SOU 2016:28, Vägen till självkörande fordon - försöksverksamhet

Synpunkter på delbetänkande av SOU 2016:28, Vägen till självkörande fordon - försöksverksamhet Remissvar 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2016-04-06 N2016/02472/MRT Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM n.registrator@regeringskansliet.se Synpunkter på delbetänkande

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om tillstånd för försöksverksamhet med självkörande fordon

Konsekvensutredning av föreskrifter om tillstånd för försöksverksamhet med självkörande fordon Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Yvonne Wärnfeldt Väg och järnväg Konsekvensutredning av föreskrifter om tillstånd för försöksverksamhet med självkörande fordon Transportstyrelsens

Läs mer

RAPPORT Dnr TSG ISBN. Autonom körning. Förstudie

RAPPORT Dnr TSG ISBN. Autonom körning. Förstudie Dnr TSG 2014-1316 08 2014 ISBN Autonom körning Förstudie Transportstyrelsen Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafik- och infrastruktur Rapporten finns tillgänglig på Transportstyrelsens webbplats www.transportstyrelsen.se

Läs mer

Yttrande över betänkandet Vägen till självkörande. fordon introduktion (SOU 2018:16).

Yttrande över betänkandet Vägen till självkörande. fordon introduktion (SOU 2018:16). YTTRANDE 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Dnr N2018/01630/MRT Yttrande över betänkandet Vägen till självkörande fordon introduktion (SOU 2018:16) Lunds tingsrätt har fått tillfälle att yttra

Läs mer

Remissvar från Volvo Cars till SOU 2018:16 Vägen till självkörande fordon - introduktion

Remissvar från Volvo Cars till SOU 2018:16 Vägen till självkörande fordon - introduktion Näringsdepartementet Enheten för Transport och samhälle 103 33 Stockholm Diarienummer: N2018/01630/MRT Remissvar från Volvo Cars till SOU 2018:16 Vägen till självkörande fordon - introduktion 1. Sammanfattning

Läs mer

2015-09-03 MEN FÖRARLÖSA BILAR DÅ? ADVANCED DRIVER ASSISTANCE SYSTEMS (ADAS) IDAG OLIKA NIVÅER PÅ SJÄLVKÖRANDE BILAR

2015-09-03 MEN FÖRARLÖSA BILAR DÅ? ADVANCED DRIVER ASSISTANCE SYSTEMS (ADAS) IDAG OLIKA NIVÅER PÅ SJÄLVKÖRANDE BILAR SJÄLVKÖRANDE FORDON PÅVERKAS TRAFIK- OCH STADSPLANERING? Grandseminariet, 2 sept 2015 Christer Ljungberg MEN FÖRARLÖSA BILAR DÅ? OLIKA NIVÅER PÅ SJÄLVKÖRANDE BILAR Nivå 1: Ingen automatisering (som de

Läs mer

ITS från potential till förutsättning

ITS från potential till förutsättning TMALL 0141 Presentation v 1.0 ITS från potential till förutsättning Avrapportering av regeringsuppdraget Norra Latin, Stockholm 14 maj 2014 Inledning 20 september 2013 5 maj 2014 14 maj 2014 2 PROGRAM

Läs mer

Utredningen om självkörande fordon på väg

Utredningen om självkörande fordon på väg Bil Sweden 8 mars 2018 Jonas Bjelfvenstam, särskild utredare Tre utmaningar: Reglering Teknik Acceptans Utredningsarbetets utgångspunkter Bättre rättsliga förutsättningar för introduktion av självkörande

Läs mer

Studera och redovisa möjliga effekter för trafik, parkering och stadsmiljö av självkörande fordon. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige

Studera och redovisa möjliga effekter för trafik, parkering och stadsmiljö av självkörande fordon. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige Dnr Sida 1 (7) 2018-11-30 Handläggare Anja Quester 08-508 26 382 Till Trafiknämnden 2019-02-14 Studera och redovisa möjliga effekter för trafik, parkering och stadsmiljö av självkörande fordon. Svar på

Läs mer

Konsekvensutredning föreskrifter om: - Bilar och släpvagnar som dras av bilar - Nationellt typgodkännande av fordon

Konsekvensutredning föreskrifter om: - Bilar och släpvagnar som dras av bilar - Nationellt typgodkännande av fordon 8 Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Anna Ferner Skymning Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion fordonsteknik Konsekvensutredning föreskrifter om: - Bilar och släpvagnar

Läs mer

1 Förslaget 2015/16:FPM50. förslaget som rör finansiering av kommissionens föreslagna egna kontroller utanför EU-budgeten via nationella myndigheter.

1 Förslaget 2015/16:FPM50. förslaget som rör finansiering av kommissionens föreslagna egna kontroller utanför EU-budgeten via nationella myndigheter. Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning om typgodkännande för motorfordon Näringsdepartementet 2016-02-24 Dokumentbeteckning KOM (2016) 31 Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om

Läs mer

Yttrande över betänkandet Vägen till självkörande fordon - introduktion (SOU 2018:16)

Yttrande över betänkandet Vägen till självkörande fordon - introduktion (SOU 2018:16) YTTRANDE 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Vägen till självkörande fordon - introduktion (SOU 2018:16) (N2018/01630/MRT) Svea hovrätt har beretts tillfälle att yttra

Läs mer

Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:2) om bilar och släpvagnar som dras av bilar

Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:2) om bilar och släpvagnar som dras av bilar Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Lars Rapp Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion fordonsteknik Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Transportstyrelsens remissvar på remiss av promemoria om förbud mot och begränsningar för terrängkörning i en kommun

Transportstyrelsens remissvar på remiss av promemoria om förbud mot och begränsningar för terrängkörning i en kommun Remissvar 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2017-11-23 M2017/02880/R m.registrator@regeringskansliet.se anna.berglund@regeringskansliet.se Transportstyrelsens remissvar på remiss av promemoria

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i körkortslagen (1998:488); SFS 2010:1914 Utkom från trycket den 27 december 2010 utfärdad den 16 december 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Trafikregler och trafikföreskrifter digitalt (RDT) Alkolås transportslagsövergripande Fordonsplattform med öppen arkitektur 2011-03-31 1

Trafikregler och trafikföreskrifter digitalt (RDT) Alkolås transportslagsövergripande Fordonsplattform med öppen arkitektur 2011-03-31 1 Om Trafikregler och trafikföreskrifter digitalt (RDT) Alkolås transportslagsövergripande Fordonsplattform med öppen arkitektur 1 RDT databasen för att tillgängliggöra trafikregler och trafikföreskrifter

Läs mer

UNDERVISNINGSPLAN INTRODUKTIONSUTBILDNING B BEHÖRIGHET NC NUTIDENS TRAFIKSKOLA

UNDERVISNINGSPLAN INTRODUKTIONSUTBILDNING B BEHÖRIGHET NC NUTIDENS TRAFIKSKOLA UNDERVISNINGSPLAN INTRODUKTIONSUTBILDNING B BEHÖRIGHET NC NUTIDENS TRAFIKSKOLA Denna undervisningsplan har som mål att vägleda blivande handledare och körkortsaspiranter i förarutbildningen. Både handledare

Läs mer

Utredningen om självkörande fordon

Utredningen om självkörande fordon Transportföretagen 13 mars 2018 Utredningen om självkörande fordon Jonas Bjelfvenstam särskild utredare Tre utmaningar: Reglering Teknik Acceptans Två tidsperspektiv för utredningen Före 2025: Författningsförslag

Läs mer

STR:s remissvar: Vägen till självkörande fordon - introduktion (N2018/01630/MRT)

STR:s remissvar: Vägen till självkörande fordon - introduktion (N2018/01630/MRT) Sveriges Trafikutbildares Riksförbund Sidan 1 av 6 Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se marija.grekovska@regeringskansliet.se STR:s remissvar: Vägen till självkörande fordon - introduktion

Läs mer

År 2020 Fler rör sig i staden

År 2020 Fler rör sig i staden År 2020 Fler rör sig i staden Men färre skadas i trafiken Trafiksäkerhetsprogrammet 2010 2020 antogs av Trafiknämnden i december 2009. Programmet ger inriktningen för det gemensamma trafiksäkerhetsarbetet

Läs mer

Komplettering av Nationell strategi och handlingsplan för användning av Intelligenta transportsystem i Sverige

Komplettering av Nationell strategi och handlingsplan för användning av Intelligenta transportsystem i Sverige Komplettering av Nationell strategi och handlingsplan för användning av Intelligenta transportsystem i Sverige Kortversion Trafikverket 781 89 Borlänge 0771-921 921 www.trafikverket.se Transportstyrelsen

Läs mer

Konsekvensutredning Ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:60) om körkortets utformning och innehåll

Konsekvensutredning Ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:60) om körkortets utformning och innehåll Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Henrik Julin Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler och trafikmedicin Konsekvensutredning Ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

KUNGLIGA AUTOMOBIL KLUBBEN. Policy om autonoma fordon. Expertrådet

KUNGLIGA AUTOMOBIL KLUBBEN. Policy om autonoma fordon. Expertrådet KUNGLIGA AUTOMOBIL KLUBBEN Policy om autonoma fordon Expertrådet KAK, grundat år 1903, är idag en rikstäckande allmännyttig ideell förening med främsta syfte att främja en sund utveckling av den svenska

Läs mer

Promemorian Förslag till ändring i trafikförordningen (1998:1276) och vissa andra frågor rörande parkeringstillstånd för personer med funktionshinder

Promemorian Förslag till ändring i trafikförordningen (1998:1276) och vissa andra frågor rörande parkeringstillstånd för personer med funktionshinder Remissvar 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2014-02-18 N2014/850/TE Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Promemorian Förslag till ändring i trafikförordningen (1998:1276) och vissa andra

Läs mer

Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:97) om traktorer

Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:97) om traktorer Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Karin Wiese Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Dnr N2018/01630/MRT. Slutbetänkandet SOU 2018:16 Vägen till självkörande fordon introduktion

Dnr N2018/01630/MRT. Slutbetänkandet SOU 2018:16 Vägen till självkörande fordon introduktion YTTRANDE 2018-08-30 Dnr N2018/01630/MRT Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Slutbetänkandet SOU 2018:16 Vägen till självkörande fordon introduktion (dnr N2018/01630/MRT) Sammanfattning RISE Viktoria

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (7)

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (7) Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Magnus Nyström Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning av ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om utbildning, godkännande och behörighetsbevis avseende trafiksäkerhetsgranskare;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om utbildning, godkännande och behörighetsbevis avseende trafiksäkerhetsgranskare; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om utbildning, godkännande och behörighetsbevis avseende trafiksäkerhetsgranskare; beslutade den 16 november 2011. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande

Läs mer

Välkomna till seminariet Hur kan man känna tillit till självkörande bilar?

Välkomna till seminariet Hur kan man känna tillit till självkörande bilar? Välkomna till seminariet Hur kan man känna tillit till självkörande bilar? 30/05/2017 1 Dagens seminariepanel Azra Habibovic, forskare självkörande bilar Rolf Johansson, forskare självkörande bilar Malin

Läs mer

VEM BEHÖVER SJÄLVKÖRANDE BILAR? MEN FÖRARLÖSA BILAR DÅ? OLIKA NIVÅER PÅ SJÄLVKÖRANDE BILAR. Almedalen 5 juli 2016 Christer Ljungberg

VEM BEHÖVER SJÄLVKÖRANDE BILAR? MEN FÖRARLÖSA BILAR DÅ? OLIKA NIVÅER PÅ SJÄLVKÖRANDE BILAR. Almedalen 5 juli 2016 Christer Ljungberg VEM BEHÖVER SJÄLVKÖRANDE BILAR? Almedalen 5 juli 2016 Christer Ljungberg MEN FÖRARLÖSA BILAR DÅ? OLIKA NIVÅER PÅ SJÄLVKÖRANDE BILAR Nivå 1: Ingen automatisering (som de flesta av gårdagens och dagens bilar)

Läs mer

Lastsäkringskonferens

Lastsäkringskonferens Lastsäkringskonferens 2018-11-08 Mikael Bäckström Kammaråklagare (spec) 010-562 65 08 mikael.backstrom@aklagare.se Koncentrerad handläggning Från 1 maj 2017 (undantag 1 juni för Stockholm och region Väst)

Läs mer

Vägen till självkörande fordon Lindholmen 21 sept 2016

Vägen till självkörande fordon Lindholmen 21 sept 2016 Vägen till självkörande fordon Lindholmen 21 sept 2016 Jonas Bjelfvenstam, särskild utredare Bakgrund Utredningen har lämnat ett delbetänkande beträffande försöksverksamhet (SOU 2016:28). Utredningen ska

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om trafiksäkerhetsgranskare (konsoliderad elektronisk utgåva);

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om trafiksäkerhetsgranskare (konsoliderad elektronisk utgåva); Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om trafiksäkerhetsgranskare (konsoliderad elektronisk utgåva); beslutade den 16 november 2011. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2016:119. TSFS 2011:99 Konsoliderad

Läs mer

Cykelutredningens förslag Ökad och säkrare cykling - en översyn av regler ur ett cykelperspektiv (SOU 2012:70)

Cykelutredningens förslag Ökad och säkrare cykling - en översyn av regler ur ett cykelperspektiv (SOU 2012:70) Remissvar 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2012-12-05 N2012/5501/TE Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Cykelutredningens förslag Ökad och säkrare cykling - en översyn av regler ur

Läs mer

Yttrande över remiss Vägen till självkörande fordon introduktion från Näringsdepartementet (SOU 2018:16) (N2018/01630/MRT)

Yttrande över remiss Vägen till självkörande fordon introduktion från Näringsdepartementet (SOU 2018:16) (N2018/01630/MRT) 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y YTTRANDE 2018-06-14 Ärendenr: NV-03045-18 Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se marija.grekovska@regeringskansliet.se

Läs mer

Remissvar förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om utbyggnad av infrastrukturen för alternativa bränslen COM(2013) 18 final

Remissvar förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om utbyggnad av infrastrukturen för alternativa bränslen COM(2013) 18 final 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2013-02-06 N2013/675/TE Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om utbyggnad

Läs mer

Transportstyrelsens svar på frågor om cirkulationsplatser med mera 2011-07-12

Transportstyrelsens svar på frågor om cirkulationsplatser med mera 2011-07-12 Transportstyrelsens svar på frågor om cirkulationsplatser med mera 2011-07-12 Hej Ernst! Tråkigt att du haft problem med våra tekniska system, men nu har ditt brev kommit rätt i alla fall. Inledningsvis

Läs mer

Yttrande över Innovationsupphandling (SOU 2010:56) (Ert Dnr: N2010/6152/FIN

Yttrande över Innovationsupphandling (SOU 2010:56) (Ert Dnr: N2010/6152/FIN Näringsdepartementet 103 33 Stockholm 2010-12-22 Maria Sandqvist maria.sandqvist@teknikforetagen.se 08-782 09 30 Yttrande över Innovationsupphandling (SOU 2010:56) (Ert Dnr: N2010/6152/FIN Sammanfattning

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet B;

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet B; Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet B; beslutade den 16 februari 2011. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 7 och 12 förordningen (1998:978) om trafikskolor. TSFS 2011:20

Läs mer

Utredningen om översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv. Arbetsnamn: Cyklingsutredningen Antaget den 20 januari 2011

Utredningen om översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv. Arbetsnamn: Cyklingsutredningen Antaget den 20 januari 2011 Utredningen om översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv Arbetsnamn: Cyklingsutredningen Antaget den 20 januari 2011 Utredningen Särskilde utredaren: Europaparlamentarikern Kent Johansson Sekretariatet:

Läs mer

Yttrande över Transportstyrelsens redovisning av uppdrag att följa upp genomförda reformer och utreda vissa aktuella frågor inom yrkestrafiken

Yttrande över Transportstyrelsens redovisning av uppdrag att följa upp genomförda reformer och utreda vissa aktuella frågor inom yrkestrafiken 1 /5 Näringsdepartementet Enheten för marknad och regelverk inom transportområdet 103 33 Stockholm N2017-003278-MRT Yttrande över Transportstyrelsens redovisning av uppdrag att följa upp genomförda reformer

Läs mer

Regeringen Näringsdepartementet Stockholm

Regeringen Näringsdepartementet Stockholm Remissvar 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2013-04-25 N2013/2150/TE Regeringen Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygande inspektion

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygande inspektion Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Patrik Sveder Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygande inspektion Transportstyrelsens

Läs mer

Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tillstånd att bedriva försök med självkörande fordon

Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tillstånd att bedriva försök med självkörande fordon Missiv 1 (4) Datum Dnr/Beteckning 2017-06-16 TSF2017-39 Dnr RR 2017-191 Ankom 30/6 RR 23/8 HL Ludvig Senast 14/8 Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tillstånd att bedriva försök

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om personlig tidbok. 1 Vad är problemet/anledningen till regleringen?

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om personlig tidbok. 1 Vad är problemet/anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Agneta Edhner Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion regler yrkestrafik Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdrag om parkeringsplatser för elbilar

Redovisning av regeringsuppdrag om parkeringsplatser för elbilar PROMEMORIA 1(11) Redovisning av regeringsuppdrag om parkeringsplatser för elbilar 1. Sammanfattning Transportstyrelsen har efter beslut av regeringen den 18 februari 2010 fått i uppdrag att lämna förslag

Läs mer

UPPKOPPLADE SAMVERKANDE TRANSPORTER

UPPKOPPLADE SAMVERKANDE TRANSPORTER EN SVENSK FÄRDPLAN FÖR UPPKOPPLADE OCH SAMVERKANDE TRANSPORTER Stefan Myhrberg, Ericsson Forum för innovation inom transportsektorn 2014-09-03 1 FÄRDPLAN FÖR UPPKOPPLADE SAMVERKANDE TRANSPORTER En gemensam

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens; beslutade den 5 januari 2017. TSFS 2017:1 Utkom från trycket den 16 januari 2017

Läs mer

Inriktning för Transportstyrelsens stickprov och marknadsövervakning av den omreglerade fordonsbesiktningsmarknaden

Inriktning för Transportstyrelsens stickprov och marknadsövervakning av den omreglerade fordonsbesiktningsmarknaden Inriktningsdokument 1 (7) Datum Handläggare Mats Nygren Väg- och järnvägsavdelningen Inriktning för Transportstyrelsens stickprov och marknadsövervakning av den omreglerade fordonsbesiktningsmarknaden

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet B; (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet B; (konsoliderad elektronisk utgåva) Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet B; (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 24 maj 2012. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2015:16. TSFS 2012:43 Konsoliderad elektronisk utgåva

Läs mer

Uppdrag att följa upp genomförda reformer och utreda vissa aktuella frågor inom yrkestrafiken

Uppdrag att följa upp genomförda reformer och utreda vissa aktuella frågor inom yrkestrafiken Utredningsuppdrag 1 (11) Upprättad av Väg- och järnvägsavdelningen Dnr/Beteckning TSV 2015-3533 Uppdrag att följa upp genomförda reformer och utreda vissa aktuella frågor inom yrkestrafiken Krav på dokumentation

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276) Utfärdad den 30 augusti 2018 Publicerad den 19 september 2018 Regeringen föreskriver i fråga om trafikförordningen (1998:1276)

Läs mer

TSF 2012-257 Konsekvensutredning 1(9)

TSF 2012-257 Konsekvensutredning 1(9) TSF 2012-257 Konsekvensutredning 1(9) Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:87) om registreringsbesiktning, mopedbesiktning och lämplighetsbesiktning

Läs mer

Konsekvensutredning - Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter

Konsekvensutredning - Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Maria Åkerlund Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler Konsekvensutredning - Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Anpassning av infrastrukturen för tunga fordon. NVF- 4 december. Petter Åsman

Anpassning av infrastrukturen för tunga fordon. NVF- 4 december. Petter Åsman Anpassning av infrastrukturen för tunga fordon NVF- 4 december Petter Åsman High Capacity Transports - Ett FoIprogram inom CLOSER FoI-program: Ökad energieffektivitet genom High Capacity Transport (HCT-programmet).

Läs mer

Lagen om elektromagnetisk kompatibilitet och det nya EMC-direktivet

Lagen om elektromagnetisk kompatibilitet och det nya EMC-direktivet Försvarsutskottets betänkande 2006/07:FöU8 Lagen om elektromagnetisk kompatibilitet och det nya EMC-direktivet Sammanfattning I detta betänkande behandlar utskottet proposition 2006/07:67 Lagen om elektromagnetisk

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (13)

Konsekvensutredning 1 (13) Konsekvensutredning 1 (13) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Anneli Eriksson och Ellinor Öjefelt Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafik och teknik Sektion infrastruktur Konsekvensutredning Transportstyrelsens

Läs mer

Yttrande över Näringsdepartementets remiss Vägen till självkörande fordon - introduktion (SOU 2018:16)

Yttrande över Näringsdepartementets remiss Vägen till självkörande fordon - introduktion (SOU 2018:16) Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-08-06 Diarienummer 0865/18 Handläggare Ann-Marie Ramnerö, Neda Sherafat Telefon: 031-3682365, 031-3680072 E-post: ann-marie.ramnero@stadshuset.goteborg.se,

Läs mer

Automatiserade Fordon

Automatiserade Fordon Automatiserade Fordon Björn Löfving Volvo Personvagnar Magnus Rilbe AB Volvo Jon Andersson - Scania Utredningsuppdrag FFI:s styrelse har lyft frågan hur FFI kan bidra till den strategiska utvecklingen

Läs mer

Trafikregler innanför & utanför arbetsplatsen

Trafikregler innanför & utanför arbetsplatsen Trafikregler innanför & utanför arbetsplatsen Niclas Nilsson, utredare sektion vägtrafik, väg- och järnvägsavdelningen, Transportstyrelsen 1 Disposition Lagstiftning Trafikregler, vägmärken Lokala trafikföreskrifter

Läs mer

Vägverkets författningssamling

Vägverkets författningssamling Vägverkets författningssamling Vägverkets föreskrifter om kursplan, behörighet B; VVFS 2007:227 Utkom från trycket den 29 juni 2007 beslutade den 11 juni 2007. Vägverket föreskriver 1 med stöd av 7 och

Läs mer

Nationell strategi för användandet av ITS. Kortversion.

Nationell strategi för användandet av ITS. Kortversion. Nationell strategi för användandet av ITS Kortversion www.trafikverket.se Intelligenta transportsystem (ITS) Informations- och kommunikationsteknologi är idag en förutsättning för ett fungerande transportsystem.

Läs mer

Polisens arbete med trafiksäkerhet i vägtrafik och terräng

Polisens arbete med trafiksäkerhet i vägtrafik och terräng Polisens arbete med trafiksäkerhet i vägtrafik och terräng Nationell strategi Polisavdelningen Polisavdelningen 2006-04-11 STRATEGI 2 (7) Polisens arbete med trafiksäkerhet i vägtrafik och terräng INNEHÅLL

Läs mer

Remiss EU-kommissions förslag till produktsäkerhetspaket i form av förordning om allmän produktsäkerhet samt förordning om marknadskontroll

Remiss EU-kommissions förslag till produktsäkerhetspaket i form av förordning om allmän produktsäkerhet samt förordning om marknadskontroll Remissvar 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2012-02-21 Ju2013/1320/KO UD2012/41590/FIM ju.registrator@regeringskansliet.se ud.registrator@regeringskansliet.se anders.bagge@regeringskansliet.se

Läs mer

Cykelpassager och cykelöverfarter

Cykelpassager och cykelöverfarter Cykelpassager och cykelöverfarter 1 Vem är fordonsförare? Fordonsförare är den som för ett fordon, dvs. en anordning på hjul, band eller medar. Bestämmelser om fordonsförare gäller även för den som rider

Läs mer

Policy för integritet vid hantering av personuppgifter

Policy för integritet vid hantering av personuppgifter Policy för integritet vid hantering av personuppgifter Dokumenttyp Policy Fastställd/upprättad Kommunfullmäktige 2018-04-26 27 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Hjo kommun Giltighetstid Tills

Läs mer

Postadress Telefonväxel E-post: Stockholm

Postadress Telefonväxel E-post: Stockholm Regeringsbeslut I:14 2013-06-05 M2013/1585/Nm Miljödepartementet Havs- och vattenmyndigheten Box 11 930 404 39 GÖTEBORG Uppdrag att kartlägga olägenheter från vattenskoter och andra mindre motordrivna

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet A1 och A;

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet A1 och A; Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet A1 och A; beslutade den 16 februari 2011. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 7 och 12 förordningen (1998:978) om trafikskolor.

Läs mer

Konsekvensutredning av - föreskrifter och allmänna råd om yrkeskunnande vid tunnelbana och spårväg

Konsekvensutredning av - föreskrifter och allmänna råd om yrkeskunnande vid tunnelbana och spårväg Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Klas Berglund Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion infrastruktur Konsekvensutredning av - föreskrifter och allmänna

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet BE;

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet BE; Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet BE; beslutade den 16 februari 2011. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 7 och 12 förordningen (1998:978) om trafikskolor. TSFS 2011:21

Läs mer

Bilar som talar med varandra

Bilar som talar med varandra Bilar som talar med varandra för säkerhets skull Trafikverket resultatkonferens 2012-04-23 Stefan Myhrberg Transport Engagements Ericsson Bilar som pratar med varandra AGENDA Uppkopplade fordon och samverkande

Läs mer

Transportindustriförbundets mål och syfte med möte med Transportstyrelsen angående vägledning Cabotage

Transportindustriförbundets mål och syfte med möte med Transportstyrelsen angående vägledning Cabotage Stockholm 2018-02-06 Transportindustriförbundets mål och syfte med möte med Transportstyrelsen angående vägledning Cabotage Inledande mål och syfte: Transportindustriförbundet (STIF) välkomnar att en vägledning

Läs mer

Ett alltmer digitalt baserat och automatiserat transportsystem

Ett alltmer digitalt baserat och automatiserat transportsystem Ett alltmer digitalt baserat och automatiserat transportsystem 2019-05-14 TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Christer Hårrskog Trender i transportsystemet Trafikverkets omvärldsanalys 2018 Trafikverkets

Läs mer

Konsekvensutredning Ändring av Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2011:70) om godkännande av alkolås

Konsekvensutredning Ändring av Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2011:70) om godkännande av alkolås Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Yvonne Wärnfeldt Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning Ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Det här är Transportstyrelsen

Det här är Transportstyrelsen VI MÖJLIGGÖR MORGONDAGENS RESOR OCH TRANSPORTER Det här är Transportstyrelsen INLEDNING INNEHÅLL 3 Lite av det vi gör 6 Vårt uppdrag 8 Om myndigheten 10 Våra verktyg 11 Enkla regler 12 Funktionsbaserade

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet B;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet B; Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet B; beslutade den 16 februari 2011. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980) och 7 kap. 2

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av regelverken om elsäkerhet och behörigheten att utföra elektriska installationer. Dir. 2013:81

Kommittédirektiv. Översyn av regelverken om elsäkerhet och behörigheten att utföra elektriska installationer. Dir. 2013:81 Kommittédirektiv Översyn av regelverken om elsäkerhet och behörigheten att utföra elektriska installationer Dir. 2013:81 Beslut vid regeringssammanträde den 22 augusti 2013 Sammanfattning Nuvarande bestämmelser

Läs mer

Omvärldsanalysrapport 2016

Omvärldsanalysrapport 2016 Dnr TSG 2014-253 Januari 2016 ISBN Omvärldsanalysrapport 2016 Väg- och järnvägsavdelningen Transportstyrelsen Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för verksamhetsutveckling och stöd Rapporten finns tillgänglig

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i körkortslagen (1998:488); SFS 2009:189 Utkom från trycket den 24 mars 2009 utfärdad den 16 mars 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om körkortslagen

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Transportstyrelseutredningen (N 2007:05) Dir. 2008:45. Beslut vid regeringssammanträde den 29 april 2008

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Transportstyrelseutredningen (N 2007:05) Dir. 2008:45. Beslut vid regeringssammanträde den 29 april 2008 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Transportstyrelseutredningen (N 2007:05) Dir. 2008:45 Beslut vid regeringssammanträde den 29 april 2008 Sammanfattning av tilläggsuppdraget Den särskilde utredaren

Läs mer

UTKAST. I bilaga 4 har det gjorts ett antal adressändringar till behöriga myndigheter.

UTKAST. I bilaga 4 har det gjorts ett antal adressändringar till behöriga myndigheter. Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Caroline Petrini sjöfartsavdelningen fartygstekniska enheten miljösektionen Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, traktorkort;

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, traktorkort; Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, traktorkort; beslutade den 16 februari 2011. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 7 och 12 förordningen (1998:978) om trafikskolor. TSFS 2011:26

Läs mer

Kommittédirektiv. Ägarlägenheter i befintliga hyreshus. Dir. 2012:44. Beslut vid regeringssammanträde den 24 maj 2012

Kommittédirektiv. Ägarlägenheter i befintliga hyreshus. Dir. 2012:44. Beslut vid regeringssammanträde den 24 maj 2012 Kommittédirektiv Ägarlägenheter i befintliga hyreshus Dir. 2012:44 Beslut vid regeringssammanträde den 24 maj 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå de författningsändringar som behövs för

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om godkännande av mopeder

Konsekvensutredning av föreskrifter om godkännande av mopeder Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Janike Rudert/Ingela Sundin Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning av föreskrifter om godkännande av mopeder Transportstyrelsens förslag:

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdrag om parkeringsplatser för elbilar Remiss från Näringsdepartementet

Redovisning av regeringsuppdrag om parkeringsplatser för elbilar Remiss från Näringsdepartementet PM 2010: RII (Dnr 001-1303/2010) Redovisning av regeringsuppdrag om parkeringsplatser för elbilar Remiss från Näringsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande 1.

Läs mer

meddelad i Stockholm den 2 juli 2004 B 4611-01

meddelad i Stockholm den 2 juli 2004 B 4611-01 HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 2 juli 2004 B 4611-01 KLAGANDE KJ Ombud: förbundsjuristen BW MOTPART Riksåklagaren SAKEN Tillåtande av olovlig körning ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Hovrätten

Läs mer

ANVISNING FÖR TEORIPROV

ANVISNING FÖR TEORIPROV 1 (6) TRAFI/217025/03.04.03.01/2018 Utfärdad: 4.6.2018 Träder i kraft: 1.7.2018 Giltighetstid: Tills vidare Anvisningen grundar sig på följande lagstiftning: Lag om Trafiksäkerhetsverket (863/2009) 2 1

Läs mer

FORDONSTEKNIK. Ämnets syfte

FORDONSTEKNIK. Ämnets syfte FORDONSTEKNIK Ämnet fordonsteknik behandlar fordons konstruktion, funktion och användningsområden. I ämnet ingår materialkunskap, tekniker och metoder samt utrustning som används inom området. Centralt

Läs mer

Peter Andersson. MariTerm AB

Peter Andersson. MariTerm AB Peter Andersson INLEDNING samt ANSVARSFÖRDELNING VID BRISTFÄLLIG LASTSÄKRING I SVERIGE 1 Standarder: En 12195-1 pren 12642 Ansvarsfördelning vid bristfällig lastsäkring i Sverige Schenkers program för

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om yrkestrafik m.m.

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om yrkestrafik m.m. Konsekvensutredning 1 (15) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Ted Montaigne Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om yrkestrafik

Läs mer

Cykelpassager och Cykelöverfarter

Cykelpassager och Cykelöverfarter Cykelpassager och Cykelöverfarter Informationen i denna broschyr baseras på Trafikförordningen (1998:1276) Vägmärkesförordningen (2007:90) Lag om vägtrafikdefinitioner (2001:559) Förordning om vägtrafikdefinitioner

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (8) Dnr/Beteckning TSF

Konsekvensutredning 1 (8) Dnr/Beteckning TSF Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Lena Martell Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion vägtrafik Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

Vikten av målstyrning och Nollvisionen. TMALL 0141 Presentation v 1.0. Anders Lie, Specialist, Trafikverket

Vikten av målstyrning och Nollvisionen. TMALL 0141 Presentation v 1.0. Anders Lie, Specialist, Trafikverket Vikten av målstyrning och Nollvisionen TMALL 0141 Presentation v 1.0 Anders Lie, Specialist, Trafikverket Vägtransportsystemet är ett öppet och komplext system Infrastruktur Fordon Trafikanter Transporter

Läs mer

Kommittédirektiv. Ett effektivt och rättssäkert informationsutbyte vid samverkan mot terrorism. Dir. 2017:75

Kommittédirektiv. Ett effektivt och rättssäkert informationsutbyte vid samverkan mot terrorism. Dir. 2017:75 Kommittédirektiv Ett effektivt och rättssäkert informationsutbyte vid samverkan mot terrorism Dir. 2017:75 Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska utreda

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2011:60) om förarutbildning m.m. enligt lagen (2011:725) om behörighet för lokförare;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2011:60) om förarutbildning m.m. enligt lagen (2011:725) om behörighet för lokförare; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2011:60) om förarutbildning m.m. enligt lagen (2011:725) om behörighet för lokförare; beslutade den 18 maj 2015. TSFS 2015:28 Utkom från

Läs mer

Kommittédirektiv. Fossiloberoende fordonsflotta ett steg på vägen mot nettonollutsläpp av växthusgaser. Dir. 2012:78

Kommittédirektiv. Fossiloberoende fordonsflotta ett steg på vägen mot nettonollutsläpp av växthusgaser. Dir. 2012:78 Kommittédirektiv Fossiloberoende fordonsflotta ett steg på vägen mot nettonollutsläpp av växthusgaser Dir. 2012:78 Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2012. Sammanfattning I regeringens proposition

Läs mer

Datalagring och integritet (SOU 2015:31)

Datalagring och integritet (SOU 2015:31) Yttrande Diarienr 1 (6) 2015-08-28 902-2015 Ert diarienr Ju2015/3153/Å Justitiedepartementet Åklagarenheten 103 33 Stockholm Datalagring och integritet (SOU 2015:31) Datainspektionen har granskat betänkandet

Läs mer

Remissvar avseende N2018/01630/MRT, SOU 2018/16 Vägen till självkörande fordon

Remissvar avseende N2018/01630/MRT, SOU 2018/16 Vägen till självkörande fordon 2018-08-29 Ert dnr: N2018/01630/MRT Handläggare: Mattias Adell Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm n.registrator@regeringskansliet.se marija.grekovska@regeringskansliet.se Remissvar

Läs mer

Konsekvensutredning av ändring i Vägverkets föreskrifter (VVFS 2003:24) om mopeder och släpvagnar som dras av mopeder

Konsekvensutredning av ändring i Vägverkets föreskrifter (VVFS 2003:24) om mopeder och släpvagnar som dras av mopeder Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Linda Norberg Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning av ändring i Vägverkets

Läs mer

Svar på remiss av SOU 2017:55 En ny kamerabevakningslag

Svar på remiss av SOU 2017:55 En ny kamerabevakningslag Remissvar 2017-09-18 Dnr Komm2017/01042 Självkörande fordon på väg N 2015:07 Catrin Tidström 08 405 28 69 catrin.tidstrom@regeringskansliet.se Svar på remiss av SOU 2017:55 En ny kamerabevakningslag Utredningen

Läs mer