REV Informerar Riksförbundet Enskilda Vägar. Dagvatten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "REV Informerar Riksförbundet Enskilda Vägar. Dagvatten"

Transkript

1 REV Infrmerar Dagvatten December 2014

2 REV Infrmerar Inledning Under senare år har fkus ökat på frågr kring hantering av dagvatten ch dräneringsvatten. Bakgrunden till detta är bl.a. de prgnser sm gör gällande att klimatförändringar kmmer att ge ett varmare ch regnrikare klimat. Likaså spås dessa klimatförändringar ge ett högre medelvattenstånd än vad sm är nrmalt idag, vilket i sin tur även kmmer kunna medföra högre grundvattennivåer. Dagvatten är tillfälligt förekmmande rinnande vatten på markytan. I begreppet dagvatten innefattas såväl regnvatten, smältvatten ch tillfälligt framträngande grundvatten. Dagvatten i tätbebyggd miljö fångas nrmalt upp av särskilda dagvattenbrunnar ch avleds via ledningar, även m öppen avledning ckså kan förekmma, vidare till närmaste recipient, t.ex. en bäck eller havet. Prblemrientering I äldre bebyggelsemråden saknas fta huvudman för förekmmande dagvattenanläggningar. Vid nyexplatering är ibland ansvarsfördelningen mellan kmmunen, explatören, väghållaren ch fastighetsägarna klar vad gäller dagvattenhanteringen. Klimatförändringar kmmer kunna leda till mer regnande ch mer fta förekmmande skyfalls regn (50- ch 100-års regn) samt höjning av vattenstånd i sjöar ch hav. Det finns en tendens till allt fler hårdgjrda ytr inm befintliga planmråden, sm försvårar lkalt mhändertagande av dagvatten. Den ökade explateringsgraden i en kmmun. Dålig uppföljning utav explateringsavtalen. I gamla detaljplaner beaktas inte dagvattenhanteringen. Dålig kmmunikatin Kmmun Explatör-Väg/ samfällighetsförening.

3 REV Infrmerar Regler ch ansvarsfrågr Dagvattenanläggning Till den enskilda väghållarens uppgifter hör inte att ta hand m dagvatten från tmterna längs de vägar väghållaren har att sköta, m det inte särskilt föreskrivs i det för väghållaren gällande anläggningsbeslutet att förutm vägar ckså sköta en sådan dagvattenanläggning. Det är inte särskilt vanligt att en enskild väghållare med äldre förrättningsbeslut 1 har gjrts ansvarig för en dagvattenanläggning till förmån för avvattningen av tmtmark inm ett planmråde. Däremt är det relativt vanligt, att det inm gamla byggnadsplanemråden finns dagvattenanläggningar, sm varken sköts av kmmunal huvudman eller har någn annan särskild utsedd förvaltare. Ofta har detta sin förklaring i att när mrådet explaterades så irdningställdes en dagvattenanläggning till förmån för de blivande tmterna av explatören, utan att en särskild samfällighet för dess skötsel bildades. Om en sådan herrelös anläggning kräver underhållsåtgärder kan det uppstå prblem, eftersm det inte finns någn sm kan begäras sköta ch beksta underhållet. I ett mråde sm helt saknar dagvattenanläggning kan det ckså uppstå prblem, när dagvatten från tmtmark av lika skäl inte tas m hand inm respektive tmt, vilket t.ex. kan vara fallet när en större del av tmterna bebyggs eller förses med täckande material, exempelvis stenplattr, sm inte släpper igenm regnvatten ch därmed försvårar infiltreringen av dagvattnet inm tmtmarken. Ett sätt att lösa van beskriva prblem är genm att uppmärksamma kmmunen på saken. I lagen m allmänna vattentjänster finns nämligen regler bl.a. för hur avlpp kan rdnas i ett större sammanhang, ch kmmunens ansvar att detta sker, m det behövs med hänsyn till skyddet för människrs hälsa eller miljön. Med avlpp enligt lagen förstås bl.a. brtledande av dagvatten ch dränvatten från ett mråde med samlad bebyggelse. Lagen förser kmmunen med verktyg för att bl.a. kunna rdna med en dagvattenanläggning i ett mråde med samlad bebyggelse ch föreskriver hur avgifterna för en sådan anläggning skall fördelas mellan fastighetsägare ch väghållaren ch den ansvarige för den allmänna platsmarken. Om kmmunen inte frivilligt vill åta sig ansvaret för dagvattenfrågrna så finns det en möjlighet att påkalla prövning av ansvaret för dagvattenfrågrna i Statens va-nämnd. För påkallande av kmmunens ansvar för dagvatten ch/eller bildande av en gemensamhetsanläggning för dagvattenhantering, se nedan under rubriken Tips ch möjliga åtgärder. 1) Förrättning = planmässigt avgränsat uppdrag.

4 REV Infrmerar Förhållandet mellan huvudman för dagvatten ch väghållaren Om kmmunen tar ansvaret för dagvattenhanteringen ch sköter brtledandet av dagvatten från ett bebyggelsemråde, så finns det i lagen m allmänna vattentjänster en gränsdragning mellan det ansvar sm huvudmannen för dagvatten har ch det ansvar sm väghållaren har. I lagen föreskrivs nämligen, att den kmmunala huvudmannen inte har ett ansvar för funktinen av vägdiken, rännstensbrunnar ch ledning sm förbinder dessa med den allmänna dagvattenanläggningen. Vägdiken ch rännstensbrunnar är nämligen alltid att anse sm en del av de väganrdningar, sm väghållaren har att sköta. Den kmmunala huvudmannen för dagvattenhantering får ta ut kstnaderna för avledning av dagvatten från allmänna ch enskilda väghållare enligt den självkstnadsprincip sm lagen m allmänna vattentjänster bygger på. Ansvar för ytvatten Enligt Jrdabalken skall var ch en vid användandet av sitt eget eller annans markmråde ta skälig hänsyn till mgivningen. Vad gäller ytvatten sm ansamlas inm en fastighet innebär denna allmänna hänsynsregel att en fastighetsägare, eller nyttjanderättshavare, inte aktivt får leda vatten från fastigheten, skötsel- eller vägmrådet in på annans fastighet, till skada för annan. Däremt framgår av rättspraxis, att en fastighetsägare är skyldig tåla ett naturligt ytvattenflöde från ett högre beläget markmråde. En ägare av en tmt lägre belägen än en högre belägen granntmt, angränsande högre beläget vägmråde eller grönmråde, kan således inte begära att ägaren av det högre belägna mark/vägmrådet skall vidta åtgärder för att hindra naturligt ytvattenflöde från detta mråde ner på den lägre belägna tmten, eller få ersättning för skada sm sådant vattenflöde rsakar. Om det inte är fråga m ett naturligt ytvattenflöde, utan istället ett vattenflöde sm rsakats av en aktiv åtgärd, t.ex. avvattning av ett hustak, eller hårdgjrd tmtyta, sm samlas in för att sedan genm aktiv åtgärd ledas vidare, har den sm är utfört åtgärden ansvar för de lägenheter/skadr sm vattnet kan rsaka. Ett skadeståndsansvar förutsätter dck vårdslöst vållande eller vårdslös underlåtenhet i enlighet med huvudregeln i svensk skadeståndsrätt. Om en väghållare vidtagit de åtgärder sm skäligen kan begäras för att hindra ytvatten från nrmal nederbörd att skada mgivningen, kan väghållaren inte anses ha förfarit vårdslöst ch bör därmed inte heller kunna hållas ansvarig för eventuella skadr sm ytvattenflöde från vägmrådet rsakar sin mgivning. Det kan alltså inte anses ingå i en väghållares skyldigheter att vidta sådana förebyggande åtgärder sm kan hindra ytvattenflöde från vägmråde sm bidrar till översvämningar sm kan uppstå vid enstaka tillfällen, såsm t.ex. vid 10- eller 50-års regn.

5 REV Infrmerar Tips ch möjliga åtgärder för fastighetsägare ch enskild väghållare i ett mråde sm har undermålig dagvattenhantering Om det i ett mråde med samlad bebyggelse inte finns någn sm har skötselansvaret för dagvattenhanteringen från tmtmarken: Kntakta kmmunen ch rådgör m möjligheterna att kmmunen tar på sig ansvaret Om kmmunen krånglar, ta hjälp av teknisk knsult ch/eller advkat för bedömning m det är möjligt påtvinga kmmunen ansvaret Statens va-nämnd prövar m kmmunen skall tvingas ta ansvar för dagvattenhanteringen Kmmunen får fördela kstnaderna för dagvattenhanteringen mellan de fastighetsägare sm finns i mrådet ch väghållaren/ansvarig för skötseln av den allmänna platsmarken. Är mrådet inte tillräckligt tätbebyggt, för att kmmunen skall påföras ansvaret, eller m fastighetsägarna/den enskilda väghållaren av andra skäl vill försöka lösa prblemställningen själva: Bilda en arbetsgrupp; kartlägg nutida ch framtida behv Ta hjälp av teknisk knsult ch samråd med kmmunen ch/eller länsstyrelse hur en vattenavledning lämpligen kan rdnas Är en gemensam dagvattenhantering till nytta för flera fastigheter i mrådet kan en ansökan m inrättande av en gemensamhetsanläggning hs lantmäteriet göras Om en gemensamhetsanläggning för dagvattenhanteringen kan inrättas så skall kstnaderna för utförande ch drift av anläggningen fördelas mellan de fastigheter sm har nytta av att vara delaktiga i anläggningen (Mark- ch miljööverdmstlen har i en dm i nvember 2013 klargjrt att anläggningslagen kan tillämpas för inrättade av en sådan dagvattenanläggning, mål F Skall dck påpekas att i vissa situatiner kan behvet av markavvattning istället regleras enligt reglerna i Miljöbalken). Den enskilda väghållaren skulle kunna ta hand m skötseln av anläggningen sm en särskild sektin i verksamheten, m detta befinns lämpligt. Råd till den enskilda väghållaren att hantera vatten i ch brt från vägmrådet. Oavsett m det finns en huvudman för dagvattenhantering inm det mråde vägföreningen verkar eller inte, ska väghållaren alltid se till att nggrant sköta vägdiken, vägslänter ch vägtrummr, så att vattnet kan rinna ifrån vägmrådet. Skötseln av dessa anrdningar är alltid väghållarens ansvar Eventuell kstnadsmedverkan i den vidare avledningen av vatten från vägmrådet ch brt mt närmaste recipient förutsätter antingen föreskrift i anläggningsbeslutet, eller att kstnaden får anses sm en nödvändig utgift för väghållningen, t.ex. då en avsaknad av åtgärd direkt skulle kunna leda till skadr i det uppströms belägna vägmrådet.

6 REV Infrmerar Exempel på anläggningar för avledning ch mhändertagande av Dagvatten, på fackspråk benämnt LOD (lkalt Omhändertagande av Dagvatten) Fördröjning nära källan sker ftast på allmän platsmark ch genm slitlager med genmsläpplighet, infiltratin på gräsytr, infiltratinsmagasin, översvämningsytr, diken, dammar eller våtmarker. Trög avledning på allmän platsmark kan bestå av svackdiken, kanaler, bäckar ch diken. Samlad fördröjning inm allmän platsmark sker genm dammar eller våtmarksmråden. Vanlig naturmark tar ftast på ett bra sätt hand m dagvatten med naturlig infiltratin ch perklatin Nyplanering grönytr görs på sätt sm främjar lkalt mhändertagande av dagvatten, anlägg grönytr i lågstråk. Källa; Tyrens.se / klimatanpassning.se / Avdunstning i öppna dammar Öppen dagvattenavledning till diken ch naturliga bäckar/åar Källa; rent-dagvatten.se

7 REV Infrmerar Fördröjningsmagasin/Stenkistr Källa; dinbyggare.se / byggfakta.se Trög avledning, infiltratin Eklgisk dagvattenhantering Källa; vegtech.se / dagvattenguiden.se

8 REV Infrmerar Helena Sellgren, Rut ch jag Källa: Peter Riddarstlpe, WRS Uppsala AB Kmmunal anslutning Rännstensbrunn Stuprör kpplat till det kmmunala nätet Källa; rent-dagvatten.se / staffanstrp.se

9 REV Infrmerar Växtlighet på tak kan fördröja/förhindra snabb avrinning från taket Källa; tyrens.se / nsd.se Principskisser lkalt mhändertagande / avledning från fastighet Figur 1 källa; Vellinge.se

10 REV Infrmerar Figur 2 Källa; Vellinge.se Begreppsförklaringar Statens Va-nämnd Specialdmstl, sm prövar alla tvister sm kan uppstå mellan de kmmunala va-huvudmännen ch enskilda brukare av vattentjänster. ABVA Bestämmelser för allmänna vatten & avlppsanläggningar. Dränvatten Vatten sm avleds genm dränering, dike alt rörledning. Splvatten Vatten sm används för rengöring av Exvis tak, fasader. Brrvatten Exvis ifrån installatin av bergvärmepumpar innerhåller brrkax sm skall tas mhand i en särskild reningsprcess. Avlppsvatten Gemensam benämning för spillvatten dagvatten ch dränvatten Spillvatten Förrenat vatten ifrån hushållen Dagvatten Regn ch smältvatten sm rinner av från hårdgjrda ytr Grundvatten Det vattnet sm finns i en del av marken Infiltratin Vattnets narturliga inträngning i markytan. Perklatin Vattnets frtsatta transprt genm marklagren. Recipient Är det mttagande vattendrag sm tar emt dagvatten/ytvatten t.ex. en bäck, en å, sjö eller hav. Spygatt Glvbrunn utan vattenlås. Stenkista Nergrävd infiltratinsanläggning för dagvatten. Duplikatsystem Avlppssystem där spillvatten ch dagvatten avleds i separata ledningar

11 REV Infrmerar Lästips ch vidare hänvisningar Tyrens.se Götebrgs kmmun Götebrgs kretslppssystem Swec.se Länstyrelsen.se Vellinge kmmun Per Juhlin Staffanstrps kmmun Lmma Kmmun Svenskt vatten Dagvatten plicy Härryda kmmun Dagvatten plicy Oxunda Vettensamverkan Dagvattenutredning Liner Nrränga ch Råbylund Dagvattenutredning Vellinge.se Dagvattenguiden.se WRS Uppsala, wrs.se Rentvatten.se Vegtech.se e-pst: Tel: Hemsida:

REV Informerar DAGVATTEN RIKSFÖRBUNDET ENSKILDA VÄGARS INFORMATIONSHÄFTE

REV Informerar DAGVATTEN RIKSFÖRBUNDET ENSKILDA VÄGARS INFORMATIONSHÄFTE REV Informerar RIKSFÖRBUNDET ENSKILDA VÄGARS INFORMATIONSHÄFTE DAGVATTEN Inledning Under senare år har fokus ökat på frågor kring hantering av dagvatten och dräneringsvatten. Bakgrunden till detta är bl.a.

Läs mer

Dagvattenprogram, -Vad innebär det?

Dagvattenprogram, -Vad innebär det? Dagvattenprgram, -Vad innebär det? Åtgärd Ansvar Tid (klart) Beslutsinstans 11. Ta fram dagvattenprgram Kmmunstyrelsen 2016 Kmmunfullmäktige Med dagvatten avses (SNFS 1994:7) nederbördsvatten, dvs. regneller

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Samhällsbyggnadsförvaltningen Samhällsbyggnadsförvaltningen ATT ANLÄGGA AVLOPP I MUNKEDALS KOMMUN Detta är ett infrmatinsmaterial för dig sm planerar att anlägga en enskild avlppsanläggning (upp till fem hushåll). Regler kring avlpp

Läs mer

Policy för dagvattenhanteringen i Lidingö stad

Policy för dagvattenhanteringen i Lidingö stad 2013-03-12 Policy för dagvattenhanteringen i Lidingö stad Policy för dagvattenhanteringen i Lidingö stad består av två delar, Dagvattenpolicy och Ansvarsfördelning för dagvattenhanteringen. Kommunfullmäktige

Läs mer

Dag- och dräneringsvatten

Dag- och dräneringsvatten Dag- och dräneringsvatten Information till fastighetsägare I denna broschyr finns information om vad fastighetsägare som ansluter sig till det allmänna vatten- och avloppsnätet kan tänka på för att undvika

Läs mer

Om dag- och dräneringsvatten

Om dag- och dräneringsvatten Om dag- och dräneringsvatten Information och råd till fastighetsägare och verksamhetsutövare BEGREPPSFÖRKLARING Avloppsvatten Förorenat vatten som avleds i avloppsledningsnätet. Kan bestå av spillvatten,

Läs mer

Information om dagoch dräneringsvatten

Information om dagoch dräneringsvatten Information om dagoch dräneringsvatten I den här broschyren vill vi informera om hur man på bästa sätt tar hand om sitt dag- och dräneringsvatten för att minska risken för översvämning och skador på fastighet.

Läs mer

LAV, PBL och MB - så påverkar dessa dagvattenhanteringen. Gilbert Nordenswan Svenskt Vatten

LAV, PBL och MB - så påverkar dessa dagvattenhanteringen. Gilbert Nordenswan Svenskt Vatten LAV, PBL och MB - så påverkar dessa dagvattenhanteringen Gilbert Nordenswan Svenskt Vatten Upplägg Tillämpliga lagar Lagarnas förhållande till varandra Miljöbalkens regler kring dagvatten Kommun/huvudmannens

Läs mer

Styrdokument. Dagvattenpolicy. Övergripande inriktningsdokument. Antagen av kommunfullmäktige , 120 Giltighetstid

Styrdokument. Dagvattenpolicy. Övergripande inriktningsdokument. Antagen av kommunfullmäktige , 120 Giltighetstid Styrdokument Dagvattenpolicy Antagen av kommunfullmäktige, 120 Giltighetstid 2018-12-31 2 (10) Beslutshistorik Gäller från Ändring av kommunfullmäktige Förvaltarskap 1 - Inom kommunstyrelsens ansvarsområde,

Läs mer

Markavvattning ur ett VAperspektiv

Markavvattning ur ett VAperspektiv Markavvattning ur ett VAperspektiv Älvsjö 2016 Gilbert Nordenswan Svenskt Vatten Utmaningar i samband med klimatförändringar Intensivare regn Förtätningar Hårdgjorda ytor Förnyelse av ledningssystem Separerade

Läs mer

Lösningsförslag/lösningskommentarer (Ej fullständiga svar) VFTA01- ordinarie tenta våren 2014

Lösningsförslag/lösningskommentarer (Ej fullständiga svar) VFTA01- ordinarie tenta våren 2014 Lösningsförslag/lösningskmmentarer (Ej fullständiga svar) VFTA01- rdinarie tenta våren 2014 Fråga 1 15p a Av uppgiften framgår att strandskydd föreligger i mrådet. Av MB 7:15 1p framgår bland annat att

Läs mer

Dagvatten. Dagens DagvattenDagordning Miljöbalken. Reglering genom 9 kap. MB Miljöfarlig verksamhet DAGVATTENREGLERING UTANFÖR PBL

Dagvatten. Dagens DagvattenDagordning Miljöbalken. Reglering genom 9 kap. MB Miljöfarlig verksamhet DAGVATTENREGLERING UTANFÖR PBL Juris dr. Jonas Christensen Jonas@ekolagen.se 0730 59 09 29 DAGVATTENREGLERING UTANFÖR PBL 1 2 Dagens DagvattenDagordning Miljöbalken Miljöfarlig verksamhet Markavvattning Lag om allmänna vattentjänster

Läs mer

Information om dagvatten till fastighetsägare i Mariestads kommun

Information om dagvatten till fastighetsägare i Mariestads kommun Information om dagvatten till fastighetsägare i Mariestads kommun Innehåll Inledning... 1 Dagvatten, dräneringsvatten och spillvatten... 2 Fastighetsägarens roll i dagvattenhanteringen... 2 Lokalt omhändertagande

Läs mer

Översvämningssäkert byggande Hur reglerar vi dagvattenhantering i detaljplaner

Översvämningssäkert byggande Hur reglerar vi dagvattenhantering i detaljplaner Översvämningssäkert byggande Hur reglerar vi dagvattenhantering i detaljplaner Problem och lösningar på kort och lång sikt Mikael Ulf Samhällenas avvattning kläms från två håll Mer intensiva regn och ändrade

Läs mer

Dag- och dräneringsvatten. Riktlinjer och regler hur du ansluter det på rätt sätt. orebro.se

Dag- och dräneringsvatten. Riktlinjer och regler hur du ansluter det på rätt sätt. orebro.se Dag- och dräneringsvatten. Riktlinjer och regler hur du ansluter det på rätt sätt. 1 orebro.se Var rädd om ditt hus! Om du ansluter ditt dag- och dräneringsvatten rätt, minskar du risken för översvämning

Läs mer

Policy för vägvisningsskyltar och tillfälliga skyltar inom Lidingö stad Dnr TN/2014:5

Policy för vägvisningsskyltar och tillfälliga skyltar inom Lidingö stad Dnr TN/2014:5 Plicy för vägvisningsskyltar ch tillfälliga skyltar inm Lidingö stad Dnr TN/2014:5 Antagen i tekniska nämnden 2014-01-22 POSTADRESS Lidingö stad Tekniska förvaltningen 181 82 Lidingö BESÖKSADRESS Stckhlmsvägen

Läs mer

Information om dag- och dräneringsvatten

Information om dag- och dräneringsvatten Information om dag- och dräneringsvatten 1 Inledning I den här broschyren ges information om hur du på bästa sätt tar hand om dag- och dräneringsvatten för att minska risken för översvämning och skador

Läs mer

Information om dag- & dräneringsvatten

Information om dag- & dräneringsvatten Information om dag- & dräneringsvatten Information från VA- och Gatuavdelningen I den här broschyren vill vi informera om hur man på bästa sätt tar hand om sitt dag- och dräneringsvatten för att minska

Läs mer

Lur 2:25 (Vitsippan) Hästveda Hässleholms kommun Skåne län Dnr: PLAN

Lur 2:25 (Vitsippan) Hästveda Hässleholms kommun Skåne län Dnr: PLAN Samrådsredgörelse Detaljplan för Lur 2:25 (Vitsippan) Hästveda Hässlehlms kmmun Skåne län Dnr: PLAN 2010-8 Detaljplanen har varit på samråd under tiden 2017-06-30 2011-08-07 enligt Byggnadsnämndens beslut

Läs mer

Införande av ny taxa - Frågor och svar

Införande av ny taxa - Frågor och svar Införande av ny taxa - Frågor och svar 1. Vattentjänstlagen 2. Ny taxa Anläggningsavgiften - Parametrar Anläggningsavgift Höjning Brukningsavgift Höjning 3. Dagvatten Dagvatten från fastighet Df Dagvatten

Läs mer

Dagvattenpolicy. Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Förslag Giltighetstid: Gäller tills vidare

Dagvattenpolicy. Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Förslag Giltighetstid: Gäller tills vidare Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Förslag 2017-05-18 Giltighetstid: Gäller tills vidare Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: KS 2017-493 Dokumentansvarig: Adresserat till:

Läs mer

Råd och riktlinjer för mobil försäljning av mat i Mjölby, Mantorp och Skänninge

Råd och riktlinjer för mobil försäljning av mat i Mjölby, Mantorp och Skänninge Råd ch riktlinjer för mbil försäljning av mat i Mjölby, Mantrp ch Skänninge Beslutade av kmmunstyrelsen Framtagna av Tekniska kntret, Miljökntret, Byggnadskntret, Näringslivskntret ch Medbrgarservice Namn:

Läs mer

Översikt lagstiftning. Vad säger lagen om dagvatten? Förändringar på gång?

Översikt lagstiftning. Vad säger lagen om dagvatten? Förändringar på gång? Vad säger lagen om dagvatten? Förändringar på gång? Tillämpliga lagar? Rättsliga förutsättningar/möjligheter att styra dagvattenhanteringen - instrument för att lösa vissa problem - kan hindra/försvåra

Läs mer

Bortföring av dag- och dräneringsvatten inom Långasandsområdet.

Bortföring av dag- och dräneringsvatten inom Långasandsområdet. Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2012-05-15 131 Bortföring av dag- och dräneringsvatten inom Långasandsområdet. Dnr KS 2011-415 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Dagvatten för småhus

Dagvatten för småhus Dagvatten för småhus Den nya taxan och hur du kan påverka den 1 Växjö kommun inför en ny dagvattenavgift i VA-taxan. Småhus betalar en årsavgift på 981 kr, moms inräknat. Genom att i större grad ta hand

Läs mer

SAMRÅD, enkelt planförfarande Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning

SAMRÅD, enkelt planförfarande Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning Diarienr 2011/0075 Ändring genm tillägg för del av detaljplan S17 Järnsida 1:2 ch 1:3, Söderåkra, Trsås kmmun, Kalmar län SAMRÅD, enkelt planförfarande Tillägg till plan- ch genmförandebeskrivning Trsås

Läs mer

2014-12-16. Vi riskerar att dränkas nerifrån

2014-12-16. Vi riskerar att dränkas nerifrån Vi riskerar att dränkas nerifrån 1 2 1 3 2014-12-16 4 2 5 Stigande havsnivåer, exempel Malmö, Svenskt Vatten M134 Havsnivå = +1,56 m 3 Havsnivå = +2,45 m, ca 220 fast. m hus berörs Höjda nivåer i hav,

Läs mer

Lilla guiden till Systematiskt arbete med miljörisker

Lilla guiden till Systematiskt arbete med miljörisker Lilla guiden till Systematiskt arbete med miljörisker Brschyren är i A5-frmat det innebär att när du skrivit ut den så skall sidrna bara vikas ihp på mitten ch häftas. Du måste skriva ut dubbelsidigt för

Läs mer

Information om dag- och dräneringsvatten.

Information om dag- och dräneringsvatten. Information om dag- och dräneringsvatten. Information från Mälarenergi - din VA-leverantör I den här broschyren vill vi informera om hur man på bästa sätt tar hand om sitt dag- och dräneringsvatten för

Läs mer

Information om dag- och dräneringsvatten

Information om dag- och dräneringsvatten Information om dag- och dräneringsvatten Information från Karlshamns kommun, VA-enheten din VA-leverantör I den här broschyren vill vi informera om hur fastighetsägaren kan ta hand om sitt dag- och dräneringsvatten

Läs mer

Sida 1(9)

Sida 1(9) Sida 1(9) Kkbk till mdul 14U Underhåll av diken KRAV: Lantbrukaren ska ha fått startbesök (1Aa). GRUNDFÖRUTSÄTTNINGAR: För att rådgivning ska vara aktuell ska syftet vara att underhålla ett öppet eller

Läs mer

ANTAGANDE, enkelt planförfarande Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning

ANTAGANDE, enkelt planförfarande Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning Diarienr 2011/0074 Ändring genm tillägg för detaljplan S8 Björkenäs 1:1 mfl, Söderåkra, Trsås kmmun, Kalmar län ANTAGANDE, enkelt planförfarande Tillägg till plan- ch genmförandebeskrivning Trsås 2013-08-20,

Läs mer

Idé till disposition

Idé till disposition Juridiska aspekter på markavvattning och dagvattenhantering Lennart de Maré Dagvatten och Dräneringsvatten Konferens Alnarp 19 20 oktober 2011 Idé till disposition Vad är markavvattning? Regler kring ny

Läs mer

Kartläggning av biogasförutsättningar från gödsel inom Kungsbacka kommun

Kartläggning av biogasförutsättningar från gödsel inom Kungsbacka kommun Kartläggning av bigasförutsättningar från gödsel inm Kungsbacka kmmun Innehåll Uppdrag 2 Tillvägagångssätt 2 Slutsatser 5 Eknmi 5 Kalkyl 6 Förslag till frtsättning 7 Uppdrag Att kartlägga gårdar inm Kungsbacka

Läs mer

Dagvattenhantering. Fredrik Kastberg, WSP

Dagvattenhantering. Fredrik Kastberg, WSP Dagvattenhantering Fredrik Kastberg, WSP 2012-03-20 Program - dagvattenhantering Bakgrund Dimensioneringskrav Hydrauliska beräkningar Hur kommer fastighetsägare att påverkas? Dagvattenlösningar alternativ

Läs mer

Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet

Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet Dagvatten Med dagvatten menas tillfälligt, avrinnande vatten på ytan, mark eller konstruktion, t.ex. regnvatten, smältvatten eller framträngande grundvatten.

Läs mer

Dagvattenseminarium Svenskt Vatten 27 januari 2015

Dagvattenseminarium Svenskt Vatten 27 januari 2015 Dagvattenseminarium Svenskt Vatten 27 januari 2015 Fredrik Mörtberg Advokatfirman Abersten HB Prästgatan 24, 831 31 ÖSTERSUND 063-13 23 35 070-528 33 75 fredrik.mortberg@abersten.com Vem ansvarar för avvattningen?

Läs mer

Frågor vid seminarium om Dagvattenjuridik 17 mars 2015 i Örnsköldsvik

Frågor vid seminarium om Dagvattenjuridik 17 mars 2015 i Örnsköldsvik Frågor vid seminarium om Dagvattenjuridik 17 mars 2015 i Örnsköldsvik Utbyggt villaområde med detaljplan från 1960-talet gränsande till skogsmark. Skogsmarken, som inte är planlagd, sluttar uppåt från

Läs mer

Ta hand om dag- och dräneringsvattnet information till dig som är fastighetsägare

Ta hand om dag- och dräneringsvattnet information till dig som är fastighetsägare Ta hand om dag- och dräneringsvattnet information till dig som är fastighetsägare Viktigt med rätt vatten till rätt ledning Lidingö stad inventerar kontinuerligt stadens avloppssystem. Det gör vi bland

Läs mer

Godkänd hantering av dag- och dräneringsvatten. eem.se. Så här leder du regn-, smält- och dränvatten rätt och minskar risken för översvämning.

Godkänd hantering av dag- och dräneringsvatten. eem.se. Så här leder du regn-, smält- och dränvatten rätt och minskar risken för översvämning. Godkänd hantering av dag- och dräneringsvatten Så här leder du regn-, smält- och dränvatten rätt och minskar risken för översvämning. www.sevab.com eem.se Information om dag- och dräneringsvatten Mer än

Läs mer

Felkopplat regnvatten

Felkopplat regnvatten Felkopplat regnvatten Ordlista Bräddning Om spillvattennätet fylls, släpps orenat avloppsvatten ut till närliggande vattendrag eller sjö. Dagvatten Regn- och smältvatten. Det kommunala dagvattnet leds

Läs mer

Tillsyn av dagvatten

Tillsyn av dagvatten Tillsyn av dagvatten Det finns inte någon samlad dagvattenlag utan bestämmelserna som reglerar dagvattenfrågorna är spridda på en mängd ställen i rättssystemet och det saknas samordning av reglerna. Reglerna

Läs mer

Information för socialtjänst och hälso- och sjukvård gällande anmälan och ansökan om god man och förvaltare

Information för socialtjänst och hälso- och sjukvård gällande anmälan och ansökan om god man och förvaltare Infrmatin för scialtjänst ch häls- ch sjukvård gällande anmälan ch ansökan m gd man ch förvaltare Anmälan från scialnämnd eller sjukvården Om persnal vid scialförvaltningen eller inm sjukvården får kännedm

Läs mer

Vatten och avlopp på landsbygden

Vatten och avlopp på landsbygden Vatten och avlopp på landsbygden Innehåll Kontakta oss 2 Vatten- och avloppspolicy 3 Inledning 4 Om allmänt vatten och avlopp 4 Utbyggnad av allmänt VA på landsbygden 5 Områden som inte omfattas av utbyggnadsplanen

Läs mer

Markavtal. mellan. VA SYD och Eslövs kommun NN Vägförening

Markavtal. mellan. VA SYD och Eslövs kommun NN Vägförening 1(6) Markavtal mellan VA SYD och Eslövs kommun NN Vägförening Mellan VA-SYD och Eslövs kommun finns ett samverkansavtal daterat i januari 2012. 1 Avtalets syfte och parter Detta avtals syfte är att klargöra

Läs mer

Dagvatten i detaljplan

Dagvatten i detaljplan Dagvatten i detaljplan Karl Evald och Beatrice Buskas 2019-01-29 1 Tema dagvatten på PBL Kunskapsbanken Allmänt om regelverken och ansvarsförhållandena Fokus på detaljplan Villkoren för planläggningen

Läs mer

Riktlinje. Radonhantering inom Akademiska Hus

Riktlinje. Radonhantering inom Akademiska Hus Riktlinje Radnhantering inm kademiska Hus INNEHÅLLSFÖRTECKNINGINNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 1 SMMNFTTNING OCH REKOMMENDTION... 3 2 INLEDNING... 3 2.1 SYFTE... 3 2.2 BKGRUND... 3 3 PROBLEMBESKRIVNING... 4 3.1

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING VAXHOLMS STAD UTSTÄLLNINGSHANDLING Dp 382 Stadsbyggnadsförvaltningen 2014-02-20 Förslag till Detaljplan för Ytterby 4:686 m.fl. Resarö mitt och Överbyvägen (etapp 7) Vaxholms stad, Stockholms län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

PRINCIPER FÖR TILLGÅNG TILL DEPÅER FÖR KOLLEKTIVTRAFIKEN

PRINCIPER FÖR TILLGÅNG TILL DEPÅER FÖR KOLLEKTIVTRAFIKEN PRINCIPER FÖR TILLGÅNG TILL DEPÅER FÖR KOLLEKTIVTRAFIKEN Ett delprjekt inm Partnersamverkan för en fördubblad kllektivtrafik [Rapprt från en branschgemensam expertgrupp inm Partnersamverkan för en fördubblad

Läs mer

Installation av fiber och IPTV i Seraljen

Installation av fiber och IPTV i Seraljen Frågr ch svar Frågr ch svar Installatin av fiber ch IPTV i Seraljen Kmmer COM hem att helt försvinna eller kan man ha det i en övergångsperid? Svar: Vi kmmer att ha tillgång till CmHem under 2016 ch 2017

Läs mer

Säfsen 2:78, utredningar

Säfsen 2:78, utredningar SÄFSEN FASTIGHETER Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Uppsala Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Datum 2014-11-14 Uppdragsnummer 1320010024 Utgåva/Status Michael Eriksson Magnus Sundelin

Läs mer

för ordinärt boende inklusive servicelägenheter i Varbergs kommun

för ordinärt boende inklusive servicelägenheter i Varbergs kommun Kvalitetsdeklaratiner ch kvalitetskrav för rdinärt bende inklusive servicelägenheter i Varbergs kmmun KVALITETSDEKLARATIONER Varbergs kmmun har, sm en av sina målsättningar, att vara en bra kmmun att

Läs mer

Länsstyrelsens roll vattenverksamhet och dagvatten. Sara Andersson Miljöskyddshandläggare Vattenverksamhet

Länsstyrelsens roll vattenverksamhet och dagvatten. Sara Andersson Miljöskyddshandläggare Vattenverksamhet Länsstyrelsens roll vattenverksamhet och dagvatten. Sara Andersson Miljöskyddshandläggare Vattenverksamhet 2016 11 09 Länsstyrelsens roll dagvatten och markavvattning? Plansamråd. Vid olika exploateringar,

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR DAGVATTEN HANTERING I NACKA KOMMUN

ANVISNINGAR FÖR DAGVATTEN HANTERING I NACKA KOMMUN ANVISNINGAR FÖR DAGVATTEN HANTERING I NACKA KOMMUN 2011-06-27 1 INNEHåll Syfte 3 Målgruppen 3 Geologiska och tekniska förutsättningar för dagvattenhantering i Nacka 3 Generella anvisningar 3 Anvisningar

Läs mer

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR VÅLÖSUNDET, DEL AV SÖRKASTET NORR

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR VÅLÖSUNDET, DEL AV SÖRKASTET NORR Kmmunledningsförvaltningen Peter Tmtlund, 0550-88550 peter.tmtlund@kristinehamn.se Sida ANTAGANDEHANDLING 1(6) Datum 2009-03-05 Referens Planbeskrivning för ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR VÅLÖSUNDET, DEL AV

Läs mer

Dagvatten och markavvattning - beröringspunkter. Magdalena Lindberg Eklund Fiske- och vattenvårdsenheten Miljöavdelningen

Dagvatten och markavvattning - beröringspunkter. Magdalena Lindberg Eklund Fiske- och vattenvårdsenheten Miljöavdelningen Dagvatten och markavvattning - beröringspunkter Magdalena Lindberg Eklund Fiske- och vattenvårdsenheten Miljöavdelningen Lite om dikningsföretag, diken, markavvattning mm Avvattning av mark hör hemma i

Läs mer

Anslutningsavtal för fiberinkoppling till fastighet

Anslutningsavtal för fiberinkoppling till fastighet 1(3) Anslutningsavtal för fiberinkppling till fastighet Genm detta Avtal, sm är upprättat mellan (nedan kallad Fastighetsägaren) ch Mediateknik AB, rganisatinsnummer: 556534-3562 (nedan kallad Nätägaren),

Läs mer

Dagvattenseparering. Information om frånkoppling av dag- och dräneringsvatten från spillvattenledning

Dagvattenseparering. Information om frånkoppling av dag- och dräneringsvatten från spillvattenledning Dagvattenseparering Information om frånkoppling av dag- och dräneringsvatten från spillvattenledning Innehåll Kontaktpersoner för information... 2 Separering av dag- och dräneringsvatten från spillvatten...

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 174/14 2014-11-26 Sbn 10 1

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 174/14 2014-11-26 Sbn 10 1 FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 174/14 2014-11-26 Sbn 10 1 T A X A för Härjedalens kmmuns allmänna vatten- ch avlppsanläggning. Huvudman för den allmänna vatten- ch avlppsanläggningen

Läs mer

Förskolan Västanvind

Förskolan Västanvind Försklan Västanvind Västanvinds plan mt diskriminering ch kränkande behandling (likabehandlingsplan) 2015-05-25 Visin Västanvind är en förskla där alla avsett kön, etnisk bakgrund, religin, funktinshinder,

Läs mer

Dagvattenjuridik Alvesta 2015

Dagvattenjuridik Alvesta 2015 Dagvattenjuridik Alvesta 2015 Gilbert Nordenswan Svenskt Vatten Dagvattenjuridik Vilken juridik reglerar dagvatten? Ansvaret för dagvatten Vilka juridiska verktyg finns till hands? Klimatförändringar och

Läs mer

Separering av dag- och spillvatten. VA-avdelningen

Separering av dag- och spillvatten. VA-avdelningen Separering av dag- och spillvatten VA-avdelningen Separering av ledningar Kommunens avloppssystem ska hantera både dagvatten och spillvatten. I dagvatten räknas regn-, smält- och dräneringsvatten. Spillvatten

Läs mer

Riktlinjer för dagvattenhantering i Lysekils Kommun

Riktlinjer för dagvattenhantering i Lysekils Kommun Sid 1 (11) Riktlinjer för dagvattenhantering i Lysekils Kommun Daterad 2011-04-26 Antagen av Kommunfullmäktige 2011-06-22 Sid 2 (11) Innehållsförteckning Ordlista... 3 1. Inledning.... 4 2. Syfte... 5

Läs mer

Vem gör vad och när? - Översiktsplan

Vem gör vad och när? - Översiktsplan Vem gör vad och när? - Översiktsplan Enligt Plan- och bygglagen ska översiktsplanen () ge vägledning för beslut om användning av mark- och vattenområden samt om hur den byggda miljön ska utvecklas och

Läs mer

Beslut gällande verksamhetsområde för vattentjänsten för avledande av dag- och dräneringsvatten vid Hästhagen,

Beslut gällande verksamhetsområde för vattentjänsten för avledande av dag- och dräneringsvatten vid Hästhagen, Beslut 1 (10) Enheten för miljöskydd Izabela Tyrka Nacka kommun info@nacka.se Elektronisk delgivning Beslut gällande verksamhetsområde för vattentjänsten för avledande av dag- och dräneringsvatten vid

Läs mer

Information till fastighetsägare. Hantering av dag- och dräneringsvatten

Information till fastighetsägare. Hantering av dag- och dräneringsvatten Information till fastighetsägare Hantering av dag- och dräneringsvatten Allmänt I den här skriften vill vi informera dig som fastighetsägare om hur du på bästa sätt tar hand om ditt dag- och dräneringsvatten

Läs mer

Ta hand om ditt dagvatten - Råd till dig som ska bygga

Ta hand om ditt dagvatten - Råd till dig som ska bygga Plats för bild/bilder Ta hand om ditt dagvatten - Råd till dig som ska bygga Vad är dagvatten? Dagvatten a r regn-, sma lt- och spolvatten som rinner av fra n exempelvis va gar och hustak och som via diken

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avloppsanläggningar (1 40 hushåll)

Riktlinjer för enskilda avloppsanläggningar (1 40 hushåll) Riktlinjer för enskilda avlppsanläggningar (1 40 hushåll) Riktlinjerna är vägledande, beslut tas i varje enskilt ärende med stöd av miljöbalken. Inledning Dessa riktlinjer gäller fr..m. 1 januari 2009.

Läs mer

Henrik Alm. Stockholm Vatten AB. 08-522 123 24 henrik.alm@stockholmvatten.se

Henrik Alm. Stockholm Vatten AB. 08-522 123 24 henrik.alm@stockholmvatten.se Henrik Alm Stockholm Vatten AB 08-522 123 24 henrik.alm@stockholmvatten.se Henrik Alm, 2004 UPPTAGNINGSOMRÅDE Verksamhetsområde 206 km 2 Upptagningsområde för Henriksdal Bromma Loudden Himmerfjärden Anslutna

Läs mer

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3: Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:16 2018-06-14 DAGVATTENUTREDNING MELBY MELBY 3:16 På uppdrag av Modern Art Projekt Sweden AB utförts platsbesök samt upprättande

Läs mer

Anläggning. Avloppsreningsystem

Anläggning. Avloppsreningsystem Anläggning VA Avloppsreningsystem Olika sorters avloppsvatten Spillvatten från Hushåll Dagvatten Dräneringsvatten Spillvatten från industri 28 maj 2013 Sara Bäckström 3 Spillvatten från hushåll Vatten

Läs mer

VA-plan. Åtgärdsplan 2013-2021 Utbyggnadsplan 2014-2024. Karlshamns kommun

VA-plan. Åtgärdsplan 2013-2021 Utbyggnadsplan 2014-2024. Karlshamns kommun VA-plan Åtgärdsplan 2013-2021 Utbyggnadsplan 2014-2024 Karlshamns kmmun Bakgrund VA-planen i Karlshamns kmmun är den tredje delen av VA-plansarbetet innan den fjärde ch sista delen, implementering ch uppföljning

Läs mer

Anslutningsavtal för fiberinkoppling till fastighet

Anslutningsavtal för fiberinkoppling till fastighet 1(3) Anslutningsavtal för fiberinkppling till fastighet (Avtalet gäller fiberpjektet: Nrr ch Sör Limsta ) Genm detta Avtal, sm är upprättat mellan (nedan kallad Fastighetsägaren) ch Mediateknik AB, rganisatinsnummer:

Läs mer

~o ] o. Information och exempelritningar för nybyggnad av en bostadshus. FASAD MOT SYDVÄST CENTRt) SEKTIDN A - A --- ----

~o ] o. Information och exempelritningar för nybyggnad av en bostadshus. FASAD MOT SYDVÄST CENTRt) SEKTIDN A - A --- ---- Infrmatin ch exempelritningar för nybyggnad av en bstadshus ~ ] VARDAGSRUM 19.5 M2 MATPL ATS 18.9 M2 F ---- --- FASAD MOT SYDVÄST CENTRt) KöK 10.4 M2 SEKTIDN A - A Utgiven i samarbete mellan kmmuner ch

Läs mer

Gränssnittet mellan vattenverksamhet enligt 11 kap. MB och förrättningslagarna. Eije Sjödin

Gränssnittet mellan vattenverksamhet enligt 11 kap. MB och förrättningslagarna. Eije Sjödin Gränssnittet mellan vattenverksamhet enligt 11 kap. MB och förrättningslagarna 1 Eije Sjödin Kort om bakgrunden 1918 års vattenlag Nya förrättningslagar (FBL, AL, LL) 1972-1974 Uppföljning under 1970-talet

Läs mer

Vätterns reglering Förnyelsebehov Klimatförändring Stadsomvandling Ökade miljökrav Stadstillväxt

Vätterns reglering Förnyelsebehov Klimatförändring Stadsomvandling Ökade miljökrav Stadstillväxt Vätterns reglering JÖNKÖPING Förnyelsebehov Klimatförändring Stadsomvandling Ökade miljökrav Stadstillväxt Vi tar i planeringen hänsyn till klimatförändringarna men vi kan inte lösa alla frågor med detaljplanering!

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Datum Diarienummer Sida 2006-05-03 (F701/99) 1/5 Charlotte Olsson, fastighetskontoret Tfn 031-61 15 18 UTSTÄLLNINGSSHANDLING Detaljplan för BOSTÄDER VID ELINSBERGSSTIGEN inom stadsdelen Torslanda i Göteborg

Läs mer

Klimatsäkring -P104 samt P105

Klimatsäkring -P104 samt P105 Klimatsäkring -P104 samt P105 Seminarium vid Föreningen Vattens Norrlandsmöte 2012 Sundsvall Gilbert Svensson Urban Water Management AB och Luleå tekniska universitet 1 Klimatsäkring P104 samt P105 Risker

Läs mer

Livslångt lärande Kompetensutveckling i arbetslivet. Författare: Olle Ahlberg

Livslångt lärande Kompetensutveckling i arbetslivet. Författare: Olle Ahlberg Livslångt lärande Kmpetensutveckling i arbetslivet Författare: Olle Ahlberg Bakgrund Stra teknikskiften har genmsyrat samhället ch arbetsmarknaden under lång tid. Men till skillnad från tidigare skiften

Läs mer

Seminarium om dagvattenjuridik. Välkomna!

Seminarium om dagvattenjuridik. Välkomna! Seminarium om dagvattenjuridik Välkomna! Syftet med dagen Gå igenom lagstiftningen kring dagvattnet Reda ut ansvar och ansvarsgränserna Gå igenom vilka juridiska verktyg som finns Identifiera eventuella

Läs mer

Miljöchecklista - Undersökning om upphävande av del av detaljplan antas medföra betydande miljöpåverkan

Miljöchecklista - Undersökning om upphävande av del av detaljplan antas medföra betydande miljöpåverkan Miljöchecklista - Undersökning m upphävande av del av detaljplan antas medföra betydande miljöpåverkan Vad innebär betydande miljöpåverkan? Enligt plan- ch bygglagen ch miljöbalken ska det till en detaljplan/upphävande

Läs mer

Dagvatten för övriga fastigheter

Dagvatten för övriga fastigheter Dagvatten för övriga fastigheter Den nya taxan och hur du kan påverka den 1 Växjö kommun inför en ny dagvattenavgift i VA-taxan. Övriga fastigheter (fastigheter som inte är småhus) betalar för hur många

Läs mer

Dagvatten i Seläter och Källviksdalen

Dagvatten i Seläter och Källviksdalen Dagvatten i Seläter och Källviksdalen Informationsmöte 2016-06-27 Marie Lundin, Projektingenjör Jeanette Andersson, VA-kommunikatör Bakgrund Kommunen har verksamhetsområde för vatten och avlopp sen tidigare

Läs mer

Temadag Dagvatten. Juridiska förutsättningar. Dagvatten i lagstiftningen

Temadag Dagvatten. Juridiska förutsättningar. Dagvatten i lagstiftningen Temadag Dagvatten Juridiska förutsättningar Tillämpliga lagar? Rättsliga förutsättningar/möjligheter för att styra dagvattenhanteringen Dagvatten i lagstiftningen Resurs eller problem? Instrument för att

Läs mer

Tofta Krokstäde 1:51, Gotland

Tofta Krokstäde 1:51, Gotland Beställare: Arkitektur & Film C J AB, Gotland Hydrogeologiskt utlåtande till detaljplan Bergab Berggeologiska Undersökningar AB Projektansvarig Karin Törnblom Handläggare Matilda Gustafsson L:\Uppdrag\

Läs mer

(i Staffanstorps kommun

(i Staffanstorps kommun (i Staffanstrps kmmun SAMRADSHANDLING. Planbeskrivning Detaljplan för Rs Park del av stanstrp 1 :6 i Staffanstrp, statfanstrps kmmun Planens syfte ch huvuddrag Syftet med planen är att möjliggöra för bstadsbebyggelse

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING

RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING DAGVATTEN SKA INTE GÅ TILL RENINGSVERKET RIKTLINJER FÖR BÄTTRE MILJÖ INNE OCH UTE Det finns riktlinjer för hur Karlstadsborna ska hantera sitt dagvatten. Riktlinjerna

Läs mer

Information från socialkontorets ledningsgrupp

Information från socialkontorets ledningsgrupp PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-10-20 Närvarande: Berit Nrén, Christina Kvarnström, Erika Hanssn, Fredrik Nilssn, Inger Engström, Lena Sjölin, Peder Hanssn, Sture Veräjä, Åsa Israelssn, Eva Åkerlund Infrmatin

Läs mer

VA och dagvattenutredning

VA och dagvattenutredning Teknisk försörjning 1(6) VA och dagvattenutredning Miljö Området ligger vid fjorden Gullmarn som är ett Natura 2000 område, vilket innebär att det klassas som områden med särskilda skydds- och bevarandevärden

Läs mer

Information om dag- och dräneringsvatten

Information om dag- och dräneringsvatten Information om dag- och dräneringsvatten Lokalt omhändertagande av dagvatten I den här broschyren vill vi informera dig som fastighetsägare om hur du på bästa sätt tar hand om ditt dag- och dräneringsvatten

Läs mer

Alternativbeskrivning för VA och väg samt terminalfrågan

Alternativbeskrivning för VA och väg samt terminalfrågan för ch väg samt terminalfrågan Gdkännande Urvalet av alternativ gdkänt för spridning av styrgruppen 2003-12-02. Dkumentet gdkänt för spridning ch publicering på Internet, 2003-12-19 av prjektledaren Trsten

Läs mer

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Uppdragsnr: 10194238 1 (6) PM Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Inledning WSP har fått i uppdrag av Titania att göra en dagvattenutredning inför VAprojekteringen av området

Läs mer

Brukningstaxa för Uppsala kommuns allmänna vatten och avloppsanläggning

Brukningstaxa för Uppsala kommuns allmänna vatten och avloppsanläggning Brukningstaxa för Uppsala kommuns allmänna vatten och avloppsanläggning Begreppsförklaringar För fullständiga definitioner hänvisas till tekniska nomenklaturcentralens handbok Plan- och byggtermer 1994

Läs mer

Att ta emot internationella gäster på Vilda

Att ta emot internationella gäster på Vilda Att ta emt internatinella gäster på Vilda Visst är det häftigt, att ni ska få skapa årets lägerupplevelse tillsammans med scuter från ett helt annat land? Att ha internatinella scutgäster är rligt, spännande

Läs mer

KOMMUNIKATIONSSTRATEGI GÖTEBORGS MILJÖVETENSKAPLIGA CENTRUM, GMV,

KOMMUNIKATIONSSTRATEGI GÖTEBORGS MILJÖVETENSKAPLIGA CENTRUM, GMV, KOMMUNIKATIONSSTRATEGI GÖTEBORGS MILJÖVETENSKAPLIGA CENTRUM, GMV, VID CHALMERS OCH GÖTEBORGS UNIVERSITET FASTSTÄLLD: 2011-05-19 1 INNEHÅLL 1.Kmmunikatinsstrategins syfte, mfattning ch gränser... 3 2.Övergripande

Läs mer

Kommunikationsplan Miljö- och samhällsnytta 2011-2012 - Vi skapar ren välfärd

Kommunikationsplan Miljö- och samhällsnytta 2011-2012 - Vi skapar ren välfärd Kmmunikatinsplan Miljö- ch samhällsnytta 2011-2012 - Vi skapar ren välfärd Sammanfattning Avfall Sverige 1 planerar att genmföra en pininsbildande kampanj riktad mt samhällsintressenter på lika nivåer

Läs mer

Användningstillstånd för testbruk av Geodataplattformens utvecklings- och utbildningsmiljö

Användningstillstånd för testbruk av Geodataplattformens utvecklings- och utbildningsmiljö Användningstillstånd för testbruk av 1 (6) Mttagande företag Mttagarens namn Mttagarens gatuadress Pstbx Pstanstalt Användningstillstånd för testbruk av Gedataplattfrmens utvecklings- ch utbildningsmiljö

Läs mer

DAGVATTENPOLICY FÖR VARBERGS KOMMUN

DAGVATTENPOLICY FÖR VARBERGS KOMMUN DAGVATTENPOLICY FÖR VARBERGS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige den 18 mars 2008, 55. Bakgrund Som svar på en motion om upprättande av dagvattenpolicy för Varbergs kommun, beslutade kommunfullmäktige

Läs mer

NYA GATAN, KV. BRYTAREN MINDRE DAGVATTENUTREDNING

NYA GATAN, KV. BRYTAREN MINDRE DAGVATTENUTREDNING RAPPORT NYA GATAN, KV. BRYTAREN MINDRE DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT 2017-02-17 UPPDRAG 275185, Tidiga utredningar Nya Gatan Nacka Titel på rapport: Nya Gatan, Kv. Brytaren mindre, Dagvattenutredning

Läs mer