NYHETSBREV 9 HAMNSTADEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NYHETSBREV 9 HAMNSTADEN"

Transkript

1 NYHETSBREV 9 HAMNSTADEN Nyhetsbrev 9 från styrgruppsmöte för Hamnstaden 21 oktober 2014 Närvarande på mötet Jonas Sundström (S), ordf. i styrgruppen och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden Hasse Rasetorp (M), 2:a vice ordförande samhällsbyggnadsnämnden Kjell Hedvall (S) kommunalråd Kajsa Ezelius (S) kommunalråd Bertil Jonsson (M) oppositionsråd Ingvar Karlsson (v) Kent Folkesson (C) Jan-Håkan Otterberg (Fp) Sune Larsson ( Sd ) Anna Kelemen Ejstes (Mp) Kristina Lundgren, Samhällsbyggnads- och Teknisk Servicechef Elisabet Fjellman, plan-byggchef Britt Andersson, mark- och exploateringschef Annette Svensson, ekonom, Samhällsbyggnad Jan Fransson, kommundirektör Leif Blomkvist, projektchef Hamnstaden Maria Joelsson, kommunikationsstrateg Mötestider Nästa möte i styrgruppen genomförs den 18 november. Separat agenda sänds ut inför mötet. Föregående protokoll Inga synpunkter framkommer utifrån föregående protokoll. Pågående planering Revideringen av planhandlingarna är klar och de olika delunderlagen har bearbetats och en ny uppdaterad MKB föreligger. Intern kvalitetsgranskning pågår inom Samhällsbyggnad. Eftersom separat dialog pågår kring att eventuellt ändra tidigare beslut om inbyggnad av befintliga reningsverket till en regional lösning med en nybyggnad på annan plats föreslår projektledningen att man avvaktar samrådet av första detaljplanen tills beslut föreligger.

2 2 Detta med anledning av att det blir otydligheter i kommunikationen vad som gäller om det under samrådet kommer in andra förutsättningar som har avsevärd påverkan på detaljplanens innehåll. Så fort beslutet finns framme kommer handlingarna att bearbetas och samråd genomföras för den första detaljplanen. Denna omfattar i huvudsak bostäder runt småbåtshamnen. Reningsverket Samverkan med övriga skaraborgskommuner. Jan Fransson, kommundirektör, beskriver hur arbetet med att se över möjligheterna till ett gemensamt reningsverk med de sex kommunerna har organiserats (Vara, Skara, Götene, Lidköping, Essunga och Grästorp). Arbete pågår nu med att ta fram ett underlag som ska ligga till grund för beslut. Underlaget kommer att innehålla utredningsuppdrag för att bland annat klargöra förutsättningarna kring alternativa placeringar och underlag kring vilka möjligheter det finns att samverka mellan kommunerna. Enhetschef för Hållbar samhällsutveckling Elin Liljebäck Nilsson håller ihop arbetet. Alla sex kommunerna är med i diskussionerna men det är inte klart vilka som vill ansluta sig från början. Ambitionen är att få fram ett underlag för redovisning inom en månad. Tidplanen för processen är att utredningar och beslutsunderlag arbetas fram under första halvan av 2015 för beslut i de berörda kommunerna. Markmiljö Kniven Upphandlingsprocessen med saneringsentreprenörer ihop med konsult har påbörjats. I början av november kommer projektledningen att göra en marknadsanalys och träffa ett antal saneringsentreprenörer för dialog kring företagens erfarenheter, resurser, bemanning med mera. Man kommer sedan att redovisa de förutsättningar som gäller för kommunens upphandling för entreprenörerna, innan underlaget går ut till alla som har möjlighet att lämna anbud i en så kallad prekvalificering. Analys av anbuden genomförs och man kommer sedan att välja ut 3-5 entreprenörer som får lämna anbud på ett mer specificerat underlag. Upphandlingen av saneringsentreprenör beräknas vara klar i början av 2015 för vidare arbete. Micore Nytt samägt bolag bildat med Micore för genomförande av planerings- och byggprocessen. Layout för byggnationen har tagits fram av Micore tillsammans med anlitad byggkonsult. Ett kallager kommer att byggas och bekostas av Micore och ersätter tältlagret på Micores nuvarande fastighet. Markprover och den geotekniska undersökningen av Micores nya tomt är klar och ansökan om tillstånd för verksamheten lämnades in till myndigheterna den 15 oktober Nästa steg i arbetet blir förprojektering med brand- och installationskonsulter för upprättande av upphandlingsunderlag, bygglovsansökan och markförvärv.

3 3 Vänerhamn Samhällsbyggnad och projektledningen kommer att ta upp en dialog med Vänerhamn kring användning och utvecklingen av hamnytorna och det gällande arrendeavtalet som sträcker sig till Torggatans förlängning - från Nya stadens torg till Vänern. Ett idé- och konceptarbete kring utveckling av sträckan från Nya stadens torg till Vänern har inletts. Arbetet sker i samverkan med Porslinsstaden Fastigheter - för delen inom Rörstrandsområdet - och av anlitade landskapsarkitekter. Uppdraget är i ett inledande skiss- och analysskede och informeras löpande till Hamnstadsprojektets ledningsgrupp. Vid styrgruppens möte redovisade projektchefen det framtagna arbetsmaterialet. För att koppla samman Torggatan ner till Vänern är det sedan tidigare föreslaget i ett delprojekt att en gångväg dras över strandängarna mellan Strandgatan och Vänern i Torggatans förlängning. Avslutas med en plats. Ett projekteringsarbete pågår att ta fram underlag för detta inklusive kalkyler för senare beslut. Enligt planeringen kommer Park-Gata att genomföra detta arbete under vintern Projektledningen återkommer med utökat informationsunderlag vid kommande styrgruppsmöten. Hamnplanen Aktuellt är ett arbete med att ta fram förfrågningsunderlag för upphandling av entreprenör för att åtgärda sättningsskadorna på Hamnplanen. Upphandlingen sker i samverkan med Park-Gata inom Samhällsbyggnad som är ansvariga för projektet. En direktupphandling kommer att genomföras tillsammans med kommunens Upphandlingsenhet. Tre byggkonsultföretag kommer att tillfrågas. Samverkan sker med Bohus Geo och referensgrupp från Hamnföreningens styrelse. Förfrågningsunderlaget beräknas vara klart till i mitten av mars 2015 och förfrågan, upphandling och köp ( prel. ) klart mitten av juni ( under förutsättning av kommunens beslutsprocess). Sedan följer entreprenörens planering och byggstarten planeras i samband med båtupptagning till sep/okt Målsättningen är att vara klara med allt arbete till vårsäsongen april maj Telemast Dialog pågår med Telia och Lantmäteriet angående kommunens önskemål om flytt av den befintliga höga telemasten som är placerad i anslutning till Reningsverket.

4 4 Gemensam workshop 30 oktober Torsdagen den 30 oktober skall en gemensam workshop genomföras tillsammans med ett antal av kommunens politiker och representanter för Samhällsbyggnad och Hamnstadsprojektet. Deltagare är Hamnstadsprojektets styrgrupp, Kommunstyrelsens arbetsutskott, Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott, Miljö- och Byggnämndens beredning, Teknisk servicenämnd beredning och Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott. Syftet är att diskutera utvecklingen av Västra Hamnstadens framtida koppling till Framnäsområdet, nya bostäder vid hamnen, framtida markanvändning i kvarteret Kniven, Vänermuseets utveckling, fotbollsplan, plats för nya centralt belägna bostäder, eventuella markbyten, trafikföring med mera. Synpunkterna och förslagen från workshopen kommer sedan att tas med till arbetet med den pågående översiktsplaneprocessen, men även för arbetet med detaljplanen 2 för Hamnstadsprojektet. Förverkligandet av Hamnstaden - Arbetet påbörjas med nästa deletapp detaljplan 2 Parallellt med arbetet kring besluten om eventuell flytt av reningsverket startas detaljplanearbetet upp för nästa deletapp inom Västra Hamnen. Det är den del som avser möjligheterna att skapa en ny och utökad stadsstrand, mer lek- och grönytor, strandpromenad, förändrad hamnpir och en ny långbrygga. Målsättningen är att dessa skall vara genomförda i tid så att dessa delar, som blir gemensamma för alla Lidköpingsbor, kan vara klara innan bostadsbyggandet vid småbåtshamnen färdigställs. Upphandling av sedimentkonsult och miljöjurist kommer att genomföras under senhösten. Arbetet startar med bearbetning av tidigare utredningar och skissförslag, inspel från workshop och övriga planer till ett bearbetat stadsbyggnadskoncept. Deltar i projektarbetet gör utöver interna resurser inom Samhällsbyggnad: vattenströmningskonsult, geotekniker, byggtekniker för hamn och pir, kostnadsbedömare, Park-Gata, landskapskonsult och projektchef. Kompletteringar av kompetenser i projektgruppen tas in efterhand som behov uppstår. Målsättningen är att ha en lagakraftvunnen detaljplan inklusive vattendom senhösten 2016 och att kunna inviga den nya strandpromenaden, nya utökade grönytor, strandbadet, bryggan, utbyggd pir till Lidköpings 575 års firande Löpande information och avstämning med lednings- och styrgrupp samt byggherrekonsortiet.

5 5 Bild: Området för detaljplan 2 inklusive hamn, pirarm och utökad strand. Ny övergripande tidplan ska tas fram Projektledningen avser att ta fram en mer detaljerad och uppdaterad aktivitets- och tidplan. Den ska visa de planeringsmässiga delarna och genomförandet av de fysiska delarna, det vill säga hur allt hänger samman. Ekonomisk redovisning Annette Svensson på Samhällsbyggnad redovisar kostnaderna för arbetet med Hamnstaden för perioden 1 januari 2008 till 17 oktober De största utgiftsposterna är inköp av fastigheter för 21 mnkr och utrednings- och konsultutgifter för 22 mnkr. Utredningar som har genomförts är bland annat genomförandet av fördjupad översiktsplan och material till detaljplan 1 genom parallella uppdrag för stadsbyggnadskoncept, miljö- och markutredningar, reningsverksutredningar, geoteknik, projektledning, trafikutredningar, vattenutredningar, bullerutredningar, riskutredningar, gestaltnings- och arkitektkonsulter, miljösamordnare och miljökonsulter med flera. Sammanfattningsvis har kostnaderna för arbetet uppgått till 46 mnkr. På grund av större kostnader än budgeterat behöver 9,1 miljoner disponeras från det schablonbelopp som idag ligger under Samhällsbyggnadsnämnden. Styrgruppen beslutar att beslut om nyttjandet tas i Samhällsbyggnadsnämnden.

6 6 Investeringsbudget för Hamnstaden Från och med 1 januari 2015 återfinns investeringsbudgeten för Hamnstaden hos kommunstyrelsen. Investeringar som styrgruppen bedömer ska finansieras ur denna budget lyfts till kommunstyrelsen via kommunstyrelsens arbetsutskott för beslut. Ärende för beslut Styrgruppen beslutar att avvakta med att gå ut med detaljplan 1 tills besked finns vad gäller gemensamt reningsverk. Information Inga synpunkter finns på ytterligare information. All aktuell information finns på kommunens webbplats. För mer information kring arbetet med Hamnstaden Lidköping kontakta projektchef. Leif Blomkvist leif.blomkvist@liljewall-arkitekter.se

NYHETSBREV 8 HAMNSTADEN

NYHETSBREV 8 HAMNSTADEN NYHETSBREV 8 HAMNSTADEN 2014-09-16 Nyhetsbrev 8 från styrgruppsmöte för Hamnstaden 16 september 2014 Närvarande på mötet Jonas Sundström (S), ordf. i styrgruppen och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

NYHETSBREV 12 HAMNSTADEN

NYHETSBREV 12 HAMNSTADEN NYHETSBREV 12 HAMNSTADEN 2015-02-17 Nyhetsbrev 12 från styrgruppsmöte för Hamnstaden 17 februari 2015 Närvarande på mötet Jonas Sundström (S), ordf. i styrgruppen och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

NYHETSBREV 11 HAMNSTADEN

NYHETSBREV 11 HAMNSTADEN NYHETSBREV 11 HAMNSTADEN 2014-12-11 Nyhetsbrev 11 från styrgruppsmöte för Hamnstaden 11 december 2014 Närvarande på mötet Jonas Sundström (S), ordf. i styrgruppen och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

NYHETSBREV 13 HAMNSTADEN

NYHETSBREV 13 HAMNSTADEN NYHETSBREV 13 HAMNSTADEN 2015-03-23 Nyhetsbrev 13 från styrgruppsmöte för Hamnstaden 23 mars 2015 Närvarande på mötet Jonas Sundström (S), ordf. i styrgruppen och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden Kjell

Läs mer

NYHETSBREV 7 HAMNSTADEN

NYHETSBREV 7 HAMNSTADEN NYHETSBREV 7 HAMNSTADEN 2014-08-21 Nyhetsbrev 7 från styrgruppsmöte för Hamnstaden 21 augusti 2014 Närvarande på mötet Jonas Sundström (S), ordförande samhällsbyggnadsnämnden Hasse Rasetorp (M), 2:a vice

Läs mer

NYHETSBREV 20 HAMNSTADEN

NYHETSBREV 20 HAMNSTADEN NYHETSBREV 20 HAMNSTADEN Nyhetsbrev 20 från styrgruppsmöte för Hamnstaden 8 februari 2016 Närvarande på mötet Jonas Sundström (S), ordf. i styrgruppen och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden Kjell Hedvall

Läs mer

Kjell Hedvall (S) (ordförande) Kajsa Ezelius (S) (vice ordförande) Claes-Göran Borg (V) Bertil Jonsson (M) (2:e vice ordförande) Pär Johnson (L)

Kjell Hedvall (S) (ordförande) Kajsa Ezelius (S) (vice ordförande) Claes-Göran Borg (V) Bertil Jonsson (M) (2:e vice ordförande) Pär Johnson (L) Sammanträdesdatum Plats och tid Wennerbergsrummet, stadshuset kl. 08:0016:05 Ledamöter Övriga närvarande Kjell Hedvall (S) (ordförande) Kajsa Ezelius (S) (vice ordförande) ClaesGöran Borg (V) Bertil Jonsson

Läs mer

Kallelse/föredragningslista Kommunstyrelsen

Kallelse/föredragningslista Kommunstyrelsen Tid: kl. 09:00-14:15 Plats: Nicolairummet, stadshuset Övrigt: Ordförande Jonas Sundström (S) Ledamöter Kajsa Ezelius (S), vice ordförande Carina Pedersen (S) Katarina Sundberg (S) Claes-Göran Borg (V)

Läs mer

Var ska det nya reningsverket byggas?

Var ska det nya reningsverket byggas? Var ska det nya reningsverket byggas? PRESENTATION AV LOKALISERINGSUTREDNING APRIL 2016 Resultat av lokaliseringsutredning för nytt reningsverk i Lidköping Här följer en sammanfattning av lokaliseringsutredningen.

Läs mer

Kjell Hedvall (S) (ordförande) Kajsa Ezelius (S) (vice ordförande) Claes-Göran Borg (V) Bertil Jonsson (M) (2:e vice ordförande) Pär Johnson (L)

Kjell Hedvall (S) (ordförande) Kajsa Ezelius (S) (vice ordförande) Claes-Göran Borg (V) Bertil Jonsson (M) (2:e vice ordförande) Pär Johnson (L) Sammanträdesdatum Plats och tid Wennerbergsrummet, stadshuset kl. 09:00-11:30 Ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Kjell Hedvall (S) (ordförande) Kajsa Ezelius (S) (vice ordförande) Claes-Göran

Läs mer

Startbesked för genomförande av etapp 2 för exploateringsprojekt Bresshammar 1:1, Stavlund

Startbesked för genomförande av etapp 2 för exploateringsprojekt Bresshammar 1:1, Stavlund TJÄNSTEUTLÅTANDE Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2012:93-254 Mark- och exploateringsenheten 2018-10-02 1/4 Handläggare Jörgen Altin Startbesked för genomförande av etapp 2 för exploateringsprojekt Bresshammar

Läs mer

Fas tre i projektet kommer att omfatta själva genomförandet av projektet och förutsätter lagakraftvunna detaljplaner och godkända avtal.

Fas tre i projektet kommer att omfatta själva genomförandet av projektet och förutsätter lagakraftvunna detaljplaner och godkända avtal. Tjänsteutlåtande Projektledare 2014-03-04 Anne-Sophie Arbegard 08-590 976 29 Dnr: Anne-Sophie.Arbegard@upplandsvasby.se KS/2011:239 Kommunstyrelsen Arbetsupplägg för projektet Väsby Entré och projektbudget

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (6) Fastighetsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Jazmin Pettersson Sammanträdesdatum 14 november 2013 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30 Ledamöter

Läs mer

Projekt- och byggenhet på kommunledningskontoret

Projekt- och byggenhet på kommunledningskontoret TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ulrick Hultman 2018-11-20 KS 2018/1106 0480-450 028 Kommunfullmäktige Projekt- och byggenhet på kommunledningskontoret Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Kallelse/föredragningslista Kommunstyrelsen

Kallelse/föredragningslista Kommunstyrelsen Tid: kl. 09:00-12:30 Plats: Nicolairummet, stadshuset Övrigt: Ordförande Kjell Hedvall (S) Ledamöter Kajsa Ezelius (S), vice ordförande Gustav Edvinsson (S) Claes-Göran Borg (V) Göran Larsson (MP) Bertil

Läs mer

Grästorps kommun Allmänna utskottet

Grästorps kommun Allmänna utskottet Sidan 1 av 12 Plats och tid Kommunalrådets rum, Grästorp, kl 13.00 16.15 Beslutande Ordinarie Kent Larsson (M) Göran Enström (S) Per Götell (FP) Kent Hansson (M) Maria Toll (C) Svante Classon (C) Jens

Läs mer

Plats och tid Styrgruppen för Henån skola 8.15-10.00, 2015-01-21 Henån skola, samling vid ingången 8.15.

Plats och tid Styrgruppen för Henån skola 8.15-10.00, 2015-01-21 Henån skola, samling vid ingången 8.15. 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad inkallar ersättare att tjänstgöra. Plats och tid Styrgruppen för Henån skola 8.15-10.00, 2015-01-21 Henån skola, samling vid ingången

Läs mer

Plats och tid: Sammanträdesrum 429, , kl. 14:30 16:30. Liss Böcker (C) Åsa Larsson (S) Linda Persson (KD) Patrik Ohlsson (SD)

Plats och tid: Sammanträdesrum 429, , kl. 14:30 16:30. Liss Böcker (C) Åsa Larsson (S) Linda Persson (KD) Patrik Ohlsson (SD) Plats och tid: Sammanträdesrum 429, 2019-03-27, kl. 14:30 16:30 Beslutande: Ersättare: Robin Holmberg (M) Liss Böcker (C) Åsa Larsson (S) Linda Persson (KD) Patrik Ohlsson (SD) Ola Carlsson (M) Eric Sahlvall

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl. Bengt Sundström (fp) Bengt-Olof Roos (kd)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl. Bengt Sundström (fp) Bengt-Olof Roos (kd) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2006-06-20 141 Tid 8.30-9.45 Plats Stadshuset Omfattning 142-148 ande Johan Persson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl

Läs mer

Stadskärnans utveckling

Stadskärnans utveckling Välkommen! Stadskärnans utveckling Möte med referensgruppen den 15 oktober 2014 Välkommen! Lidköping en välkomnande och hållbar kommun Mål och syfte med stadskärnans utveckling Syftet med utveckling- och

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrgrupp projekt Framtida Parkgården

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrgrupp projekt Framtida Parkgården SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrgrupp projekt Framtida Parkgården 2014-03-27 1(7) Plats och tid Stadshuset, Nässjö Klockan 13.00-15.00 Beslutande Anna-Carin Magnusson (S) ordf. Anders Karlsson (C) Anders Karlgren

Läs mer

Kallelse/föredragningslista Kommunstyrelsen

Kallelse/föredragningslista Kommunstyrelsen Tid: kl. 09:00-14:00 Plats: Nicolairummet, stadshuset Övrigt: Ordförande Jonas Sundström (S) Ledamöter Kajsa Ezelius (S), vice ordförande Carina Pedersen (S) Katarina Sundberg (S) Claes-Göran Borg (V)

Läs mer

Granbyrummet, Kommunalhuset, Vallentuna Torsdag den 13 mars 2007 kl

Granbyrummet, Kommunalhuset, Vallentuna Torsdag den 13 mars 2007 kl Kommunstyrelsens arbetsutskott/ 2008-03-13 Plats och tid för sammanträdet Granbyrummet, Kommunalhuset, Vallentuna Torsdag den 13 mars 2007 kl 9.00-12.00 Beslutande Örjan Lid (m), ordförande, ej 9 Elisabeth

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Beredningen för Samhällsbyggnad och tillväxt 2014-04-08

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Beredningen för Samhällsbyggnad och tillväxt 2014-04-08 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Närvarolista Ledamöter Sverker Nordgren, M Bengt Ohlsson, M Bertil Holmgren, M Göran Jepsson, M Björn Jönsson, S, vice ordf Anders Gsaxner, S Lars-Owe Edberg, S Tom

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 29 april 2014 kl. 8:30-9:35 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 52-55 ande Anders Andersson (C) Per-Olof Jonsson (M) Johan Persson (S) Anette Lingmerth

Läs mer

Lägesrapport 2009 - Sanering av Klippans Läderfabrik avseende Rivning av byggnader

Lägesrapport 2009 - Sanering av Klippans Läderfabrik avseende Rivning av byggnader Lägesrapport 2009 - Sanering av Klippans Läderfabrik avseende Rivning av byggnader Lägesrapport 2009 Rivning av byggnader sidan 2 (5) Inledning Rivning och sanering av fd Klippans Läderfabrik finansieras

Läs mer

K a l l e l s e / f ö r e d r a g n i n g s l i s t a Kommunstyrelsen

K a l l e l s e / f ö r e d r a g n i n g s l i s t a Kommunstyrelsen Tid: kl. 09:00-12:50 Plats: Nicolairummet, stadshuset Övrigt: Ordförande Jonas Sundström (S) Ledamöter Kajsa Ezelius (S), vice ordförande Kenneth Lundell (S) Katarina Sundberg (S) Claes-Göran Borg (V)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Årholmen

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Årholmen 1 Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Årholmen 2015-01-21 10.15-12.30 Beslutande Kerstin Gadde, (S) ordf Lars Larsson, (C) Kristina Svensson (MP) Ingrid Cassel (M) Veronica Almroth (FP) Övriga deltagande

Läs mer

Grästorps kommun Allmänna utskottet

Grästorps kommun Allmänna utskottet Sidan 1 av 13 Plats och tid Kommunens hus, kommunalrådets rum, Grästorp, kl 08.30 15.50 Beslutande Ordinarie Kent Larsson (M) Göran Enström (S) Per Götell (L) Kent Hansson (M) Maria Toll (C) Svante Classon

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott : Plats och tid Lindeman, kommunhuset i Tomelilla, den, kl. 09.00 10:15 Beslutande Övriga närvarande Leif Sandberg (C) Mats Andersson (M) Torgny Larsson (S) Stefan Larsson, kommunchef Jörgen Prahl, samhällsbyggnadschef

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL. Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum

MÖTESPROTOKOLL. Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Sammanträdesdatum Plats och tid kl. 15:50-16:00 Ledamöter Jonas Sundström (S) Rasmus Möller (M) Kajsa Ezelius (S) Robert Andersson (SD) Frida Nilsson (C) Pär Johnson (L) Christian Poucette (M) Carina Ohlsson

Läs mer

257 Samarbetsavtal samt projektplan med Riksbyggen gällande kollektiva hyresrätter

257 Samarbetsavtal samt projektplan med Riksbyggen gällande kollektiva hyresrätter PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2016-08-29 1 (1) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Dnr KSF 2016/416 257 Samarbetsavtal samt projektplan med Riksbyggen gällande kollektiva hyresrätter Beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

RIKTLINJER FÖR INVESTERINGAR I UDDEVALLA KOMMUN

RIKTLINJER FÖR INVESTERINGAR I UDDEVALLA KOMMUN Blad 1 RIKTLINJER FÖR INVESTERINGAR I UDDEVALLA KOMMUN Beslutade av kommunfullmäktige 14 februari 2018, 31 1. Övergripande Syftet med dessa riktlinjer är, tillsammans med upprättade tillämpningsanvisningar,

Läs mer

Övriga Sören Grandelius (S), ersättare Jan Willner (C), ersättare

Övriga Sören Grandelius (S), ersättare Jan Willner (C), ersättare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Plats Sessionssalen, Stadshuset Dag och tid Måndag den 2 juli 2012 kl. 14.00 15.25 ande Sören Finnström (S) ordförande Kenneth Andersson (S) Maino Wohlfeil (S) Brittsiw Åsberg

Läs mer

Lena Emilsson (S) tgj ers för Tony Hansson (S) Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Karin Reinisch (M) ledamot Annette Linander (C) ledamot

Lena Emilsson (S) tgj ers för Tony Hansson (S) Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Karin Reinisch (M) ledamot Annette Linander (C) ledamot Sida 1 (9) Plats och tid Stadshuset, klockan 14.00-17.30 ande Cecilia Lind (S) ordförande Lena Emilsson (S) tgj ers för Tony Hansson (S) Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Karin Reinisch (M) ledamot Annette

Läs mer

19. Motion om ökad attraktivitet i småbåtshamnen svar Dnr 2015/

19. Motion om ökad attraktivitet i småbåtshamnen svar Dnr 2015/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 40 (51) 2016-10-31 Kf Ks 353 19. Motion om ökad attraktivitet i småbåtshamnen svar Dnr 2015/160-109 Jon Sjölander (M) har 19 mars 2015 väckt en motion angående ökad

Läs mer

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Göteborg den 14 mars 2017 Yttrande (M, KD, L) Kommunstyrelsen 2017-03-14 Ärende 2.2.3 Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Kommunfullmäktige beslutade i februari

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 januari 2016 kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 januari 2016 kl Kommunstyrelsen 1 (9) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 januari 2016 kl. 15.15 16.50 Tomas Kronståhl (S), ordf. Gunnar Jansson (S) Angelica Katsanidou (S) Mats Hugosson

Läs mer

Kommunfullmäktige. Ej tjänstgörande ersättare Ann-Charlotte Kämpe-Larsson (L) Ing-Britt Fransson-Karlsson (S) Olle Leijonborg (FL)

Kommunfullmäktige. Ej tjänstgörande ersättare Ann-Charlotte Kämpe-Larsson (L) Ing-Britt Fransson-Karlsson (S) Olle Leijonborg (FL) Tid Plats 18:30-19:30 Hidinge skola Beslutande ledamöter Amanda Höjer (C) (ordförande) (Ordförande) Britt Åhsling (M) (vice ordförande) Jette Bergström (S) (2:e vice ordförande) Wendla Thorstensson (C)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Plats och tid Beslutande ledamöter Åtvidabergs bibliotek, kl.13.30-16.10 Lars-Åke Bergstrand (S), ordförande Björn Moum (M), vice ordförande Anki Sjöö-Törner (S) Fredrik

Läs mer

Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp

Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp Tjänsteskrivelse 1 (5) Datum Diarienummer 2018-10-04 BIN 2018/3222:4 Calle Karlsson Stabschef calle.karlsson@trelleborg.se 0410-73 39 35 Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp Ärendebeskrivning I december

Läs mer

Riktlinjer för kommunal markanvisning

Riktlinjer för kommunal markanvisning VERSION 1.0 DIARIENUMMER KS 2014.352 2015-02-19 Riktlinjer för kommunal markanvisning 2015 Antagen av kommunfullmäktige 2015-04-27 Innehåll Riktlinjer för kommunal markanvisning... 1 1. Kommunala markanvisningar...

Läs mer

2014-02-25. Lesley Holmberg (FP) ersättare. Eva Hallberg kommundirektör 13-16

2014-02-25. Lesley Holmberg (FP) ersättare. Eva Hallberg kommundirektör 13-16 Sammanträdesprotokoll Sida 1 (8) Plats och tid Stadshuset, klockan 14.00-16.10 ande Cecilia Lind (S) ordförande Tony Hansson (S) ledamot Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Lena Emilsson (S) tjg ers för

Läs mer

BT Kemi Efterbehandlings SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

BT Kemi Efterbehandlings SAMMANTRÄDESPROTOKOLL s 1 (7) Plats och tid Torgskolan, Teckomatorp, kl. 09.00 11:00 Beslutande Hans-Inge Svensson (S), ordf. Birgit Landquist (C), vice ordf. Torsten Vigre (M) 6-7, 9 Hans Lennartsson (S) Sven-Ove Dahlsson

Läs mer

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Tekniska nämnden Björkegrenska gården, Simrishamn. Klockan

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Tekniska nämnden Björkegrenska gården, Simrishamn. Klockan 1 Plats och tid Björkegrenska gården, Simrishamn. Klockan 17.30 20.45 Beslutande Ersättare Övriga närvarande Utses att justera Agne Johnsson (m) Kjell Dahl (s) Nils-Inge Nilsson (c) Christer Vigren (öp),

Läs mer

Janet Andersson (S) ledamot Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Annette Linander (C) ledamot Håkan Svensson-Sixbo (V) ledamot

Janet Andersson (S) ledamot Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Annette Linander (C) ledamot Håkan Svensson-Sixbo (V) ledamot Sammanträdesprotokoll Sida 1 (8) Plats och tid Stadshuset, klockan 09.00-11.05 ande Johan Andersson (S) ordförande Janet Andersson (S) ledamot Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Annette Linander (C) ledamot

Läs mer

KARLSHAMNS KOMMUN PROTOKOLL VAN 4 45 PROTOKOLL FRÅN SAMMANTRÄDE MED NÄMNDEN FÖR VUXENUTBILDNING OCH ARBETSMARKNAD

KARLSHAMNS KOMMUN PROTOKOLL VAN 4 45 PROTOKOLL FRÅN SAMMANTRÄDE MED NÄMNDEN FÖR VUXENUTBILDNING OCH ARBETSMARKNAD KARLSHAMNS KOMMUN PROTOKOLL VAN 4 45 PROTOKOLL FRÅN SAMMANTRÄDE MED NÄMNDEN FÖR VUXENUTBILDNING OCH ARBETSMARKNAD Plats och tid: Lärcenter, torsdag 2011-05-26 klockan 15.00 16.00 Deltagare: (markerade

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika KTN

Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika KTN UREN Ärende nr i :!1:!nläninden r /1/4 K-7 VG Män.... KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika 2016-05-23 KTN-2014-0135 Kulturnämnden Förslag till direktiv samt projektplan för

Läs mer

PROTOKOLL Tekniska nämnden

PROTOKOLL Tekniska nämnden sid 1 av 6 Plats och tid Årydssalen, klockan 13:15 - Beslutande: Mats Dahlbom Ordförande (C) Katrin Johansson Vice ordf (S) Lars Hasselgren Ledamot (M) Tor Billing Ledamot (SD) Stig Johansson Ledamot (S)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Styrelsesammanträde för Sundsvall Logistikpark AB den 14 februari /2013

Sammanträdesprotokoll. Styrelsesammanträde för Sundsvall Logistikpark AB den 14 februari /2013 Sammanträdesdatum Sammanträde nr 2013-02-14 2/2013 Styrelsesammanträde för Sundsvall Logistikpark AB den 14 februari 2013 Sid nr 12 Sammanträdets öppnande och justering... 2 13 Godkännande av dagordning...

Läs mer

Kallelse/föredragningslista KOMMUNFULLMÄKTIGE

Kallelse/föredragningslista KOMMUNFULLMÄKTIGE Kallelse/föredragningslista KOMMUNFULLMÄKTIGE 2015-08-11 Tid: tisdag 11 augusti 2015 18:15 Sluttid: Plats: Lidbeckska huset Ledamöter Kjell Hedvall (S) Carina Ohlsson (S) Jonas Krantz (S) Bertil Jonsson

Läs mer

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 19 december 2007

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 19 december 2007 Folkhälsovetenskapligt centrum 2008-01-02 Kjerstin Strandh Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 19 december 2007 Närvarande Agneta Niklasson (mp) vice ordförande Alma Basic (s)

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsen

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsen : Plats och tid Kommunhuset i Tomelilla, den, kl. 17.30-18.05 Beslutande Se sidan 2 Övriga närvarande Kanslichef Christian Björkqvist Tf kommunchef/personalchef Maria Wihlborg Utses att justera Torgny

Läs mer

Medborgarbudget. 2. Spånga-Tensta stadsdelsnämnd beslutar att avsätta 2 mnkr från investeringsbudgeten till pilotprojektet medborgarbudget.

Medborgarbudget. 2. Spånga-Tensta stadsdelsnämnd beslutar att avsätta 2 mnkr från investeringsbudgeten till pilotprojektet medborgarbudget. Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Stadsdelsutveckling Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.6.-456-2016 Sida 1 (9) Reviderat 2017-03-27 Handläggare Sandra Wetterstrand 08-508 033 79 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd

Läs mer

KOMMUNSTYRELSENS PERSONAL- OCH EKONOMIUTSKOTT

KOMMUNSTYRELSENS PERSONAL- OCH EKONOMIUTSKOTT KOMMUNSTYRELSENS PERSONAL- OCH EKONOMIUTSKOTT Tid: 8:30 10:10 Plats: Skeppet Beslutande Bo Pettersson (S), ordförande Sofia Westergren (M) Lisbeth Svensson (L) Roger Andersson (S) ersätter Janette Olsson

Läs mer

266 Dnr 2015/40-012 KS. Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB.

266 Dnr 2015/40-012 KS. Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB. Sammanträdesprotokoll sid 2 (7) Innehållsförteckning: 266 Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB. 267 Amorteringsplan. 268 Fråga om genomförande av uppdrag; Lokalisering av biogasmack i

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheterna Viggbyholm 43:14 och 74:1, Viggbyholm

Detaljplan för del av fastigheterna Viggbyholm 43:14 och 74:1, Viggbyholm Detaljplan för del av fastigheterna Viggbyholm 43:14 och 74:1, Viggbyholm START-PM Uppdrag Författare Dnr Datum Sida Viggbyholm 43:14 och 74:1 Annelie Mellin SBN 2017/134-20 2018-05-21 Sida 1 av 8 Innehåll

Läs mer

Protokoll Kommunfullmäktige. 18:30-21:00 Hidinge skola

Protokoll Kommunfullmäktige. 18:30-21:00 Hidinge skola Tid Plats 18:30-21:00 Hidinge skola Beslutande ledamöter Amanda Höjer (C) (ordförande) Britt Åhsling (M) (vice ordförande) Jette Bergström (S) (2:e vice ordförande) Wendla Thorstensson (C) Ulla Kristina

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 08.30-0.5 Beslutande Ida Bornlykke (S), ordförande, 26, 27 p -5 och 7, 28-29 Sejdi Karaliti (S) Marianne Åkerblad (M) Marianne Åkerblad (M) Gunnel Andersson

Läs mer

Projektplan för Vision 2025

Projektplan för Vision 2025 Projektplan för Vision 2025 1(4) 1 Inledning Projektet innebär att via ett processarbete ta fram förslag till åtgärder och aktiviteter för att uppnå visionen 25 000 invånare år 2025. Faserna och målen

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida 2013-11-27 1(6)

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida 2013-11-27 1(6) Nr 5 2013-11-27 1(6) Plats och tid Samordningsförundets kontor Sundsgatan 17, den 27 november 2013, klockan 10:00 11:00 ande Tove Af Geijerstam (Kommunerna) Carina Wickström (Arbetsförmedlingen) Kenneth

Läs mer

PROTOKOLL 1(11) från Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesdatum 2012-09-24

PROTOKOLL 1(11) från Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesdatum 2012-09-24 1(11) Plats och tid: Sammanträdesrummet 2:a vån, Ale gymnasium, Nödinge kl 09.00-12.00 Beslutande Isabell Korn, ordf (M) Rikard Paulin (S) och tjänstgörande ersättare Monica Samuelsson (S) Natalya Raad

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande AB Svenska Bostäders nyproduktion av bostäder inom del av fastigheterna Familjen 1 och Årsta 1:1 i Östberga

Inriktningsbeslut gällande AB Svenska Bostäders nyproduktion av bostäder inom del av fastigheterna Familjen 1 och Årsta 1:1 i Östberga Stadsledningskontoret Stockholms Stadshus AB Sida 1 (7) 2018-01-17 Ärende 5 Handläggare Stadshus AB: Krister Stralström Telefon: 08-508 29 758 SLK: Ebba Agerman Telefon: 08-508 29 790 Till Koncernstyrelsen

Läs mer

Val av justerare samt tid och plats för justering. Samhällsbyggnadsnämnden beslutar

Val av justerare samt tid och plats för justering. Samhällsbyggnadsnämnden beslutar Sida 1 Plats och tid Kommunhuset, Örkelljunga klockan 15.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Martin Gustafsson (C) Henrik Nilsson (M) ej 92 Bjarne Daa (S) Henrik Johansen (M) Åke Sjörin (FP)

Läs mer

VEAF Verksamhets- och affärskompetens 4 KY-poäng

VEAF Verksamhets- och affärskompetens 4 KY-poäng Innehåll I huvudmomentet ingår: Affärsformer, affärsjuridik, etik, affärsnytta, ledarskap och personaljuridik. Marknaden och de faktorer som styr och påverkar verksamheten. Upphandling av entreprenader,

Läs mer

Projektplan. 1. Bakgrund. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun. Projektägare: Elsa von Friesen. Projektledare: Sara Mattisson.

Projektplan. 1. Bakgrund. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun. Projektägare: Elsa von Friesen. Projektledare: Sara Mattisson. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun Projektägare: Elsa von Friesen Projektledare: Sara Mattisson Godkänt av: Datum för godkännande: Barn och unga är en prioriterad grupp i kommunens olika verksamheter.

Läs mer

Framtidsplan för Skrylle

Framtidsplan för Skrylle Kommunkontoret Tjänsteskrivelse 1 (7) Ekonomiavdelningen Gunilla Welander Kommunstyrelsen gunilla.welander@lund.se Framtidsplan för Skrylle Sammanfattning Skrylleområdet är Lunds största natur- och fritidsområde.

Läs mer

Bällstarummet, Tuna torg 1, Vallentuna torsdagen den 4 mars 2004 kl

Bällstarummet, Tuna torg 1, Vallentuna torsdagen den 4 mars 2004 kl Handikapprådet 2004-03-04 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Tuna torg 1, Vallentuna torsdagen den 4 mars 2004 kl 19.00 21.15 ande Ersättare Politiskt valda ledamöter Marie-Louise Löwenbeck,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Plats och tid Stadshuset, Storrummet, onsdagen den 11 september 1996 klockan 17.00-17.40 Beslutande Annica Eriksson, ordf Björn Eriksson, tjg ers Marianne Arvidsson Sofia Jonsson, tjg ers Sven-Ove Cederstrand

Läs mer

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Vårt datum 2007-05-30 Vår referens Leif Lundin Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Innehållsförteckning 1 Mål och förutsättningar...2 1 Mål och förutsättningar...2 2 Organisation...2 2.1 Inledning...2

Läs mer

Ansökan om planbesked för Knivsta-Tarv 1:24, Kommunfastigheter i Knivsta AB KS-2016/186

Ansökan om planbesked för Knivsta-Tarv 1:24, Kommunfastigheter i Knivsta AB KS-2016/186 Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-05-10 106 Ansökan om planbesked för Knivsta-Tarv 1:24, Kommunfastigheter i Knivsta AB KS-2016/186 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen

PROTOKOLL Kommunstyrelsen sid 1 av 10 Plats och tid Asarumssalen, klockan 17:00 17:20 Beslutande: Per-Ola Mattsson Ordförande (S) Elin Petersson Ledamot (M) Gertrud Ivarsson Vice Ordförande (C) Tommy Strannemalm Ledamot (SD) Marie

Läs mer

TRELLEBORGS KOMMUN Bildningsnämnden

TRELLEBORGS KOMMUN Bildningsnämnden Kallelse 1 (17) Tid Onsdagen den 30 mars 2016 klockan 15:00 Plats Ärenden Pilevallskolan, 33 Upprop 34 Val av justerare, tid och plats för justering samt föredragningslista 35 Uppföljning om antalet barn

Läs mer

Norra Länna industriområde, upphandling av entreprenad för gatuutbyggnad och markberedning av kvartersmark

Norra Länna industriområde, upphandling av entreprenad för gatuutbyggnad och markberedning av kvartersmark KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DIARIENR 2014-12-03 KS-2014/1557.183 1 (3) HANDLÄGGARE Helena Sundström helena.sundstrom@huddinge.se Kommunstyrelsen Norra Länna industriområde, upphandling

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-02-20. Kommunhuset, lokal Nedre Fryken, torsdag 20 februari 2014, kl. 15.00

Sammanträdesdatum 2014-02-20. Kommunhuset, lokal Nedre Fryken, torsdag 20 februari 2014, kl. 15.00 TEKNISKA NÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-02-20 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Nedre Fryken, torsdag 20 februari 2014, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1 Godkännande av dagordning 2 Föregående

Läs mer

Protokoll Kommunstyrelsen 2011-03-28. Innehållsförteckning. 53 Beslut om byggnation i kv. Mejeriet m fl.

Protokoll Kommunstyrelsen 2011-03-28. Innehållsförteckning. 53 Beslut om byggnation i kv. Mejeriet m fl. Protokoll Kommunstyrelsen 2011-03-28 Innehållsförteckning 53 Beslut om byggnation i kv. Mejeriet m fl. 54 Natur- och kulturvårdsinsatser längs Nossan i Nossebro. 55 Finansiering konstgräsplan i Nossebro.

Läs mer

Kommunstyrelsens SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Kommunstyrelsens SAMMANTRÄDESPROTOKOLL s 1 Plats och tid Kommunhuset, kl 13.30 15.15 Beslutande Övriga deltagare Karl-Erik Kruse (S), ordf Rolf Svensson (C), tjg ers för Christer Laurell (C), 2:e v ordf Leif Hägg (M), 1:e v ordf Gunnar Bengtsson

Läs mer

Stadshuset, Nicolairummet kl. 10:00

Stadshuset, Nicolairummet kl. 10:00 Plats och tid Stadshuset, Nicolairummet kl. 10:00 Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Jonas Sundström (S), ordförande Ingvar Karlsson

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2008-04-16 1

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2008-04-16 1 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2008-04-16 1 Plats och Tid Norrtull, kl 08.00 12.20 Beslutande Kjell Kaså (c), ordförande Ann-Louise Svensson (c), till kl 12.15 Gun-Britt Larsson (fp) Michael Karlsson (s),

Läs mer

Upphandlingshandledning Så här går det till i Surahammars kommun

Upphandlingshandledning Så här går det till i Surahammars kommun Upphandlingshandledning Så här går det till i Surahammars kommun Innehåll 1. Varför en handledning i upphandling?... 1 2. Inledning... 1 3. Mål och viljeinriktning... 1 4. Lagen om offentlig upphandling...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-12-11 1 (21) Rum 225, 2:a vån kommunhuset, Sundsgatan 29, Vänersborg. James Bucci (V) ANSLAG/BEVIS.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-12-11 1 (21) Rum 225, 2:a vån kommunhuset, Sundsgatan 29, Vänersborg. James Bucci (V) ANSLAG/BEVIS. 2014-12-11 1 (21) Plats Rum 225, 2:a vån kommunhuset, Sundsgatan 29, Vänersborg Tid Torsdagen den 11 december, 2014 kl. 08:30 13:00 Beslutande Enligt närvarolista, sid 2 Ersättare Enligt närvarolista,

Läs mer

SAMMANFATTNING. Läsanvisningar

SAMMANFATTNING. Läsanvisningar 2 SAMMANFATTNING I Uppdrag Värnamo har kommunen valt att i ett första skede särskilt visa på de generella, strategiska exploateringsmöjligheter som finns för staden, både på kort och lång sikt. De beskrivs

Läs mer

ANSLAG/BEVIS KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-03-26 1(5) Kommunstyrelsen

ANSLAG/BEVIS KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-03-26 1(5) Kommunstyrelsen 2013-03-26 1(5) Plats och tid: Centrumhuset i Alvesta den 26 mars 2013, kl 17.00 17.35. Beslutande Mats Johnsson (m), ordf. Per-Anders Nordahl (s) Thomas Johnsson (m) Thomas Haraldsson (c) Helen Gustavsson

Läs mer

Kallelse/föredragningslista Kommunstyrelsens arbetsutskott. Tid: kl. 14:00. Plats: Prologen. Ledamöter kallas. Ersättare underättas

Kallelse/föredragningslista Kommunstyrelsens arbetsutskott. Tid: kl. 14:00. Plats: Prologen. Ledamöter kallas. Ersättare underättas Tid: kl. 14:00 Plats: Prologen Ledamöter kallas Ersättare underättas Adam Reuterskiöld (M), ordförande Ledamöter Jan Runesten (M) Ove Wallin (C), vice ordförande Sivert Åkerljung (KD) Gunilla Lindberg

Läs mer

Dnr: PLAN Samrådshandling Planbeskrivning. Upphävande av tomtindelning, kvarteret Kölen, Karlskrona, Karlskrona kommun

Dnr: PLAN Samrådshandling Planbeskrivning. Upphävande av tomtindelning, kvarteret Kölen, Karlskrona, Karlskrona kommun Dnr: PLAN 2016.4338 Samrådshandling 2017-08-21 Planbeskrivning Upphävande av tomtindelning, kvarteret Kölen, Karlskrona, Karlskrona kommun 1 Innehåll Planhandlingar... 3 Planens syfte och huvuddrag...

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott : Plats och tid Svea Hund i Kommunhuset, den, kl. 10.00-10.45 Beslutande Övriga närvarande Leif Sandberg (C), ordförande Per-Martin Svensson (M), 1:e vice ordförande Sara Anheden (S), 2:e vice ordförande

Läs mer

Frågor och svar om Skutbergets framtid

Frågor och svar om Skutbergets framtid SKUTBERGETS FRAMTID UTVECKLAT FRILUFTSLIV OCH TEMAPARK Frågor och svar om Skutbergets framtid Det är många som har frågor om Karlstads kommuns planer för utvecklingen av Skutbergets friluftsområde och

Läs mer

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-12-09 1 [10] Plats och tid Lilla Tjörnsalen, kommunkontoret kl 08.30 10.10 Beslutande Martin Johansen (FP) ordförande Lars Thorsson (M) Louise Marklund (KA) Benny Andersson

Läs mer

Ängelholms kommuns förslag på Konstpolicy 2014-12-16 1

Ängelholms kommuns förslag på Konstpolicy 2014-12-16 1 Ängelholms kommuns förslag på Konstpolicy 2014-12-16 1 Varför ny konstpolicy? Kommunens fastighetsavdelning bolagiserades under kommunalt ägda AB Ängelholmslokaler Vems ansvar? Vilka pengar? 2014-12-16

Läs mer

Sidan 1(35) 2014-11-05. Ajournering kl 09:30-10:00 inför beslut Detaljtaxa Vatten-Avlopp 2015, i samband med kaffe.

Sidan 1(35) 2014-11-05. Ajournering kl 09:30-10:00 inför beslut Detaljtaxa Vatten-Avlopp 2015, i samband med kaffe. KOMMUNSTYRELSEN 2014-11-05 Sidan 1(35) Plats och tid Nicolairummet, stadshuset kl. 09:00-12:00 Ajournering kl 09:30-10:00 inför beslut Detaljtaxa Vatten-Avlopp 2015, i samband med kaffe. Beslutande Ledamöter

Läs mer

Politiskt initiativ från majoriteten - Utred nya arbetsformer för en effektivare upphandling i Karlstadsregionen

Politiskt initiativ från majoriteten - Utred nya arbetsformer för en effektivare upphandling i Karlstadsregionen Dnr KS-2012-255 Dpl 14 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteyttrande 2013-03-28 Per Danielsson, 054-540 80 18 per.danielsson@karlstad.se Politiskt initiativ från majoriteten - Utred

Läs mer

1 (8) Processens syfte är att. deras ansvar. Processen ska också bidra till bättre underlag inför beslut om investering i lokaler.

1 (8) Processens syfte är att. deras ansvar. Processen ska också bidra till bättre underlag inför beslut om investering i lokaler. KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Kommunchef Roland Karlsson Dokumentansvarig Förvaltningschef Annette Andersson Datum 2011-08-15 1 (8) Lösa verksamhetens behov av lokaler - process Syfte

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar, remissyttrande

Riktlinjer för kommunala markanvisningar, remissyttrande Bilaga 14:1 Handläggare Kersti Hellström 0152-291 37 Teknik- och servicenämnden Riktlinjer för kommunala markanvisningar, remissyttrande Förslag till beslut Teknik- och servicenämnden föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 27,28 omedelbar justering Ordförande. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 27,28 omedelbar justering Ordförande. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2008-03-25 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 25 mars 2008 kl.

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum 2011-03-14. Inbjudna Kerstin Larsson Strokeföreningen i Hallands län, 31 Barbro Thorin Strokeföreningen i Hallands län, 31

Protokoll Sammanträdesdatum 2011-03-14. Inbjudna Kerstin Larsson Strokeföreningen i Hallands län, 31 Barbro Thorin Strokeföreningen i Hallands län, 31 Protokoll Sammanträdesdatum 2011-03-14 Laholmsnämnden 25 33 Tid: Måndag 14 mars 2011, kl. 13:00 16:30 Plats: Sammanträdesrummet Svanen, stadshuset, Humlegången 6, Laholm Ledamöter Margareta Bengtsson (M)

Läs mer

Startbesked för genomförande av etapp 1 för exploateringsprojekt Strängnäs 2:1, Södra Stadsskogen

Startbesked för genomförande av etapp 1 för exploateringsprojekt Strängnäs 2:1, Södra Stadsskogen TJÄNSTEUTLÅTANDE Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2015:653-251 Mark- och exploateringsenheten 2018-10-04 1/4 Handläggare Jörgen Altin Startbesked för genomförande av etapp 1 för exploateringsprojekt Strängnäs

Läs mer

Uppsala KOMMUN ALDRENAMNDENS ARBETSUTSKOTT

Uppsala KOMMUN ALDRENAMNDENS ARBETSUTSKOTT KOMMUN ALDRENAMNDENS 1(5) SAMMANTRADESPROTOKOLL Plats och tid: Vattenhästen, 15:00-17:10 Ledamöter: Ebba Busch (KD), ordförande Caroline Andersson (S), 2:e vice ordförande Erica Närlinge (FP) Cecilia Bernsten

Läs mer

Förslag till direktiv för utredning om förutsättningarna för införande av valfrihetssystem inom äldreomsorgen

Förslag till direktiv för utredning om förutsättningarna för införande av valfrihetssystem inom äldreomsorgen VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Jan Nilsson, utredare Vård- och omsorgsnämndens handling nr 23/2009 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Vård- och omsorgsnämnden Förslag till direktiv för utredning om förutsättningarna

Läs mer

BT Kemi Efterbehandlings SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

BT Kemi Efterbehandlings SAMMANTRÄDESPROTOKOLL s 1 (7) Plats och tid Torgskolan, Teckomatorp, kl. 09.00 11:00 Beslutande Övriga deltagare Hans-Inge Svensson (S), ordf. Birgit Landquist (C), vice ordf. 23-27 Torsten Vigre (M) Hans Lennartsson (S) Sven-Ove

Läs mer

KALLELSE/ÄRENDELISTA Fredagen den 22 februari 2019, Skövde stadshus, KS-salen kl (Kaffe serveras från kl

KALLELSE/ÄRENDELISTA Fredagen den 22 februari 2019, Skövde stadshus, KS-salen kl (Kaffe serveras från kl KALLELSE/ÄRENDELISTA 2019-02-22 Förbundsstyrelsen Tid och plats för Fredagen den 22 februari 2019, Skövde stadshus, KS-salen kl. 08.30-12.00 (Kaffe serveras från kl 08.00.) Kallade Ledamot Ersättare Katarina

Läs mer