NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN"

Transkript

1 Hur arbetar du som pedagog med entreprenörskap och entreprenöriellt lärande idag? Bergsnäs Förskola Vi ger barnen tid. delar i mindre grupper, barnen får lista ut egna lösningar inte givna svar, sporra barn att de kan t ex ta på sig skor hälla mjölk osv. jag är en medupptäckare, medundersökande, medveten om mitt förhållningssätt, ge barnen tid att bli lyssnade på. barnens vistelse ska vara rolig och lekfull det är då man lär sig Är en närvarande o medlekande pedagog Försöker att se till barnens intressen och bygga vidare från det. Genom intresset kan man arbeta utifrån läroplan och målplaner. Önskan o tanken finns men barngruppens storlek och flera barn m stora särskilda behov gör att det är svårt. Ger barnen tid att prova. Ger barnen tid. Uppmuntrar och ger barnen tid att prova. Se och lära av varandra. Vara med i vardagssysslor. Se hur vi vuxna gör. Blåkullen/Montessorihuset - Avesta Barnen ges möjlighet att få träning i sina samarbets-och problemlösningsförmågor genom utmanande, kreativa och roliga uppgifter/övningar. Tillgodose varje individs kompetenser,se de kompetenta barnen, ställa följdfrågor, erbjuda material om det behövs. Jag försöker se det kompetenta barnet, uppmuntrar barnen att försöka själv, att tillåtas misslyckas för att sedan känna att de klarar av. Att lära sig att säga nej och markera när det inte känns okej. Ställer frågor som "hur tänker du nu" för att få barnen att reflektera och tänka vidare. Positivt lyssnande, stöttande och poshande. Visar hen att "jag tror på dig" och "jag vet att du klarar det bra" genom att ofta säga till hen att Du kan, Du är bra på det där, Du som vet så bra/ kan så bra kanske kan hjälpa/visa din kompis. Ser när hen har klarat något nytt eller någonting som varit jobbigt/känts svårt, ger då mycket positiv feedback. Visar mig intresserad för hens förslag och kommer med öppna frågor. ge barnen förståelse för att alla är olika. Arbeta med barnens självkänsla. Jag kan, jag vill jag vågar. Är tillsammans med barnen och inspirerar och försöker peppa dem i alla sammanhang.

2 Jag låter barnen göra saker själva i den mån det går i. T ex så låter jag barnen klä på sig själva så mycket det går, ta sin egna mat och ta sin egna dryck till frukost lunch och mellanmål. Jag vill att barnen ska våga göra vissa säker själva. Utgår alltid från barnen Stärka barnet i allt,du kan, våga prova. Lyssnar på barnens tankar och idéer, tar tillsammans med barnen demokratiska beslut, öppna frågeställningar, försöker vara mer tillåtande. Jag lär barnen grunden sen ser jag till att det finns utvecklingsmöjligheter och lockande utmaningar som förhoppningsvis mynnar ut i en kreativ skapandeprocess. Uppmuntrar barnen att ha tillit till sig själva, känna att de kan. Tänker på att ställa öppna frågor i olika situationer ex "hur skulle du göra om du kunde". Uppmuntrar barnen till samarbete, att de kan ta hjälp och lära av varandra. att hitta aktiviteter i verksamheten där det finns möjlighet för barnen att träna sin entreprenöriella sida. Men detta arbetar jag med i vardagens alla moment. Försöker och vill. Hattstugan - Skogsbo Jag uppmuntrar barnen att prova sina ideer och finna lösningar till problem dom uppstår. Jag ger barnen tid att tänka och göra själv. Att barnen ska bli självständiga och våga prova nya utmaningar och lära sig att det är ok att misslyckas och prova en gång till. Idag tycker jag att denna målplan går i värdegrunden samt mycket genus o icdp. Där tänker jag mycket på att vara en god förebild att uppmuntra, stimulera o vara positiv i alla situationer så att barnen får en glad o positiv upplevelse i de vi gör tillsammans samt emot sina kompisar. Där föds mycket av de entreprenöriella lärande genom att vägleda o uppmuntra barnen till en positiv syn. Men jag skulle verkligen vilja utveckla denna läroplan o höja den ett snapp högre o vara medveten vad den leder till. (ger resultat) Uppmuntrar barnen att vilja. Vid matsituationer påklädning, lek. Jag jobbar mest med att hitta kreativa lösningar för att hjälpa ett barn i dess vardag och få ett språk. Hitta utmaningar som är lärande och ta tillvara barnets intressen. Uppmuntrar till att våga prova nya saker och att vara "vetgirig" Då jag precis har kommit tillbaka efter föräldraledighet, har jag inte satt mig in i detta arbetssätt än. Jag ger barnen utrymme för att kunna få ta egna initiativ till sin kreativa förmåga och söka egna problemlösningar. Att de får utlopp för sin nyfikenhet och kan uttrycka vad de tänker och tycker. Detta ska genomsyra hela den vardagliga förskoleverksamheten i mitt arbete med barnen.

3 Det handlar om att ha ett medvetet tankesätt och förhållningssätt i vardagen. I alla situationer med alla barn. Se mina tidigare svar. Vet inte om jag jobbar med det då jag inte vet vad det är. Vi arbetar mycket med att barnen ska våga ta för sig och utmana sig själv, det är okej att misslyckas. Genom att erbjuda en kreativ miljö där det finns utrymme för undersökande och upptäckarglädje och ett öppet klimat jag utmanar barnens tänkande på den nivå de befinner sig, är öppen och frågar hur de har tänkt istället för att tillrättalägga eller tillrättavisa då utmanar "traditionellt" uppförande/agerande. Genom att vara lyhörd och snappa upp barnens intressen och funderingar. Att jag är med barnen och lockar till utmaning att alla ska våga och tordas försöka. Vara en peppande förebild i alla olika möten i vardagen. I mitt arbetslag har vi medvetet arbetat med vårt förhållningssätt. För mig finns de tankarna med mig i mitt dagliga arbete och då som ett sätt att vara och bemöta barnen. Tänker på att vara positiv och intresserad av det barnen vill berätta och försöker tänka vad följderna blir om jag säger "ja" respektive "nej" innan jag svarar. Via böcker,it,närmiljön m m Igelkotten - Krylbo en bit på väg i den nya tiden vi i vårt arbetslag utvecklar vårt tänk synsätt och lärprocesser hela tiden för att ge våra barn kunskap glädje Vi har börjat använda lite skräpmaterial att skapa med. Ute har vi startat ett bygg/skapar hörn där barnen kan bygga med brädor, pinnar, burkar och annat naturmaterial. (Utan att använda spik.) Ge barnen tid att prova på. Utforska omvärlden. Genom lek, kommunikation m.m. enligt läroplanen. Försöker ge dem tid att försöka. Att säga mer Ja! Lyhörd-vad barnen visar intresse för. Jag låter barnen försöka och att prova på, jag utmanar dem att tänka själva. - Hur tänkte du nu? Hur blir det då? osv. Uppmuntrar barnen till att bli självständiga. Att våga prova på nya saker. Samarbeta och kommunicera med andra. Vara nyfikna och våga prova. peppar, stöttar, utmanar, vägledande samspel (ICDP) Att vi ser och lyssnar på barnen. Att vi ger barnen möjlighet att utveckla sin nyfikenhet. Uppmuntra till att prova, ge barnen den tiden dom behöver. Inte vara för snabb att hjälpa el. Säga "JA" inte för snabb med nejet. Att ha ett bra pedagogiskt och spännande utbud med material och vägleda barnen till att underöka och prova. Funderar ut, testar teorierna tillsammans med barnen.uppmuntrar barnen att prova.

4 Leka Lära - Skogsbo Försöker lyssna på barnens idéer och vara en "medlekare". att dagligen lyssna in barnens ider och vilja. Haka på å få barnen att känna sig viktiga och få deras åsikter i fokus. Genom att vara en lyhörd och lyssnande pedagog, ta tillvara barns ideer och låta dem utveckla dessa. Stötta och vägleda utan att göra / hjälpa för mycket. ( I mån av tid, vill arbeta mer på detta sätt ) Har god sammarbetsförmåga med övriga pedagoger och barnen. Gillar att hitta på saker med barnen tex; skapande. Försöker vara lyhörd på barnen. Lyssnar på deras resonemang, och vägleder dem. Försöker vara lyhörd och intresserad av barns ideer och tankar,ge dem möjlighet att utveckla sina tankar. Ge mycket beröm. Jag försöker i den mån det går att lyssna på barnens önskningar under dagarna, är det något de vill göra eller prova på så försöker jag se till att de ska få göra det.. Jag uppmuntrar barnen till att våga prova nya saker. När de provat något nytt eller kommit på en intressant ide så försöker jag få barnet att känna sig stolt och nöjd. Att inte all verksamhet strikt ska följa en planering. Jag planerar och planerar om utifrån barnens intresse och ideer. Jag säger gärna Ja till barnens ideer. Jag ser vad barnen är intresserad av och hänger på deras intressen i möjligaste mån. Hjälper barnen vidare genom att utveckla dem inom intresseområdet. Prästkragen - Avesta ppmuntra, vägleda, vara en god förebild för barnen. Jag och mina kollegor försöker kommunicera, samarbeta och stötta varandra. Vi utgår ifrån barnets nuläge, utmanar, vägledet och stöttar barnet därifrån. Jag utgår från barnets nuläge och utmanar, vägleder och stöttar utifrån detta. Som medforskaren som ger tid, är lyhörd, stimulerar barnets egna frågor, uppmuntrar och ger positiv förstärkning. Uppmuntrar idéer, hjälper till med materiel. Låter barnen prova. Lyssnar, tänker på att säga ja så ofta jag kan. Ger en förklaring när jag måste säga nej. Som medforskare och lyssnare och möjliggörare. Vi utgår ifrån barnets nuläge och utmanar, vägleder och stöttar därifrån Försöker med mitt förhållningssätt uppmuntra barns ideer och företagsamhet. Lära barnen göra saker tillsammans oavsett kön och ålder m.m.

5 Genom att tillhandahålla en miljö där barnen kan ta för sig av vad de behöver för sin lek, att de tillåts blanda lekar och material. Genom att vara en observerande pedagog, medlekande, stöttande pedagog, närvarande avvaktande allteftersom vad situationen kräver Rödluvan - Horndal Genom att lyssna på varje individs intressen och synpunkter, ha en öppen dialog och låter dem testa nya saker, för att bli mer självständiga och hitta lösningar. Jag lyssnar på barnens önskningar och utmanar dem att gå ett steg längre för varje moment de klarat av. Lyssnar på barnen/barnets intressen. Visar barnen/ barnet att jag är intresserad av vad det vill. Det handlar mycket om barns inflytande tycker jag. Idag känner jag att jag inte har tillräckligt med kunskaper om detta ännu. Lyssnar på barnen, vad de vill göra och prova på. Finns där och stöttar dom i deras val och hjälper dom att uppnå det dom vill uppnå. Ställer frågor till barnen som får dem att reflektera över det de gör, låter dem prova på själva. När något gick bra eller dåligt, fråga barnen varför de tror att det blev just så. Kan det ha funnits en anledning att just ett barn blev sur på dig, varför blev du blöt om fötterna etc. Låta dem använda problemlösningar. Låta barnen få bestämma mer. Att inte säga nej om det inte absolut är uppåt väggarna. Att försöka att inte använda ordet nej utan förklaring och leda dom till något annat att göra. Jag arbetar med att utmana barnen i leken och i vardagen genom frågor. Jag arbetar mycketmed att de själva får testa innan jag hjälper, men finn hela tiden som stöd. Jag tänker på att visa hur man kan arbeta med ett material för att ge de en start, men sedan finns jag med och utmanar och ställer frågor. Skruvlådan - Avesta Talgoxen - Avesta Vi jobbar med det i samlingar, olika lekar, vid måltiderna, vid utevistelse. Försöker att alltid se det positiva hos barnet. Göra det bästa av ett möte, en situation. Ställa utmanande frågor som får barnen att tänka ett steg till. Tex Hur gör vi nu? Vi försöker/provar tillsammans. Arbete i små grupper, där barnens tankar och ideer lättare kommer fram. Samtala, utmana och se varje barn. Försöker spinna vidare på barnens egna ideer och på så vis arbeta vidare. Att lyssna aktivt på barnens tankar, intressen och frågor. Att gemensamt göra aktiviteter som rör avdelningen/förskolan tillsammans med barnen. Ställer öppna frågor, hur de vill etc. Erbjuder material som stimulerar. Försöker tänka utanför ramarna. Tänker på hur jag ställer frågor, svarar och lyssnar.

6 Vi försöker att arbeta för att de ska få prova och lära nya saker. Så lustfyllt och att de får välja mycket med vår hjälp. Uppmuntrar samarbete och försöker se vad barnen behöver för att utveckla sina förmågor, samt försöker tillgodose med ex material och liknande Är lyhörd för barnens egna önskemål... Försöker undvika att ge barnen "onödig" hjälp - istället ge hjälp till självhjälp Ställer frågor som utmanar det egna det egna tänkandet I verksamheten i tex. samlingar, utomhusvistelsen, måltiderna mm Jag lyssnar på barnens önskemål, ingenting är omöjligt! Jag vill finnas där som ett vägledande stöd och forska i frågor som är intressanta för barnen, låta dom prova sig fram. Tänker mig för innan jag ger ett snabbt svar på en fråga och låter dom hitta svaren själva. Material behöver inte användas till det som är tilltänkt utan till så mycket annat-endast fantasin sätter gränser! Jag försöker att lyssna på barnen Jag arbetar som jag har gjort tidigare, har varit med i det barnen har gjort och varit med i skapandet och tänket. Det entreprenöriella lärandet har jag inte tänkt på så mycket. Tallåsen - By Kyrkby Jag försöker fånga barnens intressen och låta dem utveckla dem. Vi jobbar mycket utefter barns inflytande. Vi har en grundplanering för verksamheten men följer hela tiden barnen. Vi kan tex göra ett experiment med flyta/sjunka som utmynnar i ett tema om frukt, om vi haft en frukt i experimentet som barnen spinner vidare på (som ett exempel) Det är spännande och lite skrämmande att inte veta riktigt i förväg, men verksamheten blir så mycket roligare när vi lyssnar på barnen. Vi försöker också pusha och ge barnen stöd i att prova och till att hjälpa varandra. Genom att vara intresserad och erbjuda barnen aktiviteter som följer det entreprenöriella lärande. Att jag lyssnar och är observant, vilket är vad vårat yrke går ut på. Lyhördhet, flexibilitet utifrån barnen. Samt bra kommunikation med kollegorna. genom att lyssna på barnens intressen och att skapa tilltro och nyfikenhet, där jag som pedagog är öppen för barnens förslag och tankar. Triangeln - Fors *Tar reda på barnets intresse redan från starten *Lyssnar och läser barnets olika sätt/språk att uttrycka sig. Vill försöka förstå varje individ och försöker hitta varje barns "höjande förmåga", men även vad som är "barnets utmaning" för att höja självkänslan/självförtroendet. *Undviker att säga att något är fel vid olika uppgifter *Uppmuntrar problemlösning *Fritt skapande *fri lek i stimulerande miljö *Tydlighet i ramar, skapar trygghet och därmed lärande Genom att försöka lyssna på barnens ideer, och hjälpa dem komma vidare

7 vi är positiva till barnens lust för tex skapande. det är fritt fram att varje dag måla med färg eller ta "skräpmaterial" att skapa med. Vi är lyhörda för barnens idéer och efterfrågan. vi ändrar om på avdelningen utifrån barnens önskemål och intressen Ser mig själv som en förebild, det jag gör tar barnen efter. Säger ja istället för nej. Vågar göra misslyckanden, det går alltid att göra om. Har en positiv inställning där kreativiteten och fantasin sätts i centrum. Tar tillvara på barnens idéer och bygger vidare på dem Visar lyhördhet när barnen pratar och ger dem utrymme att utrycka sig fritt och ha ett inflytande i de vi gör på förskolan. Fritt skapande med återvinningsmaterial som alltid står framme. Vi har ett projekt varje ht där barn och pedagog utifrån barnets sommarminne, gör en modell för att åskådliggöra något som barnet sett eller upplevt. Försöker resonera med barnen omkring deras frågor, för att få höra dess egna tankar, istället för att snabbt avge" den rätta lösningen". Jag försöker se möjligheter och våga prova nya saker. Att se vad alla elever behöver intressen, kunskaper,problemlösningar,inflytande Törnrosa - Skogsbo Jag försöker fånga upp barnen, deras ideflöde och kreativitet. Samtidigt försöker man ha ett medvetet tänk om vi vilka mål vi strävar efter i verksamheten, vilket genomsyrar hur man som pedagog planerar, reagerar och agerar. Kreativitet och lust är viktiga komponenter för ett entreprenöriellt lärande anser jag, vilka barnen ofta självmant väljer att "arbeta" med hjälp av. Jag som pedagog utgår från barnens lust och kreativitet när jag planerar pedagogiska aktiviteter. Försöker vara lyhörd och lyssna på barnen i deras fria lek. Vara närvarande och samtala med barnet/barnen och fånga upp barnens egna kompetenser. Jag försöker ge barnen tid att finna lösningar på eventuella problem som dyker upp. Att inte direkt ge barnen en hjälpande hand utan stötta genom samtal och frågor för att leda en process framåt. Violen - Avesta Ta tillvara barnens kunskaper och låta dem vara samarbetsvilliga. Vara en förebild Stärka barnet i vad de gör Frågar vid inskolningen vad de tycker om. Lära de att leka tillsammans. Att ta tillvara på barnens nyfikenhet, lust till att lära, lust till att samarbeta och samverka med andra barn. Att barnen utvecklar sin självtillit. Försöker tillsammans med mina kolleger se behovet/intressen hos de små barnen ; inreda pedagogiska miljön därefter och forma vårt samspel med barnen därefter. Erbjuda kreativt sk skräp Att i vardagen försöka stärka barnet i stunden så att de känner tillit till att de kan själva. Att de kan fråga andra barn om hjälp och idéer för att lösa problem. Som pedagog blir man den som får barnet att känna att de kan klara själv eller i grupp, tag hjälp av vänner. Man observerar och coachar barnen till utveckling. Vi ser till att barnet får arbeta med lek /lärande. Att de får prova på bild, rörelse, sång, musik, dans, drama och att de utvecklar deras förmåga att bygga och skapa. i detta är man en coach som främjra barnens egna förmåga till att utvecklas på deras unika sätt.

8 Svårt att svara på. Gör säkert mer än man tror. Men eftersom vi/jag inte fått tillräckligt med lärande och information om vad det innebär, så tycker iaf jag att det är svårt att se och förstå och arbeta fullt ut med det. jag lyssnar o ser barnet, o är med barnen Jag uppmuntrar och coachar dem i deras lek och deras tankar. Tillrättalägger en pedagogisk miljö som ska vara utmanande. Jag finns i miljöerna för att stötta i deras tankar och handlingar. VI har barnråd där vi tillsammans tar upp frågor och problem som rör gruppen. där kommer önskningar och åsikter fram. MYCKET VIKTIGT är att barnen får se resultaten på ett synligt och lättuppfattat vis. Tar till vara barnens kunskaper och arbetar utifrån dem. Barnen får lära sig att vara samarbetsvilliga och fungera tillsammans. Våga Vilja Är bra på att spinna vidare på ideer. Exempel, vi behövde gatkritor tog med mig några barn och gjorde sådana själva genom att blanda ihop gips med färg och så hade vi gatkritor. Fotade detta skall skriva en dokumentation. Genom att lyssna och aktivt föra ett vägledande samspel med barnen. Jag är positiv och tror på barnets förmåga, hjälper till och visar lust och glädje inför uppgiften/ intresset. Fångar barnen i stunden och utmanar dem Genom att lyssna, ställa frågor som väcker tankar, att fylla på med material som inte är färdigt utan lockar till nya lekar och skapande av nya saker. Att använda "skräp" för återbruk gör att nya idéer föds och utvecklas. Genom att lyssna, uppmuntra och ställa öppna frågor. Se till att det finns material. Hitta barns styrkor och kompetenser. Uppmuntra och tillhanda hålla material och tillfällen för att våga testa och samarbeta med andra. Skapande. Förhållningssättet gentemot barnen - möter barnen med öppna frågor och nyfikenhet. Erbjuder miljöer som stimulerar till upptäckarglädje. Dokumentation utav barnens görande och upptäckande.

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN Vad innebär begreppet entreprenörskap och entreprenöriellt lärande som ett pedagogiskt förhållningssätt för dig som pedagog? Bergsnäs Förskola Aktivt lärande Ett aktivt lärande av medvetna pedagoger.att

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN Varför skall man arbeta med entreprenörskap och entreprenöriellt lärande i förskolan? Bergsnäs Förskola För att lära sig att lyckas och att få prova olika saker. Experimentera För att stärka barnen så

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN Vilka entreprenöriella förmågor-/kompetenser anser du att förskolans barn behöver utveckla? Bergsnäs Förskola Tro på sig själv. Självkänsla. stärka barnens självförtroende - jag törs - jag vågar - jag

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

Entreprenöriellt Lärande I Förskolan. Avesta 2015-05-18

Entreprenöriellt Lärande I Förskolan. Avesta 2015-05-18 Entreprenöriellt Lärande I Förskolan Avesta 2015-05-18 Program 08:00 Inledning, Karin Vestman 08:05 Entreprenöriellt lärande i förskolan, Daniel Nordström 08:30 Kreativt Lärande i VERKET 09:00 Barns självkänsla,

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Verksamhetsidé för Solkattens förskola

Verksamhetsidé för Solkattens förskola Verksamhetsidé för Solkattens förskola VERKSAMHETSIDÉ Solkattens förskola är en demokratisk mötesplats för barns lek, lärande och utveckling, inflytande och delaktighet. En välkomnande förskola som genomsyras

Läs mer

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Arbetsplan Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avdelning Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019

Läs mer

En förskola på kristen grund

En förskola på kristen grund En förskola på kristen grund Arbetsplan 2018-2019 Innehållsförteckning 1. Värdegrund 2. Organisatoriska förutsättningar 3. Pedagogiska förutsättningar (byta rubrik) 3.1 Miljö och material 3.2 Ett utforskande

Läs mer

Lpfö-98 Reviderad 2010 Gubbabackens Förskola

Lpfö-98 Reviderad 2010 Gubbabackens Förskola Lpfö-98 Reviderad 2010 Gubbabackens Förskola Teknik Utveckla o uppmuntra barns intresse för teknik Samarbete samspel Elektronik Konstruktion och bygglek Utveckla sin kreativitet, tänkande, nyfikenhet och

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. AVD. Fjärilen

VERKSAMHETSPLAN. AVD. Fjärilen VERKSAMHETSPLAN AVD. Fjärilen 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Södra rektorsområdet Rälla, Runsten och Gärdslösa förskola/skola/fritidshem

Södra rektorsområdet Rälla, Runsten och Gärdslösa förskola/skola/fritidshem Södra rektorsområdet Rälla, Runsten och Gärdslösa förskola/skola/fritidshem Det enskilda barnet ska vara förskolans, skolans och fritidshemmets ögonsten! Tro på dem, se dem! De är viktiga! Tre grundpelare

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 Arbetsplan för Hagens förskola 2010/11 Våra styrdokument är skollagen, läroplan för förskolan, diskrimineringslagen, förskola skolas vision: I vår kommun arbetar vi för att alla

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Junibacken Nyckelpigan Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015 ÖREBRO KOMMUN Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015 Tegnérskolan Förvaltningen förskola och skola orebro.se Box 31550, 701 35 Örebro Ullavigatan 27 tegnerskolan@orebro.se Servicecenter 019-21

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Profil. Naturvetenskap och teknik

Profil. Naturvetenskap och teknik Profil Naturvetenskap och teknik Vi på Kompassens förskola sätter naturvetenskap och teknik i fokus. Vi vill uppmuntra barnens nyfikenhet och intresse för olika naturvetenskapliga och tekniska fenomen.

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. FörskolanVillekulla. Avdelning Masken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. FörskolanVillekulla. Avdelning Masken Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 FörskolanVillekulla Avdelning Masken Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15

LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15 LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15 Vår vision Verksamheten i vårt område utgår från en gemensam grundsyn kring det kompetenta barnet, kunskap och lärande Verksamheten skall präglas av glädje, lust

Läs mer

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev.080530 Karlshögs förskola består av fyra avdelningar: Grodan, Hajen, Delfinen och Pingvinen. Förskolan är belägen i ett lugnt villaområde på Håkanstorp. Avdelningarna

Läs mer

Årsplan Förskolan Bergmansgården 2014/15

Årsplan Förskolan Bergmansgården 2014/15 Reviderad 140818 Årsplan Förskolan Bergmansgården 2014/15 Förskolan har 3 avdelningar med stegrande åldersgrupper och roterande personal. Åldersindelningen på avdelningarna är 1-2 åringar, 3-4 åringar

Läs mer

IGELKOTTENS VERKSAMHETSPLAN

IGELKOTTENS VERKSAMHETSPLAN IGELKOTTENS VERKSAMHETSPLAN Ht 2012- Vt 2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 En vanlig vecka på Blomman: Vi går ut varje morgon efter frukost, kl.9.30 äter vi frukt tillsammans ute. Efter detta går vi in i våra grupper och arbetar till 10.45.

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Arbetsplanen är reviderad i oktober 2009

Arbetsplanen är reviderad i oktober 2009 er Arbetsplanen är reviderad i oktober 2009 Vår värdegrund på Kirsebergstornets förskola Vi pedagoger som arbetar på Kirsebergstornets förskola vill att barnen ska mötas i en öppen, varm och demokratisk

Läs mer

Förskolan Sjöstjärnan

Förskolan Sjöstjärnan K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (6) Förskolan Sjöstjärnan F ö r s k o lan med fokus på sång och musik En verksamhetsidé har tagits fram för förskoleverksamheten i Älvsjö - Förskolebarnens framtidstro

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

Verksamhetsplan ht och vt Inledning:

Verksamhetsplan ht och vt Inledning: Verksamhetsplan ht - 2010 och vt -2011 Igelkottens avdelning Förskolan Frida Inledning: Verksamheten bygger på fyra mål och riktlinjer ur skriften Läroplan för Förskolan Lpfö 98 1. Normer och värden 2.

Läs mer

Senast ändrat

Senast ändrat Köpings kommun Arbetsplan för Hattstugan Läsår 2015 2016 Lena Westling, Malin Arvidson, Monica Viborg, Ramona Vikman 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Arbetsbeskrivning för

Arbetsbeskrivning för Arbetsbeskrivning för HT 2011 VT 2012 Arbetsbeskrivning Mästerkatten HT-11 VT-12 Barn: 5 4 3 2 1 Pojkar Flickor 0 2010 2009 2008 2007 2006 Personal: Namn Arbetstid Utbildning Jonas 100 % Förskollärare

Läs mer

Backstugans förskola

Backstugans förskola Backstugans förskola En lokal arbetsplan beskriver vilken vision och vilka mål förskolan har inom varje målområde i läroplanen. Planen beskriver också hur förskolan tänker sig arbeta för att nå målen och

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Arbetsplan. Killingens förskola

Arbetsplan. Killingens förskola Arbetsplan Killingens förskola 2016-2017 Inledning Killingen är förskola med endast en avdelning som utgörs av 24 barn i åldrarna 1-5 och 5 pedagoger samt en kock som tillagar lunch och mellanmål. Förskolan

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bergabacken Innehållsförteckning Inledning...sid 1 Förutsättningar..sid 2 Normer och värden...sid 3 Utveckling och lärande.sid

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Bergabacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN Varför skall man arbeta med entreprenörskap och entreprenöriellt lärande i skolan? Bergsnässkolan Viktigt att alla elever får möjlighet att utveckla sina förmågor för framtiden För att skolan ska, enligt

Läs mer

Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2017 juni 2018

Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2017 juni 2018 Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2017 juni 2018 Ansvarig rektor/förskolechef Namn Pia Johnsson Datum 2017-09-05 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Kållekärrs förskolor Enheten ansvarar för följande

Läs mer

Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010

Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010 Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010 Solvägens förskola består av 2 avdelningar Junibacken 1år-2,5år 15 barn Saltkråkan 2,5år-5år 22 barn På Junibacken arbetar: Maria 100%, barnskötare Kicki 100

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola 1(7) Lokal arbetsplan Lövåsens förskola 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 4 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning 2013-09-19 Kvalitetsredovisning Folkasboskolans Fritidshem ansvar lärande, språket, miljö, beteende kommunikati on läsa, skriva, tala, lyssna, diskutera, muntligt framföra, argumentera, förklara Generella

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning 2012-09-07 Kvalitetsredovisning Folkasboskolans Fritidshem ansvar lärande, språket, miljö, beteende kommunikati on läsa, skriva, tala, lyssna, diskutera, muntligt framföra, argumentera, förklara Generella

Läs mer

RAPPHÖNANS VERKSAMHETSPLAN

RAPPHÖNANS VERKSAMHETSPLAN RAPPHÖNANS VERKSAMHETSPLAN 2017-2018 ÖRKELLJUNGA KOMMUNS VÄRDEGRUND Värdegrunden ska genomsyra vårt arbete och tydligt uppfattas i alla våra möten med kommuninvånarna. Värdegrunden är vårt förhållningssätt

Läs mer

Ekorrens arbetsplan Ht Vt 2015

Ekorrens arbetsplan Ht Vt 2015 Ekorrens arbetsplan Ht 2014- Vt 2015 Arbetsplan Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Hunnebostrands förskola

Hunnebostrands förskola Hunnebostrands förskola Välkommen till vår förskola! Vår verksamhet skall vara rolig, trygg och lärorik. Barnen skall erbjudas en pedagogisk verksamhet anpassad efter barnets behov. Leken är grunden för

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning 2009 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Arkens förskola Inlämnad av: Annika Back 1 Innehållsförteckning Inledning Förskolans styrdokument sidan 3 Organisation.. sidan

Läs mer

Arbetsplan läsåret 2012-2013

Arbetsplan läsåret 2012-2013 Arbetsplan läsåret 2012-2013 1 ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN BULLERBYN Förskolans mål Vi ger barnen förutsättningar att utveckla ett bra språk, både när det gäller det svenska språket men även andra modersmål.

Läs mer

Ett träd växer ej högre mot himlen än vad rötterna orkar bära det!

Ett träd växer ej högre mot himlen än vad rötterna orkar bära det! Självförtroende; (göra) Självkänsla; (vara) Ett träd växer ej högre mot himlen än vad rötterna orkar bära det! Självförtroende: Vi vill att barnen ska våga uttrycka sig, stå för sina åsikter. Ett gott

Läs mer

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev.080530 Karlshögs förskola består av fyra avdelningar: Grodan, Hajen, Delfinen och Pingvinen. Förskolan är belägen i ett lugnt villaområde på Håkanstorp. Avdelningarna

Läs mer

Värdegrund, vision, arbetsmetod. För var och en. inom Strands förskolor. Att få växa och utvecklas med förundran

Värdegrund, vision, arbetsmetod. För var och en. inom Strands förskolor. Att få växa och utvecklas med förundran Värdegrund, vision, arbetsmetod För var och en inom Strands förskolor Att få växa och utvecklas med förundran Alla ska med! Allt går! Alla gör skillnad! Alltid framåt! Välkomna till Strands förskolor För

Läs mer

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 BARNGRUPPEN BESTÅR AV: KANINGRUPPEN: Anki ansvarar för dessa barn. EKORRGRUPPEN: Elisabeth ansvarar för dessa barn. BJÖRNGRUPPEN: Monika ansvarar för dessa barn.

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avd. Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019 Synliggöra

Läs mer

Verksamhetsplan Duvans förskola

Verksamhetsplan Duvans förskola Verksamhetsplan 2018-2019 Duvans förskola Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-08-13 Gäller till: 2019-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

VITSIPPANS VERKSAMHETSPLAN

VITSIPPANS VERKSAMHETSPLAN VITSIPPANS VERKSAMHETSPLAN 2017-2018 ÖRKELLJUNGA KOMMUNS VÄRDEGRUND Värdegrunden ska genomsyra vårt arbete och tydligt uppfattas i alla våra möten med kommuninvånarna. Värdegrunden är vårt förhållningssätt

Läs mer

för Havgårdens förskola

för Havgårdens förskola Verksamhetsplan för Havgårdens förskola H.t.2012- v.t.2013 Beskrivning av vår verksamhet Havgårdens förskola ingår i Nättraby rektorsområde och är den äldsta förskolan i området. Förskolan ligger centralt

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Bergabacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Gnistan

VERKSAMHETSPLAN Gnistan VERKSAMHETSPLAN Gnistan Hösten -09 Våren -10 Sanna Alvén Anna Stengard Ann-Kristin Lilja Marianne Fredriksson En dag på Gnistan 6:30 Förskolan öppnar, öppningsavdelning Gnistan 8:00 Frukost 8:30 lek ute/inne

Läs mer

Inspirationskonferens Entreprenörskap och jämställdhet i förskolan

Inspirationskonferens Entreprenörskap och jämställdhet i förskolan SAMMANSTÄLLNING AV DELTAGARNAS TANKAR Inspirationskonferens Entreprenörskap och jämställdhet i förskolan 2014-01-21 Eva-Karin Wedin, Sakkunnig jämställdhet Enheten för regional utveckling Länsstyrelsen

Läs mer

Välkomna till familjedaghem och vårt pedagogiska arbetssätt!

Välkomna till familjedaghem och vårt pedagogiska arbetssätt! Välkomna till familjedaghem och vårt pedagogiska arbetssätt! Trygga barn Liten/stor barngrupp Blandade åldrar Delaktighet Sedd och bekräftad Självkänsla/ duger som jag är Leka tillsammans oavsett kön Alla

Läs mer

Målbild för Hökåsenskolans fritidshemsverksamhet 2016/2017

Målbild för Hökåsenskolans fritidshemsverksamhet 2016/2017 Målbild för Hökåsenskolans fritidshemsverksamhet 2016/2017 Ansvarig: Ann Hammarström, rektor Hökåsenskolan Uppdaterad 2016-06-28 Må l fö r fritidshemsverksåmheten på Hö kå senskölån 2016/2017 Vad är entreprenöriellt

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Förskolan Björnen

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Förskolan Björnen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17 Förskolan Björnen FÖRSKOLAN BJÖRNENS VISION Vi vill varje dag ta till vara och uppmuntra allas förmågor 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2017-2018 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och lärorik för alla! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Lidingö Specialförskola Arbetsplan

Lidingö Specialförskola Arbetsplan Lidingö Specialförskola Arbetsplan 2017 2018 Förskolans styrdokument Internationella styrdokument: FNs deklaration om mänskliga rättigheter FNs barnkonvention Nationella styrdokument Skollagen 2010:800

Läs mer

Verksamhetsplan Duvans förskola

Verksamhetsplan Duvans förskola Verksamhetsplan 2017-2018 Duvans förskola Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig: Reviderad: Gäller

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Baronen. Läsåret

Arbetsplan för förskolan Baronen. Läsåret Arbetsplan för förskolan Baronen Läsåret 2018-2019 Förskolans arbete utgår från följande lagar och styrdokument: Skollagen(2010:800) Läroplanen för förskola (Lpfö-98/16) Lag om förbud mot diskriminering

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN Vilka entreprenöriella förmågor-/kompetenser anser du att skolans elever behöver utveckla? Bergsnässkolan Att våga lita på sin förmåga att vara en kompetent människa med tankar och kunskap som verkligen

Läs mer

Ett träd växer ej högre mot himlen än vad rötterna orkar bära det!

Ett träd växer ej högre mot himlen än vad rötterna orkar bära det! Självförtroende; (göra) Självkänsla; (vara) Ett träd växer ej högre mot himlen än vad rötterna orkar bära det! Självförtroende: Vi vill att barnen ska våga uttrycka sig, stå för sina åsikter. Ett gott

Läs mer

Kvalitetsredovisning ht vt -10 Gullberna Parks förskola avd. Skogs- och Sockermyran

Kvalitetsredovisning ht vt -10 Gullberna Parks förskola avd. Skogs- och Sockermyran Kvalitetsredovisning ht -09 - vt -10 Gullberna Parks förskola avd. Skogs- och Sockermyran Innehållsförteckning Verksamhetsbeskrivning 3 Normer och värden 4 Utveckling och lärande 5 Barns inflytande 6 Förskola

Läs mer

Svea Montessoriförskola. Danderyds kommun

Svea Montessoriförskola. Danderyds kommun Svea Montessoriförskola Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Jessica Sahlin Jansson, Nacka kommun Emma Walle, Nacka kommun Vecka 45, 2017 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Gemensamma mål för fritidshemmen i Sparsör

Gemensamma mål för fritidshemmen i Sparsör Gemensamma mål för fritidshemmen i Sparsör Detta material Lust att lära och möjlighet till att lyckas är visionen som Borås stad har satt som inspiration för oss alla som arbetar inom stadens skolor, fritidshem

Läs mer

Verksamhetsplan Solhaga förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande

Verksamhetsplan Solhaga förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande Verksamhetsplan Solhaga förskola 2016-2017 Förutsättningar 35 platser Två avdelningar, Solen 1 3 år, Månen 3 5 år 7 pedagoger (4 förskollärare, tre barnskötare

Läs mer

Pedagogisk planering för 3klubbens fritids

Pedagogisk planering för 3klubbens fritids Pedagogisk planering för 3klubbens fritids Anledning till att man skapar pedagogiska planeringar för fritidshemmet är att vi ska tydliggöra det uppdrag som fritidshemmet har och hur barnen kan vara med

Läs mer

NYCKELPIGANS VERKSAMHETSPLAN

NYCKELPIGANS VERKSAMHETSPLAN NYCKELPIGANS VERKSAMHETSPLAN Mål och inriktning För oss på Nyckelpigan är leken viktig. Barn söker och erövrar kunskap genom lek. Utevistelsen och att röra sig skog och mark är en viktig del i vår verksamhet.

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2018-2019 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Förskolechef Åsa Iversen Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och

Läs mer

Arbetsplan för Norrby förskolor 2017/2018

Arbetsplan för Norrby förskolor 2017/2018 Arbetsplan för Norrby förskolor 2017/2018 Presentation av Norrby Förskolor Norrby förskolor består av Hästskon och Pettersberg. Hästskon har 11 avdelningar fördelade i två hus. Pettersberg är en storavdelning

Läs mer

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 1. FÖRSKOLEENHETERNAS RESULTATREDOVISNING I SAMMANDRAG 1 1. NÄMNDMÅL:... 1 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

Arbetsplan för Förskolan Nolängen Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Förskolan Nolängen Läsåret 2016/2017 160415 Arbetsplan för Förskolan Nolängen Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11 Arbetsplan för Östra Fäladens förskola Läsår 10/11 Förskolan har ett pedagogiskt uppdrag och är en del av skolväsendet. Läroplanen för förskolan, Lpfö 98, är ett styrdokument som ligger till grund för

Läs mer

TORPASKOLANS FRITIDSHEM

TORPASKOLANS FRITIDSHEM TORPASKOLANS FRITIDSHEM TORPASKOLANS FRITIDSHEM Vi vill hälsa dig välkommen till Torpaskolan och Torpaskolans fritidshem! Vi tillsammans arbetar för att alla ska trivas här och fritidshemsverksamheten

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016. Hasselbackens förskola Skolförvaltning sydväst

Arbetsplan 2015/2016. Hasselbackens förskola Skolförvaltning sydväst Arbetsplan 2015/2016 Hasselbackens förskola Skolförvaltning sydväst Innehåll Inledning... 1 Förutsättningar... 2 Läroplansmål - normer och värden... 3 Läroplansmål - utveckling och lärande... 4 Läroplansmål

Läs mer

Verksamhetsplan. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Internt styrdokument Verksamhetsplan Solhaga Fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Förskolechef Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Pedagogisk plattform. Dalhags förskolor Reviderad

Pedagogisk plattform. Dalhags förskolor Reviderad Pedagogisk plattform Dalhags förskolor Reviderad 2014-01-21 Inledning Utifrån Läroplanens intentioner har Dalhags förskolor enats om en samsyn kring barn, lärande och förhållningssätt. Plattformen är ett

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Storbrons Förskola

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Storbrons Förskola Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Storbrons Förskola 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan utvärderingsverktyg för Eriksbergsgårdens förskola 2015-16. Denna plan bygger på Lpfö-98- reviderad 2010 ÖSB övergripande strategi och budget

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Förskolan i Östra Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi

Läs mer

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 2. MÅL - INDIKATORER - ARBETSSÄTT - AKTIVITETER... 2 1. NÄMNDMÅL:... 2 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN Förskolan Vättern är en förskola med estetisk inriktning och är integrerad i Vätternskolan. Vi finns på Ulaxgatan, Ekön med närhet till Bondebacka. I vårt temaarbete

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2015/16. Förskolan Hyttan

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2015/16. Förskolan Hyttan Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2015/16 Förskolan Hyttan Lena Löwbäck Förskolechef 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling och lärande sidan 4 Barns

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Barn och utbildning Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Lyckan FÖRSKOLAN LYCKANS VISION Alla barn och vuxna ska få möjlighet att utveckla sina inneboende resurser.

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller till:

Läs mer