UTVÄRDERING AV DAGVATTENANLÄGGNING I OKVISTA INDUSTRIOMRÅDE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UTVÄRDERING AV DAGVATTENANLÄGGNING I OKVISTA INDUSTRIOMRÅDE"

Transkript

1 VALLENTUNA KOMMUN UPPDRAGSNUMMER UTVÄRDERING AV DAGVATTENANLÄGGNING I OKVISTA INDUSTRIOMRÅDE DAGVATTEN, SJÖAR & VATTENDRAG UPPDRAGSLEDARE GRANSKAD AV PER BOHOLM AGATA BANACH

2 Sweco Gjörwellsgatan 22 Box SE Stockholm, Sverige Telefon Fax Sweco Environment AB Org.nr Styrelsens säte: Stockholm Per Boholm Dagvatteningenjör Dagvatten, sjöar och vattendrag Telefon direkt +46 (0) Mobil +46 (0)

3 Innehållsförteckning 1 Bakgrund Avrinningsområde Befintlig dammanläggning Utformning Tillstånd/Platsbesök 3 2 Metod Dammdimensionering Flödes- och föroreningsberäkningar Föroreningsberäkningar Flödesberäkningar 7 3 Utvärdering av kapacitet och reningseffekt Reningseffekt i hela anläggningen (Damm 1, 2, 3) Kapacitet 8 4 Jämförelse med föroreningshalter i kontrollprogrammet Före rening i Damm Efter rening i Damm Åtgärder Förbättringsåtgärder Damm Damm Damm Skötselprogram 13 6 Sammanfattning 13 Bilagor L , Bygghandling, Plan L , Bygghandling, Detaljer Bilaga 1 Provpunkter uppdaterad höst 2015 FEL! INGEN TEXT MED ANGIVET FORMAT I DOKUMENTET.

4

5 1 Bakgrund I Okvista industriområde i Vallentuna ligger det en dagvattenanläggning bestående av två sedimentationsdammar och en huvuddamm/våtmark för rening av dagvatten. Vallentuna kommun har gett i uppdrag till Sweco att utvärdera Okvistaanläggningens kapacitet och reningsfunktion i relation till dagens tillflöde från avrinningsområdet med kommande exploatering i Kristineberg och Okvista inräknat. Anläggningen är idag i skötselbehov och förslag på åtgärder för att förbättra funktionen föreslås. Om utvärderingen visar att anläggningen är för liten ges ett förslag på utformning av en ny dammdel. 1.1 Avrinningsområde Avrinningsområdet är 95 hektar stort och består av blandad bebyggelse, Figur 1. Figur 1 Dammanläggningens avrinningsområde (röd linje). Södra delen av avrinningsområdet ska exploateras, delar av exploateringen illustreras. Indata för största delen av avrinningsområdet har tagits från tidigare utredningar 1. Från utredningen för Kristineberg har avrinningskoefficienter och beräknade föroreningshalter efter rening inom planområdet använts. Från Okvista 1 och 2 har avrinningskoefficienter och föroreningshalter för planerad bebyggelse använts. Utöver dessa områden så 1 Dagvattenutredning för detaljplan Okvista 1&2. Sweco, Dagvattenutredning för planprogram Kristineberg. Sweco, (14)

6 tillkommer ytterligare ytor som ingår i avrinningsområdet som avrinner till dammanläggningen. Samtliga ytor redovisas i Tabell 1. Tabell 1 Avrinningsområde till dammanläggningen med exploatering i Kristineberg och Okvista 1 och 2 inräknat. Område Area [ha] Avrinningskoefficient Reducerad area [ha] Från Okvista 1och Från Kristineberg Skog Industriområde mindre förorenat Industriområde Totalt I anslutning till dammanläggning ligger ett markfilter dit vatten från Okvista deponi leds. Det pågar en utredning 2 parallellt med denna där markfiltret utvärderas för att säkerställa att det renar vattnet från deponin innan det släpps vidare till dammanläggningen. I denna utredning utgår vi därför ifrån att föroreningar från deponin inte påverkar föroreningshalterna som kommer till dammanläggningen. Flödena från markfiltret är mycket små i förhållande till annat inkommande vatten till dammanläggningen. Det anses därför inte heller finnas någon risk att det påverkar inkommande flödens halter genom utspädning. 1.2 Befintlig dammanläggning För planritning på dammanläggningen och detaljer se Bygghandlingsritning 3 : L L Utformning Dammanläggningen är ett dammsystem bestående av tre dammar som är sammankopplade med diken. Den första dammen är en försedimenteringsdamm där de största partiklarna ska sedimentera. I dammens finns också en flytläns som ska samla upp skräp och föroreningar på ytan. 2(14) 2 Utredning Okvista lakvattenanläggning, Sweco, pågående. 3 Bygghandling, Vallentuna kommun, Okvista III dagvattenanläggning, WSP,

7 Damm 2 är också en sedimenteringsdamm för större partiklar innan vattnet leds in till Damm 3, det sista reningssteget. Från Damm 2 finns det också en bräddmöjlighet till ett dike som rinner parallellt med Damm 3. Även utloppet från damm 3 ansluter till diket längre nedströms. Av ritningarna framgår att nivån ut från Damm 2 både till dike och Damm 3 ligger på samma nivå. För att hålla uppe vattennivån i Damm 1 och 2 så finns det en översilningskant vid utloppet som reglerar vattennivån. Översilningskant 3 påverkar hur mycket vatten som leds in i Damm 3 från Damm 2 då dessa dammar sitter ihop. Översilningskant 4 har till uppgift att fördela flödet på bred front. Damm 3 är den största av dammarna och där sker den största delen av reningen genom både sedimentering och växtupptag. Den stora volymen ger en lång uppehållstid som gör att även de fina partiklarna hinner sedimentera. Utloppet regleras med en flödesregulator. Dock är det oklart hur stor andel av flödet som leds in i Damm 3 då de två utloppen från Damm 2 ligger enligt ritning på samma nivå. Tabell 2 Dimension på de tre dammarna i Okvista industriområde. Area [m 2 ] Djup [m] Volym [m 3 ] Damm Damm Damm Totalt Tillstånd/Platsbesök gjordes ett platsbesök för att bedöma skicket på dammarna. Damm 1 Vid utloppsdelen längsmed översilningskant 1 har det ansamlats sediment. Flytlänsen som ligger en bit innan översilningskanten och ska förhindra att olja och annat flytande skräp passerar har förflyttats och tappat sin funktion. Kan bero på att den vid höga flöden rubbats och inte återfått sin ursprungliga position efter det. Översilningskanten ser annars ut att fungera bra och håller uppe en permanent vattenyta i dammen. Då sediment pålagras blir dammen grundare vilket leder till att växter börjar etablera sig i den och tillslut tar över den öppna vattenytan. I mitten av dammen är vattenytan öppen vilket tyder på att sedimentlagret fortfarande inte är så pass tjockt att växter har börjat trivas. Vanligtvis sätter man ett djup på 1.5m i dammar när man vill undvika att växter ska ta över. Här är det projekterade dammdjupet 1.7m. 3(14)

8 Figur 2 Damm 1, övre bilden t.v. öppen vattenspegel. T.h. flytläns innan utloppet. Nedre t.v. flytläns (röd) och igenväxt del av dammen. Damm 2 Dammen ser ut att vara i bra skick. Det är en öppen vattenyta med en hel del växtlighet längs kanterna. Längsmed översilningskant 3 läcker det ut en del vatten trots att vattennivån inte ligger i nivå med utloppskanten. Vid inloppet till Damm 3 är det ett litet flöde och vattnet ser ut att nästan stå helt stilla. Översilningskant 2 hittades ej. 4(14) Figur 3 Damm 2, öppen vattenyta i mitten av dammen och tät växtlighet med vass runt sidorna.

9 Damm 3 Översilningskant 4 kunde inte hittas. Hela dammen är igenvuxen av buskar och sly och det är svårt att svara på hur mycket sediment som ansamlats och förhindrar vattnet att rinna in. Utloppet i södra delen av dammen kunde lokaliseras och en liten kontinuerlig ström av vatten rann in i ledningen. Överlag var det mycket svårt att avgöra hur sedimentering och igenväxning samt läckage igenom översilningskant 3 har påverkat vattnets möjligheter att i första hand rinna in i Damm 3 från Damm 2 i stället för att rinna direkt till diket från Damm 2. Figur 4 Övre bilden, inloppet till Damm 3 som växt igen. Undre bilden tagen över Damm 3 söderifrån. 5(14)

10 2 Metod För att utvärdera dammanläggning har flera metoder används. Dels har anläggningens storlek jämförts med hur stor den borde vara om den skulle dimensionerats efter beprövade metoder. Anläggningen har också utvärderats m.h.a. schablonberäkningar efter hur bra rening som uppnås med nuvarande utformning. Slutligen så har dammens utformning utvärderats efter hur den är anpassad för att optimera reningen för olika typer av flöden. 2.1 Dammdimensionering Dammar dimensioneras vanligen efter ett areasamband där dammens yta utgör en bestämd del av avrinningsområdets reducerade area (Ap/Ared). Hur stor andelen är bestäms av Ap/Ared - värdet som anger hur många kvadratmeter dammyta som krävs per reducerad hektar avrinningsområde. Dammen dimensioneras alltså efter hur stort avrinningsområdet är och tar även hänsyn till parametrar som inloppshalt. Ett stort värde på Ap/Ared ger en större damm och innebär en högre reningseffekt. Effekten av att göra dammen större avtar dock efter en viss relativ storlek. Det är då inte motiverat att göra dammen större av kostnadsmässiga- och utrymmesmässiga skäl. När ytan inte är begränsande väljs vanligen ett värde på m 2 /hared. Detta resonemang bygger på att dammen har ett djup på ca 1.5 m för att arean man väljer ska ge en viss volym. En damm kan också dimensioneras för att säkerställa att en viss procent av årsnederbörden ska kunna renas och det motsvarar då att man tar hand om och renar de första millimetrarna av ett regn 4. Hur många millimetrar beror på vilken procentandel av årsnederbörden man vill uppnå. Om t.ex. de första 10 mm skulle tas om hand skulle det innebära att man behöver fördröja 3410 m 3. Det motsvarar då att man renar 80 % av årsnederbörden med minst 2 h uppehållstid. 2.2 Flödes- och föroreningsberäkningar Beräkning av flöden, föroreningshalter och föroreningsmängder i dagvattnet har genomförts med dagvatten- och recipientmodellen StormTac, webbversion v Modellen använder nederbörd (636 mm/år) och kartlagd markanvändning som indata för beräkningarna. I StormTac har varje markanvändning specifika schablonvärden som utgörs av föroreningshalter och avrinningskoefficienter per markanvändning. Avrinningskoefficienterna utgår från Svenskt vattens publikation P110. Föroreningshalterna utgör årsmedelvärden och baseras på flödesproportionell provtagning under minst flera månader och vanligen upp till ett eller flera år. I denna rapport grundar sig samtliga beräknade värden på schablonhalter. 6(14) 4 Svenskt Vatten P110

11 2.2.1 Föroreningsberäkningar Årsnederbördsvolymen är avgörande för hur stor mängd förorening som genereras. Vid belastningsberäkningar (mängd förorening, ) används därför årsmedelhalten och den ackumulerade årliga nederbörden. Endast belastning av dagvatten och basflöde (inläckande grundvatten till dagvattensystemet) avses. Det är inte de dimensionerande regnen som är avgörande när det handlar om att rena dagvatten. Det gäller istället att se till så att man kan ta hand om medelregnen som utgör den största delen av årets nederbörd och totalt tar med sig den största mängden av föroreningar. Föroreningsberäkningar för avrinningsområdet har utförts med hjälp av StormTac. Halt och belastning har beräknats för fosfor (P), kväve (N), bly (Pb), koppar (Cu), zink (Zn), kadmium (Cd), krom (Cr), nickel (Ni), suspenderad substans (Susp; partiklar), opolära alifatiska kolväten (olja), polycykliska aromatiska kolväten (PAH) och bensapyren (BaP). Beräknade årsmedelhalter har jämförts med Riktvärdesgruppens (2009) förslag till riktvärden för dagvattenutsläpp, nivå 1M. Nivå 1 gäller för områden som ansluter direkt till recipient och M avser utlopp i en mindre recipient såsom mindre sjö eller grund havsvik. Detta avrinningsområde ger inte utsläpp direkt till recipient utan tillhör egentligen nivå 2M. Nivå 2 gäller för delavrinningsområden uppströms utsläppspunkt i recipient. Nivå 1M har använts trots detta då det är fördelaktigt att försäkra god kvalité på det vattnet som når recipienten Flödesberäkningar Följande flöden beräknades i Stormtac: - Flöde vid medelregn. För att visa vilken påverkan en till synes liten bräddning förbi dammarna får för effekt. - Flöde som behöver ledas in i dammen för att vi ska säkerställa att 90 % av årsnederbörden leds in för rening. - Dimensionerande flöde vid ett 5-årsregn. Beräknades överslagsmässigt då det egentligen inte påverkar dammstorleken men är bra att ha en uppfattning om när man bedömer försedimenteringsdammens storlek och risken för uppvirvling av sediment. - 3 Utvärdering av kapacitet och reningseffekt 3.1 Reningseffekt i hela anläggningen (Damm 1, 2, 3) En Ap/Ared för studerat avrinningsområde = 120 som ligger inom det rekommenderade intervallet ger en beräknad total dammyta på 4100 m 2 som motsvarar den ungefärliga ytan av dammarna plus diken. Dammarna i anläggningen har en area på sammanlagt 3890 m 2 (dammarna studeras som en enhet), utöver det tillkommer även dikessektioner 7(14)

12 mellan dammarna där det också sker en viss sedimentation och växtupptag. Beräkningarna visar att anläggningen är väl anpassad till områdets yta med avseende på areasambandet. Tabell 3 och 4 visar också att dammarna har en bra reningseffekt och att värdena efter rening ligger långt under riktvärdena. Tabell 3 Reningseffekt i dammanläggningen redovisat i halter. Gråmarkerade överskrider riktvärdena. P N Pb Cu Zn Cd Cr Ni Hg SS Oil PAH16 BaP Riktvärde 1M Före rening Efter rening Rening i % Tabell 4 Föroreningsbelastning före och efter rening i dammanläggningen redovisat i kilo per år. P N Pb Cu Zn Cd Cr Ni Hg SS Oil PAH16 BaP Före rening Efter rening Kapacitet Dammarna är anlagda för att rena dagvatten. Det finns inga krav på fördröjning av flöden. Däremot är det viktigt att ta hänsyn till de flöden som inkommer till dammanläggningen för att kunna undvika att det vid stora flöden virvlar upp sediment från botten som dras med, Tabell 5. Damm 1 som är den första dammen som flödet kommer in i har en volym på 635 m 3. Dammen anses tillräckligt stor för att de största partiklarna inte ska dras med. Utloppets överfall gör också att partiklarna lättare hålls kvar i dammen när vattnet vid kraftiga regn rinner ut ur Damm 1 på bred front. Enligt praxis så utgör normalt försedimenteringsdelarna 1/3 av dammens totala area. 8(14)

13 Damm 2 fungerar som Damm 1 med skillnaden att flödet när det kommit hit har dämpats något. Från damm 2 ska vattnet sedan ledas in till damm 3 där den fina reningen ska ske. I det här skedet är det viktigt att vattnet inte rinner ut till diket förbi Damm 3. Nedan i tabellen redovisas upp till hur stort flöde som behöver ledas in i dammen för att vi ska säkerställa att 90 % av årsnederbörden renas. Flöden större än dessa kan bräddas förbi dammen och fortfarande ge en totalt sett god reningsfunktion. I dagsläget ligger inloppet till Damm 3 och utloppet till diket från Damm 2 på samma nivå. Utloppet från Damm 2 (d.v.s. översilningskant 3) har en kapacitet på ca 55 l/s. Vid ett medelregn kommer ett flöde till dammen på ca 94 l/s. Om 55 l/s rinner förbi Damm 3 så missar en stor del av flödet det sista reningssteget. Tabell 5 Flöden till dammanläggningen. Flödet för 90 % av årsnederbörden visar hur stort flöde som behöver ledas in i anläggningen för att ta hand om 90 % av årsnederbörden. Flöde vid medelregn Flöde för 90 % av årsnederbörden Ungefärligt flöde vid 5-årsregn Flöde 94 l/s 470 l/s l/s 4 Jämförelse med föroreningshalter i kontrollprogrammet Bilaga 1 5 visar ungefärliga mätpunkter för kontrollprogrammet 6. I kontrollprogrammet står att det i dagsläget kommer in vatten till Damm 1 som idag bräddar förbi deponins reningsanläggning p.g.a. underhållsbrist. Det gör att halterna kan var något högre än vad de borde vara när deponins reningsanläggning fungerar som den ska. Det finns en mätpunkt (YV6) innan deponin på inkommande vatten men använder man den får man inte med östra delarna av avrinningsområdet som ansluter till Damm 1 österifrån. Väljer man istället mätpunkt YV9 får man med hela avrinningsområdet men provet tas efter Damm 1 och halterna kommer att påverkas av rening. Den största reningen sker dock i Damm 2 och 3 så därför anses ändå mätpunkt YV9 var den bäst lämpade att jämföra med gällande föroreningshalter och mängder på inkommande vatten från avrinningsområdet. Beräknade värden i Stormtac är gjort för hela anläggningen totalt, damm 1, 2, och 3 inräknat. För att kunna jämföra värdena med kontrollprogrammets värden så används för Kristineberg och Okvista 1 och 2 den befintliga markanvändningen, Tabell 6. Indata för detta har tagits från tidigare utredningar 7. Jämförelsen kommer att ge oss en fingervisning om att modellen fungerar när vi sen räknar med exploateringen som vi inte har några mätvärden på. 5 Bilaga 1 Provpunkter uppdaterad höst SEKA MILJÖTEKNIK AB, Resultat kontrollprogram Okvista depponi. SEKA MILJÖTEKNIK AB, , , Dagvattenutredning för detaljplan Okvista 1&2. Sweco, Dagvattenutredning för planprogram Kristineberg. Sweco, (14)

14 Tabell 6 Befintlig markanvändning för Kristineberg och Okvista 1 och 2. Område Area [ha] Avrinningskoefficient Reducerad area [ha] Från Okvista 1 och Från Kristineberg En jämförelse av beräknade värden och uppmätta värden i kontrollprogrammet (stickprov två gånger per år) visas i kap 4.1 och 4.2. Värdena ligger överlag i samma storleksordning men de beräknade föroreningshalterna både före och efter rening i dammanläggningen är något högre. Det finns dock även en stor varians på provtagna värden för en del ämnen som antagligen beror på årstids- och flödesvariationer. Fler mättillfällen och flödesproportionell provtagning hade gett ett betydligt säkrare värde att jämföra med. Stickprover ger endast ett momentanvärde och kan variera kraftigt då det inte tar hänsyn till dagvattnets varierande föroreningsinnehåll mellan olika regn och under ett regnförlopp. Tas dagvattenprover under perioder mellan regntillfällen händer oftast att värdena underskattas kraftigt, vilket flertalet studier har påvisat. 4.1 Före rening i Damm 3 Tabell 7 Beräknade totalhalter i Stormtac före rening och uppmätta totalhalter i kontrollprogrammet i mätpunkt YV9. Ämne Enhet Stormtac 2015 maj-juni 2015 okt-nov 2016 april-maj P 160 (36 ) Pb Cu Zn Cd Cr Ni Hg SS 20 (4.3 ) 27 (5.9 ) 140 (30 ) 0.66 (0.14 ) 8.1 (1.8 ) 6.8 (1.5 ) 0.05 (0.011 ) (18000 ) < <0.1 <0.1 <0.1 <4 <1 < <0.1 <0.1 < (14)

15 Halterna för kväve redovisas som kväveföreningar i kontrollprogrammet och som totalhalt i Stormtac. Därför presenteras detta separat i Tabell 8 då det inte går att jämföra rakt av. Tabell 8 Beräknade totalhalter av kväve i Stormtac före rening och uppmätta totalhalter av kväveföreningar i kontrollprogrammet i mätpunkt YV9. Ämne Enhet Stormtac 2015 maj-juni 2015 okt-nov 2016 april-maj N 1200 (260 ) Ammonium nitrogen 430 < Nitrat-Nitrit nitrogen < Efter rening i Damm 3 Tabell 9 Beräknade totalhalter i Stormtac efter rening och uppmätta totalhalter i kontrollprogrammet i mätpunkt YV4. Ämne Enhet Stormtac 2015 maj-juni 2015 okt-nov 2016 april-maj P 85 (18 ) Pb Cu Zn Cd Cr Ni Hg SS 6.4 (1.4 ) 13 (2.8 ) 51 (11 ) 0.34 (0.075 ) 2.3 (0.5 ) 3.1 (0.68 ) 0.03 ( ) (5050 ) < <1 < <5 <5.0 <0.1 <0.1 <0.1 <1 <1 < <1.0 <0.1 <0.1 < Halterna för kväve redovisas som kväveföreningar i kontrollprogrammet och som totalhalt i Stormtac. Därför presenteras detta separat i Tabell 10 då det inte går att jämföra rakt av. 11(14)

16 Tabell 10 Beräknade totalhalter av kväve i Stormtac efter rening och uppmätta totalhalter av kväveföreningar i kontrollprogrammet i mätpunkt YV4. Ämne Enhet Stormtac 2015 maj-juni 2015 okt-nov 2016 april-maj N 900 (196 ) Ammonium nitrogen Nitrat-Nitrit nitrogen Åtgärder 5.1 Förbättringsåtgärder Överlag är det framförallt otillräcklig skötsel av dammarna som har gjort att dessa har växt igen. För att dammarna ska kunna fungera som de ska behöver den ursprungliga utformningen återställas och en långsiktig drift och underhåll säkerställas Damm 1 Mäta sediment djupet. Det är stor risk att det ansamlats mycket sediment framförallt runt utloppet. Det får till följd att den totala volymen och djupet minskar vilket innebär att risken ökar för att sediment kan virvla upp och dras med vid stora flöden. Det minskar också uppehållstiden för partiklar att sedimentera. Om mätningarna visar att det är mycket sediment på botten och djupet har minskat så är det viktigt att slamsuga tills djupet blir återställt. För att minska risken för uppvirvling kan man också sätta en översilningskant vid inloppet till dammen för att slå sönder och fördela flödet över en bred yta och därmed minska kraften i vattnet. Flytlänsen behöver också ställas iordning så att den följer vattenytan och kan variera med nivån i dammen Damm 2 En reglering av utloppet från Damm 2 skulle göra att vi säkerställer att vattnet i första hand leds in till Damm 3 där den största reningen sker. Utloppet (översilningskant 3) har idag en kapacitet på ca 55 l/s. Om utloppsnivån för översilningskant 3 höjs så kommer en större vattenyta att skapas och en större area av dammarna att utnyttjas. Som det är idag så börjar flödet brädda över till diket och nivån i dammarna tillåts inte att stiga. Vill man att det fortfarande ska rinna lite vatten i diket för estetiska värden kan ett litet hål göras i översilningskant 3 så att lite vatten leds ut men inte påverkar nivåerna i dammarna. 12(14)

17 5.1.3 Damm 3 Översilningskant 4 bör återställas för att vatten som leds in ska fördelas på bred front till Damm 3. Växter är bra för reningen men det är inte bra om det riskerar at stoppa inflödet till dammen och riskera att sätta igen utloppet. Blir det för mycket vegetation minskar också volymen som är beräknad för att kunna hålla vatten. En utrensning av träd och buskar är nödvändig. 5.2 Skötselprogram Ett skötselprogram skulle säkerställa att den tänkta funktionen i dammen upprätthålls. Det skulle innefatta följande: - Typ av kontroll och drift och med vilket tidsintervall det ska utföras - Säkerställa att Översilningskanter och utlopp fungerar som de ska så att dämningsnivåer och flödesvägar inte ändras. - Mäta sediment för att kunna avgöra när det är dags att slamsuga anläggningen för att inte tappa funktion. - Kontrollera så att dammarna inte växer igen. - Ange en tydlig ansvarsfördelning för vilka delar av anläggningen som ska vara kommunala eller VA-huvudmannens. 6 Sammanfattning Utredningen visar att dammarna storleksmässigt har tillräcklig kapacitet att rena dagvatten från hela avrinningsområdet inklusive en exploatering i Kristineberg och Okvista 1 och 2. Det förutsätter dock att dammarna sköts och hålls i det skick som framgår av de bygghandlingar de är utformade efter. I nuläget är dammarna i behov av återställande underhåll för att fungera som de ska. Bl.a. behöver det rensas bort buskar och sly där det vuxit igen samt slamtömmas där det finns behov. För att säkerställa dammarnas funktion även i framtiden föreslås det också att ett skötselprogram tas fram. Skulle man i framtiden vilja ansluta ytterligare områden till dammarna rekommenderas en utbyggnad för att göra dammarna större. Kapacitet idag anses fullt utnyttjad när kommande medräknade exploateringar är genomförda. Utöver dessa åtgärder att se till att dammarnas ursprungsutformning bibehålls så föreslås även några mindre justeringar för att säkerställa att tillräckligt stor del av årsnederbörden renas genom alla reningssteg. Bl.a. ska utloppet från Damm 2 (översilningskant 3) höjas så att vattnet i första hand leds i till Damm 3 där den största delen av reningen sker. En jämförelse av beräknade värden och uppmätta värden i kontrollprogrammet (stickprov två gånger per år) har gjorts. Värdena ligger överlag i samma storleksordning men de 13(14)

18 beräknade föroreningshalterna både före och efter rening i dammanläggningen är något högre. Det finns dock även en stor varians på uppmätta värden för en del ämnen som antagligen beror på årstids- och flödesvariationer. Fler mättillfällen och flödesproportionell provtagning hade gett ett betydligt säkrare värde att jämföra med. 14(14)

Bilaga 9 Dikesförslag för Spektrumgången och Sneda gången

Bilaga 9 Dikesförslag för Spektrumgången och Sneda gången Dikesförslag Spektrumgången och Sneda gången Datum / Version: 2016-03-15 / Granskningshandling Dok.nr: 2012062 Sidan 1 av 10 Bilaga 9 Dikesförslag för Spektrumgången och Sneda gången HANDLÄGGARE: DATUM

Läs mer

PM Sollentuna kommun Avrinningsområdesbestämning och föroreningsberäkningar

PM Sollentuna kommun Avrinningsområdesbestämning och föroreningsberäkningar Hr PM 2006-06-19 Sollentuna kommun Avrinningsområdesbestämning och föroreningsberäkningar för dagvatten 1143 245 000 Föroreningsberäkningar för dagvatten till Edsviken inom Sollentuna kommun Inledning...

Läs mer

FÖRORENINGSBERÄKNINGAR INGELSTAD

FÖRORENINGSBERÄKNINGAR INGELSTAD Rapport FÖRORENINGSBERÄKNINGAR INGELSTAD UTKAST 2017-10-10 UPPDRAG 278492, Ingelstad föroreningsberäkningar Titel på rapport: Föroreningsberäkningar Ingelstad Status: Datum: 2017-10-10 MEDVERKANDE Beställare:

Läs mer

PM dammdimensionering Alsike idrottspark

PM dammdimensionering Alsike idrottspark 14 UPPDRAG Dammdimensionering UPPDRAGSLEDARE Cecilia Sjöberg DATUM 4 UPPDRAGSNUMMER 13003423-001 UPPRÄTTAD AV Sofi Sundin, Patricia Rull, Andreas Sandwall KVALITETESGRANSKNING Maria Nordgren, Helen Indal

Läs mer

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll)

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) OKT 2010 2 (8) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 2 Dagvattenhantering vid Väsjöområdet 3 2.1 Väsjön 3 2.2 Förslag till dagvattenhantering 3 2.3 Reningsbehov

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Kristina Nitsch UPPRÄTTAD AV

UPPDRAGSLEDARE. Kristina Nitsch UPPRÄTTAD AV 14 UPPDRAG Dp Kvarteret Alen 4 UPPDRAGSLEDARE Kristina Nitsch DATUM 03-22 UPPDRAGSNUMMER 3415910000 UPPRÄTTAD AV Irina Persson och Philip Karlsson GRANSKAD AV Christer Jansson 1. Dagvattenutredning kvarteret

Läs mer

1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen

1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen UPPDRAG Dagvattenutredning Havstornet kv. 6 UPPDRAGSNUMMER 1832493000 UPPDRAGSLEDARE Pernilla Thur UPPRÄTTAD AV Pernilla Thur DATUM 1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen Detta syftar till att

Läs mer

RAPPORT. Järnlodet 16. Centrumfastigheter. Sweco Environment AB. Irina Persson. Linda Johansson. Henrik Alm. Dagvattenutredning.

RAPPORT. Järnlodet 16. Centrumfastigheter. Sweco Environment AB. Irina Persson. Linda Johansson. Henrik Alm. Dagvattenutredning. Centrumfastigheter Järnlodet 16 Uppdragsnummer 1832221 Dagvattenutredning Uppsala 2011-11-04 Sweco Environment AB Uppsala Irina Persson Linda Johansson Henrik Alm 1 (8) Sweco Kungsgatan 62, 753 18 Uppsala

Läs mer

Södra Gunsta. PM: Flödes- och föroreningsberäkningar

Södra Gunsta. PM: Flödes- och föroreningsberäkningar 14U24869 2016-12-27 Södra Gunsta PM: Flödes- och föroreningsberäkningar Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211 80 00. bjerking.se Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden.

Läs mer

FÖRORENINGSANALYS TYRESÖ

FÖRORENINGSANALYS TYRESÖ FÖRORENINGSANALYS TYRESÖ ÅF INFRASTRUCTURE, GÖTEBORG ÅF infrastructure, Grafiska vägen 2, Box 1551, SE-401 51 Göteborg Sverige Telefon 0105050000, Säte i Göteborg, www.afconsult.com Org.nr 556185-2103,

Läs mer

PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl

PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl Ekerö kommun PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl - Stockholm PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl - Datum 2016-10-14 Uppdragsnummer 1320013876 Johanna Ardland Bojvall Hanna Särnefält Johanna Ardland Bojvall Uppdragsledare

Läs mer

Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad.

Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad. Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad. Bild från planbeskrivning Datum: 2016-11-07 reviderad 2017-02-15 Pauline Sandberg BYLERO

Läs mer

Ny damm vid trafikplats söder om Eurostop, Arlandastad. Slutversion 15U Foto Befintlig dike/damm söder om Eurostop

Ny damm vid trafikplats söder om Eurostop, Arlandastad. Slutversion 15U Foto Befintlig dike/damm söder om Eurostop 15U28194 Ny damm vid trafikplats söder om Eurostop, Arlandastad Slutversion Foto Befintlig dike/damm söder om Eurostop Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211 80

Läs mer

Flödes- och föroreningsberäkning för dagvatten inom området Östra Torp, Uddevalla

Flödes- och föroreningsberäkning för dagvatten inom området Östra Torp, Uddevalla Flödes- och föroreningsberäkning för dagvatten inom området Östra Torp, Uddevalla Inledning I detta redogörs för flödes- och föroreningssituationen inom Östra Torps detaljplaneområde före och efter exploatering

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB DAGVATTENUTREDNING För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen Stockholm 2013-04-17 Novamark AB I:\PDOC\12108 Tumba Centrum\M\M-dok\Dagvattenutredning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. GEOLOGI OCH

Läs mer

Dagvattenhantering till detaljplan för del av östra Bäckby, dp 1848, Västerås

Dagvattenhantering till detaljplan för del av östra Bäckby, dp 1848, Västerås -14 UPPDRAG Dagvatten till detaljplan för del av Ö Bäckby UPPDRAGSLEDARE Jennie Brundin DATUM 2017-11-08 UPPDRAGSNUMMER 13001057 UPPRÄTTAD AV Matthias Borris Dagvattenhantering till detaljplan för del

Läs mer

Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck

Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck Dagvatten-PM, Parkeringsdäck Hagforsgatan 2 (9) Utveckling och projektavdelningen Stadsbyggnadsenheten Sammanfattning Detta PM är en komplettering till Dagvattenutredning

Läs mer

Föroreningsberäkningar Hermanstorp

Föroreningsberäkningar Hermanstorp Haninge kommun Föroreningsberäkningar Hermanstorp Stockholm 2017-08-23 Datum 2017-08-23 Uppdragsnummer 1320016298 Utgåva/Status Robert Elfving Per Boholm Camilla Andersson Uppdragsledare Handläggare Granskare

Läs mer

Föroreningsmängder från dagvatten inom Viareds industriområde

Föroreningsmängder från dagvatten inom Viareds industriområde Föroreningsmängder från dagvatten inom Viareds industriområde 1 (12) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund och syfte... 3 1.2 Avgränsning och antaganden... 3 1.3 Definitioner... 4 2 Beräkningar

Läs mer

Generella metoder för dimensionering av dammar och våtmarker samt allmänt om riktlinjer för rening av dagvatten

Generella metoder för dimensionering av dammar och våtmarker samt allmänt om riktlinjer för rening av dagvatten UPPDRAG Sweco teknikutveckling UPPDRAGSNUMMER - UPPDRAGSLEDARE Thomas Larm UPPRÄTTAD AV Thomas Larm DATUM GRANSKAD AV Kristina Hedlund Generella metoder för dimensionering av dammar och våtmarker samt

Läs mer

Beräknad avskiljning av dagvattenburna föroreningar med LOD och dagvattendamm för dp Nya gatan, Nacka

Beräknad avskiljning av dagvattenburna föroreningar med LOD och dagvattendamm för dp Nya gatan, Nacka Sid 1 (5) PM Beräknad avskiljning av dagvattenburna föroreningar med LOD och dagvattendamm för dp Nya gatan, Nacka Planområdet Planområdet för Nya Gatan har förändrats sedan dagvattenutredningen Dagvattenutredning

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr Styrelsens säte: Stockholm

Sweco Environment AB. Org.nr Styrelsens säte: Stockholm UDDEVALLA KOMMUN Uppdragsnummer 1351625-962 Anmälan om ytterligare anslutning av dagvatten till damm 2 Sweco Environment AB Vänersborg vatten och miljö Hans Björkman Thomas Larm, Göran Wallgren 1 (13)

Läs mer

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR UPPDRAG Div. konsulttjänster UPPDRAGSNUMMER 13001315-900 UPPDRAGSLEDARE Linnea Larsson UPPRÄTTAD AV Hamed Tutunchi DATUM GRANSKAD AV Linnea Larsson Inledning Detta PM ska ligga som planeringsunderlag för

Läs mer

RIKSTEN DAGVATTENUTREDNING FÖRORENINGSBELASTNING DP4

RIKSTEN DAGVATTENUTREDNING FÖRORENINGSBELASTNING DP4 RAPPORT RIKSTEN DAGVATTENUTREDNING FÖRORENINGSBELASTNING DP4 SLUTRAPPORT 2017-11-24 UPPDRAG 281108, Riksten Dagvattenutredning föroreningsbelastning DP4 Titel på rapport: Riksten dagvattenutredning föroreningsbelastning

Läs mer

Dagvattenhantering till detaljplan för Bjurhovda 3:24, Västerås

Dagvattenhantering till detaljplan för Bjurhovda 3:24, Västerås -14 UPPDRAG Dagvatten dp Bjurhovda 3:24 UPPDRAGSNUMMER 13005059 UPPDRAGSLEDARE Jennie Brundin UPPRÄTTAD AV Camilla Hägg Wickman DATUM GRANSKARE Gustaf Josefsson Köhler Dagvattenhantering till detaljplan

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI KRISTIANSTADS KOMMUN Detaljplan Näsby 35:47 UPPDRAGSNUMMER 3840118000 VA-UTREDNING KARLSKRONA ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI Sweco Östra Vittusgatan 34 SE 371 33 Karlskrona, Sverige Telefon +46 (0)455 31

Läs mer

Jakobslund Stormtacberäkning

Jakobslund Stormtacberäkning Smedsudden Fastigheter AB Jakobslund Stormtacberäkning 2018-05-10 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Smedsudden Fastigheter AB Viking Nordin Norconsult

Läs mer

Förekomst och rening av prioriterade ämnen, metaller samt vissa övriga ämnen i dagvatten

Förekomst och rening av prioriterade ämnen, metaller samt vissa övriga ämnen i dagvatten Svenskt Vatten Utveckling - Rapport Nr 2010-06 Förekomst och rening av prioriterade ämnen, metaller samt vissa övriga ämnen i dagvatten Henrik Alm, Agata Banach, Thomas Larm 1 Motiven bakom vattenpolitiken

Läs mer

Svar på granskningsyttrande till Akvarievägen Dagvattenutredning

Svar på granskningsyttrande till Akvarievägen Dagvattenutredning 14 UPPDRAG Akvarievägen Dagvattenutredning UPPDRAGSNUMMER 13004442 UPPDRAGSLEDARE Cecilia Sjöberg UPPRÄTTAD AV Anna Roslund DATUM 05 GRANSKAD AV Patrik Wallman Svar på granskningsyttrande till Akvarievägen

Läs mer

Föroreningsberäkningar till detaljplan för Sandstugan 2, Uttran, Botkyrka kommun

Föroreningsberäkningar till detaljplan för Sandstugan 2, Uttran, Botkyrka kommun Förosberäkningar till detaljplan för Sandstugan 2, Uttran, Botkyrka kommun GRAP 17027 Jenny Korinth Geosigma AB 2017-02-17 Uppdragsnummer Grap nr Datum Antal sidor Antal bilagor 604648 17027 2017-02-17

Läs mer

Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden.

Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden. 1 (10) Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden. Bilaga till planbeskrivning för detaljplan med MKB i Tornby och Kallerstad för del av SKÄGGETORP 1:1 m.fl. (Utbyggnad av Ullevileden) UUtställningsshandling

Läs mer

Resultatrapport StormTac Web

Resultatrapport StormTac Web Resultatrapport StormTac Web I denna resultatrapport redovisas in- och utdata (resultat) från simulering med StormTac Web. 1. Avrinning 1.1 Indata Nederbörd 760 mm/år Avrinningsområde A 0.48 ha Rinnsträcka

Läs mer

Kompletterande dagvattenutredning för kvarteret Godsvagnen

Kompletterande dagvattenutredning för kvarteret Godsvagnen UPPDRAG Godsvagnen dagvatten UPPDRAGSNUMMER 1143701000 UPPDRAGSLEDARE Erik Lidén UPPRÄTTAD AV Erik Lidén DATUM REVIDERING GRANSKAD AV Gudrun Aldheimer Kompletterande dagvattenutredning för kvarteret Godsvagnen

Läs mer

RAPPORT. Dagvattenutredning Björnbro. Kilenkrysset Bygg AB. Sweco Environment AB Västerås Vatten och miljö

RAPPORT. Dagvattenutredning Björnbro. Kilenkrysset Bygg AB. Sweco Environment AB Västerås Vatten och miljö Kilenkrysset Bygg AB Dagvattenutredning Björnbro Uppdragsnummer 1186342000 Sweco Environment AB Västerås Vatten och miljö Martin Lindström Frida Nolkrantz Agata Banach 1 (32) S w e co Ingenjör Bååths Gata

Läs mer

Svar på Stockholm Vatten ABs kommentarer angående vägdagvattendammarna vid nya E18.

Svar på Stockholm Vatten ABs kommentarer angående vägdagvattendammarna vid nya E18. Svar på Stockholm Vatten ABs kommentarer 2008-10-01 angående vägdagvattendammarna vid nya. Riktvärden så som maxvärden Stockholm Vatten utrycker en oro för att skador ska uppstå på växt- och djurliv i

Läs mer

Resultatrapport StormTac Web

Resultatrapport StormTac Web Resultatrapport StormTac Web I denna resultatrapport redovisas in- och utdata (resultat) från simulering med StormTac Web. 1. Avrinning 1.1 Indata Nederbörd 640 mm/år Avrinningsområde A 0.25 ha Rinnsträcka

Läs mer

RAPPORT. Sammanställning av föroreningar i dagvattenutlopp till Edsviken från Solna, Sollentuna och Danderyd SJÖAR OCH VATTENDRAG

RAPPORT. Sammanställning av föroreningar i dagvattenutlopp till Edsviken från Solna, Sollentuna och Danderyd SJÖAR OCH VATTENDRAG repo001.docx 2012-03-2914 Sammanställning av föroreningar i dagvattenutlopp till Edsviken från Solna, Sollentuna och Danderyd UPPDRAGSNUMMER 1100134000 SJÖAR OCH VATTENDRAG IRINA PERSSON OCH PHILIP KARLSSON

Läs mer

Översiktlig dagvattenutredning för detaljplan för del av Tegelviken 2:4 (Jungs väg)

Översiktlig dagvattenutredning för detaljplan för del av Tegelviken 2:4 (Jungs väg) 1(6) Handläggare Datum Beteckning Stefan Ahlman 2015-11-04 E-post: stefan.ahlman@kvab.kalmar.se Tel: 0480-45 12 22 Samhällsbyggnadskontoret Planenheten Box 611 391 26 Kalmar Översiktlig dagvattenutredning

Läs mer

Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen. Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen

Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen. Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen Datum / Version: 2014-01-17 / LEVERANS Prjoektnr: 2011704 Sidan 1 av 12 Teknisk Rapport Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen

Läs mer

PM Dagvattenhantering, Invernesshöjden Danderyds kommun

PM Dagvattenhantering, Invernesshöjden Danderyds kommun UPPDRAG PM Dagvatten Inverness BONAVA HANDLÄGGARE Olle Burman DATUM 2018-06-15 UPPDRAGSNUMMER 26018028 UPPRÄTTAD AV Olle Burman PM Dagvattenhantering, Invernesshöjden Danderyds kommun Dnr BN 2018-000804

Läs mer

Beräkningar av flöden och magasinvolymer

Beräkningar av flöden och magasinvolymer KOMPLEMENT DAGVATTENUTREDNING KUNGSBERGA 1:34 Bakgrund En ny detaljplan har arbetats fram för ett område i Kungsberga, Ekerö kommun. WSP har utfört en dagvattenutredning för detaljplaneområdet (WSP 2016-05-13).

Läs mer

BILAGA 1. Exempel på principer för framtida dagvattenavledning. Genomsläppliga beläggningar. Gröna tak

BILAGA 1. Exempel på principer för framtida dagvattenavledning. Genomsläppliga beläggningar. Gröna tak 2013-06-14 Exempel på principer för framtida dagvattenavledning Nedan exemplifieras några metoder eller principer som kan vara aktuella att arbeta vidare med beroende på framtida inriktning och ambitionsnivå

Läs mer

Bakgrund och syfte. Ny metod för att beräkna reningsbehov av dagvatten Bakgrund dimensionering av reningsanläggningar för dagvatten

Bakgrund och syfte. Ny metod för att beräkna reningsbehov av dagvatten Bakgrund dimensionering av reningsanläggningar för dagvatten Ny metod för att beräkna reningsbehov av dagvatten Thomas Larm, StormTac 1 Här gör rening mest effekt! Bakgrund och syfte Bakgrund dimensionering av reningsanläggningar för dagvatten Urbant område 1 C=150

Läs mer

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen 216-12-2 Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen 2 (6) Innehållsförteckning 1. Syfte... 3 2. Recipient och Miljökvalitetsnormer (MKN)... 3 3. Dimensionerande flöden... 4 3.1. Befintligt

Läs mer

Dagvattenutredning för nyexploatering inom Viksberg 3:1, område B Uppdragsnummer Sweco Environment AB

Dagvattenutredning för nyexploatering inom Viksberg 3:1, område B Uppdragsnummer Sweco Environment AB Viksbergs Mark AB Dagvattenutredning för nyexploatering inom Viksberg 3:1, område B Uppdragsnummer 1143608000 Stockholm 2013-11-20 Sweco Environment AB Dagvatten och ytvatten Handläggare: Jonas Sjöström

Läs mer

Flödesutjämning och rening av dagvatten från västra Lund

Flödesutjämning och rening av dagvatten från västra Lund Flödesutjämning och rening av dagvatten från västra Lund 2017-02-28 Tom sida Flödesutjämning och rening av dagvatten från västra Lund Rapporten är upprättad av: Johan Krook och Bengt Wedding Granskning:

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Jard Gidlund UPPRÄTTAD AV. Petra Wallberg. Svar på begäran av komplettering av ansökan från Länsstyrelsen i Stockholm

UPPDRAGSLEDARE. Jard Gidlund UPPRÄTTAD AV. Petra Wallberg. Svar på begäran av komplettering av ansökan från Länsstyrelsen i Stockholm UPPDRAG Miljö UPPDRAGSNUMMER 5630208300 UPPDRAGSLEDARE Jard Gidlund UPPRÄTTAD AV Petra Wallberg DATUM GRANSKAD AV Uno Strömberg Svar på begäran av komplettering av ansökan från Länsstyrelsen i Stockholm

Läs mer

Ursviks Västra Delar, Sundbyberg stad

Ursviks Västra Delar, Sundbyberg stad Ursviks Västra Delar, Sundbyberg stad Dagvattendamm PM Dagvatten Stockholm Beställare: Sundbyberg Stad Structor Mark Stockholm AB Uppdragsansvarig: Tomas Holmquist Structor Mark Stockholm AB, Solnavägen

Läs mer

Dagvattenföroreningar Airport City

Dagvattenföroreningar Airport City Härryda Kommun Dagvattenföroreningar Airport City Stockholm Innehållsförteckning 1. Uppdragsbeskrivning... 1 2. Förutsättningar... 1 3. Beräkningar... 1 3.1 Dammtjärnarna... 2 3.2 Mölndalsån... 3 4. Diskussion...

Läs mer

PM Dagvattenutredning inför detaljplan Kv. 16 Åkeriet, Norrtälje. ZOEN AB / Källö VVS konsult AB. Staffan Tapper / Niklas Björkman

PM Dagvattenutredning inför detaljplan Kv. 16 Åkeriet, Norrtälje. ZOEN AB / Källö VVS konsult AB. Staffan Tapper / Niklas Björkman PM Dagvattenutredning inför detaljplan Kv. 16 Åkeriet, Norrtälje Beställare Riksbyggen Konsult ZOEN AB / Källö VVS konsult AB Uppdragsledare Staffan Tapper / Niklas Björkman Uppdragsnummer 17_008 Datum

Läs mer

Dagvattenutredning Kvarteret Sperlingens backe

Dagvattenutredning Kvarteret Sperlingens backe 30 Dagvattenutredning Kvarteret Sperlingens backe 2013-06-14 Alexandros Chatzakis Henrik Alm S w e co E n vi r o n m e nt AB 1 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 BAKGRUND... 3 2 SKYFALLSANALYS... 4 3 BERÄKNINGAR...

Läs mer

Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar 7:2 mfl

Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar 7:2 mfl Detaljplaneområdet, Färingsö trä, åker och infartsparkering sett från nordväst. Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar 7:2 mfl Ekerö kommun Stockholm 2015-07-01 Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar

Läs mer

Dagvattenutredning detaljplan för del av Selleberga 1:17, Bjuvs kommun

Dagvattenutredning detaljplan för del av Selleberga 1:17, Bjuvs kommun UPPDRAG NVI Dagv utredn Selleberga UPPDRAGSNUMMER 1288557000 UPPDRAGSLEDARE Anna Bokenstrand UPPRÄTTAD AV Theres Söderberg DATUM Dagvattenutredning detaljplan för del av Selleberga 1:17, Bjuvs kommun Förord

Läs mer

Redovisning kompletterande dagvattenutredningen

Redovisning kompletterande dagvattenutredningen UPPDRAG Kronandalen UPPDRAGSNUMMER 2474656000 UPPDRAGSLEDARE Andreas Asplund UPPRÄTTAD AV Matthias Borris DATUM Redovisning kompletterande dagvattenutredningen Detta redovisar kortfattat resultaten från

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Staffan Stenvall UPPRÄTTAD AV. Frida Nolkrantz

UPPDRAGSLEDARE. Staffan Stenvall UPPRÄTTAD AV. Frida Nolkrantz -14 UPPDRAG Skörby - MKB UPPDRAGSNUMMER 3370792100 UPPDRAGSLEDARE Staffan Stenvall UPPRÄTTAD AV Frida Nolkrantz DATUM 23 Kompletterande bedömning av dagvattnets påverkan på föroreningshalterna i Mälaren

Läs mer

Dagvattenutredning. 1 Bakgrund. Granskad : Johan A Engström och Per J Axelsson

Dagvattenutredning. 1 Bakgrund. Granskad : Johan A Engström och Per J Axelsson Författare Axel Meurling Telefon 0105051252 E-mail Axel.Meurling@afconsult.com Recipient Brickhouse Olle Tholstrup Joakim Trigell Johan Blomster Datum 07/05/2017 Projekt ID 735334 Granskad 2017-05-16:

Läs mer

Metod och verktyg för upprättande av dagvattenplan för Tyresö kommun

Metod och verktyg för upprättande av dagvattenplan för Tyresö kommun FVIT-möte i Tylösand, 25-26 april 2012 Metod och verktyg för upprättande av dagvattenplan för Tyresö kommun Befintliga och föreslagna åtgärder (Dagvattenhanteringsplan för Tyresö kommun, 2011) Thomas Larm,

Läs mer

Skärmbassäng inre hamnen Oskarhamn

Skärmbassäng inre hamnen Oskarhamn Uppdragsnr: 10212136 1 (5) PM Skärmbassäng inre hamnen Oskarhamn Det föreslås utnyttja den planerade konstruktionen av träbryggan för anläggandet av en reningsanläggning för dagvattnet i form av en skärmbassäng.

Läs mer

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman UPPDRAGSNUMMER ÖVERSIKTLIG DAGVATTENUTREDNING ARNÖ 1:3 SÖDER FLÄTTNALEDEN BJÖRKÖ, NYKÖPING NYKÖPINGS KOMMUN NYKÖPING Handläggare: Aino Krunegård Ronie Wickman Kvalitetsgranskning: Denis van Moeffaert 1

Läs mer

Stensta Ormsta, Vallentuna kommun

Stensta Ormsta, Vallentuna kommun Stensta Ormsta, Vallentuna kommun Kompletterande utredning dagvattendamm Marktema AB Annika Ritzman & David Källman Uppdragsnr 17091 Datum: 04 Bakgrund och syfte I samband med detaljplanarbete av programområde

Läs mer

Dagvattenutredning. Kv. Fältläkaren, Uppsala kommun

Dagvattenutredning. Kv. Fältläkaren, Uppsala kommun Dagvattenutredning Kv. Fältläkaren, Uppsala kommun 2015-05-05 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 018-65 12 09 Fax 018-65 11 01 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Sida 2 (11)

Läs mer

RAPPORT. Tullen 6 Dagvattenutredning CENTRUMFASTIGHETER SWECO ENVIRONMENT AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN HENRIK ALM OCH IRINA PERSSON

RAPPORT. Tullen 6 Dagvattenutredning CENTRUMFASTIGHETER SWECO ENVIRONMENT AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN HENRIK ALM OCH IRINA PERSSON CENTRUMFASTIGHETER Tullen 6 Dagvattenutredning UPPDRAGSNUMMER 1143513000 UTKAST STOCKHOLM SWECO ENVIRONMENT AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN HENRIK ALM OCH IRINA PERSSON 1 (8) repo001.docx 2012-03-29 S

Läs mer

Fördjupad dagvattenutredning för planerad småbåtshamn inom Eldsundsviken Etapp 5

Fördjupad dagvattenutredning för planerad småbåtshamn inom Eldsundsviken Etapp 5 Handläggare Maria Forsberg Tel Mottagare Kilen Eldsundsviken AB Mobil +46761466847 E-post maria.forsberg@afconsult.com Datum 2019-03-15 Projekt-ID 754469 Fördjupad dagvattenutredning för planerad småbåtshamn

Läs mer

ANMÄLAN OM DAGVATTENANLÄGGNING

ANMÄLAN OM DAGVATTENANLÄGGNING Miljöskydd ANMÄLAN OM DAGVATTENANLÄGGNING Enligt 9 kap. 2 (1998:808) miljöbalken samt 13 och 14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet. Vid anmälan av ny anläggning ska anmälan göras till Södra

Läs mer

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR UPPDRAG Div. konsulttjänster UPPDRAGSNUMMER 13001315-900 UPPDRAGSLEDARE Linnea Larsson UPPRÄTTAD AV Hamed Tutunchi DATUM GRANSKAD AV Linnea Larsson Inledning Detta PM ska ligga som planeringsunderlag för

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Östra Jakobsberg, del 1. Karlstads kommun VA-enheten Teknik- och fastighetsförvaltningen rev.

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Östra Jakobsberg, del 1. Karlstads kommun VA-enheten Teknik- och fastighetsförvaltningen rev. DAGVATTENUTREDNING Detaljplan för Östra Jakobsberg, del 1 Karlstads kommun VA-enheten Teknik- och fastighetsförvaltningen 2017-11-17 rev. 2018-03-08 DAGVATTENUTREDNING ÖSTRA JAKOBSBERG, DEL 1 Östra Jakobsberg

Läs mer

RAPPORT. Fyrklövern BRABO STOCKHOLM AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN DAGVATTENUTREDNING UPPDRAGSNUMMER 1143669000 2014-09-12 PER BOHOLM TOBIAS RENLUND

RAPPORT. Fyrklövern BRABO STOCKHOLM AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN DAGVATTENUTREDNING UPPDRAGSNUMMER 1143669000 2014-09-12 PER BOHOLM TOBIAS RENLUND BRABO STOCKHOLM AB Fyrklövern UPPDRAGSNUMMER 1143669000 DAGVATTENUTREDNING STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN PER BOHOLM TOBIAS RENLUND Sweco Sammanfattning Upplands Väsbys kommun ingår i Oxunda Vattensamverkan

Läs mer

KV. BROCCOLIN. Komplettering till dagvattenutredning. Rapport

KV. BROCCOLIN. Komplettering till dagvattenutredning. Rapport KV. BROCCOLIN Komplettering till dagvattenutredning Rapport 2015-10-16 Reviderad: Upprättad av Kristina Wilén Granskad av: Anders Håkansson Godkänd av: Kristina Wilén KV. BROCCOLIN Komplettering till dagvattenutredning

Läs mer

KOMPLETTERANDE PM DAGVATTEN

KOMPLETTERANDE PM DAGVATTEN VERKSAMHETER VID ROSERSBERGS TRAFIKPLATS UPPDRAGSNUMMER 1143796 Handläggare: Maria Nordgren Uppdragsledare: Annika Lundkvist 1 (12) S w e co E n vi r o n m e nt AB 2 (12) 1. Bakgrund och syfte Inom detaljplaneområdet

Läs mer

Dagvattenutredning detaljplan Kungsbro 1:1

Dagvattenutredning detaljplan Kungsbro 1:1 OKQ8 detaljplan Kungsbro 1:1 Stockholm 2015-01-26 detaljplan Kungsbro 1:1 Datum 2015-01-26 Uppdragsnummer 1320011273 Utgåva/Status Version 1 Cecilia Sköld Sara Jansson Ingemar Uhlin Uppdragsledare Handläggare

Läs mer

PM Dagvattenföroreningar

PM Dagvattenföroreningar o:\sto2\svg\2014\1320008697\3_tnik\r\dagvatten\pm dagvattenföroreningar_rev.docx Tomteboda bussdepå Datum 2015-01-29 Ramböll Sverige AB Box 17009 104 62 Stockholm T: 010-615 60 000 www.ramboll.se Handläggare:

Läs mer

Komplettering av dagvattenutredning - Detaljplan för fastigheterna Östhamra 1:56 1:57, Norrtälje kommun

Komplettering av dagvattenutredning - Detaljplan för fastigheterna Östhamra 1:56 1:57, Norrtälje kommun Handläggare Erika Heander Tel +46 10 505 18 31 E-post erika.heander@afconsult.com Mottagare Volabo Projekt Östhamra AB Tomas Wågström Fornåsvägen 11 184 60 Åkersberga Datum 2017-08-16 Uppdragsnummer 732395

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Profi Dagvattenutredning Freden Större 11 Uppdragsnummer 1143520000 Stockholm 2012-10-03 Sweco Environment AB Dagvatten och ytvatten Handläggare: Johanna Rennerfelt Kvalitetsgranskare: Agata Banach 1 (11)

Läs mer

PM DAGVATTEN KV NEBULOSAN I UPPDRAGSNUMMER Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

PM DAGVATTEN KV NEBULOSAN I UPPDRAGSNUMMER Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr KV NEBULOSAN I UPPDRAGSNUMMER 3740071 2018-01-31 DAGVATTEN, SJÖAR OCH VATTENDRAG UPPDRAGSLEDARE: MATTIAS OCKLIND HANDLÄGGARE: 2018-01-31 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 1 2 Förutsättningar 1 2.1 Befintlig

Läs mer

PM - DAGVATTENHANTERING. Industrispår Rundvik. 1 Bakgrund. 2 Förutsättningar. Nordmalings Kommun

PM - DAGVATTENHANTERING. Industrispår Rundvik. 1 Bakgrund. 2 Förutsättningar. Nordmalings Kommun PM - DAGVATTENHANTERING Industrispår Rundvik Nordmalings Kommun 1 Bakgrund Nordmalings kommun arbetar med att ta fram en detaljplan för att koppla på ett industrispår vid befintlig växel längs Botniabanan

Läs mer

RAPPORT. Dagvattenutredning Kungsbäck SAMHÄLLSBYGGNAD, GÄVLE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT GÄVLE VATTEN OCH MILJÖ UPPDRAGSNUMMER 1584634000 2013-10-18

RAPPORT. Dagvattenutredning Kungsbäck SAMHÄLLSBYGGNAD, GÄVLE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT GÄVLE VATTEN OCH MILJÖ UPPDRAGSNUMMER 1584634000 2013-10-18 repo001.docx 2012-03-2914 SAMHÄLLSBYGGNAD, GÄVLE KOMMUN Dagvattenutredning Kungsbäck UPPDRAGSNUMMER 1584634000 SWECO ENVIRONMENT GÄVLE VATTEN OCH MILJÖ LISEN LINDGREN - HANDLÄGGARE IRINA PERSSON - KVALITETSGRANSKARE

Läs mer

PM DAGVATTEN OKVISTA 1&2

PM DAGVATTEN OKVISTA 1&2 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN VALLENTUNA Dagvattenutredning för detaljplan Okvista 1&2 UPPDRAGSNUMMER 1143783000 DAGVATTEN, SJÖAR & VATTENDRAG UPPDRAGSLEDARE OCH KVALITETSGRANSKARE: TOBIAS RENLUND HANDLÄGGARE:

Läs mer

FÖRSTUDIE DAGVATTEN DETALJPLAN FÖR FASTIGHETERNA ODEN 21:1, 23 M.FL, LIDINGÖ CENTRUM

FÖRSTUDIE DAGVATTEN DETALJPLAN FÖR FASTIGHETERNA ODEN 21:1, 23 M.FL, LIDINGÖ CENTRUM LIDINGÖ STAD FÖRSTUDIE DAGVATTEN DETALJPLAN FÖR FASTIGHETERNA ODEN 21:1, 23 M.FL, LIDINGÖ CENTRUM 2017-04-11 ADRESS COWI AB Solna Strandväg 78 171 54 Solna TEL 010 850 23 00 FAX 010 850 23 10 WWW cowi.se

Läs mer

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län Tengbom Författade: Matilda Wistrand Granskad av: Niclas Elvsén Innehåll Bakgrund... 3 Befintliga ledningar... 5 Markförutsättningar...

Läs mer

RAPPORT. Säleby Södra KYNNINGSRUD MUNKEDAL AB VÄNERSBORG VATTEN OCH MILJÖ DAGVATTENUTREDNING INFÖR DETALJPLAN UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Säleby Södra KYNNINGSRUD MUNKEDAL AB VÄNERSBORG VATTEN OCH MILJÖ DAGVATTENUTREDNING INFÖR DETALJPLAN UPPDRAGSNUMMER KYNNINGSRUD MUNKEDAL AB Säleby Södra UPPDRAGSNUMMER 13008234 DAGVATTENUTREDNING INFÖR DETALJPLAN Bildkälla: Eniro (2019-03-28) VÄNERSBORG VATTEN OCH MILJÖ SWECO ENVIRONMENT AB HANDLÄGGARE LINN ANDERSSON

Läs mer

Slutsatser från NOS-projektet. Fungerar dagvattendammar så bra som vi tror? Jonas Andersson & Sophie Owenius WRS Uppsala AB

Slutsatser från NOS-projektet. Fungerar dagvattendammar så bra som vi tror? Jonas Andersson & Sophie Owenius WRS Uppsala AB Slutsatser från NOS-projektet. Fungerar dagvattendammar så bra som vi tror? Jonas Andersson & Sophie Owenius WRS Uppsala AB Presentation på Nationell konferens Vatten, Avlopp, Kretslopp 8 april 2011 Projektet

Läs mer

E18 Arninge resecentrum

E18 Arninge resecentrum E18 Arninge resecentrum Täby och Österåkers kommuner, Stockholms län Tekniskt PM Dagvattenhantering samordnad med Arninge handelsområde Projektnummer: 107337 Samrådshandling 2016-01-20 E18 Arninge resecentrum

Läs mer

Riktvärden och riktlinjer för utsläpp till dagvatten

Riktvärden och riktlinjer för utsläpp till dagvatten Riktvärden och riktlinjer för utsläpp till dagvatten Syfte, tillämpning och erfarenheter Egna riktvärden - Varför då? Riktlinjer och riktvärden för utsläpp av förorenat vatten syfte: skydda vattendragen

Läs mer

Kontrollprogram Västra Viared

Kontrollprogram Västra Viared Kontrollprogram Västra Viared Innehåll 1 Inledning... 2 2 Kontroller... 2 2.1 Vattenkemi... 2 2.2 Flödesmätning... 2 3 Provtagningspunkter och omfattning... 2 3.1 Riktvärden vattenkemi... 3 3.2 Åtgärdsnivåer

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING BERGAGÅRDEN

DAGVATTENUTREDNING BERGAGÅRDEN DAGVATTENUTREDNING BERGAGÅRDEN RAPPORT 2012-06-20 Uppdrag: 242340, Planförstudie - Bergagården, Kalmar Titel på rapport: Dagvattenutredning Bergagården Status: Rapport Datum: 2012-06-20 Medverkande Beställare:

Läs mer

Översiktlig dagvattenutredning område B, Norra Myrstugan

Översiktlig dagvattenutredning område B, Norra Myrstugan Grap Översiktlig dagvattenutredning område B, Norra Myrstugan Geosigma AB 2016-11-30 Sidan 1 (7) Uppdragsledare: Stefan Eriksson Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: 7 Antal Bilagor: Beställare: Södertälje

Läs mer

Inledning Inför planändring har provtagning utförts av dagvatten i två dagvattenbrunnar i Hunnebostrand i Sotenäs kommun.

Inledning Inför planändring har provtagning utförts av dagvatten i två dagvattenbrunnar i Hunnebostrand i Sotenäs kommun. PM Provtagning av dagvatten i Hunnebostrand, Sotenäs kommun Grapnummer 17123 Uppdragsledare Utfärdat av Granskat av Eva Selnert Uppdragsnummer Version 1.0 Sidnr 1(2) 2017-05-12 2017-05-15 PM Provtagning

Läs mer

Resultatrapport StormTac Web

Resultatrapport StormTac Web Filnamn: Kragsta_Nuläge - A1 Resultatrapport StormTac Web I denna resultatrapport redovisas in- och utdata (resultat) från simulering med StormTac Web. 1. Avrinning 1.1 Indata Nederbörd 640 mm/ Avrinningsområde

Läs mer

Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget

Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget MUNKEDALS KOMMUN Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget Göteborg Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget, Munkedals kommun Datum 2010-06-11 Uppdragsnummer 61440932881-4 Utgåva/Status Tea Cole Stefan

Läs mer

Hareslätt, Kungälvs kommun Avvikelser mellan utförd VA-utredning och projekterade lösningar

Hareslätt, Kungälvs kommun Avvikelser mellan utförd VA-utredning och projekterade lösningar Beställare: Kungälvs kommun 442 81 Kungälv Beställaren representant: Micael Pehrson Konsult: Uppdragsledare: Teknikansvarig VA: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Karin Gamberg Håkan Emqvist Uppdragsnr:

Läs mer

Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen

Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen Uppdragsnr: 10144353 1 (11) PM Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen Komplettering 2011-04-07 Bakgrund PEAB Bostad AB och Skanska Nya Hem AB i samarbete med Upplands-Bro kommun har beslutat att ta fram

Läs mer

PM DAGVATTENHANTERING OCH VA-LÖSNINGAR I SEGESTRAND

PM DAGVATTENHANTERING OCH VA-LÖSNINGAR I SEGESTRAND Svedala Kommun PM DAGVATTENHANTERING OCH VA-LÖSNINGAR I SEGESTRAND Karlskrona 2008-07-04 SWECO Environment AB VA-system, Södra Regionen ra01s 2005-11-11 Pär Svensson Uppdragsnummer 1230881 SWECO Östra

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV. Linn Andersson

UPPDRAGSLEDARE. Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV. Linn Andersson UPPDRAG Dagvatten, del av Vägeröd 1:70 UPPDRAGSNUMMER 13005827 UPPDRAGSLEDARE Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV Linn Andersson DATUM Version 3 Bakgrund Detta PM är en revidering av PM dagvatten, del av Vägeröd

Läs mer

BOVIERAN SALEM FÖRORENINGSBERÄKNINGAR OCH RECIPIENTBEDÖMNING

BOVIERAN SALEM FÖRORENINGSBERÄKNINGAR OCH RECIPIENTBEDÖMNING PM Datum 2017-04-13 Uppdragsnummer 1320024996 Reviderad Per Boholm Per Boholm Cecilia Sköld Uppdragsledare Upprättad av Granskad av BOVIERAN SALEM FÖRORENINGSBERÄKNINGAR OCH RECIPIENTBEDÖMNING Foto: Detaljplan

Läs mer

Dagvattenutredning. Farsta Hammarö

Dagvattenutredning. Farsta Hammarö Dagvattenutredning Farsta Hammarö 2016-08-26 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 018-65 12 09 Fax 018-65 11 01 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Sida 2 (19) Uppdragsnamn Dagvattenutredning

Läs mer

PM Kompletterande markundersökning Plinten 1, Karlstad

PM Kompletterande markundersökning Plinten 1, Karlstad UPPDRAG Plinten 1 Kompletterande MU UPPDRAGSNUMMER 1331623000 UPPDRAGSLEDARE Annika Niklasson UPPRÄTTAD AV Annika Niklasson DATUM Härtill hör Bilaga 1 Bilaga 2 Fältrapport (15 sid) Analysresultat jord

Läs mer

PM DAGVATTEN STUDENTBOSTÄDER VÄPNAREN UPPDRAGSNUMMER Handläggare: Maria Nordgren Teknikansvarig: Annika Lundkvist 1 (12)

PM DAGVATTEN STUDENTBOSTÄDER VÄPNAREN UPPDRAGSNUMMER Handläggare: Maria Nordgren Teknikansvarig: Annika Lundkvist 1 (12) 2013-06-14 STUDENTBOSTÄDER VÄPNAREN UPPDRAGSNUMMER 3740088 2018-08-13 Handläggare: Maria Nordgren Teknikansvarig: Annika Lundkvist 1 (12) S w e co E n vi r o n m e nt AB 2 (12) 1. Bakgrund Fastighetsbolaget

Läs mer

PM Kontrollprovtagning dagvattenrening

PM Kontrollprovtagning dagvattenrening Munktellstaden Kontrollprovtagning dagvatten Uppdragsnr: 6017-025 Munktellstaden PM Kontrollprovtagning dagvattenrening 1 Inledning I samband med filterbyte i dagvattenbrunnar inom Munktellstaden har kontrollprovtagning

Läs mer

KOMPLETTERING AV DAGVATTENUTREDNING FÖR ORREN 1 OCH 10, NORRTÄLJE KOMMUN

KOMPLETTERING AV DAGVATTENUTREDNING FÖR ORREN 1 OCH 10, NORRTÄLJE KOMMUN 1 KOMPLETTERING AV DAGVATTENUTREDNING FÖR ORREN 1 OCH 10, NORRTÄLJE KOMMUN Objekt: Orren 1 o. 10 Norrtälje kommun Datum: 2017-10-12 Uppdragsgivare: Jan Bogefors, Jabo Bygg AB Handläggare: Lars Källered

Läs mer

Acceptabel belastning

Acceptabel belastning 1 Acceptabel belastning 1. Inledning Denna PM redogör för acceptabel belastning och önskade skyddsnivåer på vattenrecipienter inom och nedströms Löt avfallsanläggning. Rapporten ingår som en del av den

Läs mer