Mediebilden av Lidingö stad dec 2005 nov 2006 jan maj 2004

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mediebilden av Lidingö stad dec 2005 nov 2006 jan maj 2004"

Transkript

1 Mediebilden av Lidingö stad dec 2005 nov 2006 jan maj 2004 Observer Sverige Anette Svensson Erik Lundbom

2 Slutsatser och reflektioner

3 Slutsatser & reflektioner Grunden är en positiv trend i mediebilden. Medieanalysen visar på en förbättrad publicitet. Den ökar visserligen inte men är mer positiv och mer kvalitativ i så mån att budskap och pressaktiviteter får större genomslag. Därmed har Lidingö en grund av positiva exempel i mediebilden att bygga vidare på. Lidingös hälsoprofilering får ett mycket lyckat utfall i medierna. Det är väldigt ovanligt att hälsoperspektivet får så stor betydelse för en liknande Observerkund, något konstigt eftersom hälsa är ett av de största ämnena i Observers generella mätningar av toppnyheter. Två nyheter är i fokus: träning på arbetstid och dess kollektivavtal respektive Guinness rekord i stavgång. En framgångsfaktor är just de olika perspektiven. Det är effektivt med ett grundbudskap (hälsa) och att sedan kommunicera det på olika sätt. Träning på arbetstid är en positiv nyhet plus att ohälsa och sjukskrivningar står högt på mediernas agenda. Rekordförsöket är en oväntad och annorlunda nyhet med ett aktualitetsvärde. Sedan finns också kopplingen till det starka varumärket Lidingöloppet. Den höga närvaron av egna talesmän i publiciteten som skickligt för ut budskap och information om projekten på ett trovärdigt sätt förstärker profileringen på ett slagkraftigt sätt. Önskvärt med fler ambassadörer som för ut önskade budskap om stadens verksamhet. Goda exempel på ambassadörer som syns i publiciteten om Lidingö är Suzanne Linnander, egenföretagare som kommenterar näringslivsklimatet samt anställda och fack som kommenterar den obligatoriska träningen på arbetstid. Publicitet där andra aktörer för fram och kommenterar stadens verksamhet är mycket viktigt för trovärdigheten av budskapen och blir ett komplement till den publicitet där staden själv är huvudaktör och för ut information men dock talar i egen sak.

4 Slutsatser & reflektioner Spinn vidare på andras nyheter och undersökningar och även egen statistik. Att medierna ofta nyttjar statistik och jämförelser är en välkänd medielogik. Lidingö stad både nyttjar och lyckas att vid ett flertal tillfällen genom egna pressmeddelanden föra ut statistik där Lidingö toppar i olika frågor kopplade till stadens verksamhet. Att använda sig av ambassadörer (till exempel boende eller anställda) kan öka trovärdighet och värde. Med tanke på mediernas intresse bör det finnas ytterligare potential för att nyttja möjligheten i än större utsträckning. Dels att uppmärksamma olika statistik och undersökningar, dels att följa och haka på nyhetsdebatter kring specifika frågor då medierna redan har ett stort intresse för en fråga och därmed servera journalisterna ytterligare en (lokal) vinkel. Det kan också vara en ingång för att komma ut i en debattartikel eller debattinlägg. Profilen som ön för de välbärgade och välmående. Varumärket Lidingöborna spiller till viss del över på Lidingö stad. Förmodligen kommer Lidingö fortsätta att exemplifieras som en ort för rika och välbärgade. I publiciteten uttrycks det främst när beskrivningar görs av befolkningens karaktär. De kritiska inläggen är i princip likställda med att Lidingö tjänar som exempel i den partipolitiska debatten. Samtidigt kommer det fram mycket positivt om befolkningen som visar på välmående i form av låg arbetslöshet, bra sophantering med mera som visar på att Lidingöborna samtidigt är sunda invånare. Kanske finns det en möjlighet att även nyttja information om invånarna (ur hälsoperspektiv) för att via den ingången och föra ut stadens önskade profil. Den rika imagen kan förmodligen inte Lidingö göra särskilt mycket med utan snarare lära sig att leva med den och omvandla den till något positivt när det finns tillfällen.

5 Total publicitet

6 Nyhetsrapporteringen 2006 respektive 2004 Bättre mediebild 2006 jämfört med 2004 men samma omfång av publicitet års publicitet kännetecknades av en övervikt av negativa inslag i nyhetsrapporteringen kring Lidingö stad. Under 2006 är det istället en svag övervikt av positiva inslag i rapporteringen. Genomslaget för de båda åren är på samma nivå i genomsnitt 40 artiklar/inslag per månad motsvarande 15 miljoner potentiella exponeringstillfällen. Stadens ekonomi ger avtryck Lidingös ekonomi och dess konsekvenser skapar rubriker i medierna. Den höjda kommunalskatten, besparingar inom skolan och införandet av skolmatsavgift är några nyheter som medierna lyfter i sin rapportering. Vidare påtalas också Lidingöbrons dåliga skick och omständigheterna kring JM:s byggfusk och rivning av kulturminnesbyggnader. Beslutet om trängselskatten liksom skatteutjämningssystemet är stora nyheter på mediernas agenda. Lidingö förekommer liksom andra kommuner relativt perifert i den generella informationen om systemen eller i listningar som exempelvis närande och tärande kommuner. Trängselskatten och valet toppar rubrikerna Trängselskatten är den enskilda nyhet under året som främst sätter Lidingö på den mediala kartan. Paul Lindquists uttalanden når ut såväl brett i landsortspress som i de stora agendasättande medierna. Lidingö figurerar även ofta i publicitet kring riksdagsvalet liksom allianspolitikens påverkan på skatter och privatekonomi, vilket exemplifieras med fastighetsskatten. Räddningen av Millesgården en nationell medieangelägehet Att staten och kommunen går in och räddar Millesgården är en annan stor nyhet som får bred publicitet och sprider Lidingö stads varumärke.

7 Nyhetsrapporteringen 2006 respektive 2004 Hälsosatsningen en positiv insats med löpande uppskattning i medierna under Stadens insats med friskvård på arbetstid genererar positiva rubriker och citat från inblandade. Medierna bevakar och rapporterar utfallet av insatsen löpande under året. Bibliotekets utlåning av stavar och rekordförsöket i samband med Lidingöloppet understryker ytterligare Lidingös hälsoprofilering regionalt och nationellt. Lidingös ekonomiska resultat för 2006 når ut med blandat resultat. Jämfört med 2004 intar stadens ekonomi en mer undanskymd roll i Lidingös totala mediebild. När resultatet släpps skapas positiva rubriker. Under året förekommer en blandning av infallsvinklar, inklusive en drivande opposition, som uttrycker den aviserade skattesänkningens konsekvenser på exempelvis äldreomsorgen. Lidingös invånare och staden beskrivs när olika undersökningar redovisas. Under båda åren publiceras diverse undersökningar respektive listor över frågor som är nedbrutna utifrån tillhörande kommuner. Om Lidingöborna förmedlar medierna att invånarna toppar i landet såväl gällande högskolestudier som intelligens och låg arbetslöshet. Likaså att ön befolkas av de rikaste, att bostäderna är dyrast i landet och om öns höga fastighetsskatt. Att Lidingö och Lomma toppar som attraktivaste bostadsorten samt att näringslivsklimatet ligger i topp och dessutom har flest företagsamma kvinnor är annan information som når ut. Likaså att Lidingö stad har den bästa renhållningen. Till de kritiskt vinklade inslagen sällar sig avsaknad av konsumentvägledning, att olycksfallsförsäkring för skolbarn inte gäller under fritid, dyr musikskola samt att staden är dålig på att ta emot flyktingar. Betygstopplista och god barnhälsa är andra frågor som redovisas som jämförelser.

8 Nyhetsrapporteringen 2006 respektive Räckvidd i miljoner Friskvård på arbetstid Robin-Hoodskatt Höjd kommunalskatt Skolmatsavgift Millesgården räddas Sämst konsumentvägledning Attraktiv kommun topplista Valet och trängselskatten Medievinkling Mycket positivt Friskvård i kollektivavtal Trängselskatten Positivt Neutralt / balanserat 10 Besparingar inom skolan Lidingöbron dåligt skick Negativt 0 dec jan feb mar apr maj jun jul aug sep okt nov Mycket negativt Räckvidd 2006 Räckvidd 2004 Medievinkling 2006 Medievinkling 2004

9 Positiva och negativa medieinslag 2006 Påtaglig förskjutning från 2004 års övervikt av negativa inslag till en svagt positiv mediebild Under 2004 har de negativa inslagen tre gånger så stort genomslag som de positiva. Under 2006 förekommer istället dubbelt så många positiva inslag som negativa. Hälsa positiva rubriker med bred spridning. Det är Lidingös hälsoprofilering som genererar den mest positiva publiciteten. Lyckad satsning på kropp och knopp (Chefen i fokus 30/ ) Lidingö får hälsopris (Aftonbladet 21/ ) Fysisk och mental träning bra för äldreomsorgspersonal (P5 Stockholmsnytt 21/9-2006) De gympar med glädje trots att de måste (Kommunalarbetaren 15/2-2006) Lönsamt med förebyggande hälsovård (P5 Stockholmsnytt 19/ ) Resultatet så bra [.] 30 % lägre sjukfrånvaro (Metro Riks 14/ ) Positivt för näringslivsfrågor och Lidingö ofta på topplistor i olika kommunjämförelser. Lidingös näringslivsklimat är en annan fråga som medierna lyfter fram i positiva termer. Redovisningen sker i form i av jämförande statistik med bästa- och sämsta-listor. Noterbart är att Lidingö toppar flera av de listor som får utrymme i medierna. Dels är undersökningarna en granskning av den kommunala verksamheten. Dels är det statistik som beskriver och skildrar Lidingöborna utifrån invånarperspektiv:

10 Positiva och negativa medieinslag 2006 Lidingö har mest företagsamma kvinnor i hela landet (TV 4 Stockholm 5/9-2006)) Lidingö länsbäst på företagande (Svenska Dagbladet 29/9-2006) Här är det bäst tycker företagen (Dagens Industri 8/5-2006) Solna och Lidingö gjorde plusresultat (ABC-nytt 3/2-2006) Den negativa publiciteten 2006 begränsar sig till sporadiska inslag i flertalet olika frågor Lidingö kommun hyr ut lokaler till tvivelaktiva festarrangörer (TV 4 Stockholm 31/5-2006) Skolmatsresolution på Lidingö (SVT 2 Folkvald, 8/5-2006) En av de mest kritiska inslagen är ledaren i Aftonbladet (27/5-2006) med rubriken M blundar för skamfläckarna. Där låter Mats Engström lekplatsen vid Kottlasjön (inklusive fyra bilder) statuera exempel på baksidan av moderaternas skattesänkningar: Lidingö är kontrasternas kommun. En av de rikaste i Sverige, samtidigt som årtionden av besparingar gnagt på den gemensamma välfärden. [.] Kommunen bygger långsamt om hälften av Lidingös sextio lekplatser och struntar i hälften Engström fortsätter vidare i ledaren med att exemplifiera de ideologiska skillnaderna i höstens val: Välfärden har fler revor. Äldrevården räcker inte, eleverna flyr kommunens gymnasieskolor.[.]. Trots dessa fakta (minskad andel som äter lunch med trötthet och järnbrist som följd, Observers förtydligande), trots att hundratals ungdomar tågat till kommunalhuset och protesterat mot avgifterna står Paul Lindquist fast vid sitt beslut

11 Positiva och negativa medieinslag 2004 Övervikt av negativ bild av den kommunala verksamheten under kännetecknas inte av lika entydigt positiv publicitet, där Lidingö stad är i fokus, som under Den mest positiva publiciteten gäller även 2004 hälsoområdet vilket syns i topplistor om låg barnohälsa och låg andel förtidspensioneringar. Enstaka inslag kring att bokslutet var bättre än väntat och att alla barn försäkras i skolan når också ut i medierna. Annars var det de negativa inslagen kopplade till den kommunala verksamheten som medierna lyfte fram: Lidingös sparplaner en katastrof (Svenska Dagbladet 17/5-2004) Lidingöbanan hotas av nedläggning (Dagens Nyheter 13/5-2004) Drastiska sparåtgärder i Lidingö (Dagens Nyheter 28/4-2004) Dyraste familjerådgivningen finns på Lidingö (P5 Stockholmsnytt 12/1-2004) Äldreboende drar ner anhöriga får ta över vården (Stockholm City 3/2-2004)

12 Positiva och negativa medieinslag 2006 respektive % 60% 9% 69% 10% 31% Dec nov 2006 Positivt Neutralt Bas: räckvidd Jan - maj 2004 Negativt

13 Ämnen i publiciteten

14 Frågor på nyhetsagendan 2006 Förutom trängselskatten syns Lidingö i en bredd av frågor i nyhetsrapporteringen. De största ämnena i publiciteten är bostadsfrågor, skatte- och privateknomifrågor följt av kultur/fritid. Vart sjätte nyhetsinslag tar upp trängselskatten (regionfrågor). Nyhetsrapporteringen kring trängselskatten är dels informativ, dels låter medierna olika aktörer komma till tals och ge uttryck för alliansens beslut om att permanenta försöket. I 43 % av inslagen citeras Paul Lindquist. Dels ifrågasätter han alliansens kovändning i frågan och påtalar att 70 % av lidingöborna röstade emot. Lidingöundantaget blir ett myntat begrepp i publiciteten kring trängselskatten. Även under 2004 genererar trängselskatten betydande publicitet. Färjelinjen mellan Nacka och Lidingö är en annan regionfråga under 2004 som når ut i en handfull artiklar. Neutral rapportering om Lidingö stad i valet (demokrati). I rapporteringen i direkt anslutning till valet är det räckviddstarka Aftonbladet, Dagens Nyheter och Stockholm City som står för merparten av Lidingös synlighet i nyhetsrapporteringen. Oftast figurerar Lidingö perifert i listor när prognoser, valresultat och valdeltagande redovisas. Skattenivåer och privatekonomi har högt nyhetsintresse. Att frågorna är stora beror delvis på att de blir aktuella i samband med valet. För Lidingö publiceras mer än hälften av de 60 artiklarna i augusti och september där skattesänkning lokalt på Lidingö samt regeringens förslag om sänkt fastighetsskatt får störst spridning. Under 2004 är det Lidingös skolmatsavgift som relaterar till kommunskatt och privatekonomi.

15 Frågor på nyhetsagendan 2006 Hälsa som fråga utgör ett betydande inslag för Lidingös mediebild. Det är under året helt och hållet stadens egna satsningar och pressaktivteter som står bakom genomslaget. Under 2004 fick även då hälsofrågan positiv publicitet, men då tack vare att Lidingöbarnen toppade Rädda Barnens lista över god barnhälsa. Bostadsfrågor - bostadspriser följt av nybyggnation röner stort medieintresse. Lidingö förekommer på diverse listor där villa-, fritidshus- och borättspriser jämförs, vilket utgör ett löpande inslag på dagspressens nyhetsagenda i Stockholmsregionen. Nybyggnationen av Dalénum får uppmärksamhet: Historisk mark ska ge tusen bostäder i ny stadsdel skriver facktidningarna Bygg och Teknik och Aktuella byggen medan DN och Metro Stockholm rubricerar med att Dalénum blir ny stadsdel på Lidingö. Artiklarna är informativa och beskriver i en positiv anda hur området kommer att växa fram. Gångsätra är ett annat område som figurerar i artiklar när miljonprogrammet tas upp. Storholmens hemvist är ett annat spörsmål. Bostadsfrågor utgör det största ämnet i Lidingös mediebild Prisstatistik och nybygge är även då stora frågor liksom nyheten om JM:s byggfusk i Gåshaga. Räddningen av Millesgården utgör hälften av all publicitet om kultur/fritid. Mediernas positiva värdering av Millesgården som kulturinstitution är tydlig liksom härledningen till stadens pressmeddelande. Lidingöloppet och Guinessrekordförsöket - är en annan fråga som sätter sin prägel på Lidingös kultur- och fritidsverksamhet. Ett betydande antal inslag riktar kritik mot stadens höga avgifter för den kommunala musikskolan. Därutöver publiceras spridda inslag om bland annat bokomaten och jämställdhetsmässan. Kultur och fritid har en undanskymd plats i mediebilden 2004.

16 Frågor på nyhetsagendan 2006 Näringslivsklimatet på Lidingö överlag positivt. Kredit- och upplysningsföretaget UC respektive Svenskt Näringslivs rapporter gynnar bilden av Lidingö som en entreprenörsintensiv kommun. Under näringslivsfrågan ryms också två artiklar i Dagens Nyheter som tar upp kontroversen mellan köpare och Lidingö stad (säljare) kring renoveringen av kulturhistoriska byggnaden Plåten. Under 2004 är näringslivsfrågor ett av de ämnen som har minst inflytande över Lidingös mediebild. Lidingöbrons skick den stora frågan inom området kommunikation/infrastruktur. Det gäller såväl under 2006 som De kritiska åsikterna om brons skick och säkerhet överväger under båda åren men under 2004 finns det ingen neutral eller positiv publicitet som balanserar mediebilden. Utplaceringen av Rondellhummern i november 2006 genererar varsin artikel i Dagens Nyheter och Metro Stockholm, som båda har en humoristisk underton. Vård/omsorg, arbetsmarknad och miljö små men positiva ämnen för Lidingö stad. Lidingös låga arbetslöshet når ut när Skånemedierna rubricerar med Lomma har Skånes lägsta arbetslöshet. Kritiken mot Lidingös plusjobb når Stockholmsområdet i tre relativt räckviddssvaga inslag. Inom miljöområdet lyfts stadens renhållning fram positivt, vilket också är fallet för barnomsorgen. Äldreomsorgen är ett område däremot som enligt medierna har brister. Under 2004 var den sammantagna bilden av Lidingös miljö och vård/omsorg klart negativ. Oljeutsläpp som drabbar Lidingö, protest mot 3G-master och enstaka artiklar kring vårdregister, dagvård och familjerådgivning stod för de kritiska inslagen i medieinnehållet.

17 Frågor på nyhetsagendan 2006 Utbildningsfrågor får ris och ros. Positiva nyheter som når läsaren är att Lidingö toppar betygslistan (åtta inslag), att det är hög nivå av behöriga lärare samt att staden är på rankinglistan över bästa skolorna i länet. I ett inslag i TV 4 Nyhetsmorgon, som tar upp att simkunnigheten i länet sjunker, framför Lidingöoppositionen kritik mot hur staden hanterar frågan. Inslaget når så många mediekonsumenter att de positiva nyheterna överskuggas och medför att slutresultaten blir en balanserad mediebild av Lidingö i frågan. Även under 2004 påtalas de goda studieresultaten på Lidingö, men då är det istället besparingsplaner och kritik från skolstyrelsen och föräldraföreningen mot dåligt underhållna skolor som lägger sordin på utbildningsfrågan.

18 Frågor på nyhetsagendan ,0 Genomsnittlig medievinkling Hälsa 0,5 0,0-0,5 Arbetsmarknad Vård/omsorg Miljö Kommunal ekonomi Näringsliv Befolkning Demokrati Kultur/fritid Bostadsfrågor Partipolitik Utbildning Skattenivå/privatekonomi Kommunikationer/infrastruktur Övrigt Regionfrågor Flyktingmottagning räckvidd: 36 milj. -1, Räckvidd i miljoner

19 Frågor på nyhetsagendan Jan - maj ,0 Genomsnittlig medievinkling 0,5 0,0-0,5 Hälsa Näringsliv Arbetsmarknad Information/marknadsföring Befolkning Kultur/fritid Vård/omsorg Miljö Brottsinformation Övriga ämnen Utbildning Regionfrågor Kommunal ekonomi Kommunikationer/infrastruktur Skattenivå/privatekonomi Bostadsfrågor -1, Räckvidd i miljoner

20 Genomslag av pressmeddelanden

21 Genomslag av pressmeddelanden 2006 Var sjätte artikel är ett utfall av Lidingös pressmeddelanden. 22 av Lidingös pressmeddelanden genererar sammantaget 78 införanden under perioden december 2005 till november Stadens pressmeddelanden skapar genomgående positiv publicitet och är en mycket viktig kanal och källa för att sprida stadens budskap och profilering i medierna. Millesgården räddas genom överenskommelse har högst nyhetsvärde. Aprils pressmeddelande om Millesgården resulterar i nästan dubbelt så många potentiella exponeringstillfällen respektive artiklar som något av de övriga enskilda pressmeddelandena. Obligatorisk träning på arbetstid i oktober är ytterligare en nyhet med högt nyhetsvärde. När försöket startade i december 2005 visade även då medierna sitt intresse. Även det påannonserade Guinnessrekordförsöket och det uppföljande pressmeddelandet om att rekord faktiskt slogs är ytterligare en nyhet som både har ett nyhetsvärde och ett exempel på en nyhets som ger publicitet vid två olika tidsperioder. I hälsans tecken finns ytterligare ett pressmeddelande med bra utväxling: Premiär för stavutlåning på bibliotek Pressmeddelandena om den aviserade respektive faktiska skattesänkningen inordnar sig bland de frågor som alltid finns på mediernas agenda.

22 Genomslag av pressmeddelanden 2006 Resten av 2006 års pressmeddelanden genererar en eller två artiklar och beroende på källa är det en variation av hur många exponeringstillfällen som nås. Jämfört med 2004 års genomslag av pressmeddelanden ökar omfånget något från 14% till 16% under Under 2004 är det pressmeddelandet Rekordstort underskott i Lidingös budget i april som får stort genomslag. Tågtrafiken på gamla bron hotad är ytterligare ett pressmeddelande vars utfall givetvis inte blir till stadens fördel. Nya bostäder och arbetsplatser byggs i Dalénum exempel på positivt utfall. Pressmeddelandet resulterar i fyra artiklar samt fyra eterinslag regionalt. Såväl Lidingös stadsbyggnadschef Leif Wretblad som Paul Lindquist får möjlighet att utförligt berätta om området i positiva ordalag. 65 procent av alla utlagda pressmeddelanden under 2006 nyttjas av medierna. Det är att betrakta som ett gott utfall, med tanke på att inte Lidingö Tidning är med och att flera pressmeddelanden är av mer lokal och informativ karaktär. Motsvarande siffra för 2004 är 50 procent.

23 Genomslag pressmeddelanden 2006 Dec 2005 Nov 2006 Träning på arbetstid prövas Bygget av nya förskoleplatser Levande fördomar lånas ut Kommunal stoppar plusjobb Gamla Lidingöbron i gott skick Rekordstort plus i bokslut Dubbelt så stort flyktingmottagande Polisstation hotas av stängning Millesgården räddas Stava rätt för friskare personal Folkomröstning av trängselskatt Rejäl skattesänkning väntas Historisk mark ska ge bostäder Hälsans ö får hälsans stig Premiär för stavutlåning Stadshus satsar friskt Måltidsverksamhet på entreprenad Lidingöloppet väntas slå Guinnessrekord Bästa företagarkommunen i länet Träning på arbetstid obligatorisk Budgetförslag 2007 Lidingöloppet slog Guinnessrekord Antal artiklar

24 Genomslag pressmeddelanden 2006 respektive % 14% Pressmeddelanden 84% 88% Övrig publicitet Dec 05 - nov 06 Jan - maj 2004 Bas: antal artiklar Genomsnittlig medievinkling 1,0 0,5 Pressmeddelande 0,0 Övrig publicitet Dec 05-nov 06-0,5 Pressmeddelande Övrig publicitet Jan- maj 04-1, Antal artiklar

25 Aktörer i publiciteten

26 Lidingö som medial aktör 2006 Aktiv närvaro i en femtedel av publiciteten. Lidingö stad får stort utrymme att uttala sig i nio procent av genomslaget och får dela på utrymmet med andra aktörer i tio procent. Under 2006 får representanter från Lidingö stad tjänstemän och politiker i kommunstyrelse och opposition alltså utrymme att uttala sig i totalt sett 19 procent av genomslaget. Det kan jämföras med 13% för Sett till antalet artiklar (istället för potentiella lästillfällen) uttalar sig Lidingös företrädare i 23% 2006 och 16% Aktiv närvaro påverkar mediebilden positivt. Mediebilden blir klart positiv när företrädare för Lidingö kommun får stort utrymme att uttala sig. När utrymmet delas med andra aktörer eller när kommunen inte uttalar sig alls är mediebilden totalt sett balanserad. Det följer Observers erfarenhet att mediebilden som regel blir bättre när man som dominerande aktör har möjlighet att styra publiciteten i önskad riktning. Rollen som biaktör däremot kan mycket väl medföra en negativ mediebild, då rollen inte sällan innebär ett defensivt utgångsläge där ramarna är satta och man får bemöta kritik. Paul Lindquist är Lidingös ansikte utåt. 35 av totalt 57 uttalanden sker när Lindquist tillsammans med andra aktörer får kommentera trängselskatten. Lidingös skattesänkningar och den goda kommunala ekonomin r den andra stora frågan. Kommunstyrelseordföranden syns därutöver i enstaka artiklar i en bredd av frågor.

27 Lidingö som medial aktör 2006 Flera av Lidingös kommunalpolitiker bidrar till att forma mediebilden av staden. Förutom Lindquist syns de styrande politikerna Jan Weissenrieder och Staffan Anderberg i varsin artikel. Lidingös opposition syns med sju representanter (oftast Magnus Brandel), vars kritik i den partipolitiska debatten ger en mindre fördelaktig bild av stadens kommunala verksamhet och skötsel. Kommuntjänstemännens närvaro skapar positiv publicitet om staden. Lena Jansson, chef för rehabområdet inom äldreomsorgen, Ulf Haraldsson, personalchef och Madeleine Helleday, informationschef är de tjänstemän som främst kommer till tals Det sker i samband med stadens hälsosatsning. För övrigt är det en bredd av frågor och personer med olika befattningar som formar mediebilden av Lidingö, vilket sker i enstaka artiklar.

28 Lidingö som medial aktör 10% 9% 6% 7% 81% 88% Dec nov 2006 Jan - maj 2004 Huvudaktör Biaktör Bas: räckvidd Övrig publicitet

29 Talespersoner 2006 Paul Lindquist Lena Jansson Ulf Haraldsson Magnus Brandel Madeleine Helleday Carina Hedström Gunnel de Geer Tolstoy Kjell-Olof Karlsson Marianne Engvall Mårten Dahlberg Bo Göthberg Övriga talespersoner Antal artiklar Dec 05-nov 06

30 Externa huvudaktörer 2006 Externa politiker på olika nivåer är största huvudaktör. När externa aktörer för talan i Lidingös publicitet sker det i en rad olika frågor, med klar övervikt för trängselskattdebatten. Aktörsgruppen består av politiker på såväl riks- som landstingsnivå som kommunpolitiker inom Stockholmsområdet som ute i landet. Lidingö är i princip inte i fokus i debatten utan nämns perifert som exempel eller figurerar i statistik. Två kritiska ledare i Aftonbladet får stort genomslag. Journalistkåren kännetecknas enligt Observers erfarenhet som regel av en viss övervikt av kritisk rapportering i sitt ledare- och krönikematerial. Så är fallet även för Lidingö. Två kritiska ledare i Aftonbladet där Lidingö får statuera som exempel på moderatpolitikens konsekvenser har stor inverkan på mediebilden. De överskuggar det balanserade och positiva ledarmaterialet som publiceras i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Sydsvenskan. Privatpersoners åsikter en blandning av frågor samt överlag neutrala omdömen. Privatpersoner syns främst när de blir tillfrågade och får kommentera trängselskatten. Bland övriga inslag kan nämnas en kritisk insändare som reagerar på att bussarna ställdes in vid snöoväder. Som motvikt finns ett mycket positivt inslag i P5 Stockholm där en Lidingöbo ger uttryck för öns charm och förträfflighet som bostadsort. Övriga relativt få inslag är neutralt hållna. Privatpersoner brukar enligt Observers erfarenhet både vara en av de största och mest kritiska aktörsgrupperna.

31 Externa huvudaktörer 2006 Flera olika myndigheter och organisationer syns i publiciteten. Exempel på publicitet är Högskoleverkets undersökning över högskolestudier som lyfter fram att välutbildade Lidingö (tillsammans med Lund och Danderyd) toppar listan. Vägverket refererar till Lidingöundantaget ett flertal gånger i trängselskattpubliciteten. Lidingöloppets pressekreterare citeras för världsrekordet i stavgång i några artiklar och Millesgården kommenterar sina bidrag som räddar verksamheten. Utöver ovanstående är det ett tjugotal myndigheter och organisationer som tar upp Lidingö i olika sammanhang. Även inom näringslivet är det flera olika aktörer som lyfter fram Lidingö. Av de 17 olika aktörerna som förekommer är det Jobs & Society s undersökning samt egenföretagaren Suzanne Linnander som fokuserar på Lidingös egna näringsliv. Resterande inslag och aktörer lyfter fram Lidingö i andra frågor.

32 Externa aktörer ,0 Genomsnittlig medievinkling 0,5 0,0-0,5 Kommuntjänsteman Organisation Näringsliv Paul Lindquist Forskare/Expert Myndighet Privatperson Övriga Journalist Lidingöpolitiker - opposition Lidingö - totalt Externa politiker -1, Räckvidd i miljoner Aktörsgrupper Lidingö totalt Kommuntjänsteman Paul Lindquist Lidingö opposition

33 Image

34 Profil och image 2006 En femtedel av artiklarna innehåller tydliga imagevärden. De 22 procenten kan jämföras med 16 procent som var motsvarande siffra under Positiva budskap förekommer åtta gånger så ofta som de negativa i mediernas rapportering. Kommuntjänstemän ligger bakom den imagebärande publiciteten. Medan kommuntjänstemännen är den sjätte största aktören i publiciteten som helhet har de störst påverkan för den profilskapande publiciteten. Förutom en artikel som för fram att Lidingö vill komma bort från stämpeln rikt och snobbigt så är det budskapet hälsa som genomgående signaleras i rapporteringen. Hälsa Lidingös signum i hälften av den imagebärande publiciteten. Stavgångsförsöket, träning på arbetstid och stavutlåning är de tre nyheterna som profilerar och påtalar Lidingös hälsosatsning i medierna. Två tredjedelar av dessa artiklar är tydligt baserade på stadens pressmeddelanden och i hälften av publiciteten citeras någon företrädare från Lidingö stad. Extra värdefullt är det när andra aktörer talar gott om satsningen. Det sker när fackföreningen Kommunal respektive en kommunanställd prisar möjligheten med obligatorisk träning på arbetstid.

35 Profil och image 2006 Lidingö som en rik kommun ett faktum med få värderande inslag. En stor del av publiciteten inrymmer statistik om löneläget och förmögenhet. Dessa artiklar är redovisande utan värdering. Lidingö tillsammans med främst Danderyd men även Täby betraktas inte sällan som grupp för att exemplifiera dels moderatstyren, dels rika och även välmående kommuner. Enstaka gånger syns mer negativa anspelningar, bland annat i samband med rapporteringen kring regeringsskiftet och den nya politiken: den rösten (på moderaterna) gynnar de rika direktörerna i Danderyd och Lidingö. Att fastighetsskatten gynnar de med villor i Djursholm och Lidingö är ett annat faktum som lyfts fram när Budget för de rika redovisas. Lidingö som attraktiv bostadsort. Inslag om Lidingös topplacering som bostadsort tillsammans med en artikel där en boende utförligt beskriver charmen med Lidingö samt uppgifter om att stockholmarna flyttar från innerstaden till Lidingö, Solna och Nacka är de tydligaste exemplen. Artiklar med fokus på ökade priser på fritidshus och den generella prisstatistiken är publicitet som indirekt understryker Lidingö som bostadsort. Lidingö en plats för näringsliv och entreprenörer. Förutom mediernas redovisning av att Lidingö hamnar på olika topplistor är det främst via citat av Susanne Linnander, egenföretagare, som utförligt för fram kommunens företagsklimat. I varsin artikel i Dagens Industri och Entreprenören går det att läsa följande: Det är flera faktorer gör Lidingö till en kvinnovänlig företagarkommun Det finns redan flera kvinnliga företagare vilket inspirerar Det finns också flera kvinnliga företagsprofiler som Ebba Lindsö och Birgitta Johansson Hedberg. Dessutom är föreningen Kvinnor och företag mycket aktiv på orten.finns en eldsjäl på Lidingö, Marianne Stenborg, som länge arbetat för kvinnligt företagande

36 Profil och image 2006 Lidingö som statisk kommun. Varsin ledare i Värmlands Folkblad och Karlskoga Kuriren kritiserar Lidingös motvilja mot att ta emot flyktingar som menar att ansvaret måste fördelas bättre: ställde välmående kommuner som Danderyd, Täby, Lidingö eller Vellinge upp? Nej, svaret är alltid detsamma. Stenhårda nej! Två artiklar talar mot Lidingö som arbetsgivare. Under året förekommer två kritiska inlägg mot staden ur ett arbetsgivarperspektiv: Kommunalarbetaren listar löneökningar där Lidingö är med på listan över kommuner med minst ökning. Dagens Nyheter rapporterar vid ett tillfälle att kommunen periodvis har svårt att hitta personal för att det är ont om hyresrätter. Rapporteringen om Lidingös hälsosatsning är indirekt positiv arbetsgivarpublicitet. Även om hälsoprofilen är överordnad så framgår i merparten av publiciteten tydligt att målgruppen för satsningen är kommunens personal och välbefinnande. Imagevärdena förekommer i alla typer av medier. Fackpressen har en högre andel imagebärande publicitet vilket är en effekt av att deras intresse för hälsa och Lidingös satsningar är högre än för övriga medietyper. I var tionde artikel figurerar Lidingös platsvarumärken Millesgården och Lidingöloppet. Raoul Wallenbergsdagen nämns endast i en artikel medan Bosön är helt osynligt.

37 Profil- och image % 52% 16% 8% 5% 10% 2% 7% 7% 16% 7% 21% Baserat på räckvidd Baserat på antal artiklar Hälsa Attraktiv bostadsort Entreprenörsvänligt Rikt Statisk Ingen attraktiv arbetsgivare

38 Olika medier

39 Publicitet i olika medier Störst genomslag i storstadspress. Storstadspressen står för nästan 70 procent av genomslaget och 44% av antalet artiklar. Storstadspressen i de tre storstadsregionerna brukar ofta vara den största medietypen av den enkla anledningen att den omfattar många och framförallt räckviddstarka tidningar. Av de rikstäckande tidningarna publicerar Dagens Nyheter nästan dubbelt så ofta artiklar om Lidingö som Svenska Dagbladet (63 respektive 37 artiklar). Lidingö syns också frekvent i de regionala tidningarna Stockholm City, Metro Stockholm och Stockholms Tidningen. Landsortspressen och kvällspressen har båda en varierad bevakning av Lidingö och följer mönstret för nyhetsrapporteringen som helhet. Likaså finns inget signifikant för etersändningarnas rapportering. Däremot är 80 procent av radio- och TV-inslagen regionala sändningar. Hälsosatsningen och träning på arbetstid dominerar i fackpress. Nästan hälften av genomslaget i fackpress handlar om denna nyhet. SKTF-Tidningen med sina sex artiklar (varav fem om kollektivavtalet) och Dagens Samhälle som publicerar sju artiklar i varierade frågor är de två stora facktidningarna. Sammanlagt förekommer det 34 facktidningar.

40 Publicitet olika medier Nyhetsbyråmaterial styr nyhetsrapporteringen i landsortspressen. 55 procent av de publicerade artiklarna i landsortspressen är baserade på nyhetsbyråmaterial. Av Lidingös egna pressmeddelanden är det endast Räddningen av Millesgården som resulterar i ett nyhetsbyråtelegram. Telegrammet genererar sju notiser. Fördelningen mellan olika medietyper i princip identisk mellan år 2006 och Under 2004 är det något mindre andel TV-inslag till förmån för en än större andel storstadspress. Dagens Nyheter är den dominerande nyhetskällan. 63 artiklar och en tredjedel av publicitetens räckvidd (!) är ett utfall av Dagens Nyheters rapportering kring Lidingö.

41 Publicitet i olika medietyper % 4% 0,5% 15% 3% 6% 2% 3% Storstadspress Landsortspress Förortspress Bas: Räckvidd Kvällspress Fackpress Affärspress TV Radio

42 Enskilda medier med flest införanden 2006 Dagens Nyheter Svenska Dagbladet Stockholm City Metro Stockholm Stockholms Tidningen TT Aftonbladet SVT2 ABC-nytt Dagens Industri Dagens Samhälle P4 Stockholm TV4 Stockholm P5 Stockholmsnytt SKTF-Tidningen Sydsvenskan Antal införanden

43 Störst genomslag - enskilda medier 2006 Dagens Nyheter Aftonbladet Stockholm City Metro Stockholm Svenska Dagbladet TV4 Morgon Dagens Industri Expressen P1 Dagens eko Sydsvenskan SVT2 ABC-nytt Rapport Metro Riks Kommunalarbetaren Metro Göteborg TV4 Stockholm Metro Skåne Räckvidd milj

44 Appendix

45 Appendix: begrepp och definitioner Räckvidd: Vid mätning av publicitetens omfång har statistik över antalet möjliga läsare per tidning använts. Statistiken hämtas från Research Internationals (f d SIFO) Orvestoundersökning över läsvanor. Tittarsiffror baseras på MMS mätningar och lyssnarsiffror kommer från Ruab. Medievinkling: Medievinkling visar i hur hög grad Lidingö stad sammankopplas med ord, formuleringar eller beskrivningar av sakförhållanden som ger ett fördelaktigt/ofördelaktigt intryck. Särskild vikt läggs vid om artikeln på ett entydigt sätt är fördelaktigt/ofördelaktigt för Lidingö stad. Extra hänsyn tas till rubrik, ingress, bild och bildtext. Artiklarna adderas sedan utifrån bedömningen av medievinklingen och viktas mot det totala antalet läsare i samband med en specifik mediebild (till exempel ämne och aktör). De klart positiva artiklarna värderas till +1, svagt positiva till 0,5, neutrala till 0, svagt negativa till -0,5 och de klart negativa till -1. Den genomsnittliga medievinklingen visar sedan medelvärdet för den viktade medievinklingen.

46 Appendix: begrepp och definitioner Aktörsdefinitioner: Med huvudaktör menas en aktör som befinner sig i fokus av artikeln eller inslaget och som dessutom får komma till tals i direkta eller indirekta citat. Typexemplet på en huvudaktör är en person som skrivit en debattartikel, gjort ett utspel eller medverkat i en intervju. Det är när en part framträder som huvudaktör som den har störst möjligheter att påverka mediebilden. Med biaktör menas en aktör som uttalar sig i publiciteten utan att vara huvudaktör. Det vill säga uttalar sig inte i den omfattningen som en huvudaktör. Med omaktör menas en aktör som är föremål för omdömen eller omnämnanden, det vill säga förekommer i publiciteten utan att själva få komma till tals.

47 Genomslag av pressmeddelanden 1,0 Genomsnittlig medievinkling 0,5 Pressmeddelande 0,0 Övrig publicitet -0,5 Pressmeddelande Övrig publicitet -1, Antal artiklar Dec 05-nov 06 Jan- maj 04

48 Lidingö som medial aktör ,0 Genomsnittlig medievinkling 0,5 0,0 Huvudaktör Biaktör Övrig publicitet -0,5-1, Räckvidd miljoner Dec 05-nov 06

49 Genomslag av pressmeddelanden 16% 12% 84% 88% Dec nov 2006 Jan - maj 2004 Pressmeddelanden Övrig publicitet Bas antal artiklar

50 Externa aktörer ,0 Genomsnittlig medievinkling 0,5 0,0-0,5 Kommunanställd Organisation Lidingöpolitiker - opposition Kommunalråd (styrande politiker) Näringsliv Journalist Paul Lindquist Forskare/Expert Externa politiker Myndighet Privatperson -1,0 Kommuntjänsteman Räckvidd i miljoner

51

Mediebilden av Lidingö Stad. December 2006 november 2007

Mediebilden av Lidingö Stad. December 2006 november 2007 Mediebilden av Lidingö Stad December 2006 november 2007 Projektledare: Erik Lundbom Analytiker: Tom Ehrling Cision Sverige AB 08-50 74 12 11 resp 08-50 74 12 00 erik.lundbom@cision.com resp tom.ehrling@cision.com

Läs mer

Publicitetsanalys. Nacka Kommun

Publicitetsanalys. Nacka Kommun Publicitetsanalys Nacka Kommun Januari - juni 2002 Observer Sverige AB Erika Wiklund 08-507 412 15 erika.wiklund@observer.se Projektledare: Maria Lundahl maria.lundahl@observer.se Innehåll 1. Sammanfattning

Läs mer

Nacka kommun 1 januari 30 juni 2007

Nacka kommun 1 januari 30 juni 2007 Nacka kommun 1 januari 30 juni 2007 Ulrika Isaksson ulrika.isaksson@cision.com 08-507 412 21 Bakgrund Cision, fd Observer, har gjort halvårsanalyser på uppdrag av Nacka kommun sedan 1999. Analysen syftar

Läs mer

Nacka kommun april juni 2008. Ulrika Isaksson

Nacka kommun april juni 2008. Ulrika Isaksson Nacka kommun april juni 2008 Ulrika Isaksson 2 Publiciteten i nyckeltal 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Genomslag Räckvidd i miljoner 56 53 46 36 34 51 Antal artiklar/inslag 155 157 191 137 121 173 Medievinkling

Läs mer

Nacka kommun. Mediebilden i samband med flodvågskatastrofen. Analytiker: Erika Wiklund erika.wiklund@observer.se

Nacka kommun. Mediebilden i samband med flodvågskatastrofen. Analytiker: Erika Wiklund erika.wiklund@observer.se Nacka kommun Mediebilden i samband med flodvågskatastrofen Analytiker: Erika Wiklund erika.wiklund@observer.se En uppföljande rapport om mediernas rapportering om Nacka kommun i samband med tsunamikatastrofen

Läs mer

Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund - Hemslöjden 100 år. Analytiker: Måns Bergh

Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund - Hemslöjden 100 år. Analytiker: Måns Bergh Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund - Hemslöjden 100 år Analytiker: Måns Bergh Infopaq har på uppdrag av Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund analyserat mediernas rapportering kring föreningen

Läs mer

Nacka kommun. Mediebilden i samband med DI-projektet. Analytiker: Erika Wiklund erika.wiklund@observer.se

Nacka kommun. Mediebilden i samband med DI-projektet. Analytiker: Erika Wiklund erika.wiklund@observer.se Nacka kommun Mediebilden i samband med DI-projektet Analytiker: Erika Wiklund erika.wiklund@observer.se Syfte: Nacka i samband med DI-projektet Genom en rapport av publiciteten kring Dramatiska Institutets

Läs mer

Publicitetsanalys Nacka Kommun

Publicitetsanalys Nacka Kommun Publicitetsanalys Nacka Kommun Januari - juni 2005 Ulrika Isaksson 08-507 412 21 Projektledare: Erika Wiklund erika.wiklund@observer.se 08-507 412 15 Innehåll 1. Sammanfattning 5. Image 2. Total publicitet/medievinkling

Läs mer

Publicitetsanalys. Nacka Kommun

Publicitetsanalys. Nacka Kommun Publicitetsanalys Nacka Kommun Januari - juni 2003 Observer Sverige AB Ulrika Isaksson/Maria Lundahl 08-507 412 21/08-507 412 18 maria.lundahl@observer.se ulrika.isaksson@observer.se Innehåll 1. Sammanfattning

Läs mer

Medieexponering för bolagen inom koncernen Stockholms Stadshus AB

Medieexponering för bolagen inom koncernen Stockholms Stadshus AB Koncernstyrelsen 2006-06-19 Ärende 12 Dnr 06/300/34 Sid. 1(8) 2006-06-07 Sara Feinberg 08-508 290 97 Medieexponering för bolagen inom koncernen Stockholms Stadshus AB Förslag till beslut Koncernstyrelsen

Läs mer

Publicitetsanalys. Finland som turistland. Finska Turistbyrån

Publicitetsanalys. Finland som turistland. Finska Turistbyrån Publicitetsanalys Finland som turistland Finska Turistbyrån 2004 Observer Sverige AB Erika Wiklund 08-507 412 15 erika.wiklund@observer.se Sammanfattning 2001 2002 2003 2004* Antal artiklar/inslag 463

Läs mer

Agenda. Del 2 Jämförelse mellan festivalerna Nyckeltal Mediekanal Tendens

Agenda. Del 2 Jämförelse mellan festivalerna Nyckeltal Mediekanal Tendens Lunds kommun 2010 Agenda Del 1 Fem festivaler har granskats kvalitativt under år 2010 Lunds humorfestival LitteraLund Lund International Choral Festival Bibu Fantastisk Filmfestival Vad har vi tittat på?

Läs mer

Medieanalys av kvinnodagen En undersökning av medias bevakning under 2005-2012. Mars 2013

Medieanalys av kvinnodagen En undersökning av medias bevakning under 2005-2012. Mars 2013 Medieanalys av kvinnodagen En undersökning av medias bevakning under 2005-2012 Mars 2013 Översikt och innehåll Medieanalysen översikt Medieanalysen undersöker mediebevakningen av den internationella kvinnodagen

Läs mer

MEDIEANALYS LIDINGÖ STAD

MEDIEANALYS LIDINGÖ STAD MEDIEANALYS LIDINGÖ STAD 1 JULI 31 DECEMBER 2013 Reformklubben Lisa Wärn, Martina Ternheim, Nora Anter och Therese Sarlin INNEHÅLL Inledning - Syfte - Frågeställningar Metod - Inhämtning - Bearbetning

Läs mer

Medieexponering för bolagen inom koncernen Stockholms Stadshus AB

Medieexponering för bolagen inom koncernen Stockholms Stadshus AB Koncernstyrelsen 2007-03-26 Ärende 10 Dnr 06/300/34 Sid. 1(10) 2007-03-07 Sara Feinberg 08-508 290 97 Medieexponering för bolagen inom koncernen Stockholms Stadshus AB Förslag till beslut Koncernstyrelsen

Läs mer

Pressguide - mötet med pressen

Pressguide - mötet med pressen Pressguide - mötet med pressen Varför PR? Att arbeta med PR är både kostnads- och tidseffektivt. När PR fungerar som bäst inspirerar den människor att börja prata med varandra på ett positivt sätt om oss.

Läs mer

Medieexponering för bolagen inom koncernen Stockholms Stadshus AB

Medieexponering för bolagen inom koncernen Stockholms Stadshus AB Koncernstyrelsen 2006-10-23 Ärende 10 Dnr 06/300/34 Sid. 1(10) 2006-10-05 Sara Feinberg 08-508 290 97 Medieexponering för bolagen inom koncernen Stockholms Stadshus AB Förslag till beslut Koncernstyrelsen

Läs mer

Reumatikerförbundet Publicitetsanalys. 1 januari 11 december 2012

Reumatikerförbundet Publicitetsanalys. 1 januari 11 december 2012 Reumatikerförbundet Publicitetsanalys 1 januari 11 december 2012 Reumatikerförbundet i medierna 2012 Den mediala rapporteringen om Reumatikerförbundet ligger kvar på i stort sett samma nivå som för 2011

Läs mer

Ne N wsmachine Medieanalys Nacka kommun Februari April 2011

Ne N wsmachine Medieanalys Nacka kommun Februari April 2011 NewsMachine Medieanalys Nacka kommun Februari April 2011 Rapport av Mediestatistik Period: 2011-02-01 till 2011-04-30 Vi kan se tydliga toppar i rapporteringen vecka 6 och vecka 10 och en mindre topp vid

Läs mer

Göteborgs universitet i medierna Fjärde kvartalet Max Wehlin

Göteborgs universitet i medierna Fjärde kvartalet Max Wehlin i medierna Fjärde kvartalet 2009 Max Wehlin Nyckeltal Genomslag Q4 2009 Q3 2009 Q4 2008 Senaste 12 mån Antal införanden 605 510 477 2276 Räckvidd i miljoner 249 206 203 922 Nettogenomslag i miljoner Total

Läs mer

Medierna och riksdagsvalet sambandet mellan publicitet och valresultat

Medierna och riksdagsvalet sambandet mellan publicitet och valresultat Medierna och riksdagsvalet sambandet mellan publicitet och valresultat En delrapport från TNS Sifo Om undersökningen Analysperiod: 13 januari 18 juni 2014 Medieurval: SR Ekot 16:45, SVT Rapport 19:30,

Läs mer

Har lärarrösten tystnat i skoldebatten? Skoldebatten i medierna under våren 2014 2014.06.24

Har lärarrösten tystnat i skoldebatten? Skoldebatten i medierna under våren 2014 2014.06.24 Har lärarrösten tystnat i skoldebatten? Skoldebatten i medierna under våren 2014 2014.06.24 Syfte och avgränsningar Syfte och förutsättning: Den svenska skolan är ständigt aktuell, så väl medialt som i

Läs mer

- KRISTINA NILSEN, ANALYSCHEF PÅ RETRIEVER NORGE

- KRISTINA NILSEN, ANALYSCHEF PÅ RETRIEVER NORGE Det är viktigt att se resultatet av sitt arbete för att kunna styra sitt kommunikationsarbete. För du kör väl inte bil utan en hastighetsmätare? Och du driver förmodligen inte en verksamhet utan en budget?

Läs mer

Politikbarometern 27 september 14 december Erik Lundbom, Cision

Politikbarometern 27 september 14 december Erik Lundbom, Cision Politikbarometern 27 september 14 december 2008 Erik Lundbom, Cision Politiken i mediebilden 27 september 14 december 2008 Sammanfattning Höstens politikrelaterade publicitet domineras dels av de olika

Läs mer

Media Monitor Report December 2011

Media Monitor Report December 2011 Utskriftsdatum: 2012-01-01 Arkivet för Ufo-Forskning Media Monitor Report December 2011 Innehållsförteckning Rubrik Sida Media Monitor Report 2 Statistik per medietyp - Table 3 Statistik per medietyp -

Läs mer

Kampanjutvärdering - medierapportering

Kampanjutvärdering - medierapportering Kampanjutvärdering - medierapportering Oktober 2012 Analytiker: Karin Larsson Innehåll Totalt genomslag 3 Teman & målgrupper 4 Regional spridning & mediekategorier 5 Talespersoner 6 Pressaktiviteter 7

Läs mer

Media Monitor Report Januari 2012

Media Monitor Report Januari 2012 Utskriftsdatum: 2012-02-01 Arkivet för Ufo-Forskning Media Monitor Report Januari 2012 Innehållsförteckning Rubrik Sida Media Monitor Report 2 Statistik per medietyp - Table 3 Statistik per medietyp -

Läs mer

Anmälan av rapport om medieexponering för bolagen inom koncernen Stockholms Stadshus AB

Anmälan av rapport om medieexponering för bolagen inom koncernen Stockholms Stadshus AB Tjänsteutlåtande Koncernstyrelsen 211-1-17 Ärende 9 Dnr 211/3.2.1/17 Sid. 1(15) 211-9-27 Handläggare: Sara Feinberg Telefon: 8-58 29 97 Till Koncernstyrelsen Anmälan av rapport om medieexponering för bolagen

Läs mer

Överenskommelsen mellan SABO och Hyresgästföreningen second opinion på nyhetsrapporteringen

Överenskommelsen mellan SABO och Hyresgästföreningen second opinion på nyhetsrapporteringen Överenskommelsen mellan SABO och Hyresgästföreningen second opinion på nyhetsrapporteringen Second Opinion onsdag den 29 april 2009 1 1. Bakgrund Second Opinion har på Fastighetsägarna Sveriges uppdrag

Läs mer

Media Monitor Report April 2012

Media Monitor Report April 2012 Utskriftsdatum: 2012-05-01 Arkivet för Ufo-Forskning Media Monitor Report April 2012 Innehållsförteckning Rubrik Sida Media Monitor Report 2 Statistik per medietyp - Table 3 Statistik per medietyp - Grafisk

Läs mer

Att bilda opinion och påverka lokalt. Workshop Latinamerikagrupperna

Att bilda opinion och påverka lokalt. Workshop Latinamerikagrupperna Att bilda opinion och påverka lokalt Workshop Latinamerikagrupperna 1 Upplägg Förberedelser för påverkansarbete Aktiviteter för att synas och att påverka Syfte: Bidra till att lägga grund och höja kunskap

Läs mer

LOKALAMBASSADÖRER OSPRIDD SANNING

LOKALAMBASSADÖRER OSPRIDD SANNING WEBBINAR LOKALAMBASSADÖRER OSPRIDD SANNING 24 JANUARI 2019 ospriddsanning.se ospriddsanning.se Syftet är att uppmärksamma beslutsfattare på vilka behov kvinnor med spridd bröstcancer har och säkerställa

Läs mer

Media Monitor Report Mars 2012

Media Monitor Report Mars 2012 Utskriftsdatum: 2012-04-01 Arkivet för Ufo-Forskning Media Monitor Report Mars 2012 Innehållsförteckning Rubrik Sida Media Monitor Report 2 Statistik per medietyp - Table 3 Statistik per medietyp - Grafisk

Läs mer

Sverigedemokraterna i valrörelsen 2010

Sverigedemokraterna i valrörelsen 2010 Sverigedemokraterna i valrörelsen 2010 Urval och begrepp Urval: Den största politiska nyhetsartikeln varje dag i 8 ledande medier: SVT Aktuellt 21.00 (endast mån-fre) SVT Rapport 19.30 TV4 Nyheterna 19.00

Läs mer

Media Monitor Report Maj 2012

Media Monitor Report Maj 2012 Utskriftsdatum: 2012-06-01 Arkivet för Ufo-Forskning Media Monitor Report Maj 2012 Innehållsförteckning Rubrik Sida Media Monitor Report 2 Statistik per medietyp - Table 3 Statistik per medietyp - Grafisk

Läs mer

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En guide av Mats Wurnell www.matswurnell.net Om denna introduktion Se denna guide som en introduktion till pr och mediebearbetning. Den hjälper er att

Läs mer

Engagerande nyheter MEG13. Ioanna Lokebratt Erik Hörnfeldt

Engagerande nyheter MEG13. Ioanna Lokebratt Erik Hörnfeldt Engagerande nyheter MEG13 Ioanna Lokebratt Erik Hörnfeldt Innehållsförteckning Syfte och metod 3. Underlag 4. Redaktionella medier 5. Sociala medier 6. Jämförelse 7. Ämnena med störst genomslag 8-9. De

Läs mer

PwC:s omvärldsbevakning September 2017

PwC:s omvärldsbevakning September 2017 www.pwc.se :s omvärldsbevakning Agenda Arbetsmiljön inom äldreomsorgen granskas Debatt: Socialtjänsten kan inte ta hand om gatubarnen Kulturfrågor på undantag i kommunerna Lokalt företagsklimat Ranking

Läs mer

Femte jobbskatteavdraget i medierna

Femte jobbskatteavdraget i medierna Femte jobbskatteavdraget i medierna December 2013 Daniel Löfstedt Innehåll 1. Inledning sid 3 2. Metod sid 3 3. Sammanfattning och analys sid 3 4. Jobbskattefrågan är huvudämne eller central för artikelns

Läs mer

Partierna och politikerna i medierna

Partierna och politikerna i medierna Partierna och politikerna i medierna En undersökning av Boråspolitiken i de sociala- och traditionella medierna Oskar Eklöf 1. Inledning 1.1. Bakgrund Under 2-talet har internet revolutionerat informations-

Läs mer

Faktorer som påverkar befolkningstillväxten av unga individer i olika kommuntyper

Faktorer som påverkar befolkningstillväxten av unga individer i olika kommuntyper Faktorer som påverkar befolkningstillväxten av unga individer i olika kommuntyper Inledning Många av Sveriges kommuner minskar i befolkning. Enligt en prognos från Svenskt Näringsliv som publicerades i

Läs mer

Svenska institutet för europapolitiska studier (SIEPS) Publicitetsrapport

Svenska institutet för europapolitiska studier (SIEPS) Publicitetsrapport Svenska institutet för europapolitiska studier (SIEPS) Publicitetsrapport 2016 2017-01-11 Syfte, avgränsningar och innehåll Om analysen Medieanalysen är utförd av Retriever på uppdrag av Sieps. Analysen

Läs mer

TNS Sifo Medierna och riksdagsvalet

TNS Sifo Medierna och riksdagsvalet 20140623 Jonathan Wennö Innehåll 1 Frågor i fokus 03 2 Partierna förekomst och vinkling 13 3 Effekt 16 4 Medierna 20 2 1. Frågor i fokus 3 Sakfrågor i fokus 70/30 50/50 under EU-valrörelsen i maj 4 Sakfrågor

Läs mer

Fackliga utbildningen är bra, men mera behövs Glöm Stockholmspressen!

Fackliga utbildningen är bra, men mera behövs Glöm Stockholmspressen! Medlemsenkäten hösten 2005 Fackliga utbildningen är bra, men mera behövs Glöm Stockholmspressen! Drygt var tionde medlem har ett fackligt uppdrag. Två tredjedelar har fått en utbildning för uppdraget.

Läs mer

Journalistkårens partisympatier

Journalistkårens partisympatier partisympatier 20 Kapitel 13 Journalistkårens partisympatier Kent Asp Journalister är en yrkesgrupp med makt. Det är ett skäl till varför det både ur ett vetenskapligt och i ett samhällsperspektiv är av

Läs mer

Handledning för presskommunikation

Handledning för presskommunikation Handledning för presskommunikation INLEDNING Du har säkert hört den gamla klyschan syns du inte så finns du inte. Det är givetvis ett lite tillspetsat budskap, men faktum är att det ligger ganska mycket

Läs mer

SM-veckan Umeå 2014. Medierapport 2013.12.16-2014.02.16. Sid 1 Statistikrapport

SM-veckan Umeå 2014. Medierapport 2013.12.16-2014.02.16. Sid 1 Statistikrapport SM-veckan Umeå 2014 Medierapport 2013.12.16-2014.02.16 Sid 1 Statistikrapport Index Denna statistikrapport återger mediegenomslaget för SM-veckan i Umeå under perioden vecka 51 t.o.m. vecka 7 2014. (16

Läs mer

Får barnen komma till tals?

Får barnen komma till tals? Hur skriver vi om barn? Hur ofta får barnen säga sitt? Får barnen komma till tals? Vem uttalar sig om barnen? När får barnen berätta sin bild? Medieanalys: om barns synlighet i svensk media 1 Inledning

Läs mer

Näringslivspolicy för Lidingö stad

Näringslivspolicy för Lidingö stad 1 (8) DATUM DNR 2017-03-29 KS/2017:122 Näringslivspolicy för Lidingö stad 2 (8) Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte med näringslivspolicyn... 4 Näringslivspolicyn bygger på övergripande vision och

Läs mer

Om annonsering i fackpress generellt

Om annonsering i fackpress generellt Om annonsering i fackpress generellt och i Dagens Samhälle specifikt 1 Vilken effekt vill man ha? Ökad kännedom Ökad lojalitet Ökat antal leads Försäljning Fler? 2 Mest önskad effekt är Att sälja sina

Läs mer

Moderaterna bygger för det växande Stockholm. Under nästa mandatperiod bygger vi närmare 57 000 nya bostäder i Stockholms stad och län

Moderaterna bygger för det växande Stockholm. Under nästa mandatperiod bygger vi närmare 57 000 nya bostäder i Stockholms stad och län Moderaterna bygger för det växande Stockholm Under nästa mandatperiod bygger vi närmare 57 000 nya bostäder i Stockholms stad och län Vi välkomnar att Stockholmsregionen växer 2010-08-26 Stockholmsregionen

Läs mer

2016, Arbetslösa samt arbetslösa i program i GR i åldrarna år

2016, Arbetslösa samt arbetslösa i program i GR i åldrarna år 216, Arbetslösa samt arbetslösa i program i GR i åldrarna 16-64 år Öppet arbetslösa i GR (16-64år) Göteborg Totalt Göteborg Totalt jan 328 514 13 351 418 743 372 351 169 762 422 31 155 93 17 988 jan 342

Läs mer

Mars Det digitala valet. Följ valåret 2018 i de sociala kanalerna med Notified och Springtime.

Mars Det digitala valet. Följ valåret 2018 i de sociala kanalerna med Notified och Springtime. Mars 2018 Det digitala valet Följ valåret 2018 i de sociala kanalerna med Notified och Springtime. Sammanfattning Sverigedemokraterna fortsätter vinna flest nya följare/gillare i de sociala kanalerna.

Läs mer

Flyget och miljön

Flyget och miljön Flyget och miljön 1990-2006 Analys av 11 frågor som funnits med under samtliga mätningar under perioden Underlag Sifos mätningar på uppdrag av LFV åren 1990, 1991, 1996, 1998, 2000, 2003 och 2006 27 juni

Läs mer

Företagsklimatet viktigt för ungas val av kommun. Johan Kreicbergs April 2009

Företagsklimatet viktigt för ungas val av kommun. Johan Kreicbergs April 2009 Företagsklimatet viktigt för ungas val av kommun Johan Kreicbergs April 2009 Inledning 1 Inledning Många av Sveriges kommuner minskar i befolkning. Enligt en prognos från som publicerades i slutet av 2007

Läs mer

Lidingö Stad Medborgarundersökning 2011

Lidingö Stad Medborgarundersökning 2011 Lidingö Stad Medborgarundersökning Genomförande Tredje medborgarundersökningen tidigare och. Totalt genomfördes 1000 telefonintervjuer bland boende i Lidingö Stad i åldrarna 18 84 år. Datainsamlingen pågick

Läs mer

Uppdelning av partianhängare

Uppdelning av partianhängare #kantarsifo Uppdelning av partianhängare Frustrerade Bryr sig om att rösta men är missnöjd med existerande partier 7 5 28 Anhängare Stark anknytning till ett parti och identifierar sig med ett visst parti

Läs mer

- Mona Sahlin dominerar återigen sin grupp stort och dominansen ökar

- Mona Sahlin dominerar återigen sin grupp stort och dominansen ökar Valet 2010 Partiledarna inför slutspurten, vecka 33 - Mona Sahlin får nu störst publicitet - Mona Sahlin dominerar återigen sin grupp stort och dominansen ökar - MP får bara 4% av all publicitet - Jimmie

Läs mer

Anmälan av rapport om medieexponering för bolagen inom koncernen Stockholms Stadshus AB

Anmälan av rapport om medieexponering för bolagen inom koncernen Stockholms Stadshus AB Tjänsteutlåtande Koncernstyrelsen 2009-06-15 Ärende 14 Dnr 09/2/15 Sid. 1(9) 2009-05-26 Handläggare: Sara Feinberg Telefon: 08-508 29 097 Till Koncernstyrelsen Anmälan av rapport om medieexponering för

Läs mer

Medieanalys Avstängningen E6:an vid Trafikplats Alnarp oktober Magnus Löfgren KMm

Medieanalys Avstängningen E6:an vid Trafikplats Alnarp oktober Magnus Löfgren KMm TMALL 0794 Presentation bilder sommar v 1.0 Medieanalys Avstängningen E6:an vid Trafikplats Alnarp 11-27 oktober Magnus Löfgren KMm Sammanfattning Övervägande neutral rapportering kring avstängningen Andelen

Läs mer

Hässleholms kommuns riktlinjer för kontakter med massmedia

Hässleholms kommuns riktlinjer för kontakter med massmedia G 16 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR HÄSSLEHOLMS KOMMUN Hässleholms kommuns riktlinjer för kontakter med massmedia Fastställda av kommunstyrelsen 2003-01-08, 1 Dnr 2002.568 105 Innehåll Sida 1. Inledning

Läs mer

Framtid 2015. Kultur- och fritidsförvaltningen

Framtid 2015. Kultur- och fritidsförvaltningen Ett aktivt liv, där både kropp och själ får sitt, är bra för hälsan och välbefinnandet. Vi inom kultur och fritid arbetar för att skapa förutsättningarna. Kultur- och fritidsförvaltningen Till dig som

Läs mer

ÅRSKRÖNIKA Önskar er en god fortsättning på det nya året! Patrik Buddgård, gruppledare Centerpartiet Lidingö

ÅRSKRÖNIKA Önskar er en god fortsättning på det nya året! Patrik Buddgård, gruppledare Centerpartiet Lidingö ÅRSKRÖNIKA 2018 2018 blev ett intensivt valår där Centerpartiet åter igen blev näst största parti på ön med nio mandat. Det ger oss en god grund för att driva vår politik för ett grönt och tryggt Lidingö

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro April 2012

Väljaropinion i samarbete med Metro April 2012 Väljaropinion i samarbete med Metro April Löfven går hem, men inte Lööf Socialdemokraterna kan andas ut opinionen går åt deras håll igen. Dock ska man minnas att nu, så här i halvtid i en mandatperiod,

Läs mer

Äldrefrågor på undantag igen! UPPFÖLJNING AV PRO-RAPPORTEN ÄLDREFRÅGOR PÅ UNDANTAG I SVENSK POLITIK

Äldrefrågor på undantag igen! UPPFÖLJNING AV PRO-RAPPORTEN ÄLDREFRÅGOR PÅ UNDANTAG I SVENSK POLITIK Äldrefrågor på undantag igen! UPPFÖLJNING AV PRO-RAPPORTEN ÄLDREFRÅGOR PÅ UNDANTAG I SVENSK POLITIK ÄLDREFRÅGOR PÅ UNDANTAG IGEN! 3 Innehåll. 1. Förord...4 2. Inledning...5 3. Äldrefrågorna i partierna...6

Läs mer

Skatt för välfärd. en rapport om skatterna och välfärden

Skatt för välfärd. en rapport om skatterna och välfärden Skatt för välfärd en rapport om skatterna och välfärden Rapporten framtagen av Vänsterpartiets stadshusgrupp i Malmö Januari 2012 För mer information: http://malmo.vansterpartiet.se Skatterna och välfärden

Läs mer

Bakgrund Svagheter Möjligheter Syfte och kommunikationsmål Övergripande kommunikationsmål:

Bakgrund Svagheter Möjligheter Syfte och kommunikationsmål Övergripande kommunikationsmål: Kommunikationsplan för Teknikcollege Gästrikland 2012-2013 Bakgrund Det regionala näringslivet och utbildningsanordnarna på gymnasie-, men också eftergymnasial nivå har tillsammans beslutat sig för att

Läs mer

Använd mindre plast för havens och hälsans skull

Använd mindre plast för havens och hälsans skull Debattartikeln är en argumenterande text där man tar ställning i en fråga och med hjälp av tydliga och sakliga argument försöker övertyga andra att hålla med. Debattartikeln är vanlig i dagstidningar,

Läs mer

Först några inledande frågor

Först några inledande frågor ISSP 2006 Siffrorna anger svarsfördelning i %. Först några inledande frågor Fråga 1 Anser Du att människor bör följa lagen utan undantag, eller finns det vissa tillfällen då människor bör följa sitt samvete

Läs mer

Effektivt påverkansarbete

Effektivt påverkansarbete Hela världen i Uppsala stift Foto: Kristina Strand Larsson Effektivt påverkansarbete Vår utgångspunkt är att allt påverkansarbete vill en förändring, politisk förändring eller en förändring i attityd eller

Läs mer

Almedalen 2017 Viktigaste politiska frågorna

Almedalen 2017 Viktigaste politiska frågorna Almedalen 2017 Viktigaste politiska frågorna Sammanfattning De viktigaste frågorna för svenska folket idag är Flykting & Invandring, Lag & Ordning samt Sjukvård, följt av Utbildning & Skola och Sysselsättning

Läs mer

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET MOTALA

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET MOTALA FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET MOTALA 2012-015 Inledning och sammanfattning Fastighetsbranschen utgör själva fundamentet i samhällsstrukturen. Människor bor, arbetar, konsumerar och umgås i stor utsträckning

Läs mer

BostadStorstad H2 2016

BostadStorstad H2 2016 Februari 2017 Pernilla Johansson Tarek Zaza BostadStorstad H2 2016 Köpkraft och bostadspriser: Lägst risk i Skåne Byggandet går framåt och 2016 blev ett toppår. Men byggandet understiger behovet och priserna

Läs mer

Media Monitor Report Februari 2012

Media Monitor Report Februari 2012 Utskriftsdatum: 2012-03-01 Arkivet för Ufo-Forskning Media Monitor Report Februari 2012 Innehållsförteckning Rubrik Sida Media Monitor Report 2 Statistik per medietyp - Table 3 Statistik per medietyp -

Läs mer

Jordbruksverket i media 2010

Jordbruksverket i media 2010 Jordbruksverket i media 2010 Lars Lövgren lars.lovgren@infopaq.se www.infopaq.se Innehåll och syfte Jorbruksverket 2010 Innehåll Syfte 2 Sammanfattning och reflektioner 3 Årsöversikt 4 Jämförelser 5 Kvalitet

Läs mer

SlösO. Utförsbacken. Oskarshamns ekonomi under 2000-talet. Nima Sanandaji. April 2010. Ombudsmannen mot slöseri med skattepengar

SlösO. Utförsbacken. Oskarshamns ekonomi under 2000-talet. Nima Sanandaji. April 2010. Ombudsmannen mot slöseri med skattepengar Utförsbacken Oskarshamns ekonomi under 2000-talet Nima Sanandaji April 2010 www.timbro.se/innehall/?isbn=9175667560&flik=4 SlösO Ombudsmannen mot slöseri med skattepengar Författaren och Timbro 2010 ISBN

Läs mer

Startskott inför valet 2018

Startskott inför valet 2018 Startskott inför valet 2018 Sören Holmberg & Toivo Sjörén 4 juli 2017 Wisby Strand Hemskhetsindex en jämförelse mellan 2017, 2014 och 20 Andel hemskt 2017 2014 20 73 79 64 64 51 39 45 29 18 49 49 28 28

Läs mer

Resurser och personalinsatsen i välfärden vi reder ut begreppen

Resurser och personalinsatsen i välfärden vi reder ut begreppen Resurser och personalinsatsen i välfärden vi reder ut begreppen Svenskt Näringsliv och Sveriges kommuner och landsting har under våren genomlyst frågan om resurser till vård, skola och omsorg. Det ligger

Läs mer

Huvudresultaten redovisas i denna rapport. Undersökningen har i SKOP:s arkiv referensnummer S4DEC18.

Huvudresultaten redovisas i denna rapport. Undersökningen har i SKOP:s arkiv referensnummer S4DEC18. Rapport till Mölndals stad -analys, har på uppdrag av Mölndals stad gjort en varumärkesundersökning bland stadens invånare och bland dem som bor i övriga delar av Storgöteborg. Huvudresultaten redovisas

Läs mer

VÄLJARBAROMETER FRÅN UNITED MINDS: Väljarna om Sverige och regeringsalternativen

VÄLJARBAROMETER FRÅN UNITED MINDS: Väljarna om Sverige och regeringsalternativen 2014-09-10 VÄLJARBAROMETER FRÅN UNITED MINDS: Väljarna om Sverige och regeringsalternativen I United Minds och Cints väljarbarometer, publicerad i samarbete med Aftonbladet, presenteras rapporten Väljarna

Läs mer

Ranking av företagsklimatet 2013

Ranking av företagsklimatet 2013 Ranking av företagsklimatet 2013 Ett bra företagsklimat Ett bra företagsklimat handlar om att det ska vara lätt att starta, driva och utveckla ett företag. Fler lönsamma och växande företag skapar jobb,

Läs mer

Verksamhets- och kommunikationsplan 2018

Verksamhets- och kommunikationsplan 2018 Verksamhets- och kommunikationsplan Närodlad politik med ett nytt ledarskap för hela Enköpings kommun Verksamhetsplan Övergripande mål 2019 De övergripande målen med kretsens verksamhet är att arbeta för

Läs mer

Förtroendet för revisorer

Förtroendet för revisorer Förtroendet för revisorer En undersökning om hur stort förtroendet är bland företagsledare, politiker och allmänhet Maj 2011 Far, Box 6417, 113 82 Stockholm Besöksadress: Kungsbron 2, Tel. 08 506 112 00,

Läs mer

Förslag till varumärkesplattform för platsvarumärket Trelleborg

Förslag till varumärkesplattform för platsvarumärket Trelleborg Förslag till varumärkesplattform för platsvarumärket Trelleborg Vad är varumärket Trelleborg? Enkelt uttryckt så är varumärket inget annat än de föreställningar, känslor, tankar, associationer, erfarenheter

Läs mer

Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna

Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna Sammanfattning resultat testgruppen Medverkande 63 personer Fråga 1: Känner du till att politikerna satt och ringde? Ja:

Läs mer

5. Befolkning, bostäder och näringsliv

5. Befolkning, bostäder och näringsliv 5. Nationella mål Det här kapitlet berör det andra folkhälsomålet Ekonomiska och sociala förutsättningar. Ekonomisk och social trygghet är en av de mest grundläggande förutsättningarna för folkhälsan.

Läs mer

Kort om: Röster om facket och jobbet. En sammanfattning av den sjätte rapporten. Facket i storstäderna. kort om Rapport 6 av

Kort om: Röster om facket och jobbet. En sammanfattning av den sjätte rapporten. Facket i storstäderna. kort om Rapport 6 av Kort om: kort om Rapport av RAPPORT AV En sammanfattning av den sjätte rapporten Lägre organisationsgrad i storstäderna, särskilt i Stockholm Den fackliga organisationsgraden är betydligt lägre i storstäderna

Läs mer

1(6) Riktlinjer för kontakter med massmedia. Styrdokument

1(6) Riktlinjer för kontakter med massmedia. Styrdokument 1(6) Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunfullmäktige 2016-11-30 133 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(6) Innehållsförteckning Inledning...4 Mål...4 Syfte...4

Läs mer

Datum 2010-05-07 Dnr 0900843. Handlingsplan för att stärka Region Skånes varumärke

Datum 2010-05-07 Dnr 0900843. Handlingsplan för att stärka Region Skånes varumärke Carina Wirth Personalstrateg 044-309 3058, 0768-87 06 59 carina.wirth@skane.se PM Datum 2010-05-07 Dnr 0900843 1 (5) Handlingsplan för att stärka s varumärke Vad är ett arbetsgivarvarumärke? Förstärkning

Läs mer

Det politiska läget inför valet 2014

Det politiska läget inför valet 2014 Det politiska läget inför valet 14 Markus Uvell 28 november Väljarnas agenda: skola och invandring Vad pratade du om när du pratade med någon om samhällsfrågor eller politik senast? Källa: Demoskop Jobben

Läs mer

SUNNE KAN BÄTTRE! MODERATERNA I SUNNE 2014

SUNNE KAN BÄTTRE! MODERATERNA I SUNNE 2014 SUNNE KAN BÄTTRE! MODERATERNA I SUNNE 2014 Sunne kan bättre! Vi Moderater i Sunne kommun är beredda att ta ansvar och leda kommunen efter valet 2014. Vi vill bidra till att alla i högre grad ska kunna

Läs mer

Den politiska bloggvärlden. - en analys av politiska bloggar 2013

Den politiska bloggvärlden. - en analys av politiska bloggar 2013 Den politiska bloggvärlden - en analys av politiska bloggar 2013 Mer politiskt bloggande utan partikoppling Det här är Unionens andra rapport om den politiska bloggosfären i Sverige. I vår tidiagare rapport,

Läs mer

Kristdemokraterna i media 2016

Kristdemokraterna i media 2016 Kristdemokraterna i media 2016 JANUARI 2016 Folk och försvar FEBRUARI 2016 Inrätta en nationell socialkrisjour SVT Opinion 9 februari Rakt på i SVT om introduktionsanställningar 10 februari Alla hjärtans

Läs mer

Utvärdering av Trafikverkets Externa Kommunikation. December 2014 Helena Stålnert, Stålnert Kommunikation AB

Utvärdering av Trafikverkets Externa Kommunikation. December 2014 Helena Stålnert, Stålnert Kommunikation AB Utvärdering av Trafikverkets Externa Kommunikation December 2014 Helena Stålnert, Stålnert Kommunikation AB Trafikverkets Externa Kommunikation Sammanfattning: Det gångna årets kritiska rapporter i media

Läs mer

Juni Det digitala valet. Följ valåret 2018 i de sociala kanalerna med Notified och Springtime.

Juni Det digitala valet. Följ valåret 2018 i de sociala kanalerna med Notified och Springtime. Juni 2018 Det digitala valet Följ valåret 2018 i de sociala kanalerna med Notified och Springtime. Sammanfattning Sverigedemokraterna nämns mest av riksdagspartierna Ser man till omnämnanden i digitala

Läs mer

Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse, utgåva 2012-03-23. Medlemsdirektiv. Upplands Väsby Promotion. Utgåva 2012-03-23

Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse, utgåva 2012-03-23. Medlemsdirektiv. Upplands Väsby Promotion. Utgåva 2012-03-23 Medlemsdirektiv Upplands Väsby Promotion Utgåva 2012-03-23 Detta är ett Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse. Det ska ses som ett komplement till stadgarna Den finns i en sammanfattande del och en mera

Läs mer

VI TAR ANSVAR! BUDGET 2019

VI TAR ANSVAR! BUDGET 2019 VI TAR ANSVAR! BUDGET 2019 Attraktiv och effektiv organisation Det kommunala uppdraget är att varje skattekrona ska ge största möjliga utväxling vare sig det gäller snöröjning eller omsorgen på ett äldreboende.

Läs mer

SVENSKT NÄRINGSLIV TAR TEMPEN PÅ NÄRINGSLIVS- KLIMATET I KIL

SVENSKT NÄRINGSLIV TAR TEMPEN PÅ NÄRINGSLIVS- KLIMATET I KIL FÖRETAG I KIL NYHETSBREV TILL FÖRETAGARE OCH ENTREPRENÖRER EXTRANUMMER NR 3 2015 SVENSKT NÄRINGSLIV TAR TEMPEN PÅ NÄRINGSLIVS- KLIMATET I KIL Det är det lokala företagsklimatet som är i fokus för Svenskt

Läs mer

Företagsamhetsmätning Stockholms län. Johan Kreicbergs

Företagsamhetsmätning Stockholms län. Johan Kreicbergs Företagsamhetsmätning Stockholms län Johan Kreicbergs Våren 2010 Företagsamhetsmätning Stockholms län Inledning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras varje halvår. Syftet är att studera

Läs mer

ARBETSLÖSHET I GÖTEBORGSREGIONEN 2017

ARBETSLÖSHET I GÖTEBORGSREGIONEN 2017 ARBETSLÖSHET I GÖTEBORGSREGIONEN 2017 Stark tillväxt i skapar många jobb åt arbetslösa I december 2016 var arbetslösheten för personer i åldern 16-64 i 5,9 procent, vilket var lägst bland storstadsregionerna.

Läs mer