Mediebilden av Lidingö Stad. December 2006 november 2007

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mediebilden av Lidingö Stad. December 2006 november 2007"

Transkript

1 Mediebilden av Lidingö Stad December 2006 november 2007 Projektledare: Erik Lundbom Analytiker: Tom Ehrling Cision Sverige AB resp resp

2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... Sammanfattning och reflektioner... 1 Inledning... 3 Övergripande... 5 Månad för månad... 6 Medievinkling... 9 Ämnen Aktörsroll Talespersoner Huvudaktörer Varumärken och ambassadörer Profil och image Medietyper Enskilda medier... 22

3 1 Sammanfattning och reflektioner Lidingös hälsoprofil kommuniceras i en stor del av publiciteten Det syns också en ökning i uppmärksamheten för hälsoprofileringen jämfört med Det är en mängd olika hälsoprofilerade nyheter som leder till detta. Den lyckade hälsoprofileringen syns också tydligt i en marknadsundersökning (Orvesto Konsument) där Lidingöbor i betydligt högre utsträckning än invånare i andra stockholmskommuner anser det viktigt att leva ett hälsosamt liv. Hälsoprofilen är tydligt etablerad både i mediebilden och i befolkningens attityd. Det kan vara viktigt att man, om man vill ytterligare förstärka bilden, försöker hitta några få större samlande nyheter i hälsofrågor. Det är i sådana fall viktigt att Lidingö är proaktiva. Stadens politiker har i en sådan process en nyckelroll. Lidingö är en liten kommun och det är inte realistiskt att kunna ha mer än ett tydligt kärnbudskap. Att hitta hälsobudskap som på olika sätt är kopplade till det ökade miljöengagemanget i samhället i stort kan vara en nyckel till en förstärkt profilering av Lidingö som en hälsokommun. Lidingös publicitet innehåller även i år en ovanligt hög andel statistiska kommunjämförelser på en mängd olika områden. Staden har liten kontroll över den här publiciteten. En hel del av denna statistik är positiv för Lidingö. Det kan vara en idé att försöka göra egna medieaktiviteter av den positiva statistiken. Vi har detta år inte hittat några tydliga mediala ambassadörer för Lidingö vid sidan av politikerna och tjänstemännen. Det är viktigt att hitta sådana personer, gärna med hälsokoppling, och försöka involvera dem.

4 2 Anders Hedbergs engagemang är ett skolexempel på detta. Om Lidingö vill kommunicera ytterligare med sina medborgare genom medierna är det framförallt Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter det måste handla om. Dessa båda tidningar ligger i topp både när det gäller benägenhet att publicera artiklar om Lidingö och när det gäller Lidingöbornas läsvanor. Genom ett snabbt och proaktivt agerande i Attendo Careaffären lyckades Lidingö Stad undvika en potentiellt mycket stor och mycket negativ publicitet, som mycket väl hade kunnat svärta ner Lidingös rykte.

5 3 Inledning Cision Sverige AB har för Lidingö Stads räkning gjort en analys av kommunens publicitet under perioden december 2006 november En motsvarande undersökning gjordes som dels innefattade december 2005 november 2006, dels januari maj I den mån jämförelser görs gäller det i första hand perioderna 2006 och I rapporten har all publicitet utom Mitt i Lidingö och Lidingö Tidning tagits med. Förutom ett jämförande perspektiv där vi ställer mediebilden nu mot den för 2006 respektive 2004 ligger samma frågeställningar som förra gången till grund för analysen: Med vad når Lidingö ut i medierna? Vilka ämnen dominerar i stadens mediebild? Vilka ämnen ger staden positiv respektive negativ publicitet? Vilka imagevärden förknippas med staden? Vem sätter mediebilden kring Lidingö? Vilka aktörer påverkar den bild av staden som mediekonsumenterna möts av? Vilka uttalar sig positivt respektive negativt om Lidingö? Vilken aktörsroll har stadens egna företrädare?

6 4 Hur framställer medierna Lidingö? På vilket sätt skildras staden i medierna positivt, neutralt eller negativt? Var och till vem når publiciteten om Lidingö ut? I vilka enskilda medier syns staden? Är bilden densamma i olika medietyper eller skiljer sig inriktningen mellan exempelvis radio och tv samt storstads- och landsortstidningar?

7 5 Övergripande Jämfört med 2006 har publiciteten ökat markant hade en genomsnittssvensk 25 tillfällen att genom medierna ta till sig information om Lidingö var motsvarande siffra 31 tillfällen var det sammanlagt 446 artiklar och etermedieinslag om Lidingö, 2007 var det 576 stycken. Den övergripande publicitetsbilden Jan - maj 2004 & Dec nov 2007 Genomsnittlig medievinkling 1,0 0,5 0,0 Dec Nov 2006 Dec Nov 2007 Jan - Maj ,5-1, Räckvidd i miljoner (genomsnitt per månad) Båda åren finns det en viss övervikt för positiv publicitet är dock publiciteten något mindre positiv. Det kan vara värt att notera att jämfört med de fem första månaderna 2004 innebär både 2006 och 2007 en förbättring.

8 6 Månad för månad Om man tittar på publiciteten månad för månad under de två undersökta åren finns det en del påtagliga skillnader mellan åren, men också en del likheter. Räckvidd i miljoner 40 Publicitet över tid Dec nov 2007 Medievinkling 1,0 30 0,5 20 0,0 10-0,5 0 dec jan feb mar apr maj jun jul aug sep okt nov Räckvidd 2007 Räckvidd 2006 Medievinkling 2007 Medievinkling ,0 De enda månader 2006 då det finns en klart större publicitet än 2007 är augusti och september. Det är givetvis valet och trängselskatteomröstningen som är orsaken till detta. Det finns sex månader då 2007 har mer omfattande publicitet än Det är perioderna december 2006 mars 2007 samt oktober november För båda åren gäller att perioden april juli kännetecknas av relativt blygsam publicitet. Månad för månad kan det konstateras att publiciteten i december 2006 till övervägande delen är neutral och relativt mycket handlar om redogörelser för skattesänkningar i Stockholmskommunerna. I januari är publiciteten påfallande stor. En relativt stor del av publiciteten var negativ. Det handlar om att Kommunal vidtar stridsåtgärder mot en privat förskola som inte tecknat kollektivavtal. Denna publicitet balanseras av positiva artiklar om att Lidingö omnämns som en kommun med de näst högsta inkomsterna i Sverige. Förutom dessa nyheter finns också ett

9 7 antal neutrala artiklar om att trängselskatten återinförs och att Lidingöborna är de enda som ska behålla transpondrarna. I februari finns det en del negativ publicitet om att Lidingö m fl kommuner sänker skatten samtidigt som man får lättnader i skatteutjämningssystemet. Det uppmärksammades också negativt att Lidingö tillsammans med andra kommuner sparar pengar genom att inte teckna försäkringar för skolelever under loven. På den positiva sidan fortsätter det att komma artiklar om att Lidingöbor hör till de som tjänar mest i landet. I mars finns det en övervikt för positiv publicitet. Några negativa artiklar handlade om att en barnläkare kritiserade Lidingö och andra moderatstyrda kommuner för att vara dolt invandrarfientliga. På den positiva sidan kan det nämnas att det kom statistik som visade att Lidingöbor lever längre än andra. I ett antal artiklar beskrevs Lidingö som bra på kvinnligt företagande och som mer jämställt än andra kommuner. I Mitt-itidningarna beskrevs Käppalaverket positivt under rubriken De renar vattnet när du spolar. Under månaden kom det också ett antal artiklar om bopriserna. I april är publiciteten betydligt mindre. Den stora nyheten den månaden berör skatteutjämningen och regeringens planer på att mildra kostnaderna för storstäderna. Även i maj är publiciteten relativt begränsad. En negativ nyhet som fick viss spridning är att Lidingöborna hör till de mest förorenande bilägarna i landet. Det uppmärksammades också att Lidingö finns med på en lista över invånare som skaffar barn sent, efter 40. Publiciteten i juni är även den ganska liten. Ingen särskild händelse dominerar. Det kan dock nämnas att Fokus i sitt kommunstatistiknummer bland annat uppmärksammar att Lidingö ligger högt på listan över kommuner som är bra på integration.

10 8 I juli är publiciteten påfallande positiv. Bakom detta ligger flera olika nyheter. Det kan nämnas att Lidingö får högt betyg i Folksams hälsoindex. Periodens minsta publicitet kommer i augusti. Det kan bland annat noteras att det den månaden gick ut en varning om att badvattnet vid Käppalabadet var förorenat. Annars finns det inget tydligt innehållsligt fokus i augustipubliciteten. I september finns det ett tydligt innehållsligt fokus på skatteutjämningssystemet. Bland annat uppmärksammas det att Danderyd och Lidingö tillhör de största förlorarna i regeringens nya förslag. På den positiva sidan kan det bland annat nämnas att medierna uppmärksammade Lidingös satsning på en hälsovecka i skolorna på ön. Publiciteten i oktober uppvisar en klar övervikt för positiva omnämnanden av Lidingö. Bakom detta resultat ligger framförallt en undersökning från Försäkringskassan som visade att Lidingöborna ligger högt på en lista över låga sjukskrivningstal. Det kan också nämnas att det förkommer publicitet om att Lidingö ligger bra till när det gäller att ha få bilstölder samt att den nya stadsdelen Dalénum presenterades. Trots att Attendo Care-affären inträffade i november blir totalt sett månadens publicitet balanserad mellan positivt och negativt. Anledningen till detta är att Lidingö Stad mycket snabbt gick ut och bröt avtalet med det vanvårdande vårdföretaget Attendo Care innan ett planerat inslag om problemen sändes i Aktuellt. Det finns en del negativ publicitet under månaden. Den rör det faktum att en lärare på Lidingö fick fängelse för att ha haft sex med en elev. På den positiva sidan kan det nämnas att planerna på en ny stadsdel och en ny friidrottsanläggning beskrevs positivt i medierna under månaden.

11 9 Medievinkling När man tittar på den relativa fördelningen mellan de tre perioderna Cision genomfört undersökningar av Lidingös publicitet kan det snabbt konstateras att framförallt 2004 särskiljer sig genom att ha så mycket som en tredjedel negativ publicitet och 2007 ser det betydligt bättre ut. Båda åren finns det mer positiv än negativ publicitet. Det kan dock vara värt att notera att andelen både negativ och positiv publicitet ökat från 2006 till Det är en mängd olika nyheter som ligger bakom detta. Det går inte att peka på några särskilda händelser. I kommande avsnitt kommer vi att gå igenom vilka ämnen det är som har positiv respektive negativ övervikt. Medievinkling 2007, 2006, % 21% 58% 18% 69% 10% Dec nov 2007 Dec nov % 9% 31% Jan - maj 2004 Positivt Neutralt Bas: räckvidd Negativt

12 10 Ämnen Publiciteten domineras av två ämnen. Dels rör det sig om skattefrågor/privatekonomi, dels om bostadsfrågor. I båda fallen finns det en minimal övervikt för positiv publicitet. När det gäller bostadsfrågorna är mer än tre fjärdedelar neutral publicitet. Det är främst kortfattade omnämnanden av Lidingö i samband med artiklar om bostadspriser. Några få positiva artiklar finns. De handlar främst om byggandet av den nya stadsdelen Dalénum. Genomsnittlig medievinkling 1,0 Frågor i publiciteten Dec nov ,5 0,0-0,5 Näringsliv Hälsa Information/Marknadsföring Befolkning Utbildning Kultur/Fritid Kommunikationer/Infrastruktur Partipolitik Kommunal ekonomi Regionfrågor Brottsinformation Miljö Arbetsmarknad Flykting/asylärenden Vård/Omsorg Skattenivå/privatekonomi Bostadsfrågor -1, Räckvidd i miljoner När det gäller det andra stora ämnet, skatter/ekonomi består publiciteten i mycket hög grad av omnämnanden av Lidingö i olika statistiska sammanhang, främst om inkomst- och lönenivåer i olika kommuner. I andra hand är det de olika turerna i skatteutjämningspolitiken som förekommer. Det enda stora negativa ämnet är vård/omsorg. Orsaken till detta är inte Attendo Care-historien som främst skildrades neutralt, utan framförallt Kommunals stridsåtgärder mot en privat förskola som inte tecknat kollektivavtal. När det gäller övriga ämnen kan det noteras att näringsliv är det mest positivt behandlade ämnet tack vare Svenskt Näringslivs rapport om att Lidingö är bra på kvinnligt företagande.

13 11 Utbildningspubliciteten är också positiv. Här kom det bland annat en nyhet om att Lidingö kan få ett filmgymnasium. Hälsa är ett relativt stort och mycket positivt ämne. Både omfånget på publiciteten och medievinklingen är i stort sett densamma som Det är ett antal olika nyheter som ligger bakom detta. Att personalen på äldre- och handikappomsorgen får obligatorisk träning på arbetstid kan nämnas, liksom satsningen på en ny friidrottsarena, hälsoveckan i skolan, gåstavar på biblioteket och positiv sjukskrivningsstatistik. Vid sidan av vård/omsorg finns det även en viss övervikt för negativ publicitet i samband med miljöfrågor. Det är framförallt utredningen om gift i marken i Gåshaga och det faktum att Lidingö ligger högt på en lista över landets mest förorenande bilägare. Det kan också tilläggas att regionfrågor, i praktiken trängselskattefrågan, som var det klart största ämnet 2006, inte spelar någon framträdande roll i Lidingös publicitet 2007.

14 12 Aktörsroll Totalt sett uttalar sig företrädare för Lidingö, politiker och tjänstemän i ungefär samma andel av publiciteten både 2006 och Den stora skillnaden är att Lidingöföreträdarna 2007 betydligt oftare kommer ut som dominerande huvudaktörer, och i mindre grad som biaktörer som får göra kommentarer inne i artiklarnas brödtext. Lidingöföreträdarna förekommer framförallt i samband med olika hälsosatsningar och i samband med Attendo Care-affären. Lidingö som medial aktör 4% 10% 12% 8% 84% 81% Dec 06 - nov 07 Huvudaktör Biaktör Bas: räckvidd Dec 05 - nov 06 Övrig publicitet

15 13 Talespersoner Sammanlagt finns det en eller flera namngivna talespersoner för Lidingö Stad i 10 procent av materialet. Som jämförelse kan det nämnas att motsvarande siffra 2006 var 19 procent. Till största delen beror minskningen på att Paul Lindquist 2007 bara förekom i hälften så många artiklar som Det var 27 artiklar år 2007 och 55 år Det är den sjunkande publiciteten om trängselskatten som ligger bakom detta. Paul Lindquist Björn Engström Jan Weissenrieder Erik Heribertsson Lena Jansson Gunnel de Geer-Tolstoy Leif Söderholm Minna Klintz Mårten Dahlberg Talespersoner 2007 Övriga Antal artiklar

16 14 Huvudaktörer Som redan konstaterats består en mycket stor del av Lidingös publicitet av omnämnanden i olika statistiska jämförelser mellan kommuner. Till allra övervägande delen är publiciteten neutral och har myndigheter som avsändare. Det gäller till exempel SCB:s rapport som nämner att Lidingöbor skaffar barn sent. På den positiva sidan finns uppgifter, också från SCB, om att Lidingöbor ligger högt på tabellen över de som tjänar mest. Försäkringskassans uppgifter om att Lidingöbor har låga sjukskrivningstal kan också nämnas. På den negativa sidan kan Vägverkets topplista över mest förorenande bilägare nämnas. Huvudaktörer i publiciteten Dec nov 2007 Genomsnittlig medievinkling 1,0 0,5 0,0-0,5 Paul Lindquist Lidingö totalt Journalister Forskare/Experter Näringslivet Övriga borgerliga Kommuntjänstemän Lidingöpolitiker - opposition Organisationer Externa politiker Privatpersoner Myndigheter -1, k 20 k 30 k 40 k 50 k Räckvidd i miljoner Om man ser på alla Lidingöföreträdare sammantaget, politiker såväl som tjänstemän, är det en tydlig övervikt för positiv publicitet. Det kan i sammanhanget vara värt att notera att det finns anmärkningsvärt få företrädare för oppositionspartierna företrädda i publiciteten. Lidingös publicitet blir som mest positiv när det är tjänstemän som har ordet i medierna. Näringslivets publicitet består i ganska hög utsträckning av mäklarstatistik över bopriser. Utöver detta kan det nämnas att försäkringsbolaget If gick ut med nyheten att kommuner, bland

17 15 andra Lidingö, sparar pengar genom att inte teckna försäkringar som täcker loven för skolelever. Det höga betyget från Folksams hälsoindex kan också nämnas. Externa politiker kommer framförallt till tals i samband med skatteutjämningsfrågan, i andra hand i trängselskattefrågan. Privatpersoner har en samlad medievinkling som är svagt negativ. Detta är dock, enligt Cisions erfarenhet, en vanlig roll för privatpersoner/insändarskribenter i medierna. Lidingös publicitet är här inte på något sätt anmärkningsvärt negativ. Det finns inte heller något tydligt innehållsligt fokus i den negativa publiciteten. Publiciteten för organisationer är ganska polariserad mellan å ena sidan negativ publicitet där Kommunal vidtar stridsåtgärder mot en privat förskola som inte tecknat kollektivavtal och å andra sidan Svenskt Näringslivs rapport om att Lidingö är bra på kvinnligt företagande. Journalister, ledarskribenter, analytiker och krönikörer, är relativt sparsamt förekommande i materialet. Det är i sig ett tecken på att det inte funnits någon riktigt stor nyhet som berört Lidingö under året. En hel del artiklar handlar om bopriserna och skatteutjämningen. Tidningen Fokus kartläggning av svenska kommuner, där Lidingö fick ett mycket bra betyg, kan också nämnas.

18 16 Varumärken och ambassadörer Vi har även tittat efter om publiciteten ger spridning åt några tydliga varumärken förknippade med Lidingö. Resultatet är att Lidingöloppet och Bosön nämns ett halvdussin gånger vardera och att Millesgården omnämns tre gånger och Raoul Wallenberg dagen en gång. När det gäller ambassadörer har vi haft svårt att hitta några tydliga sådana i materialet. Kända personer som Ulf Brunnberg och Martina Haag förekommer enstaka gånger.

19 17 Profil och image I publiciteten har vi tittat på i vad mån publiciteten ger en bild av Lidingö som hälsosamt, entreprenörsvänligt, rikt, kulturellt eller Stockholmsnära. Med det sista menas att Lidingös geografiska närhet till Stockholms innerstad betonas. Hälsosamt Profil och image 2007 Entreprenörsvänligt Rikt Kulturellt Stockholmsnära Räckvidd i miljoner Positivt Negativt Diagrammet visar att det framförallt är bilden av Lidingö som en hälsosam kommun som kommuniceras i medierna var det sammanlagt 43 artiklar med en sammanlagd räckvidd på 14 miljoner möjliga mediekonsumenter som förmedlade bilden av Lidingö som hälsosamt är motsvarande siffror 61 artiklar med en räckvidd på 20 miljoner. All icke-negativ hälsopublicitet ingår i siffran, och dessutom ett antal andra nyheter, till exempel att Lidingö fick fler skolelever som åt riktig lunch när man tog bort avgifterna på skolluncherna. Det finns också en publicitet som förmedlar motsatsen, att Lidingö inte är en hälsosam kommun. Det är framförallt kopplat till misstankarna om miljöbrott i Gåshaga, men även till ett påstående om att Lidingö olagligt dumpar snö i Värtan och att det gick ut en varning om förorenat vatten vid Käppalabadet i augusti.

20 18 I det här sammanhanget kan det vara värt att uppmärksamma att i Research Internationals databas Orvesto Konsument ställs det sedan halvårsskiftet 2006 ett påstående till respondenterna: Det är viktigt att leva ett hälsosamt liv. Sammanlagt personer har svarat på enkäten under 2006 och första halvåret Undersökningen innehåller en stor mängd andra frågor. Av dessa personer har 131 respondenter funnits på Lidingö. Om man gör en jämförelse mellan hur alla svenskar mellan 15 och 79 svarat och Lidingöborna finns det några intressanta skillnader. Medan bara 26 procent i befolkningen som helhet instämmer helt i påståendet är motsvarande siffra 48 procent för Lidingöborna. Marknadsundersökning "Viktigt leva ett hälsosamt liv" Instämmer inte alls Instämmer knappast Varken eller/ej svar Instämmer något Instämmer helt Andel av befolkningen Alla svenskar Lidingöbor Källa: Orvesto Konsument 2007:2R

21 19 Om man gör en jämförelse av hur stor andel av befolkningen i alla kommuner i Stockholms län som instämmer helt i påståendet hamnar Lidingö klart i topp. Tilläggas bör att för de minsta kommunerna i länet är antalet respondenter så litet att de exkluderats ur redovisningen. Marknadsundersökning Lidingö Tyresö Sollentuna Sundbyberg Ekerö Österåker Järfälla Nynäshamn Upplands Väsby Stockholm Huddinge Solna Södertälje Nacka Botkyrka Täby Vallentuna Värmdö Danderyd Haninge Sigtuna Norrtälje Upplands-Bro "Viktigt leva ett hälsosamt liv" - instämmer helt Andel av befolkningen Källa: Orvesto Konsument 2007:2R Om man återgår till medieanalysen kan det konstateras att när det gäller bilden av Lidingö som entreprenörsvänligt och kulturellt saknas det i princip negativ motpublicitet. Bilden av kommunen som företagarvänlig förmedlas bland annat i Svenskt Näringslivs undersökning som omnämner Lidingö som bra på kvinnligt företagande. Den positiva kulturella publiciteten är innehållsligt spridd. Det är i stort sett exakt lika mycket publicitet som ger bilden av Lidingö som rikt i positiv bemärkelse som i negativ, snobbig, bemärkelse. För alla de andra parametrarna dominerar de positiva värdena. Den negativa publiciteten kommer framförallt i samband med publiciteten om utjämningssystemet, där det beskrivs som att t ex Norrland missgynnas och Lidingö och andra stockholmska kranskommuner gynnas. Det kan också nämnas att Lidingö i några artiklar beskrivs som negativt till att ta emot invandrare.

22 20 På den positiva sidan finns bland annat ett antal artiklar som på ett positivt sätt beskriver skattesänkningarna och det faktum att Lidingö uppvisar ett positivt ekonomiskt resultat. Slutligen kan det konstateras att det bara är en liten del av publiciteten som på något sätt berör att Lidingö ligger mycket nära Stockholms innerstad.

23 21 Medietyper Om man ser till i vilka medietyper Lidingö får sin publicitet är bilden extremt tydlig. Ganska exakt tre fjärdedelar av all publicitet kommer i storstadspress, d v s i första hand SvD, DN, City, Metro och Punkt SE. Det är i praktiken i dessa tidningar Lidingös mediebild avgörs, mätt i räckvidd. Storstadspress Publicitet i olika medietyper Dec nov 2007 Kvällspress TV Landsortspress Fackpress Populärpress Förortspress Radio Affärspress Räckvidd i miljoner

24 22 Enskilda medier Ett bevis för detta är statistiken över vilka medier som oftast rapporterat om Lidingö under Det är exakt de fem nämnda medierna som ligger i topp på den listan. Tittar man på räckvidd smyger Aftonbladet sig in i kvintetten. Dagens Nyheter Svenska Dagbladet Stockholm City Punkt SE Stockholm Metro Stockholm Stockholms Tidningen P4 Stockholm TT Metro Riks Aftonbladet Sydsvenskan Mitt i Nacka Expressen Mitt i Östermalm Mitt i Danderyd Jönköpings-Posten ABC Enskilt största medierna Dec nov Antal artiklar Dagens Nyheter Stockholm City Svenska Dagbladet Metro Stockholm Aftonbladet Punkt SE Stockholm SVT Rapport Expressen Metro Riks Sydsvenskan Kommunalarbetaren Dagens Industri SVT Text-TV TV4 Morgon Metro Bostad Stockholm Allt om Mat Metro Göteborg Göteborgs-Posten Enskilt största medierna Dec nov Räckvidd milj

25 23 I Orvesto Konsument redovisas även mediekonsumtionsvanor. Om man tittar på hur Lidingöbornas konsumtion av de 8 stora dagliga tidningarna i Stockholm ser ut i jämförelse med konsumtionen i hela länet finns det några tydliga skillnader. Lidingöborna läser Dagens Industri, Dagens Nyheter och framförallt Svenska Dagbladet i betydligt högre utsträckning. När det gäller kvällspressen och gratistidningarna läses de i lägre utsträckning av Lidingöborna än av länsinnevånarna sammantaget. Marknadsundersökning Andel i befolkning som läser medier Dagens Industri Dagens Nyheter Svenska Dagbladet Metro Punkt SE Stockholm City Aftonbladet Expressen Andel av befolkningen Alla i länet Lidingöbor Källa: Orvesto Konsument 2007:2R Ett annat sätt att uttrycka samma sak är att säga att om det i första hand är Lidingöbor man vill nå är det Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet som bör prioriteras.

Nacka kommun april juni 2008. Ulrika Isaksson

Nacka kommun april juni 2008. Ulrika Isaksson Nacka kommun april juni 2008 Ulrika Isaksson 2 Publiciteten i nyckeltal 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Genomslag Räckvidd i miljoner 56 53 46 36 34 51 Antal artiklar/inslag 155 157 191 137 121 173 Medievinkling

Läs mer

Publicitetsanalys. Nacka Kommun

Publicitetsanalys. Nacka Kommun Publicitetsanalys Nacka Kommun Januari - juni 2002 Observer Sverige AB Erika Wiklund 08-507 412 15 erika.wiklund@observer.se Projektledare: Maria Lundahl maria.lundahl@observer.se Innehåll 1. Sammanfattning

Läs mer

Nacka kommun. Mediebilden i samband med DI-projektet. Analytiker: Erika Wiklund erika.wiklund@observer.se

Nacka kommun. Mediebilden i samband med DI-projektet. Analytiker: Erika Wiklund erika.wiklund@observer.se Nacka kommun Mediebilden i samband med DI-projektet Analytiker: Erika Wiklund erika.wiklund@observer.se Syfte: Nacka i samband med DI-projektet Genom en rapport av publiciteten kring Dramatiska Institutets

Läs mer

Media Monitor Report December 2011

Media Monitor Report December 2011 Utskriftsdatum: 2012-01-01 Arkivet för Ufo-Forskning Media Monitor Report December 2011 Innehållsförteckning Rubrik Sida Media Monitor Report 2 Statistik per medietyp - Table 3 Statistik per medietyp -

Läs mer

Media Monitor Report Januari 2012

Media Monitor Report Januari 2012 Utskriftsdatum: 2012-02-01 Arkivet för Ufo-Forskning Media Monitor Report Januari 2012 Innehållsförteckning Rubrik Sida Media Monitor Report 2 Statistik per medietyp - Table 3 Statistik per medietyp -

Läs mer

Stockholm lyfter Sverige men 2 500 saknar behörighet

Stockholm lyfter Sverige men 2 500 saknar behörighet Stockholm lyfter Sverige men 2 500 saknar behörighet Nära 22 000 elever gick ut grundskolan i Stockholms län våren 2012. Trots att drygt var tionde inte når behörighet till gymnasiet har huvudstadsregionen

Läs mer

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Anna Huovinen, Lunaskolan. Vinnare av tävlingen Stockholms läns mest företagsamma människa 2014.

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Anna Huovinen, Lunaskolan. Vinnare av tävlingen Stockholms läns mest företagsamma människa 2014. MARS 2015 Företagsamheten 2015 Anna Huovinen, Lunaskolan. Vinnare av tävlingen s läns mest företagsamma människa 2014. s län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen... 2 Vem är företagsam?...

Läs mer

2016-04-04 1. Vad kan få länets invånare att resa mer kollektivt? Sammanställning av invånarenkäten 2016

2016-04-04 1. Vad kan få länets invånare att resa mer kollektivt? Sammanställning av invånarenkäten 2016 1 Vad kan få länets invånare att resa mer kollektivt? Sammanställning av invånarenkäten 2016 2 Innehåll Sammanfattning Resultat per fråga Deltagarna i undersökningen Om undersökningen 3 SAMMANFATTNING

Läs mer

Löneutveckling i Järfälla

Löneutveckling i Järfälla Löneutveckling i Järfälla Vad krävs för att Järfälla ska placera sig i topp fem i Stockholms län? Sandra Backlund Rapportnr: Dnr Bun 2016/160 Juni 2016 2016-04-29 1 (13) Innehåll 1. INLEDNING... 2 1.1.

Läs mer

Storstadsregionjämförelsen 2010. En jämförelse av nyckeltal inom utbildning i storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm

Storstadsregionjämförelsen 2010. En jämförelse av nyckeltal inom utbildning i storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm Storstadsregionjämförelsen 2010 En jämförelse av nyckeltal inom utbildning i storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm Inledning... 3 Storstadsområdena och dess indelning... 3 GR:s regionalpolitiska

Läs mer

Moderaterna bygger för det växande Stockholm. Under nästa mandatperiod bygger vi närmare 57 000 nya bostäder i Stockholms stad och län

Moderaterna bygger för det växande Stockholm. Under nästa mandatperiod bygger vi närmare 57 000 nya bostäder i Stockholms stad och län Moderaterna bygger för det växande Stockholm Under nästa mandatperiod bygger vi närmare 57 000 nya bostäder i Stockholms stad och län Vi välkomnar att Stockholmsregionen växer 2010-08-26 Stockholmsregionen

Läs mer

En jämförelse av nyckeltal inom utbildning i storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm

En jämförelse av nyckeltal inom utbildning i storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm 2009-02-20 Av: Viktor Andersson En jämförelse av nyckeltal inom utbildning i storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm Inledning Denna rapport jämför Göteborgsregionen med de två övriga svenska

Läs mer

En jämförelse av nyckeltal inom utbildning i storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm

En jämförelse av nyckeltal inom utbildning i storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm 2008-05-15 Av Mikael Johansson En jämförelse av nyckeltal inom utbildning i storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm Inledning Denna rapport jämför Göteborgsregionen med de två övriga svenska

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för hotell

Inkvarteringsstatistik för hotell Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2016:1 15.2.2016 Inkvarteringsstatistik för hotell Januari 2016 Hotellgästnätterna fortsätter öka även i januari Totala antalet övernattningar

Läs mer

Faktaunderlag till Kommunals kongress i Stockholm 28-31 maj 2013. kongressombud. välfärdssektorn

Faktaunderlag till Kommunals kongress i Stockholm 28-31 maj 2013. kongressombud. välfärdssektorn Faktaunderlag till Kommunals kongress i Stockholm 28-31 maj 2013 2013 2013 Att Delade vara turer i kongressombud välfärdssektorn Delade turer i välfärdssektorn Faktaunderlag Rapport av Kristina Mårtensson

Läs mer

Nacka kommun. Mediebilden i samband med flodvågskatastrofen. Analytiker: Erika Wiklund erika.wiklund@observer.se

Nacka kommun. Mediebilden i samband med flodvågskatastrofen. Analytiker: Erika Wiklund erika.wiklund@observer.se Nacka kommun Mediebilden i samband med flodvågskatastrofen Analytiker: Erika Wiklund erika.wiklund@observer.se En uppföljande rapport om mediernas rapportering om Nacka kommun i samband med tsunamikatastrofen

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Jönköpings län?

Vilka är lokalpolitikerna i Jönköpings län? POLITIKER PER LÄN 2012 Vilka är lokalpolitikerna i Jönköpings län? Hur nöjda är medborgarna? 1 2 Korta fakta - Jönköpings län Sveriges Kommuner och Landsting har i den här rapporten, som är baserad på

Läs mer

STHLM ARBETSMARKNAD:

STHLM ARBETSMARKNAD: STATISTIK OM STHLM ARBETSMARKNAD: Förvärvsarbetande i Stockholm 2009 S 2011:07 2011-06-17 Patrik Waaranperä 08-508 35 027 FÖRORD I denna rapport redovisas uppgifter om den förvärvsarbetande befolkningen

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Kalmar län?

Vilka är lokalpolitikerna i Kalmar län? POLITIKER PER LÄN 2012 Vilka är lokalpolitikerna i Kalmar län? Hur nöjda är medborgarna? 1 2 Korta fakta - Kalmar län Sveriges Kommuner och Landsting har i den här rapporten, som är baserad på SCB-statistik,

Läs mer

Det perfekta kvarteret

Det perfekta kvarteret Det perfekta kvarteret -- En undersökning av Novus på uppdrag av Gyllenforsen Fastigheter 8 december 2009 1 Vi frågade 600 invånare* i Stockholms Stad om vad som bäst bidrar till ett perfekt kvarter generellt

Läs mer

Attitydundersökning invånare Dubbelspår Göteborg-Borås 2014. Projektnummer: TRV 2013/45076

Attitydundersökning invånare Dubbelspår Göteborg-Borås 2014. Projektnummer: TRV 2013/45076 Attitydundersökning invånare Dubbelspår Göteborg-Borås Projektnummer: TRV / Bakgrund Trafikverket planerar att bygga dubbelspårig järnväg mellan Göteborg och Borås. Sträckan Göteborg-Borås är ett av Sveriges

Läs mer

Anmälan av rapporten Tandhälsan hos barn och ungdomar i Stockholms län 2015

Anmälan av rapporten Tandhälsan hos barn och ungdomar i Stockholms län 2015 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen ANMÄLAN 2016-04-15 1 (2) HSN 2016-0588 Handläggare: Hälso- och sjukvårdsnämnden Siri Lindqvist Ståhle 2016-05-24, p 28 Anmälan av rapporten Tandhälsan hos barn och ungdomar

Läs mer

Folkbiblioteken i Stockholms län i siffror

Folkbiblioteken i Stockholms län i siffror Folkbiblioteken i Stockholms län i siffror 2007 2011 Folkbiblioteken i Stockholms län i siffror 2007 2011 Regionbibliotek Stockholm STOCKHOLMS STADSBIBLIOTEK KULTURFÖRVALTNINGEN Krister Hansson, tel 508

Läs mer

Media Monitor Report Mars 2012

Media Monitor Report Mars 2012 Utskriftsdatum: 2012-04-01 Arkivet för Ufo-Forskning Media Monitor Report Mars 2012 Innehållsförteckning Rubrik Sida Media Monitor Report 2 Statistik per medietyp - Table 3 Statistik per medietyp - Grafisk

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för hotell

Inkvarteringsstatistik för hotell Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2016:4 26.5.2016 Inkvarteringsstatistik för hotell April 2016 Liten minskning av hotellgästnätter i april, preliminära siffor Antalet övernattningar

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Gävleborgs län?

Vilka är lokalpolitikerna i Gävleborgs län? POLITIKER PER LÄN 2012 Vilka är lokalpolitikerna i Gävleborgs län? Hur nöjda är medborgarna? 1 2 Korta fakta Gävleborgs län Sveriges Kommuner och Landsting har i den här rapporten, som är baserad på SCB-statistik,

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Stockholms län april 2016

Arbetsmarknadsläget i Stockholms län april 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Stockholms län april 2016 Den starka konjunkturen fortsätter att gynna många på Stockholms läns arbetsmarknad.

Läs mer

Politikbarometern 27 september 14 december Erik Lundbom, Cision

Politikbarometern 27 september 14 december Erik Lundbom, Cision Politikbarometern 27 september 14 december 2008 Erik Lundbom, Cision Politiken i mediebilden 27 september 14 december 2008 Sammanfattning Höstens politikrelaterade publicitet domineras dels av de olika

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3 SAMMANFATTNING 4 Centrala stadsområden 4 Perifera stadsområden 4 Landsbygdsområden 5 Mindre tätorter 5 KÄLLOR 5 DEFINITIONER, FÖRKLARINGAR OCH JÄMFÖRELSER

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Stockholms län januari 2016

Arbetsmarknadsläget i Stockholms län januari 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Stockholms län januari 2016 Stockholms län har en fortsatt stark arbetsmarknad. Enligt Arbetsförmedlingens

Läs mer

BOSTADSFÖRMEDLINGEN HJÄLPER DIG ATT HITTA NYTT HEM

BOSTADSFÖRMEDLINGEN HJÄLPER DIG ATT HITTA NYTT HEM BOSTADSFÖRMEDLINGEN HJÄLPER DIG ATT HITTA NYTT HEM VÄGEN TILL EN NY BOSTAD Hos oss på Bostadsförmedlingen är det du själv som söker och anmäler ditt intresse för bostäder i Stockholmsregionen. Tänk på

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Dalarnas län?

Vilka är lokalpolitikerna i Dalarnas län? POLITIKER PER LÄN 2012 Vilka är lokalpolitikerna i Dalarnas län? Hur nöjda är medborgarna? Vilka är lokalpolitikerna i Dalarnas län? 1 2 Korta fakta - Dalarnas län Sveriges Kommuner och Landsting har i

Läs mer

Media Monitor Report April 2012

Media Monitor Report April 2012 Utskriftsdatum: 2012-05-01 Arkivet för Ufo-Forskning Media Monitor Report April 2012 Innehållsförteckning Rubrik Sida Media Monitor Report 2 Statistik per medietyp - Table 3 Statistik per medietyp - Grafisk

Läs mer

Stockholmsregionen växer

Stockholmsregionen växer Stockholmsregionen växer En beskrivning om utrikes inflyttade till Stockholmsregionen STORSTHLM KSL KOMMUNERNA I STOCKHOLMS LÄN En beskrivning för ökad regional kunskap om utrikes inflyttade 2 Stockholmsregionen

Läs mer

#4av5jobb. Skapas i små företag. MÄLARDALEN

#4av5jobb. Skapas i små företag. MÄLARDALEN #4av5jobb Skapas i små företag. MÄLARDALEN Rapport Juli 2014 Innehållsförteckning arna håller krisorterna under armarna........ 3 Jobben kan bli fler om politikerna vill..3 Sverige totalt..... 4 Om undersökningen

Läs mer

Anmälan av rapport om medieexponering för bolagen inom koncernen Stockholms Stadshus AB

Anmälan av rapport om medieexponering för bolagen inom koncernen Stockholms Stadshus AB Tjänsteutlåtande Koncernstyrelsen 211-1-17 Ärende 9 Dnr 211/3.2.1/17 Sid. 1(15) 211-9-27 Handläggare: Sara Feinberg Telefon: 8-58 29 97 Till Koncernstyrelsen Anmälan av rapport om medieexponering för bolagen

Läs mer

Bilden av Lidingö. Rapport från attitydundersökning, november 2004

Bilden av Lidingö. Rapport från attitydundersökning, november 2004 Bilden av Lidingö Rapport från attitydundersökning, november 24 Innehållsförteckning 1. Allmänt 3 2. Syfte 3 3. Metod och urval 4 4. Vem har svarat 5 5. Resultat 6 6. Slutsatser 16 För frågor angående

Läs mer

TSL 2014:2 Minskat inflöde och snabbare ut i jobb

TSL 2014:2 Minskat inflöde och snabbare ut i jobb TSL 2014:2 Minskat inflöde och snabbare ut i jobb TSL-rapport januari 2014 Trygghetsfonden TSL är en kollektivavtalsstiftelse med Svenskt Näringsliv och LO som ägare och vår uppgift är att hjälpa uppsagda

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Värmlands län?

Vilka är lokalpolitikerna i Värmlands län? POLITIKER PER LÄN 2012 Vilka är lokalpolitikerna i Värmlands län? Hur nöjda är medborgarna? 1 2 Korta fakta - Värmland Sveriges Kommuner och Landsting har i den här rapporten, som är baserad på SCB-statistik,

Läs mer

Media Monitor Report Maj 2012

Media Monitor Report Maj 2012 Utskriftsdatum: 2012-06-01 Arkivet för Ufo-Forskning Media Monitor Report Maj 2012 Innehållsförteckning Rubrik Sida Media Monitor Report 2 Statistik per medietyp - Table 3 Statistik per medietyp - Grafisk

Läs mer

129 människor drunknade 2013

129 människor drunknade 2013 ANTAL OMKOMNA TILL FÖLJD AV DRUNKNING UNDER FIN SOMMAR - MÅNGA BADOLYCKOR 129 människor drunknade Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning har 129 personer omkommit i drunkningsolyckor

Läs mer

Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund - Hemslöjden 100 år. Analytiker: Måns Bergh

Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund - Hemslöjden 100 år. Analytiker: Måns Bergh Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund - Hemslöjden 100 år Analytiker: Måns Bergh Infopaq har på uppdrag av Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund analyserat mediernas rapportering kring föreningen

Läs mer

2012:6 Nyföretagande i Eskilstuna

2012:6 Nyföretagande i Eskilstuna 2012-09-12 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2012:6 Nyföretagande i Eskilstuna Enligt Tillväxtanalys,

Läs mer

2004 Notat 0408. Linda Hallenberg

2004 Notat 0408. Linda Hallenberg Jämställdhet i trafiknämnder Kartläggning av antal kvinnor och män i de nämnder som i Stockholms läns kommuner är ansvariga för trafiksäkerhet och trafikplanering. Linda Hallenberg 2004 Notat 0408 Sammanfattning

Läs mer

Turism 2015:8 17.9.2015. Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491. - Ålands officiella statistik - Beskrivning av statistiken

Turism 2015:8 17.9.2015. Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491. - Ålands officiella statistik - Beskrivning av statistiken Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2015:8 17.9.2015 Inkvarteringsstatistik för hotell Augusti 2015 Gästnätterna på hotellen ökade igen i augusti Totala antalet övernattningar

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Stockholms län februari 2016

Arbetsmarknadsläget i Stockholms län februari 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Stockholms län februari 2016 Stockholms län har en fortsatt stark arbetsmarknad. Arbetslösheten har haft

Läs mer

Statistik. om Stockholm Befolkningsöversikt 2013 Årsrapport. The Capital of Scandinavia. stockholm.se

Statistik. om Stockholm Befolkningsöversikt 2013 Årsrapport. The Capital of Scandinavia. stockholm.se Statistik om Stockholm Befolkningsöversikt 2013 Årsrapport The Capital of Scandinavia stockholm.se FÖRORD Denna rapport innehåller en översikt över befolkningens struktur och dess förändringar, framförallt

Läs mer

Fruktsamhet och mortalitet 2014

Fruktsamhet och mortalitet 2014 Demografisk rapport 2015:10 Fruktsamhet och mortalitet 2014 uppdelat på födelseländer, kommuner och delområden Befolkningsprognos 2015 2024/50 Arbetet med projektet Befolkningsprognos för Stockholms län

Läs mer

Länsrapport 2014 Stockholms län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2014 Stockholms län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2014 Stockholms län Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Om länsrapportens undersökning 2014 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig till

Läs mer

Arbetsmarknadsrapport 2009 Kvartal 4 2009

Arbetsmarknadsrapport 2009 Kvartal 4 2009 Kvartal 4 Arbetsmarknadsrapport Kvartal 4,5 Ersättningstagare december 8 december I december var,6 procent av Juseks medlemmar arbetssökande. Trenden mot en ökande arbetslöshet har därmed brutits och personalvetarna

Läs mer

Befolkningsprognos 2014-2017

Befolkningsprognos 2014-2017 1 Kommunledningsstaben Per-Olof Lindfors 2014-03-19 Befolkningsprognos 2014-2017 Inledning Sveriges befolkning ökade med ca 88971 personer 2013. Folkökningen är den största sedan 1946. Invandringen från

Läs mer

- Ålands officiella statistik - Turism 2015:13 29.1.2016. Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491

- Ålands officiella statistik - Turism 2015:13 29.1.2016. Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2015:13 29.1.2016 Inkvarteringsstatistik för hotell 2015 Hotellgästnätterna ökade under året Totala antalet övernattningar för alla hotell

Läs mer

Boindex Speglar hur väl hushållen har råd med sina husköp 2014-02-20

Boindex Speglar hur väl hushållen har råd med sina husköp 2014-02-20 Boindex Speglar hur väl hushållen har råd med sina husköp 2014-02-20 Boindex sjönk marginellt till 141,0 fjärde kvartalet 2013 Stigande småhuspriser förklarar nedgången Boindex uppgick till 141,0 fjärde

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för hotell

Inkvarteringsstatistik för hotell Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2013:8 17.9.2013 Inkvarteringsstatistik för hotell Augusti 2013 Lite färre hotellgästnätter i augusti Totala antalet övernattningar på

Läs mer

Statistik. om Stockholm Förvärvsarbetande i Stockholm 2012 Årsrapport. The Capital of Scandinavia. stockholm.se

Statistik. om Stockholm Förvärvsarbetande i Stockholm 2012 Årsrapport. The Capital of Scandinavia. stockholm.se Statistik om Stockholm Förvärvsarbetande i Stockholm 2012 Årsrapport The Capital of Scandinavia stockholm.se FÖRORD I denna rapport redovisas uppgifter om den förvärvsarbetande befolkningen i Stockholms

Läs mer

SVENSKT KVALITETSINDEX. Försäkring 2015. SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se

SVENSKT KVALITETSINDEX. Försäkring 2015. SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se SVENSKT KVALITETSINDEX Försäkring SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se 2 För ytterliga information besök vår hemsida (www.kvalitetsindex.se) eller kontakta; Johan Parmler Projektledare försäkring

Läs mer

Byggandets påverkan på prognos och befolkningsutveckling Modeller. Michael Franzén Metodenheten för individ- och hushållsstatistik

Byggandets påverkan på prognos och befolkningsutveckling Modeller. Michael Franzén Metodenheten för individ- och hushållsstatistik Byggandets påverkan på prognos och befolkningsutveckling Modeller Michael Franzén Metodenheten för individ- och hushållsstatistik Inledning Byggplanens påverkan på kommunernas prognosresultat Byggandets

Läs mer

Utredning av barnomsorg på obekväm arbetstid samt förslag till lösning i Upplands Väsby kommun

Utredning av barnomsorg på obekväm arbetstid samt förslag till lösning i Upplands Väsby kommun Utbildningsavdelningen 2014-05-21 Haina Berndtsson 08-590 971 47 Dnr UBN/2014:26 Haina.Berndtsson@upplandsvasby.se Utbildningsnämnden Utredning av omsorg på obekväm arbetstid samt förslag till lösning

Läs mer

Lokalt Företagsklimat ranking Västernorrland 2009

Lokalt Företagsklimat ranking Västernorrland 2009 Lokalt Företagsklimat ranking Västernorrland 2009 Program Från kl 11.15 så står lunchen framdukat på Utvecklingsavdelningen, Nybrog 13. Ca 11.40 börjar landshövding Bo Källstrand Kl 12.00 håller jag en

Läs mer

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Eva-Märet Nordenberg, Böle Byskola. Vinnare av tävlingen Jämtlands mest företagsamma människa 2014.

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Eva-Märet Nordenberg, Böle Byskola. Vinnare av tävlingen Jämtlands mest företagsamma människa 2014. MARS 2015 Företagsamheten 2015 Eva-Märet Nordenberg, Böle Byskola. Vinnare av tävlingen s mest företagsamma människa 2014. s län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen... 2 Vem är företagsam?...

Läs mer

Fakta om tidsbegränsade anställningar

Fakta om tidsbegränsade anställningar Fakta om tidsbegränsade anställningar Flera former av tidsbegränsade anställningar Som tidsbegränsat anställda räknas personer med allmän visstidsanställning (AVA), vikariat och säsongsanställning. Tidsbegränsade

Läs mer

Rapport från SKOP om Betyg på regering och opposition, 18 mars 2016 - kommentar av SKOP:s Birgitta Hultåker

Rapport från SKOP om Betyg på regering och opposition, 18 mars 2016 - kommentar av SKOP:s Birgitta Hultåker Rapport från SKOP om, 18 2016 - kommentar av SKOP:s Birgitta Hultåker - Fortsatt mycket lågt betyg på regeringen - 47 procent anser att regeringen gör ett dåligt jobb - Svag förtroendebalans även för borgerliga

Läs mer

En stad tre verkligheter

En stad tre verkligheter Uppsats i Historia1, Delkurs 1 Högskolan Dalarna, VT 2010 En stad tre verkligheter En uppsats om Sundsvallspressens bevakning av den stora strejken 1909 Rickard Björling Innehåll 1. Inledning. s. 2 1.1

Läs mer

Ekonomirapport från SKOP om Hushållens ränteförväntningar, 4 april 2016

Ekonomirapport från SKOP om Hushållens ränteförväntningar, 4 april 2016 Ekonomirapport från SKOP om, 4 il - kommentar av SKOP:s Ör Hultåker - Trendbrott i ränteförväntningarna - Hushållen tror att eventuella räntehöjningar skjuts framåt i tiden - Efter en längre tids stigande

Läs mer

Vad betyder 40-talisternas uttåg för företagens kompetensförsörjning? PATRIK KARLSSON JULI 2010

Vad betyder 40-talisternas uttåg för företagens kompetensförsörjning? PATRIK KARLSSON JULI 2010 Vad betyder 40-talisternas uttåg för företagens kompetensförsörjning? PATRIK KARLSSON JULI 2010 Inledning 2 1. Inledning För många företag är medarbetarna och deras kompetens den viktigaste resursen i

Läs mer

Femte jobbskatteavdraget i medierna

Femte jobbskatteavdraget i medierna Femte jobbskatteavdraget i medierna December 2013 Daniel Löfstedt Innehåll 1. Inledning sid 3 2. Metod sid 3 3. Sammanfattning och analys sid 3 4. Jobbskattefrågan är huvudämne eller central för artikelns

Läs mer

Preliminär elmarknadsstatistik per månad för Sverige 2014

Preliminär elmarknadsstatistik per månad för Sverige 2014 jan feb mar apr maj jun GWh GWh GWh GWh GWh GWh 6 859,6 6 342,1 6 814,5 5 965,4 5 706,5 5 382,4 1 213,7 872,3 1 200,3 902,0 681,7 611,8 6 374,9 5 876,2 6 247,9 4 875,8 3 487,7 3 395,2 529,2 496,2 557,8

Läs mer

Invandrarföretagare i Sverige och Europa. Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009

Invandrarföretagare i Sverige och Europa. Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009 Invandrarföretagare i Sverige och Europa Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009 Sammanfattning 1 Sammanfattning I denna rapport har möjligheter och hinder för företagandet i Sverige jämförts med motsvarande

Läs mer

NÄR DU SÖKER FAKTA OM

NÄR DU SÖKER FAKTA OM Hersby gymnasium Biblioteket NÄR DU SÖKER FAKTA OM EN HJÄLP VID INFORMATIONSSÖKNING 1 Det första Du söker information i är förmodligen ett allmänt uppslagsverk, bara för att få en uppfattning om ämnet

Läs mer

Effektmätning av gratistidningen

Effektmätning av gratistidningen Effektmätning av gratistidningen Nr 5, juni 01 Kampanjnummer: 0163 Målgrupp: Konsument, villahushåll Utskicksperiod: juni, v. 3, 01 Mätperiod: slutet v slutet v. 6, 01 Mediaeffekter observation och handling:

Läs mer

Handlingar till Kommunstyrelsens arbetsmarknadsutskotts sammanträde den 30 maj 2016

Handlingar till Kommunstyrelsens arbetsmarknadsutskotts sammanträde den 30 maj 2016 Handlingar till Kommunstyrelsens arbetsmarknadsutskotts sammanträde den 30 maj 2016 6,0 5,0 4,0 3,0 2,0 1,0 0,0 2016-05-17 Tillväxtkontoret Plan- och exploateringsavdelningen Karin Svalfors Jan-14 Feb-14

Läs mer

Södertörns nyckeltal 2009

Södertörns nyckeltal 2009 Södertörns nyckeltal 2009 Förskolan SÖDERTÖRNSKOMMUNERNA SAMVERKAR Handläggare/referens Christina Castfjord 08-535 360 61 christina.castefjord@huddinge.se 2 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Anpassning av befolkning och sysselsatta år 2030 enligt RUFS 2010 till utfallet av Stockholmsförhandlingen. Teknisk dokumentation

Anpassning av befolkning och sysselsatta år 2030 enligt RUFS 2010 till utfallet av Stockholmsförhandlingen. Teknisk dokumentation Anpassning av befolkning och sysselsatta år 2030 enligt RUFS 2010 till utfallet av Stockholmsförhandlingen Teknisk dokumentation Tillväxt, miljö och regionplanering (TMR) ansvarar för regionplanering och

Läs mer

Kvalitet före driftsform

Kvalitet före driftsform Kvalitet före driftsform - Ett program för valmöjligheter med ansvar för framtiden Socialdemokraterna i Haninge, Handenterminalen 3 plan 8 136 40 Haninge. Tel 745 40 74 socialdemokraterna.haninge@telia.com

Läs mer

Motion, utbildningsutskottet

Motion, utbildningsutskottet Motion, utbildningsutskottet Enligt PISA undersökningen 2012 har Sveriges 15-åriga elever bristfälliga kunskaper i de tre kärnämnena matematik, naturkunskap och läsförståelse. Detta är ett väldigt stort

Läs mer

Agenda. Del 2 Jämförelse mellan festivalerna Nyckeltal Mediekanal Tendens

Agenda. Del 2 Jämförelse mellan festivalerna Nyckeltal Mediekanal Tendens Lunds kommun 2010 Agenda Del 1 Fem festivaler har granskats kvalitativt under år 2010 Lunds humorfestival LitteraLund Lund International Choral Festival Bibu Fantastisk Filmfestival Vad har vi tittat på?

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Skåne? - hur nöjda är medborgarna?

Vilka är lokalpolitikerna i Skåne? - hur nöjda är medborgarna? Vilka är lokalpolitikerna i Skåne? - hur nöjda är medborgarna? Vilka är lokalpolitikerna i Skåne och hur nöjda är medborgarna? Sveriges Kommuner och Landsting har i den här rapporten, som är baserad på

Läs mer

Historia Årskurs 9 Vårterminen 2014

Historia Årskurs 9 Vårterminen 2014 Historia Årskurs 9 Vårterminen 2014 1 Inledning Utgångspunkten för de nationella proven i historia är kursplanen i historia. Denna har det övergripande målet att utveckla elevers historiemedvetande genom

Läs mer

Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer

Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer Sveriges kommuners bidrag till lokala brottsofferjourer En undersökning gjord av 2013-10-30 Sofia Barlind [Type text] [Type text] [Type text] 1 Innehåll: Om Brottsofferjouren 2 Bidrag 2 Kommunbidragsundersökningen

Läs mer

Högutbildade och den kreativa klassen - vilka förutsättningar har vi i Skaraborg? Utbildningsnivå 16 år och äldre

Högutbildade och den kreativa klassen - vilka förutsättningar har vi i Skaraborg? Utbildningsnivå 16 år och äldre Riket Medel VGR Riket Medel VGR Högutbildade och den kreativa klassen - vilka förutsättningar har vi i borg? Del 1 Statistik i diagram Om vi väljer att uttrycka befolkning med högre utbildning som de med

Läs mer

Läget i länet. Arbetsmarknad och ekonomi. september 2012

Läget i länet. Arbetsmarknad och ekonomi. september 2012 Läget i länet Arbetsmarknad och ekonomi september 2012 Läget i länet är en sammanställning av nyheter och statistik som tar sikte på att belysa det regionala perspektivet med inriktning mot arbetsmarknaden

Läs mer

Dnr: 2008-311-76. Statliga pensioner trender och tendenser

Dnr: 2008-311-76. Statliga pensioner trender och tendenser Dnr: 2008-311-76 Statliga pensioner trender och tendenser Framtida pensionsavgångar 2008-2017 Innehållsförteckning Förord 2 Sammanfattning av trender & tendenser 3 1. Pensionsavgångar inom statsförvaltningen

Läs mer

Historia Årskurs 9 Vårterminen 2015

Historia Årskurs 9 Vårterminen 2015 Historia Årskurs 9 Vårterminen 2015 1 Inledning Utgångspunkten för de nationella proven i historia är kursplanen i historia. Denna har det övergripande målet att utveckla elevers historiemedvetande genom

Läs mer

Information om yrkeshögskolans utbildningar med syfte att öka andelen studerande med utländsk bakgrund.

Information om yrkeshögskolans utbildningar med syfte att öka andelen studerande med utländsk bakgrund. Information om yrkeshögskolans utbildningar med syfte att öka andelen studerande med utländsk bakgrund. Myndigheten för yrkeshögskolans återrapportering 2011 1 (6) Datum: 2011-12-20 Information om yrkeshögskolans

Läs mer

Brukarundersökningar inom äldreomsorgen 2011

Brukarundersökningar inom äldreomsorgen 2011 ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2012-63-1.2.1. SID 1 (5) 2012-02-01 Handläggare: Hanna Markkula Telefon: 08-508 10 133 Till Östermalms stadsdelsnämnd sammanträde 2012-02-09

Läs mer

Folkbiblioteken i. Uppsala län 2013. regionala förutsättningar för kunskapssamhället

Folkbiblioteken i. Uppsala län 2013. regionala förutsättningar för kunskapssamhället Folkbiblioteken i län 2013 regionala förutsättningar för kunskapssamhället Förord Svensk biblioteksförening har sina medlemmars uppdrag att synliggöra bibliotekens verksamhet och därigenom öka förståelsen

Läs mer

9. Norrlänningarna och hälso- och sjukvården

9. Norrlänningarna och hälso- och sjukvården 9. Norrlänningarna och hälso- och sjukvården Sofia Reinholdt, Institutionen för industriell ekonomi och samhällsvetenskap, Luleå tekniska universitet Under de senaste 15 åren har många länder genomfört

Läs mer

MEDIEANALYS LIDINGÖ STAD

MEDIEANALYS LIDINGÖ STAD MEDIEANALYS LIDINGÖ STAD 1 JULI 31 DECEMBER 2013 Reformklubben Lisa Wärn, Martina Ternheim, Nora Anter och Therese Sarlin INNEHÅLL Inledning - Syfte - Frågeställningar Metod - Inhämtning - Bearbetning

Läs mer

Mötet, samtalet och det gemensamma sökandet

Mötet, samtalet och det gemensamma sökandet Media Lärgruppsplan Lärgruppsplan Kommunikation och medier av olika slag är i dag en stor del av allas vardag. Genom att i föreningen strategiskt fundera på hur ni vill att ert förhållande ska se ut kan

Läs mer

Medias inflytande. Hur påverkas samhället av media, och hur påverkar media samhället?

Medias inflytande. Hur påverkas samhället av media, och hur påverkar media samhället? Samhällskunskap årskurs 8 Arbetsområde: Media År: XT 201X Medias inflytande Hur påverkas samhället av media, och hur påverkar media samhället? Förmågor i fokus Reflektera över hur individer och samhällen

Läs mer

Det bästa året någonsin. Björn Lindgren, Johan Kreicbergs Juni 2008

Det bästa året någonsin. Björn Lindgren, Johan Kreicbergs Juni 2008 Det bästa året någonsin Björn Lindgren, Johan Kreicbergs Juni 2008 Inledning 1 Inledning Att 2007 var ett bra år på svensk arbetsmarknad är de flesta överens om. Antalet sysselsatta ökade med drygt 110

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Gävleborg och hur nöjda är medborgarna?

Vilka är lokalpolitikerna i Gävleborg och hur nöjda är medborgarna? Vilka är lokalpolitikerna i Gävleborg och hur nöjda är medborgarna? Sveriges Kommuner och Landsting har i den här rapporten, som är baserad på SCB-statistik, tittat på vad som är utmärkande för de lokala

Läs mer

Nöjd kund-undersökning 2011 Konsumentvägledning Hägersten-Liljeholmen, Kungsholmen, Norrmalm, Östermalm och Södermalms stadsdelar.

Nöjd kund-undersökning 2011 Konsumentvägledning Hägersten-Liljeholmen, Kungsholmen, Norrmalm, Östermalm och Södermalms stadsdelar. 1 Nöjd kund-undersökning 2011 Konsumentvägledning Hägersten-Liljeholmen, Kungsholmen, Norrmalm, Östermalm och Södermalms stadsdelar. Box 38001, 10068 Stockholm Telefon: 08-508 44 220 Fax: 08-674 43 29

Läs mer

Media Monitor Report Februari 2012

Media Monitor Report Februari 2012 Utskriftsdatum: 2012-03-01 Arkivet för Ufo-Forskning Media Monitor Report Februari 2012 Innehållsförteckning Rubrik Sida Media Monitor Report 2 Statistik per medietyp - Table 3 Statistik per medietyp -

Läs mer

Arbetsmarknadsinformation december 2010

Arbetsmarknadsinformation december 2010 Arbetsmarknadsinformation ember 2010 Arbetsmarknadsinformation december 2010 Innehåll Översikt: Fortsatt god arbetsmarknad men fler i program 3 Arbetsmarknadsläget för Sveriges Ingenjörer 5 Fallande siffror

Läs mer

FÖRTUR TILL BOSTAD FÖR DIG MED SÄRSKILDA BEHOV

FÖRTUR TILL BOSTAD FÖR DIG MED SÄRSKILDA BEHOV FÖRTUR TILL BOSTAD FÖR DIG MED SÄRSKILDA BEHOV UPPLANDS-BRO SIGTUNA Att ansöka om förtur till bostad Du som har starka medicinska behov, sociala behov eller en allvarlig hotbild kan ansöka om förtur till

Läs mer

Generation Gör det själv. Malin Sahlén, Stefan Fölster Juli 2010

Generation Gör det själv. Malin Sahlén, Stefan Fölster Juli 2010 Generation Gör det själv Malin Sahlén, Stefan Fölster Juli 2010 Generation Gör det själv Malin Sahlén Sammanfattning Arbetslösheten bland Sveriges ungdomar ligger fortsatt på oroande hög nivå. Under 2009

Läs mer

Attityd- och kunskapsundersökning gällande Stadsbiblioteket i Göteborg, 2008

Attityd- och kunskapsundersökning gällande Stadsbiblioteket i Göteborg, 2008 Attityd- och kunskapsundersökning gällande Stadsbiblioteket i Göteborg, 2008 Genomförd av Splitvision Research på uppdrag av Stadsbiblioteket i Göteborg Innehåll Kapitel 1 Inledning 3 Kapitel 2 Metod 6

Läs mer

Arbetslöshet 1996-2009 i Sveriges kommuner

Arbetslöshet 1996-2009 i Sveriges kommuner Linköpings kommun Statistik & Utredningar Statistikinfo 2010:14 Arbetslöshet 1996-2009 i Sveriges kommuner Den totala arbetslösheten 1996-2009 (inklusive personer i program med aktivitetsstöd) har varierat

Läs mer

?! Myter och fakta 2010

?! Myter och fakta 2010 ! yter ch fakta 2010 Det finns en massa föreställningar om den kommunala sektorn och dess verksamheter. I vissa fall är de rent felaktiga, i andra fall baseras de på en förenkling av verkligheten som

Läs mer