Nacka kommun april juni Ulrika Isaksson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nacka kommun april juni 2008. Ulrika Isaksson"

Transkript

1 Nacka kommun april juni 2008 Ulrika Isaksson

2 2 Publiciteten i nyckeltal Genomslag Räckvidd i miljoner Antal artiklar/inslag Medievinkling Andel neutral/positiv publ 87% 83% 94% 97% 92% 89% Ämnen Två största områdena Kultur Utbildning Nackamodellen Bostadspolitik Bostadspol Kommunalstrejk Kommunikationer Företag/näringsliv Bostadspolitik Utbildning Kultur/fritid Bostadspolitik Aktörer Största aktörsgrupp Skolelever Privatperson Privatperson Privatperson Företag/näringsliv Privatperson Nacka uttalar sig (antal artiklar) 14% 11% 19% 23% 22% 25% Främsta politiska företrädare Erik Langby Erik Langby Mats Gerdau Mats Gerdau Erik Langby Erik Langby Image Andel imagebärande publ 21% 37% 24% 16% 23% 13% Vanligaste image Ifrågasatt Ifrågasatt Ifrågasatt Framåt/drivande Förebild Framåt/drivande Om inget annat anges baseras siffrorna på bruttoräckvidd

3 Sammanfattning 3 Ett Nacka som sticker ut hakan intresserar! Nacka kommuns mediala närvaro har två huvudspår genomslaget beror antingen på att kommunen är först ut med något och därigenom sticker ut hakan eller på uppmärksamhet för vissa grundläggande kommunala angelägenheter som boende & byggande, utbildning och i viss mån kultur & fritid. En betydande del av Nackas synlighet hänger under många analysperioder samman med att kommunen leder utvecklingen inom något område. Sådana satsningar intresserar medierna, men också vissa externa aktörer som i sin tur hänvisar till kommunen på ett negativt eller positivt sätt. Denna typ av rapportering finns även i viss mån under nuvarande analysperiod och berör exempelvis äldreomsorgen, vårdnadsbidraget och kulturpengen. Nackas synlighet i samband med boende minskar för varje år! Under perioder utan särskilda aktiviteter eller satsningar som är speciella för Nacka är vissa ämnesområden viktigare än andra för det mediala genomslaget. Boende & byggande och utbildning är två sådana områden. Medan rapporteringen om utbildning är stabil över åren eller till och med ökande gäller motsatsen för boende & byggande. Från att tidigare ofta utgjort det ämnesområde som synts mest i rapporteringen (exempelvis nya byggprojekt och planer) har nu denna rapportering stadigt minskat sedan Mediebilden av kommunen i samband med boendenyheter är också betydligt mer negativ under nuvarande kvartal än tidigare. Undersökningar bidrar till positiv mediebild! En positiv mediebild av Nacka kommun är i ganska stor utsträckning beroende av undersökningar genomförda av externa aktörer. Undersökningar står under analysperioden för hälften av det positiva genomslaget. Att externa aktörer kommunicerar fördelaktig information och önskvärda budskap är givetvis värdefullt eftersom inte bara genomslaget ökar utan även trovärdigheten. En risk med ett beroende av externa aktörer är att möjligheten för kommunen själv att påverka och styra den mediala agendan minskar. En kombination av aktiv egen närvaro och mediala bundsförvanter är givetvis att föredra.

4 Sammanfattning 4 Få uttalanden av kommunen! Nacka kommuns eget aktörskap i medierna är fortsatt mycket lågt i jämförelse med åren innan Företrädare för Nacka är under perioden främst aktiva i rapporteringen om tv-programmet Körslaget där ett aktivt agerande kan vara orsaken till att rapporteringen blir informativ snarare än ifrågasättande. Kommunen uttalar sig också i samband med kritiken mot oseriösa hemtjänstföretag. Däremot har kommunen en passiv roll inom flera andra ämnesområden som kommunikationer & infrastruktur, boende & byggande samt företag & näringsliv. Många mediala budbärare! Nacka kommun har under perioden ett större antal bundsförvanter än fiender i medierna. Aktörer som tydligt stöttar kommunen i medierna och av denna anledning är viktiga för det positiva genomslaget är andra kommuner (som ofta använder Nacka som ett positivt exempel), aktörer som genomför undersökningar som visar på en positiv utveckling i kommunen (som Svenskt Näringsliv och Sveriges Kommuner och Landsting), men också för första gången skolelever. Dessa gruppers spridning av en fördelaktig bild av Nacka väger upp både kritiska aktörers synlighet (exempelvis journalister och facket) och kommunens egen mindre aktiva närvaro i rapporteringen. Det finns inga ständigt återkommande mediala fiender utan vilka aktörer som är kritiska varierar från år till år. Ett breddat innehåll av Nackamodellen! Nackamodellens synlighet i medierna har under ett par år begränsat sig till att handla om vårdnadsbidraget till föräldrar. Nu sker rapportering även om hemtjänst, kulturpeng, skolpeng och karriärcheckar. Själva begreppet Nackamodellen används aldrig i den mediala rapporteringen. Miljöarbete står inte i fokus i medierna! Nacka syns sällan på miljöområdet. Den mediala bilden av Nacka tyder på att kommunen inte profilerar sig eller leder utvecklingen inom detta område.

5 5 Total publicitet Nacka kommun Jämförelse april - juni Räckvidd i miljoner 100 Positivt Neutralt Negativt Bruttoäckvidd Medievinkling

6 6 Total publicitet Nacka kommun Rapporteringen om Nacka kommun under perioden april juni 2008 uppgår till 56 miljoner möjliga lästillfällen (bruttoräckvidd). Det har skrivits och sänts 155 artiklar och inslag. Publiciteten ligger i linje med hur stor den genomsnittliga rapporteringen varit under perioden april juni sedan En viss gradvis ökning kan urskiljas sedan 2004 och framåt. Det bör dock noteras att rapporteringen totalt sett under första halvåret under 2005 var rekordstor som ett resultat av rapportering i januari om flodvågskatastrofen (som drabbade Nacka kommuns invånare hårt) och samarbetet mellan Dramatiska Institutet och Nacka kommun. Orsakerna till ett jämförelsevis stort genomslag under april juni 1999 och 2000 är omfattande publicitet om skriftliga omdömen i Nackaskolor och hemsida där frigivna fångar namnges (1999) samt varierande utbildningsnyheter som slopad timplan och ny internationell skola (2000). Nacka kommun uppmärksammas under nuvarande tre-månadersperiod i första hand i samband med nyheter kopplade till kultur/evenemang/fritid. Även ämnesområdena kommunikationer/infrastruktur och utbildning genererar jämförelsevis stor publicitet.

7 7 Positivt och negativt genomslag Nacka kommun Jämförelse % 13% 64% 17% 73% 5% 86% 3% 15% 19% 21% 11% Negativt Neutralt Positivt Baserad på bruttoräckvidd

8 8 Positivt och negativt genomslag Nacka kommun Den värderande publiciteten ökar något efter att den gradvis minskat under de två senaste åren. Den positiva och den negativa rapporteringen är lika stor. Neutral rapportering står i sin tur för tre fjärdedelar av genomslaget. Det ges en positiv mediebild av Nacka kommun i 15 procent av rapporteringen. Det är en viss minskning sedan de två senaste åren. Minskningen beror främst på att Nacka mer sällan syns i rapporteringen om Svenskt Näringslivs undersökning om företagsklimat. Kommunen beskrivs i första hand på ett fördelaktigt sätt i samband med ämnesområdena utbildning (bland annat SKL-undersökning om betygsnivåer), företag/näringsliv (Svenskt Näringslivs undersökning om företagsklimat) och vård/omsorg (ofta andra kommuner som använder Nacka som positivt exempel). Det negativa genomslaget hänger i stor utsträckning samman med uppmärksammandet av en dokumentärfilm om Ryssviken. Området framställs som ett sista andningshål och det konstateras att de boende tvingas bort som ett resultat av byggandet av exklusiva bostadsrätter. När det gäller vård/omsorg beskrivs visserligen kommunen totalt sett oftare på ett fördelaktigt än ett kritiskt sätt men ämnesområdet står ändå för en betydande del av den negativa rapporteringen. Att kommunen godkänner oseriösa vårdföretag konstateras. Det hävdas att facket avslöjar oseriösa hemtjänstföretag och att Nacka kommun saknar kontroll.

9 9 Ämnen i publiciteten Nacka kommun 10 största ämnesområdena april - juni kultur/evenemang/fritid kommunikationer/infrastruktur utbildning vård/omsorg boende/bostadspolitik ekonomi företag/näringsliv miljö barnomsorg socialpolitik Räckvidd i miljoner Positivt Neutralt Negativt Notera att nyheter om Nacka-modellen har sorterats in under andra ämnesområden. Ex kundval inom hemtjänsten under vård & omsorg och vårdnadsbidraget under kategorin barnomsorg.

10 10 Ämnen i publiciteten Nacka kommun Förändringar april - juni Positivt Neutralt miljö barnomsorg företag/näringsliv vård/omsorg kommunikationer/infrastruktur boende/bostadspolitik utbildning kultur/evenemang/fritid Negativt socialpolitik Räckvidd i miljoner april juni 2007 april juni 2008 Notera att nyheter om Nacka-modellen har sorterats in under andra ämnesområden. Ex kundval inom hemtjänsten under vård & omsorg och vårdnadsbidraget under kategorin barnomsorg.

11 11 Ämnen i publiciteten Nacka kommun Nacka kommun uppmärksammas ovanligt ofta i samband med nyheter om kultur/evenmang/fritid. Anledningen är främst ett stort medialt intresse för tv-programmet Körslaget. Fokus ligger på huruvida olika kommuner betalat för att få komma med i programmet eller ej. En majoritet av rapporteringen är informativ och utan värdeomdömen. Det konstateras att Nacka är en av de kommuner som betalat pengar, men det förs sällan fram några åsikter om detta. Den efterföljande debatten är med andra ord mycket begränsad även om kommunen ifrågasätts på Expressens ledarsida när frågan ställs om sponsring av en tv-kanal verkligen är en kommunal angelägenhet. Även uppmärksammande av kulturpengen bidrar till en negativ mediebild av Nacka. Att kommersiell kultur gynnas i Nacka och att systemet resulterat i att den kommunala kulturverksamheten drivits i botten konstateras. Även branden i Folkets Hus i Boo ligger bakom delar av genomslaget om kultur, evenemang och fritid. Kommunikationer och infrastruktur är ett annat ämnesområde som genererar omfattande publicitet för kommunen. Rapporteringen ökar betydligt sedan motsvarande period förra året. Det hänger samman med medialt intresse för diskussionerna om planerna beträffande en framtida spårtrafik eller tunnelbana till Nacka. I vissa delar av denna rapportering beskrivs Nacka som en attraktiv tillväxtkommun. Mängden publicitet om utbildningsfrågor ligger kvar på en hög nivå även om den minskar jämfört med förra året. Rapporteringen om utbildning sker ofta i räckviddsstark press under 2008 vilket givetvis påverkar genomslaget positivt. Undersökningen om skolresultat genomförd av Sveriges Kommuner och Landsting ligger bakom en stor del av både genomslaget och den positiva mediebilden. I den övriga utbildningspubliciteten uppmärksammas bland annat systemet med karriärcheckar, Designgymnasiet och Nacka gymnasium. Rapporteringen om socialpolitik minskar efter flera år av negativ medial uppmärksamhet. Undersökningen av Länsstyrelsen som hävdar att Nacka kommun sällan utreder anmälningar om utsatta barn är begränsad.

12 12 Ämnen i publiciteten Nacka kommun Nacka kommuns synlighet i samband med vård- och omsorgsfrågor har klart ökat under de två senaste åren. Medan rapporteringen under förra året främst handlade om vårdföretaget Curanda är den nu mer varierad. Publiciteten är i stor utsträckning värderande det ges ofta en antingen positiv eller en negativ bild av kommunen. Publiciteten handlar ofta om kommunens system med kundval som beskrivs i positiva ordalag av exempelvis andra kommuner, men också om fusk i hemtjänstbolag som beskrivs som oseriösa. Rapporteringen om boende/bostadspolitik minskar. Från att kommunen tidigare uppmärksammats i diskussioner om prisfrågor, utförsäljning av allmännyttan och nya bostadsprojekt handlar nu rapporteringen nästan uteslutande om dokumentärfilmen Ryssviken. I reklamen inför tv-sändningen av filmen hävdas att de boende tvingas bort när området ska exploateras. Svenskt Näringsliv fortsätter att påverka mediebilden av Nacka positivt. Kommunen syns i undersökningen om vilka kommuner som har bäst företagsklimat. Även om det är andra kommuner som står i fokus framkommer det att Nacka har gott företagsklimat. Genomslaget är bara hälften så stort för motsvarande nyhet under förra året. Det finns varken någon rapportering i radio, tv eller Metro-editionerna detta år. Spridningen till landsortspressen är dessutom nästan obefintlig. Rapporteringen om Nackamodellen ökar och förändras i viss mån. Från att under de senaste åren helt och hållet handlat om vårdnadsbidraget är nu rapporteringen återigen mer varierad. Främsta fokus ligger på valfriheten inom äldreomsorgen/hemtjänsten (där andra kommuner bidrar till att måla upp en klart positiv bild av Nacka), men märks gör även rapportering om införandet av vårdnadsbidrag (där det framkommer att Nacka redan har ett eget system), kulturpeng (ett system som får kritik), karriärcheckar (studievägledning) och skolpeng. Noteras bör att nyheter om Nacka-modellen i nuvarande analysrapport splittrats upp och sorterats in under andra ämnesområden. Kundval inom hemtjänsten ligger exempelvis under vård & omsorg och vårdnadsbidraget under kategorin barnomsorg.

13 13 Vem pratar i Nacka kommuns publicitet? Nacka kommun som aktör april - juni % 89% 14% 11% % 77% 19% 23% Övrig publicitet Nacka kommun uttalar sig Baserad på antal artiklar

14 14 Vem pratar i Nacka kommuns publicitet? Nacka kommun som aktör april - juni Vem uttalar sig från Nacka kommun? Politiska företrädare 86% Erik Langby 2% Mattias Qvarsell 6% 6% Tobias Nässén Anders Selin Publicitet utan citat Tjänstemän Moderater Socialdemokrater Antal artiklar Baserad på antal artiklar

15 15 Vem pratar i Nacka kommuns publicitet? Nacka kommun uttalar sig i 14 procent av antalet artiklar och inslag under perioden. Även om det är en marginell ökning sedan motsvarande period förra året (11 procent) är det en klart lägre nivå än samtliga år dessförinnan. Från 1999 fram till 2005 uttalade sig Nacka kommun i ungefär en fjärdedel av rapporteringen. En mindre aktiv närvaro i medierna för kommunen kan urskiljas sedan två år tillbaka. Företrädare för Nacka kommun uttalar sig främst i samband med kultur/evenemang/fritid (Erik Langby om sponsorbidraget till Körslaget). Uttalanden finns även i viss mån om vård & omsorg (äldreomsorgschef Greger Bengtsson om oseriösa hemtjänstföretag ) och utbildning (musikskolan, studievägledning och SKLundersökningen). Nacka kommun uttalar sig däremot sällan eller aldrig i samband med nyheter om kommunikation & infrastruktur, boende & bostadspolitik samt företag & näringsliv. I rapporteringen om kommunikation & infrastruktur är istället Värmdö kommun förhållandevis aktiva, medan det är de boende och den aktuella filmaren som uttalar sig om Ryssviken (boende och bostadspolitik). Svenskt Näringsliv och enskilda företag står i sin tur för citaten i rapportering om företag & näringsliv. Kommunens tjänstemän och politiker uttalar sig i lika stor utsträckning. Politiker från moderaterna citeras vid tre gånger så många tillfällen som socialdemokrater. Övriga partier syns överhuvudtaget inte.

16 16 Vem pratar i Nacka kommuns publicitet? Externa aktörer april - juni Elever Journalister Privatpersoner SKL Annan kommuner Nacka kommun Facket Artist Svenskt Näringsliv Företag Räckvidd i miljoner Positivt Neutralt Negativt

17 17 Vem pratar i Nacka kommuns publicitet? Journalister och fackförbund är de aktörsgrupper som i störst utsträckning bidrar till en negativ mediebild av Nacka kommun. Enstaka journalister i räckviddsstark press reagerar på kommunens bidrag till Körslaget eller hanteringen av situationen med boende i Nackareservatet medan fackförbunden Kommunal ifrågasätter kommunen i samband med rapporteringen om oseriösa hemtjänstföretag och SKTF riktar kritik mot systemet med kulturpeng. De externa aktörer som istället målar upp en positiv bild av Nacka i medierna är fler till antalet. Aktörsgruppen elever är för första gången synliga mer än vid något enstaka tillfälle i mediernas rapportering om kommunen. Skolelever sprider indirekt en positiv bild av kommunen exempelvis i samband med uppmärksammande av demokratiutbildningen och populariteten hos Nacka gymnasium. Undersökningar genomförda av Sveriges Kommuner och Landsting liksom Svenskt Näringsliv påverkar också mediebilden av kommunen. Totalt sett står undersökningar och rankningar för en tredjedel av det positiva genomslaget för Nacka kommun i medierna. Andra kommuner fortsätter både att vara aktiva och vara lojala bundsförvanter till Nacka kommun. Kommuner ute i landet (exempelvis Jönköping, Norrköping och Kalmar) använder vid flera tillfällen hemtjänsten i Nacka som ett positivt exempel och stöd för egen argumentation. Andra kommuner är de som av ovan nämnda aktörsgrupper oftast pratar om Nacka, men når inte samma genomslag på grund av att rapporteringen ofta sker i mindre räckviddsstark press. Bland aktörsgruppen privatpersoner märks de boende i Ryssviken, men också människor som vid enstaka tillfällen uttalar sig om vårdnadsbidraget generellt, fastighetsskatten och valfriheten inom hemtjänsten. Det är ingen enskild fråga som dominerar. Artisten Markoolio uttalar sig i samband med branden på Folkets Hus i Boo.

18 18 Nacka kommuns image i medierna Förändring % april - juni % 79% 63% % 16% 76% 84% Imagebärande publicitet Övrig publicitet Baserad på bruttoräckvidd

19 19 Nacka kommuns image i medierna Enskilda imagevärden april - juni 21% % 45% 21% 6% 28% Ifrågasatt Framåt/drivande/expansiv Förebild Valfrihet Baserad på bruttoräckvidd

20 Nacka kommuns image i medierna 20 De imagevärden som Nacka kommun har gett Cision i uppdrag att följa i den mediala rapporteringen kommuniceras i något mindre omfattning nu än motsvarande period förra året. De positiva och de negativa imagevärdena har minskat i lika stor utsträckning. De positiva imagevärdena kommuniceras i något större utsträckning än de negativa. Nacka kommun ifrågasätts i något mindre utsträckning än under förra året. Medan kommunen under april juni 2007 i första hand ifrågasattes i samband med rapportering om socialtjänsten (utredningar om barn som far illa) är det nu en varierande rapportering som ligger bakom denna publicitet. Nacka ifrågasätts indirekt i samband med exploateringsplanerna för Ryssviken, men också exempelvis när rapporteringen handlar om oseriösa hemtjänstföretag och kulturpengen. Nacka beskrivs oftare än tidigare som framåt, drivande och expansiv i rapporteringen. Det sker i samband med varierande nyheter, exempelvis om planerna på en framtida spårväg/tunnelbana till Nacka då det ibland framkommer att kommunen växer och att allt fler väljer att flytta dit men också indirekt när publiciteten handlar om vårdnadsbidraget och att Nacka redan hunnit införa ett liknande system, sommarutbildningen om demokrati och vinterunderhållet som GPS-loggas. Däremot karaktäriseras inte Nacka kommun lika ofta som en förebild som tidigare. En orsak är att Svenskt Näringslivs undersökning om företagsklimat då kommunen indirekt framställs som en förebild är hälften så stor som under motsvarande period förra året. Nacka framställs även som en förebild när andra kommuner använder Nacka som ett positivt exempel i samband med rapportering om hemtjänsten. Publicitet som beskriver Nacka som en kommun med stor valfrihet handlar också bland annat om hemtjänsten. Det är ofta andra kommuner som står för denna beskrivning av Nacka. Kommunens möjlighet till valfrihet konstateras exempelvis vara framgångsrikt och en lösning på vardagspusslet.

21 21 Medietyper och enskilda medier Medietyper april - juni Räckvidd Antal artiklar 68% 49% 21% 4% 1% 2% 3% 10% 14% 19% 5% 1% 1% Storstadspress Kvällspress Fackpress Landsortspress Tv Affärspress Förortspress

22 22 Medietyper och enskilda medier Enskilda medier april - juni Dagens Nyheter Svenska Dagbladet Stockholm City Expressen Aftonbladet Punkt SE Stockholm Kommunalarbetaren Stockholms Tidningen Antal artiklar Tidningar som publicerar tre eller fler artiklar

23 23 Medietyper och enskilda medier Närvaron i både kvällspressen och landsortspressen ökar sedan förra året. Medan orsaken till ökningen i kvällspressen är det mediala intresset för Körslaget är det spridningen av nyheten om Ryssviken via TT-Spektra som ligger bakom den större närvaron i landsortspressen. En minskad rapportering finns i sin tur i tv och radio. De två tv-inslag som finns handlar om SKL-undersökningen. Fackpressen målar totalt sett upp den mest negativa bilden av kommunen. Det hänger främst samman med rapportering om oseriösa hemtjänstföretag och kritik mot systemet med kulturpeng. Det kan också konstateras att förra årets stora ökning i fackpressen håller sig kvar på samma nivå. Övriga medietyper ger en totalt sett neutral eller svagt positiv bild av Nacka. Medan storstadspressen främst intresserar sig för kommunikationer/infrastruktur (spårväg/tunnelbana) skriver landsortspressen främst om boende/bostadspolitik (Ryssviken). Fackpressen har en ganska varierad rapportering som bland annat fokuserar på vård & omsorg, företag & näringsliv och kultur. Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet är viktiga källor eftersom de båda har en benägenhet att publicera många artiklar om Nacka samtidigt som tidningarnas räckvidd är hög. Dessa tidningar har alltid legat högt uppe på topplistan både vad gäller antal artiklar och möjliga lästillfällen. Andra tidningar som tidigare också återfunnits högt upp är Stockholm City och Metro. Under nuvarande analysperiod publicerar dock Metro Stockholm enbart två artiklar vilket kan jämföras med Dagens Nyheters 27 stycken.

24 24 Geografisk fördelning Antal artiklar per län Nacka kommun i olika län Antal lästillfällen per län Stockholm Dalarna Jönköping Gävleborg Västernorrland Örebro Norrbotten Östergötland Kalmar Västra Götaland Skåne Antal lästillfällen per invånare > 20 artiklar artiklar 5-10 artiklar < 5 artiklar 0 artiklar Riksmedier och storstadspress med spridning ute I landet (ex Dagens Nyheter) är fördelade på de olika länen beroende på hur stor spridningen är.

25 25 Geografisk fördelning Det som skiljer Stockholmsmedierna* från medier kopplade till andra län är för det första att fokus är större på kommunikationer & infrastruktur. Ett större intresse visas också för enskilda kultursatsningar som exempelvis berör Nacka konsthall eller Öppna konsten (att Nackaborna ska få vara delaktiga i beslut kopplade till konst). Rapporteringen om fusket inom hemtjänsten är också nästan helt och hållet begränsad till Stockholmsmedier. I övriga län dominerar rapporteringen om Ryssviken (eftersom TT Spektra sprider information om dokumentären). Andra nyheter som i viss mån intresserar är tv-programmet Körslaget, fastighetsskattens utveckling, kundval inom hemtjänsten och branden i Folkets Hus. Mediebilden som ges i Stockholmsmedierna är totalt sett något mer negativ än den som ges i övriga län. Det hänger samman med att ett större antal positiva artiklar publiceras ute i landet än i Stockholmsmedierna. Dessa handlar om äldreomsorgen samt undersökningarna genomförda av Svenskt Näringsliv och Sveriges Kommuner och Landsting. En annan skillnad är att Nacka kommun i större utsträckning uttalar sig i Stockholmsmedierna. Citaten handlar om Körslaget, oseriösa hemtjänstföretag och musikskolecheckar. *Med Stockholmsmedier avses i detta avsnitt källor som är helt och hållet kopplade till Stockholmsområdet. Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet har även stor spridning även ute i landet och är därför inte inräknade. Skillnaderna beräknas således enbart på medier helt och hållet kopplade antingen till Stockholm eller till övriga län. Inkluderas samtliga källor (även riks- och storstadspress) blir givetvis skillnaderna klart mindre tydliga mellan Stockholm och övriga län.

26 26 Artikeltyper april - juni 92% 1% 1% 3% 3% Nyhetsartikel Debatt Förstasida Inslag Ledare Baserad på antal artiklar

27 27 Politisk tillhörighet - tidningar Positiv Neutral fp kd m oberoende/opolitisk c s Negativ Räckvidd i miljoner

28 Appendix Definitioner och förklaringar

29 29 Appendix Bakgrund och syfte Cision har gjort medieanalyser av den mediala rapporteringen om Nacka kommun sedan Denna medieanalys baseras på rapporteringen om Nacka under perioden april juni Alla jämförelser som görs bakåt i tiden görs med motsvarande perioder under de aktuella åren. Analysen syftar till att utvärdera publiciteten om Nacka kommun under en period. Den ska ses som ett strategiskt verktyg som kan tjäna som utgångspunkt för att finslipa det vidare kommunikationsarbetet. En annan målsättning med analysen är att tydliggöra skillnader och likheter i mediebilden sedan Utifrån detta kan trender eller förändringar identifieras. Analysen syftar även till att stärka kunskapen, öka medvetenheten och skapa en gemensam förståelse om hur kommunens mediebild ser ut. Analysen baseras på artiklar och inslag i svenska medier tillhandahållet av Nacka kommun. Nacka-Värmdöposten, Mitt i Nacka och Mitt i Värmdö ingår ej. Polisnotiser, kalendarier och publicitet om mediegymnasiet i Nacka ingår ej.

30 30 Appendix Frågeställningar Vilket genomslag får Nacka kommun i medierna? Hur ser publiciteten om Nacka kommun ut över tid? På vilket sätt skildras Nacka kommun i medierna positivt, neutralt eller negativt? Vilken image ges av Nacka kommun i medierna? I vilken utsträckning får Nacka kommun och dess företrädare möjligheter att uttala sig i publiciteten? Vilka politiska företrädare får uttala sig i medierna? Vilka externa aktörer förekommer i och påverkar Nacka kommuns publicitet? I vilka medier, medietyper och artikeltyper får Nacka kommun publicitet? Är bilden av Nacka kommun beroende av vilken politisk färg som tidningen har? Hur ser den geografiska fördelningen ut fördelat på antal lästillfällen i de olika länen?

31 31 Appendix Ämnen Utbildning Kultur/evenemang och fritid Nackamodellen Vård och omsorg Boende och bostadspolitik Företag och näringsliv Kommunikationer och infrastruktur Information Socialpolitik Ekonomi

32 32 Appendix Definitioner Bruttoräckvidd (möjliga lästillfällen): antal möjliga lästillfällen, det vill säga den potentiella spridningen. Vid mätning av publicitetens omfång har statistik över antalet möjliga läsare per tidning använts. Statistiken hämtas från Research Internationals Orvestoundersökning över läsvanor. Antal lästillfällen (syns i länsbilderna): bruttoräckvidd delat på antal invånare. I dessa siffror tas det även hänsyn till att invånare i de olika länen i olika utsträckning läser riks- och storstadspress (såsom Aftonbladet och Dagens Nyheter). Medievinkling visar i hur hög grad Nacka kommun sammankopplas med ord, formuleringar eller beskrivningar av sakförhållanden som ger ett fördelaktigt/ofördelaktigt intryck. Särskild vikt läggs vid om artikeln på ett entydigt sätt är fördelaktigt/ofördelaktigt för Nacka kommun. Artiklarna adderas utifrån bedömningen av medievinklingen och viktas mot det totala antalet läsare i samband med en specifik mediebild (till exempel ämne och aktör). De klart positiva artiklarna värderas till +1, svagt positiva till 0,5, neutrala till 0, svagt negativa till -0,5 och de klart negativa till -1. Den genomsnittliga medievinklingen visar sedan medelvärdet för den viktade medievinklingen.

Publicitetsanalys. Nacka Kommun

Publicitetsanalys. Nacka Kommun Publicitetsanalys Nacka Kommun Januari - juni 2002 Observer Sverige AB Erika Wiklund 08-507 412 15 erika.wiklund@observer.se Projektledare: Maria Lundahl maria.lundahl@observer.se Innehåll 1. Sammanfattning

Läs mer

Nacka kommun. Mediebilden i samband med DI-projektet. Analytiker: Erika Wiklund erika.wiklund@observer.se

Nacka kommun. Mediebilden i samband med DI-projektet. Analytiker: Erika Wiklund erika.wiklund@observer.se Nacka kommun Mediebilden i samband med DI-projektet Analytiker: Erika Wiklund erika.wiklund@observer.se Syfte: Nacka i samband med DI-projektet Genom en rapport av publiciteten kring Dramatiska Institutets

Läs mer

Nacka kommun 1 januari 30 juni 2007

Nacka kommun 1 januari 30 juni 2007 Nacka kommun 1 januari 30 juni 2007 Ulrika Isaksson ulrika.isaksson@cision.com 08-507 412 21 Bakgrund Cision, fd Observer, har gjort halvårsanalyser på uppdrag av Nacka kommun sedan 1999. Analysen syftar

Läs mer

Mediebilden av Lidingö Stad. December 2006 november 2007

Mediebilden av Lidingö Stad. December 2006 november 2007 Mediebilden av Lidingö Stad December 2006 november 2007 Projektledare: Erik Lundbom Analytiker: Tom Ehrling Cision Sverige AB 08-50 74 12 11 resp 08-50 74 12 00 erik.lundbom@cision.com resp tom.ehrling@cision.com

Läs mer

Publicitetsanalys Nacka Kommun

Publicitetsanalys Nacka Kommun Publicitetsanalys Nacka Kommun Januari - juni 2005 Ulrika Isaksson 08-507 412 21 Projektledare: Erika Wiklund erika.wiklund@observer.se 08-507 412 15 Innehåll 1. Sammanfattning 5. Image 2. Total publicitet/medievinkling

Läs mer

Publicitetsanalys. Nacka Kommun

Publicitetsanalys. Nacka Kommun Publicitetsanalys Nacka Kommun Januari - juni 2003 Observer Sverige AB Ulrika Isaksson/Maria Lundahl 08-507 412 21/08-507 412 18 maria.lundahl@observer.se ulrika.isaksson@observer.se Innehåll 1. Sammanfattning

Läs mer

Nacka kommun. Mediebilden i samband med flodvågskatastrofen. Analytiker: Erika Wiklund erika.wiklund@observer.se

Nacka kommun. Mediebilden i samband med flodvågskatastrofen. Analytiker: Erika Wiklund erika.wiklund@observer.se Nacka kommun Mediebilden i samband med flodvågskatastrofen Analytiker: Erika Wiklund erika.wiklund@observer.se En uppföljande rapport om mediernas rapportering om Nacka kommun i samband med tsunamikatastrofen

Läs mer

Femte jobbskatteavdraget i medierna

Femte jobbskatteavdraget i medierna Femte jobbskatteavdraget i medierna December 2013 Daniel Löfstedt Innehåll 1. Inledning sid 3 2. Metod sid 3 3. Sammanfattning och analys sid 3 4. Jobbskattefrågan är huvudämne eller central för artikelns

Läs mer

Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund - Hemslöjden 100 år. Analytiker: Måns Bergh

Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund - Hemslöjden 100 år. Analytiker: Måns Bergh Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund - Hemslöjden 100 år Analytiker: Måns Bergh Infopaq har på uppdrag av Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund analyserat mediernas rapportering kring föreningen

Läs mer

En stad tre verkligheter

En stad tre verkligheter Uppsats i Historia1, Delkurs 1 Högskolan Dalarna, VT 2010 En stad tre verkligheter En uppsats om Sundsvallspressens bevakning av den stora strejken 1909 Rickard Björling Innehåll 1. Inledning. s. 2 1.1

Läs mer

Politikbarometern 27 september 14 december Erik Lundbom, Cision

Politikbarometern 27 september 14 december Erik Lundbom, Cision Politikbarometern 27 september 14 december 2008 Erik Lundbom, Cision Politiken i mediebilden 27 september 14 december 2008 Sammanfattning Höstens politikrelaterade publicitet domineras dels av de olika

Läs mer

Medieanalys av kvinnodagen En undersökning av medias bevakning under 2005-2012. Mars 2013

Medieanalys av kvinnodagen En undersökning av medias bevakning under 2005-2012. Mars 2013 Medieanalys av kvinnodagen En undersökning av medias bevakning under 2005-2012 Mars 2013 Översikt och innehåll Medieanalysen översikt Medieanalysen undersöker mediebevakningen av den internationella kvinnodagen

Läs mer

Anmälan av rapport om medieexponering för bolagen inom koncernen Stockholms Stadshus AB

Anmälan av rapport om medieexponering för bolagen inom koncernen Stockholms Stadshus AB Tjänsteutlåtande Koncernstyrelsen 211-1-17 Ärende 9 Dnr 211/3.2.1/17 Sid. 1(15) 211-9-27 Handläggare: Sara Feinberg Telefon: 8-58 29 97 Till Koncernstyrelsen Anmälan av rapport om medieexponering för bolagen

Läs mer

Att övertyga. Ett ämnesövergripande MIK-projekt. Årskurs 7-9

Att övertyga. Ett ämnesövergripande MIK-projekt. Årskurs 7-9 Att övertyga Ett ämnesövergripande MIK-projekt Ett projekt som tränar eleverna i medie- och informationskunnighet och svarar mot centrala mål som de ska träna på i svenska, samhällskunskap och bild. Projektet

Läs mer

Agenda. Del 2 Jämförelse mellan festivalerna Nyckeltal Mediekanal Tendens

Agenda. Del 2 Jämförelse mellan festivalerna Nyckeltal Mediekanal Tendens Lunds kommun 2010 Agenda Del 1 Fem festivaler har granskats kvalitativt under år 2010 Lunds humorfestival LitteraLund Lund International Choral Festival Bibu Fantastisk Filmfestival Vad har vi tittat på?

Läs mer

Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014

Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014 Region Blekinge 2014-12-15 Catharina Rosenquist 0455-305029 Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014 Affärs- och innovationsutvecklingsinsatser

Läs mer

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun 2014-2016 2014-05-19 1. Syftet med planen Syftet med denna kommunikationsplan är att tydliggöra hur vi ska arbeta med miljökommunikation. Planen

Läs mer

Företagare i debatten. Vem vågar och vilka lyssnar?

Företagare i debatten. Vem vågar och vilka lyssnar? Företagare i debatten Vem vågar och vilka lyssnar? februari 2006 FÖRETAGARE I DEN POLITISKA DEBATTEN Vem vågar och vilka lyssnar? Under de senaste veckorna har det pågått en debatt om företagsledare ska

Läs mer

SVENSKA FOLKET TYCKER OM SOL OCH VIND

SVENSKA FOLKET TYCKER OM SOL OCH VIND Svenska folket tycker om sol och vind SVENSKA FOLKET TYCKER OM SOL OCH VIND PER HEDBERG E nergifrågor ligger i botten på listan över vilka frågor människor i Sverige anser vara viktiga. Listan toppas av

Läs mer

Vad har hänt med ordet privat? Privat en diskussion

Vad har hänt med ordet privat? Privat en diskussion 1 2 Vad har hänt med ordet privat? Idag pratas det mycket om att vi måste lyfta blicken och vara visionärer. På detta seminarium väljer vi istället att sänka blicken och skärskåda ordet privat. Vad har

Läs mer

Media Monitor Report December 2011

Media Monitor Report December 2011 Utskriftsdatum: 2012-01-01 Arkivet för Ufo-Forskning Media Monitor Report December 2011 Innehållsförteckning Rubrik Sida Media Monitor Report 2 Statistik per medietyp - Table 3 Statistik per medietyp -

Läs mer

Ovanligt bra chefer sökes EN UNDERSÖKNING OM MÅNGFALD I SVERIGES CHEFSKÅR

Ovanligt bra chefer sökes EN UNDERSÖKNING OM MÅNGFALD I SVERIGES CHEFSKÅR Ovanligt bra chefer sökes EN UNDERSÖKNING OM MÅNGFALD I SVERIGES CHEFSKÅR Innehåll Förord 3 Sammanfattning 4 Chefer i medierna och vad svenskarna tycker 5 Mångfalden lyser med sin frånvaro 5 Kvinnor är

Läs mer

Norrköpings kommun Brukarundersökning 2011. April 2011 Genomförd av CMA Research AB

Norrköpings kommun Brukarundersökning 2011. April 2011 Genomförd av CMA Research AB Norrköpings kommun Brukarundersökning 2011 April 2011 Genomförd av CMA Research AB Sammanfattning Grundskoleelever För tredje året i rad har Norrköpings kommun genomfört en brukarundersökning bland grundskoleelever

Läs mer

Media Monitor Report Januari 2012

Media Monitor Report Januari 2012 Utskriftsdatum: 2012-02-01 Arkivet för Ufo-Forskning Media Monitor Report Januari 2012 Innehållsförteckning Rubrik Sida Media Monitor Report 2 Statistik per medietyp - Table 3 Statistik per medietyp -

Läs mer

Utvärdering av Trafikverkets Externa Kommunikation. December 2014 Helena Stålnert, Stålnert Kommunikation AB

Utvärdering av Trafikverkets Externa Kommunikation. December 2014 Helena Stålnert, Stålnert Kommunikation AB Utvärdering av Trafikverkets Externa Kommunikation December 2014 Helena Stålnert, Stålnert Kommunikation AB Trafikverkets Externa Kommunikation Sammanfattning: Det gångna årets kritiska rapporter i media

Läs mer

Reumatikerförbundet Publicitetsanalys. 1 januari 11 december 2012

Reumatikerförbundet Publicitetsanalys. 1 januari 11 december 2012 Reumatikerförbundet Publicitetsanalys 1 januari 11 december 2012 Reumatikerförbundet i medierna 2012 Den mediala rapporteringen om Reumatikerförbundet ligger kvar på i stort sett samma nivå som för 2011

Läs mer

Medias inflytande. Hur påverkas samhället av media, och hur påverkar media samhället?

Medias inflytande. Hur påverkas samhället av media, och hur påverkar media samhället? Samhällskunskap årskurs 8 Arbetsområde: Media År: XT 201X Medias inflytande Hur påverkas samhället av media, och hur påverkar media samhället? Förmågor i fokus Reflektera över hur individer och samhällen

Läs mer

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s.

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s. Källkritik s. 11 Diskussion s. 2 Åsikter s. 3 Samarbete s. 10 Slutsatser s. 9 ELEVHJÄLP Fördelar och nackdelar s. 4 Konsekvenser s. 5 Lösningar s. 8 Perspektiv s. 7 Likheter och skillnader s. 6 1 Resonera/diskutera/samtala

Läs mer

Attitydundersökning invånare Dubbelspår Göteborg-Borås 2014. Projektnummer: TRV 2013/45076

Attitydundersökning invånare Dubbelspår Göteborg-Borås 2014. Projektnummer: TRV 2013/45076 Attitydundersökning invånare Dubbelspår Göteborg-Borås Projektnummer: TRV / Bakgrund Trafikverket planerar att bygga dubbelspårig järnväg mellan Göteborg och Borås. Sträckan Göteborg-Borås är ett av Sveriges

Läs mer

Filippa Reinfeldt Kommunstyrelsens ordförande

Filippa Reinfeldt Kommunstyrelsens ordförande Täby Täby kan bli en ännu bättre kommun att leva i! Täby har en mycket välskött ekonomi, en trygg äldrevård och våra skolor tillhör Sveriges bästa. Men jag är övertygad om att Täby kan bli ännu bättre.

Läs mer

Studentflaken 2013 hur gick det?

Studentflaken 2013 hur gick det? Fredrik Alfredsson Trafikkontoret 08-50828737 Studentflaken 2013 hur gick det? Bakgrund Inför Student 2012 togs förslaget fram att införa förbud mot studentflak. Förbudet skulle gälla kring tillfarterna

Läs mer

Barn- och ungdomspsykiatri

Barn- och ungdomspsykiatri [Skriv text] NATIONELL PATIENTENKÄT Barn- och ungdomspsykiatri UNDERSÖKNING HÖSTEN 2011 [Skriv text] 1 Förord Patienters erfarenheter av och synpunkter på hälso- och sjukvården är en viktig grund i vårdens

Läs mer

Tre frågor till partidistrikten Stockholms län om Kultursamverkansmodellen.

Tre frågor till partidistrikten Stockholms län om Kultursamverkansmodellen. Tre frågor till partidistrikten Stockholms län om Kultursamverkansmodellen. 1. Hur avser ert parti att driva frågan om att implementera kultursamverkansmodellen i Huvudstadsregionen, i vår gemensamma Stockholmsregion?

Läs mer

Får barnen komma till tals?

Får barnen komma till tals? Hur skriver vi om barn? Hur ofta får barnen säga sitt? Får barnen komma till tals? Vem uttalar sig om barnen? När får barnen berätta sin bild? Medieanalys: om barns synlighet i svensk media 1 Inledning

Läs mer

fokus på anhöriga nr 20 dec 2011

fokus på anhöriga nr 20 dec 2011 FOTO: SCANPIX fokus på anhöriga nr 20 dec 2011 Anhöriga i stort behov av eget stöd En enkät som föreningen Attention i våras skickade ut till sina medlemmar visade att få anhöriga känner till bestämmelsen

Läs mer

Jordbruksverket i media 2010

Jordbruksverket i media 2010 Jordbruksverket i media 2010 Lars Lövgren lars.lovgren@infopaq.se www.infopaq.se Innehåll och syfte Jorbruksverket 2010 Innehåll Syfte 2 Sammanfattning och reflektioner 3 Årsöversikt 4 Jämförelser 5 Kvalitet

Läs mer

Filmutbudet i mellanstora städer

Filmutbudet i mellanstora städer Svenska Filminstitutet Box 27126, 2 52 Stockholm Besök: Filmhuset, Borgvägen 1-5 Telefon: 8-665 11 Fax: 8-661 18 2 www.sfi.se 211-11-3 Filmutbudet i mellanstora städer Kortfattad översikt 21-211 Inledning

Läs mer

Jobba rätt, vecka 38 en kampanj för alla SEKO Postens medlemmar i Posten Meddelande

Jobba rätt, vecka 38 en kampanj för alla SEKO Postens medlemmar i Posten Meddelande Jobba rätt, vecka 38 en kampanj för alla SEKO Postens medlemmar i Posten Meddelande SEKO Postens råd i Posten Meddelande AB har under 2011 haft som en av sina aktiviteter att genomföra en landsomfattande

Läs mer

Centerstudenters eftervalsanalys 2014 Av Hannes Hervieu och Alfred Askeljung

Centerstudenters eftervalsanalys 2014 Av Hannes Hervieu och Alfred Askeljung EN BREDARE RÖRELSE Centerstudenters valrörelse kan självklart inte särskiljas från Centerpartiets valrörelse. Våra kandidater ställde upp i valet som Centerpartister med Centerpartiets valfrågor och politiska

Läs mer

SCB:s Demokratidatabas 1998 2008. Beskrivning av Demokratidatabasens innehåll och utveckling 1998 2008

SCB:s Demokratidatabas 1998 2008. Beskrivning av Demokratidatabasens innehåll och utveckling 1998 2008 SCB:s Demokratidatabas 1998 2008 Beskrivning av Demokratidatabasens innehåll och utveckling 1998 2008 Innehåll 1. Inledning... 4 Bakgrund... 4 Information om demokratidatabasen... 5 Variabler...5 Källor

Läs mer

Chockhöjd fastighetsskatt om (S) ger (V) inflytande

Chockhöjd fastighetsskatt om (S) ger (V) inflytande Chockhöjd fastighetsskatt om (S) ger (V) inflytande Chockhöjd fastighetsskatt om (S) ger (V) inflytande Fastighetsskatten är ofta på tapeten i skattedebatten. Bland såväl politiker som ekonomer framförs

Läs mer

PARKERINGSPLATSER EN DEL AV STADENS BLODOMLOPP. Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen

PARKERINGSPLATSER EN DEL AV STADENS BLODOMLOPP. Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen PARKERINGSPLATSER EN DEL AV STADENS BLODOMLOPP Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen Förord Få frågor väcker engagemang som parkeringar. Det kan handla om antalet parkeringsplatser, platsernas placering

Läs mer

Med fokus på ungdomars röst och 365 andra saker

Med fokus på ungdomars röst och 365 andra saker Med fokus på ungdomars röst och 365 andra saker Det är helt knäppt att vårt samhälle är så segregerat. Blanda mer! Den åsikten uttryckte nästan alla de drygt 130 ungdomar som intervjuades i projektet RÖST.

Läs mer

INLEDNING... 3 SYFTE... 3 METOD... 3 URVAL OCH INSAMLING AV INFORMATION... 3 FRÅGEFORMULÄR... 3 SAMMANSTÄLLNING OCH ANALYS... 4

INLEDNING... 3 SYFTE... 3 METOD... 3 URVAL OCH INSAMLING AV INFORMATION... 3 FRÅGEFORMULÄR... 3 SAMMANSTÄLLNING OCH ANALYS... 4 INLEDNING... 3 SYFTE... 3 METOD... 3 URVAL OCH INSAMLING AV INFORMATION... 3 FRÅGEFORMULÄR... 3 SAMMANSTÄLLNING OCH ANALYS... 4 BORTFALLREDOVISNING... 4 Bortfall... 4 RESULTAT SAMTLIGA RESPONDENTER...

Läs mer

Väljarnas syn på ökande klyftor

Väljarnas syn på ökande klyftor SOCIAL- OCH VÄLFÄRDSPOLITIK Väljarnas syn på ökande klyftor Rapport från Kalla Sverige-projektet Väljarnas syn på ökande klyftor Sammanfattning... 1 Inledning... 3 Fördelningen av inkomster och förmögenheter...

Läs mer

känna till några vanliga myter och motiv i litteraturen, vilka speglar frågor som har sysselsatt människor under olika tider

känna till några vanliga myter och motiv i litteraturen, vilka speglar frågor som har sysselsatt människor under olika tider Ondska Ur skolverkets kursmål Eleven skall kunna förmedla åsikter, erfarenheter och iakttagelser i / / skrift på ett sätt som är anpassat efter situationen och mottagaren kunna delta i samtal och diskussioner

Läs mer

Kultur- och fritidsbudget i ekonomiska kristider ENKÄTSTUDIE OM BUDGETEN 2010 FÖR KOMMUNER OCH LANDSTING

Kultur- och fritidsbudget i ekonomiska kristider ENKÄTSTUDIE OM BUDGETEN 2010 FÖR KOMMUNER OCH LANDSTING Kultur- och fritidsbudget i ekonomiska kristider ENKÄTSTUDIE OM BUDGETEN 2010 FÖR KOMMUNER OCH LANDSTING Kultur- och fritidsbudget i ekonomiska kristider ENKÄTSTUDIE OM BUDGETEN 2010 FÖR KOMMUNER OCH

Läs mer

Dialogforum Tullinge

Dialogforum Tullinge 2011-08-23 Dialogforum Tullinge Innehållsförteckning 1. Inledning....1 2. Kritik mot dialogforum Tullinge...2 2.1 Ett konkret exempel - Kulturhus i Tullinge.....4 2.2 Tullingepartiets inställning till

Läs mer

Kommunikationspolicy Stockholms läns landsting. Tillhörande riktlinjer Riktlinjer för internkommunikation, press och webb

Kommunikationspolicy Stockholms läns landsting. Tillhörande riktlinjer Riktlinjer för internkommunikation, press och webb Kommunikationspolicy Stockholms läns landsting Tillhörande riktlinjer Riktlinjer för internkommunikation, press och webb Antagen av Landstingsstyrelsen 2004 1(8) Förord Stockholms läns landsting (SLL)

Läs mer

BRUCE SPRINGSTEEN STOCKHOLMS STADION JUNI 2009

BRUCE SPRINGSTEEN STOCKHOLMS STADION JUNI 2009 1 BRUCE SPRINGSTEEN STOCKHOLMS STADION JUNI 009 INNEHÅLL sid Om undersökningen Några definitioner 4 Publikens ålder och kön 5 Besökarnas hemvist 6 Första informationskällan 7 Samtliga informationskällor

Läs mer

Det fattas stora medicinska grävjobb

Det fattas stora medicinska grävjobb Det fattas stora medicinska grävjobb Ragnar Levi, författare, medicinjournalist med läkarexamen och informationschef på Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) Tycker du att kvaliteten på medicinjournalistiken

Läs mer

ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik

ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik Sammanställning kompetenskartläggning ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik 2012-05-11 Elisabet Ström Bilagor: Bilaga 1: Intervjumall Bilaga 2: Kompetensbehov per företag sammanställning Sidan 1 av 12 1. Introduktion

Läs mer

Företagande med LOV. Svend Dahl Juni 2010

Företagande med LOV. Svend Dahl Juni 2010 Företagande med LOV Svend Dahl Juni 2010 Innehåll 1 Innehåll Sammanfattning... 2 Bakgrund...3 Införandet av LOV... 4 De privata utförarna i LOV...5 Många nystartade företag tack vare LOV... 6 Positiva

Läs mer

Skolsköterska i stället för BUP-kö! - Stärk elevhälsan i Skellefteå

Skolsköterska i stället för BUP-kö! - Stärk elevhälsan i Skellefteå Skolsköterska i stället för BUP-kö! - Stärk elevhälsan i Skellefteå Rapport från Folkpartiet i Skellefteå, september 2010 1 Stärk elevhälsan i Skellefteå! Barn och ungdomar mår sämre i vår tid än tidigare,

Läs mer

Plan för att öka verksamheternas attraktionskraft

Plan för att öka verksamheternas attraktionskraft Plan för att öka verksamheternas attraktionskraft 1 Inledning Värmdös befolkning har nära till förskola, skola och jobb. Butiker, bibliotek och närservice finns i välmående lokalsamhällen som spirar i

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL 2015 2018 MEDBORGAREN I FOKUS

KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL 2015 2018 MEDBORGAREN I FOKUS 2015-05-05 [1] KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL 2015 2018 MEDBORGAREN I FOKUS Gemensamt förslag [2] Kommunfullmäktiges mål 2015-2018 Styrmodellen De av kommunfullmäktige fastställda målen för mandatperioden 2015-2018

Läs mer

9. Norrlänningarna och hälso- och sjukvården

9. Norrlänningarna och hälso- och sjukvården 9. Norrlänningarna och hälso- och sjukvården Sofia Reinholdt, Institutionen för industriell ekonomi och samhällsvetenskap, Luleå tekniska universitet Under de senaste 15 åren har många länder genomfört

Läs mer

Medieexponering för bolagen inom koncernen Stockholms Stadshus AB

Medieexponering för bolagen inom koncernen Stockholms Stadshus AB Koncernstyrelsen 2006-06-19 Ärende 12 Dnr 06/300/34 Sid. 1(8) 2006-06-07 Sara Feinberg 08-508 290 97 Medieexponering för bolagen inom koncernen Stockholms Stadshus AB Förslag till beslut Koncernstyrelsen

Läs mer

Media styr alla dina intressenter

Media styr alla dina intressenter Media styr alla dina intressenter Isabella Engblom, VD, Tillit Kommunikation: Varför heter ditt företag Tillit Kommunikation? Namnet Tillit kom av att det är vad som krävs för att få till stånd bra kommunikation.

Läs mer

Umeå. Media. Grundskola 6 LGR11 Hkk Sh Bl Sv

Umeå. Media. Grundskola 6 LGR11 Hkk Sh Bl Sv Media Grundskola 6 LGR11 Hkk Sh Bl Sv När vi jobbar med media kommer du att få lära dig om reklamens syfte och påverkan. Du får lära dig hur en tidning är uppbyggd samt hur hur de olika delarna, som tex

Läs mer

#4av5jobb. Skapas i små företag. VÄSTERBOTTEN

#4av5jobb. Skapas i små företag. VÄSTERBOTTEN #4av5jobb Skapas i små företag. VÄSTERBOTTEN Rapport Juli 2014 Innehållsförteckning arna håller krisorterna under armarna........ 3 Jobben kan bli fler om politikerna vill..3 Sverige totalt..... 4 Om undersökningen

Läs mer

Överenskommelsen mellan SABO och Hyresgästföreningen second opinion på nyhetsrapporteringen

Överenskommelsen mellan SABO och Hyresgästföreningen second opinion på nyhetsrapporteringen Överenskommelsen mellan SABO och Hyresgästföreningen second opinion på nyhetsrapporteringen Second Opinion onsdag den 29 april 2009 1 1. Bakgrund Second Opinion har på Fastighetsägarna Sveriges uppdrag

Läs mer

Löneutvecklingen inom det statliga förhandlingsområdet. statistikperioden september 1999 till september 2000

Löneutvecklingen inom det statliga förhandlingsområdet. statistikperioden september 1999 till september 2000 Löneutvecklingen inom det statliga förhandlingsområdet statistikperioden september 1999 till september 2000 avtalsperioden för RALS 1998 2001 FÖRORD I december 2000 skickade Arbetsgivarverket, på sedvanligt

Läs mer

Strategi. Luleå kommuns strategi för jämställdhetsintegrering

Strategi. Luleå kommuns strategi för jämställdhetsintegrering Strategi Luleå kommuns strategi för jämställdhetsintegrering 1 Dokumenttyp: Strategi Dokumentnamn: Luleå kommuns strategi för jämställdhetsintegrering Dokumentansvarig: Anna Lindh Wikblad Senast reviderad:

Läs mer

7. Socialt kapital i norra Sverige

7. Socialt kapital i norra Sverige 7. Socialt kapital i norra Sverige Anders Lidström, Statsvetenskapliga institutionen, Umeå universitet Det magiska sociala kapitalet När man talar om kapital tänker man kanske i första hand på ekonomiskt

Läs mer

Rösta. september! Möjligheternas. Välfärd före skattesänkningar

Rösta. september! Möjligheternas. Välfärd före skattesänkningar Rösta 19 september! Möjligheternas Kommun Välfärd före skattesänkningar HAMMARÖ ska vara möjligheternas kommun framtida välfärd Det är många som vill bo på Hammarö, vilket är positivt. Fler invånare ger

Läs mer

Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern. De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn

Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern. De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn November 2013 Innehåll 1 Förord och sammanfattning... 3 2 Om jobbhälsobarometern...

Läs mer

Medierna och riksdagsvalet sambandet mellan publicitet och valresultat

Medierna och riksdagsvalet sambandet mellan publicitet och valresultat Medierna och riksdagsvalet sambandet mellan publicitet och valresultat En delrapport från TNS Sifo Om undersökningen Analysperiod: 13 januari 18 juni 2014 Medieurval: SR Ekot 16:45, SVT Rapport 19:30,

Läs mer

Medieexponering för bolagen inom koncernen Stockholms Stadshus AB

Medieexponering för bolagen inom koncernen Stockholms Stadshus AB Koncernstyrelsen 2007-03-26 Ärende 10 Dnr 06/300/34 Sid. 1(10) 2007-03-07 Sara Feinberg 08-508 290 97 Medieexponering för bolagen inom koncernen Stockholms Stadshus AB Förslag till beslut Koncernstyrelsen

Läs mer

Material till frågan om kampen för kvinnlig rösträtt

Material till frågan om kampen för kvinnlig rösträtt Material till frågan om kampen för kvinnlig rösträtt 1 Tidslinje för händelser som har med införandet av kvinnlig rösträtt att göra 1866 1902 1909 1917 17 1918 17 2 Källor B-G: Historiska källor Tillsammans

Läs mer

Mediedjungeln (sas) mediekunskap för barn

Mediedjungeln (sas) mediekunskap för barn Lärarhandledning för Svenska som andraspråk Av-nummer: 21222tv1-5 av Carolina Ahnhem De fem första programmen i serien Mediedjungeln handlar om hur man gör TV, radio, nyhetsprogram, såpor och hur man skriver

Läs mer

Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018

Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018 Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018 5 frågor som vi tänker fokusera på 2014-2018 Norrlands bästa företagsklimat Ordning och reda i ekonomin Bra inomhusoch utomhus miljöer för barn, unga

Läs mer

Ungdomars inställning till IT

Ungdomars inställning till IT Ungdomars inställning till IT - kunskap, kännedom, karriär Attitydundersökning kring utbildning och karriär inom IT-området. Underlag framtaget av KW Partners på uppdrag av IT&Telekomföretagen. Oktober

Läs mer

Öppna prioriteringar i Östergötland Del II. Massmediernas rapportering av beslutsprocessen

Öppna prioriteringar i Östergötland Del II. Massmediernas rapportering av beslutsprocessen Öppna prioriteringar i Östergötland Del II. Massmediernas rapportering av beslutsprocessen Karin Bäckman Per Carlsson Katrin Lindroth PrioriteringsCentrum 2005:7 ISSN 1650-8475 FÖRORD Utveckling av rättvisa

Läs mer

NÄRINGSLIVSSTRATEGI FÖR LYSEKILS KOMMUN TILL ER TJÄNST!

NÄRINGSLIVSSTRATEGI FÖR LYSEKILS KOMMUN TILL ER TJÄNST! NÄRINGSLIVSSTRATEGI FÖR LYSEKILS KOMMUN TILL ER TJÄNST! ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2014-01-30 Del 1: Näringslivsvision Del 2: Mål Innehållsförteckning INLEDNING DEL 1 - NÄRINGSLIVSVISION VAD? NÄRINGSLIVSVISION

Läs mer

Lokalradiosändningarna i 104,0 RIX FM Kalmar, 2007-08-31, kl. 6.00 18.00; fråga om annonsmängd och otillbörligt gynnande

Lokalradiosändningarna i 104,0 RIX FM Kalmar, 2007-08-31, kl. 6.00 18.00; fråga om annonsmängd och otillbörligt gynnande 1/6 BESLUT SB 226/08 2008-03-31 Dnr: 700/07-31 SAKEN Lokalradiosändningarna i 104,0 RIX FM Kalmar, 2007-08-31, kl. 6.00 18.00; fråga om annonsmängd och otillbörligt gynnande TILLSTÅNDSHAVARE RBS Broadcasting

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Faktaunderlag till Kommunals kongress i Stockholm 28-31 maj 2013. kongressombud. välfärdssektorn

Faktaunderlag till Kommunals kongress i Stockholm 28-31 maj 2013. kongressombud. välfärdssektorn Faktaunderlag till Kommunals kongress i Stockholm 28-31 maj 2013 2013 2013 Att Delade vara turer i kongressombud välfärdssektorn Delade turer i välfärdssektorn Faktaunderlag Rapport av Kristina Mårtensson

Läs mer

Folkbiblioteken i. Uppsala län 2013. regionala förutsättningar för kunskapssamhället

Folkbiblioteken i. Uppsala län 2013. regionala förutsättningar för kunskapssamhället Folkbiblioteken i län 2013 regionala förutsättningar för kunskapssamhället Förord Svensk biblioteksförening har sina medlemmars uppdrag att synliggöra bibliotekens verksamhet och därigenom öka förståelsen

Läs mer

Rapport 2010:5 Uppföljning av mängdbrotten i Nordöstra Skåne

Rapport 2010:5 Uppföljning av mängdbrotten i Nordöstra Skåne Polismyndigheten i Skåne Polisområde Nordöstra Skåne Kriminalunderrättelsetjänsten Rapport 2010:5 Uppföljning av mängdbrotten i Nordöstra Skåne 2011-01-07 År 2010 1 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Sydnytt, SVT1, 2013-04-22, kl. 18.10 och Sverige idag, SVT1, 2013-04-24, inslag om en opinionsundersökning; fråga om opartiskhet och saklighet

Sydnytt, SVT1, 2013-04-22, kl. 18.10 och Sverige idag, SVT1, 2013-04-24, inslag om en opinionsundersökning; fråga om opartiskhet och saklighet 1/5 BESLUT 2013-09-16 Dnr: 13/01041 och 1072 SAKEN Sydnytt, SVT1, 2013-04-22, kl. 18.10 och Sverige idag, SVT1, 2013-04-24, inslag om en opinionsundersökning; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT

Läs mer

- KRISTINA NILSEN, ANALYSCHEF PÅ RETRIEVER NORGE

- KRISTINA NILSEN, ANALYSCHEF PÅ RETRIEVER NORGE Det är viktigt att se resultatet av sitt arbete för att kunna styra sitt kommunikationsarbete. För du kör väl inte bil utan en hastighetsmätare? Och du driver förmodligen inte en verksamhet utan en budget?

Läs mer

0HG HXURSHLVNW GLJLWDOW LQQHKnOO EHKnOOHUYLOHGQLQJHQ

0HG HXURSHLVNW GLJLWDOW LQQHKnOO EHKnOOHUYLOHGQLQJHQ 63((&+ (UNNL/LLNDQHQ Ledamot av Europeiska kommissionen med ansvar för näringspolitik och informationssamhället 0HG HXURSHLVNW GLJLWDOW LQQHKnOO EHKnOOHUYLOHGQLQJHQ Norden digitalt konferens +HOVLQJIRUVGHQRNWREHU

Läs mer

11 000 ungdomsjobb hotas i Västra Götaland. - Så slår förslaget om höjda arbetsgivaravgifter mot unga i Västra Götaland och Göteborg

11 000 ungdomsjobb hotas i Västra Götaland. - Så slår förslaget om höjda arbetsgivaravgifter mot unga i Västra Götaland och Göteborg 11 000 ungdomsjobb hotas i Västra Götaland - Så slår förslaget om höjda arbetsgivaravgifter mot unga i Västra Götaland och Göteborg september 2014 2014-09-08 2 (6) Förslag om höjda arbetsgivaravgifter

Läs mer

Pressguide - mötet med pressen

Pressguide - mötet med pressen Pressguide - mötet med pressen Varför PR? Att arbeta med PR är både kostnads- och tidseffektivt. När PR fungerar som bäst inspirerar den människor att börja prata med varandra på ett positivt sätt om oss.

Läs mer

Riksdagen en kort vägledning

Riksdagen en kort vägledning Riksdagen en kort vägledning September 2007 Folket bestämmer Sverige är en demokrati. Det innebär att folket får vara med och bestämma hur Sverige ska styras. Alla kan inte vara med och bestämma om allting.

Läs mer

Ne N wsmachine Medieanalys Nacka kommun Februari April 2011

Ne N wsmachine Medieanalys Nacka kommun Februari April 2011 NewsMachine Medieanalys Nacka kommun Februari April 2011 Rapport av Mediestatistik Period: 2011-02-01 till 2011-04-30 Vi kan se tydliga toppar i rapporteringen vecka 6 och vecka 10 och en mindre topp vid

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer

PITEÅ KOMMUNS RIKTLINJER FÖR SPONSRING

PITEÅ KOMMUNS RIKTLINJER FÖR SPONSRING PITEÅ KOMMUNS RIKTLINJER FÖR SPONSRING Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Piteå kommuns riktlinjer för sponsring Riktlinjer 2009-05-18, 55 Kommunfullmäktige (Beslut om riktlinjera

Läs mer

Möjligheternas Sotenäs bygger vi tillsammans

Möjligheternas Sotenäs bygger vi tillsammans Möjligheternas Sotenäs bygger vi tillsammans Vår ideologi Arbete och välfärd genom Demokrati Solidaritet och Rättvisa Vi gör förbättringar och satsar framåt under de kommande fyra åren Britt Wall kommunalrådskandidat

Läs mer

De glömda barnen. En undersökning om skolans och socialtjänstens arbete för barn med missbrukande föräldrar

De glömda barnen. En undersökning om skolans och socialtjänstens arbete för barn med missbrukande föräldrar De glömda barnen En undersökning om skolans och socialtjänstens arbete för barn med missbrukande föräldrar September 2007 Innehållsförteckning Inledning och sammanfattning... 3 Bakgrund och metod... 5

Läs mer

En viktig mässa för alla

En viktig mässa för alla Gunilla Südow Mölnlycke bibliotek, Härryda kommun gunilla.sudow@harryda.se 2013 En viktig mässa för alla I dagens läge, med en snabb teknikutveckling, inte minst inom den digitala sfären, behöver vi förr

Läs mer

Företagsamheten 2014 Östergötlands län

Företagsamheten 2014 Östergötlands län Företagsamheten 2014 Östergötlands län Medlemsföretaget Carolines kök, Nacka Östergötlands län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning Östergötlands län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma

Läs mer

Reklam Nej tack!? Inledning. Sammanfattning

Reklam Nej tack!? Inledning. Sammanfattning En attitydundersökning gjord av QuickWise på uppdrag av Annonsörföreningen April 2005 1 Reklam Nej tack!? QuickWise har på uppdrag av Annonsörföreningen genomfört en attitydundersökning med syfte att ge

Läs mer

KS 19 6 NOVEMBER 2013

KS 19 6 NOVEMBER 2013 KS 19 6 NOVEMBER 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Holmgren Ulla Juhlin Henrik Datum 2013-10-02 Diarienummer KSN-2012-0476 KSN-2013-0197 Kommunstyrelsen Motioner av Ilona Szatmari Waldau m fl (alla

Läs mer

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET GÖTEBORG 2012-01-25

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET GÖTEBORG 2012-01-25 FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET GÖTEBORG 2012-01-25 Inledning och sammanfattning Fastighetsbranschen utgör själva fundamentet i samhällsstrukturen. Människor bor, arbetar, konsumerar och umgås i stor utsträckning

Läs mer

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras Volontärbarometern - en undersökning om volontärer och deras ideella engagemang under 2015 Innehåll Förord 3 Höjdpunkter 4 Vem har engagerat sig 5 Om att börja engagera sig 6 Att vara engagerad 10 Engagemangets

Läs mer

Kommunikationsstrategi Leader Höga Kusten 2014 2020

Kommunikationsstrategi Leader Höga Kusten 2014 2020 BILAGA 9 Kommunikationsstrategi 2014 2020 Kommunikationsstrategi för Syftet med s kommunikationsarbete är att göra vårt leaderområde och det arbete som genomförs inom ramen för det synligt. Genom att göra

Läs mer

JOSEFINE STERNVIK. Ungas nyhetskonsumtion i en föränderlig nyhetsvärld

JOSEFINE STERNVIK. Ungas nyhetskonsumtion i en föränderlig nyhetsvärld Ungas nyhetskonsumtion i en föränderlig nyhetsvärld UNGAS nyhetskonsumtion i en föränderlig nyhetsvärld JOSEFINE STERNVIK N yhetsvanor hos dagens unga har förändrats dramatiskt både om vi jämför med äldres

Läs mer

Att skriva säljande texter Malmö 2 december. www.ljk.se

Att skriva säljande texter Malmö 2 december. www.ljk.se Att skriva säljande texter Malmö 2 december www.ljk.se Sändare Mottagare Shannon & Weaver Indirekt koppling tex via försäljningsstatistik Direkt koppling tex via marknadsundersökningar Behov/Syfte Effekt

Läs mer