Lektions uppgift: Teknik & miljö

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lektions uppgift: Teknik & miljö"

Transkript

1 Lektions uppgift: Teknik & miljö Syftet med uppgiften: Att utveckla förmågan att värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö. E: Eleven gör en enkel dokumentation av sitt lektionsarbete. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. A: Eleven gör en välutvecklad och välgenomarbetad dokumentation av sin lektionsuppgift. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. Din uppgift är att jämföra dom 8 st föremålen med varandra, försöka att komma på minns tre fördelar till varje bild, tre nackdelar på varje bild för kunskapskravet E. A) Handgräsklipparen och Motorgräsklipparen. B)Cykeln och Örebro stadsbuss. OBS! Glöm inte att tänka miljömässigt när du jämför.

2 3) En vanlig pennvässare, och en som har en vev. 4) En äldre telefon i hemmet, och en Smartphone.

3 Lektions uppgift: Teknik & miljö Syftet med uppgiften: Att utveckla förmågan att värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö. E: Eleven gör en enkel dokumentation av sitt lektionsarbete. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. A: Eleven gör en välutvecklad och välgenomarbetad dokumentation av sin lektionsuppgift. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. Din uppgift är att jämföra dom 8 st föremålen med varandra, försöka att komma på minns tre fördelar till varje bild, tre nackdelar på varje bild för kunskapskravet E. A) Handgräsklipparen och Motorgräsklipparen. B)Cykeln och Örebro stadsbuss. OBS! Glöm inte att tänka miljömässigt när du jämför.

4 3) En vanlig pennvässare, och en som har en vev. 4) En äldre telefon i hemmet, och en Smartphone.

5 Lektions uppgift: Teknik & miljö Syftet med uppgiften: Att utveckla förmågan att värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö. E: Eleven gör en enkel dokumentation av sitt lektionsarbete. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. A: Eleven gör en välutvecklad och välgenomarbetad dokumentation av sin lektionsuppgift. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. Din uppgift är att jämföra dom 8 st föremålen med varandra, försöka att komma på minns tre fördelar till varje bild, tre nackdelar på varje bild för kunskapskravet E. A) Handgräsklipparen och Motorgräsklipparen. B)Cykeln och Örebro stadsbuss. OBS! Glöm inte att tänka miljömässigt när du jämför.

6 3) En vanlig pennvässare, och en som har en vev. 4) En äldre telefon i hemmet, och en Smartphone.

7 Lektions uppgift: Teknik & miljö Syftet med uppgiften: Att utveckla förmågan att värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö. E: Eleven gör en enkel dokumentation av sitt lektionsarbete. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. A: Eleven gör en välutvecklad och välgenomarbetad dokumentation av sin lektionsuppgift. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. Din uppgift är att jämföra dom 8 st föremålen med varandra, försöka att komma på minns tre fördelar till varje bild, tre nackdelar på varje bild för kunskapskravet E. A) Handgräsklipparen och Motorgräsklipparen. B)Cykeln och Örebro stadsbuss. OBS! Glöm inte att tänka miljömässigt när du jämför.

8 3) En vanlig pennvässare, och en som har en vev. 4) En äldre telefon i hemmet, och en Smartphone.

9 Lektions uppgift: Teknik & miljö Syftet med uppgiften: Att utveckla förmågan att värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö. E: Eleven gör en enkel dokumentation av sitt lektionsarbete. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. A: Eleven gör en välutvecklad och välgenomarbetad dokumentation av sin lektionsuppgift. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. Din uppgift är att jämföra dom 8 st föremålen med varandra, försöka att komma på minns tre fördelar till varje bild, tre nackdelar på varje bild för kunskapskravet E. A) Handgräsklipparen och Motorgräsklipparen. B)Cykeln och Örebro stadsbuss. OBS! Glöm inte att tänka miljömässigt när du jämför.

10 3) En vanlig pennvässare, och en som har en vev. 4) En äldre telefon i hemmet, och en Smartphone.

11 Lektions uppgift: Teknik & miljö Syftet med uppgiften: Att utveckla förmågan att värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö. E: Eleven gör en enkel dokumentation av sitt lektionsarbete. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. A: Eleven gör en välutvecklad och välgenomarbetad dokumentation av sin lektionsuppgift. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. Din uppgift är att jämföra dom 8 st föremålen med varandra, försöka att komma på minns tre fördelar till varje bild, tre nackdelar på varje bild för kunskapskravet E. A) Handgräsklipparen och Motorgräsklipparen. B)Cykeln och Örebro stadsbuss. OBS! Glöm inte att tänka miljömässigt när du jämför.

12 3) En vanlig pennvässare, och en som har en vev. 4) En äldre telefon i hemmet, och en Smartphone.

13 Lektions uppgift: Teknik & miljö Syftet med uppgiften: Att utveckla förmågan att värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö. E: Eleven gör en enkel dokumentation av sitt lektionsarbete. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. A: Eleven gör en välutvecklad och välgenomarbetad dokumentation av sin lektionsuppgift. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. Din uppgift är att jämföra dom 8 st föremålen med varandra, försöka att komma på minns tre fördelar till varje bild, tre nackdelar på varje bild för kunskapskravet E. A) Handgräsklipparen och Motorgräsklipparen. B)Cykeln och Örebro stadsbuss. OBS! Glöm inte att tänka miljömässigt när du jämför.

14 3) En vanlig pennvässare, och en som har en vev. 4) En äldre telefon i hemmet, och en Smartphone.

15 Lektions uppgift: Teknik & miljö Syftet med uppgiften: Att utveckla förmågan att värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö. E: Eleven gör en enkel dokumentation av sitt lektionsarbete. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. A: Eleven gör en välutvecklad och välgenomarbetad dokumentation av sin lektionsuppgift. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. Din uppgift är att jämföra dom 8 st föremålen med varandra, försöka att komma på minns tre fördelar till varje bild, tre nackdelar på varje bild för kunskapskravet E. A) Handgräsklipparen och Motorgräsklipparen. B)Cykeln och Örebro stadsbuss. OBS! Glöm inte att tänka miljömässigt när du jämför.

16 3) En vanlig pennvässare, och en som har en vev. 4) En äldre telefon i hemmet, och en Smartphone.

17 Lektions uppgift: Teknik & miljö Syftet med uppgiften: Att utveckla förmågan att värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö. E: Eleven gör en enkel dokumentation av sitt lektionsarbete. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. A: Eleven gör en välutvecklad och välgenomarbetad dokumentation av sin lektionsuppgift. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. Din uppgift är att jämföra dom 8 st föremålen med varandra, försöka att komma på minns tre fördelar till varje bild, tre nackdelar på varje bild för kunskapskravet E. A) Handgräsklipparen och Motorgräsklipparen. B)Cykeln och Örebro stadsbuss. OBS! Glöm inte att tänka miljömässigt när du jämför.

18 3) En vanlig pennvässare, och en som har en vev. 4) En äldre telefon i hemmet, och en Smartphone.

19 Lektions uppgift: Teknik & miljö Syftet med uppgiften: Att utveckla förmågan att värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö. E: Eleven gör en enkel dokumentation av sitt lektionsarbete. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. A: Eleven gör en välutvecklad och välgenomarbetad dokumentation av sin lektionsuppgift. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. Din uppgift är att jämföra dom 8 st föremålen med varandra, försöka att komma på minns tre fördelar till varje bild, tre nackdelar på varje bild för kunskapskravet E. A) Handgräsklipparen och Motorgräsklipparen. B)Cykeln och Örebro stadsbuss. OBS! Glöm inte att tänka miljömässigt när du jämför.

20 3) En vanlig pennvässare, och en som har en vev. 4) En äldre telefon i hemmet, och en Smartphone.

21 Lektions uppgift: Teknik & miljö Syftet med uppgiften: Att utveckla förmågan att värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö. E: Eleven gör en enkel dokumentation av sitt lektionsarbete. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. A: Eleven gör en välutvecklad och välgenomarbetad dokumentation av sin lektionsuppgift. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. Din uppgift är att jämföra dom 8 st föremålen med varandra, försöka att komma på minns tre fördelar till varje bild, tre nackdelar på varje bild för kunskapskravet E. A) Handgräsklipparen och Motorgräsklipparen. B)Cykeln och Örebro stadsbuss. OBS! Glöm inte att tänka miljömässigt när du jämför.

22 3) En vanlig pennvässare, och en som har en vev. 4) En äldre telefon i hemmet, och en Smartphone.

23 Lektions uppgift: Teknik & miljö Syftet med uppgiften: Att utveckla förmågan att värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö. E: Eleven gör en enkel dokumentation av sitt lektionsarbete. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. A: Eleven gör en välutvecklad och välgenomarbetad dokumentation av sin lektionsuppgift. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. Din uppgift är att jämföra dom 8 st föremålen med varandra, försöka att komma på minns tre fördelar till varje bild, tre nackdelar på varje bild för kunskapskravet E. A) Handgräsklipparen och Motorgräsklipparen. B)Cykeln och Örebro stadsbuss. OBS! Glöm inte att tänka miljömässigt när du jämför.

24 3) En vanlig pennvässare, och en som har en vev. 4) En äldre telefon i hemmet, och en Smartphone.

25 Lektions uppgift: Teknik & miljö Syftet med uppgiften: Att utveckla förmågan att värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö. E: Eleven gör en enkel dokumentation av sitt lektionsarbete. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. A: Eleven gör en välutvecklad och välgenomarbetad dokumentation av sin lektionsuppgift. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. Din uppgift är att jämföra dom 8 st föremålen med varandra, försöka att komma på minns tre fördelar till varje bild, tre nackdelar på varje bild för kunskapskravet E. A) Handgräsklipparen och Motorgräsklipparen. B)Cykeln och Örebro stadsbuss. OBS! Glöm inte att tänka miljömässigt när du jämför.

26 3) En vanlig pennvässare, och en som har en vev. 4) En äldre telefon i hemmet, och en Smartphone.

27 Lektions uppgift: Teknik & miljö Syftet med uppgiften: Att utveckla förmågan att värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö. E: Eleven gör en enkel dokumentation av sitt lektionsarbete. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. A: Eleven gör en välutvecklad och välgenomarbetad dokumentation av sin lektionsuppgift. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. Din uppgift är att jämföra dom 8 st föremålen med varandra, försöka att komma på minns tre fördelar till varje bild, tre nackdelar på varje bild för kunskapskravet E. A) Handgräsklipparen och Motorgräsklipparen. B)Cykeln och Örebro stadsbuss. OBS! Glöm inte att tänka miljömässigt när du jämför.

28 3) En vanlig pennvässare, och en som har en vev. 4) En äldre telefon i hemmet, och en Smartphone.

29 Lektions uppgift: Teknik & miljö Syftet med uppgiften: Att utveckla förmågan att värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö. E: Eleven gör en enkel dokumentation av sitt lektionsarbete. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. A: Eleven gör en välutvecklad och välgenomarbetad dokumentation av sin lektionsuppgift. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. Din uppgift är att jämföra dom 8 st föremålen med varandra, försöka att komma på minns tre fördelar till varje bild, tre nackdelar på varje bild för kunskapskravet E. A) Handgräsklipparen och Motorgräsklipparen. B)Cykeln och Örebro stadsbuss. OBS! Glöm inte att tänka miljömässigt när du jämför.

30 3) En vanlig pennvässare, och en som har en vev. 4) En äldre telefon i hemmet, och en Smartphone.

31 Lektions uppgift: Teknik & miljö Syftet med uppgiften: Att utveckla förmågan att värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö. E: Eleven gör en enkel dokumentation av sitt lektionsarbete. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. A: Eleven gör en välutvecklad och välgenomarbetad dokumentation av sin lektionsuppgift. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. Din uppgift är att jämföra dom 8 st föremålen med varandra, försöka att komma på minns tre fördelar till varje bild, tre nackdelar på varje bild för kunskapskravet E. A) Handgräsklipparen och Motorgräsklipparen. B)Cykeln och Örebro stadsbuss. OBS! Glöm inte att tänka miljömässigt när du jämför.

32 3) En vanlig pennvässare, och en som har en vev. 4) En äldre telefon i hemmet, och en Smartphone.

33 Lektions uppgift: Teknik & miljö Syftet med uppgiften: Att utveckla förmågan att värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö. E: Eleven gör en enkel dokumentation av sitt lektionsarbete. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. A: Eleven gör en välutvecklad och välgenomarbetad dokumentation av sin lektionsuppgift. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. Din uppgift är att jämföra dom 8 st föremålen med varandra, försöka att komma på minns tre fördelar till varje bild, tre nackdelar på varje bild för kunskapskravet E. A) Handgräsklipparen och Motorgräsklipparen. B)Cykeln och Örebro stadsbuss. OBS! Glöm inte att tänka miljömässigt när du jämför.

34 3) En vanlig pennvässare, och en som har en vev. 4) En äldre telefon i hemmet, och en Smartphone.

35 Lektions uppgift: Teknik & miljö Syftet med uppgiften: Att utveckla förmågan att värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö. E: Eleven gör en enkel dokumentation av sitt lektionsarbete. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. A: Eleven gör en välutvecklad och välgenomarbetad dokumentation av sin lektionsuppgift. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. Din uppgift är att jämföra dom 8 st föremålen med varandra, försöka att komma på minns tre fördelar till varje bild, tre nackdelar på varje bild för kunskapskravet E. A) Handgräsklipparen och Motorgräsklipparen. B)Cykeln och Örebro stadsbuss. OBS! Glöm inte att tänka miljömässigt när du jämför.

36 3) En vanlig pennvässare, och en som har en vev. 4) En äldre telefon i hemmet, och en Smartphone.

37 Lektions uppgift: Teknik & miljö Syftet med uppgiften: Att utveckla förmågan att värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö. E: Eleven gör en enkel dokumentation av sitt lektionsarbete. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. A: Eleven gör en välutvecklad och välgenomarbetad dokumentation av sin lektionsuppgift. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. Din uppgift är att jämföra dom 8 st föremålen med varandra, försöka att komma på minns tre fördelar till varje bild, tre nackdelar på varje bild för kunskapskravet E. A) Handgräsklipparen och Motorgräsklipparen. B)Cykeln och Örebro stadsbuss. OBS! Glöm inte att tänka miljömässigt när du jämför.

38 3) En vanlig pennvässare, och en som har en vev. 4) En äldre telefon i hemmet, och en Smartphone.

39 Lektions uppgift: Teknik & miljö Syftet med uppgiften: Att utveckla förmågan att värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö. E: Eleven gör en enkel dokumentation av sitt lektionsarbete. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. A: Eleven gör en välutvecklad och välgenomarbetad dokumentation av sin lektionsuppgift. kan uppstå när vi väljer att använda olika teknikval (tekniska hjälpmedel). Vilka konsekvenser blir för individen, samhället och miljön. Din uppgift är att jämföra dom 8 st föremålen med varandra, försöka att komma på minns tre fördelar till varje bild, tre nackdelar på varje bild för kunskapskravet E. A) Handgräsklipparen och Motorgräsklipparen. B)Cykeln och Örebro stadsbuss. OBS! Glöm inte att tänka miljömässigt när du jämför.

40 3) En vanlig pennvässare, och en som har en vev. 4) En äldre telefon i hemmet, och en Smartphone.

Mariann Kuusivuori NT-utvecklare i Huddinge kommun

Mariann Kuusivuori NT-utvecklare i Huddinge kommun Mariann Kuusivuori NT-utvecklare i Huddinge kommun (mariann.kuusivuori@huddinge.se) Linda Sjöblom NT-utvecklare i Huddinge kommun (linda.sjoblom@huddinge.se) Händer under workshopen LGR11 Konstruktionsarbete

Läs mer

Projekt uppgift åk: 9 vt 2012

Projekt uppgift åk: 9 vt 2012 Projekt uppgift åk: 9 vt 2012 Inledning: Grupparbeter eller enskilt. Syftet med projektet Undervisningen i ämnet teknik syftar till att eleverna utvecklar sitt tekniska kunnande och sin tekniska medvetenhet

Läs mer

använda ämnesspecifika ord, begrepp och symboler.

använda ämnesspecifika ord, begrepp och symboler. TEKNIK Tekniska lösningar har i alla tider varit betydelsefulla för människan och för samhällens utveckling. Drivkrafterna bakom teknikutvecklingen har ofta varit en strävan att lösa problem och uppfylla

Läs mer

Pedagogisk planering. Teknik i grundsärskolan, år 7-9 Arbetsområde staden

Pedagogisk planering. Teknik i grundsärskolan, år 7-9 Arbetsområde staden Pedagogisk planering Teknik i grundsärskolan, år 7-9 Arbetsområde staden Här nedan får du hjälp att planera ett arbetsområde om staden. Genom att bygga och konstruera på lektionerna arbetar eleverna mot

Läs mer

Övning: hitta buggarna

Övning: hitta buggarna Se video Lektionen handlar om att hitta buggar i en färdiga kodexempel. Lektionsförfattare: Karin Nygårds Till läraren 1. Hitta buggen 2. 3. Sammanfatta och reflektera 4. Lektion att fortsätta med LÄRARINSTRUKTIONER

Läs mer

Teknik. Syfte. Kurskod: SGRTEK7 Verksamhetspoäng: 150 TEKNIK 62 SÄRSKILD UTBILDNING FÖR VUXNA PÅ GRUNDLÄGGANDE NIVÅ

Teknik. Syfte. Kurskod: SGRTEK7 Verksamhetspoäng: 150 TEKNIK 62 SÄRSKILD UTBILDNING FÖR VUXNA PÅ GRUNDLÄGGANDE NIVÅ Teknik Kurskod: SGRTEK7 Verksamhetspoäng: 150 Tekniska lösningar har i alla tider varit betydelsefulla för människan och för samhällens utveckling. Drivkrafterna bakom teknikutvecklingen har ofta varit

Läs mer

En produkts livscykel

En produkts livscykel En produkts livscykel Du ska arbeta med en produkt eller förpackning. Den ska vara gjord av ett eller flera olika material. Du ska beskriva produkten från det att produkten är råvara och fram till färdig

Läs mer

Skydda dina saker bakom lås och bom

Skydda dina saker bakom lås och bom Skydda dina saker bakom lås och bom En introduktion till säkerhet på nätet. Lektionsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren 1. Varför har vi lås? En digital lektion från https://digitalalektioner.iis.se

Läs mer

TEKNIKEN GÅR FRAMÅT ELLER?????

TEKNIKEN GÅR FRAMÅT ELLER????? TEKNIKEN GÅR FRAMÅT ELLER????? Förmåga: Identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag till lösningar Värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö

Läs mer

Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk 8- VT/ 13 Grimstaskolan

Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk 8- VT/ 13 Grimstaskolan Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk 8- VT/ 13 Grimstaskolan Syfte - Att utveckla elevernas möjligheter att kommunicera - Att använda det svenska språket i tal skrift i teknik - Skapande arbete ger eleverna

Läs mer

Strävansmål Mål Målkriterier Omdöme

Strävansmål Mål Målkriterier Omdöme Teknik Bas-2 Strävansmål Mål Målkriterier Omdöme Eleven skall Målet är uppnått när eleven Påbörjat Är på god väg Uppnår målen Utvecklar förtrogenhet med i hemmet och på arbetsplatser vanligt förekommande

Läs mer

Buggar eller fel vid programmering. Lektionen handlar om felsökning i programmering. Buggar eller fel vid programmering

Buggar eller fel vid programmering. Lektionen handlar om felsökning i programmering. Buggar eller fel vid programmering Buggar eller fel vid programmering Lektionen handlar om felsökning i programmering. Lektionsförfattare: Christina Löfving (IT-mamman) Till läraren 1. Fel uppstår när man programmerar En digital lektion

Läs mer

Kretsar kring el årskurs 4-6

Kretsar kring el årskurs 4-6 Pedagogisk planering för tema Kretsar kring el årskurs 46 Syfte Kretsar kring el är ett tema som handlar om elektricitet. Både om hur den framställs och kommer till oss genom två hål i väggen, och om hur

Läs mer

Pedagogisk planering

Pedagogisk planering Pedagogisk planering Årskurs 6 Ämne: Rörelse och konstruktion (NTA-låda) Period: Vecka 39 ca: vecka 51 Det här ska vi träna på: (Syfte) Hur framgångsrik en teknisk produkt är beror på den vetenskap som

Läs mer

Buggar eller fel vid programmering

Buggar eller fel vid programmering Buggar eller fel vid programmering Lektionen ger eleverna förståelse för att fel, eller buggar, uppstår när man programmerar. Buggar är en del av att programmera och de förekommer i alla programmeringsmiljöer,

Läs mer

Trygg och säker på nätet. Lektionen handlar om att känna sig trygg och säker i olika situationer i vardagen. Trygg och säker på nätet

Trygg och säker på nätet. Lektionen handlar om att känna sig trygg och säker i olika situationer i vardagen. Trygg och säker på nätet Lektionen handlar om att känna sig trygg och säker i olika situationer i vardagen. Lektionsförfattare: Boel Nygren Till läraren 1. Vem har ansvar? 2. Sammanfatta och reflektera En digital lektion från

Läs mer

Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk 9- VT 13 Grimstaskolan

Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk 9- VT 13 Grimstaskolan Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk 9- VT 13 Grimstaskolan Syfte - Att utveckla elevernas möjligheter att kommunicera - Att använda det svenska språket i tal och skrift i teknik - Skapande arbete ger

Läs mer

Lägenhetsprojekt, så 9 ht 14 Teknik, slöjd och hemkunskap

Lägenhetsprojekt, så 9 ht 14 Teknik, slöjd och hemkunskap Lägenhetsprojekt, så 9 ht 14 Teknik, slöjd och hemkunskap Teknik och slöjd Lägenhetsbygge Krav: Du skall göra en ritning över en lägenhet. Använd millimeterpapper. Du skall ange skala, mått, area osv.

Läs mer

FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM SÄRSKILD UTBILDNING FÖR VUXNA GRUNDLÄGGANDE NIVÅ

FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM SÄRSKILD UTBILDNING FÖR VUXNA GRUNDLÄGGANDE NIVÅ Fysik Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i fysik har stor betydelse för samhällsutvecklingen inom så skilda områden

Läs mer

Programmera och hitta buggarna. Se video

Programmera och hitta buggarna. Se video Se video Programmera och hitta buggarna Lektionen ger en grundläggande introduktion till begreppen buggar och programmering. Ni utgår från UR:s serie "Programmera mera" och arbetar sedan med att hitta

Läs mer

- Industrialiseringen av Sverige från 1800-talet till idag

- Industrialiseringen av Sverige från 1800-talet till idag Teknikhistoria - Industrialiseringen av Sverige från 1800-talet till idag Ett ämnesövergripande område i ämnena: NO och SO Förmågor: Analysera drivkrafter bakom teknikutveckling och hur tekniken har förändrats

Läs mer

Ett arbetsområde i Teknik. Vi kommer att arbeta med teknik v. 37, 38, 39 och 40.

Ett arbetsområde i Teknik. Vi kommer att arbeta med teknik v. 37, 38, 39 och 40. Design och produktveckling Ett arbetsområde i Teknik Vi kommer att arbeta med teknik v. 37, 38, 39 och 40. Ur det centrala innehållet i kursplanen för teknik, årskurs 7-9: Bearbetning av råvara till färdig

Läs mer

Idrott och hälsa åk 7 Kurs: Hälsouppgift Vecka 6-12

Idrott och hälsa åk 7 Kurs: Hälsouppgift Vecka 6-12 Namn: Klass: Idrott och hälsa åk 7 Kurs: Hälsouppgift Vecka 6-12 Förmågor i fokus: Röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang Praktiskt genomföra och värdera idrott och andra fysiska aktiviteter utifrån

Läs mer

ÖVNING SKAPA EN UPPFINNING SOM STÖDJER PERSONER MED EN FUNKTIONSNEDSÄTTNING ÅR 1-3

ÖVNING SKAPA EN UPPFINNING SOM STÖDJER PERSONER MED EN FUNKTIONSNEDSÄTTNING ÅR 1-3 ÖVNING SKAPA EN UPPFINNING SOM STÖDJER PERSONER MED EN FUNKTIONSNEDSÄTTNING ÅR 1-3 Inledning I den här övning kommer du få möjlighet att skapa en uppfinning som kan stödja en person med en funktionsnedsättning.

Läs mer

Trygg och säker på nätet

Trygg och säker på nätet Trygg och säker på nätet Lektionen handlar om reflektera kring vad ett ansvarsfullt användande av digitala medier innebär utifrån sociala, etiska och rättsliga aspekter. Till läraren 1. Vem har ansvar?

Läs mer

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Teknik

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Teknik ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Teknik Övergripande Mål: Genom undervisningen i ämnet teknik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att identifiera och analysera tekniska

Läs mer

Kursplan och kunskapskrav för skolämnet Teknik

Kursplan och kunskapskrav för skolämnet Teknik Kursplan och kunskapskrav för skolämnet Teknik Gäller fr.o.m. 170701 Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 Reviderad 2017, s 283-289 Det här styrdokumentet är reviderat med skrivningar

Läs mer

Teknik Granbergsskolan 7-

Teknik Granbergsskolan 7- Teknik Granbergsskolan 7- Teknikämnets Syfte 9 Genom undervisningen i ämnet teknik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: identifiera och analysera tekniska lösningar

Läs mer

Programmering är för alla - en värderingsövning

Programmering är för alla - en värderingsövning Programmering är för alla - en värderingsövning Lektionen handlar om att synliggöra värdering kring att arbeta med programmering. Lektionsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren En digital lektion

Läs mer

Jörgen Lagnebo PLANERING OCH BEDÖMNING TEKNIK ÅK 8

Jörgen Lagnebo PLANERING OCH BEDÖMNING TEKNIK ÅK 8 PLANERING OCH BEDÖMNING TEKNIK ÅK 8 TERMINSPLAN HÖSTTERMINEN ÅK 8: 1 Intro Ritteknik 2 Rita i vyer 3 Forts. Rita i vyer 4 Bygga modeller 5 Repetition 6 Förhör Ritteknik 7 Intro Internetuppgift 8 Intro

Läs mer

LEKTION 6: INGENJÖREN OCH HÅLLBAR UTVECKLING

LEKTION 6: INGENJÖREN OCH HÅLLBAR UTVECKLING LEKTION 6: INGENJÖREN OCH HÅLLBAR UTVECKLING 01 LEKTION 6: INGENJÖREN OCH HÅLLBAR UTVECKLING Tid: 60-80 minuter Årskurs: 7-9 Huvudämne: NO KOPPLING TILL KURSPLANER FÖRMÅGOR Värdera konsekvenser av olika

Läs mer

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet teknik

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet teknik Betyg i årskurs 6 Betyg i årskurs 6, respektive årskurs 7 för specialskolan, träder i kraft hösten 2012. Under läsåret 2011/2012 ska kunskapskraven för betyget E i slutet av årskurs 6 respektive årskurs

Läs mer

Övergripande planering

Övergripande planering Övergripande planering Ämne: Svenska Årskurs: 6 Ansvarig lärare: Åsa Andersson Torbjörn Wahlén Reviderad: Resurs: Bilaga 1. Kursplan för ämnet Bilaga 2. Kunskapskrav Bilaga 3. Planering för året Bilaga

Läs mer

Lokal pedagogisk plan

Lokal pedagogisk plan Syfte med arbetsområdet: Undervisningen ska ge eleverna möjligheter att använda och utveckla kunskaper och redskap för att formulera egna och granska andras argument i sammanhang där kunskaper i fysik

Läs mer

Programmering är för alla en värderingsövning

Programmering är för alla en värderingsövning Programmering är för alla - en värderingsövning Lektionen är en introduktion för att inleda ett arbete med programmering. Genom en värderingsövning får eleverna en möjlighet att synliggöra sina föreställningar

Läs mer

Röda tråden. Tekniska lösningar. Förslag på Hur. Förslag på Hur. Förslag på Hur. Centralt innehåll. Åk4 Åk 5 Åk 6

Röda tråden. Tekniska lösningar. Förslag på Hur. Förslag på Hur. Förslag på Hur. Centralt innehåll. Åk4 Åk 5 Åk 6 Centralt innehåll Tekniska lösningar Åk4 Åk 5 Åk 6 Vardagliga föremål som består av rörliga delar och hur de rörliga delarna är sammanfogade med hjälp av olika mekanismer för att överföra och förstärka

Läs mer

Utbildningspaket Konsumtion

Utbildningspaket Konsumtion Utbildningspaket Konsumtion Hur och vad? Resurser Vi berättar om olika resurser och konsekvenserna av att vi använder dem. Hushållssopor Vi berättar om hushållssopor och vem som ansvarar för dem. Vad är

Läs mer

Lägenhetsprojekt, så 9 ht 15 Teknik, slöjd och hemkunskap

Lägenhetsprojekt, så 9 ht 15 Teknik, slöjd och hemkunskap Lägenhetsprojekt, så 9 ht 15 Teknik, slöjd och hemkunskap Teknik och slöjd Husbygge Krav: Du skall göra en ritning över en Attefallsstuga som skulle kunna vara en lägenhet. Kravet är 25 m 2 och 4 m i takhöjd.

Läs mer

Förslag på kunskapskrav och förmågor

Förslag på kunskapskrav och förmågor Leksaker av skräp Av kartong Förslag på kunskapskrav och förmågor Teknikutvecklingsarbetets olika faser: identifiering av behov, undersökning, förslag till lösningar konstruktion och utprövning. Hur faserna

Läs mer

Centralt innehåll. Några enkla ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar. I årskurs 1 3. I årskurs 4 6

Centralt innehåll. Några enkla ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar. I årskurs 1 3. I årskurs 4 6 KNIK 3.20 KNIK Tekniska lösningar har i alla tider varit betydelsefulla för människan och för samhällens utveckling. Drivkrafterna bakom teknikutvecklingen har ofta varit en strävan att lösa problem och

Läs mer

Teknik Tekniska lösningar v.17-v.18

Teknik Tekniska lösningar v.17-v.18 Teknik Tekniska lösningar v.17-v.18 Syfte/Förmågor identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion, använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer, värdera konsekvenser

Läs mer

Kursplanen i ämnet teknik

Kursplanen i ämnet teknik DISKUSSIONSUNDERLAG FÖR GRUNDSKOLAN Diskutera Kursplanen i ämnet teknik Läsåret 2011/12 införs en samlad läroplan för var och en av de obligatoriska skolformerna grundskolan, grundsärskolan, sameskolan

Läs mer

Flaxande fjärilen Frida

Flaxande fjärilen Frida Flaxande fjärilen Frida Fjärilen flaxar med vingarna när man vevar på veven. Se en film på produkten: http://youtu.be/dwuwkcawrem Vilket material behöver man? Kork för PET-flaska Remskiva för motor Gitarrsträng

Läs mer

Centralt innehåll. Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken. Träna på språkriktighet; skrivregler, skiljetecken och att bygga meningar.

Centralt innehåll. Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken. Träna på språkriktighet; skrivregler, skiljetecken och att bygga meningar. Lpp Svenska N7 Vt -2012 Ämnesområde: Tema Frihet Ansvarig lärare: Thomas Hansson-Dahl Thomas.Hansson-Dahl@edu.upplandsvasby.se Läsa och skriva Centralt innehåll Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken

Läs mer

Allmänt om kraft. * Man kan inte se, känna eller ta på en kraft, men däremot kan man se verkningarna av en kraft.

Allmänt om kraft. * Man kan inte se, känna eller ta på en kraft, men däremot kan man se verkningarna av en kraft. Kraft Allmänt om kraft * Man kan inte se, känna eller ta på en kraft, men däremot kan man se verkningarna av en kraft. * Det finns olika krafter t ex; tyngdkraft, friktionskraft, motkraft. * Krafter kan

Läs mer

Målet med undervisningen är att eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:

Målet med undervisningen är att eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: Teknik Målet med undervisningen är att eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion, identifiera problem

Läs mer

Bilbygget i 8A och 8C, VT17

Bilbygget i 8A och 8C, VT17 Bilbygget i 8A och 8C, VT17 Du ska ensam eller i par bygga en snabb, snygg och stark bil. När bilarna är klara möts de i spännande tävlingar. Efter tävlingarna ska du skriva en rapport om bygget och tävlingen.

Läs mer

Göteborg 5 december Teknik

Göteborg 5 december Teknik Göteborg 5 december Teknik Hasse Alfredssons idé Hur löste eleverna problemet? SKOLAN? Elevers idéer till lösning SKOLAN Elevernas lösning på problemet SKOLAN Bikupa Varför teknik i grundskolan? Den nya

Läs mer

Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av år 5 enligt nationella kursplanen

Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av år 5 enligt nationella kursplanen Teknik Mål att sträva mot enligt nationella kursplanen Skolan skall i sin undervisning i teknik sträva efter att eleven utvecklar sina insikter i den tekniska kulturens kunskapstraditioner och utveckling

Läs mer

Härliga hörselskydden Hilma

Härliga hörselskydden Hilma Härliga hörselskydden Hilma Styla hörselskydden med lysande antenner! Se en film på produkten: http://youtu.be/o21ps-3j4qo Vilket material behöver man? Hörselskydd Både kraftig och tunn ståltråd Eltejp

Läs mer

Förslag till intervjufrågor vid observationer

Förslag till intervjufrågor vid observationer Förslag till intervjufrågor vid observationer Förslag till intervjufrågor vid observationer Här presenteras förslag på intervjufrågor som ringar in målområdena och ger underlag till det som ni ska beskriva

Läs mer

Trassliga trådspelet Troja

Trassliga trådspelet Troja Trassliga trådspelet Troja Är du säker på handen? För metallöglan över ståltråden utan att dom nuddar varann. Trådspelet Troja tänder varningslampan så fort du råkar stöta emot. Se en film på produkten:

Läs mer

VARFÖR TEKNIK I FÖRSKOLAN? VARFÖR TEKNIK I SKOLAN?

VARFÖR TEKNIK I FÖRSKOLAN? VARFÖR TEKNIK I SKOLAN? VARFÖR TEKNIK I FÖRSKOLAN? VARFÖR TEKNIK I SKOLAN? Ekonomiargument Nyttoargument VARFÖR? Demokratiargument Kulturargument Dagens samhälle är ett teknikintensivt samhälle och vi klarar oss inte utan kunskaper

Läs mer

Hållbar utveckling Kungsmarksskolan 2016

Hållbar utveckling Kungsmarksskolan 2016 Hållbar utveckling Kungsmarksskolan 2016 Hej och välkommen till samarbetsprojektet för hållbar utveckling! Under sex veckor kommer elva av era ämnen att samarbeta med temat hållbar utveckling i åk 8. Enligt

Läs mer

Centralt innehåll. Slöjdens material, redskap och hantverkstekniker. Slöjdens arbetsprocesser. Slöjdens estetiska och kulturella uttrycksformer

Centralt innehåll. Slöjdens material, redskap och hantverkstekniker. Slöjdens arbetsprocesser. Slöjdens estetiska och kulturella uttrycksformer SLÖJD Att tillverka föremål och bearbeta material med hjälp av redskap är ett sätt för människan att tänka och uttrycka sig. Slöjdande är en form av skapande som innebär att finna konkreta lösningar inom

Läs mer

Programmering, dans och loopar

Programmering, dans och loopar Programmering, dans och loopar Lektionen handlar om loopar som förklaras genom att eleverna tittar på avsnittet "Vad är en loop?" från serien "Programmera mera". Sedan prövar ni loopar genom dansprogrammering.

Läs mer

Centralt innehåll: Lokal Pedagogisk Planering i svenska. Ämnesområde: Skolfotot och Huset. Ansvarig lärare: Annika Svartling Andersson

Centralt innehåll: Lokal Pedagogisk Planering i svenska. Ämnesområde: Skolfotot och Huset. Ansvarig lärare: Annika Svartling Andersson Lokal Pedagogisk Planering i svenska Ämnesområde: Skolfotot och Huset Ansvarig lärare: Annika Svartling Andersson mail: annika.svartling.andersson@edu.upplandsvasby.se Centralt innehåll: Skillnader i språkanvändning

Läs mer

Lägenhetsprojekt, så 9 ht 16 Teknik, slöjd och hem-, och konsumentkunskap

Lägenhetsprojekt, så 9 ht 16 Teknik, slöjd och hem-, och konsumentkunskap Lägenhetsprojekt, så 9 ht 16 Teknik, slöjd och hem-, och konsumentkunskap Teknik och slöjd Husbygge Krav: Du skall göra en ritning över en Attefallsstuga som skulle kunna vara en lägenhet. Kravet är 25

Läs mer

Snilleblixtarna och LGR 11 TEKNIK

Snilleblixtarna och LGR 11 TEKNIK Att verka i läroplanens anda och uppfylla dess krav/sid104 Allmänt syfte Göra tekniken omkring oss synlig och begriplig Grund: Pilla, Upptäcka. Sagor: Kapitel 2, Kapitel 3, Kapitel 11, Kapitel 12 År efter

Läs mer

Häftiga hästskolampan Hanna

Häftiga hästskolampan Hanna Häftiga hästskolampan Hanna En återvunnen hästsko med lysdioder istället för sömmar. Lysande design som bringar tur! Se en film på produkten: http://youtu.be/twyg12aj3ci Vilket material behöver man? Naturträ

Läs mer

APL-plats: Period: 2014, vecka 11-14. Specialpedagogik 2, 100 poäng

APL-plats: Period: 2014, vecka 11-14. Specialpedagogik 2, 100 poäng Elev: Klass: VO11 APL-plats: Period: 2014, vecka 11-14 Kurs: Specialpedagogik 2, 100 poäng Den arbetsplatsförlagda utbildningen ska behandla följande centrala innehåll i kursen: SPECIALPEDAGOGIK 2 1. Planering,

Läs mer

Skydda din mobiltelefon

Skydda din mobiltelefon Skydda din mobiltelefon Lektionen handlar om säkerhet vid teknikanvändning och hur man agerar ansvarsfullt vid användning av digitala medier. Boel Nygren är ämneslärare och har arbetat fram lektionsmaterialet

Läs mer

Tummen upp! Teknik åk 3

Tummen upp! Teknik åk 3 Tummen upp! Teknik åk 3 Tummen upp! är ett häfte som kartlägger elevernas kunskaper i förhållande till kunskapskraven i Lgr 11. PROVLEKTION: Genomföra mycket enkla teknikutvecklingsoch konstruktionsarbeten

Läs mer

Individuell utvecklingsplan HT Namn. Myrans Heldagsskola

Individuell utvecklingsplan HT Namn. Myrans Heldagsskola Individuell utvecklingsplan HT 2014 Namn Grundsärskolans kursplan Myrans Heldagsskola Bild Genom undervisningen i ämnet bild ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga

Läs mer

PEDAGOGISK PLANERING för ELEKTRICITET och MAGNETISM

PEDAGOGISK PLANERING för ELEKTRICITET och MAGNETISM Namn: Klass: 2012-01-10 PEDAGOGISK PLANERING för ELEKTRICITET och MAGNETISM Ämne: Fysik Årskurs/termin: År7 /vt 2012 v 2-6 Ansvarig pedagog: Britt-Mari Karlsson, Ing-Mari Ängvide Inledning: Naturvetenskapen

Läs mer

Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk6-vt 13 Grimstaskolan

Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk6-vt 13 Grimstaskolan Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk6-vt 13 Grimstaskolan Syfte - Att utveckla elevernas möjligheter att kommunicera - Att använda det svenska språket i tal och skrift i teknik - Skapande arbete ger eleverna

Läs mer

Dash & Dot. Förskola F-klass - 6

Dash & Dot. Förskola F-klass - 6 Dash & Dot Förskola F-klass - 6 Sverige har en starkt segregerad arbetsmarknad där tekniksektorn utmärker sig. Stat och kommun har därför initierat ett antal aktörer med särskilt uppdrag att arbeta med

Läs mer

Mål för tema Makt och demokrati år 6-7

Mål för tema Makt och demokrati år 6-7 Mål för tema Makt och demokrati år 6-7 Svenska: Under tema Makt och demokrati ska du: Skriva en skönlitterär text och öva förmågan att bearbeta dina texter vad gäller styckeindelning, textens röda tråd,

Läs mer

Uppfinningar. Namn:. Klass: 9A

Uppfinningar. Namn:. Klass: 9A Namn:. Klass: 9A Genom att studera teknikens historia förstår man bättre hur den har utvecklats. Om man sätter sig in i hur det var att leva utan någon del av den teknik som nu är vanlig, kan man också

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING Mecka med ljud

LÄRARHANDLEDNING Mecka med ljud LÄRARHANDLEDNING Mecka med ljud Bakgrund MegaMind är Tekniska museets nya science center som handlar om hur en bra idé blir till och hur man kan ta den vidare till verklighet från sinnesintryck till innovativt

Läs mer

LARM OCH SÄKERHETSTEKNIK

LARM OCH SÄKERHETSTEKNIK LARM OCH SÄKERHETSTEKNIK Larm- och säkerhetstekniska systems huvuduppgift är att varna för eller skydda mot olika typer av faror för människa eller egendom. Allt arbete med denna typ av system kräver ett

Läs mer

Grundläggande kemi VT-13. 1 av 6. Beskrivning av arbetsområdet. Syfte. Kopplingar till läroplan. Lerum

Grundläggande kemi VT-13. 1 av 6. Beskrivning av arbetsområdet. Syfte. Kopplingar till läroplan. Lerum Grundläggande kemi VT-13 Beskrivning av arbetsområdet Alla föremål du har omkring dig, liksom du själv och alla växter och djur, består av något som vi kallar materia. Även marken, vatten och luft är materia.

Läs mer

Lärares planering och genomförande av arbetsområdet Glasögonbågar

Lärares planering och genomförande av arbetsområdet Glasögonbågar Tre lärare som undervisar i årskurs 6 har planerat och genomfört ett arbetsområde som handlade om glasögonbågar i sina klasser. Målen för arbetsområdet och därmed bedömningen har fokuserat på samtliga

Läs mer

Lathund för planering och återkoppling av undervisning

Lathund för planering och återkoppling av undervisning Lathund för planering och återkoppling av undervisning FOLKUNGASKOLAN Folkungaskolan Grundskola Namn Mejladress Datum Veckor Folkungaskolans pedagogiska planeringar Rubrik Ämne/Arbetsområde Syfte Innehåll

Läs mer

Teknik Möjligheter och dilemman. Maria Svensson Institutionen för didaktik och pedagogisk profession Göteborgs universitet Maria.svensson@ped.gu.

Teknik Möjligheter och dilemman. Maria Svensson Institutionen för didaktik och pedagogisk profession Göteborgs universitet Maria.svensson@ped.gu. Teknik Möjligheter och dilemman Maria Svensson Institutionen för didaktik och pedagogisk profession Göteborgs universitet Maria.svensson@ped.gu.se Barn och ungdomars uppfattningar om tekniska system Teknik

Läs mer

Hållbar argumentation

Hållbar argumentation Hållbar argumentation Du ska skriva en argumenterade text. Ditt ämne som du väljer att argumentera för ska vara kopplat till hållbar utveckling. Exempelvis kan du argumentera för eller emot att äta kött,

Läs mer

Hur fungerar en dator? Lektionen handlar om att förstå hur datorer styrs av program. Hur fungerar en dator? Lektionsförfattare: Boel Nygren

Hur fungerar en dator? Lektionen handlar om att förstå hur datorer styrs av program. Hur fungerar en dator? Lektionsförfattare: Boel Nygren Lektionen handlar om att förstå hur datorer styrs av program. Lektionsförfattare: Boel Nygren Till läraren 1. Datorn säger "Hej!" 2. Använd programmeringsord En digital lektion från https://digitalalektioner.iis.se

Läs mer

Här kommer vi ha hjälp av våra lektioner gällande byggnadsmaterial, tryck och dragkrafter, balkformer och hållfasthet.

Här kommer vi ha hjälp av våra lektioner gällande byggnadsmaterial, tryck och dragkrafter, balkformer och hållfasthet. Brobyggare/Konstruktör Story : Du har arbetat för ett globalt byggföretag i flera år. Som projektledare för Öresundsbron senast visade du framfötterna rejält. Du blir därför erbjuden att bli förflyttad

Läs mer

Upplägg och genomförande - kurs C

Upplägg och genomförande - kurs C Upplägg och genomförande - kurs C Provet består av fyra delprov: Läsförståelse Hörförståelse Skriftlig produktion Muntlig produktion och interaktion Tid för respektive provdel bestäms utifrån erfarenheter

Läs mer

Arbetsområdet Elektronik

Arbetsområdet Elektronik Arbetsområdet Elektronik Åk8 Genom undervisningen i ämnet teknik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet

Läs mer

Teknikhistoria: Den första programmeraren

Teknikhistoria: Den första programmeraren Teknikhistoria: Den första programmeraren Lektionen är en introduktion till Ada Lovelace som anses vara den första programmeraren. Eleverna får lära sig lite mer om vem hon var, vad hon gjorde samt den

Läs mer

KOMPENSATORISKA VERKTYG I SKOLAN

KOMPENSATORISKA VERKTYG I SKOLAN inbjudan till konferens i Stockholm den 12-13 mars 2013 TALARE FRÅN Docent i psykologi Specialpedagog Rektor Föreståndare Skoldatatek Specialpedagog Projektledare Stockholms stad Specialpedagog & IKT skolutvecklare

Läs mer

Teknik Arabyskolan. PEDAGOGISK PLANERING LGR-11. Trafik.

Teknik Arabyskolan. PEDAGOGISK PLANERING LGR-11. Trafik. Teknik Arabyskolan. PEDAGOGISK PLANERING LGR-11 Trafik. Ämne: Tk, Bi, Fy, Ke, Idh Årskurs/termin: År7 Inledning Tekniska lösningar har i alla tider varit betydelsefulla för människan och för samhällens

Läs mer

Lek, idrott, orientering, simning, motorik

Lek, idrott, orientering, simning, motorik Lek, idrott, orientering, simning, motorik Årskurs och tidsperiod Grundsärskolan v. 35-43. Övergripande mål från läroplanen - Kan arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till

Läs mer

Maria Svensson Linköpings universitet, FontD. Cetis

Maria Svensson Linköpings universitet, FontD. Cetis Teknikens innehåll Maria Svensson Linköpings universitet, FontD Göteborgs universitet Cetis Maria.svensson@ped.gu.se Vd Vad är dt det här? hä? Centralt innehåll! Tekniska lösningar Teknik, människa, samhälle

Läs mer

Snilleblixtarna och LGR11 HALLSTA

Snilleblixtarna och LGR11 HALLSTA Kunskap Snilleblixtarna och LGR11 HALLSTA Kunskapens kanske viktigaste funktion är att ge människor kompetens och självförtroende nog att med förändringar se möjligheter i stället för hot. Budgetpropositionen

Läs mer

Handlingsplan vid elevs frånvaro

Handlingsplan vid elevs frånvaro Stavreskolan F-9 Handlingsplan vid elevs frånvaro Kartläggning Elevfrånvaron diskuteras regelbundet i arbetslaget i samband med arbetslagsmöten. Mentor för regelbundet närvaro/frånvaro i Skola 24 och ansvarar

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL LÄRVUX. Särskild utbildning för vuxna

VÄLKOMMEN TILL LÄRVUX. Särskild utbildning för vuxna VÄLKOMMEN TILL LÄRVUX Särskild utbildning för vuxna Vad är Lärvux? Lärvux är en egen skolform som består av en grundläggande och en gymnasial nivå. Du är välkommen att söka kurser hos oss om du behöver

Läs mer

Smidiga stegsnurraren Sonja

Smidiga stegsnurraren Sonja Smidiga stegsnurraren Sonja När Sonja ställs på stegens översta pinne kommer hon att snurra sig ner, pinne för pinne, tills hon når marken. Se en film på produkten: http://youtu.be/oza5sjk3jyw Vilket material

Läs mer

Krypande kaninen Karin

Krypande kaninen Karin Krypande kaninen Karin Kaninens hjul snurrar och den får en rolig krypande rörelse! Se en film på produkten: http://youtu.be/3_mdnvihxos Vilket material behöver man? Plywood 21 mm tjock Distanser - muttrar

Läs mer

Betygskriterier i Moderna språk år 8 (steg 1)

Betygskriterier i Moderna språk år 8 (steg 1) Betygskriterier i Moderna språk år 8 (steg 1) Eftersom vi lever i ett mångkulturellt och rörligt samhälle och tillhör en språkminoritet är det av yttersta vikt att vi lär oss kommunicera på andra språk.

Läs mer

Pedagogisk planering projekt Eco Friends (biologi, fysik, kemi, teknik)

Pedagogisk planering projekt Eco Friends (biologi, fysik, kemi, teknik) Pedagogisk planering projekt Eco Friends (biologi, fysik, kemi, teknik) Myrstacken Äldre årskurs 6, Hällby skola L= mest för läraren E= viktigt för eleven Gäller för augusti-september 2015 Förankring i

Läs mer

Fladdrande flygfäet Felicia

Fladdrande flygfäet Felicia Fladdrande flygfäet Felicia Fladdrar runt flera varv på ett härligt sätt och låter nästan som på riktigt när det krockar med något! Se en film på produkten: http://youtu.be/ng1r-zxveyq Vilket material

Läs mer

Marie Svensson och Camilla Sjöberg

Marie Svensson och Camilla Sjöberg VÄLKOMNA! Marie Svensson och Camilla Sjöberg Björkhagaskolan, Söderköping Teknikuppdrag för elever på mellanstadiet Genom teknikuppdrag får vi eleverna att pröva och ompröva sina idéer utifrån givna yttre

Läs mer

Mål att sträva mot: Arbetets utförande: Praktiskt arbete att bygga en robot. Skriva loggbok över vad ni gör.

Mål att sträva mot: Arbetets utförande: Praktiskt arbete att bygga en robot. Skriva loggbok över vad ni gör. Lokal Pedagogisk Planering i Teknik Ämnesområde: Robotbygge Ansvarig lärare: Mohsen Afghani mail: mohsen.afghani@edu.upplandsvasby.se Mål att sträva mot: Skolan skall i sin undervisning i teknik sträva

Läs mer

Flygande fågeln Fia. När du vevar på baksidan flaxar fågeln Fia med sin vinge. Se en film på produkten:

Flygande fågeln Fia. När du vevar på baksidan flaxar fågeln Fia med sin vinge. Se en film på produkten: Flygande fågeln Fia När du vevar på baksidan flaxar fågeln Fia med sin vinge. Se en film på produkten: http://youtu.be/kpxp7v2fdzu Vilket material behöver man? Ett plastlock ca 15 x 15 cm 2 st glasspinne,

Läs mer

Kort om kursplanen i teknik

Kort om kursplanen i teknik Kort om kursplanen i teknik är ett sammandrag av Skolverkets kursplan i teknik från Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 1 samt Kommentarmaterial till kursplanen i teknik 2.

Läs mer

Provmoment: Tentamen Matematik och matematikdidaktik, 3 hp, tillfälle 1

Provmoment: Tentamen Matematik och matematikdidaktik, 3 hp, tillfälle 1 Matematik med didaktisk inriktning för grundlärare i förskoleklass och grundskolans a rskurs 1-3, III, VT18 7,5 högskolepoäng Provmoment: Tentamen Matematik och matematikdidaktik, 3 hp, tillfälle 1 Ladokkod:

Läs mer