Så ser vi till att du har el

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Så ser vi till att du har el"

Transkript

1 Så ser vi till att du har el Vattenfall Distribution

2 Vi säkrar nätet för framtiden Vi lever i ett modernt samhälle där vi tar för givet att det alltid ska finnas el i uttaget. Vattenfall är en av de stora elnätsägarna i Sverige. Vi ska se till att du och andra elnätskunder har el i uttagen, tryggt och säkert. Det innebär att hålla elledningar i skick, ovan jord och under jord. Vi ska hålla kraftledningsgatorna öppna så att vi minimerar riskerna för avbrott, och vi ska övervaka nätet så att oundvikliga avbrott blir så korta som möjligt. El av hög kvalitet Dagens elanvändning har förändrats sedan elens barndom. Idag finns mängder av elektroniska apparater, och det ställer högre krav på elens tillgänglighet och kvalitet. En dator är känslig för både spänningsvariation och störningar från annan elektrisk utrustning. Med en dator i varje hem och mängder av elektriska apparater för i stort sett allt du gör, måste vi alltid hålla en hög teknisk kvalitet på nätet. Vi ser till att det ska finnas el i dina uttag.

3 FOTO: THOMAS FASTH Alltid beredda Trollhättan ser allt I Trollhättan har vi vår stora driftcentral. Där kan vi se vad som händer i våra elnät, från Kiruna i norr till Skillingaryd i söder, från Marstrand i väster till Roslagen i öster. Dygnet runt övervakar vi elnätet. Så fort något onormalt händer får vi indikation via datasystemet. Då kan vi larma direkt om det skulle vara storstörning på gång. Tusentals elnätskunder kan beröras och inte en sekund får gå förlorad. Beredskap vid storstörning När ett strömavbrott drabbar ett stort område och inte bara enstaka ledningar kallar vi det för storstörnin g. Då satsar vi alla resurser på att reparera felet och informera dig om vad som händer. Om det någonstans i nätet uppstår långvariga fel har vi möjlighet att ordna reservkraft inom begränsade områden. Värdefulla ängsmarker Sällsynt artrikedom Många växt- och djurarter i Sverige minskar i omfattning när öppna kulturmarker försvinner. Här kan regionnätens ledningsgator spela en viktig roll. Kraftledningsgatorna sköts på ett sätt som påminner om äldre tiders jordbruk, med återkommande röjningar. Artrikedomen är stor, arter som trivdes i gamla kulturlandskap men nu har blivit hotade får en fristad i ledningsgatorna. Där trivs blommor och fjärilar, och där växer sällsynta arter som till exempel backsippa, nattviol, smultron och ängsklocka. I de stora naturområdena under kraftledningarna hittar du även många sällsynta svampar och fåglar. Vattenfalls elnät räcker tre varv runt jorden, omkring mil.

4 I luft och jord Genom skog och mark Mer än hälften av Sveriges yta täcks av skog. En stor del av våra elledningar går alltså genom skogsmarker, som förstås är väldigt utsatta för väder och vind. Sverige är också ett långt land, med olika naturtyper. Röjningen är därför en viktig del av arbetet med att säkra elleveranserna till dig. Säker tillgång på el För varje kilometer elledning genom skogen räknar vi med att det finns ungefär träd som skulle kunna falla över ledningen och orsaka strömavbrott. Vi röjer alla våra lednings gator i lokalnätet vart fjärde år och våra stora trädsäkra ledningsgator vart åttonde år. Om vi tog bort alla träd även intill lokalnätsledningarna, skulle vi vara tvungna att avverka en yta stor som Värmland. Dessutom är det inte vi som äger skogen. Därför får vi hitta på andra lösningar som tillgodoser både våra kunders krav på få avbrott och markägarnas krav. Ett sätt att göra det lokala elnätet mindre känsligt är att ersätta oisolera d e luftledningar med jordkabel eller isolerad luftledning. En nergrävd kabel är inte Vattenfall satsar hårt på att bygga om lokalnätet och idag är mer än hälften av elledningarna vädersäkra. lika känslig för snö, is, åska och stormar. Större andel jordkablar ger ökad leveranssäkerhet av el fram till dig. Om markförhållandena tillåter plöjer vi ner kabeln, men ibland måste vi gräva ner den vilket tar lite längre tid. Kabeln läggs normalt 65 cm ner i jorden för att ha hög säkerhet vid framtida mark arbeten. Vi tar hänsyn till såväl säkerhet som känslig natur och kulturhistoriska intressen. Allt större andel av våra lokalnät ligger i marken, men ibland gör terrängen att det inte går att gräva ner kabeln och på andra sträckor är luftledning bättre av andra skäl. Den optimala lösningen ska vara gynnsam utifrån miljö, teknik, ekonomi och tid samtidigt som markägarna ska påverkas så lite som möjligt. Kraftledningar och skogsvård Elnätskunder har ett gemensamt i ntresse med markägare och hus ägare att elledningarna skyddas så att vi undviker strömavbrott. Som nät ägare kontaktar vi alltid myndigheter och markägare när vi planerar för att bygga om eller bygga ny ledning. Det är alltid vi som äger ledningen som är ansvariga för röjning, fällning och kvistning vid ledningsgatan. Det kan vi aldrig överlåta till en enskild markägare, eftersom det är vi som har ansvaret om något händer. Elens väg från kraftverken till ditt vägguttag 10 kv Nätstation Nätstation 400 kv kv 400 V 130 kv Fördelningsstation Stamstation Regionstation Stora och små ledningar Vi brukar tala om tre typer av ledningar: stamnät, regionnät och lokalnät. Stamnätet, som ägs av Svenska Kraftnät, utgör de största kraft ledning arna med spänning på 400 kilovolt. Regionnätet, som till hälften ägs av Vattenfall, transporterar ström längre sträckor och har ofta breda trädsäkra ledningsgator. Det innebär att träd som välter inte kommer åt ledningarna. Lokalnätet levererar elen den sista biten från fördelningsstationen in till ditt hus.

5 Några råd till markägare Det finns en hel del du kan göra för att hjälpa oss, ofta sådant du vinner på själv. Redan att röja och gallra intill kraftledningen inom ramen för normal skogsvård räcker långt. Då får vi kraftigare träd nära kraftledningen och du får högre virkesvärde. Arbete nära ledning När du ska utföra arbeten där kroppsdel, verktyg, redskap eller fallande träd riskerar att komma närmare en elledning än 6 meter då gäller särskilda bestämmelser. Kontakta Kundservice på så ger vi er råd och anvisningar utan kostnad. Plantering Plantera inte närmare en ledning än 4 meter i de smala ledningsgatorna. Öka förbandet något, helst 2,5 meter eller mer, intill ledningen så blir träden kraftigare. Röjning Röj tidigt och hårt. Skadade eller dåligt rotade träd röjer vi bort av säkerhetsskäl, liksom all björk minst 15 meter på vardera sida om ledningen. Låt bara robusta välväxta träd stå kvar. Gallra Gallra ända fram till ledningen. Gallra hårt intill ledningen vid första gallringen. Avverkning Avverka fram till ledningen. Lämna aldrig skogsremsa mellan hyggeskant och ledning. Några råd till husägare För att trygga elleveranserna och värna om säkerheten kring ledningar är vi ibland tvungna att röja även i trädgårdar bland prydnads- och fruktträd. För litet avstånd mellan till exempel fruktträd och ledning ger risk för personskador när du kommer för nära ledningen i samband med årlig skötsel av trädet. Innan vi röjer i trädgårdar talar vi alltid om det, antingen genom annons i dagspress eller genom brev till dem som berörs. Säkerhetsavstånd Inget får komma närmare ledningen än 3 meter. Det gäller träd, såväl som verktyg och den som arbetar i anslutning till träd. Planera trädgården Plantera fruktträd eller andra högväxande arter minst 4 meter vid sidan om ledningen. Lågväxande prydnadsbuskar och bärbuskar går däremot bra. Låt inte klängväxter växa upp i stolparna. Toppa och kvista Om det redan finns träd som kommer att växa upp i ledningen. Toppa och kvista dessa i god tid innan de når 3 meter från ledningen. Då slipper vi besvära dig med en röjning. Kontakta oss för gratis rådgivning Om du har frågor kring röjning och säkerhet är du alltid välkommen att kontakta Kundservice på

6 Strömavbrott via SMS eller via app Du som är elnätskund hos oss kan få strömavbrottsinformation via SMS eller e-post. Du kan anmäla upp till 8 mobilnummer och e-postadresser per anläggning. Mer information om denna tjänst hittar du på vår hemsida vattenfall.se. Tjänsten är kostnadsfri och du anmäler dig på Mina Sidor. Vi erbjuder även en gratis app Avbrottsinfo som finns att ladda ned på Android Market eller App Store. Till din hjälp Information om strömavbrott Vid omfattande och långvariga strömavbrott får man mycket information via Sveriges Radio P4. Därför är det alltid bra att ha en radio som drivs på batteri. Du kan även få information via vattenfall.se om du har möjlighet att koppla upp dig via mobilt elenätet med mobiltelefon eller en batteridriven bärbar dator. Avbrottsgaranti ger ersättning för långvariga strömavbrott Om du skulle råka ut för ett långvarigt strömavbrott kan du få ekonomisk kompensation. Ersättningen ökar för varje dygn. Läs mer under Avbrottsgaranti på vår hemsida vattenfall.se Kontakta alltid oss innan du gräver då talar vi om var kabeln ligger Planerade avbrott Ibland måste vi göra planerade avbrott så att teknikerna kan arbeta i en säker arbetsmiljö. I så fall får du information minst fem dagar innan. Du kan läsa om planerade avbrott under Störningsinformation/Aktuella elavbrott på vattenfall.se Information i förväg Vi utför hela tiden underhåll som du inte märker av, men ibland är det svårt att jobba obemärkt, till exempel när vi gräver ner kabel. Vid grävarbeten informerar vi alltid de som bor i området om vad som ska hända och när. Du får även veta vem du kan kontakta om du undrar något. Ska du själv gräva i närheten av en kabel eller avverka skog vid en ledning, kan vi hjälpa dig att undvika avbrott. Ring Vattenfalls kundservice minst fem arbetsdagar i förväg. Då kommer vi utan kostnad och märker ut kabeln eller ger råd vid avverkningen. Det här gäller även dig som har en kabel som går under din hustomt. På ledningskollen.se kan du kostnadsfritt ta reda på vad det finns för nedgrävd infrastruktur där du vill gräva. Genom en enda förfrågan når du Vattenfall och alla andra ledningsägare som har nät på den specifika platsen. Det gäller nät för tele, el, vatten och fjärrvärme såväl som andra nät. Våra 10 kundlöften 1. Nyanslutning. Är du ny kund och vi blir försenade med din elanslutning får du motsvarande 10 % av anslutningsavgiften i kompensation. 2. Långa avbrott. Har du elavbrott i mer än 6 timmar ersätter vi dig automatiskt med 300 kronor. 3. Upprepade avbrott. Har du fem eller fler elavbrott under en 30-dagars period ska du inte behöva betala abonnemangsavgift för den perioden. 4. Spänningsnivå. Du ska ha rätt spänningsnivå i ledningarna. Om den är för låg ska du inte behöva betala abonnemangsavgift. 5. Störningsinformation. Du ska snabbt få aktuell information om elavbrott och störningar via webb, talsvar, sms eller mejl. 6. Fakturering. Har vi missat att fakturera dig nätavgifter som är äldre än ett år, så behöver du inte betala. 7. Elleverantörsbyte. Vill du byta elleverantör får du snabb hjälp av oss. Blir vi försenade får du 300 kronor i kompensation. 8. Elskadeersättning. Skadas dina elektriska apparater av oss ersätter vi dig bättre än de allmänna avtalsvillkoren. Du slipper avdraget på kronor. 9. Självservicetjänster. Du kan enkelt hantera dina kundärenden på vår webb dygnet runt logga in på Mina sidor. 10. Miljö. För att du ska få en bra leverans även i framtiden investerar vi i modern teknik och utvecklar elnätet på ett miljöeffektivt sätt. Vi har även löften till företagare. Mer information och fullständiga villkor hittar du på

7 Vattenfall Eldistribution AB Adress: Box 6013, Solna Besök: Löfströms Allé 5, Sundbyberg Kundservice Privat (Vardagar 9 17) kundservice@vattenfall.com Kundservice Företag (Vardagar ) foretagskundservice@vattenfall.com Våra nätområden

med ert företag i fokus

med ert företag i fokus Lokalnät Våra kundlöften med ert företag i fokus Vår vision är att ni som är kund hos oss ska vara hundra procent nöjda. Med våra kundlöften sätter vi press på oss själva. Uppfyller vi inte våra löften

Läs mer

Sverige kan drabbas av elbrist i vinter. En skrift från E.ON som beskriver vad som händer vid en eventuell situation med elbrist

Sverige kan drabbas av elbrist i vinter. En skrift från E.ON som beskriver vad som händer vid en eventuell situation med elbrist Elbrist i vinter? Foto: Bo Nystrand Sverige kan drabbas av elbrist i vinter En skrift från E.ON som beskriver vad som händer vid en eventuell situation med elbrist Foto: Bo Nystrand När det blir riktigt

Läs mer

med ert företag i fokus

med ert företag i fokus Regionnät Våra kundlöften med ert företag i fokus Vår vision är att ni som är kund hos oss ska vara hundra procent nöjda. Med våra kundlöften sätter vi press på oss själva. Uppfyller vi inte våra löften

Läs mer

El till din fastighet. Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på

El till din fastighet. Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på Det är mycket att tänka på när man ska bygga nytt! Så här går det till att få el till din fastighet Det här ska Vattenfall stå

Läs mer

El till din fastighet

El till din fastighet Vattenfall Distribution El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på Så här går det till att få el till din fastighet 8 enkla steg! 1. Var ute i god tid! Räkna med att det

Läs mer

Strömlös. Hjälp vid strömavbrott

Strömlös. Hjälp vid strömavbrott Strömlös Hjälp vid strömavbrott Om det blir strömavbrott El har blivit en given förutsättning för att vardagen ska fungera. Lyckligtvis finns el tillgängligt så gott som alltid. Faktum är att du som bor

Läs mer

Översikt av leveranssäkerheten i Vattenfall Eldistributions lokalnät. Vattenfall Eldistribution AB. nätrapport 2017

Översikt av leveranssäkerheten i Vattenfall Eldistributions lokalnät. Vattenfall Eldistribution AB. nätrapport 2017 Översikt av leveranssäkerheten i Vattenfall Eldistributions lokalnät Vattenfall Eldistribution AB nätrapport 2017 Sammanfattning 64 procent av Vattenfall Eldistributions kunder drabbades av elavbrott under

Läs mer

Eldistribution Nätrapport. Översikt av leveranssäkerheten i Vattenfall Eldistributions lokalnät

Eldistribution Nätrapport. Översikt av leveranssäkerheten i Vattenfall Eldistributions lokalnät Eldistribution Nätrapport Översikt av leveranssäkerheten i Vattenfall Eldistributions lokalnät Översyn av leveranssäkerheten i Vattenfall Eldistributions lokalnät Sammanfattning 93% av Vattenfall Eldistributions

Läs mer

Eldistribution nätrapport 2016

Eldistribution nätrapport 2016 Eldistribution nätrapport 2016 Översikt av leveranssäkerheten i Vattenfall Eldistributions lokalnät Sammanfattning 90 procent av Vattenfall Eldistributions elnätskunder i norr drabbades av elavbrott under

Läs mer

Alltid el - en självklarhet

Alltid el - en självklarhet 1 2 Alltid el - en självklarhet De flesta ser nog el som något självklart, faktum är att el är en grundförutsättning för att vår vardag och vårt samhälle ska fungera. Vi svenskar har alltmer saker som

Läs mer

El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på

El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på 1 Ordlista A Abonnemang innebär att ha tillgång till elnätet och för detta betalar kunden en fast avgift till elnätsföretaget.

Läs mer

Din elanslutning. Att tänka på vid nyanslutningar A

Din elanslutning. Att tänka på vid nyanslutningar A Din elanslutning Att tänka på vid nyanslutningar 80 1500 A ANSLUTNINGS- PROCESSEN HEJ Föranmälan 1 Beställning inom ma 30 dagar 3 HEJ 5 2 Offert ca 3-4 veckor senare 4 Anläggningsid och avtal Förberedelser

Läs mer

Din elanslutning. Att tänka på vid nyanslutningar A

Din elanslutning. Att tänka på vid nyanslutningar A Din elanslutning Att tänka på vid nyanslutningar 80 1500 A ANSLUTNINGSPROCESSEN 8 7 ca 20 veckor ca 21 veckor 6 HEJ HEJ ca 6 veckor 1 3 5 5 ca 12 veckor 2 4 ca 2 veckor ca 10 veckor Se till att vara ute

Läs mer

Nyanslutningar välkomnas, både uttag och inmatning. Fristående från producenter och behandlar alla kunder lika.

Nyanslutningar välkomnas, både uttag och inmatning. Fristående från producenter och behandlar alla kunder lika. Hur påverkar vindkraften elnätet? Roger Lindmark, Vattenfall Eldistribution 1 Nätbolag Affärsidé är att sälja transport av elenergi Nyanslutningar välkomnas, både uttag och inmatning. Fristående från producenter

Läs mer

Jämtkraft Elnät. Guide. Elanslutning. För villa och fritidshus

Jämtkraft Elnät. Guide. Elanslutning. För villa och fritidshus Jämtkraft Elnät Guide Elanslutning För villa och fritidshus Det är mycket man skall tänka på när man ska bygga nytt! Den här guiden förklarar hur processen går till att ansluta el till din nybyggnation.

Läs mer

Enkel webbtjänst ger bättre ledningskoll

Enkel webbtjänst ger bättre ledningskoll Enkel webbtjänst ger bättre ledningskoll Enklare, snabbare, säkrare Att gräva av en ledning är ofta både kostsamt och tidskrävande. Men det finns ett bra sätt att undvika skador och onödigt arbete. Ledningskollen.se

Läs mer

El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på

El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på 1 2 Ordlista A Abonnemang innebär att ha tillgång till elnätet och för detta betalar kunden en fast avgift till elnätsföretaget.

Läs mer

Vindkraft i elnäten. Vindkraft i elnäten 2008-12-04. Om du gillar vindkraft, så måste du älska kraftledningar

Vindkraft i elnäten. Vindkraft i elnäten 2008-12-04. Om du gillar vindkraft, så måste du älska kraftledningar Vindkraft i elnäten 2008-12-04 Arne Bergström Vattenfall Eldistribution AB, Nätplanering Vindkraft i elnäten Om du gillar vindkraft, så måste du älska kraftledningar 2 Vindkraft i elnäten Vindkraftutbyggnaden

Läs mer

Ersättning för inmatad el vid produktionsanläggningar anslutna till lokalnät. Fortum Distribution AB, prisområde VÄSTKUSTEN

Ersättning för inmatad el vid produktionsanläggningar anslutna till lokalnät. Fortum Distribution AB, prisområde VÄSTKUSTEN Ersättning för inmatad el vid produktionsanläggningar anslutna till lokalnät Fortum Distribution AB, prisområde VÄSTKUSTEN Gäller fr.o.m. 2014-01-01 t.o.m. 2014-12-31. Inmatning där överliggande nät har

Läs mer

Ett krafttag förbättrade leveranssäkerheten

Ett krafttag förbättrade leveranssäkerheten Ett krafttag förbättrade leveranssäkerheten Det bästa sättet att lösa ett problem kan ibland vara att helt enkelt gräva ner det! Mikael Bohjort E.ON Elnät Sverige AB Chef Nätplanering och projektering

Läs mer

VB Elnäts kundlöften PRIVAT

VB Elnäts kundlöften PRIVAT VB Elnäts kundlöften PRIVAT VB Elnäts kundlöften Vår vision är att du som är kund hos oss ska vara hundra procent nöjd. Med våra kundlöften sätter vi press på oss själva och säkerställer en hög servicenivå.

Läs mer

Guide. Elanslutning. Anslutningsguide för villa och fritidshus

Guide. Elanslutning. Anslutningsguide för villa och fritidshus Guide Elanslutning Det är mycket man skall tänka på när man ska bygga nytt! 2 Den här guiden fungerar som Bergs Tingslags Elektriska Aktiebolag (BTEA) allmänna villkor och förklarar hur processen går till

Läs mer

En liten upplysning till alla stockholmare

En liten upplysning till alla stockholmare En liten upplysning till alla stockholmare Visste du att elen kostade 80 öre per kilowattimme i Stockholm år 1892? Idag kostar den cirka en krona. Stockholm växer. Om fyrtio år beräknas folkmängden ha

Läs mer

E.ON Elnät. Personlig service när ditt företag behöver kraft

E.ON Elnät. Personlig service när ditt företag behöver kraft E.ON Elnät Personlig service när ditt företag behöver kraft Thomas Thorkelsson, chef för avdelningen för stora kunder på E.ON Elnät. Hos E.ON Elnät får du en egen kontaktperson som du kan ringa om du får

Läs mer

el till din fastighet?

el till din fastighet? Behöver du bygg-el eller el till din fastighet? Information till dig som sökt bygglov på Gotland från GEAB som äger elnätet. Det är mycket att tänka på när man ska bygga nytt Här beskriver vi hur du ska

Läs mer

Den nya förbindelsen City Link etapp 1 från Hagby till Anneberg

Den nya förbindelsen City Link etapp 1 från Hagby till Anneberg SvK1000, v3.2, 2012-03-09 2014-02-12 FRÅGOR OCH SVAR Den nya förbindelsen City Link etapp 1 från Hagby till Anneberg Allmänna frågor Varför byggs City Link? En viktig del i projektet Stockholms Ström och

Läs mer

Skogsföryngring vid ledningsområden... 5. Plantskogsskötsel vid ledningsområden... 6. Förstagallring av trädbeståndet vid ledningsområden...

Skogsföryngring vid ledningsområden... 5. Plantskogsskötsel vid ledningsområden... 6. Förstagallring av trädbeståndet vid ledningsområden... INNEHÅLL Skogsföryngring vid ledningsområden.................. 5 Plantskogsskötsel vid ledningsområden................. 6 Förstagallring av trädbeståndet vid ledningsområden..... 6 Gallring av vuxen skog

Läs mer

Prislista Elnät. Gäller från 2014-01-01

Prislista Elnät. Gäller från 2014-01-01 Prislista Elnät. Gäller från 2014-01-01 Luleå Energi Elnät AB Luleå Energi Elnät AB s huvudsakliga uppdrag är drift, underhåll och nybyggnad av elnätet samt mätning och rapportering av elanvändningen i

Läs mer

VB Elnäts kundlöften FÖRETAG

VB Elnäts kundlöften FÖRETAG VB Elnäts kundlöften FÖRETAG VB Elnäts kundlöften Vår vision är att ni som är kund hos oss ska vara hundra procent nöjda. Med våra kundlöften sätter vi press på oss själva och säkerställer en hög servicenivå.

Läs mer

Härryda Energi Närmare dig

Härryda Energi Närmare dig Härryda Energi Närmare dig Härryda Energi finns nära dig som kund. Vår främsta uppgift är att ge dig trygg och säker el, så att du får ljus, värme och energi hos dig. Rubrik Vi på Härryda Energi Vi ägs

Läs mer

F: Kan jag skriva kontrakt om anslutning trots att tiden för tecknande av kontrakt har gått ut?

F: Kan jag skriva kontrakt om anslutning trots att tiden för tecknande av kontrakt har gått ut? F: Kan jag skriva kontrakt om anslutning trots att tiden för tecknande av kontrakt har gått ut? S: Nej. Vi har beviljats bidrag för att bygga fibernät åt de som redan har kontakt med oss och det går inte

Läs mer

E.ON Elnät Sverige AB (E.ON Elnät nedan) har lämnat rubricerad ansökan till Energimarknadsinspektionen (Ei) om ansökan om nätkoncession för linje.

E.ON Elnät Sverige AB (E.ON Elnät nedan) har lämnat rubricerad ansökan till Energimarknadsinspektionen (Ei) om ansökan om nätkoncession för linje. Energimarknadsinspektionen att. Box 155 631 03 Eskilstuna E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö www.eon.se Tel @eon.se Konc 6801 Malmö 2016-04-29 Dnr 2009-100435 Komplettering av ansökan om förlängning av

Läs mer

Elnätet är en viktig samhällsbärare

Elnätet är en viktig samhällsbärare Nätrapport 2013 Elnätet är en viktig samhällsbärare Elnätet är en viktig samhällsbärare 1 Från eld till el på 100 år 2 Elmarknaden 4 Miljarder för att säkra elnäten 6 I storstad och på landsbygd 8 Fortum

Läs mer

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Underlag för samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Örnsköldsviks kommun, Västernorrlands län 2014-03-21 1 Inledning 1.1

Läs mer

Funderar du på egen elproduktion? Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw. Vattenfall Distribution

Funderar du på egen elproduktion? Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw. Vattenfall Distribution Funderar du på egen elproduktion? Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw Vattenfall Distribution Att producera sin egen el och på det sättet kunna sänka sin egen elkostnad gör att allt fler väljer

Läs mer

Den här presentationen ger dig några enkla fakta om elektricitet, hur den fungerar och om elsäkerhet.

Den här presentationen ger dig några enkla fakta om elektricitet, hur den fungerar och om elsäkerhet. OM EL Den här presentationen ger dig några enkla fakta om elektricitet, hur den fungerar och om elsäkerhet. 2 EL El är en förädlad form av energi som dagens samhälle behöver för att fungera. För att ingen

Läs mer

Beslut om avbrottsersättning och jämkning i samband med stormen Dagmar jul/nyår 2011/2012

Beslut om avbrottsersättning och jämkning i samband med stormen Dagmar jul/nyår 2011/2012 Beslut om avbrottsersättning och jämkning i samband med stormen Dagmar jul/nyår 2011/2012 Alla kunder som haft sammanhängande strömavbrott längre än 12 timmar får normalt minst 900 kr, kunder som haft

Läs mer

Överföringsprodukter, moms 24 %

Överföringsprodukter, moms 24 % Nättariff 1.1.2015 Nättariff 1.1.2015 Vi erbjuder följande tjänster mot de avgifter som nämns i nättariffen: Vi distribuerar elenergi från produktionsanläggningen till kunden, mäter elförbrukningen, ansvarar

Läs mer

Befintlig 40 kv luftledning mellan Holma och Kaxholmen i Jönköpings kommun

Befintlig 40 kv luftledning mellan Holma och Kaxholmen i Jönköpings kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Befintlig 40 kv luftledning mellan Holma och Kaxholmen i Jönköpings kommun Oktober 2017 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2

Läs mer

Vindkraft och Elnät Måste elnätet byggas ut?

Vindkraft och Elnät Måste elnätet byggas ut? Vindkraft och Elnät Måste elnätet byggas ut? 2011-05-04 Björn Axelsson Nätanslutningar Regionnät Vattenfall Eldistribution 1 Nätanslutningar Björn Axelsson 05/05/2011 Agenda Lite historik kring förfrågningar

Läs mer

SÖKES: Chef. Samarbete - kräver att du kan se andras perspektiv! Hur blir du en tydlig ledare i ditt dagliga arbete? Maria Fiskerud och C-H Segerfeldt

SÖKES: Chef. Samarbete - kräver att du kan se andras perspektiv! Hur blir du en tydlig ledare i ditt dagliga arbete? Maria Fiskerud och C-H Segerfeldt Hur blir du en tydlig ledare i ditt dagliga arbete? Maria Fiskerud och C-H Segerfeldt SÖKES: Chef Vi söker dig som... är tillgänglig 24 timmar om dygnet, tar ansvar, kan motivera och entusiasmera, hämtar

Läs mer

Värme Samarbete Service

Värme Samarbete Service Värme Samarbete Service Lokalt och miljövänligt, alltid med hög service Nossebro Energiverk äger ett av Sveriges minsta elnät men är också ett av Sveriges mest miljövänliga elhandelsbolag, uppmärksammat

Läs mer

FEM FRÅGOR DU BÖR STÄLLA DIG INNAN DU KÖPER FÖRBINDELSER

FEM FRÅGOR DU BÖR STÄLLA DIG INNAN DU KÖPER FÖRBINDELSER FEM FRÅGOR DU BÖR STÄLLA DIG INNAN Att upphandla förbindelser är inget som företag tar lättvindigt. Ändå är det många som slutar med en lösning som är mindre säker än de tror. Här är de viktigaste frågorna

Läs mer

Utredning om Stockholms framtida stam- och regionnät: Säker elförsörjning möjlig i regionen

Utredning om Stockholms framtida stam- och regionnät: Säker elförsörjning möjlig i regionen Utredning om Stockholms framtida stam- och regionnät: Säker elförsörjning möjlig i regionen Sidansvarig : Christer Olsson Senast ändrad : 2005-10-18 Fjorton stora kraftledningar tas bort. Cirka 60 000

Läs mer

Vinn. Vi bjuder på fröer från Frökungen. en luftvärmepump Värde 21 375 kr. Nyhet i Vattenfalls Energibutik: Smarta köksprylar

Vinn. Vi bjuder på fröer från Frökungen. en luftvärmepump Värde 21 375 kr. Nyhet i Vattenfalls Energibutik: Smarta köksprylar NYHETER OCH ERBJUDANDEN TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2015 Vi bjuder på fröer från Frökungen Nyhet i Vattenfalls Energibutik: Smarta köksprylar Vinn en luftvärmepump Värde 21 375 kr Så enkelt

Läs mer

Samhällets kostnader för leveranssäkerhet i eldistribution. Resultat

Samhällets kostnader för leveranssäkerhet i eldistribution. Resultat Samhällets kostnader för leveranssäkerhet i eldistribution Resultat 2 MSB:s kontaktpersoner: Kerstin Borg, 010-240 40 63 Linda Ryen, 010-240 56 64 Publikationsnummer MSB 491-12 3 Förord Myndigheten för

Läs mer

Bredband via fiber - steg för steg

Bredband via fiber - steg för steg Bredband via fiber - steg för steg Steg vid installationen Installationen indelas i följande delar: Vi gör en markering med en käpp vid din tomtgräns, eller enligt bifogad karta, som visar varifrån du

Läs mer

Vi levererar el och värme till människor och företag. - Vi värmer människor och lyser upp deras hem...

Vi levererar el och värme till människor och företag. - Vi värmer människor och lyser upp deras hem... Vi levererar el och värme till människor och företag - Vi värmer människor och lyser upp deras hem... 100% förnybar Du får enbart förnybar energi hos oss (sol, vind, vatten, biobränsle). Lokala Drygt100

Läs mer

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN Sid 3 sid 2 Dina valmöjligheter när det gäller el Sid sid 54 Din elförbrukning (fakta om mätaravläsning) Sid 7 sid 6 Du ska flytta in (så gör du med dina elavtal) Sid 9 sid

Läs mer

Olika typer av reservkraft Generatoraggregat Drivkälla för generatoraggregat. li Effektdefinitioner Energibalans

Olika typer av reservkraft Generatoraggregat Drivkälla för generatoraggregat. li Effektdefinitioner Energibalans översikt Innehåll: Varför reservkraft Olika typer av reservkraft Generatoraggregat Drivkälla för generatoraggregat Tillgänglighet li Effektdefinitioner Energibalans Varför reservkraft Sämre tillgänglighet

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samråd för 40 kv luftledning

Läs mer

Facit. Rätt och fel på kunskapstesterna.

Facit. Rätt och fel på kunskapstesterna. Facit. Rätt och fel på kunskapstesterna. Kunskapstest: Energikällorna. Rätt svar står skrivet i orange. 1. Alla använder ordet energi, men inom naturvetenskapen används en definition, dvs. en tydlig förklaring.

Läs mer

PLUS Förvaltning. gör det enkelt att vara skogsägare. www.scaskog.com

PLUS Förvaltning. gör det enkelt att vara skogsägare. www.scaskog.com PLUS Förvaltning gör det enkelt att vara skogsägare www.scaskog.com SCAs tjänst PLUS Förvaltning gör det enkelt att vara skogsägare. Utifrån dina mål hjälper SCA till med både planering och skötsel av

Läs mer

Äger du ett gammalt träd?

Äger du ett gammalt träd? Äger du ett gammalt träd? Då har du något speciellt i din vård Projektet Värna skyddsvärda träd ska öka kunskapen om trädens värde. Sexton kommuner i Västra Götaland och Halland vill gemensamt visa hur

Läs mer

PCB-tillsyn 2009 PCB i tyngre elutrustning

PCB-tillsyn 2009 PCB i tyngre elutrustning 8 november 2009 något reviderad 17 december 2009 PCB-tillsyn 2009 PCB i tyngre elutrustning På följande sidor finns information som projektgruppen sammanställt om PCB i tyngre elutrustning och hur miljönämnden

Läs mer

Skogen Tiden. På Brånstrands familjelantgård får Du uppleva skogen under lokala förhållanden.vårt

Skogen Tiden. På Brånstrands familjelantgård får Du uppleva skogen under lokala förhållanden.vårt Skogen Tiden På Brånstrands familjelantgård får Du uppleva skogen under lokala förhållanden.vårt mål idag är att bruka skogen så att det naturliga kretsloppet störs så lite som möjligt. Ta del av skogens

Läs mer

Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på.

Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på. t e h g i t s a f n i d l l i El t Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på. Det är mycket att tänka på när man bygger nytt. När du ska ha el till din fastighet är det vår uppgift på Luleå

Läs mer

Jordfelsbrytare förhindrar nio av tio elolyckor

Jordfelsbrytare förhindrar nio av tio elolyckor Jordfelsbrytare förhindrar nio av tio elolyckor Du, dina nära och kära får hundradelarna på rätt sida Varje år dör människor genom elolyckor och många skadas svårt. Olyckorna beror på att man av olika

Läs mer

Vem bär ansvaret för elnätet?

Vem bär ansvaret för elnätet? Vem bär ansvaret för elnätet? Roger Husblad, avdelningschef Energimarknadsinspektionen roger.husblad@ei.se www.ei.se Seminarium 2011-11-10 Vad är en nätkoncession? Nätkoncession: Tillstånd att bygga och

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Thomas Hall 2013-05-07 KSN-2012-0584

Handläggare Datum Diarienummer Thomas Hall 2013-05-07 KSN-2012-0584 KS 6 22 MAJ 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Thomas Hall 2013-05-07 KSN-2012-0584 Kommunstyrelsen Gasturbin för reservkraft Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta

Läs mer

SkeKraft Bredband Så funkar det - steg för steg

SkeKraft Bredband Så funkar det - steg för steg SkeKraft Bredband Så funkar det - steg för steg SkeKraft Bredband - Steg för steg 1. Etappvis utbyggnad När vi bygger fibernät gör vi det etappvis för att vara så effektiva som möjligt. Att bygga fibernät

Läs mer

Vill du veta mer om el och elmarknaden?

Vill du veta mer om el och elmarknaden? Vill du veta mer om el och elmarknaden? På vår webbplats boraselnat.se finns ytterligare information liksom hos: Konsumenternas Energimarknadsbyrå, www.energimarknadsbyran.se, tel 08-522 789 50 Elpriskollen.se,

Läs mer

El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på

El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på Februari 2019 1 2 Ordlista A Abonnemang innebär att ha tillgång till elnätet och för detta betalar kunden en fast avgift till

Läs mer

El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på

El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på 1 2 Ordlista A Abonnemang innebär att ha tillgång till elnätet och för detta betalar kunden en fast avgift till elnätsföretaget.

Läs mer

Guide för elanslutning. information från lidköping elnät

Guide för elanslutning. information från lidköping elnät Guide för elanslutning information från lidköping elnät Information till dig som ska bygga nytt Den här guiden förklarar hur processen går till att ansluta el till din nybyggnation. När du vill ha el till

Läs mer

Fingrid. Kraft med ansvar.

Fingrid. Kraft med ansvar. Fingrid. Kraft med ansvar. Fingrid i korthet Fingrid Oyj:s kraftöverföringsnät 1.1.2015 400 kv stamnät 220 kv stamnät 110 kv stamnät likströmsförbindelse andras nät Elektricitet är en oskiljaktig del av

Läs mer

Nu behöver du inte vänta längre.

Nu behöver du inte vänta längre. 1 Vägra vänta! Smarta hem, Smart-TV, läsplatta, laptop, stationär dator Våra sätt att surfa blir bara fler och innehållet allt tyngre. Även om du kan surfa snabbt idag, är det inte säkert att det går lika

Läs mer

2 Kompletterande samrådsredogörelse

2 Kompletterande samrådsredogörelse Bilaga M4.b - Kompletterande samråd sida 2/17 1.2 Syfte Syftet med den nya ledningen mellan Dotorp och Täppan är att förstärka elnätet i området, samt att möjliggöra anslutning av vindkraftsanläggningar

Läs mer

Hänsynstaganden Högspänningsförbindelser

Hänsynstaganden Högspänningsförbindelser Hänsynstaganden Högspänningsförbindelser Avser 110kV, 220kV samt nya Beckomberga-Bredäng upptill 400kV Sida 1 Besvärligt läge för elförsörjningen i Stockholm Utbyggnaden av elnätet har de senaste 20 åren

Läs mer

Fingrid i korthet. Fingrid Oyj:s kraftöverföringsnät 1.1.2011

Fingrid i korthet. Fingrid Oyj:s kraftöverföringsnät 1.1.2011 Det lyser i landet 2 Fingrid i korthet Elektricitet är en oskiljaktig del av varje finländares vardag. Finland fungerar med el. Fingrid är ett företag som ansvarar för att stamnätet dvs. elöverföringssystemet

Läs mer

Vi håller ledningarna i skick

Vi håller ledningarna i skick Vi håller ledningarna i skick 2 Fingrid i korthet Elektricitet är en oskiljaktig del av varje finländares vardag. Finland fungerar med el. Fingrid är ett företag som ansvarar för att stamnätet dvs. elöverföringssystemet

Läs mer

Stormen Per. Lärdomar för en tryggare energiförsörjning efter 2000-talets andra stora storm

Stormen Per. Lärdomar för en tryggare energiförsörjning efter 2000-talets andra stora storm Stormen Per Lärdomar för en tryggare energiförsörjning efter 2000-talets andra stora storm STORMEN PER 14 JANUARI 2007 En ny storm drar in över Sverige Gudruns lillebror Maximal vindstyrka över fastlandet

Läs mer

Varför behövs en ny ledning?

Varför behövs en ny ledning? Varför behövs en ny ledning? Orterna Grebbestad och Fjällbacka är inne i en positiv utvecklingsfas och båda orterna växer. Detta gör även att kraven på en säker och stabil elleverans ökar från såväl privatpersoner,

Läs mer

Producera din egen el

Producera din egen el E.ON Elnät Producera din egen el Information om hur du blir mikroproducent Med mikroproduktion menar vi en elproduktion som kräver en säkringsstorlek på högst 63 ampere och en produktionseffekt upp till

Läs mer

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs Vindeln och Vännäs kommun Västerbottens län 2016-09-15 Samråd för

Läs mer

Varaslättens Bredband Ekonomisk Förening

Varaslättens Bredband Ekonomisk Förening Varaslättens Bredband Ekonomisk Förening Några stolpar FIBER ÄR FRAMTIDEN Idag finns det inga hastighetsbegränsningar BILLIGARE TJÄNSTER TV/Bredband/Telefon blir billigare ATTRAKTIVARE FASTIGHET Fastighetens

Läs mer

Att ansluta en produktionsanläggning till elnätet

Att ansluta en produktionsanläggning till elnätet Envikens Elkraft ek för Envikens Elnät AB Elmarknadens aktörer och Att ansluta en produktionsanläggning till elnätet Jan-Erik Bergkvist Elverkschef / VD jan-erik.bergkvist@envikenselkraft.se Envikens Elkraft

Läs mer

Informationsträff. Östergarns Bygdegård 29/10

Informationsträff. Östergarns Bygdegård 29/10 Informationsträff Östergarns Bygdegård 29/10 Agenda Orsaker till strömavbrotten Planerat underhåll och investeringar - L221 Kräklingbo, Östergarn och Gammelgarn - L231 Alskog, Ardre och Ljugarn - L232

Läs mer

Vad är Ledningskollen?

Vad är Ledningskollen? Vad är Ledningskollen? Ledningskollen.se Reducerar antalet grävskador Robustare infrastruktur Undvika störningar Minskade skadekostnader Ledningskollen privat-offentlig samverkan Maskinentreprenörerna

Läs mer

MIN ENERGI. solcellsguiden. Nyheter och erbjudanden till dig som är kund hos Vattenfall. Upptäck solkraft! Vi bjuder på Storytel i 30 dagar

MIN ENERGI. solcellsguiden. Nyheter och erbjudanden till dig som är kund hos Vattenfall. Upptäck solkraft! Vi bjuder på Storytel i 30 dagar MIN ENERGI Nyheter och erbjudanden till dig som är kund hos Vattenfall Upptäck solkraft! Vi bjuder på Storytel i 30 dagar Håll koll på fritidshuset med Smarta hem-prylar Räkna ut din besparing med solcellsguiden

Läs mer

Mer vind förutsätter tillgång på nät men vad händer när nätet blir fullt?

Mer vind förutsätter tillgång på nät men vad händer när nätet blir fullt? Mer vind förutsätter tillgång på nät men vad händer när nätet blir fullt? Erik Särnholm, Länsstyrelsen i Dalarnas län Per Selldén, Ellevio AB Energivärlden tema vind 29 maj 2018 21 LÄNSSTYRELSER NORRBOTTEN

Läs mer

Manual C3 BMS för Android-telefoner

Manual C3 BMS för Android-telefoner - för dig som gillar ovanliga fåglar 2012-09-24 Manual C3 BMS för Android-telefoner Hur fungerar det? Larmsystemet består av en server och databas i Stockholm samt applikationen C3 BMS i telefonen. Trafiken

Läs mer

1 (7) 2014-11-26. Syfte. Bakgrund

1 (7) 2014-11-26. Syfte. Bakgrund 1 (7) Anmälan om samråd, enligt 6 kap 4 angående ansökan om koncession för ny 24 kv markkabel mellan Långflons köpcentrum fram till riksgränsen, i Torsby kommun i Värmlands län Syfte Fortum Distribution

Läs mer

Marknadsundersökning för flexibel elanvändning till intresserade aktörer i Stockholmsområdet

Marknadsundersökning för flexibel elanvändning till intresserade aktörer i Stockholmsområdet Marknadsundersökning för flexibel elanvändning till intresserade aktörer i Stockholmsområdet Ellevio och Vattenfall Eldistribution ser ett behov av att till kommande vintersäsonger kunna avropa flexibel

Läs mer

Elnätet vår livsnerv. -Hur funkar det och vad betalar jag för? Fortum och Karlstad Elnät reder ut begreppen och svarar på dina frågor

Elnätet vår livsnerv. -Hur funkar det och vad betalar jag för? Fortum och Karlstad Elnät reder ut begreppen och svarar på dina frågor Elnätet vår livsnerv -Hur funkar det och vad betalar jag för? Fortum och Karlstad Elnät reder ut begreppen och svarar på dina frågor Vad är det för skillnad mellan elnät och elhandel? Avregleringen av

Läs mer

Min energi TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2013

Min energi TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2013 Min energi TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2013 Premiär för Mina Sidorappen Med Vattenfall i mobilen får du koll på elen Nyhet! Styr ditt hem med Smart Plug Få energi från solen FOTO: Henrik Trygg,

Läs mer

UTVECKLINGSMÖJLIGHETER VEGETATION GRÖNOMRÅDE ONSALA

UTVECKLINGSMÖJLIGHETER VEGETATION GRÖNOMRÅDE ONSALA Bilaga 8 UTVECKLINGSMÖJLIGHETER VEGETATION GRÖNOMRÅDE ONSALA (Fastighet 1:20) Landskapsgruppen AB Telefon: 031-749 60 00 Torsgatan 5 Telefax: 031-749 60 01 411 04 Göteborg Org nr: 556253 5988 Enens Samfällighetsförening

Läs mer

Att installera bredband via fiber

Att installera bredband via fiber Att installera bredband via fiber 1 Så här går installationen till Det är viktigt att du har koll på de olika stegen och vad som förväntas. Läs igenom allt material och om du känner dig osäker över något

Läs mer

framtidens bredband! Stadsnät från Borlänge Energi

framtidens bredband! Stadsnät från Borlänge Energi framtidens bredband! Stadsnät från Borlänge Energi Fritt stadsnät i Sedan 95:-/mån Vi bjuder också på anslutningsavgiften Runt år 1800 kom telegrafen, 50 år senare telefonen. Två apparater som gjorde det

Läs mer

det är så mycket man kan göra med el.

det är så mycket man kan göra med el. det är så mycket man kan göra med el. Förr värmde man sig vid öppen eld. Sen med kaminer och kakelugnar. Och man slutade jobba när det blev mörkt. Förr i världen levde folk nära naturen på ett helt annat

Läs mer

Protokoll Övsjö 2012-10-31

Protokoll Övsjö 2012-10-31 Protokoll Övsjö 2012-10-31 Fört vid samrådsmöte med markägare för linjedragning Storflohöjden-Krångede. Närvarolista se bilaga. Jonas Larsson Jämt Nät presenterade företaget och planerna för uppförande

Läs mer

Bra att veta! Välkommen till Eskilstuna Energi och Miljö. Nyttig information för dig som är nyfiken på våra tjänster.

Bra att veta! Välkommen till Eskilstuna Energi och Miljö. Nyttig information för dig som är nyfiken på våra tjänster. Bra att veta! Välkommen till Eskilstuna Energi och Miljö Nyttig information för dig som är nyfiken på våra tjänster. Vatten Vatten och avlopp - ett kretslopp Vatten är en av livets absolut viktigaste nödvändigheter.

Läs mer

Skogsvårdsplan. Kungshamns Samfällighetsförening

Skogsvårdsplan. Kungshamns Samfällighetsförening Skogsvårdsplan Kungshamns Samfällighetsförening Anders Larsson Mammut konsult Yxlan 22 April 2014 Sid 1 Skötselbeskrivning av naturmark, allmänt. Kungshamns Samfällighetsförening. Området är mycket vackert,

Läs mer

Energimarknadsinspektionens författningssamling

Energimarknadsinspektionens författningssamling Energimarknadsinspektionens författningssamling Utgivare: Göran Morén (chefsjurist) ISSN 2000-592X Energimarknadsinspektionens föreskrifter om skyldighet att rapportera elavbrott för bedömning av leveranssäkerheten

Läs mer

H Ä R R Y DA E N E R G I

H Ä R R Y DA E N E R G I Nytändning! HÄRRYDA ENERGI 2 Tänt var det här! Som elkund är din förväntan att det alltid ska finnas el i vägguttaget. Självklart, svarar vi! Vår ambition här på Härryda Energi att i alla lägen göra allt

Läs mer

Elnät och koncessionsplikt

Elnät och koncessionsplikt Elnät och koncessionsplikt Avdelningen Tillstånd och Prövning (ATP) Energimarknadsrådet den 4 oktober 2017 Jeanette Asp Linnéa Carlén Vad gör Avdelningen för Tillstånd och Prövning? Prövning av ansökningar

Läs mer

Energimarknadsinspektionens föreskrifter om skyldighet att rapportera elavbrott för bedömning av leveranssäkerheten i elnäten

Energimarknadsinspektionens föreskrifter om skyldighet att rapportera elavbrott för bedömning av leveranssäkerheten i elnäten Energimarknadsinspektionens föreskrifter om skyldighet att rapportera elavbrott för bedömning av leveranssäkerheten i elnäten (2015:4) Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera

Läs mer

20 år. med svenska skidförbundet! Smartare hem med smarta energiprylar. Vi bjuder på 5 filmer hos film2home

20 år. med svenska skidförbundet! Smartare hem med smarta energiprylar. Vi bjuder på 5 filmer hos film2home NYHETER OCH ERBJUDANDEN TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VINTER 2014/2015 20 år med svenska skidförbundet! FOTO: ULF PALM Vi bjuder på 5 filmer hos film2home Smartare hem med smarta energiprylar Skid-VM

Läs mer

Att installera bredband via fiber

Att installera bredband via fiber Att installera bredband via fiber 1 Så här går det till Vi drar in fiber under den tjälfria säsongen och kontaktar dig i god tid före installationen. För ordinarie pris är leveranstiden 10 veckor. Du ansvarar

Läs mer

Skogen förr. Skog som ska röjas. Skog som ska gallras. Skogen idag

Skogen förr. Skog som ska röjas. Skog som ska gallras. Skogen idag Skogen Tiden På Brånstrands familjelantgård får Du uppleva skogen under lokala förhållanden.vårt mål idag är att bruka skogen så att det naturliga kretsloppet störs så lite som möjligt. Ta del av skogens

Läs mer