SÅ MANÖVRERAR DU I DET NYA POLITISKA LANDSKAPET. Eftervalstips:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SÅ MANÖVRERAR DU I DET NYA POLITISKA LANDSKAPET. Eftervalstips:"

Transkript

1 Eftervalstips: SÅ MANÖVRERAR DU I DET NYA POLITISKA LANDSKAPET Väljarna har sagt sitt och svensk politik står nu inför en stökig tid. Vad innebär det för dig och din verksamhet? Hur sonderar du bäst det nya politiska landskapet? Fyra av Primes public affairs-experter ger i denna spaning konkreta råd om hur politiken efter valet bör tacklas.

2 FÖRSÄKRA DIG MOT POLITISKA NYCKER Den stökiga tiden är en konsekvens både av att inget på förhand tydligt regeringsalternativ står som vinnare och av att väljarnas önskemål och krav på politikerna är komplexa och ofta innehåller självmotsägelser. Långsiktigt visar väljarna att de efterfrågar fler politiska partier, även om Fi denna gång inte tog sig över spärren. HÅKAN TRIBELL Seniorkonsult Prime Få företag är opåverkade av politiska beslut och återigen har den svenska politiska kartan ritats om. För ett land som i grunden är ovant vid maktskiften Tage Erlander har ett sannolikt ointagligt rekord i västerländska demokratier om att sitta som statsminister 23 år i rad har de senaste trettio åren inneburit en långsam men tydlig anpassning till det som i resten av världen utgör normalläge. Sverige är, på gott och ont, allt mindre av ett specialfall. Epoken Reinfeldt är över. Men trots at Stefan Löfven är beredd att axla rollen som statsminister är det ändå osäkert vad som kommer i stället. Det som nu väntar Sverige är utmaningar som redan mött länder som Danmark och Frankrike, med trender som märks i många länder, som Tyskland, Storbritannien och USA. Det innebär a) en stökig politisk tid och b) ett stökigare politiskt landskap. Med ett 13-procentigt SD mellan blocken innebär valet att riksdagen som arena blir allt viktigare. I takt med minskad S-dominans på vänstersidan ökar osäkerheten kring vilka beslut som blir resultatet av nattliga förhandlingar med andra partier. Ekonomiska realiteter har tvingat Frankrikes president Hollande att lägga om den politiska riktning han gick till val på. Ett närmare, möjligen än mer stökigt, studieobjekt är Danmark. Den S-ledda regeringskoalition som bildades 2011 under Helle Thorning-Smith sprack tidigare i vår när Sosialistisk Folkeparti lämnade, och den danska ekonomin fortsätter gå knackigt. Konsekvensen är att den generella politiska risken ökar. Frågor kan svänga mer eller mindre över en natt, antingen som ett medvetet resultat eller som en oavsiktlig konsekvens av politisk kohandel. För näringslivet innebär ökad oförutsägbarhet plötsliga svängningar är lika sannolika som total stiltje att betydelsen av långsiktighet i påverkansarbetet ökar. Goda personliga relationer med rätt nätverk är en hygienfaktor, inte en garanti för framgång. Även små men högljudda opinioner kan tvinga politiker till handling, i strid mot bättre vetande. Skaffa, vårda eller utveckla företagets position i samhällsdebatten. Den säkraste försäkringen mot politiska nycker är en fast förankring hos kunder och allmänhet. Se bortom det egna företaget. Även den som inte är i välfärdsbranschen har anledning att känna långsiktig oro kring den retorik och de föreställningar om företagande som präglat denna valrörelse. Se till att branschorganisationens potential att vara långsiktig opinionsbildare kommer till sin rätt.

3 ATT KAMPANJA ÄR POESI, ATT STYRA ÄR PROSA I Sverige har vi ett ord för politik. För att förstå kommande regeringens utmaning är det bättre att använda den amerikanska nomenklaturen. Politics är det partipolitiska perspektivet, valkampanjsbeskrivningen, det som i en svensk kontext allra enklast kan uttryckas i frågan var på höger-vänster-skalan är vi och hur förklarar vi det. Det horisontella perspektivet. KEREM YAZGAN VD United Minds Mario Cuomo, legendarisk guvernör från New York, har sagt: "you campaign in poetry, you govern in prose". Den svenska valkampanjen är nu slut, och regerandet tar över. Och det är något helt annat. De partier som nu får regera behöver ställa om. Från slogans till utredningar. Från massmöten till lugna rundabordssamtal. Från visioner till allmän och gemensam beredning. Regeringskansliet är en tuff plats för drömmar och poesi. En enda mening i ett valmanifest kan skapa återkommande politisk kris över lång tid, uppbundna resurser på departementet och en avstannad reformagenda. Översättningen från poesi till prosa är svårare än man tror. Policy är formulerandet och genomförandet av reformer. Det är det vertikala perspektivet, hur politiken initialt formuleras och beslutas av regeringen och riksdagen och sedan bearbetas och genomförs rakt genom hela samhällskroppen, genom folket, den ideella sektorn, näringsliv och myndigheter. Utmaningen för regeringen blir nu att koppla ihop det horisontella med det vertikala, att skapa stöd och uppslutning för sin politik rakt igenom samhällskroppen. En politisk idé är bara så bra som sitt genomförande. I detta behöver regeringen hjälp. Det är alla berörda parters plikt att engagera sig i politiken, alltså reformutvecklingen. Hela det svenska styrelseskicket är också uppbyggt kring den tanken, med offentliga utredningar, remissförfarande och hearings innan beslut tas. Det är då genomförandet blir som bäst. Lär er hur den nya regeringen och ministrarna jobbar. Vilka tjänstemän, inte minst politiska, får vilket ansvar? Och vilket mandat har de med sig? Ta kontakt med politikerna och tjänstemännen för att ta reda på hur politiken ska genomföras. Fråga på vilket sätt ni har möjlighet att ge input. Bjud in er själva! Reformerna blir som bäst när alla röster har hörts. Fokusera på er kunskap.

4 JÄMSTÄLLDHET SOM STRATEGI OCH KOMMUNIKATIV MÖJLIGHET driva den. Men den som tror att det enbart är Fi:s intåg i politiken som skapar förväntningar på partierna att driva frågorna, har missat de stora rörelser som vuxit fram det senaste året. SEHER YILMAZ Account Manager Prime Ordförande Rättviseförmedlingen Att jämställdhet seglat upp som en av de viktigaste frågorna för svenska folket kan inte ha undgått någon. Nästan varannan svensk kallar sig idag feminist. En undersökning från Sifo inför valet visade att 72 procent av väljarna tyckte att frågan om jämställdhet mellan kvinnor och män var ganska eller mycket viktig när de skulle bestämma sig för vilket parti de skulle rösta på. Inför valet såg vi hur allt fler partier började prata jämställdhet. Feministiskt Initiativs framgångar i Europaparlamentsvalet gjorde att alla partier behövde förhålla sig till frågan och Idag hittar vi rörelser som driver feminism på flera ställen. Några exempel som fått stor spridning är plattformen Rummet, Rättviseförmedlingen och Därmed drivs frågorna både inomoch utomparlamentariskt och det ställer krav på att alla aktörer, inte enbart partierna, är kunniga och bedriver ett aktivt arbete för frågorna. Förväntningarna ger möjlighet att kommunicera att man tar ställning men gör också att den aktör som inte arbetar för jämställdhet på sikt kommer att förlora i trovärdighet. Den som enbart ser detta som ett bra tillfälle att kommunicera något i frågan, utan att ha gjort sin hemläxa först, kommer att bli synad och det med all rätt. Det kräver att den som vill ta ställning först påbörjar ett aktivt och långsiktigt arbete internt för jämställdhet. Att Fi inte kom in i riksdagen igår innebär inte att frågor om feminism är oviktiga. Tvärtom. Det finns nu förväntningar som kan tas om hand av alla som vill göra skillnad. Läs på och sprid kunskap. Se över hur ni arbetar med omvärldsanalys och vilken information ni som aktör tar in och lär er av. Jobba med frågorna inifrån och ut. Anställ, förändra hur ni rekryterar och vilka målgrupper ni vänder er till för er talangförsörjning. Ta frågorna på allvar! Skaffa er kompetens, kartlägg ert område, gör upp strategier, sätt konkreta mål och följ upp.

5 MORGONDAGENS POLITISKA LEDARE NÄRMRE ÄN DU TROR kommunfullmäktige. Detta kan skapa en viss osäkerhet eftersom att unga politiker generellt sett saknar gedigna erfarenheter från arbetslivet och politiken. Dessutom tenderar människor att vara mer benägna att ändra sina värderingar fram till sena 20-årsåldern. Är detta positivt eller negativt? Det är nog i första hand en smaksak. Gustaf Reinfeldt Juniorkonsult Prime Valnattsresultatet tyder på att Miljöpartiet för första gången tar plats i regeringen och vi får ännu en ung minister i Fridolin. Politikerna blir allt yngre. På Palmes tid var medelåldern bland svenska partiledare i riksdagen 60 år. I dag är samma siffra nere på 44 år. Annie Lööf blev partiordförande, minister och medlem av regeringens inre kabinett med 28 år på nacken. Samma ålder som Gustav Fridolin när han valdes till språkrör. Föryngringen gäller inte bara partiledarna. Efter förra valet blev Ebba Busch Thor kommunalråd i Uppsala vid 23 års ålder med ansvar för äldrefrågor. Denna gång får Lidköping troligen 18-åriga Kajsa Ezelius som kommunalråd. I takt med att politikerna blir allt yngre ökar ungdomsförbundens inflytande. Kandidater till olika politiska församlingar runt om i Sverige som är under 30 år har ofta en aktiv relation till sitt partis ungdomsförbund. De är influerade av politiska och ideologiska diskussioner som förs på stämmor och utbildningar inom ungdomsförbunden. Dessutom ingår ledningen i ungdomsförbunden också i partiledningen med direkt påverkan på partiets förda politik. När de aktiva i ungdomsförbundsledningen tar steget in i moderpartiet bär de med sig ett mandat att leda och påverka politiken. Gustav Fridolin och Annie Lööf satt i sina respektive ungdomsförbunds ledningar bara åtta respektive fyra år innan de valdes till ledare för sina partier. Och efter några års stagnation så växer dessutom ungdomsförbundens medlemsantal igen. De är därför en politisk kraft att räkna med. Snart kommer flertalet kandidater i 20-årsåldern ta plats i riksdagen, landstings- och Underskatta inte ungdomsförbunden. Kartlägg framtidens ledare. Skaffa, vårda och utveckla en relation till förbunden, dess ledningar och aktiva. Dagens aktiva unga kan redan nästa mandatperiod inta ledande positioner i politiken. Följ och engagera er i de politiska och ideologiska diskussionerna som förs inom ungdomsförbunden. Det är dessa värderingar som formar den världsbild och de åsikter som följer morgondagens politiker genom deras karriärer.

Politisk påverkan och Sverigedemokraterna Analys 20101115

Politisk påverkan och Sverigedemokraterna Analys 20101115 Politisk påverkan och Sverigedemokraterna Analys 20101115 Om Sektor 3 och United Minds United Minds är ett analys- och rådgivningsföretag med huvudkontor i Stockholm. Genom undersökningar och analyser

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Juni 2013

Väljaropinion i samarbete med Metro Juni 2013 Väljaropinion i samarbete med Metro Moderaternas lägsta stöd Kampen om tredje platsen i svensk politik är viktig, inte minst för MP och SD men också för vilken regering vi kommer att ha 2014. Miljöpartiet

Läs mer

Väljarkontraktet Karin Nelsson

Väljarkontraktet Karin Nelsson Väljarkontraktet 2014-06-29 Karin Nelsson Mätning om partisympati? Sverige Tycker har genomfört en undersökning om svenska folkets relation till sitt parti med avseende på olika parametrar. Undersökningen

Läs mer

Novus Rapport - Förtroende för partiledarna

Novus Rapport - Förtroende för partiledarna Novus Rapport - Förtroende för partiledarna Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ. Undersökningen genomfördes i Novus sverigepanel med 1123 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Januari 2013

Väljaropinion i samarbete med Metro Januari 2013 Väljaropinion i samarbete med Metro Januari 2013 Sverige är på väg åt fel håll För första gången menar fler att Sverige är på väg åt fel håll än de som menar att landet är på rätt väg. Detta samtidigt

Läs mer

Almedalen 2017 Opinionsläget

Almedalen 2017 Opinionsläget Almedalen 2017 Opinionsläget Analys Sammanfattningsvis kan det konstateras att de flesta siffror i årets Almedalsmätning vänder till regeringen Löfvens fördel jämfört med läget för ett år sedan. En majoritet

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro April 2012

Väljaropinion i samarbete med Metro April 2012 Väljaropinion i samarbete med Metro April Löfven går hem, men inte Lööf Socialdemokraterna kan andas ut opinionen går åt deras håll igen. Dock ska man minnas att nu, så här i halvtid i en mandatperiod,

Läs mer

Ett öppet parti. i takt med tiden. SSU:s plan för en öppen process. Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund. Stockholm 25 januari 2012

Ett öppet parti. i takt med tiden. SSU:s plan för en öppen process. Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund. Stockholm 25 januari 2012 Ett öppet parti i takt med tiden SSU:s plan för en öppen process Stockholm 25 januari 2012 Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund Sammanfattning Många kräver att Socialdemokraterna utser sin partiordförande

Läs mer

Partipolitiska toppnyheter i svenska sociala medier. Januari och februari 2018

Partipolitiska toppnyheter i svenska sociala medier. Januari och februari 2018 Partipolitiska toppnyheter i svenska sociala medier Januari och februari 2018 Det politiska samtalet i sociala medier Förändringar i storleken på det politiska samtalet mellan nov-dec 2017 och jan-feb

Läs mer

Väljarkontraktet. 2014-06-29 Karin Nelsson

Väljarkontraktet. 2014-06-29 Karin Nelsson Väljarkontraktet 2014-06-29 Karin Nelsson Mätning om partisympati? Sverige Tycker har genomfört en undersökning om svenska folkets relation till sitt parti med avseende på olika parametrar. Undersökningen

Läs mer

Rapport Julbordsundersökningen - Del 1 Partiledare och regeringsalternativ. Livsmedelsföretagen

Rapport Julbordsundersökningen - Del 1 Partiledare och regeringsalternativ. Livsmedelsföretagen Rapport Julbordsundersökningen - Del 1 Partiledare och regeringsalternativ Livsmedelsföretagen 2--2 Om undersökningen Antal intervjuer 1 17 intervjuer Metod Internetpanel, telefonrekryterad baserat på

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro November 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro November 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro November 2011 Socialdemokraternas tullar på trogna Det är den lägsta noteringen någonsin för Socialdemokraterna. De har tappat var sjätte väljare på en månad maken till

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Juni 2012

Väljaropinion i samarbete med Metro Juni 2012 Väljaropinion i samarbete med Metro Juni Statsman och förtroende För första gången är det fler som vill ta en öl, eller motsvarande, med Stefan Löfven än Fredrik Reinfeldt. Det är förstås ingen viktig

Läs mer

Dagens begrepp och Dröm om demokrati

Dagens begrepp och Dröm om demokrati Dagens begrepp och Dröm om demokrati Dagens begrepp: https://urskola.se/produkter/205416-drom-om-demokrati-partipolitik I en demokrati får alla vuxna rösta när det är val. Vad du jobbar med eller hur mycket

Läs mer

Det politiska läget Juni 2016

Det politiska läget Juni 2016 Det politiska läget Juni 2016 Sverige är på fel väg Tycker du att Sverige idag är på rätt eller fel väg? * Frågan har tidigare också ställts i följande form: Rent allmänt, tycker du att utvecklingen i

Läs mer

Valåret 2018 PULS-RAPPORT #1-2018

Valåret 2018 PULS-RAPPORT #1-2018 Valåret 2018 PULS-RAPPORT #1-2018 SAMMANFATTNING Kompetensförsörjning, näringslivsklimat hållbarhet, infrastruktur - de viktigaste valfrågorna för näringslivet Valåret har börjat. Vi har ställt några frågor

Läs mer

Karin Nelsson. Svenska folkets förtroende för partiledarna och språkrören

Karin Nelsson. Svenska folkets förtroende för partiledarna och språkrören 2014-08-26 Karin Nelsson Svenska folkets förtroende för partiledarna och språkrören Mätning om politiska åsikter Sverige Tycker har genomfört en undersökning om svenska folkets förtroende för de olika

Läs mer

Är det partiledarna som avgör valet?

Är det partiledarna som avgör valet? Är det partiledarna som avgör valet? 2013-07-02 Väljarnas drivkrafter 2 En av de mest seglivade myterna inom väljarforskningen är föreställningarna om stora och växande effekter av partiledare. Moderna

Läs mer

Vi tar striden mot populisterna! - Centerpartiets spurtvecka

Vi tar striden mot populisterna! - Centerpartiets spurtvecka 1 Vi tar striden mot populisterna! - Centerpartiets spurtvecka 2 Inledning Om sex dagar går Sverige till val. Nu inleder Centerpartiet sin valspurt. Vi kommer kampanja för anständigheten tills vallokalerna

Läs mer

Medborgarpanelen. Valpanelens åsikter över tid. Titel: Valpanelens åsikter över tid. University of Gothenburg Sweden Box 100, S Gothenburg

Medborgarpanelen. Valpanelens åsikter över tid. Titel: Valpanelens åsikter över tid. University of Gothenburg Sweden Box 100, S Gothenburg Medborgarpanelen Valpanelens åsikter över tid Titel: Valpanelens åsikter över tid University of Gothenburg Sweden Box 100, S-405 30 Gothenburg Redovisning av resultat Under tidsperioden mars 13 till oktober

Läs mer

Rödgrön röra eller glasklar opposition? - seminarium i Almedalen i samarbete med Retriever. Juli 2012

Rödgrön röra eller glasklar opposition? - seminarium i Almedalen i samarbete med Retriever. Juli 2012 ! Rödgrön röra eller glasklar opposition? - seminarium i Almedalen i samarbete med Retriever Juli 2012 Vad tycker väljarna? Varje månad frågar vi de som deltar i någon av YouGovs undersökningar vad de

Läs mer

Demokrati. Ordet demokrati kommer ifrån grekiskan och betyder folkstyre. All makt utgår ifrån folket. Sveriges Riksdag

Demokrati. Ordet demokrati kommer ifrån grekiskan och betyder folkstyre. All makt utgår ifrån folket. Sveriges Riksdag Demokrati Ordet demokrati kommer ifrån grekiskan och betyder folkstyre. All makt utgår ifrån folket. Gustav Vasa kallade till två riksmöten 1527 och 1544 där präster, adel, borgare och bönder samlades

Läs mer

Opinionsundersökningar i samhällsdebatten!

Opinionsundersökningar i samhällsdebatten! Det poli)ska läget Opinionsundersökningar i samhällsdebatten! Ebba Busch Thor vann debatten! n= 558! 11 okt 2015!! Ebba Busch Thor (KD)! 19%! Jan Björklund (FP)! Jimmie Åkesson (SD)! 15%! 16%! Anna Kinberg

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro. Augusti 2015

Väljaropinion i samarbete med Metro. Augusti 2015 Väljaropinion i samarbete med Metro Augusti Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 2. Om undersökningen o Metod o Bakgrundsvariabler 3. Resultat 4. Slutsatser och rekommendationer 5. Att läsa rapporten

Läs mer

TV4 Valdagsundersökning 2018

TV4 Valdagsundersökning 2018 TV4 Valdagsundersökning 2018 Har du under sista tiden valt mellan flera partier innan du bestämde dig för hur du skulle rösta i riksdagsvalet? DE SOM HAR ELLER KOMMER ATT RÖSTA, ENDAST WEBB 50 49 Ja Nej

Läs mer

Från val till val. Hur går valen till? Hur stiftas lagar? Vad händer sen?

Från val till val. Hur går valen till? Hur stiftas lagar? Vad händer sen? Från val till val Hur går valen till? Hur stiftas lagar? Vad händer sen? Fyra allmänna val i Sverige Riksdag + landsting + kommun (Vart fjärde år) Eu (Vart femte år) Sverige har 20 platser i Europaparlamentet

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro December 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro December 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro December 2011 Moderat dominans I skuggan av S-krisen så dominerar Moderaterna decembermätningen med 34,3 procent. Socialdemokraterna sjunker något till 24,1 procent,

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro December 2012

Väljaropinion i samarbete med Metro December 2012 Väljaropinion i samarbete med Metro ember Vem kan man lita på? SD ökar i alla opinionsinstituts mätningar, men hamnar på olika nivåer. Vilket inte alls är konstigt, det beror på vilken metod som används.

Läs mer

#notiefacts - okt Det digitala valet

#notiefacts - okt Det digitala valet #notiefacts - okt 2018 Det digitala valet Agenda 8.00-8.30 Frukost och mingel 8.30-9.10 Leif Kajrup, Notified presenterar intressanta fakta 9.10-9.30 Frågor och diskussioner Förutsättningar Notified har

Läs mer

Materialet framtaget i Projekt Mitt val.

Materialet framtaget i Projekt Mitt val. För mer demokrati 2 Materialet framtaget i Projekt Mitt val. Ett projekt i samverkan med FUB och Riks-Klippan med stöd från Allmänna Arvsfonden och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Projektledare:

Läs mer

Svenska folket om politiskt ledarskap

Svenska folket om politiskt ledarskap Novus Opinion Svenska folket om politiskt ledarskap 29 juni 2009 Arne Modig Svenska folket om politiskt ledarskap Hur ser väljarna idag på ledande politiker? Vad tror man styr partiledarna? Kommer partiledarnas

Läs mer

Ipsos opinionsmonitor

Ipsos opinionsmonitor Ipsos opinionsmonitor Almedalen, 5 juli 20 Ipsos: David Ahlin, Johanna Laurin Gulled, Nicklas Källebring, Henrik Karlsson 20 Ipsos. All rights reserved Innehållsförteckning Opinionsläget juni 20 3 Valvinden

Läs mer

Analys väljarrörlighet sedan valet

Analys väljarrörlighet sedan valet Analys väljarrörlighet sedan valet Analysen är baserad på Novus väljarbarometrar sedan valet 2014, där vi tittat på nettoflöden mellan partier över tid. Bakgrund Det har varit en minst sagt turbulent mandatperiod.

Läs mer

DN/Ipsos: Förtroendet för partiledarna

DN/Ipsos: Förtroendet för partiledarna DN/Ipsos: Förtroendet för partiledarna Juni 217 Kontakt: david.ahlin@ipsos.com 217 Ipsos. All rights reserved Partiledarförtroende juni 217 Annie Lööf, Centerpartiet 41 procent har förtroende för Annie

Läs mer

DN/Ipsos: Förtroendet för partiledarna

DN/Ipsos: Förtroendet för partiledarna DN/Ipsos: Förtroendet för partiledarna Januari 17 Kontakt: david.ahlin@ipsos.com 17 Ipsos. All rights reserved Ökat förtroende för Lööf och Löfven, minskat förtroende för Kinberg Batra DN/Ipsos har mätt

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro September 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro September 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro September 2011 Ekonomi viktigast Den ekonomiska situationen i världen har gjort att folket rankar ekonomi som den viktigaste politiska frågan just nu. Tidigare har arbetslöshet

Läs mer

Almedalen 2014. Om ingen vinner valet Kompromisser i politiken 2014-07-01

Almedalen 2014. Om ingen vinner valet Kompromisser i politiken 2014-07-01 Almedalen 2014 Om ingen vinner valet Kompromisser i politiken 2014-07-01 2 Opinionsläget Opinionen idag Vilket parti skulle du rösta på om det var val idag? % 50 Valresultat 2010 40 30 30,1 30,6 30,7 20

Läs mer

Skåneopinion i samarbete med Sydsvenskan Oktober 2011

Skåneopinion i samarbete med Sydsvenskan Oktober 2011 Skåneopinion i samarbete med Sydsvenskan Oktober 2011 Miljöpartiet dubblat på ett år Det är tufft för Socialdemokraterna i hela landet och Skåne är inget undantag. Både riksdagsvalet och regionvalet sjunker

Läs mer

Eftervalsundersökning Byggnads Byggnads medlemspanel eftervalsundersökning

Eftervalsundersökning Byggnads Byggnads medlemspanel eftervalsundersökning Eftervalsundersökning Byggnads 2010 Byggnads medlemspanel Ca 2000 medlemmar ingår i panelen. 954 medlemmar har svarat på denna enkät. Fältperioden var 23/9-20/10 2010 Resultatet är viktat så att resultatet

Läs mer

socialdemokraterna.se WORKSHOP

socialdemokraterna.se WORKSHOP socialdemokraterna.se WORKSHOP Innehållsförteckning: Vårt fokus ligger på framtiden!...3 Del 1: Vårt utgångsläge...4 Del 2: Vår nya inriktning, Socialdemokraterna framtidspartiet...8 Del 3: Hur blir vi

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro. December 2016

Väljaropinion i samarbete med Metro. December 2016 Väljaropinion i samarbete med Metro ember Hur skulle du rösta om det vore riksdagsval i dag? Jämförelse med november 24, 24, 24, 19,0% 22, 21, 10% 0% 8, 7, 7, 8,0% 4,9% 5,9% 4, 3, 3, 3, 2, 2, 1,1% M C

Läs mer

Så styrs Sverige. #Idas-plugg-akut

Så styrs Sverige. #Idas-plugg-akut Så styrs Sverige #Idas-plugg-akut Fråga! Monarki Vad är en monarki? Svar!! Monarki En monarki är när en kung eller drottning styr landet. I Sverige ärver äldsta barnen i kungafamiljen tronen. Regenten

Läs mer

Ansökan för bidrag till politikerveckan Järva juni 2017

Ansökan för bidrag till politikerveckan Järva juni 2017 Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) 2017-06-01 Handläggare Ditte Westin Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Ansökan för bidrag till politikerveckan Järva 10-18 juni 2017 Förvaltningens förslag

Läs mer

Partiledare,Expr Internetundersökning med allmänheten 9-12 aug 2012 Copyright (c) 2012 Demoskop AB ----Kön Ålder -----

Partiledare,Expr Internetundersökning med allmänheten 9-12 aug 2012 Copyright (c) 2012 Demoskop AB ----Kön Ålder ----- Partiledare,Expr0104 1 ----Kön---- ----- Ålder ----- -------Utbildning-------- Alla 18-40- Folk/ Gymn Högsk/ % Man Kvinna 39år 64år 65-år Grund Univ/Forsk Antal intervjuer (1316) (751) (559) (206) (672)

Läs mer

DN/IPSOS PARTILEDARFÖRTROENDE

DN/IPSOS PARTILEDARFÖRTROENDE OKTOBER DN/IPSOS PARTILEDARFÖRTROENDE JANUARI 17 DECEMBER Oktober 17 Ipsos: David Ahlin, Björn Benzler 1 DN/IPSOS PARTILEDARFÖRTROENDE OKTOBER 17 Partiledar oktober 17 DN/Ipsos första mätning av t för

Läs mer

I augusti 2017 demonstrerade många för att gravida kvinnor ska få bättre vård.

I augusti 2017 demonstrerade många för att gravida kvinnor ska få bättre vård. ANNELIE DREWSEN & LINA PILO SIDAN 1 Elevmaterial Namn: INNAN DU LÄSER VÖL-tabell Skriv vad du vet om svensk politik innan du börjar läsa boken. Vänta med sista kolumnen tills du har läst boken. V Ö L Vad

Läs mer

Ipsos opinionsmonitor Partisympatier, väljarnas viktigaste frågor och sakfrågeägarskap Februari 2015

Ipsos opinionsmonitor Partisympatier, väljarnas viktigaste frågor och sakfrågeägarskap Februari 2015 Ipsos opinionsmonitor Partisympatier, väljarnas viktigaste frågor och sakfrågeägarskap Februari 05 Ipsos: David Ahlin, Nicklas Källebring, Gustav Gidenstam Ipsos. 0 Ipsos. All rights All rights reserved.

Läs mer

VÄLKOMMEN! Om du undrar över något är du varmt välkommen att kontakta oss via e-post info@skolval2014.se.

VÄLKOMMEN! Om du undrar över något är du varmt välkommen att kontakta oss via e-post info@skolval2014.se. FÖR KONTROLLANTER VÄLKOMMEN! Du som läser det här är antagligen utsedd som kontrollant för Skolval 2014. Kanske är du elev, kanske förälder eller lärare. Oavsett har du en viktig uppgift i att se till

Läs mer

Politisk Målsättning 3 (8)

Politisk Målsättning 3 (8) 2013-10-04 2 (8) Innehåll Politisk Målsättning... 3 Kommunikativa målgrupper... 5 Vår bild av verkligheten... 6 Politiska prioriteringar... 6 Vår bild av oss... 7 Våra kännetecken... 8 Praktiska prioriteringar...

Läs mer

Arbetarekommunen ska 131231 ha minst 1050 medlemmar.

Arbetarekommunen ska 131231 ha minst 1050 medlemmar. 2 Verksamhetsplanen är det dokument som pekar ut arbetarekommunens prioriterade verksamhet under 2013. Verksamhetsplanen föreslå inte till skillnad från föregående års verksamhetsplaner, att gälla över

Läs mer

#4av5jobb. #4av5jobb. Du som företagare skapar jobben. Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna

#4av5jobb. #4av5jobb. Du som företagare skapar jobben. Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna Du som företagare skapar jobben SMÅFÖRETAGEN Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna SMÅFÖRETAG SKAPAR STOR TILLVÄXT Det är lätt att tro att alla jobb skapas av de stora och multinationella företagen.

Läs mer

SVT:s vallokalsundersökning Riksdagsvalet 2014

SVT:s vallokalsundersökning Riksdagsvalet 2014 SVT:s vallokalsundersökning Riksdagsvalet Sveriges Televisions vallokalsundersökning bygger på enkätsvar från väljare vid vallokaler och förtida röstningslokaler. Resultaten är ovägda. Valu är SVT:s återkommande

Läs mer

Så styrs Sverige. 8 a och c

Så styrs Sverige. 8 a och c Så styrs Sverige 8 a och c Demokrati - Diktatur Demokrati Allmän och lika rösträtt Maktdelning Fria val Parlamentarism Offentlighetsprincip Åsikts-, yttrande- och religionsfrihet Tryckfrihet Rätt att resa

Läs mer

Skavlan, SVT1, 2014-02-05, inslag med Sveriges statsminister; fråga om opartiskhet och saklighet

Skavlan, SVT1, 2014-02-05, inslag med Sveriges statsminister; fråga om opartiskhet och saklighet 1/5 BESLUT 2015-03-30 Dnr: 14/02929 SAKEN Skavlan, SVT1, 2014-02-05, inslag med Sveriges statsminister; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT Inslaget frias. Granskningsnämnden anser att det inte strider

Läs mer

Lättläst. Så här arbetar regeringen

Lättläst. Så här arbetar regeringen Lättläst Så här arbetar regeringen Innehåll Sverige är en demokrati sidan 2 Vad är riksdagen? sidan 3 Vem får bli statsminister? sidan 4 Lagar som gör att demokratin kan fungera sidan 6 Så här arbetar

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Maj 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro Maj 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro Maj 2011 Arbetslösheten Moderaternas rysare För första gången har Socialdemokraterna högre förtroende än Moderaterna i den för folket viktigaste frågan nämligen arbetslösheten.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017

VERKSAMHETSPLAN 2017 Förslag till val VERKSAMHETSPLAN 2017 Valförberedelser Under 2016 passerades halvtid i mandatperioden. De första åren efter vår valseger 2014 har på många sätt varit fokuserat på att med gott resultat

Läs mer

tidskrift för politisk filosofi nr 3 2014 årgång 18

tidskrift för politisk filosofi nr 3 2014 årgång 18 tidskrift för politisk filosofi nr 3 2014 årgång 18 Bokförlaget thales varför enfrågepartier ställer till det Torbjörn Tännsjö redan på 1700-talet visade den franske tänkaren Condorcet att så snart man

Läs mer

Det digitala valet. juni 2014. Följ 2014 års digitala valrörelser med Notified och Springtime. Valrapport juni 2014

Det digitala valet. juni 2014. Följ 2014 års digitala valrörelser med Notified och Springtime. Valrapport juni 2014 Det digitala valet juni 2014 Följ 2014 års digitala valrörelser med Notified och Springtime. Valrapport juni 2014 Kungsgatan 37 PO Box 3295 SE-103 65 Stockholm +46 8 50 60 17 00 info@springtime.nu www.springtime.nu

Läs mer

Politisk reklam i TV

Politisk reklam i TV Novus Opinion Politisk reklam i TV 1 juli 2009 David Ahlin Allmänheten om TV-reklam från politiska partier Undersökningen har genomförts av Novus Opinion på uppdrag av TV4. Intervjuerna har genomförts

Läs mer

Mars Det digitala valet. Följ valåret 2018 i de sociala kanalerna med Notified och Springtime.

Mars Det digitala valet. Följ valåret 2018 i de sociala kanalerna med Notified och Springtime. Mars 2018 Det digitala valet Följ valåret 2018 i de sociala kanalerna med Notified och Springtime. Sammanfattning Sverigedemokraterna fortsätter vinna flest nya följare/gillare i de sociala kanalerna.

Läs mer

Sociala Medier. - Hur skall försäkringsbolagen förhålla sig till sociala medier? Sara Tidholm, Prime & United Minds 2016-01-27

Sociala Medier. - Hur skall försäkringsbolagen förhålla sig till sociala medier? Sara Tidholm, Prime & United Minds 2016-01-27 Sociala Medier - Hur skall försäkringsbolagen förhålla sig till sociala medier? & United Minds 2016-01-27 Hej! Sara Tidholm Juniorkonsult Expert inom sociala medier Marketing Communications @ Prime & United

Läs mer

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER oktober DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER JANUARI 2017 DECEMBER Stockholm 24 oktober David Ahlin, Ipsos 1 DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER OKTOBER 2017 Moderaterna vinner tillbaka väljare DN/Ipsos väljarbarometer med intervjuer

Läs mer

Att påverka eller påverkas av Sverigedemokraterna

Att påverka eller påverkas av Sverigedemokraterna Att påverka eller påverkas av Sverigedemokraterna Ett positionspapper, november 2010 Sektor3 - tankesmedjan för det civila samhället - synliggör, granskar och väcker debatt om förutsättningarna för och

Läs mer

Pirates of the European äntrar piraterna Europaparlamentet?

Pirates of the European äntrar piraterna Europaparlamentet? Prime Public Relations i Sverige AB, Box 38065, SE-100 64 Stockholm, Sweden TEL +46 8 503 146 00 FAX +46 8 503 146 99, info@primepr.se, www.primepr.se 1 (1) Prime och United Minds har nu öppnat ansökningsförfarandet

Läs mer

Juli Det digitala valet. Följ valåret 2018 i de sociala kanalerna med Notified och Springtime.

Juli Det digitala valet. Följ valåret 2018 i de sociala kanalerna med Notified och Springtime. Juli 2018 Det digitala valet Följ valåret 2018 i de sociala kanalerna med Notified och Springtime. Sammanfattning Sverigedemokraterna fortsätter att vara det riksdagsparti som får flest nya följare/gillare

Läs mer

Det viktigaste valet. (del 2) SKTF undersöker medborgarnas syn på den kommunala demokratin i Sveriges 15 största kommuner.

Det viktigaste valet. (del 2) SKTF undersöker medborgarnas syn på den kommunala demokratin i Sveriges 15 största kommuner. Det viktigaste valet (del 2) SKTF undersöker medborgarnas syn på den kommunala demokratin i Sveriges 15 största kommuner. 2 April 2006 Det viktigaste valet SKTF undersöker medborgarnas syn på den kommunala

Läs mer

Rapport: Sverigedemokraterna 2017

Rapport: Sverigedemokraterna 2017 Rapport: Sverigedemokraterna 2017 Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ. Undersökningen genomfördes som en webundersökning i Novus Sverigepanel med 1011 intervjuer på ett riksrepresentativt

Läs mer

Verksamhetsplan för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism 2014-2015

Verksamhetsplan för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism 2014-2015 Verksamhetsplan för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism 2014-2015 Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism är Sveriges största antirasistiska ungdomsorganisation. Ungdom Mot Rasism är ett nätverk av antirasister

Läs mer

NR Fråga Socialdemokraterna Folkpartiet

NR Fråga Socialdemokraterna Folkpartiet Fördelning av antal mandat i kommunfullmäktige efter valet 2010. Kommun Kommun M C FP KD S V MP SD Övriga Summa Kalix 6 3 1 20 2 7 2 41 Kalix Kalixpartiet (2) Dessa har valt att inte svara: Moderaterna,

Läs mer

MEDLEMSKAPETS VÄRDE ETT INITIATIV AV 17 MEDLEMSFÖRBUND OCH TCO

MEDLEMSKAPETS VÄRDE ETT INITIATIV AV 17 MEDLEMSFÖRBUND OCH TCO MEDLEMSKAPETS VÄRDE ETT INITIATIV AV 17 MEDLEMSFÖRBUND OCH TCO VÅRT GEMENSAMMA UPPDRAG UPPDRAG: GÖRA MEDLEMSFÖRBUNDEN OCH TCO MER ATTRAKTIVA, PRIMÄRT FÖR NYA, PÅ VÄG UT I ARBETSLIVET OCH BEFINTLIGA MEDLEMMAR

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer 22/8 1/9 2014

DN/Ipsos väljarbarometer 22/8 1/9 2014 DN/Ipsos väljarbarometer 22/8 1/9 Dagens Nyheter Ipsos: David Ahlin Datum: -09-02 Ipsos Sweden AB Box 12236 102 26 STOCKHOLM Besöksadress: S:t Göransgatan 63 Telefon: 08-598 998 00 Fax: 08-598 998 05 Väljaropinionen

Läs mer

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Bilaga 1 till regeringsbeslut 2 2018-02-01 Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Det civila samhället är en omistlig del

Läs mer

Rapport: Partiernas sympatikapital, riksdagsvalet 2018

Rapport: Partiernas sympatikapital, riksdagsvalet 2018 2018-08-20 Rapport: Partiernas sympatikapital, riksdagsvalet 2018 Sammanfattning Undersökningen visar att Moderaterna är det parti med störst sympatikapital, följt av Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Läs mer

November DN/IPSOS JANUARI DECEMBER. POLITISK BAROMETER November 2017 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos

November DN/IPSOS JANUARI DECEMBER. POLITISK BAROMETER November 2017 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos DN/IPSOS JANUARI 2017 DECEMBER POLITISK BAROMETER 2017 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos 1 Jämnt mellan blocken, fler tror på M-ledd regering Partisympatier DN/Ipsos väljarbarometer med intervjuer 9 19

Läs mer

Rapport: Partiernas sympatikapital, riksdagsvalet 2018

Rapport: Partiernas sympatikapital, riksdagsvalet 2018 2018-08-28 Rapport: Partiernas sympatikapital, riksdagsvalet 2018 Nedan presenteras partiernas samlade sympatikapital (maximal elektoral potential) som bygger på frågor om väljarnas bästa parti, näst bästa

Läs mer

Alla behövs i ett växande Stenungsund!

Alla behövs i ett växande Stenungsund! Alla behövs i ett växande Stenungsund! Stenungsund - en ort för alla Stenungsund ska vara attraktivt för alla som bor här, våra besökare och för näringslivet. Kommunens verksamheter ska ge bästa möjliga

Läs mer

De viktigaste valen 2010

De viktigaste valen 2010 SKTF undersöker De viktigaste valen 21 - Medborgarnas röstbeteende och åsikter om den lokala demokratin i Växjö Juni 21 Inledning I september i år är det val. Välfärden och dess finansiering, innehåll

Läs mer

Verktygslåda med aktiviteter för lokal opinionsbildning

Verktygslåda med aktiviteter för lokal opinionsbildning Verktygslåda med aktiviteter för lokal opinionsbildning Innehållsförteckning 1. Om verktygslådan... 3 a. Hjälp i arbetet med verktygslådan... 3 2. Frukostmöte med kommun- eller landstingspolitiker... 4

Läs mer

HUMORRAPPORTEN 2011 PRESENTERAR HUMOR- RAPPORTEN OM HUMOR I DEN SVENSKA POLITIKEN

HUMORRAPPORTEN 2011 PRESENTERAR HUMOR- RAPPORTEN OM HUMOR I DEN SVENSKA POLITIKEN PRESENTERAR HUMOR- RAPPORTEN OM HUMOR I DEN SVENSKA POLITIKEN 2011 INNEHÅLL INTRODUKTION FÖR LITE HUMOR I SVENSK POLITIK HUMOR ÖKAR ENGAGEMANG INFÖR ROLIGARE DEBATTER ROLIGASTE PARTILEDAREN TRÅKIGASTE

Läs mer

Läsarundersökning Connoisseur

Läsarundersökning Connoisseur Läsarundersökning Connoisseur 2018-03 Response Counts Complet ion Rat e: 10 0 % Complete 1,021 T ot als: 1,0 21 1. Vilket parti kommer du att rösta på i riksdag svalet? 1% Vänsterpartiet 1% Socialdemokraterna

Läs mer

En relevant kyrka? 11 APRIL 2012. Consultants for Strategic Futures.

En relevant kyrka? 11 APRIL 2012. Consultants for Strategic Futures. En relevant kyrka? 11 APRIL 2012 Consultants for Strategic Futures. FÖRORD Är kyrkan relevant och i så fall på vilket sätt? Vilka förväntningar och förhoppningar har enskilda på kyrkans roll i samhället

Läs mer

ENKÖPINGS KOMMUN Demokratibarometern EN KARTLÄGGNING AV HUR FÖRTROENDEVALDA OCH MEDBORGARE UPPLEVER DEN LOKALA DEMOKRATIN.

ENKÖPINGS KOMMUN Demokratibarometern EN KARTLÄGGNING AV HUR FÖRTROENDEVALDA OCH MEDBORGARE UPPLEVER DEN LOKALA DEMOKRATIN. ENKÖPINGS KOMMUN 2016 Demokratibarometern EN KARTLÄGGNING AV HUR FÖRTROENDEVALDA OCH MEDBORGARE UPPLEVER DEN LOKALA DEMOKRATIN Enköping 1 Enköping 2 Innehåll Demokratibarometern... 4 Så här genomförs Demokratibarometern...

Läs mer

Samarbete över partigränserna INTERVJU MED KATRINEHOLMS KOMMUN

Samarbete över partigränserna INTERVJU MED KATRINEHOLMS KOMMUN Samarbete över partigränserna INTERVJU MED KATRINEHOLMS KOMMUN Katrineholms kommun S+M en politisk bomb I Katrineholm hade Socialdemokraterna haft egen majoritet i 90 år när medborgarna gick till val år

Läs mer

Europavalet 2009: Ett genombrott för nya kampanjmetoder?

Europavalet 2009: Ett genombrott för nya kampanjmetoder? Europavalet 2009: Ett genombrott för nya kampanjmetoder? Europaval är inte som andra val Betydligt lägre valdeltagande än i riksdagsval 45,5 % valdeltagande mot 37,9 % EUP 2004 Viss ökning i Sverige, trots

Läs mer

Distriktsträff Eftervalskonferens. 22 november Vänsterpartiet Värmland

Distriktsträff Eftervalskonferens. 22 november Vänsterpartiet Värmland Distriktsträff Eftervalskonferens 22 november 2014 Vänsterpartiet Värmland www.varmland.vansterpartiet.se varmland@vansterpartiet.se Välkomna Dagens upplägg Förmiddagen Valrörelsen 2014 Valrörelsen Valresultat

Läs mer

Oktober DN/IPSOS. Januari. December. VÄLJARBAROMETER 25 oktober 2018 Nicklas Källebring, Björn Benzler, Ipsos

Oktober DN/IPSOS. Januari. December. VÄLJARBAROMETER 25 oktober 2018 Nicklas Källebring, Björn Benzler, Ipsos Oktober DN/IPSOS Januari 2018 December VÄLJARBAROMETER 25 oktober 2018 Nicklas Källebring, Björn Benzler, Ipsos 1 Små förändringar för partierna vid val idag väljare fortsatt splittrade i synen på regeringsfrågan

Läs mer

Äldrefrågor på undantag igen! UPPFÖLJNING AV PRO-RAPPORTEN ÄLDREFRÅGOR PÅ UNDANTAG I SVENSK POLITIK

Äldrefrågor på undantag igen! UPPFÖLJNING AV PRO-RAPPORTEN ÄLDREFRÅGOR PÅ UNDANTAG I SVENSK POLITIK Äldrefrågor på undantag igen! UPPFÖLJNING AV PRO-RAPPORTEN ÄLDREFRÅGOR PÅ UNDANTAG I SVENSK POLITIK ÄLDREFRÅGOR PÅ UNDANTAG IGEN! 3 Innehåll. 1. Förord...4 2. Inledning...5 3. Äldrefrågorna i partierna...6

Läs mer

Träff för nya medlemmar

Träff för nya medlemmar Träff för nya medlemmar 2014 Upplägg Läget i Vänsterpartiet Organisationen Partiprogrammet Allmänna frågor Fika Vänsterpartiet växer 13 800 medlemmar i jan 2014 Ser ut att växa med ytterligare 3 000 nya

Läs mer

MEDBORGARDIALOG. - en liten guide

MEDBORGARDIALOG. - en liten guide MEDBORGARDIALOG - en liten guide Medborgardialoger i Orsa kommun - en liten guide Infoavdelningen, Janne Bäckman, december 2010 Vad är en medborgardialog? Det är helt enkelt ett sätt att prata med människor

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 2018

Verksamhetsplan 2015 2018 Liberal kraftsamling Verksamhetsplan 2015 2018 1 Liberal kraftsamling Vart vi ska och vägen dit Vårt uppdrag är att utifrån liberala idéer ta strid för varje människas frihet att forma sitt eget liv. Ur

Läs mer

Hur bildar jag en lokalgrupp?

Hur bildar jag en lokalgrupp? Hur bildar jag en lokalgrupp? Innehåll Vilka är vi? Så här gör du för att starta en lokalgrupp Hur går det första mötet till? Det lokala årsmötet Vad kan vi som lokalgrupp göra? Hur finansierar vi verksamheten?

Läs mer

Dessa har valt att inte svara!ar valt att inte svara. Socialdemokraterna

Dessa har valt att inte svara!ar valt att inte svara. Socialdemokraterna Fördelning av antal mandat i landstingsfullmäktige efter valet 2010. Kommun Socialdemokraterna, 33 ledamöter Vänsterpartiet 6 ledamöter, Miljöpartiet de gröna 2 ledamöter, Norrbottens sjukvårdsparti 13

Läs mer

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY Vår verksamhetsidé Vi är många som jobbar på Eksjö kommun ungefär 1600 medarbetare och vår främsta uppgift är att tillhandahålla den service som alla behöver för att leva ett

Läs mer

Rapport: Synen på politiken sedan 2014

Rapport: Synen på politiken sedan 2014 20170207 Rapport: ynen på politiken sedan 2014 Novus följer upp tidigare undersökningar, genomförda 2015 och 2016 där vi ber väljarna sammanfatta det politiska läget sedan valet. Undersökningen är genomförd

Läs mer

Mer resurser till jobb, skola och välfärd eller fler skattesänkningar? Socialdemokraternas valplan 2014

Mer resurser till jobb, skola och välfärd eller fler skattesänkningar? Socialdemokraternas valplan 2014 Mer resurser till jobb, skola och välfärd eller fler skattesänkningar? Socialdemokraternas valplan 2014 Innehåll Vad avgör val? Förmågan att: Se människors problem och utmaningar Föreslå konkreta åtgärder

Läs mer

Förslag till varumärkesplattform för platsvarumärket Trelleborg

Förslag till varumärkesplattform för platsvarumärket Trelleborg Förslag till varumärkesplattform för platsvarumärket Trelleborg Vad är varumärket Trelleborg? Enkelt uttryckt så är varumärket inget annat än de föreställningar, känslor, tankar, associationer, erfarenheter

Läs mer

FRÅGA QK3a OM "RÖSTADE", KOD 1 i QK1 - ÖVRIGA GÅ TILL QK3b

FRÅGA QK3a OM RÖSTADE, KOD 1 i QK1 - ÖVRIGA GÅ TILL QK3b QK EU-parlamentsvalet hölls den 7 juni. Av en eller annan anledning var det en del i Sverige som inte röstade i detta val. Röstade du själv i EU-parlamentsvalet? Röstade Röstade inte FL Q TREND MODIFIED

Läs mer

Twitter en röst i ankdammen?

Twitter en röst i ankdammen? Twitter en röst i ankdammen? Marie Grusell Institutionen för journalistik, medier och kommunikation Att kommunicera med väljarna Traditionella kanaler: valaffischer, valannonsering och torgmöten etc. Mediemedverkan

Läs mer

Ditt sociala liv har fått ett ansikte

Ditt sociala liv har fått ett ansikte Prime Public Relations i Sverige AB, Box 38065, SE-100 64 Stockholm, Sweden TEL +46 8 503 146 00 FAX +46 8 503 146 99, info@primepr.se, www.primepr.se 1 (5) Idag reflekterar vi kring den i USA sjätte mest

Läs mer