Ipsos opinionsmonitor

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ipsos opinionsmonitor"

Transkript

1 Ipsos opinionsmonitor Almedalen, 5 juli 20 Ipsos: David Ahlin, Johanna Laurin Gulled, Nicklas Källebring, Henrik Karlsson 20 Ipsos. All rights reserved

2 Innehållsförteckning Opinionsläget juni 20 3 Valvinden vilket parti leder nästa regering? 6 Partiledarförtroende 11 Utvecklingen i Sverige 22 Väljarnas viktigaste frågor 28 Sakfrågeägarskap 35 Partiernas sakfrågeprofil 45 Väljarnas bild av politiken efter valet 54 Väljarna om förändring av politiken 59 Vad har blivit bättre respektive sämre i Sverige under alliansregeringen? 72 Väljarna om blockpolitiken 75 Betyg på regering och opposition 82 Metod 90 David Ahlin chef Ipsos Public Affairs Johanna Laurin Gulled Opinionsanalytiker Nicklas Källebring Opinionsanalytiker Ipsos opinionsmonitor analyserar opinionen och beskriver trenderna i svensk politik 2

3 Opinionsläget juni 20

4 Valet 2010 Oktober November December Januari Februari Mars April Maj i Augusti September Oktober November December Januari Februari Mars April Maj i Augusti September Oktober November December Januari Februari Mars April Maj i Augusti September Oktober November December Januari Februari Mars April Maj i Opinionen inför riksdagsvalet Om det var val till riksdagen idag, vilket parti skulle du då rösta på? Håkan Juholt Annie Lööf Gustav Fridolin Jonas Sjöstedt Åsa Romson Stefan Löfven Moderaterna Folkpartiet Centern Kristdemokraterna Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet Sverigedemokraterna Feministiskt initiativ 30,7 30,1 31,1 7,3 7,1 6,6 5,7 5,6 5,6 1,3 20,5 11,3 9,6 7,4 6,3 5,6 3,7 3,3 Källa: DN/Ipsos väljarbarometer oktober 2010 juni 20 Bas: angivit parti (ca 2000/månad) 4

5 Valet 2010 Oktober November December Januari Februari Mars April Maj i Augusti September Oktober November December Januari Februari Mars April Maj i Augusti September Oktober November December Januari Februari Mars April Maj i Augusti September Oktober November December Januari Februari Mars April Maj i Opinionen inför riksdagsvalet 49,4 Om det var val till riksdagen idag, vilket parti skulle du då rösta på? Håkan Juholt Gustav Fridolin Åsa Romson Annie Lööf Jonas Sjöstedt Stefan Löfven Alliansen S+V+Mp S+Mp 49,8 43,6 42,4 38,0 35,6 Källa: DN/Ipsos väljarbarometer oktober 2010 juni 20 Bas: angivit parti (ca 2000/månad) 5

6 Valvinden vilket parti leder nästa regering?

7 Ipsos kommentar vilket parti leder nästa regering? Andelen väljare som tror att Socialdemokraterna leder nästa regering ökar signifikant, från 67 procent i januari till 75 procent i juni. Samtidigt minskar andelen som tror på en ny M- ledd regering från 22 procent till 15 procent. Även den förändringen är statistiskt signifikant. Även bland alliansväljare ökar andelen som tror att S leder nästa regering, från 50 % i januari till 58 procent i juni. 32 procent av alliansväljarna tror idag på en ny M-ledd regering, en minskning från 42 procent i januari. Samtidigt ökar optimismen på den rödgröna sidan. 91 procent av de rödgröna väljarna tror att nästa regering leds av Socialdemokraterna. Endast tre procent tror att Moderaterna leder nästa regering. Att 6 av 10 alliansväljare tror på valförlust innebär svårigheter att engagera och motivera valarbetare till den kommande valkampanjen.

8 Allt fler tror på en S-ledd regering efter valet Tror du att nästa regering, efter riksdagsvalet 20, kommer att ledas av Socialdemokraterna, Moderaterna eller annat parti? jun sep Jan jun sep Jan jun sep Jan Källa: DN/Ipsos juni 20, 5-24 september 20, januari 20, juni 20 Bas: samtliga n=1012, n=1196, n=1153, n=14 8

9 6 av 10 alliansväljare tror på S-regering Tror du att nästa regering, efter riksdagsvalet 20, kommer att ledas av Socialdemokraterna, Moderaterna eller annat parti? Röstar M, Fp, C, Kd idag jun sep Jan jun sep Jan jun sep Jan Källa: DN/Ipsos juni 20, 5-24 september 20, januari 20, juni 20 Bas: samtliga n=1012, n=1196, n=1153, n=14 9

10 9 av 10 rödgröna väljare tror på S-ledd regering Tror du att nästa regering, efter riksdagsvalet 20, kommer att ledas av Socialdemokraterna, Moderaterna eller annat parti? Röstar S, V, Mp idag jun sep Jan jun sep Jan jun sep Jan Källa: DN/Ipsos juni 20, 5-24 september 20, januari 20, juni 20 Bas: samtliga n=1012, n=1196, n=1153, n=14 10

11 Partiledarförtroende

12 2000 april 2000 september 2001 mars 2001 september 2002 mars 2002 augusti 2003 mars 2003 september 2004 april 2004 augusti 2005 februari 2005 september 2005 december 2006 mars 2006 augusti 2007 mars 2007 september 2008 mars 2009 mars 2009 november 2010 mars 2011 mars 2011 oktober 2012 oktober 20 februari 20 juni 20 oktober 20 mars 20 juni Partiledarförtroende år Har du mycket stort, stort, litet eller inget förtroende för: Fredrik Reinfeldt / Stefan Löfven? 61 Fredrik Reinfeldt Mona Sahlin Stefan Löfven Håkan Juholt Bo Lundgren/ Fredrik Reinfeldt Göran Persson/ Mona Sahlin/ Håkan Juholt/ Stefan Löfven Källa: DN/Ipsos partiledarförtroende april 2000 juni 20 Bas: samtliga ca 2000 per mättillfälle 12

13 2000 april 2000 september 2001 mars 2001 september 2002 mars 2002 augusti 2003 mars 2003 september 2004 april 2004 augusti 2005 februari 2005 september 2005 december 2006 mars 2006 augusti 2007 mars 2007 september 2008 mars 2009 mars 2009 november 2010 mars 2011 mars 2011 oktober 2012 oktober 20 februari 20 juni 20 oktober 20 mars 20 juni Partiledarförtroende och partiernas opinionssiffror Har du mycket stort, stort, litet eller inget förtroende för: Fredrik Reinfeldt / Stefan Löfven? 61 Fredrik Reinfeldt Mona Sahlin 60 Håkan Juholt Stefan Löfven ,1 20,5 Bo Lundgren / Fredrik Reinfeldt M Göran Persson/ Mona Sahlin/ Håkan Juholt/ Stefan Löfven S Källa: DN/Ipsos partiledarförtroende och väljarberometer april 2000 juni 20 Bas: samtliga ca 2000 per mättillfälle

14 2000 april 2000 september 2001 mars 2001 september 2002 mars 2002 augusti 2003 mars 2003 september 2004 april 2004 augusti 2005 februari 2005 september 2005 december 2006 mars 2006 augusti 2007 mars 2007 september 2008 mars 2009 mars 2009 november 2010 mars 2011 mars 2011 oktober 2012 oktober 20 februari 20 juni 20 oktober 20 mars 20 juni Förtroende för Moderaternas partiledare Nästa fråga handlar om vilket förtroende du har för partiledarna och språkrören. Har du mycket stort, stort, litet eller inget förtroende för..? Bo Lundgren Fredrik Reinfeldt Källa: DN/Ipsos partiledarförtroende och väljarberometer april 2000 juni 20 Bas: samtliga ca 2000 per mättillfälle

15 2000 april 2000 september 2001 mars 2001 september 2002 mars 2002 augusti 2003 mars 2003 september 2004 april 2004 augusti 2005 februari 2005 september 2005 december 2006 mars 2006 augusti 2007 mars 2007 september 2008 mars 2009 mars 2009 november 2010 mars 2011 mars 2011 oktober 2012 oktober 20 februari 20 juni 20 oktober 20 mars 20 juni Förtroende för Folkpartiets partiledare Nästa fråga handlar om vilket förtroende du har för partiledarna och språkrören. Har du mycket stort, stort, litet eller inget förtroende för..? Lars Leijonborg Jan Björklund Källa: DN/Ipsos partiledarförtroende och väljarberometer april 2000 juni 20 Bas: samtliga ca 2000 per mättillfälle 15

16 2000 april 2000 september 2001 mars 2001 september 2002 mars 2002 augusti 2003 mars 2003 september 2004 april 2004 augusti 2005 februari 2005 september 2005 december 2006 mars 2006 augusti 2007 mars 2007 september 2008 mars 2009 mars 2009 november 2010 mars 2011 mars 2011 oktober 2012 oktober 20 februari 20 juni 20 oktober 20 mars 20 juni Förtroende för Centerpartiets partiledare Nästa fråga handlar om vilket förtroende du har för partiledarna och språkrören. Har du mycket stort, stort, litet eller inget förtroende för..? Lennart Daléus Maud Olofsson Annie Lööf Källa: DN/Ipsos partiledarförtroende och väljarberometer april 2000 juni 20 Bas: samtliga ca 2000 per mättillfälle 16

17 2000 april 2000 september 2001 mars 2001 september 2002 mars 2002 augusti 2003 mars 2003 september 2004 april 2004 augusti 2005 februari 2005 september 2005 december 2006 mars 2006 augusti 2007 mars 2007 september 2008 mars 2009 mars 2009 november 2010 mars 2011 mars 2011 oktober 2012 oktober 20 februari 20 juni 20 oktober 20 mars 20 juni Förtroende för Kristdemokraternas partiledare Nästa fråga handlar om vilket förtroende du har för partiledarna och språkrören. Har du mycket stort, stort, litet eller inget förtroende för..? Alf Svensson Göran Hägglund Källa: DN/Ipsos partiledarförtroende och väljarberometer april 2000 juni 20 Bas: samtliga ca 2000 per mättillfälle 17

18 2000 april 2000 september 2001 mars 2001 september 2002 mars 2002 augusti 2003 mars 2003 september 2004 april 2004 augusti 2005 februari 2005 september 2005 december 2006 mars 2006 augusti 2007 mars 2007 september 2008 mars 2009 mars 2009 november 2010 mars 2011 mars 2011 oktober 2012 oktober 20 februari 20 juni 20 oktober 20 mars 20 juni Förtroende för Socialdemokraternas partiledare Nästa fråga handlar om vilket förtroende du har för partiledarna och språkrören. Har du mycket stort, stort, litet eller inget förtroende för..? Håkan Juholt 50 Göran Persson Mona Sahlin Stefan Löfven Källa: DN/Ipsos partiledarförtroende och väljarberometer april 2000 juni 20 Bas: samtliga ca 2000 per mättillfälle 18

19 2000 april 2000 september 2001 mars 2001 september 2002 mars 2002 augusti 2003 mars 2003 september 2004 april 2004 augusti 2005 februari 2005 september 2005 december 2006 mars 2006 augusti 2007 mars 2007 september 2008 mars 2009 mars 2009 november 2010 mars 2011 mars 2011 oktober 2012 oktober 20 februari 20 juni 20 oktober 20 mars 20 juni Förtroende för Vänsterpartiets partiledare Nästa fråga handlar om vilket förtroende du har för partiledarna och språkrören. Har du mycket stort, stort, litet eller inget förtroende för..? Gudrun Schyman Ulla Hoffman Lars Ohly Jonas Sjöstedt Källa: DN/Ipsos partiledarförtroende och väljarberometer april 2000 juni 20 Bas: samtliga ca 2000 per mättillfälle 19

20 2000 april 2000 september 2001 mars 2001 september 2002 mars 2002 augusti 2003 mars 2003 september 2004 april 2004 augusti 2005 februari 2005 september 2005 december 2006 mars 2006 augusti 2007 mars 2007 september 2008 mars 2009 mars 2009 november 2010 mars 2011 mars 2011 oktober 2012 oktober 20 februari 20 juni 20 oktober 20 mars 20 juni Förtroende för Miljöpartiets språkrör Nästa fråga handlar om vilket förtroende du har för partiledarna och språkrören. Har du mycket stort, stort, litet eller inget förtroende för..? Lotta Nilsson Hedström Matz Hammarström Maria Wetterstrand Peter Eriksson Åsa Romson Gustav Fridolin Källa: DN/Ipsos partiledarförtroende och väljarberometer april 2000 juni 20 Bas: samtliga ca 2000 per mättillfälle 20

21 2000 april 2000 september 2001 mars 2001 september 2002 mars 2002 augusti 2003 mars 2003 september 2004 april 2004 augusti 2005 februari 2005 september 2005 december 2006 mars 2006 augusti 2007 mars 2007 september 2008 mars 2009 mars 2009 november 2010 mars 2011 mars 2011 oktober 2012 oktober 20 februari 20 juni 20 oktober 20 mars 20 juni Förtroende för Sverigedemokraternas partiledare Nästa fråga handlar om vilket förtroende du har för partiledarna och språkrören. Har du mycket stort, stort, litet eller inget förtroende för..? Mikael Jansson Jimmie Åkesson Källa: DN/Ipsos partiledarförtroende och väljarberometer april 2000 juni 20 Bas: samtliga ca 2000 per mättillfälle 21

22 Utvecklingen i Sverige

23 Ipsos kommentar: väljarna om utvecklingen i Sverige Nära varannan väljare (48 procent) tycker att utvecklingen i Sverige går åt fel håll, ungefär samma andel som vid senaste undersökningen i december 20 (47 procent) Andelen som tycker att utvecklingen i Sverige går åt rätt håll ökar från 26 procent i december till 30 procent i juni, en statistiskt säkerställd ökning. Framförallt är det alliansväljare som idag i högre utsträckning svarar att utvecklingen i landet går åt rätt håll (58 procent i juni mot 46 procent i december) Moderaternas väljare är mest positiva om utvecklingen i landet (62 procent rätt håll) medan Vänsterpartiets väljare är mest negativa (75 procent fel håll) Män uppger oftare än kvinnor att utvecklingen går åt rätt håll (män 36 procent och kvinnor 25 procent) Boende i storstäder är mer positiva än boende på landsbygden (33 procent mot 28 procent)

24 Varannan tycker att utvecklingen i Sverige går åt fel håll Rent allmänt, tycker du att utvecklingen i Sverige går åt rätt eller fel håll? i 20 Dec 20 i 20 i 20 Dec 20 i 20 i 20 Dec 20 Rätt håll Varken rätt eller fel håll Fel håll i 20 Källa: DN/Ipsos 10- juni 20, 6-17 december 20, 19maj 5 juni 20 Bas: samtliga n=1069, n=1162, n=

25 Fler alliansväljare tycker att utvecklingen går åt rätt håll Rent allmänt, tycker du att utvecklingen i Sverige går åt rätt eller fel håll? jun M -dec M jun M -jun S -dec S -jun S 0 jun dec jun jun dec jun jun dec jun Rätt håll Varken rätt eller fel håll Fel håll jun dec jun jun dec jun jun dec jun Källa: DN/Ipsos 10- juni 20, 6-17 december 20, 19maj 5 juni 20 Bas: M+FP+C+KD, n=343, n=367, n=341 Bas: S+V+MP, n= 442, n=471, n=489 25

26 Vänsterpartiets väljare mest negativa om utvecklingen Rent allmänt, tycker du att utvecklingen i Sverige går åt rätt eller fel håll? Fel håll Rätt håll M FP C KD S V MP SD FI Källa: DN/Ipsos 19maj 5 juni 20 Bas: M n=196, FP n=67, C n=45, KD n=33, S n=308, V n=74, MP n=107, SD n=92, FI n=38 26

27 Män oftare positiva om utvecklingen i Sverige Rent allmänt, tycker du att utvecklingen i Sverige går åt rätt eller fel håll? Fel håll Rätt håll Alla Män Kvinnor år år år år Storstad Större städer Glesbygd Källa: DN/Ipsos 19maj 5 juni 20 Bas: Alla n=1150, Män n=597, Kvinnor n=553, 18-29år n=203, 30-44år n=272, 45-59år n=318, 60+år n=357, Storstad n=389, Större städer n=389, Glesbygd n=368 27

28 Väljarnas viktigaste frågor

29 Ipsos kommentar väljarnas viktigaste politiska frågor Miljöfrågorna ökar i betydelse inför valet. Idag nämner 17 procent av väljarna miljö- och klimatfrågan som den viktigaste samhällsfrågan, sex procentenheter fler jämfört med senaste undersökningen i januari. Även jämställdhetsfrågorna nämns av fler väljare. Idag nämner fem procent jämställdhet eller feminism som den viktigaste samhällsfrågan, upp tre procentenheter jämfört med januari. Skola och utbildning är fortfarande den fråga som flest väljare nämner som viktigast, 34 procent, men andelen sjunker med sex procentenheter jämfört med januari. På andra plats kommer arbetslöshet och sysselsättning på 28 procent (- 2 procentenheter) och på tredje plats sjukvården (oförändrat 24 procent). Rangordningen på de tre viktigaste frågorna är densamma som i senaste undersökningen i januari. Ny kategori i junimätningen är vinst i välfärden/privatiseringar, frågor som spontant nämns av två procent av väljarna. Moderaternas och Socialdemokraternas väljare är överens om att skola och utbildning är den viktigaste samhällsfrågan, men medan moderater tycker att ekonomi, invandring och skatter hör till topp 10 så värderar socialdemokratiska väljare välfärdsfrågorna högre.

30 Väljarnas viktigaste frågor Vilken samhällsfråga eller politisk fråga är viktigast för dig idag? Jan 20 Förändring sedan jan 20 Skola och utbildning 34% 40% -6 Arbetslösheten/sysselsättningen/arbetsmarknaden 28% 30% -2 Sjukvården 24% 24% - Miljön 17% 11% +6 Äldreomsorgen 10% 11% -1 Omsorg - allmänt 8% 10% -2 Integration/invandring 8% 9% -1 Sveriges ekonomi/ekonomi 7% 5% +2 Välfärden 6% 5% +1 Villkoren för äldre 5% 7% -2 Jämställdhet 5% 2% +3 Skatter 3% 4% -1 Barnomsorg Villkoren för barn och unga Klasskillnader/ekonomiska klyftor Landsbygd/ jordbruk Bostäder Vinst i välfärden/privatisering Annan fråga 3% 3% 3% 2% 2% 2% 10% 3% - 2% +1 2% +1 1% +1 2% % -3 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% 40% Källa: DN/Ipsos 9-20 januari 20, juni 20 Bas: samtliga n=10, n=14 (Vi redovisar resultat per parti för S, M, Mp och Sd. Övriga partier har för låg bas för att särredovisas). 30

31 M-väljarnas viktigaste frågor Vilken samhällsfråga eller politisk fråga är viktigast för dig idag? Skola och utbildning 20% Arbetslösheten/sysselsättningen/arbetsmarknaden 20% Sjukvården 11% Sveriges ekonomi/ekonomi 10% Miljön 6% Äldreomsorgen 5% Integration/invandring 4% Skatter 3% Omsorg - allmänt 2% Villkoren för företag 2% 0% 5% 10% 15% 20% 25% Källa: DN/Ipsos juni 20 Bas: Skulle rösta M om det vore val idag n=207 31

32 S-väljarnas viktigaste frågor Vilken samhällsfråga eller politisk fråga är viktigast för dig idag? Skola och utbildning 19% Sjukvården 18% Arbetslösheten/sysselsättningen/arbetsmarknaden 17% Omsorg - allmänt 7% Äldreomsorgen 7% Miljön 5% Villkoren för äldre 4% Välfärden 3% Barnomsorg 2% Villkoren för barn och unga 2% 0% 2% 4% 6% 8% 10% 12% % 16% 18% 20% Källa: DN/Ipsos juni 20 Bas: Skulle rösta S om det vore val idag n=288 32

33 Mp-väljarnas viktigaste frågor Vilken samhällsfråga eller politisk fråga är viktigast för dig idag? Miljön 31% Skola och utbildning 20% Sjukvården 10% Arbetslösheten/sysselsättningen/arbetsmarknaden 9% Omsorg - allmänt 4% Äldreomsorgen 3% Jämställdhet 3% Skatter 2% Välfärden 2% Sveriges ekonomi/ekonomi 2% 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% Källa: DN/Ipsos juni 20 Bas: Skulle rösta MP om det vore val idag n=0 33

34 Sd-väljarnas viktigaste frågor Vilken samhällsfråga eller politisk fråga är viktigast för dig idag? Integration/invandring 29% Skola och utbildning % Arbetslösheten/sysselsättningen/arbetsmarknaden 12% Sjukvården 10% Äldreomsorgen 6% Villkoren för äldre 4% Sveriges ekonomi/ekonomi 3% Lag och ordning 3% Omsorg - allmänt 2% Välfärden 2% 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% Källa: DN/Ipsos juni 20 Bas: Skulle rösta SD om det vore val idag n=75 34

35 Sakfrågeägarskap

36 Ipsos kommentar Sakfrågeägarskap i politiken 34 procent av väljarna svarar att Socialdemokraterna har bäst politik för jobb och sysselsättning, 29 procent svarar Moderaterna. Skillnaden mellan partiernas stöd är statistiskt säkerställd vilket innebär att fler väljare nu föredrar Socialdemokraternas politik för jobb och sysselsättning. Andelen väljare som tycker att Miljöpartiet har bäst politik inom skola och utbildning fördubblas från fyra procent till åtta procent, en statistiskt säkerställd ökning jämfört med senaste mätningen i januari. Stödet för Miljöpartiets skolpolitik är nu på samma nivå som stödet för Moderaternas skolpolitik. Socialdemokraterna innehar fortfarande sakfrågeägarskapet i skolfrågan före Folkpartiet. Också när det handlar om miljö och klimat så ökar andelen som tycker att Miljöpartiet har bäst politik, från 56 procent i januari till 62 procent idag, en statistiskt säkerställd förändring. Sammanfattningsvis innehar Socialdemokraterna sakfrågeägarskapet när det gäller skola och utbildning, jobb och sysselsättning, sjukvård, äldreomsorg och flykting- och invandringsfrågor, Moderaterna innehar sakfrågeägarskapet när det gäller Sveriges ekonomi och Sveriges försvar medan Miljöpartiet är bästa parti i miljö- och klimatfrågor.

37 Miljöpartiet dubblar stödet för skolpolitiken Jag kommer nu att läsa upp ett antal politikområden och jag vill be dig ange vilket parti du tycker har bäst politik på respektive område.. SKOLA OCH UTBILDNING * Källa: DN/Ipsos juni 20, 5-24 september 20, 9-20 januari 20, juni 20 Bas: samtliga n=1012, n= 1196, n=10, n=14

38 Socialdemokraterna tar grepp om jobbfrågan Jag kommer nu att läsa upp ett antal politikområden och jag vill be dig ange vilket parti du tycker har bäst politik på respektive område.. JOBB OCH SYSSELSÄTTNING Källa: DN/Ipsos juni 20, 5-24 september 20, 9-20 januari 20, juni 20 Bas: samtliga n=1012, n= 1196, n=10, n=14

39 Socialdemokraterna äger sjukvårdsfrågan Jag kommer nu att läsa upp ett antal politikområden och jag vill be dig ange vilket parti du tycker har bäst politik på respektive område.. SJUKVÅRDEN Källa: DN/Ipsos juni 20, 5-24 september 20, 9-20 januari 20, juni 20 Bas: samtliga n=1012, n= 1196, n=10, n=14

40 Socialdemokraterna äger frågan om äldreomsorgen Jag kommer nu att läsa upp ett antal politikområden och jag vill be dig ange vilket parti du tycker har bäst politik på respektive område.. ÄLDREOMSORG Källa: DN/Ipsos juni 20, 5-24 september 20, 9-20 januari 20, juni 20 Bas: samtliga n=1012, n= 1196, n=10, n=14

41 Ökat stöd för Miljöpartiets miljö- och klimatpolitik Jag kommer nu att läsa upp ett antal politikområden och jag vill be dig ange vilket parti du tycker har bäst politik på respektive område.. MILJÖ OCH KLIMAT * Källa: DN/Ipsos juni 20, 5-24 september 20, 9-20 januari 20, juni 20 Bas: samtliga n=1012, n= 1196, n=10, n=14

42 Negativ trend för M och S sedan juni 20 Jag kommer nu att läsa upp ett antal politikområden och jag vill be dig ange vilket parti du tycker har bäst politik på respektive område.. FLYKTING- OCH INVANDRINGSFRÅGOR Källa: DN/Ipsos juni 20, 5-24 september 20, 9-20 januari 20, juni 20 Bas: samtliga n=1012, n= 1196, n=10, n=14

43 Moderaterna har sakfrågeägarskap om ekonomin Jag kommer nu att läsa upp ett antal politikområden och jag vill be dig ange vilket parti du tycker har bäst politik på respektive område.. SVERIGES EKONOMI Källa: DN/Ipsos juni 20, 5-24 september 20, 9-20 januari 20, juni 20 Bas: samtliga n=1012, n= 1196, n=10, n=14

44 Moderaterna har sakfrågeägarskap om försvaret Jag kommer nu att läsa upp ett antal politikområden och jag vill be dig ange vilket parti du tycker har bäst politik på respektive område.. SVERIGES FÖRSVAR jun jun jun jun jun jun jun jun Källa: DN/Ipsos juni 20 Bas: samtliga n=14

45 Partiernas sakfrågeprofil

46 Sakfrågeprofil MODERATERNA Sveriges ekonomi Jobb och Sysselsättning Sveriges försvar Sjukvården Flykting- och invandrarfrågor Skola och utbildning Äldreomsorg Miljö- och klimat Källa: DN/Ipsos juni 20 Bas: samtliga n=14

47 Sakfrågeprofil SOCIALDEMOKRATERNA Sjukvården Äldreomsorg Jobb och Sysselsättning Skola och utbildning Sveriges ekonomi Flykting- och invandrarfrågor Sveriges försvar Miljö- och klimat Källa: DN/Ipsos juni 20 Bas: samtliga n=14

48 Sakfrågeprofil FOLKPARTIET Skola och utbildning Flykting- och invandrarfrågor Sveriges försvar Sjukvården Äldreomsorg Jobb och Sysselsättning Miljö- och klimat Sveriges ekonomi Källa: DN/Ipsos juni 20 Bas: samtliga n=14

49 Sakfrågeprofil CENTERPARTIET Miljö- och klimat Flykting- och invandrarfrågor Jobb och Sysselsättning Äldreomsorg Sjukvården Skola och utbildning Sveriges ekonomi Sveriges försvar Källa: DN/Ipsos juni 20 Bas: samtliga n=14

50 Sakfrågeprofil KRISTDEMOKRATERNA Äldreomsorg Sjukvården Flykting- och invandrarfrågor Skola och utbildning Jobb och Sysselsättning Sveriges försvar Miljö- och klimat Sveriges ekonomi Källa: DN/Ipsos juni 20 Bas: samtliga n=14

51 Sakfrågeprofil VÄNSTERPARTIET Äldreomsorg Sjukvården Flykting- och invandrarfrågor Skola och utbildning Jobb och Sysselsättning Sveriges ekonomi Sveriges försvar Miljö- och klimat Källa: DN/Ipsos juni 20 Bas: samtliga n=14

52 Sakfrågeprofil MILJÖPARTIET Miljö- och klimat Skola och utbildning Flykting- och invandrarfrågor Jobb och Sysselsättning Sveriges ekonomi Sveriges försvar Sjukvården Äldreomsorg Källa: DN/Ipsos juni 20 Bas: samtliga n=14

53 Sakfrågeprofil SVERIGEDEMOKRATERNA Flykting- och invandrarfrågor Sveriges försvar Äldreomsorg Sjukvården Jobb och Sysselsättning Skola och utbildning Sveriges ekonomi Miljö- och klimat Källa: DN/Ipsos juni 20 Bas: samtliga n=14

54 Väljarnas bild av politiken efter valet

55 Ipsos kommentar väljarnas bild av politiken efter valet Få väljare har en riktigt tydlig bild av vilken politik som ska föras efter valet, oavsett vilket regeringsalternativ som vinner i september. 47 procent av väljarna har en tydlig bild av vilken politik som alliansregeringen kommer att föra under nästa mandatperiod om man vinner valet i september. 10 procent svarar mycket tydlig bild och 37 procent svarar ganska tydlig bild. En lägre andel, 39 procent, har en tydlig bild av vilken politik en socialdemokratiskt ledd regering kommer att föra under nästa mandatperiod, om man skulle vinna valet. 6 procent har en mycket tydlig bild och 33 procent har en ganska tydlig bild. En högre andel, 41 procent, svarar att man har en otydlig bild av vilken politiken en S-ledd regering kommer att föra, om man skulle vinna valet. Övriga svarar varken eller. Även bland rödgröna väljare är det bara drygt hälften som har en tydlig bild av vilken politik som en S-ledd regering kommer att föra, om man skulle vinna valet

56 Få väljare har en tydlig bild av vilken politik som kommer föras Har du en tydlig eller otydlig bild av vilken politik a) en socialdemokratiskt ledd regering kommer att föra under nästa mandatperiod, om man vinner riksdagsvalet i september? b) alliansregeringen kommer att föra under nästa mandatperiod, om man vinner riksdagsvalet i september? Socialdemokratiskt ledd Total Alliansen Socialdemokratiskt ledd Alliansen Alliansväljare Socialdemokratiskt ledd Alliansen S, V, MP väljare 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Mycket tydlig bild Ganska tydlig bild Varken eller Osäker/ vet ej Ganska otydlig bild Mycket otydlig bild Källa: DN/Ipsos juni 20 Bas: Samtliga n=14, Alliansen n=350, S+V+MP n=496 56

57 Bilden av vilken politik en S-ledd regering kommer föra Har du en tydlig eller otydlig bild av vilken politik.. a) en socialdemokratiskt ledd regering kommer att föra under nästa mandatperiod, om man vinner riksdagsvalet i september? Total Män Kvinnor år år år år Alliansen S+V+MP % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Mycket tydlig bild Ganska tydlig bild Varken eller Osäker/ vet ej Ganska otydlig bild Mycket otydlig bild Källa: DN/Ipsos juni 20 Bas: Samtliga n=14, Män n=588, Kvinnor n=546, år n=206, år n=266, år n=307, 60+ år n=355. Alliansen n=350, S+V+MP n=496 57

58 Bilden av vilken politik Alliansen kommer att föra Har du en tydlig eller otydlig bild av vilken politik.. b) alliansregeringen kommer att föra under nästa mandatperiod, om man vinner riksdagsvalet i september? Total Män Kvinnor år år år år Alliansen S+V+MP % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Mycket tydlig bild Ganska tydlig bild Varken eller Osäker/ vet ej Ganska otydlig bild Mycket otydlig bild Källa: DN/Ipsos juni 20 Bas: Samtliga n=14, Män n=588, Kvinnor n=546, år n=206, år n=266, år n=307, 60+ år n=355. Alliansen n=350, S+V+MP n=496 58

59 Väljarna om förändring av politiken

60 Två av tre väljare vill se förändring av politiken som förs i Sverige I vilken utsträckning anser du att den samlade politiken som förs i Sverige bör förändras? Total Man Kvinna år år år år % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% I mycket hög utsträckning Vet ej I ganska låg utsträckning I ganska hög utsträckning Ej svar I mycket låg utsträckning eller inte alls Källa: DN/Ipsos juni 20 Bas: Samtliga n=14, Män n=588, Kvinnor n=546, år n=206, år n=266, år n=307, 60+ år n=355. Alliansen n=350, S+V+MP n=496 60

61 Vänsterpartister vill förändra mest centerpartister minst I vilken utsträckning anser du att den samlade politiken som förs i Sverige bör förändras? Vänsterpartiet Sverigedemokraterna Socialdemokraterna Feministiskt initiativ Miljöpartiet Folkpartiet Moderaterna Kristdemokraterna Centerpartiet % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% I mycket hög utsträckning Vet ej I ganska låg utsträckning I ganska hög utsträckning Ej svar I mycket låg utsträckning eller inte alls Källa: DN/Ipsos juni 20 Bas: Samtliga n=14, Män n=588, Kvinnor n=546, år n=206, år n=266, år n=307, 60+ år n=355. Alliansen n=350, S+V+MP n=496 61

62 Röstar M idag Hur vill du framförallt att politiken i Sverige ska förändras? 1. Satsa på bättre kvalitet i välfärden 2. Minska invandringen till Sverige 3. Mer insatser för fler jobb/längre ungdomsarbetslöshet 4. Mer samarbete över blockgränsen/mindre blockpolitik 5. Mer insatser för en bättre miljö 6. Bättre villkor för pensionärerna 7. Öka satsningarna på försvaret 8. Stopp för skattesänkningar 9. Bättre villkor för företag 10. Mer stöd till de som har det svårt 62

63 Röstar Fp idag Hur vill du framförallt att politiken i Sverige ska förändras? 1. Mer resurser till välfärden/ bättre skola 2. Öka stödet till de i samhället som har det svårt 3. Mer jämlik politik 4. Mer samarbete över blockgränsen, mer insatser för en bättre miljö, bättre villkor för pensionärer, ta hand om flyktingar bättre 63

64 Röstar C idag Hur vill du framförallt att politiken i Sverige ska förändras? 1. Satsa på bättre kvalitet i välfärden 2. Lika bra villkor både för stad och glesbygd 3. Mer samarbete över blockgränsen/mindre blockpolitik, mer insatser för en bättre miljö, mer jämlik politik OBS: låg bas 64

65 Röstar Kd idag Hur vill du framförallt att politiken i Sverige ska förändras? 1. Satsa på bättre kvalitet i välfärden, mer samarbete över blockgränsen, öka stödet till de i samhället som har det svårt, bättre villkor för pensionärer OBS: Låg bas 65

66 Röstar S idag Hur vill du framförallt att politiken i Sverige ska förändras? 1. Satsa på bättre kvalitet i välfärden/mer resurser till välfärd 2. Mer jämlik och solidarisk politik, mer jämlikt samhälle 3. Bättre villkor för pensionärerna/sänk skatten för pensionärer 4. Mer stöd till de som har det svårt i samhället 5. Stoppa privatiseringar inom välfärd/apotek mm 6. Mer insatser för fler jobb/längre ungdomsarbetslöshet 7. Mer insatser för en bättre miljö 8. Bygg fler billiga bostäder 9. Minska invandringen till Sverige 10. Stopp för vinster inom välfärdsverksamheter 66

67 Röstar V idag Hur vill du framförallt att politiken i Sverige ska förändras? 1. Mer jämlik och solidarisk politik, mer jämlikt samhälle 2. Satsa på bättre kvalitet i välfärden/mer resurser till välfärd 3. Mer insatser för en bättre miljö 4. Stopp för vinster inom välfärdsverksamheter 5. Stoppa privatiseringar inom välfärd/apotek mm 6. Minska invandringen till Sverige 7. Bättre villkor för pensionärerna/sänk skatten för pensionärer, mer stöd till de som har det svårt i samhället, mer insatser för fler jobb/längre ungdomsarbetslöshet 67

68 Röstar Mp idag Hur vill du framförallt att politiken i Sverige ska förändras? 1. Mer insatser för en bättre miljö, värdera upp miljöfrågorna 2. Satsa på bättre kvalitet i välfärden/mer resurser till välfärd 3. Mer jämlik och solidarisk politik, mer jämlikt samhälle 4. Stopp för vinster inom välfärdsverksamheter 5. Stoppa privatiseringar inom välfärd/apotek mm 6. Mer generös flyktingpolitik, ta hand om flyktingar bättre 7. Bättre villkor för pensionärerna/sänk skatten för pensionärer, mer insatser för fler jobb/längre ungdomsarbetslöshet, mer jämlikhet mellan kvinnor och män 68

69 Röstar Sd idag Hur vill du framförallt att politiken i Sverige ska förändras? 1. Minska invandringen till Sverige 2. Satsa på bättre kvalitet i välfärden/mer resurser till välfärd 3. Bättre villkor för pensionärerna/sänk skatten för pensionärer 4. Mer jämlik och solidarisk politik, mer jämlikt samhälle 5. Mer insatser för fler jobb/längre ungdomsarbetslöshet 6. Sverige borde lämna EU, hårdare politik mot brott och straff, stopp för vinster inom välfärdsverksamheter 69

70 Röstar Fi idag Hur vill du framförallt att politiken i Sverige ska förändras? 1. Mer jämlikhet mellan kvinnor och män, feminism bör genomsyra politiken 2. Mer jämlik och solidarisk politik, mer jämlikt samhälle 3. Mer insatser för en bättre miljö, värdera upp miljöfrågorna 4. Stoppa privatiseringar inom välfärd/apotek mm, stopp för vinster inom välfärdsverksamheter, mer arbete mot rasism i samhället 70

71 Osäkra väljare/kan/vill ej uppge parti Hur vill du framförallt att politiken i Sverige ska förändras? 1. Satsa på bättre kvalitet i välfärden/mer resurser till välfärd 2. Mer jämlik och solidarisk politik, mer jämlikt samhälle 3. Minska invandringen till Sverige 4. Mer insatser för fler jobb/längre ungdomsarbetslöshet 5. Mer insatser för en bättre miljö 6. Bättre villkor för pensionärerna/sänk skatten för pensionärer 7. Stoppa privatiseringar inom välfärd/apotek mm 8. Mer ideologi i politiken/ tydligare skillnader 9. Mer samarbete över blockgränsen, bygg billigare bostäder, ta hand om flyktingar bättre, mer jämställdhet mellan kvinnor och män 71

72 Vad har blivit bättre respektive sämre i Sverige under alliansregeringen?

73 Sveriges ekonomi har blivit bättre under Alliansen Om du ser tillbaka på de åtta år som alliansregeringen suttit vid makten. Vad, om något, tycker du har blivit bättre i Sverige? Sveriges ekonomi/ekonomi 36% Skatter Arbetslösheten/sysselsättningen/arbetsmarknaden 16% 16% ROT och RUT Villkoren för företag Skola och utbildning Statsfinanserna Klasskillnader/ekonomiska klyftor Villkor för löntagare/arbetsvillkor Ökad strävan efter arbete 5% 4% 4% 3% 3% 2% 2% Annan fråga 8% Inget 2% 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% 40% Källa: DN/Ipsos juni 20 Bas: samtliga n=14 73

74 Skolan och sjukvården har blivit sämre i Sverige Om du ser tillbaka på de åtta år som alliansregeringen suttit vid makten. Vad, om något, tycker du har blivit sämre i Sverige? Sjukvård/Vård/Äldreomsorg 30% Skola och utbildning 26% Arbetslösheten/sysselsättningen/arbetsmarknaden 16% Klasskillnader/ekonomiska klyftor/låginkomst fått sämre Integration/invandring 12% 11% Privatiseringar 9% Socialförsäkringar 6% Pensionen/Sämre för pensionärer Välfärden Försvar och säkerhet Omsorg - allmänt Sveriges ekonomi/ekonomi Infrastruktur Miljön Frågor gällande sjukskrivningar 4% 3% 3% 3% 3% 3% 2% 2% Annan fråga % 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% Källa: DN/Ipsos juni 20 Bas: samtliga n=14 74

75 Väljarna om blockpolitiken

76 Ipsos kommentar: väljarna om blockpolitiken Andelen väljare som föredrar att partierna före valet bildar block med gemensam politik och gemensamt program ökar från 33 procent i november 20 till 40 procent idag. Ökningen är statistiskt säkerställd. Fortfarande föredrar dock en majoritet av väljarna (55 procent) att partierna går till val med egen politik och eget program och att partierna förhandlar om regeringsbildning efter valet, lika stor andel som i november 20. Andelen osäkra/utan uppfattning har minskat från 12 procent till 5 procent. Det är framförallt bland alliansväljare som stödet för blockbildning ökar, från 53 procent i november till 60 procent idag. Allianspartiernas väljare har dock olika uppfattning i frågan. De flesta moderater är positiva (68 procent för blockbildning) medan övriga allianspartiers väljare är splittrade. 48 procent av folkpartisterna, 42 procent av centerpartisterna och 60 procent av kristdemokraterna föredrar att varje parti går till val med egen politik och eget program. 69 procent av de rödgröna väljarna föredrar att partierna går till val själva medan 26 procent föredrar att partierna bildar block. Äldre väljare är överlag mer skeptiska till blockpolitiken.

77 Ökat stöd för att partierna före valet bildar block med gemensam politik I september är det riksdagsval. Vilket av följande tycker du är bäst? nov Att partierna före valet bildar block med gemensam politik och gemensamt program 20 nov Att varje parti går till val med egen politik och eget program, och att man efter valet förhandlar partierna emellan om regeringsbildning 20 nov Varken eller/ vet ej Källa: DN/Ipsos 10- juni 20, november 20, juni 20 Bas: samtliga n=1069, n=1196, n=14 77

78 Ökat stöd för blockpolitik bland alliansväljare I september är det riksdagsval. Vilket av följande tycker du är bäst? 70 Röstar på M, FP, C eller KD nov Att partierna före valet bildar block med gemensam politik och gemensamt program 20 nov Att varje parti går till val med egen politik och eget program, och att man efter valet förhandlar partierna emellan om regeringsbildning Nov Varken eller/ vet ej Källa: DN/Ipsos 10- juni 20, november 20, juni 20 Bas: samtliga n=1069, n=1196, n=14 78

79 7 av 10 rödgröna väljare vill att partierna går till val själva I september är det riksdagsval. Vilket av följande tycker du är bäst? 80 Röstar på S, V eller MP nov Att partierna före valet bildar block med gemensam politik och gemensamt program 20 nov Att varje parti går till val med egen politik och eget program, och att man efter valet förhandlar partierna emellan om regeringsbildning 20 8 Nov Varken eller/ vet ej Källa: DN/Ipsos 10- juni 20, november 20, juni 20 Bas: samtliga n=1069, n=1196, n=14 79

80 Moderaternas väljare mest positiva till att bilda block I september är det riksdagsval. Vilket av följande tycker du är bäst? M FP C KD S V MP SD FI Att varje parti går till val med egen politik och eget program Att partierna före valet bildar block med gemensam politik Källa: DN/Ipsos juni 20 Bas: M n=207, FP n=57, C n=56, KD n=30, S n=288, V n=78, MP n=0, SD n=75, FI n=35 80

81 Äldre väljare mer skeptiska till blockpolitik I september är det riksdagsval. Vilket av följande tycker du är bäst? Alla Män Kvinnor år år år år Storstad Större städer Glesbygd Att varje parti går till val med egen politik och eget program Att partierna före valet bildar block med gemensam politik Källa: DN/Ipsos juni 20 Bas: Alla n=14, Män n=588, Kvinnor n=546, 18-29år n=206, 30-44år n=266, 45-59år n=307, 60+år n=355, Storstad n=372, Större städer n=400, Glesbygd n=362 81

82 Betyg på regering och opposition

83 Ipsos kommentar betyget på regeringen och oppositionen 4 av 10 väljare (41 procent) tycker att regeringen, på det hela taget, gör ett ganska bra eller mycket bra jobb. Det är ungefär oförändrat mot januari (43 procent). Jämfört med juni 20 har andelen som tycker att regeringen gör ett bra jobb fallit från 50 procent, en statistiskt säkerställd nedgång. Andelen som tycker att regeringen gör ett dåligt jobb är i juni 30 procent, oförändrat jämfört med januari (29 procent). Jämfört med juni 20 har andelen ökat signifikant från 24 procent. Trenden under det senaste året är därmed tydligt negativ. Förväntningarna på en regering ledd av Socialdemokraterna är oförändrade jämfört med senaste undersökningen i januari. 43 procent svarar att en regering ledd av Socialdemokraterna skulle göra ett bättre jobb medan 26 procent svarar sämre jobb (motsvarande siffror i januari var 42 procent och 24 procent). Det innebär att oppositionen har en starkare förtroendebalans, det vill säga andelen som svarar bättre jobb jämfört med andelen som svarar sämre jobb. Oppositionens förtroendebalans i juni är +17 procentenheter mot regeringens +11 procentenheter.

84 Negativ trend men fortsatt positiv förtroendebalans På det hela taget, tycker du att regeringen gör ett bra eller dåligt jobb? jun sep Jan jun sep Jan jun sep Jan Bra jobb Varken eller Dåligt jobb Sep Jan Källa: DN/Ipsos juni 20, 5-24 september 20, januari 20, 2 juni 20 Bas: samtliga n=1012, n=1196, n=1153, n=1150 Vet ej/ ej svar

85 8 av 10 alliansväljare tycker att regeringen gör bra jobb På det hela taget, tycker du att regeringen gör ett bra eller dåligt jobb? Röstar M, Fp, C, Kd idag jun sep Jan jun sep Bra jobb Varken eller Dåligt jobb Jan jun sep Jan Källa: DN/Ipsos juni 20, 5-24 september 20, januari 20, 2 juni 20 Bas: samtliga n=1012, n=1196, n=1153, n=1150 Sep Jan Vet ej/ ej svar

86 2 av 10 rödgröna väljare tycker att regeringen gör bra jobb På det hela taget, tycker du att regeringen gör ett bra eller dåligt jobb? Röstar S, V, Mp idag jun sep Jan jun sep Bra jobb Varken eller Dåligt jobb Jan jun sep Jan Källa: DN/Ipsos juni 20, 5-24 september 20, januari 20, 2 juni 20 Bas: samtliga n=1012, n=1196, n=1153, n=1150 Sep Jan Vet ej/ ej svar

87 Oförändrade förväntningar på oppositionen Tror du att en regering ledd av Socialdemokraterna skulle göra ett bättre eller sämre jobb? Jan Jan Jan Bättre jobb Varken eller Sämre jobb Källa: DN/Ipsos januari 20, 2 juni 20 Bas: samtliga n=1153, n=1150 Jan Vet ej/ ej svar

88 Förväntningar på oppositionen blockens väljare Tror du att en regering ledd av Socialdemokraterna skulle göra ett bättre eller sämre jobb? Jan 3 Jan Jan Bättre jobb Varken eller Sämre jobb Jan Alliansen jan Alliansen jun S+V+MP jan S+V+MP jun Jan Jan 4 4 Källa: DN/Ipsos januari 20, 2 juni 20 Bas: samtliga n=1153, n=1150 Jan Vet ej/ ej svar

89 Oppositionen har starkare förtroendebalans På det hela taget, tycker du att regeringen gör ett bra eller dåligt jobb? Tror du att en regering ledd av Socialdemokraterna skulle göra ett bättre eller sämre jobb? Oppositionen Regeringen Bättre/bra Varken eller Sämre/dåligt Balans oppositionen: +17 procentenheter (januari: +18 procentenheter) Balans regeringen: +11 procentenheter (januari: + procentenheter) Källa: DN/Ipsos 2 juni 20 Bas: samtliga n=

90 Ipsos opinionsmonitor - metod Samtliga undersökningar som ingår i Ipsos opinionsmonitor genomförs per telefon med ett slumpmässigt representativt urval av allmänheten 18 år och äldre. Principerna för urval, målgrupp och databearbetning är desamma som för Ipsos väljarbarometer. Flertalet av undersökningarna som redovisas i rapporten genomförs på uppdrag av Dagens Nyheter. Mätperioden är uppdelad i ett flertal tillfällen, för närmare information se fotnot på respektive sida. Normalt genomförs drygt 2000 telefonintervjuer varje månad. Ipsos väljarbarometer visar fördelningen av partisympatierna i väljarkåren om det vore riksdagsval idag. Frågan som ställs är: Om det var val till riksdagen idag, vilket parti skulle du då rösta på?. Om respondenten inte uppger ett parti får de följdfrågan: Men vilket parti lutar det mest mot för dig?. I redovisningen slås dessa två frågor samman. Ipsos opinionsmonitor analyserar opinionen och beskriver trenderna i svensk politik 90

91 Ipsos 20 Ipsos. All rights reserved

DN/Ipsos: Förtroendet för partiledarna

DN/Ipsos: Förtroendet för partiledarna DN/Ipsos: Förtroendet för partiledarna Juni 217 Kontakt: david.ahlin@ipsos.com 217 Ipsos. All rights reserved Partiledarförtroende juni 217 Annie Lööf, Centerpartiet 41 procent har förtroende för Annie

Läs mer

Ipsos opinionsmonitor Partisympatier, väljarnas viktigaste frågor och sakfrågeägarskap Februari 2015

Ipsos opinionsmonitor Partisympatier, väljarnas viktigaste frågor och sakfrågeägarskap Februari 2015 Ipsos opinionsmonitor Partisympatier, väljarnas viktigaste frågor och sakfrågeägarskap Februari 05 Ipsos: David Ahlin, Nicklas Källebring, Gustav Gidenstam Ipsos. 0 Ipsos. All rights All rights reserved.

Läs mer

Ipsos Sakfrågeägarskap i politiken

Ipsos Sakfrågeägarskap i politiken Ipsos Sakfrågeägarskap i politiken Augusti 04 Ipsos: Johanna Laurin Gulled, Henrik Karlsson 04 Ipsos. All rights reserved Syfte och metod Undersökningens syfte: Att undersöka vilket parti väljarna tycker

Läs mer

DN/IPSOS PARTILEDARFÖRTROENDE

DN/IPSOS PARTILEDARFÖRTROENDE OKTOBER DN/IPSOS PARTILEDARFÖRTROENDE JANUARI 17 DECEMBER Oktober 17 Ipsos: David Ahlin, Björn Benzler 1 DN/IPSOS PARTILEDARFÖRTROENDE OKTOBER 17 Partiledar oktober 17 DN/Ipsos första mätning av t för

Läs mer

Ipsos opinionsmonitor

Ipsos opinionsmonitor Ipsos Ipsos opinionsmonitor februari 2014 David Ahlin, chef Ipsos Public Affairs, Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker 2014 Ipsos. All rights reserved Innehållsförteckning Opinionsläget februari 3

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer november 2014 Stockholm, 25/

DN/Ipsos väljarbarometer november 2014 Stockholm, 25/ DN/Ipsos väljarbarometer november 2014 Stockholm, 25/11 2014 Kontakt: david.ahlin@ipsos.com 2014 Ipsos. All rights reserved DN/Ipsos väljarbarometer: Dött lopp mellan Alliansen och de rödgröna DN/Ipsos

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer 22/8 1/9 2014

DN/Ipsos väljarbarometer 22/8 1/9 2014 DN/Ipsos väljarbarometer 22/8 1/9 Dagens Nyheter Ipsos: David Ahlin Datum: -09-02 Ipsos Sweden AB Box 12236 102 26 STOCKHOLM Besöksadress: S:t Göransgatan 63 Telefon: 08-598 998 00 Fax: 08-598 998 05 Väljaropinionen

Läs mer

DN/Ipsos Sakfrågeägarskap i politiken

DN/Ipsos Sakfrågeägarskap i politiken DN/Ipsos Sakfrågeägarskap i politiken uari Ipsos: David Ahlin, Gustav Gidenstam Ipsos. Ipsos. All rights All rights reserved. Moderaterna har förlorat sakfrågeägarskapet i försvarsfrågan DN/Ipsos återkommande

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer 24 oktober 2014

DN/Ipsos väljarbarometer 24 oktober 2014 DN/Ipsos väljarbarometer 24 oktober 2014 Kontakt: david.ahlin@ipsos.com 2014 Ipsos. All rights reserved DN/Ipsos väljarbarometer: Feministiskt initiativ tappar stöd DN/Ipsos väljarbarometer för oktober

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer februari 2015 Stockholm, 24 februari Kontakt:

DN/Ipsos väljarbarometer februari 2015 Stockholm, 24 februari Kontakt: DN/Ipsos väljarbarometer februari 2015 Stockholm, 24 februari 2015 Kontakt: david.ahlin@ipsos.com Ipsos. Ipsos. All rights All rights reserved. DN/Ipsos väljarbarometer februari: stabilt rödgrönt övertag

Läs mer

November DN/IPSOS JANUARI DECEMBER. POLITISK BAROMETER November 2017 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos

November DN/IPSOS JANUARI DECEMBER. POLITISK BAROMETER November 2017 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos DN/IPSOS JANUARI 2017 DECEMBER POLITISK BAROMETER 2017 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos 1 Jämnt mellan blocken, fler tror på M-ledd regering Partisympatier DN/Ipsos väljarbarometer med intervjuer 9 19

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro April 2012

Väljaropinion i samarbete med Metro April 2012 Väljaropinion i samarbete med Metro April Löfven går hem, men inte Lööf Socialdemokraterna kan andas ut opinionen går åt deras håll igen. Dock ska man minnas att nu, så här i halvtid i en mandatperiod,

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer april 2015 Stockholm, 29 april Kontakt: David Ahlin,

DN/Ipsos väljarbarometer april 2015 Stockholm, 29 april Kontakt: David Ahlin, DN/Ipsos väljarbarometer april Stockholm, 29 april Kontakt: David Ahlin, david.ahlin@ipsos.com Ipsos. Ipsos. All rights All rights reserved. DN/Ipsos väljarbarometer april: Socialdemokraterna tappar i

Läs mer

DN/Ipsos extramätning Vilket regeringsalternativ är bäst för Sverige? Stockholm den 4 december 2014

DN/Ipsos extramätning Vilket regeringsalternativ är bäst för Sverige? Stockholm den 4 december 2014 DN/Ipsos extramätning Vilket regeringsalternativ är bäst för Sverige? Stockholm den 4 december 14 Ipsos: david.ahlin@ipsos.com 14 Ipsos. All rights reserved Väljarna efterfrågar ett blocköverskridande

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Juni 2013

Väljaropinion i samarbete med Metro Juni 2013 Väljaropinion i samarbete med Metro Moderaternas lägsta stöd Kampen om tredje platsen i svensk politik är viktig, inte minst för MP och SD men också för vilken regering vi kommer att ha 2014. Miljöpartiet

Läs mer

Moderaterna tappar. Juli YouGov Sweden AB Holländargatan 17B Stockholm

Moderaterna tappar. Juli YouGov Sweden AB Holländargatan 17B Stockholm Moderaterna tappar Moderaterna toppar inte längre förtroendet för att kunna lösa arbetslösheten, S är nu rejält om. Socialdemokraterna syns mest och knappar in även på det parti som gör bäst jobb. Fredrik

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Januari 2013

Väljaropinion i samarbete med Metro Januari 2013 Väljaropinion i samarbete med Metro Januari 2013 Sverige är på väg åt fel håll För första gången menar fler att Sverige är på väg åt fel håll än de som menar att landet är på rätt väg. Detta samtidigt

Läs mer

Väljarkontraktet Karin Nelsson

Väljarkontraktet Karin Nelsson Väljarkontraktet 2014-06-29 Karin Nelsson Mätning om partisympati? Sverige Tycker har genomfört en undersökning om svenska folkets relation till sitt parti med avseende på olika parametrar. Undersökningen

Läs mer

Rödgrön röra eller glasklar opposition? - seminarium i Almedalen i samarbete med Retriever. Juli 2012

Rödgrön röra eller glasklar opposition? - seminarium i Almedalen i samarbete med Retriever. Juli 2012 ! Rödgrön röra eller glasklar opposition? - seminarium i Almedalen i samarbete med Retriever Juli 2012 Vad tycker väljarna? Varje månad frågar vi de som deltar i någon av YouGovs undersökningar vad de

Läs mer

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER oktober DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER JANUARI 2017 DECEMBER Stockholm 24 oktober David Ahlin, Ipsos 1 DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER OKTOBER 2017 Moderaterna vinner tillbaka väljare DN/Ipsos väljarbarometer med intervjuer

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer december 2014 Stockholm, 16/

DN/Ipsos väljarbarometer december 2014 Stockholm, 16/ DN/Ipsos väljarbarometer december Stockholm, 16/12 Kontakt: david.ahlin@ipsos.com Ipsos. All rights reserved DN/Ipsos väljarbarometer: Val idag skulle ge ungefär samma riksdag DN/Ipsos väljarbarometer

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer maj 2015 Stockholm, 26 maj Kontakt: David Ahlin,

DN/Ipsos väljarbarometer maj 2015 Stockholm, 26 maj Kontakt: David Ahlin, DN/Ipsos väljarbarometer maj 2015 Stockholm, 26 maj 2015 Kontakt: David Ahlin, david.ahlin@ipsos.com Ipsos. Ipsos. All rights All rights reserved. DN/Ipsos väljarbarometer maj: S och M jämnstora i opinionen

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro December 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro December 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro December 2011 Moderat dominans I skuggan av S-krisen så dominerar Moderaterna decembermätningen med 34,3 procent. Socialdemokraterna sjunker något till 24,1 procent,

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer 7 18 augusti 2014

DN/Ipsos väljarbarometer 7 18 augusti 2014 DN/Ipsos väljarbarometer 7 18 augusti Dagens Nyheter Ipsos: David Ahlin Datum: -08-19 Ipsos Sweden AB Box 12236 102 26 STOCKHOLM Besöksadress: S:t Göransgatan 63 Telefon: 08-598 998 00 Fax: 08-598 998

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Juli 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro Juli 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro Juli 2011 Moderaterna tappar Moderaterna toppar inte längre förtroendet för att kunna lösa arbetslösheten, S är nu rejält om. Socialdemokraterna syns mest och knappar

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Juni 2012

Väljaropinion i samarbete med Metro Juni 2012 Väljaropinion i samarbete med Metro Juni Statsman och förtroende För första gången är det fler som vill ta en öl, eller motsvarande, med Stefan Löfven än Fredrik Reinfeldt. Det är förstås ingen viktig

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro September 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro September 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro September 2011 Ekonomi viktigast Den ekonomiska situationen i världen har gjort att folket rankar ekonomi som den viktigaste politiska frågan just nu. Tidigare har arbetslöshet

Läs mer

DN/Ipsos: Väljarnas betyg på regeringen och oppositionen Stockholm, 19 mars 2015

DN/Ipsos: Väljarnas betyg på regeringen och oppositionen Stockholm, 19 mars 2015 DN/Ipsos: Väljarnas betyg på regeringen och oppositionen Stockholm, 19 mars 2015 Ipsos: David Ahlin, david.ahlin@ipsos.com 2015 Ipsos. All rights reserved Betyget på regeringen kvar på låg nivå endast

Läs mer

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER JANUARI 2017 DECEMBER Stockholm 19 september David Ahlin, Ipsos 1 DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER SEPTEMBER 2017 Litet övertag för de rödgröna partierna DN/Ipsos väljarbarometer i september

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer mars 2017 Stockholm, 22 Mars Kontakt: David Ahlin,

DN/Ipsos väljarbarometer mars 2017 Stockholm, 22 Mars Kontakt: David Ahlin, DN/Ipsos väljarbarometer mars 2017 Stockholm, 22 2017 Kontakt: David Ahlin, david.ahlin@ipsos.com Ipsos. 2014 Ipsos. All rights All rights reserved. DN/Ipsos mars: Moderaternas tapp fortsätter DN/Ipsos

Läs mer

Skåneopinion i samarbete med Sydsvenskan Oktober 2011

Skåneopinion i samarbete med Sydsvenskan Oktober 2011 Skåneopinion i samarbete med Sydsvenskan Oktober 2011 Miljöpartiet dubblat på ett år Det är tufft för Socialdemokraterna i hela landet och Skåne är inget undantag. Både riksdagsvalet och regionvalet sjunker

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer augusti 2014

DN/Ipsos väljarbarometer augusti 2014 DN/Ipsos väljarbarometer 15 25 augusti Dagens Nyheter: Peter Wolodarski, Caspar Opitz Ipsos: David Ahlin Datum: -08-27 Ipsos Sweden AB Box 12236 102 26 STOCKHOLM Besöksadress: S:t Göransgatan 63 Telefon:

Läs mer

Det politiska läget Juni 2016

Det politiska läget Juni 2016 Det politiska läget Juni 2016 Sverige är på fel väg Tycker du att Sverige idag är på rätt eller fel väg? * Frågan har tidigare också ställts i följande form: Rent allmänt, tycker du att utvecklingen i

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer maj 2014

DN/Ipsos väljarbarometer maj 2014 DN/Ipsos väljarbarometer maj 2014 Dagens Nyheter: Peter Wolodarski, Caspar Opitz Ipsos: David Ahlin Datum: 2014-05-27 Ipsos Sweden AB Box 12236 102 26 STOCKHOLM Besöksadress: S:t Göransgatan 63 Telefon:

Läs mer

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER JANUARI 2017 DECEMBER Stockholm 22 augusti David Ahlin, Ipsos 1 DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER AUGUSTI 2017 Övertag för de rödgröna partierna DN/Ipsos första väljarbarometer efter sommaruppehållet

Läs mer

Så går det i riksdagsvalet!

Så går det i riksdagsvalet! Så går det i riksdagsvalet! 25 mars 2010 Arne Modig David Ahlin Hur har väljaropinionen utvecklats sedan valet 2006? Sida 3 Hur ser styrkeförhållandet ut mellan Moderaterna och Socialdemokraterna? Sida

Läs mer

DN/Ipsos: Allmänheten om Nato och Sveriges försvar Stockholm den 22 december

DN/Ipsos: Allmänheten om Nato och Sveriges försvar Stockholm den 22 december DN/Ipsos: Allmänheten om Nato och Sveriges försvar Stockholm den december Ipsos: david.ahlin@ipsos.com 4 Ipsos. All rights reserved Ökat stöd för svenskt Nato-medlemskap Stödet för att Sverige bör gå med

Läs mer

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER JANUARI 2017 DECEMBER Stockholm 20 juni David Ahlin, Ipsos 1 DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER JUNI 2017 Knappt övertag för de rödgröna partierna DN/Ipsos väljarbarometer med intervjuer

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer februari 2017 Stockholm, 21 februari Kontakt: David Ahlin,

DN/Ipsos väljarbarometer februari 2017 Stockholm, 21 februari Kontakt: David Ahlin, DN/Ipsos väljarbarometer februari 17 Stockholm, 21 februari 17 Kontakt: David Ahlin, david.ahlin@ipsos.com Ipsos. 14 Ipsos. All rights All rights reserved. DN/Ipsos februari: Väljartapp för Moderaterna,

Läs mer

Opinionsundersökningar i samhällsdebatten!

Opinionsundersökningar i samhällsdebatten! Det poli)ska läget Opinionsundersökningar i samhällsdebatten! Ebba Busch Thor vann debatten! n= 558! 11 okt 2015!! Ebba Busch Thor (KD)! 19%! Jan Björklund (FP)! Jimmie Åkesson (SD)! 15%! 16%! Anna Kinberg

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro. Augusti 2015

Väljaropinion i samarbete med Metro. Augusti 2015 Väljaropinion i samarbete med Metro Augusti Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 2. Om undersökningen o Metod o Bakgrundsvariabler 3. Resultat 4. Slutsatser och rekommendationer 5. Att läsa rapporten

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer april 2017 Stockholm, 21 april Kontakt: David Ahlin,

DN/Ipsos väljarbarometer april 2017 Stockholm, 21 april Kontakt: David Ahlin, DN/Ipsos väljarbarometer april Stockholm, 21 april Kontakt: David Ahlin, david.ahlin@ipsos.com Ipsos. 2014 Ipsos. All rights All rights reserved. DN/Ipsos april: Ökat stöd för Socialdemokraterna, lägre

Läs mer

November DN/IPSOS JANUARI DECEMBER. POLITISK BAROMETER 20 November 2017 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos

November DN/IPSOS JANUARI DECEMBER. POLITISK BAROMETER 20 November 2017 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos DN/IPSOS JANUARI 2017 DECEMBER POLITISK BAROMETER 20 2017 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos 1 Jämnt mellan blocken, fler tror på M-ledd regering Partisympatier DN/Ipsos väljarbarometer med intervjuer 9

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Maj 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro Maj 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro Maj 2011 Arbetslösheten Moderaternas rysare För första gången har Socialdemokraterna högre förtroende än Moderaterna i den för folket viktigaste frågan nämligen arbetslösheten.

Läs mer

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER MAJ DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER JANUARI 2017 DECEMBER Stockholm 23 maj David Ahlin, Ipsos 1 Centerpartiet närmar sig Moderaterna DN/Ipsos väljarbarometer med intervjuer 9 22 maj skattar stödet för Moderaterna

Läs mer

DN/Ipsos Väljarnas viktigaste frågor och utvecklingen i Sverige

DN/Ipsos Väljarnas viktigaste frågor och utvecklingen i Sverige DN/Ipsos Väljarnas viktigaste frågor och utvecklingen i Sverige 30 januari 2017 Ipsos: David Ahlin, Björn Benzler Ipsos. 2014 Ipsos. All rights All rights reserved. samt sjukvårdsfrågor kraftigt uppåt

Läs mer

Ipsos opinionsmonitor

Ipsos opinionsmonitor Ipsos Ipsos opinionsmonitor september 2013 David Ahlin, opinionschef Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker 2013 Ipsos. All rights reserved Opinionsläget september 2013 Den rödgröna oppositionen har

Läs mer

Är det partiledarna som avgör valet?

Är det partiledarna som avgör valet? Är det partiledarna som avgör valet? 2013-07-02 Väljarnas drivkrafter 2 En av de mest seglivade myterna inom väljarforskningen är föreställningarna om stora och växande effekter av partiledare. Moderna

Läs mer

December DN/IPSOS JANUARI DECEMBER. POLITISK BAROMETER December 2017 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos

December DN/IPSOS JANUARI DECEMBER. POLITISK BAROMETER December 2017 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos DN/IPSOS JANUARI DECEMBER POLITISK BAROMETER David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos 1 DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER DECEMBER DN/Ipsos december tre partier kring spärren DN/Ipsos väljarbarometer med intervjuer 6

Läs mer

Partiledare,Expr Internetundersökning med allmänheten 9-12 aug 2012 Copyright (c) 2012 Demoskop AB ----Kön Ålder -----

Partiledare,Expr Internetundersökning med allmänheten 9-12 aug 2012 Copyright (c) 2012 Demoskop AB ----Kön Ålder ----- Partiledare,Expr0104 1 ----Kön---- ----- Ålder ----- -------Utbildning-------- Alla 18-40- Folk/ Gymn Högsk/ % Man Kvinna 39år 64år 65-år Grund Univ/Forsk Antal intervjuer (1316) (751) (559) (206) (672)

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro November 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro November 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro November 2011 Socialdemokraternas tullar på trogna Det är den lägsta noteringen någonsin för Socialdemokraterna. De har tappat var sjätte väljare på en månad maken till

Läs mer

SVT:s vallokalsundersökning Riksdagsvalet 2014

SVT:s vallokalsundersökning Riksdagsvalet 2014 SVT:s vallokalsundersökning Riksdagsvalet Sveriges Televisions vallokalsundersökning bygger på enkätsvar från väljare vid vallokaler och förtida röstningslokaler. Resultaten är ovägda. Valu är SVT:s återkommande

Läs mer

TV4/NOVUS VÄLJARBAROMETER

TV4/NOVUS VÄLJARBAROMETER TV4/NOVUS VÄLJARBAROMETER 23 APRIL Ras för Socialdemokraterna I TV4/Novus väljarbarometer för april tappar Socialdemokraterna stöd samtidigt som blockskillnaden fortsätter att minska. Stödet för Moderaterna

Läs mer

Dagens parti: Socialdemokraterna 5 juli 2017

Dagens parti: Socialdemokraterna 5 juli 2017 1 Dagens parti: Socialdemokraterna 5 juli 17 2 Tidigare val Valresultat genom historien Valresultat sedan 1921 70 60 53,8 50 40 30 36,2 41,1 37,0 41,7 45,9 46,7 46,1 46,1 44,6 46,2 47,8 47,3 50,1 45,3

Läs mer

Dagens parti: Centerpartiet 4 juli 2017

Dagens parti: Centerpartiet 4 juli 2017 1 Dagens parti: Centerpartiet 4 juli 2017 2 Tidigare val Valresultat genom historien Valresultat sedan 1921 40 35 30 25 20 15 10 5 11,1 10,8 11,2 14,1 14,3 12,0 13,6 12,4 10,7 9,4 12,7 13,6 13,2 15,7 19,9

Läs mer

Dagens parti: Liberalerna 3 juli 2017

Dagens parti: Liberalerna 3 juli 2017 1 Dagens parti: Liberalerna 3 juli 2017 2 Tidigare val Valresultat genom historien Valresultat sedan 1921 22,8 24,4 23,8 19,1 16,9 15,9 11,7 12,9 12 12,9 18,2 17,5 17 14,3 16,2 9,4 11,1 10,6 5,9 14,2 12,2

Läs mer

Fortsatt kraftigt fall för socialdemokraterna - Skillnaden mellan blocken halverad sedan juni

Fortsatt kraftigt fall för socialdemokraterna - Skillnaden mellan blocken halverad sedan juni TV4/NOVUS OPINION VÄLJARBAROMETER - en av de stora väljarbarometrarna i Sverige NOVEMBER Fortsatt kraftigt fall för socialdemokraterna - Skillnaden mellan blocken halverad sedan juni I TV4/Novus Opinion

Läs mer

Resultat. Förtroendet för regeringen och de politiska företrädarna. Oktober 2014

Resultat. Förtroendet för regeringen och de politiska företrädarna. Oktober 2014 Resultat Förtroendet för regeringen och de politiska företrädarna Oktober Om undersökningen Undersökningens genomfördes i Demoskops slumpmässigt rekryterade och riksrepresentativa internetpanel, OnlinePanelen.

Läs mer

DN/Ipsos: Valvinden samt väljarnas betyg på regeringen och alliansen

DN/Ipsos: Valvinden samt väljarnas betyg på regeringen och alliansen DN/Ipsos: Valvinden samt väljarnas betyg på regeringen och alliansen 3 april 20 Ipsos: David Ahlin, david.ahlin@ipsos.com 20 Ipsos Färre tror att Moderaterna kommer att leda nästa regering Tror du att

Läs mer

Karin Nelsson. Svenska folkets förtroende för partiledarna och språkrören

Karin Nelsson. Svenska folkets förtroende för partiledarna och språkrören 2014-08-26 Karin Nelsson Svenska folkets förtroende för partiledarna och språkrören Mätning om politiska åsikter Sverige Tycker har genomfört en undersökning om svenska folkets förtroende för de olika

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro. December 2016

Väljaropinion i samarbete med Metro. December 2016 Väljaropinion i samarbete med Metro ember Hur skulle du rösta om det vore riksdagsval i dag? Jämförelse med november 24, 24, 24, 19,0% 22, 21, 10% 0% 8, 7, 7, 8,0% 4,9% 5,9% 4, 3, 3, 3, 2, 2, 1,1% M C

Läs mer

Dagens parti: Kristdemokraterna 6 juli 2017

Dagens parti: Kristdemokraterna 6 juli 2017 1 Dagens parti: Kristdemokraterna 6 juli 217 2 Tidigare val Valresultat genom historien 3 Valresultat sedan 1964 7 6 5 4 3 2 11,7 9,1 7,1 1 6,6 1,8 1,5 1,8 1,8 1,4 1,4 1,9 2,9 4,1 5,6 4,6 1964 1968 197

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro December 2012

Väljaropinion i samarbete med Metro December 2012 Väljaropinion i samarbete med Metro ember Vem kan man lita på? SD ökar i alla opinionsinstituts mätningar, men hamnar på olika nivåer. Vilket inte alls är konstigt, det beror på vilken metod som används.

Läs mer

Väljarkontraktet. 2014-06-29 Karin Nelsson

Väljarkontraktet. 2014-06-29 Karin Nelsson Väljarkontraktet 2014-06-29 Karin Nelsson Mätning om partisympati? Sverige Tycker har genomfört en undersökning om svenska folkets relation till sitt parti med avseende på olika parametrar. Undersökningen

Läs mer

Rapport från SKOP om Betyg på regering och opposition, 30 juni 2014 - kommentar av SKOP:s Birgitta Hultåker

Rapport från SKOP om Betyg på regering och opposition, 30 juni 2014 - kommentar av SKOP:s Birgitta Hultåker Rapport från SKOP om, 30 i - kommentar av SKOP:s Birgitta Hultåker - Återhämtning för regeringens förtroendebalans - Men förtroendet kvar på låg nivå 46 procent anser att regeringen gör ett bra jobb -

Läs mer

Förutsättningarna, agendan och mobiliseringen

Förutsättningarna, agendan och mobiliseringen På väg mot valrörelse Förutsättningarna, agendan och mobiliseringen 7 juli 2010 Arne Modig David Ahlin Ny situation med två regeringsalternativ 1. Utgångsläget och förutsättningarna 2. Kampen om den politiska

Läs mer

Medborgarpanelen. Valpanelens åsikter över tid. Titel: Valpanelens åsikter över tid. University of Gothenburg Sweden Box 100, S Gothenburg

Medborgarpanelen. Valpanelens åsikter över tid. Titel: Valpanelens åsikter över tid. University of Gothenburg Sweden Box 100, S Gothenburg Medborgarpanelen Valpanelens åsikter över tid Titel: Valpanelens åsikter över tid University of Gothenburg Sweden Box 100, S-405 30 Gothenburg Redovisning av resultat Under tidsperioden mars 13 till oktober

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Augusti 2013

Väljaropinion i samarbete med Metro Augusti 2013 Väljaropinion i samarbete med Metro usti Stiltje hos Socialdemokraterna DetärlitedrygtettårkvartillvaletochSocialdemokraternaliggernästanprecispå förravalresultatet vilketvarpartietssämstanågonsin.denrödgrönaoppositionenhar

Läs mer

VÄLJARBAROMETER FRÅN UNITED MINDS: Väljarna om Sverige och regeringsalternativen

VÄLJARBAROMETER FRÅN UNITED MINDS: Väljarna om Sverige och regeringsalternativen 2014-09-10 VÄLJARBAROMETER FRÅN UNITED MINDS: Väljarna om Sverige och regeringsalternativen I United Minds och Cints väljarbarometer, publicerad i samarbete med Aftonbladet, presenteras rapporten Väljarna

Läs mer

Nytt läge i väljaropinionen

Nytt läge i väljaropinionen Nytt läge i väljaropinionen 3 juli 2012 Arne Modig Sida 2 Opinionsutvecklingen 2011-2012 Stödet för partierna Betyg på regeringen och oppositionen Framtidsförväntningar på partierna Kommer regeringen klara

Läs mer

DN/Ipsos: Inställning till flyktingmottagande i den egna kommunen 13 november 2015

DN/Ipsos: Inställning till flyktingmottagande i den egna kommunen 13 november 2015 DN/Ipsos: Inställning till flyktingmottagande i den egna kommunen 3 november 5 Kontakt: nicklas.kallebring@ipsos.com, david.ahlin@ipsos.com 5 Ipsos. All rights reserved 2 5 Ipsos. Anser du att den kommun

Läs mer

Rapport från SKOP om Betyg på regering och opposition, 7 januari kommentar av SKOP:s Birgitta Hultåker

Rapport från SKOP om Betyg på regering och opposition, 7 januari kommentar av SKOP:s Birgitta Hultåker Rapport från SKOP om, 7 uari 2016 - kommentar av SKOP:s Birgitta Hultåker - Rekordlågt betyg för regeringen Löfven förtroendebalansen har rasat till -22 - Lägsta förtroendebalansen sedan april 1987-49

Läs mer

Opinionsundersökning Järva. Kontakt ABF Stockholm: Katarina Gold Kontakt Novus: Mats Elzén, Liza Pettersson Datum: 9 juni 2017

Opinionsundersökning Järva. Kontakt ABF Stockholm: Katarina Gold Kontakt Novus: Mats Elzén, Liza Pettersson Datum: 9 juni 2017 Opinionsundersökning Järva Kontakt ABF Stockholm: Katarina Gold Kontakt Novus: Mats Elzén, Liza Pettersson Datum: 9 juni 2017 1 Resultat 2 ABF Stockholm Sammanfattning av resultaten BAKGRUND Undersökningen

Läs mer

Nytt politiskt landskap för partier och väljare?

Nytt politiskt landskap för partier och väljare? Nytt politiskt landskap för partier och väljare? Väljarnas bild av Alliansen och de Rödgröna 25 maj 2010 Arne Modig David Ahlin Två regeringsalternativ i valet 2010 Sida 2 Stora olikheter mellan befolkningsgrupper

Läs mer

Eftervalsundersökning Byggnads Byggnads medlemspanel eftervalsundersökning

Eftervalsundersökning Byggnads Byggnads medlemspanel eftervalsundersökning Eftervalsundersökning Byggnads 2010 Byggnads medlemspanel Ca 2000 medlemmar ingår i panelen. 954 medlemmar har svarat på denna enkät. Fältperioden var 23/9-20/10 2010 Resultatet är viktat så att resultatet

Läs mer

Rapport från SKOP om Betyg på regering och opposition, 18 november kommentar av SKOP:s Birgitta Hultåker

Rapport från SKOP om Betyg på regering och opposition, 18 november kommentar av SKOP:s Birgitta Hultåker Rapport från SKOP om, 18 ember - kommentar av SKOP:s Birgitta Hultåker - Minskat missnöje men fortsatt lågt betyg för regeringen - Lägsta förtroendebalansen sedan maj 2005-44 procent anser att regeringen

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer augusti 2015 Stockholm, 25 augusti 2015. Kontakt: David Ahlin,

DN/Ipsos väljarbarometer augusti 2015 Stockholm, 25 augusti 2015. Kontakt: David Ahlin, DN/Ipsos väljarbarometer augusti Stockholm, 25 augusti Kontakt: David Ahlin, david.ahlin@ipsos.com Ipsos. 2014 Ipsos. All rights All rights reserved. DN/Ipsos väljarbarometer augusti: SDs starka trend

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro. September 2015

Väljaropinion i samarbete med Metro. September 2015 Väljaropinion i samarbete med Metro September Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 2. Om undersökningen o Metod o Bakgrundsvariabler 3. Resultat 4. Slutsatser och rekommendationer 5. Att läsa rapporten

Läs mer

Resultat. Analys av Sverigedemokraternas valresultat. Timbro

Resultat. Analys av Sverigedemokraternas valresultat. Timbro Resultat Analys av Sverigedemokraternas valresultat Timbro 214-11-18 Om undersökningen Undersökningens målgrupp var den svenska röstberättigade allmänheten Totalt genomfördes 3888 intervjuer i målgruppen

Läs mer

Demokrati. Ordet demokrati kommer ifrån grekiskan och betyder folkstyre. All makt utgår ifrån folket. Sveriges Riksdag

Demokrati. Ordet demokrati kommer ifrån grekiskan och betyder folkstyre. All makt utgår ifrån folket. Sveriges Riksdag Demokrati Ordet demokrati kommer ifrån grekiskan och betyder folkstyre. All makt utgår ifrån folket. Gustav Vasa kallade till två riksmöten 1527 och 1544 där präster, adel, borgare och bönder samlades

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer januari 2015 Stockholm, 28 januari 2015. Kontakt:

DN/Ipsos väljarbarometer januari 2015 Stockholm, 28 januari 2015. Kontakt: DN/Ipsos väljarbarometer januari 2015 Stockholm, 28 januari 2015 Kontakt: david.ahlin@ipsos.com Ipsos. Ipsos. All rights All rights reserved. DN/Ipsos väljarbarometer januari: Rödgröna övertaget ökar DN/Ipsos

Läs mer

Vad avgjorde valet och vad händer nu? 27 september 2010

Vad avgjorde valet och vad händer nu? 27 september 2010 Vad avgjorde valet och vad händer nu? 27 september 2010 Ulrica Schenström Arne Modig Sven-Eric Söder Riksdagsval 2010 Sida 2 60% 3,9% -0,4% -1,3% -1,0% -4,3% -0,2% 2,1% 2,8% 1,0% -2,4% 50% 49,4% 43,6%

Läs mer

DI/Ipsos Näringslivstoppar

DI/Ipsos Näringslivstoppar DI/Ipsos Näringslivstoppar September 05 Näringslivets bild av de tre största partiernas politik Johanna Laurin Gulled, johanna.laurin.gulled@ipsos.com Ipsos. All rights reserved. DN/Ipsos Näringslivstoppar

Läs mer

DN/Ipsos specialmätning om Decemberöverenskommelsen 27 maj 2015

DN/Ipsos specialmätning om Decemberöverenskommelsen 27 maj 2015 DN/Ipsos specialmätning om Decemberöverenskommelsen 27 maj 15 Kontakt: david.ahlin@ipsos.com 15 Ipsos. All rights reserved Väljarna om Decemberöverenskommelsen Endast hälften av väljarna känner till vad

Läs mer

DN/Ipsos temamätning om Nato och Sveriges försvar

DN/Ipsos temamätning om Nato och Sveriges försvar DN/Ipsos temamätning om Nato och Sveriges försvar Stockholm, 4 januari 2017 Ipsos: David Ahlin, Björn Benzler 1 2015 Ipsos. Minskat Natomotstånd under de senaste tre åren majoritet vill öka resurserna

Läs mer

Startskott inför valet 2018

Startskott inför valet 2018 Startskott inför valet 2018 Sören Holmberg & Toivo Sjörén 4 juli 2017 Wisby Strand Hemskhetsindex en jämförelse mellan 2017, 2014 och 20 Andel hemskt 2017 2014 20 73 79 64 64 51 39 45 29 18 49 49 28 28

Läs mer

Sakpolitiskt ägande December 2016

Sakpolitiskt ägande December 2016 Sakpolitiskt ägande December 2016 Sammanfattning Den sammantagna bilden av det sakpolitiska ägandet i december 2016 visar att sd tar position inom i stort sett alla sakpolitiska områden. På tre områden

Läs mer

Politiskt ledarskap i Sverige

Politiskt ledarskap i Sverige Novus Opinion Politiskt ledarskap i Mars 2009 Arne Modig 2009-04-02 Politiskt ledarskap i Novus Opinion genomför undersökningen som ett led i arbetet med att utveckla och fördjupa företagets analys av

Läs mer

DN/Ipsos Betyget på regeringen och oppositionen 27 oktober 2014

DN/Ipsos Betyget på regeringen och oppositionen 27 oktober 2014 DN/Ipsos Betyget på regeringen och oppositionen 27 oktober 14 Kontakt: David.Ahlin@ipsos.com, Henrik.Karlsson@ipsos.com 14 Ipsos. All rights reserved Regeringen Löfven tillträder med negativ förtroendebalans

Läs mer

DN/Ipsos Stockholmsmätning Väljarnas viktigaste frågor September 2014

DN/Ipsos Stockholmsmätning Väljarnas viktigaste frågor September 2014 DN/Ipsos Stockholmsmätning Väljarnas viktigaste frågor September 2014 Ipsos: Johanna Laurin Gulled, Henrik Karlsson 2014 Ipsos. All rights reserved Syfte och metod Undersökningens syfte: Att undersöka

Läs mer

Riksdagsvalet 2014 på karta

Riksdagsvalet 2014 på karta Riksdagsvalet 2014 på karta Valdeltagande i procent av röstberättigade 88,0-92,9 86,3-88,0 84,7-86,3 82,2-84,7 70,3-82,2 Nu följer bilder över valresultatet för samtliga riksdagspartier och FI redovisade

Läs mer

Novus partiernas ba sta fra ga, januari 2014

Novus partiernas ba sta fra ga, januari 2014 Novus partiernas ba sta fra ga, januari 2014 2014-01-22 Novus mäter återkommande vilka politiska frågor väljarna tycker är viktigast, och vilket parti de anser har bäst politik i respektive fråga. Undersökningen

Läs mer

Svenskarnas syn på politiska frågor

Svenskarnas syn på politiska frågor Svenskarnas syn på politiska frågor I februari är väljarnas viktigaste politiska frågor Sysselsättning och jobb (3), Utbildning och skola (3) och Flyktingar & Invandring (2). Väljarna anser att moderaterna

Läs mer

Novus mäter återkommande vilka vilket politiskt parti som anses vara bäst i olika sakfrågor.

Novus mäter återkommande vilka vilket politiskt parti som anses vara bäst i olika sakfrågor. -01-27 Rapport: Bästa parti i de viktigaste frågorna Novus mäter återkommande vilka vilket politiskt parti som anses vara bäst i olika sakfrågor. Undersökningen är genomförd 19 25 uari i Novus Sverigepanel

Läs mer

DN/Ipsos Stockholmsmätning Inställning till tiggeri September 2015

DN/Ipsos Stockholmsmätning Inställning till tiggeri September 2015 DN/Ipsos Stockholmsmätning Inställning till tiggeri September 2015 Ipsos: David Ahlin 2015 Ipsos. All rights reserved Var tredje stockholmare ger pengar till tiggare men betydligt färre tycker att det

Läs mer

Novus Rapport: Förtroende för regeringen

Novus Rapport: Förtroende för regeringen Novus Rapport: Förtroende för regeringen Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ. Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1014 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern

Läs mer

Det politiska läget inför valet 2014

Det politiska läget inför valet 2014 Det politiska läget inför valet 14 Markus Uvell 28 november Väljarnas agenda: skola och invandring Vad pratade du om när du pratade med någon om samhällsfrågor eller politik senast? Källa: Demoskop Jobben

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro. Januari 2017

Väljaropinion i samarbete med Metro. Januari 2017 Väljaropinion i samarbete med Metro uari 2017 Hur skulle du rösta om det vore riksdagsval i dag? Jämförelse med december 30% 24, 24, 24,2% 21, 21, 19,0% 10% 8,9% 8, 4, 4,9% 2, 4,2% 3,9% 3,2% 8,1% 7,2%

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro April 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro April 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro April 2011 Spännande mellan valen i Sverige Denna månad har varit speciell i svensk politik. Mona Sahlin har avgått och Håkan Juholt har tagit över rollen som oppositionsledare.

Läs mer

Skåneopinion. Mars 2012

Skåneopinion. Mars 2012 Skåneopinion Mars 2012 Det går bra i Skåne för S och Stefan Löfven Stefan Löfven har raskt marscherat upp till den partiledare som har näst mest förtroende efter Fredrik Reinfeldt i Skåneopinionen, liksom

Läs mer