Politisk Målsättning 3 (8)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Politisk Målsättning 3 (8)"

Transkript

1

2 2 (8) Innehåll Politisk Målsättning... 3 Kommunikativa målgrupper... 5 Vår bild av verkligheten... 6 Politiska prioriteringar... 6 Vår bild av oss... 7 Våra kännetecken... 8 Praktiska prioriteringar... 8

3 3 (8) Politisk Målsättning Vår målsättning för allmänna val och valet till Europarlamentet är: - Att öka antalet röster i samtliga val 2014 till o Europaparlamentsvalet röster o Riksdagsvalet röster o Landstingsvalet röster o Kommunvalen röster - Att få valresultat som ger: o fortsatt 6 mandat i Europaparlamentet o en socialdemokratisk regering o fortsatt styre i landstinget o fortsatt styre i samtliga länets kommuner Val till Europaparlamentet I valet till Europaparlamentet bör vi arbeta för att få röster i Norrbotten, vilket skulle innebära ett valresultat på över 40 %. Valet 2009 hade vi 39,57 % av rösterna i länet, vilket var röster i Norrbotten, med valdeltagande på 40,43 %. Då var valdeltagandet i Norrbotten 3 lägst i riket. En av nycklarna för att öka vårt valresultat i Europaparlamentsvalet är att prioritera att öka valdeltagandet i Norrbotten, och att mobilieras våra väljare att gå till vallokalen även den 25 maj. Val till Riksdagen Riksdagsvalet kommer vi behöva öka vårt valresultat, från en väldigt hög nivå. För att öka vårt procentuella stöd bör vi ha målet att Norrbottningar ska rösta på oss i detta val. I valet 2010 hade vi 51,86 % av rösterna i Norrbotten, vilket gav 6 ledamöter i riksdagen, varav samtliga valdes på fasta mandat för Norrbotten norrbottningar röstade på Socialdemokraterna i riksdagsvalet i Norrbotten, med ett valdeltagande på 84,91%.

4 4 (8) Norrbottens röster var hela 4,7 % av partiets totala röster i riksdagsvalet och 6 av 112 riksdagsledamöter, trots att vi bara är 2,7 % av rikets väljare. Det betyder att en fortsatt starkt stöd i Norrbotten är mycket viktigt för Socialdemokraternas möjligheter att bilda regering. I riksdagsvalet bör vi vända oss till de väljare som tror på ökat samarbete för utvecklings av samhället. Vi behöver vända oss till de som förra valet röstade på den borgerliga alliansen, för att övertyga dem att rösta på oss i detta val. Val till landstingsfullmäktige I landstingsvalet är målsättningen att få röster, vilket motsvarar 45 % av rösterna. Valet 2010 hade vi röster, 43,11 % med valdeltagande på 81,61 %. Vi har högre väljarstöd i valen till riksdag och kommunerna, än till landstinget. Det innebär att vi behöver förklara för väljarna att valen hänger ihop, och förmå väljarna att rösta på Socialdemokraterna även i landstingsvalet. Val till kommunfullmäktige I kommunvalen ska vi ha röster i Norrbotten, vilket är lika många som röstade på oss i riksdagsvalet förra gången. I valet 2010 hade vi röster i kommunvalen, med ett snitt valresultat på 48,41 % av rösterna. Valresultat varierande mellan kommunerna från 35 % i Kiruna till 57 % i Haparanda. I 7 av kommunerna röstade mer än hälften av väljarna på Socialdemokraterna. I samtliga kommuner utom 3 hade vi högre siffror i riksdagsvalet än i kommunvalet. Vi behöver mobilisera de väljare som röstade på oss i riksdagsvalet att även rösta på oss i kommunerna.

5 5 (8) Kommunikativa målgrupper Trots att vi önskar ha goda och djupa samtal med alla väljare, är det inte en realistisk målsättning. Partiet behöver därför en prioritering av vilka väljare som är viktigast att hinna träffa och påverka. Partidistriktets prioritering ska ses som ett sätt där vi lägger våra ekonomiska och personliga resurser i valarbetet och mot dem vi riktar vår kommunikation. 1. Samarbetsinriktade som röstade borgerligt Bland de samarbetsinriktade väljarna är det prioriterat att kommunicera med de väljare som i förra valet röstade eller idag planerar att rösta borgerligt, men kan tänka sig att rösta på Socialdemokraterna. Det handlar ofta om väljare som i förra valet röstade borgerligt i ett eller fler val, men som kanske tidigare har röstat socialdemokratiskt. 2. De samarbetsinriktade väljarna Socialdemokraterna riktar sig särskilt till de väljare som tror på gemensamma lösningar för samhället, och tror på politik som en kraft att utveckla samhället. Nationellt är det ca 56 % av väljarna. Dessa väljare delar i stort våra värderingar, men anser inte alltid att vi har relevanta politiska förslag för att förverkliga våra visioner. 3. Alla väljare - Demokratiansvaret Socialdemokraterna har ett ansvar för att demokratin fungerar i Sverige och att människor ska veta att vi kandiderar i valet. Budskapet att det är val ska vi därför förmedla till alla väljare. Idag finns 7,4 miljoner väljare i riket och drygt i Norrbotten. För att få väljare att använda sin rösträtt är det viktigt att visa att politik gör skillnad, så vi behöver prata om vår politik, i kontrast till dagens politik i Sverige för att visa för dem att deras röst behövs. Målgrupp Europaparlamentsvalet I EU-valet ska vi i första hand fokusera på att få socialdemokratiska väljare att rösta i EU-parlamentsvalet. Det innebär att vi ska mobilisera väljare som vanligtvis röstar på oss i allmänna val, att gå och rösta på oss även i vårens val på Europeisk nivå.

6 6 (8) Vår bild av verkligheten Valet 2014 kommer handla om ett vägval för Sverige och för Norrbotten. Samhällsklimatet. Sverige är ett bra land. Vår samhällsmodell har gjort att vi stått starka i den globala konkurrensen. Men nu oroar utvecklingen. Steg för steg har samhället blivit kallare. Jobb- och skolmisslyckandet. Många röstade på alliansen för att de skulle prioritera jobben. Det lät bra. Men det har inte fungerat. Nu har vi högre arbetslöshet än våra grannländer, och skolresultaten har försämrats för varje år med borgerlig regering. Dags att prioritera. I valet väljer vi vilket samhälle vi vill leva i. De kommande åren är det dags att prioritera resurserna på att skapa jobb, framförallt för unga, och att vända utvecklingen i den svenska skolan och sjukvården. Politiska prioriteringar Jobb och utbildning är de viktigaste politiska frågorna att kommunicera med väljarna under valåret, både i allmänna val och EU-val. Möjligheten att skapa arbetstillfällen och utbilda unga och arbetslösa till kommande yrkesliv är prioriterat i vår politik. Utöver detta är sjukvården prioriterad att kommunicera i landstingsvalet, och visa på Norrbotten som ett gott exempel på ett ansvarstagande landsting med fungerade vård för medborgarna. Vår främsta motståndare för att få bilda regering och genomföra vår politik är Moderaterna. För att lyckas kommunicera en bild av oss och vår politik är det centralt att vi fokuserar på det vi prioriterat. Då väljarna möter oss i många olika situationer, behöver vi ha ett budskap som alla väljare nås av, inte olika budskap till olika väljare.

7 7 (8) Vår bild av oss På förra valdagen visade väljarna att de uppskattar oss. Vi styr i samtliga kommunerna och landstinget. Just nu genomförs dock besparingar och omorganiseringar på många håll inom länet kommuner och landsting. Om vi inte är duktiga på att förklara varför vi gör förändringar, riskerar väljarna att straffa oss för att de tycker vi skött kommunen och landstinget dåligt. I Norrbotten har Socialdemokraterna ett starkt stöd i opinionsmätningar. Stödet för partiet har ökat under mandatperioden. Med goda opinionsmätningar finns även risken att våra väljare och valarbetare tror att valet redan är vunnet. Vi måste motivera till fortsatt valarbete fram till och på valdagen. För många kommuner har snart 8 år med en borgerlig regering betytt minskade statliga anslag och sämre förutsättningar för kommunerna att sköta sina uppdrag. Vi har många kompetenta företrädare i kommuner och landsting, som på ett engagerat sätt utvecklar sin politik. Norrbottens läns landsting har idag ett stabilt läge ekonomiskt, och med fungerande sjukvård över hela länet. Samtidigt sker stora förändringar kring närsjukvården och omorganiseringar av verksamheten. Då vården fungerar dåligt i stora delar av landet, kan vi i Norrbotten vara ett rött skyltfönster med hur vården kan fungera väl och möta medborgarnas behov. Socialdemokraterna har idag 4700 medlemmar i länet. I de flesta arbetarekommuner sker ett aktivt arbete inför valet, många av våra medlemmar är delaktiga och har valt att kandidera till våra listor. Vi har dock en förmåga att bli trötta i slutet av valrörelsen, och behöver denna gång spara mer energi till sista veckan. Vi har dessutom goda ekonomiska resurser för att bedriva en valrörelse. Vi såg i förra valet tydligt att väljarna straffar oss när vi bråkar internt inom partiet. Det är otroligt viktigt att vi snarast lägger alla interna oenigheter bakom oss, och gemensamt går till val. Vi uppfattas ibland som gammeldags och maktfullkomliga, vilket väljarna inte uppskattar. Det finns även ett antal olyckliga skandaler där våra företrädare involverats, som ger en bild av att vi är ett parti med låg moral och hög tolerans för oegentligheter hos våra egna. Under valåret behöver vi aktivt arbeta med att vara ett framtidsinriktat parti, med högt till tak och förmågan att lyssna på våra medborgare och förstå de problem de upplever. Samtidigt måste vi vara tydliga med att stå upp för våra värderingar, och ha höga krav på våra förtroendevalda att agera utifrån partiets värderingar.

8 8 (8) Våra kännetecken I valet vill vi att Norrbottningarna ska uppfatta oss på följande sätt: - Socialdemokraterna är det parti som lyssnar och förstår hur vanligt folk har det, och som utifrån det kan skapa en politik för alla i Norrbotten. - Socialdemokraterna är ett framtidsinriktade parti, som står på norrbottningarnas sida. Vi klarar av att styra Sverige, landstinget och kommunerna. Praktiska prioriteringar Partidistriktet fastställer en valplanering samt budget för valåret, där det framgår hur arbetet praktiskt ska gå till. I den praktiska planeringen ska följande saker vara ledord: o Alla arbetarekommuner ska få del av partidistriktets stöd och arbete. o De arbetarekommuner som har många väljare i prioriterade målgrupper ska ha särskilt stöd för att kommunicera med dessa. o De arbetarekommuner som pga lokala förhållanden ser sig i behov av särskilt stöd ska tillsammans med partidistriktet ta fram en plan för det. o Partidistriktet ska arbeta med de 6 första kandidaterna på riksdagslistan och de två kandidaterna till landstingsråd i sin profilering och utplaceringar. Övriga kandidater på riksdag och landstingslista förfogar hemarbetarekommunen över. o Partidistriktet arbetar i Europaparlamentsvalet med att profilera de 6 första på EU listan samt de norrbottningar som finns på listan. o De som kandiderar på landstingslistan kommer uppmanas att valarbeta över hela länet, för att vara en resurs för olika arbetarekommuner i landstingsvalet. Metoder för att möta väljare För att få väljare att ändra åsikter krävs långsiktig kommunikation med målgruppen. Vi prioriterar att samtala med väljarna, då det ger bäst effekt för att få vår prioriterade målgrupp att byta partisympatier. Alla väljare bör ha samtalat med socialdemokraterna under 2014, och de i målgruppen som röstat borgerligt behöver träffat oss i samtal mer än en gång, helst en gång under våren och en gång i september. Samtal med väljare sker bäst vid dörrknackning, men även telefonbearbetning, dialog i sociala medier och arbetsplatsbesök är effektiva metoder. Envägskommunikation som köpt media och tryckt material ska förstås finnas, men i liten skala och i få olika versioner.

Mer resurser till jobb, skola och välfärd eller fler skattesänkningar? Socialdemokraternas valplan 2014

Mer resurser till jobb, skola och välfärd eller fler skattesänkningar? Socialdemokraternas valplan 2014 Mer resurser till jobb, skola och välfärd eller fler skattesänkningar? Socialdemokraternas valplan 2014 Innehåll Vad avgör val? Förmågan att: Se människors problem och utmaningar Föreslå konkreta åtgärder

Läs mer

Valplan. Gislaveds Arbetarekommun

Valplan. Gislaveds Arbetarekommun Valplan 2014 Gislaveds Arbetarekommun Innehåll Syftet med valplanen 2 Övergripande förutsättningar 2 Utvärdering och analys 3 Strategi 3 Målsättningar med valrörelsen 3 Organisatoriska och politiska mål

Läs mer

Valplan för Moderaterna i Södermanland 2014

Valplan för Moderaterna i Södermanland 2014 Förbundsstyrelsen föreslå förbundsrådet att anta nedanstående valplan för Moderaterna i Södermanland 2014 Valplan för Moderaterna i Södermanland 2014 Det övergripande mål för Moderaterna i Södermanland

Läs mer

Valstrategi. Tillsammans skapar vi möjligheternas. Västra Götaland. Biskopsgården. för Socialdemokraterna i Biskopsgården 2011-03-30

Valstrategi. Tillsammans skapar vi möjligheternas. Västra Götaland. Biskopsgården. för Socialdemokraterna i Biskopsgården 2011-03-30 Biskopsgården 2011-03-30 Valstrategi för Socialdemokraterna i Biskopsgården Tillsammans skapar vi möjligheternas Västra Götaland Socialdemokraterna i Biskopsgården www.socialdemokraterna.se/biskopsgarden

Läs mer

ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS

ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS ÅRE 21-22/4 2018 1 5 10 Ett omfattande arbete med att förnya socialdemokraterna sattes igång i och med framtidspartiet. Framtidspartiet handlar om att

Läs mer

Appendix 1. Valresultatet i kommuner och landsting

Appendix 1. Valresultatet i kommuner och landsting Appendix 1 Valresultatet i kommuner och landsting Valresultatet i kommunerna Moderaterna Moderaterna går kraftigt bakåt i kommunsverige. Partiet ökar sina mandat i 18 kommuner men tappar mandat i 230.

Läs mer

EU valanalys för Norrbotten

EU valanalys för Norrbotten Norrbotten 2009-10-08 EU valanalys för Norrbotten 2 (14) Innehållsförteckning Valanalys EU-valet 2009... 3 Engagemang... 3 Vanligaste frågorna... 4 Budskap... 4 Kandidater... 5 Personval... 6 Facklig/politiskt

Läs mer

Dagens parti: Liberalerna 3 juli 2017

Dagens parti: Liberalerna 3 juli 2017 1 Dagens parti: Liberalerna 3 juli 2017 2 Tidigare val Valresultat genom historien Valresultat sedan 1921 22,8 24,4 23,8 19,1 16,9 15,9 11,7 12,9 12 12,9 18,2 17,5 17 14,3 16,2 9,4 11,1 10,6 5,9 14,2 12,2

Läs mer

Riktlinjer och principer för medborgardialog

Riktlinjer och principer för medborgardialog riktlinjer Riktlinjer och principer för medborgardialog Fastställd av kommunfullmäktige den 10 juni 2014 67 Tierps kommun 815 80 TIERP i Telefon: 0293-21 80 00 i www.tierp.se 1 Riktlinjer och principer

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016 Socialdemokraterna Kalmar Län Förslag till Distriktsstyrelsen 15/2

VERKSAMHETSPLAN 2016 Socialdemokraterna Kalmar Län Förslag till Distriktsstyrelsen 15/2 VERKSAMHETSPLAN 2016 Socialdemokraterna Kalmar Län Förslag till Distriktsstyrelsen 15/2 Inledning Denna verksamhetsplan pekar ut hur vi vill utveckla Socialdemokraterna i Kalmar Län under år 2016. Vi behöver

Läs mer

Stockholms kommun. Valresultat för Socialdemokraterna

Stockholms kommun. Valresultat för Socialdemokraterna Stockholms kommun Valresultat för Socialdemokraterna 2006-2002 Riksdagsvalet minskning från 31,4% till 23,2%. Kommunfullmäktigevalet minskning från 32,1% till 24,4% Landstingsvalet minskning från 34,4

Läs mer

Handlingsplansworkshop

Handlingsplansworkshop Handlingsplansworkshop Socialdemokraterna framtidspartiet Inledning Varför finns vi? För att påverka! Hur gör vi det? Genom att driva opinion för våra idéer. Genom att vinna val så att vi kan genomföra

Läs mer

Arbetarekommunen ska 131231 ha minst 1050 medlemmar.

Arbetarekommunen ska 131231 ha minst 1050 medlemmar. 2 Verksamhetsplanen är det dokument som pekar ut arbetarekommunens prioriterade verksamhet under 2013. Verksamhetsplanen föreslå inte till skillnad från föregående års verksamhetsplaner, att gälla över

Läs mer

Ett säkert val lärdomar och nyheter

Ett säkert val lärdomar och nyheter Ett säkert val lärdomar och nyheter Björn Kullander och Martin Lidhamn 20190326, Stockholm Sveriges Kommuner och Landsting Mötesplats, kunskaps- och erfarenhetsutbyte Seminarieserie om lärdomar från 2018

Läs mer

Kan Kristdemokraterna räddas av taktikröster. Kristdemokraternas stöd i valmanskåren

Kan Kristdemokraterna räddas av taktikröster. Kristdemokraternas stöd i valmanskåren I SKOP:s senaste väljarbarometer för maj/juni i år ligger Kristdemokraterna klart under 4-procents spärren till riksdagen. Många spekulerar över vad det betyder inte bara för Kristdemokraterna utan också

Läs mer

Valstrategi. för Socialdemokraterna i Örebro län 2010

Valstrategi. för Socialdemokraterna i Örebro län 2010 Örebro län 2010-01-21 Valstrategi för Socialdemokraterna i Örebro län 2010 Vi socialdemokrater har en idé om vårt gemensamma samhällsbygge. Jag har kallat det för möjligheternas land. Det är ett Sverige

Läs mer

En rättvis sjukvård i hela länet Allians för Västerbottens syn på en regional folkomröstning om sjukvården i länet

En rättvis sjukvård i hela länet Allians för Västerbottens syn på en regional folkomröstning om sjukvården i länet En rättvis sjukvård i hela länet Allians för Västerbottens syn på en regional folkomröstning om sjukvården i länet 1 1. Inledning En regional folkomröstning är något historiskt då det aldrig skett i Sverige

Läs mer

Opinionsbildning och kommunikation

Opinionsbildning och kommunikation Verksamhetsplan 2019 Det är en ynnest att vara en del av Linköpings arbetarekommun och att ha förtroendet att leda den. Det åligger oss i styrelsen att se till att Socialdemokraterna i Linköping lever

Läs mer

De viktigaste valen 2010

De viktigaste valen 2010 SKTF undersöker De viktigaste valen 21 - Medborgarnas röstbeteende och åsikter om den lokala demokratin i Växjö Juni 21 Inledning I september i år är det val. Välfärden och dess finansiering, innehåll

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017

VERKSAMHETSPLAN 2017 Förslag till val VERKSAMHETSPLAN 2017 Valförberedelser Under 2016 passerades halvtid i mandatperioden. De första åren efter vår valseger 2014 har på många sätt varit fokuserat på att med gott resultat

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer mars 2017 Stockholm, 22 Mars Kontakt: David Ahlin,

DN/Ipsos väljarbarometer mars 2017 Stockholm, 22 Mars Kontakt: David Ahlin, DN/Ipsos väljarbarometer mars 2017 Stockholm, 22 2017 Kontakt: David Ahlin, david.ahlin@ipsos.com Ipsos. 2014 Ipsos. All rights All rights reserved. DN/Ipsos mars: Moderaternas tapp fortsätter DN/Ipsos

Läs mer

Nämndsplan för valnämnden Antagen

Nämndsplan för valnämnden Antagen Nämndsplan för valnämnden Antagen 2011-08-22 1. Inledning Kommunfullmäktige har beslutat om kommunens övergripande styrdokument, verksamhetsplan 2011-2014. I planen finns, förutom den långsiktiga visionen,

Läs mer

Dagens parti: Socialdemokraterna 5 juli 2017

Dagens parti: Socialdemokraterna 5 juli 2017 1 Dagens parti: Socialdemokraterna 5 juli 17 2 Tidigare val Valresultat genom historien Valresultat sedan 1921 70 60 53,8 50 40 30 36,2 41,1 37,0 41,7 45,9 46,7 46,1 46,1 44,6 46,2 47,8 47,3 50,1 45,3

Läs mer

Dagens parti: Centerpartiet 4 juli 2017

Dagens parti: Centerpartiet 4 juli 2017 1 Dagens parti: Centerpartiet 4 juli 2017 2 Tidigare val Valresultat genom historien Valresultat sedan 1921 40 35 30 25 20 15 10 5 11,1 10,8 11,2 14,1 14,3 12,0 13,6 12,4 10,7 9,4 12,7 13,6 13,2 15,7 19,9

Läs mer

Förslag till: Verksamhetsinriktning för perioden

Förslag till: Verksamhetsinriktning för perioden Förslag till: Verksamhetsinriktning för perioden 2019-2022 Förord En verksamhetsinriktning beskriver uppgifter, prioriteringar och arbetsfördelning för vår organisation. Mätbara mål och metodval redovisas

Läs mer

passa på göra något när man har en bra chans uttrycka sin åsikt säga eller skriva vad man tycker om en viss fråga

passa på göra något när man har en bra chans uttrycka sin åsikt säga eller skriva vad man tycker om en viss fråga Valet 2018 1. - Hej! - Hej, hej! - Snart är det val. Tänker du rösta? - Nej, det tänker jag verkligen inte göra. - Tycker du inte att det är viktigt att rösta? - Absolut inte! - Varför inte? - Nej, jag

Läs mer

Dagens parti: Kristdemokraterna 6 juli 2017

Dagens parti: Kristdemokraterna 6 juli 2017 1 Dagens parti: Kristdemokraterna 6 juli 217 2 Tidigare val Valresultat genom historien 3 Valresultat sedan 1964 7 6 5 4 3 2 11,7 9,1 7,1 1 6,6 1,8 1,5 1,8 1,8 1,4 1,4 1,9 2,9 4,1 5,6 4,6 1964 1968 197

Läs mer

Demokrati för alla! deltagarmaterial

Demokrati för alla! deltagarmaterial Demokrati för alla! deltagarmaterial 1 Nässjö kommun 2018 Projektledare: Sandra Sandin-Lindqvist, Nässjö kommun Text: Mirjam Tågerud, Inhjälp Layout: Mirjam Tågerud, Inhjälp Foto: mostphotos.com, riksdagen.se

Läs mer

Samtalskampanjen - Samtalet vid dörren

Samtalskampanjen - Samtalet vid dörren Val 2014 Samtalskampanjen - Samtalet vid dörren För dig som valarbetare 2 (5) Valstrategin Vår berättelse kan vara bra att använda som en plattform till de samtal som genomförs vid dörren. Väck intresse:

Läs mer

Fler jobb, schyssta villkor och mindre klimatpåverkan i EU och i Sverige. Socialdemokraternas EU-valplan 2014

Fler jobb, schyssta villkor och mindre klimatpåverkan i EU och i Sverige. Socialdemokraternas EU-valplan 2014 Fler jobb, schyssta villkor och mindre klimatpåverkan i EU och i Sverige Socialdemokraternas EU-valplan 2014 Valet är avgörande: Socialdemokraterna kan bli största parlamentsgrupp i EU Mandatfördelning

Läs mer

I augusti 2017 demonstrerade många för att gravida kvinnor ska få bättre vård.

I augusti 2017 demonstrerade många för att gravida kvinnor ska få bättre vård. ANNELIE DREWSEN & LINA PILO SIDAN 1 Elevmaterial Namn: INNAN DU LÄSER VÖL-tabell Skriv vad du vet om svensk politik innan du börjar läsa boken. Vänta med sista kolumnen tills du har läst boken. V Ö L Vad

Läs mer

Förutsättningarna, agendan och mobiliseringen

Förutsättningarna, agendan och mobiliseringen På väg mot valrörelse Förutsättningarna, agendan och mobiliseringen 7 juli 2010 Arne Modig David Ahlin Ny situation med två regeringsalternativ 1. Utgångsläget och förutsättningarna 2. Kampen om den politiska

Läs mer

Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb.

Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb. Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb. 1. Att befästa och stärka S förtroende vad gäller jobbpolitiken. 2. Att stärka S förtroende vad gäller

Läs mer

Så går det i riksdagsvalet!

Så går det i riksdagsvalet! Så går det i riksdagsvalet! 25 mars 2010 Arne Modig David Ahlin Hur har väljaropinionen utvecklats sedan valet 2006? Sida 3 Hur ser styrkeförhållandet ut mellan Moderaterna och Socialdemokraterna? Sida

Läs mer

INNEHÅLL. ABF 2018 Författare: Faaid Ali-Nuur Grafisk design: Pushing Buttons Art nr: ABF10438

INNEHÅLL. ABF 2018 Författare: Faaid Ali-Nuur Grafisk design: Pushing Buttons Art nr: ABF10438 INNEHÅLL Gör din röst hörd!...2 Inledning...3 Demokrati...4 Bakgrund...4 Demokrati förändras...4 Olika modeller av demokrati...4 Förutsättningar för demokrati...5 Den svenska samhällsmodellen...7 Europa...7

Läs mer

SAMTALS- KAMPANJEN 1 500 000 SAMTAL FÖR VALSEGER

SAMTALS- KAMPANJEN 1 500 000 SAMTAL FÖR VALSEGER VAL 2014 SAMTALS- KAMPANJEN 1 500 000 SAMTAL FÖR VALSEGER FÖR DIG SOM VALLEDARE I EN ARBETREKOMMUN ELLER PARTIDISTRIKT Sid 2 (6) INLEDNING Det är de personliga samtalen som medverkar till att övertyga

Läs mer

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER JANUARI 2017 DECEMBER Stockholm 22 augusti David Ahlin, Ipsos 1 DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER AUGUSTI 2017 Övertag för de rödgröna partierna DN/Ipsos första väljarbarometer efter sommaruppehållet

Läs mer

Samtalskampanjen - 1 500 000 samtal för valseger

Samtalskampanjen - 1 500 000 samtal för valseger Val 2014 Samtalskampanjen - 1 500 000 samtal för valseger För dig som valledare i en arbetarekommun eller partidistrikt 2 (6) Inledning Det är de personliga samtalen som medverkar till att övertyga osäkra

Läs mer

Ambassadörer i demokratins tjänst

Ambassadörer i demokratins tjänst Ambassadörer i demokratins tjänst Demokratiambassadörer inför valet. Om att engagera människor 2019-04-24, Centrum för Europaforskning, Stefan Lydén, Göteborgs Stad Göteborgarnas möjligheter till delaktighet

Läs mer

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER JANUARI 2017 DECEMBER Stockholm 19 september David Ahlin, Ipsos 1 DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER SEPTEMBER 2017 Litet övertag för de rödgröna partierna DN/Ipsos väljarbarometer i september

Läs mer

VALSEGER 2019! VALSTRATEGI

VALSEGER 2019! VALSTRATEGI VALSEGER 2019! VALSTRATEGI VALSTRATEGI EU-val signalröstningsval Valdeltagande i EU-val närapå parlamentsval tenderar sjunka Tydligt budskap Högt tempo Bygga vidare på valrörelsen 2018 Små ekonomiska resurser

Läs mer

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION Sverige har stora möjligheter. Där arbetslöshet och hopplöshet biter sig fast, kan vi istället skapa framtidstro. Där skolbarn hålls tillbaka

Läs mer

Nomineringsprocessen inför 2018 års allmänna val. En öppen och genomskinlig valberedningsdriven process

Nomineringsprocessen inför 2018 års allmänna val. En öppen och genomskinlig valberedningsdriven process Nomineringsprocessen inför 2018 års allmänna val En öppen och genomskinlig valberedningsdriven process Vårt mål är att Socialdemokraterna ska ha företrädare som vinner val i Emmaboda, som inger förtroende

Läs mer

Nytt politiskt landskap för partier och väljare?

Nytt politiskt landskap för partier och väljare? Nytt politiskt landskap för partier och väljare? Väljarnas bild av Alliansen och de Rödgröna 25 maj 2010 Arne Modig David Ahlin Två regeringsalternativ i valet 2010 Sida 2 Stora olikheter mellan befolkningsgrupper

Läs mer

De viktigaste valen 2010

De viktigaste valen 2010 SKTF undersöker De viktigaste valen 21 - Medborgarnas röstbeteende och åsikter om lokal politisk information i den största kommunen i alla län och regioner Juni 21 Inledning I september i år är det val.

Läs mer

RIKSDAGSVALET SAMTALS- KAMPANJEN SAMTALET VID DÖRREN FÖR DIG SOM VALARBETARE Gäller fram till 10 september

RIKSDAGSVALET SAMTALS- KAMPANJEN SAMTALET VID DÖRREN FÖR DIG SOM VALARBETARE Gäller fram till 10 september RIKSDAGSVALET 2014 SAMTALS- KAMPANJEN SAMTALET VID DÖRREN FÖR DIG SOM VALARBETARE Gäller fram till 10 september Sid 2 (4) MANUS FÖR BLOCKBYTARE Hej! Jag heter X och kommer från Socialdemokraterna. Vi går

Läs mer

FINLANDSSVENSK OPINIONSMÄTNING INFÖR EUROPAPARLAMENTSVALET

FINLANDSSVENSK OPINIONSMÄTNING INFÖR EUROPAPARLAMENTSVALET FINLANDSSVENSK OPINIONSMÄTNING INFÖR EUROPAPARLAMENTSVALET Åsa Bengtsson Docent i Statskunskap vid Åbo Akademi Projektforskare vid Svenska Litteratursällskapet 15.04.09 UNDERSÖKNINGSDESIGN Beställd av

Läs mer

I år är det val i Sverige!

I år är det val i Sverige! I år är det val i Sverige! www.sollentuna.se I år är det val i Sverige! Den 9 september är det val. I Sverige röstar man i tre val; riksdag, landsting och kommun. Var fjärde år, när det är allmänna val,

Läs mer

Möjligheternas Örebro bygger vi tillsammans. Här hittar du allt du behöver veta om valet Lena Baastad, kandidat till kommunstyrelsens ordförande

Möjligheternas Örebro bygger vi tillsammans. Här hittar du allt du behöver veta om valet Lena Baastad, kandidat till kommunstyrelsens ordförande Framåt Örebro Möjligheternas Örebro bygger vi tillsammans Här hittar du allt du behöver veta om valet 2011 Här har vi samlat information för dig som vill hjälpa till att vinna valet 2011. Jag hoppas att

Läs mer

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER oktober DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER JANUARI 2017 DECEMBER Stockholm 24 oktober David Ahlin, Ipsos 1 DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER OKTOBER 2017 Moderaterna vinner tillbaka väljare DN/Ipsos väljarbarometer med intervjuer

Läs mer

FRÅGA QK3a OM "RÖSTADE", KOD 1 i QK1 - ÖVRIGA GÅ TILL QK3b

FRÅGA QK3a OM RÖSTADE, KOD 1 i QK1 - ÖVRIGA GÅ TILL QK3b QK EU-parlamentsvalet hölls den 7 juni. Av en eller annan anledning var det en del i Sverige som inte röstade i detta val. Röstade du själv i EU-parlamentsvalet? Röstade Röstade inte FL Q TREND MODIFIED

Läs mer

Catarina Deremar (C) ordförande Jessica Tindre Falk (M) 1:e vice ordförande Inger Wennberg (S) 2:e vice ordförande

Catarina Deremar (C) ordförande Jessica Tindre Falk (M) 1:e vice ordförande Inger Wennberg (S) 2:e vice ordförande Tid och plats Paragrafer Bevis om anslag Protokollets förvaringsplats Utses att justera ande Ledamöter 13 juni 2019, kl. 17:30-19:00, Rådrummet, Tierp 20-24 Anslaget sätts upp: 2019-06-28 Anslaget tas

Läs mer

I augusti 2017 demonstrerade många för

I augusti 2017 demonstrerade många för ANNELIE DREWEN & LINA PILO IDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om hur verige styrs. Du kommer att få veta hur ett val går till och vad som är skillnaden mellan regering och riksdag.

Läs mer

socialdemokraterna.se WORKSHOP

socialdemokraterna.se WORKSHOP socialdemokraterna.se WORKSHOP Innehållsförteckning: Vårt fokus ligger på framtiden!...3 Del 1: Vårt utgångsläge...4 Del 2: Vår nya inriktning, Socialdemokraterna framtidspartiet...8 Del 3: Hur blir vi

Läs mer

Materialet framtaget i Projekt Mitt val.

Materialet framtaget i Projekt Mitt val. För mer demokrati 2 Materialet framtaget i Projekt Mitt val. Ett projekt i samverkan med FUB och Riks-Klippan med stöd från Allmänna Arvsfonden och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Projektledare:

Läs mer

.Den politiker och det förslag som har fått flest röster vinner valet. Det kallas att majoriteten vinner. Men, det är viktigt att det i ett

.Den politiker och det förslag som har fått flest röster vinner valet. Det kallas att majoriteten vinner. Men, det är viktigt att det i ett Vad är Demokrati Finland är en demokrati. Demokrati är ett grekiskt ord som betyder att folket bestämmer. Vi som bor i Finland får vara med och välja vilka som ska bestämma i vårt land. Vi får rösta på

Läs mer

Eftervalsundersökning för Stockholms läns landsting 2014 RAPPORT 2014:5

Eftervalsundersökning för Stockholms läns landsting 2014 RAPPORT 2014:5 Eftervalsundersökning för Stockholms läns landsting 2014 RAPPORT 2014:5 Eftervalsundersökning för Stockholms läns landsting 2014 rapport 2014:05 TMR, Stockholms läns landsting Box 22550, 104 22 Stockholm

Läs mer

Vad avgjorde valet och vad händer nu? 27 september 2010

Vad avgjorde valet och vad händer nu? 27 september 2010 Vad avgjorde valet och vad händer nu? 27 september 2010 Ulrica Schenström Arne Modig Sven-Eric Söder Riksdagsval 2010 Sida 2 60% 3,9% -0,4% -1,3% -1,0% -4,3% -0,2% 2,1% 2,8% 1,0% -2,4% 50% 49,4% 43,6%

Läs mer

9B01, KONGRESS Målområden för verksamhetsplanering Långsiktigt visionsarbete och Konkret målstyrningsverktyg

9B01, KONGRESS Målområden för verksamhetsplanering Långsiktigt visionsarbete och Konkret målstyrningsverktyg 9B01, KONGRESS 2019 Målområden för verksamhetsplanering 2019-2031 Långsiktigt visionsarbete och Konkret målstyrningsverktyg POLITIK Vår politik syftar till att bygga ett solidariskt samhälle, i Sverige

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer april 2017 Stockholm, 21 april Kontakt: David Ahlin,

DN/Ipsos väljarbarometer april 2017 Stockholm, 21 april Kontakt: David Ahlin, DN/Ipsos väljarbarometer april Stockholm, 21 april Kontakt: David Ahlin, david.ahlin@ipsos.com Ipsos. 2014 Ipsos. All rights All rights reserved. DN/Ipsos april: Ökat stöd för Socialdemokraterna, lägre

Läs mer

Verksamhetsinriktning 2016/2017

Verksamhetsinriktning 2016/2017 Förslag till: Verksamhetsinriktning 2016/2017 Förord En verksamhetsinriktning beskiver uppgifter, mål och prioriteringar för vår organisation. Hur vi når målen och vilka metoder vi använder redovisas i

Läs mer

Valplanen bygger vidare på det arbete som tidigare gjorts i den politiska plattformen.

Valplanen bygger vidare på det arbete som tidigare gjorts i den politiska plattformen. Lokal valplan inför 2018 Valplanen utgår från den politiska plattformen och bygger på Liberalernas kommunikationsstrategi. Valplanen hjälper oss att bli ett tydligt alternativ för väljarna i valet 2018.

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER. Nr 27 Fredag 24 september 2010

LÄTTLÄSTA NYHETER. Nr 27 Fredag 24 september 2010 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 27 Fredag 24 september 2010 Så röstade Sverige Det har varit val i Sverige. Det var ett spännande val som innebär att mycket kan förändras i Sverige. Moderaterna blir starkare, socialdemokraterna

Läs mer

VALSTRATEGI BÄTTRE VÄLFÄRD, LAG OCH ORDNING, SNABBARE INTEGRATION

VALSTRATEGI BÄTTRE VÄLFÄRD, LAG OCH ORDNING, SNABBARE INTEGRATION VALSTRATEGI, SNABBARE INTEGRATION Dagens presentation LÄGET VID VALÅRETS BÖRJAN MÅLSÄTTNINGAR OCH INRIKTNING BUDSKAP OCH PRIORITERINGAR MÅLGRUPPER HUVUDMOTSTÅNDARE VÅR KAMPANJ SAMMANFATTNING Sverige har

Läs mer

Så styrs Sverige. #Idas-plugg-akut

Så styrs Sverige. #Idas-plugg-akut Så styrs Sverige #Idas-plugg-akut Fråga! Monarki Vad är en monarki? Svar!! Monarki En monarki är när en kung eller drottning styr landet. I Sverige ärver äldsta barnen i kungafamiljen tronen. Regenten

Läs mer

Hej arrangör. Frågor? Via skolval2018.se kan du få svar och kontaktuppgifter till oss.

Hej arrangör. Frågor? Via skolval2018.se kan du få svar och kontaktuppgifter till oss. ARRANGÖRSHÄFTE Hej arrangör Vad roligt att er skola är anmäld till Skolval 2018 och vad kul att just du är arrangör. Er skola kommer genom Skolval ge eleverna chansen att ta ställning och rösta på ett

Läs mer

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER JANUARI 2017 DECEMBER Stockholm 20 juni David Ahlin, Ipsos 1 DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER JUNI 2017 Knappt övertag för de rödgröna partierna DN/Ipsos väljarbarometer med intervjuer

Läs mer

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP Lättläst Guide till det aktiva medborgarskapet Om du är medborgare i ett EU-land är du också EU-medborgare. Den 26 maj 2019 är det val till Europaparlamentet i Sverige.

Läs mer

Bakgrundsfakta till SPF Seniorernas representationskampanj

Bakgrundsfakta till SPF Seniorernas representationskampanj Bakgrundsfakta till SPF Seniorernas representationskampanj 1 Innehåll Om materialet... 3 1. Seniorer är underrepresenterade i förhållande till väljarkåren... 4 1.1. Seniorers andel av väljarkåren... 4

Läs mer

Valmyndighetens erfarenheter från 2018 års val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige

Valmyndighetens erfarenheter från 2018 års val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige Valmyndighetens erfarenheter från 2018 års val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige Upplägg - Valmyndighetens uppdrag och inriktning - Valet i siffror - Vår bedömning av valets genomförande

Läs mer

Inriktning för LOs valarbete - Den fackliga valrörelsen. Byt regering för jobb och välfärd

Inriktning för LOs valarbete - Den fackliga valrörelsen. Byt regering för jobb och välfärd Inriktning för LOs valarbete - Den fackliga valrörelsen Byt regering för jobb och välfärd LO-förbundens medlemmar är elektriker, svetsare, undersköterskor, servitriser, murare och kassörskor. Vi serverar

Läs mer

Politisk reklam i TV

Politisk reklam i TV Novus Opinion Politisk reklam i TV 1 juli 2009 David Ahlin Allmänheten om TV-reklam från politiska partier Undersökningen har genomförts av Novus Opinion på uppdrag av TV4. Intervjuerna har genomförts

Läs mer

Tabell 1. Valdeltagande på Åland vid riksdagsvalen 2011 och 2015, procent. Löfström vald som den yngsta åländska riksdagsledamoten

Tabell 1. Valdeltagande på Åland vid riksdagsvalen 2011 och 2015, procent. Löfström vald som den yngsta åländska riksdagsledamoten ' Kenth Häggblom, statistikchef, tel. 25497 Sanna Roos, vik. statistiker, tel. 25495 Val 2015:1 29.4.2015 Riksdagsvalet 2015 Högre valdeltagande Valdeltagandet på Åland i årets riksdagsval var 58 procent,

Läs mer

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER MAJ DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER JANUARI 2017 DECEMBER Stockholm 23 maj David Ahlin, Ipsos 1 Centerpartiet närmar sig Moderaterna DN/Ipsos väljarbarometer med intervjuer 9 22 maj skattar stödet för Moderaterna

Läs mer

Valsedlar. Handledning inför förtidsröstningen och valdagen

Valsedlar. Handledning inför förtidsröstningen och valdagen Valsedlar Handledning inför förtidsröstningen och valdagen Valsedlarna Det finns tre olika typer av valsedlar för vart och ett av de tre valen: Blanka valsedlar, utan tryckt partibeteckning. De är till

Läs mer

Eftervalsundersökning Attityder till Stockholms läns landsting och dess verksamheter

Eftervalsundersökning Attityder till Stockholms läns landsting och dess verksamheter Eftervalsundersökning 2010 Attityder till Stockholms läns landsting och dess verksamheter Valet till landstingsfullmäktige i Stockholms län 2010 Procent 40 35,7 36,7 30 27,4 25,6 2006 2010 20 10 4,0 3,8

Läs mer

December DN/IPSOS JANUARI DECEMBER. POLITISK BAROMETER December 2017 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos

December DN/IPSOS JANUARI DECEMBER. POLITISK BAROMETER December 2017 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos DN/IPSOS JANUARI DECEMBER POLITISK BAROMETER David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos 1 DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER DECEMBER DN/Ipsos december tre partier kring spärren DN/Ipsos väljarbarometer med intervjuer 6

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer januari 2017 Stockholm, 24 januari Kontakt: David Ahlin,

DN/Ipsos väljarbarometer januari 2017 Stockholm, 24 januari Kontakt: David Ahlin, DN/Ipsos väljarbarometer januari 2017 Stockholm, 24 januari 2017 Kontakt: David Ahlin, david.ahlin@ipsos.com Ipsos. 2014 Ipsos. All rights All rights reserved. DN/Ipsos väljarbarometer januari: fortsatt

Läs mer

Information om region-/landstingsvalet i Västra Götaland 2018

Information om region-/landstingsvalet i Västra Götaland 2018 Information om region-/landstingsvalet i Västra Götaland 2018 Vad handlar regionvalet om? Regionvalet handlar om att utse ett nytt regionfullmäktige, Västra Götalandsregionens högst beslutande församling

Läs mer

Samtalskampanjen - Att organisera och genomföra dörrknackning

Samtalskampanjen - Att organisera och genomföra dörrknackning Val 2014 Samtalskampanjen - Att organisera och genomföra dörrknackning För dig som dörrknackningsledare/ ansvarig för samtalskampanjen 2 (9) Din insats är viktig Samtal med människor vid dörren är den

Läs mer

Juni Det digitala valet. Följ valåret 2018 i de sociala kanalerna med Notified och Springtime.

Juni Det digitala valet. Följ valåret 2018 i de sociala kanalerna med Notified och Springtime. Juni 2018 Det digitala valet Följ valåret 2018 i de sociala kanalerna med Notified och Springtime. Sammanfattning Sverigedemokraterna nämns mest av riksdagspartierna Ser man till omnämnanden i digitala

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer december 2014 Stockholm, 16/

DN/Ipsos väljarbarometer december 2014 Stockholm, 16/ DN/Ipsos väljarbarometer december Stockholm, 16/12 Kontakt: david.ahlin@ipsos.com Ipsos. All rights reserved DN/Ipsos väljarbarometer: Val idag skulle ge ungefär samma riksdag DN/Ipsos väljarbarometer

Läs mer

November DN/IPSOS JANUARI DECEMBER. POLITISK BAROMETER 20 November 2017 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos

November DN/IPSOS JANUARI DECEMBER. POLITISK BAROMETER 20 November 2017 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos DN/IPSOS JANUARI 2017 DECEMBER POLITISK BAROMETER 20 2017 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos 1 Jämnt mellan blocken, fler tror på M-ledd regering Partisympatier DN/Ipsos väljarbarometer med intervjuer 9

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Gotlands län?

Vilka är lokalpolitikerna i Gotlands län? POLITIKER PER LÄN 2012 Vilka är lokalpolitikerna i Gotlands län? Hur nöjda är medborgarna? 1 2 Hur nöjda är medborgarna? Sveriges Kommuner och Landsting har i den här rapporten, som är baserad på SCB-statistik,

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Östergötland och hur nöjda är medborgarna?

Vilka är lokalpolitikerna i Östergötland och hur nöjda är medborgarna? Vilka är lokalpolitikerna i Östergötland och hur nöjda är medborgarna? Sveriges Kommuner och Landsting har i den här rapporten, som är baserad på SCB-statistik, tittat på vad som är utmärkande för de lokala

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Regler för medborgardialog i Sollentuna kommun Antagna av kommunstyrelsen 2014-02-19 33, dnr 2014/0066 KS.030 Innehåll Inledning... 2 Definition... 2 Skillnad mellan medborgardialog och brukardialog...

Läs mer

Ordförståelse, söka fakta och information, diskussionsuppgifter, skrivuppgifter och gruppuppgift

Ordförståelse, söka fakta och information, diskussionsuppgifter, skrivuppgifter och gruppuppgift EU-valet 2019 - Ordförståelse, söka fakta och information, diskussionsuppgifter, skrivuppgifter och gruppuppgift Ämne: Svenska, svenska som andraspråk, samhällskunskap Årskurs: 7-9, gymnasiet, vux och

Läs mer

Skåningarna om E6 och riksdagsvalet

Skåningarna om E6 och riksdagsvalet Skåningarna om E6 och riksdagsvalet En opinionsundersökning 2018-02-08 Sammanfattning Kantar Sifo har på Sydsvenska Industri- och Handelskammarens uppdrag genomfört en undersökning om inställningen för

Läs mer

Folkvaldas villkor i fullmäktige

Folkvaldas villkor i fullmäktige Folkvaldas villkor i fullmäktige Jonas Olofsson Enheten för demokratistatistik Statistiska centralbyrån Datamaterial Förra mandatperioden genomförde SCB två enkätundersökningar bland folkvalda i kommunfullmäktige.

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer februari 2017 Stockholm, 21 februari Kontakt: David Ahlin,

DN/Ipsos väljarbarometer februari 2017 Stockholm, 21 februari Kontakt: David Ahlin, DN/Ipsos väljarbarometer februari 17 Stockholm, 21 februari 17 Kontakt: David Ahlin, david.ahlin@ipsos.com Ipsos. 14 Ipsos. All rights All rights reserved. DN/Ipsos februari: Väljartapp för Moderaterna,

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer december 2016 Stockholm, 19 december Kontakt: David Ahlin,

DN/Ipsos väljarbarometer december 2016 Stockholm, 19 december Kontakt: David Ahlin, DN/Ipsos väljarbarometer Stockholm, 19 Kontakt: David Ahlin, david.ahlin@ipsos.com Ipsos. 2014 Ipsos. All rights All rights reserved. DN/Ipsos väljarbarometer : medvind för Centerpartiet DN/Ipsos mätning

Läs mer

Januari DN/IPSOS JANUARI DECEMBER. POLITISK BAROMETER Januari 2018 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos

Januari DN/IPSOS JANUARI DECEMBER. POLITISK BAROMETER Januari 2018 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos DN/IPSOS Januari JANUARI 2018 DECEMBER POLITISK BAROMETER Januari 2018 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos 1 Fler tror på M-ledd regering Partisympatier januari DN/Ipsos väljarbarometer med intervjuer 11

Läs mer

De viktigaste valen 2010

De viktigaste valen 2010 SKTF undersöker De viktigaste valen 21 - Medborgarnas röstbeteende och åsikter om den lokala demokratin i Luleå Juni 21 Inledning I september i år är det val. Välfärden och dess finansiering, innehåll

Läs mer

Hur Sverige styrs. Vår demokrati bygger på att vi använder vår rösträtt

Hur Sverige styrs. Vår demokrati bygger på att vi använder vår rösträtt riksdagen regeringen Hur Sverige styrs Vår demokrati bygger på att vi använder vår rösträtt kommunen landstinget Kommunens historia Innan kommunen fanns så var byar indelade i en socken. Den viktigaste

Läs mer

Hej arrangör. Oavsett är det viktigt att ni pratar och stämmer av med varandra, då kan ni få till ett roligt och lyckat val.

Hej arrangör. Oavsett är det viktigt att ni pratar och stämmer av med varandra, då kan ni få till ett roligt och lyckat val. ARRANGÖRSHÄFTE Hej arrangör Vad kul att er skola är anmäld till Skolval 2019 och att just du är arrangör. I det här häftet beskrivs steg för steg hur ett skolval genomförs. Vid anmälan har ni antingen

Läs mer

Från val till val. Hur går valen till? Hur stiftas lagar? Vad händer sen?

Från val till val. Hur går valen till? Hur stiftas lagar? Vad händer sen? Från val till val Hur går valen till? Hur stiftas lagar? Vad händer sen? Fyra allmänna val i Sverige Riksdag + landsting + kommun (Vart fjärde år) Eu (Vart femte år) Sverige har 20 platser i Europaparlamentet

Läs mer

Statistikinfo 2018:05

Statistikinfo 2018:05 Statistikinfo 2018:05 Definitiva resultat för de allmänna valen den 9 september 2018 Antal giltiga röster efter parti vid riksdags-, kommunfullmäktige- och landstingsvalen 2018 i Linköping antal 35 000

Läs mer

KVINNORNAS EUROPA S-kvinnors kandidater Europaparlamentsvalet 7 juni 2009

KVINNORNAS EUROPA S-kvinnors kandidater Europaparlamentsvalet 7 juni 2009 KVINNORNAS EUROPA S-kvinnors kandidater Europaparlamentsvalet 7 juni 2009 Kvinnornas Europa S-kvinnors kandidater Den 7 juni 2009 är det val till Europaparlamentet. Det är ett viktigt val och vår chans

Läs mer

Maj DN/IPSOS JANUARI DECEMBER. POLITISK BAROMETER 22 Maj 2018 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos

Maj DN/IPSOS JANUARI DECEMBER. POLITISK BAROMETER 22 Maj 2018 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos DN/IPSOS JANUARI DECEMBER POLITISK BAROMETER 22 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos 1 DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER MAJ Socialdemokraterna tappar, ökat stöd för SD DN/Ipsos väljarbarometer med intervjuer 10 21

Läs mer

Bilaga 1 Förstagångsväljarnas valdeltagande 2010

Bilaga 1 Förstagångsväljarnas valdeltagande 2010 Bilaga 1 Förstagångsväljarnas valdeltagande 2010 Projektavslutsrapport Demokratiambassadörer bilaga 1 Bilaga 1 till Projektavslutsrapport Demokratiambassadörer Ansvarig: Sara Arvidsson Förvaltning: Utbildningsförvaltningen

Läs mer