VERKSAMHETSPLAN 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VERKSAMHETSPLAN 2017"

Transkript

1 Förslag till val VERKSAMHETSPLAN 2017 Valförberedelser Under 2016 passerades halvtid i mandatperioden. De första åren efter vår valseger 2014 har på många sätt varit fokuserat på att med gott resultat leverera den politik vi gick till val på. Under verksamhetsåret 2017 ska vi framför allt fokusera på att förbereda oss inför valrörelsen 2018 då vi på nytt ska få Linköpingsbornas förtroende att ansvara för kommunens utveckling. Under året kommer förberedelserna för valet stegvis konkretiseras. Först ska en valstrategi tas fram som senare bryts ner i en valplan. I verksamhetsplanen beskrivs vissa aktiviteter som ingår i valförberedelserna men som behöver vara genomförda innan valplanen är antagen. I den mån valaktiviteter beskrivs som ligger efter det att valplanen antagits är dessa mer översiktligt beskrivna. En valstrategi antas av styrelsen En valplan för valet 2018 antas av styrelsen Politik I en politisk organisation som vår är politikutvecklingen en huvuduppgift. Vi behöver formulera svar på de samhällsutmaningar vi kommer att möta under nästa mandatperiod. Vi behöver trovärdiga lösningar på de problem Linköpingsborna upplever i sin vardag, samtidigt som vi har ett ansvar att bidra till Socialdemokraternas nationella politikutveckling. Om vi är delaktiga i att utveckla partiets nationella politik stödjer det oss samtidigt i att driva opinionen lokalt i Linköping. Vi behöver vara en stark arbetarekommun inom partiet, aktiv i att diskutera och driva framtidens frågor. Vår lokala politikutveckling ska resultera i motioner, samtal och påverkan på olika sätt för att också bidra till partiets gemensamma utveckling.

2 2 (8) Politikutvecklingsarbete För att möta dagens och morgondagens utmaningar och för att vara relevanta för människor, behöver Socialdemokratin hela tiden arbeta med att utveckla politiken. I detta politikutvecklingsarbete är det viktigt att många olika röster får komma till tals eftersom det ger möjlighet att samla bilder och idéer för utveckling. Ett antal politikutvecklingsgrupper påbörjade sitt arbete under Dessa kommer att slutföra sitt arbete 2017, resultaten kommer både att vara ett underlag när vårt kommunalpolitiska program arbetas fram och ett kunskapsunderlag för den politik vi kommer att bedriva under den kommande mandatperioden. Med tanke på att Socialdemokraterna styr och har ansvar för Linköpings framtid på alla tre politiska nivåer är detta särskilt viktigt. Partiets medlemmar bjuds in att delta i politikutvecklingsarbetet Partiet tar fram tydliga och intressanta förslag på framtidens Socialdemokrati Människor utanför vår organisation bjuds in på olika sätt för att bidra med att identifiera samhällsutmaningar och lösningar. Därför ska arbetet med politikutvecklingsgrupper i olika former fortsätta under delar av verksamhetsåret. Påbörja kommunalpolitiskt program Utifrån de underlag som fås från arbetet med politikutveckling och den kunskap om opinionen vi erhåller från Linköpingsdialoger och andra källor, formuleras ett kommunpolitiskt valprogram. Detta arbete kommer att drivas av en valprogramgrupp. Under arbetets gång behöver Linköpingsdialogerna utnyttjas för dialog med Linköpingsborna och utrymme behöver skapas för intern dialog i partiorganisationen. Ett valprogram påbörjas i dialog med Linköpingsborna och med partiorganisationen Sakpolitiska studier nationella studiematerialen Att öka kunskapen om olika sakområden inom partiet är viktigt och är en process som ständigt ska pågå. De nya nationella studiehandledningarna är en god hjälp för att få till bra ämnesstudier. Studiecirklar och seminarier bedrivs med de nya nationella studiehandledningarna som grund.

3 3 (8) Organisation Medlemsvärvning Vår rörelse bygger på öppenhet och delaktighet. För att öka våra möjligheter att förändra samhället behöver fler få chansen att bli medlemmar i Socialdemokraterna. Medlemsvärvningen ska vara en naturlig del av samtalskampanjandet och i alla forum där Linköpingsborna möter Socialdemokraterna. Linköping ska återta sin placering som största arbetarekommun i distriktet och en stark röst i partiorganisationen Medlemsutveckling Världens bästa medlemsmottagande Arbetarekommunen vill bidra till att alla föreningar är trygga i hur processen ser ut när partiet får en ny medlem. Att värva nya medlemmar är viktigt. Lika viktigt är att få medlemmar att stanna kvar och allra helst bli aktiva och vara med och forma vår politik. Vi behöver säkra processen från den första kontakten med partiet till det att medlemmen är aktiv i en förening och har genomgått grundläggande medlemsutbildning. Medlemsmottagandet utvecklas och stärks tillsammans med S-föreningarna. Ledarskapsutbildning Arbetarkommunens styrelse ska aktivt verka för att så många som möjligt av de partiaktiva med förtroendeuppdrag deltar i de kommande stegen i den nationella ledarskapsutbildningen. S-föreningsutveckling Idag finns det delar av kommunen som saknar en aktiv geografisk förening, vilket försvårar när vi fokuserar på en effektiv valorganisation, men också i dialogarbetet i mellanvalstider. Under 2017 behöver vi se till/organisera att någon S-förening ansvarar för de delar av kommunen där det idag inte finns någon geografisk s- förening. Under verksamhetsåret ska befintliga föreningar och deras medlemmar förberedas inför valet, så att vi under valåret har föreningar som själva håller i aktiviteter i sina geografiska områden eller gentemot sina målgrupper. S-föreningsverksamheten i Skäggetorp har en särskild prioritet. Kampanjledarutbildning genomförs för S-föreningarnas valledare och föreningarna ges handledning sin valplanering Föreningarna anordnar regelbundna kampanjaktiviteter

4 Säkra återväxten av kandidater För att vårt parti ska locka nya människor in i politiken måste steget från att bli aktiv till att få möjligheten att företräda vårt parti göras kortare. Därför ska Arbetarekommunen ta initiativ till en kandidatutbildning för de som nyligen gått med i vårt parti eller snart gör det. Målet med utbildningen ska vara att få fram nya kandidater för politiska uppdrag inför nästa mandatperiod. En utbildning genomförs för nya potentiella kandidater till uppdrag inför nästa mandatperiod 4 (8)

5 5 (8) Kommunikation Skapa opinion Genom kommunikation får vi ut vår politik till medlemmar och linköpingsbor. Val vinns inte vart fjärde år utan är beroende av det arbete som görs varje dag. Därför är det viktigt att även vår kommunikation är anpassad efter detta. Vi behöver kommunicera vårt politiska arbete i kommun och region och göra linköpingsborna medvetna om att vi styr och hur vi förändrar Linköping. Eftersom vi i både kommun och region ingår i koalitioner är Arbetarekommunens kommunikation extra viktig. Det är vi som ansvarar för att vår socialdemokratiska politik sprids och får fäste hos människor. Därför underlättas vår kommunikation om också våra främsta företrädare, i första hand kommunstyrelsens ordförande, är kända bland Linköpingsborna. Vår externa kommunikation består av flera delar och flera verktyg kan användas. Med en föränderlig värld är kommunikation idag mer än tidningsartiklar och insändare. Corren och andra tidningar är fortfarande viktiga men spridningen är idag mer begränsad. Att arbete med sociala medier är därför mer nödvändigt än tidigare. Idag får människor i större grad sina nyheter via Facebook. Vi behöver förstå och anpassa oss till detta. Vår kommunikation måste ha ett sammanhang där vi arbetar aktivt med att bibehålla relevansen av Socialdemokraterna som styrande parti i Linköping. Det görs genom att fortsätta visa på rörelse framåt och genom fortsatt fokusera för att ta itu med problem och utmaningar i linköpingsbornas vardag. Görs det tidigt innebär det också goda chanser att ta initiativet över den lokala politiska agendan. Vikten av en sammanhållen kommunikation får inte underskattas. För att säkerställa att vår kommunikation är skarp och tydlig kommer en kommunikationsgrupp tillsättas som arbetar med fokus 2018 och valvinst. En kommunikationsgrupp tillsätts med uppgift att hålla samman den långsiktiga externa kommunikationen Förstå opinionen Som en grund för vår kommunikation är att vi förstår hur opinionen i Linköping ser ut. I kommunikationsgruppens uppdrag ingår även ansvaret att analysera opinionen utifrån den kunskap vi får från Linköpingsdialoger och från andra källor. Denna analys blir sedan ett underlag till valprogramgruppen, men också för kommunikationsgruppens fortsatta arbete.

6 6 (8) Linköpingsdialog Vi kommer att fortsätta Linköpingsdialogen, vårt lyckosamma dialogarbete, huvudsakligen med samtalet som metod. Detta kan ske genom dörrknackning, samtal på torg eller i bostadsområden men också med andra metoder. Det är viktigt att våra dialoger är tydliga och konkreta så att våra medlemmar är införstådda och känner sig trygga i vad dialogerna ska handla om och hur de ska gå till. Medlemmarna måste också få information om dialogerna i god tid. Syftet med Linköpingsdialogen är att vi ska förstå vilka problem Linköpingsborna förväntar sig politiska lösningar på och att vi kan få synpunkter på våra förslag till lösningar innan politiska beslut fattas. Linköpingsdialogen fortsätter och knyts samman med framtagandet av vår politik inför valet Kyrkoval I september 2017 är det kyrkoval och valdeltagandet i detta val har tidigare varit lågt. Vi kan göra nytta genom att verka för högre valdeltagande och samtidigt få erfarenheter inför valrörelsen 2018 genom att förfina våra metoder för aktivering av våra medlemmar och mobilisering av våra sympatisörer.

7 Handlingsplan för Framtidspartiet, utblick mot 2020 I vår verksamhet behöver vi ha ett långsiktigt perspektiv som sträcker sig bortom ett enskilt verksamhetsår eftersom flera av de processer vi driver sträcker sig över flera år. På nationell och regional nivå har det därför tagits fram en handlingsplan för Framtidspartiet, utblick mot Vi låter vår lokala handlingsplan för Framtidspartiet ingå i vårt ordinarie styrdokument, verksamhetsplanen. Politik För att Socialdemokraterna ska lyckas fortsätta vara framtidspartiet i svensk politik behöver vi ständigt utveckla vår politik. Samhället förändras ständigt och vi behöver i samma takt utveckla våra socialdemokratiska lösningar så att de möter upp samhällets nya utmaningar. Därför kommer arbetet med politikutveckling vara ständigt pågående. Organisation Våra s-föreningar spelar en viktig roll i vårt parti. Föreningen bör vara en plats där alla medlemmar känner sig välkomna, får inspiration, kunskap och lust att fortsätta att utveckla sitt politiska engagemang och sin vilja att förändra samhället. Med siktet inställt på 2020 kommer vi därför att fortsätta det påbörjade arbetet med föreningsutveckling. En del i det arbetet är att i början av nästa mandatperiod erbjuda organisations- och ledarskapsutveckling som gör fler delaktiga i föreningsverksamheten i befintliga eller potentiellt nya föreningar. Kommunikation Kommunikationsarbete är långsiktigt. Därför behöver vi vara överens om vilken bild Linköpingsborna ska ha av Socialdemokraterna i Linköping och konsekvent agera så att den bilden skapas och förstärks. Ett långsiktigt perspektiv ger oss också möjligheten att sätta den lokala agendan och att öka förtroendet Linköpingsborna har får för oss i viktiga frågor. Vår uppgift som brett parti är att se det människor har gemensamt och de gemensamma behov som finns av jobb, bostad en bra skola och ett välfungerande samhälle, snarare än det som skiljer oss åt. Vår huvudmålgrupp är de 56 procent som är samarbetsinriktade, som vill lösa gemensamma problem tillsammans. Bland dessa prioriterar vi särskilt: Blockbytare, som kan tänka sig att rösta på både oss och något borgerligt parti. Dessa uppskattar tydlig konkret politik och partier som klarar av att både stå för rätt värderingar och att presentera trovärdiga och genomförbara lösningar. Väljare som kan tänka sig att rösta på både S och SD. Dessa tycker idag att SD har bäst invandringspolitik, men att vi är bra i andra frågor. 7 (8)

8 8 (8) I vår kommunikation bygger vi vidare på konceptet Framtidspartiet. Det hjälper partiet att fortsatt vara fokuserade och framåtsyftande. Det är viktigt att hålla i prioriteringen bland frågorna. Med många ansvarsområden i majoritet innebär det en extra utmaning. I de fall kommunikationen hamnar utanför de prioriterade frågorna bör de knytas an till dessa så tydligt som möjligt. I detta ingår också att kontinuerligt återkoppla till linköpingsborna, i alla för partiet tillgängliga kanaler, vad vi gör för att komma till rätta med de utmaningar linköpingsborna ser.

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Linköping 2018-03-17 Årsmöte Linköping 2018-03-17 Verksamhetsberättelse 2017 Socialdemokraterna i Linköping 2 (6) Verksamhetsberättelse för Linköpings arbetarekommun verksamhetsåret 2017 2017 har till

Läs mer

Opinionsbildning och kommunikation

Opinionsbildning och kommunikation Verksamhetsplan 2019 Det är en ynnest att vara en del av Linköpings arbetarekommun och att ha förtroendet att leda den. Det åligger oss i styrelsen att se till att Socialdemokraterna i Linköping lever

Läs mer

Arbetarekommunen ska 131231 ha minst 1050 medlemmar.

Arbetarekommunen ska 131231 ha minst 1050 medlemmar. 2 Verksamhetsplanen är det dokument som pekar ut arbetarekommunens prioriterade verksamhet under 2013. Verksamhetsplanen föreslå inte till skillnad från föregående års verksamhetsplaner, att gälla över

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016 Socialdemokraterna Kalmar Län Förslag till Distriktsstyrelsen 15/2

VERKSAMHETSPLAN 2016 Socialdemokraterna Kalmar Län Förslag till Distriktsstyrelsen 15/2 VERKSAMHETSPLAN 2016 Socialdemokraterna Kalmar Län Förslag till Distriktsstyrelsen 15/2 Inledning Denna verksamhetsplan pekar ut hur vi vill utveckla Socialdemokraterna i Kalmar Län under år 2016. Vi behöver

Läs mer

Medlemsutbildning steg 1 och 2

Medlemsutbildning steg 1 och 2 Medlemsutbildning steg 1 och 2 Medlemsutbildningen bygger huvudsakligen på tre studiematerial - Vår historia, Vår ideologi och Vår organisation. I ett samhälle i ständig förändring, behövs socialdemokratiska

Läs mer

ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS

ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS ÅRE 21-22/4 2018 1 5 10 Ett omfattande arbete med att förnya socialdemokraterna sattes igång i och med framtidspartiet. Framtidspartiet handlar om att

Läs mer

Förslag till: Verksamhetsinriktning för perioden

Förslag till: Verksamhetsinriktning för perioden Förslag till: Verksamhetsinriktning för perioden 2019-2022 Förord En verksamhetsinriktning beskriver uppgifter, prioriteringar och arbetsfördelning för vår organisation. Mätbara mål och metodval redovisas

Läs mer

3 (8) Under verksamhetsperioden ska vi arbeta med att utveckla hela rekryteringskedjan som innefattar, frågan betalningen välkomnandet introduktionen.

3 (8) Under verksamhetsperioden ska vi arbeta med att utveckla hela rekryteringskedjan som innefattar, frågan betalningen välkomnandet introduktionen. 2 (8) Den här verksamhetsplanen för Socialdemokraterna i Bohuslän sträcker sig från 1 januari 2015 till 31 december 2018. Eftersom det är en flerårig verksamhetsplan håller den sig på en övergripande verksamhetsnivå.

Läs mer

Handlingsplansworkshop

Handlingsplansworkshop Handlingsplansworkshop Socialdemokraterna framtidspartiet Inledning Varför finns vi? För att påverka! Hur gör vi det? Genom att driva opinion för våra idéer. Genom att vinna val så att vi kan genomföra

Läs mer

- Vår ideologi, en socialdemokratisk maktanalys - Vår organisation - Aktuell politik - Socialdemokraterna Framtidspartiet

- Vår ideologi, en socialdemokratisk maktanalys - Vår organisation - Aktuell politik - Socialdemokraterna Framtidspartiet 2 (7) Socialdemokratin är en folkrörelse. Vi tar vår kraft och politiska hållning ifrån medlemmarnas åsikter och framtidsvisioner. Men det räcker inte enbart att vi är många medlemmar med lika många åsikter.

Läs mer

Verksamhetsinriktning 2016 Förslag till höstmötet 2015-11-07

Verksamhetsinriktning 2016 Förslag till höstmötet 2015-11-07 Verksamhetsinriktning 2016 Förslag till höstmötet 2015-11-07 Ett komplement till Verksamhetsplan 2015 2018 som fastställdes på Höstmötet 2014-10-28 2 (7) Verksamhetsinriktning 2016 2.1 Samordna Partidistriktet

Läs mer

Verksamhetsinriktning 2016/2017

Verksamhetsinriktning 2016/2017 Förslag till: Verksamhetsinriktning 2016/2017 Förord En verksamhetsinriktning beskiver uppgifter, mål och prioriteringar för vår organisation. Hur vi når målen och vilka metoder vi använder redovisas i

Läs mer

Verksamhets- och kommunikationsplan 2018

Verksamhets- och kommunikationsplan 2018 Verksamhets- och kommunikationsplan Närodlad politik med ett nytt ledarskap för hela Enköpings kommun Verksamhetsplan Övergripande mål 2019 De övergripande målen med kretsens verksamhet är att arbeta för

Läs mer

VALSEGER 2019! VALSTRATEGI

VALSEGER 2019! VALSTRATEGI VALSEGER 2019! VALSTRATEGI VALSTRATEGI EU-val signalröstningsval Valdeltagande i EU-val närapå parlamentsval tenderar sjunka Tydligt budskap Högt tempo Bygga vidare på valrörelsen 2018 Små ekonomiska resurser

Läs mer

Politisk Målsättning 3 (8)

Politisk Målsättning 3 (8) 2013-10-04 2 (8) Innehåll Politisk Målsättning... 3 Kommunikativa målgrupper... 5 Vår bild av verkligheten... 6 Politiska prioriteringar... 6 Vår bild av oss... 7 Våra kännetecken... 8 Praktiska prioriteringar...

Läs mer

Vision och verktyg Visionen - vår berättelse Ett växande Norrbotten Mål kommunikation

Vision och verktyg Visionen - vår berättelse Ett växande Norrbotten Mål kommunikation 2 Innehållsförteckning Vision och verktyg... 3 Visionen - vår berättelse 12.2.1... 4 Ett växande Norrbotten 12.2.2... 4 Ett spännande Norrbotten 12.2.3... 5 Kommunikation... 5 Kommunikationsmodell 12.2.4...

Läs mer

SAMTALS- KAMPANJEN 1 500 000 SAMTAL FÖR VALSEGER

SAMTALS- KAMPANJEN 1 500 000 SAMTAL FÖR VALSEGER VAL 2014 SAMTALS- KAMPANJEN 1 500 000 SAMTAL FÖR VALSEGER FÖR DIG SOM VALLEDARE I EN ARBETREKOMMUN ELLER PARTIDISTRIKT Sid 2 (6) INLEDNING Det är de personliga samtalen som medverkar till att övertyga

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Förslag på verksamhetsplan för socialdemokraterna i Norrköping mars 2012- mars 20133 Temaår: Barn... 3 Studier... 4 Ledarskapsutbildning för ledande företrädare... 4 Media, retorik

Läs mer

VALSTRATEGI BÄTTRE VÄLFÄRD, LAG OCH ORDNING, SNABBARE INTEGRATION

VALSTRATEGI BÄTTRE VÄLFÄRD, LAG OCH ORDNING, SNABBARE INTEGRATION VALSTRATEGI, SNABBARE INTEGRATION Dagens presentation LÄGET VID VALÅRETS BÖRJAN MÅLSÄTTNINGAR OCH INRIKTNING BUDSKAP OCH PRIORITERINGAR MÅLGRUPPER HUVUDMOTSTÅNDARE VÅR KAMPANJ SAMMANFATTNING Sverige har

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 Kristianstad Arbetarekommun. Fastställd på medlemsmöte Inledning

Verksamhetsplan 2017 Kristianstad Arbetarekommun. Fastställd på medlemsmöte Inledning Verksamhetsplan 2017 Kristianstad Arbetarekommun Fastställd på medlemsmöte 2016-12-19 Inledning I vår kommun är alla välkomna och här sätter vi människan främst. Vi lever i en föränderlig värld där tidigare

Läs mer

Samtalskampanjen - 1 500 000 samtal för valseger

Samtalskampanjen - 1 500 000 samtal för valseger Val 2014 Samtalskampanjen - 1 500 000 samtal för valseger För dig som valledare i en arbetarekommun eller partidistrikt 2 (6) Inledning Det är de personliga samtalen som medverkar till att övertyga osäkra

Läs mer

Mer resurser till jobb, skola och välfärd eller fler skattesänkningar? Socialdemokraternas valplan 2014

Mer resurser till jobb, skola och välfärd eller fler skattesänkningar? Socialdemokraternas valplan 2014 Mer resurser till jobb, skola och välfärd eller fler skattesänkningar? Socialdemokraternas valplan 2014 Innehåll Vad avgör val? Förmågan att: Se människors problem och utmaningar Föreslå konkreta åtgärder

Läs mer

Lerum , distriktsstyrelsens förslag till. Verksamhetsplan 2017

Lerum , distriktsstyrelsens förslag till. Verksamhetsplan 2017 Lerum 2016-10-17, distriktsstyrelsens förslag till Verksamhetsplan 2017 Som grund för verksamhetsplanen för Socialdemokraterna i Västra Götalands Västra ligger det som fastställs som partidistriktets uppgift

Läs mer

Kungälv , distriktsstyrelsens förslag till. Verksamhetsplan 2019

Kungälv , distriktsstyrelsens förslag till. Verksamhetsplan 2019 Kungälv 2018-11-12, distriktsstyrelsens förslag till Verksamhetsplan 2019 Som grund för verksamhetsplanen för Socialdemokraterna i Göteborgsområdet ligger det som fastställs som partidistriktets uppgift

Läs mer

KAMPANJMANUALEN 9. ATT AKTIVERA OCH ENGAGERA MEDLEMMAR

KAMPANJMANUALEN 9. ATT AKTIVERA OCH ENGAGERA MEDLEMMAR KAMPANJMANUALEN ARBETSDOKUMENT 1. KAMPANJENS SYFTE OCH MÅL 2. KAMPANJENS HUVUDBUDSKAP 3. TAKTIK INFÖR KAMPANJEN 4. KAMPANJENS TÄVLINGAR 5. KAMPANJAKTIVITETER 6. 25 EXTRA KAMPANJAKTIVITETER 7. TRE UPPFÖLJNINGSAKTIVITETER

Läs mer

Valplan för Moderaterna i Södermanland 2014

Valplan för Moderaterna i Södermanland 2014 Förbundsstyrelsen föreslå förbundsrådet att anta nedanstående valplan för Moderaterna i Södermanland 2014 Valplan för Moderaterna i Södermanland 2014 Det övergripande mål för Moderaterna i Södermanland

Läs mer

Studieplan Stockholms arbetarekommun 2015

Studieplan Stockholms arbetarekommun 2015 Studieplan Stockholms arbetarekommun 2015 Studieombudsman är Annie Säll som nås på 08-791 11 14 Studieledare i Arbetarekommunen är Mattias Vepsä och nås på 0735 45 15 08 Foto: Mikael Holgersson och Anders

Läs mer

Samtalskampanjen - Att organisera och genomföra dörrknackning

Samtalskampanjen - Att organisera och genomföra dörrknackning Val 2014 Samtalskampanjen - Att organisera och genomföra dörrknackning För dig som dörrknackningsledare/ ansvarig för samtalskampanjen 2 (9) Din insats är viktig Samtal med människor vid dörren är den

Läs mer

Medlemsutvecklingsstrategi

Medlemsutvecklingsstrategi Stockholm 2013-11-19 Åsa Olsson Folkrörelse & kampanj Medlemsutvecklingsstrategi Medlemsutvecklingsstrategi 2014-2024 Under valåret 2014 kommer vi att sätta fokus på värvningsfrågan eftersom det är ett

Läs mer

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION Studiehandledning Ledaren och gruppen Sverige har stora möjligheter. Där arbetslöshet och hopplöshet biter sig fast, kan vi istället skapa

Läs mer

SOCIALDEMOKRATERNA FRAMTIDSPARTIET ÄLVSBORGS SÖDRA PARTIDISTRIKT. Regional handlingsplan

SOCIALDEMOKRATERNA FRAMTIDSPARTIET ÄLVSBORGS SÖDRA PARTIDISTRIKT. Regional handlingsplan SOCIALDEMOKRATERNA FRAMTIDSPARTIET ÄLVSBORGS SÖDRA PARTIDISTRIKT Regional handlingsplan 2 (12) Fokus på Framtidspartiet 2016-2020 Förord Socialdemokraterna står inför stora utmaningar under de kommande

Läs mer

Handslag för ett framtidsparti

Handslag för ett framtidsparti Handslag för ett framtidsparti Socialdemokratins vision är ett samhälle där alla kan leva ett bättre liv, känna frihet och framtidstro. Det är en vision som grundar sig i övertygelsen att jämlika människor

Läs mer

Valstrategi. för Socialdemokraterna i Örebro län 2010

Valstrategi. för Socialdemokraterna i Örebro län 2010 Örebro län 2010-01-21 Valstrategi för Socialdemokraterna i Örebro län 2010 Vi socialdemokrater har en idé om vårt gemensamma samhällsbygge. Jag har kallat det för möjligheternas land. Det är ett Sverige

Läs mer

Valstrategi. Tillsammans skapar vi möjligheternas. Västra Götaland. Biskopsgården. för Socialdemokraterna i Biskopsgården 2011-03-30

Valstrategi. Tillsammans skapar vi möjligheternas. Västra Götaland. Biskopsgården. för Socialdemokraterna i Biskopsgården 2011-03-30 Biskopsgården 2011-03-30 Valstrategi för Socialdemokraterna i Biskopsgården Tillsammans skapar vi möjligheternas Västra Götaland Socialdemokraterna i Biskopsgården www.socialdemokraterna.se/biskopsgarden

Läs mer

KAMPANJMANUALEN FÖR VÄRVNINGSKAMPANJEN 2014

KAMPANJMANUALEN FÖR VÄRVNINGSKAMPANJEN 2014 KAMPANJMANUALEN FÖR VÄRVNINGSKAMPANJEN 2014 1. KAMPANJENS SYFTE OCH MÅL 2. KAMPANJENS HUVUDBUDSKAP 3. TAKTIK INFÖR KAMPANJEN 4. KAMPANJENS TÄVLINGAR 5. KAMPANJAKTIVITETER 6. VERKTYG I VÄRVNINGEN 7. TRE

Läs mer

Studier 2011-2014 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND

Studier 2011-2014 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND Studier 2011-2014 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND 2013 Utbildningarna riktar sig till tre olika delar av vår organisation; medlemmarna, s-föreningarna och de förtroendevalda. Studieprogrammet är basen som vi

Läs mer

(S)TUDIEPROGRAM VÄSTSVERIGE 2015

(S)TUDIEPROGRAM VÄSTSVERIGE 2015 (S)TUDIEPROGRAM VÄSTSVERIGE OM VÄ(S)T STUDIER Distanskurser i samverkan mellan (S) i Väst och Arbetarrörelsens Folkhögskola i Göteborg och Viskadalen Kurserna varvar uppgifter på hemmaplan både enskilt

Läs mer

Partidistriktsmotion Stockholms partidistrikt

Partidistriktsmotion Stockholms partidistrikt Partidistriktsmotion Stockholms partidistrikt Vi ska skapa ett öppet och modernt folkrörelseparti som sätter organisationsutveckling och samhällsförändring högst på dagordningen. Det krävs för möta dagens

Läs mer

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING!

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

STUDIEPLAN BLEKINGE PARTIDISTRIKT

STUDIEPLAN BLEKINGE PARTIDISTRIKT STUDIEPLAN BLEKINGE PARTIDISTRIKT Blekinge 2017-01-23 FÖRORD Socialdemokraternas studieverksamhet ska stärka den politiska, kommunikativa och organisatoriska kompetensen såväl bland medlemmar som bland

Läs mer

KUNSKAP BYGG SOCIALDEMOKRATE. Foto: David Woolfall

KUNSKAP BYGG SOCIALDEMOKRATE. Foto: David Woolfall ER KUNSKAP BYGG RNA! SOCIALDEMOKRATE Foto: David Woolfall S T U D I E P L A N 2 0 15 2 0 18 FÖRORD Hej partivän! Du håller nu i din hand den studieplan för 2015 2018 som jag och de andra i partistyrelsen

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 2018

Verksamhetsplan 2015 2018 Liberal kraftsamling Verksamhetsplan 2015 2018 1 Liberal kraftsamling Vart vi ska och vägen dit Vårt uppdrag är att utifrån liberala idéer ta strid för varje människas frihet att forma sitt eget liv. Ur

Läs mer

SKÅNE VISAR VÄGEN TILL VALSEGER 2019

SKÅNE VISAR VÄGEN TILL VALSEGER 2019 SKÅNE VISAR VÄGEN TILL VALSEGER 2019 LIBERALERNA SKÅNES VALPLAN FÖR EUROPAPARLAMENTSVALET 2019 Denna valplan fastställer upplägget för Liberalerna Skånes valkampanj inför Europaparlamentsvalet den 26 maj

Läs mer

Checklista medlemsvård

Checklista medlemsvård Checklista medlemsvård Medlemskapet i fokus Det är en styrka för Moderaterna om många väljer att bli medlemmar det visar att vi är ett parti på frammarsch. Många medlemmar är viktigt både för att det ger

Läs mer

FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE

FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE Sofia Arkelsten, partisekreterare 20110704 INLEDNING Politiken påverkar människors liv. Därför är det viktigt vilka människor som utformar politiken. Och därför är det viktigt att

Läs mer

Pausen är ett mycket viktigt inslag vid intervjuer. Den kan skapa en spänning, som verkar förlösande på den som förväntas prata. Ta vara på det.

Pausen är ett mycket viktigt inslag vid intervjuer. Den kan skapa en spänning, som verkar förlösande på den som förväntas prata. Ta vara på det. LYSSNA OCH SAMTALA Genom det personliga mötet och det lyssnande samtalet kan vi vinna människors förtroende. Det lyssnande samtalet kan användas överallt där väljare rör sig. Det kan vara publika arenor

Läs mer

Inriktning för LOs valarbete - Den fackliga valrörelsen. Byt regering för jobb och välfärd

Inriktning för LOs valarbete - Den fackliga valrörelsen. Byt regering för jobb och välfärd Inriktning för LOs valarbete - Den fackliga valrörelsen Byt regering för jobb och välfärd LO-förbundens medlemmar är elektriker, svetsare, undersköterskor, servitriser, murare och kassörskor. Vi serverar

Läs mer

Valseger 2014 valplan grön ungdom väst och göteborg

Valseger 2014 valplan grön ungdom väst och göteborg Valseger 2014 valplan grön ungdom väst och göteborg Inledning Grön Ungdom ska synas och höras. Ingen ska kunna missa att på något sätt under 2014 komma i kontakt med oss eller med Miljöpartiet. Grön Ungdom

Läs mer

Möjligheternas Örebro bygger vi tillsammans. Här hittar du allt du behöver veta om valet Lena Baastad, kandidat till kommunstyrelsens ordförande

Möjligheternas Örebro bygger vi tillsammans. Här hittar du allt du behöver veta om valet Lena Baastad, kandidat till kommunstyrelsens ordförande Framåt Örebro Möjligheternas Örebro bygger vi tillsammans Här hittar du allt du behöver veta om valet 2011 Här har vi samlat information för dig som vill hjälpa till att vinna valet 2011. Jag hoppas att

Läs mer

Valplanen bygger vidare på det arbete som tidigare gjorts i den politiska plattformen.

Valplanen bygger vidare på det arbete som tidigare gjorts i den politiska plattformen. Lokal valplan inför 2018 Valplanen utgår från den politiska plattformen och bygger på Liberalernas kommunikationsstrategi. Valplanen hjälper oss att bli ett tydligt alternativ för väljarna i valet 2018.

Läs mer

STEG TILL FLER MEDLEMMAR

STEG TILL FLER MEDLEMMAR 5 STEG TILL FLER MEDLEMMAR Innehåll 3 Förord: Varför ska vi bli fler? Steg 1: Sätt värvning överst på dagordningen 4 4 Prioritera 5 Var systematiska 7 Gemensamma mål 8 Målgrupper 9 Aktiviteter 10 Ge ansvar

Läs mer

Än en gång varmt välkommen! Anna Johansson, ordförande i Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt

Än en gång varmt välkommen! Anna Johansson, ordförande i Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt Socialdemokraterna i Göteborg är en förening som drivs av viljan att skapa ett jämlikt samhälle, en stad som ger barn de bästa möjliga uppväxtvillkor, där alla som kan jobba också ska ha ett jobb och där

Läs mer

VÄLKOMNA SÅ VÄLKOMNAR NI NYA MEDLEMMAR!

VÄLKOMNA SÅ VÄLKOMNAR NI NYA MEDLEMMAR! VÄLKOMNA SÅ VÄLKOMNAR NI NYA MEDLEMMAR! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

PÅVERKANSARBETE FÖR DÖVRÖRELSEN

PÅVERKANSARBETE FÖR DÖVRÖRELSEN PÅVERKANSARBETE FÖR DÖVRÖRELSEN 34 Våra bästa tips och råd för att effektivt påverka politiker och beslutsfattare 1 GÖR EN INSATS FÖR DÖVA OCH TECKENSPRÅK INFÖR VALET 2018! VALSPECIAL Vid valet har du

Läs mer

Dessa stadgar utgör komplement till partiets normalstadgar och kan endast förändras genom beslut på Arbetarekommunens årsmöte.

Dessa stadgar utgör komplement till partiets normalstadgar och kan endast förändras genom beslut på Arbetarekommunens årsmöte. Reviderade vid Årsmötet 2015 1 (8) Lunds Arbetarekommun T I L L Ä G G S S T A D G A R F Ö R L U N D S A R B E T A R E K O M M U N Fastställda av årsmötet 2005 Reviderade av årsmötet 2015 Dessa stadgar

Läs mer

Strategi för medborgardialog

Strategi för medborgardialog Strategi för medborgardialog Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar POLICY Krokoms

Läs mer

fullgöra sitt uppdrag eller att den som trakasserat uppmanas att avsäga sig sitt förtroendeuppdrag. Även åtgärder så som initierande av uteslutning

fullgöra sitt uppdrag eller att den som trakasserat uppmanas att avsäga sig sitt förtroendeuppdrag. Även åtgärder så som initierande av uteslutning Framtagandet av denna policy har skett med grund i Socialdemokraternas värdeord och framtidsplan. Det innebär att det Socialdemokratiska framtidspartiets mål är att uppfattas som ett modernt parti med

Läs mer

socialdemokraterna.se WORKSHOP

socialdemokraterna.se WORKSHOP socialdemokraterna.se WORKSHOP Innehållsförteckning: Vårt fokus ligger på framtiden!...3 Del 1: Vårt utgångsläge...4 Del 2: Vår nya inriktning, Socialdemokraterna framtidspartiet...8 Del 3: Hur blir vi

Läs mer

Kommunikationsplan för projekt Medborgardialog 2012 i Gislaveds kommun 2011-11-24

Kommunikationsplan för projekt Medborgardialog 2012 i Gislaveds kommun 2011-11-24 Kommunikationsplan för projekt Medborgardialog 2012 i Gislaveds kommun 2011-11-24 Projekt Medborgardialog 2012 Inledning Det finns ett generellt behov av att öka medborgardialogen i Sverige och så även

Läs mer

STUDIEPROGRAM. 2007 till 2010 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND

STUDIEPROGRAM. 2007 till 2010 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND STUDIEPROGRAM 2007 till 2010 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND INLEDNING & INNEHÅLL I din hand har du nu studiefoldern för Socialdemokraterna Gotland 2007-2011. Här hittar du utbildningar, kurser och studiecirklar

Läs mer

Ett öppet parti. i takt med tiden. SSU:s plan för en öppen process. Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund. Stockholm 25 januari 2012

Ett öppet parti. i takt med tiden. SSU:s plan för en öppen process. Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund. Stockholm 25 januari 2012 Ett öppet parti i takt med tiden SSU:s plan för en öppen process Stockholm 25 januari 2012 Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund Sammanfattning Många kräver att Socialdemokraterna utser sin partiordförande

Läs mer

Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb.

Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb. Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb. 1. Att befästa och stärka S förtroende vad gäller jobbpolitiken. 2. Att stärka S förtroende vad gäller

Läs mer

VERKSAMHETS- STRATEGI

VERKSAMHETS- STRATEGI VERKSAMHETS- STRATEGI 2019-2022 Bakgrund Socialdemokraterna i Göteborg har sedan 2006 tappat ca 15 procentenheter. Vi hade 104 896 väljare år 2006, nu har vi 70 122, en förlust på mer än 30 procent, ytligt

Läs mer

Politiska utbildningar Västbo - Östbo

Politiska utbildningar Västbo - Östbo Politiska utbildningar Västbo - Östbo 2013 1 Studiecirkel Minst 3 personer träffas 3 gånger under 9 studietimmar = studiecirkel Så enkelt är det!!!! För att ABF skall kunna registrera en studiecirkel måste

Läs mer

POLICY FÖR NOMINERINGSARBETET I MALMÖ ARBETAREKOMMUN 2008

POLICY FÖR NOMINERINGSARBETET I MALMÖ ARBETAREKOMMUN 2008 Partiet äger vi, förtroendeuppdragen har vi till låns Ett levande partiarbete är kärnan i den svenska demokratin. Det förutsätter allas ansvar att vara med och utveckla partiets inre arbete. Ett arbete

Läs mer

Policy personvalskampanj. Valen till kommun, landsting/region och riksdagen 2018.

Policy personvalskampanj. Valen till kommun, landsting/region och riksdagen 2018. Policy personvalskampanj. Valen till kommun, landsting/region och riksdagen 2018. september 2017 Policy personvalskampanj. Valen till kommun, landsting/region och riksdagen 2018. Moderaterna har en positiv

Läs mer

S-studenters långtidsplan fram till 2020

S-studenters långtidsplan fram till 2020 S-studenters långtidsplan fram till SOCIALDEMOKRATISKA Inledning S-studenter är det socialdemokratiska studentförbundet i Sverige och har sin ideologiska och organisatoriska grundsyn inom socialismen och

Läs mer

Kommunikationspolicy - ramar och förhållningssätt för kommunikationen i Hässleholms kommun

Kommunikationspolicy - ramar och förhållningssätt för kommunikationen i Hässleholms kommun www.hassleholm.se Kommunikationspolicy - ramar och förhållningssätt för kommunikationen i Hässleholms kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2. Kännetecken för kommunikationen... 1 2.1 Öppen och

Läs mer

ORGANISATIONS- KULTUR EN WORKSHOP OM HUR VI ÄR MOT VARANDRA

ORGANISATIONS- KULTUR EN WORKSHOP OM HUR VI ÄR MOT VARANDRA ORGANISATIONS- KULTUR EN WORKSHOP OM HUR VI ÄR MOT VARANDRA Innehållsförteckning: Inledning... 3 Avsnitt 1: Organisationskulturen i dag... 4 Avsnitt 2: Vad behöver vi göra för att få en sund organisationskultur?...

Läs mer

ORGANISATIONS- KULTUR EN WORKSHOP OM HUR VI ÄR MOT VARANDRA

ORGANISATIONS- KULTUR EN WORKSHOP OM HUR VI ÄR MOT VARANDRA ORGANISATIONS- KULTUR EN WORKSHOP OM HUR VI ÄR MOT VARANDRA Innehållsförteckning: Inledning... 3 Avsnitt 1: Organisationskulturen i dag... 4 Avsnitt 2: Vad behöver vi göra för att få en sund organisationskultur?...

Läs mer

Jan Ferlin Kommunikationschef Hyresgästföreningen

Jan Ferlin Kommunikationschef Hyresgästföreningen Opinionsbildning Jan Ferlin Kommunikationschef Hyresgästföreningen Opinionsbildning Strategi för opinionsbildning Utgångspunkter Genom att bli spetsigare i vad vi opinionsbildar om, men samtidigt bredare

Läs mer

UTBILDNINGSWORKSHOP FÖR VÄRVARE TILL VÄRVNINGSKAMPANJ

UTBILDNINGSWORKSHOP FÖR VÄRVARE TILL VÄRVNINGSKAMPANJ 1(6) HANDLEDNING UTBILDNINGSWORKSHOP FÖR VÄRVARE TILL VÄRVNINGSKAMPANJ SYFTE OCH MÅL Syftet är att du/distriktets värvningsledare ska utbilda, planera och få en övergripande koll på arbetarkommunernas

Läs mer

Organisatoriskt handlingsprogram

Organisatoriskt handlingsprogram Bakgrund 5 Till kongressen 2013 gjordes ett omfattande arbete med att göra om form och innehåll i det organisatoriska handlingsprogrammet. Ambitionen var att skapa en långsiktighet i vad SSU är och vart

Läs mer

Sista minuten. Tips och råd inför valrörelsen

Sista minuten. Tips och råd inför valrörelsen Sista minuten Tips och råd inför valrörelsen Vänsterpartiet 2014 Inledning Den här texten riktar sig i första hand till dig som sitter i styrelsen i en partiförening som inte planerat färdigt höstens

Läs mer

Stockholms läns partidistrikt 2.0

Stockholms läns partidistrikt 2.0 Stockholms läns partidistrikt 2.0 Partidistriktets valanalys konstaterar : Det behövs en betydligt större regional kraftsamling. Relationen mellan arbetarekommunerna och partidistriktet måste klarläggas.

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 26 oktober 2015, 119 KS

Antagen av kommunfullmäktige 26 oktober 2015, 119 KS Antagen av kommunfullmäktige 26 oktober 2015, 119 KS2015.0130 Innehållsförteckning 1. INLEDNING 3 2. GRUNDPRINCIPER FÖR VÅR KOMMUNIKATION 4 3. HUVUDFUNKTIONER FÖR VÅR KOMMUNIKATION 5 4. ÖVERGRIPANDE MÅL

Läs mer

Sollentuna. Motioner och utlåtanden

Sollentuna. Motioner och utlåtanden Sollentuna Motioner och utlåtanden Årsmötet den 16 mars 2013 Motion 1 Motion till årsmötet med Sollentuna arbetarekommun 2013 Nedanstående motion är antagen av IF Metallsossens klubbstyrelse tisdagen den

Läs mer

Politiska utbildningar Västbo - Östbo

Politiska utbildningar Västbo - Östbo 1 2015 Politiska utbildningar Västbo - Östbo 2 Studiecirkel Minst 3 personer träffas 3 gånger under 9 studietimmar = studiecirkel Så enkelt är det!!!! För att ABF skall kunna registrera en studiecirkel

Läs mer

KONTAKTLISTA PÅ MALMÖ ARBETAREKOMMUN

KONTAKTLISTA PÅ MALMÖ ARBETAREKOMMUN KONTAKTLISTA PÅ MALMÖ ARBETAREKOMMUN Eva Holmström Tel: 660 73 17 Mobil: 070-773 19 35 E-post: eva.holmstrom@malmo.sap.se Andreas Schönström Tel: 660 73 20 Mobil: 070-773 19 33 E-post: andreas.schonstrom@malmo.sap.se

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016

Verksamhetsplan 2015/2016 Verksamhetsplan 2015/2016 Förbundsstyrelsens förslag till kongressen Inledning I år antar kongressen för första gången en långtidsplan. Den drar upp riktlinjerna för de kommande fem åren och hur vi ska

Läs mer

Vårt förhållningssätt... 5 Våra mål... 5

Vårt förhållningssätt... 5 Våra mål... 5 2 (22) 3 (22) Innehållsförteckning Vårt förhållningssätt... 5 Våra mål... 5 Talesmän/-kvinnor... 7 Riksdagsledamöter och ledande region- och landstingsföreträdare... 7 Ledande nationella företrädare...

Läs mer

I Norrbotten vann vi valet 2010 och stärkte vår position i alla tre valen. Idag är Norrbotten ett rött län i ett blått Sverige.

I Norrbotten vann vi valet 2010 och stärkte vår position i alla tre valen. Idag är Norrbotten ett rött län i ett blått Sverige. I vann vi valet 2010 och stärkte vår position i alla tre valen. Idag är ett rött län i ett blått Sverige. Vi har genom valframgångarna, av väljarna i länet, fått ett stort ansvar att leverera socialdemokratisk

Läs mer

Val av förtroendevald på arbetsplatsen

Val av förtroendevald på arbetsplatsen Val av förtroendevald på arbetsplatsen Delta i valet av förtroendevald en självklar rättighet! Valet av förtroendevald på arbetsplats ska vara en demokratisk process och den/de som ska företräda gruppen

Läs mer

Kommunikationspolicy. policy. Diarie-/dokumentnummer: KS2018/0269

Kommunikationspolicy. policy. Diarie-/dokumentnummer: KS2018/0269 Kommunikationspolicy policy Diarie-/dokumentnummer: KS2018/0269 Beslut: Datum- Instans /År Beredande politiskt organ: Kommunstyrelsen Ersätter tidigare beslut 2015-12-10 KF 318 Giltighetstid: 2019-12-31

Läs mer

styrdokument i botkyrka kommun

styrdokument i botkyrka kommun styrdokument i botkyrka kommun Riktlinjer för dialogforum Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2015:201 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den:

Läs mer

Policyn är antagen av KF 38/12 VÅREN 2012 VÅREN 2012

Policyn är antagen av KF 38/12 VÅREN 2012 VÅREN 2012 KOMMUNIKATIONSPOLICY Policyn är antagen av KF 38/12 VÅREN 2012 VÅREN 2012 KOMMUNENS MÅL, AKTIVITETER OCH BESLUT STRÄVAR MOT ATT NÅ DEN GEMENSAMMA ÖVERGRIPANDE VISIONEN FÖR ÅR 2020 DET GRÖNA OCKELBO VI

Läs mer

BRYT TRENDEN FLER UNGA I POLITIKEN. mucf.se facebook.com/mucf.se twitter.com/ungciv

BRYT TRENDEN FLER UNGA I POLITIKEN. mucf.se facebook.com/mucf.se twitter.com/ungciv BRYT TRENDEN FLER UNGA I POLITIKEN mucf.se facebook.com/mucf.se twitter.com/ungciv Bryt trenden fler unga i politiken Demokrati bygger på att många människor åtar sig politiska uppdrag. Antalet unga mellan

Läs mer

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION Sverige har stora möjligheter. Där arbetslöshet och hopplöshet biter sig fast, kan vi istället skapa framtidstro. Där skolbarn hålls tillbaka

Läs mer

Vårt ledningssystem. Där människor och möjligheter möts

Vårt ledningssystem. Där människor och möjligheter möts Vårt ledningssystem Så styr, driver och utvecklar vi verksamheten i Motala kommun för att skapa största möjliga nytta för medborgare och kunder. Där människor och möjligheter möts Introduktion I din hand

Läs mer

Samtal för samtal så vinner vi väljarna

Samtal för samtal så vinner vi väljarna Valplan 2018 Samtal för samtal så vinner vi väljarna Liberalerna ska vinna fler väljares förtroende i valet 2018. Det har varit det övergripande målet för allt vårt arbete sedan valförlusten 2014. Valanalysen

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2018

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2018 Linköping 2019-03-30 Årsmöte LINKÖPING 2019-03-30 VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2018 SOCIALDEMOKRATERNA I LINKÖPING 2 (13) Förslag till dagordning vid årsmöte 2019 för Linköpings Arbetarekommun Datum: lördag

Läs mer

Informations- och kommunikationsstrategi

Informations- och kommunikationsstrategi Kommunledningskontoret Sofia Magnusson, 0531-526003 sofia.magnusson@bengtsfors.se POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 2011-05-18 1(7) Informations- och v:\klk\stab\anna_sofia\policydokument\informations-

Läs mer

3 (10) Senast justerade på årsmöte mars 2013

3 (10) Senast justerade på årsmöte mars 2013 2 (10) Innehåll 1 Arbetarekommunens uppgift... 3 2 Organisation... 3 3 Medlemskap i arbetarekommunen... 4 4 Avgifter... 4 5 Möten... 5 6 Arbetarekommunens valberedningar... 6 7 Arbetarekommunens styrelse...

Läs mer

Organisatoriskt reformprogram, kongress mars 2019

Organisatoriskt reformprogram, kongress mars 2019 Organisatoriskt reformprogram, kongress 22-24 mars 2019 Socialdemokraterna är Sveriges största politiska parti tillika ett av världens mest framgångsrika politiska partier. Dock råder ingen tvekan om att

Läs mer

Studier Socialdemokraterna i Gävle. Erfarenhet Gemenskap Glädje Lärande Mångfald Möten Samarbete Utveckling Ömsesidighet - 1 -

Studier Socialdemokraterna i Gävle. Erfarenhet Gemenskap Glädje Lärande Mångfald Möten Samarbete Utveckling Ömsesidighet - 1 - Studier 2007 Erfarenhet Gemenskap Glädje Lärande Mångfald Möten Samarbete Utveckling Ömsesidighet Socialdemokraterna i Gävle - 1 - Studieprogram 2007 Innehåll Medlemsstudier... s 4 Europastudier. Ideologi

Läs mer

INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN

INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Policy Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

tadgar för Vänsterpartiet Vänsterpartiet

tadgar för Vänsterpartiet Vänsterpartiet tadgar för Vänsterpartiet Vänsterpartiet 1 of 9 2013-02-11 13:38 Stadgar för Vänsterpartiet Stadgar för Vänsterpartiet Antagna av Vänsterpartiets 39:e kongress 5-8 januari 2012 Innehåll Medlemskap 2 11

Läs mer

Policy för medborgardialog för Ängelholms kommun

Policy för medborgardialog för Ängelholms kommun Policy för medborgardialog för Ängelholms kommun 2017-2019 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Policy Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Diarienummer Senast reviderad Giltig till

Läs mer

STADGAR FÖR LUDVIKA SOCIALDEMOKRATISKA ARBETAREKOMMUN.

STADGAR FÖR LUDVIKA SOCIALDEMOKRATISKA ARBETAREKOMMUN. 1 2015-03-25 STADGAR FÖR LUDVIKA SOCIALDEMOKRATISKA ARBETAREKOMMUN. 1. ÄNDAMÅL Arbetarekommunen har till ändamål Att på grundval av partiets program verka för de socialdemokratiska idéerna, Att vara partiets

Läs mer

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7)

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7) Styrande dokument Måldokument Direktiv PROJEKTil Sida 1 (7) Samverkan och dialog Sida 2 (7) Samverkan och dialog... 1 1. Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2

Läs mer