Ipsos opinionsmonitor Partisympatier, väljarnas viktigaste frågor och sakfrågeägarskap Februari 2015

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ipsos opinionsmonitor Partisympatier, väljarnas viktigaste frågor och sakfrågeägarskap Februari 2015"

Transkript

1 Ipsos opinionsmonitor Partisympatier, väljarnas viktigaste frågor och sakfrågeägarskap Februari 05 Ipsos: David Ahlin, Nicklas Källebring, Gustav Gidenstam Ipsos. 0 Ipsos. All rights All rights reserved.

2 Innehållsförteckning Opinionsläget januari 05 Väljarnas viktigaste frågor Sakfrågeägarskap 8 Partiernas sakfrågeprofil 8 Metod David Ahlin chef Ipsos Public Affairs Nicklas Källebring Opinionsanalytiker Gustav Gidenstam Projektledare Ipsos opinionsmonitor analyserar opinionen och beskriver trenderna i svensk politik

3 Opinionsläget januari 05

4 DN/Ipsos väljarbarometer januari: Rödgrönt övertag DN/Ipsos väljarbarometer visar att de rödgröna partierna har ett starkare stöd i opinionen jämfört med Alliansen och att de rödgrönas försprång ökat jämfört med decembermätningen. Skillnaderna mellan blocken är i januari 8,0 procentenheter jämfört med, i december. Moderaterna har stöd av, procent, i nivå med valresultatet i september men lägre än nivån som mättes under november och december. Socialdemokraterna stöds av 4, procent och ökar för andra mätningen i rad. Partiets opinionsstöd verkar har påverkats positivt av den så kallade decemberöverenskommelsen som slöts mellan partierna under julhelgen. För Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna är förändringarna jämfört med föregående mätning små. Kristdemokraterna noterar för fjärde mätningen i rad ett stöd under 4-procentsspärren, i denna mätning,8 procent. Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet har ett stöd ungefär i nivå med valresultatet. Jämfört med partiernas opinionsstöd under månaderna inför riksdagsvalet har båda partierna tappat mark i opinionen. Sverigedemokraterna stöds av, procent, i nivå med valresultatet från september. Stödet för Feministiskt initiativ är,5 procent, vilket är oförändrat sedan december. Samtliga enskilda förändringar per parti jämfört med december ligger inom de statistiska felmarginalerna. Ipsos opinionsmonitor analyserar opinionen och beskriver trenderna i svensk politik 4

5 Valet 00 Oktober November December uari Februari Mars April Maj i Augusti tember Oktober November December uari Februari Mars April Maj i Augusti tember Oktober November December uari Februari Mars April Maj i Augusti tember Oktober November December uari Februari Mars April Maj i Augusti Augusti Valet 0 Oktober November December uari Opinionsläget sedan valet 00 Om det var val till riksdagen idag, vilket parti skulle du då rösta på? Håkan Juholt Gustav Fridolin Åsa Romson Annie Lööf Jonas Sjöstedt Stefan Löfven Alliansen S+V+Mp S+Mp 49, 4,6 Anna Kinberg Batra 8,0 8, 46, 40,5 Källa: DN/Ipsos väljarbarometer oktober 00 januari 05 Bas: angivit parti (ca 500/månad) 5

6 Valet 00 Oktober November December uari Februari Mars April Maj i Augusti tember Oktober November December uari Februari Mars April Maj i Augusti tember Oktober November December uari Februari Mars April Maj i Augusti tember Oktober November December uari Februari Mars April Maj i Augusti Augusti Valet 0 Oktober November December uari Opinionen sedan valet 00 Om det var val till riksdagen idag, vilket parti skulle du då rösta på? Håkan Juholt Gustav Fridolin Åsa Romson Jonas Sjöstedt Stefan Löfven Moderaterna Centern Socialdemokraterna Miljöpartiet Feministiskt initiativ Folkpartiet Kristdemokraterna Vänsterpartiet Sverigedemokraterna Annie Lööf Anna Kinberg Batra 0, 0, 4,,,, 6,6 5, 5,6 5,6, 6, 6, 5,8 5,0,8,5 Källa: DN/Ipsos väljarbarometer oktober 00 januari 05 Bas: angivit parti (ca 500/månad) 6

7 Väljarnas viktigaste frågor

8 Invandring och integration näst viktigaste frågan efter skola och utbildning Invandring och integration har blivit en viktigare politisk fråga och rankas idag som den näst viktigaste frågan efter skola och utbildning. Det visar januarimätningen av vilka samhällsfrågor som är viktigast för väljarna. 0 procent svarar spontant att invandring och integration är den viktigaste samhällsfrågan idag, en ökning med sju procentenheter jämfört med augusti. En ny kategori Oro för främlingsfientlighet har också fått introduceras eftersom drygt två procent av svenskarna nämner oro för främlingsfientlighet som den viktigaste frågan. Man får gå tillbaka till tidigt 90-tal för att återfinna invandring och integration bland de samhällsfrågor som väljarna rankar som allra viktigast (Nationella SOM-undersökningen 99). Samtidigt minskar andelen som nämner jobben och välfärdsfrågorna som de viktigaste samhällsfrågorna. I augusti nämnde 8 procent arbetslöshet eller jobb och sysselsättning som viktiga samhällsfrågor, idag är andelen 9 procent. Skola och utbildning är fortfarande den fråga som flest nämner som viktigast, men andelen har gått ner från procent i augusti till procent idag. Även sjukvård och äldreomsorg har flyttat ner på agendan, sjukvård från 6 procent i augusti till procent idag och äldreomsorg från procent till procent. Andelen svenskar som nämner försvars- och säkerhetsfrågor samt internationella frågor som viktigast ökar, med två respektive tre procentenheter.

9 Invandring och integration allt viktigare för väljarna Vilken samhällsfråga eller politisk fråga är viktigast för dig idag? Förändring sedan aug 0 Aug 0 Skola och utbildning % -6 % Invandring/integration 0% + % Arbetslösheten/sysselsättningen/arbetsmarknaden 9% -9 8% Sjukvården % -9 6% Miljön % - % Sveriges ekonomi/ekonomi 8% - 9% Äldreomsorgen % - % Villkoren för äldre/pensioner % + 5% Övrig omsorg 6% - 9% Försvar och säkerhetshot 5% + % Skatter 5% + % Klasskillnader/ekonomiska klyftor/ jämlikhet 4% + % Välfärden Jämställdhet/feminism Internationella frågor Oro för främlingsfientlighet Barnomsorg Landsbygdens utveckling Annan fråga % % % % % % % - % - % + 0% % + % +4 % 0% 5% 0% 5% 0% 5% 0% Källa: DN/Ipsos 5-5 augusti 0, -6 januari 05 Bas: samtliga n=56, n=9 9

10 Bilaga: Samtliga kategorier januari 05 Vilken samhällsfråga eller politisk fråga är viktigast för dig idag? Skola och utbildning Invandring/integration Arbetslösheten/sysselsättningen/arbetsmarknaden Sjukvården Miljön Annan fråga Sveriges ekonomi/ekonomi Äldreomsorgen Villkoren för äldre/pensioner Övrig omsorg Försvar och säkerhetshot Skatter Klasskillnader/ekonomiska klyftor/ jämlikhet Välfärden Jämställdhet/feminism Internationella frågor Oro för främlingsfientlighet Barnomsorg Landsbygdens utveckling Lag och ordning Villkoren för barn och unga Socialförsäkringar Bostäder Vinst i välfärden/privatisering Energi Villkoren för företag 8% % % 6% 5% 5% 4% % % % % % % % % % % % % 0% % % 0% 9% % % 0% 5% 0% 5% 0% 5% 0% Källa: DN/Ipsos 5-5 augusti 0, -6 januari 05 Bas: samtliga n=56, n=9 0

11 Kvinnors viktigaste frågor Vilken samhällsfråga eller politisk fråga är viktigast för dig idag? Skola och utbildning Sjukvården Invandring/integration Miljön Arbetslösheten/sysselsättningen/arbetsmarknaden Äldreomsorgen Övrig omsorg Villkoren för äldre/pensioner Jämställdhet/feminism Sveriges ekonomi/ekonomi Klasskillnader/ekonomiska klyftor/jämlikhet Välfärden Internationella frågor Försvar och säkerhetshot Oro för främlingsfientlighet Skatter Barnomsorg Lag och ordning Landsbygdens utveckling Villkoren för barn och unga Bostäder Socialförsäkringar Annan fråga 6% 5% 5% 4% 4% % % % % % % % % % % 0% 8% 0% % % % % % 0% 5% 0% 5% 0% 5% 0% 5% Källa: DN/Ipsos -6 januari 05 Bas: Kvinnor n=68

12 Mäns viktigaste frågor Vilken samhällsfråga eller politisk fråga är viktigast för dig idag? Arbetslösheten/sysselsättningen/arbetsmarknaden Invandring/integration Skola och utbildning Sjukvården Sveriges ekonomi/ekonomi Miljön Försvar och säkerhetshot Villkoren för äldre/pensioner Skatter Klasskillnader/ekonomiska klyftor/jämlikhet Äldreomsorgen Välfärden Övrig omsorg Internationella frågor Jämställdhet/feminism Landsbygdens utveckling Oro för främlingsfientlighet Villkoren för barn och unga Energi Lag och ordning Vinst i välfärden/privatisering Bostäder Socialförsäkringar Barnomsorg Annan fråga 4% 4% % % % % % % % % % % % % % 9% 8% % 6% % % % 4% % % 0% 5% 0% 5% 0% 5% Källa: DN/Ipsos -6 januari 05 Bas: Män n=6

13 Moderatväljares viktigaste frågor Vilken samhällsfråga eller politisk fråga är viktigast för dig idag? Skola och utbildning Arbetslösheten/sysselsättningen/arbetsmarknaden Invandring/integration Sveriges ekonomi/ekonomi Sjukvården Skatter Försvar och säkerhetshot Miljön Villkoren för äldre/pensioner Övrig omsorg Äldreomsorgen Landsbygdens utveckling Välfärden Barnomsorg Lag och ordning Villkoren för företag Bostäder Oro för främlingsfientlighet Internationella frågor Annan fråga 6% 5% 5% % % % % % % % % % % 9% 0% % % 0% 5% 5% 0% 5% 0% 5% 0% 5% 0% Källa: DN/Ipsos -6 januari 05 Bas: Skulle rösta M om det vore val idag n=40

14 Socialdemokraternas väljares viktigaste frågor Vilken samhällsfråga eller politisk fråga är viktigast för dig idag? Skola och utbildning Sjukvården Arbetslösheten/sysselsättningen/arbetsmarknaden Invandring/integration Äldreomsorgen Villkoren för äldre/ pensioner Miljön Övrig omsorg Sveriges ekonomi/ekonomi Klasskillnader/ekonomiska klyftor/jämlikhet Försvar och säkerhetshot Internationella frågor Välfärden Jämställdhet/feminism Skatter Villkoren för barn och unga Oro för främlingsfientlighet Bostäder Socialförsäkringar Lag och ordning Energi Barnomsorg Annan fråga 5% 5% 4% 4% 4% % % % % % % % % % 9% 8% 8% 0% % 5% % % 8% 0% 5% 0% 5% 0% 5% 0% Källa: DN/Ipsos -6 januari 05 Bas: Skulle rösta S om det vore val idag n=54

15 Sverigedemokraternas väljares viktigaste frågor Vilken samhällsfråga eller politisk fråga är viktigast för dig idag? Invandring/integration Arbetslösheten/sysselsättningen/arbetsmarknaden Sjukvården Skola och utbildning Villkoren för äldre/pensioner Sveriges ekonomi/ekonomi Äldreomsorgen Skatter Övrig omsorg Försvar och säkerhetshot Barnomsorg Lag och ordning Landsbygdens utveckling Villkoren för barn och unga Socialförsäkringar Oro för främlingsfientlighet Välfärden Annan fråga 5% % % 8% 6% 6% 5% 4% 4% % % % % % % % 8% 60% 0% 0% 0% 0% 40% 50% 60% 0% Källa: DN/Ipsos -6 januari 05 Bas: Skulle rösta Sd om det vore val idag n=0 5

16 Väljarnas viktigaste frågor över tid Vilken samhällsfråga eller politisk fråga är viktigast för dig idag? 50% 45% 40% 5% 0% 5% 0% 5% 0% 5% Skola och utbildning Invandring/integration Arbetslöshet/sysselsättning/arbetsmarknaden Sjuvården Miljön Sveriges ekonomi/ ekonomi 0% juni 0 september 0 januari 0 juni 0 augusti 0 januari 05 Källa: DN/Ipsos väljarbarometer juni 0 januari 05 Bas: samtliga (ca 500/månad) 6

17 Väljarnas viktigaste frågor över tid Vilken samhällsfråga eller politisk fråga är viktigast för dig idag? 50% 45% 40% 5% 0% 5% 0% 5% 0% 5% Äldreomsorgen Villkoren för äldre/pensionärer Övrig omsorg Försvar och säkerhetshot Klasskillnader/klyftor i 0% samhället/jämlikhet juni 0 september 0 januari 0 juni 0 augusti 0 januari 05 Skatter Källa: DN/Ipsos väljarbarometer juni 0 januari 05 Bas: samtliga (ca 500/månad)

18 Sakfrågeägarskap

19 Moderaterna har tappat sakfrågeägarskapet i försvarsfrågan DN/Ipsos återkommande undersökning om vilka partier som väljarna anser har bäst politik inom viktiga politikområden visar att Moderaterna har tappat sakfrågeägarskapet när det handlar om Sveriges försvar. Efter att ha åtnjutit störst förtroende i försvarsfrågor under en lång följd av år så är det idag dött lopp mellan Socialdemokraterna och Moderaterna när det gäller vilket parti som har bäst politik för försvaret. Jämfört med senaste mätningen i augusti så ökar andelen som anser att Socialdemokraterna har bäst försvarspolitik från 5 procent till 0 procent, en statistiskt signifikant ökning. Motsvarande siffra för Moderaterna är procent. Andelen som anser att Kristdemokraterna har bäst politik när det handlar om flykting- och invandringsfrågor ökar signifikant, från procent i augusti till procent i januari. Kristdemokraterna har presenterat nya integrationspolitiska förslag under mätperioden och de nya förslagen har sannolikt fått genomslag i mätningen. Samtidigt minskar andelen som anser att Folkpartiet har bäst flykting- och invandringspolitik från 9 procent till 4 procent. Förändringen är statistiskt signifikant. Socialdemokraterna innehar fortsatt sakfrågeägarskapet i flykting- och invandringsfrågor. Socialdemokraterna är fortfarande det parti som flest anser har bäst politik för skola och utbildning, men andelen minskar från 0 procent i augusti till 6 procent idag, en statistiskt signifikant minskning. Även Vänsterpartiet tappar i skolfrågan, från procent till 4 procent. När det handlar om jobb och sysselsättning är det fortsatt dött lopp mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. procent anser att Moderaterna har bäst jobbpolitik (oförändrat) medan 0 procent anser att S har bäst jobbpolitik (en minskning inom felmarginalen från procent i augusti). Moderaterna är fortfarande, med god marginal, det parti som väljarna anser har bäst politik när det handlar om Sveriges ekonomi. 44 procent anser att Moderaterna har bäst politik, jämfört med procent för Socialdemokraterna. Sedan augusti har inga förändringar skett när det gäller bedömningen av partiernas politik för Sveriges ekonomi. Största enskilda förändringen jämfört med augusti är Miljöpartiets tapp när det gäller politik för miljö och klimat. 44 procent anser att Miljöpartiet har bäst politik för miljö och klimat, en statistiskt signifikant minskning från 56 procent till 44 procent. Samtidigt ökar andelen som anser att Centerpartiet har bäst miljö- och klimatpolitik från till 5 procent, även den förändringen är statistiskt signifikant. Socialdemokraterna innehar sakfrågeägarskapet när det handlar om sjukvård och äldreomsorg. Dock minskar andelen som anser att S har bäst politik för äldreomsorgen från 9 procent i augusti till 4 procent idag.

20 S och V tappar i skolfrågan Källa: DN/Ipsos -4 juni 0, 5-4 september 0, 9-0 januari 0, - juni 0, 5-5 augusti 0, -6 januari 05 Bas: samtliga n=0, n= 96, n=0, n=4, n=56, n=9 * = signifikant förändring jämfört med föregående mätning Jag kommer nu att läsa upp ett antal politikområden och jag vill be dig ange vilket parti du tycker har bäst politik på respektive område.. SKOLA OCH UTBILDNING 6* * * * Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5

21 Jämnt mellan M och S i jobbfrågan Källa: DN/Ipsos -4 juni 0, 5-4 september 0, 9-0 januari 0, - juni 0, 5-5 augusti 0, -6 januari 05 Bas: samtliga n=0, n= 96, n=0, n=4, n=56, n=9 * = signifikant förändring jämfört med föregående mätning Jag kommer nu att läsa upp ett antal politikområden och jag vill be dig ange vilket parti du tycker har bäst politik på respektive område.. JOBB OCH SYSSELSÄTTNING * Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5

22 S innehar sakfrågeägarskap när det gäller sjukvård Källa: DN/Ipsos -4 juni 0, 5-4 september 0, 9-0 januari 0, - juni 0, 5-5 augusti 0, -6 januari 05 Bas: samtliga n=0, n= 96, n=0, n=4, n=56, n=9 * = signifikant förändring jämfört med föregående mätning Jag kommer nu att läsa upp ett antal politikområden och jag vill be dig ange vilket parti du tycker har bäst politik på respektive område.. SJUKVÅRDEN * Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5

23 S innehar sakfrågeägarskap inom äldreomsorg Källa: DN/Ipsos -4 juni 0, 5-4 september 0, 9-0 januari 0, - juni 0, 5-5 augusti 0, -6 januari 05 Bas: samtliga n=0, n= 96, n=0, n=4, n=56, n=9 * = signifikant förändring jämfört med föregående mätning Jag kommer nu att läsa upp ett antal politikområden och jag vill be dig ange vilket parti du tycker har bäst politik på respektive område.. ÄLDREOMSORG * * Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5

24 Mp tappar och C ökar när det gäller miljö och klimat Källa: DN/Ipsos -4 juni 0, 5-4 september 0, 9-0 januari 0, - juni 0, 5-5 augusti 0, -6 januari 05 Bas: samtliga n=0, n= 96, n=0, n=4, n=56, n=9 * = signifikant förändring jämfört med föregående mätning Jag kommer nu att läsa upp ett antal politikområden och jag vill be dig ange vilket parti du tycker har bäst politik på respektive område.. MILJÖ OCH KLIMAT * 44* 5* * Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5

25 S innehar sakfrågeägarskap, SD näst bästa parti Källa: DN/Ipsos -4 juni 0, 5-4 september 0, 9-0 januari 0, - juni 0, 5-5 augusti 0, -6 januari 05 Bas: samtliga n=0, n= 96, n=0, n=4, n=56, n=9 * = signifikant förändring jämfört med föregående mätning Jag kommer nu att läsa upp ett antal politikområden och jag vill be dig ange vilket parti du tycker har bäst politik på respektive område.. FLYKTING- OCH INVANDRINGSFRÅGOR * * * * 5 5* 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5

26 M innehar sakfrågeägarskap för Sveriges ekonomi Källa: DN/Ipsos -4 juni 0, 5-4 september 0, 9-0 januari 0, - juni 0, 5-5 augusti 0, -6 januari 05 Bas: samtliga n=0, n= 96, n=0, n=4, n=56, n=9 * = signifikant förändring jämfört med föregående mätning Jag kommer nu att läsa upp ett antal politikområden och jag vill be dig ange vilket parti du tycker har bäst politik på respektive område.. SVERIGES EKONOMI Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5

27 M har tappat ägarskapet i försvarsfrågan, S ökar Källa: DN/Ipsos - juni 0, 5-5 augusti 0, -6 januari 05 Bas: samtliga n=4, n=56, n=9 * = signifikant förändring jämfört med föregående mätning Jag kommer nu att läsa upp ett antal politikområden och jag vill be dig ange vilket parti du tycker har bäst politik på respektive område.. SVERIGES FÖRSVAR 0* * Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5 Aug 5

28 Partiernas sakfrågeprofiler

29 Sakfrågeprofil MODERATERNA 44 0 Sveriges ekonomi Jobb och sysselsättning Sveriges försvar Flykting- och invandrarfrågor Skola och utbildning Sjukvården Äldreomsorg Miljö och klimat Källa: DN/Ipsos -6 januari 05 Bas: samtliga n=9

30 Sakfrågeprofil SOCIALDEMOKRATERNA Sjukvården Äldreomsorg Jobb och sysselsättning Skola och utbildning Sveriges ekonomi Flykting- och invandrarfrågor Sveriges försvar Miljö och klimat Källa: DN/Ipsos -6 januari 05 Bas: samtliga n=9

31 Sakfrågeprofil FOLKPARTIET Skola och utbildning Sveriges försvar Sjukvården Äldreomsorg Flykting- och invandrarfrågor Jobb och Sysselsättning Sveriges ekonomi Miljö och klimat Källa: DN/Ipsos -6 januari 05 Bas: samtliga n=9

32 Sakfrågeprofil CENTERPARTIET 5 4 Miljö och klimat Jobb och sysselsättning Sjukvården Äldreomsorg Flykting- och invandrarfrågor Skola och utbildning Sveriges ekonomi Sveriges försvar Källa: DN/Ipsos -6 januari 05 Bas: samtliga n=9

33 Sakfrågeprofil KRISTDEMOKRATERNA 6 0 Äldreomsorg Sjukvården Flykting- och invandrarfrågor Skola och utbildning Jobb och sysselsättning Sveriges försvar Miljö och klimat Sveriges ekonomi Källa: DN/Ipsos -6 januari 05 Bas: samtliga n=9

34 Sakfrågeprofil VÄNSTERPARTIET Äldreomsorg Sjukvården Flykting- och invandrarfrågor Skola och utbildning Jobb och sysselsättning Sveriges ekonomi Sveriges försvar Miljö och klimat Källa: DN/Ipsos -6 januari 05 Bas: samtliga n=9

35 Sakfrågeprofil MILJÖPARTIET 44 5 Miljö och klimat Skola och utbildning Flykting- och invandrarfrågor Sveriges försvar Jobb och sysselsättning Sveriges ekonomi Äldreomsorg Sjukvården Källa: DN/Ipsos -6 januari 05 Bas: samtliga n=9

36 Sakfrågeprofil SVERIGEDEMOKRATERNA 5 4 Flykting- och invandrarfrågor Äldreomsorg Sveriges försvar Sjukvården Sveriges ekonomi Skola och utbildning Jobb och sysselsättning Miljö och klimat Källa: DN/Ipsos -6 januari 05 Bas: samtliga n=9

37 Metod Samtliga undersökningar som ingår i Ipsos opinionsmonitor genomförs per telefon med ett slumpmässigt representativt urval av allmänheten 8 år och äldre. Principerna för urval, målgrupp och databearbetning är desamma som för Ipsos väljarbarometer. Flertalet av undersökningarna som redovisas i rapporten genomförs på uppdrag av Dagens Nyheter. Mätperioden är uppdelad i ett flertal tillfällen, för närmare information se fotnot på respektive sida. Normalt genomförs omkring 00 telefonintervjuer varje månad. Ipsos väljarbarometer visar fördelningen av partisympatierna i väljarkåren om det vore riksdagsval idag. Frågan som ställs är: Om det var val till riksdagen idag, vilket parti skulle du då rösta på?. Om respondenten inte uppger ett parti får de följdfrågan: Men vilket parti lutar det mest mot för dig?. I redovisningen slås dessa två frågor samman. Ipsos opinionsmonitor analyserar opinionen och beskriver trenderna i svensk politik

38 Om Ipsos Ipsos är ett globalt strategi- och analysföretag med ca 000 anställda och verksamhet i 90 länder. Ipsos erbjuder fullservice inom research och analys genom sex globala affärsområden: Ipsos Connect (Kommunikation och reklam), Ipsos Marketing, Ipsos Media, Ipsos Public Affairs, Ipsos Loyalty och Ipsos Observer (Datainsamling och sammanställning). Ipsos är noterat på Parisbörsen och har huvudkontor i Paris. Ipsos förvärvade Synovate under hösten 0. Sedan januari 0 ingår Synovates verksamhet, inklusive opinionsundersökningarna, i Ipsos. Vi genomför våra undersökningar i enlighet med branschens normer och standards; är medlem i SMIF och följer ICC/ESOMARs internationella regler för marknads- och samhällsundersökningar. Ipsos opinionsmonitor analyserar opinionen och beskriver trenderna i svensk politik 8

39 Ipsos Ipsos. 0 Ipsos. All rights All rights reserved.

DN/Ipsos väljarbarometer maj 2015 Stockholm, 26 maj Kontakt: David Ahlin,

DN/Ipsos väljarbarometer maj 2015 Stockholm, 26 maj Kontakt: David Ahlin, DN/Ipsos väljarbarometer maj 2015 Stockholm, 26 maj 2015 Kontakt: David Ahlin, david.ahlin@ipsos.com Ipsos. Ipsos. All rights All rights reserved. DN/Ipsos väljarbarometer maj: S och M jämnstora i opinionen

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer april 2015 Stockholm, 29 april Kontakt: David Ahlin,

DN/Ipsos väljarbarometer april 2015 Stockholm, 29 april Kontakt: David Ahlin, DN/Ipsos väljarbarometer april Stockholm, 29 april Kontakt: David Ahlin, david.ahlin@ipsos.com Ipsos. Ipsos. All rights All rights reserved. DN/Ipsos väljarbarometer april: Socialdemokraterna tappar i

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer februari 2015 Stockholm, 24 februari Kontakt:

DN/Ipsos väljarbarometer februari 2015 Stockholm, 24 februari Kontakt: DN/Ipsos väljarbarometer februari 2015 Stockholm, 24 februari 2015 Kontakt: david.ahlin@ipsos.com Ipsos. Ipsos. All rights All rights reserved. DN/Ipsos väljarbarometer februari: stabilt rödgrönt övertag

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer januari 2015 Stockholm, 28 januari 2015. Kontakt:

DN/Ipsos väljarbarometer januari 2015 Stockholm, 28 januari 2015. Kontakt: DN/Ipsos väljarbarometer januari 2015 Stockholm, 28 januari 2015 Kontakt: david.ahlin@ipsos.com Ipsos. Ipsos. All rights All rights reserved. DN/Ipsos väljarbarometer januari: Rödgröna övertaget ökar DN/Ipsos

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer augusti 2015 Stockholm, 25 augusti 2015. Kontakt: David Ahlin,

DN/Ipsos väljarbarometer augusti 2015 Stockholm, 25 augusti 2015. Kontakt: David Ahlin, DN/Ipsos väljarbarometer augusti Stockholm, 25 augusti Kontakt: David Ahlin, david.ahlin@ipsos.com Ipsos. 2014 Ipsos. All rights All rights reserved. DN/Ipsos väljarbarometer augusti: SDs starka trend

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer november 2014 Stockholm, 25/

DN/Ipsos väljarbarometer november 2014 Stockholm, 25/ DN/Ipsos väljarbarometer november 2014 Stockholm, 25/11 2014 Kontakt: david.ahlin@ipsos.com 2014 Ipsos. All rights reserved DN/Ipsos väljarbarometer: Dött lopp mellan Alliansen och de rödgröna DN/Ipsos

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer 24 oktober 2014

DN/Ipsos väljarbarometer 24 oktober 2014 DN/Ipsos väljarbarometer 24 oktober 2014 Kontakt: david.ahlin@ipsos.com 2014 Ipsos. All rights reserved DN/Ipsos väljarbarometer: Feministiskt initiativ tappar stöd DN/Ipsos väljarbarometer för oktober

Läs mer

DN/Ipsos Sakfrågeägarskap i politiken

DN/Ipsos Sakfrågeägarskap i politiken DN/Ipsos Sakfrågeägarskap i politiken uari Ipsos: David Ahlin, Gustav Gidenstam Ipsos. Ipsos. All rights All rights reserved. Moderaterna har förlorat sakfrågeägarskapet i försvarsfrågan DN/Ipsos återkommande

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer 22/8 1/9 2014

DN/Ipsos väljarbarometer 22/8 1/9 2014 DN/Ipsos väljarbarometer 22/8 1/9 Dagens Nyheter Ipsos: David Ahlin Datum: -09-02 Ipsos Sweden AB Box 12236 102 26 STOCKHOLM Besöksadress: S:t Göransgatan 63 Telefon: 08-598 998 00 Fax: 08-598 998 05 Väljaropinionen

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer december 2014 Stockholm, 16/

DN/Ipsos väljarbarometer december 2014 Stockholm, 16/ DN/Ipsos väljarbarometer december Stockholm, 16/12 Kontakt: david.ahlin@ipsos.com Ipsos. All rights reserved DN/Ipsos väljarbarometer: Val idag skulle ge ungefär samma riksdag DN/Ipsos väljarbarometer

Läs mer

DN/Ipsos: Väljarnas betyg på regeringen och oppositionen Stockholm, 27 oktober 2015

DN/Ipsos: Väljarnas betyg på regeringen och oppositionen Stockholm, 27 oktober 2015 DN/Ipsos: Väljarnas betyg på regeringen och oppositionen Stockholm, 27 oktober 2015 Ipsos: David Ahlin, david.ahlin@ipsos.com 2015 Ipsos. All rights reserved Få nöjda med regeringen men bara 4 av 10 tror

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer 7 18 augusti 2014

DN/Ipsos väljarbarometer 7 18 augusti 2014 DN/Ipsos väljarbarometer 7 18 augusti Dagens Nyheter Ipsos: David Ahlin Datum: -08-19 Ipsos Sweden AB Box 12236 102 26 STOCKHOLM Besöksadress: S:t Göransgatan 63 Telefon: 08-598 998 00 Fax: 08-598 998

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer augusti 2014

DN/Ipsos väljarbarometer augusti 2014 DN/Ipsos väljarbarometer 15 25 augusti Dagens Nyheter: Peter Wolodarski, Caspar Opitz Ipsos: David Ahlin Datum: -08-27 Ipsos Sweden AB Box 12236 102 26 STOCKHOLM Besöksadress: S:t Göransgatan 63 Telefon:

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer maj 2014

DN/Ipsos väljarbarometer maj 2014 DN/Ipsos väljarbarometer maj 2014 Dagens Nyheter: Peter Wolodarski, Caspar Opitz Ipsos: David Ahlin Datum: 2014-05-27 Ipsos Sweden AB Box 12236 102 26 STOCKHOLM Besöksadress: S:t Göransgatan 63 Telefon:

Läs mer

Väljarkontraktet. 2014-06-29 Karin Nelsson

Väljarkontraktet. 2014-06-29 Karin Nelsson Väljarkontraktet 2014-06-29 Karin Nelsson Mätning om partisympati? Sverige Tycker har genomfört en undersökning om svenska folkets relation till sitt parti med avseende på olika parametrar. Undersökningen

Läs mer

Ipsos opinionsmonitor

Ipsos opinionsmonitor Ipsos opinionsmonitor Almedalen, 5 juli 20 Ipsos: David Ahlin, Johanna Laurin Gulled, Nicklas Källebring, Henrik Karlsson 20 Ipsos. All rights reserved Innehållsförteckning Opinionsläget juni 20 3 Valvinden

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer mars 2017 Stockholm, 22 Mars Kontakt: David Ahlin,

DN/Ipsos väljarbarometer mars 2017 Stockholm, 22 Mars Kontakt: David Ahlin, DN/Ipsos väljarbarometer mars 2017 Stockholm, 22 2017 Kontakt: David Ahlin, david.ahlin@ipsos.com Ipsos. 2014 Ipsos. All rights All rights reserved. DN/Ipsos mars: Moderaternas tapp fortsätter DN/Ipsos

Läs mer

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER JANUARI 2017 DECEMBER Stockholm 22 augusti David Ahlin, Ipsos 1 DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER AUGUSTI 2017 Övertag för de rödgröna partierna DN/Ipsos första väljarbarometer efter sommaruppehållet

Läs mer

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER oktober DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER JANUARI 2017 DECEMBER Stockholm 24 oktober David Ahlin, Ipsos 1 DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER OKTOBER 2017 Moderaterna vinner tillbaka väljare DN/Ipsos väljarbarometer med intervjuer

Läs mer

Ipsos opinionsmonitor

Ipsos opinionsmonitor Ipsos Ipsos opinionsmonitor september 2013 David Ahlin, opinionschef Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker 2013 Ipsos. All rights reserved Opinionsläget september 2013 Den rödgröna oppositionen har

Läs mer

DN/Ipsos temaundersökning: Attityder till invandring och integration i Sverige och Norge Stockholm, 12 mars 2015. Kontakt: david.ahlin@ipsos.

DN/Ipsos temaundersökning: Attityder till invandring och integration i Sverige och Norge Stockholm, 12 mars 2015. Kontakt: david.ahlin@ipsos. DN/Ipsos temaundersökning: Attityder till invandring och integration i Sverige och Norge Stockholm, 12 mars 2015 Kontakt: david.ahlin@ipsos.com Ipsos. 2014 Ipsos. All rights All rights reserved. Sammanfattning

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer april 2017 Stockholm, 21 april Kontakt: David Ahlin,

DN/Ipsos väljarbarometer april 2017 Stockholm, 21 april Kontakt: David Ahlin, DN/Ipsos väljarbarometer april Stockholm, 21 april Kontakt: David Ahlin, david.ahlin@ipsos.com Ipsos. 2014 Ipsos. All rights All rights reserved. DN/Ipsos april: Ökat stöd för Socialdemokraterna, lägre

Läs mer

November DN/IPSOS JANUARI DECEMBER. POLITISK BAROMETER November 2017 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos

November DN/IPSOS JANUARI DECEMBER. POLITISK BAROMETER November 2017 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos DN/IPSOS JANUARI 2017 DECEMBER POLITISK BAROMETER 2017 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos 1 Jämnt mellan blocken, fler tror på M-ledd regering Partisympatier DN/Ipsos väljarbarometer med intervjuer 9 19

Läs mer

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER MAJ DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER JANUARI 2017 DECEMBER Stockholm 23 maj David Ahlin, Ipsos 1 Centerpartiet närmar sig Moderaterna DN/Ipsos väljarbarometer med intervjuer 9 22 maj skattar stödet för Moderaterna

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer februari 2017 Stockholm, 21 februari Kontakt: David Ahlin,

DN/Ipsos väljarbarometer februari 2017 Stockholm, 21 februari Kontakt: David Ahlin, DN/Ipsos väljarbarometer februari 17 Stockholm, 21 februari 17 Kontakt: David Ahlin, david.ahlin@ipsos.com Ipsos. 14 Ipsos. All rights All rights reserved. DN/Ipsos februari: Väljartapp för Moderaterna,

Läs mer

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER JANUARI 2017 DECEMBER Stockholm 19 september David Ahlin, Ipsos 1 DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER SEPTEMBER 2017 Litet övertag för de rödgröna partierna DN/Ipsos väljarbarometer i september

Läs mer

Ipsos Sakfrågeägarskap i politiken

Ipsos Sakfrågeägarskap i politiken Ipsos Sakfrågeägarskap i politiken Augusti 04 Ipsos: Johanna Laurin Gulled, Henrik Karlsson 04 Ipsos. All rights reserved Syfte och metod Undersökningens syfte: Att undersöka vilket parti väljarna tycker

Läs mer

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER JANUARI 2017 DECEMBER Stockholm 20 juni David Ahlin, Ipsos 1 DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER JUNI 2017 Knappt övertag för de rödgröna partierna DN/Ipsos väljarbarometer med intervjuer

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Januari 2013

Väljaropinion i samarbete med Metro Januari 2013 Väljaropinion i samarbete med Metro Januari 2013 Sverige är på väg åt fel håll För första gången menar fler att Sverige är på väg åt fel håll än de som menar att landet är på rätt väg. Detta samtidigt

Läs mer

November DN/IPSOS JANUARI DECEMBER. POLITISK BAROMETER 20 November 2017 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos

November DN/IPSOS JANUARI DECEMBER. POLITISK BAROMETER 20 November 2017 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos DN/IPSOS JANUARI 2017 DECEMBER POLITISK BAROMETER 20 2017 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos 1 Jämnt mellan blocken, fler tror på M-ledd regering Partisympatier DN/Ipsos väljarbarometer med intervjuer 9

Läs mer

December DN/IPSOS JANUARI DECEMBER. POLITISK BAROMETER December 2017 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos

December DN/IPSOS JANUARI DECEMBER. POLITISK BAROMETER December 2017 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos DN/IPSOS JANUARI DECEMBER POLITISK BAROMETER David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos 1 DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER DECEMBER DN/Ipsos december tre partier kring spärren DN/Ipsos väljarbarometer med intervjuer 6

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro. Augusti 2015

Väljaropinion i samarbete med Metro. Augusti 2015 Väljaropinion i samarbete med Metro Augusti Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 2. Om undersökningen o Metod o Bakgrundsvariabler 3. Resultat 4. Slutsatser och rekommendationer 5. Att läsa rapporten

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Juni 2013

Väljaropinion i samarbete med Metro Juni 2013 Väljaropinion i samarbete med Metro Moderaternas lägsta stöd Kampen om tredje platsen i svensk politik är viktig, inte minst för MP och SD men också för vilken regering vi kommer att ha 2014. Miljöpartiet

Läs mer

Skåneopinion. Mars 2012

Skåneopinion. Mars 2012 Skåneopinion Mars 2012 Det går bra i Skåne för S och Stefan Löfven Stefan Löfven har raskt marscherat upp till den partiledare som har näst mest förtroende efter Fredrik Reinfeldt i Skåneopinionen, liksom

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro April 2012

Väljaropinion i samarbete med Metro April 2012 Väljaropinion i samarbete med Metro April Löfven går hem, men inte Lööf Socialdemokraterna kan andas ut opinionen går åt deras håll igen. Dock ska man minnas att nu, så här i halvtid i en mandatperiod,

Läs mer

TV4/NOVUS VÄLJARBAROMETER

TV4/NOVUS VÄLJARBAROMETER TV4/NOVUS VÄLJARBAROMETER 23 APRIL Ras för Socialdemokraterna I TV4/Novus väljarbarometer för april tappar Socialdemokraterna stöd samtidigt som blockskillnaden fortsätter att minska. Stödet för Moderaterna

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro September 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro September 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro September 2011 Ekonomi viktigast Den ekonomiska situationen i världen har gjort att folket rankar ekonomi som den viktigaste politiska frågan just nu. Tidigare har arbetslöshet

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro. April 2016

Väljaropinion i samarbete med Metro. April 2016 Väljaropinion i samarbete med Metro Hur skulle du rösta om det vore riksdagsval i dag? Jämförelse med mars 23, 24, 23, 23, 24,9% 21,9% 0% 7,8% 6, 5, 7, 5, 3, 5,0% 3, 2, 3, 2,1% 2, 1,0% M C L KD MP S V

Läs mer

Fortsatt kraftigt fall för socialdemokraterna - Skillnaden mellan blocken halverad sedan juni

Fortsatt kraftigt fall för socialdemokraterna - Skillnaden mellan blocken halverad sedan juni TV4/NOVUS OPINION VÄLJARBAROMETER - en av de stora väljarbarometrarna i Sverige NOVEMBER Fortsatt kraftigt fall för socialdemokraterna - Skillnaden mellan blocken halverad sedan juni I TV4/Novus Opinion

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro. December 2016

Väljaropinion i samarbete med Metro. December 2016 Väljaropinion i samarbete med Metro ember Hur skulle du rösta om det vore riksdagsval i dag? Jämförelse med november 24, 24, 24, 19,0% 22, 21, 10% 0% 8, 7, 7, 8,0% 4,9% 5,9% 4, 3, 3, 3, 2, 2, 1,1% M C

Läs mer

Olika kunskapsbudskaps påverkan på inställning till företagande i välfärdssektorn: medelvärden

Olika kunskapsbudskaps påverkan på inställning till företagande i välfärdssektorn: medelvärden Olika kunskapsbudskaps påverkan på inställning till företagande i välfärdssektorn: medelvärden Fråga: Vad är din inställning till företagande inom välfärdssektorn? Argument : personal trivs bättre på jobbet,,

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro. December 2015

Väljaropinion i samarbete med Metro. December 2015 Väljaropinion i samarbete med Metro ember Hur skulle du rösta om det vore riksdagsval i dag? Jämförelse med november 26,9% 26, 21,0% 20, 22, 21, 0% 6,8% 7, 7, 4,9% 6, 4, 5,1% 5, 2,8% 3, 2, 2, 1, M C L

Läs mer

DN/Ipsos Väljarnas viktigaste frågor och utvecklingen i Sverige

DN/Ipsos Väljarnas viktigaste frågor och utvecklingen i Sverige DN/Ipsos Väljarnas viktigaste frågor och utvecklingen i Sverige 30 januari 2017 Ipsos: David Ahlin, Björn Benzler Ipsos. 2014 Ipsos. All rights All rights reserved. samt sjukvårdsfrågor kraftigt uppåt

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro November 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro November 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro November 2011 Socialdemokraternas tullar på trogna Det är den lägsta noteringen någonsin för Socialdemokraterna. De har tappat var sjätte väljare på en månad maken till

Läs mer

DN/Ipsos: Förtroendet för partiledarna

DN/Ipsos: Förtroendet för partiledarna DN/Ipsos: Förtroendet för partiledarna Juni 217 Kontakt: david.ahlin@ipsos.com 217 Ipsos. All rights reserved Partiledarförtroende juni 217 Annie Lööf, Centerpartiet 41 procent har förtroende för Annie

Läs mer

DN/Ipsos extramätning Vilket regeringsalternativ är bäst för Sverige? Stockholm den 4 december 2014

DN/Ipsos extramätning Vilket regeringsalternativ är bäst för Sverige? Stockholm den 4 december 2014 DN/Ipsos extramätning Vilket regeringsalternativ är bäst för Sverige? Stockholm den 4 december 14 Ipsos: david.ahlin@ipsos.com 14 Ipsos. All rights reserved Väljarna efterfrågar ett blocköverskridande

Läs mer

Väljarkontraktet Karin Nelsson

Väljarkontraktet Karin Nelsson Väljarkontraktet 2014-06-29 Karin Nelsson Mätning om partisympati? Sverige Tycker har genomfört en undersökning om svenska folkets relation till sitt parti med avseende på olika parametrar. Undersökningen

Läs mer

DN/Ipsos: Allmänheten om Nato och Sveriges försvar Stockholm den 22 december

DN/Ipsos: Allmänheten om Nato och Sveriges försvar Stockholm den 22 december DN/Ipsos: Allmänheten om Nato och Sveriges försvar Stockholm den december Ipsos: david.ahlin@ipsos.com 4 Ipsos. All rights reserved Ökat stöd för svenskt Nato-medlemskap Stödet för att Sverige bör gå med

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro. Oktober 2015

Väljaropinion i samarbete med Metro. Oktober 2015 Väljaropinion i samarbete med Metro Oktober Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 2. Om undersökningen o Metod o Bakgrundsvariabler 3. Resultat 4. Slutsatser och rekommendationer 5. Att läsa rapporten

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Mars 2013

Väljaropinion i samarbete med Metro Mars 2013 Väljaropinion i samarbete med Metro SD och FP framåt Det är tydligt att denna mandatperiods mest framgångsrika parti är SD. Partiet har mer än fördubblats sedan valet 2010 och vinner mer än förlorar på

Läs mer

Moderaterna tappar. Juli YouGov Sweden AB Holländargatan 17B Stockholm

Moderaterna tappar. Juli YouGov Sweden AB Holländargatan 17B Stockholm Moderaterna tappar Moderaterna toppar inte längre förtroendet för att kunna lösa arbetslösheten, S är nu rejält om. Socialdemokraterna syns mest och knappar in även på det parti som gör bäst jobb. Fredrik

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro December 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro December 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro December 2011 Moderat dominans I skuggan av S-krisen så dominerar Moderaterna decembermätningen med 34,3 procent. Socialdemokraterna sjunker något till 24,1 procent,

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Oktober 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro Oktober 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro Oktober 2011 Efter Ohly kommer väljarna Vänsterpartiet är det parti som går mest framåt i YouGov/Metros mätning i oktober och ligger för första gången över valresultatet

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro. Maj 2016

Väljaropinion i samarbete med Metro. Maj 2016 Väljaropinion i samarbete med Metro Hur skulle du rösta om det vore riksdagsval i dag? Jämförelse med april 22,1% 23, 22, 23, 22,9% 23, 0% 7,9% 7, 7,8% 6, 5, 4, 5, 2,8% 2,8% 3, 2, 2,1% 1, M C L KD MP S

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Maj 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro Maj 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro Maj 2011 Arbetslösheten Moderaternas rysare För första gången har Socialdemokraterna högre förtroende än Moderaterna i den för folket viktigaste frågan nämligen arbetslösheten.

Läs mer

DN/Ipsos: Inställning till flyktingmottagande i den egna kommunen 13 november 2015

DN/Ipsos: Inställning till flyktingmottagande i den egna kommunen 13 november 2015 DN/Ipsos: Inställning till flyktingmottagande i den egna kommunen 3 november 5 Kontakt: nicklas.kallebring@ipsos.com, david.ahlin@ipsos.com 5 Ipsos. All rights reserved 2 5 Ipsos. Anser du att den kommun

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Juli 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro Juli 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro Juli 2011 Moderaterna tappar Moderaterna toppar inte längre förtroendet för att kunna lösa arbetslösheten, S är nu rejält om. Socialdemokraterna syns mest och knappar

Läs mer

INLEDNING... 3 SYFTE... 3 METOD... 3 URVAL OCH INSAMLING AV INFORMATION... 3 FRÅGEFORMULÄR... 3 SAMMANSTÄLLNING OCH ANALYS... 4

INLEDNING... 3 SYFTE... 3 METOD... 3 URVAL OCH INSAMLING AV INFORMATION... 3 FRÅGEFORMULÄR... 3 SAMMANSTÄLLNING OCH ANALYS... 4 INLEDNING... 3 SYFTE... 3 METOD... 3 URVAL OCH INSAMLING AV INFORMATION... 3 FRÅGEFORMULÄR... 3 SAMMANSTÄLLNING OCH ANALYS... 4 BORTFALLREDOVISNING... 4 Bortfall... 4 RESULTAT SAMTLIGA RESPONDENTER...

Läs mer

Skåneopinion i samarbete med Sydsvenskan Oktober 2011

Skåneopinion i samarbete med Sydsvenskan Oktober 2011 Skåneopinion i samarbete med Sydsvenskan Oktober 2011 Miljöpartiet dubblat på ett år Det är tufft för Socialdemokraterna i hela landet och Skåne är inget undantag. Både riksdagsvalet och regionvalet sjunker

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Juni 2012

Väljaropinion i samarbete med Metro Juni 2012 Väljaropinion i samarbete med Metro Juni Statsman och förtroende För första gången är det fler som vill ta en öl, eller motsvarande, med Stefan Löfven än Fredrik Reinfeldt. Det är förstås ingen viktig

Läs mer

Riksdagsvalet 2014 på karta

Riksdagsvalet 2014 på karta Riksdagsvalet 2014 på karta Valdeltagande i procent av röstberättigade 88,0-92,9 86,3-88,0 84,7-86,3 82,2-84,7 70,3-82,2 Nu följer bilder över valresultatet för samtliga riksdagspartier och FI redovisade

Läs mer

Eftervalsundersökning för Stockholms läns landsting 2014 RAPPORT 2014:5

Eftervalsundersökning för Stockholms läns landsting 2014 RAPPORT 2014:5 Eftervalsundersökning för Stockholms läns landsting 2014 RAPPORT 2014:5 Eftervalsundersökning för Stockholms läns landsting 2014 rapport 2014:05 TMR, Stockholms läns landsting Box 22550, 104 22 Stockholm

Läs mer

DN/IPSOS PARTILEDARFÖRTROENDE

DN/IPSOS PARTILEDARFÖRTROENDE OKTOBER DN/IPSOS PARTILEDARFÖRTROENDE JANUARI 17 DECEMBER Oktober 17 Ipsos: David Ahlin, Björn Benzler 1 DN/IPSOS PARTILEDARFÖRTROENDE OKTOBER 17 Partiledar oktober 17 DN/Ipsos första mätning av t för

Läs mer

Förutsättningarna, agendan och mobiliseringen

Förutsättningarna, agendan och mobiliseringen På väg mot valrörelse Förutsättningarna, agendan och mobiliseringen 7 juli 2010 Arne Modig David Ahlin Ny situation med två regeringsalternativ 1. Utgångsläget och förutsättningarna 2. Kampen om den politiska

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro December 2012

Väljaropinion i samarbete med Metro December 2012 Väljaropinion i samarbete med Metro ember Vem kan man lita på? SD ökar i alla opinionsinstituts mätningar, men hamnar på olika nivåer. Vilket inte alls är konstigt, det beror på vilken metod som används.

Läs mer

Karin Nelsson. Svenska folkets förtroende för partiledarna och språkrören

Karin Nelsson. Svenska folkets förtroende för partiledarna och språkrören 2014-08-26 Karin Nelsson Svenska folkets förtroende för partiledarna och språkrören Mätning om politiska åsikter Sverige Tycker har genomfört en undersökning om svenska folkets förtroende för de olika

Läs mer

Resultat. Analys av Sverigedemokraternas valresultat. Timbro

Resultat. Analys av Sverigedemokraternas valresultat. Timbro Resultat Analys av Sverigedemokraternas valresultat Timbro 214-11-18 Om undersökningen Undersökningens målgrupp var den svenska röstberättigade allmänheten Totalt genomfördes 3888 intervjuer i målgruppen

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer mars 2016 STOCKHOLM, 21 MARS Kontakt: David Ahlin,

DN/Ipsos väljarbarometer mars 2016 STOCKHOLM, 21 MARS Kontakt: David Ahlin, DN/Ipsos väljarbarometer mars 2016 STOCKHOLM, 21 MARS 2016 Kontakt: David Ahlin, david.ahlin@ipsos.com Ipsos. 2014 Ipsos. All rights All rights reserved. DN/Ipsos mars: Ökat stöd för Socialdemokraterna

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro. September 2015

Väljaropinion i samarbete med Metro. September 2015 Väljaropinion i samarbete med Metro September Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 2. Om undersökningen o Metod o Bakgrundsvariabler 3. Resultat 4. Slutsatser och rekommendationer 5. Att läsa rapporten

Läs mer

DI/Ipsos Näringslivstoppar

DI/Ipsos Näringslivstoppar DI/Ipsos Näringslivstoppar September 05 Näringslivets bild av de tre största partiernas politik Johanna Laurin Gulled, johanna.laurin.gulled@ipsos.com Ipsos. All rights reserved. DN/Ipsos Näringslivstoppar

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro April 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro April 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro April 2011 Spännande mellan valen i Sverige Denna månad har varit speciell i svensk politik. Mona Sahlin har avgått och Håkan Juholt har tagit över rollen som oppositionsledare.

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Augusti 2013

Väljaropinion i samarbete med Metro Augusti 2013 Väljaropinion i samarbete med Metro usti Stiltje hos Socialdemokraterna DetärlitedrygtettårkvartillvaletochSocialdemokraternaliggernästanprecispå förravalresultatet vilketvarpartietssämstanågonsin.denrödgrönaoppositionenhar

Läs mer

Det politiska läget Juni 2016

Det politiska läget Juni 2016 Det politiska läget Juni 2016 Sverige är på fel väg Tycker du att Sverige idag är på rätt eller fel väg? * Frågan har tidigare också ställts i följande form: Rent allmänt, tycker du att utvecklingen i

Läs mer

Ipsos opinionsmonitor

Ipsos opinionsmonitor Ipsos Ipsos opinionsmonitor februari 2014 David Ahlin, chef Ipsos Public Affairs, Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker 2014 Ipsos. All rights reserved Innehållsförteckning Opinionsläget februari 3

Läs mer

Så går det i riksdagsvalet!

Så går det i riksdagsvalet! Så går det i riksdagsvalet! 25 mars 2010 Arne Modig David Ahlin Hur har väljaropinionen utvecklats sedan valet 2006? Sida 3 Hur ser styrkeförhållandet ut mellan Moderaterna och Socialdemokraterna? Sida

Läs mer

Opinionsundersökningar i samhällsdebatten!

Opinionsundersökningar i samhällsdebatten! Det poli)ska läget Opinionsundersökningar i samhällsdebatten! Ebba Busch Thor vann debatten! n= 558! 11 okt 2015!! Ebba Busch Thor (KD)! 19%! Jan Björklund (FP)! Jimmie Åkesson (SD)! 15%! 16%! Anna Kinberg

Läs mer

20 October https://worldstatisticsday.org/index.html

20 October https://worldstatisticsday.org/index.html 20 October 2015 Official statistics help decision makers develop informed policies that impact millions of people. Improved data sources, sound statistical methods, new technologies and strengthened statistical

Läs mer

DN/Ipsos: Valvinden samt väljarnas betyg på regeringen och alliansen

DN/Ipsos: Valvinden samt väljarnas betyg på regeringen och alliansen DN/Ipsos: Valvinden samt väljarnas betyg på regeringen och alliansen 3 april 20 Ipsos: David Ahlin, david.ahlin@ipsos.com 20 Ipsos Färre tror att Moderaterna kommer att leda nästa regering Tror du att

Läs mer

Är det partiledarna som avgör valet?

Är det partiledarna som avgör valet? Är det partiledarna som avgör valet? 2013-07-02 Väljarnas drivkrafter 2 En av de mest seglivade myterna inom väljarforskningen är föreställningarna om stora och växande effekter av partiledare. Moderna

Läs mer

Westander 2014. 1530424 Westander, webbintervjuer 05.06.2014-12.06.2014 2014 TNS Sifo (DaKa)

Westander 2014. 1530424 Westander, webbintervjuer 05.06.2014-12.06.2014 2014 TNS Sifo (DaKa) Sida 1 Totalt Kön Ålder --------- ----------------------- --------------------------------------------------- Man Kvinna 18-29 år 30-49 år 50-64 år 65+ år --------- --------- --------- --------- ---------

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro. Januari 2017

Väljaropinion i samarbete med Metro. Januari 2017 Väljaropinion i samarbete med Metro uari 2017 Hur skulle du rösta om det vore riksdagsval i dag? Jämförelse med december 30% 24, 24, 24,2% 21, 21, 19,0% 10% 8,9% 8, 4, 4,9% 2, 4,2% 3,9% 3,2% 8,1% 7,2%

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro. September 2016

Väljaropinion i samarbete med Metro. September 2016 Väljaropinion i samarbete med Metro tember Hur skulle du rösta om det vore riksdagsval i dag? Jämförelse med augusti 25, 23,0% 23,6% 23, 22,9% 24, 10% 0% 7,1% 8,0% 6, 6, 4,9% 3,9% 4,0% 2,9% % 3, 3,1% %

Läs mer

Sverigedemokraterna i Skåne

Sverigedemokraterna i Skåne Sverigedemokraterna i Skåne Sverigedemokraterna i Skåne Anders Sannerstedt Sverigedemokraterna gick starkt framåt i valet 2006. I riksdagsvalet fördubblade de sin röstandel jämfört med 2002, och i kommunalvalet

Läs mer

DN/Ipsos specialmätning om Decemberöverenskommelsen 27 maj 2015

DN/Ipsos specialmätning om Decemberöverenskommelsen 27 maj 2015 DN/Ipsos specialmätning om Decemberöverenskommelsen 27 maj 15 Kontakt: david.ahlin@ipsos.com 15 Ipsos. All rights reserved Väljarna om Decemberöverenskommelsen Endast hälften av väljarna känner till vad

Läs mer

Variabelförteckning Open Opinion Uppdaterad 120531

Variabelförteckning Open Opinion Uppdaterad 120531 1( 6) Variabelförteckning Open Opinion Uppdaterad 120531 Datum Datum Bakgrundsvariabel Syssels Vilken är din huvudsakliga sysselsättning? 1 Pensionär 2 Arbetslös 3 Förvärvsarbetande 4 Studerande 5 Hemarbetande

Läs mer

DN/Ipsos: Flyktingopinionen och regeringens hantering av flyktingsituationen 5 november 2015

DN/Ipsos: Flyktingopinionen och regeringens hantering av flyktingsituationen 5 november 2015 DN/Ipsos: Flyktingopinionen och regeringens hantering av flyktingsituationen november 01 Kontakt: nicklas.kallebring@ipsos.com, david.ahlin@ipsos.com 01 Ipsos. All rights reserved 01 Ipsos. Ska Sverige

Läs mer

VÄLJARBAROMETER FRÅN UNITED MINDS: Väljarna om Sverige och regeringsalternativen

VÄLJARBAROMETER FRÅN UNITED MINDS: Väljarna om Sverige och regeringsalternativen 2014-09-10 VÄLJARBAROMETER FRÅN UNITED MINDS: Väljarna om Sverige och regeringsalternativen I United Minds och Cints väljarbarometer, publicerad i samarbete med Aftonbladet, presenteras rapporten Väljarna

Läs mer

Väljarbarometern CAWI Kön Ålder Man-ålder Kvinna-ålder

Väljarbarometern CAWI Kön Ålder Man-ålder Kvinna-ålder Sid 1 Kön Ålder Man-ålder Kvinna-ålder Anställning i Medlem i Utbildning Bostadsort ----- ----------- ----------------------- ----------------------- ----------------------- ----------- -----------------

Läs mer

Svenskarnas syn på politiska frågor

Svenskarnas syn på politiska frågor Svenskarnas syn på politiska frågor I februari är väljarnas viktigaste politiska frågor Sysselsättning och jobb (3), Utbildning och skola (3) och Flyktingar & Invandring (2). Väljarna anser att moderaterna

Läs mer

Dagens parti: Socialdemokraterna 5 juli 2017

Dagens parti: Socialdemokraterna 5 juli 2017 1 Dagens parti: Socialdemokraterna 5 juli 17 2 Tidigare val Valresultat genom historien Valresultat sedan 1921 70 60 53,8 50 40 30 36,2 41,1 37,0 41,7 45,9 46,7 46,1 46,1 44,6 46,2 47,8 47,3 50,1 45,3

Läs mer

Sydnytt, SVT1, 2013-04-22, kl. 18.10 och Sverige idag, SVT1, 2013-04-24, inslag om en opinionsundersökning; fråga om opartiskhet och saklighet

Sydnytt, SVT1, 2013-04-22, kl. 18.10 och Sverige idag, SVT1, 2013-04-24, inslag om en opinionsundersökning; fråga om opartiskhet och saklighet 1/5 BESLUT 2013-09-16 Dnr: 13/01041 och 1072 SAKEN Sydnytt, SVT1, 2013-04-22, kl. 18.10 och Sverige idag, SVT1, 2013-04-24, inslag om en opinionsundersökning; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT

Läs mer

Opinionsundersökning Järva. Kontakt ABF Stockholm: Katarina Gold Kontakt Novus: Mats Elzén, Liza Pettersson Datum: 9 juni 2017

Opinionsundersökning Järva. Kontakt ABF Stockholm: Katarina Gold Kontakt Novus: Mats Elzén, Liza Pettersson Datum: 9 juni 2017 Opinionsundersökning Järva Kontakt ABF Stockholm: Katarina Gold Kontakt Novus: Mats Elzén, Liza Pettersson Datum: 9 juni 2017 1 Resultat 2 ABF Stockholm Sammanfattning av resultaten BAKGRUND Undersökningen

Läs mer

Eftervalsundersökning Byggnads Byggnads medlemspanel eftervalsundersökning

Eftervalsundersökning Byggnads Byggnads medlemspanel eftervalsundersökning Eftervalsundersökning Byggnads 2010 Byggnads medlemspanel Ca 2000 medlemmar ingår i panelen. 954 medlemmar har svarat på denna enkät. Fältperioden var 23/9-20/10 2010 Resultatet är viktat så att resultatet

Läs mer

Karin Nelsson. Svenskarnas missnöje med olika samhällsproblem

Karin Nelsson. Svenskarnas missnöje med olika samhällsproblem 2014-05-23 Karin Nelsson Svenskarnas missnöje med olika samhällsproblem Mätning om politiskt missnöje Sverige Tycker har genomfört en undersökning om svenska folkets missnöje med olika samhällsproblem.

Läs mer

DN/Ipsos: Väljarnas betyg på regeringen och oppositionen Stockholm, 19 mars 2015

DN/Ipsos: Väljarnas betyg på regeringen och oppositionen Stockholm, 19 mars 2015 DN/Ipsos: Väljarnas betyg på regeringen och oppositionen Stockholm, 19 mars 2015 Ipsos: David Ahlin, david.ahlin@ipsos.com 2015 Ipsos. All rights reserved Betyget på regeringen kvar på låg nivå endast

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Augusti 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro Augusti 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro Augusti 2011! Ohly näste till rakning Opinionen har ännu inte påverkats av de fruktansvärda händelserna i Norge denna mätperiod är dock bara en femtedel genomförd efter

Läs mer

DN/Ipsos temamätning om Nato och Sveriges försvar

DN/Ipsos temamätning om Nato och Sveriges försvar DN/Ipsos temamätning om Nato och Sveriges försvar Stockholm, 4 januari 2017 Ipsos: David Ahlin, Björn Benzler 1 2015 Ipsos. Minskat Natomotstånd under de senaste tre åren majoritet vill öka resurserna

Läs mer

Rapport från SKOP om Betyg på regering och opposition, 18 mars 2016 - kommentar av SKOP:s Birgitta Hultåker

Rapport från SKOP om Betyg på regering och opposition, 18 mars 2016 - kommentar av SKOP:s Birgitta Hultåker Rapport från SKOP om, 18 2016 - kommentar av SKOP:s Birgitta Hultåker - Fortsatt mycket lågt betyg på regeringen - 47 procent anser att regeringen gör ett dåligt jobb - Svag förtroendebalans även för borgerliga

Läs mer

Rapport till Den Nya Välfärden om hur svenskarna ser på företagarklimatet augusti/september 2011

Rapport till Den Nya Välfärden om hur svenskarna ser på företagarklimatet augusti/september 2011 Rapport till om hur svenskarna ser på företagarklimatet SKOP gör regelbundna undersökningar bland personer bosatta i hela Sverige (tele-skop Riks). Mellan den 22 augusti och 6 september 2011 intervjuades

Läs mer

Dagens parti: Liberalerna 3 juli 2017

Dagens parti: Liberalerna 3 juli 2017 1 Dagens parti: Liberalerna 3 juli 2017 2 Tidigare val Valresultat genom historien Valresultat sedan 1921 22,8 24,4 23,8 19,1 16,9 15,9 11,7 12,9 12 12,9 18,2 17,5 17 14,3 16,2 9,4 11,1 10,6 5,9 14,2 12,2

Läs mer