den 2 februari har en speciell analysgrupp startats. Syftet är att hitta orsaker till olyckan och ta fram åtgärder som ska förhindra liknande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "den 2 februari har en speciell analysgrupp startats. Syftet är att hitta orsaker till olyckan och ta fram åtgärder som ska förhindra liknande"

Transkript

1 N R F E B R U A R I E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Expertgrupp tillsatt Efter den tragiska dödsolyckan den 2 februari har en speciell analysgrupp startats. Syftet är att hitta SIDAN orsaker till olyckan och ta fram åtgärder som ska förhindra liknande 4 händelser i framtiden. Bergförstärkning, som bultningen på bilden, kan vara ett utvecklingsområde. I n f o m ö t e n 2 T i l l b u d s r a p p o r t e r 6 N ya v a g n a r i n o r r 1 0

2 Informationsmöten efter dödsolyckan Den 2 februari omkom Emil Nilsson, anställd hos Porjus entreprenad, i en tragisk olycka i Kirunagruvan. LKAB-medarbetare, entreprenörer och ledningen för Kirunagruvan har de senaste veckorna samlats för information och samtal om vad som hänt. Gruvchefen Monica Quinteiro inledde det första mötet, där Veckobladet deltog, med att redogöra för själva olycksförloppet. Det var en seismisk händelse i liggväggen, uppskattningsvis 800 meter från olycksplatsen, som skickade stötvågor genom berget. De orsakade ett stort bergutfall i Block 19 på nivå 907 och 935 samt mindre bergutfall på nivå 878 kring schaktgrupp 19. Emil Nilsson körde gråberg från tillredningsarbete (drivande av nya orter) på nivå 964 i gruvan. Med sin lastbil körde han sten till en övre nivå, 907, för att lossa i ett tömningsläge. Han hade precis lossat i tömningsläget och sedan hunnit rulla fram 4-5 meter när lastbilen begravdes i sten. Vi tror att Emil omkom omedelbart. I själva tömningsläget hade inget utfall skett. R ä d d n i n g s i n s at s e n Det var en arbetskamrat som upptäckte vad som hänt. Efter det var skyddsskrotare på plats som snabbt konstaterade att det behövdes en omfattande räddningsinsats. Tre lastare, bergförstärkare, bergmekaniker och skyddsombud arbetade tillsammans med att få undan stenmassorna. Strömmen på området hade gått, så man fick använda en dieselmaskin för att lasta undan stenmassorna till tvärorterna intill olycksplatsen. Vid halv elva-tiden på kvällen inträffade ett mindre efterskalv och arbetet avbröts för att inte utsätta räddningsstyrkan för faror. Vid ett-tiden bedömdes arbetet kunna fortsätta, och vid halv fyra drogs lastbilen fram med hjälp av bärgnings-toron och en tillkopplad lastmaskin. Därefter tog räddningstjänsten över för att ta fram den omkomne ur lastbilen. O m r å d e t va r v ä l f ö r st ä r k t Att drabbas av ytterligare ett dödsfall inte ens två år efter den förra dödsolyckan är fruktansvärt, sa Monica Quinteiro. VECKOBLADET information till medarbetare i LKAB. Utges av LKAB Communication. Utkommer varannan helgfri fredag med sommaruppehåll. Får citeras, ange källan. Redaktion: Anders Lindberg, , Kajsa Lindmark, , Christina Niemi Autio, E-post: veckobladet.lkab@lkab.com, Internet: Ansvarig utgivare: Tore Fällén, Box 952, Luleå. Ombrytning: imega promotion, Gällivare. Tryck: Tryckpoolen AB, Luleå.

3 Informationsmötena i Kiruna hölls på nivå 775 för att så många som möjligt under jord skulle kunna delta. Området där rasen inträffade var välförstärkt med bultning, kabelbultning och sprutbetong. Ändå räckte det inte. Det handlar inte bara om mängd bergförstärkning, utan om rätt sorts förstärkning och det är ett teknikområde som vi redan jobbar på, sa Monica Quinteiro. St ö tv å g t ryc k t e u t st e n Bergmekanikern Lars Malmgren förklarade hur de seismiska händelserna och bergrörelserna uppstår. De kan orsakas av gruvbrytningen som förändrar spänningarna i berget. Även en liten störning kan ge stora konsekvenser. I det här fallet var det skjuvrörelse i en svaghetszon som orsakade en stötvåg. När stötvågen når en fri yta vill den trycka ut berget. Därför tittar man på att använda mer bergförstärkning som är töjbar. Det är viktigt att komma ihåg att det handlar inte bara om att förstärkningarna ska vara starka, de ska vara sega så de tål rörelse också, sa Lars Malmgren. F r å g o r o c h sva r Informationsmötena har hållits i mindre grupper åt gången för att deltagarna ska kunna ställa frågor och diskutera. En fråga var om produktionen är för nära tillredningen så att berget inte hinner sätta sig. Vi har ökat det avståndet successivt de senaste åren. Just fallande sten är den parameter som styr det optimala avståndet, svarade Monica Quinteiro. Hur tätt sitter mätinstrumenten för skakningar och går det att få förvarning, var andra frågor. Vi har flest geofoner runt block 33 och Sjömalmen, men vi tittar på hur vi ska utöka det. Däremot går det inte att se om en händelse är på väg i förväg, sa Lars Malmgren. En fråga var vad reparatörer ska göra som ibland måste ta hand om maskiner som kan stå på platser nära raset där det känns osäkert. Ring gruvstaben och begär skrotning och förstärkning! Telefon 1520 för KUJ. Man ska aldrig behöva arbeta på en plats om det känns osäkert, sa Monica Quinteiro.

4 LKABs expertgrupp har startat sitt arbete Bergmekaniker, bergförstärkare, gruvfacket och externa experter ingår i den nybildade grupp som LKABs vd Martin Ivert tidigare informerat om efter dödsolyckan. Gruppen ska ta fram åtgärder som förhindrar liknande händelser i framtiden.

5 Bergförstärkningen är en del som gruppen ska titta på. Här arbetar en bultningsmaskin med att säkra berg. Den interna olycksfallsutredningen startade så fort räddningsarbetet avslutades efter olyckan. De analyser och slutsatser som kommer fram i internutredningen ska ingå som en del i den nya gruppens arbete. Redan pågående åtgärder och projekt inom LKAB för att minimera händelserna med fallande sten inkluderas också i gruppens arbete. I styrgruppen ingår ledningen för både produktion och teknikutveckling på LKAB, och styrgruppen rapporterar i sin tur till LKABs ledning. Syftet med expertgruppens arbete är att minimera händelser, och därmed olyckor, orsakade av fallande sten. Uppdraget kan beskrivas i två punkter: A. Fastställa orsakerna till dödsolyckan den 2 februari. Här ingår både internutredningen av dödsolyckan och analyser av andra händelser. En viktig del är också att fånga upp frågor och synpunkter som kommit fram under informationsmöten med medarbetarna. Kunskap från såväl utomstående experter som LKABs organisation samlas också in. B. Ta fram åtgärder så att det inte händer igen. Gruppen ska utifrån fakta om orsakerna se vilka extra åtgärder eller nya grepp som kan tas för att undvika skadliga effekter av bergrörelser orsakade av så kallade seismiska händelser. Till exempel hur bergförstärkningen ska fortsätta att utvecklas. Det handlar också om att fortsätta anpassa brytningsplaneringen och metoderna för brytningen för att ge största möjliga kontroll på bergrörelserna. I huvudprojektgruppen ingår bergmekaniker och bergförstärkare, säkerhetsexperter, gruvfacket samt extern expertis på det seismiska forskningsområdet. I en referensgrupp ingår dessutom deltagare från flera forskningsinstitutioner samt övrig gruvindustri. Den här gruppen ska inte bara analysera vad som hänt och händer, utan också ta fram konkreta åtgärder, både på kortare och på längre sikt. De har redan haft sitt första möte och nu är det viktigt att de får arbeta koncentrerat och med fullt fokus på uppgiften, säger Martin Ivert.

6 Tillbudsrapporteringen förbättrar säkerheten i gruvan Betongförstärkning är ett av de sätt som LKAB använder för att förstärka berget och göra arbetsmiljön säkrare. Ett tillbud är en plötslig och oförutsedd händelse som kunde lett till en personskada. Ett tillbud ska ses som en varning och alltid rapporteras i syfte att eliminera risker och för utredning av skadeförebyggande åtgärder. Tillbudsrapporteringen ligger till grund för åtgärder i arbetet och visar var problemen med fallande sten finns och hur allvarliga de är. Det är jätteviktigt att rapportera fallande sten eftersom vi då kan få en bild över hur berget mår, säger Thomas Savilahti, bergmekaniker i Malmberget. I en tillbudsrapport ska typ av tillbud fyllas i. När det gäller typen fallande sten ska personen som skriver rapporten värdera riskerna för personskada, maskinskada, hur stort avståndet till bergutfallet var, tid sedan sprängning, längd, bredd, höjd, vikt och storlek på stenfall. Dessutom ska berget beskrivas, bergförhållande, hur det är skrotat, om det är ytförstärkt, bultat och så vidare. En viktig del är att beskriva sin egen arbetsuppgift vid tillbudet. Det gör att vi får en bra överblick av i vilken grad arbetsgrup- perna utsätts för fallande sten och kan då sätta in åtgärder i till exempel förändring av arbetsmetod, säger Thomas Savilahti. A n a lys e r a r t i l l b u - d e n LKAB ingår tillsammans med Boliden och Zinkgruvan i ett nätverk som har arbetat fram en allvarlighetsmatris uppdelad i tre klasser. Den ger svar på vilken aktivitet som är mest riskabel, i vilken malmkropp som de mest riskabla tillbuden inträffar, och hur risken för personskador minskar eller ökar med tiden.

7 A l lva r l i g h e t s m at r i s > 5 Ton 0,5-5 Ton Kg Klass 2 Viss risk Klass 3 Låg risk Klass 1 Allvarlig risk Klass 1: (rött) Allvarlig risk. Måste åtgärdas så att upprepade händelser ej inträffar eller ej leder till personskada. Klass 2: (gult) Viss risk. Behöver granskas för att besluta om eventuella åtgärder krävs. < 10 Kg Mycket liten Liten Stor Mycket stor Klass 3: (grönt) Låg risk. Acceptabel händelse eftersom sannolikheten att den leder till personskada är mycket liten om gällande arbetsrutiner följs. För att minska risken att bedömningen blir subjektiv görs den av en och samma person. I LKABs fall är det en bergmekaniker, jag i Malmberget och Håkan Krekula i Kiruna som gör bedömningen, säger Thomas Savilahti. En gång per månad sammankallar bergmekanikern till förstärkningsmöten. Skyddsskrotare, områdesskrotare, tillredningsförmän, huvudskyddsombud, gruvbyggnadsförman, kontrollant av entreprenör och raslastningstekniker deltar på mötet. Ta r f r a m l ö s n i n g Vi tar upp och diskuterar de tillbud som inträffat, går igenom områden där det råder speciella förhållanden och tar därefter fram en åtgärdsplan, säger Thomas Savilahti. En uppföljning av inrapporterade tillbud sker genom möten med de arbetslag som uppvisar många tillbud. Även på de mötena diskuterar vi orsak och åtgärd, säger Thomas Savilahti. Ag e r a f ö r st s k r i v s e da n Tillbudsrapporteringen i LKAB används för att belysa de risker som finns. Viktigt att notera är att de akuta åtgärderna inte styrs av tillbudsrapporteringen. Om det är något som man själv kan åtgärda ska man självklart göra det först och sedan skriva rapporten, säger Natalija Didic, arbetsmiljöutvecklare. Riskerna och tillbuden kan vara av olika slag. En del är av akut karaktär medan det inte är lika bråttom med andra. Fallande sten är ett exempel där ett direkt agerande är nödvändigt. Om man bedömer att det krävs en åtgärd mot fallande sten Definition av fallande sten: Sten, betong eller bergparti som lossnar från bergytan. Begreppet fallande sten inkluderar alla stenar som rasar ner i gruvan från en bergyta utan kontroll. ska man allra först spärra av området och begära skrotning, säger Monica Quinteiro, gruvchef i Kiruna, och tillägger: Om man är det minsta osäker ska man alltid ta kontakt med någon av staberna och begära skrotning. T i l l b u d e t u t r e d s Om det är ett tillbud man själv inte kan åtgärda ska det gå arbetsmiljöfrågans väg. Det innebär att när tillbudet är inrapporterat skickas det till närmaste chef, därefter delges även huvudskyddsombud. Rapporten bedöms och om det är fara för liv eller hälsa anmäls händelsen till Arbetsmiljöverket. Vi gör en utredning tillsammans; Arbetsmiljöverket, huvudskyddsombud och de som varit med om tillbudet. Även andra yrkesgrupper som kan bidra till en bra utredning medverkar. Utredningen ska resultera i konkreta åtgärder för att eliminera riskerna, och rapporteras in till Arbetsmiljöverket, säger Natalija Didic.

8 Noggrann bevakning av seismiska händelser Vibrationerna från de regelbundna nattliga sprängningarna är något invånarna i Malmberget och Kiruna lever med. Något som inte går att förutsäga exakt i tiden är de seismiska händelser som orsakar vibrationer och i vissa fall även resulterar i att sten lossnar. Alla seismiska händelser inom LKABs områden i Kiruna och Malmberget bevakas noga, dygnet runt. Hållfastheten i berget undersöks för att avgöra när det är dags att exempelvis i god tid utvidga avspärrningarna runt ett deformationsområde eller ur säkerhetssynpunkt utrymma områden under jord. Till sin hjälp har bergmekanikerna känsliga sensorer, geofoner, som är placerade djupt nere i borrhåll. Geofonerna kan ge svar på var händelsen har inträffat och hur kraftig den var. Bergmekanikerna åker även ut på plats och kontrollerar området i närheten av de större bergrörelserna, både ovan och under jord. Geofon är de sensorer som ger bergmekanikerna viktig information om den seismiska händelsen. Seismisk aktivitet i global skala är ett resultat av rörelser i jordskorpan. Plattorna som jordskorpan är uppbyggd av rör sig i förhållande till varandra, vilket kan ge upphov till jordskalv. Samma princip gäller i regional och lokal skala, men då är det mindre sprickor som rör sig. Den seismiska aktiviteten blir av lägre styrka eftersom de krafter som måste övervinnas för att rörelsen ska kunna ske är mindre. T ryc k e t f ö r ä n d r as I gruvmiljö kan en annan typ av seismisk aktivitet uppstå, som inte är kopplad till sprickor. Bergspänningar eller tryck i berg fungerar som en vattenström. Så länge det inte finns några hinder går strömmen rakt. När man bryter ett hålrum, eller lägger en sten i bäcken, måste strömmen gå runt hindret. Bergspänningar fungerar på samma sätt. För varje skopa som tas ur berget förändras alltså trycket. När bergspänningarna blir högre än bergets hållfasthet inträffar brott, vilket inte är detsamma som kollaps eller ras. Om brottet sker plötsligt frigörs energi som går ut i berget i form av tryckvågor och en seismisk

9 Skillnaden mellan en seismisk händelse och ett jordskalv I vårt arbete benämner vi de händelser som sker naturligt för jordskalv. De händelser som vi bedömer vara orsakade av gruvbrytningen benämner vi seismiska händelser. Linjerna i figuren kan ses som strömningslinjer runt hindret. Ju tätare linjerna är desto snabbare blir strömmen. Bergspänningar fungerar på samma sätt, ju tätare mellan linjerna, desto högre spänningar. händelse har inträffat. När dessa tryckvågor träffar en fri yta, som till exempel en vägg i en ort kan den orsaka att berg släpper från väggen i hålrummet och det kan ibland även kännas på markytan som en vibration. Berget kan tyckas röra sig mycket men egentligen handlar det om någon millimeter. Eftersom det handlar om en väldigt stor massa bli ändå effekten av rörelsen stor och kan orsaka tryckvågor i berget. F ö rst ä r k n i n g s a r b e t e För att säkra de arbetsplatser som finns under jord skrotas berget, vilket innebär att lösa stenblock slås bort från taket. Där det behövs säkras ytterligare täcks bergväggarna med betong. Ännu ett sätt att öka hållfastheten är att festa in bultar i bergväggen. När sedan trycket ökar i bergväggen ska bulten hålla för trycket och förhindra att sten släppa. LKAB utvecklar bergförstärkning som klarar att berget rör på sig efter seismiska händelser. Man säger att förstärkningen inte bara ska vara stark utan också seg så att den kan töjas utan att brista. N at u r l i g a j o r d s k a lv I Sverige inträffar det cirka 500 jordskalv per år. Merparten sker på Västkusten, i Bergslagen, längs Norrlandskusten och i Malmfälten. De kan vara förorsakade av dels landhöjningen, dels av tektoniska rörelser som styr Europa och Amerika från varandra och på så sätt påverkar det globala spänningstillståndet.

10 10 Nya vagnarna rullar på norra omloppet Ett vagnsätt med de nya malmvagnarna började förra helgen trafikera sträckan Kiruna-Narvik. Jan Olovsson är projektledare för de nya vagnarna som nu även rullar längs Malmbanans norra del. Våren 2006 försågs södra omloppet, Malmberget- Luleå, med de första nya vagnarna. Nu var det alltså dags för även den norra delen av Malmbanan att inleda uppgraderingen till längre och tyngre tåg. Fast det första tågsättet är faktiskt vare sig längre eller tyngre. 4 2 n ya l asta r s o m 5 2 g a m l a Infrastrukturen på norra omloppet är inte riktigt klar för att ta emot de nya långa tågen med 68 vagnar, så vi kör än så länge med 42 av de nya vagnarna åt gången, säger Jan Olovsson som är projektledare på TL. Med bara 42 vagnar av den nya typen lastar man dock lika mycket malm som de gamla 52-vagnstågen, eftersom lasten för varje vagn ökar från 80 till 100 ton. Det första tågsättet på norra omloppet går, trots det reducerade antalet vagnar, i ren produktionskörning, och lossas i Narvik i samma lossningsstation som de äldre vagnarna. Stationen har anpassats för att fungera med båda typerna. När allt är klart och tågen kan bestå av 68 nya vagnar ökar den totala lasten per tåg från drygt 4000 ton till drygt 6500 ton malmprodukter. P r ototy p e r n a u p p g r a d e r a d e Det första vagnsättet som bestod av prototypvagnar har byggts om till samma standard som serieversionerna. Det var en del problem att rätta till på de första vagnarna. En stor eloge till Kiruna Wagon och MTAB:s vagnverkstad som gjort ett mycket bra jobb med att modifiera prototyperna, säger Jan Olovsson. Planen är att alla LKABs drygt 1000 vagnar av den äldre UAD-modellen ska vara ersatta av cirka 750 nya 100-tonsvagnar år 2010.

11 11 i I N F O N o m i n e r a å r e t s k u lt u r - r e s p i d r ot t s s t i p e n d i at Vem tycker du ska få LKABs kultur- respektiva idrottsstipendium 2008? I fjol var det Marcus Hellner och Mattias Kalander. Skicka in ditt förslag senast 31 mars. Det är LKABs koncernledning som utser stipendiaterna. Stor hänsyn tas till de nomineringar som har inkommit från företagets medarbetare. Så passa på nu att påverka, skicka in ditt förslag och skriv varför du tycker att just den personen, den gruppen eller kanske den föreningen skall ha stipendiet. Kravet är att kandidaterna skall ha anknytning till LKABs geo- TA C K Ett stort tack för blommor och presenten jag fick på min 60-årsdag. Börje H Johansson Jag vill tacka alla arbetskompisar för uppvaktningen vid min pension. Bo Eriksson Ett stort tack till samtliga för uppvaktningen vid min avgång från företaget. Ulrik Karlsson Stort tack till alla på MTAB för uppvaktningen vid min pensionering. Martti Vaattovaara Ett stort tack till alla arbetskamrater för uppvaktningen på min 60-årsdag. Christer Jonsson Ett stort tack till alla för uppvaktningen med blommor och presenter på min 60-årsdag. Per Holma grafiska verksamhetsområden. Respektive stipendiesumma är på kronor och stipendiaterna offentliggörs i samband med LKABs årsstämma som i år hålls den 22 april. Förslag, med motivering, skickas senast 31 mars till Kerstin Skoggård, LKAB, Box 952, Luleå eller via e-postadress: U n dv i k s ta r k a d o f t e r Visa hänsyn och tänk på dina allergiska arbetskamrater. Använd inte starka dofter såsom parfymer, deodoranter och dylikt på arbetsplatserna eller i andra publika rum som exempelvis hissar, bussar, konferensrum, fikarum, matsalar, manskapshus etc. L K A B I N T E R N A R B E T S M A R K N A D L K A B : s C h e f s p r o g r a m s ta r ta r m a r s / a p r i l Tycker Du om att entusiasmera, inspirera och leda medarbetare? Välkommen med Din intresseanmälan senast 15 februari. Din intresseanmälan skall innehålla ett personligt brev, din utbildning/erfarenhet samt varför Du vill bli chef. Uppge även ditt anställningsnummer. Du som vill arbeta i: Kiruna eller Svappavaara: skickar din intresseanmälan till Rekrytering, Lena Klippmark. Malmberget: skickar din intresseanmälan till Rekrytering, Ann- Marie Helin. För ytterligare information kontakta gärna våra rekryterare Lena Klippmark, tel 1142 eller Ann-Marie Helin, tel Å r s m ö t e LKABs Konstförening i Kiruna och Narvik. Lördag 23 februari 2008, klockan 13.00, Kiruna Stadshus I samband med årsmötet sker utdelning till vinnare i konstutlottningen år Konstverken finns upphängda i Stadshuset fr.o.m. 18 februari och kan beskådas under kontorstid. Väl mött på årsmötet! Styrelsen F R I T I D L K A B o c h K G S b j u d e r p å matiné Arctic Light filmfestival pågår som bäst i Malmfälten. Passa på att gå och se den tecknade komedin Bortspolad. Societetsmusen Roddy dag får en dag besök av kloakråttan Sid, och hans liv förändras. LKAB och KGS bjuder alla barn och vuxna på inträdet, inte bara LKAB-anställda, men biljett måste hämtas ut i förväg. Gällivare: lördag 16/2 kl Kiruna: söndag 17/2 kl U t lot t n i n g av L K A B F r i - t i d s s t u g o r Stugorna finns i Björkliden, Nakeri, Laxforsen, Kalixälv och Torneälv. Gäller alla medlemmar i LKAB Fritid. Läs mer på Insidan eller ring Anmälan oss senast tillhanda 2 mars kl Utlottning sker den 3 mars

12 12 Leveranser miljoner ton H U V U D P R O C E S S E N t.o.m. januari ack Ack Belöning* tusen kronor A R B E T S M I L J Ö Antal olycksfall med frånvaro 6 5 t.o.m. 10 februari ack Ack F Ä R D I G A P R O D U K T E R ( k t o n ) Pellets Fines (inkl KMR) F Ö R Ä D L I N G S V E R K ( k t o n ) KK KK KS SK ANR-SOVR (KMR) AMB till MK ANR BUV MK PAR till MK R Å M A L M ( k t o n ) Råmalm Norra Råmalm Södra P R O D U K T K VA L I T E T ( % ) ack Ack K-värde (t.o.m. december) 96,3 % 93,1 % KO M M E N TA R E R, v e c k a 5 6 ( s i f f r o r n a a v s e r k t o n ) Norra: Råmalm: KBF: Slutproducerat KK2: + 3,2 kton. KK3: - 5,5 kton, Axelhaveri drivtrumma samt stockning windboxar. Svp: - 20,8 kton, Brickning grateband. Rågods MK3: + 9,5 kton. Södra: Råmalm: Enl. plan, hematit back pga häng i bergstigar, problem i sovr, magnetit ökat motsv. MAF: + 12,6 kton. MPBO BUV: + 4,6 kton. MPBO MK3: - 12,7 kton, Problem med styrsystem och hastighetsvakt, låg slurrynivå * Under 2007 ändrades parametrarna och maxbeloppet steg från kronor till

Malmberget. Gruvan och samhället

Malmberget. Gruvan och samhället Malmberget Gruvan och samhället Välkomma 450 m Josefina 500 m Alliansen 932 m Hens 555 m Johannes 481 m Prinzsköld 895 m Dennewitz 902 m Östergruvan 911 m Södra Alliansen 720 m Parta 886 m Viri 930 m Malmkropparna

Läs mer

Koskullskulle på banan Loksektion 119 Koskullskulle är en av åtta

Koskullskulle på banan Loksektion 119 Koskullskulle är en av åtta N R 1 9 2 0 0 9 4 D E C E M B E R E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Koskullskulle på banan Loksektion 119 Koskullskulle är en av åtta sektioner som ska tas i drift under 2010, efter

Läs mer

N R 1 7 2 0 0 8 7 N O V E M B E R E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B

N R 1 7 2 0 0 8 7 N O V E M B E R E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B N R 1 7 2 0 0 8 7 N O V E M B E R E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Beslut för framtiden En ny huvudnivå ska anläggas i SIDAN LKABs järnmalmsgruva i Kiruna. Den kommer att ligga på

Läs mer

Processoperatörer Den tekniska utvecklingen ställer

Processoperatörer Den tekniska utvecklingen ställer N R 1 2 9 1 6 J A N U A R I E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Processoperatörer Den tekniska utvecklingen ställer högre och högre krav på kompetens. Tord Åhl och Mikael Strömbäck

Läs mer

Stort intresse 31 december stänger Bolagshotellet i Malmberget.

Stort intresse 31 december stänger Bolagshotellet i Malmberget. N R 1 6 2 0 0 9 9 O K T O B E R E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Stort intresse 31 december stänger Bolagshotellet i Malmberget. För att ge invånarna möjlighet att se insidan öppnades

Läs mer

Utmaningar för framtiden Kiruna Gruva

Utmaningar för framtiden Kiruna Gruva Utmaningar för framtiden Kiruna Gruva 1. Skivrasbrytning Historik KUJ Monica 2. Produktionsutmaningar KUJ Monica 3. Ny huvudnivå KUJ Monica 4. Seismiskt aktiv gruva Christina 5. Bergförstärkning förr och

Läs mer

N R 6 2 0 0 9 2 7 M A R S E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B

N R 6 2 0 0 9 2 7 M A R S E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B N R 6 2 0 0 9 2 7 M A R S E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B LKABs Bergarbetarutbildning har utformats i ett bra samarbete mellan linjen och företagets stödfunktioner. Sedan i höstas

Läs mer

Nordväst LKABs markundersökningar vid Luossavaara i Kiruna

Nordväst LKABs markundersökningar vid Luossavaara i Kiruna N R 11 2 0 0 9 5 J U N I E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Nordväst LKABs markundersökningar vid Luossavaara i Kiruna visar att ny bebyggelse bör placeras längre västerut. Området

Läs mer

LKAB begränsar produktionen Den sviktande järnmalmsmarknaden

LKAB begränsar produktionen Den sviktande järnmalmsmarknaden N R 7 2 0 0 9 3 A P R I L E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B LKAB begränsar produktionen Den sviktande järnmalmsmarknaden tvingar LKAB till åtgärder och kraftiga produktions neddragningar

Läs mer

Slam förstör pumparna

Slam förstör pumparna N R 9 2 0 0 9 8 M A J E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Slam förstör pumparna Slam förs av naturliga orsaker med gruvvattnet till bassängerna och pump stationerna. Det är hanterbart

Läs mer

Arbetsmiljö och hälsa LKAB

Arbetsmiljö och hälsa LKAB Arbetsmiljö och hälsa LKAB Kärnan i LKAB LKAB grundades 1890 och ägs av svenska staten. Detta gör oss unika: Långsiktiga kundrelationer Medarbetarnas kunskap och kompetens Magnetit LKAB Green Pellets

Läs mer

178 ton Så mycket vägde den gamla manteln och bärringarna i

178 ton Så mycket vägde den gamla manteln och bärringarna i N R 1 0 2 0 0 9 2 0 M A J E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B 178 ton Så mycket vägde den gamla manteln och bärringarna i Svappavaara kulsinterverk. Nu har de bytts ut tillsammans med

Läs mer

Ny lossningsterminal Under två veckor har en kapacitetshöjning

Ny lossningsterminal Under två veckor har en kapacitetshöjning N R 1 6 2 0 0 8 2 4 O K T O B E R E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Ny lossningsterminal Under två veckor har en kapacitetshöjning av Svappavaara lossningscentral genomförts. Anledningen

Läs mer

N R M A R S E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B. flera gånger per vecka och mycket varierande arbetsuppgifter är

N R M A R S E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B. flera gånger per vecka och mycket varierande arbetsuppgifter är N R 6 2 0 0 8 2 8 M A R S E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Resursstyrkan De är flexibla som få och stortrivs. Nya arbetskamrater flera gånger per vecka och mycket varierande arbetsuppgifter

Läs mer

för den ökade kapaciteten för uppfordringsanläggningarna i Kiruna. Det återstartade B7-spelet till höger är en del i uppgraderingen.

för den ökade kapaciteten för uppfordringsanläggningarna i Kiruna. Det återstartade B7-spelet till höger är en del i uppgraderingen. N R 2 2 0 0 8 1 F E B R U A R I E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B SIDAN 8 för den ökade kapaciteten för uppfordringsanläggningarna i Kiruna. Det återstartade B7-spelet till höger

Läs mer

En tragisk dödsolycka inträffade i Malmberget på tisdag 18 maj.

En tragisk dödsolycka inträffade i Malmberget på tisdag 18 maj. N R 5 2 0 1 0 2 1 M A J E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B En tragisk dödsolycka inträffade i Malmberget på tisdag 18 maj. Två personer omkom i samband med byggjobb på den nya huvudnivån.

Läs mer

Leveranser och produktion LKABs nye vd Lars-Eric Aaro ser

Leveranser och produktion LKABs nye vd Lars-Eric Aaro ser N R 1 2 0 1 0 2 2 J A N U A R I E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Leveranser och produktion LKABs nye vd Lars-Eric Aaro ser ljust på framtiden. Marknaden förbättras, både i Europa,

Läs mer

N R 1 5 2 0 0 8 1 0 O K T O B E R E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B

N R 1 5 2 0 0 8 1 0 O K T O B E R E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B N R 1 5 2 0 0 8 1 0 O K T O B E R E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Dammsugare och dyslanstvätt Kenneth Strande arbetar med MK3:s rökgasrening. Genom flera olika förslag har han skapat

Läs mer

N R 1 0 2 0 0 8 2 3 M A J E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B. lastning och bergtransport i Malmberget har haft en friskvårdsdag

N R 1 0 2 0 0 8 2 3 M A J E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B. lastning och bergtransport i Malmberget har haft en friskvårdsdag N R 1 0 2 0 0 8 2 3 M A J E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Friskvård och inspiration 150 anställda inom lastning och bergtransport i Malmberget har haft en friskvårdsdag SIDAN 9

Läs mer

Dåligt väder hindrade inte LKABs medarbetare med

Dåligt väder hindrade inte LKABs medarbetare med N R 6 2 0 1 0 1 8 J U N I E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Dåligt väder hindrade inte LKABs medarbetare med 6 familjer från att trivas, umgås, tävla, lyssna på bra musik och heja

Läs mer

LKAB 2011. Lars-Eric Aaro. Vd och koncernchef PERFORMANCE IN IRONMAKING

LKAB 2011. Lars-Eric Aaro. Vd och koncernchef PERFORMANCE IN IRONMAKING LKAB 2011 Lars-Eric Aaro Vd och koncernchef Resultat 2011 Omsättning Rörelseresultat Rekord 31 122 Mkr 14 705 Mkr + 9% + 19 % Marknad 2011 Marknad 2011 - Råstålsproduktion i världen Miljoner ton per månad

Läs mer

Nu blickar vi framåt Närmare 200 personer arbetar med

Nu blickar vi framåt Närmare 200 personer arbetar med N R 5 2 0 0 8 1 4 M A R S E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Nu blickar vi framåt Närmare 200 personer arbetar med SIDAN 4 att återuppbygga och driftsätta ställverket i anrikningen

Läs mer

Malmberget igång. Projektet ska vara färdigt år 2013 och sakta men säkert ska den nya huvudnivån ta över efter den gamla på M1000.

Malmberget igång. Projektet ska vara färdigt år 2013 och sakta men säkert ska den nya huvudnivån ta över efter den gamla på M1000. N R 3 2 0 1 0 1 9 M A R S E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B M1250 Under året kör vissa fasta anläggningar på nya huvudnivån i Malmberget igång. Projektet ska vara färdigt år 2013

Läs mer

Riktlinjer för första hjälpen och krishantering

Riktlinjer för första hjälpen och krishantering 2008-01-01 Definition Insatser som krävs vid en dramatisk händelse som en olycka, brand eller rån vilka kan få stora konsekvenser på arbetsplatsen eller verksamheten. Det omfattar även händelser i medarbetares

Läs mer

producerades de första pelletsen i det nya verket i Kiruna. Visserligen

producerades de första pelletsen i det nya verket i Kiruna. Visserligen N R 7 2 0 0 8 11 A P R I L E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Kulor från KK4 Långfredagen 2008 var en historisk dag. Då producerades de första pelletsen i det nya verket i Kiruna.

Läs mer

Mer efterfrågan Järnmalmsefterfrågan har förbättras för LKAB

Mer efterfrågan Järnmalmsefterfrågan har förbättras för LKAB N R 1 2 2 0 0 9 1 8 J U N I E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Mer efterfrågan Järnmalmsefterfrågan har förbättras för LKAB 3 och vi har fått in fler order och förfrågningar än på

Läs mer

Miljöpolicy. Vi är ett företag som verkar för en bättre miljö genom att ständigt värdera det vi gör utifrån dess miljöpåverkan.

Miljöpolicy. Vi är ett företag som verkar för en bättre miljö genom att ständigt värdera det vi gör utifrån dess miljöpåverkan. Miljöpolicy Vi är ett företag som verkar för en bättre miljö genom att ständigt värdera det vi gör utifrån dess miljöpåverkan. Vi ska därför Öka kunskapen och höja medvetandet kring miljöfrågor hos alla

Läs mer

Produktionsrekord igen! När siffrorna för 2007

Produktionsrekord igen! När siffrorna för 2007 N R 1 2 0 0 8 1 8 J A N U A R I E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Produktionsrekord igen! När siffrorna för 2007 SIDAN nu har summerats visar det sig att en rad fina resultat åstadkommits.

Läs mer

Bildhistoria Närmare 36 000 av LKABs historiska fotografier SIDAN

Bildhistoria Närmare 36 000 av LKABs historiska fotografier SIDAN N R 8 2 0 0 8 2 5 A P R I L E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Bildhistoria Närmare 36 000 av LKABs historiska fotografier SIDAN 6 från Malmberget doneras till Gelllivare bildarkiv.

Läs mer

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap }

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap } { ledarskap } STRESS ÄR ETT VAL! SLUTA SÄTTA PLÅSTER PÅ DINA SYMPTOM NÄR DU ÄR STRESSAD. LÖS PROBLEMEN VID KÄLLAN ISTÄLLET OCH FUNDERA ÖVER VILKA VAL DU GÖR SOM CHEF. E n undersökning visar att 70 procent

Läs mer

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Har du koll på fördelarna med rätt fart? I detta häfte finns bra argument för varför vi som kör lastbil ska hålla hastighetsgränserna och

Läs mer

BRYTNING SÅ BRYTS MALMEN

BRYTNING SÅ BRYTS MALMEN BRYTNING SÅ BRYTS MALMEN När LKAB levererar Performance in Ironmaking får stålverkskunderna en ökad effektivitet i sina processer. Det börjar med brytningen av den unika magnetiten i LKAB:s gruvor i Kiruna,

Läs mer

Ordning ger tid KGS Mekaniska satsar nu extra mycket energi

Ordning ger tid KGS Mekaniska satsar nu extra mycket energi N R 2 2 0 0 9 3 0 J A N U A R I E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Ordning ger tid KGS Mekaniska satsar nu extra mycket energi för att skapa ordning och reda i de olika verkstadshallarna.

Läs mer

Bergmekaniska utmaningar för LKAB

Bergmekaniska utmaningar för LKAB Bergmekaniska utmaningar för LKAB Lars Malmgren 2010-04-15 Kärnavfallsrådet öppet rådsmöte den 15 april 2010 Allmänt om LKAB Bergmekanik Innehåll Bergmekaniska utmaningar Gruvseismicitet Svaga bergarter

Läs mer

N R 9 2 0 0 8 9 M A J E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B. i Svappavaara, och ett viktigt steg är taget mot enprodukt-

N R 9 2 0 0 8 9 M A J E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B. i Svappavaara, och ett viktigt steg är taget mot enprodukt- N R 9 2 0 0 8 9 M A J E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Flotationen klar 21 maj invigs den nya flotationsanläggningen i Svappavaara, och ett viktigt steg är taget mot enprodukt- SIDAN

Läs mer

Se upp! Råd och anvisningar till dig som arbetar på spårområde

Se upp! Råd och anvisningar till dig som arbetar på spårområde Se upp! Råd och anvisningar till dig som arbetar på spårområde 1 Säkerheten kommer först! Jernhusen sätter säkerheten främst i alla avseenden. Säkerheten är alltid prioriterad, även framför att färdigställa

Läs mer

2011 ett historiskt LKAB-år

2011 ett historiskt LKAB-år NR 10 2011 23 DECEMBER EN TIDNING FÖR MEDARBETARE I LKAB God Jul och Gott Nytt År Foto: Fredrik Alm. 2011 ett historiskt LKAB-år Alla företag i koncernen bidrar sammantaget till ett av de bästa åren i

Läs mer

Lärarhandledning med kopieringsunderlag för elevmaterial BANGOS RESA. En film om säkerhet kring tåg och järnväg.

Lärarhandledning med kopieringsunderlag för elevmaterial BANGOS RESA. En film om säkerhet kring tåg och järnväg. Lärarhandledning med kopieringsunderlag för elevmaterial BANGOS RESA En film om säkerhet kring tåg och järnväg. Banverkets säkerhetsarbete Banverket har som mål att skapa ett transportsystem som både ur

Läs mer

att spara pengar. Det område som det ska sparas mest på är inköp med nye inköpschefen Tage Lundin i spetsen.

att spara pengar. Det område som det ska sparas mest på är inköp med nye inköpschefen Tage Lundin i spetsen. N R 1 5 2 0 0 9 2 5 S E P T E M B E R E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Kostnadsjakt LKAB befinner sig i en situation som gör att varje ton järnmalm som produceras säljs men till

Läs mer

Råd och skyddsanvisningar. För dig som ska arbeta inom Trafikverkets spårområde

Råd och skyddsanvisningar. För dig som ska arbeta inom Trafikverkets spårområde Råd och skyddsanvisningar För dig som ska arbeta inom Trafikverkets spårområde Arbetsmiljölagen Utdrag ur arbetsmiljölagen 3 kapitlet 2 Arbetsgivaren skall vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga

Läs mer

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Fall 4

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Fall 4 Sid 1 av 9 De föreskrifter från Arbetsmiljöverket som gäller för verksamheten är viktiga underlag vid undersökning av arbetsmiljön. Föreskrifterna AFS 2012:2 Belastningsergonomi handlar om hur arbete ska

Läs mer

Rutiner för systematiskt arbetsmiljöarbete Antagen av Direktionen 010919 Reviderad av Cesam 080214

Rutiner för systematiskt arbetsmiljöarbete Antagen av Direktionen 010919 Reviderad av Cesam 080214 Rutiner för systematiskt arbetsmiljöarbete Antagen av Direktionen 010919 Reviderad av Cesam 080214 Följande rutiner finns inom Sydskånska gymnasiet för att signaler om fysisk- och psykosocial ohälsa och

Läs mer

6.3 Rutiner vid utredning av arbetsolycksfall, 0-skador, färdolycksfall och tillbud samt anmälan av arbetssjukdom

6.3 Rutiner vid utredning av arbetsolycksfall, 0-skador, färdolycksfall och tillbud samt anmälan av arbetssjukdom 1 (6) 6.3 Rutiner vid utredning av arbetsolycksfall, 0-skador, färdolycksfall och tillbud samt anmälan av arbetssjukdom Utredning/syfte Utredning skall återge en inträffad händelse - med beaktande av sådana

Läs mer

Skyddsombudet en arbetskamrat och facklig kompis

Skyddsombudet en arbetskamrat och facklig kompis Ditt skyddsombud Skyddsombudet en arbetskamrat och facklig kompis Ligger du vaken om nätterna och grubblar över hur skyddsombudet har det? Inte det? Byggnads vet i alla fall att många skyddsombud funderar

Läs mer

ARBETSMILJÖ. Rutiner vid utredning av arbetsolycksfall, 0-skador, färdolycksfall, arbetssjukdom, tillbud och riskobservationer. Händelserapportering

ARBETSMILJÖ. Rutiner vid utredning av arbetsolycksfall, 0-skador, färdolycksfall, arbetssjukdom, tillbud och riskobservationer. Händelserapportering 2015-10-14 1(6) Iggesunds Bruk Rutiner vid utredning av arbetsolycksfall, 0-skador, färdolycksfall, arbetssjukdom, tillbud och riskobservationer. Händelserapportering Det är av yttersta vikt att alla arbetsmiljöhändelser

Läs mer

Vet dina arbetskamrater vad de ska göra om något händer dig?

Vet dina arbetskamrater vad de ska göra om något händer dig? Vet dina arbetskamrater vad de ska göra om något händer dig? Med första hjälpen menas de hjälpinsatser som måste vidtas direkt då en person skadats eller blivit akut sjuk. Det kan röra sig om att hålla

Läs mer

Reviderad (6)

Reviderad (6) 1(6) 2(6) HR-enheten Rutin för anmälan av arbetsskador och tillbud Anmälan, åtgärder och uppföljning av arbetsskador och tillbud är en viktig del av Svedala kommuns systematiska arbetsmiljöarbete. Det

Läs mer

Sporthallen i Malmberget

Sporthallen i Malmberget Sporthallen i Malmberget Maria Holmström 1 Innehållsförteckningen Inledning. Syfte. Bakgrund. Mål. Min vision. Bilder på Sporthallen. Sid:3 Sid:3 Sid:4 Sid:5-6 Sid:7 Sid:8-9 2 Indelning Den här rapporten

Läs mer

TILLBUD, ARBETSSKADOR och OLYCKSFALL

TILLBUD, ARBETSSKADOR och OLYCKSFALL TILLBUD, ARBETSSKADOR och OLYCKSFALL Vad är ett tillbud? Tillbud är en händelse som skulle ha kunnat medföra en arbetsskada. Det är ofta en ren tillfällighet som spelat in att det inte uppstod en skada.

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Högskolan i Gävle 2011-11-23 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Enligt arbetsmiljölagen 3 kap 2 skall arbetsgivaren vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa

Läs mer

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels. Välkommen som skyddsombud

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels. Välkommen som skyddsombud Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Välkommen som skyddsombud Skyddsombuden har verkat i över 100 år med att förbättra arbetsmiljön i Sverige. En bra arbetsmiljö kräver både samverkan och

Läs mer

Stigbergsgaraget. Byggstart: Hösten 2013 Invigning: År 2015. www.stockholmparkering.se

Stigbergsgaraget. Byggstart: Hösten 2013 Invigning: År 2015. www.stockholmparkering.se Stigbergsgaraget Byggstart: Hösten 2013 Invigning: År 2015 www.stockholmparkering.se Stockholm växer så det knakar Mycket talar för att Stockholms stads befolkning kommer att ha nått miljonsträcket år

Läs mer

tränings anläggningar, men en träningsstation mitt i verksamheten är nytt. I MK3 och BUV:s gemensamma kontrollrum där Håkan Johansson-

tränings anläggningar, men en träningsstation mitt i verksamheten är nytt. I MK3 och BUV:s gemensamma kontrollrum där Håkan Johansson- N R 4 2 0 1 0 1 6 A P R I L E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Träningspaus LKAB erbjuder redan sina anställda att träna på en rad tränings anläggningar, men en träningsstation mitt

Läs mer

Tal av vd Lars-Erik Aaro på LKAB:s årsstämma den 27 april 2011 på Luleå tekniska universitet

Tal av vd Lars-Erik Aaro på LKAB:s årsstämma den 27 april 2011 på Luleå tekniska universitet Tal av vd Lars-Erik Aaro på LKAB:s årsstämma den 27 april 2011 på Luleå tekniska universitet 2010 fyllde LKAB 120 år. Det är i sig fantastiskt. Nästan svårt att förstå... 120 år. Man måste stanna upp lite

Läs mer

Nu är det på riktigt, säger LKABs tf VD Lars-Eric Aaro. Här tillsammans med infrastrukturministern Åsa Thorstensson som invigde bygget.

Nu är det på riktigt, säger LKABs tf VD Lars-Eric Aaro. Här tillsammans med infrastrukturministern Åsa Thorstensson som invigde bygget. N R 1 4 2 0 0 9 11 S E P T E M B E R E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Bygget av nya järnvägen invigt Den nya järnvägen blir det hittills största projektet i Kirunas samhällsomvandling,

Läs mer

Denna checklista är framtagen som grund för dialog om arbetsmiljön vid inspektion på bemanningsföretag.

Denna checklista är framtagen som grund för dialog om arbetsmiljön vid inspektion på bemanningsföretag. Checklista Uthyrning av arbetskraft Denna checklista är framtagen som grund för dialog om arbetsmiljön vid inspektion på bemanningsföretag. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete

Läs mer

Rutin för anmälan av tillbud, arbetsskada och riskobservation

Rutin för anmälan av tillbud, arbetsskada och riskobservation Rutin för anmälan av tillbud, arbetsskada och riskobservation DOKUMENTNAMN GILTIGHETSPERIOD tillsvidare DOKUMENTTYP Rutin BESLUTAT/ANTAGET DOKUMENTÄGARE Pajala kommun VERSION DOKUMENTANSVARIG HR & ekonomi

Läs mer

Frågor och svar angående om bygget av Stigbergsgaraget

Frågor och svar angående om bygget av Stigbergsgaraget Frågor och svar angående om bygget av Stigbergsgaraget Den 15 oktober 2013 hade projektledningen för bygget av Stigbergsgaraget två möten med de boende och företagare som bor och verkar vid Stigberget.

Läs mer

Tack för att Du/Ni ställer upp som handledare för våra elever.

Tack för att Du/Ni ställer upp som handledare för våra elever. Information till handledare Tack för att Du/Ni ställer upp som handledare för våra elever. Detta blad lämnas direkt till PRAOplatsen. * Efter avslutad praoperiod, lämnas bladet åter ifyllt till eleven.

Läs mer

En säkrare arbetsdag för dig som är bemanningsanställd

En säkrare arbetsdag för dig som är bemanningsanställd En säkrare arbetsdag för dig som är bemanningsanställd 1 Du har rätt till en säker arbetsdag Bemanningsanställd, inhyrd eller konsult. Titlarna kan skilja sig åt men uppdraget är detsamma att utföra sitt

Läs mer

Krisplan för Mönsteråsgymnasiet/Komvux

Krisplan för Mönsteråsgymnasiet/Komvux Reviderad 20150824 Krisplan för Mönsteråsgymnasiet/Komvux I händelse av svår olycka, dödsfall eller annan kris inom Mönsteråsgymnasiet/Komvux. Innehåll: 1. Inledning 2. Bakgrund och syfte 3. Några begrepp

Läs mer

KRISPLAN FÖR VIKSÄNGSSKOLAN

KRISPLAN FÖR VIKSÄNGSSKOLAN VÄSTERÅS STAD 2013-10-15 1(8) Krisplan för KRISPLAN FÖR VIKSÄNGSSKOLAN I samband med svår olycka eller dödsfall gällande elever och medarbetare VÄSTERÅS STAD 2013-10-15 2(8) Krisplan för Innehållsförteckning

Läs mer

Råd och. skyddsanvisningar

Råd och. skyddsanvisningar Råd och skydds- Råd anvisningar och skyddsanvisningar för dig som ska arbeta inom Banverkets spårområde för dig som ska arbeta inom Banverkets spårområde Arbetsmiljölagen Utdrag ur arbetsmiljölagen 3 kapitlet

Läs mer

N R 8 2 0 0 4 7 M A J E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B

N R 8 2 0 0 4 7 M A J E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B N R 8 2 0 0 4 7 M A J E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B vecko bladet LKABs stipendiater fick diplom och blomster på Bolagsstämmomiddagen den 28 april. Kulturstipendiet delades av

Läs mer

Delegering av arbetsmiljö 2016

Delegering av arbetsmiljö 2016 Tjänsteskrivelse 1 (1) 2015-10-30 FHN 2015.0027 Handläggare Ulrika Lundgren Folkhälsonämnden Delegering av arbetsmiljö 2016 Sammanfattning Enligt AFS 2001:1 ska arbetsgivaren fördela uppgifterna i verksamheterna

Läs mer

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun PERSONALENHETEN 2009-09-28 1 (5) Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun Detta dokument fastställer rutiner samt reder ut ansvarsförhållanden för arbetsmiljöarbetet inom Enköpings

Läs mer

Assistansia AB betalar portot. Frankeras ej. Kundnummer 20471619. Assistansia AB. 708 00 Örebro. Svarspost

Assistansia AB betalar portot. Frankeras ej. Kundnummer 20471619. Assistansia AB. 708 00 Örebro. Svarspost Assistansia AB Svarspost Kundnummer 20471619 708 00 Örebro Frankeras ej. Assistansia AB betalar portot. Assistansia AB arbetar med Personlig assistans för funktionshindrade. Det är kundernas önskemål som

Läs mer

Svar på inspektionsmeddelande

Svar på inspektionsmeddelande VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Vård- och omsorgsnämndens handling nr 4/2007 SVAR INSPEKTIONSMEDDELANDE 1 (6) Vår handläggare Ert datum Er beteckning Jan Nilsson, utredare 2006-11-23 AILI 2006/31728 Arbetsmiljöverket

Läs mer

Drogpolicy. Dorotea kommun. Antagen av Kommunfullmäktige den , 52

Drogpolicy. Dorotea kommun. Antagen av Kommunfullmäktige den , 52 Drogpolicy för ANSTÄLLDA INOM Dorotea kommun Antagen av Kommunfullmäktige den 2005-12-13, 52 Inledning Detta dokument ersätter Drogpolicydokument för Dorotea kommun som utarbetades under 1995. Denna policy

Läs mer

Ansvar och befogenhet i arbetsmiljön

Ansvar och befogenhet i arbetsmiljön Ansvar och befogenhet i arbetsmiljön 2 Arbetsgivaren ansvarar för arbetsmiljön Det är alltid arbetsgivaren som ansvarar för att arbetstagarna ska kunna utföra sina arbetsuppgifter utan att bli skadade

Läs mer

Se till att du vet var och vilka riskerna är!

Se till att du vet var och vilka riskerna är! Förebygg våld och hot i arbetsmiljön. Det går att skydda sig mot våld och hot i arbetet. Broschyren bygger på Arbetsmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön AFS 1993:2. Reglerna säger att Arbetsgivaren

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

NÄR ÄR DET DAGS ATT SÄLJA OCH FLYTTA?

NÄR ÄR DET DAGS ATT SÄLJA OCH FLYTTA? NÄR ÄR DET DAGS ATT SÄLJA OCH FLYTTA? Tillsammans tar vi nästa steg i Malmbergets samhällsomvandling Tillsammans kan vi, invånarna, näringslivet, kommunen och LKAB, genomföra samhällsomvandlingen på ett

Läs mer

Välkomna till informationsmöte!

Välkomna till informationsmöte! Välkomna till informationsmöte! Ekonomiska föreningen Bredsätra 2008-03-13 På dagordningen Uppgradering av kabel-tv, kl 19-20 Ny sophantering i området, kl 20-21 Kabel-tv Redovisning av enkätsvar Information

Läs mer

Sprängningar i Henriksdalsberget

Sprängningar i Henriksdalsberget Sprängningar i Henriksdalsberget Vi vet att det kan vara ansträngande att bo på Henriksdalsringen just nu 40 meter ner i berget byggs en miljösatsning för framtiden Vi vet att det kan vara ansträngande

Läs mer

Våld och hot på jobbet. kartlägg riskerna

Våld och hot på jobbet. kartlägg riskerna Våld och hot på jobbet kartlägg riskerna Förebygg våld och hot i arbetsmiljön. Det går att skydda sig mot våld och hot i arbetet. Broschyren bygger på Arbetsmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön

Läs mer

Enkät Frågor om projektarbete. Frågor om hot och våld. Framtagen av projektgruppen Bättre beredd än rädd. Mars 2012

Enkät Frågor om projektarbete. Frågor om hot och våld. Framtagen av projektgruppen Bättre beredd än rädd. Mars 2012 Enkät Frågor om projektarbete. Frågor om hot och våld. Framtagen av projektgruppen Bättre beredd än rädd. Mars 2012 Inledande frågor 1. Var arbetar du? (1) Namn på arbetsplatsen (2) Namn på arbetsplatsen

Läs mer

ISS får golven att glänsa Marlene Nilsson och SIDAN

ISS får golven att glänsa Marlene Nilsson och SIDAN N R 1 3 2 0 0 8 1 2 S E P T E M B E R E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B ISS får golven att glänsa Marlene Nilsson och Camilla Karlsson arbetar för ISS i Malmberget. De utgör tillsammans

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

Riktlinjer vid olyckor, allvarliga tillbud eller dödsfall på arbetsplatsen.

Riktlinjer vid olyckor, allvarliga tillbud eller dödsfall på arbetsplatsen. Riktlinjer vid olyckor, allvarliga tillbud eller dödsfall på arbetsplatsen. Innehåll Situationer som kan utlösa krisreaktioner... 1 Andra händelser som kan innebära stark psykisk påfrestning... 1 Krisreaktioner...

Läs mer

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba Min arbetsplats Här fyller du i information om din arbetsplats. Arbetsplats:... Adress:... Handledare:... Telefonnummer:... Annan kontaktperson:...

Läs mer

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas Vem är ansvarig för arbetsmiljön? 1 Med arbetsmiljö menas fysiska psykologiska sociala förhållanden på arbetsplatsen Vi kommer att fokusera på de fysiska arbetsmiljöriskerna och hur de åtgärdas. 2 1 Lagstiftning

Läs mer

Så vill och kan Arbetsmiljöverket förhindra olyckor!

Så vill och kan Arbetsmiljöverket förhindra olyckor! Så vill och kan Arbetsmiljöverket förhindra olyckor! (I huvudet på en arbetsmiljöinspektör) Så vill och kan Arbetsmiljöverket förhindra olyckor! Claes Petersén, Falun 2011-03-09 1 Så vill och kan vi förebygga

Läs mer

SIMNING KRISPLAN. Alla inom simsektionen ska känna till beredskapsplanen, vad den innehåller och hur den ska användas.

SIMNING KRISPLAN. Alla inom simsektionen ska känna till beredskapsplanen, vad den innehåller och hur den ska användas. SIMNING KRISPLAN INLEDNING Denna plan ska vara en hjälp för simsektionens styrelse, tränare, och ledare, då hot, våld, sexuella trakasserier, olycka eller dödsfall inträffar och där simsektionens barn,

Läs mer

Handlingsplan hot och våld, Uddevalla gymnasieskola

Handlingsplan hot och våld, Uddevalla gymnasieskola Handlingsplan hot och våld, Uddevalla gymnasieskola I samhället i stort och på arbetsplatser förekommer idag situationer där arbetstagare och elever utsätts för våld eller hot om våld. Våld och hot i arbetsmiljön

Läs mer

KRISHANTERING Handlingsplan vid olyckor, katastrofer, dödsfall

KRISHANTERING Handlingsplan vid olyckor, katastrofer, dödsfall KRISHANTERING Handlingsplan vid olyckor, katastrofer, dödsfall Ebersteinska gymnasiet Innehåll Telefonlista... 3 Krissituation handlingsplan... 4 Handlingsplan... 4 Information och kontakt med massmedia...

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna

Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna 1 (5) Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna Till: Delges: Enligt sändlista Linda Dahlström Natasha Lyckholm Lars-Ola Särkimukka Johan

Läs mer

Välkommen! presenterar Den förtrollade sparven. En japansk folksaga dramatiserad för dockteater i teaterbussen

Välkommen! presenterar Den förtrollade sparven. En japansk folksaga dramatiserad för dockteater i teaterbussen Ludgo 26 juni 2015 presenterar Den förtrollade sparven En japansk folksaga dramatiserad för dockteater i teaterbussen Det var en gång för länge sedan långt borta i Japan. Där bodde en gubbe och en gumma

Läs mer

2013-03-22 1 Group Quality - Environment, Health and Safety

2013-03-22 1 Group Quality - Environment, Health and Safety 2013-03-22 1 Ovakos större tillverkningsenheter Hofors Hällefors Imatra Smedjebacken Boxholm Fakta 2011 Produktionskapacitet 1,3 miljoner ton stål 3. 200 anställda Omsättning 1 121 miljoner E 2013-03-22

Läs mer

Samhällsomvandling Kiruna

Samhällsomvandling Kiruna Mikael Westerlund T f Avdelningschef Samhällsomvandling Kiruna Gruvnäringen och regionens betydelse Sedan 2007 har LKAB och Boliden levererat in till statskassan drygt 18 miljarder kronor i företagsskatt.

Läs mer

November 2013. September 2013. Medborgarpanel 6. Kollektivtrafik

November 2013. September 2013. Medborgarpanel 6. Kollektivtrafik November 2013 September 2013 Medborgarpanel 6 Kollektivtrafik 1 Inledning Landstinget Kronoberg har utöver det huvudsakliga uppdraget att bedriva hälso- och sjukvård även uppdrag inom andra områden, som

Läs mer

Rutin/checklista för brand, första hjälpen och krishantering inom avdelningen Omvårdnad

Rutin/checklista för brand, första hjälpen och krishantering inom avdelningen Omvårdnad Systematiskt arbetsmiljöarbete 2015-10-12 (5) Rutin/checklista för brand, första hjälpen och krishantering inom avdelningen Omvårdnad Arbetarskyddsstyrelsen har i sina föreskrifter (AFS 1999:7) fastslagit

Läs mer

AttraktivtArbete. Anställda vill göra ett bra arbete

AttraktivtArbete. Anställda vill göra ett bra arbete AttraktivtArbete En kompetensmiljö för attraktivt arbete 2010 #1 Anställda vill göra ett bra arbete Det är viktigt att känna att man gör ett bra arbete och att det man gör är viktigt. Dessa två saker är

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 10 Fredag den 18 mars 2011. Gruva stängs i Svappavaara. måste stängas. Per-Erik Lindvall är besviken.

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 10 Fredag den 18 mars 2011. Gruva stängs i Svappavaara. måste stängas. Per-Erik Lindvall är besviken. LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 10 Fredag den 18 mars 2011 Gruva stängs i Svappavaara NORRBOTTEN Gruvföretaget LKAB måste stänga Gruvbergsgruvan i Svappavaara. Det har Miljööverdomstolen bestämt. -100 personer förlorar

Läs mer

Rutin vid avvikelsehantering gällande hälso- och sjukvård

Rutin vid avvikelsehantering gällande hälso- och sjukvård Rutin vid avvikelsehantering gällande hälso- och sjukvård Skapad av: MAS MAR Beslutad av: Gäller från: 2004-04-04 Reviderad den: 2011-11-30 Diarienummer: Inledning Hälso- och sjukvårdslagen ställer krav

Läs mer

Avtal om användande av personlig skyddsutrustning

Avtal om användande av personlig skyddsutrustning Avtal om användande av personlig skyddsutrustning Jag har mottagit den personliga skyddsutrustningen i bilaga 1.1. Jag har fått information om när den ska användas Jag är personligen ansvarig för att utrustningen

Läs mer

Ergonomi i lager och förråd En hjälp att upptäcka risker för arbetsskador vid felaktig plockning och hantering av gods.

Ergonomi i lager och förråd En hjälp att upptäcka risker för arbetsskador vid felaktig plockning och hantering av gods. Ergonomi i lager och förråd En hjälp att upptäcka risker för arbetsskador vid felaktig plockning och hantering av gods. Arbetsmiljölagen: Ansvaret för arbetsmiljön åvilar i första hand arbetsgivaren som

Läs mer

Läxa till torsdag v. 48

Läxa till torsdag v. 48 Läxa till torsdag v. 48 Du ska repetera det vi arbetat med på lektionerna. Till din hjälp har du ett antal frågor och fakta som jag gått igenom i skolan. Det blir ett skriftligt läxförhör på torsdag. Lycka

Läs mer

Riktlinjer för representation, uppvaktning och gåvor

Riktlinjer för representation, uppvaktning och gåvor 1 (6) Typ: Riktlinje Giltighetstid: Tills vidare Version: 1.0 Fastställd: KF 2012-12-12, 122 Uppdateras: Riktlinjer för representation, uppvaktning och gåvor Innehållsförteckning 1. Allmänt om representation

Läs mer

MISSBRUKSPROGRAM LYSEKILS KOMMUN

MISSBRUKSPROGRAM LYSEKILS KOMMUN MISSBRUKSPROGRAM LYSEKILS KOMMUN POLICY Missbruk av alkohol och droger är ingen privat angelägenhet. Effekterna av missbruk hos en medarbetare skapar problem även på arbetsplatsen. Arbetsprestation, säkerhet

Läs mer