N R O K T O B E R E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "N R 1 5 2 0 0 8 1 0 O K T O B E R E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B"

Transkript

1 N R O K T O B E R E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Dammsugare och dyslanstvätt Kenneth Strande arbetar med MK3:s rökgasrening. Genom flera olika förslag har han skapat en hälsosammare arbetsmiljö för sig själv och för sina medarbetare. SIDAN 6 V B t a r p u l s e n 2 N y u t b i l d n i n g 8 f y r a f e s t k v ä l l a r 1 0

2 Veckobladet tar pulsen på Mats Pettersson Mats Pettersson Ny bergarbetarutbildning, satsning på rekrytering av kvinnor och färre antal långtidssjukskrivna än någonsin. Personaldirektör Mats Pettersson svarar här på 10 frågor om aktuella områden i personalarbetet. 1. Vilka arbetsuppgifter står överst på din agenda i denna stund? Säkerhetsarbetet och den långsiktiga kompetensförsörjningen är det som är viktigast. Vi har för många olyckor, även om trenden är sjunkande. Engagemanget hos oss alla för att eliminera och hantera risker behöver öka. Vad gäller kompetensförsörjningen arbetar vi med att säkerställa intresset för LKAB, att vi är attraktiva som arbetsgivare. Vi ökar till exempel vårt engagemang i skolor och kompetenssäkrar våra anställda. Ett konkret exempel på hur vi ökar säkerheten och tryggar kompetensen är vår egen bergarbetarutbildning som startar i höst där vi inför en modell för att kvalificera och kvalitetssäkra eleverna både teoretiskt och praktiskt. 2. Hur ser LKABs åldersstruktur ut idag? Den är sjunkande till följd av generationsväxlingen som pågår. Medelåldern är 44 år. 3. Vi märker att många arbetskamrater går i pension, ersätts alla? Varje år går ungefär 100 personer i pension men alla ersätts inte, ibland kan vi effektivisera genom att omfördela uppgifter. Vi ska alltid ifrågasätta om tjänsten behövs och bygga ett LKAB som håller även när konjunkturen viker neråt. 4. Varför vill LKAB öka antalet kvinnor och hur går det? Vi ligger på 12,6 procent totalt och målet på 13 procent är inom räckhåll. Hittills i år är 30 procent av de nyanställda kvinnor, mycket tack vare vår långsiktighet med bland annat utbildningar som vi har gjort attraktiva för alla. Mångfald förbättrar prestationen och kvinnor är generellt mindre riskbenägna än män. LKAB är en arbetsplats som passar både kvinnor och män. 5. Vad skall man satsa på för att få jobb i LKAB? De stora yrkesgrupperna är bergarbetare, operatörer, mekaniker och elektriker. Vi har mer än 240 olika yrken i LKAB som kräver utbildning på olika nivåer och med olika inriktning. Det viktigaste är att utbilda sig, med godkända betyg, sköta sin hälsa och ha en vilja och ett engagemang som passar in i LKAB. VECKOBLADET information till medarbetare i LKAB. Utges av LKAB Communication. Utkommer varannan helgfri fredag med sommaruppehåll. Får citeras, ange källan. Redaktion: Kajsa Lindmark, , Christina Niemi Autio, E-post: veckobladet.lkab@lkab.com, Internet: Ansvarig utgivare: Tore Fällén, Box 952, Luleå. Ombrytning: imega promotion, Gällivare. Tryck: Tryckpoolen AB, Luleå.

3 6. Kompetensutveckling för medarbetare, vad innebär det för dig? Att lära sig att utföra dagens eller ett framtida arbete bättre. Hur kompetensutvecklingen går till varierar, det kan vara allt från en kurs om säkrare arbetssätt till att delta i en förbättringsgrupp eller att praktisera på en annan arbetsplats. Det handlar mycket om att utveckla vilja, engagemang och förmåga. Att ständigt lära sig är ett sätt att hålla sig anställningsbar och ger möjligheter till att få ökat ansvar. 7. Varför skall man ha en befattningsbeskrivning och utvecklingssamtal? Det skapar tydlighet. Alla i företaget ska ha klart för sig vilken roll man har, det framgår bland annat av befattningsbeskrivningen. Alla har rätt till utvecklingssamtal vilka är till för att stimulera och uppmuntra den egna utvecklingen och att det sker i linje med LKABs behov. 8. Många chefsbefattningar får allt mer ökat administrativt innehåll, vilket ibland påstås påverka driften negativt, kommentar? Det går inte att säkert säga att det blir mer administration men det administrativa arbetet ingår i chefsuppdraget. Är det för mycket måste vi bli bättre på att prioritera och välja bort. Bakom datorn gör vi knappast störst nytta utan det är i möten med människor. Genom att delegera uppgifter finns möjligheter för våra medarbetare att växa och få ett mer innehållsrikt arbete. 9. Hur ser arbetet ut för att få ett friskare LKAB? Det är viktigt att vi alla tar ansvar för vår egen hälsa och håller oss friska. Det är också det enklaste sättet att klara vår utmaning med kompetensförsörjning; att alla anställda arbetar. Vi har 0,9 procent, eller 32 personer, som är långtidssjukskrivna vilket är mycket bra. Även här är det ett långsiktigt arbete som gett resultat. Jag vill särskilt framhålla det samarbete där vi alla; chefer, fack, medarbetare och övriga aktörer, arbetar mot samma mål. 10. Till sist, vad tycker du från din horisont är viktigast just nu? Att vi alla frågar oss vad vi kan göra för att arbeta säkrare och att vi agerar för att ta hand om oss själva och våra medmänniskor. Att vi alla tar till vara de möjligheter som ett arbete i LKAB erbjuder och att vi arbetar tillsammans i hela företaget. Att vi klarar av att leverera till våra kunder och tar vara på dagens goda tider på ett klokt sätt. Vi måste ta långsiktiga beslut som tryggar LKAB för oss och kommande generationer. Rehabkommitémöte under ledning av Mats Pettersson.

4 Deformationer på Sjömalmens liggvägg följs upp Dagbrottets förlängning som uppstår vid brytningen av Sjömalmen vidgas huvudsakligen mot hängväggssidan. Mindre deformationer går också mot liggväggssidan, och övervakningen av dessa utökas nu. Sedan brytningen av Sjömalmen påbörjades för fem år sedan har takskivan successivt spruckit upp och sjunkit ihop på ett kontrollerat sätt. När takskivan kommit ner så påverkas såväl deformationer på hängväggs- som liggväggssidan. Detta är förväntat och därför har också mätpunkter på markytan installerats för att följa deformationernas utveckling så att LKAB kan vidta nödvändiga åtgärder i god tid. Till skillnad från hängväggen som kontinuerligt undermineras när brytningen går djupare och därmed bryts sönder styrs deformationer på liggväggssidan av andra mekanismer. På liggväggen är det snarare malmens stupning som avgör vilken släntvinkeln blir, alltså hur långt ut deformationerna kommer att sträcka sig. Normalt uppstår heller inga större deformationer bakom en slutlig slänt. I n sta l l e r a d e m ä t p u n k t e r Att mätpunkter finns på hängväggens markyta för att följa deformationer är väl känt och dessa kompletteras i den takt deformationerna expanderar. Motsvarande mätpunkter finns även på liggväggssidan och även här har deformationerna följts under många år. Under år 2006 och 2007 kompletterades mätprogrammet med nya mätpunkter vid parkeringen utanför kontorsbyggnaderna FK och Hälsan i anslutning till Sjömalmen. Dessa mätpunkter har nu stabiliserats och LKAB har börjat få mer tillförlitliga mätvärden. Årets mätningar har nu sammanställts och mindre deformationer kan påvisas i området närmast den uppblockade delen av Sjömalmen. R e ko m m e n dat i o n e r Baserat på bland annat dessa mätningar samt att malmen breddas mot liggväggssidan har TG (Teknik Gruva) lämnat en rekommendation till PI (Infrastruktur) att successivt utöka avståndet från parkeringar och annan infrastruktur till det uppblockade hålet till Sjömalmen. I ett första steg bör en mindre stängselflytt göras och under 2009 eventuellt en flytt av vägen närmare kontoret FK.

5 F o rt s att u p p f ö l j n i n g Mätningarna av de installerade mätpunkterna på liggväggen kommer att fortsätta enligt det mätprogram som upprättats och som innebär GPS-inmätning varje kvartal av strategiska punkter. Dessutom kommer LKAB att under oktober månad påbörja installation av samma typ av mätinstrument, extensiometrar, som installerats på hängväggsidan även på parkeringen utanför FK och Hälsan. Denna installation innebär att upp till 100 meter långa borrhål kommer att borras mot Sjömalmen där mätutrustningen installeras för att mycket noggrant kunna följa eventuella rörelser i berget. Uppblockningen av markytan ovanför Sjömalmen fortsätter huvudsakligen mot hängväggssidan, men liggväggen övervakas också. Liggvägg... kallas den del av berget som ligger under malmkroppen. Liggväggen påverkas bara av mindre deformationer närmast malmkroppen. Hängvägg... kallas den sida som ligger ovanpå malmen och därför påverkas mer och mer av deformationerna ju djupare brytningen går.

6 Kenneth Strande. Förslag för en bättre arbetsmiljö För att effektivisera LKABs verksamhet behövs förslagsställare. I MK3 arbetar Kenneth Strande. Han har tagit fram flera lösningar för att förbättra driften av hans skötebarn, rökgasreningen. Något som kanske är världens största dammsugare och en dyslanskärra för att underlätta byte av dyslans i reaktorn är två exempel som sticker ut lite mer än de andra. Ett stort problem är den osläckta kalk som tidigare har spridit sig över rökgasreningsanläggningen vid påfyllning. Kalken är i den formen mycket frätande, vilket gör att det är farligt att få i ögonen eller på huden. Kalken lade sig överallt och det blev aldrig helt rent. Vi försökte sopa ihop den för att sedan bära den nerför trapporna i säckar, säger Kenneth Strande. Miljön krävde ordentlig skyddsutrustning med heltäckande ansiktsmasker, handskar och overaller. G e n v ä g f ö r k a l k e n Med hjälp av kalkdammsugaren kan Kenneth och hans kollegor nu enkelt göra rent kring påfyllningen och på det sättet undvika spridning av kalken. Dammsugaren bygger på ett rörsystem som är draget från reaktorn till olika delar av rökgasreningen där det behövs. Ett munstycke är kopplat till röret. Med hjälp av processfläktarna sugs kalken genom rören till reaktorn och vidare till deponifickan, precis där kalken ska hamna, säger Kenneth Strande. Kenneth Strande kom på idén med kalk-dammsugaren och lämnade in ett förslag till Förslagsverksamheten. Ledningen monterades upp och förbättrade direkt arbetsmiljön för de anställda vid rökgasreningen i MK3. Därefter behandlades förslaget och belönades. M i n d r e s l i t En dyslans väger ca kg och ska tas ut och tvättas med jämna mellanrum. Tidigare krävdes det två man för att dra ut dyslansen ur reaktorn vid byte och tvätt.

7 Vi såg att det skulle bli för tungt att hantera dyslansarna som väger kg och tillverkade därför en kärra. I den passar även dyslanstvätten perfekt, säger Kenneth Strande. Förslagsverksamhet LKAB Jag och Lars Bák såg att det blev ett för tungt arbete och tillverkade därför en specialdesignad kärra, säger Kenneth Strande. Kärran är anpassad för dyslanstvätten, som också den förbättrar arbetsmiljön vid rökgasreningen. När det gäller tvätt av dyslans har hanteringen av frätande ämnen nu kunnat minskas ordentligt. I standardtvätten används ett tvättkar med 100-tals liter saltsyra. Jag såg hur tvättarna brukar se ut på en kurs i Danmark och kom då på idén med vår dyslanstvätt, säger Kenneth Strande.. M i n i m e r i n g av s a lt sy r a Tillsammans med Lars Bák har Kenneth Strande utformat och installerat de två rören. I den ena blandas 10 liter saltsyra med 20 liter vatten och i den andra är det endast vatten. Dyslansen tvättas först i det ena röret för att sedan sköljas i det andra. Säkerheten blir hög då dyslanstvätten eliminerar stänk och har fått ner användandet av saltsyra till ett minimum. Sedan start har vi endast använt 30 liter saltsyra. Allting fungerar klockrent, säger Kenneth Strande. Förslagsverksamhet Inlämnade LKAB förslag 2006 till 2008 Inlämnade förslag 2006 till Jul Jan Feb Mar Apr Maj Jun Aug Sep Okt Nov Dec T T o o m september har hav vi en vi ökning en ökning av inlämnade av inlämnade förslag med förslag 22 % med jämfört 22% med jämfort samma med period samma 2007 period Det rörsystem som har installerats kommer att göra det möjligt att använda sig av reaktordammsugaren även på andra platser i rökgasreningsanläggningen.

8 8 Det som tidigare kallades Brand för alla inkluderas nu i utbildningen Arbetsmiljö och säkerhet för alla. Arbetsmiljö och säkerhet för alla Brand för alla, Säkerheten först och Bättre arbetsmiljö för alla mixas nu ihop till en tvådagars utbildning. Huvudsyftet är att alla anställda inom LKAB ska bidra till att företaget lever upp till arbetsmiljövärderingarna och det långsiktiga arbetsmiljömålet Noll olycksfall.

9 Kursdeltagarna ska få ett helhetsperspektiv avseende arbetsmiljö och arbetsmiljöarbete inom LKAB, man ska få allmänt säkerhetstänkande och brandsäkerhet. Det är viktigt att ge alla berörda förutsättningar för att få det systematiska arbetsmiljö- och säkerhetsarbetet att fungera, säger Kurt Andersson, arbetsmiljöutvecklare. Utbildningen är också ett led i arbetet att göra LKAB till en attraktiv arbetsplats och på så sätt behålla medarbetare, men också att säkra tillgången av nödvändig kompetens i företaget. S ä k e r h e t i f o k u s Säkerheten är en strategisk fråga för LKAB och den är helt avgörande för om vi ska kunna driva företaget framåt. Att erbjuda säkra arbetsplatser är en mycket viktig del i detta, säger Mats Pettersson, personaldirektör. LKABs arbetsplatser ska vara säkra och stimulerande. Målet är noll olycksfall. För att nå noll olycksfall måste vi säkerställa rätt attityd till hälsa och säkerhet hos alla. Det är både en rättighet och en skyldighet att arbeta säkert och att aktivt arbeta för att öka friskheten hos oss själva, säger Mats Pettersson. Vi måste ständigt utvecklas och påminnas, det gäller alla som arbetar inom LKAB-koncernen, säger Mats Pettersson. U t b i l d n i n g s m o m e n t Utbildningen kommer att delas in i flera programpunkter: Regler (samhällets och interna) Systematiskt arbetsmiljöarbete Psykosocial arbetsmiljö Ergonomi Fysisk arbetsmiljö Brandskydd Säkerhet-beteende-attityder Efter genomgången utbildning ska deltagarna kunna: Kurt Andersson. Kurstillfällen oktober Kiruna oktober Kiruna november Malmberget november Kiruna december Malmberget Se Insidan för instruktioner om anmälan. Ta ansvar för den egna och andras säkerhet. Känna till LKABs förväntningar och krav på vad som är rätt beteende i arbetsmiljö- och säkerhetsarbetet samt konsekvenser om dessa ej följs. Identifiera och hantera risker och medverka till att genomföra förebyggande åtgärder. Följa och överblicka sambandet mellan god arbetsmiljö, säkerhet och verksamhetens utveckling. Söka och hitta information och kunna omsätta den i det alldagliga arbetsmiljö- och säkerhetsarbetet. Arbetsmiljöhandboken, som även finns på Insidan, kommer att användas som kurslitteratur. Dag två avslutas med ett kunskapstest, för att vi ska vara säkra på att deltagarna har tagit till sig utbildningen, säger Kurt Andersson. Utbildningen som är obligatorisk för alla nyanställda och för dem som saknar alla eller några kursmoment. Den kommer till att börja med att hållas vid fem tillfällen före nyår.

10 10 Elisabeth Junglind och Birgitta Köhler under planeringen inför festkvällarna. Snart dags för KK4-fester i Kiruna Nu är det exakt fyra veckor kvar tills festyran brakar lös igen i Kiruna. Den här gången blir det personalens tur att festa in de nya förädlingsverken KA3/KK4. Första festkvällen går av stapeln den 7 november och följs av tre till. Festlokalen är unik, nämligen Arena Artica ute vid Kiruna flygplats. Där melodifestivalen också arrangerades. F e st i g l ä dj e n s t e c k - e n I somras invigde Kronprinsessan Victoria LKABs nyaste och största pelletsverk KK4 med tillhörande anrikningsverk KA3. Det var en festdag i glädjens tecken som gav eko bland inbjudna gäster. Invigningen celebrerade LKAB som en drygt 50-årig pelletsleverantör, därav festtemat Crowning Fifty Years of Pelletizing. Ett tema som naturligtvis går igen under personalfesterna i höst. F y r a f e st k v ä l l a r Just nu pågår en intensiv planering för personalfesterna som går av stapeln under helgerna veckorna 45 resp 46. Inbjudningarna till alla förväntansfulla LKAB-människor gick ut i slutet på september. Inbjudna är samtliga medarbetare i Kiruna, Svappavaara och Anmälningarna strömmar in. Narvik med partner, säger Ove Köhler, ansvarig för arrangemanget. För att alla anställda skall få möjlighet att vara med blir det fyra festkvällar, 7 och 8 resp 14 och 15 november. S k i c k a i n d i tt sva r n u Sista anmälningsdag är på onsdag, dvs den 15 oktober. Men vänta inte med att skicka in svaret, gör det genast så att det inte riskerar att falla mellan stolarna på grund av allt annat som skall göras. Glädjande nog är antalet anmälda redan stort, drygt 600 anmälningar hade kommit in i början på denna vecka, berättar Elisabeth Junglind och Birgitta Köhler som arbetar med förberedelserna av festerna. Det bästa är att anmäla sig så snart som möjligt. Självklart kommer vi att försöka tillgodose önskemålen om festdag så långt det är möjligt, men vi förbehåller oss rätten att ändra festkväll för att nå en jämnare fördelning mellan de olika kvällarna. Tider för transporter till och från festlokalen meddelas i samband med utskicket av respektive festkvälls program.

11 11 L K A B I N T E R N A R B E T S M A R K N A D F ö r r å d s a r b e ta r e s ö k s t i l l C e n t r a l f ö r r å d e t i K i r u n a Som förrådsarbetare arbetar Du med hög tillgänglighet, tillhandahåller förrådsmaterial till beställare. I arbetsuppgifterna ingår b la, behandling/arkivering av beställningar, ankomstrapporter och fraktsedlar, uppackning och utlämning av förrådshållen material,etc. Skiftform: Dagtid Körkort klass B. Vi söker Dig som har teknisk gymnasium eller motsvarande gärna kombinerad med god företagskännedom och datavana. Du ska vara noggran och serviceinriktad. Ytterligare information får Du av Bernhard Rova. Tfn eller via bernhard.rova@ lkab.com Välkommen med din intresseanmälan via eller post senast den 26 oktober till Sofi Bågesund FK2. Au to m at i o n s i n g e n j ö r sys t e m t i l l P K P i K i r u n a ( ä v e n e x t e r n ) Du kommer att ingå i ett team med kvalificerade ingenjörer som ansvarar för processtyrning, el-teknik samt mät och reglerteknik. Teamet arbetar med underhåll och förbättringar av automationsutrustningar samt driftsystem i förädlingsverken i Kiruna. Du kommer i första hand att arbeta med förändringsarbete och regleroptimering i våra processstyrsystem. Lämplig kompetensnivå är högskole- eller universitetsutbildning inom system- och reglerteknik. Kunskaper om styrsystem ABB 800xA, Contronic P, SattControl samt övrig erfarenhet inom automation är meriterande. För ytterligare upplysningar är du välkommen att kontakta Carina Kemi, , Intresseanmälan gör du via LKABs hemsida, com, senast 24 oktober. L a d da r e t i l l P r o d u k - t i o n B ry t n i n g i K i r u n a I arbetsuppgifterna ingår laddning i ras och tillredning samt specialskjutningar exempelvis slasskjutningar,schaktskjutning ar.m.m Meriterande om du har erfarenhet från liknande arbetsuppgifter samt erfarenhet från emulsionssprängämnen, elektroniska sprängkapslar samt har ADRutbildning Skiftform: K3 Körkortskrav: Lägst B. Innehav av sprängkort klass A är meriterande För ytterligare upplysningar om tjänsten kontakta produktionschef Gunder Välitalo, tel Intresseanmälan skickas senast den 19 oktober till Carina Martinsson Fk 2 via Notes. P e r s o n a l p l a n e r a r e t i l l K i r u n a Vi söker dig som har stor erfarenhet av HR-arbete och är högskoleutbildad, helst PAprogrammet eller motsvarande. Befattningen förutsätter att du har goda kunskaper i arbetsrätt. Vi ser fram emot att arbeta med dig som har lätt för att samarbeta och som vet att personalarbetet är en viktig grundbult för ett framgångsrikt företag. För ytterligare information kontakta gärna Kirsten Hallman- Petersson på , Intresseanmälan gör du senast 24 oktober på F R I T I D I n f o r m at i o n s m ö t e p å K u pa n i M a l m b e r g e t Tid: 14 oktober, klockan LKAB Fritid kommer att informera om verksamheten och samtidigt ge medlemmarna chansen att komma med åsikter, ställa frågor och ha önskemål. Ett antal sektionsledare och styrelsen kommer att vara med på mötet. Vi bjuder på fika! Om intresse finns kommer fler träffar att ordnas så att alla har möjlighet att medverka. TA C K Tack alla arbetskamrater för presenter och uppvaktning i samband med min 50-årsdag! Peter Sammelin Tack för tiden som jag har jobbat i företaget, nu blir jag pensionär! Må så gott - och ha det så bra - alla anställda. Hälsningar ifrån Sixten Blixten Ett stort och hjärtligt tack till alla arbetskamrater för present och häftig kul avslutningsfest i Jukkas. Den uppvaktningen är minnesvärd. Alf Åmalm

12 12 Leveranser miljoner ton H U V U D P R O C E S S E N t.o.m. september Ack Ack Belöning* tusen kronor A R B E T S M I L J Ö Antal olycksfall med frånvaro t.o.m. 5 oktober Ack Ack F Ä R D I G A P R O D U K T E R ( k t o n ) Pellets Fines (inkl KMR) F Ö R Ä D L I N G S V E R K ( k t o n ) KK KK KK KS SK ANR-SOVR (KMR) AMB till MK ANR BUV MK PAR till MK R Å M A L M ( k t o n ) Råmalm Norra Råmalm Södra P R O D U K T K VA L I T E T ( % ) K-värde (t.o.m. september) 90,2 % 92,2 % KO M M E N TA R E R, v e c k a ( s i f f r o r n a a v s e r k t o n ) Norra: Råmalm: - 14 kton, begränsade flödesvägar pga problem med fördeln.nivå 833. KBF: Ingen produktion. KK2: - 2 kton, kapacitesproblem pga revision RK D samt haveri RK G. KK3: - 2 kton, Stopp verk pga rep balkar o bultar till kylarblock. KK4: - 3 kton, rep eldfast. Svp: FU stopp. Rågods MK3: + 22 kton. Södra: Råmalm: -6,3 kton. Häng i 626, grovt styckefall. Lastplatsbrist. Skut och häng i bergstigar. Grovt berg. Fullt framåt. Fabian, översvämning. MAF: +0,6 kton. MPBO BUV: -4,2 kton. Stopp RK4+1. Sligbrist. Häng i ficka 4+5. MPBO MK3:-4,0 kton. Reducerad produktion pga ANR. Sligbrist. Rep av rökgasrening. Haveri maskinsikt 31SI015, siktrulle av * Under 2007 ändrades parametrarna och maxbeloppet steg från kronor till

N R 6 2 0 0 9 2 7 M A R S E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B

N R 6 2 0 0 9 2 7 M A R S E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B N R 6 2 0 0 9 2 7 M A R S E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B LKABs Bergarbetarutbildning har utformats i ett bra samarbete mellan linjen och företagets stödfunktioner. Sedan i höstas

Läs mer

Processoperatörer Den tekniska utvecklingen ställer

Processoperatörer Den tekniska utvecklingen ställer N R 1 2 9 1 6 J A N U A R I E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Processoperatörer Den tekniska utvecklingen ställer högre och högre krav på kompetens. Tord Åhl och Mikael Strömbäck

Läs mer

N R 1 0 2 0 0 8 2 3 M A J E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B. lastning och bergtransport i Malmberget har haft en friskvårdsdag

N R 1 0 2 0 0 8 2 3 M A J E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B. lastning och bergtransport i Malmberget har haft en friskvårdsdag N R 1 0 2 0 0 8 2 3 M A J E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Friskvård och inspiration 150 anställda inom lastning och bergtransport i Malmberget har haft en friskvårdsdag SIDAN 9

Läs mer

N R 1 7 2 0 0 8 7 N O V E M B E R E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B

N R 1 7 2 0 0 8 7 N O V E M B E R E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B N R 1 7 2 0 0 8 7 N O V E M B E R E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Beslut för framtiden En ny huvudnivå ska anläggas i SIDAN LKABs järnmalmsgruva i Kiruna. Den kommer att ligga på

Läs mer

LKAB begränsar produktionen Den sviktande järnmalmsmarknaden

LKAB begränsar produktionen Den sviktande järnmalmsmarknaden N R 7 2 0 0 9 3 A P R I L E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B LKAB begränsar produktionen Den sviktande järnmalmsmarknaden tvingar LKAB till åtgärder och kraftiga produktions neddragningar

Läs mer

Arbetsmiljö och hälsa LKAB

Arbetsmiljö och hälsa LKAB Arbetsmiljö och hälsa LKAB Kärnan i LKAB LKAB grundades 1890 och ägs av svenska staten. Detta gör oss unika: Långsiktiga kundrelationer Medarbetarnas kunskap och kompetens Magnetit LKAB Green Pellets

Läs mer

En internationell högteknologisk mineralkoncern. Presentation för SSG Säkerhetskonferens 2007-09-27. SSG Säkerhetskonferens 070927, Mats Pettersson

En internationell högteknologisk mineralkoncern. Presentation för SSG Säkerhetskonferens 2007-09-27. SSG Säkerhetskonferens 070927, Mats Pettersson En internationell högteknologisk mineralkoncern Presentation för SSG Säkerhetskonferens 2007-09-27 LKAB i världen 3 700 anställda 11% kvinnor 600 anställda utanför Sverige 30-tal bolag 15-tal länder Huvudkontor

Läs mer

178 ton Så mycket vägde den gamla manteln och bärringarna i

178 ton Så mycket vägde den gamla manteln och bärringarna i N R 1 0 2 0 0 9 2 0 M A J E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B 178 ton Så mycket vägde den gamla manteln och bärringarna i Svappavaara kulsinterverk. Nu har de bytts ut tillsammans med

Läs mer

producerades de första pelletsen i det nya verket i Kiruna. Visserligen

producerades de första pelletsen i det nya verket i Kiruna. Visserligen N R 7 2 0 0 8 11 A P R I L E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Kulor från KK4 Långfredagen 2008 var en historisk dag. Då producerades de första pelletsen i det nya verket i Kiruna.

Läs mer

Stort intresse 31 december stänger Bolagshotellet i Malmberget.

Stort intresse 31 december stänger Bolagshotellet i Malmberget. N R 1 6 2 0 0 9 9 O K T O B E R E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Stort intresse 31 december stänger Bolagshotellet i Malmberget. För att ge invånarna möjlighet att se insidan öppnades

Läs mer

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb!

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska programmet är att tydliggöra

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2005-08-23, 79 Reviderat av kommunfullmäktige 2006-11-28, 107 Reviderat av kommunfullmäktige 2009-04-21, 31 Reviderat av kommunstyrelsen 2009-08-12,

Läs mer

ISS får golven att glänsa Marlene Nilsson och SIDAN

ISS får golven att glänsa Marlene Nilsson och SIDAN N R 1 3 2 0 0 8 1 2 S E P T E M B E R E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B ISS får golven att glänsa Marlene Nilsson och Camilla Karlsson arbetar för ISS i Malmberget. De utgör tillsammans

Läs mer

Malmberget igång. Projektet ska vara färdigt år 2013 och sakta men säkert ska den nya huvudnivån ta över efter den gamla på M1000.

Malmberget igång. Projektet ska vara färdigt år 2013 och sakta men säkert ska den nya huvudnivån ta över efter den gamla på M1000. N R 3 2 0 1 0 1 9 M A R S E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B M1250 Under året kör vissa fasta anläggningar på nya huvudnivån i Malmberget igång. Projektet ska vara färdigt år 2013

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Inom Praktikertjänstkoncernen 1 (5) ID-begrepp L17_1

Arbetsmiljöpolicy. Inom Praktikertjänstkoncernen 1 (5) ID-begrepp L17_1 1 (5) Arbetsmiljöpolicy Inom Praktikertjänstkoncernen Antagen vid styrelsemöte 31 januari 2014 2 (5) Innehåll 1 Arbetsmiljö 3 1.1 Ansvar... 3 1.2 Arbetsmiljömål... 3 1.3 Inköp... 3 1.4 Kompetens... 3 1.5

Läs mer

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Dokumenttyp: Policy Dokumentansvarig: Personalfunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2012-09-24, 145 DNR: KS000353/2010 Attraktiva och

Läs mer

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Innehåll

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan.

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. STRATEGI 1 (6) Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. Inledning Försäkringskassan mål är att vara en organisation som har medborgarnas fulla förtroende när det gäller service, bemötande och

Läs mer

för den ökade kapaciteten för uppfordringsanläggningarna i Kiruna. Det återstartade B7-spelet till höger är en del i uppgraderingen.

för den ökade kapaciteten för uppfordringsanläggningarna i Kiruna. Det återstartade B7-spelet till höger är en del i uppgraderingen. N R 2 2 0 0 8 1 F E B R U A R I E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B SIDAN 8 för den ökade kapaciteten för uppfordringsanläggningarna i Kiruna. Det återstartade B7-spelet till höger

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! FOTO: SCANDINAV/SCANDINAV BILDBYRÅ 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska

Läs mer

Bildhistoria Närmare 36 000 av LKABs historiska fotografier SIDAN

Bildhistoria Närmare 36 000 av LKABs historiska fotografier SIDAN N R 8 2 0 0 8 2 5 A P R I L E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Bildhistoria Närmare 36 000 av LKABs historiska fotografier SIDAN 6 från Malmberget doneras till Gelllivare bildarkiv.

Läs mer

Utvecklingssamtal kravmärkt yrkesroll LSS/Psykiatrin Enköpings kommun

Utvecklingssamtal kravmärkt yrkesroll LSS/Psykiatrin Enköpings kommun Utvecklingssamtal kravmärkt yrkesroll LSS/Psykiatrin Enköpings kommun Namn Datum och tid Syftet med samtalet är att genom dialog se vilket behov av utveckling den enskilda medarbetaren har men också att

Läs mer

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Gra storps kommuns riktlinjer fo r ha lsa, arbetsmiljo och rehabilitering Samverkansavtalet FAS 05 betonar

Läs mer

Slam förstör pumparna

Slam förstör pumparna N R 9 2 0 0 9 8 M A J E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Slam förstör pumparna Slam förs av naturliga orsaker med gruvvattnet till bassängerna och pump stationerna. Det är hanterbart

Läs mer

Polisens medarbetarpolicy

Polisens medarbetarpolicy Polisens medarbetarpolicy Ansvarig utgivare: Rikspolisstyrelsen, Box 12256, 102 26 Stockholm D nr: HR-799-4653/09 Fotografer: Magnus Westerborn, Karl-Oskar Bjurenstedt, Peter Phillips, Patrick Trägårdh

Läs mer

Uppgraderingsfråga. Tänk dig varenda medarbetare i en ny och bättre version. Vill du sätta detta i system nu? NEJ

Uppgraderingsfråga. Tänk dig varenda medarbetare i en ny och bättre version. Vill du sätta detta i system nu? NEJ Uppgraderingsfråga Tänk dig varenda medarbetare i en ny och bättre version. Vill du sätta detta i system nu? JA NJ Vad blir skillnaden? Långsiktighet. I stället för Ad Hoc-lösningar och punktinsatser kan

Läs mer

Kom igång med utbildningen bättrevardag.nu!

Kom igång med utbildningen bättrevardag.nu! Kom igång med utbildningen bättrevardag.nu! Det här dokumentet riktar sig till dig som ansvarar för att personalen får utbildning på ett företag eller själv utbildar om arbetsmiljö för vuxna eller ungdomar

Läs mer

P E R S O N A L P O L I T I S K T P R O G R A M 2 0 0 6-2 0 1 4

P E R S O N A L P O L I T I S K T P R O G R A M 2 0 0 6-2 0 1 4 1 Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige: 21 november 2005 Reviderad: P E R S O N A L P O L I T I S K T P R O G R A M 2 0 0 6-2 0 1 4 I din hand håller du Sävsjö kommuns personalpolitiska program.

Läs mer

Koskullskulle på banan Loksektion 119 Koskullskulle är en av åtta

Koskullskulle på banan Loksektion 119 Koskullskulle är en av åtta N R 1 9 2 0 0 9 4 D E C E M B E R E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Koskullskulle på banan Loksektion 119 Koskullskulle är en av åtta sektioner som ska tas i drift under 2010, efter

Läs mer

Delegering av arbetsmiljö 2016

Delegering av arbetsmiljö 2016 Tjänsteskrivelse 1 (1) 2015-10-30 FHN 2015.0027 Handläggare Ulrika Lundgren Folkhälsonämnden Delegering av arbetsmiljö 2016 Sammanfattning Enligt AFS 2001:1 ska arbetsgivaren fördela uppgifterna i verksamheterna

Läs mer

den 2 februari har en speciell analysgrupp startats. Syftet är att hitta orsaker till olyckan och ta fram åtgärder som ska förhindra liknande

den 2 februari har en speciell analysgrupp startats. Syftet är att hitta orsaker till olyckan och ta fram åtgärder som ska förhindra liknande N R 3 2 0 0 8 1 5 F E B R U A R I E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Expertgrupp tillsatt Efter den tragiska dödsolyckan den 2 februari har en speciell analysgrupp startats. Syftet

Läs mer

Vallentuna kommuns värdegrund:

Vallentuna kommuns värdegrund: PERSONALPOLITISKT PROGRAM Fastställt av kommunfullmäktige 1991. Jämställdhet och mångfald reviderat 2000. Avsnitt "Lön - belöning" reviderat 2001 Reviderat av Kommunstyrelsens arbetsutskott i januari 2007

Läs mer

Certifierad konsult: Birgitta Malmström-Nore n Faluhälsan AB. Utvecklad av: Docent Sven Setterlind Stress Management Center AB Karlstad

Certifierad konsult: Birgitta Malmström-Nore n Faluhälsan AB. Utvecklad av: Docent Sven Setterlind Stress Management Center AB Karlstad Certifierad konsult: Birgitta Malmström-Nore n Faluhälsan AB Utvecklad av: Docent Sven Setterlind Stress AB Karlstad Profdoc Work AB Frykdalsbacken 12-14, 123 43 Farsta Tel: 08-606 35 40, Fax: 08-741 03

Läs mer

Sommarkurser 2010 för elever i skolår 8

Sommarkurser 2010 för elever i skolår 8 Sommarkurser 2010 för elever i skolår 8 Gävle Sjukhus Primärvården Det är din framtid det handlar om Sommaren 2010 anordnas fyra sommarkurser. Syftet med kurserna är bland annat att du ska få möjlighet

Läs mer

Astra Tech AB Vår resa mot Lean

Astra Tech AB Vår resa mot Lean Astra Tech AB Vår resa mot Lean Ann-Charlotte Ryrman Avdelningschef Ständiga förbättringar 2008-10-07 Astra Tech AB Dotterbolag till Astra Zeneca Forskning/utveckling, produktion, försäljning av medicintekniska

Läs mer

Ny lossningsterminal Under två veckor har en kapacitetshöjning

Ny lossningsterminal Under två veckor har en kapacitetshöjning N R 1 6 2 0 0 8 2 4 O K T O B E R E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Ny lossningsterminal Under två veckor har en kapacitetshöjning av Svappavaara lossningscentral genomförts. Anledningen

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer

Medarbetarpolicy i Landstinget

Medarbetarpolicy i Landstinget MISSIV 2012-06-13 LJ2012/690 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsstyrelsen Medarbetarpolicy i Landstinget Bakgrund I samband med att Landstingets chefspolicy omarbetades under 2011 aktualiserades frågan

Läs mer

Preliminär elmarknadsstatistik per månad för Sverige 2014

Preliminär elmarknadsstatistik per månad för Sverige 2014 jan feb mar apr maj jun GWh GWh GWh GWh GWh GWh 6 859,6 6 342,1 6 814,5 5 965,4 5 706,5 5 382,4 1 213,7 872,3 1 200,3 902,0 681,7 611,8 6 374,9 5 876,2 6 247,9 4 875,8 3 487,7 3 395,2 529,2 496,2 557,8

Läs mer

Checklista för introduktion

Checklista för introduktion Checklista för introduktion Den här checklistan kan användas för introduktion av alla som är nya i organisationen anställda, praktikanter, konsulter eller inhyrda (vi kallar dem alla för enkelhetens skull

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Produktionsrekord igen! När siffrorna för 2007

Produktionsrekord igen! När siffrorna för 2007 N R 1 2 0 0 8 1 8 J A N U A R I E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Produktionsrekord igen! När siffrorna för 2007 SIDAN nu har summerats visar det sig att en rad fina resultat åstadkommits.

Läs mer

Steg för steg guide FÖR DIG SOM ARRANGÖR

Steg för steg guide FÖR DIG SOM ARRANGÖR Steg för steg guide FÖR DIG SOM ARRANGÖR STEG FÖR STEG FÖRE AKTIVITETEN Boka lokal. Ta reda på vilka som inte är medlemmar i DIK, så att de också blir inbjudna. Kolla med din arbetsgivare att det är OK

Läs mer

Kalendarium Fackliga studier. Hösten 2015

Kalendarium Fackliga studier. Hösten 2015 Kalendarium Fackliga studier Hösten 2015 Lite om våra kurser under våren 2011 2015-02-02 Medlem i facket / Medlemsutbildning Målgrupp: För medlemmar utan förtroendeuppdrag. Kursinnehåll: Är du nöjd eller

Läs mer

Enkätresultat, Medarbetare - Övrig personal, gymnasieskolor

Enkätresultat, Medarbetare - Övrig personal, gymnasieskolor Tom 1. TRIVSEL 1.1 Jag upplever att det råder en positiv stämning på min arbetsplats 1.2 Jag upplever att vi kan föra en öppen diskussion på min arbetsplats 1.3 Jag upplever att det är roligt att gå till

Läs mer

Medarbetarundersökning Sept. 2010

Medarbetarundersökning Sept. 2010 Medarbetarundersökning Sept.. BAKGRUNDSFAKTA Besvarad av: Ej besvarad av: Vilken avdelning arbetar du på? Telefonsälj Kalmar (%) Telefonsälj/Fältsälj Stockholm Utvecklingsavdelningen Teknik (%) CR (%)

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Behovsanpassad kompetensutveckling på vårdcentralen

Behovsanpassad kompetensutveckling på vårdcentralen Behovsanpassad kompetensutveckling på vårdcentralen Innehåll Förord Kap 1 Därför är kompetensutveckling viktig för verksamheten Så skapar du en bra arbetsmiljö Kap 2 Kap 3 Kap 4 Kap 5 Kap 6 Kap 7 Källor

Läs mer

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY Vår verksamhetsidé Vi är många som jobbar på Eksjö kommun ungefär 1600 medarbetare och vår främsta uppgift är att tillhandahålla den service som alla behöver för att leva ett

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Utvecklad av: Docent Sven Setterlind Stress Management Center AB Karlstad

Utvecklad av: Docent Sven Setterlind Stress Management Center AB Karlstad Utvecklad av: Docent Sven Setterlind Stress AB Karlstad Profdoc Work AB Frykdalsbacken 12-14, 123 43 Farsta Tel: 08-606 35 40, Fax: 08-741 03 04 smc@profdoc.se, www.profdocwork.se Referens AP (1045) -

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4)

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) Innehåll Redaktören har ordet! 2 HSO kanslis öppettider under jul och nyår 3 HSO Uppsala läns styrelse/ordförandemöten våren 2016

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 Reglerna innehåller grundläggande krav på arbetsmiljöarbetet Reglerna utvecklar och preciserar hur arbetsgivaren ska gå tillväga för att uppfylla sitt arbetsmiljöansvar

Läs mer

Certifierad konsult: Birgitta Jubell Faluhälsan AB. Utvecklad av: Docent Sven Setterlind Stress Management Center AB Karlstad

Certifierad konsult: Birgitta Jubell Faluhälsan AB. Utvecklad av: Docent Sven Setterlind Stress Management Center AB Karlstad Certifierad konsult: Birgitta Jubell Faluhälsan AB Utvecklad av: Docent Sven Setterlind Stress AB Karlstad Winmar AB Träffgatan 4, 136 44 Handen Tel: 08-120 244 00 info@winmar.se, www.winmar.se 2010 (9)

Läs mer

Leveranser och produktion LKABs nye vd Lars-Eric Aaro ser

Leveranser och produktion LKABs nye vd Lars-Eric Aaro ser N R 1 2 0 1 0 2 2 J A N U A R I E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Leveranser och produktion LKABs nye vd Lars-Eric Aaro ser ljust på framtiden. Marknaden förbättras, både i Europa,

Läs mer

HR-plan. HR och personal HR-PLAN FÖR: VISION: 1/9

HR-plan. HR och personal HR-PLAN FÖR: VISION: 1/9 HR-plan 1/9 HR-PLAN FÖR: VISION: Innehåll 2/9 Affärskrav på HR Sid 3 4 HR-avdelningens processer och aktiviteter Sid 5 HR-plan för det närmsta året Sid 6 Våra HR-kedja Sid 7 8 HR-kalender Sid 9 Affärskrav

Läs mer

Hvordan udnytter vi rammerne i den nye lovgivning?

Hvordan udnytter vi rammerne i den nye lovgivning? Hvordan udnytter vi rammerne i den nye lovgivning? Erfarenheter från Kalmar mejeri, Arla Foods, Sverige 2010-11-09 2010-11-09 Göran Bengtsson Vad jag tänker tala om Kalmar mejeri Arbetsgivarens arbetsmiljöansvar

Läs mer

Jämställdhetsplan 2010 för

Jämställdhetsplan 2010 för SERVICE- OCH TEKNIKFÖRVALTNINGEN Datum 2009-08-24 1 (2) Jämställdhetsplan 2010 för Service- och teknikförvaltningen Innehållsförteckning Jämställdhetsplan 2010 3 Inledning 3 Service- och Teknikförvaltningens

Läs mer

Arbetsgivarpolitiskt

Arbetsgivarpolitiskt Arbetsgivarpolitiskt Innehåll Medarbetarskap... 7 Ledarskap... 9 Arbetsmiljö...11 Hälsa...13 Jämställdhet...15 Kompetensförsörjning...17 Lönepolitik...19 Mångfald...21 Arbetsgivarpolitiskt program Ljungby

Läs mer

Medarbetaren i Nacka är målinriktad, kompetent och ansvarstagande samt serviceinriktad och stolt över sitt arbete.

Medarbetaren i Nacka är målinriktad, kompetent och ansvarstagande samt serviceinriktad och stolt över sitt arbete. 1 (7).. Personalpolicy Personalpolicyn visar vad arbetsgivaren tycker är viktigt och strävar mot. Genom personalpolicyn vill vi utveckla en framgångsrik verksamhet till fördel för både medarbetare och

Läs mer

LKAB HÅLLBAR UTVECKLING

LKAB HÅLLBAR UTVECKLING Vår väg framåt 2013-10-04 LKAB HÅLLBAR UTVECKLING Lars-Eric Aaro, vd och koncernchef Boden, 17 oktober 2014 HÅLLBARHET FINNS I VÅRT DNA 1 LKAB HAR GOD TILLGÅNG TILL JÄRNMALM I NORRBOTTEN, MEN KÄLLORNA

Läs mer

Arbetsmiljöarbete. Lättläst version

Arbetsmiljöarbete. Lättläst version Arbetsmiljöarbete Lättläst version Vad är systematiskt arbetsmiljöarbete? Arbetsmiljöarbete innebär att arbetsgivaren undersöker och åtgärdar de risker som finns på jobbet. De anställda ska inte skadas,

Läs mer

Medarbetarundersökning 2013. MEDARBETARUNDERSÖKNING 2013 Linköpings Universitet Systemteknik (ISY)

Medarbetarundersökning 2013. MEDARBETARUNDERSÖKNING 2013 Linköpings Universitet Systemteknik (ISY) MEDARBETARUNDERSÖKNING 213 LÄSVÄGLEDNING 1 I denna rapport presenteras resultaten från medarbetarundersökningen 213. Överst till vänster står namnet på enheten rapporten gäller för. Antal svar i rapporten

Läs mer

Specsavers Recruitment Services (SRS)

Specsavers Recruitment Services (SRS) Specsavers Recruitment Services (SRS) SRS är Specsavers interna rekryteringsteam, som arbetar uteslutande med att attrahera och rekrytera kompetent optikpersonal till våra nordiska butiker. Vårt mål är

Läs mer

Välj energi för livet. Så är det att jobba på Skellefteå Kraft.

Välj energi för livet. Så är det att jobba på Skellefteå Kraft. Välj energi för livet. Så är det att jobba på Skellefteå Kraft. Varför Skellefteå Kraft? Här får jag arbeta med hållbar utveckling, som är viktig både för Sverige och resten av världen. Det många kopplar

Läs mer

Arbetsmiljöarbete på Trafikverket

Arbetsmiljöarbete på Trafikverket Arbetsmiljöarbete på Trafikverket Bergsprängardagarna 24 25 jan 2013 Åke Hansson Personal- och arbetsmiljöpolicy Alla har vi ett ansvar att påverka vårt eget, Trafikverkets och branschens resultat i en

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 med ändringar i AFS 2003:4 Reglerna innehåller grundläggande krav på arbetsmiljöarbetet Reglerna utvecklar och preciserar hur arbetsgivaren ska gå tillväga för

Läs mer

Ledarnas Chefsbarometer 2008, delrapport 1. Chefers ledarskap påverkar resultatet

Ledarnas Chefsbarometer 2008, delrapport 1. Chefers ledarskap påverkar resultatet Ledarnas Chefsbarometer 2008, delrapport 1 Chefers ledarskap påverkar resultatet Chefsbarometer 2008 Delrapport 1: Chefers ledarskap påverkar resultatet Det finns ett starkt samband mellan ledarskap och

Läs mer

Se till att du vet var och vilka riskerna är!

Se till att du vet var och vilka riskerna är! Förebygg våld och hot i arbetsmiljön. Det går att skydda sig mot våld och hot i arbetet. Broschyren bygger på Arbetsmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön AFS 1993:2. Reglerna säger att Arbetsgivaren

Läs mer

Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla.

Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla. Arbetsmiljö och SAM Arbetsmiljölagen I arbetsmiljölagen finns regler om skyldigheter för arbetsgivare om att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Det finns också regler om samverkan mellan arbetsgivare

Läs mer

MEDARBETARSAMTAL. vid miljöförvaltningen

MEDARBETARSAMTAL. vid miljöförvaltningen MEDARBETARSAMTAL vid miljöförvaltningen Medarbetarsamtal vid miljöförvaltningen Vi är alla anställda på miljöförvaltningen för att utföra ett arbete som ska leda till att verksamheten lever upp till målen

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1 Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels. Välkommen som skyddsombud

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels. Välkommen som skyddsombud Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Välkommen som skyddsombud Skyddsombuden har verkat i över 100 år med att förbättra arbetsmiljön i Sverige. En bra arbetsmiljö kräver både samverkan och

Läs mer

Vi ser varje medarbetares lika värde, där alla vill, kan och får ta ansvar.

Vi ser varje medarbetares lika värde, där alla vill, kan och får ta ansvar. 1 (6) Personalpolicy Dokumenttyp: Policy Beslutad av: Kommunfullmäktige (2015-09-15 145) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2015-09-15 Dokumentansvarig: HR-chef Senast reviderad: 2015-09-15

Läs mer

Utbildningar våren 2014

Utbildningar våren 2014 Utbildningar våren 2014 INNEHÅLLSFÖRTECKNING VÅRA UTBILDNINGAR...3 ASSISTENTUTBILDNING...4 Stockholm 5/2 & 14/5, Göteborg 26/3 ARBETSLEDARUTBILDNING...5 Stockholm 10/4, Göteborg 15/4 KONDUKTIV PEDAGOGIK

Läs mer

UTBILDNINGSNÄMNDEN Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete

UTBILDNINGSNÄMNDEN Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete DIARIENUMMER UN 2016.057 R I KTLINJER UTBILDNINGSNÄMNDEN Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete Antagna av utbildningsnämnden 15 2017 Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete Innehåll 1. Övergripande

Läs mer

Tal av vd Lars-Erik Aaro på LKAB:s årsstämma den 27 april 2011 på Luleå tekniska universitet

Tal av vd Lars-Erik Aaro på LKAB:s årsstämma den 27 april 2011 på Luleå tekniska universitet Tal av vd Lars-Erik Aaro på LKAB:s årsstämma den 27 april 2011 på Luleå tekniska universitet 2010 fyllde LKAB 120 år. Det är i sig fantastiskt. Nästan svårt att förstå... 120 år. Man måste stanna upp lite

Läs mer

Medarbetarskap i Umeå kommun. Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget

Medarbetarskap i Umeå kommun. Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget Medarbetarskap i Umeå kommun Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget Inledning Vi som arbetar i Umeå kommun har ett viktigt uppdrag: att bidra till ett gott liv i Umeå

Läs mer

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Precis som i förra årets medarbetarundersökning är det 2014 en gemensam enkät för chefer och medarbetare. Detta innebär att du svarar på frågorna i enkäten utifrån

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Arbetsgivarens perspektiv på sjukskrivning

Arbetsgivarens perspektiv på sjukskrivning Arbetsgivarens perspektiv på sjukskrivning Maria Välitalo Linköping 2018-01-17 1 Mjölbyfabriken Mjölbyfabriken i siffror 2200 anställda 1325 i produktionen Andel kvinnor/män 16% / 84% 2 Sjukfrånvaro Sjukfrånvaro:

Läs mer

Enkätresultat, Medarbetare - Lärare i gymnasieskolan

Enkätresultat, Medarbetare - Lärare i gymnasieskolan 1. TRIVSEL 1.1 Jag upplever att det råder en positiv stämning på min arbetsplats 3,94 4,15 3,80 4,17 3,25 4,64 1.2 Jag upplever att vi kan föra en öppen diskussion på min arbetsplats 1.3 Jag upplever att

Läs mer

Ordning ger tid KGS Mekaniska satsar nu extra mycket energi

Ordning ger tid KGS Mekaniska satsar nu extra mycket energi N R 2 2 0 0 9 3 0 J A N U A R I E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Ordning ger tid KGS Mekaniska satsar nu extra mycket energi för att skapa ordning och reda i de olika verkstadshallarna.

Läs mer

Kompetensprofiler för Polisens ledarskapsnivåer. en nationell inriktning

Kompetensprofiler för Polisens ledarskapsnivåer. en nationell inriktning Kompetensprofiler för Polisens ledarskapsnivåer en nationell inriktning Frågor och svar om kompetensprofiler för Polisens ledarskapsnivåer Varför behövs kompetensprofiler? Syftet med kompetensprofilerna

Läs mer

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun PERSONALENHETEN 2009-09-28 1 (5) Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun Detta dokument fastställer rutiner samt reder ut ansvarsförhållanden för arbetsmiljöarbetet inom Enköpings

Läs mer

En tragisk dödsolycka inträffade i Malmberget på tisdag 18 maj.

En tragisk dödsolycka inträffade i Malmberget på tisdag 18 maj. N R 5 2 0 1 0 2 1 M A J E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B En tragisk dödsolycka inträffade i Malmberget på tisdag 18 maj. Två personer omkom i samband med byggjobb på den nya huvudnivån.

Läs mer

Riktlinjer för personalpolitik

Riktlinjer för personalpolitik Riktlinjer för personalpolitik Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för personalpolitik Riktlinjer 2018-08-27 168 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Att planera, köpa och genomföra teckenkurs

Att planera, köpa och genomföra teckenkurs Tecknologen AB - din resurs när det gäller tecken Att planera, köpa och genomföra teckenkurs Några tankar och förslag kring teckenkurser i samarbete med Tecknologen AB 2009-03-01 Att planera, köpa och

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Högskolan i Gävle 2011-11-23 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Enligt arbetsmiljölagen 3 kap 2 skall arbetsgivaren vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete. Glasmästeri Fasad Bilglas Ramverkstäder

Systematiskt arbetsmiljöarbete. Glasmästeri Fasad Bilglas Ramverkstäder Systematiskt arbetsmiljöarbete Glasmästeri Fasad Bilglas Ramverkstäder Glasklart! Bra arbetsmiljö ger ökad lönsamhet. Ett systematiskt arbetsmiljöarbete - SAM - ger ökad vinst genom minskade kostnader

Läs mer

Lilla guiden till systematiskt arbetsmiljöarbete

Lilla guiden till systematiskt arbetsmiljöarbete Lilla guiden till systematiskt arbetsmiljöarbete Vad är systematiskt arbetsmiljöarbete? Systematiskt arbetsmiljöarbete innebär att man ska undersöka om det finns risker på jobbet. De anställda ska inte

Läs mer

Nordväst LKABs markundersökningar vid Luossavaara i Kiruna

Nordväst LKABs markundersökningar vid Luossavaara i Kiruna N R 11 2 0 0 9 5 J U N I E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Nordväst LKABs markundersökningar vid Luossavaara i Kiruna visar att ny bebyggelse bör placeras längre västerut. Området

Läs mer

Enkät Frågor om projektarbete. Frågor om hot och våld. Framtagen av projektgruppen Bättre beredd än rädd. Mars 2012

Enkät Frågor om projektarbete. Frågor om hot och våld. Framtagen av projektgruppen Bättre beredd än rädd. Mars 2012 Enkät Frågor om projektarbete. Frågor om hot och våld. Framtagen av projektgruppen Bättre beredd än rädd. Mars 2012 Inledande frågor 1. Var arbetar du? (1) Namn på arbetsplatsen (2) Namn på arbetsplatsen

Läs mer

N R 9 2 0 0 8 9 M A J E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B. i Svappavaara, och ett viktigt steg är taget mot enprodukt-

N R 9 2 0 0 8 9 M A J E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B. i Svappavaara, och ett viktigt steg är taget mot enprodukt- N R 9 2 0 0 8 9 M A J E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Flotationen klar 21 maj invigs den nya flotationsanläggningen i Svappavaara, och ett viktigt steg är taget mot enprodukt- SIDAN

Läs mer

Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun

Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun Strategi (Strategi, Plan, Riktlinje eller Regel) Fastställt av Kommunfullmäktige Datum för fastställande 2019-03-25 70 Giltighetstid Tills vidare. Första

Läs mer

Vision. Uppdraget. Noll Olyckor. 100% leveranssäkerhet. Uppfylla budget. Ägande. 50% BillerudKorsnäs. 50% Gävle Energi.

Vision. Uppdraget. Noll Olyckor. 100% leveranssäkerhet. Uppfylla budget. Ägande. 50% BillerudKorsnäs. 50% Gävle Energi. Säkra Stopp Vision Ett konkurrenskraftigare Gävle 100% leveranssäkerhet Noll Olyckor Uppdraget Säkra miljövänlig och kostnadseffektiv Kraft, Ånga och Värme till BillerudKorsnäs Gävle Gävle Energi Setra

Läs mer

Revidering med anledning av att dok gällande handlingsplan mot sexuella trakasserier numera ingår i Jämställdhetsplan.

Revidering med anledning av att dok gällande handlingsplan mot sexuella trakasserier numera ingår i Jämställdhetsplan. Strategiskt Dokumentnummer 2958 Version 5.0 Fastställt: 2016-03-04 Fastställd av: Johnsson Torgny, HC Granskad av: Norberg Anette, HC Handläggare: Wikman Lena, RNC Förändringar från senaste version Revidering

Läs mer

Arbetsgivarstrategi Orsa kommun Ett bra jobb helt enkelt

Arbetsgivarstrategi Orsa kommun Ett bra jobb helt enkelt Arbetsgivarstrategi Orsa kommun Ett bra jobb helt enkelt En av våra största resurser vi har är vår personal Värdegrund, Orsa kommun Inledning. Varför arbetsgivarstrategi? Arbetsgivarstrategin beskriver

Läs mer

2016, Arbetslösa samt arbetslösa i program i GR i åldrarna år

2016, Arbetslösa samt arbetslösa i program i GR i åldrarna år 216, Arbetslösa samt arbetslösa i program i GR i åldrarna 16-64 år Öppet arbetslösa i GR (16-64år) Göteborg Totalt Göteborg Totalt jan 328 514 13 351 418 743 372 351 169 762 422 31 155 93 17 988 jan 342

Läs mer