Bildhistoria Närmare av LKABs historiska fotografier SIDAN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bildhistoria Närmare 36 000 av LKABs historiska fotografier SIDAN"

Transkript

1 N R A P R I L E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Bildhistoria Närmare av LKABs historiska fotografier SIDAN 6 från Malmberget doneras till Gelllivare bildarkiv. Där tas materialet om hand av experter och bevaras för framtiden, som denna bild från 1960-talet som visar tappning på 300-metersnivån i Baron. Å r e t s s t i p e n d i a t e r 2 N ya l o k a l e r 4 S n ö p r o v e r 1 0

2 2008 års idrotts- och kulturstipendiater LKABs idrotts- och kulturstipendier 2008, på vardera kronor, tilldelas draghundsföraren Jörgen Jakobsson samt operasångerskan Carina Henriksson. Jörgen Jakobsson tävlar för BHK Malmen och har under åren haft omfattande framgångar i SM-, EM - och VM-sammanhang. Han tillhör Sveriges landslag säsongen och tävlar med hundrasen vorsteh, som är en jakthund med mycket energi kröntes hans idoga tränande med ett individuellt guld och en guldmedalj i stafett vid VM-tävlingarna i Gafsele, Västerbotten. Han vann också den totala Sverigecupen. Framgångarna har fortsatt under 2008 med SM-guld i stafett samt silver individuellt Jörgen Jakobsson. samt EM-silver i stafett och fyra individuellt. L K A B - a n st ä l l d Jörgen Jakobsson bor med sin familj i Koskullskulle och arbetar på Bergtransporten i Malmbergsgruvan. Han har under många år varit en drivande kraft inom Brukshundsklubben Malmens draghundssektion. Jörgen beskrivs som en genuin föreningsmänniska med brinnande engagemang i föreningen och dess tävlingar. Han lånar också ut hundar och förmedlar kontakter med hundägare som själva inte kör draghund så att ungdomar har en möjlighet att prova på sporten. E n e l d s j ä l Jörgen Jakobsson är en eldsjäl som brinner för sin sport och som genom sitt engagemang drivit på verksamheten både i klubben BHK Malmen och bland nyfikna som vill prova på att köra draghund vann Jörgen VM-guld både VECKOBLADET information till medarbetare i LKAB. Utges av LKAB Communication. Utkommer varannan helgfri fredag med sommaruppehåll. Får citeras, ange källan. Redaktion: Anders Lindberg, , Kajsa Lindmark, , Christina Niemi Autio, E-post: veckobladet.lkab@lkab.com, Internet: Ansvarig utgivare: Tore Fällén, Box 952, Luleå. Ombrytning: imega promotion, Gällivare. Tryck: Tryckpoolen AB, Luleå.

3 i stafett och individuell, säger LKABs vd Ola Johnsson. Jag är väldigt glad och lite förvånad! Vi som sysslar med draghundssport är inte vana att uppmärksammas på det här sättet. Det känns jättekul och självklart sporrar det mig att fortsätta att utveckla mig och vår verksamhet, säger Jörgen Jakobsson. Carina Henriksson bor i Vittangi och driver bland annat artistförmedlingen/produktionsbolaget Arctic Artists. Carina kommer ursprungligen från Lainio, 11 mil nordost om Kiruna. Hon är uppvuxen med tornedalsk folkmusik, finsk tango och samisk musik runt hörnet och siberian huskys ylandes runt knuten. Carina tycker om att experimentera, att blanda musikstilar och att arbeta i udda ensembler. I n i t i at i v r i k Sångutbildningen är gedigen via musikgymnasium i Boden och Skellefteå, klassisk sånglinje vid Kulturama i Stockholm, Royal Academy i London, Musikhögskolan i Piteå samt kurser vid Kungliga Musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm. Hon är även utbildad till European Trade Mangager vid Svenska Exportrådet. Carina är en av initiativtagarna till och producent av Opera Vildmark Festival i Lainio by, en årlig återkommande påsktradition med lokala och långväga besökare. Bland åhörarna finns personer som är operaälskare och sådana som aldrig har hört opera förr. Man spelar på udda platser och ovanliga scener blir nionde året i rad och föreställningen heter Mohrens sista suck. Carina har också producerat operaföreställningar för Ice Globe Theatre i Jukkasjärvi under tre år. K u lt u r a m b as s a d ö r Landshövding Per-Ola Ericsson har utsett Carina Henriksson till kulturambassadör för Norrbotten i Japan, där hon har bott i två år och där hon arbetar mycket med bland annat sångframträdanden och underhållningsprogram. I dessa involverar hon element ur Carina Henriksson. den nordiska folkmusiken, gärna blandat med japanska tongångar och marknadsför länet i olika sammanhang. Carina Henriksson har på ett fantastiskt sätt gjort en internationell musikalisk resa som nu fört henne hem. Carina har berikat länets kulturliv genom att på ett inspirerande sätt etablera opera i vår vildmark, dels genom festivalen i Lainio by, dels med operaföreställningar på Ice Globe Theatre i Jukkasjärvi, säger LKABs vd Ola Johnsson. Wow, vad roligt! Det är roligt att bli uppmärksammad för det jag gjort för min hembygd. Och det är en otrolig uppmuntran att kanske våga vara lite galen och kasta mig in i nya projekt, säger Carina Henriksson.

4 Bättre arbetsmiljö i ny produktionscentral Nytt kontrollrum, nytt lunchrum och nya kontor. Det gråa huset med röda detaljer vid vakten i Svappavaara är den nya produktionscentralen. Vi har börjat flytta in och sedan två veckor kör vi verken härifrån, säger Göran Lantto, produktionschef i pelletsverket. Förändringen är stor. Kontrollrummet är ljust, fräscht och flexibelt. En skjutvägg delar av de båda kontrollrummen men kan öppnas och skapa ett enda stort rum. Här slipper vi damningen, bullret och vibrationerna från verken. Nu lämnar vi 1990-talet bakom oss och en ny epok tar vid, säger Sven-Erik Backe, operatör för pelletsverket. Även Anders Eriksson, operatör för anrikningsverket är nöjd med det nya kontrollrummet. Det är framförallt tystare och miljön kommer att bli ännu bättre när ventilationen har optimerats, säger han. E f f e k t i va r e a r b e t e I produktionscentralen kommer personal som sköter det dagliga arbetet, till exempel underhåll och drift, att ha en samlingspunkt. Förutom arbetsmiljöförbättringar kan tid sparas när det gäller personalfrågor för produktionscheferna. Arbetet effektiviseras också då beslutsvägarna blir kortare. Nu kan vi finnas tillgängliga på ett annat sätt eftersom vi sitter i närheten av personalen, säger Timo Rauhala, produktionschef i anrikningen. Nya rutiner ska byggas upp och grupperna kommer på det sättet varandra närmare. Vi får nu en större förståelse för varandras processer, tidigare har vi sett bara vårt eget. Om vi skulle få ett stort haveri kan vi styra om personal och hjälpa varandra på ett annat sätt. Vi är alla länkar i en kedja som nu har blivit tydligare, vi är beroende av varandra, säger Göran Lantto. M e r e - p o st Förutom tidigare nämnda lokaler kommer vakten att flytta in inom kort, ett vilorum och ett konferensrum har också inrättats. Dessutom inreds ett sorts kontorslandskap med datorer för personalen att använda. Vi kommunicerar mer och mer genom e-post vilket gör att behovet av datorer har ökat för de anställda, säger Göran Lantto. Just nu grävs en kulvert under infartsvägen för att koppla ihop produktionscentralen med förädlingsverken. Promenadavståndet till verken blir cirka 3 minuter genom kulvertarna. En halv minut om man väljer att gå utomhus, säger Göran Lantto. B ä tt r e e r g o n o m i Planer på att bygga en hiss utanpå pelletsverket finns. Även det kommer att minska tiden för transport från kontrollrum till verk. Göran Lantto och Timo Rauhala ser fram emot den första sommaren i den nya produktionscentralen. Förr byggde man utan hänsyn till personalens behov. I dag är det annorlunda, nu är allting ergonomiskt anpassat, vilket gör att man till exempel kan stå och arbeta. Det här kommer att bli jättefint, säger de.

5 Det gamla kontrollrummet i pelletsverket. Tidigare satt personalen som driver de båda verken åtskilda. Från mörkt och dammigt till ljust och fräscht. Torbjörn Henriksson och Sven-Erik Backe fjärrstyr nu pelletsverket i en modern miljö. På andra sidan vikväggen sitter Anders Eriksson och styr anrikningsverket.

6 Leif Pääjärvi är uppvuxen i Tingvallskulle och är mycket intresserad av de historiska bilderna. Han känner igen många av de vyer som finns avbildade. Svartvitt blir digitalt Cirka bilder, negativ och glasplåtar från LKABs bildarkiv kommer att överlämnas till Gellivare bildarkiv. I och med avtalet som slutits mellan LKAB och Gällivare kommun, som förvaltar Gellivare bildarkiv, kommer bilderna att vårdas och förvaras på bästa sätt. Fotografier som bevarats på negativ och glasplåtar kräver varsam hantering och förvaring i noggrant reglerad temperatur och luftfuktighet, något som Gellivare Bildarkiv är experter på. Donationen innebär också att tillgängligheten på bilderna kommer att öka. Det genom att bildarkivet ska göra dem digitala och sökbara på Internet. Vi kan även se fram emot en utställning med flera av bilderna. LKAB har tidigt börjat fotografera sin verksamhet vilket gör att mycket finns dokumenterat. Den här historiska skatten ska vi vara rädda om, därför väljer vi att ge experter på området uppdraget att ta hand om bilderna. För oss på LKAB är det en trygghet att veta att bilderna är i säkert förvar och det är mycket värdefullt att alla som är intresserade av Malmfältens historia kan ta del av materialet, säger Mats Pettersson, personaldirektör. Mats Pettersson överlämnar ett USB-minne med några av LKABs historiska bilder till Leif Pääjärvi, föreståndare på Gellivare bildarkiv.

7 Vitåfors gamla anrikningsverk Nya anrikningsverket under uppbyggnad Den gamla ingången med vaktkuren till LKABs industriområde. Till höger syns en del av Gruvstugan. I bakgrunden Anrikningsverket Vitåfors portvaktsstuga, Grindarna. Vitåfors. forts.

8 Gamla anrikningsverket, Tingvallskulle April Vy över Vitåfors, Manskapshuset Vitåfors industriområde. Flygbild Foto Börje Rönnberg

9 I förgrunden syns en del av gamla Anrikningsverket. I bakgrunden kan man se den gamla snedbanan där spårvagnen gick som fraktade gruvarbetarna mellan Tingvallskulle och Vitåfors. Vitåfors gruvstuga i slutet på 1940-talet. Foto. Lennart Nilsson. Vitåfors verkstäder, förråd. Mh ö.gamla sovringsverket Kulsinterverket Anrikningsverket. Foto. Lennart Nilsson. Hur bra dokumentationen kring bilderna är varierar. Ibland finns endast årtal eller fotograf uppgivet. Ibland finns någon sorts beskrivning av bilden. Kan du själv bidra med information om bilderna? Kontakta då Leif Pääjärvi på Gellivare bildarkiv.

10 10 Snön ger ledtrådar i miljöarbetet Många kanske irriterar sig över de stora mängderna snö. Men på LKABs miljöavdelning beklagar man sig inte, för det underlättar en speciell sorts provtagning. Malin Fors på Yttre miljö. Miljöteknikern Ulf Nilsson pulsar fram genom det vita pudret. Där snötäcket ligger slätt skottar han sig ner till marken och tar sedan ett stort plaströr och kör ner det genom den orörda snön. Med hjälp av spaden täpper han för botten på röret och vecklar ut en plastpåse som fylls. Det är inte en omständlig ritual för att samla ihop minnen från den gångna vintern och spara hemma i frysen, utan ett sätt att mäta utsläpp av stoft från LKABs verksamhet. S n ö p r ov p å f l e r a o rt e r Vi gör snöprovtagningen en gång per år i Kiruna, Malmberget, Svappavaara och Sandskär i Luleå. I Narvik är snömängden för liten på vintrarna, så där görs kontinuerliga mätningar på andra sätt, säger Malin Fors på avdelningen Yttre miljö. LKAB gör regelbundna analyser av allt möjligt i omgivningarna runt verksamhetsorterna, exempelvis på vatten, fisk och tallbarr. Nedfallande stoft samlas under barmarksperioden in i Nilaburkar som finns utsatta på fasta punkter. Innan snön faller tas Nilaburkarna in, och snöprovtagning görs på vårvintern i samma punkter för att man ska få en kontinuitet i mätningarna. L a b b t e st e r Vi noterar snödjup för varje punkt och samlar in cirka 15 liter snö från varje plats. Snön smälts sedan och vattnet filtreras i vårt laboratorium. Mängd stoft som fallit ner över ett visst område beräknas utifrån den mängd stoft som fastnar på filtret, säger Malin Fors Det finns inga reglerade gränsvärden för hur mycket stoftnedfall en industri får orsaka, men LKAB har fastslagit en målsättning på maximalt 250 gram per 100 kvadratmeter över en tid på 30 dygn. Snöprovtagningen särskiljer inte stoftpartiklar som kommer från LKAB och stoftpartiklar från andra verksamheter, till exempel värmeverk eller biltrafik. Men proverna visar att det totala stoftnedfallet minskade 23 procent mellan år 2006 och Miljötekniker Ulf Nilsson tar snöprov. Först skottar man sig ner sen trycks röret genom snön röret tas upp med spaden som botten och töms i en plastpåse.

11 11 L K A B I N T E R N A R B E T S M A R K N A D U t v e c k l i n g s i n g e n j ö r inom eldfast material PKT, Malmfälten. Din uppgift hos oss blir att bedriva tekniskt utvecklingsarbete i våra produktionsanläggningar där du främst kommer att arbeta med att utveckla eldfasta material. Vill du komplettera vårt teknikteam så kontakta gärna: Torbjörn Almqvist, tele 4823, Välkommen med Din intresseanmälan senast 4 maj via e-post eller brev till Lena Klippmark, FK 2. F o r d o n s m e k a n i k e r UJ till Malmberget. Arbetet besår i huvudsak av reparation och förebyggnade underhåll på tillredningen och raslastningens produktionsmaskiner. Ytterligare information får Du av Kent Hällgren, eller Lars Köhler, tel Intresseanmälan till Kerstin Bergdahl, T-huset senast 4 maj. T i l l r e d n i n g s m e k a n i k e r till ortdrivningen, Malmberget. Arbetet omfattar att ansvara för underhåll, service och fältreparationer av tillredningens mobila maskinpark. Ytterligare upplysningar får Du av Christer Lind eller Kenneth Söderberg Intresseanmälan till Kerstin Bergdahl, T-huset senast 4 maj. Fler annonser, se Insidan respektive LKABs hemsida TA C K Jag vill tacka alla som uppvaktade mig på min 50-årsdag. Tack för presenten och blommorna. Bert Peltovuoma Ett hjärtligt tack till er alla som uppvaktade mig med blommor och presenter samt den trevliga festen vid min pensionsavgång. Svante Kuru Jag vill tacka alla arbetskamrater för ihågkomsten på min 60-årsdag. Stigge Wiklund Ett stort tack till arbetskamraterna för uppvaktningen på min 50-årsdag. Tommy Nordvall F R I T I D S k u l l e d u v i l ja s k a pa i l e r a? LKAB Fritid Kiruna överväger att återstarta keramik sektionen. All utrustning för en komplett keramikverkstad finns redan, men innan lokal anskaffas vill man undersöka intresset för en återstart. Kom ihåg att verksamheten är öppen även för familjemedlemmar, så fråga gärna hemma om någon skulle vilja exempelvis dreja vaser eller skulptera i keramik. Intresseanmälan, som ej är bindande, meddelas till kansliet på e-post krister.mella@lkab.com, eller telefon i I N F O P r ov b ry t n i n g e n i g å n g p å G r u v b e r g e t De första arbetena har startat på Gruvberget i Svappavaara där LKAB fått tillstånd att provbryta ton järnmalm. Brytningen beräknas vara klar i slutet på maj månad. Sprängningar förekommer under dagtid och skjuttiderna anslås i förväg på affären och Gruvköket i Svappavaara. Under provbrytningen kommer trucktrafik att förekomma i området, respektera avspärrningar och varningsskyltar. Utöver brytningen startar undersökningsborrning på Gruvberget. Den kommer att pågå till september och syftet är att få bättre kännedom om malmförekomsten samt klassificera det omgivande gråberget. Kontaktpersoner: Peder Nensén, projektledare LKAB, Leif Krekula, projektledare KGS, Anders Lindberg, presskontakt LKAB, K ö r ko r t s n u m m e r k r ä v s f ö r h y r b i l Det har kommit nya direktiv från Hertz biluthyrning om att man måste uppge körkortsnummer när man behöver beställa en hyrbil både ovan och under jord. Stig Abrahamsson N ya t v ä t tau to m at e r f ö r a r b e t s k l ä d e r i K i r u n a Ett nytt system för byte / tvätt av arbetskläder kommer att införas. Dessa automater kommer att placeras i M-hus B och D nedre. I dessa hus måste ren-/smutssida skiftas. Arbetet med att tvätta skåpen och skifta plats i dessa hus kommer att utföras lördag 10/5 av personalen i manskapshusen. Göran Lindmark

12 12 Leveranser miljoner ton H U V U D P R O C E S S E N t.o.m. mars Ack Ack Belöning* tusen kronor A R B E T S M I L J Ö Antal olycksfall med frånvaro t.o.m. 20 april Ack Ack F Ä R D I G A P R O D U K T E R ( k t o n ) Pellets Fines (inkl KMR) F Ö R Ä D L I N G S V E R K ( k t o n ) KK KK KS SK ANR-SOVR (KMR) AMB till MK ANR BUV MK PAR till MK R Å M A L M ( k t o n ) Råmalm Norra Råmalm Södra P R O D U K T K VA L I T E T ( % ) K-värde (t.o.m. mars) 88,0 % 93,0% KO M M E N TA R E R, v e c k a ( s i f f r o r n a a v s e r k t o n ) Norra: Råmalm: kton, Fullt framåt, etagebrist, fastkörd kross. KBF: + 16 kton. KK2: - 13 kton, Rep grate samt flertal stopp. KK3: - 10 kton, Något sen uppstart, nödstopp 35TR035, div. problem samt rep flintabom o grate. Svp: + 1kton. Rågods MK3: - 5 kton, rågodsbrist. Södra: Råmalm: - 6 kton, skut i tappar. MAF: - 5 kton, rågodsbrist, samkört FAR PAR för buffring inför repstopp. MPBO BUV: - 1 kton, Stopp pga sligbrist. MPBO MK3-23 kton, Rep utläggare RK, begränsad prod. pga sligbrist * Under 2007 ändrades parametrarna och maxbeloppet steg från kronor till

LKAB begränsar produktionen Den sviktande järnmalmsmarknaden

LKAB begränsar produktionen Den sviktande järnmalmsmarknaden N R 7 2 0 0 9 3 A P R I L E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B LKAB begränsar produktionen Den sviktande järnmalmsmarknaden tvingar LKAB till åtgärder och kraftiga produktions neddragningar

Läs mer

producerades de första pelletsen i det nya verket i Kiruna. Visserligen

producerades de första pelletsen i det nya verket i Kiruna. Visserligen N R 7 2 0 0 8 11 A P R I L E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Kulor från KK4 Långfredagen 2008 var en historisk dag. Då producerades de första pelletsen i det nya verket i Kiruna.

Läs mer

N R 1 0 2 0 0 8 2 3 M A J E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B. lastning och bergtransport i Malmberget har haft en friskvårdsdag

N R 1 0 2 0 0 8 2 3 M A J E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B. lastning och bergtransport i Malmberget har haft en friskvårdsdag N R 1 0 2 0 0 8 2 3 M A J E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Friskvård och inspiration 150 anställda inom lastning och bergtransport i Malmberget har haft en friskvårdsdag SIDAN 9

Läs mer

N R 1 5 2 0 0 8 1 0 O K T O B E R E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B

N R 1 5 2 0 0 8 1 0 O K T O B E R E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B N R 1 5 2 0 0 8 1 0 O K T O B E R E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Dammsugare och dyslanstvätt Kenneth Strande arbetar med MK3:s rökgasrening. Genom flera olika förslag har han skapat

Läs mer

N R 1 7 2 0 0 8 7 N O V E M B E R E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B

N R 1 7 2 0 0 8 7 N O V E M B E R E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B N R 1 7 2 0 0 8 7 N O V E M B E R E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Beslut för framtiden En ny huvudnivå ska anläggas i SIDAN LKABs järnmalmsgruva i Kiruna. Den kommer att ligga på

Läs mer

Processoperatörer Den tekniska utvecklingen ställer

Processoperatörer Den tekniska utvecklingen ställer N R 1 2 9 1 6 J A N U A R I E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Processoperatörer Den tekniska utvecklingen ställer högre och högre krav på kompetens. Tord Åhl och Mikael Strömbäck

Läs mer

Stort intresse 31 december stänger Bolagshotellet i Malmberget.

Stort intresse 31 december stänger Bolagshotellet i Malmberget. N R 1 6 2 0 0 9 9 O K T O B E R E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Stort intresse 31 december stänger Bolagshotellet i Malmberget. För att ge invånarna möjlighet att se insidan öppnades

Läs mer

N R 6 2 0 0 9 2 7 M A R S E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B

N R 6 2 0 0 9 2 7 M A R S E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B N R 6 2 0 0 9 2 7 M A R S E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B LKABs Bergarbetarutbildning har utformats i ett bra samarbete mellan linjen och företagets stödfunktioner. Sedan i höstas

Läs mer

Slam förstör pumparna

Slam förstör pumparna N R 9 2 0 0 9 8 M A J E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Slam förstör pumparna Slam förs av naturliga orsaker med gruvvattnet till bassängerna och pump stationerna. Det är hanterbart

Läs mer

N R 9 2 0 0 8 9 M A J E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B. i Svappavaara, och ett viktigt steg är taget mot enprodukt-

N R 9 2 0 0 8 9 M A J E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B. i Svappavaara, och ett viktigt steg är taget mot enprodukt- N R 9 2 0 0 8 9 M A J E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Flotationen klar 21 maj invigs den nya flotationsanläggningen i Svappavaara, och ett viktigt steg är taget mot enprodukt- SIDAN

Läs mer

178 ton Så mycket vägde den gamla manteln och bärringarna i

178 ton Så mycket vägde den gamla manteln och bärringarna i N R 1 0 2 0 0 9 2 0 M A J E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B 178 ton Så mycket vägde den gamla manteln och bärringarna i Svappavaara kulsinterverk. Nu har de bytts ut tillsammans med

Läs mer

Produktionsrekord igen! När siffrorna för 2007

Produktionsrekord igen! När siffrorna för 2007 N R 1 2 0 0 8 1 8 J A N U A R I E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Produktionsrekord igen! När siffrorna för 2007 SIDAN nu har summerats visar det sig att en rad fina resultat åstadkommits.

Läs mer

för den ökade kapaciteten för uppfordringsanläggningarna i Kiruna. Det återstartade B7-spelet till höger är en del i uppgraderingen.

för den ökade kapaciteten för uppfordringsanläggningarna i Kiruna. Det återstartade B7-spelet till höger är en del i uppgraderingen. N R 2 2 0 0 8 1 F E B R U A R I E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B SIDAN 8 för den ökade kapaciteten för uppfordringsanläggningarna i Kiruna. Det återstartade B7-spelet till höger

Läs mer

Malmberget igång. Projektet ska vara färdigt år 2013 och sakta men säkert ska den nya huvudnivån ta över efter den gamla på M1000.

Malmberget igång. Projektet ska vara färdigt år 2013 och sakta men säkert ska den nya huvudnivån ta över efter den gamla på M1000. N R 3 2 0 1 0 1 9 M A R S E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B M1250 Under året kör vissa fasta anläggningar på nya huvudnivån i Malmberget igång. Projektet ska vara färdigt år 2013

Läs mer

Koskullskulle på banan Loksektion 119 Koskullskulle är en av åtta

Koskullskulle på banan Loksektion 119 Koskullskulle är en av åtta N R 1 9 2 0 0 9 4 D E C E M B E R E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Koskullskulle på banan Loksektion 119 Koskullskulle är en av åtta sektioner som ska tas i drift under 2010, efter

Läs mer

Ny lossningsterminal Under två veckor har en kapacitetshöjning

Ny lossningsterminal Under två veckor har en kapacitetshöjning N R 1 6 2 0 0 8 2 4 O K T O B E R E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Ny lossningsterminal Under två veckor har en kapacitetshöjning av Svappavaara lossningscentral genomförts. Anledningen

Läs mer

den 2 februari har en speciell analysgrupp startats. Syftet är att hitta orsaker till olyckan och ta fram åtgärder som ska förhindra liknande

den 2 februari har en speciell analysgrupp startats. Syftet är att hitta orsaker till olyckan och ta fram åtgärder som ska förhindra liknande N R 3 2 0 0 8 1 5 F E B R U A R I E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Expertgrupp tillsatt Efter den tragiska dödsolyckan den 2 februari har en speciell analysgrupp startats. Syftet

Läs mer

Leveranser och produktion LKABs nye vd Lars-Eric Aaro ser

Leveranser och produktion LKABs nye vd Lars-Eric Aaro ser N R 1 2 0 1 0 2 2 J A N U A R I E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Leveranser och produktion LKABs nye vd Lars-Eric Aaro ser ljust på framtiden. Marknaden förbättras, både i Europa,

Läs mer

att spara pengar. Det område som det ska sparas mest på är inköp med nye inköpschefen Tage Lundin i spetsen.

att spara pengar. Det område som det ska sparas mest på är inköp med nye inköpschefen Tage Lundin i spetsen. N R 1 5 2 0 0 9 2 5 S E P T E M B E R E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Kostnadsjakt LKAB befinner sig i en situation som gör att varje ton järnmalm som produceras säljs men till

Läs mer

Dåligt väder hindrade inte LKABs medarbetare med

Dåligt väder hindrade inte LKABs medarbetare med N R 6 2 0 1 0 1 8 J U N I E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Dåligt väder hindrade inte LKABs medarbetare med 6 familjer från att trivas, umgås, tävla, lyssna på bra musik och heja

Läs mer

Ordning ger tid KGS Mekaniska satsar nu extra mycket energi

Ordning ger tid KGS Mekaniska satsar nu extra mycket energi N R 2 2 0 0 9 3 0 J A N U A R I E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Ordning ger tid KGS Mekaniska satsar nu extra mycket energi för att skapa ordning och reda i de olika verkstadshallarna.

Läs mer

NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR

NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR Årgång 9 Nr 9 December 2006 BILDER FRÅN HALLOWEEN BASTUN ÄR ÖPPEN BASAR PÅ SKOLAN JULMARKNAD I UR OCH SKUR INVIGNING AV SKOLAN 0-12ÅR NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR Sida 1 MANUSSTOPP DEN 20:E I VARJE MÅNAD

Läs mer

En tragisk dödsolycka inträffade i Malmberget på tisdag 18 maj.

En tragisk dödsolycka inträffade i Malmberget på tisdag 18 maj. N R 5 2 0 1 0 2 1 M A J E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B En tragisk dödsolycka inträffade i Malmberget på tisdag 18 maj. Två personer omkom i samband med byggjobb på den nya huvudnivån.

Läs mer

ISS får golven att glänsa Marlene Nilsson och SIDAN

ISS får golven att glänsa Marlene Nilsson och SIDAN N R 1 3 2 0 0 8 1 2 S E P T E M B E R E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B ISS får golven att glänsa Marlene Nilsson och Camilla Karlsson arbetar för ISS i Malmberget. De utgör tillsammans

Läs mer

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär?

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär? Premiären i Motocross SM går i Vissefjärda! SM i motocross kommer i år gå på 6 olika banor i olika delar av Sverige. Premiären i år kommer att gå på crossbanan Rövaredalen som ligger i Vissefjärda, en

Läs mer

Ordförande Daniel Nyman hälsade välkommen och förklarade styrelsesammanträdet öppnat.

Ordförande Daniel Nyman hälsade välkommen och förklarade styrelsesammanträdet öppnat. 1 STYRELSEPROTOKOLL Nr 1/02 Art Konstituerande sammanträde med styrelsen för ÖNBF Dag Lördag 16 februari 2002. Plats Hotel Rica, Skellefteå Närvarande Daniel Nyman Kjell Johansson Barbro Forsman Inger

Läs mer

N R M A R S E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B. flera gånger per vecka och mycket varierande arbetsuppgifter är

N R M A R S E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B. flera gånger per vecka och mycket varierande arbetsuppgifter är N R 6 2 0 0 8 2 8 M A R S E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Resursstyrkan De är flexibla som få och stortrivs. Nya arbetskamrater flera gånger per vecka och mycket varierande arbetsuppgifter

Läs mer

STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009

STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009 STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009 Viveka Gardahl, Ann Helen Bengtsson, Martina Eriksson, Eva Fresk, Helga Gudding Östman, Hans Karlsson, Sara Karlsson, Gunilla Karlström, Lennart Melin, Anette

Läs mer

Nordväst LKABs markundersökningar vid Luossavaara i Kiruna

Nordväst LKABs markundersökningar vid Luossavaara i Kiruna N R 11 2 0 0 9 5 J U N I E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Nordväst LKABs markundersökningar vid Luossavaara i Kiruna visar att ny bebyggelse bör placeras längre västerut. Området

Läs mer

2011 ett historiskt LKAB-år

2011 ett historiskt LKAB-år NR 10 2011 23 DECEMBER EN TIDNING FÖR MEDARBETARE I LKAB God Jul och Gott Nytt År Foto: Fredrik Alm. 2011 ett historiskt LKAB-år Alla företag i koncernen bidrar sammantaget till ett av de bästa åren i

Läs mer

LKAB HÅLLBAR UTVECKLING

LKAB HÅLLBAR UTVECKLING Vår väg framåt 2013-10-04 LKAB HÅLLBAR UTVECKLING Lars-Eric Aaro, vd och koncernchef Boden, 17 oktober 2014 HÅLLBARHET FINNS I VÅRT DNA 1 LKAB HAR GOD TILLGÅNG TILL JÄRNMALM I NORRBOTTEN, MEN KÄLLORNA

Läs mer

Nu är det på riktigt, säger LKABs tf VD Lars-Eric Aaro. Här tillsammans med infrastrukturministern Åsa Thorstensson som invigde bygget.

Nu är det på riktigt, säger LKABs tf VD Lars-Eric Aaro. Här tillsammans med infrastrukturministern Åsa Thorstensson som invigde bygget. N R 1 4 2 0 0 9 11 S E P T E M B E R E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Bygget av nya järnvägen invigt Den nya järnvägen blir det hittills största projektet i Kirunas samhällsomvandling,

Läs mer

tränings anläggningar, men en träningsstation mitt i verksamheten är nytt. I MK3 och BUV:s gemensamma kontrollrum där Håkan Johansson-

tränings anläggningar, men en träningsstation mitt i verksamheten är nytt. I MK3 och BUV:s gemensamma kontrollrum där Håkan Johansson- N R 4 2 0 1 0 1 6 A P R I L E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Träningspaus LKAB erbjuder redan sina anställda att träna på en rad tränings anläggningar, men en träningsstation mitt

Läs mer

AKTIVITETSHANDLEDNING

AKTIVITETSHANDLEDNING AKTIVITETSHANDLEDNING Av AnnMarie Lindman JEFFREY IGE VÄGEN TILL PARALYMPICS av Martin Nauclér Handledningen är ett underlag för diskussion för den som vill läsa den här boken i grupp inom till exempel

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 25 Fredag 10 september 2010. Gruvan i Aitik växer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 25 Fredag 10 september 2010. Gruvan i Aitik växer LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 25 Fredag 10 september 2010 NORRBOTTEN Gruvan i Aitik växer Förra veckan invigdes Nya Aitik utanför Gällivare. Nya Aitik är namnet på den utbyggnad som gruvbolaget Boliden gör i Aitik.

Läs mer

Utvecklingsprojektet. En#presenta*on#av## Utvecklingsprojektet## Inom#Svenska#Brukshundklubben# Från#Kongressen#2015#

Utvecklingsprojektet. En#presenta*on#av## Utvecklingsprojektet## Inom#Svenska#Brukshundklubben# Från#Kongressen#2015# Utvecklingsprojektet En#presenta*on#av## Utvecklingsprojektet## Inom#Svenska#Brukshundklubben# Från#Kongressen#2015# 1" BAKGRUND: Vår målbild Vision #! Svenska(Brukshundklubben(är(en(organisa4on(i(världsklass,((

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Fotograf Jennifer Karlberg

Fotograf Jennifer Karlberg Bröllopsoffert 2013 Information Det är en stor ära att få uppdraget att fotografera ett bröllop, då detta är en av de största dagarna i en människas liv. Bröllopsfotografering är även något av det bästa

Läs mer

Fotograf Emelie Fagerberg Prislista Bröllop 2013

Fotograf Emelie Fagerberg Prislista Bröllop 2013 Fotograf Emelie Fagerberg Prislista Bröllop 2013 Fotograf Emelie Fagerberg Född och uppvuxen på västkusten, men en längtan efter snö och vinter resulterade i en flytt tillsammans min sambo till nordligare

Läs mer

Prislista 2013. info@sandrafotodesign.se www.sandrafotodesign.se 070-287 68 83

Prislista 2013. info@sandrafotodesign.se www.sandrafotodesign.se 070-287 68 83 Prislista 2013 Att skapa minnen tillsammans med mina kunder är det bästa med att arbeta som fotograf. Jag fotograferar i naturliga miljöer, både utomhus och inomhus, för personliga ögonblicksbilder som

Läs mer

Nu blickar vi framåt Närmare 200 personer arbetar med

Nu blickar vi framåt Närmare 200 personer arbetar med N R 5 2 0 0 8 1 4 M A R S E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Nu blickar vi framåt Närmare 200 personer arbetar med SIDAN 4 att återuppbygga och driftsätta ställverket i anrikningen

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 40 Fredag 16 december 2011. Fortsatt tågtrafik

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 40 Fredag 16 december 2011. Fortsatt tågtrafik LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 40 Fredag 16 december 2011 NORRBOTTEN Fortsatt tågtrafik Godstrafiken på tåg kommer att fortsätta till april nästa år. I fredags blev företagen som sköter godstrafiken eniga om att

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 29 Fredag 23 september 2011. Nu kan serverhallarna byggas. -Det känns riktigt bra, säger Karl Petersen.

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 29 Fredag 23 september 2011. Nu kan serverhallarna byggas. -Det känns riktigt bra, säger Karl Petersen. LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 29 Fredag 23 september 2011 NORRBOTTEN Nu kan serverhallarna byggas Nu kan serverhallarna på Porsön i Luleå börja byggas. Domstolen har bestämt att den person som vill stoppa bygget

Läs mer

Jag fångar er kärlek, glädje och personlighet och ger er minnen för livet. Bröllop 2015

Jag fångar er kärlek, glädje och personlighet och ger er minnen för livet. Bröllop 2015 Jag fångar er kärlek, glädje och personlighet och ger er minnen för livet Bröllop 2015 Ert Bröllop & Er fotograf En bröllopsdag är en av de lyckligaste dagarna i våra liv. Med er under den dagen vill ni

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 14 Fredag 15 april 2011. Skolor försvinner i Kalix. Om många barn går i samma skola sparar kommunen pengar.

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 14 Fredag 15 april 2011. Skolor försvinner i Kalix. Om många barn går i samma skola sparar kommunen pengar. LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 14 Fredag 15 april 2011 NORRBOTTEN Skolor försvinner i Kalix Nästan alla skolor som ligger i byar i Kalix kommun ska läggas ned. Det föreslår politikerna i Kalix. -Skolorna har fått

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 17 september - söndag 14 oktober

barnhemmet i muang mai måndag 17 september - söndag 14 oktober barnhemmet i muang mai måndag 17 september - söndag 14 oktober Nu har det gått nästan en hel månad sedan vårt förra veckobrev. Detta brev har dröjt så länge helt enkelt för att det har hänt så mycket att

Läs mer

6-7. Jämställd utveckling LKAB har av tradition varit en manlig arbetsplats, men för

6-7. Jämställd utveckling LKAB har av tradition varit en manlig arbetsplats, men för NR 7 2010 10 SEPTEMBER EN TIDNING FÖR MEDARBETARE I LKAB Jämställd utveckling LKAB har av tradition varit en manlig arbetsplats, men för varje år som går blir bolaget allt mer jämställt. Faktum är att

Läs mer

FREETRAILER FÅR AFFÄRERNA ATT RULLA

FREETRAILER FÅR AFFÄRERNA ATT RULLA En av våra servicebilar FREETRAILER FÅR AFFÄRERNA ATT RULLA HISTORIA Freetrailer grundades i Danmark 2003 och kom till Sverige 2008. Bakom den rullande succén står ett par danska herrar med grundtanken

Läs mer

livsstil 48 hästfocus #4 2014 www.hastfocus.se Där tiden står still

livsstil 48 hästfocus #4 2014 www.hastfocus.se Där tiden står still 48 hästfocus #4 2014 Med gripande och vackra bilder vill fotografen Lars-Olof Hallberg föra vidare ett kultur-arv som håller på att dö ut. Sedan slutet på 80-talet har han besökt ett 30-tal gårdar som

Läs mer

VETERAN-SM, SPORTSKYTTE 2012. Dagsschema. Välkommen till Kristinehamn! FREDAGEN DEN 20 JULI. Uppropstid 13.15 - Skjuttid 13.

VETERAN-SM, SPORTSKYTTE 2012. Dagsschema. Välkommen till Kristinehamn! FREDAGEN DEN 20 JULI. Uppropstid 13.15 - Skjuttid 13. Välkommen till Kristinehamn! Vi har nöjet att hälsa alla skyttar och familjer varmt välkomna till Veteran SM i sportskytte i Kristinehamn. Tävlingarna äger rum på en av Sveriges finaste skyttebanor, Kristinehamns

Läs mer

DESIGN YOUR STORY KOENIGSEGG DESIGN FÖR HÖGSTA PRESTANDA

DESIGN YOUR STORY KOENIGSEGG DESIGN FÖR HÖGSTA PRESTANDA DESIGN YOUR STORY TR KOENIGSEGG DESIGN FÖR HÖGSTA PRESTANDA VÄLKOMMEN IN Koenigseggs nya kontor i Ängelholm, där också företagets fabrik är belägen. EN LEVANDE ARBETSMILJÖ MED FOKUS PÅ KVALITET Kriterier

Läs mer

Stängningen av pelletsverken innebär att anställda flyttas till

Stängningen av pelletsverken innebär att anställda flyttas till N R 1 9 2 0 0 8 5 D E C E M B E R E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Foto: Lars dewall Stängningen av pelletsverken innebär att anställda flyttas till andra verksamheter. Kompetens

Läs mer

Utvärdering 2014 målsman

Utvärdering 2014 målsman Utvärdering 2014 målsman 209 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Mycket väl anordnat och bra information. - Seriöst! Utförlig

Läs mer

Prislista 2014. info@sandrafotodesign.se www.sandrafotodesign.se 070-287 68 83

Prislista 2014. info@sandrafotodesign.se www.sandrafotodesign.se 070-287 68 83 Prislista 2014 Att skapa minnen tillsammans med mina kunder är det bästa med att arbeta som fotograf. Jag fotograferar i naturliga miljöer, både utomhus och inomhus, för personliga ögonblicksbilder som

Läs mer

Fotograf Emelie Fagerberg Prislista Bröllop 2013

Fotograf Emelie Fagerberg Prislista Bröllop 2013 Fotograf Emelie Fagerberg Prislista Bröllop 2013 Fotograf Emelie Fagerberg Född och uppvuxen på västkusten men med en längtan efter snö och vinter resulterade i en flytt till nordligare breddgrader. Med

Läs mer

BLENDER DRIVERSOPEN HELGÖPPET PÅ CAMPINGEN TJEJER PÅ HAL IS KAJSA 4:A PÅ DM KLUBBMÄSTERSKAP / 5-KAMP5 FOLKAFEST MED EN TJOCK & EN BRA Sida 1

BLENDER DRIVERSOPEN HELGÖPPET PÅ CAMPINGEN TJEJER PÅ HAL IS KAJSA 4:A PÅ DM KLUBBMÄSTERSKAP / 5-KAMP5 FOLKAFEST MED EN TJOCK & EN BRA Sida 1 Årgång 12 Nr 2 Mars 2009 BLENDER DRIVERSOPEN HELGÖPPET PÅ CAMPINGEN TJEJER PÅ HAL IS KAJSA 4:A PÅ DM KLUBBMÄSTERSKAP / 5-KAMP5 FOLKAFEST MED EN TJOCK & EN BRA Sida 1 MANUSSTOPP DEN 20:E I VARJE MÅNAD MATERIAL

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 2 Fredag 21 januari 2011

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 2 Fredag 21 januari 2011 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 2 Fredag 21 januari 2011 NORRBOTTEN Oro för sjukhus Nyligen kom ett förslag om att sjukhusen i Kalix och Kiruna ska sluta med planerade operationer. Vid planerade operationer bestämmer

Läs mer

INFORMATIONSBREV Nr 10 / 2015. Ålands Distrikt. Utgiven 05.11.2015. Bästa Rödakorsare. Datum att komma ihåg:

INFORMATIONSBREV Nr 10 / 2015. Ålands Distrikt. Utgiven 05.11.2015. Bästa Rödakorsare. Datum att komma ihåg: INFORMATIONSBREV Nr 10 / 2015 Utgiven 05.11.2015 Ålands Distrikt Bästa Rödakorsare. Jag har glädjen att meddela, att jag nu fem månader framåt på deltid kommer att vikariera Eva Storgårds, som från 2.11

Läs mer

Vi söker verkstadschef! Möt oss på Underhåll 2016!

Vi söker verkstadschef! Möt oss på Underhåll 2016! En viktig del för en säker anläggning är fungerande säkerhetsventiler. För att uppnå och garantera detta krävs kunskap om säkerhetsventiler, med avseende på användning, funktion och installation. Kursen

Läs mer

Publicerat med tillstånd Kan du vissla Johanna? Text Ulf Stark Bild Anna Höglund Bonnier & Carlsen 2003

Publicerat med tillstånd Kan du vissla Johanna? Text Ulf Stark Bild Anna Höglund Bonnier & Carlsen 2003 10 Nästa dag tar jag med mig Berra. Då har han tvättat sig. Han har ett rent plåster på hakan och i handen håller han en ringblomma som han hittat i Gustavssons trädgård. Ser jag bra ut så här? undrar

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 28 Fredag 16 september 2011

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 28 Fredag 16 september 2011 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 28 Fredag 16 september 2011 NORRBOTTEN Det finns jobb hos LKAB LKAB behöver anställa nya medarbetare. Dom kommande tre åren behöver gruvföretaget 1200 nya arbetare. - Vi försöker få

Läs mer

FRÅGOR OCH SVAR OM KLINTE & KALKEN

FRÅGOR OCH SVAR OM KLINTE & KALKEN FRÅGOR OCH SVAR OM KLINTE & KALKEN Q: Varför vill SMA bryta kalksten i Klinte? A: Gotländsk kalksten är unik i Sverige. Den är så ren och av sådan kvalitet som till exempel stål- och pappersindustri behöver

Läs mer

Intresseanmälan till tävling om konstnärlig utsmyckning

Intresseanmälan till tävling om konstnärlig utsmyckning Intresseanmälan till tävling om konstnärlig utsmyckning Idé och Koncept Min idé till den konstnärliga utsmyckningen är att göra en stor exteriör väggmålning på någon av ytterväggarna. Målningen kan antingen

Läs mer

Mona Mörtlund. Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5. Intervju: Andreas B Nuottaniemi

Mona Mörtlund. Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5. Intervju: Andreas B Nuottaniemi Mona Mörtlund Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5 Intervju: Andreas B Nuottaniemi 40 När jag var mindre och det kom någon på besök i hemmet,

Läs mer

Prislista 2015. info@sandrafotodesign.se www.sandrafotodesign.se 070-287 68 83

Prislista 2015. info@sandrafotodesign.se www.sandrafotodesign.se 070-287 68 83 Prislista 2015 Att skapa minnen tillsammans med mina kunder är det bästa med att arbeta som fotograf. Jag fotograferar i naturliga miljöer, både utomhus och inomhus, för personliga ögonblicksbilder som

Läs mer

Arbetsmiljö och hälsa LKAB

Arbetsmiljö och hälsa LKAB Arbetsmiljö och hälsa LKAB Kärnan i LKAB LKAB grundades 1890 och ägs av svenska staten. Detta gör oss unika: Långsiktiga kundrelationer Medarbetarnas kunskap och kompetens Magnetit LKAB Green Pellets

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 3 Fredag 3 februari 2012. Sjuka kan flygas även på natten

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 3 Fredag 3 februari 2012. Sjuka kan flygas även på natten LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 3 Fredag 3 februari 2012 NORRBOTTEN Sjuka kan flygas även på natten Nu ska sjuka kunna flygas från Kiruna flygplats även på natten. I fredags blev landstinget och Swedavia eniga om

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER. Nr 27 Fredag 24 september 2010

LÄTTLÄSTA NYHETER. Nr 27 Fredag 24 september 2010 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 27 Fredag 24 september 2010 Så röstade Sverige Det har varit val i Sverige. Det var ett spännande val som innebär att mycket kan förändras i Sverige. Moderaterna blir starkare, socialdemokraterna

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 20 Fredag 11 juni 2010

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 20 Fredag 11 juni 2010 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 20 Fredag 11 juni 2010 NORRBOTTEN Kvinnor i Arjeplog protesterar Många kvinnor i Arjeplog är arga. Dom tycker det är fel att mammografi-bussen ska sluta komma till Arjeplog. I söndags

Läs mer

DET HÄR ÄR VI: ÖMK Rundbana Box 213 Orgnr. 889601-5487 891 25 Örnsköldsvik BG: 5533-1037

DET HÄR ÄR VI: ÖMK Rundbana Box 213 Orgnr. 889601-5487 891 25 Örnsköldsvik BG: 5533-1037 DET HÄR ÄR VI: Örnsköldsviks Motor Klubb (ÖMK) är en förening med gamla anor. Isracingen kom till Örnsköldsvik i slutet av 30-talet, sedan dess har det funnits aktiva tävlingsförare i trakten. 1968 presenterade

Läs mer

Samhällsomvandling Kiruna

Samhällsomvandling Kiruna Mikael Westerlund T f Avdelningschef Samhällsomvandling Kiruna Gruvnäringen och regionens betydelse Sedan 2007 har LKAB och Boliden levererat in till statskassan drygt 18 miljarder kronor i företagsskatt.

Läs mer

Ny körsatsning tar snart plats på scen

Ny körsatsning tar snart plats på scen Ny körsatsning tar snart plats på scen LULEÅ I själ och hjärta. Så heter den nya körsatsning som Northern Light just nu jobbar på, inför konserterna i mitten av februari. Jeanette Bergström 05:00 2018-01-16

Läs mer

Att skriva ner din livshistoria och vad som varit viktigt för dig genom livet är en gåva både till dig själv och till dina närmaste.

Att skriva ner din livshistoria och vad som varit viktigt för dig genom livet är en gåva både till dig själv och till dina närmaste. 1 Ditt liv din historia Ditt liv är viktigt och har stor betydelse för alla omkring dig! Att skriva ner din livshistoria och vad som varit viktigt för dig genom livet är en gåva både till dig själv och

Läs mer

Vår nya koncerntidning

Vår nya koncerntidning Steel! Vi vann SSABcupen SID 21 TIDNINGEN FÖR OSS I SSAB n NR 1 DECEMBER 2007 Vår nya koncerntidning n Möt dina 13 000 arbetskamrater från hela världen! 2007 utgör en milstolpe i SSABs historia. Förvärvet

Läs mer

FOTOGRAF DANIEL HJALMARSSON

FOTOGRAF DANIEL HJALMARSSON FOTOGRAF DANIEL HJALMARSSON PRISLISTA 2014 Barn, syskon, gravid, nyfödd, baby, familj, husdjur från 995 kr Fotografering i min studio, hemma hos er, eller i en miljö som vi bestämmer tillsammans. Fotograferingen

Läs mer

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 002 Din levnadsdag är slut, Din jordevandring ändad Du här har kämpat ut Och dina kära lämnat Nu vilar Du i ro och frid Hos Jesu Krist till

Läs mer

DRAGBLADET. Fjällvandring med drag i. Kick-Off 28/9 2002. MEDLEMSBLADET FÖR JÄMTLANDSFJÄLLENS SLÄDHUNDKLUBB Nr 2 2002

DRAGBLADET. Fjällvandring med drag i. Kick-Off 28/9 2002. MEDLEMSBLADET FÖR JÄMTLANDSFJÄLLENS SLÄDHUNDKLUBB Nr 2 2002 DRAGBLADET MEDLEMSBLADET FÖR JÄMTLANDSFJÄLLENS SLÄDHUNDKLUBB Nr 2 2002 Kick-Off 28/9 2002 Fjällvandring med drag i DRAGBLADET DRAGBLADET är ett medlemsblad för Jämtlandsfjällens slädhundklubb. Medlemsbladet

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

KTH. Företagskatalog Stockholm

KTH. Företagskatalog Stockholm 11111011100 KTH Företagskatalog Stockholm Innehållsförteckning Välkomna 3 Datatjej konferens 4 Sponsorpaketen 6 Sponsortabell 7 Förtydliganden 8 Övrig spons 10 Intresseanmälan 11 Projektgruppen 12 Välkomna

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Mimmi. Hennes hund, Bonita, rymmer efter att ha blivit rädd när en polisbil kör förbi, med sirenerna på. Polisbilen jagar en motorcykel. Mimmis mamma berättar,

Läs mer

ATT SKAPA NÅGOT MAGISKT.. ER BERÄTTELSE

ATT SKAPA NÅGOT MAGISKT.. ER BERÄTTELSE ATT SKAPA NÅGOT MAGISKT.. ER BERÄTTELSE Portätt- & REPOTAGEfotografering EN DAG Jag vill berätta vem ni är som familj, jag vill skapa bilder som ger er ett fönster till en tid som är värd minnas. Som visar

Läs mer

BRÖLLOPSOFFERT. Alla priser inkl moms Godkänd för F-skatt Med reservation för ändringar/tryckfel

BRÖLLOPSOFFERT. Alla priser inkl moms Godkänd för F-skatt Med reservation för ändringar/tryckfel BRÖLLOPSOFFERT B R Ö L L O P VÅ R E N / S O M M A R E N 2 0 1 3 Alla priser inkl moms Godkänd för F-skatt Med reservation för ändringar/tryckfel PRE-WEDDING KO N S U LTAT I O N O C H T E S T F OTO G R

Läs mer

1á placering i Månadens bild. Tema Frilagd. Svartvit. GRATTIS! fotograf Mattias Gustafsson. Torsdag 23 april kl. 19.00 - Klubblokalen Götgatan 11

1á placering i Månadens bild. Tema Frilagd. Svartvit. GRATTIS! fotograf Mattias Gustafsson. Torsdag 23 april kl. 19.00 - Klubblokalen Götgatan 11 Reflexen Medlemsblad för Söderhamns Kameraklubb Nr 4 april 2015 1á placering i Månadens bild. Tema Frilagd. Svartvit. GRATTIS! fotograf Mattias Gustafsson INBJUDAN TILL MÅNADSMÖTE Torsdag 23 april kl.

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Lyssna, jag känner mig enormt glad och hedrad att jag får spendera den här tiden med dig just nu och att du tar dig tid

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Agneta Livijn. J Jag älskar de internationella kontakterna. Gästinredare. Gästinredaren

Agneta Livijn. J Jag älskar de internationella kontakterna. Gästinredare. Gästinredaren J Jag älskar de internationella kontakterna i mitt jobb. De är oerhört berikande och den ena kontakten leder ofta till nästa. Ett möte i New York ledde till fabriken i Italien där jag tillverkar en del

Läs mer

Medlemsbrev december 2013

Medlemsbrev december 2013 Sid 1 av 5 Medlemsbrev december 2013 JAZZSUFIERN Jan Allan En epikuré ger sin syn på livets goda. Jazzlegenden Jan Allan minns sitt femtiotal. Liggande hemma hittar Jan en mängd bilder han fotograferat

Läs mer

Svenska Draghundsportförbundet

Svenska Draghundsportförbundet Svenska Draghundsportförbundet VÄLKOMMEN TILL EN HUNDSPORT MED DRAG! I Norden har vi en lång tradition när det gäller att köra och tävla med draghundar och under senare tid har det vuxit till en stor sport.

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 22 Fredag 20 augusti 2010

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 22 Fredag 20 augusti 2010 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 22 Fredag 20 augusti 2010 NORRBOTTEN Färre nattåg till Norrbotten Ett av dom två nattågen från södra Sverige till Norrbotten kommer kanske att tas bort. Då skulle staten spara 40 miljoner

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET

STADSLEDNINGSKONTORET Sommarkollo 2012-Granbo scen Barnens ö SIDAN 1 Det fanns alltid någon ledare till hands som du kunde prata med om du behövde A. Aldrig 0 0 B. Sällan 0 0 C. Ibland 1 2 D. Oftast 14 27,5 E. Alltid 36 70,6

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 8 Fredag 12 mars 2010. utvecklingschef i Piteå kommun. Vind-snurror ger tusen nya jobb i Piteå

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 8 Fredag 12 mars 2010. utvecklingschef i Piteå kommun. Vind-snurror ger tusen nya jobb i Piteå LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 8 Fredag 12 mars 2010 NORRBOTTEN Vind-snurror ger tusen nya jobb i Piteå Regeringen har sagt ja till att bygga 1 100 vind-kraftverk i Piteå kommun. -Det är ett av världens största

Läs mer

ICEHOTEL mars 2019

ICEHOTEL mars 2019 ICEHOTEL 15-17 mars 2019 VÅR HISTORIA PÅ SJUTTIOTALET BÖRJADE Yngve Bergqvist köra forsränningsturer, fiske, restaurang och museum i Jukkasjärvi. Sommaren blomstrade men vintern var tuff. Yngve reste ner

Läs mer

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund!

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund! Träffen Ett filmmanus av Linda Åkerlund Linda Åkerlund Skapat datum: Kamomillgången 15 25 oktober 2015 61145 Nyköping Version 8 070-5883143 Slutmanus 151102 INT. SEBASTIANS VARDAGSRUM -KVÄLL Sebastian,

Läs mer

Den här maskinen är fantastisk

Den här maskinen är fantastisk Hämtat från Krister Isakssons blogg på http://www.bicycling.se Foto: Krister Isaksson Den här maskinen är fantastisk Bicyclings husexpert på vardagscykling Krister Isaksson är paff: Från oktober till mars

Läs mer

LKAB ser ljust på framtiden Med pompa och

LKAB ser ljust på framtiden Med pompa och N R 2 0 2 0 0 8 1 9 D E C E M B E R E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B LKAB ser ljust på framtiden Med pompa och ståt invigdes juvelen i kronan, KA3/KK4 i somras. I november bjöds

Läs mer