Minnesanteckningar AU-gruppens möte Närvarande: Anders Sundvall, Åke Persson, Amelie Sahlin, Per-Erik Sandberg, Håkan Sternberg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar AU-gruppens möte 10 03 23 Närvarande: Anders Sundvall, Åke Persson, Amelie Sahlin, Per-Erik Sandberg, Håkan Sternberg"

Transkript

1 Minnesanteckningar AU-gruppens möte Närvarande: Anders Sundvall, Åke Persson, Amelie Sahlin, Per-Erik Sandberg, Håkan Sternberg 1. Mötet öppnas 2. Minnesanteckningar från förra mötet Minnesanteckningarna från mötet den 24/2 gicks igenom. Inga ändringar noterades. Beslutades att lägga dem till handlingarna 3: Nyanställda till EID:s sekretariat på Länsstyrelsen Per-Erik berättade att Olof Jönsson och Lena Nerhagen har anställts och kommer att börja arbeta inom sekretariatet på EID omkring månadsskiftet maj juni. 4: Seminariet med Andreas Carlgren den 19 maj, reflektioner Alla som var med på mötet deltog också på seminariet med Andreas Carlgren. Vi konstaterade att Andreas i sitt tal utnämnde Dalarna till grönt pilotlän. Per-Erik håller kontakt med departementet för att utveckla vad detta betyder konkret för oss. Vi kommer att ha ett möte med departementet inom några veckor. Han kommer också att rapportera på Energiseminariet 25 maj. Vi diskuterade en stund vad vi skulle vilja framföra till departementet: Åke: Vi vill konkretisera vad vi gör med energideklarationerna. Kvalitetssäkra dem! Lars Ingelströms projekt om energieffektivitet i samhällsplaneringen kan också vara något. Anders: Miljöteknikföretagen. Vi har nära kontakt med våra norska kollegor, där arbetar man nu med stora solcellssatsningar. De bör kunna ge arbete åt flera av de företag vi har i länet. Solentek, Stockbro, etc. De är på hugget! Åke: Fastighetsägarna har tagit ett stort steg till när det gäller att få till mätning av energianvändningen. De vill ha stöd för att genomföra effektiviseringar i sina fastigheter. Men låt de göra de lönsamma åtgärderna i paket enligt BELOK-metoden själva, och ge sen stöd för de åtgärder som ligger därefter. Så jobbar man i Österrike och Tyskland. Vi borde kunna lära av deras erfarenheter. Vi kan göra jämförelser mellan två goda exempel på energieffektivisering i samband med renovering av befintliga fastigheter: Alingsåshem och Lokus i Borlänge. Alingsåshem, som byggde om några hus från miljonprogrammet till passivhus - det kostade skjortan, jämfört med Lokus. Per-Erik: Formulera ett projekt kring detta. Tydliggör var problemen ligger. Lst är villig att finansiera ett projekt som tar fram fakta. Åke du får i uppdrag att ta fram en projektplan! Åke: Byggbranschen skriker efter att ROTavdragen ska vara kvar för alla byggnadsåtgärder, även jacuzzi-badrum. Vi skulle kunna titta på våra idrottsanläggningar här finns en 40 % sparpotential! Per-Erik: grundidén är att fastighetsägarna själva bekostar det som är rimligt lönsamt och sen får ROT-bidrag över den nivån. Kan vi få några fastighetsägare som genomför detta i praktiken som åskådningsexempel?

2 Åke: Österrike-systemet är värt att ta efter. Per-Erik: Du Åke tar initiativ till detta! Anders: Koppla det till att skapa fler arbetstillfällen och utveckling av näringslivet Per-Erik: Ta fram ett utkast under april. Presentera för departementet under maj. Vi behöver ha liknande projekt inom fler områden: - Transporter. Amelie du kan väl ta med dig den tanken till Region Dalarna och Lennart Färje. - Borlängemodellen plus Hassels projekt att få med lanthandeln och servicesektorn är också värt att titta på - Miljöteknikföretagen - Näringslivsprojektet EnergiKraft Lst har sökt pengar från Energimyndigheten. Vi får svar i juni. Åke: Utredningsstöd till företag för transportutredningar. Satsa på gröna transportplaner. Speditionsföretagen har idag hela makten de beställande företagen lägger bara ut sitt gods på kaj, så kommer speditören och hämtar. Beställarna behöver ta tillbaka makten.. Håkan: Det här är ju en affärsidé för åkeribranschen de borde kunna erbjuda totallösningar där speditören åtar sig att alltid välja det miljömässigt bästa transportalternativet, tåg, bil, båt och miljömässigt bästa kombinationerna av dessa.prata med Krister Söderstam om detta Åke: Green Cargo vill bara ta emot hundratals ton gods, mindre partier är de inte intresserade av. Men åkerierna skulle själva kunna lasta en mängd småpartier på godsvagnar och sen dra fram vagnarna till Green Cargo. Per-Erik: WSP:s konsekvensutredning bör bli föremål för ett slutseminarium. Strategidokumentet innehåller inget om elbilar, eller logistik för gods. Här finns mycket att göra. Amelie: Biogasutredningen som EM gör kommer tyvärr att slå undan benen för biogassatsningarna de kommer att betecknas som ej lönsamma. Per-Erik: OM syntesdiesel är bättre för att ta tillvara energin från skogsråvaran, så är det väl så Hybridfordon, elbilar, vi behöver titta på infrastrukturen för dessa. Per-Erik påminde om referensgruppens rekommendation att vi behöver satsa på att få igång en infrastruktur för elbilar. Energikontoret och Region Dalarna har viktiga roller i detta. (Se anteckningar från referensgruppens möte den 21 januari: %20referensgruppsmöte% %20up.pdf ) Anders: Demoprojekt som redovisar hela kedjan för projekten, från förstudie till färdig produkt.

3 Åke: Incitamentsavtal för hyresgäster är ett ex. Upphandling de här 2 3 villkoren ska vi ställa vid upphandlingen, t ex transporttjänster med CO2-redovisning. Det gör man i Stockholm men inte här! 5: Energiseminariet 25 maj 2010, inbjudan och program klara Håkan delade ut det nu färdiga programmet till energiseminariet. Några tips till Teknik i fronten från mötet: Det finns flera intressanta företag i länet: Solvärme och utveckling av effektiv acktanksteknik: Stocksbroverken. Solentek, Klaus Lorenz. Varför inte bredda den punkten, så att den även rymmer Metodik i fronten? Miljöanpassad upphandling t ex. Smart Grids bör komma med! STRI och ABB i Ludvika har nyligen fått 15 milj kr från Vinnova för att utveckla detta Amelie: Energikontoret håller på och tar fram bilder till bildspelet. Vi vill gärna ha tips på bilder till detta. Några förslag från mötet: Tennishallen Borlänge (med i energiligan) Ishallen i Hedemora (d:o) Igrenes maskin Smart Grids i Ludvika Laddstolpe för elbilar om det finns någonstans?? Biogasprojekten Soltorgsgymnasiets vinnande förslag (se nedan) 6: Regionala klimat- och energistrategin Arbetet med att ta fram en ny, slutlig version av strategin startar efter sommaren, när vi har fått förstärkning till energigruppen. 7: Fråga om uppbyggnad av Energicentrum vid Högskolan Dalarna Håkan berättade att Cris Bales anmält en punkt till nästa styrgruppsmöte att presentera ett projekt att starta upp ett energitekniskt centrum vid Högskolan Dalarna. Anders fyller på: SERC ser en potential att satsa på ett energicentrum, som utvecklar de områden där det finns en styrka vid högskolan: Förbränningslab, Solvärmelab, Småskalig elproduktion (vind + sol), Demoanläggningar. Benchmarking, Kunskapsmäklare, fortbildning, Katalysator för affärer. Samarbeta med andra regionala aktörer. Anders berättar vidare om satsningen på miljöteknikföretagen. Vi har en arbetsgrupp för att få fram en satsning på MTF. Föreslår till att börja med ett seminarium den 5 maj (i Främby hallar) + WS med företagen. Moderator Christer Grus. Tanken är att bygga upp ett nätverk för miljöteknikföretag. Per-Erik: Vi har diskuterat att satsa på ett energitekniskt centrum många gånger under åren. Det som är viktigt för att nå framgång är att det är nischat inom våra kompetensområden Anders: Energi- och miljötekniskt centrum Per-Erik: En förstudie behövs, till att börja med.

4 8: Kommunala klimatstrategierna och de statliga medlen för energieffektivisering. Möte med kommunerna den 25 mars, och möten med Energimyndigheten under våren Håkan informerade om det kommande mötet med kommunernas klimatstrateger den 25 mars, att Olov Åslund från EM kommer och informerar om de nya statliga stöden. Dessutom har EM bjudit in till flera möten under våren för att informera länsstyrelserna och andra aktörer om stöden. Den 6 maj i Örebro för kommunerna, den 26 maj i Stockholm för länsstyrelserna är några av tillfällena. Per-Erik: Energikontoren får en roll när det gäller företagsstöd, och Länsstyrelserna när det gäller kontakten med kommunerna. 9: Frågor till nästa styrgupp den 16 april Följande frågor vill vi föra vidare till styrgruppens nästa möte: - Innehållet i ett pilotläns-paket - Energitekniskt centrum vid Högskolan Dalarna Vi diskuterade att utnämningen till pilotlän kommer att kunna ge en extra draghjälp till olika projekt, men att vi behöver förvalta dem väl. Vi behöver få både bredd och djup i satsningarna 10: Vad händer i samverkande processer/organisationer under 2010 ByggDialogen Åke: Seminariet i Mora blev en succé. Det kom 88 personer. Per-Erik: Vilka kommuner har idag beslutat att all nybyggnation ska ske på passivhusnivå? Åke: Falun ligger väl längst fram här idag. Ytterligare tre kommuner är på g, de har beslutat bygga lågenergihus: Mora, Borlänge,? GävleDala Energikontor Amelie: Slutseminarium för projekt SMEEFFEN äger rum i juni. Ansökan har lämnats till EM för en fortsättning. Soltorgsgymnasiet i Borlänge vann designtävlingen för resecentrum, de kommer ev med på prisutdelningen den 25 maj. Stiftelsen Teknikdalen Anders: Skolorna. Internationellt samarbete med England o Spanien. Ett konkret resultat är tidningen ES - Education and Sustainability. Se: Övrigt som vi arbetar med: - incitament för hyresgäster - Energiligan, växla upp. Stor satsning i Norge att bygga upp en energiliga. - Miljöteknikföretagen - Hållbar affärsutveckling. Handbok - KNUT-projektet - FEM-projektet GREEN Ingen hade någon närmare information om vads om är aktuellt i GREEn just nu, annat än att mässa och seminarium anordnas i Sälen den 6 7 maj.

5 Vi bestämde att Marit Ragnarsson ska bjudas in till AU-gruppen fortsättningsvis. 11: Övriga frågor Håkan berättade om besök hos Igrene i Mora. De har konstruerat och fått igång en maskin som kan utvinna el ur 55-gradigt vatten. Jag kunde se att maskinen fungerade, den tog in vatten i ena änden som var 55 o och släppte ut vatten som var 45 o i andra. Maskinen gick runt och drev en generator som gav el till en lampa. De vill söka stöd för att utveckla uppfinningen vidare. Jag hänvisade dem att undersöka saken med Energimyndigheten. Per-Erik berättade om Klimatjakten, ett webbaserat tävlingsverktyg för att stimulera att gå från ord till handling och få igång åtgärder. Läs mer på Är detta något för oss att satsa på? 12: Nästa AU-möte: Tisdag 4 maj kl Kommande AU-möten under våren 2010: Tisdag 8 juni kl : Mötet avslutas Anteckningar förda av Håkan Sternberg

3: Dalarna - pilotlän för energi- och klimatomställningen. Håkan delade ut ett papper med de synpunkter som har kommit in från styrgruppen:

3: Dalarna - pilotlän för energi- och klimatomställningen. Håkan delade ut ett papper med de synpunkter som har kommit in från styrgruppen: MinnesanteckningarAU-gruppens möte 10 05 04 Närvarande: Anders Sundvall, Åke Persson, Lennart Färje, Magnus Eriksson, Per-Erik Sandberg, Håkan Sternberg 1. Mötet öppnas 2. Minnesanteckningar från förra

Läs mer

Minnesanteckningar referensgruppsmöte EID 2010 01 21

Minnesanteckningar referensgruppsmöte EID 2010 01 21 Minnesanteckningar referensgruppsmöte EID 2010 01 21 1: Mötet öppnas Håkan hälsade alla välkomna, särskilt Johan Hallberg, som är inbjuden till mötet för att presentera sina tankar om sambandet mellan

Läs mer

Minnesanteckningar EID:s samordningsgruppsmöte

Minnesanteckningar EID:s samordningsgruppsmöte Minnesanteckningar EID:s samordningsgruppsmöte Datum: Måndag den 18 maj 2015 Tid: 9.30 11.00 Plats: Online Lync möte Närvarande: Sara Skärhem Chris Bales Åke Persson Helena Hanno Enochsson Maria Saxe Stiftelsen

Läs mer

2. Minnesanteckningar från förra mötet Minnesanteckningarna från mötet den 25/8 gicks igenom. Inga ändringar noterades.

2. Minnesanteckningar från förra mötet Minnesanteckningarna från mötet den 25/8 gicks igenom. Inga ändringar noterades. Minnesanteckningar AU-gruppens möte 091103 Närvarande: Lennart Färje, Claes Rosengren, Krister Rosendahl, Magnus Eriksson, Anna Lindström, Håkan Sternberg 1. Mötet öppnas Vi hälsade Lennart välkommen till

Läs mer

PROTOKOLL FRÅN STYRGRUPPSMÖTE ENERGIINTELLIGENT DALARNA

PROTOKOLL FRÅN STYRGRUPPSMÖTE ENERGIINTELLIGENT DALARNA PROTOKOLL 1 (5) PROTOKOLL FRÅN STYRGRUPPSMÖTE ENERGIINTELLIGENT DALARNA Tisdag den 11 mars 2008, kl. 13:00 16.00. Dalarummet Länsstyrelsen Dalarna, Falun Närvarande: Maria Norrfalk (Ordförande), Christer

Läs mer

PROTOKOLL FRÅN STYRGRUPPSMÖTE ENERGIINTELLIGENT DALARNA

PROTOKOLL FRÅN STYRGRUPPSMÖTE ENERGIINTELLIGENT DALARNA PROTOKOLL 1 (6) PROTOKOLL FRÅN STYRGRUPPSMÖTE ENERGIINTELLIGENT DALARNA Tisdag den 29 september 2007, kl. 13:00 16.00. Dalarummet Länsstyrelsen Dalarna, Falun Närvarande: Maria Norrfalk (Ordförande), Anders

Läs mer

Energiintelligent Dalarna (EID) Möte om samordningen inom nätverket 21 september 2015

Energiintelligent Dalarna (EID) Möte om samordningen inom nätverket 21 september 2015 Energiintelligent Dalarna (EID) Möte om samordningen inom nätverket 21 september 2015 Dagordning 11.00 11.20 Välkomna & presentationsrunda 11.20 12.00 Om EID - Information 12.00 13.00 Lunch 13.00 13.30

Läs mer

Efter en kort diskussion tackade ordförande för presentationen.

Efter en kort diskussion tackade ordförande för presentationen. PROTOKOLL 1 (6) PROTOKOLL FRÅN STYRGRUPPSMÖTE ENERGIINTELLIGENT DALARNA Tisdag den 3 juni 2008, kl. 13:00 16.00. Dalarummet Länsstyrelsen Dalarna, Falun Närvarande: Maria Norrfalk (Ordförande), Christer

Läs mer

Verksamhetsplan Energiintelligent Dalarna EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 20 februari 2018

Verksamhetsplan Energiintelligent Dalarna EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 20 februari 2018 Verksamhetsplan Energiintelligent Dalarna 2018 EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 20 februari 2018 EID Samverkan huvudsakliga planerade insatser under året Revidering av energi- och klimatstrategin

Läs mer

Verksamhetsplan EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2016

Verksamhetsplan EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2016 Verksamhetsplan 2016 EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2016 EID Samverkan huvudsakliga planerade insatser inför 2016 Fortsatt arbete med att få EID till en gemensam arena. Handlingsplaner/genomförandestrategier

Läs mer

nätverk samverkan dialog

nätverk samverkan dialog nätverk samverkan dialog Medverkande 55 företag/institutioner är kärntrupp 130 deltar 80 % är privata Arbetsgrupper Energi i planeringen Planeringsprocesser för en God Bebyggd Miljö Underlag för hållbar

Läs mer

Minnesanteckningar referensgruppsmöte 090220

Minnesanteckningar referensgruppsmöte 090220 Minnesanteckningar referensgruppsmöte 090220 Vad sker /är aktuellt inom energiområdet i Dalarna Margareta Wikström, Länskonsulent Naturskyddsföreningen: SNF fyller 100 år i år, den 16 maj närmare bestämt.

Läs mer

1. Energikontor Norr AB 2. Energikontoret Jämtland Härjedalen 3. Energikontor Västernorrland 4. Energikontor Gävleborg 5. Energikontor Dalarna 6.

1. Energikontor Norr AB 2. Energikontoret Jämtland Härjedalen 3. Energikontor Västernorrland 4. Energikontor Gävleborg 5. Energikontor Dalarna 6. 1. Energikontor Norr AB 2. Energikontoret Jämtland Härjedalen 3. Energikontor Västernorrland 4. Energikontor Gävleborg 5. Energikontor Dalarna 6. Energikontor Värmland 7. Energikontor Region Örebro län

Läs mer

Energikontor Gävleborg hösten 2015

Energikontor Gävleborg hösten 2015 Energikontor Gävleborg hösten 2015 Claes Rosengren enhetschef Energikontoren i Sverige - en del av Energieuropa 1. Energikontor Norr AB 2. Jämtlands Läns Energikontor (Regionkommun) 3. Västernorrlands

Läs mer

Verksamhetsplan EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2017

Verksamhetsplan EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2017 Verksamhetsplan 2017 EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2017 EID Samverkan huvudsakliga planerade insatser inför 2017 Fortsatt arbete med att utveckla samverkan inom EID. Nystart för

Läs mer

Verksamhetsplan Energiintelligent Dalarna EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 2019

Verksamhetsplan Energiintelligent Dalarna EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 2019 Verksamhetsplan Energiintelligent Dalarna 2019 EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 2019 EID Samverkan huvudsakliga planerade insatser under året Remiss av energi- och klimatstrategin Nätverksträffar

Läs mer

Minnesanteckningar från EID samordningsgruppsmöte

Minnesanteckningar från EID samordningsgruppsmöte 2014-12-02 Minnesanteckningar från EID samordningsgruppsmöte Tid: 9 12, 30 november 2014 Plats: Teknikdalen, lokal Europa Deltagare: Anna Lindström, Energikontoret ansvarig för verksamheten Sara Skärhem,

Läs mer

Incitament för energieffektivisering

Incitament för energieffektivisering Incitament för energieffektivisering 2017-02-21 Martina Berg Therese Bjurquist Ulrika Bergström Vision Genom projekten skapar Energimyndigheten och samverkansparter ett etablerat arbetssätt och metodik

Läs mer

INBJUDAN TILL DELTAG ANDE I PROJEKTET KOMTOP KOMMUNALA TOTALPROJEKT I PRAKTIKEN

INBJUDAN TILL DELTAG ANDE I PROJEKTET KOMTOP KOMMUNALA TOTALPROJEKT I PRAKTIKEN INBJUDAN TILL DELTAG ANDE I PROJEKTET KOMTOP KOMMUNALA TOTALPROJEKT I PRAKTIKEN Var med och utveckla er kommuns strategiska arbete med ekonomiskt lönsam energieffektivisering i det kommunala byggnadsbeståndet

Läs mer

Energimyndighetens kompetenshöjande insats för nära-nollenergibyggnader

Energimyndighetens kompetenshöjande insats för nära-nollenergibyggnader Energimyndighetens kompetenshöjande insats för nära-nollenergibyggnader Avdelningen för Energieffektivisering Enheten för resurseffektiva byggnader Energiting Sydost 2015-11-12 Carin Råberger Bakgrund

Läs mer

Energieffektiva byggnader

Energieffektiva byggnader Energieffektiva byggnader byggregler, finansiering och regionala mål Lena Eckerberg, Energikontor Sydost Tommy Lindström, Energikontor Sydost Kalmar 20 april 2018 Twitter: @EnergikontorSO Energikontor

Läs mer

AFFÄRSDRIVEN MILJÖUTVECKLING I FYRBODAL

AFFÄRSDRIVEN MILJÖUTVECKLING I FYRBODAL 2013-02-04 AFFÄRSDRIVEN MILJÖUTVECKLING I FYRBODAL Under de kommande två åren kommer Fyrbodals Kommunalförbund inom ramen för satsningen på Affärsdriven Miljöutveckling prioritera enligt följande programskrivning.

Läs mer

Minnesanteckningar referensgruppsmöte 090918

Minnesanteckningar referensgruppsmöte 090918 Minnesanteckningar referensgruppsmöte 090918 1: Mötet öppnas Håkan Sternberg hälsade alla välkomna 2: Vad sker /är aktuellt inom energiområdet i Dalarna? Nils Norgren: Arbetar inom Bostadsgruppen på Länsstyrelsen,

Läs mer

Vi kan hjälpas åt att göra något åt detta

Vi kan hjälpas åt att göra något åt detta Jordens klimat påverkas av vår användning av fossila bränslen. Den pågående klimatförändringen är ett av de allvarligaste hoten mot globalt hållbar utveckling, både socialt, miljömässigt och ekonomiskt.

Läs mer

Energi- och klimatstrategi för Dalarna

Energi- och klimatstrategi för Dalarna Energi- och klimatstrategi för Dalarna 2006 2009 2012 Det övergripande målet är ett hållbart Dalarna Ekologiskt, Ekonomiskt och socialt Arbetet med näringslivsutveckling, minskad miljöpåverkan och främjande

Läs mer

Miljö, Klimat och Energi

Miljö, Klimat och Energi Miljö, Klimat och Energi Energi och koldioxidsnål ekonomi Erik Brandsma Politikerforum 23 september 2016 Energimyndigheten: Regionalt energiperspektiv Energieffektivisering via Regionalfonden Därutöver

Läs mer

Energieffektiva företag i samverkan. Bengt Linné, Bengt Dahlgren Syd AB

Energieffektiva företag i samverkan. Bengt Linné, Bengt Dahlgren Syd AB Energieffektiva företag i samverkan Bengt Linné, Bengt Dahlgren Syd AB Fosieby Företagsgrupp 180 medlemsföretag med olika verksamheter, från tillverkande industri till kontor Uppfört 1970-1980-talet Använder

Läs mer

PROTOKOLL FRÅN STYRGRUPPSMÖTE ENERGIINTELLIGENT DALARNA

PROTOKOLL FRÅN STYRGRUPPSMÖTE ENERGIINTELLIGENT DALARNA PROTOKOLL 1 (7) PROTOKOLL FRÅN STYRGRUPPSMÖTE ENERGIINTELLIGENT DALARNA Tisdag den 20 februari 2018, kl. 13.00 16.00. Länsstyrelsen Dalarna, Falun Närvarande: Förhinder: Övriga deltagare: Ylva Thörn (Ordförande),

Läs mer

presenterar Solcellsel i lantbruket

presenterar Solcellsel i lantbruket & presenterar Solcellsel i lantbruket Solcellsel i lantbruket Tillämpningar, ekonomi och projektering 9.00 Introduktion Anna Cornander, Energikontoret Skåne, och Valter Andersson, LRF Skåne 9.15 Solcellsteknik

Läs mer

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten 1 Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten Innehåll: 1. Projektbeskrivning & information sid 3 2. Aktiviteter för intressenter/finansiärer sid 4 2.1 Regional referensgrupp

Läs mer

Projektpresentation: Fossilfria transporter i norr

Projektpresentation: Fossilfria transporter i norr Projektpresentation: Fossilfria transporter i norr Kontaktperson: Elin Söderberg Klimat- och energisamordnare Länsstyrelsen Västerbotten elin.soderberg@lansstyrelsen.se 010-2254532 I Västerbotten är det

Läs mer

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi.

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Pub nr 2008:44 Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Vi hushållar med energin och använder den effektivt.

Läs mer

Länsstyrelsernas roll i Energi- och klimatarbetet

Länsstyrelsernas roll i Energi- och klimatarbetet Länsstyrelsernas roll i Energi- och klimatarbetet LEKS nätverksträff 26 mars 2014 Per-Erik Sandberg Miljönätverket Länsstyrelsens roll Länsstyrelseinstruktion Energi- och klimatpropositionen 2009 Regleringsbrev

Läs mer

Blekinges nya energi- och klimatstrategi. Cecilia Näslund, Länsstyrelsen Blekinge Jenny Rydquist, Region Blekinge

Blekinges nya energi- och klimatstrategi. Cecilia Näslund, Länsstyrelsen Blekinge Jenny Rydquist, Region Blekinge Blekinges nya energi och klimatstrategi Cecilia Näslund, Länsstyrelsen Blekinge Jenny Rydquist, Region Blekinge Klimatsamverkan Blekinge Bildandemöte 23 november 2011 på Residenset Varför behövs Klimatsamverkan?

Läs mer

Minnesanteckningar nätverksträff energieffektiviseringsstöd Länsstyrelsen 2011-11-03

Minnesanteckningar nätverksträff energieffektiviseringsstöd Länsstyrelsen 2011-11-03 Mötesanteckningar 1 (5) Minnesanteckningar nätverksträff energieffektiviseringsstöd Länsstyrelsen 2011-11-03 Närvarande: Halldo Lundgren, Piteå kommun Åsa Wikman, Piteå kommun Wolfgang Mehl, Jokkmokks

Läs mer

Dörröppnare. - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in

Dörröppnare. - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in Dörröppnare - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in Syfte med W18-24 Att stärka och förbereda arbetslösa ungdomar för ett kommande inträde på arbetsmarknaden eller fortsatta

Läs mer

Styrgruppsmöte 2 - Forum för smarta elnät den 15 september 2016

Styrgruppsmöte 2 - Forum för smarta elnät den 15 september 2016 Styrgruppsmöte 2 - Forum för smarta elnät den 15 september 2016 Närvarande Nils Vikmång, Ordförande Karin Alvehag, Energimarknadsinspektionen Rémy Kolessar, Statens Energimyndighet Peter Vikström, Konsumentverket

Läs mer

Bilaga 3 - Handlingsplan med åtgärder för Älmhults kommun som geografi

Bilaga 3 - Handlingsplan med åtgärder för Älmhults kommun som geografi Bilaga 3 - Handlingsplan med åtgärder för Älmhults kommun som geografi Älmhult Målen för kommunen som geografi Borgmästaråtagande - Älmhults kommun ska minska CO2-emissioner med minst 20% till 2020 och

Läs mer

Fossilbränslefri kommun 2025

Fossilbränslefri kommun 2025 4131 eller 12 år, 3 mån, 3 veckor Fossilbränslefri kommun 2025 20130917 Elvira Laneborg, miljö- och klimatstrateg Övergripande mål Mörbylånga är en fossilbränslefri kommun som är självförsörjande med trygg

Läs mer

AFFÄRSPLAN. En ungdomssatsning av NyföretagarCentrum för dig som är 18 35 år. Från idé till Eget Företag. Vi hjälper dig på vägen.

AFFÄRSPLAN. En ungdomssatsning av NyföretagarCentrum för dig som är 18 35 år. Från idé till Eget Företag. Vi hjälper dig på vägen. AFFÄRSPLAN En ungdomssatsning av NyföretagarCentrum för dig som är 18 35 år. Från idé till Eget Företag. Vi hjälper dig på vägen. INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Jag/vi och idén 2 Företagsägare och affärsidé 3

Läs mer

på väg mot ett hållbart energisystem

på väg mot ett hållbart energisystem på väg mot ett hållbart energisystem 2015 Kort historik Bildas 1999 som ett EU-projekt Energikontoren: en viktig del i EU:s energipolitik. Det finns >400 energikontor i EU, varav 14 i Sverige. Energikontor

Läs mer

Coacher för energi och klimat

Coacher för energi och klimat Coacher för energi och klimat Handläggare i coachprojektet Gustaf Länn projektledare Liv Balkmar bitr. projektledare Pia Norrman bitr. projektledare Lisa Widlund adm. handläggare Marie Lindell administration

Läs mer

Snabbaste vägen till verkstad! Nytt program för energi och klimat i Örebro län. Loka 21 augusti 2012

Snabbaste vägen till verkstad! Nytt program för energi och klimat i Örebro län. Loka 21 augusti 2012 Snabbaste vägen till verkstad! Nytt program för energi och klimat i Örebro län Loka 21 augusti 2012 Snabbaste vägen till verkstad! Välkomna, kort presentation av sessionens bakgrund och syfte Presentationsrunda

Läs mer

Tack så mycket för att ni anordnar denna viktiga konferens.

Tack så mycket för att ni anordnar denna viktiga konferens. Förslag till inledande tal med rubriken Regeringens plan för klimatanpassning vid konferensen Klimatanpassning Sverige 2015 den 23 september 2015. Temat för konferensen är Vem betalar, vem genomför och

Läs mer

Energieffektivisering

Energieffektivisering Skellefteå 2012-05-28 Energieffektivisering Erfarenheter Vad händer i övriga landet? Framgångsfaktorer KanEnergi Sweden AB KanEnergi är ett konsultföretag med fokus på områdena energi, miljö och klimat.

Läs mer

Energieffektiviseringar vid renovering och nybyggnad

Energieffektiviseringar vid renovering och nybyggnad Energieffektiviseringar vid renovering och nybyggnad Åsa Wahlström CIT Energy Management LTH 2015-06-23 Varför Lågan? Bidra till att Sverige ska nå sina energimål genom att bostadsoch lokalsektorn starkt

Läs mer

Dörröppnare. - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in

Dörröppnare. - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in Dörröppnare - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in Syfte med W18-24 Att stärka och förbereda arbetslösa ungdomar för ett kommande inträde på arbetsmarknaden eller fortsatta

Läs mer

Eje Sandberg, ATON Teknikkonsult AB

Eje Sandberg, ATON Teknikkonsult AB Eje Sandberg, ATON Teknikkonsult AB Energikrav i planprocessen Rapporter SKL- rapport: Att bygga skolor och förskolor som passivhus Rapporter finns på: www.aton.se Rådgivning åt kommuner som ställer Energikrav:

Läs mer

Dags för uppföljning av Smart Energi

Dags för uppföljning av Smart Energi Sida 1(5) Miljönämnden Datum 2013-04-02 Diarienummer MN 38-2013 Smart energi 2013 Kommunstyrelsen Dags för uppföljning av Smart Energi Ni är en av de 67 aktörer som skrivit under Klimatstrategin för Västra

Läs mer

Ekonomiskt stöd för energikartläggning till företag

Ekonomiskt stöd för energikartläggning till företag Ekonomiskt stöd för energikartläggning till företag Hållbar utveckling Väst Västra Götalands regionala energikontor Joakim Achim Friedrich 031 3891483 joakim.friedrich@hallbarutvecklingvast.se Vad är en

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Energigården, Agroväst. Bakgrund. Syfte och mål

Verksamhetsplan 2016 Energigården, Agroväst. Bakgrund. Syfte och mål Verksamhetsplan 2016 Energigården, Agroväst Bakgrund Agroväst har sedan 2005 arbetat med att stödja utvecklingen av förnybar energi från jord och skog. En förstudie visade att lantbruket i Västra Götaland,

Läs mer

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 22 maj 2013, BMB

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 22 maj 2013, BMB Vindkraft Öst Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 22 maj 2013, BMB VKÖ-träff, program 22 maj, Lindesberg 09.00 Samling, kaffe & smörgås 09.30 Inledning, syfte med dagen, deltagarpresentation

Läs mer

Nytt program för energi och klimat i Örebro län Dialogträff 2, om mål och uppföljning

Nytt program för energi och klimat i Örebro län Dialogträff 2, om mål och uppföljning Nytt program för energi och klimat i Örebro län Dialogträff 2, om mål och uppföljning Projektet Nytt program för energi och klimat i Örebro län Samverkansprojekt mellan Länsstyrelsen i Örebro län och Energikontoret,

Läs mer

Framtidsspaning med BeBo och Belok

Framtidsspaning med BeBo och Belok Framtidsspaning med BeBo och Belok Tomas Berggren Senior rådgivare, expert enheten för resurseffektiva byggnader Nationella mål Ökad energieffektivitet (jämfört med 2008) Nytt mål till 2030 50 % Effektivare

Läs mer

INNOVATIONSKLUSTER ENERGIEFFEKTIVA SMÅHUS

INNOVATIONSKLUSTER ENERGIEFFEKTIVA SMÅHUS INNOVATIONSKLUSTER ENERGIEFFEKTIVA SMÅHUS Vi som pratar idag Katarina Westerbjörk, WSP Agneta Persson, Anthesis Sara Borgström, WSP, koordinator BeSmå Dagens program 1. Vad är BeSmå? 2. Potential för energieffektivisering

Läs mer

Energikontoret Skåne

Energikontoret Skåne Energikontoret Skåne HUT Skåne Spara & Slösa strategiska vägval i klimatförändringens tid Jon Andersson, 23 april 2008 Energikontoret Skåne Bildades 1998 Enhet inom Kommunförbundet Skåne Egen styrgrupp

Läs mer

Mötesanteckningar Energiintelligent Dalarnas nätverksgruppsmöte

Mötesanteckningar Energiintelligent Dalarnas nätverksgruppsmöte Mötesanteckningar Energiintelligent Dalarnas nätverksgruppsmöte När: Torsdag den 6 november 2014 Plats: Folkets Hus, Falun. Närvarande: Se deltagarlista Kort om EID Maria Saxe presenterar lite kort om

Läs mer

I Sverige finns flera världsledande fordonstillverkare

I Sverige finns flera världsledande fordonstillverkare FFI Transporter, mobilitet och tillgänglighet har stor betydelse för livskvalitet och tillväxt. För en fortsatt positiv samhällsutveckling måste transportlösningarna även vara säkra och miljömässigt hållbara.

Läs mer

Energieffektivisering i SME. Marit Ragnarsson IVA 28 augusti 2013

Energieffektivisering i SME. Marit Ragnarsson IVA 28 augusti 2013 Energieffektivisering i SME Marit Ragnarsson IVA 28 augusti 2013 Länsstyrelsernas uppdrag, bl a: Samordna och leda det regionala arbetet med energiomställningen Stödja näringslivets energi- och klimatarbete

Läs mer

Minnesanteckningar referensgruppsmöte 081205

Minnesanteckningar referensgruppsmöte 081205 Minnesanteckningar referensgruppsmöte 081205 Närvarande: Jan-Erik Liss, Högskolan Dalarna Börje Ahrén, LRF Chris Bales, Högskolan Dalarna Göran Bryntse, Dala Energiförening Mikael Nylund, Studiefrämjandet

Läs mer

Tillsättande av Klimatråd för Jönköpings län

Tillsättande av Klimatråd för Jönköpings län Sida 1/5 Andreas Olsson Utvecklingsavdelningen Tfn. 010 223 64 74 Se sändlista Tillsättande av Klimatråd för Jönköpings län Beslut Länsstyrelsen beslutar efter sedvanlig årlig förfrågan, till ledamöter

Läs mer

På grön kvist miljödriven näringslivsutveckling i det regionala tillväxtarbetet

På grön kvist miljödriven näringslivsutveckling i det regionala tillväxtarbetet På grön kvist miljödriven näringslivsutveckling i det regionala tillväxtarbetet RKG 2012-04-17 Klas Fritzon Uppdraget Styrt via regleringsbrev 2011, leverans juni Årlig uppföljning av det regionala tillväxtarbetet,

Läs mer

Välkommen till... www.emtf.se

Välkommen till... www.emtf.se Välkommen till... www.emtf.se Som medlem i Energi- och Miljötekniska Föreningen, EMTF, ingår du i ett unikt nätverk både nationellt och internationellt. Du håller dig informerad om vad som sker i branschen

Läs mer

Etablering av nya arbetssätt och affärsmodeller för energieffektivisering och förnybar energi i små och medelstora företag.

Etablering av nya arbetssätt och affärsmodeller för energieffektivisering och förnybar energi i små och medelstora företag. 1 Etablering av nya arbetssätt och affärsmodeller för energieffektivisering och förnybar energi i små och medelstora företag. En pågående förstudie: Energieffektiva företag i Östra Mellansverige Syfte

Läs mer

Energieffektiva byggnader i sydost. - en satsning på teknik och FoU

Energieffektiva byggnader i sydost. - en satsning på teknik och FoU Energieffektiva byggnader i sydost - en satsning på teknik och FoU VERKSAMHETSIDÉ Energieffektiva byggnader en mötesplats på Växjö Universitet mellan forskningens och marknadens aktörer såsom Fastighetsägare

Läs mer

Möte verksamhetschefer LSS inom verksamhetsområdet stöd till personer med funktionsnedsättning.

Möte verksamhetschefer LSS inom verksamhetsområdet stöd till personer med funktionsnedsättning. MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare Maria Ekelöf 023-777058 maria.ekelof@regiondalarna.se Datum 2014-05-27 Möte verksamhetschefer LSS inom verksamhetsområdet stöd till personer med funktionsnedsättning.

Läs mer

Professionellt har det gett nya kontakter och framförallt kunskaper i de ämnen som avhandlas.

Professionellt har det gett nya kontakter och framförallt kunskaper i de ämnen som avhandlas. Dags att nätverka Svensk Byggtjänst har tagit fram ett program med nätverksträffar med syfte att hjälpa unga (under 30 år) talanger till en bra start i yrkeslivet. Idén är att erbjuda den senaste kunskapen

Läs mer

Nätverksträff chefer för biståndshandläggare LSS inom verksamhetsområdet stöd till personer med funktionsnedsättning.

Nätverksträff chefer för biståndshandläggare LSS inom verksamhetsområdet stöd till personer med funktionsnedsättning. MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare Maria Ekelöf 023-777058 maria.ekelof@regiondalarna.se Datum 2014-05-27 Nätverksträff chefer för biståndshandläggare LSS inom verksamhetsområdet stöd till personer

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid möte med ABM-IT/tekniska gruppen Fredagen den 19 november 2004

Minnesanteckningar förda vid möte med ABM-IT/tekniska gruppen Fredagen den 19 november 2004 Minnesanteckningar förda vid möte med ABM-IT/tekniska gruppen Fredagen den 19 november 2004 Närvarande: Christian Bajomi, Länsmuseet Västernorrland Olle Burlin, Länsmuseet Västernorrland Märta Molin, ABM

Läs mer

Sammanställning av mötet på Enskede Värdshus den 20 september, tema:

Sammanställning av mötet på Enskede Värdshus den 20 september, tema: Sammanställning av mötet på Enskede Värdshus den 20 september, tema: Hur ser företagandet ut i Söderort och hur kan vi utveckla det? Här en sammanfattning av vad som sas av medverkande i Gilla Söderort

Läs mer

/fe. Ink. 2010-08- 3 1 M2010/3479/H 2010-08-26 REGERINGEN. Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM NATURVÅRDSVERKET

/fe. Ink. 2010-08- 3 1 M2010/3479/H 2010-08-26 REGERINGEN. Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM NATURVÅRDSVERKET REGERINGEN Regeringsbeslut 2010-08-26 11 M2010/3479/H Miljödepartementet Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM NATURVÅRDSVERKET Ink. 2010-08- 3 1 Sak.nr, Uppdrag till Skogsstyrelsen, Statens jordbruksverk,

Läs mer

Tillsyn av egenkontroll av energihushållning. Arbetssätt och praktiskt arbete Workshops

Tillsyn av egenkontroll av energihushållning. Arbetssätt och praktiskt arbete Workshops Tillsyn av egenkontroll av energihushållning Arbetssätt och praktiskt arbete Workshops Energifrågan i tillsynen är viktig! Energifrågan är ofta osynlig All energianvändning medför miljöpåverkan Energieffektivisering

Läs mer

Senaste nytt från Biogas Väst Kraftsamling för biogas i Västra Götaland

Senaste nytt från Biogas Väst Kraftsamling för biogas i Västra Götaland Senaste nytt från Kraftsamling för biogas i Västra Götaland Hanna Jönsson, Västra Götalandsregionen Processledare Agenda Introduktion till programmet Vad har hänt sedan 1 mars? Vad är på gång framöver?

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. VILKEN OMVÄLVANDE TID OCH VILKEN FANTASTISK VÄRLD! Filmer, böcker och rapporter om klimatförändringarna är våra ständiga

Läs mer

Samverkansforum för ett energieffektivare näringsliv i Gävleborg och Dalarna

Samverkansforum för ett energieffektivare näringsliv i Gävleborg och Dalarna Samverkansforum för ett energieffektivare näringsliv i Gävleborg och Dalarna Bakgrund Det finns behov av att öka takten i energiomställningen. En effektivare energianvändning spar både pengar och hindrar

Läs mer

Energi och klimatarbetet i Örebro län

Energi och klimatarbetet i Örebro län Energi och klimatarbetet i Örebro län Ylva Gjetrang, Nanny Andersson Sahlin Länsstyrelsen Örebro län Klimat och energistrategi Framtagen i samarbete med Regionförbundet Örebro - År 2007 - År 2012 Insatsområden

Läs mer

Förslag ur Vänsterpartiets höstbudget 2012. Solenergi och gröna jobb

Förslag ur Vänsterpartiets höstbudget 2012. Solenergi och gröna jobb Förslag ur Vänsterpartiets höstbudget 2012 Solenergi och gröna jobb Vänsterpartiet 2012 Sverige behöver genomgå en grön omställning. Vänsterpartiet föreslår därför ett jobbpaket för miljön och klimatet

Läs mer

Berättelser från att jobba inom skogsindustrin...

Berättelser från att jobba inom skogsindustrin... Berättelser från att jobba inom skogsindustrin... Vad kommer från skogen? Förpackningar, papper, tidningar, magasin, möbler, fönster, blöjor, tuggummi, såpa... Ja listan kan göras lång på produkter som

Läs mer

Minnesanteckningar SUF Dalarna arbetsgrupp Föräldrar med utvecklingsstörning 2011-02-11

Minnesanteckningar SUF Dalarna arbetsgrupp Föräldrar med utvecklingsstörning 2011-02-11 Minnesanteckningar SUF Dalarna arbetsgrupp Föräldrar med utvecklingsstörning 2011-02-11 Tid och plats: 11/2 2011 kl 9.00 11.00 Falu Habilitering, Falun Närvarande: Erica Karlsson, Carina Jarl och Carl

Läs mer

Martina Berg Örebro Energitillsyn enligt miljöbalken

Martina Berg Örebro Energitillsyn enligt miljöbalken Martina Berg Örebro 2015-11-13 Energitillsyn enligt miljöbalken Innehåll Energimyndigheten Bakgrund energi och mål Så ska energikartläggning genomföras Energihushållning i miljötillsynen Lag om energikartläggning

Läs mer

RENOVERINGSDAGEN 2017

RENOVERINGSDAGEN 2017 RENOVERINGSDAGEN 2017 HÅLLBAR RENOVERING VEM SKA GÖRA JOBBET? 2017-03-30 Andres Muld Ordförande i Nationellt Renoveringscentrum Renoveringsbehovet Minst 500 miljarder kr Många aktörer Många problemställningar

Läs mer

PROJEKTPLAN Återvinning i den offentliga affären

PROJEKTPLAN Återvinning i den offentliga affären PROJEKTPLAN Återvinning i den offentliga affären 2018-11-01-2020-10-31 1 PROJEKTPLAN Återvinning i den offentliga affären Innehåll PROJEKTPLAN Återvinning i den offentliga affären... 1 1.0 Beskrivning:

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med Uthållig kommun, kluster Västra Götaland

Minnesanteckningar från möte med Uthållig kommun, kluster Västra Götaland Minnesanteckningar från möte med Uthållig kommun, kluster Västra Götaland Tisdag den 7 oktober 2008, Villa Belparc i Göteborg. I samband med lunchen fick deltagarna ge sig ut i vackra Slottskogen och använda

Läs mer

Mineralstrategin vad har hänt? Mineralforum 28 april 2014 Joanna Lindahl

Mineralstrategin vad har hänt? Mineralforum 28 april 2014 Joanna Lindahl Mineralstrategin vad har hänt? Mineralforum 28 april 2014 Joanna Lindahl Sveriges mineralstrategi Fem strategiska områden och 19 identifierade åtgärder idag pågår arbete med 14 av dem 1 En gruv- och mineralnäring

Läs mer

Kan man med hjälp av olika IT-lösningar minska belastningen på miljön?

Kan man med hjälp av olika IT-lösningar minska belastningen på miljön? Kan man med hjälp av olika IT-lösningar minska belastningen på miljön? Först och främst, varför? -Det är, mer eller mindre, ett faktum att vi står inför klimatförändringar, global uppvärmning samt en lågkonjunktur.

Läs mer

Innovationsupphandling av blodpåsar

Innovationsupphandling av blodpåsar Institutet för tillämpad Grön kemi Jämtlands läns landsting Lena Stigh MScOrganiskkemi projektledare Innovationsupphandling av blodpåsar Jegrelius Teknikupphandling Innovationsupphandling Pilotprojekt

Läs mer

BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB

BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB - en regional satsning på bioenergi för värme och el. Kort info vid seminarium den 21 mars 2012, LNU. Hans Gulliksson Historia Första mötet hölls den 26 september 1996 Ordföranden

Läs mer

Elbilar och Laddhybrider

Elbilar och Laddhybrider Elbilar och Laddhybrider Preliminärt förslag för att underlätta introduktionen av elbilar och laddhybrider i Sverige Greger Ledung Energimyndigheten Bakgrund Regeringen har givit Energimyndigheten uppdraget

Läs mer

Ekonomiskt stöd för energikartläggning i företag. Snåla med energin. Du får stöd på vägen.

Ekonomiskt stöd för energikartläggning i företag. Snåla med energin. Du får stöd på vägen. Ekonomiskt stöd för energikartläggning i företag Snåla med energin. Du får stöd på vägen. 1 2 Världens klimatsmartaste kraft är människans egen. Handlingskraften! Visst är det viktigt att välja rätt energislag.

Läs mer

Regional utvecklingsledare

Regional utvecklingsledare 1 (5) Avdelningen för energieffektivisering Regional utvecklingsledare Energimyndigheten utlyser nu 17 miljoner kronor för de regionala energikontoren i rollen som regional utvecklingsledare (RUL). Sista

Läs mer

Bioenergi är så mycket bättre Växjö den 20 november 2014

Bioenergi är så mycket bättre Växjö den 20 november 2014 Bioenergi är så mycket bättre Växjö den 20 november 2014 Kontaktuppgifter: Bengt- Erik Löfgren ÄFAB Sockerbruksgatan 1 nb 531 40 LIDKÖPING Telefon +46 (0)510 262 35 e-mail: bengt@afabinfo.com www.afabinfo.com

Läs mer

Stärk ditt företag. Med effektivare energianvändning

Stärk ditt företag. Med effektivare energianvändning Stärk ditt företag Med effektivare energianvändning Nybörjare eller erfaren inom energiområdet? Det finns stöd för alla företag! Ekonomiska stöd Kom igång med en energikartläggning Var och hur används

Läs mer

Avsiktsförklaring. Bakgrund

Avsiktsförklaring. Bakgrund Avsiktsförklaring Denna avsiktsförklaring har idag träffats mellan Jönköpings kommun och Stiftelsen Högskolan i Jönköping, var för sig även kallad part och gemensamt kallade parterna. Bakgrund Syftet med

Läs mer

Referensgrupp möte 2010:2

Referensgrupp möte 2010:2 Kallade: Lise-Lotte Boldt, Håkan Wedlund, Folke Göransson, Gunnar Lennermo, Jonas Wedebrand, Mats Danielsson,, Annelie Fredriksson och Maj-Liz Hedendahl Närvarande: Håkan Wedlund, Mats Danielsson, och

Läs mer

Regional utveckling. Blivande förvaltningschef Elsmari Julin

Regional utveckling. Blivande förvaltningschef Elsmari Julin Regional utveckling Blivande förvaltningschef Elsmari Julin Regionalt utvecklingsansvar (RUA) arbeta fram och fastställa en strategi för utvecklingen i Dalarna samordna insatser för att genomföra denna

Läs mer

SAMARBETSAVTAL avseende kommunal energirådgivning och regional samordning

SAMARBETSAVTAL avseende kommunal energirådgivning och regional samordning Dnr 2007-004946-212, bilaga 1 2007-05-28 Mats Dryselius SAMARBETSAVTAL avseende kommunal energirådgivning och regional samordning Parter Mellan Kommunförbundet Stockholms Län (KSL) och kommunerna Botkyrka,

Läs mer

Energimyndigheten stödjer forskning och innovation

Energimyndigheten stödjer forskning och innovation Energimyndigheten stödjer forskning och innovation Energimyndigheten är Sveriges största forskningsfinansiär på energiforskning. Vi hjälper även företag att affärsutveckla och kommersialisera energiteknik.

Läs mer

Minnesanteckningar. Bästa föräldrastöd i samverkan

Minnesanteckningar. Bästa föräldrastöd i samverkan Minnesanteckningar Bästa föräldrastöd i samverkan 110301 Inledning Landstingets Samhällsmedicinska enhet tillsammans med Regionförbundet Örebro jobbar sedan 1 oktober 2010 med ett samverkans och utvecklingsarbete

Läs mer

Energieffektivisering Energimyndighetens strategier

Energieffektivisering Energimyndighetens strategier Energieffektivisering Energimyndighetens strategier 2009-11-24 Carin Karlsson Avdelningen för hållbar energianvändning carin.karlsson@energimyndigheten.se Nya satsningar i Sverige I energipropositionen

Läs mer

Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB. Verksamhetsår 2013. Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen

Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB. Verksamhetsår 2013. Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB Verksamhetsår 2013 Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen Energikontoret i Mälardalen AB Syfte Energikontoret i Mälardalen

Läs mer