PROTOKOLL FRÅN STYRGRUPPSMÖTE ENERGIINTELLIGENT DALARNA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROTOKOLL FRÅN STYRGRUPPSMÖTE ENERGIINTELLIGENT DALARNA"

Transkript

1 PROTOKOLL 1 (7) PROTOKOLL FRÅN STYRGRUPPSMÖTE ENERGIINTELLIGENT DALARNA Tisdag den 20 februari 2018, kl Länsstyrelsen Dalarna, Falun Närvarande: Förhinder: Övriga deltagare: Ylva Thörn (Ordförande), Amelie Sahlin, Abbe Ronsten Anna Carlsson, Christer Sjölin, Per Adriansson och Lars Johansson samt praktikanterna Elnur Atashzada och Ola Nyberg. Karin Örjes, Ewa Wäckelgård, Patrick Magnusson, Tomas Hirsch. Maria Saxe (sekreterare). Åke Persson, Maria Sten, Anders Sundvall (föredragande punkt 7). 1. Mötet öppnas. Välkomna och presentationsrunda. 2.Godkännande av dagordning. Dagordningen godkändes. 3.Val av protokolljusterare. Anna Carlsson utsågs att justera protokollet. 4.Föregående mötesprotokoll Anna Carlsson föredrog föregående protokoll. Beslut: Föregående protokoll läggs till handlingarna. 5.Verksamhetsberättelse Maria informerar om Verksamhetsberättelsen för 2017 och förtydligar att förra året gjordes ingen verksamhetsberättelse. Upplägget på verksamhetsberättelsen för 2017 är två delar. Del 1 beskriver arbetet inom Energiintelligent Dalarna och del 2 är en sammanfattning av vad som skett inom de, inom strategin utpekade, sex strategiskt viktigaste områdena. Kompletteringar i verksamhetsplanen gällande folkbildning skall genomföras (Maria). Del 2 Maria informerar om vad som skett inom de prioriterade områdena under verksamhetsåret. Verksamhetsberättelsen bör förtydligas gällande länets möjligheter med el respektive biogasinfrastruktur. Inspel att det i texten ser ut som att biogas och el är jämställda. Maria tydliggör i presentation och på andra ställen där det finns tolkningssvårigheter.

2 PROTOKOLL 2 (7) Industrin s.5 i presentationen skall förbättras (Maria). Gällande ENCOM står att ett resultat är 140 nya arbetstillfällen. Förtydliga var det kommer ifrån i texten. (Maria). Övrig information med förbättringar och tillägg från styrgruppen mottages. Dock senast 20 mars. Verksamhetsplanen 2017 godkänns med ovanstående förändringar. 6.Energi och klimatstrategin Maria informerar om energi och klimatstrategin. En ny energi- och klimatstrategi skall tas fram för att de nationella målen blivit högre än vad de regionala målen i gällande energi- och klimatstrategi från 2012 är. Revidering av energi- och klimatstrategin är påbörjad. Enligt tidplanen ska en remissversion färdigställas och skickas ut innan sommaren och en ny strategi fastställas innan jul. Marias förslag är att göra en enklare variant av strategi denna gång som är kärnfull och lättillgänglig. Strategin skall också vara anpassad till länets förutsättningar och belysa de områden som länet har särskilda utmaningar och möjligheter inom. Syftet med strategin är att öka takten på åtgärder som leder oss i rätt riktning. Förhoppningen är att många ställer sig bakom den nya strategin. Maria har hämtat inspiration från Vägen In - en regional överenskommelse för etablering av nyanlända , där en avsiktsförklaring har undertecknats av flera regionala aktörer och alla länets kommuner. På vilket sätt skall denna strategi förankras i länet, bör den vara formulerad som en avsiktsförklaring? Styrgruppen diskuterar frågan och anser att de måste känna till innehållet innan de kan svara på om de kan ställa sig bakom den till 100%. Det viktiga är att dokumentet är lättillgängligt och lättläst, för att ta sig igenom bruset. ByggDialogen är redan nu positiva och ställer sig bakom förslaget ByggDialogen är drivande i ett 40-tal åtgärder i åtgärdsprogrammet för miljömålen och det är positivt om strategin används för att lyfta fram och prioritera vissa av dessa åtgärder. ByggDialogen är ok med en avsiktsförklaring. Avsiktsförklaringen i Vägen in skrevs under av alla kommuner men den var inte uppe för beslut i kommunfullmäktige i respektive kommun, vilket betyder att den inte är särskilt förankrad i kommunen även om de skrivit på. Hur förankrad behöver den vara, det kanske räcker att den antas i Direktionen på regionen? Abbe funderar även på när i tid det är bäst att strategin beslutas i Regionen, innan eller efter de går över till att bli en landstingsregion. Abbe tar med sig frågan och rekommenderar tillvägagångssätt i god tid. Vilket innehåll anser styrgruppen är viktigt? Styrgruppen ber Maria återkomma så att de kan ge inspel när produkten är under uppbyggnad.

3 PROTOKOLL 3 (7) Samstämmighet i styrgruppen om att strategin skall vara rimlig och möjlig att genomföra. Lars lyfter att vi regionalt inte bör sätta mål som har annan nivå än nationellt eller internationellt. Om vi sätter tuffare krav här kan det bli ekonomiskt svårt för små och medelstora företag i länet. Maria tydliggör att internationella överenskommelser (Parisavtalet och Agenda 2030), Europeiska mål samt Svenska mål och visioner ligger som grund för ambitionsnivån i den nya regionala energi- och klimatstrategin. I denna strategi kommer dessutom inte sättas regionala mål förutom kring konsumtionens miljöpåverkan, mål som idag saknas nationellt. Maria visar de sex strategiska områden som finns i befintlig strategi och berättar att målsättningen är att jobba efter ungefär samma struktur. Maria berättar att man under arbetets gång sett behov av att särskilja stora industrier och små och medelstora företag. Maria föreslår därför att hållbar produktion och delar av industrikapitlet läggs ihop i ett nytt kapitel om små och medelstora företag. Det blir då sju områden i den nya strategin. Ingen hade någon invändning mot detta. För att klimatstrategin skall bli aktuell rekommenderas det att det bör finnas en vision som sedan bryts ner till tydliga konkreta fokusområden. Detta för att få en verklighetsförankring som skapar engagemang. Det är en fördel om det går att koppla ihop visionen med en långsiktig plan som är möjlig att budgetera utifrån. I dagsläget pågår arbete med att uppdatera den nationella Industristrategin - avsnitt om energi och klimat där bland annat internationella konkurrensperspektivet tas upp. Möjligt att dra nytta av detta arbete vid framtagande av det regionala dokumentet. 7.Verksamhetsplan 2018 Maria informerar om verksamhetsplanen för Energiintelligent Dalarna Verksamhetsplanen är i form av en Power-point, se bilaga A. Strukturen i verksamhetsplanen utgår även den från de sex strategiska områdena i gällande strategi. Konsumtion Bildningsförbundet har fått medel och ska genomföra 100 utbildningsinsatser under Miljöteknik Innovation och tillväxt Anders Sundvall börjar berätta om Dalarna Science Park. Hållbar tillväxt har nu blivit en integrerad del av hela verksamheten. I och med att de blivit en Science park kommer de nu jobba mer med innovation och bygga upp en innovationsarena. Föreningen ASSET - svensk miljöteknik har fått 175 miljoner för att jobba med smart city Sweden, där syftet är att hitta företag i Sverige som kan exportera sin miljöteknik till andra länder. Dalarna Science Park kommer att jobba med leverantörsgrupperingar från länet. Ett lyckat exempel som finns redan nu är ett företag från Leksands kommun som jobbar med vattenrening, har börjat göra affärer i Bolivia.

4 PROTOKOLL 4 (7) Dalarna Science Park kommer också jobba mer med innovationer genom företagssamarbeten och målet att skapa nytta för regionen Länsstyrelsen har beviljats medel för ENCOM II, ett investeringsstöd som ges både till energieffektiviseringar i produktionen och till att göra produkterna energieffektivare. Triple Steelix fortsätter projektet Cirkulär ekonomi i praktiken. Industri KTP-energi fortsätter att subventionera lönen med 50 % för en nyexaminerad som jobbar med energieffektivisering i företaget. Industriklivet är ett nytt nationellt styrmedel som syftar till att inom industriföretag minska utsläpp från processen eller stödja forskning kring minskning av utsläpp från processerna. Bostäder och byggnande Grön agenda - ett nytt stort projekt som ByggDialogen fått medel till att driva. Syftet är att stötta leverantörer och ett bra exempel är Särnafabriken (3 vision), en trähusfabrik som byggt ett sexvåningshus i Knivsta med sin teknik. ByggDialogen jobbar med resurseffektivitet. Ju mindre avfall desto effektivare företag och tänker man resurseffektivitet får man energieffektivitet på köpet. Bland annat ställer man krav på 0% deponerat avfall. Som exempel nämns att 20 % av använd mängd gipsskivor idag slängs på deponi. Högskolan Dalarna har inte resurserna som krävs för att stötta ByggDialogen optimalt. ByggDialog Dalarna är en pusselbit mellan bransch och högskola och som organisation kan man samla många små företag vilket behövs i ett län som saknar stora företag inom branschen. Exempel på vad som är på gång under året är: Dalarnas Villa där Länsförsäkringar och Fiskarheden bygger en testvilla. Jacobsdalen i Borlänge som ska renoveras och där det även ska byggas nytt. I samband med detta planeras ett antal testbäddar. Arbete med konceptbyggnader och nya ekonomiska modeller för boenden för äldre. Fortsatt arbete för ökat trähusbyggande. Fortsatt arbete med Bo i Byn. Fyra byar vill bygga bostäder i byn, där förs samtal med markägare och byföreningar. Årsmöte 18 april. Åke lyfter även fram att vi bör titta på hur vi ska organisera oss framöver och framför att vi inte visualiserar det regionala arbetet så bra. Ett förslag är att vi samlar och redovisar arbete under en vecka, exempelvis under en hållbarhetsvecka.

5 PROTOKOLL 5 (7) Jordbruk På gång är: en särskild informationssatsning inom klimatklivet och möjligen ett seminarium om fossilfritt lantbruk i höst. Ny livsmedelsstrategi, nya miljömål. Viktigt att den eventuella målkonflikten gällande ekologisk odling belyses på ett tydligt sätt i den regionala livsmedelsstrategin (giftfritt men möjligen mer energikrävande och med mer utsläpp). Transporter Region Dalarna fortsätter att driva TransportDialogen. Förhoppningsvis kommer fler konkreta åtgärder under året. Green Drive Region avslutas i år, möjligen kommer ett nytt projekt från samma konsortium att starta, som handlar om godstransporter; Green Gods Region. Länsstyrelsen har fått formella uppdrag inom området i 2018 års regleringsbrev, bland annat att ta fram regionala planer för el och alternativa drivmedel. Det är viktigt att få in rätt proportioner mellan biogas/el i planen. Energi Eventuell sommarkurs gällande installation av solceller (Högskolan Dalarna) Seminarium i oktober i Dalarna Behovet av att jobba mer med effektproblematiken har lyfts regionalt och högskolan bedriver en förstudie gällande pågående insatser i länet. Länsstyrelsen kommer att titta på vilken typ av konsumentlösningar som finns (teknik och avtal). 8.Energi- och klimatseminariet 2018 Maria informerar om det preliminära programmet som kommer att färdigställas inom kort, med målet att inbjudan ska gå ut innan februari är slut. 9.På gång regionalt Regionbildningen är något som påverkat vårt arbete. Hur regionen kan och bör jobba kan bli tydligare i och med regionbildningen. Vi behöver hitta bra sätt att jobba ihop inom området. Kultur är ett annat område som behöver koordineras. Regionen jobbar med frågeställningen: Vad gör vi som har betydelse om 100 år. Frågor som då dyker upp är: Energi/klimat, infrastruktur, utbildning. 10.På gång nationellt Anders berättar om den nationella satsningen för att exportera mer miljöteknik, Smart City Sweden.

6 PROTOKOLL 6 (7) 11. Övriga frågor. Inga övriga frågor 12.Nästa möte. Tisdag 5 juni, Tisdag den 23 oktober 9-12 Om det finns behov av ett möte i december lägger vi in ett då annars enbart Dalapilotceremoni. 13.Mötet avslutas. Denna handling har godkänts digitalt och saknar därför namnunderskrifter Ordförande Ylva Thörn Sekreterare Justerare Maria Saxe Anna Carlsson

7 FÖRTECKNING 7 (7) Dnr: FÖRTECKNING ÖVER KVARSTÅENDE FRÅGOR OCH UPPGIFTER FRÅN STYRGRUPPEN INOM ENERGIINTELLIGENT DALARNA Fråga/uppgift Vem ansvarar När ska det följas upp Fördjupning om Agenda 2030 på något styrgruppsmöte under året Maria och Ylva Klart Gemensamt möte med styrgrupp och samordningsgrupp Maria feb Hur vi når ut med budskapet att vi söker Dalapiloter Maria - samordningsgruppen Dec/feb Byte av datum för Andra möte 2018 Maria feb Klart! Initiera en dialog med aktörerna om möjligheterna att påbörja ett arbete med sektorsvisa scenarier. Maria feb Ändringar Statistikrapport Maria feb Klart!

Verksamhetsplan Energiintelligent Dalarna EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 20 februari 2018

Verksamhetsplan Energiintelligent Dalarna EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 20 februari 2018 Verksamhetsplan Energiintelligent Dalarna 2018 EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 20 februari 2018 EID Samverkan huvudsakliga planerade insatser under året Revidering av energi- och klimatstrategin

Läs mer

Verksamhetsplan EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2017

Verksamhetsplan EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2017 Verksamhetsplan 2017 EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2017 EID Samverkan huvudsakliga planerade insatser inför 2017 Fortsatt arbete med att utveckla samverkan inom EID. Nystart för

Läs mer

Verksamhetsplan Energiintelligent Dalarna EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 2019

Verksamhetsplan Energiintelligent Dalarna EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 2019 Verksamhetsplan Energiintelligent Dalarna 2019 EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 2019 EID Samverkan huvudsakliga planerade insatser under året Remiss av energi- och klimatstrategin Nätverksträffar

Läs mer

Energiintelligent Dalarna (EID) Möte om samordningen inom nätverket 21 september 2015

Energiintelligent Dalarna (EID) Möte om samordningen inom nätverket 21 september 2015 Energiintelligent Dalarna (EID) Möte om samordningen inom nätverket 21 september 2015 Dagordning 11.00 11.20 Välkomna & presentationsrunda 11.20 12.00 Om EID - Information 12.00 13.00 Lunch 13.00 13.30

Läs mer

Verksamhetsplan EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2016

Verksamhetsplan EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2016 Verksamhetsplan 2016 EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2016 EID Samverkan huvudsakliga planerade insatser inför 2016 Fortsatt arbete med att få EID till en gemensam arena. Handlingsplaner/genomförandestrategier

Läs mer

PROTOKOLL FRÅN STYRGRUPPSMÖTE ENERGIINTELLIGENT DALARNA

PROTOKOLL FRÅN STYRGRUPPSMÖTE ENERGIINTELLIGENT DALARNA PROTOKOLL 1 (5) PROTOKOLL FRÅN STYRGRUPPSMÖTE ENERGIINTELLIGENT DALARNA Tisdag den 11 mars 2008, kl. 13:00 16.00. Dalarummet Länsstyrelsen Dalarna, Falun Närvarande: Maria Norrfalk (Ordförande), Christer

Läs mer

Efter en kort diskussion tackade ordförande för presentationen.

Efter en kort diskussion tackade ordförande för presentationen. PROTOKOLL 1 (6) PROTOKOLL FRÅN STYRGRUPPSMÖTE ENERGIINTELLIGENT DALARNA Tisdag den 3 juni 2008, kl. 13:00 16.00. Dalarummet Länsstyrelsen Dalarna, Falun Närvarande: Maria Norrfalk (Ordförande), Christer

Läs mer

Minnesanteckningar EID:s samordningsgruppsmöte

Minnesanteckningar EID:s samordningsgruppsmöte Minnesanteckningar EID:s samordningsgruppsmöte Datum: Måndag den 18 maj 2015 Tid: 9.30 11.00 Plats: Online Lync möte Närvarande: Sara Skärhem Chris Bales Åke Persson Helena Hanno Enochsson Maria Saxe Stiftelsen

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. VILKEN OMVÄLVANDE TID OCH VILKEN FANTASTISK VÄRLD! Filmer, böcker och rapporter om klimatförändringarna är våra ständiga

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. EN AV VÅR TIDS STÖRSTA UTMANINGAR För att bromsa växthuseffekten och klimatförändringarna krävs omfattande

Läs mer

Energi- och klimatstrategi för Dalarna

Energi- och klimatstrategi för Dalarna Energi- och klimatstrategi för Dalarna Remissversionen av strategin Strategin Presenteras av: Maria Saxe Övergripande och stora frågor 1. Två delar med olika skärning förvirrar. 2. Visionen och målen är

Läs mer

Nyttprogram förenergioch klimatiörebrolän Dialogmöte 3 Om insatsområden och åtgärder

Nyttprogram förenergioch klimatiörebrolän Dialogmöte 3 Om insatsområden och åtgärder Nyttprogram förenergioch klimatiörebrolän Dialogmöte 3 Om insatsområden och åtgärder Susanne Rosendahl, projektledare susanne.rosendahl@regionorebro.se Program för förmiddagen 08.30 Presentation av projektet

Läs mer

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion ÄT UPPsala län En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion Ät Uppsala län - handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

Läs mer

Miljönämnden 26 Januari 2011/ Ny Dinau Malin Englund

Miljönämnden 26 Januari 2011/ Ny Dinau Malin Englund Miljönämnden 26 Januari 2011/ Ny Dinau Malin Englund Klimatstrategi för r Västra V GötalandG Sex fokusområden 1. Effektiv energianvändning ndning i bostäder och lokaler 2. Effektiva godstransporter - grön

Läs mer

MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN

MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN Klimatstrategi MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN I Västra Götaland har vi ett ambitiöst klimatmål vi ska vara en fossiloberoende region till år 2030. Det är en utmaning som också innebär många möjligheter.

Läs mer

Avsiktsförklaring. Bakgrund

Avsiktsförklaring. Bakgrund Avsiktsförklaring Denna avsiktsförklaring har idag träffats mellan Jönköpings kommun och Stiftelsen Högskolan i Jönköping, var för sig även kallad part och gemensamt kallade parterna. Bakgrund Syftet med

Läs mer

Högskolan Dalarna/ Energikompetenscentrum (EKC) Länsstyrelsen Dalarna (Lst)

Högskolan Dalarna/ Energikompetenscentrum (EKC) Länsstyrelsen Dalarna (Lst) Minnesantecknignar Datum: Tisdag den 30 april 2019 Tid: 9.00 11:00 Plats: ByggDialog Dalarna Deltagande: Frida Vikström Benny Magnusson Reine Karlsson Malin Karlsson Maria Saxe Tomas Carlander Dalarna

Läs mer

MÅNGA MÖJLIGHETER REGIONALT KLIMATMÅL RYMS I OMSTÄLLNINGEN

MÅNGA MÖJLIGHETER REGIONALT KLIMATMÅL RYMS I OMSTÄLLNINGEN Klimatstrategi MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN I Västra Götaland har vi ett ambitiöst klimatmål vi ska vara en fossiloberoende region till år 2030. Det är en utmaning som också innebär många möjligheter.

Läs mer

Energi- och klimatstrategi för Dalarna

Energi- och klimatstrategi för Dalarna Energi- och klimatstrategi för Dalarna 2006 2009 2012 Det övergripande målet är ett hållbart Dalarna Ekologiskt, Ekonomiskt och socialt Arbetet med näringslivsutveckling, minskad miljöpåverkan och främjande

Läs mer

3: Dalarna - pilotlän för energi- och klimatomställningen. Håkan delade ut ett papper med de synpunkter som har kommit in från styrgruppen:

3: Dalarna - pilotlän för energi- och klimatomställningen. Håkan delade ut ett papper med de synpunkter som har kommit in från styrgruppen: MinnesanteckningarAU-gruppens möte 10 05 04 Närvarande: Anders Sundvall, Åke Persson, Lennart Färje, Magnus Eriksson, Per-Erik Sandberg, Håkan Sternberg 1. Mötet öppnas 2. Minnesanteckningar från förra

Läs mer

Samverkansforum för ett energieffektivare näringsliv i Gävleborg och Dalarna

Samverkansforum för ett energieffektivare näringsliv i Gävleborg och Dalarna Samverkansforum för ett energieffektivare näringsliv i Gävleborg och Dalarna Bakgrund Det finns behov av att öka takten i energiomställningen. En effektivare energianvändning spar både pengar och hindrar

Läs mer

Politiska initiativ med bäring på bioekonomi KSLA 12 dec

Politiska initiativ med bäring på bioekonomi KSLA 12 dec Politiska initiativ med bäring på bioekonomi KSLA 12 dec Christina Nordin Avdelningschef Fossilfritt Sverige! Samverkansprogrammet cirkulär och biobaserad ekonomi Nationella skogprogrammet Smart industri

Läs mer

PROTOKOLL FRÅN STYRGRUPPSMÖTE ENERGIINTELLIGENT DALARNA

PROTOKOLL FRÅN STYRGRUPPSMÖTE ENERGIINTELLIGENT DALARNA PROTOKOLL 1 (6) PROTOKOLL FRÅN STYRGRUPPSMÖTE ENERGIINTELLIGENT DALARNA Tisdag den 29 september 2007, kl. 13:00 16.00. Dalarummet Länsstyrelsen Dalarna, Falun Närvarande: Maria Norrfalk (Ordförande), Anders

Läs mer

Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland

Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland Fokus för arbetet 2017 Arbetsplan 1.0 2017-04-12 Handläggare Susanne Sahlin Regional Utveckling 1. Regionala samverkansrådet uppdrag och uppgifter Regionala

Läs mer

Val av justerare och tid för justering av protokoll

Val av justerare och tid för justering av protokoll 1(5) Folkhögskolestyrelse Tid: 09.00-16.00 Plats: ande: Odlingen, Kalmar Pierre Edström (L), ordförande Jonas Lövgren (M), vice ordförande Olle Hjertqvist (S) Margreth Johansson (KD) Ingegerd Petersson

Läs mer

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan för ny översiktsplan Inriktning Upplägg av ny översiktsplan I maj 2011 trädde en ny plan- och bygglag ikraft som betonar översiktsplanens strategiska funktion. Genom att översiktsplanen ska aktualitetsförklaras

Läs mer

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad POLICY Miljöpolicy för Solna stad POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige då de är av principiell

Läs mer

Tillsättande av Klimatråd för Jönköpings län

Tillsättande av Klimatråd för Jönköpings län Sida 1/5 Andreas Olsson Utvecklingsavdelningen Tfn. 010 223 64 74 Se sändlista Tillsättande av Klimatråd för Jönköpings län Beslut Länsstyrelsen beslutar efter sedvanlig årlig förfrågan, till ledamöter

Läs mer

Handläggare Elisabet Rundqvist Datum Dnr Ordförande: Karin Hane, Biblioteken i Falun Sekreterare: Elisabet Rundqvist, KB

Handläggare Elisabet Rundqvist Datum Dnr Ordförande: Karin Hane, Biblioteken i Falun Sekreterare: Elisabet Rundqvist, KB Handläggare Elisabet Rundqvist Datum 2018-02-07 Dnr 6.7-2017-11 Protokoll Årsmöte Datum: 15 november 2017 Ordförande: Karin Hane, Biblioteken i Falun Sekreterare: Elisabet Rundqvist, KB Presidium Kommunal:

Läs mer

Välkommen till politikerforum den 2 oktober.

Välkommen till politikerforum den 2 oktober. Näringsdepartementet Statssekreterare Elisabeth Backteman 2015-09-18 2015-09-29 vers 2 Enligt sändlista Med uppdaterad agenda! Inbjudan och agenda för forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft

Läs mer

Remissvar Energi- och klimatprogram för Örebro län

Remissvar Energi- och klimatprogram för Örebro län Datum 2012-06-30 Svarslämnare Organisation Sivert Gustafsson Länsbygderådet i Örebro län/hela Sverige ska leva Skicka in via e-post: energiochklimat.orebro@lansstyrelsen.se senast den 30 juni 2012. Tack

Läs mer

1. Energikontor Norr AB 2. Energikontoret Jämtland Härjedalen 3. Energikontor Västernorrland 4. Energikontor Gävleborg 5. Energikontor Dalarna 6.

1. Energikontor Norr AB 2. Energikontoret Jämtland Härjedalen 3. Energikontor Västernorrland 4. Energikontor Gävleborg 5. Energikontor Dalarna 6. 1. Energikontor Norr AB 2. Energikontoret Jämtland Härjedalen 3. Energikontor Västernorrland 4. Energikontor Gävleborg 5. Energikontor Dalarna 6. Energikontor Värmland 7. Energikontor Region Örebro län

Läs mer

Protokoll från styrgruppsmöte med Småland- Blekinges Brysselkontor den 1 oktober 2014

Protokoll från styrgruppsmöte med Småland- Blekinges Brysselkontor den 1 oktober 2014 Protokoll från styrgruppsmöte med Småland- Blekinges Brysselkontor den 1 oktober 2014 Plats och tid Ledamöter Övriga Regionförbundet södra Småland, Växjö 1 oktober 2014, kl 13.00-16.00 Lars Blomberg, ordförande

Läs mer

Strategisk projektutveckling

Strategisk projektutveckling www.regionvasterbotten.se Strategisk projektutveckling Presentation i Lycksele den 14 maj 2014 Liv Öberg liv.oberg@regionvasterbotten.se Stärka länets förutsättningar Med projekt som arbetsmetod För att

Läs mer

Aktivitet/Aktiviteter Tid När Medverkande annan enhet

Aktivitet/Aktiviteter Tid När Medverkande annan enhet Miljöen energi o klimat Aktivitet/Aktiviteter Tid När Medverkande annan Initiera samverkan/åtgärdsplaner i strategin Stöd till kommunerna; Nätverk, utbildningar, Dala Energi-webb mm Transporter 150 Fjärrvärme

Läs mer

SVENSK KLIMATSTATISTIK 2017

SVENSK KLIMATSTATISTIK 2017 SVENSK KLIMATSTATISTIK 2017 OCH EN FÖRSTA UPPFÖLJNING AV KLIMATMÅLET 2030 FRUKOSTSEMINARIUM 30 NOVEMBER 2017 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-11-30 1 Sveriges territoriella

Läs mer

Agenda för klimat och miljö i tillväxtarbetet

Agenda för klimat och miljö i tillväxtarbetet Handläggare Anna Lindström 023-77 7019 anna.lindstrom@regiondalarna.se TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-10-09 Arbetsutskottet/Direktionen Sida 1(3) Diarienummer RD 2017/3 & 2017/10 Agenda för klimat och miljö

Läs mer

@fores_sverige #fores

@fores_sverige #fores @fores_sverige #fores www.fores.se Klimatet och Parisavtalet kräver handling nu! Grön omställning i Sverige Miljö- och energidepartementet Miljö- och energidepartementet Klimatklivet stöd till lokala klimatinvesteringar

Läs mer

Miljööverenskommelse

Miljööverenskommelse Miljööverenskommelse för ett hållbart Värmland Värmland står inför flera miljö- klimatutmaningar! Nu skrivs miljööverenskommelser i Värmland för att driva arbetet framåt synliggöra kommunernas Landstinget

Läs mer

Nuläge och framtidsutsikter för restvärme. Industriell symbios Cirkulär ekonomi

Nuläge och framtidsutsikter för restvärme. Industriell symbios Cirkulär ekonomi Nuläge och framtidsutsikter för restvärme - Mål -Utsläpp - Restvärmesamarbeten - Aktuellt från staten Ylva Gjetrang Länsstyrelsernas energi- och klimatsamordning Industriell symbios Cirkulär ekonomi 1

Läs mer

Snabbaste vägen till verkstad! Nytt program för energi och klimat i Örebro län. Loka 21 augusti 2012

Snabbaste vägen till verkstad! Nytt program för energi och klimat i Örebro län. Loka 21 augusti 2012 Snabbaste vägen till verkstad! Nytt program för energi och klimat i Örebro län Loka 21 augusti 2012 Snabbaste vägen till verkstad! Välkomna, kort presentation av sessionens bakgrund och syfte Presentationsrunda

Läs mer

Vision: Triple Steelix skall med stålet som bas verka för ökad tillväxt och attraktionskraft i Bergslagen.

Vision: Triple Steelix skall med stålet som bas verka för ökad tillväxt och attraktionskraft i Bergslagen. Vår verksamhet 2007 Vision: Triple Steelix skall med stålet som bas verka för ökad tillväxt och attraktionskraft i Bergslagen. Underlättar för innovationer och nytänkande Det är i mötet mellan olika kompetenser

Läs mer

Verksamhetsplan för temagrupp samhällsplanering

Verksamhetsplan för temagrupp samhällsplanering Verksamhetsplan för temagrupp samhällsplanering Bakgrund Regionens eller länets utveckling och tillväxt är beroende av proaktiv samverkan mellan länets offentliga aktörer, högskola och näringsliv. Detta

Läs mer

Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans?

Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans? Klimatarbete-Miljömål-Transporter Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans? Klimatvision Sverige ska ha en hållbar och resurseffektiv energiförsörjning och inga

Läs mer

Sessionssalen, Hultsfred 2008-05-06 kl. 08.30-11.30. Per-Inge Pettersson

Sessionssalen, Hultsfred 2008-05-06 kl. 08.30-11.30. Per-Inge Pettersson 1(12) Plats och tid Sessionssalen, Hultsfred kl. 08.30-11.30 Beslutande Bo Bergman, s Tommy Ejnarsson, v Per-Inge Pettersson, c Jonny Bengtsson, s Åke Nilsson, kd Övriga deltagande Sven Carlsson, kommunchef

Läs mer

Bakgrund till ReDA i Jönköpings län

Bakgrund till ReDA i Jönköpings län Bakgrund till ReDA i Jönköpings län Jönköpings län ska bli en region som präglas av högt IT-användande som gynnar en hållbar utveckling. Regionförbundet, Landstinget och Länsstyrelsen i Jönköpings län

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Energigården, Agroväst. Bakgrund. Syfte och mål

Verksamhetsplan 2016 Energigården, Agroväst. Bakgrund. Syfte och mål Verksamhetsplan 2016 Energigården, Agroväst Bakgrund Agroväst har sedan 2005 arbetat med att stödja utvecklingen av förnybar energi från jord och skog. En förstudie visade att lantbruket i Västra Götaland,

Läs mer

Minnesanteckningar från EID samordningsgruppsmöte

Minnesanteckningar från EID samordningsgruppsmöte 2014-12-02 Minnesanteckningar från EID samordningsgruppsmöte Tid: 9 12, 30 november 2014 Plats: Teknikdalen, lokal Europa Deltagare: Anna Lindström, Energikontoret ansvarig för verksamheten Sara Skärhem,

Läs mer

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 Ansvarsfördelning för delmål inom miljöstrategiskt program för Region Skåne Genomförande och ansvar Att de konkreta

Läs mer

Yttrande över Innovationsupphandling (SOU 2010:56) (Ert Dnr: N2010/6152/FIN

Yttrande över Innovationsupphandling (SOU 2010:56) (Ert Dnr: N2010/6152/FIN Näringsdepartementet 103 33 Stockholm 2010-12-22 Maria Sandqvist maria.sandqvist@teknikforetagen.se 08-782 09 30 Yttrande över Innovationsupphandling (SOU 2010:56) (Ert Dnr: N2010/6152/FIN Sammanfattning

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 38 Dnr KS/2018:60. Beslutsunderlag - Missiv PM RUS Underlag RUS-processen

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 38 Dnr KS/2018:60. Beslutsunderlag - Missiv PM RUS Underlag RUS-processen Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-02-26 1 (1) Sida 38 Dnr KS/2018:60 Framtagande av Regional utvecklingsstrategi för Östergötland, RUS Bakgrund Region Östergötland har

Läs mer

Finansiering, lån och statliga bidrag

Finansiering, lån och statliga bidrag Finansiering, lån och statliga bidrag - Hur kan vi finansiera klimatarbetet? Ylva Gjetrang, Länsstyrelsen Örebro län STATLIGA STÖD FÖR ENERGI OCH KLIMATÅTGÄRDER 1 Investeringar för mer förnybar energi

Läs mer

Håkan Englund (S), Ordförande Mikael Jonsson (M), 1:e vice ordförande Hans Jonsson (C) Kent Olsson (L)

Håkan Englund (S), Ordförande Mikael Jonsson (M), 1:e vice ordförande Hans Jonsson (C) Kent Olsson (L) 1(11) Plats och tid Sammanträdesrum A, kl. 08:30 09:00 Beslutande Ledamöter Håkan Englund (S), Ordförande Mikael Jonsson (M), 1:e vice ordförande Hans Jonsson (C) Kent Olsson (L) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Kommunalt forum 44-56

Kommunalt forum 44-56 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Närvarande: Se bilaga 1. Stora Hotellet, Jönköping 43 Inledning Ordförande Malin Wengholm hälsar samtliga välkomna till dagens sammanträde. 44 Justerare Till att jämte

Läs mer

Nytt program för energi och klimat i Örebro län Dialogträff 2, om mål och uppföljning

Nytt program för energi och klimat i Örebro län Dialogträff 2, om mål och uppföljning Nytt program för energi och klimat i Örebro län Dialogträff 2, om mål och uppföljning Projektet Nytt program för energi och klimat i Örebro län Samverkansprojekt mellan Länsstyrelsen i Örebro län och Energikontoret,

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Information Nationella Regionalfondsprogrammet

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Information Nationella Regionalfondsprogrammet Information Nationella Regionalfondsprogrammet 1 1 Regionalfonden 2014-2020 Nio program i Sverige 6 2 3 4 5 Åtta regionala strukturfondsprogram 1. Övre Norrland 2. Mellersta Norrland 3. Norra Mellansverige

Läs mer

Blekinges nya energi- och klimatstrategi. Cecilia Näslund, Länsstyrelsen Blekinge Jenny Rydquist, Region Blekinge

Blekinges nya energi- och klimatstrategi. Cecilia Näslund, Länsstyrelsen Blekinge Jenny Rydquist, Region Blekinge Blekinges nya energi och klimatstrategi Cecilia Näslund, Länsstyrelsen Blekinge Jenny Rydquist, Region Blekinge Klimatsamverkan Blekinge Bildandemöte 23 november 2011 på Residenset Varför behövs Klimatsamverkan?

Läs mer

Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun. Antagen i kommunfullmäktige Dnr 2014/1043

Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun. Antagen i kommunfullmäktige Dnr 2014/1043 Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun Antagen i kommunfullmäktige 2014-02-25 18 Dnr 2014/1043 1(6) Bakgrund Detta dokument utgör Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun. Utgångspunkt är EU:s digitala Agenda,

Läs mer

Remiss på klimat- och energistrategin för Jönköpings län

Remiss på klimat- och energistrategin för Jönköpings län 2019-05-13 Sida 1 av 5 Kommunledningskontoret Till Kommunstyrelsen Remiss på klimat- och energistrategin för Jönköpings län Förslag till beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen att

Läs mer

Regional utvecklingsstrategi för Örebro län. Presentation av remissversion. Framtidsforum 25 mars 2017

Regional utvecklingsstrategi för Örebro län. Presentation av remissversion. Framtidsforum 25 mars 2017 Regional utvecklingsstrategi för Örebro län Presentation av remissversion Framtidsforum 25 mars 2017 Vi Uppdraget Utvecklingsstrategi för territoriet Bästa möjliga förutsättningar Hållbarhet - Social hållbarhet

Läs mer

160 miljoner i EU stöd till tolv projekt i Östra Mellansverige

160 miljoner i EU stöd till tolv projekt i Östra Mellansverige Strukturfondspartnerskapet Östra Mellansverige PRESSINFORMATION Datum 10 juni 2015 Dnr Till media i Uppsala, Örebro, Södermanland, Västmanland och Östergötlands län 160 miljoner i EU stöd till tolv projekt

Läs mer

Länsplan för Västmanland Tema möte 30 mars

Länsplan för Västmanland Tema möte 30 mars Länsplan för Västmanland Tema möte 30 mars Länsplan för Västmanland Styrkor och fördelar Utmaningar Detta gör vi! Länsplan för Västmanland Utvärdering av RUP Omvärldsbeskrivning Tre prioriterade områden

Läs mer

Regeringens strategi för hållbar konsumtion

Regeringens strategi för hållbar konsumtion Regeringens strategi för hållbar konsumtion Lanseringsseminarium 4 oktober 2016 Per Bolund Finansmarknads- och konsumentminister, biträdande finansminister Foto: Maskot / Folio Agenda 2030 Ingen fattigdom

Läs mer

Dags för uppföljning av Smart Energi

Dags för uppföljning av Smart Energi Sida 1(5) Miljönämnden Datum 2013-04-02 Diarienummer MN 38-2013 Smart energi 2013 Kommunstyrelsen Dags för uppföljning av Smart Energi Ni är en av de 67 aktörer som skrivit under Klimatstrategin för Västra

Läs mer

Uppsala en Hållbar kommun. Maria Gardfjell, 1e vice ordf KS, kommunalråd (MP)

Uppsala en Hållbar kommun. Maria Gardfjell, 1e vice ordf KS, kommunalråd (MP) Uppsala en Hållbar kommun Maria Gardfjell, 1e vice ordf KS, kommunalråd (MP) 1 Agenda 2030 som verktyg för kommunens arbete Agenda 2030 ska integreras i miljömålsarbete och andra strategier UPPSALA HAR

Läs mer

Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna

Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna Beslutsdatum 2008-02-05 1 (5) Tid Tisdagen den 5 februari 2008 kl. 15.30. Beslutande Ledamöter Marie-Louise Hilmersson, ordförande Leif Larsson Kira Berg Eva Nypelius Björn Jansson Lars Isaksson Esse Petersson

Läs mer

Kommittédirektiv. Initiativet Fossilfritt Sverige. Dir. 2016:66. Beslut vid regeringssammanträde den 7 juli 2016

Kommittédirektiv. Initiativet Fossilfritt Sverige. Dir. 2016:66. Beslut vid regeringssammanträde den 7 juli 2016 Kommittédirektiv Initiativet Fossilfritt Sverige Dir. 2016:66 Beslut vid regeringssammanträde den 7 juli 2016 Sammanfattning En särskild utredare ska i rollen som nationell samordnare stödja regeringen

Läs mer

Bioekonomi Nationella processer och strategier inom området

Bioekonomi Nationella processer och strategier inom området Bioekonomi Nationella processer och strategier inom området Christina Nordin Avdelningschef Näringsliv och villkor Fossilfritt Sverige Samverkansprogrammet cirkulär och biobaserad ekonomi Nationella skogsprogrammet

Läs mer

Smart Energi Klimatstrategi för Västra Götaland

Smart Energi Klimatstrategi för Västra Götaland Smart Energi Klimatstrategi för Västra Götaland Fastställd av regionfullmäktige 8 september 2009, 135 Innehåll Förslagets bakgrund och karaktär... 3 Strategi förslag i sammanfattning... 4 Klimatfrågan

Läs mer

Tack så mycket för att ni anordnar denna viktiga konferens.

Tack så mycket för att ni anordnar denna viktiga konferens. Förslag till inledande tal med rubriken Regeringens plan för klimatanpassning vid konferensen Klimatanpassning Sverige 2015 den 23 september 2015. Temat för konferensen är Vem betalar, vem genomför och

Läs mer

Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi

Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi Vision 2050 I Norrbotten är all produktion och konsumtion resurseffektiv och hållbar ur så väl ett regionalt som globalt perspektiv. Utsläppen av växthusgaser

Läs mer

Protokoll från sammanträde med Primärkommunalt samverkansorgan

Protokoll från sammanträde med Primärkommunalt samverkansorgan PROTOKOLL 1(10) Plats: Närvarande: ande: Föredragande: Sekreterare: Övriga närvarande: Kommunal utveckling, Västra storgatan 18 A, Jönköping Marie Johansson, ordförande, Gunnar Pettersson, Anna-Carin Magnusson

Läs mer

Utvecklingsprojekt inom energi- och klimatområdet

Utvecklingsprojekt inom energi- och klimatområdet Utvecklingsprojekt inom energi- och klimatområdet Samverkan med nationella myndigheter LEKS, Länsstyrelsernas energi- och klimatsamordning Utbildningar i energieffektivisering Att med gemensamma utbildningar

Läs mer

Besöksnäringsstrategi

Besöksnäringsstrategi Besöksnäringsstrategi 2019-2030 Tillväxt, Bergs kommun Ketty Engrund 2019-05-31 Strategi för en hållbar besöksnäring i Bergs kommun till år 2030 Inledning Besöksnäringen har fått en allt större ekonomisk

Läs mer

Protokoll för den gemensamma styrgruppens möte den 27 november 2018

Protokoll för den gemensamma styrgruppens möte den 27 november 2018 Protokoll för den gemensamma styrgruppens möte den 27 november 2018 Den 27 november, kl. 13.15-15.00, Länsstyrelsen Västra Götaland ande: Monique Wannding, Länsstyrelsen Västra Götalands miljöskyddsavdelning,

Läs mer

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Christina Nordin Avdelningschef Näringsliv och villkor Industrins betydelse för tillväxt, samhällsutveckling och välstånd i förnyat fokus Industrin

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Christina Nordin Avdelningschef Näringsliv och villkor Industrins betydelse för tillväxt, samhällsutveckling och välstånd i förnyat fokus Industrin

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Målet för detta webbinarium Ni som lyssnar ska känna till bedömningen av miljötillståndet

Läs mer

Annette Riesbeck (C), ordförande Fredrik Ollén (M) Linda Viklund (C) Anki Dåderman (S) Maria Kratz (S), ersättare för Jan Dahlquist (S)

Annette Riesbeck (C), ordförande Fredrik Ollén (M) Linda Viklund (C) Anki Dåderman (S) Maria Kratz (S), ersättare för Jan Dahlquist (S) 1(10) Plats och tid Kommunledningskontoret, kl 08.30-10.40 Beslutande Ledamöter Annette Riesbeck (C), ordförande Fredrik Ollén (M) Linda Viklund (C) Anki Dåderman (S) Maria Kratz (S), ersättare för Jan

Läs mer

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun 2019-01-14 KS 2018.327 1.4.5.3 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2019-01-14 11 Avdelning/enhet med ansvar för revidering: Kommunledningskontoret/Ekonomiavdelningen

Läs mer

Grogrund SLUs Centrum för förädling av Livsmedelsgrödor. Lena Åsheim Ordförande för Styrgruppen

Grogrund SLUs Centrum för förädling av Livsmedelsgrödor. Lena Åsheim Ordförande för Styrgruppen Grogrund SLUs Centrum för förädling av Livsmedelsgrödor Lena Åsheim Ordförande för Styrgruppen Styrgrupp Ordf. Lena Åsheim, LRF Eva Johansson, Programchef Torleif Härd, SLU Håkan Schroeder, SLU Peter Annas,

Läs mer

Rådet för funktionshinderfrågor

Rådet för funktionshinderfrågor KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll Sida 1 (7) Rådet för funktionshinder Tidpunkt: Tisdag 22 april 2014 kl. 15:00 16:30 Lokal: Stora Konferense,, Justerat: 25 /4 2014 Ewa Samuelsson Ordförande Magnus

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

Per Sommarin Protokollförare: Anders Svensson 2013-09-25 Sida 1 (5)

Per Sommarin Protokollförare: Anders Svensson 2013-09-25 Sida 1 (5) Anders Svensson 2013-09-25 Sida 1 (5) Minnesanteckningar från uppstartsmöte 2013-09-25 Tid: 09:30-16:00 Deltag are, Swerea SWECAST. Anna Lundberg, Swerea SWECAST. Karin Wilson, Swerea IVF. Johan Klinteskog,

Läs mer

TILLSAMMANS FÖR ETT KLIMATSMART VÄSTRA GÖTALAND

TILLSAMMANS FÖR ETT KLIMATSMART VÄSTRA GÖTALAND TILLSAMMANS FÖR ETT KLIMATSMART VÄSTRA GÖTALAND Klimatstrategi Västra Götaland Hittills undertecknad av 67 aktörer Målsättning: 2030 är den västsvenska ekonomin inte längre beroende av fossil energi och

Läs mer

Länsstyrelsernas roll i Energi- och klimatarbetet

Länsstyrelsernas roll i Energi- och klimatarbetet Länsstyrelsernas roll i Energi- och klimatarbetet LEKS nätverksträff 26 mars 2014 Per-Erik Sandberg Miljönätverket Länsstyrelsens roll Länsstyrelseinstruktion Energi- och klimatpropositionen 2009 Regleringsbrev

Läs mer

Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott 12 februari 2019

Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott 12 februari 2019 Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott 12 februari 2019 Sid Justering... 2 8 Information från Drakfastigheter... 3 9 Information om uppföljning

Läs mer

Uppföljning för ökat resultatfokus Nationell uppföljning anslag 1:1 11 april 2019

Uppföljning för ökat resultatfokus Nationell uppföljning anslag 1:1 11 april 2019 Uppföljning för ökat resultatfokus Nationell uppföljning anslag 1:1 11 april 2019 Syfte Öka kunskapen om förändringsteori/verksamhetslogik som grund för resultatuppföljning Öka kunskapen om den nationella

Läs mer

Yttrande Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning, världens möjlighet

Yttrande Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning, världens möjlighet Datum Yttrande Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning, världens möjlighet (dnr ) Länsstyrelsen i Jönköpings län yttrar sig över Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Agenda 2030 och Sverige: Världens

Läs mer

Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 8 februari 2018

Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 8 februari 2018 Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 8 februari 2018 Skype, kl. 13.15-15.30 ande: Monique Wannding, Länsstyrelsen Västra Götalands miljöskyddsavdelning, enheten miljö- och klimatsamverkan Christina

Läs mer

Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio

Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio version 2012-05-02 Dnr 1300432 Läsanvisning Detta dokument är en sammanfattning av dokumentet "Uppföljning av mål för miljöstrategiskt

Läs mer

2. Minnesanteckningar från förra mötet Minnesanteckningarna från mötet den 25/8 gicks igenom. Inga ändringar noterades.

2. Minnesanteckningar från förra mötet Minnesanteckningarna från mötet den 25/8 gicks igenom. Inga ändringar noterades. Minnesanteckningar AU-gruppens möte 091103 Närvarande: Lennart Färje, Claes Rosengren, Krister Rosendahl, Magnus Eriksson, Anna Lindström, Håkan Sternberg 1. Mötet öppnas Vi hälsade Lennart välkommen till

Läs mer

I Sverige finns flera världsledande fordonstillverkare

I Sverige finns flera världsledande fordonstillverkare FFI Transporter, mobilitet och tillgänglighet har stor betydelse för livskvalitet och tillväxt. För en fortsatt positiv samhällsutveckling måste transportlösningarna även vara säkra och miljömässigt hållbara.

Läs mer

Stadens utveckling och Grön IT

Stadens utveckling och Grön IT Vi lever, arbetar, reser, transporterar saker, handlar och kommunicerar. För utvecklingen av den hållbara staden fyller smarta IT-lösningar en viktig funktion. Stadens utveckling och Grön IT Malmö en Green

Läs mer

Om kommunal avfallsplanering. för dig som är politiskt förtroendevald eller förvaltningschef

Om kommunal avfallsplanering. för dig som är politiskt förtroendevald eller förvaltningschef Om kommunal avfallsplanering för dig som är politiskt förtroendevald eller förvaltningschef För varje kommun ska det finnas en renhållningsordning som ska antas av kommunfullmäktige. Renhållningsordningen

Läs mer

Handlingsplan för svenskt vattenbruk. Kickoff Arlanda 25 sept 2013

Handlingsplan för svenskt vattenbruk. Kickoff Arlanda 25 sept 2013 Handlingsplan för svenskt vattenbruk Kickoff Arlanda 25 sept 2013 Program 10.00 Välkomna och kort bakgrund, Niclas Purfürst, avdelningschef Landsbygdsavdelningen, Jordbruksverket 10.15 Syftet med handlingsplanen

Läs mer

Projekt Energieffektivisering i företag Nationell konferens. Malmö, 25 nov 2014 Marit Ragnarsson, Näringslivsenheten, Länsstyrelsen Dalarna

Projekt Energieffektivisering i företag Nationell konferens. Malmö, 25 nov 2014 Marit Ragnarsson, Näringslivsenheten, Länsstyrelsen Dalarna Projekt Energieffektivisering i företag Nationell konferens Malmö, 25 nov 2014 Marit Ragnarsson, Näringslivsenheten, Länsstyrelsen Dalarna Energiintelligent Dalarna - Regional samverkan INNOVATION och

Läs mer

Utvecklingsprojekt inom energi- och klimatområdet

Utvecklingsprojekt inom energi- och klimatområdet Utvecklingsprojekt inom energi- och klimatområdet Samverkan med nationella myndigheter LEKS, Länsstyrelsernas energi- och klimatsamordning Miljötillsyn - energi Genom Miljösamverkan Sverige medverka i

Läs mer