Reseberättelse från EAES Brussel (20th International Congress of the European Association for Endoscopic Surgery) juni 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Reseberättelse från EAES Brussel (20th International Congress of the European Association for Endoscopic Surgery) 20 23 juni 2012"

Transkript

1 Reseberättelse från EAES Brussel (20th International Congress of the European Association for Endoscopic Surgery) juni 2012 Årets EAES möte gick av stapeln i Brussel och hade som tema Doing the best for our patients. En trevlig stad med god och dryck och goda efterrätter. Den traditionella rätten Musslor o pommesfrites inmundigades vid flera tillfällen Vid invigningen gav den lokale EAES kongress presidenten Dr Benoit Navez en elegant historisk överblick över Belgiens intressanta historia. Den flerfaldige världmästaren o cyklisten Eddy Merckx hedrade kongressen med sitt deltagande och gav prov på utomordentlig språkbegåvning (flamländska,franska.tyska,engelska o italienska). Efter cykelkarriären hade kroppshyddan ökat till den grad att han känt sig tvungen att stifta bekanskap med en bariatrisk kirurgi Dr Cadiere. Andra urbelgiska lika berömda om än fiktiva figurerar omnämdes Asterix och Tintin o dessa är nog mer kända för den yngre generationen än Merckx Man kan dock konstatera att deltagarantalet genom åren successivt minskat och i år var det bara ca 1300 deltagare varav enbart 6 deltagare från Sverige inklusive Gunnar Ahlberg kassör i EAES var representationen från Svedala Magnus Kjellman ordf i SIKT, Torsten Olbers som för övrigt höll ett strålande bra föredrag om failed duodenal switch samt Göran Kurlberg kolorektalkirurg från Östra Sjukhuset o Jan Henrik Stjerndahl gynekolog Göteborg samt Mustafa Raoof Lindesberg. Att man kan namnge alla svenska kollegor på ett hyggligt stort europeisk möte är ett ytterst dystert tecken. Även om det sammanfaller med midsommarfirandet i Sverige så kan man se ett avtagande svenskt intresse för detta möte. 1(10)

2 EAES Presidenten Prof Karl Fuchs höll ett anförande om hur han ser på EAES framtid. EAES är och kommer att förbli en mötesplats för teknikintresserade kirurger som önskar följa, driva och utvärdera ny kirurgisk teknik inom det minimalinvasiva fältet. Han hade en ytterst nykter bedömning av SILS NOTES o robotkirurgins nuvarande och kommande utvecklingspotential. Introduktionen av dessa teknikerna i klinisk praksis har inte gått lika snabbt och smärtfritt som man förutspådde. I dagsläget är robotkirurgin den teknik som successivt etablerar sig på många sjukhus. Trots att man ser vikande deltagarantal så planeras redan nästa års kongress som kommer att arrangeras av kollegorna i Wien juni Jan Henrik Stjerndahl Torsten o Göran Inte Fantomen till höger Magnus Kjellman framför sitt favoritinstrument Mustafa Raoof lycklig över sin poster 2(10)

3 Har EAES någon framtid? Mitt och flera av mina kollegors allmänna intryck av EAES mötet är att det kommer få svårt att överleva och att denna typ av teknikmöten riskerar att splittras upp i sjukdomsorienterade o/e subspecialistmötet. Utställningen krymper för varje år och dessvärre även revolutionerande nyheter. I år lanserade Storz o Olympus 3D optik. Olympus sin nya ultraljuds/bipolära instrument Thunderbeat och Coviden sin Sonincision en sladdlös ultraljudssax. I övrigt fanns inte mycket nytt under solen. Man hör också en befogad oro från företagen att engagera sig då deltagarantalet successivt minskar. Inom området minimalinvasiv kirurgi har senaste åren inte skett så mycket av revolutionerande teknikutveckling. De tekniker som vi ser idag med NOTES (ex transvaginal kolecystektomi) SILS och robotkirurgi är lite av en modern mycket dyr variant av Kejsaren nya kläder. Många betraktar kejsaren och det börjar höras klargörande rop och påpekanden ifrån folkmassan. Robottekniken är ju mest i ropet o många är intresserade av denna. Nedan ser ni hur robottekniken utvecklats med etablering i USA. da Vinci Surgical System U.S. Cumulative Installs Washington ME Alaska Montana North Dakota Minnesota VT NH Oregon Idaho South Dakota Wisconsin Michigan New York MA RI CT California Nevada Utah Wyoming Colorado Nebraska Kansas Iowa Missouri Illinois Ohio Indiana Kentucky Pennsylvania MD DC West Virginia Virginia NJ DE N. Carolina Arizona New Mexico Hawaii Texas Oklahoma Tennessee Arkansas Mississippi Alabama Louisiana Georgia S. Carolina Florida Puerto Rico Rev F 2/12 Robottekniken marknadsförs skickligt, sjukvårdsansvariga i våra regioner påverkas och i kombination med ökat tryck från vissa stora patientgrupper resulterar det i att många 3(10)

4 sjukhus anskaffar sig denna dyrbara utrustning. Inget sjukhus vågar vara utan robotkirurgin ett sjukhus som saknar en robot kan ligga illa till i rekryteringen av vissa patientgrupper (t.ex. prostatapatienter). Flera kollegor på sk robotsjukhus vittnar om att roboten inte utnyttjas optimalt och detta inte enbart pga av kostnadssjäl. Man tycker helt enkelt att den är både för dyr o omständig att arbeta med trots dess fördelar jmf med konventionell laparoskopisk kirurgi. Det kanske ändå är mest effektivt att vissa robotcentra fortsätter utveckla tekniken och hitta de ingrepp och patientgrupper där robotkirurgin är överlägsen konventionell laparoskopisk kirurgi och sedan visar i studier var tekniken hör hemma. NOTES, SILS o robotkirurgin i alla ära men någon lika revolutionerande teknik som laparoskopin som introducerades i början av 90 talet är inte på gång. Kombination av t.ex. SILS o robotkirurgin kan vara en möjlig väg att gå men inte i ett läge med ekonomisk åtstramning inom offentliga sektorn. Få är de RCT studier som visar att dessa nya tekniker ger omedelbara fördelar för våra patienter och detta var just temat för kongressen Doing the best for our patients. Det är tveklöst så att robotkirurgin har tekniska fördelar jmf konventionell laparoskopisk kirurgi med bl.a. 3D seendet, bättre ergonometri för kirurgen, tremorlösheten som resulterar i utomordentlig exakthet o precision i kirurgens rörelser förutsatt att man har en tränad robotkirurg. Men det finns också stora nackdelar där den ekonomiska biten inte är att förakta i en tid av ekonomisk åtstramning. Robotkirurgin drivs mest av företaget, teknikintresserade kollegor och media samt patientgrupper som har svårt att värdera teknikens plats inom kirurgin. NOTES entusiaster driver instrument och teknikutveckling som möjligen kan komma patienterna till del i form av optimerad endoskopisk kirurgi. SILS är fortfarande en teknik som ter sig omständig, tidskrävande, dyr och medför större risker för patienterna. Robotkirurgi Big PR machine in urology En intressant pro and cons session hölls där den deltagande cons representanten hade 10 års erfarenhet av robotkirurgi (Dr Gutt Tyskland) och pro representaten (DR Horgan USA) argumenterade för sin del på ett mycket balanserat sätt. Sammanfattningsvis framkom följande: Con Pro Dyr teknik kostnaden ca 1.5 milj årligen för underhåll av en robot Det är en genväg för icke tränade laparoskopister att snabbt bli dugliga minimalinvasiva kirurger Kanske mer kostnadseffektivt att satsa på att utbilda icke laparoskopisterna Erfarna laparoskopister o robotkirurger som har att jämföra de båda tekniker tycker inte att robotkirurgin tillför så mkt i förhållandet till kostnaden Om robotkirurgin var billigare skulle ändå Dr Gutt som själv arbetat med robot i mer än 10 års tid välja laparoskopi då han kan göra fler ingrepp under sin operationstid jmf med att rigga upp roboten. Antalet robotassisterade ingrepp worldwide från har ökat Allmänkirurgi Kolorektala (10)

5 Det sker successivt utvärdering av tekniken vetenskapligt men hitintills finns totalt endast 6 studier som visar på robotkirurgins fördel jmf med konventionell laparoskpisk kirurgi för vissa indikationer Det inga prospektiva studier som visar på robotkirurgins fördelar jmf med traditionell laparoskopisk prostatektomi 3 D vy av operationsfältet Enkelt att snabbt lära sig utan basträning i laparoskopisk kirurgi Stabil precis tremoslös kirurgi Enligt Con debattören dr Gutt så finns fn bara en vinnare inom robotkirurgin Intuitive Surgical Robotmentometerfrågorna Ja Nej Har ni tillgång till robot vid er klinik Finns det specifika indikation för att använda robotsystemet i allmänkirurgin Är robotkirurgin aktuell när man opererar i flera kvadranter i bukhålan Robotkirurgin ökar effektivitet i operationen och kirurgen säkerhet och patienten bättre outcome % Gör robotkirurgin kirurgin enklare för OR staff Gör robotkirurgin någon skillnad för patienten (10)

6 De gult markerade procentsiffrorna anger hur auditoriet svarade efter pro cons föreläsningen Det var en markant förändring där nästan 90 % blev övertygade om att robotkirurgin inte gjorde någon skillnad för patienten. De två länder som har flest robotar per innevånare är Belgien och Norge. Jag träffade norska gastro kollegor som var tveksamma till utvecklingen. Trots att dom hade en robot på kliniken användes den inte i vardagen på deras gastroenterologiska enhet. Det ingrepp som dom förväntade sig ha störst nytta av roboten var vid låga anterior men hos män där bäckenet är djupt krävdes flera repositioneringar av arbetsarmarna under arbetet i lilla bäckenet för att instrumenten skulle nå fram ordentligt. Vid arbete med vä flexuren och högra upp krävs förstås ny repositionering. Sammantaget tyckte dom det tog för mycket tid för dessa repositioneringar för att det skulle kännas som om robotkirurgin kvalitetsmässigt tillförde något ytterligare för kirurgin jmf med laparoskopisk kolorektalkirurgi. Det verkar vara så att robotkirurgin lämpar sig bäst för prostatektomier där arbetsfältet är mycket begränsat. Robotkirurgi eller bättre utbildning i laparoskopisk operationsteknik Erfarna laparoskopister som dessutom har robotkirurgin som arbetsredskap är ju ofta av den uppfattningen att roboten är för den otränade laparoskopisten en snabbare väg fram mot minimalinvasiv kirurgi. Man kan fundera på hur kostnadseffektiv denna resa är. Det är bra mycket utbildningsinsatser som man kan satsa på de kirurger som behöver laparoskopisk träning om man nu ser på hur mycket underhållskostnaden för roboten är årligen. För 1.5 miljon kan man finansera bra många kurser, resor, övernattningar och utbildningstillfällen. Postgraduatekurs i bariatrisk kirurgi några reflektioner Inre herniering Inre hernieringar efter LGBP uppmärksammades då det fortfarande är ett problem och i sämsta fall kan resultera i mortalitet på upp mot 1 %. Frekvensen varierar i olika studier beroende på primära operationstekniken retro eller antekolisk Rouxslynga med eller utan primär slitsförslutningen (1 7 %). De studier som redovisades var retrospektiva med små material (Cho et al Surg Obes Relat dis 06 retrospektiv studie 1400 pat 0.2 % IH) ( Steel et al Surg Endosc 08 retrospektiv 2.6 %)och här kommer den svenska slitsstudien vara ett välkommet bidrag för att försöka bringa klarhet i omständigheterna kring slitsförslutnings vara eller inte vara. Med antekolisk Rouxslynga enligt Göteborgsmodellen exkluderar man en hernieringsrisk nämligen den genom kolonmesenteriet. Men det finns fortfarande stora skillnader i hur man tekniskt försluter slitsarna (resorberbar/icke resorberbar sutur enstaka eller fortlöpande. Vyloc, Lim, clips och senaste åren har man i Sverige testat dubbelstapling av EA anastomosen i kombination med fortlöpande sutur av icke resorberbar tråd (Göteborgsgruppen) och även delning mellan GE EA ned till första arkaden (Gislason Aleris Kristiansstad). Fn verkar det vara många som söker en säker teknik och vi får se om det går att samlas kring en studie i frågan eller om man får följa utvecklingen via SOREG. 6(10)

7 Gastric sleeve Gastric sleeve stor artikel i Europa och ledde till stort engagemang i debatterna när problematiken kring detta ingrepp diskuterades. Även sleeve med SILS teknik visades men det såg både omständigt och mycket osäkert ut. Många föreläsningar avhandlar nu hanteringen av komplikationer efer sleeve operationen. Hur göra när det läcker, fistelhantering, utveckling av neofundus och dilatation av antrum. Det finns ingen enkel behandlingsalgoritm men man ska vara aktiv och dränera. Man har försökt med stentbehandling med det kan vara riskabelt då stentet kan glida iväg, knickas, obstruera o försämra situationen. Principen att dränera verkar fortfarande stå sig. Intervention när sepsis, peritoniten lagt sig tidigast efter 6 månader. Då det kan bli aktuellt med konvertering till gastric bypass eller resektion av fistel och ventrikelrör och esofagojejunostomi på Rouxslynga. Man ser en trend vid jmf i Europa mot mer LGBP (ökat 600 %) men i USA har banding ökat 900 % SE NEDAN. Troligen ett resultat av den höga morbiditet och sämre långtidsresultat som ändock är förknippat med sleeve och gastric banding. Man lär få höra fler föredrag om hantering av komplikationer efter obesitaskirurgin LGBP på framtida möten. Trend vad gäller obesitaskirurgins utveckling i Europa Nr / % 2003 Nr / % 2008 Förändring i % Totalt LGBP 3744 / 11.1 % / 39% 595 Gastric banding 21496/ / DS 2061 / / 4.9 % 58.7 Gastric sleeve / 7.0 Regional trend i USA/Canada Nr / % 2003 Nr / % 2008 Förändring i % Totalt LGBP / 85.0 % / 51% 28.2 Gastric banding 9270 / / DS 4635 / / 1 % 52 Gastric sleeve / 4 % Läckage efter obesitaskirurgin Läckage efter LGBP Dränera! Relaparoskopera tidigt vid kliniska misstankar (takykardi). Försök till stent kan resultera i reop pga glidning av stentet. 7(10)

8 Blödning efter LGBP Incidens 0,8 4,4 % Vad kan det blöda Stapelradblödning, GE EA urkopplad ventrikel Stressulcus Dissektionsblödning i oment Bukvägg porthål CT angio utesluter eller bekräftar blödning ut i fri bukhåla. Ofta svårt att lokalisera blödningskällan. Tidiga symtom < 48 h postop med haemtemes rött blod per rektum takycardi i hypotension kräver aktiv behandling. Gastroskopi. Relaparoskopi. Sy över stapelraderna. Om uppblåst koagelfylld urkopplad ventrikel koageltömning, gastrostomi. Bred behandling Fragmin ut, Cyklokapron, Octostim vb Sena symtom >48 h postop med melena Hb fall utan påverkan på vital signs innebär oftast icke aktiv blödning Bariatric surgery what to do after a failed bariatric surgery Failed gastric sleeve LGBP (Matthias Lannoo Leuven Belgium) Failure definition Viktuppgång där man viktreduktionen är EWL < 50 % flera andra saker också men detta är mest praktiska måttet idag Otillfredställande kontroll av comorbiditeten GERD efter sleeve Dysfagi stenos Algorithm Om dålig compliance gör inget ytterligare kirurgiskt Om stenos GERD LGBP Om compliance inga nutritionella defencices BPD DS Failed Gastric banding Hög failure rate av lap band % Gagner Surg Endos 2007 Glidning migration GERD portproblem nekros i ventrikeln mm. Bästa resultatet att konvertera till LGBP Failed VBG Konvertera till LGBP. Oftast problem med gastro gastrisk fistel om vikten återhämtas men annars mest problem med stenos vid bandet och kraftig undernutrition. Operation först när patienten är nutritionellt stabilt skick vilket kan kräva långvarig TPN. 8(10)

9 Failed DS Torsten Olbers Torsten Olbers höll som vanligt en alldeles utmärkt föreläsning där problematiken kring DS diskuterades. I den studie som man nu har 2 års uppföljning av där 60 pat 30 i vardera grupp om superobes opererades antingen med LGBP eller DS. En fjärdedel av LGBP patienterna hade 2 år efter opertionen fortfarande ett BMI över 40 men dom tycktes jmf med DS patienten ändå ha bättre livskvalitet. Budskapet som han ville förmedla är att We are not kg hunters. Den bariatriska kirurgins effekter handlar mer om förändrade neurohormonella signaler än att förklaras av restriktiva o malabsorptiva effekter på GI kanalen. DS hade också dubbelt så hög komplikationsfrekvens och vissa patienter mycket besvärande diarréproblematik. När man rekommenderar LGBP eller DS till superobesa måste man vara tydlig i informationen. DS patienterna går visserligen ner betydligt mer i antalet kg men livskvaliteten är sämre. En superobes hamnar sällan på BMI 30 efter LGBP men har ofta en bättre livskvalitet jmf DS. Diarré o malnutrition after DS behandlas ofa med Flagyl Creon vitamin mineral proteinsubstitution o reducera fettintag. Även här så måste man vid reoperationsplaneringen invänta ett läge då patienten nutriterats upp så att man opererar en pat med hypoalbuminemi vilket ökar risken för infektion o läckage. Den kirurgiska behandlingen blir att förlänga common channel och flytta upp anastomsen på biliära benet. Uppföljning planeras ske i 5 år. 9(10)

10 Sammanfattningsvis Det är alltid lika stimulerande att besöka konferenser och kurser och så även denna gång. Givande och trevligt är också att träffa kollegor för utbyte av erfarenheter och diskutera kirurgiska teknikproblem o strategier. Man kan dock konstatera att teknikutvecklingen inom det minimalinvasiva fältet bromsats upp. Den kliniska tillämpningen av NOTES är minimal. SILS utförs men den operationsteknik som demonstreras på videosessionerna ser fortfarande äventyrlig och riskabel ut och är mer ett uttryck för enskilda kirurger önskan om att nå framgång och ära. Robotkirurgins verkar vara den tekniska plattform som ändå kommer att fortleva även om alla väntar på fler RCT studier som kan motivera dess fortlevnad i en tid med ekonomisk åtstramning. Robotkirurgin har benämts A big PR machine in urology vilket inte är något smickrande epitet. Framtiden får utvisa vilken plats robotkirurgin får i svensk kirurgi. Vi får även hoppas på EAES fortlevnad för det behövs en mötesplats där teknikintresserade kirurger gamla som unga kan mötas och utbyta erfaenheter. Tyvärr är engagemanget från svenska kirurger minimalt trots att det detta år var 100 % fler än förra året men det låga deltagarantalet och bristen på deltagare av unga kirurger är oroande. SIKT och flera andra europeiska länder strävar efter förbättrad europeiskt samarbete med EAES i form av fellowships och mer information om detta kommer att ges under kirurgveckan i Linköping på SIKTs årsmöte. Avslutningsvis får jag rikta ett stort tack till Ethicon Endosurgery som bidrog ekonomisk i form av SIKT stipendie för att göra denna resa möjlig för mig. Vid pennan Kommande möten SAGES april 2013 Baltimore Euro Notes okt 2012 Prague EAES Wien juni 2012 Öl Kir.klin USÖ 10(10)

Dakota. Massachusetts Nevada. New Jersey Kansas Kalifornien Arizona Mexico. Arkansas. Georgia Texas Louisiana Florida

Dakota. Massachusetts Nevada. New Jersey Kansas Kalifornien Arizona Mexico. Arkansas. Georgia Texas Louisiana Florida USA Alaska Stilla havet Washington Montana North Oregon Dakota Minnesota Vermont Maine Idaho South Wisconsin New Hampshire Wyoming Dakota Michigan New York Massachusetts Nevada Nebraska Iowa Pennsylvania

Läs mer

Värdering av samverkan mellan universitet och samhälle 25 november 2014. Maria Landgren Chefsstrateg

Värdering av samverkan mellan universitet och samhälle 25 november 2014. Maria Landgren Chefsstrateg Värdering av samverkan mellan universitet och samhälle 25 november 2014 Maria Landgren Chefsstrateg Sverige rankas högt - innovation och konkurrenskraft Innovation Union Scoreboard 2014 Global Competitiveness

Läs mer

AMERIKANSKA REVOLUTIONEN

AMERIKANSKA REVOLUTIONEN AMERIKANSKA REVOLUTIONEN W ashington Montana North Dakota Minnesota New Hampshire Vermont Maine Massa- Oregon W isconsin chusetts Idaho W yoming South Dakota Michigan New York Rhode Island Connecticut

Läs mer

Bild 1 OBESITAS KIRURGI. Bild 2. Bild 3. Utveckling obesitaskirugi i Sverige. Lars Boman Kirurgiska kliniken Lycksele.

Bild 1 OBESITAS KIRURGI. Bild 2. Bild 3. Utveckling obesitaskirugi i Sverige. Lars Boman Kirurgiska kliniken Lycksele. 1 OBESITAS KIRURGI Lars Boman Kirurgiska kliniken Lycksele Norrländska läkemedelsdagar 29 Januari 2013 2 Utveckling obesitaskirugi i Sverige Antal op per år 10000 8000 6000 4000 2000 0 2000 2001 2002 2003

Läs mer

SECTION 11: LONG-SERVING SENATORS

SECTION 11: LONG-SERVING SENATORS SECTION 11: LONG-SERVING SENATORS ALABAMA: Senator John T.Morgan(Democrat): Senator J.Lister Hill(Democrat): 31 years Senator John J.Sparkman(Democrat): 33 years Senator Richard C.Shelby(Democrat/Republican):+

Läs mer

Kursutvärdering av Nordisk kurs i laparoskopisk anastomosteknik 12 15 nov 2007 USÖ

Kursutvärdering av Nordisk kurs i laparoskopisk anastomosteknik 12 15 nov 2007 USÖ Kursutvärdering av Nordisk kurs i laparoskopisk anastomosteknik 12 15 nov 2007 USÖ Kursledningen Ingemar Bolin LG Larsson Göran Ågren Lotta Schagerström Hampus Klockhoff samt Malin Riste I november 2007

Läs mer

Överviktskirurgi vem, hur och resultat?

Överviktskirurgi vem, hur och resultat? Överviktskirurgi vem, hur och resultat? Magnus Sundbom Ansvarig för obesitaskirurgi, VO Kirurgi, Akademiska sjukhuset, Uppsala Ordförande SOTEG Swedish Obesity Expert Treatment Group Antal överviktsingrepp

Läs mer

Sluta slitsarna vid laparoskopisk gastrisk bypass.

Sluta slitsarna vid laparoskopisk gastrisk bypass. Sluta slitsarna vid laparoskopisk gastrisk bypass. En sammanfattning av maildiskussionen mellan SÖS,, och Sahlgrenska. Claes Söderlund 23 nov 2006 LG Larsson 23 nov 2006 Syr ni inte slitsen? Varför inget

Läs mer

Kirurgisk behandling av fetma: Vad kan vi förväntas uppnå? Anders Thorell, Kirurgkliniken Ersta Sjukhus

Kirurgisk behandling av fetma: Vad kan vi förväntas uppnå? Anders Thorell, Kirurgkliniken Ersta Sjukhus Kirurgisk behandling av fetma: Vad kan vi förväntas uppnå? Anders Thorell, Kirurgkliniken Ersta Sjukhus Obesitas - Behandlingsmodaliteter Livsstilsförändringar Diet regimer Fysisk aktivitet Beteende terapi

Läs mer

Kursutvärdering av laparoskopisk anastomoskurs 17-19 april 2007 USÖ

Kursutvärdering av laparoskopisk anastomoskurs 17-19 april 2007 USÖ Kursutvärdering av laparoskopisk anastomoskurs 17-19 april 2007 USÖ Kursledningen Ingemar Bolin LG Larsson Göran Ågren Lotta Schagerström Hampus Klockhoff Helene Jansson Vi har vid vår klinik konverterat

Läs mer

Kursutvärderingen efter Nordisk kurs i laparoskopisk anastomosteknik nov 2012 USÖ

Kursutvärderingen efter Nordisk kurs i laparoskopisk anastomosteknik nov 2012 USÖ Kursutvärderingen efter Nordisk kurs i laparoskopisk anastomosteknik 20 22 nov 2012 USÖ Team priset gick till Suzanne Johansson och Ville Wallenius Sahlgrenska här flankerad av instruktören Göran Ågren

Läs mer

Kursutvärderingen efter Nordisk kurs i laparoskopisk anastomosteknik 16-18 febr 2010

Kursutvärderingen efter Nordisk kurs i laparoskopisk anastomosteknik 16-18 febr 2010 Kursutvärderingen efter Nordisk kurs i laparoskopisk anastomosteknik 16-18 febr 2010 Göran Ågren LG Larsson Lotta Schagerström Malin Harrysson Mattias Egberth o Hampus Klockhoff Övre GI sektionen vid Universitetssjukhuset

Läs mer

Reseberättelse från studiebesök till Island med styrelsen för MIK 1-3 maj 2006

Reseberättelse från studiebesök till Island med styrelsen för MIK 1-3 maj 2006 Reseberättelse från studiebesök till Island med styrelsen för MIK 1-3 maj 2006 Vid förra årets kirurgvecka i Gävle redogjorde obesitaskirurg Hjörtur Gislason från Rekjavik för en serie med 300 laparoskopiska

Läs mer

Kursutvärderingen efter Nordisk kurs i laparoskopisk anastomosteknik nov 2010

Kursutvärderingen efter Nordisk kurs i laparoskopisk anastomosteknik nov 2010 Kursutvärderingen efter Nordisk kurs i laparoskopisk anastomosteknik 23 25 nov 2010 LG Larsson Lotta Schagerström Göran Ågren Hampus Klockhoff o Malin Wickbom Kursen i laparoskopisk anastomosteknik arrangerades

Läs mer

Robotkirurgi - framtid eller redan här?

Robotkirurgi - framtid eller redan här? Robotkirurgi - framtid eller redan här? Peter Mangell Överläkare, Med dr Enheten för kolorektalkirurgi VO Kirurgi och Urologi SUS Malmö 2014-03-12 1 Potentiella bindningar eller jävsförhållanden: Nej 2014-03-12

Läs mer

Regional riktlinje för val av operationsmetod

Regional riktlinje för val av operationsmetod Regional riktlinje för val av operationsmetod vid fetma Riktlinjer för utförare av hälso- och sjukvård i. Regionala riktlinjer har tagits fram i nära samverkan med berörda sakkunniggrupper. Riktlinjerna

Läs mer

Kan ett nationellt kvalitetsregister bidra till kvalitetsutveckling?

Kan ett nationellt kvalitetsregister bidra till kvalitetsutveckling? Kan ett nationellt kvalitetsregister bidra till kvalitetsutveckling? Svenskt Bråckregister Pär Nordin Umeå -15 Förutsättning för kvalitetsutveckling Nyfiken på förbättring Ta reda på dina resultat Registrets

Läs mer

Studie av laparoskopisk gastrisk bypass teknik vid Sahlgrenska sjukhuset Göteborg 18-19 april 2004.

Studie av laparoskopisk gastrisk bypass teknik vid Sahlgrenska sjukhuset Göteborg 18-19 april 2004. Reserapport Studie av laparoskopisk gastrisk bypass teknik vid Sahlgrenska sjukhuset Göteborg 18-19 april 2004. Ethicon Endo-Surgery Med välvillig support från Ethicon Endo-Surgery gavs möjlighet att besöka

Läs mer

Laparoskopikursen i Örebro 13 15 febr 2007

Laparoskopikursen i Örebro 13 15 febr 2007 Kursreferat Laparoskopikursen i Örebro 13 15 febr Laparoskopikursen i Örebro arrangerades för sjunde året i följd den 13 15 febr. Deltagarna kom denna gång från Lycksele i norr till Helsingborg i söder.

Läs mer

Da Vinci kirurgisystem

Da Vinci kirurgisystem Da Vinci kirurgisystem Danderyds sjukhus Robotteknologin da Vinci gör det möjligt för kirurger att operera med högre precision som gör ingreppen säkrare och medför snabbare återhämtning för patienten jämfört

Läs mer

Referat från SIKT s studiebesök i Miami och SAGES mötet i Phoenix 22 25 april 2009

Referat från SIKT s studiebesök i Miami och SAGES mötet i Phoenix 22 25 april 2009 Referat från SIKT s studiebesök i Miami och SAGES mötet i Phoenix 22 25 april 2009 Ett nytt grepp mms://wwwv1.orebroll.se/kir/namnbrickan.wmv NOTES kirurgin (Natural Orifice Transluminal endoscopic Surgery)

Läs mer

Vad händer efter kirurgisk obesitasbehandling

Vad händer efter kirurgisk obesitasbehandling Vad händer efter kirurgisk obesitasbehandling Malin Werling ST-läkare allmänmedicin, Göteborg Forskare, Sahlgrenska/SU malin.werling@vgregion.se Stockholm SFSD symposium 2016-04-08 Disposition Bakgrund/Historik

Läs mer

Patienter med fetma som ej svarar på konservativ behandling, i synnerhet vid samtidig fetmarelaterad sjuklighet.

Patienter med fetma som ej svarar på konservativ behandling, i synnerhet vid samtidig fetmarelaterad sjuklighet. Bakgrund - för vårdgivare Fetmakirurgins plats i dagens sjukvård kommer av att konservativ behandling av etablerad övervikt tyvärr ej är långsiktigt effektiv: Oddsen för en patient med mångårig övervikt

Läs mer

Kirurgisk studieresa till Malmö och Göteborg 12-15 sept 2004

Kirurgisk studieresa till Malmö och Göteborg 12-15 sept 2004 1(7) 1 Kirurgisk studieresa till Malmö och Göteborg 12-15 sept 2004 Fyra höstdagar utnyttjades för ett givande studiebesök till kirurgklinikerna i Malmö och Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Mina guider

Läs mer

Utfallsmått:Cervix Antal lymfkörtlar som opererades bort Författare, år, land, referens nr

Utfallsmått:Cervix Antal lymfkörtlar som opererades bort Författare, år, land, referens nr Utfallsmått:Cervix Antal lymfkörtlar som opererades bort 4. Ko, Gyn TRH 33,8 medel+-14,2 TAH 23,3 medel+-12,7 (P

Läs mer

PSYKIATRISKA SJUKDOMAR OCH OBESITAS OPERTIONER

PSYKIATRISKA SJUKDOMAR OCH OBESITAS OPERTIONER PSYKIATRISKA SJUKDOMAR OCH OBESITAS OPERTIONER SOD 2013 Joanna Uddén Hemmingsson Överläkare / Med Dr Capio St Görans sjukhus och Karolinska Institutet Stockholm 1 Olika siluetter men SAMMA PERSON Obesitas

Läs mer

Regionala riktlinjer för handläggning av komplikationer efter fetmakirurgi

Regionala riktlinjer för handläggning av komplikationer efter fetmakirurgi Regionala riktlinjer för handläggning av komplikationer efter fetmakirurgi Regionala vårdprogram och riktlinjer är dokument som utförare av hälsooch sjukvård i ska följa. Dokumenten tas fram av medarbetare

Läs mer

Anderson, William T. Feb. 22, 1943-India April 21, 1943-India June 14, 1943-India Aug. 16, 1943-India Oct. 25, 1943-India. Bay, Clyde E.

Anderson, William T. Feb. 22, 1943-India April 21, 1943-India June 14, 1943-India Aug. 16, 1943-India Oct. 25, 1943-India. Bay, Clyde E. Anderson, William T. Feb. 22, 1943-India April 21, 1943-India June 14, 1943-India Aug. 16, 1943-India Oct. 25, 1943-India Bay, Clyde E. Mar. 23, 1943-India Beck, Fred Mar. 31, 1943-Florida April 27, 1943-Florida

Läs mer

Reserapport från EAES (European Association for Endoscopic surgery) kongressen i Barcelona 9 12 juni 2004

Reserapport från EAES (European Association for Endoscopic surgery) kongressen i Barcelona 9 12 juni 2004 Reserapport från EAES (European Association for Endoscopic surgery) kongressen i Barcelona 9 12 juni 2004 EAES mötet är en årligen återkommande inspirationsinjektion där man får möjligheter att utbyta

Läs mer

FoU = åtgärder där nyttan idag inte kan avgöras, men som bör utvärderas. Nej. 611 - Kirurgi I 1. Liten. Ej bedömbar. Enkel

FoU = åtgärder där nyttan idag inte kan avgöras, men som bör utvärderas. Nej. 611 - Kirurgi I 1. Liten. Ej bedömbar. Enkel Grupp Åtgärdsnr Rekomendation Laparoscopisk radikalop prostatacancer istället för robotassisterad 611 Kirurgi I 1 Ingen vetenskapligt säkerställd nytta Mortalitet (sjukdomsspecifik överlevnad) Rangordning

Läs mer

1.1 (2p)Nämn två indikationer för överviktkirurgi. 1.2 (2p) Vilka operationsmetoder kan man tänka sig att erbjuda henne?

1.1 (2p)Nämn två indikationer för överviktkirurgi. 1.2 (2p) Vilka operationsmetoder kan man tänka sig att erbjuda henne? Du har nyligen fått ett vikariat på EV sektionen på Akademiska sjukhuset och denna eftermiddag är det din tur att ha mottagning. Första patienten är en 45 år gammal kvinna som är remitterad till din mottagning

Läs mer

Damage Control Kirurgi- -har något ändrats?

Damage Control Kirurgi- -har något ändrats? Damage Control Kirurgi- -har något ändrats? Lovisa Strömmer Överläkare, docent Akut Trauma och Kirurgi sektionen Karolinska Universitetssjukhuset Stockholm Damage Control Kirurgi- -har något ändrats? NEJ

Läs mer

Del 8_10 sidor_12 poäng

Del 8_10 sidor_12 poäng Du träffar Therese som är 38 årig som varit överviktig sedan barndomen. Hon har försökt med olika bantningsprogram utan att lyckas. Hon är bekymrad över sitt hälsotillstånd pga. en nyupptäckt diabetes

Läs mer

Alkoholberoende efter obesitaskirurgi

Alkoholberoende efter obesitaskirurgi Alkoholberoende efter obesitaskirurgi Professor Erik Näslund Enheten för kirurgi Institutionen för kliniska vetenskaper, Danderyds sjukhus Karolinska Institutet Frågor jag tänker försöka besvara Hur vanligt

Läs mer

Komplikationskonferens. Arlanda 3 dec 2014. Johan Ottosson MD PhD. Department of Surgery Örebro University Hospital Sweden

Komplikationskonferens. Arlanda 3 dec 2014. Johan Ottosson MD PhD. Department of Surgery Örebro University Hospital Sweden Komplikationskonferens Arlanda 3 dec 2014 Johan Ottosson MD PhD Department of Surgery Örebro University Hospital Sweden Scandinavian Obesity Surgery Registry (SOReg) Startade 2007 100% av opererande enheter

Läs mer

För vårdgivare Bakgrund Vår verksamhet Vem är aktuell för kirurgi

För vårdgivare Bakgrund Vår verksamhet Vem är aktuell för kirurgi För vårdgivare Bakgrund Fetmakirurgins plats i dagens sjukvård kommer av att konservativ behandling av etablerad övervikt tyvärr ej är långsiktigt effektiv: Oddsen för en patient med mångårig övervikt

Läs mer

Sjuklig övervikt en kirurgisk sjukdom?

Sjuklig övervikt en kirurgisk sjukdom? Sjuklig övervikt en kirurgisk sjukdom? Torbjörn Eriksson, specialistläkare i Värnamo, skrev denna essäuppgift för Svensk Kirurgisk Förenings kompetensbevis i kirurgi 2008. Han har nu uppdaterat den för

Läs mer

Nyhetsbrev BEST just nu nr 10

Nyhetsbrev BEST just nu nr 10 Nyhetsbrev BEST just nu nr 10 I detta nummer Referat från BEST-mötet i Göteborg 29 september OBS! nya versioner av studiedokument (protokoll, patientinformation, support) Byte i studieledningen Ändrat

Läs mer

Ge kniven vidare vad visade enkäten?

Ge kniven vidare vad visade enkäten? Ge kniven vidare vad visade enkäten? Som en del i kampanjen Ge kniven vidare har ni av OGU- styrelsen blivit tillfrågade att under februari och mars 2013 svara på en enkät. Vi var intresserade av hur vi

Läs mer

Kirurgisk behandling vid kolorektal cancer. Marie-Louise Lydrup Kolorektalteamet SUS

Kirurgisk behandling vid kolorektal cancer. Marie-Louise Lydrup Kolorektalteamet SUS Kirurgisk behandling vid kolorektal cancer Marie-Louise Lydrup Kolorektalteamet SUS Incidens kolorektal cancer 5900 fall / år i Sverige ca1100 fall / år i Sö sjukvårdsreg 400 fall / år i Malmö Medelålder

Läs mer

DILALA - CRF - OPERATION

DILALA - CRF - OPERATION DILALA - CRF - OPERATION Fråga 1-15 fylls i på samtliga patienter, även de som ej blivit randomiserade 1. Operationsdatum: åå - mm - dd 2. PatientID (studiespecifikt): 3. Patientens randomiseringsnummer:

Läs mer

Regional riktlinje för komplikationer efter fetmakirurgi

Regional riktlinje för komplikationer efter fetmakirurgi Regional riktlinje för komplikationer efter fetmakirurgi Riktlinjer för utförare av hälso- och sjukvård i. Regionala riktlinjer har tagits fram i nära samverkan med berörda sakkunniggrupper. Riktlinjerna

Läs mer

Delprov 3 Vetenskaplig artikel

Delprov 3 Vetenskaplig artikel Delprov 3 Vetenskaplig artikel - 190507 Question #: 1 Artikeln tar upp en aspekt på nätval som är viktigt vid laparoskopiskt IPOM, nämligen behovet av en adhesionsbarriär. Varför behövs en sådan barriär?

Läs mer

Rehabilitering i samband med ventrikel och esofaguskirurgi

Rehabilitering i samband med ventrikel och esofaguskirurgi Rehabilitering i samband med ventrikel och esofaguskirurgi Monika Fagevik Olsén, Adj professor, specialistsjukgymnast Verksamheterna för fysioterapi respektive kirurgi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Läs mer

Operation för prostatacancer inom ramen för dagkirurgisk verksamhet. Markus Aly, urolog, PhD

Operation för prostatacancer inom ramen för dagkirurgisk verksamhet. Markus Aly, urolog, PhD Operation för prostatacancer inom ramen för dagkirurgisk verksamhet Markus Aly, urolog, PhD Översikt Introduktion Kort om prostatacancer, diagnostik och behandling Operation för prostatacancer Utveckling

Läs mer

Kursutvärderingen efter Nordisk kurs i laparoskopisk anastomosteknik 15 17 febr 2011

Kursutvärderingen efter Nordisk kurs i laparoskopisk anastomosteknik 15 17 febr 2011 Kursutvärderingen efter Nordisk kurs i laparoskopisk anastomosteknik 15 17 febr 2011 Årets laparoskopist team från Tönsberg Lars Seeberg och Lars Grönvold Kursen i laparoskopisk anastomosteknik arrangerades

Läs mer

2014-12-09. Utmaningar i omhändertagandet av ungdomar som genomgått obesitas kirurgi och hur ser vård programmet ut idag. Methods.

2014-12-09. Utmaningar i omhändertagandet av ungdomar som genomgått obesitas kirurgi och hur ser vård programmet ut idag. Methods. Utmaningar i omhändertagandet av ungdomar som genomgått obesitas kirurgi och hur ser vård programmet ut idag BORIS dagen 20 Nov 2014 Methods Interview derived data (at 5 yrs) from Göteborg and Malmö AMOS

Läs mer

Överviktskirurgi - långtidseffekter

Överviktskirurgi - långtidseffekter Överviktskirurgi - långtidseffekter Swedish obese subjects study (SOS) Åsa Anveden AT-läkare, Doktorand Institutionen för klinisk och molekylär medicin 1. SOS 2. Kirurgi som diabetesprevention? 3. Effekter

Läs mer

Årsredovisning avseende hysterektomi utförd på benign indikation år 2014

Årsredovisning avseende hysterektomi utförd på benign indikation år 2014 Årsredovisning avseende hysterektomi utförd på benign indikation år 2014 Återrapport från Gynop-registret Sammanställning av nationella data inrapporterade till Gynop-registret avseende patienter som blivit

Läs mer

Hälsorelaterad livskvalitet hos patienter som behandlas för matstrupscancer vad vet vi idag?

Hälsorelaterad livskvalitet hos patienter som behandlas för matstrupscancer vad vet vi idag? Hälsorelaterad livskvalitet hos patienter som behandlas för matstrupscancer vad vet vi idag? Pernilla Lagergren, Professor i kirurgisk vårdvetenskap Institutionen för molekylärmedicin och kirurgi Upplägg

Läs mer

Referat från Skånes Obesitasdagar Ett symposium för hela teamet 26-27 maj 2011

Referat från Skånes Obesitasdagar Ett symposium för hela teamet 26-27 maj 2011 Referat från Skånes Obesitasdagar Ett symposium för hela teamet Faktaruta Aleris Kristiansstad har opererat 1662 LGBP (1 sept 2009 30 april 2011) Vårdtid medel 1,5 dag Återinläggningar 1,2 % Antal pat

Läs mer

Patientens upplevelse av obesitaskirurgi

Patientens upplevelse av obesitaskirurgi Patientens upplevelse av obesitaskirurgi My Engström Specialistsjuksköterska i kirurgi, Medicine doktor Gast.lab, Kirurgen, SU/Sahlgrenska & Avd. f. Gastrokirurgisk forskning och utbildning & Institutionen

Läs mer

Skräddarsydd behandling för barn (och tonåringar) Annika Janson Överläkare, med dr, Rikscentrum Barnobesitas annika.janson@karolinska.

Skräddarsydd behandling för barn (och tonåringar) Annika Janson Överläkare, med dr, Rikscentrum Barnobesitas annika.janson@karolinska. Skräddarsydd behandling för barn (och tonåringar) Annika Janson Överläkare, med dr, Rikscentrum Barnobesitas annika.janson@karolinska.se 1 Rikscentrum Barnobesitas Astrid Lindgrens barnsjukhus, Karolinska

Läs mer

Endometrioscentra behövs dom? Matts Olovsson

Endometrioscentra behövs dom? Matts Olovsson Endometrioscentra behövs dom? Matts Olovsson Institutionen för Kvinnors och Barns Hälsa, och Kvinnokliniken, Akademiska sjukhuset, Uppsala Kristianstad, SFOG-veckan, 27/8, 2012 Fakta om fienden: Hur vanligt

Läs mer

Studiebesök till Aleris AB Kristianstad 10 dec 2009 för att studera logistiken vid laparoskopisk gastrik bypass

Studiebesök till Aleris AB Kristianstad 10 dec 2009 för att studera logistiken vid laparoskopisk gastrik bypass Studiebesök till Aleris AB Kristianstad för att studera logistiken vid laparoskopisk gastrik bypass Gruppen samlad efter studiebesöket Med ekonomiskt stöd av Covidiene fick en delegation från kirugkliniken

Läs mer

Egenansvar för vård och hälsa - vad kan det innebära och hur långt sträcker sig individens ansvar. Exemplet obesitaskirurgi

Egenansvar för vård och hälsa - vad kan det innebära och hur långt sträcker sig individens ansvar. Exemplet obesitaskirurgi Egenansvar för vård och hälsa - vad kan det innebära och hur långt sträcker sig individens ansvar. Exemplet obesitaskirurgi Ingmar Näslund Öl, docent, kir.klin, USÖ Med rådgivare, ÖLL Livsstilsförändring

Läs mer

Här följer svar på några frågor som vi av erfarenhet vet ofta dyker upp efter att man opererats.

Här följer svar på några frågor som vi av erfarenhet vet ofta dyker upp efter att man opererats. Här följer svar på några frågor som vi av erfarenhet vet ofta dyker upp efter att man opererats. Vad var det som gjorde ont i buken? Hur såg blindtarmen ut? Behöver jag äta antibiotika efter operationen?

Läs mer

Bariatrisk kirurgi. Baros: vikt. överskott av kroppsfett

Bariatrisk kirurgi. Baros: vikt. överskott av kroppsfett Bariatrisk kirurgi Baros: vikt Iatrikos: medicin Obesitas: överskott av kroppsfett Definitioner BMI Benämning Klass 25-29.9 Övervikt 30-34.9 Obese I 35-39.9 Moderately Obese II 40-49.9 Morbidly Obese III

Läs mer

1.2 (2 poäng) Vilka är de 2 mest vanliga bariatriska ingreppen som genomförs på överviktiga patienter i Sverige?

1.2 (2 poäng) Vilka är de 2 mest vanliga bariatriska ingreppen som genomförs på överviktiga patienter i Sverige? Du jobbar på en vårdcentral och träffar en 40 år gammal kvinna som har varit överviktig i 15 år trots olika bantningsförsök. Hon tar inga mediciner och känner sig frisk förutom lite rörelserelaterade besvär

Läs mer

Prioriteringar av obesitaskirurgi

Prioriteringar av obesitaskirurgi Prioriteringar av obesitaskirurgi Ingmar Näslund öl, docent ordf SFÖAK, registerhållare SOReg Universitetssjukhuset, Örebro VARFÖR PRIORITERING? Mer resurser Möjligheter Behov Resurser Effektivisering

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Sven Oredsson Medicinsk rådgivare 040-675 30 59 Sven.Oredsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-02-22 Dnr 1600962 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Utredning om den samlade

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2013-11-26 Kungälvs sjukhus Kungälv Kirurgkliniken Sjukhus Ort Klinik Susanne Tumlin Ekelund och Göran Felländer Inspektörer STRUKTUR A Verksamheten:

Läs mer

2012 Match Day Results

2012 Match Day Results 2012 Match Day Results Program Name Child Neurology Child Neurology Child Neurology Institution UC Irvine Med Ctr-CA LSUHSC-Shreveport-LA U Louisville SOM-KY Oregon Health & Science Univ Wake Forest Baptist

Läs mer

Behandlingsriktlinjer höftartros

Behandlingsriktlinjer höftartros Ortopediska kliniken Version: 1.0 Skapad: 20120915 Reviderad: 20120915 Gäller tv, längst tom: 20141015 Ansvarig: Magnus Eneroth Författare: Lennart Sanzén Dokumentinnehåll: Behandlingsriktlinjer höftartros

Läs mer

Behandlingsriktlinjer höftartros

Behandlingsriktlinjer höftartros Ortopediska kliniken Version: 1.0 Skapad: 20120915 Reviderad: 20120915 Gäller tv, längst tom: 20141015 Ansvarig: Magnus Eneroth Författare: Lennart Sanzén Dokumentinnehåll: Behandlingsriktlinjer höftartros

Läs mer

Erik: 50% VC sedan årskiftet, tagit över efter Arne Stenberg. Barnkirurgi och Urolog, kliniskt arbetar med Barnurologi. 50%: Objektägare för

Erik: 50% VC sedan årskiftet, tagit över efter Arne Stenberg. Barnkirurgi och Urolog, kliniskt arbetar med Barnurologi. 50%: Objektägare för Erik: 50% VC sedan årskiftet, tagit över efter Arne Stenberg. Barnkirurgi och Urolog, kliniskt arbetar med Barnurologi. 50%: Objektägare för elektronisk patientjournal, Cosmic, i Landstinget i Uppsala

Läs mer

Livsstilsfaktorers inverkan på gynekologisk kirurgi. Katja Stenström Bohlin Kvinnokliniken Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Livsstilsfaktorers inverkan på gynekologisk kirurgi. Katja Stenström Bohlin Kvinnokliniken Sahlgrenska Universitetssjukhuset Livsstilsfaktorers inverkan på gynekologisk kirurgi Katja Stenström Bohlin Kvinnokliniken Sahlgrenska Universitetssjukhuset Hur BMI och rökning påverkar komplikationer, patientens nöjdhetsgrad och resultat

Läs mer

Välkomna till SwERAS-dagarna 2018!

Välkomna till SwERAS-dagarna 2018! Enhanced Recovery After Surgery För en säkrare och snabbare återhämtning efter kirurgi Välkomna till SwERAS-dagarna 2018! Ett tvärprofessionellt och tvärdisciplinärt möte för vetenskap, kompetensutveckling

Läs mer

Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009

Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009 Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009 Hur tycker Du att föreläsningarna har varit under dagarna? Mycket värdefulla 21 Värdefulla 11 Mindre värdefulla 0 Värdelösa 0 Saknas ifyllt

Läs mer

Del 3_9 sidor_12 poäng

Del 3_9 sidor_12 poäng Del 3_9 sidor_12 poäng Karin Orpulént, 37 år söker dig på vårdcentralen för sin övervikt. Hon har bantat med olika kurer hela sitt liv. Tyvärr har det har alltid slutat med att hon väger mer än innan hon

Läs mer

Överviktskirurgipatientinformation. inför läkarbesök. Bakgrund. Utredningsgång. Operationsmetoder. Reviderat 2014-02-26

Överviktskirurgipatientinformation. inför läkarbesök. Bakgrund. Utredningsgång. Operationsmetoder. Reviderat 2014-02-26 Kirurgkliniken Västerviks sjukhus Överviktskirurgipatientinformation inför läkarbesök Reviderat 2014-02-26 Utfärdat av: Magnus Fröstorp, överläkare Godkänt av: Bengt Arvidsson, verksamhetschef Bakgrund

Läs mer

RMPG Kirurgi. Årsrapport 2014

RMPG Kirurgi. Årsrapport 2014 RMPG Kirurgi Årsrapport 214 Väntat högst 9 dagar på besök i specialiserad vård, andel (%) 1 98 96 94 92 9 okt-13 mar-14 88 86 84 82 Östergötland Jönköping Kalmar RIKET Data från Öppna jämförelser Väntat

Läs mer

Del 4_9 sidor_17 poäng

Del 4_9 sidor_17 poäng Peter, 33 år, tidigare frisk kommer till akutmottagningen med buksmärtor som han haft ett par dagar. Han har precis hunnit in på undersökningsrummet när du hämtas av en sjuksköterska då patienten synkoperat

Läs mer

Investeringsutredning robot

Investeringsutredning robot LS 150930 bil 1a Investeringsutredning robot Sammanställning Utredningens syfte har varit att klargöra handlingsalternativ för en robotinvestering och tydliggöra konsekvenser av dessa Inledning och bakgrund

Läs mer

Dagkirurgi Gynekologisk Cancer Hysterektomi. Docent Henrik Falconer Patientflödeschef Gynekologisk Cancer Karolinska Universitetssjukhuset

Dagkirurgi Gynekologisk Cancer Hysterektomi. Docent Henrik Falconer Patientflödeschef Gynekologisk Cancer Karolinska Universitetssjukhuset Dagkirurgi Gynekologisk Cancer Hysterektomi Docent Henrik Falconer Patientflödeschef Gynekologisk Cancer Karolinska Universitetssjukhuset Postoperativ vård historisk utveckling Utveckling av vårdtider

Läs mer

TEAMUTBILDNING LAPAROSKOPISK KOLOREKTALKIRURGI Skövde 5-7 April 2006

TEAMUTBILDNING LAPAROSKOPISK KOLOREKTALKIRURGI Skövde 5-7 April 2006 TEAMUTBILDNING LAPAROSKOPISK KOLOREKTALKIRURGI Skövde 5-7 April 2006 Klockan 12 anlände vi till Kärnsjukhuset i Skövde. Rikard försökte sätta ett personligt rekord på sträckan Örebro-Skövde men medresenärerna

Läs mer

Sena problem på mottagningen

Sena problem på mottagningen Psykosociala besvär och livskvalitet som indikation och kontraindikation Mikael Wirén Gastrocentrum Kirurgi Karolinska Universitetssjukhuset Sena problem på mottagningen Jag kommer inte ner till 67 kg,

Läs mer

Robotkirurgi vid operation för prostatacancer

Robotkirurgi vid operation för prostatacancer Detta är ett svar från SBU:s Upplysningstjänst 27 februari 2009. SBU:s Upplysningstjänst svarar på avgränsade medicinska frågor. Svaret bygger inte på en systematisk litteraturöversikt, varför resultaten

Läs mer

Hjärtsvikt Medicin SU/Mölndal i samarbete med Mölndals kommun och primärvård

Hjärtsvikt Medicin SU/Mölndal i samarbete med Mölndals kommun och primärvård Hjärtsvikt Medicin SU/Mölndal i samarbete med Mölndals kommun och primärvård CVU Rapportserie 2005:7 Projektledare: Mona Karlsson Medicinmott SU/Mölndal Mölndal Projektgrupp: Maria Morén Ulf Axelsson Margaretha

Läs mer

Postoperativ troponinstegring har det någon betydelse?

Postoperativ troponinstegring har det någon betydelse? Postoperativ troponinstegring har det någon betydelse? Anna Tapper Specialistläkare PMI Solna Doktorand Karolinska Institutet Dagkirurgisk kongress 24/5 2019 Vad handlar det om? Hjärtmuskelskada (troponinstegring)

Läs mer

Sakrospinosusfixation vid vaultprolaps

Sakrospinosusfixation vid vaultprolaps Sakrospinosusfixation vid vaultprolaps - är operation med sutureringsinstrument likvärdigt traditionell teknik avseende recidiv och allvarliga komplikationer? Jennifer Campbell ST-läkare Kvinnokliniken

Läs mer

Del 7 14 sidor 28 poäng

Del 7 14 sidor 28 poäng 14 sidor 28 poäng 22-årig man söker på din distriktsläkarmottagning pga blod i avföring. Noterar det i samband med toalettbesök och när han torkar sig. Har egentligen inga smärtor vid tarmtömningen. Mannen

Läs mer

Kleindagarna 2012 - Snabbrapport

Kleindagarna 2012 - Snabbrapport Kleindagarna 2012 - Snabbrapport 1. Vad är din samlade intryck av dagarna? 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 2. Kommentera gärna ditt svar ovan: Antal svarande: 10 - Mycket lärorikt, trevligt, väldigt

Läs mer

NATIONELLT KVALITETSREGISTER FÖR KOLOREKTAL CANCER MANUAL FÖR UPPFÖLJNING

NATIONELLT KVALITETSREGISTER FÖR KOLOREKTAL CANCER MANUAL FÖR UPPFÖLJNING NATIONELLT KVALITETSREGISTER FÖR KOLOREKTAL CANCER MANUAL FÖR UPPFÖLJNING (diagnostiserade alla år) Kriterier för uppföljningsinrapportering Riktlinjer för uppföljning Kvalitetsregistret för kolorektal

Läs mer

AMOS study (Adolescent Morbidity Obesity Surgery)

AMOS study (Adolescent Morbidity Obesity Surgery) --9 AMOS study (Adolescent Morbidity Obesity Surgery) Inclusion -9 Prospective controlled nonrandomized Stockholm, Gothenburg, Malmö Surgery at Sahlgrenska, Gothenburg Gothenburg Malmö Stockholm Inclusion

Läs mer

SPOR Svenskt Perioperativt Register

SPOR Svenskt Perioperativt Register SPOR Svenskt Perioperativt Register Sara Lyckner, Registerkoordinator SPOR, Specialistsjuksköterska intensivvård, Kvalitetssamordnare Anestesikliniken Mälarsjukhuset Eskilstuna Maria Björk Svensson, Specialistsjuksköterska,

Läs mer

RESEGUIDER OM USA OCH KANADA. EN ANNOTERAD FW(JRTECKNI.NG.

RESEGUIDER OM USA OCH KANADA. EN ANNOTERAD FW(JRTECKNI.NG. RESEGUIDER OM USA OCH KANADA. EN ANNOTERAD FW(JRTECKNI.NG. Inledning...sid 1..... 1 Serier 2 2. Monografier, systematiskt uppställda efter områden USA : allmänt... 6 USA : delstater Alabama... 11 Alaska...

Läs mer

LUNGEMBOLI. Kevin Wakabi Kompletterings utbildning för utländska läkare Karolinska Institutet

LUNGEMBOLI. Kevin Wakabi Kompletterings utbildning för utländska läkare Karolinska Institutet LUNGEMBOLI Kevin Wakabi Kompletterings utbildning för utländska läkare Karolinska Institutet EPIDEMIOLOGI DVT 150-200/100 000/år LE 20-60/100 000/år Mortalitet: 10-15/100 000 Yngre kvinnor +80år, 1/100/år

Läs mer

Står du inför prostatacancer?

Står du inför prostatacancer? Teknologin som gör detta möjligt: da Vinci kirurgisystem Din läkare ingår bland det växande antal kirurger över hela jorden som erbjuder da Vinci-kirurgi för en rad komplicerade tillstånd. da Vinci kirurgisystem

Läs mer

Spelar Volymen på Centret någon roll?

Spelar Volymen på Centret någon roll? Spelar Volymen på Centret någon roll? Results of meta-analysis of studies investigating the effect of centre volume on in-hospital mortality after PCI. High Volume: >600 PCI s /year Post P N et al. Eur

Läs mer

Bariatrisk kirurgi KANDIDATER

Bariatrisk kirurgi KANDIDATER Definition - fetma Bariatrisk kirurgi KANDIDATER 2013-11-29 BMI (body mass index) kompenserar för kroppslängd: BMI (kg/m 2 ) = vikt(kg)/[längd(m)] 2 Övervikt: BMI > 25 Fetma: BMI > 30 Sjuklig fetma: BMI

Läs mer

Helén fotograferar på Metropolitan museét

Helén fotograferar på Metropolitan museét Reseberättelse Tycos Bariatric Consultant Nurse Training Course Norwalk, USA Lördag den 2/6 Resdag. Resan startade kl. 11.00 från centralen i Örebro och 16 timmar senare var jag framme vid mitt hotell

Läs mer

DD2458-224344 - 2014-12-19

DD2458-224344 - 2014-12-19 KTH / KURSWEBB / PROBLEMLÖSNING OCH PROGRAMMERING UNDER PRESS DD2458-224344 - 2014-12-19 Antal respondenter: 26 Antal svar: 18 Svarsfrekvens: 69,23 % RESPONDENTERNAS PROFIL (Jag är: Man) Det var typ en

Läs mer

Svenska Bukväggsbråck

Svenska Bukväggsbråck Svenska Bukväggsbråck Nationellt kvalitetsregister för främre bukväggsbråck (2009) 30001 Klinik ID Personnummer 1. Datum (ÅÅÅÅMMDD) Namn 1 Man 2 Kvinna 2. Bukväggsbråck Primära 1 Navelbråck 2 Epigastrikabråck

Läs mer

Anamnes: Sedan några timmar hematemes och melena. Hjärtsvikt sedan tidigare.

Anamnes: Sedan några timmar hematemes och melena. Hjärtsvikt sedan tidigare. Fall 1, man 78 år ÖGI-blödning Anamnes: Sedan några timmar hematemes och melena. Hjärtsvikt sedan tidigare. LM: Trombyl, Lanacrist och Arthrotec. Status: blek och kladdig, BT 80/50, puls 110. Du är jour

Läs mer

Årsrapport RMPG, ÖAK cancer

Årsrapport RMPG, ÖAK cancer Årsrapport RMPG, ÖAK cancer Om annat inte är angivit är källan till data årsrapport från de register som beskriver behandling av aktuella sjukdomar. För bukspottkörtel är det årsrapport för diagnosår 2017

Läs mer

Beskrivning av kvalitetsparametrar inom gynekologin i Sydöstra sjukvårdsregionen 2012

Beskrivning av kvalitetsparametrar inom gynekologin i Sydöstra sjukvårdsregionen 2012 Beskrivning av kvalitetsparametrar inom gynekologin i Sydöstra sjukvårdsregionen 2012 Innehållsförteckning Beskrivning av kvalitetsparametrar... 1 Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Deltagare:...

Läs mer