ÄLSKADE LIBERALISM, FÖRBANNADE LIBERALER. Jesper Ahlin Rättviseförmedlingen, 1 oktober 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ÄLSKADE LIBERALISM, FÖRBANNADE LIBERALER. Jesper Ahlin Rättviseförmedlingen, 1 oktober 2017"

Transkript

1 ÄLSKADE LIBERALISM, FÖRBANNADE LIBERALER Jesper Ahlin Rättviseförmedlingen, 1 oktober 2017

2 Mina funderingar: Varför väcker antirasism och feminism ett intensivt hat hos vissa liberaler? Varför är vissa liberaler benägna att samarbeta parlamentariskt med ett socialkonservativt och auktoritärt nationalistisk parti med rasistiska rötter och starka (om än informella) kopplingar till den nynazistiska rörelsen?

3 Aleksandra Boscanin om Rättviseförmedlingen (GP 2/ ): "År 1922 blev Sverige det första landet i världen med ett statligt institut för rasbiologi. [ ] Skjutmåtten och linjalerna har lagts undan och mätningen av skallar har upphört. Men otyget att kategorisera och sortera människor efter etnicitet lever vidare."

4 Aleksandra Boscanin om att samarbeta med SD (GP 15/9 2017): För den som önskar ett maktskifte nästa år är varken C eller L ett alternativ. För det krävs ett regeringsunderlag bestående av M, KD och SD. Senare ändrat till att det är dags att tänka om angående att förhandla med SD.

5 En förklaring kräver svar på: Ja! Frågan är inte OM utan HUR. Vad är liberalism? Är liberalismen förenlig med intersektionell analys? Vad gör Sverigedemokraterna till en potentiell samarbetspartner för liberaler? Det är komplicerat

6 1. Vad är liberalism?

7 Liberalism är en politisk ideologi som kännetecknas av en

8 Liberalism är inte en fullständig etisk teori, utan ett sätt att ta sig an problem av politisk karaktär. Liberalism är en politisk ideologi som kännetecknas av en

9 Moralisk individualism är åskådningen att individer definieras enligt karaktärsdrag som är specifika bara för dem och att individer bär särskild moralisk status i egenskap av att vara just individer. I ett individualistiskt samhälle är sociala och juridiska institutioner utformade med respekt för individers moraliskt särskilda status. Liberalism är inte en fullständig etisk teori, utan ett sätt att ta sig an problem av politisk karaktär. Liberalism är en politisk ideologi som kännetecknas av en

10 Moralisk individualism är åskådningen att individer definieras enligt karaktärsdrag som är specifika bara för dem och att individer bär särskild moralisk status i egenskap av att vara just individer. I ett individualistiskt samhälle är sociala och juridiska institutioner utformade med respekt för individers moraliskt särskilda status. Liberalism är inte en fullständig etisk teori, utan ett sätt att ta sig an problem av politisk karaktär. En progressiv person är framstegssträvande och välkomnande gentemot förändringar. Liberalism är en politisk ideologi som kännetecknas av en

11 Moralisk individualism är åskådningen att individer definieras enligt karaktärsdrag som är specifika bara för dem och att individer bär särskild moralisk status i egenskap av att vara just individer. I ett individualistiskt samhälle är sociala och juridiska institutioner utformade med respekt för individers moraliskt särskilda status. Liberalism är inte en fullständig etisk En progressiv person är framstegssträvande teori, utan ett sätt att ta sig an problem och välkomnande gentemot förändringar. av politisk karaktär. Att ha en pluralistisk världsbild är att omfamna en mångfald av karaktärer, grupper och värderingar (utan att för den sakens skull vara värderelativist med avseende på grundläggande moraliska principer). Liberalism är en politisk ideologi som kännetecknas av en

12 Moralisk individualism är åskådningen att individer definieras enligt karaktärsdrag som är specifika bara för dem och att individer bär särskild moralisk status i egenskap av att vara just individer. I ett individualistiskt samhälle är sociala och juridiska institutioner utformade med respekt för individers moraliskt särskilda status. Liberalism är inte en fullständig etisk En progressiv person är framstegssträvande teori, utan ett sätt att ta sig an problem och välkomnande gentemot förändringar. av politisk karaktär. Att ha en pluralistisk världsbild är att omfamna en mångfald av karaktärer, grupper och värderingar (utan att för den sakens skull vara värderelativist med avseende på grundläggande moraliska principer). Liberalism är en politisk ideologi som kännetecknas av en Att ha auktoritet innebär att ha social och politisk makt. Staten är instans med en auktoritet av en särskilt utmärkande typ, då den förfogar över våldsmonopolet och har (potentiell eller faktisk) tillgång till ojämförbara ekonomiska resurser.

13 Moralisk individualism är åskådningen att individer definieras enligt karaktärsdrag som är specifika bara för dem och att individer bär särskild moralisk status i egenskap av att vara just individer. I ett individualistiskt samhälle är sociala och juridiska institutioner utformade med respekt för individers moraliskt särskilda status. Liberalism är inte en fullständig etisk En progressiv person är framstegssträvande teori, utan ett sätt att ta sig an problem och välkomnande gentemot förändringar. av politisk karaktär. Att ha en pluralistisk världsbild är att omfamna en mångfald av karaktärer, grupper och värderingar (utan att för den sakens skull vara värderelativist med avseende på grundläggande moraliska principer). Liberalism är en politisk ideologi som kännetecknas av en Att ha auktoritet innebär att ha social och politisk makt. Staten är instans med en auktoritet av en särskilt utmärkande typ, då den förfogar över våldsmonopolet och har (potentiell eller faktisk) tillgång till ojämförbara ekonomiska resurser. En marknadsekonomi är ett system med minst tre deltagare som frivilligt byter varor och tjänster med varandra till ömsesidig upplevd nytta.

14 Moralisk individualism är åskådningen att individer definieras enligt karaktärsdrag som är specifika bara för dem och att individer bär särskild moralisk status i egenskap av att vara just individer. I ett individualistiskt samhälle är sociala och juridiska institutioner utformade med respekt för individers moraliskt särskilda status. Liberalism är inte en fullständig etisk En progressiv person är framstegssträvande teori, utan ett sätt att ta sig an problem och välkomnande gentemot förändringar. av politisk karaktär. Att ha en pluralistisk världsbild är att omfamna en mångfald av karaktärer, grupper och värderingar (utan att för den sakens skull vara värderelativist med avseende på grundläggande moraliska principer). Liberalism är en politisk ideologi som kännetecknas av en Att ha auktoritet innebär att ha social och politisk makt. Staten är instans med en auktoritet av en särskilt utmärkande typ, då den förfogar över våldsmonopolet och har (potentiell eller faktisk) tillgång till ojämförbara ekonomiska resurser. En marknadsekonomi är ett system med minst tre deltagare som frivilligt byter varor och tjänster med varandra till ömsesidig upplevd nytta. Ett problemområde är till exempel omställningen till en långsiktigt hållbar användning av naturresurser.

15 Moralisk individualism är åskådningen att individer definieras enligt karaktärsdrag som är specifika bara för dem och att individer bär särskild moralisk status i egenskap av att vara just individer. I ett individualistiskt samhälle är sociala och juridiska institutioner utformade med respekt för individers moraliskt särskilda status. Liberalism är inte en fullständig etisk En progressiv person är framstegssträvande teori, utan ett sätt att ta sig an problem och välkomnande gentemot förändringar. av politisk karaktär. Att ha en pluralistisk världsbild är att omfamna en mångfald av karaktärer, grupper och värderingar (utan att för den sakens skull vara värderelativist med avseende på grundläggande moraliska principer). Liberalism är en politisk ideologi som kännetecknas av en Att ha auktoritet innebär att ha social och politisk makt. Staten är instans med en auktoritet av en särskilt utmärkande typ, då den förfogar över våldsmonopolet och har (potentiell eller faktisk) tillgång till ojämförbara ekonomiska resurser. En marknadsekonomi är ett system med minst tre deltagare som frivilligt byter varor och tjänster med varandra till ömsesidig upplevd nytta. Institutioner som äganderätter och avtal, liksom sociala och juridiska möjligheter att försvara och upprätthålla dem. Ett problemområde är till exempel omställningen till en långsiktigt hållbar användning av naturresurser.

16 Moralisk individualism är åskådningen att individer definieras enligt karaktärsdrag som är specifika bara för dem och att individer bär särskild moralisk status i egenskap av att vara just individer. I ett individualistiskt samhälle är sociala och juridiska institutioner utformade med respekt för individers moraliskt särskilda status. Liberalism är inte en fullständig etisk En progressiv person är framstegssträvande teori, utan ett sätt att ta sig an problem och välkomnande gentemot förändringar. av politisk karaktär. Att ha en pluralistisk världsbild är att omfamna en mångfald av karaktärer, grupper och värderingar (utan att för den sakens skull vara värderelativist med avseende på grundläggande moraliska principer). Liberalism är en politisk ideologi som kännetecknas av en Att ha auktoritet innebär att ha social och politisk makt. Staten är instans med en auktoritet av en särskilt utmärkande typ, då den förfogar över våldsmonopolet och har (potentiell eller faktisk) tillgång till ojämförbara ekonomiska resurser. En marknadsekonomi är ett system med minst tre deltagare som frivilligt byter varor och tjänster med varandra till ömsesidig upplevd nytta. Institutioner som äganderätter och avtal, liksom sociala och juridiska möjligheter att försvara och upprätthålla dem. Ett problemområde är till exempel omställningen till en långsiktigt hållbar användning av naturresurser.

17 2. Är liberalismen förenlig med intersektionell analys?

18 Liberalism är en politisk ideologi som kännetecknas av en Wikipedia: Intersektionalitet är en sociologisk kritisk teori och avser studiet av diskriminering och förtryck i snittet eller skärningen (engelska intersection) mellan maktrelationer baserade på etnicitet, kön, klass, sexuell läggning, religion, ålder, funktionsvariation och sjukdom.

19 Liberalism är en politisk ideologi som kännetecknas av en Individualismens kritiker: Individualismens atomic notion of the individual missar att community is a constitutive element of moral beings (Hester 2004, s. 425) Individualister missar att människor är socially-embedded beings och att vissa orättvisor arise from structure, context and relationship (Ho 2008, s. 195; Widdows 2011, s. 83) Vår natur is distorted if we think of ourselves only as coexisting social atoms (Callahan 2012)

20 Liberalism är en politisk ideologi som kännetecknas av en F.A. Hayek till liberalismens försvar: Den sociologiska kritiken är the silliest of the common misunderstandings. Anti-individualister misstar sig som tror att individualism postulates (or bases its arguments on the assumption of) the existence of isolated or self-contained individuals, instead of starting from men whose whole nature and character is determined by their existence in society (1948, s. 6)

21 Liberalism är en politisk ideologi som kännetecknas av en Två faktapunkter som liberaler inte kan (eller har skäl att) förneka: Egenskaper som kön, etnicitet och sexualitet är av sociologisk betydelse Denna sociologiska betydelse spelar inte sällan en avgörande roll för enskilda individers autonomi (deras möjligheter till självbestämmande) En sociologisk förklaringsmodell som liberaler inte borde förkasta: Det råder strukturella maktförhållanden mellan sociala grupper Individer som hör till socialt privilegierade grupper har makt över individer i andra grupper Har makt över vs. har mer makt än

22 Liberalism är en politisk ideologi som kännetecknas av en Två faktapunkter som liberaler inte kan (eller har skäl att) förneka: Egenskaper som kön, etnicitet och sexualitet är av sociologisk betydelse Denna sociologiska betydelse spelar inte sällan en avgörande roll för enskilda individers autonomi (deras möjligheter till självbestämmande) Liberaler saknar skäl att förneka att detta är moraliska rättvisefrågor! En sociologisk förklaringsmodell som liberaler inte borde förkasta: Det råder strukturella maktförhållanden mellan sociala grupper Individer som hör till socialt privilegierade grupper har makt över individer i andra grupper Har makt över vs. har mer makt än

23 Liberalism är en politisk ideologi som kännetecknas av en Liberalism och intersektionalitet: 1. Det är en sak att förstå hur samhället och människan fungerar, en annan vilka sociala och politiska åtgärder som är rättfärdigade 2. Det finns normativa begränsningar (individers rättigheter och friheter) på moraliskt önskvärda åtgärder (politiska styrmedel och sociala reformer) 3. Somliga önskvärda ändamål måste eftersträvas på icke-politisk väg Rättviseförmedlingen!

24 Liberalism är en politisk ideologi som kännetecknas av en De har inte ordning på skillnaderna Mina funderingar: mellan sociologi, moralisk önskvärdhet och normativa begränsningar! Varför väcker antirasism och feminism ett intensivt hat hos vissa liberaler? Varför är vissa liberaler benägna att samarbeta parlamentariskt med ett socialkonservativt och auktoritärt nationalistisk parti med rasistiska rötter och starka (om än informella) kopplingar till den nynazistiska rörelsen?

25 3. Vad gör Sverigedemokraterna till en potentiell samarbetspartner för liberaler?

26 Sverigedemokraterna är ett socialkonservativt och auktoritärt nationalistisk parti med rasistiska rötter och starka (om än informella) kopplingar till den nynazistiska rörelsen. Liberalism är en politisk ideologi som kännetecknas av en

27 Sverigedemokraterna är ett socialkonservativt och auktoritärt nationalistisk parti med rasistiska rötter och starka (om än informella) kopplingar till den nynazistiska rörelsen. Sverigedemokraterna Liberalism är en politisk ideologi som kännetecknas av en Sverigedemokraternas attityd kommer att förändras allteftersom de navigerar sig fram parlamentariskt till politisk makt.

28 Liberalism är en politisk ideologi som kännetecknas av en Sverigedemokraterna är ett socialkonservativt och auktoritärt nationalistisk parti med rasistiska rötter och starka (om än informella) kopplingar till den nynazistiska rörelsen. Några möjliga svar: 1. De som förespråkar ett samarbete är inte liberaler Motargument: de kallar sig för liberaler och uppfattas av andra som liberaler 2. Det socialdemokratiska styret har lett till ett ensidigt fokus på liberalismens ekonomiska aspekter och fördunklat de värdebaserade Motargument: inomborgerliga värdekonflikter har funnits, förklaringen bortser från att samma utveckling sker även i länder utan samma socialdemokratiska dominans

29 Liberalism är en politisk ideologi som kännetecknas av en Sverigedemokraterna är ett socialkonservativt och auktoritärt nationalistisk parti med rasistiska rötter och starka (om än informella) kopplingar till den nynazistiska rörelsen. Några möjliga svar: 3. De hatar vänstern så mycket att de accepterar Sverigedemokraternas stöd 4. De delar inte uppfattningen att Sverigedemokraterna är ett hot mot liberalismen, eller menar att partiet kan tyglas parlamentariskt 5. Kålsuparsvaret: sossarna samarbetar ju med kommunister!

30 Liberalism är en politisk ideologi som kännetecknas av en Mina funderingar: Varför väcker antirasism och feminism ett intensivt hat hos vissa liberaler? Varför är vissa liberaler benägna att samarbeta parlamentariskt med ett socialkonservativt och auktoritärt nationalistisk parti med rasistiska rötter och starka (om än informella) kopplingar till den nynazistiska rörelsen? Det är oklart. Diskussionen lär fortsätta.

31 Liberalism är en politisk ideologi som kännetecknas av en De har inte ordning på skillnaderna Mina funderingar: mellan sociologi, moralisk önskvärdhet och normativa begränsningar! Varför väcker antirasism och feminism ett intensivt hat hos vissa liberaler? Varför är vissa liberaler benägna att samarbeta parlamentariskt med ett socialkonservativt och auktoritärt nationalistisk parti med rasistiska rötter och starka (om än informella) kopplingar till den nynazistiska rörelsen? Det är oklart. Diskussionen lär fortsätta.

32 Referenser: Callahan, D. (2012). Individual Good and Common Good: A Communitarian Approach to Bioethics The Roots of Bioethics: Health, Progress, Technology, Death: Oxford University Press. Hayek, F. A. (1948). Individualism: True and False Individualism and Economic Order: The University of Chicago Press. Hester, D. M. (2004). What Must We Mean by Community? A Processive Account. Theoretical Medicine, 25(5 6), Ho, A. (2008). The Individualist Model of Autonomy and the Challenge of Disability. Bioethical Inquiry, 5(2 3), Widdows, H. (2011). Localized past, globalized future: towards an effective bioethical framework using examples from population genetics and medical tourism. Bioethics, 25(2),

33 ÄLSKADE LIBERALISM, FÖRBANNADE LIBERALER Jesper Ahlin Rättviseförmedlingen, 1 oktober 2017

Socionomen i sitt sammanhang. Praktikens mål påverkas av: Socialt arbete. Institutionella sammanhanget

Socionomen i sitt sammanhang. Praktikens mål påverkas av: Socialt arbete. Institutionella sammanhanget Socionomen i sitt skilda förutsättningar och varierande Förstå och känna igen förutsättningar, underbyggande idéer och dess påverkan på yrkesutövandet. Att förstå förutsättningarna, möjliggör att arbeta

Läs mer

Religionskunskap. Ämnets syfte

Religionskunskap. Ämnets syfte Religionskunskap REL Religionskunskap Ämnet religionskunskap har sin vetenskapliga förankring främst i religionsvetenskapen men är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det behandlar hur religioner och

Läs mer

1. En oreglerad marknad involverar frihet. 2. Frihet är ett fundamentalt värde. 3. Därav att en fri marknad är moraliskt nödvändigt 1

1. En oreglerad marknad involverar frihet. 2. Frihet är ett fundamentalt värde. 3. Därav att en fri marknad är moraliskt nödvändigt 1 Linköpings Universitet Gabriella Degerfält Hygrell Politisk Teori 2 930427-7982 733G36 Frihet är ett stort och komplext begrepp. Vad är frihet? Hur förenligt är libertarianismens frihetsdefinition med

Läs mer

Att (sam) verka i offentlighetens tjänst Varför jämställdhet och jämlikhet är kvalitet för museer

Att (sam) verka i offentlighetens tjänst Varför jämställdhet och jämlikhet är kvalitet för museer Att (sam) verka i offentlighetens tjänst Varför jämställdhet och jämlikhet är kvalitet för museer Annika Olsson, Centrum för genusstudier, SU Programansvarig Jämi, GU Vissa människor marscherar ständigt

Läs mer

Koppling till gymnasieskolans styrdokument

Koppling till gymnasieskolans styrdokument Bilaga 2 DET BÖRJAR MED MIG Koppling till gymnasieskolans styrdokument Koppling till gymnasieskolans styrdokument Både läroplan och ämnesplaner ger stöd för att genomföra detta material. Skolverket har

Läs mer

Internationell politik 1

Internationell politik 1 Internationell politik 1 Föreläsning 3. Teoretiska perspektiv: Konstruktivism och alternativa inriktningar Jörgen Ödalen jorgen.odalen@liu.se Konstruktivism Konstruktivismens centrala påståenden: 1. Värden

Läs mer

Lektion 4 Livsåskådningar. Humanismen och liberalism

Lektion 4 Livsåskådningar. Humanismen och liberalism Lektion 4 Livsåskådningar Humanismen och liberalism Ett luddigt begrepp Humanism kan betyda många olika saker beroende på vem som använder ordet och i vilket sammanhang. Det kan handla om humanistiska

Läs mer

Hur kopplar (O)mänskligt lärarmaterial till skolans styrdokument?

Hur kopplar (O)mänskligt lärarmaterial till skolans styrdokument? Hur kopplar (O)mänskligt lärarmaterial till skolans styrdokument? Till vem riktar sig materialet? Materialet är i första hand avsett för lärare på gymnasiet, framför allt lärare i historia. Flera av övningarna

Läs mer

INTERKULTURELLA MÖTEN UTIFRÅN ETT MAKT PERSPEKTIV

INTERKULTURELLA MÖTEN UTIFRÅN ETT MAKT PERSPEKTIV INTERKULTURELLA MÖTEN UTIFRÅN ETT MAKT PERSPEKTIV SEMINARIUM OM INTERKULTURELLA MÖTEN ATT MOTVERKA FÖRDOMAR OCH FRÄMJA ÖMSESIDIG FÖRSTÅELSE DEN 8 OCH 15 APRIL, VÄSTERÅS OCH ESKILSTUNA MEHRDAD DARVISHPOUR

Läs mer

Socialpolitik och välfärd

Socialpolitik och välfärd Socialpolitik och välfärd Socialpolitiska klassiker 2014-01-23 Zhanna Kravchenko Socialpolitiska teorier bygger på olika perspektiv: Ekonomiska argument om produktiva & finansiella grunder och Vs effektivitet

Läs mer

I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att analysera texter och begrepp, kritiskt granska källor, diskutera och argumentera.

I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att analysera texter och begrepp, kritiskt granska källor, diskutera och argumentera. RELIGIONSKUNSKAP Ämnet religionskunskap har sin vetenskapliga förankring främst i religionsvetenskapen men är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det behandlar hur religioner och livsåskådningar kommer

Läs mer

Kursplaner RELIGION. Ämnesbeskrivning. Centralt innehåll. Insikt med utsikt

Kursplaner RELIGION. Ämnesbeskrivning. Centralt innehåll. Insikt med utsikt Kursplaner RELIGION Ämnesbeskrivning Ämnet religionskunskap har sin vetenskapliga förankring främst i religionsvetenskapen men är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det behandlar hur religioner och livsåskådningar

Läs mer

KAPITEL 5 etiska och sociala aspekter

KAPITEL 5 etiska och sociala aspekter 5. Etiska och sociala aspekter En etisk utgångspunkt i all vård är att vårdpersonal ska göra gott. Normalt gestaltas denna etiska hållning genom att vårdaren med god evidensbaserad kunskap och inom rimliga

Läs mer

733G26: Politisk Teori Bastian Lemström Är kommunismen utilitaristisk?

733G26: Politisk Teori Bastian Lemström Är kommunismen utilitaristisk? 733G26: Politisk Teori Bastian Lemström 2014-03-10 19930807-1852 Är kommunismen utilitaristisk? Inledning En fråga jag ställde mig själv, när jag läste i kurslitteraturen, var ifall man kunde anse att

Läs mer

Studiemallar för grundkurser 2013

Studiemallar för grundkurser 2013 Studiemallar för grundkurser 2013 Studier är en av våra viktigaste och mest uppskattade verksamheter. Den skolning som vår studieverksamhet skapar är så viktig att det nämns som en av vår organisations

Läs mer

Perspektiv och teorier i internationell politik

Perspektiv och teorier i internationell politik Risk och räddningsprogrammet Internationella relationer Perspektiv och teorier i internationell politik Varför måste vi läsa om teorier? Teorier är vägkartorna som tillåter oss att få ett begrepp om den

Läs mer

Gemensam värdegrund för Jönköpings kommun och modell för kommunens värdegrundsarbete

Gemensam värdegrund för Jönköpings kommun och modell för kommunens värdegrundsarbete 1 (5) Gemensam värdegrund för Jönköpings kommun och modell för kommunens värdegrundsarbete Ks 2012:123 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Gemensam värdegrund för Jönköpings kommun

Läs mer

Lektion 5 Livsåskådningar. Requiem for the american dream.

Lektion 5 Livsåskådningar. Requiem for the american dream. Lektion 5 Livsåskådningar Requiem for the american dream. Uppgifter till filmen: Skriv ner tre frågor var som ni vill ställa utifrån filmen. Skriv ner tre saker ni reagerade på i filmen. Vad har vi sett

Läs mer

Mats Johansson. Avdelningen för medicinsk etik, BMC C13, Lund Filosofiska institutionen, Lund

Mats Johansson. Avdelningen för medicinsk etik, BMC C13, Lund Filosofiska institutionen, Lund Mats Johansson mats.johansson@fil.lu.se Avdelningen för medicinsk etik, BMC C13, Lund Filosofiska institutionen, Lund Förmåga att kunna redogöra för grundläggande distinktioner och resonemang inom etiken,

Läs mer

Kapitel 6. Scanlon beskriver den syn på moraliska bedömningar som han menar följer från hans kontraktualistiska moralteori.

Kapitel 6. Scanlon beskriver den syn på moraliska bedömningar som han menar följer från hans kontraktualistiska moralteori. Syfte 2: att visa att det är viktigt att skilja mellan tillskrivningsansvar och substantiellt ansvar, och i synnerhet att substantiellt ansvar inte bara kan reduceras till tillskrivningsansvar. Eftersom

Läs mer

Examinationen. Bergström & Rachels. Inledning: Vad är moralfilosofi? består av två separata delar:

Examinationen. Bergström & Rachels. Inledning: Vad är moralfilosofi? består av två separata delar: Bergström & Rachels 12 föreläsningar + 1 diskussionsseminarium per grupp För gruppindelning se separat dokument Examinationen består av två separata delar: 1. Bergström examineras genom en inlämningsuppgift

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Förskolan Vasavägen Vasavägen 2 Planen gäller

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Förskolan Vasavägen Vasavägen 2 Planen gäller Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Vasavägen Vasavägen 2 Planen gäller 2014-2015 1 Innehåll 1. Inledning 3 2. Vision 3 3. Syfte.. 3 4. Lagar och styrdokument 3 5. De sju diskrimineringsgrunderna

Läs mer

Värderingar som rör bemötande en vård och omsorgsetisk modell

Värderingar som rör bemötande en vård och omsorgsetisk modell Värderingar som rör bemötande en vård och omsorgsetisk modell Lars Sandman Prioriteringscentrum, Linköpings universitet Högskolan i Borås Västra Götalandsregionen Bakgrund en modell för vårdetik Mål för

Läs mer

Dalarnas strategi för jämställdhetsintegrering 2014 2016 PM 2014:4 INTERNT ARBETE

Dalarnas strategi för jämställdhetsintegrering 2014 2016 PM 2014:4 INTERNT ARBETE Dalarnas strategi för jämställdhetsintegrering 2014 2016 PM 2014:4 INTERNT ARBETE Författare och kontaktperson: Kerstin Bergman, Samhällsbyggnadsenheten Omslagsbild: Erik Reis/Mostphotos Layout: Helikopter

Läs mer

Inkomstfördelning: En konfliktfråga.

Inkomstfördelning: En konfliktfråga. Martine Barikore Polkand 3 Politisk Teori Grupp B Hemtenta Inkomstfördelning: En konfliktfråga. Inledning Idag är inkomstfördelningen en fråga som diskuteras ganska mycket på den politiska arenan. Vad

Läs mer

Politisk Teori 2 Jag kommer i denna hemtentamen att redogöra vad jag ser för problem med Robert Nozick teori om självägarskap. Dels övergripande ur individens synpunkt och dels ur ett lite större perspektiv

Läs mer

analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa,

analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa, Arbetsområde: Huvudsakligt ämne: Religionskunskap åk 7-9 Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet religionskunskap syftar till: Länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas: analysera

Läs mer

Lektion 5 Livsåskådningar. Anarkismen

Lektion 5 Livsåskådningar. Anarkismen Lektion 5 Livsåskådningar Anarkismen Anarkistisk kritik mot kapitalistiska, nyliberala och kommunistiska samhällen Anarkister ogillar våld i allmänhet och våldsmonopol i synnerhet därför att det innebär

Läs mer

Hur kan en arbeta med internationella kvinnodagen i skolan?

Hur kan en arbeta med internationella kvinnodagen i skolan? Hur kan en arbeta med internationella kvinnodagen i skolan? Internationella kvinnodagen inträffar 8 mars varje år och uppmärksammar jämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Den internationella

Läs mer

DN/Ipsos temamätning om Nato och Sveriges försvar

DN/Ipsos temamätning om Nato och Sveriges försvar DN/Ipsos temamätning om Nato och Sveriges försvar Stockholm, 4 januari 2017 Ipsos: David Ahlin, Björn Benzler 1 2015 Ipsos. Minskat Natomotstånd under de senaste tre åren majoritet vill öka resurserna

Läs mer

Introduktion till religionssociologin. Religionsbeteendevetenskap B1 Vårterminen 2009 Marta Axner

Introduktion till religionssociologin. Religionsbeteendevetenskap B1 Vårterminen 2009 Marta Axner Introduktion till religionssociologin Religionsbeteendevetenskap B1 Vårterminen 2009 Marta Axner Vad är religionssociologi? Religionssociologi = sociologi om religion och religiöst liv Samhällsvetenskapligt

Läs mer

Planering Religionskunskap

Planering Religionskunskap Planering Religionskunskap Moment 1: Etik och moral följande innehåll utifrån ämnesplanen: Tolkning och analys av olika teorier och modeller inom normativ etik samt hur dessa kan tillämpas. Etiska och

Läs mer

Absoluta och relativa Internationell politik. fördelar

Absoluta och relativa Internationell politik. fördelar Absoluta och relativa Relativa (realism) Kapprustningslogik Samarbete måste gynna mig mer än motpart för att vara av godo Om konflikt skadar motpart mer än den egna staten är den eftersträvansvärd. fördelar

Läs mer

ETISKA RIKTLINJER FÖRETAG I NORDIC CRANE GROUP AS

ETISKA RIKTLINJER FÖRETAG I NORDIC CRANE GROUP AS KS/HMS Styrsystem Nordic Crane Group Dokumenttitel Etiske retningslinjer Utarbetat av/datum Cecilie Sandvik/10.10.11 Dokumenttyp Dokument Dok.nr 2-NCG-D80 Företagsnamn Nordic Crane Group AS Godkänt av

Läs mer

Sociologisk teori sociologi 2.0. Magnus Nilsson Karlstad universitet

Sociologisk teori sociologi 2.0. Magnus Nilsson Karlstad universitet Sociologisk teori sociologi 2.0 Magnus Nilsson Karlstad universitet Teori, metod och empiri är grundläggande byggstenar i det vetenskapliga arbetet. Med hjälp av teori kan man få sin analys att lyfta,

Läs mer

PTSD och Dissociation

PTSD och Dissociation PTSD och Dissociation { -Vård som inte kan anstå? Asylsökande vuxna Samma sjukvård och tandvård som alla barn i Sverige asylsökande barn Papperslösa/gömda Hälsovård för asylsökande Gravida kvinnor Kvinnor

Läs mer

Hur kan vi skapa ett jämställt samhälle? Av: Ellen Khan, Grupp A.

Hur kan vi skapa ett jämställt samhälle? Av: Ellen Khan, Grupp A. Hur kan vi skapa ett jämställt samhälle? Av: Ellen Khan, Grupp A. Hur kan vi skapa ett jämställt samhälle? Inledning: Det politisk-filosofiska problem som jag har valt att diskutera i denna promemoria

Läs mer

Etik och människosyn

Etik och människosyn Etik och människosyn I LÅGAFFEKTIVT BEMÖTANDE Annica Kosner Leg psykolog/st-psykolog neuropsykologi CalmarSund Psykologtjänst AB Det lågaffektiva tankesättet tar utgångspunkt dels i affektteori och utvecklings-

Läs mer

Barns delaktighet och självbestämmande Begreppsliga och etiska aspekter

Barns delaktighet och självbestämmande Begreppsliga och etiska aspekter Barns delaktighet och självbestämmande Begreppsliga och etiska aspekter Ulrik Kihlbom FD praktisk filosofi Universitetslektor i medicinsk etik Översikt Två olika normativa idéer om frihet och självbestämmande

Läs mer

DN/Ipsos Är Sverige tryggt eller otryggt? Ger medier en rättvisande bild?

DN/Ipsos Är Sverige tryggt eller otryggt? Ger medier en rättvisande bild? DN/Ipsos Är Sverige tryggt eller otryggt? Ger medier en rättvisande bild? 2017-02-21 Ipsos, David Ahlin 1 2015 Ipsos. 4 av 10 anser att Sverige egentligen är tryggare än vad som framkommer i media en av

Läs mer

Linköpings universitet Statsvetenskap 2 METODUPPGIFT 4: Metod-PM. Hur utilitaristiska är de svenska riksdagspartierna?

Linköpings universitet Statsvetenskap 2 METODUPPGIFT 4: Metod-PM. Hur utilitaristiska är de svenska riksdagspartierna? Linköpings universitet Statsvetenskap 2 METODUPPGIFT 4: Metod-PM VT-13 Hur utilitaristiska är de svenska riksdagspartierna? av Problem, syfte och frågeställningar Utilitarismen är en etisk teori som säger

Läs mer

Om värdegrundsarbete och vilka möjligheter det finns inom vuxenutbildningens ram. Tommy Eriksson och Ingrid Jerkeman, Skolverket.

Om värdegrundsarbete och vilka möjligheter det finns inom vuxenutbildningens ram. Tommy Eriksson och Ingrid Jerkeman, Skolverket. Om värdegrundsarbete och vilka möjligheter det finns inom vuxenutbildningens ram Tommy Eriksson och Ingrid Jerkeman, Skolverket 3 februari 2015 Vuxenutbildningen Målet är att vuxna ska stödjas och stimuleras

Läs mer

Värdegrund och policy

Värdegrund och policy Värdegrund och policy för, ATSUB/GBG ATSUB/Göteborg har en värdegrund baserad på demokrati, människors lika värde, mänskliga fri- och rättigheter och öppen diskussion. Jämställdhet mellan kvinnor och män

Läs mer

Likabehandlingsplan Vuxenutbildningen/ Karlsborgs Gymnasieskola

Likabehandlingsplan Vuxenutbildningen/ Karlsborgs Gymnasieskola Likabehandlingsplan Vuxenutbildningen/ Karlsborgs Gymnasieskola För alla elevers trygghet, trivsel, lika rättigheter och möjligheter Inom Vuxenutbildningen/Karlsborgs Gymnasieskola ska vi förebygga och

Läs mer

MÅNGFALD MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER LIKABEHANDLING. Seroj Ghazarian/ HR-utveckling

MÅNGFALD MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER LIKABEHANDLING. Seroj Ghazarian/ HR-utveckling MÅNGFALD MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER LIKABEHANDLING Seroj Ghazarian/ HR-utveckling EXLUDERANDE Och eller INKLUDERANDE MÅNGFALD? Exkluderande mångfaldsarbete Bygger på olikhetsbegreppet Osynliggör utgångspunkten

Läs mer

Etisk hantering av patientinformation och forskningsresultat

Etisk hantering av patientinformation och forskningsresultat Etisk hantering av patientinformation och forskningsresultat Gert Helgesson Fördelar med informationsteknologi snabb- och lättillgänglig information ökade möjligheter att snabbt & lätt kommunicera dito

Läs mer

Policy mot våldsbejakande extremism. Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Policy mot våldsbejakande extremism. Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Policy mot våldsbejakande extremism Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2016:392 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades

Läs mer

Hemtentamen: Politisk Teori 2

Hemtentamen: Politisk Teori 2 733G36: Politisk Teori 2 2014-03-10 Hemtentamen: Politisk Teori 2 Caroline Liljegren (920513-4266) Del 1 Legalisering av aktiv dödshjälp Dödshjälp än mera känt som barmhärtighetsdöden eller eutanasi vilket

Läs mer

Är demokrati och utveckling ömsesidigt förstärkande? Ett exempel från Tanzania

Är demokrati och utveckling ömsesidigt förstärkande? Ett exempel från Tanzania Är demokrati och utveckling ömsesidigt förstärkande? Ett exempel från Tanzania Jonas Ewald Lektor, freds och utvecklingsstudier, Linnéuniversitetet Presentation på seminariet Svenskt bistånd mot nya mål?

Läs mer

Agenda. Om olika perspektiv på vad socialt entreprenörskap är

Agenda. Om olika perspektiv på vad socialt entreprenörskap är Agenda 1. Begreppet socialt entreprenörskap Om olika perspektiv på vad socialt entreprenörskap är 2. Sociala entreprenörer som hybrider Om sociala entreprenörer som personer som vägrar att välja mellan

Läs mer

Ideologi. = En samling tankar och idéer om hur ett samhälle ska styras. " Utifrån dessa ideologier, bildades senare partier!

Ideologi. = En samling tankar och idéer om hur ett samhälle ska styras.  Utifrån dessa ideologier, bildades senare partier! Liberalism Ideologi = En samling tankar och idéer om hur ett samhälle ska styras. Utifrån dessa ideologier, bildades senare partier! 1. Mellan 1750 och 1850 kom Konservatism Socialism 2. Under 1930-talet

Läs mer

ETIK I KLINISK VARDAG - KURS FÖR ST-LÄKARE

ETIK I KLINISK VARDAG - KURS FÖR ST-LÄKARE ETIK I KLINISK VARDAG - KURS FÖR ST-LÄKARE Marit Karlsson Anna Milberg 2016-10-13 M. KARLSSON 1 VAD ÄR ETIK? Att försöka svara på frågorna Vad är rätt? Vad är gott? Vad ska vi göra? Medicin (sjukvård)

Läs mer

Ideologi. = En samling tankar och idéer om hur ett samhälle ska styras. " Utifrån dessa ideologier, bildades. 1. Mellan 1750 och 1850 kom

Ideologi. = En samling tankar och idéer om hur ett samhälle ska styras.  Utifrån dessa ideologier, bildades. 1. Mellan 1750 och 1850 kom Ideologi = En samling tankar och idéer om hur ett samhälle ska styras. Utifrån dessa ideologier, bildades 1. Mellan 1750 och 1850 kom Liberalism Konservatism Socialism 2. Under 1930-talet kom 3. Under

Läs mer

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Religionskunskap

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Religionskunskap ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Religionskunskap Övergripande Mål: analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa, analysera hur religioner påverkar

Läs mer

Kurs: Religionskunskap. Kurskod: GRNREL2. Verksamhetspoäng: 150

Kurs: Religionskunskap. Kurskod: GRNREL2. Verksamhetspoäng: 150 Kurs: Religionskunskap Kurskod: GRNREL2 Verksamhetspoäng: 150 Människor har i alla tider och alla samhällen försökt förstå och förklara sina levnadsvillkor och de sammanhang de lever i. Religioner och

Läs mer

Strategi för ett mångfaldssamhälle i Lilla Edets kommun. Framtagen av: Kommunledningsförvaltningen Datum: Antaget av KF

Strategi för ett mångfaldssamhälle i Lilla Edets kommun. Framtagen av: Kommunledningsförvaltningen Datum: Antaget av KF Strategi för ett mångfaldssamhälle i Lilla Edets kommun Framtagen av: Kommunledningsförvaltningen Datum:2017-03-06 Antaget av KF 2017-04-12 Strategi för mångfaldssamhälle Det övergripande nationella målet

Läs mer

Kursmoment En översiktlig lokal konkretisering av Skolverkets kursplan lämnas i bilaga 2.

Kursmoment En översiktlig lokal konkretisering av Skolverkets kursplan lämnas i bilaga 2. Anvisningar för prövning Religionskunskap 1 Centralt innehåll och kunskapskrav Prövningen avser att mäta den prövandes kunskaper på de områden som anges i Skolverkets centrala innehåll för kursen Religionskunskap

Läs mer

Identitet. Religionskunskap 1 De sista lektionerna innan

Identitet. Religionskunskap 1 De sista lektionerna innan Identitet Religionskunskap 1 De sista lektionerna innan 1. måndag 27/4 lektion 2. måndag 4/5 lektion 3. OBS! fredag 8/5 lektion 4. måndag 11/5 lektion 5. måndag 18/5 studiedag 6. måndag 25/5 lektion för

Läs mer

Kurs: Religionskunskap. Kurskod: GRNREL2. Verksamhetspoäng: 150

Kurs: Religionskunskap. Kurskod: GRNREL2. Verksamhetspoäng: 150 Kurs: Religionskunskap Kurskod: GRNREL2 Verksamhetspoäng: 150 Människor har i alla tider och alla samhällen försökt förstå och förklara sina levnadsvillkor och de sammanhang de lever i. Religioner och

Läs mer

Interkulturell vård och omsorg. Öncel Naldemirci

Interkulturell vård och omsorg. Öncel Naldemirci Interkulturell vård och omsorg Öncel Naldemirci Interkulturalitet Relationer och interaktioner mellan människor med olika kulturella bakgrunder. Inter: växelverkan Olika termer: mångkulturell, tvärtkulturell,

Läs mer

Intersektionaliteti socialt arbete. Föreläsningar och Ulla-Britt Eriksson Lektor i socialt arbete och i folkhälsovetenskap

Intersektionaliteti socialt arbete. Föreläsningar och Ulla-Britt Eriksson Lektor i socialt arbete och i folkhälsovetenskap Intersektionaliteti socialt arbete Föreläsningar 2013-01-10 och 01-11 Ulla-Britt Eriksson Lektor i socialt arbete och i folkhälsovetenskap Disposition Vad är teori? Att läsa en vetenskaplig artikel (IMRAD)

Läs mer

!!!!!!!!!!! LÄTTLÄST VÅR POLITIK 2014

!!!!!!!!!!! LÄTTLÄST VÅR POLITIK 2014 LÄTTLÄST VÅR POLITIK 2014 1 Fi Lund vill se en annan utveckling och en ny syn på politiken. Vår politik handlar om jämlikhet, mänskliga rättigheter och frihet från alla former av diskriminering. Vi vill

Läs mer

Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga rättigheter i Jönköpings kommun

Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga rättigheter i Jönköpings kommun Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga rättigheter i Ks/2018:353 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga

Läs mer

Rätten till arbete ta till vara på resurserna i samhället

Rätten till arbete ta till vara på resurserna i samhället Rätten till arbete ta till vara på resurserna i samhället Christina Johnsson, prefekt och universitetslektor i offentlig rätt Christina Johnsson 2019-05-10 Människosyn till grund för de mänskliga rättigheterna

Läs mer

ETIK I KLINISK VARDAG - KURS FÖR ST-LÄKARE

ETIK I KLINISK VARDAG - KURS FÖR ST-LÄKARE ETIK I KLINISK VARDAG - KURS FÖR ST-LÄKARE Marit Karlsson Anna Milberg Waldemar Bau 2018-03-19 M. KARLSSON 1 VAD ÄR ETIK? 2018-03-19 M. KARLSSON 2 VAD ÄR ETIK? Att försöka svara på frågorna Vad är rätt?

Läs mer

Demokrati på skolgården och i klassrummet

Demokrati på skolgården och i klassrummet Demokrati på skolgården och i klassrummet Dr. Lovisa Bergdahl Lektor i pedagogik, Södertörns högskola Dagsaktuella debatter Muslimska flickors bärande av slöja Sikhers bärande av turban Matregler och faste

Läs mer

Om svenska värderingar. En användarguide i fickformat

Om svenska värderingar. En användarguide i fickformat Om svenska värderingar En användarguide i fickformat Detta kanske vi inte är överens om, men Finns det något som skulle kunna kallas för svenska värderingar? Normer som beskriver en slags grunduppfattning,

Läs mer

Pedagogisk planering Världsreligionerna 9A

Pedagogisk planering Världsreligionerna 9A Pedagogisk planering Världsreligionerna 9A Syfte I dagens samhälle, som är präglat av mångfald, är kunskaper och analysen om religioner och andra livsåskådningar, i det egna samhället och på andra håll

Läs mer

SOCIOLOGI. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

SOCIOLOGI. Ämnets syfte. Kurser i ämnet SOCIOLOGI Ämnet sociologi behandlar sociala sammanhang och relationen mellan människan och samhället på individ-, grupp- och samhällsnivå. Ämnets syfte Undervisningen i ämnet sociologi ska syfta till att

Läs mer

Några tankar om intersektionalitet... Stockholm 12 januari 2017 Lotta Eek-Karlsson

Några tankar om intersektionalitet... Stockholm 12 januari 2017 Lotta Eek-Karlsson Några tankar om intersektionalitet... Stockholm 12 januari 2017 Lotta Eek-Karlsson Intersektionalitet = skärningspunkt Vad innebär det att ha ett intersektionellt perspektiv? Ett konkret exempel Grundläggande

Läs mer

DN/Ipsos temaundersökning: Svenskarnas attityder till invandring och integration

DN/Ipsos temaundersökning: Svenskarnas attityder till invandring och integration : Svenskarnas attityder till invandring och integration STOCKHOLM, 24 APRIL 2018 1 2018 Ipsos. David Ahlin, Ipsos Jonas Fritz, Ipsos Övergripande resultat 2018 vs. 2015 100% 90% 80% 70% Är invandring i

Läs mer

Individer som jämlikar

Individer som jämlikar Linköpings universitet Politisk teori 2 Ht 2013 Individer som jämlikar Föds alla människor med samma förutsättningar? Elisabeth Kindeland Grupp B 9/25/2013 Individer som jämlikar - Föds alla människor

Läs mer

CODE OF CONDUCT. A5_Petro_CodeOfConduct_MB1.indd 1 2015-08-21 13:40

CODE OF CONDUCT. A5_Petro_CodeOfConduct_MB1.indd 1 2015-08-21 13:40 CODE OF CONDUCT A5_Petro_CodeOfConduct_MB1.indd 1 2015-08-21 13:40 INLEDNING Den viktigaste uppgiften för alla anställda i PetroBio är att utveckla och upprätthålla en ekonomiskt sund och framgångsrik

Läs mer

Diskriminering 1/6. Lektionshandledning #33. Tema: Diskriminering Ämne: SO, Sv Rekommenderad årskurs: Gymnasiet Lektionslängd: minuter

Diskriminering 1/6. Lektionshandledning #33. Tema: Diskriminering Ämne: SO, Sv Rekommenderad årskurs: Gymnasiet Lektionslängd: minuter i Lektionshandledning #33 Tema: Diskriminering Ämne: SO, Sv Rekommenderad årskurs: Gymnasiet Lektionslängd: 40 60 minuter Diskriminering 1/6 Material och förberedelser: Denna lektion är lämplig efter att

Läs mer

Arbetsområde: Att göra det rätta: om etik och moral

Arbetsområde: Att göra det rätta: om etik och moral Arbetsområde: Att göra det rätta: om etik och moral Huvudsakligt ämne: Religionskunskap åk 7-9 Läsår: Tidsomfattning: 6-7 lektioner à 60 minuter Ämnets syfte Undervisning i ämnet religionskunskap syftar

Läs mer

Critical Race teori del I

Critical Race teori del I Civilrätt C Juristprogrammet Metodföreläsningar Critical Race teori del I Laura Carlson 2016 Critical Race rättsteori (CRT) Började på 1960 talet som en motreaktion till den liberala teoretiska utvecklingen

Läs mer

SAMVERKAN - organisering och utvärdering. Runo Axelsson Professor i Health Management

SAMVERKAN - organisering och utvärdering. Runo Axelsson Professor i Health Management SAMVERKAN - organisering och utvärdering Runo Axelsson Professor i Health Management Disposition Vad är samverkan och varför? Forskning om samverkan. Begrepp och distinktioner. Organisering av samverkan.

Läs mer

Bilaga 2 Etiska aspekter och kunskapsluckor i hälso- och sjukvården - En vägledning för att diskutera etiska frågor vid prioritering av kunskapsluckor

Bilaga 2 Etiska aspekter och kunskapsluckor i hälso- och sjukvården - En vägledning för att diskutera etiska frågor vid prioritering av kunskapsluckor Bilaga till rapport 1 (6) Prioritering av kunskapsluckor - behandlingsmetoder vid adhd (2014) Bilaga 2 Etiska aspekter och kunskapsluckor i hälso- och sjukvården - En vägledning för att diskutera etiska

Läs mer

Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019

Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019 Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019... 1 Inledning... 2 Vision... 2 Syfte... 2 Lagar och

Läs mer

Socialnämndens beslut

Socialnämndens beslut Sida 12 (36) 6 Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5) Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.7.1-182/2016 s beslut 1. hänvisar till tjänsteutlåtandet som svar på remissen. 2. överlämnar tjänsteutlåtandet

Läs mer

Mot rasism! Diskussionsmodell för högstadier NEJ TILL RASISM!

Mot rasism! Diskussionsmodell för högstadier NEJ TILL RASISM! Mot rasism! Diskussionsmodell för högstadier NEJ TILL RASISM! Den internationella rödakorsrörelsen Den internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsens uppgift är att skydda människors liv och hälsa,

Läs mer

Ansvar för hela Sverige Idéprogram 2011

Ansvar för hela Sverige Idéprogram 2011 Ansvar för hela Sverige Idéprogram 2011 Kortversion Idéprogrammet i sin helhet finns under fliken REFERENSBIBLIOTEK. Nytt idéprogram 2011 Nytt idéprogram - diskuterat och antaget av partistämman, Örebro,

Läs mer

Förvirrande begrepp?

Förvirrande begrepp? Självklart! ÖVNING: Förvirrande begrepp? I arbetet med jämställdhet och mångfald dyker det upp en hel del begrepp. Det är inte alltid så lätt att komma ihåg vad som är vad i begreppsdjungeln. Den här övningen

Läs mer

Värdegrund för Roks Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige

Värdegrund för Roks Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige Värdegrund för Roks Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige Värdegrunden antogs av Roks årsmöte 2007 2007 Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Stockholm

Läs mer

Religion, kön och etnicitet. Religionsbeteendevetenskap B1 Föreläsning 9 februari Marta Axner

Religion, kön och etnicitet. Religionsbeteendevetenskap B1 Föreläsning 9 februari Marta Axner Religion, kön och etnicitet Religionsbeteendevetenskap B1 Föreläsning 9 februari Marta Axner Varför kön och etnicitet? Olika perspektiv på religion mäns och kvinnors, olika gruppers religion, minoritet

Läs mer

MÅNGKULTURELLT PERSPEKTIV I SOCIALT ARBETE EN VIKTIGT KOMPETENS

MÅNGKULTURELLT PERSPEKTIV I SOCIALT ARBETE EN VIKTIGT KOMPETENS MÅNGKULTURELLT PERSPEKTIV I SOCIALT ARBETE EN VIKTIGT KOMPETENS Socialpedagog med särskild kompetens inom KBT och mångkulturalitet Jonas Alwall Universitetslektor i Internationell migration och etniska

Läs mer

Socialt skyddsnät ur ett libertarianskt perspektiv

Socialt skyddsnät ur ett libertarianskt perspektiv Socialt skyddsnät ur ett libertarianskt perspektiv Anton Holmstedt Politisk teori II Inledning & Syfte Syftet med denna uppgift är att ta fram en politisk-filosofisk forskningsfråga med hjälp av de teorier

Läs mer

sig på dessa delar. Den övergripande frågan är: Hur skapar man en öppen organisation som inkluderar?

sig på dessa delar. Den övergripande frågan är: Hur skapar man en öppen organisation som inkluderar? 5. O r g a n i s a t i o n e n s o m 40 Att kvalitetssäkra Att kvalitetssäkra rekryteringsprocessen är ett viktigt steg i arbetet mot diskriminering, men för att få ett helhetsperspektiv måste flera aspekter

Läs mer

Moralfilosofi. Föreläsning 12

Moralfilosofi. Föreläsning 12 Moralfilosofi Föreläsning 12 Dygdetik De normativa teorier som vi hitintills pratat om fokuserade på vad man bör (och inte bör) göra vilka handlingar som är rätt (eller fel) I dygdetiken är det centrala

Läs mer

Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:

Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll: Religion? Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll: Kristendomen, de övriga världsreligionerna och olika livsåskådningar, deras kännetecken och hur de tar sig uttryck för individer

Läs mer

Kapitel 5. Tie-breaker-argumentet fungerar dock endast i fall där likvärdiga anspråk står mot varandra.

Kapitel 5. Tie-breaker-argumentet fungerar dock endast i fall där likvärdiga anspråk står mot varandra. Kapitel 5 Tie-breaker-argumentet fungerar dock endast i fall där likvärdiga anspråk står mot varandra. Betydligt besvärligare är situationer där jag kan rädda ett stort antal personer från allvarlig skada

Läs mer

För inkludering och utveckling i den interna och externa verksamheten

För inkludering och utveckling i den interna och externa verksamheten För inkludering och utveckling i den interna och externa verksamheten Vem och vad? Arbetat i 13 år som gymnasielärare (Sh + Drama) Sexualupplysare för RFSU Jobbat med likabehandlingsfrågor sedan 2007 Utbildare,

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i religionskunskap i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i religionskunskap i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i religionskunskap i grundskolan 3.14 Religionskunskap Människor har i alla tider och alla samhällen försökt att förstå och förklara sina levnadsvillkor och de sociala sammanhang

Läs mer

Välkommen Viktigt att veta för dig som är ny i Sverige

Välkommen Viktigt att veta för dig som är ny i Sverige Svenska/Swedish Välkommen Viktigt att veta för dig som är ny i Sverige Soo dhowoow خوش آمدید Welcome Välkommen መርሓባ خوش آمدید Добро пожаловать! مرحب ا Välkommen till Västerås! Vi är stolta över mycket

Läs mer

Ett kritiskt-teoretiskt/kritiskt-pedagogiskt perspektiv på marginalisering

Ett kritiskt-teoretiskt/kritiskt-pedagogiskt perspektiv på marginalisering Ett kritiskt-teoretiskt/kritiskt-pedagogiskt perspektiv på marginalisering Calle Carling Pedagogiska Fakulteten Åbo akademi Vasa Finland ccarling@abo.fi 1.12.2011 Åbo Akademi - Strandgatan 2 - PB 311-651

Läs mer